ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΠΑΕΙ ΕΥΡΩΠΗ


Στην Ευρώπη εξελίσσεται η δεύτερη πράξη του ελληνικού δράματος. Η πρώτη τελείωσε με τη χορήγηση σ΄ αυτή τη χώρα πολλών εκατομμυρίων δανεικών για την αποτροπή της χρεοκοπίας της.

Η δεύτερη πράξη προϋποθέτει την παραχώρηση νέας δόσης χρημάτων σύμφωνα με το υιοθετημένο πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πακέτο μέτρων για τη σταθεροποίηση, σημειώνει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ:

Πρόκειται για μεγάλο ποσό – 109 δισεκ. ευρώ. Και αυτό γίνεται, για να ανασταλεί ο πανικός. Οι Έλληνες θα εξοφλούν τα χρέη τους μ΄ αυτά τα χρήματα. Η παραγραφή τους αποτελεί έσχατη απόφαση. Προς το παρόν πρέπει απλώς να ηρεμίσουν οι χρηματιστικοί κερδοσκόποι, να μειωθεί το επιτόκιο των ελληνικών δανείων, ώστε να μην προωθούν με το παιχνίδι τους τη μείωση.

Και γι΄αυτό το σκοπό χρειάζονται δαπάνες και πάλι δαπάνες. Όμως η Ελλάδα ακόμα πρέπει να βελτιώσει τους οικονομικούς της δείχτες, κυρίως το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Όμως ήδη έχει κάνει πολλά γι΄αυτό το σκοπό. Για τη βελτίωση του προϋπολογισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί ιδιωτικοποίηση και αυτή η θέση είναι πολύ ορθή. Όλοι περιμένουν κάποια αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ελλάδα. Νομίζω ότι πρόκειται για γελοία ιστορία. Στην Ελλάδα είναι διαφορετική η δομή της οικονομίας, διαφορετική η ιδιοσυγκρασία.

Ποιό κίνδυνο εμπερικλείει το ελληνικό σενάριο χρεοκοπίας;

Στην περίπτωσή του απλούστατα μπορεί να θαφτεί το μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο δημιουργίας μιάς Ενωμένης Ευρώπης με κοινή ολοκληρωμένη οικονομία και ισχυρό νόμισμα ευρώ, το οποίο θα ανταγωνίζεται επιτυχώς με το δολάριο. Αυτό το όνειρο ήδη έγινε πραγματικότητα, όμως συνενώθηκαν υπερβολικά διαφορετικές οικονομίες σε ένα σώμα και η ύπαρξη της ευρωζώνης βρέθηκε υπό απειλή. Ωστόσο η διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης συμφέρει σε όλους, γι΄αυτό και προσπαθούν να τη σώσουν όλοι, σημειώνει ο Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ:

Σ΄αυτή την περίπτωση χάνει όλη η Ευρώπη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η Γερμανία χάνει, διότι η ισχυρή οικονομία έχει ανάγκη από κοινό οικονομικό χώρο. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θέλουν να συντηρούν κάποιον άλλο. Όμως, από την άλλη, είναι υπόχρεοι να συντηρούν όσους αγοράζουν τα προϊόντα τους. Σώζοντας την Ελλάδα, η Γερμανία σώζει τον εαυτό της.

Όσον αφορά τη Ρωσία, και σ΄ αυτή συμφέρει η διατήρηση της σταθερότητας στην ευρωζώνη. Όμως το πρόβλημα συνίσταται στο ότι τα χρηματιστικά προβλήματα της Ελλάδας αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Τα ίχνη της ακολουθούν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Και όσο πιό πέρα και χειρότερα. Η Ισπανία και η τρίτη οικονομία του κόσμου – η Ιταλία.

Με άλλα λόγια, το μισό έδαφος της Ευρώπης απειλείται από τη Δαμόκλειο Σπάθη της οικονομικής καταστροφής. Επιπλέον, πολλοί εμπειρογνώμονες ήδη κάνουν υπαινιγμούς για την ύπαρξη προβλημάτων στη Γαλλία. Αυτό όμως αποτελεί σοβαρή κτύπημα για τη Γερμανία, η οποία ουσιαστικά παραμένει μόνη και μοναδική για όλους. Όσον αφορά το πόσους χρηματικούς πόρους έχει το Βερολίνο και για πόσο καιρό αρκούν για να επιλύνει όλα αυτά τα προβλήματα, οι εμπειρογνώμονες προς το παρόν προτιμούν να μην κάνουν προγνώσεις.

Η Φωνή της Ρωσίας

ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ


Γράφει ο Νικόλαος Γεωργαντζάς*

Είναι παγίδα! (Γράμμα από τον Τάκη)

Το βρήκα στο φαξ του πανεπιστημίου μετά το μάθημα. Το διάβασα μερικές φορές μέσα στο τραίνο και σας το μεταφέρω όσο πιό πιστά μπορώ, μαζί με τον πόνο του Ελληνοαμερικανού συγγραφέα του γιά την πατρίδα μας την Ελλάδα.

Ενώ το Εθνικό Κογκρέσο της Ονδούρας εγκρίνει νόμο γιά ‘καταστατικές πόλεις’ (Charter Cities),* μία ιδέα που μάλλον θυμίζει τις αυτο-θεσμισμένες αρχαιοελληνικές πολιτείες, πολλά και διάφορα πατριωτικά μέτωπα στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, μάταια προσπαθούν να πετάξουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αλυσίδες, που η πολιτική τάξι έχει περάσει στο λαιμό μας, με πάμπολλες αυθαιρεσίες ενώ εκτελεί τις εντολές κάποιων ‘προϊσταμένων’ της.

«Είναι παγίδα! Μην παρασυρθείτε και παίξετε το παιγνίδι τους», γράφει ο φίλτατος οικονομολόγος, Δρ. Π.Γ. Στεργιανόπουλος, ένας θερμός Έλληνας πατριώτης που ζει στο North Salem της πολιτείας της Νέας Υόρκης: «Ο σκοπός τους είναι να σας δώσουν κάτι να ασχοληθείτε, ώστε να περνάει ο χρόνος που αυτοί χρειάζονται, γιά να εκτελέσουν το μακάβριο έργο τους, τον αφανισμό της Ελλάδας».

Θεωρεί πως έχουμε τα μέσα, ο Τάκης, πως έχουμε δηλαδή τους πόρους, που αυτοί προσπαθούν να μας πάρουν, απομονώνοντας έναν προς έναν από εμάς, όλα όσα έχουμε γιά να αμυνθούμε, ολάκαιρο τον φυσικό μας πλούτο. «Ναι! Τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα, το ουράνιο και τον χρυσό. Ναι, τα έχουμε όλα αυτά σε αφθονία, αλλά προσπαθούν να μας ξεχωρίσουν από τις φυσικές μας αυτές πηγές πλούτου της χώρας μας, διότι τα θέλουν αυτοί.

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ. ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!».

Φωνάζει αγανακτισμένα ο Τάκης να ενωθούμε όλες και όλοι σε ένα συμπαγές σώμα, με ένα κοινό συμβούλιο αρχηγείας, με μιά φωνή, με έναν κοινό σκοπό και με ένα κοινό σύστημα αξιών. Όχι, δεν είναι αντίθετος στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά είναι αντίθετος σε όλους εκείνους τους αρμοδίους, που τόσο έντεχνα προωθούν τα δικά τους υποχθόνια σχέδια.

«Θέλω, ήθελα και θα αμυνθώ μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για μιά Ενωμένη Ευρώπη. Αλλά δεν είναι πιά η Ευρώπη γιά τους Ευρωπαίους, ώστε να ζούμε ειρηνικά, σε μία κοινωνία με ίσους όρους και ίσο δίκαιο;»

Και καλεί ο φίλτατος Τάκης όλες τις απανταχού Ελληνίδες και τους απανταχού Έλληνες, άμεσα τώρα να απαιτήσουμε:

1) Να κοπούν όλοι οι φόροι στο 50 τοις εκατό, διότι τούτο είναι βιώσιμο.

2) Η κυβέρνηση των Βρυξελλών να αναλάβει υπ’ ευθύνη της την συντήρηση των παρανόμων αλλοδαπών.

3) Να παραμείνουμε εντός της ΟΝΕ, αλλά με το ευρώ ως επικουρικό νόμισμα στις διεθνείς μας συναλλαγές, όμως να επαναφέρουμε στις εσωτερικές μας συναλλαγές την δραχμή, ώστε να έχουμε μία ισορροπία αξιών στα αγαθά και τα προϊόντα της Ελλάδας. (Παρενθετικά, ο Τακης θεωρεί την πρότασή του τούτη και εφικτή και οικονομικά βιώσιμη. Προσωπικά, έχω πολλές επιφυλάξεις, πρώτον, διότι δεν έχω μελετήσει ενδελεχώς κάποια παρόμοια πρόταση και, δεύτερον, έχω διαβάσει πολλά περί μίας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων, κάτι που δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα.)

4) Ένας εσωτερικός ‘ελεγχόμενος πληθωρισμός’ είναι απαραίτητος γιά το ξεκίνημα μιάς οικονομικής ανάπτυξης (κάτι που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και σε άλλες χώρες).

5) Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που, σαν χειροπέδες, γιά προσωπικούς λόγους ‘ορισμένων’, έχουν επιβληθεί στην Ελληνίδα και στον Έλληνα πολίτη απο αγράμματους και ανεύθυνους πολιτικάντηδες. Ο συνδιασμός της ελλάτωσης της φορολογίας και η απαλλαγή από τους νόμους κάθε ανεύθυνου νομοθέτη είναι η σπίθα που θα πυροδοτήσει το ξεκίνημα και την δημιουργία προσφοράς εργασίας.

6) Πρέπει και είναι απαραίτητο να είναι ταχεία και αυστηρή η εφαρμογή των νόμων, προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς καθόλου εξαιρέσεις ή προνόμια γιά μερικές ή μερικούς. Το έγκλημα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά, χωρίς προκαταλήψεις ή συνεδριάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Οι ζημιές που υφίσταται ο Έλληνας πολίτης από παραβάσεις του νόμου (δικαίου νόμου), να είναι αυστηρά τιμωρητέες, άσχετα με τυχόν χρόνο παραγραφής. Ο Έλληνας πολίτης είναι το κράτος και αδικίες εις βάρος του είναι αδικίες εις βάρος του κράτους και δεν παραγράφονται.

Ο Τάκης θεωρεί τα παραπάνω μέτρα άμεσα απαραίτητα και ελπίζει να αποτελέσουν τα θεμέλια μιάς αναγέννησης στην Ελλάδα (ποιός ξέρει, ίσως μετά να έχουμε και διαφωτισμό, και δεν αστειεύομαι εδώ). Είναι στο χέρι μας λέει, αλλά με μεγάλη προσοχή, διότι το αίμα του Έλληνα είναι δυσεύρετο και ιερό.

«Είμαστε απόγονοι ανθρώπων που έδωσαν τα φώτα τους σε όλον τον κόσμο, άσχετα εάν μερικοί δεν θέλουν να το παραδεχθούν. ΦΑΝΕΙΤΕ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΤΟΥΣ!»

Αργότερα, λαλεί ο Τακης, αφού πρώτα φτιάξουμε το σπίτι μας, μπορούμε μετά να αρχίσουμε τον δικό μας καυγά, όπως κάνουμε πάντα, γιά να έχουμε το αίμα μας να βράζει. «Μετά μπορούμε να φτιάξουμε το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ, ένα σύνταγμα φτιαγμένο από Ελληνίδες και Έλληνες, γιά την πατρίδα μας την Ελλάδα.»

«Δεν θέλουμε δανεικά συντάγματα στην χώρα του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ. Έχουμε και τα μυαλά και τους ανθρώπους μας, και αυτοί είσαστε ΕΣΕΙΣ.»

*Νικόλαος Κ. Γεωργαντζάς
Καθηγητής Συστημικής Δυναμικής
Πανεπιστήμιο Fordham, Νέα Υόρκη

ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ,ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ,ΕΙΜΑΙ ΛΕΦΤΕΡΟΣ


Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 18 Φεβρουαρίου του 1883, εποχή κατά την οποία το νησί, αποτελούσε ακόμα μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν γιος του, καταγόμενου από το χωριό Βαρβάροι (σημερινή Μυρτιά), εμπόρου γεωργικών προϊόντων και κρασιού, Μιχάλη Καζαντζάκη (1856 - 1932), και της Μαρίας (-1932) και είχε δύο αδελφές.
Στο Ηράκλειο έβγαλε το γυμνάσιο και το 1902 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε νομικές σπουδές. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα, το 1906, δημοσιεύοντας το δοκίμιο Η Αρρώστια του Αιώνος και το πρώτο του μυθιστόρημα Όφις και Kρίνο (με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβάμη). Τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές, στο Παρίσι. Παράλληλα, σημαντική επίδραση στον Καζαντζάκη είχαν οι διαλέξεις του Ανρί Μπεργκσόν, τις οποίες παρακολουθούσε. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, δημοσίευσε αρκετές κριτικές μελέτες σε διάφορα περιοδικά κι έκδωσε το 1909 τη διατριβή του επί υφηγεσία Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη Φιλοσοφία του Δικαίου και της Πολιτείας.

Το 1910 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1911 παντρεύτηκε τη Γαλάτεια Αλεξίου, στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στο νεκροταφείο Ηρακλείου, κι αυτό γιατί φοβόταν τον πατέρα του, που δεν ήθελε για νύφη τη Γαλάτεια. Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, το 1912, κατατάχτηκε εθελοντής, αποσπασμένος στο γραφείο του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Στη συνέχεια, πρωτοστάτησε στην κίνηση για την ίδρυση του Εκπαιδευτικού Ομίλου, μέσω του οποίου συνδέθηκε φιλικά, το 1914, με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Μαζί ταξίδεψαν στο Άγιον Όρος όπου διέμειναν περίπου σαράντα ημέρες, ενώ περιηγήθηκαν και σε πολλά ακόμα μέρη της Ελλάδας. Την περίοδο αυτή ήρθε σε επαφή και με το έργο του Δάντη, τον οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει στα ημερολόγια του ως έναν από τους δασκάλους του, μαζί με τον Όμηρο και τον Μπεργκσόν. Το 1915 άρχισε μια επιχείρηση ξυλείας, που απέτυχε, στο Άγιο Όρος, μαζί με τον Ιωάννη Σκορδίλη.
Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος διόρισε τον Καζαντζάκη Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιθάλψεως, έχοντας ως αποστολή τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την περιοχή του Καυκάσου.

Oι εμπειρίες που αποκόμισε αξιοποιήθηκαν αργότερα στο μυθιστόρημα του Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται. Τον επόμενο χρόνο, μετά την ήττα του κόμματος των Φιλελευθέρων, ο Καζαντζάκης αποχώρησε από το Υπουργείο Περιθάλψεως και πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη. Το 1922 επισκέφτηκε τη Βιέννη, όπου ήρθε σε επαφή με το έργο του Φρόυντ και τις βουδιστικές γραφές. Επισκέφτηκε ακόμα τη Γερμανία ενώ το 1924 έμεινε για τρεις μήνες στην Ιταλία. Την περίοδο 1923-1926 πραγματοποίησε επίσης αρκετά δημοσιογραφικά ταξίδια στη Σοβιετική Ένωση, την Παλαιστίνη, την Κύπρο και την Ισπανία, όπου του παραχώρησε συνέντευξη ο δικτάτορας Πρίμο ντε Ριβέρα. Τον Οκτώβριο του 1926 πήγε στη Ρώμη και πήρε συνέντευξη από τον Μπενίτο Μουσολίνι. Επίσης, εργάστηκε ως ανταποκριτής των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Η Καθημερινή. Είχε, βέβαια, γνωριστεί με την Ελένη Σαμίου, το 1924, - το διαζύγιο με την Γαλάτεια εκδόθηκε το 1926 - με την οποία έζησε 21 χρόνια χωρίς γάμο. Παντρεύτηκαν το 1945 κι αυτό γιατί με τον καλό του φίλο, τον Άγγελο Σικελιανό και τη δεύτερη γυναίκα του, θα πήγαιναν στις ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του 1924, ο Καζαντζάκης φυλακίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, επειδή είχε αναλάβει την πνευματική ηγεσία μια κομμουνιστικής οργάνωσης δυσαρεστημένων προσφύγων. Σ' αυτό το επεισόδιο αναφέρεται ο Παντελής Πρεβελάκης και η Έλλη Αλεξίου.

Το Μάιο του 1927 απομονώθηκε στην Αίγινα με σκοπό την ολοκλήρωση της Οδύσσειας. Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε την ανθολογία των ταξιδιωτικών του άρθρων για την έκδοση του πρώτου τόμου του Ταξιδεύοντας ενώ τοπεριοδικό Αναγέννηση, του Δημήτρη Γλυνού, δημοσίευσε την Aσκητική, το φιλοσοφικό του έργο. Τον Οκτώβριο του 1927, ο Καζαντζάκης, φεύγει για τη Μόσχα, προσκαλεσμένος από την κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης, για να πάρει μέρος στις γιορτές για τα δεκάχρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ελληνορουμάνο λογοτέχνη Παναΐτ Ιστράτι, μαζί με τον οποίον επέστρεψε στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 1928 στο θέατρο «Αλάμπρα», στην Αθήνα, μιλάνε εξυμνώντας τη Σοβιετική Ένωση, ο Καζαντζάκης κι ο Ιστράτι. Στο τέλος της ομιλίας έγινε και διαδήλωση. Τόσο Καζαντζάκης όσο και ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ο Δημήτρης Γληνός διώχθηκαν δικαστικά. Η δίκη ορίζεται στις 3 Απριλίου, αναβάλλεται μερικές φορές χωρίς ποτέ να γίνει. Τον Απρίλιο, ο Καζαντζάκης, ξαναβρέθηκε στη Ρωσία όπου ολοκλήρωσε ένα κινηματογραφικό σενάριο με θέμα τη Ρωσική Επανάσταση. Τον Μάιο του 1929 απομονώθηκε σε ένα αγρόκτημα της Τσεχοσλοβακίας όπου ολοκλήρωσε στα γαλλικά τα μυθιστορήματα Toda-Raba (μετονομασία του αρχικού τίτλου Moscou a crie) και Kapetan Elia. Τα έργα αυτά, εντάσσονταν στην προσπάθεια του Καζαντζάκη να καταξιωθεί διεθνώς ως συγγραφέας. Η γαλλική έκδοση του μυθιστορήματος, Toda-Raba, έγινε με το ψευδώνυμο Νικολάι Καζάν.

Το 1930 θα δικαζόταν, πάλι, ο Καζαντζάκης γι' αθεϊσμό, για την «Ασκητική». Η δίκη ορίζεται για της 10 Ιουνίου, αλλά κι αυτή δεν έγινε ποτέ. To 1931 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε εκ νέου στην Αίγινα όπου ανέλαβε τη συγγραφή ενός γαλλοελληνικού λεξικού. Mετέφρασε ακόμα τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Επίσης, έγραψε ένα μέρος των ωδών, που τα ονόμασε κάντα. Αυτά ενσωματώθηκαν, αργότερα, σ' ένα τόμο με τον τίτλο Τερτσίνες (1960. Αργότερα ταξίδεψε στην Ισπανία ξεκινώντας παράλληλα τη μετάφραση έργων Ισπανών ποιητών. Το 1935 πραγματοποίησε ταξίδι στην Ιαπωνία και την Κίνα εμπλουτίζοντας τα ταξιδιωτικά του κείμενα. Το 1938 ολοκλήρωσε την Οδύσσεια, ένα επικό ποίημα στα πρότυπα της Οδύσσειας του Ομήρου, αποτελούμενο από συνολικά 33.333 στίχους και 24 ραψωδίες. Η «Οδύσσεια» είχε φτάσει τους 42.000 στίχους. Αφαίρεσε, όμως, μερικές χιλιάδες, ο Καζαντζάκης, γιατί θεωρούσε σα γούρικο αριθμό το 3. Για το έργο αυτό, ο Καζαντζάκης εργαζόταν για δεκατρία χρόνια και πριν την τελική του μορφή, προηγήθηκαν οκτώ αναθεωρημένες γραφές. Η πρώτη αυτοέκδοση της «Οδύσσειας» έγινε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 1938, με χρήματα της Αμερικανίδας Joe MacLeod. Το ίδιο διάστημα, πλήθος κειμένων του δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες ή περιοδικά ενώ το μυθιστόρημά του Ο Βραχόκηπος, που το είχε γράψει στα Γαλλικά, εκδόθηκε στην Ολλανδία και τη Χιλή. Κατά την περίοδο της κατοχής, συνεργάστηκε με τον Ιωάννη Κακριδή για την μετάφραση της Ιλιάδας. Το 1943 ολοκλήρωσε το γράψιμο του μυθιστορήματός του «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, δραστηριοποιήθηκε έντονα στην ελληνική πολιτική ζωή, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Σοσιαλιστικής Εργατικής Κίνησης, ενώ διετέλεσε και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης του Σοφούλη, από τις 26 Νοεμβρίου του 1945 έως τις 11 Ιανουαρίου του 1946. Παραιτήθηκε από το αξίωμα του μετά από την ένωση των σοσιαλοδημοκρατικών κομμάτων. Το Μάρτιο του 1945 προσπαθεί να πάρει μια θέση στην Ακαδημία της Αθήνας, αλλά αποτυγχάνει για δυο ψήφους. Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου παντρεύεται την Ελένη Σαμίου, στον Άι - Γιώργη τον Καρύτση, με κουμπάρους τον Άγγελο και την Άννα Σικελιανού.

Τρεις φορές προτάθηκε ο Καζαντζάκης για το Βραβείο Νόμπελ. Την πρώτη απ' την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, που τον έχει Πρόεδρο, έχοντας συνυποψήφιό του τον Άγγελο Σικελιανό. Επίσης δυο φορές προτάθηκε, το 1952 και 1953, απ' τη Νορβηγική Εταιρεία Λογοτεχνών, ποτέ, όμως, απ' την Ακαδημία της Αθήνας. Τον επόμενο χρόνο διορίστηκε στην UNESCO, αναλαμβάνοντας ως αποστολή, την προώθηση μεταφράσεων κλασικών λογοτεχνικών έργων, με απώτερο στόχο την γεφύρωση των διαφορετικών πολιτισμών. Παραιτήθηκε τελικά το 1948, προκειμένου να αφοσιωθεί στο λογοτεχνικό του έργο. Για το σκοπό αυτό εγκαταστάθηκε στην Αντίμπ, της Γαλλίας, όπου τα επόμενα χρόνια ακολούθησε μία ιδιαίτερα παραγωγική περίοδος κατά την οποία ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του πεζογραφικού του έργου. Το 1953 προσβλήθηκε από μία μόλυνση στο μάτι, γεγονός που τον υποχρέωσε να νοσηλευτεί αρχικά στην Ολλανδία και αργότερα στο Παρίσι. Τελικά έχασε την όρασή του από το δεξί μάτι.

Ενώ ο Καζαντζάκης είχε επιστρέψει από την Αντίμπ στην Ελλάδα, η Ορθόδοξη Εκκλησία εκκινούσε τη δίωξη του. Κατηγορήθηκε ως ιερόσυλος, με βάση αποσπάσματα από τον Kαπετάν Mιχάλη και του συνόλου του περιεχομένου του Τελευταίου Πειρασμού (1953), έργο το οποίο δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Το 1954 η Ιερά Σύνοδος με έγγραφό της ζητούσε από την κυβέρνηση την απαγόρευση των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη. Ο ίδιος ο Καζαντζάκης, απαντώντας στις απειλές της εκκλησίας για τον αφορισμό του, έγραψε σε επιστολή του: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να 'ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να 'στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ». Τελικά η Εκκλησία της Ελλάδος δεν τόλμησε να προχωρήσει στον αφορισμό του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας. Η Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μόνο δογματικά. Επομένως, για τις οποιεσδήποτε ποινές που θα επιβάλλει δε χρειάζεται την έγκριση του Πατριαρχείου. Βέβαια, τελικά δεν αφορίστηκε ο Καζαντζάκης, αλλά η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας τον καταράστηκε και το όνομά του εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να φέρει το στίγμα αυτό της εκκλησίας. Επίσης, ο Τελευταίος Πειρασμός καταγράφτηκε στον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το καταργηθέν πλέον Index Librorum Prohibitorum. Ο Καζαντζάκης απέστειλε τότε σχετικό τηλεγράφημα στην Επιτροπή του Index με τη φράση του χριστιανού απολογητή Τερτυλλιανού «Ad tuum, Domine, tribunal apello», δηλαδή «στο Δικαστήριό σου, Κύριε, κάνω έφεση».

Ο "Ζορμπάς" του Καζαντζάκη, εκδόθηκε στο Παρίσι το 1947 και με την επανέκδοση του, το 1954, βραβεύτηκε, σαν το καλύτερο ξένο βιβλίο της χρονιάς. Το 1955, ο συγγραφέας μαζί με τον Κακριδή αυτοχρηματοδότησαν την έκδοση της μετάφρασης της Ιλιάδας, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε τελικά στην Ελλάδα ο Τελευταίος Πειρασμός. Τον επόμενο χρόνο, τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης στη Βιέννη, ένα βραβείο το οποίο προερχόταν από το σύνολο των τότε Σοσιαλιστικών χωρών. Καθώς μια από αυτές ήταν η Κίνα επιχείρησε δεύτερο ταξίδι εκεί τον Ιούνιο του 1957, προσκεκλημένος της κινεζικής κυβέρνησης. Επέστρεψε με κλονισμένη την υγεία του προσβληθείς από λευχαιμία. Νοσηλεύτηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας και το Φράιμπουργκ (Freiburg im Breisgau) της Γερμανίας, όπου τελικά κατέληξε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία 74 ετών.

Εντούτοις, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, η λευχαιμία εμφανίστηκε στον Καζαντζάκη κατά το χειμώνα του 1938, 19 χρόνια πριν απ' το τέλος του το οποίο αποδίδεται σε βαριάς μορφής ασιατική γρίπη. Η σορός του μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η Ελένη Καζαντζάκη ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, επιθυμία την οποία ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Θεόκλητος απέρριψε. Έτσι, η σορός του συγγραφέα μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Έπειτα από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων, έγινε η ταφή του Νίκου Καζαντζακη, στην οποία όμως εκείνοι δεν συμμετείχαν κατόπιν απαγόρευσης του Αρχιεπισκόπου. Η ταφή έγινε στην ντάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα Βενετσάνικα τείχη. Τη σορό συνόδευσαν ο τότε υπουργός Παιδείας Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος και ο ιερέας Σταύρος Καρπαθιωτάκης, ο οποίος αργότερα τιμωρήθηκε σαν αριστερός.

Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη χαράχθηκε η επιγραφή: Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος

..






ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ


Ως Αμερικανίδα φαίνεται να συστήνεται στην βρετανική εφημερίδα Guardian, η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη, δηλώνοντας μάλιστα πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει λιγότερο… ελληνική!

Επρόκειτο για ένα ακόμα δημοσίευμα ξένης εφημερίδας για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, περιγράφοντας τον πανικό που έχει καταβάλλει τους Έλληνες με το δεύτερο πακέτο στήριξης και τον ορισμό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» που έδωσαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Όμως η είδηση για εμάς προήλθε από μια συγκεκριμένη παράγραφο περίπου στα μέσα του άρθρου, όταν ο δημοσιογράφος Aditya Chakrabortty, αποφασίζει να ζητήσει τη γνώμη της – μέχρι πρότινος – Ελληνίδας βουλευτού, Έλενας Παναρίτη.

Μεταφράζουμε αυτούσια την παράγραφο από το δημοσίευμα της Guardian:

Greece in panic as it faces change of Homeric proportions

Fear is driving a silent bank run in Greece – but some see the government's austerity plans as a chance to transform

«Για μια Ελληνίδα πολιτικό που έχει αναμιχθεί στην προώθηση μερικών από των πιο επώδυνων μέτρων στην η ιστορία της χώρας, δεν μοιάζει και πολύ Ελληνίδα. Όταν παρατηρώ πόσους υπολογιστές της Apple έχει στο γραφείο της, εκείνη απαντά: “Είναι γιατί δεν είμαι Ελληνίδα, αλλά Αμερικανίδα”. Η ομιλία της έχει αμερικανική προφορά, διανθισμένη με εκφράσεις όπως “darn” και “have a nice day”. Όταν τη ρωτώ να μου περιγράψει πώς η Ελλάδα χρειάζεται να αλλάξει την οικονομία της, η απάντηση της περιστρέφεται γύρω από τις αλλαγές στις δομές – με άλλα λόγια, κάνοντας την Ελλάδα λιγότερο Ελληνική».

Διαβάστε όλο το πρωτότυπο άρθρο της Guardian

In one of the biggest banks in the centre of Athens a clerk is explaining how his savers have been thronging to pull out their cash.

Wary of giving his name, he glances around the marble-floored, wood-panelled foyer before pulling out a slim A4-sized folder. It is about the size of a small safety-deposit box – and those, ever since the financial crisis hit Greece 18 months ago, have become the most sought-after financial products in the country. Worried about whether the banks will stay in business, Greeks have been taking their life savings out of accounts and sticking them in metal slits in basement vaults.

The boxes are so popular that the bank has doubled the rent on them in the past year – and still every day between five and 10 customers request one. This bank ran out of spares months ago. The clerk leans over: "I've been working in a bank for 31 years, and I've never seen a panic like this."

Official figures back him up. In May alone, almost €5bn (£4.4bn) was pulled out of Greek deposits, as part of what analysts describe as a "silent bank run". This version is also disorderly and jittery, just not as obvious. Customers do not form long queues outside branches, they simply squirrel out as much as they can. Some of that money will have been used to pay debts or supplement incomes, of course, but bankers put the sheer volume of withdrawals down to a general fear about the outlook for Greece, one that runs all the way from the humble rainy-day saver to the really big money.

'Clueless' government

"Every time the markets move, I get phone calls," says an Athens-based fund manager. "They're from investors asking: 'How can I get my money out of the country?' "

One senior investment banker is more blunt: "People are scared that the government doesn't know what the fuck it's doing." He tells a story about an acquaintance who took out €30,000, wrapped it in a bag and stashed it in his garage. "The bag had previously had some food inside," he says. "So it attracted rats, who ate the notes."

Bags of money in garages, frightened savers fleeing banks and even the country: these aren't the sort of stories you associate with a comparatively-prosperous European country, but with a developing one facing a life-or-death economic crash. The fact that they are now emerging from Greece not only indicates the scale of financial distress, it suggests something else: Greece today looks like parts of Latin America in the worst moments of its financial crisis.

In an echo of the days of Jim Callaghan, the International Monetary Fund is back in Europe, doing what it is more accustomed to doing in Buenos Aires or Brasilia: making emergency loans and telling the government how to run its economy. What is more, the scale of the changes an overborrowed Athens is now making are so vast and so rapid that they will leave Greece looking like a different country.

The government itself describes its plan to slash public spending and jack up taxes as one of the most ambitious deficit-reduction programmes in the world. But what often goes missing from this discussion of a fiscal crash-landing is the impact on the lives of citizens who have precious little time to adjust. When salaries of civil servants are slashed by up to 30% within a few months, as happened last year, and over 20% of public-sector workers face unemployment within the next four years – plus whole swathes of national assets are to be privatised before Christmas, with more job losses doubtless to follow – then you are talking about a wholesale transformation of a workforce.

Greece is already one of the poorest and most unequal societies in Europe, reckons Christos Papatheodorou at the Democritus University of Thrace. Among the few countries that look worse are Romania, Bulgaria and Latvia. So what will Greek society look like after the government's austerity measures take effect? He pauses, then says: "It will probably look like a developing country."

That message has not been lost on workers either: one of the new nouns used by trade union members and others who oppose the cuts is kinezopeisi, or China-isation. The claim is that such large drops in wages will lead to a workforce paid barely more than their counterparts in Shenzhen.

The oddest thing of all is that some of the leading lights in the government appear to see nothing wrong in a wholesale transformation of Greek society, albeit not into one that resembles an enterprise zone in eastern China. Elena Panaritis is widely tipped as one of the up and comers in Greece's government, and it is not hard to see why: smart, formidably well-trained in economics after a career with the World Bank, funny and fluent in English, she is exactly the sort of person any prime minister would choose to give a keynote address to fretful institutional investors.

And for a Greek politician involved in pushing through some of the most abruptly painful economic measures in the country's history, she does not seem especially Greek. When I observe how many Apple computers are in her office, she replies: "That's because I'm not Greek, I'm American." Her speech is American-accented and peppered with "darn" and "have a nice day". When asked to describe how Greece needs to change its economy, her answer revolves around changing its institutions and its structures – in other words, making Greece less Greek. Castigating the bureaucracy, she says: "It's not a kibbutz, it's a big country!"

This is a line that you hear often enough from those who want Greece to change. By European standards, Greece has an average-sized public sector, but a very leaky tax collection system. What the public sector is, however, is under-resourced and inefficient. On my last day in the country, I wangle my way inside a public pensions office for those working in the tourism industry: there are just two Dell computers in one large room, and lever-arch files dating back 30 years. No one ever paid for the data to be computerised, I am told, and the result is that one day's work takes three.

Private sector woes

The other big problem is in the private sector, with few industries that are able to pay their way in the world. Jason Manolopolous, who is author of a new book called Greece's 'Odious' Debt, says that for years Greece was buying more from the rest of the world than it was selling. "We were buying BMWs from the Germans and selling them tomatoes."

For now, those days are well and truly over. In Athens' upmarket shopping district of Kolonaki, boutiques that used to have waiting lists for designer handbags have shut. One sign says the owners have relocated – to Rome. In one clothes shop, with racks of discounted Calvin Klein and DKNY, the manager, Sav, explains what's happened: "In this crisis, the middle classes have been hollowed out." That is just what happened in Buenos Aires during its crash last decade.

The result is that people who thought themselves used to one way of life, and in one social class, are getting used to a sharp downgrade.

In one factory, where a staff of 200 is now down to 30, the manager points to empty floors and idle machines. They're now all on unemployment benefit, he says. "Mind you, our pay has been cut too, so we're not that far off."

Outside the soup kitchen of the Aghia Triada church in Piraeus, near Athens, more of Greece's new poor are waiting for a handout. Anna and her two daughters have walked in the midday sun to get here and are now queueing up with the long-term homeless.

That is not Anna's situation though; she lost her job three years ago but has still hung on to her house. That said, she no longer has the income or the benefits to pay bills and the electricity was cut off last month.

Inside, Pater Daniel, the head priest, says that he's noticed a lot more "well-dressed, clean" people taking free meals from the church. He reels off stories of a 23-year-old man who left last week for Australia, and a 40-year-old woman who lost her job on Friday.

Because the Greek Orthodox church is partly on the state payroll, the clergyman's salary has fallen by almost 10% to €15,000 a year.

Is he saying that the Orthodox church is also subject to public spending cuts? Pater Daniel laughs, then holds up five fingers: there are five priests in Piraeus, and soon there will only be one. He's pondering taking a second job.

"There is too much pain, and people are looking for someone to listen and squeeze their hand." He sighs. "Everyday I leave this church with a headache."

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ


Όποιος επιθυμεί να μελετήσει την ελληνική ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας δεν έχει παρά να εντρυφήσει στις υπέροχες γεύσεις που προσφέρει κάθε γεύμα της μεσογειακής κουζίνας. Από το «Συμπόσιον» του Πλάτωνα ως τη γαστρονομική ποίηση του Αρχέστρατου, από το ούζο των Βυζαντινών ως την κατοχύρωση της κρητικής διατροφής ως «αυλής πολιτιστικής κληρονομιάς» από την UNESCO, η ελληνική κουζίνα είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου μας.

Γαστρονομία: ο νόμος του… στομαχιού


Λίγοι γνωρίζουν ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν οι πρώτοι που μελέτησαν ενδελεχώς την έννοια της απόλαυσης του φαγητού. Η εφεύρεση της λέξης «γαστρονομία» (δηλαδή κανόνες του… στομαχιού, από τις λέξεις γαστήρ και νόμος) ανήκει στον πρώτο σεφ της ιστορίας, στον Συρακούσιο Αρχέστρατο. Ο διάσημος ποιητής και φιλόσοφος έζησε τον 4ο Αι π. Χ. και ήταν ο πρώτος που μελέτησε τους κανόνες περί ορέξεως. Στο περίφημο ποίημά του με τίτλο «Ηδυπάθεια» ο ποιητής ξεναγεί με γλαφυρές λεπτομέρειες τον αναγνώστη στα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας, αφιερώνοντας ολόκληρα κεφάλαια στο ψάρι, στα όσπρια και στο κρασί - με άλλα λόγια στα τρόφιμα που χαρακτηρίζουν ως σήμερα την ελληνική διατροφή.

Οι υλικές απολαύσεις, με το φαγητό να κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσά τους, ανάγονται σε φιλοσοφία από τον μαθητή του Σωκράτη και ιδρυτή της «ηδονιστικής σχολής», τον φιλόσοφο Αρίστιππο. Λίγους αιώνες αργότερα, η άντληση «ευδαιμονίας» από απλά καθημερινά στοιχεία, όπως η ικανοποίηση της πείνας, ήταν στοιχείο και του μεγάλου φιλοσόφου της Ελληνιστικής εποχής, του Επίκουρου.

Από το γλυκάνισο στο «Uso Massalia»


Στοιχεία της ελληνικής κουζίνας συνεχίζουν να δημιουργούνται καθ' όλη της διάρκεια της ιστορίας του ελλαδικού χώρου. Το ούζο αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ο γλυκάνισος, από τον οποίο παρασκευάζεται το ούζο, καταναλωνόταν από τους Αρχαίους ως μπαχαρικό, ενώ το προϊόν της απόσταξής του αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο ως φάρμακο. Σταδιακά, ωστόσο, αυτόχθονες οινοποιοί μετατρέπουν το απόσταγμα του γλυκάνισου στο δυνατό ποτό που απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα και κατά τα βυζαντινά χρόνια το ούζο κατακτά ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Ακόμα και η λέξη «ούζο» έχει το δικό της μύθο. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι προέρχεται από τη φράση «Uso Massalia» (προς χρήση στη Μασσαλία), η οποία αναγραφόταν στις κούτες με ούζο που μεταφέρονταν στη Μεσόγειο με προορισμό τη Μασσαλία. Σε κάθε περίπτωση, το ποτό πιστεύεται ότι καταναλωνόταν αιώνες πριν από την επικράτηση του ονόματος.

Πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO


Αν και η κρητική κουζίνα κέρδισε την αναγνώριση της UNESCO ως αϋλη πολιτιστική κληρονομιά, τα χαρακτηριστικά της δεν απέχουν καθόλου από όσα καταναλώνονταν στον ελλαδικό χώρο επί αιώνες. Ελαιόλαδο, όσπρια, δημητριακά και φρούτα, σε συνδυασμό με λίγο ψάρι και ελάχιστο κρέας αποτελούσαν επί αιώνες την τροφή του λαού μας και αναγνωρίστηκαν εν έτει 2010 ως «ένα σύνολο διαδικασιών, θεσμών, κουλτούρας, τρόπου ζωής και, φυσικά, διατροφής που αφορά τις χώρες της Μεσογείου».


Οι επιστήμονες θαυμάζουν το γεγονός, άλλωστε, ότι περιοχές φαινομενικά απομακρυσμένες μεταξύ τους μοιράζονταν ανέκαθεν τους ίδιους διατροφικούς κανόνες, από τα παράλια της Σικελίας, ως τα βουνά της Πελοποννήσου, τα νησιά του Αιγαίου και τη Μικρά Ασία. Τα ιδιαίτερα προϊόντα κάθε περιοχής προσθέτουν και δεν αντικαθιστούν τους βασικούς κανόνες της μεσογειακής κουζίνας: φιστίκια στην Αίγινα, λουκούμια στη Σύρο, κρασί στη Σάμο, ελαιόλαδο στη Μάνη δίνουν σε κάθε περιοχή την «δική της» γεύση. Εν τέλει, όμως, όπως ο Οδυσσέας επιστρέφει στην πατρίδα του, έτσι και η μεσογειακή διατροφή «τριγυρνά» πάντα στους ίδιους κανόνες που προσέφεραν απλόχερα την απόλαυση από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Μπορεί ο ...κουμπάρος Ταγίπ και άλλοι τούρκοι παράγοντες να καταφέρονται τον τελευταίο καιρό με ειρωνικά σχόλια εναντίον της Ελληνικής ή της Κυπριακής οικονομίας,καλό θα ήταν όμως να κοιτάξουν λίγο τα του οίκου τους καθώς μια πιο προσεχτική ματιά στα στοιχεία της Τουρκικής οικονομίας -παρά την εκρηκτική ανάπτυξη- μάλλον δεν προιδεάζουν για ένα ..ευοίωνο μέλλον.


Έχουμε και λέμε:

-εμπορικό έλλειμμα -τον Μάιο- στο ρεκόρ των 10,1 δισ. δολαρίων
-εισαγωγές αυξημένες κατά 42,6%, τέσσερις φορές σχεδόν πάνω σε σχέση με τις εξαγωγές
-οι εξαγωγές έχουν μάλιστα...
μειωθεί παρά το γεγονός ότι η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 19% από τον περασμένο Νοέμβριο
-το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της ξεπερνά το 8% του ΑΕΠ
-πτώση κατά 9,75% που παρουσιάζει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από τις αρχές Μαΐου
-το βασικό επιτόκιο στην Τουρκία ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 6,25%
-παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία είναι μικρότερες άλλων αντίστοιχων οικονομικά αναδυόμενων χωρών.Η Τουρκία προσέλκυσε πέρυσι ξένες επενδύσεις η αξία των οποίων ανήλθε στο 1,3% του ΑΕΠ, σε σχέση με 2,1% του ΑΕΠ στην Πολωνία, 2,8% στη Ρωσία και 8,1% στην Κίνα..

-Η Fitch ανέστειλε πρόσφατα την αναθεώρηση προς τα πάνω της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας διατυπώνοντας ερωτηματικά ως προς τα στοιχεία που παρουσιάζει η Τουρκική κυβέρνηση

-Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα αναμένεται πως θα ανακοινώσει άμεσα αύξηση των επιτοκίων της προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες στο αδύναμο τουρκικό νόμισμα


Με λίγα λόγια η Τουρκία δείχνει να ζει πάνω από τις δυνατότητές της, χάρη στην «ατμομηχανή» των δανείων, η οποία τροφοδοτεί την κατανάλωση, με αιχμή του δόρατος τον κατασκευαστικό και χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και τον τομέα των λιανικών πωλήσεων.

Ας ξεχάσει την έπαρση ο Ταγίπ λοιπόν γιατί πριν τελειώσει αυτή η κυβερνητική του θητεία η ..φούσκα θα έχει σκάσει


ΞΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ


Πέρασαν οι κ.κΔένδιας,Σανιδάς,Καστανίδης,Κατσιρώδης κλπ κλπ.
Τώρα ήρθε η σειρά του έμπειρου πολιτικού κ.Μ.Παπαιωάννου..
Οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι γνωστές,έχουν αναπαραχθεί απ΄το σύνολο του ηλεκτρονικού Τύπου και δεν θα τις επαναλάβουμε.

Επειδή ήδη άλλες μεγάλες ..."δημοκρατικές χώρες" (όπως η Κίνα,το Αφγανιστάν,το Ιράν,η Αίγυπτος κ.α.) προσπάθησαν νωρίτερα απ΄τη δική μας να...
εφαρμόσουν παρόμοιους νόμους και τα βρήκαν σκούρα, θα προχωρήσουμε σε ορισμένες επισημάνσεις ώστε να βοηθήσουμε το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής:

1) Όταν ένα μπλογκ γράφεται στα Ελληνικά δεν σημαίνει πως γράφεται στην Ελλάδα.
Οι Ελληνικοί νόμοι δεν έχουν ..διαπλανητική ισχή -εξ όσων γνωρίζουμε- άρα και οποιαδήποτε νομοθεσία για τα μπλογκς που ανήκουν σε πλατφόρμες με έδρα τις ΗΠΑ όπως η blogger ή η wordpress είναι κενό γράμμα.Mπορεί για παράδειγμα το Greece Salonika να γράφεται απ΄την Ελλάδα μπορεί όμως να γράφεται και απ΄την Παταγονία ή τη Γουαδελούπη.
Αν ένας blogger είναι έμπειρος μπορεί να καλύψει τα ίχνη του.Δύσκολα μεν,μπορεί δε..

2) Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκούντως επαρκές και καλύπτει σοβαρά αδικήματα που διαπράττονται στο διαδίκτυο άσχετα με τα παράπονα που εκφράζει κατά καιρούς η διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ή η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών και αποσκοπούν -κατά τη γνώμη μας- απλώς στη στοιχειώδη νομική κάλυψη του εύκολου κατά τ'άλλα έργου του εντοπισμού των περισσοτέρων χρηστών ή διαχειριστών site ή blog μέσω ταυτοποίησης των ip's.

3)Πρώτοι εμείς οι παλιοί Έλληνες bloggers θα ενθαρύνουμε οποιαδήποτε καλόπιστη προσπάθεια να ελεχθούν όλοι εκείνοι που παρεισφρύουν στο χώρο που έντιμα υπηρετούμε και -όντως- ως κουκουλοφόροι τελούν αδικήματα ποινικού χαρακτήρα σπιλώνοντας υπολήψεις και καθυβρίζοντας δημόσια πρόσωπα λειτουργώντας σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας.
Σε λίγες μέρες ξεκινά ο πέμπτος χρόνος λειτουργίας του Greece Salonika και -ως το παλιότερο ενημερωτικό blog της Β.Ελλάδας- είναι αλήθεια πως τα μάτια μας έχουν δει πολλά.Μάλιστα ακόμη και 'μεις έχουμε πέσει θύματα κάποιων επιτηδείων πριν μερικά χρόνια και χρειάστηκε η βοήθεια των αρχών για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.
Δυστυχώς όμως οι χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες δεν πείθουν πως αποσκοπούν σε μια πιο εύρυθμη λειτουργία του χώρου αλλά περισσότερο μοιάζουν σαν προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης των ελεύθερων φωνών εν όψει του δύσκολου χειμώνα που πλησιάζει..

4)Για να μην αρχίσουν οι εξαγγελλίες του κ.Παπαιωάννου να θυμίζουν τον αείμνηστο Δ.Μαρούδα που απειλούσε να καταρρίψει τους ..δορυφόρους που θα πετούν πάνω απ΄την Ελλάδα να υπενθυμίσουμε πως κανένας νόμος δεν θα μπορεί να αποτρέψει τον οποιονδήποτε ανεγκέφαλο ή εγκάθετο να μπει σε ένα ίντερνετ καφέ να δημιουργήσει ένα μπλογκ σε 2' και να αναρτήσει οποιαδήποτε βλακεία του κατέβει στο κεφάλι.Κα-νέ-νας.

5)Η πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έχει νόημα και θα στηριχθεί απ΄την πλειοψηφία των μπλόγκερς μόνο αν αποδείξει πως σκοπός της είναι να βοηθά στη γρηγορότερη και ασφαλέστερη αποκάλυψη πραγματικών υπόπτων
και θα είναι κινούμενη προς την ορθή κατεύθυνση μόνο εφόσον συνοδευτεί από αυστηρά εχέγγυα μη περιορισμού της ελευθερίας της έκφραση.

και το κυριότερο

6)Η Google στην οποία ανήκουν όλα τα μπλογκς με κατάληξη blogspot.com με βάση την αμερικανική νομοθεσία, επιτρέπει την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας μόνο για περιπτώσεις που τελείται μέσω του Διαδικτύου το αδίκημα της απειλής κατά της ζωής.'Oχι για περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμισης,διασποράς ψευδών ειδήσεων και άλλων πλημμελημάτων του Ελληνικού ποινικού κώδικα..

Σοβαρευθείτε λοιπόν εκεί στην κυβέρνηση και αν δεν κατανοείτε τι εστί διαδίκτυο ή ιστολόγιο κλπ ζητείστε τη βοήθεια των πραγματικών ειδικών, των ..εγγονιών σας.
Οι bloggers που κινούνται σε νόμιμα πλαίσια δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
keep blogging

Σ.Αντωνιάδης,
main administrator Greece Salonika.


ΔΙΧΩΣ ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ


ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ;
ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ,ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
ΘΑ ΓΙΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΗΣ, ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΧΡΕΗ




Μεγαλώνει επικίνδυνα ο αριθμός των επιχειρήσεων που καταρρέουν από το βάρος της ύφεσης και τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας.

Από τη λίστα δεν λείπουν γνωστές «φίρμες», οι οποίες μέχρι πρότινος πρωταγωνιστούσαν στο χώρο τους και μάλιστα εντυπωσίαζαν με τις επιδόσεις τους. Η εξέλιξη αυτή έχει αναστατώσει τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς αποδεικνύει ότι η οικονομική κρίση δεν κάνει εξαιρέσεις.

Ανησυχία

Παράγοντες της αγοράς, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και ζητάνε να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Αίσθηση προκάλεσε το λουκέτο που έβαλαν πριν απο μερικές ημέρες τα «Applebee's».

Μετά από σχεδόν 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, η Milomel Hellas, η εταιρεία που διαχειρίζεται και αναπτύσσει τα καταστήματα της αμερικάνικης αλυσίδας εστιατορίων στη χώρα μας, αποφάσισε να κατεβάσει ρολά στα τέσσερα εναπομείναντα σημεία πώλησης που διατηρούσε σε Λ. Αλεξάνδρας, Κεφαλάρι, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και οι αρνητικές προοπτικές στον κλάδο της εστίασης εκτιμάται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη λήψη της παραπάνω απόφασης.

Πληροφορίες της αγοράς θέλουν τους εργαζόμενους στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης να κάνουν μία προσπάθεια για να συνεχίσουν οι ίδιοι τη λειτουργία του με μειωμένες τιμές.

Ωστόσο, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αφού σε λίγο καιρό θα τελειώσουν τα αποθέματα και θα χρειαστούν νέες αγορές, ενώ υπάρχει και νομικό κενό σχετικά με την εκπροσώπηση της αμερικανικής φίρμας στη χώρα.

Το πρώτο κατάστημα «Applebee's» στην Ελλάδα άνοιξε το 1997 στη Θεσσαλονίκη, στο 11ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου.

Το 2009 οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 9,53 εκατ. ευρώ από 11,74 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ οι ζημιές διαμορφώθηκαν σε 924.000 ευρώ. Συνολικά απασχολούσε 150 άτομα.

Τα «σύννεφα» άρχισαν να πυκνώνουν επικίνδυνα ήδη από το Φεβρουάριο του 2011, όταν ύστερα από έφοδο του ΣΔΟΕ καταλογίστηκε στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ για μη καταβολή ΦΠΑ.

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 υπέβαλε και η πρωτοπόρος εταιρεία στην ηλεκτρονική πώληση προιόντων μέσω Ιnternet, e-shop.gr.

Η εταιρεία έχει πάρει προσωρινή διαταγή για προστασία από τους πιστωτές της, όμως, θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ο τρόπος αποπληρωμής των υποχρεώσεων που ανέρχονται σε περίπου 43 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της εταιρείας, πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξα για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές και αναφέρουν πως οι δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά ενώ ομαλά κυλάει και η συνεργασία με τους προμηθευτές.

Οι πωλήσεις της e-shop έφθασαν το 2010 στα 105 εκατ. ευρώ από 128 εκατ. ευρώ το 2009 ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 υποχωρούν περίπου κατά 25%. Υπενθυμίζεται πως στο άρθρο 99 έχουν υπαχθεί μια σειρά από γνωστές εταιρείες, με πιο πρόσφατες την αλυσίδα ηλεκτρονικών Expert και τη Ridenco Commercial, η οποία εμπορεύεται τα σήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης «Timberland» και «Nautica».

Επιπλέον, πολυθνικές-κολοσσοί όπως η Aldi και η Fnak οι οποίες με πολλές φιλοδοξίες επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια για την επέκταση του δικτύου τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η κατάσταση θα χειροτερέψει εάν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ρευστότητα και δεν επιστρέψει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης.

Το νέο πακέτο διάσωσης που εξασφάλισε η χώρα και κυρίως οι εγγυήσεις που παρέχονται για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, εκτιμάται πως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για βελτίωση του κλίματος και για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Προβληματίζουν οι απλήρωτες οφειλές

Στο «φως» έρχονται καθημερινά και άλλες περιπτώσεις γνωστών εταιρειών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Ενδεικτικά, η «Χαρτοποιία Θράκης-Diana» δήλωσε αδυναμία προμήθειας της απαραίτητης πρώτης ύλης, με συνέπεια να σταματήσει μέρος της παραγωγής της στην Ξάνθη και να θέσει σε διαθεσιμότητα μέρος του προσωπικού της.

Τα πράγματα βέβαια θα ήταν διαφορετικά εάν, οι ιδιώτες πελάτες της, αλλά και το ελληνικό δημόσιο εξοφλούσαν τα περίπου 10 εκατ. ευρώ που χρωστάνε στην εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, έχουν πληρωθεί όλα τα δεδουλευμένα και τα επιδόματα αδείας.

ΟΥΤΕ ΤΟ 2035 ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ


Στη δημοσιότητα δόθηκε χθές η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

Το νέο πακέτο στήριξης θα μειώσει ελάχιστα το χρέος της Ελλάδας που θα καταστεί εκ νέου βιώσιμο από το 2035

Στα κανάλια θα ακούσετε φυσικά, ότι η χώρα μας θα μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012.


Ωστόσο, η είδηση δεν είναι εκεί, καθώς σύμφωνα με την έκθεση, αυτό θα συμβεί ΑΝ η Ελλάδα τηρήσει κατά γράμμα τα μέτρα (γνωρίζοντας φυσικά ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και με το νέο δάνειο) ΑΝ οι εξαγωγές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία (που από μόνο του παρότι θετικό δεν αρκεί) ΑΝ, ΑΝ, ΑΝ…

Το σημαντικό είναι ότι το χρέος μας, γι’ αυτό που πήγαμε προ εβδομάδων στην Ευρώπη και διαπραγματευτήκαμε (;) θα καταστεί βιώσιμο το 2035! Έως τότε δηλαδή, η χώρας μας θα βρίσκεται στη δίνη μέτρων για να επιτευχθούν οι στόχοι. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μας είπε ότι αρχίζει να βλέπει φως στο τούνελ, δεν μας είπε όπως πόσα χιλιόμετρα μακρυά είναι η έξοδος, γιατί το φως μπορεί να είναι και τεχνητό ή ..δανεικό!

Αυτό που υποστηρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το νέο πακέτο στήριξης θα μειώσει ελάχιστα το χρέος της Ελλάδας που θα καταστεί εκ νέου βιώσιμο από το 2035.

Αναφερόμενος πάντως στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οδηγεί σε μικρή μόνο μείωση του χρέους της χώρας. «Η αρχική ανάλυση υποδηλώνει ότι το πακέτο (της ΕΕ) θα μειώσει το ύψος του χρέους οριακά», τονίζει.

«Η επιπλέον επίσημη χρηματοοικονομική ενίσχυση που συμφωνήθηκε και η επέκταση των λήξεων, για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δίνει τον χρόνο που χρειάζεται η Ελλάδα για να συνεχίσει τις θεμελιώδεις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αποδώσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις.»

Βάσει του επικρατέστερου – κατά τον ΟΟΣΑ – σεναρίου, η Ελλάδα θα πετύχει μείωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ το 2035, από 140% του ΑΕΠ το 2010.

Επισημαίνεται ότι το βασικό σενάριο προϋποθέτει μεγάλη απόκλιση στον στόχο άντλησης 50 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Βάσει του πιο αισιόδοξου σεναρίου – με μικρή απόκλιση από τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων – το 2035 επιτυγχάνεται μείωση του χρέους στο 65% του ΑΕΠ.

Ως προς τον τραπεζικό κλάδο, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της έκθεσης σε κρατικά ομόλογα, ενώ επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται από την ρευστότητα της ΕΚΤ.

“Οι απόπειρες για την μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ θα πρέπει κατά συνέπεια να γίνουν με προσοχή, καθως μπορεί να πυροδοτήσουν κρίση ρευστότητας” αναφέρει ο Οργανισμός υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις στον κλάδο.

“Οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών ή συγχωνεύσεων με ξένες τράπεζες, ενώ οι αρχές πρέπει να αποφύγουν την επιβολή πρστατευτικών μέτρων”

ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ;


Σε ίδρυση κόμματος προχωρούν απόστρατοι αξιωματικοί!

“Σκοπός είναι η ίδρυση πολιτικού φορέα, ικανού να εμπνεύσει αίσθημα ικανότητας - ασφάλειας - ελπίδας και προοπτικής στον Ελληνικό Λαό, δια της συνενώσεως όλων των Ελλήνων που επιθυμούν την ανασυγκρότηση της Χώρας για μια εθνική - ανθρωποκεντρική πορεία με γνώμονα την δημοκρατία”, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους την οποία υπογράφουν 22 αποστράτοι αρκετοί από τους οποίους βέβαια είχαν κατά καιρού ανακληθεί στην υπηρεσία από την αποστρατεία τους.


Το κείμενο της ανακοίνωσή τους και η πρόσκλησή τους για συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 15 Αυγούστου:

"Αγαπητοί συνάδελφοι

Σας στέλνουμε τη συνημμένη πρόσκληση, που αφορά στην πρωτοβουλία αποστράτων αξιωματικών για ίδρυση πολιτικού κόμματος.

Η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά στην έντονη και διάχυτη επιθυμία πλήθους αποστράτων αξιωματικών των Ε.Δ και Σ.Α για πολιτική δραστηριοποίηση, απλών πολιτών που έχουν το συνταγματικό και νόμιμο δικαίωμα, θεωρώντας υπό τις σημερινές περιστάσεις, ότι τούτο αποτελεί εθνική ανάγκη, μη υπαρχούσης πλέον άλλης διεξόδου. Πρόκειται περί πρωτοφανούς ενέργειας στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδος, βασιζόμενη στις κοινές αντιλήψεις και εθνικές πεποιθήσεις της διακριτής κατηγορίας πολιτών, η οποία προσδιορίζεται στο σώμα του Ελληνικού Λαού, από την ιδιαίτερη νομική τους υπόσταση στην υπηρεσία του Ελληνικού Κράτους : Αξιωματικοί.

Σκοπός είναι η ίδρυση πολιτικού φορέα, ικανού να εμπνεύσει αίσθημα ικανότητας - ασφάλειας - ελπίδας και προοπτικής στον Ελληνικό Λαό, δια της συνενώσεως όλων των Ελλήνων που επιθυμούν την ανασυγκρότηση της Χώρας για μια εθνική - ανθρωποκεντρική πορεία με γνώμονα την δημοκρατία.

Εάν συμφωνείτε , παρακαλούμε για την ευρεία διάδοση του παρόντος σε εν αποστρατεία αξιωματικούς, όλων των Όπλων και Σωμάτων, όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.

Στις προγραμματισθείσες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την 15 Αυγούστου 2011, θα υπογραφεί σχετική δήλωση συμμετοχής στην πρωτοβουλία, όπως στην συνημμένη δήλωση.

Αλικάκος Νικόλαος
Ζηκούλης Δημήτριος
Καραγιάννης Γεώργιος
Καρράς Γεώργιος
Κεχαγιάς Γεώργιος
Κουτσαϊμάνης Ιωάννης
Λυμπερόπουλος Πάτροκλος
Μετζελόπουλος Ανδρέας
Μουχτάρης Στέργιος
Μυστακίδης Κων/νος
Πανταζής Βασίλειος
Ρίζος Φώτιος
Ροϊδοδήμος Γεώργιος
Σαρήπαππας Ανάργυρος
Σαρρής Χαράλαμπος
Σκουντής Γεώργιος
Τόγκας Δημήτριος
Φίλιος Κυριάκος
Φωτόπουλος Γεώργιος
Χουβαρδάς Στυλιανός
Χύτας Ιωάννης
Ψαραδέλλης Γεώργιος
Εν Αποστρατεία Αξιωματικοί
Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξεως 1981



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
 ME ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ





Αναλογιζόμενοι τις δύσκολες στιγμές τις οποίες διέρχεται η Πατρίδα σήμερα

 Ανησυχούντες διότι το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, βαρύτατα ενοχοποιημένο για τη σημερινή κατάσταση, αδυνατεί να δώσει λύση των προβλημάτων, θέτον την Ελληνική Κοινωνία σε τραγικό αδιέξοδο

 Εμπνεόμενοι από την ιστορικήν πρωτοβουλίαν των αξιωματικών του Στρατιωτικού Συνδέσμου (Στρατού και Ναυτικού), οι οποίοι με την τολμηρή τους συγκέντρωση την 15ην Αυγούστου 1909, στο Γουδή, οδήγησαν την Ελλάδα στον 20ο αιώνα

 Έχοντες την πεποίθηση ότι ο Ελληνικός Λαός προσβλέπει προς τους αξιωματικούς, την έσχατη αλλά πλέον πολύτιμη εφεδρεία του

 Γνωρίζοντες ότι, ολόκληρο το Σώμα των Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών, δεν προτίθεται πλέον να συνεχίσει τον δρόμο της ανοχής

 Πιστεύοντες ακράδαντα στο Δημοκρατικό Πολίτευμα και στους δημοκρατικούς θεσμούς, οι οποίοι αποτελούν την μόνη ασφαλή εγγύηση εξόδου από την κρίση



Κ α λ ο ύ μ ε σ ε Π ρ ο σ κ λ η τ ή ρ ι ο 



Όλους τους εν αποστρατεία αξιωματικούς του Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμικής Αεροπορίας,
Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού Σώματος, την 15η Αυγούστου 2011, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,
τιμώντες την ιστορική επέτειο του Στρατιωτικού Συνδέσμου,σε δύο (2) συγκεντρώσεις, στην Αθήνα, στον χώρο του Άλσους Ελληνικού Στρατού (καφέ Ya) και στην Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Αναψυκτήριο έναντι του Γ΄ΣΣ και ώρα 18:30 με σκοπό την ένωσή μας προς ίδρυση πολιτικού κόμματος.


Αθήνα, 28 Ιουλίου 2011

Εν αποστρατεία Αξιωματικοί 
 Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξεως 1981

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΡΠΝΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Δυστυχώς το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο ... χτύπησαν και όλους τους Πολιτιστικούς Φορείς που εκδίδουν περιοδικό έντυπο, με σκοπό την ενημέρωση των μελών τους, την επικοινωνία με τους απανταχού συμπατριώτες αλλά κυρίως την διάσωση διατήρηση και προβολή της πλούσιας Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ανάμεσά τους και ο Σύλλογός μας που εδώ και 30 χρόνια εκδίδει το περιοδικό "Η ΤΕΡΠΝΗ" που με τα νέα δεδομένα δυστυχώς θα αναγκαστεί να σταματήσει την έκδοσή του. Από την πρώτη στιγμή που το μάθαμε κινητοποιηθήκαμε και μέσα από το Δευτεροβάθμιο Όργανό μας , την Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, στάλθηκε η παρακάτω επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς με κοινοποίηση σ΄ όλους τους βουλευτές του Νομού Σερρών και Θεσσαλονίκης. Απάντηση ακόμη περιμένουμε ......

ΠΡΟΣ
Αντιπρόεδρο & Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Γιάννη Ραγκούση
Υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο
Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο


Κοινοποίηση : Όλους τους Βουλευτές
Κύριοι Υπουργοί
Σύμφωνα με το άρθρο 48 παρ. 2 του Νόμου 3986/φεκ152/α/1.7.2011 (Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015), αντικαθίσταται η παράγραφος 15 του άρθρου 13 του Νόμου 2328/1995.

Η ως άνω παράγραφος στην περίπτωση γ της προισχύουσας μορφής προέβλεπε ότι περιοδικά ή άλλα έντυπα επιστημονικού, καλλιτεχνικού, επαγγελματικά, θρησκευτικού ή άλλου συναφούς περιεχομένου, περιλαμβάνονται κάθε χρόνο σε κατάσταση του Υπουργείου Τύπου που κοινοποιείται στα ΕΛΤΑ για να τύχουν μειωμένου τιμολογίου ταχυδρομικής αποστολής.

Ο νέος Νόμος καταργεί αυτή τη διευκόλυνση (μειωμένο τιμολόγιο) με αποτέλεσμα όσοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι εκδίδουν περιοδικά έντυπα να αδυνατούν να
ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο ποσό των ταχυδρομικών τελών για την αποστολή τους. Αν αναλογιστεί κανείς και το κόστος των εκτυπωτικών, των γραφιστικών και των διεκπεραιωτικών της αποστολής, απειλείται η βιωσιμότητα των εντύπων αυτών. Παράλληλα καταργείται και απαξιώνεται το τεράστιο ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ έργο και η ΠΡΟΣΦΟΡΑ των Πολιτιστικών μας Συλλόγων, οι οποίοι μέσα σ΄ αυτή την οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι, αλλά κυρίως όμως στην κρίση ηθικών αξιών που απειλεί να ισοπεδώσει τα πάντα, προσπαθούν να αντισταθούν και να διατηρήσουν την πλούσια Πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ήδη στην κατηγορία αυτών των Συλλόγων συμπεριλαμβάνονται 5 Σύλλογοι , μέλη της Ομοσπονδία μας οι οποίοι δυστυχώς θα αναγκαστούν να διακόψουν την έκδοση των εντύπων που εκδίδουν.
Σε επικοινωνία μας με υπηρεσιακούς παράγοντες, επιβεβαίωσαν την αλλαγή του Νόμου αλλά για την εφαρμογή του περιμένουν κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Για τους λόγους αυτούς, κ.κ. Υπουργοί
Σας ερωτούμε αν ισχύουν τα παραπάνω. Αν ναι, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι μ΄ αυτό τον τρόπο διακόπτεται η Πολιτιστική συνέχεια των ιδιαίτερων πατρίδων μας, η αέναη προσπάθεια Πολιτιστικής αναβάθμισης των συμπατριωτών μας και η επικοινωνία με τους Έλληνες της διασποράς (εσωτερικής και εξωτερικής).

Σας παρακαλούμε να προβείτε σ΄ όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η κατάργηση αυτών των περιοδικών εντύπων, προσφέροντες με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στη διάσωση και διατήρηση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την οποία ΌΛΟΙ είμαστε υπερήφανοι και τη θεωρούμε απαραίτητη για την ιστορική συνέχεια του λαού μας.
Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος - Η Γ. Γραμματέας
Γιάννης Κ. Νούλης - Τούλα Μουτσίδου

Σήμερα το Ταχυδρομείο απ΄ όπου γίνεται η αποστολή του περιοδικού μας, επιβεβαίωσε οτι ήρθε εγκύκλιος στα ΕΛΤΑ με την οποία δεν θα παραλαμβάνουν για αποστολή έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) με το παλιό καθεστώς.

Ήδη η βουλευτής του Νομού μας κ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά απέστειλε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό. Έλπίζουμε να ευαισθητοποιηθούν και οι υπόλοιποι ... εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο ωστε με Υπουργικές Αποφάσεις να μη περάσει ο απαράδεκτος αυτός νόμος που ουσιαστικά καταργεί την ελεύθερη διακίνηση ιδεών αλλά κυρίως επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον Πολιτισμό μας που όλοι ανεξεραίτως θεωρούμε σαν λαός, το όπλο μας στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και της καταβαράθρωσης των ηθικών αξιών.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More