ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ



ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΝΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ,ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΟΝΑΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ.
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΥΝ. ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ.
ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ Κ. ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΑΡΤΕ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙ ΚΑΙ ΔΙΩΞΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 10-20 ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΟ ΥΠOΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΛΕΝΕ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ


Παρεμβαίνει η Ακαδημία Αθηνών για την προκλητική, ανιστόρητη, ύποπτη και εθνικά μειοδοτική στάση της ειδικής γραμματέως του Τομέα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Θάλειας Δραγώνα, μπροστά στις απόψεις και τις δοξασίες της οποίας ωχριά και η αλήστου μνήμης κ. Ρεπούση, που είχε αναστατώσει τη χώρα με το σχολικό βιβλίο της Ιστορίας το οποίο είχε επιμεληθεί και ανέφερε ότι οι Έλληνες κατά την Καταστροφή της Σμύρνης δεν σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους αλλά πέθαναν από τον... συνωστισμό στην παραλία!

Η κ. Δραγώνα προχωράει ακόμα πιο πέρα! Στο απαράδεκτο βιβλίο της «Τι είναι η πατρίδα μας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, τρομακτικά ανθελληνικές απόψεις, με αποκορύφωμα ότι «δεν είμαστε Έλληνες αλλά μας... έκαναν» και ότι είναι... ρατσιστικό να δηλώνουμε την ελληνική μας ταυτότητα! Στο βιβλίο αυτό που είναι ένα... κήρυγμα μίσους ενάντια σε καθετί ελληνοπρεπές και ελληνικό, αναφέρεται ακόμα ότι η Επανάσταση του 1821 αποτελούσε «επεκτατική εθνική πολιτική» των Ελλήνων, των οποίων η εθνική ταυτότητα «ενισχύεται αποφασιστικά από την αποσιώπηση σημαντικών ιστορικών πληροφοριών σχετικά με το μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»!

Δεν γνωρίζουμε τι περισσότερο θα έγραφε ένας τούρκος ιστορικός ή κάποιος ανθέλληνας προπαγανδιστής, εκείνο που γνωρίζουμε όμως είναι ότι η κ. Θάλεια Δραγώνα, με προσωπική εντολή του........
............. πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ορίσθηκε ειδική γραμματέας Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και Εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων του υπουργείου Παιδείας!

Δηλαδή μια κυρία που δεν θεωρεί ότι είναι Ελληνίδα, θεωρεί ρατσιστές τους Έλληνες και πιστεύει ότι ο νεοελληνικός πολιτισμός βασίσθηκε στον... τουρκικό πολιτισμό, διορίσθηκε σε μια νευραλγική θέση, η οποία έχει άμεση σχέση με την πορεία του Ελληνισμού, αφού θα έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής που θα εφαρμοσθεί στα παιδιά μας! Δηλαδή αν η κ. Ρεπούση ήταν μια φορά επικίνδυνη, η κ. Δραγώνα είναι... δέκα φορές πιο επικίνδυνη, γιατί καθορίζει συνολικά τις δομές και τις αρχές της εκπαίδευσης που θα παρέχεται σε όλα τα ελληνικά σχολεία!

Αντί λοιπόν στη θέση αυτή να τοποθετηθεί ένας επιστήμονας με ξεκάθαρες απόψεις και θέσεις υπέρ της Ελλάδας, της ελληνικής φυλής και του ελληνικού πολιτισμού, γιατί είχε το βαρύ έργο να διαμορφώσει εν πολλοίς την εθνική συνείδηση των Ελληνόπαιδων της επόμενης γενιάς, τοποθετήθηκε μια κυρία που δηλώνει ότι δεν είναι Ελληνίδα, θεωρεί ρατσισμό του χειρίστου είδους το να λέμε ότι είμαστε Έλληνες και θαυμάζει την οθωμανική αυτοκρατορία και τον... τουρκικό πολιτισμό!

Κάποιες μικροαντιδράσεις για την κυρία αυτή είχαν σημειωθεί όταν ο Γ. Παπανδρέου την έβαλε σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο

Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και βρέθηκε στη Βουλή το διάστημα 2007-2009. Τώρα, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τοποθετήθηκε σε ακόμα καλύτερη θέση: Έχει την ευθύνη του σχεδιασμού της εκπαίδευσης των παιδιών μας! Ένα άτομο, που υποστηρίζει ότι τα σχολικά βιβλία διδάσκουν τον... εθνικισμό!

Στην Ακαδημία Αθηνών τέθηκε το θέμα από γνωστό ακαδημαϊκό στην ολομέλειά της, στις 19 του μήνα, και ορισμένα μέλη της αγανάκτησαν με τα... ανδραγαθήματα της κ. Δραγώνα και ζητούν από την ηγεσία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας να παρέμβει στην κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί η κυρία Δραγώνα να παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας που έχει την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των νέων μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Ακαδημίας ήταν έντονη, πρόκειται δε να υπάρξει συνέχεια σε επόμενη συνεδρίαση.

«Δεν είμαστε Έλληνες»

Η... δραστηριότητα της κ. Δραγώνα και τα ανθελληνικά «πιστεύω» της δεν είναι τωρινά. Εδώ και δέκα χρόνια πρωτοστατεί στον ονομαζόμενο «διεπιστημονικό διάλογο Ελλήνων και Τούρκων κοινωνικών επιστημόνων».

Καρπός της συνεργασίας αυτής είναι το βιβλίο «Ελλάδα και Τουρκία - Πολίτης και Έθνος - Κράτος» που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Μπογάτζιτσι της Κωνσταντινούπολης.

Ύστερα από αυτό όμως η κ. Δραγώνα συνέγραψε και το δικό της... αριστούργημα «Τι είναι η πατρίδα μας», μπροστά στο οποίο ωχριούν και συκοφαντικά κατά της χώρας μας βιβλία κορυφαίων συγγραφέων που διακρίνονται για τα ανθελληνικά τους αισθήματα!

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, σας αναφέρουμε παρακάτω:

= «Είναι ρατσιστικό να δηλώνουμε ότι είμαστε Έλληνες», «Μας έκαναν Έλληνες, ενώ δεν ήμασταν».

=Η ελληνική εθνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή έντονου εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού.

=Όποιος αξιολογεί τους πολιτισμούς σε κατώτερους και ανώτερους είναι ρατσιστής και δεν το ξέρει!

=Εξίσου ρατσιστής είναι και όποιος αποσιωπά τη σημασία, την τεράστια δύναμη, την έκταση και το κύρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Επίσης, όποιος αρνείται τις τουρκικές επιρροές στον νεοελληνικό μας πολιτισμό και όποιος ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός πολιτισμός έχει επιδράσει αρνητικά στους Έλληνες!
Βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας της κ. Δραγώνα για την εκ βάθρων αλλαγή των σχολικών συγγραμμάτων είναι ότι διαμορφώνουν στους έλληνες μαθητές μια «ψευδαισθητική και απατηλή ταυτότητα», προβάλλοντας το μεγαλείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και τα ανδραγαθήματα των προγονών μας, ενώ αυτή η «στρατηγική παρέκκλισης» στηρίζεται στην «αποσιώπηση της σημασίας της τεράστιας δύναμης, της έκτασης και του κύρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»!



Επιστολή στον Πρόεδρο


Χαρακτηριστική είναι και η διαμαρτυρία του δρα Nicolas Kaloy, ο οποίος απέστειλε από τη Γενεύη της Ελβετίας, όπου διαμένει, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την εξής επιστολή:

«Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Από τη Γενεύη Ελβετίας απευθύνουμε το εξής ερώτημα προς εσάς, τον Πρώτον Έλληνα: Είναι δυνατόν η γυναίκα αυτή η οποία ομολογεί ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ, να είναι γενική γραμματέας της ΕΘΝΙΚΗΣ παιδείας και να παρέχει γνώσεις στα παιδιά μας; Είστε υπεύθυνος να μας απαντήσετε: Εάν δεν είμαστε Έλληνες, τι είμαστε; Εσείς και ο κ. πρωθυπουργός οφείλετε μίαν απάντηση εις την οποίαν θα δώσωμεν ευρείαν δημοσιότητα σε όλη την ομογένεια των «ΜΗ ΕΛΛΗΝΩΝ». Και κυρί

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΜΙΣΟ ΒΕΤΟ..... ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε την απόφαση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, παραπέμποντας το ζήτημα στην ισπανική προεδρία (αναλαμβάνει από 1/1/2010), καθώς η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην άμεση έναρξη των συνομιλιών, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σε ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., αναφέρουν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα ξανά κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας (η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από 1/1/2010 έως τις 30/6/2010).

Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί την ελληνική πλευρά καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, ενώ έδωσε τέλος στις ελπίδες της κυβέρνησης Γκρούεφσκι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα όριζαν τελικά συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά και τη θετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Οκτώβριο.

«Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Κομισιόν προτείνει την έναρξη ..........
.................ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα επανέλθει στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της επόμενης προεδρίας» , αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών.

Στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών με την ηγεσία των Σκοπίων, ενώ σε προηγούμενο σχέδιο συμπερασμάτων που πρότεινε η σουηδική προεδρία, προβλεπόταν ραντεβού για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον προσεχή Μάρτιο.

Αναλυτικότερα, το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την ΠΓΔΜ αναφέρει τα εξής:

«Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε σε αριθμό σημαντικών θεμάτων και το ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω βήματα. Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 εκπλήρωσαν τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο της Οχρίδας, παραμένει ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχισθεί. Ειδικότερα, απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και διασφάλισης της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και ότι θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενη προεδρίας.

Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης. Το Συμβούλιο ενθαρρύνουν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ»

ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ



Απάντηση στα πολλά ερωτηματικά για την αρνητική πορεία του Σκοπιανού και την εξάντληση της δυναμικής και του διπλωματικού κεφαλαίου του Βουκουρεστίου χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα για τη χώρα μας, δίνει η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντ. Μπακογιάννη και Α. Μιλοσόσκι.

Στη συνάντηση αυτή, το περιεχόμενο της οποίας καταγράφηκε στο «ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ»(αποτελεί την υψηλότερη διαβάθμιση απόρρητου εγγράφου στο ΥΠΕΞ) με ημερομηνία «20.09.2008» από τον τότε πρέσβη στο Παρίσι Δ. Παρασκευόπουλο, η κ. Μπακογιάννη εμφανίζεται πριν κλείσουν έξι μήνες από το Βουκουρέστι να «μαδά «φύλλο φύλλο» την ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή της πρότασης Νίμιτς της 8ης Οκτωβρίου 2008, την οποία φυσικά έσπευσε να αποδεχθεί ως βάση προς διαπραγμάτευση.

Η σκοπιανή πλευρά διαπιστώνοντας ότι η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας ήταν όχι συμπαγής αλλά αντίθετα πολύ εύπλαστη, δεν είχε έτσι και κανέναν λόγο να αποδεχθεί συμβιβασμό, θέτοντας συνεχώς όλο και πιο ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεών της.

Η τότε υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση των Παρισίων... παραλείπει να αναφέρει την πλήρη ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει erga omnes. Η παράλειψη δεν είναι όμως τυχαία, καθώς η κ. Μπακογιάννη σπεύδει συγχρόνως να δηλώσει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιδιώξει αλλαγές στο σκοπιανό Σύνταγμα, όταν είναι σαφές ότι απαράβατος όρος και προϋπόθεση εφαρμογής μιας erga omnes λύσης είναι η εξασφάλιση εγγυήσεων εφαρμογής της λύσης μέσω τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της πΓΔΜ.

Το Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού αναφέρει συγκεκριμένα:


«Η Κα Υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το «χαρτί» αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από τον λαό της ΠΓΔΜ».

Η παραχώρηση

Αφού έχει τεχνηέντως παραλειφθεί από την παρουσίαση της ελληνικής θέσης το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση, η κ. Μπακογιάννη προχωρά ένα βήμα παραπάνω διαβεβαιώνοντας τη σκοπιανή πλευρά ότι η συμφωνία σε ένα όνομα δεν θα επηρεάσει την εθνική ταυτότητά τους (δηλ. τη «μακεδονική» ταυτότητα).

«Η Κα Υπουργός πρόσθεσε ότι τούτο (σ.σ. η εξεύρεση ονομασίας) δεν σημαίνει αλλαγή εθνικής ταυτότητας και ότι αν τα Σκόπια συμφωνήσουν στην βάση αυτή μπορούμε να βρούμε λύση, αν όχι μπορούμε να περιμένουμε», αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο.

Απολύτως εκτεθειμένη όμως είναι η κ. Μπακογιάννη σε ό,τι αφορά το σκέλος της συζήτησης αναφορικά με το θέμα της «ταυτότητας και της γλώσσας» στο οποίο οδήγησε τη συζήτηση ο κ. Μιλοσόσκι καθώς τα ζητήματα αυτά είναι τα «μείζονα» για τη σκοπιανή πλευρά και όσους επιδιώκουν μέσω του ονόματος την προώθηση του «μακεδονισμού».

Το «Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Περαιτέρω Κος Μιλοσόσκι επανήλθε σε τοποθέτηση ότι «όπως όλα τα έθνη του κόσμου» τα Σκόπια έχουν δικαίωμα επιλογής ονομασίας της χώρας, και της ορολογίας αυτοπροσδιορισμού, γλωσσικού και εθνότητας. Στο σημείο αυτό έγινε λόγος εκ μέρους της Κας Υπουργού για τον όρο «ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΙ», στην Κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων.

Ωστόσο Κος Μιλοσόοσκι επέμεινε στην ελευθέρα χρησιμοποίηση της αντιστοιχίας του όρου αυτού στην αγγλική, γαλλική κ.λπ.».
Ο κ. Μιλοσόσκι επιμένει φυσικά στην πάγια θέση της χώρας του στη διατήρηση με κάθε τρόπο της «μακεδονικής» ταυτότητας, η οποία όμως αποτελεί και τον πυρήνα της διαφοράς με την Ελλάδα.Κι όμως, η κ. Μπακογιάννη σπεύδει να προσφέρει στη σκοπιανή πλευρά τη «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα με την προσχηματική κυριλλική γραφή της (που υποτίθεται θα ήταν πιο... εύπεπτο για τους Βορειοελλαδίτες).

Το κρίσιμο θέμα όμως είναι ότι όχι μόνο θα εξασφάλιζαν τα Σκόπια τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα αλλά αυτό θα γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη και την υποστήριξη της Ελλάδας.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ
  • Η κυρία Μπακογιάννη, έξι μήνες μετά το Βουκουρέστι, δεν αναφέρει καν στις συζητήσεις της το «erga omnes», δηλαδή έναντι όλων.
  • Χρήση ονόματος. Η κυρία Μπακογιάννη διαβεβαιώνει τα Σκόπια ότι «η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το Σκοπιανό Σύνταγμα» (σ.σ. ενώ αποτελεί απαράβατη εγγύηση για εφαρμογή της λύσης «erga omnes» η συνταγματική αναθεώρηση)
  • Ταυτότητα και γλώσσα. Η κυρία Μπακογιάννη, προτείνοντας η ίδια τον «όρο Μακεντόνσκι στην Κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο της γλώσσας και της εθνότητας του λαού των Σκοπίων» ουσιαστικά όχι μόνο έχει αποδεχτεί την ύπαρξη «Μακεδονικής ταυτότητας, εθνότητας και γλώσσας», αλλά πρακτικά πρότεινε την αναγνώριση αυτής της «οντότητας» και από την ίδια την Ελλάδα.
  • Ιστορία. Προβληματική είναι και η αναφορά της κυρίας Μπακογιάννη, απαντώντας στον κύριο Μιλοσόσκι, ότι «η Ιστορία της Μακεδονίας είναι θέμα που ανήκει στο παρελθόν».

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ... ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Οι συναντήσεις με Νίμιτς και Ράις που «μάδησαν» το Βουκουρέστι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το περιβάλλον εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Παρίσι και δόθηκαν τα συγκεκριμένα μηνύματα στη σκοπιανή πλευρά.

Τις επόμενες ακριβώς ημέρες η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Μ. Νίμιτς (24/9) αλλά και την Αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Κ. Ράις (25/9) όπου ήταν δεδομένη η σφοδρή επιθυμία της Ουάσιγκτον να εξευρεθεί λύση στο θέμα ώστε να υπάρξει ένα «θετικό» αποτέλεσμα στην πολιτική Μπους λίγο πριν παραδώσει την εξουσία.

Σε αυτό το κλίμα ήρθε στις 8 Οκτωβρίου η υποβολή της τελικής πρότασης Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας.

Μια πρόταση, η οποία προέβλεπε το «Βόρεια Μακεδονία» για ορισμένες διεθνείς χρήσεις και στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ παρέπεμπε στη γραφειοκρατία του ΟΗΕ την αναγνώριση της γλώσσας και της εθνότητας ως «μακεδονικής» με τρόπο που να παρακάμπτεται η οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης της Ελλάδας.

Μυστική διπλωματία

Η πρόταση αυτή του διεθνούς μεσολαβητή ήταν αποτύπωση των «οδηγιών» που είχε στείλει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και παζαριών της Αμερικανίδας πρεσβευτή Μιλοβάνοβιτς με τη σκοπιανή ηγεσία (TO AΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΑΥΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ )


Οι κίνδυνοι από την άσκηση διπλωματίας προσωπικής, μυστικής και ενίοτε εκτός πλαισίου επίσημων θέσεων έχουν επισημανθεί από πολλές πλευρές και από αυτούς ακόμη τους διπλωμάτες, καθώς είναι γνωστή η κόντρα που ξέσπασε μερικούς μήνες μετά μεταξύ της ΕΔΥ, που κατήγγειλε τέτοια φαινόμενα, και της κ. Μπακογιάννη με αφορμή τότε την υπόθεση του φυγόδικου της Siemens Χ. Καραβέλλα.

Η προσωπική αυτή διπλωματία (για την οποία φυσικά δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ο κ. Καραμανλής) δημιούργησε θολή και γκρίζα εικόνα για την ελληνική κόκκινη γραμμή και είναι μάλλον δικαιολογημένη η έκπληξη που αισθάνθηκε τώρα η ηγεσία των Σκοπίων και η αντίδρασή της για υποτιθέμενη σκλήρυνση της Αθήνας, όταν άκουσε τον κ. Βασιλάκη να μεταφέρει απλώς τις δημοσίως γνωστές ελληνικές θέσεις (που προφανώς δεν «άκουγαν» στις κλειστές συναντήσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ακόμη και δημοσίως, θέλοντας να δείξει πόσο δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα, ότι ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή τους στις Πρέσπες επέμεινε, ως προς τα 2/3 των συνομιλιών του μαζί του, στα θέματα ταυτότητας.

Με τέτοια μηνύματα η σκοπιανή πλευρά δεν είχε κανέναν λόγο να υποχωρήσει καθώς έχοντας εξασφαλίσει ένα τέτοιο σημείο εκκίνησης της Αθήνας θα μπορούσε στο τραπέζι του πάρε-δώσε να εξασφαλίσει και άλλα θέματα, πέραν της «ταυτότητας» ή της μη αλλαγής του Συντάγματος...

«ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!»
Στο ράφι η Ιστορία

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στις συζητήσεις του Παρισιού ενώ ο κ. Μιλοσόσκι δεν δίστασε να θέσει τους γνωστούς ανιστόρητους ισχυρισμούς περί «Μακεδονίας», η κ. Μπακογιάννη αντί απάντησης προτίμησε να βάλει στο... ράφι την ιστορία, λέγοντας ότι αποτελεί «παρελθόν».Η συζήτηση όπως αποτυπώνεται στο κείμενο που σήμερα αποκαλύπτουμε έγινε ως εξής: «Η συζήτηση εκ μέρους του (σ.σ. του κ. Μιλοσόσκι) έτεινε να εκφυλιστεί στην προέλευση της πληθυσμιακής σύνθεσης της ελληνικής Μακεδονίας (πρόσφυγες και όχι αυτόχθονες κ.λπ.) αλλά εκ μέρους της Κας Υπουργού επανετέθη η ουσία της υπόθεσης: Η Ιστορία της Μακεδονίας είναι θέμα που ανήκει στο παρελθόν...» Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι από την αρχή της συνάντησης είχε φροντίσει να θέσει ξεκάθαρα ότι για τη χώρα του δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του Συντάγματος, κάτι που ουσιαστικά αποκλείει την erga omnes λύση.

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ
Πίεζαν για συμφωνία με ένα γενικόλογο πλαίσιο για το όνομα

Στη συναντηση που πραγματοποίησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στο Παρίσι, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση του κ. Μιλοσόσκι (και καταγράφεται στο «Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού») ότι για την έκταση των προτάσεων Νίμιτς « θα ήταν αρκετή και η μια σελίδα...»

Η δήλωση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από προσπάθεια να αποκλεισθούν από τη συμφωνία οι λεπτομερείς όροι και εγγυήσεις εφαρμογής και οι αναλυτικές ρυθμίσεις για τις πολλές και πολύπλοκες πτυχές χρήσης του νέου ονόματος και παραγώγων αυτού, για π.χ. εμπορική χρήση και απλώς να υπάρχει ένα γενικόλογο και σύντομο πλαίσιο Συμφωνίας που θα αφήνει ολάνοιχτα τα παράθυρα για την καταστρατήγησή της από την επομένη της υπογραφής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μιλοσόσκι ανέφερε υπό μορφή... διακριτικού εκβιασμού τις ελληνικές επιχειρήσεις που «εξασφαλίζουν υπερκέρδη στα Σκόπια λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που δίνουν στους εργαζόμενους», προκαλώντας δικαιολογημένα την έντονη αντίδραση της κ. Μπακογιάννη που του απάντησε ότι εάν δεν θέλουν τους Ελληνες επιχειρηματίες, να τους πουν να αποχωρήσουν από την πΓΔΜ ή να μεταφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα ανάλογο μήνυμα ώστε να αναλάβει αυτή να αποθαρρύνει τους Ελληνες από το να επενδύουν στα Σκόπια.



Ο Καραμανλής είναι υπεύθυνος για αυτό το ολίσθημα. Υπενθυμίζω δε ότι αυτά που έλεγε ο Μειμαράκης για διπλή ονομασίαε και όχι σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσης ως βάση συζήτησης που πρότεινε ΤΕΛΙΚΑ η Ελλάδα και η Κυβέρνηση του είναι ΑΛΗΘΗ


.Κε Μεϊμαράκη διπλή ονομασία ή σύνθετη ονομασία ως βάση συζήτησης πρότεινε η Ελλάδα τελικά ?

Δεν είναι λύση "erga omnes" η διπλή ονομασία αλλά και η κάθε είδους "σύσταση" στα κράτη μέλη του ΟΗΕ !!!!

Διπλή ονομασία και όχι ονομασία "erga omnes" φέρεται να έχει συμφωνήσει η παρούσα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζω τι απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξη του στους αδέσμευτους bloggers σε ερώτησή μου για το θέμα:
Όπως είναι γνωστό το κόμμα σας αλλά και η Κυβέρνηση έχει αναφέρει επανηλειμμένα ότι η εθνική κόκκινη γραμμή είναι «σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις» και όχι πλέον η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 που έλεγε ότι «δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία ή παράγωγο της». Η ερώτηση μου είναι ότι το «για όλες τις χρήσεις» περιλαμβάνει και αλλαγή της συνταγματική τους ονομασία ή θα υπάρξει κάποια άλλη πλάγια γραμμή τύπου «οποιαδήποτε περιεχομένου διευρυμένης ερμηνείας» που θα περιλαμβάνει «συστάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας» , αναγνώριση «Μακεδονικής ταυτότητας ή γλώσσας» κ.λ.π.;



Απάντηση:
Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Μια ονομασία για κάθε χρήση», σημαίνει ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία. Πράγμα που, πλέον, έχει τη στήριξη όλων των εταίρων μας. Αυτό, βέβαια, είναι αδύνατο να το δεχθούν τα Σκόπια με την υφιστάμενη πολιτειακή συγκρότηση. Και ποτέ δεν το αποδέχθηκαν ως τώρα. Στην καλύτερη περίπτωση είχαν αποδεχθεί να δώσουν μια ονομασία σε μάς - όποια θέλαμε - και να κρατήσουν εκείνοι το «Μακεδονία», για κάθε εσωτερική και διεθνή χρήση.
Έτσι πλέον για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, με το βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι τα Σκόπια βρέθηκαν σε αληθινά δύσκολη θέση διεθνώς. Έτσι, δικαιώθηκε η άποψή μου ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να δεχθούμε «λύση» διπλής ή τριπλής ονομασίας.
Η «κόκκινη γραμμή» – δηλαδή η γραμμή μη υποχώρησης της ελληνικής πλευράς - είναι αυτή τη στιγμή «μια ονομασία για κάθε χρήση» (το περίφημο erga omnes). Κι αυτό το στηρίζουμε όλοι. Πολύ περισσότερο εγώ, που νιώθω και δικαιωμένος...

Εμ Κύριε Σαμαρά δεν το στήριζαν όλοι, με πρώτους και καλύτερους τον Καραμανλή και την Μπακογιάννη. Η κυβέρνηση Παπανδρέου όπως φαίνεται το κρατάει το erga omnes ακόμα.
KAI TO ONOMA AYTHΣ VARDARSKA

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More