ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ

ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΝΑΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης παίρνουν θέση στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, μία εβδομάδα πριν από την τελική αναμέτρηση για την εκλογή νέου πρόεδρου, τοποθετούνται σχετικά με το μείζον εθνικό θέμα. Επίσης διατυπώνουν τις απόψεις τους για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την έξοδο από την οικονομική κρίση.


Οι κοινές ερωτήσεις

1. Ναι ή όχι στη σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια; Ποια λύση θα επιδιώξετε;
2. Θα επαναδημιουργήσετε το ΥΜΑΘ, τι σκέφτεστε για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και ποια ταυτότητα θέλετε να προσδώσετε στη Θεσσαλονίκη;

Ντόρα Μπακογιάννη: Λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης

1. Έχουμε χαράξει μία εθνική κόκκινη γραμμή. Για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση. Σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν ούτε μισόλογα ούτε παλινωδίες. Γιατί έτσι κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε και την αξιοπιστία και τους στόχους της πατρίδας μας. Με αυτή την πολιτική χτίσαμε, μαζί με τον Κώστα Καραμανλή, τη μεγάλη εθνική νίκη στο Βουκουρέστι. Με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας συντάχθηκαν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Και είμαστε περήφανοι για την πολιτική αυτή. Καταφέραμε και δημιουργήσαμε νέα κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας που -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας- είχε τελματώσει για πολλά χρόνια και αυτό λειτουργούσε εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. Με την πολιτική που εισηγήθηκα και υλοποίησα ως υπουργός Εξωτερικών, εκσυγχρονίσαμε τα επιχειρήματα της πατρίδας μας. Κάναμε τη διεθνή κοινότητα να καταλάβει ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι απλώς μια διμερής διαφορά, αλλά ένα μείζον ζήτημα, που έχει επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, και γιʼ αυτό πρέπει να λυθεί. Με την υπεύθυνη, σταθερή μας στάση, εκθέσαμε την άλλη πλευρά για την αδιαλλαξία που δείχνει. Έτσι κερδίσαμε αξιοπιστία, έτσι βρήκαμε σημαντική διεθνή υποστήριξη στα δίκαια της Ελλάδας. Σήμερα η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχουν κάνει σαφές προς τα Σκόπια ότι όσο συνεχίζουν τη λογική της αδιαλλαξίας και του αλυτρωτισμού είναι εις βάρος τους. Ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ περνά από την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Αυτή είναι η αποτελεσματική εθνική πολιτική. Και αυτή την πολιτική πρέπει να συνεχίσει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική που υπερασπίζει αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Ελλάδας.

2. Πρέπει να μιλάμε ξεκάθαρα, ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Το υπουργείο αυτό είχε ένα συμβολισμό και ορισμένες αρμοδιότητες. Θα κατανοούσα την κατάργησή του, αν οι αρμοδιότητές του ήταν πια ξεπερασμένες. Το ΠΑΣΟΚ όμως κατήργησε το συμβολισμό και κράτησε τις αρμοδιότητες. Και μάλιστα το έκανε αυτό σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος είναι σε κρίσιμη φάση. Αυτό δεν μου είναι πολύ κατανοητό. Τώρα, όσον αφορά τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν χορτάσει από διακηρύξεις και μεγάλα λόγια, που όμως σπανίως γίνονται πράξη. Όμως η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη, έχει τεράστια δυναμική, μεγάλα περιθώρια προόδου και ανάπτυξης και πάρα πολλά να δώσει σε επίπεδο ιδεών, καινοτομίας και έρευνας. Τα μεγάλα της πλεονεκτήματα είναι πάντα η κομβική γεωγραφική της θέση και βεβαίως οι μεγάλες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της. Πιστεύω, λοιπόν, ότι σήμερα, όσο ολόκληρη η Νοτιοανατολική Ευρώπη πλησιάζει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Θεσσαλονίκη, με νέες πολιτικές και αναπτυξιακές συνθήκες, με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και με αιχμή τη δημιουργικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα των ανθρώπων της, μπορεί πράγματι να καταστεί σημαντικό οικονομικό, μεταφορικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο για μια ευρύτατη περιοχή που περιλαμβάνει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος που θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

——————————————————————————–

Αντώνης Σαμαράς: Καμία σκέψη για διπλή ή τριπλή ονομασία


1. Πρώτα απʼ όλα, μιλάμε για “μια ονομασία για κάθε χρήση”. Δηλαδή απορρίπτουμε κάθε σκέψη για διπλή ή τριπλή ονομασία. Και σε αυτό, για το οποίο εγώ αγωνιζόμουν εδώ και χρόνια, έχουμε σήμερα και όλους τους εταίρους μας στο πλάι μας. Αυτό υπήρξε μεγάλη νίκη του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι.
Από κει και ύστερα τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα, πλέον, να αποδεχθούν αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους. Πράγμα το οποίο δεν το συζητούν καν. Το πρόβλημα δεν είναι πια τόσο δικό μας, αν θα δεχθούμε σύνθετη ονομασία. Διότι τα Σκόπια δεν δέχονται καμία αλλαγή του ονόματός τους, καμία διαφορετική ονομασία για όλες τις χρήσεις.
Εγώ εξακολουθώ να έχω όλες τις επιφυλάξεις για τη σύνθετη ονομασία. Αλλά από τη στιγμή που τα Σκόπια δεν δέχονται “μία ονομασία για κάθε χρήση”, δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού, έτσι κι αλλιώς. Ας μη διαφωνούμε μεταξύ μας για μια προοπτική που οι άλλοι την έχουν αποκλείσει εντελώς.

2. Το ΥΜΑΘ ήταν ένα συμβολικό υπουργείο με λίγες, όμως, αρμοδιότητες. Δημιουργήθηκε και διατηρήθηκε κυρίως για συμβολικούς λόγους. Για να υπάρχει στην ελληνική νομική και διοικητική τάξη η έννοια της Μακεδονίας. Γιʼ αυτό άλλωστε μετονομάστηκε, επί Ανδρέα Παπανδρέου, σε Μακεδονίας-Θράκης (από υπουργείο Βορείου Ελλάδος). Έπρεπε πράγματι να προχωρήσουμε ένα βήμα πέρα από τους συμβολισμούς. Για την ακρίβεια, έπρεπε να προχωρήσουμε πολλά βήματα πέρα από τους απλούς συμβολισμούς. Να το μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο διοικητικό κέντρο, όπου να υπάρχουν και να συντονίζονται αρμοδιότητες για όλους τους κλάδους της διοίκησης. Ιδιαίτερα για όσους αφορούν την ανάπτυξη. Για να ενεργοποιηθούν οι συνέργειες ανάμεσα στις υποδομές, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στη μεταποίηση, στην αγροτική παραγωγή, στις υπηρεσίες, στην παιδεία και στον πολιτισμό, στις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, στη διάχυση ευκαιριών και ευημερίας.
Εκείνο που υποστηρίζω εδώ και χρόνια είναι ότι η Μακεδονία και η Θράκη μπορεί γεωγραφικά να είναι “ακριτική περιοχή”, αλλά γεωπολιτικά και οικονομικά είναι η “ενδοχώρα” της Ελλάδας.
Επιπλέον, μαζί με το Αιγαίο και την Κύπρο συναποτελεί ένα γεωπολιτικό άξονα που συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή. Αυτό αναδεικνύει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα που μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να τα ανακαλύπτουμε με την ολοκλήρωση της Εγνατίας, με τους κάθετους άξονες, αλλά και με τους αγωγούς ενεργείας. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας. Είναι το επίκεντρο μιας μεγάλης οικονομικής περιοχής που ενώνει την Κεντρική Ευρώπη με τις κύριες εξαγωγικές διεξόδους των προϊόντων της και τις βασικές πηγές ενεργειακού της ανεφοδιασμού. Αυτή η περιοχή, που αποτελεί την “ενδοχώρα” της Θεσσαλονίκης, ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Και η ανάπτυξή της ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας και τη διεθνή της επιρροή. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσει το νέο ρόλο της ως περιφερειακό νευραλγικό κέντρο ανάπτυξης. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να προχωρήσει πέρα από τους συμβολισμούς και να αναβαθμίσει το ΥΜΑΘ, το κατάργησε!

——————————————————————————–

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Η σύνθετη ονομασία δημιουργεί ανιστόρητα κεκτημένα

1. Προκάλεσα τους συνυποψηφίους μου να πάρουν θέση για τη Μακεδονία σήμερα, τώρα, όμως απάντηση δεν πήρα. Προσωπικά μένω σταθερός σε ό,τι υποστηρίζω εδώ και είκοσι χρόνια. Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να αποδεχτώ οποιοδήποτε όνομα που θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία. Η σύνθετη ονομασία δημιουργεί κεκτημένα για τους Σκοπιανούς, κεκτημένα ανιστόρητα και επικίνδυνα για την ασφάλεια στη Βαλκανική. Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε την υπογραφή μας στην παραχάραξη της ιστορίας, δεν μπορεί να υποκύψουμε στους τυχοδιώκτες εθνικιστές των Σκοπίων. Η Ελλάδα έδωσε τα πάντα στην άλλη πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών. Δόθηκε η ευκαιρία στους Σκοπιανούς να αποδεχτούν μια ονομασία συμβιβαστική για το όνομα. Αντί για ευχαριστώ έβαλαν θέμα εθνικότητας και γλώσσας, δικαιώνοντας όσους επί χρόνια καταγγέλλουμε τις πραγματικές προθέσεις τους. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον κανένα λόγο να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις, εφόσον η πλευρά των Σκοπίων έχει διάθεση για κατακτήσεις και μόνο! Πιστεύω ότι πρέπει να αποχωρήσουμε από τις διαπραγματεύσεις. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποστείλει τη Μακεδονία από τον ιστό της Ελλάδας. Στη διπλωματία χρειάζεται και πυγμή. Το είδαμε στο μεγάλο “όχι” του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν, αν θέλετε το είδαμε και στο Βουκουρέστι με την πολιτική Καραμανλή, όπου η Ελλάδα βγήκε πιο αξιόπιστη και πιο δυνατή στο διπλωματικό πεδίο.

2. Διαφώνησα από την πρώτη στιγμή με την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Ο λόγος δεν είναι αν υποβαθμίζεται ή όχι η κυβερνητική παρουσία στην περιοχή. Αυτό είναι άλλη κουβέντα. Μπορώ να πω ότι με εξέπληξε θετικά η τοποθέτηση δύο υφυπουργών κορυφαίων υπουργείων στο Διοικητήριο και δεν δίστασα να πω μια καλή κουβέντα για τη νέα κυβέρνηση. Αν η κίνηση είναι σωστή, θα φανεί από το αποτέλεσμα. Όμως, γνωρίζοντας τις απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου και των συνεργατών του για τα εθνικά θέματα και ειδικά για το θέμα της Μακεδονίας, φοβάμαι ότι η κατάργηση του ΥΜΑΘ με τόση ευκολία και τόση ταχύτητα προοιωνίζει τι μέλλει γενέσθαι στα εθνικά μας θέματα και ειδικότερα στο Μακεδονικό.
Η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να το αντιληφθούν οι κυβερνώντες, είτε είναι μπλε είτε πράσινοι. Τα προηγούμενα χρόνια χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία περιφερειακής ανάπτυξης. Πρέπει να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν προχώρησε και τα κονδύλια ποτέ δεν έφτασαν στην περιφέρεια. Όλη η εκτός Αττικής οδού Ελλάδα υποφέρει από το διοικητικό συγκεντρωτισμό, είναι απομονωμένη και παραμελημένη. Αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει.
Η Θεσσαλονίκη έχει ταυτότητα. Είναι μια ευρωπαϊκή πόλη, μια ιστορική πόλη, βυζαντινή συμβασιλεύουσα, η πόλη του Μεγαλέξανδρου. Έχει πολλά προτερήματα. Έχει ανθρώπινο δυναμικό, της λείπουν υποδομές. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται συγκεκριμένες πολιτικές, ένα πακέτο ανάπτυξης που θα την καταστήσει πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More