ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΝΟΥΡΑΚΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ


Στο τιμόνι ενός εξαιρετικά φιλόδοξου ερευνητικού project για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που ήδη «τρέχει» στην Αυστραλία, βρίσκεται ομογενής διακεκριμένος ογκολόγος.
Ο καθηγητής Γιώργος Καννουράκης, επικεφαλής του Κέντρου Αντικαρκινικής Ερευνας του Μπάλαρατ, ξεκινά μια πρωτοποριακή σειρά ερευνών για τη θεραπεία του μεσοθηλιώματος και του καρκίνου των πνευμόνων.

Η νέα έρευνα του Κέντρου Αντικαρκινικής Ερευνας Μπάλαρατ εστιάζει στην εξέταση, μέσω κλινικών δοκιμών, ενός νέου είδους χημειοθεραπείας, η οποία στοχεύει στην εξαφάνιση του καρκινικού όγκου χωρίς να επηρεάζει τα άλλα όργανα, όπως γίνεται συνήθως.

Η πρωτοποριακή αυτή έρευνα ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από τρία χρόνια, ωστόσο σήμερα, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Καννουράκη, το κέντρο είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές. Στο στάδιο αυτό, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, η επιστημονική ομάδα θα δοκιμάσει μια σειρά φαρμάκων πάνω σε ασθενείς που υποφέρουν από μεσοθηλίωμα και καρκίνο του πνεύμονα.

«Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε αυτές τις νέες μεθόδους για να δούμε αφενός από πρώτο χέρι αν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ασθενείς και αφετέρου, αν οι κλινικές δοκιμές είναι επιτυχημένες, να προσφέρουμε ελπίδα στους πάσχοντες από αυτές τις δύο μορφές» ανέφερε ο ομογενής επιστήμονας επισημαίνοντας ότι οι κλινικές δοκιμές θα βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να βρει νέες μεθόδους θεραπείας του καρκίνου των πνευμόνων.

Ο ελληνικής καταγωγής ογκολόγος έχει ξεχωρίσει για την επιστημονική του δράση στην Αυστραλία. Το καλοκαίρι του 2009 είχε τιμηθεί με το μετάλλιο «Φροντίδας και ευσπλαχνίας» στα Pride of Australia Awards για την προσφορά του στο ιατρικό λειτούργημα και τις προσπάθειες που κάνει για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων γύρω του. Ο Γιώργος Καννουράκης, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαπρέπει στο Μπάλαρατ από το 1996, ενώ προηγουμένως εργαζόταν ως ογκολόγος στο Royal Children’s Hospital.


ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Στα πλαίσια αυτά αν δεχτούμε ότι η άγνοια του παρελθόντος δεν προκαλεί μόνο συγχύσεις στη γνώση του παρόντος αλλά και υπονομεύει κάθε δυνατότητα δράσης στο παρόν, τότε ίσως κατανοήσουμε την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να εξαφανίσει ουσιαστικά το μάθημα της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας από το Λύκειο αντικαθιστώντας το με ένα μάθημα επιλογής με τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ιστορία» που πιθανόν να έχει και μερικές σελίδες για την Ελλάδα.
Αυτό προβλέπει το Σχέδιο για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου που άφησε να διαρρεύσει το Υπουργείο Παιδείας στον τύπο.
Έτσι συνεχίζεται η …περιπέτεια του μαθήματος της Ιστορίας. η γνώση της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κριτικής συνείδησης και πρακτικής των νέων ανθρώπων.

Βεβαίως πάνε πολλά χρόνια που ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης είναι άνισος, αφού η σχολική ιστορία είτε είναι προσανατολισμένη στο παρελθόν είτε περνάει μέσα από «πύρινα εξεταστικά στεφάνια». Πάντοτε ελλοχεύει ο «φετιχισμός του εγχειριδίου» που οδηγεί στην άκριτη απομνημόνευση και την υπονόμευση της κατανόησης των ιστορικών γεγονότων. Tα βιβλία και οι όροι διδασκαλίας της ιστορίας φανερώνουν, ίσως, περισσότερο από κάθε τι άλλο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς πριμοδοτούν μια επιδερμική συσσώρευση ενός όγκου ασύνδετων μεταξύ τους γνώσεων. Είναι χαρακτηριστικά όσα σημειώνει ο Κώστα Γεωργουσόπουλος -για την εξεταστέα ύλη της Ιστορίας- σ΄ ένα του άρθρο του: «… Εγκύψτε, παρακαλώ, σ΄ αυτή την ύλη. Είναι μνημείο ιστορικής λοβοτομής… Δηλαδή από την ιστορική ροή, από τη διαδοχή γεγονότων που ακολουθούν τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ένα βλακώδες «τσιμπιδάκι» τσιμπάει ένα γεγονός εδώ, μία συνθήκη παραπέρα, ένα φαινόμενο ή έναν θεσμό πιο εκεί, χωρίς συνοχή, χωρίς συνέχεια, προχωρώντας με άλματα, αποκόβοντας τα αίτια από τα αιτιατά, διαχωρίζοντας τα πρόσωπα από τις ενέργειες, αποδεσμεύοντας την οικονομία από την πολιτική και τα γράμματα από την κοινωνική συγκυρία, τη διπλωματική ιστορία από την ευρωπαϊκή ή την παγκόσμια πολιτική σκακιέρα. H Ιστορία που ζητούμε από τους υποψηφίους μας να αποστηθίσουν είναι ένα καγκουρό που προχωρεί με πηδηματάκια».

Τι σημαίνει αυτό; Oι συνεχείς εξεταστικές δοκιμασίες, η χρήση πολλαπλών τεχνικών αξιολόγησης, η κρισιμότητα και η οριστικότητα του βαθμού, οι ίδιοι οι τρόποι πιστοποίησης της κατοχής των παρεχόμενων γνώσεων, απομακρύνουν το μαθητή από την κατανόηση του γενικού και ενιαίου, από την ουσία της γνώσης, που δεν είναι η ποσοτική συσσώρευση γνώσεων αλλά η κατάκτηση επιστημονικού συστήματος σκέψης και ερμηνείας της κοινωνίας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνεται μια ευθεία επίθεση στο μάθημα της Ιστορίας μέσα από τα σχολικά βιβλία, αλλά και μέσα από τους όρους διδασκαλίας του (πολλές φορές η ανάθεσή του συνδέεται με την κάλυψη του ωραρίου διαφόρων κλάδων εκπαιδευτικών με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας).

Η αρχή είχε γίνει με τα τελευταία βιβλία Ιστορίας του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου: σκόρπιες πληροφορίες «ατάκτως ερριμμένες» προσφέρονται προς «κατανάλωση», ένας σωστός τσελεμεντές, όπου χάνεται η σχέση αιτίας και αποτελέσματος καθώς και το νόημα της κάθε γνώσης. Ο θρυμματισμός είναι συντριπτικός, ο ιστορικός χρόνος δεν υπάρχει, η συνολική αφήγηση σφαγιάζεται σε πληροφορίες, εικόνες, αριθμούς και πηγές. Απομένει η τμηματική πληροφορία, η αποσπασματική είδηση, το απομονωμένο γεγονός, χωρίς το «πώς» και το «γιατί».

Με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει εφεύρει την καλύτερη και «αποδοτικότερη» εκχέρσωση της ιστορικής γνώσης από τα κεφάλια των μαθητών. Στο κλίμα της εποχής ευδοκιμεί η υποταγή σ΄ ένα παρόν που θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο, ενώ συγχρόνως εκχερσώνονται τα ερωτήματα που μπορούν να υπονομεύσουν αυτή την εικόνα.

ΣΤΑΧΤΗ........ΓΙΑ 75 ΔΟΛΑΡΙΑ


ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ(ΜΠΛΟΓΚ)
ΑΠΛΑ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΜΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ
Έχασε το σπίτι του για μόλις 75 δολάρια! Ο λόγος για ένα Αμερικανό από το Τενεσί, ο οποίος είδε το σπίτι του να καίγεται και τους πυροσβέστες να αρνούνται να επέμβουν, καθώς ο Τζιν Κράνικ δεν είχε πληρώσει την ετήσια εισφορά του....

Η κομητεία όπου συνέβη το περιστατικό δεν έχει δική της πυροσβεστική υπηρεσία και η δημοτική αστυνομία καλύπτει τους πολίτες έξω από τα όριά της μόνο εάν το ζητήσουν και εάν πληρώσουν.

Ωστόσο, στο τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής διαπίστωσαν ότι ο Κράνικ δεν είχε πληρώσει την προαιρετική ετήσια εισφορά των 75 δολαρίων και αρνήθηκαν να επέμβουν για να σβήσουν τη φωτιά, ενώ απέρριψαν και την προσφορά του να πληρώσει επί τόπου το ποσό.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το ξέχασε.

Το αποτέλεσμα ήταν η ολοσχερής καταστροφή της κατοικίας του Κράνικ την οποία οι πυροσβέστες παρακολούθησαν, όπως είπε οι ίδιος, χωρίς να κάνουν τίποτα.

ΜΙΑ ΑΧΤΙΔΑ ΕΛΠΙΔΑΣ


Ταφόπλακα στα όνειρα των Σκοπιανών ότι είναι Μακεδόνες, απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποτελούν δύο βιβλία, ένα Ντοκιμαντέρ και άλλες μαρτυρίες Η μετονομασία από τους Τίτο και Στάλιν τον Αύγουστο του 1944 της Γιουγκοσλαβικής περιφερείας ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ σε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, οδήγησε στην φαντασίωση των σημερινών κατοίκων της ΠΓΔΜ, ότι αυτοί είναι οι Μακεδόνες και κυρίως ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως ο Χίτλερ για να εδραιώσει το Ναζισμό διακήρυσσε ότι οι Γερμανοί ανήκαν στην Αρία φυλή, έτσι και ο Τίτο, προς έλεγχο του Αιγαίου και για να στηρίξει τα επεκτατικά σχέδια της Σοβιετικής Ενώσεως, μετονόμασε την ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ σε Μακεδονία, προς απόσπαση της Μακεδονίας από την Ελλάδα.Το Αγγλικό περιοδικό ECONOMIST στο τεύχος της 28ης Αυγούστου 2010 έχει φωτογραφία προκλητικού όχι μόνο γιά τους Έλληνες, αλλά και κάθε σοβαρό άνθρωπο, Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους οκταορόφου πολυκατοικίας, όπως εγράφη, το οποίο θα τοποθετηθεί σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων και ήδη ετοιμάζεται η βάση του. Στο περιοδικό αναφέρεται ότι Σκοπιανοί διερωτώνται και μάλλον ειρωνεύονται τα μεγαλεπίβολα σχέδια του Πρωθυπουργού τους. Τα δύο βιβλία στα οποία Αξιωματούχοι των Σκοπίων δηλώνουν ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν είναι Μακεδόνες ούτε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά Σλάβοι, είναι: α) Το βιβλίο «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ» του πρώτου Προέδρου της ΠΓΔΜ κ. Κίρο Γκλιγκόρωφ, β) Το βιβλίο «Η ΕΠΤΑΧΡΟΝΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ» του ε.τ. Πρέσβυ κ. Ευάγγελου Κωφού και του Καθηγητή Βλασίδη. Σ’ αυτά...... προστίθεται το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του κ. Φώτη Κωνσταντινίδη, που τεκμηριώνει την Ελληνικότητα των Μακεδόνων, με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΣΙΑ». Στο ντοκιμαντέρ αυτό, ιστορικοί διεθνώς αναγνωρισμένοι και αρχαιολόγοι οι οποίοι έκαναν ανασκαφές στις χώρες που κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος και διέδωσε τον Ελληνικό πολιτισμό, εμφανίζουν μνημεία, Ελληνικές επιγραφές και νομίσματα με Ελληνικά γράμματα. Ο κ. Κίρο Γκλιγκόρωφ που είχε δηλώσει πολλές φορές: «Δεν διεκδικούμε τον Μέγα Αλέξανδρο», στο βιβλίο του «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ» (σελ. 259) αναφέρει, ότι στην δεξίωση που έγινε στη Νέα Υόρκη την επομένη της αναγνωρίσεως ως ανεξαρτήτου Κράτους της ΠΓΔΜ, μια ομάδα νέων από την Αυστραλία του είπαν: «Εσείς μιλήσατε, αλλά δεν είπατε το σημαντικότερο. Δεν είπατε ότι εμείς είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι αρνηθήκαμε την καταγωγή μας, τους προγόνους μας». «Δυσκολεύτηκα να βρω απάντηση αμέσως (συνεχίζει ο Γκλιγκόρωφ στο βιβλίο του) και τελικά τους είπα: «Ξέρετε, σέβομαι τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Είναι δικαίωμα σας. Αλλά σύμφωνα με την ιστοριογραφία στον Μακεδονικό λαό επικρατεί η γνώμη ότι είμαστε Σλάβοι. Έχουμε έλθει στα Βαλκάνια τον 6ο και 7ο αιώνα έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων!». Ο κ. Κίρο Γκλιγκόρωφ σε συνέντευξη του σε δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης είπε: «Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μου. Διερωτώμαι: Οι ιστορικοί τι θα λέγουν για τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, οι οποίοι ως Σλάβοι ήλθαν στη Βαλκανική τον 6ο αιώνα μ.Χ. Θα λένε ότι είναι Μακεδόνες, απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου;». Στο βιβλίο «Η ΕΠΤΑΧΡΟΝΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ του ε.τ. Πρέσβυ κ. Ευάγγελου Κωφού και του Καθηγητή Βλασίδη (σελ. 300, υποσημείωση 201) αναφέρεται ότι ο πρώην Δήμαρχος των Σκοπίων, ο Υπουργός Παιδείας της ΠΓΔΜ κ. Αλιζάνη (κακώς ανεγράφη Υπουργός Εξωτερικών) και ο Αρχισυντάκτης εφημερίδας των Σκοπίων δήλωσαν ότι: «Κάνουμε αγώνα να πείσουμε τα παιδιά μας, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες, αλλά δεν μας πιστεύουν διότι αυτά διδάχτηκαν» Στα σχολικά βιβλία της FYROM περιλαμβάνονται δύο χάρτες α) χάρτης της Μακεδονίας με υπότιτλο ότι «Δεν υπήρξε παρουσία Ελλήνων στη Μακεδονία», πράγμα που διαψεύδεται από τον Απόστολο Παύλο ο οποίος συνάντησε στη Θεσσαλονίκη και Βέροια Έλληνες και πλήθος Ελληνίδων που πίστεψαν και β) χάρτη με σύνορα της Ελλάδος τον Όλυμπο, που διαψεύδεται από το γεγονός ότι το Άγιον Όρος, ο υπερχιλιετής φάρος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ανήκει στην Ελλάδα. Με τους ανωτέρω δύο χάρτες και με την επί δεκαετηρίδες προπαγάνδα ενός Μονοκομματικού καθεστώτος (του Κομμουνιστικού) παραπλανήθηκαν γενεές Σκοπιανών ότι είναι Μακεδόνες απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, όπως σε πολλά κείμενα μου αναλύω, αναγνώρισαν την Μακεδονία Ελληνική και τους Μακεδόνες Έλληνες, όπως π.χ.: - Ο Stettinious, Υπουργός Εξωτερικών της Κυβερνήσεως Ρούζβελτ. - Ο Κίσσιγκερ, Υπουργός Εξωτερικών των Κυβερνήσεων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ. - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τρούμαν. - Ο διάσημος Αμερικανός Δημοσιογράφος Σούλτσμπεργκερ. - Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιττεράν . - Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο Lund με υπογραφή του διακεκριμένου συγγραφέως Staffan Stolpe το 1995. - Οι Υπουργοί Πολιτισμού Καναδά και Αυστραλίας Ο Ζέλεφ, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, σε επίσημη επίσκεψη στη Σουηδία, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το λεγόμενο «Μακεδονικό Έθνος»: «Είναι δημιούργημα μεταπολεμικό της Κομιντέρν και έγκλημα του Τιτοϊσμού και Σταλινισμού». Το 1980 ήρθαν 5 Πρεσβευτές της ΟΥΝΕΣΚΟ από το Βελιγράδι που είχε το Συνέδριο για να επισκεφτούν τη Βεργίνα. Μετά την επίσκεψη ο συνοδεύων τους Πρεσβευτές εκπρόσωπος του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης τους παρέθεσε γεύμα στη Βέροια. Κατά τη διάρκεια του γεύματος οι τέσσερις Πρεσβευτές αναφέρονταν στα χρυσά που είδαν στη Βεργίνα. Ο Ολλανδός Πρέσβης, που ήταν στην ΟΥΝΕΣΚΟ 15 χρόνια, τους είπε: «Καλά αυτά που λέτε. Αλλά εγώ είδα επιγραφές στην Ελληνική και ξεκαθάρισα το θέμα της Μακεδονίας». Η Μακεδονία ως Ελληνική και οι Μακεδόνες ως Έλληνες ιστορικά υπάρχουν από τον 8ο αιώνα π.Χ., γι’ αυτό όταν το 1912 απελευθερώθηκε η Μακεδονία μετά από 5 αιώνες Τουρκικής σκλαβιάς, δημιουργήθηκε η «Γενική Διοίκηση Μακεδονίας» και ουδείς έφερε αντίρρηση. Είναι δυνατόν επίσης εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ να προβάλλουν ότι ο σερβικός στρατός κατέλαβε τμήμα της Βορείου Μακεδονίας. Αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο όταν στρατός καταλάβει τμήμα άλλης χώρας, να πάρει το όνομα της χώρας αυτής. Οι Τούρκοι το 1922 κατέλαβαν την Ιωνία. Το κράτος τους δεν το ονόμασαν Ιωνία, ούτε τους Τούρκους Ίωνες. Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Μακεδών Κων/νος Καραμανλής, σε επιστολή του ανέφερε ότι: «Ούτε ιστορικά ούτε εθνολογικά δικαιούται να ονομάζεται Μακεδονία». Με δεδομένο συνεπώς ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες και οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ είναι Σλάβοι, είναι αδιανόητη σύνθετη ονομασία του κράτους αυτού να περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», όπως αποφάσισε και το Συμβούλιο Κορυφής της Λισσαβώνας. Οι Κυβερνήσεις που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία και τους κατοίκους της ως Μακεδόνες, ας ρωτήσουν τους ιστορικούς για να πληροφορηθούν ότι: - Ο Γεωγράφος της Αρχαιότητας Στράβων γράφει: «Ελλάς ούν εστί η Μακεδονία». - Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει ότι: «Ο Έλλην Βασιλεύς θα νικήσει τον Πέρση Βασιλέα». - Οι Μακκαβαίοι αρχίζουν: «Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών ο υιός του Φιλίππου ενίκησε τον Δαρείο». - Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τις πόλεις της Μακεδονίας Φιλίππους, Θεσσαλονίκη και Βέροια που είχαν προ Χριστού τα αυτά Ελληνικά ονόματα. Μίλησε στα Ελληνικά και έγραψε επιστολές προς Θεσσαλονικείς και Φιλιππησίους στην Ελληνική. - 340 Καθηγητές Αμερικανικών και άλλων Πανεπιστημίων έγραψαν γράμμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα και του ζητούν να ανακαλέσει την απόφαση του Μπους, που ονόμασε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», αγνοώντας την πάγια πολιτική των ΗΠΑ και τα ιστορικά στοιχεία για το θέμα αυτό. Δυστυχώς ανιστόρητοι, αφελείς και ύποπτοι σύμβουλοι τον παρέσυραν και εκθέτουν τον Αμερικανικό λαό. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν με αδιάψευστο τρόπο την Ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας και των Μακεδόνων και καθιστούν κάθε απόπειρα ιστορικής διαστρεβλώσεως μάταιη, αν όχι φαιδρή.

ΑΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ


O ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ
«Μετά που με συνέλαβε η Αστυνομία την Κυριακή για παράνομη είσοδο στον αγωνιστικό χώρο του ΓΣΠ, πέρασα τη νύχτα της Κυριακής στο κρατητήριο του αστυνομικού σταθμού Λυκαβηττού, λες και ήμουν εγκληματίας και έκανα τη χειρότερη πράξη. Όμως δεν μετανιώνω γι’ αυτό που έκανα. Μόλις αντίκρισα το εθνικό μου σύμβολο, την ελληνική σημαία να καίγεται, ενστικτωδώς, χωρίς καν να το σκεφτώ, μπήκα στο γήπεδο προς την κατεύθυνση της βόρειας κερκίδας των φανατικών οπαδών της Ομόνοιας. Βέβαια δεν μπορούσα να μπω στην κερκίδα της Ομόνοιας με 4 χιλιάδες οπαδούς, που το μόνο που θα πετύχαινα ήταν να μου επιτεθούν εμένα. Απλώς έκανα μια κίνηση διαμαρτυρίας, δεν το σχεδίασα. Ξέρω ότι το άτομο που έκαψε την ελληνική σημαία δεν το έκανε αυτόβουλα· συνήθως προβαίνει σε τέτοιου είδους τραμπουκισμούς μετά που κάποιοι τον πληρώνουν.
»Όλα αυτά που γίνονται στο δικαστήριο είναι για τα μάτια του κόσμου. Είμαι περήφανος γι’ αυτό που έκανα, αν δεν το έκανα θα τα είχα με τον εαυτό μου.
Δηλαδή αν έβλεπα να καίνε την ελληνική σημαία, το εθνικό μου σύμβολο, και δεν αντιδρούσα, δεν θα τα είχα καλά με τον εαυτό μου. Για τα προκλητικά και υβριστικά πανό που ξεδιπλώνουν στην κερκίδα τους οι οπαδοί της Ομόνοιας, δεν τιμώρησε ποτέ κανένας, ούτε η ΚΟΠ ούτε η Αστυνομία, το συγκεκριμένο σωματείο. Πιστεύω ότι για το κάψιμο της σημαίας, ο ΑΠΟΕΛ αλλά και η Ομόνοια δεν πρέπει να μείνουν στα λόγια καταδίκης της πράξης. Έγιναν και στο παρελθόν τέτοιες αισχρότητες και δεν τιμωρήθηκε κανένας και γι’ αυτό συνεχίζονται».



ΣΥΓΝΩΜΗ

Συγνώμη..

Ήθελα όλο αυτό τον καιρό να ζητήσω ένα μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ.

Συγνώμη που είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα--ας και θέλω να παραμείνω.

Συγνώμη που πονάω για την Πατρίδα μου και δεν θέλω να την βλέπω να την διαμελίζουν, να την κατασπαράζουν τα όρνεα.

Συγνώμη που είμαι Ορθόδοξη—ος Ελληνίδα--ας και εξοργίζομαι όταν με χλευάζουν για αυτό μέσα στην ίδια μου την χώρα.

Συγνώμη που πονάω όποτε ακούω ότι οι συνάνθρωποι μου καθημερινά σκοτώνονται, εξευτελίζονται για λίγα ευρώ.

Συγνώμη που αγανακτώ καθημερινά στα όσα ακούω, διαβάζω, μαθαίνω να... λέγονται για τους Έλληνες.

Συγνώμη που το να υπερασπίζομαι τα ιδανικά, τα ήθη, τα πιστεύω και τις παραδόσεις, της χώρας αυτής που με γέννησε με μεγάλωσε και με γαλούχησε, με κάνουν να φαίνομαι "ρατσίστρια--ης" χωρίς να είμαι.

Συγνώμη που ενώ με θέλετε ένα άβουλο ρομπότ παλέυω με νύχια και με δόντια να κράτησω την ανθρώπινη φύση μου και την λογική μου.

Συγνώμη που σας χαλάω τα σχέδια, αλλά πιστέψτε με δεν είμαι η μόνη—μόνος ,είναι πάρα πολλοί σαν εμένα και καθημερινά γίνονται και περισσότεροι.

Γιατί μπορεί για εσάς να είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής και δύναμης αλλά για όλους εμάς είναι αγώνας ζωής, μάχη να κρατηθούμε ζωντανοί να μην χάσουμε την ψυχή μας έτσι ώστε όταν θα έρθει η ώρα να την παραδώσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι που την κρατήσαμε καθαρή και άγγιχτη όπως ακριβώς πρέπει να είναι.


Μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ψυχή από τις πολλές

[...Ω εσείς Έλληνες που αποχωριστήκατε τα ιερά σύμβολα και τους θεούς, τα απαρνηθήκατε έναντι χρήματος, αφομοιωθήκατε και μεταφερθήκατε σε ανθέλληνες, δοξάζετε και προσκυνάτε άλλα ιερά σύμβολα και θεούς που δεν ανήκουν σε Έλλην, μα σε χθόνιους και σκοτεινές οργανώσεις.
Μόνο όσοι αισθανόμαστε την ιερή υποχρέωση να...

διαφυλάττουμε και να προστατεύουμε την πατρίδα μας είμαστε πραγματικά Έλληνες και όχι όσοι γεννηθήκαμε, έχουμε Ελληνική παιδεία, κατοικούμε εδώ ή νομίζουμε ότι είμαστε...

Κι αυτό αποδεικνύεται πάραυτα και αναντίρρητα από τον τρόπο που αντιδρά ο καθένας μας σ΄ ότι την αφορά.

Δε μπορεί δηλαδή να λογίζεται Έλληνας αυτός που καίγεται, υποφέρει, αγωνιά, μάχεται ή θυσιαζέται ανιδιοτελώς γι΄ αυτήν και το ίδιο Έλληνας να λογίζεται κι ο άλλος που την κλέβει, την προδίδει, την εκμεταλλεύεται, τη ξεπουλάει, την εκθέτει, γυρίζει τη πλάτη στην αποσύνθεσή της κ.ο.κ…

Κάτι δε μου κολλάει εδω και ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ο Ελληνισμός είναι ιδεολογία αγαπητοί μου φίλοι.

Γεννήθηκε και μεγαλούργησε σ΄ αυτό το κομμάτι γης το οποίο αν μη τι άλλο (όσοι αισθανόμαστε τουλάχιστον Έλληνες) έχουμε ιερή υποχρέωση να το διαφυλάξουμε με το αίμα μας και να διατηρήσουμε τον ομφάλιο λώρο που μας δένει μαζί του - με όποιο κόστος - όπως το έπραξαν και όλοι οι πρόγονοί μας κατά το παρελθόν.

Ως αναφορά τα υπόλοιπα που ακούγονται από τους «επί χρήμασι εκδιδόμενους επικοινωνιολόγους και προδότες» δεν αφορούν τους Έλληνες, αλλά δυστυχώς αυτούς που επηρεάστηκαν γεννετικά ή πνευματικά από τους κατακτητές (και δυστυχώς πέρασαν πολλοί ιστορικά από τα αιδοία των Ελληνίδων) οπότε δικαιολογούνται.

Το παραπάνω κείμενο δεν έχει να κάνει με τίποτα το εθνικιστικό ή το ρατσιστικό (όπως θα προλάβουν να σκεφθούν κάποιοι ετερόφωτοι ανεγκέφαλοι για να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια της Ελληνικότητάς τους ή τη βάρβαρη καταγωγή τους) αλλά με το να ξεκαθαρίσω τα πράγματα με τον πιο απλοϊκό τρόπο.

Γιατί προσωπικά δε μπορώ να διανοηθώ (με το λίγο μυαλό που έχω) πως είναι δυνατον από τη στιγμή που θεωρούνται Έλληνες ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Λεωνίδας, οι Σαλαμινομάχοι, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος οι ήρωες του 1821 και 1940, οι Μακεδονομάχοι κ.ο.κ... να θεωρούνται το ίδιο Έλληνες και οι «σημερινοί» αξιωματούχοι και αξιωματικοί που παίρνουν μίζες , ξεπουλάνε τη χώρα τους, αποποιούνται τα ιερά και όσιά της και στήνουν κώλο στο κάθε τυχόντα…

Ούτε επίσης μπορώ να θεωρήσω το ίδιο Έλληνες τους ιερολοχίτες, τον Καποδίστρια ή τον Ελευθέριο Βενιζέλο μ΄ όλους αυτούς τους σημερινούς λαμόγιους που αγωνίζονται για την εξαφάνισή της κ.ο.κ… Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ως αναφορά το όλο σκεπτικό και συναισθηματικό υπόβαθρο κι αυτό σίγουρα έχει να κάνει με το μέχρι σήμερα ΄μπαστάρδεμα΄ της ράτσας μας και όχι μόνο… Ελληνίδες η Μπουμπουλίνα και οι Σουλιώτισσες …και Ελληνίδες η Τζούλια και η Αννίτα δε γίνεται ρε αδέρφια. Οπότε μάλλον πρέπει να έχουν δίκιο οι Γερμανοί που υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τους προγόνους μας.

Έλληνες σήμερα είναι μόνο αυτοί που υποφέρουν, συντρίβονται, κλαίνε ή ουρλιάζουν από απόγνωση βλέποντας αυτή τη κατάντια (που ξεκίνησε παράλληλα με την απελευθερωσή μας) να διαιωνίζεται στο διηνεκές της κι αντιδρούν…ουδείς άλλος…ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ]

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ... Το βραβείο ήρθε από τους Γερμανούς για την ειλικρίνειά του... Ηταν πράγματι απολύτως ειλικρινής ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου όταν έλεγε στον πρώην Γερμανό υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ ότι «δεν ξέρει πλέον αν θέλει να κερδίσει τις εκλογές». Ηταν Ιανουάριος του 2009, όπως γράφει στο βιβλίο του ο σοσιαλιστής πολιτικός, όταν εξηγούσε στον αρχηγό τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποια θα είναι η τύχη της Ελλάδας. Είναι φανερό, πλέον, ασχέτως επισημάνσεων, διαψεύσεων και καταγγελιών του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο Γ. Παπανδρέου και οι περί αυτόν γνώριζαν. Γνώριζαν την κατάντια της ελληνικής οικονομίας για την οποία εγκαίρως είχε μιλήσει ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής λέγοντας προεκλογικά την αλήθεια. Και παρά ταύτα είπαν συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό. Και αυτός ευκολόπιστος τους πίστεψε και τους έδωσε τη νίκη στις εκλογές.
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ εν γνώσει του παραπληροφορούσε τον ελληνικό λαό με το περίφημο πλέον «χρήματα υπάρχουν». Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Μα καλά, κατά την προεκλογική περίοδο είπε ένα ψεματάκι, αθώο... για να κερδίσει. Αφού ήξερε καλά το πρόβλημα γιατί καθυστέρησε να πάρει τις αποφάσεις που έπρεπε, με συνέπεια να φθάσουμε στο μνημόνιο; Αυτό είναι το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται πλέον και θα πρέπει να απαντηθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο, μετά και την έκδοση του αποκαλυπτικού βιβλίου του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα πρέπει να βάλει τα πράγματα στη θέση του. Μόνον έτσι θα ξεφύγει από τη σημερινή μιζέρια, την καταθλιπτική κατάσταση στην οποία τον έχουν υποχρεώσει να βρίσκεται. Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην εξουσία προσποιούμενο πλήρη άγνοια της κατάστασης. Σήμερα δεν μπορεί πλέον να κρυφθεί. Και ο πλέον αδαής πολίτης είναι ενημερωμένος για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Τα νιώθει καθημερινά στο πετσί του.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


Μεγάλη έκθεση σχολικού βιβλίου με πάνω από 400 τίτλους στα Τρίκαλα

"100 χρόνια σχολικό βιβλίο: 1884-1984"

Βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις πρώην ανατολικές χώρες, των ελληνικών μειονοτήτων της Αλβανίας και της Κωνσταντινουπόλεως, των ομογενών της Αμερικής και της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση...
σχολικών βιβλίων, που ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, την προσεχή Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, στο τζαμί του Οσμάν Σαχ, στα Τρίκαλα.

Η έκθεση έχει τίτλο "100 Χρόνια Σχολικό Βιβλίο: 1884-1984". Ως αφετηρία επιλέχθηκε το 1884, επειδή τότε καθιερώθηκε το μάθημα των νέων ελληνικών κι άρχισαν να εκδίδονται τα πρώτα σχετικά σχολικά βιβλία (νεοελληνικά αναγνώσματα κ.ά.).

Θα εκτεθούν, επίσης, αντιπροσωπευτικά αλφαβητάρια και αναγνωστικά του Δημοτικού, νεοελληνικά αναγνώσματα του ελληνικού σχολείου (Σχολαρχείου), του γυμνασίου και του λυκείου, καθώς επίσης και βιβλία όλων των άλλων μαθημάτων, όπως ιστορίας, αρχαίων ελληνικών, γραμματικής και συντακτικού, μαθηματικών, φυσικής, χημείας, θρησκευτικών, γεωγραφίας, βιολογίας, αγωγής του πολίτη κ.ά. Συνολικά, θα εκτεθούν πάνω από 400 βιβλία.Επίσης σε πολλά και μεγάλα ταμπλό, που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά στην αίθουσα, θα εκτίθενται, σε φωτοαντίγραφα, χαρακτηριστικές σελίδες από διάφορα βιβλία, ούτως ώστε οι επισκέπτες να ενημερώνονται και για το περιεχόμενο των βιβλίων, που άλλαζε ανάλογα με τις πολιτικές καταστάσεις και ιδεολογίες, αλλά και τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα βιβλία της έκθεσης προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας και από τις ιδιωτικές Συλλογές της Ευαγγελίας Κανταρτζή (Θεσσαλονίκη), της Χρυσάνθης Κουμπάρου-Χανιώτη (Πειραιάς), της Μαρίας Μποντίλα (Θεσσαλονίκη), του Νίκου Χελιδόνη (Τρίκαλα), του Θεοδώρου Νημά (Τρίκαλα) και από προσφορές διαφόρων Τρικαλινών.

Σύμφωνα με το σχολικό σύμβουλο φιλολόγων και πρόεδρο του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων, Θεόδωρο Νημά, οι συνδιοργανωτές της έκθεσης απευθύνθηκαν σε σημαντικούς συλλέκτες και τούς ζήτησαν να διαθέσουν μέρος των συλλογών τους, ώστε να υπάρξει μια καλή αντιπροσώπευση σχολικών βιβλίων της περιόδου 1884-1984. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε η μεγάλη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης Βέροιας, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή Χρίστου Τσολάκη.

"Δυστυχώς- επισημαίνει ο κ. Νημάς- στα χρόνια τα δικά μας, τα σχολικά βιβλία δεν διανέμονταν δωρεάν, αλλά τα αγοράζαμε. Λίγοι είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν καινούργια, ατσαλάκωτα και καθαρά στα βιβλιοπωλεία που είχαν τη συνήθεια να θέτουν στο εσώφυλλο και τη σφραγίδα με τη φίρμα τους. Οι άλλοι, οι πολλοί, προμηθευόμασταν μεταχειρισμένα από τους μαθητές της προηγούμενης τάξης και όσοι είχαμε μικρότερα αδέρφια τα παραδίναμε σε αυτά".

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Κανταρτζή σημειώνει πως η ιστορία του σχολικού βιβλίου στη χώρα μας, μέρος της εκπαιδευτικής πολιτικής, ακολουθεί μια πορεία ανάλογη με τις πολιτικές μεταβολές.

"Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, μέχρι το 1937, που ιδρύθηκε ο Οργανισμός Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων, από τον Ιωάννη Μεταξά, συγκρούονται δύο πολιτικές για το σχολικό βιβλίο: του κρατικού μονοπωλίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού", επισημαίνει.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.), ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και θα είναι ανοιχτή για το κοινό και τα σχολεία, το πρωί 10-1 και το απόγευμα 6-8.

Ομιλίες
Παράλληλα με την έκθεση των βιβλίων θα λάβουν χώρα και διάφορες ομιλίες σχετικές με την ιστορία του σχολικού βιβλίου. Ειδικότερα, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010, στις 6 το απόγευμα, η Ευαγγελία Κανταρτζή, Δρ. Παιδαγωγικής, θα "ρίξει" μια "σύντομη ματιά στην ιστορία των σχολικών βιβλίων, ενώ την επόμενη Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, η Μαρία Μποντίλα, Δρ. Ιστορίας κι Εκπαίδευσης, θα μιλήσει για "τα σχολικά βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στα ανατολικά κράτη".

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010, στις έξι το απόγευμα, ο Λάμπρος Βαρελάς, επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ θα μιλήσει για "τα Νεοελληνικά Αναγνώσματα στη Μέση Εκπαίδευση στον 19ο και 20ό αιώνα" και την επόμενη εβδομάδα (Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010), την ίδια ώρα, η Χρυσάνθη Κουμπάρου- Χανιώτη, Δρ. Διδακτικής Νέων Ελληνικών θα μιλήσει για το "Αρχείο Νεοελληνικών Αναγνωσμάτων Μέσης Εκπαίδευσης 1884-1977. Συγγραφείς και ανθολογημένα κείμενα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΕΛΛΑΣ


ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ


ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΡΒΕΛΕΡ ΕΙΜΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Βυζάντιο, είπε, ήταν μεν πολυεθνικό, αλλά μονοπολιτισμικό, είχε μόνο τον ελληνικό πολιτισμό. Έτσι η διαπρεπής βυζαντινολόγος μάς έδωσε και το μυστικό της επιβιώσεως ενός κράτους επί 1100 χρόνια. Τα μονοπολιτισμικά κράτη έχουν μέλλον, τα πολυπολιτισμικά διαλύονται είτε ειρηνικά είτε με τη βία των όπλων. Θυμηθείτε την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, παρατηρήστε τα διαλυτικά φαινόμενα στα Σκόπια (μουσουλμάνοι Αλβανοί κατά Χριστιανών Σλάβων), ακόμη και στο Βέλγιο (οι Ολλανδόφωνοι Φλαμανδοί θέλουν να αποσχισθούν από τους γαλλόφωνους Βαλλόνους).

Μπορεί μία κοινωνία σήμερα να αντέξει ένα συγκεκριμένο –όχι απεριόριστο- αριθμό μεταναστών από άλλες χώρες, αλλά πρέπει να τους ενσωματώνει σε ένα και μοναδικό πολιτιστικό πρότυπο. Ο μονοπολιτισμός σώζει τις κοινωνίες, διατηρεί τις ισορροπίες και απομακρύνει τη διάσπαση και την γκετοποίηση. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν διδασκόμαστε από την Ιστορία. Αντί να θαυμάζουμε το μονοπολιτισμικό Βυζάντιο (Ρωμανία) έχουμε διδαχθεί από ξενόφερτες προπαγάνδες και από θορυβώδεις μειοψηφίες να υμνούμε την πολυπολιτισμικότητα. Κάποιοι θέλουν να μεταφέρουν άκριτα στη χώρα μας πρότυπα κοινωνιών που δεν έχουν καμμία σχέση με την ιστορία μας, την ψυχοσύνθεσή μας, τις κοινωνικές ανάγκες μας.

Το πολυπολιτισμικό πρότυπο δοκιμάσθηκε στις ΗΠΑ που είναι εξ ολοκλήρου χώρα μεταναστών. Στην Ευρώπη οι σοβαρές χώρες καταπολεμούν την πολυπολιτισμικότητα και μιλούν για ένα και μοναδικό πολιτιστικό πρότυπο που οφείλουν όλοι να ακολουθούν. Απόρροια της πολυπολιτισμικής ψυχώσεως στην Ελλάδα είναι και η αδράνεια των ελληνικών αρχών κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια έναντι του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Όποιος μιλούσε δημοσίως κατά του αλόγιστου και ανεξέλεγκτου αριθμού λαθρομεταναστών κινδύνευε να δεχθεί τα γνωστά κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιούν οι δήθεν προοδευτικοί. Ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν και σ’ αυτό συντελεί και η συμμετοχή μας στην Ευρ. Ένωση. Μπορεί για άλλα θέματα να έχουμε παράπονα από την Ε.Ε., όμως στο θέμα των λαθρομεταναστών μάς βοηθεί εμπράκτως. Η αστυνομική δύναμη ΦΡΟΝΤΕΞ της Ε.Ε. περιπολεί με πλοία και ελικόπτερα στα θαλάσσια σύνορά μας προς την Τουρκία και όπως μαθαίνουμε από τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 12-6-2010 ήδη μειώθηκε κατά 70% η λαθραία είσοδος ασιατών μεταναστών , τους οποίους έστελναν οι Τούρκοι δουλέμποροι.

Αν δεν υπήρχε η ΦΡΟΝΤΕΞ και η πολιτική βούληση της Ευρ. Ενώσεως, θα πελαγοδρομούσαμε ακόμη σε ιδεολογικές συζητήσεις περί «ανοικτών συνόρων» και πολυπολιτισμικών παραδείσων. Σε όλη την Ευρώπη καταρρέει η ιδεολογία της πολυπολιτισμικότητας. Οι λαοί τονώνουν την εθνική συνείδηση και θέτουν όρια στον αριθμό των μεταναστών που μπορούν να αντέξουν. Όταν σε μία χώρα οι κυβερνώντες δεν λαμβάνουν μέτρα υπέρ της μονοπολιτισμικής κοινωνίας τότε διογκώνεται η Ακροδεξιά. Το είδαμε στις Ολλανδικές εκλογές του Ιουνίου. Όποιοι ειλικρινά δεν θέλουν να αφήσουν τη λύση των προβλημάτων σε ακραία πολιτικά κινήματα θα πρέπει να ωθήσουν τα κόμματα εξουσίας, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά , να λάβουν καίρια μέτρα κατά των πολυπολιτισμικών μύθων. Ο ρατσισμός δεν κερδίζει έδαφος όταν προστατεύουμε τις εθνικές και θρησκευτικές αξίες της πλειοψηφίας του λαού μας. Αντιθέτως κερδίζει έδαφος όταν αγνοούμε τα δικαιώματα των πολλών στο όνομα ενός κίβδηλου ανθρωπισμού που αφήνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι και οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας και σε διάλυση του κοινωνικού ιστού. Ως Ορθόδοξος Χριστιανός αντιτίθεμαι στα δύο άκρα. Και στον φυλετισμό-ρατσισμό, αλλά και στους πολυπολιτισμικούς και εθνομηδενιστικούς μύθους. Η ελληνική κοινωνία οφείλει να σταματήσει την κίνηση του εκκρεμούς από το ένα στο άλλο άκρο και να χαράξει τη μέση οδό της Αριστοτελικής λογικής. Ούτε μπορούμε να γίνουμε φρούριο με κλειστές πόρτες ούτε να μετατραπούμε σε παράδεισο του κάθε λαθρομετανάστη και δουλεμπόρου.

Η μονοπολιτισμικότητα της Αρχαίας Ελλάδος και του Βυζαντίου διέσωσαν τη συνέχεια του Ελληνισμού.

Έχουμε χρέος απέναντι στους νέους μας να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, αυτόν τον πολιτισμό. Η ελληνορθόδοξη ταυτότητα μας διδάσκει κατανόηση και ανεκτικότητα προς τους άλλους πολιτισμούς. Όχι όμως εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και της ιστορικής μας αυτοσυνειδησίας. Ας διδάξουμε λοιπόν στα παιδιά μας την ελληνορθόδοξη παράδοση και την Ιστορία του Έθνους μας και ας αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή βοήθεια για τον περιορισμό της λαθρομεταναστεύσεως.

*Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Βυζαντινολόγος ιστορικός, πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, πρώτη γυναίκα πρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Είναι πρόεδρος, μεταξύ άλλων, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα) και επίτιμη πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Διετέλεσε πρόεδρος του Πανεπιστημίου Παρισίων και πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou- Beaubourg.

ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Στην ερώτηση "ποιος είναι υπουργός Πολιτισμού της χώρας", το 90,1% των συμμετεχόντων σε πανελλαδική έρευνα για τα θέματα που αφορούν όλους τους τομείς του πολιτισμού, δηλώνει άγνοια, ενώ όπως φαίνεται, η ψυχαγωγία (κατά 79,2%) και η τιμή του εισιτηρίου (13,4%), αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες παρακολούθησης μιας πολιτιστικής εκδήλωσης. Ταυτόχρονα, μόνο απ' έξω φαίνεται πως περνούν από τα Μουσεία οι Έλληνες, οι οποίοι για την ενημέρωσή τους εξακολουθούν να επιλέγουν... τηλεόραση. Πρόκειται για την πρώτη πανελλαδική έρευνα, με τίτλο “Σφυγμός Πολιτισμού”,που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών ΑΠΟΨΙΣ SRM, με πρωτοβουλία της εταιρείας “Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού” και την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.Η έρευνα έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την προώθηση επιχειρηματικών και πολιτιστικών δράσεων με ορίζοντα δεκαετίας και επιχειρεί να αποτυπώσει τη γνώμη του κοινού σε θέματα που αφορούν όλους τους τομείς του πολιτισμού όπως βιβλίο, θέατρο, μουσική, εικαστικά, κινηματογράφο, χορό, τηλεόραση και διαδίκτυο. Χίλια πεντακόσια άτομα άνω των 18 ετών απ’ όλη την Ελλάδα είναι το αντιπροσωπευτικό δείγμα, που έλαβε μέρος στη τηλεφωνική δημοσκόπηση και αφορά την περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2010.Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους 61,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα επισκέπτεται σπάνια και 12,1% ποτέ. Ιδιαιτέρως υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά όσων δεν παρακολουθούν ποτέ εκδηλώσεις, κυρίως χορού, λογοτεχνίας και εικαστικών.
Συχνότερα εμφανίζονται να παρακολουθούν μουσικές εκδηλώσεις (πχ. συναυλίες, φεστιβάλ) και κινηματογράφο, ενώ, το καλοκαίρι αναδεικνύεται η περίοδος κατά την οποία, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (43,8%) οι ερωτηθέντες παρακολουθούν περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αναφορικά με την ενημέρωση, 63,9% επιλέγουν να ενημερωθούν κυρίως από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται, και δευτερευόντως από τις εφημερίδες (54%) και τα περιοδικά. Το Ίντερνετ (24,7%) «κερδίζει» τις προτιμήσεις των ατόμων νεότερης ηλικίας, ενώ από φίλους (15,1%) ενημερώνονται συχνότερα οι γυναίκες.Στην ερώτηση σε ποιους τομείς θα επιθυμούσαν να διοργανώνονται περισσότερες εκδηλώσεις, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (49,7%) -κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και οι κάτοικοι της περιφέρειας- επιθυμούν παραστάσεις θεάτρου και χορού, ενώ περισσότερες μουσικές εκδηλώσεις (41,8%) φαίνεται να προτιμούν οι νεότερες ηλικίες και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από το σύνολο των συμμετεχόντων γονέων στην έρευνα, ιδιαιτέρως υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά (57%) εκείνων, που δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους σε παιδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην ερώτηση αν τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας, οι περισσότεροι (58,4%) απάντησαν αρνητικά, ενώ αρκετοί (22,4%) δήλωσαν άγνοια. Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες (54,6%) θεωρούν ότι πρέπει ν’ αλλάξει το μοντέλο κρατικών επιχορηγήσεων των διαφόρων πολιτιστικών παραγωγών.
Σύμφωνα με την έρευνα 66,3% θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν επενδύει επαρκώς στον πολιτιστικό τουρισμό, ενώ 64,7% εκτιμούν ότι η χώρα δεν προωθεί επαρκώς τον πολιτισμό της στο εξωτερικό.
Σε ποσοστό 86,6% θεωρούν ότι το κράτος δεν επενδύει επαρκώς στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, στηρίζοντας δημιουργούς και παραγωγούς. Σε ποσοστό 80% υποστηρίζουν ότι υπάρχει διαπλοκή και διαφθορά στο χώρο του πολιτισμού, ενώ τα ποσοστά εμφανίζονται αυξημένα, όσο αυξάνεται η ηλικία και βελτιώνεται το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, η Χάρις Αλεξίου, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, η Κική Δημουλά και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος αναδεικνύονται από την έρευνα ως οι πιο αξιόλογοι Έλληνες καλλιτέχνες στον τομέα τους. Ειδικότερα από το χώρο του κινηματογράφου, ξεχώρισαν οι Θανάσης Βέγγος, Παντελής Βούλγαρης, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούρκουλος, Γιώργος Φούντας και Δημήτρης Χορν. Από τον χώρο της μουσικής, ξεχώρισαν οι Μίκης Θεοδωράκης, Στέλιος Καζαντζίδης, Γιώργος Νταλάρας, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Μάνος Χατζιδάκις. Από τον χώρο του θεάτρου οι Κάρολος Κουν, Σωτήρης Μουστάκας, Γιάννης Μπέζος, Κώστας Χατζηχρήστος, Δημήτρης Χορν και Πέτρος Φιλιππίδης. Από το χώρο του χορού, ξεχώρισαν οι Δημήτρης Παπαϊωάννου και Φώτης Μεταξόπουλος.Από το χώρο της λογοτεχνίας και της ποίησης, οι Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Γιάννης Ρίτσος και Γιώργος Σεφέρης.
Τέλος, από τις εικαστικές τέχνες, ξεχώρισαν ο Γιάννης Μόραλης, ο Δημήτρης Μυταράς και ο Αλέκος Φασιανός.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΕΝΟΧΟΙ


Η Ναόμι Κλάιν μιλάει με μια τόσο απαλή φωνή που δεν μπορείς να φανταστείς ότι κρύβει μέσα της τόσο δυναμισμό. Και επίσης, ούτε ότι αυτή η 40χρονη Καναδέζα θεωρείται από πολλούς μία από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους της εποχής μας, με τέτοια απήχηση στην αμερικανική Αριστερά που πολλοί να τη θεωρούν ακόμη και διάδοχο του Νόαμ Τσόμσκι.

Οταν λοιπόν τη ρωτήσαμε ποια είναι η άποψή της για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, υπήρξε καταπέλτης:
«Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Εχουν ήδη διαγνώσει ότι είστε άρρωστοι». Η κυρία Κλάιν μένει μόνιμα στο Τορόντο του Καναδά, μαζί με τον σύζυγό της Αβι Λιούις.
Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο «Το δόγμα του σοκ» («Τhe Shock Doctrine»), το οποίο αποτελεί μια σκληρή πολεμική εναντίον του «καπιταλισμού της καταστροφής», όπως η ίδια τον...

αποκαλεί. Στο βιβλίο «Το δόγμα του σοκ» της Ναόμι Κλάιν υπάρχει μια λεπτομερέστατη καταγραφή της δράσης του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες την τελευταία 30ετία, όπου αποτυπώνονται οι δραματικές επιπτώσεις της παρέμβασής του, κυρίως στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βολιβία), αλλά επίσης στη Ρωσία.

«Παρακολουθώ από πολύ κοντά την ελληνική κρίση και φυσικά την παρέμβαση της τρόικας του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» η κυρία Κλάιν. «Αυτό που με εντυπωσίασε» σημειώνει, «ιδιαίτερα στην αρχή της κρίσης, ήταν ότι οι Ελληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Οταν μάλιστα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε την κρίση με τις τράπεζες, επεσήμαινα το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου».
Μετά βέβαια το κλίμα σταδιακά άλλαξε. «Οταν τα πράγματα δυσκόλεψαν,άρχισε η “εκπαίδευση”. Κατ΄ αρχάς,το ΔΝΤ διέγνωσε ότι είστε άρρωστοι,ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος. Και τώρα σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίαςη οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου».«Πρόκειται» τονίζει η γνωστή συγγραφέας «για μια κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσεις βρίσκουν το........ κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς».

Κατά μία έννοια, «η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική. Στην πορεία,ο στόχος από την παρέμβαση της τρόικας άλλαξε» υπογραμμίζει. «Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο,δεν μιλάμε πλέον απλώς για την ιδιωτικοποίηση μεγάλωντομέων της οικονομίας. O σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών,η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας από τους ώμους των ελίτ σε εκείνους των απλών ανθρώπων» λέει η κυρία Κλάιν.
«Σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία»
«Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν ορισμένα θέματα ταμπού και ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει αυτό» λέει η κυρία Κλάιν για τον αμερικανό πρόεδρο «Γιατί το κοστούμι του ΔΝΤ δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε χώρας και είναι ίδιο για όλες;» ήταν μία από τις ερωτήσεις προς την κυρία Κλάιν. «Πραγματικάδεν μπορώ να σας δώσω ξεκάθαρη απάντηση» παραδέχεται με μια μικρή δόση ενοχής. «Είναι απορίας άξιο πώς δεν κατάλαβαν ας πούμε ότι, καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση, ο πληθωρισμός λογικά θα ανέβαινε.Υπάρχει επίσης και κάτι άλλο» προσθέτει. «Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008,οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το ΔΝΤ θα άλλαζε μυαλά. Περιμέναμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο θα υπερίσχυε του αμερικανικού.Τώρα γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιοπαραμένει άγνωστο.Ισως οι άνθρωποι του ΔΝΤ να έχουν πέσει όλα αυτά τα χρόνια σε μια ιδεολογική παγίδα».

Ωστόσο, όπως εξηγεί η κυρία Κλάιν, μετά και την εμπειρία της Αργεντινής, «το ΔΝΤ ήταν έτοιμο κυριολεκτικά να χρεοκοπήσει,τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Σε αυτό είχε βοηθήσει και η οικονομική κρίση μετά το 2008. Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του. Και βέβαιαη εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους». «Τώρα όμως» επισημαίνει «το ΔΝΤ βρήκε μια νέα “αγορά”:την Ευρώπη.Κατά έναν περίεργο τρόπο,σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία».

Τι λέει για τον Ομπάμα
«Οι νέοι άνθρωποι έχουν χάσει πλέον τον ενθουσιασμό που είχαν για τον Μπαράκ Ομπάμα » δηλώνει η κυρία Κλάιν. «Ο Ομπάμα ήταν εκπληκτικός στην προεκλογική εκστρατεία του. Εκανε τους Αμερικανούς να αισθάνονται ότι μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Ωστόσο, στην Ουάσιγκτον υπάρχουν ορισμένα θέματα που είναι ταμπού,όπως η Γουόλ Στριτ ή το Ισραήλ.Και ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει αυτό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να χάσουν την εμπιστοσύνη της βάσης τους.Πάρτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τώρα που έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Λάρι Σάμερς οι φήμες λένε ότι θα τον αντικαταστήσει ένα στέλεχος της Γουόλ Στριτ.Ολα αυτά θα κριθούν στις επικείμενες εκλογές για το Κογκρέσο» καταλήγει.

ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ


O ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
"Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ" ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ, ΣΤΗ "ΣΤΟΑ ΒΙΒΛΙΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕΝΟΥΝ


Μπαρόζο: Ο λόγος που χρειαζόμαστε την Ε.Ε. είναι γιατί δεν είναι δημοκρατική!
Άρθρο του Daniel Hannan (μεταφρασμένο το κατά δύναμη) για την telegraph.co.uk/

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, πρόφερε ένα από τα λίγα απολύτως ειλικρινή επιχειρήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο λόγος που χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνει, είναι ακριβώς επειδή δεν είναι δημοκρατική. Αν αφήσουμε μόνες τους τις εκλεγμένες κυβερνήσεις μπορεί να κάνουν κάθε λογής πράγματα απλά για να καλοπιάσουν τους ψηφοφόρους τους:

Οι κυβερνήσεις δεν είναι πάντα σωστές. Εάν οι κυβερνήσεις είχαν πάντα δίκιο δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση που έχουμε σήμερα. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους πιο δημοκρατικούς θεσμούς στον κόσμο είναι πολύ συχνά λάθος.

Αυτό ήταν, σε μεγάλο βαθμό, το αρχικό σκεπτικό για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι ιδρυτές της μόλις είχαν έρθει μέσα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με - ίσως δικαιολογημένα - μια ξεθωριασμένη άποψη για την δημοκρατία. Ανησυχούσαν ότι, αν το άφηναν μόνο του, το εκλογικό σώμα στην Ευρώπη, μπορεί να έπεφτε σε δημαγωγούς. Έτσι σχεδίασαν με προσοχή ένα σύστημα στο οποίο η υπέρτατη εξουσία θα ασκείται από διορισμένους Επιτρόπους που δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το τι θα λέει η κοινή γνώμη.

Θα ήταν υπερβολικό να περιγράψουμε τους ευρω-πατριάρχες ως αντιδημοκρατικούς: ο Robert Schuman είχε μια ειλικρινή δέσμευση για την κάλπη, ακόμη και αν ο Jean Monnet δεν είχε (οι Γάλλοι Robert Schuman και Jean Monnet ήταν οι ‘αρχιτέκτονες’ της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο Schuman ήταν υπουργός Εξωτερικών και πρότεινε στις 9 Μαΐου 1950, τη δημιουργία μιας οργανωμένης Ευρώπης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση των ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των λαών της. Η πρόταση αυτή έμεινε γνωστή ως "Διακήρυξη Σούμαν" και αποτελεί την πράξη γέννησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι πίστευαν ότι την δημοκρατική διαδικασία μερικές φορές χρειάζεται να την καθοδηγήσεις, να την μετριάσεις, να την εξαναγκάσεις.

Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται έτσι. Κάθε φορά που θέτω θέμα για διενέργεια δημοψηφισμάτων, κάποιος στο ακροατήριο έχει ένσταση ότι τα θέματα αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολα για τον απλό πολίτη και ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι ‘εμπειρογνώμονες’ που θα έχουν τη δυνατότητα να τα προχωρήσουν και ότι πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι όταν οι πολιτικοί κάνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για εμάς. Όπως ο Τόνι Μπλερ το έθεσε μια φορά:

Ο βρετανικός λαός έχουν αρκετή λογική να γνωρίζει ότι, ακόμη και αν έχουν κάποια επιφύλαξη σχετικά με την Ευρώπη, δεν περιμένουν η κυβέρνησή τους κατ’ανάγκη να έχει την ίδια θέση ή να ενεργεί βάση αυτής της θέσης.

Με άλλα λόγια, λέμε στους υπουργούς μας ότι θέλουμε πίσω εξουσίες που έχει τώρα η ΕΕ, αλλά κάπου μέσα μας ελπίζουμε ότι αυτοί μας αγνοούν! Οι κύριοι στο Whitehall (παλιός τόπος κατοικίας των Άγγλων μοναρχών – μεταφορικά σημαίνει την κεντρική εξουσία) και στις Βρυξέλλες ξέρουν καλύτερα.

Γιατί λοιπόν να μην καταργήσουμε εντελώς τις εκλογές; Ναι, το ζήτημα της Ευρώπης μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά πόσο πιο πολύπλοκες είναι οι γενικές εκλογές, στις οποίες, οι ψηφοφόροι όπως μετράνε τη στάση των διαφόρων κομμάτων σχετικά με την ΕΕ, θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τις πολιτικές τους για τη στέγαση, την εκπαίδευση και ούτω καθεξής; Όπως το θέτει ο Vernon Bogdanor (καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) : "Τα επιχειρήματα εναντίον των δημοψηφισμάτων είναι, σε τελική ανάλυση, τα επιχειρήματα εναντίον της δημοκρατίας".

Και αν δεν είναι δημοκρατία, τότε τι; Αναρχία; Δικτατορία του προλεταριάτου; Απόλυτη μοναρχία; Οι περισσότεροι Μπαροζιστές θέλουν ένα είδος μετριασμένης δημοκρατίας, όπου οι εκλογείς έχουν τον τελευταίο λόγο, αλλά και όπου οι ‘εμπειρογνώμονες’ έχουν επίσης τη θέση τους. Ωστόσο, αυτή δεν είναι και η άποψη του κάθε τυράννου στην ιστορία: Του Ναπολέοντα, του Μουσολίνι, του Σαλαζάρ, του Λένιν. Είναι, τηρουμένων των αναλογιών, η αιτιολόγηση των αγιατολάχ στην Τεχεράνη, οι οποίοι επιτρέπουν τις εκλογές, αλλά την δύναμη την λαμβάνει μία μη εκλεγμένη επιτροπή για να καθοδηγήσει τον λαό όταν ‘κάνει λάθος’. Είναι το επιχείρημα που ακούτε κατ’ ιδίαν από τους Κινέζους κομμουνιστές: Ναι, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τους υποψηφίους για ορισμένες θέσεις, αλλά μια χώρα όπως αυτή θα διαλυθεί χωρίς την εμπειρογνωμοσύνη που είναι όλη συγκεντρωμένη στο κόμμα μας.

Υπάρχει, βέβαια, μια τεράστια διαφορά μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ότι, η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να καθορίζει τα επιτόκια, και αυτών που υποστηρίζουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να διοικήσει την Κίνα. Και όμως και οι δύο προτάσεις χαρακτηρίζονται από την δυσπιστία για το εκλογικό σώμα.

Οι ψηφοφόροι, επειδή είναι άνθρωποι, μπορεί να κάνουν λάθη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ‘κλάση των εμπειρογνωμόνων’ θα πάρει μια καλύτερη απόφαση. Απλά σκεφτείτε ορισμένες από τις αποφάσεις που «οι εμπειρογνώμονες» πήραν στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1920, ήταν η απόφαση για την επιστροφή στο χρυσό με το προπολεμικό επιτόκιο. Στη δεκαετία του 1930, ήταν η πολιτική για τον κατευνασμό. Στη δεκαετία του 1940, ήταν για την εθνικοποίηση. Στη δεκαετία του 1950 ήταν για το σχεδιασμό της κατάστασης. Στη δεκαετία του 1960, ήταν για την μικτών ικανοτήτων, επικεντρωμένη στο παιδί διδασκαλία. Στη δεκαετία του 1970, ήταν για τους ελέγχους τιμών. Στη δεκαετία του 1980, ήταν για το ERM (Environmental Resources Management). Στη δεκαετία του 1990 ήταν για το ευρώ. Στη δική μας δεκαετία, ήταν για την προγράμματα διάσωσης και τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας.

Ένα τυχαίο δείγμα του πληθυσμού θα έχει σχεδόν πάντα μεγαλύτερη συλλογική σοφία από μια ομάδα από αυτο-εκλεγμένους και αναγκαστικά ιδιοτελείς εμπειρογνώμονες. Δεν μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές: τα βόδια είναι σοφότερα από τις ακρίδες.

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ


Ύδωρ θολερόν και απαίδευτον ψυχήν ου δει ταράττειν.(Το θολωμένο νερό και τον απαίδευτο άνθρωπο δεν πρέπει κανείς να τα ταράζει) - ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ

Η δεισιδαιμονία δόξειεν είναι δειλία προς το δαιμόνιον.(Η δεισιδαιμονία είναι μια δειλία μπροστά στο θείον) - ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ

Ενταύθα μέντοι πάντα τ' ανθρώπων νοσεί, κακοίς όταν θέλωσι ιάσθαι κακά.(Τίποτα στους ανθρώπους δεν πάει καλά,όταν θέλουν να γιατρέψουν τα κακά χρησιμοποιώντας το κακό) - ΣΟΦΟΚΛΗΣ


Εθίζειν τους παίδας τω ταληθεί λέγειν. Το γαρ ψεύδεσθαι δουλοπρεπές και πάσιν ανθρώποις ουκ άξιον μιμείσθαι.(Να συνηθίζουμε τα παιδιά να λέγουν την αλήθεια. Γιατί η ψευτιά είναι δουλοπρέπεια και δεν αξίζει να τη μιμούνται οι άνθρωποι) - ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ (Ηθικά)

Ου πάνυ ημίν ούτω φροντιστέον, τι ερούσιν οι πολλοί ημάς, αλλ' ό,τι ο επαϊων περί των δικαίων και αδίκων.(Δεν πρέπει να νοιαζόμαστε πολύ για το τι θα πει για μας ο κόσμος, αλλά τι θα πει εκείνος που ξέρει καλά για τα δίκαια και τα άδικα) - ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Κρίτων)

Νόμωι γαρ φησι γλυκό (και) νόμωι πικρόν, νόμωι θερμόν, νόμωι ψυχρόν, νόμωι χροιή, ετεήι δε άτομα και κενόν.(Φαινομενική είναι η αίσθηση του γλυκού, του πικρού, του θερμού, του ψυχρού, των χρωμάτων. Στην πραγματικότητα υπάρχουν τα άτομα και το κενό) - ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Μην κάνεις λοιπόν χρήση βίας, στη διδασκαλία των παιδιών αλλά να τ' ανατρέφεις με παιχνίδια, για να μπορέσεις κι εσύ να διακρίνεις ακόμα περισσότερο αυτό για το οποίο το καθένα τους είναι γεννημένο. - ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Πολιτεία)

Αν έχεις φίλους τους θεούς τον άριστο μάντη τον έχεις στο σπίτι σου. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Ελένη)

ΕΛΕΝΗ: Δεν πήγα εγώ στην Τροία. Το είδωλό μου ήταν. ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Ποιος κάνει ζωντανά ομοιώματα; ΕΛΕΝΗ: Ο αιθέρας! Οι θεοί το ομοίωμά μου από αιθέρα το έκαναν! - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Ελένη)

Κουράζονται κόρη μου και οι συμφορές και πέφτει ο αγέρας τους, ούτε οι ευτυχισμένοι ευτυχούν ως το τέλος όλα αλλάζουν και πορεύονται αλλιώς και όποιος πιστεύει στην ελπίδα είναι γενναίος. Δειλός είναι όποιος απελπίζεται. - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Αρετή υγείά τε τις αν είη και κάλλος και ευεξία ψυχής, κακία δε νόσος τε και αίσχος και ασθένεια.(Η αρετή είναι μια υγιής διάθεση της ψυχής και ομορφιά και δύναμη, ενώ κακία είναι η αρρώστια, η ασχήμια και η αδυναμία της) - ΠΛΑΤΩΝΑ (Πολιτεία)

Η αρετή επιστήμη εστίν ου θεωρητική μόνον, αλλά και πρακτική… και τον εσόμενον αγαθόν άνδρα μη μόνον εκμανθάνειν όσα μαθήματα φέρει προς αρετήν, αλλά και γυμνάζεθαι κατά ταύτα φιλοτίμως και φιλοπόνως.(Η αρετή είναι επιστήμη όχι μόνο θεωρητική, αλλά και πρακτική. Κι αυτός που θέλει να γίνει ενάρετος, είναι ανάγκη να μάθει καλά, όχι μόνο τα μαθήματα που τον κατευθύνουν στην αρετή, αλλά ν' ασκείται και στην πράξη σ' αυτά με εργατικότητα και φιλοτιμία). - ΜΟΥΣΩΝΙΟΣ

Αύξεται δ' αρετά, χλωραίς εέρσαις ως ότε δένδρεον άσσει, εν σοφοίς ανδρών αερθείσ' εν δικαίοις τε προς υγρόν αιθέρα.(Όπως το δέντρο μεγαλώνει στον καθαρό αέρα με τις δροσιές, έτσι και η αρετή μεγαλώνει στους σοφούς και δίκαιους ανθρώπους) - ΠΙΝΔΑΡΟΣ

Μεγάλην παιδείαν νόμιζε δι' ής δυνήση φέρειν απαιδευσίαν.(Να θεωρείς μεγάλη μόρφωση εκείνη, που θα σου δώσει την ικανότητα να υποφέρεις την αμορφωσιά) - ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

Α πάσχοντες υφ' ετέρων οργίζεσθε, ταύτα τοις άλλοις μη ποιείτε.(Μην κάνετε στους άλλους εκείνα για τα οποία εσείς θυμώνετε όταν τα κάνουν άλλοι σε σας) ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ

Θάρσει. Λέγων τ' αληθές ου σφαλεί ποτε.(Έχε θάρρος. Όταν λες την αλήθεια, δε θα κάνεις ποτέ λάθος) - ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ελευθέρου γαρ εστι ταληθή λέγειν.(Είναι γνώρισμα ελεύθερου ανθρώπου να λέει την αλήθεια) - ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ

ΜΗ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΟΛΙΓΑ ΛΕΓΕ , ΑΛΛΑ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΠΟΛΛΑ(Ας μη λες λίγα με πολλά λόγια , αλλά πολλά , με λίγα λόγια ). Πυθαγόρας

Τα πολλά λόγια δεν είναι απόδειξη φρονιμάδας . Θαλής ο Μιλήσιος

Στο σύντομο λόγο πολλά σοφά βρίσκονται* . (Σοφοκλής)

Ου μετανοείν αλλά προνοείν χρη τον άνδρα τον σοφόν.(Ο φρόνιμος άνθρωπος δεν πρέπει να μετανοεί, αλλά να προνοεί) - ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ

Ή λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε.(Ή να λες κάτι καλύτερο από την σιωπή ή να σωπαίνεις) - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Γιατί οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι αποσκοπούσαν στην δημιουργία προβληματισμού και αναζήτησης και όχι στον εγκλωβισμό και στην εσωτερική ζωή χωρίς όραμα του ανθρώπου.

“Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν”

ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ...... ΤΖΑΜΙ


Πλάι στο χώρο του ΠΟΝ (Προμηθευτικός Οργανισμός Ναυτικού) είναι η έκταση που θα κατασκευαστεί το τζαμί. Η επιχείρηση «μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα» μπαίνει, ύστερα από χρόνια καθυστέρησης σε εφαρμογή, αφού κατάφεραν να χωρίσουν στη μέση το Ναυτικό Οχυρό του Πολεμικού Ναυτικού στον.....
Βοτανικό.
Σε εκείνο το σημείο είναι η έκταση στην οποία θα ανεγερθεί οριστικά πια το τζαμί, που επί χρόνια απαιτούν οι χιλιάδες νόμιμοι και παράνομοι μουσουλμάνοι που έχουν εγκατασταθεί κάτοικοι της Αττικής.
Με προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποχαρακτηρίστηκε επίσημα πλέον μια μεγάλη μεσαία έκταση του Ναυτικού Οχυρού (περίπου 17 στρέμματα) και είναι όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει η κατασκευή του τεμένους.
Οπως φαίνεται στο σχετικό σχεδιάγραμμα του αποχαρακτηρισμού, αυτό που παραχωρείται είναι μια μεγάλη μεσαία δίοδος, η οποία περικυκλώνει όσους εισέρχονται στον συγκεκριμένο χώρο, αφού δεξιά και αριστερά παραμένουν οι προστατευμένες ζώνες του Πολεμικού Ναυτικού. Τα νέα όρια καθορίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η κατασκευή του τζαμιού που θα χωράει 500 άτομα θα γίνει με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και θα διοικείται από επταμελή επιτροπή. Η ενέργεια αυτή πιθανότατα αντανακλά την προσδοκία κινήσεων από την πλευρά της Τουρκίας στα θέματα της Χάλκης και της επαναλειτουργίας βυζαντινών εκκλησιών.
Για να φτάσουμε εδώ, χρειάστηκε προηγουμένως να καμφθούν οι ενστάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλου, ο οποίος είχε πει να αναζητηθεί άλλος τόπος για την ανέγερση του τζαμιού ώστε να μη χωριστεί στα δύο το στρατόπεδο του Ναυτικού. Ομως, τελικά προτιμήθηκε η αρχική λύση, αφού ήταν αρκετά δύσκολο να βρεθούν άλλοι χώροι για την ανέγερσή του.

ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ :

"Η ελληνική μειονότητα στην ιστορική της διαδρομή υπήρξε μόνιμος στόχος του αλβανικού εθνικισμού...".

INTERNATIONAL COORDINATING COMMITTEE OF NORTHERN EPIRUS ISSUE
KOMITETI NDERKOMBETAR I KOORDINIMIT PER CESHTJEN E EPIRIT VERIOR
P.O. BOX 6434, CLEARWATER, FL 33758 USA dodonaios@aol.com
Αρ. Πρωτ. 0825/2010
Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
κύριο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο
Κοινοποίηση:
-Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-Αλβανικό Κοινοβούλιο
-Ελληνικό Κοινοβούλιο
-Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
-Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και Γερουσία των Η.Π.Α
-Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Θέμα: Η Αλβανία, η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Εθνική Μειονότητα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε
Όπως γνωρίζουμε, οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχές τις οποίες (θα) πρέπει να σέβονται τα κράτη –μέλη και όσα κράτη επιθυμούν να ενταχθούν, είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής, και η μη προώθηση εθνικιστικών διεκδικήσεων.
Τα κριτήρια τα οποία θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τις υποψήφιες χώρες, περιλαμβάνουν ζητήματα μεταχείρισης των μειονοτήτων, της εξάλειψης των διακρίσεων εις βάρος τους, και για να ενταχθεί ένα υποψήφιο κράτος στην ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.
Σε ότι αφορά την Αλβανία, κατά την διάρκεια της συνάντησης της Ε.Ε. με την Αλβανία (Τίρανα, 13.1.2003), η Ε.Ε. κάλεσε την Αλβανία να αναλάβει με υπευθυνότητα την εκπλήρωση όλων των όρων αιρεσιμότητας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο πλήρης σεβασμός και προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης για τα Δυτικά Βαλκάνια: Πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» (Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2003), όσο και στην υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της έναρξης ουσιαστικά των διαδικασιών ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ιούνιος 2006).
Ταυτόχρονα η ΕΕ θέτει όρους για την ένταξη μία χώρας το σεβασμό των συνόρων και την εξάλειψη των εθνικιστικών κινήσεων που θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα.
Στην πραγματικότητα όμως η Αλβανία, παρότι συμφώνησε να υλοποιήσει μία σειρά από δεσμεύσεις για να προχωρήσει η ένταξιακή της πορεία, αυτή αντίθετα προσπαθεί να δημιουργεί καθημερινά εμπόδια για την ελληνική μειονότητα.
Ενδεικτικά και μόνο σας αναφέρουμε τα εξής:
-Αίσθημα ανασφάλειας με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δολοφονία του Έλληνα Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα.
Η δολοφονία αποτελεί μία ύβρη προς την ανθρώπινη ζωή και προς την παρουσία της αυτόχθονης ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Αποτελεί μία πρόκληση προς τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, πρόκληση η οποία επαναφέρει στη μνήμη μας εποχές, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Τότε που η ανθρώπινη ύπαρξη, η ελληνική ύπαρξη ήταν ανεπιθύμητη στην Αλβανία θα έπρεπε να εξαφανισθεί. Οι χιλιάδες δολοφονημένοι, οι ακόμη περισσότεροι διωχθέντες και φυλακισμένοι στην περίοδο του Ενβέρ Χότζα, είναι μία σκληρή πραγματικότητα, την οποία όλοι θέλουν να λησμονήσουν. Η δολοφονία όμως στη Χιμάρα τα επαναφέρει όλα.
Στη Χιμάρα, και όπου ζει ο μεγαλύτερος ελληνικός πληθυσμός στην Αλβανία εδώ και πολλές δεκαετίες, παραβιάζεται κάθε αρχή δικαίου και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν υπάρχει ελευθερία και ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι καθημερινότητα. Τα παραδείγματα πολλά και μάλιστα πολλές φορές η επίθεση στην ελληνική μειονότητα έχει υποστήριξη από το αλβανικό κράτος.
-Ελληνικές περιουσίες
Η ελληνική μειονότητα στην ιστορική της διαδρομή υπήρξε μόνιμος στόχος του αλβανικού εθνικισμού. Με την κατάρρευση του ολοκληρωτικού καθεστώτος στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πολλοί Έλληνες της Αλβανίας, μετανάστευσαν στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα εγκαταλείποντας τις περιουσίες τις οποίες αγόρασαν ή καταπάτησαν Αλβανοί που κατέφθασαν από τον Βορρά αναζητώντας καλύτερη τύχη στα εύφορα παράλια.
Ο στόχος είναι προφανής: Να υφαρπάξουν οι Αλβανοί ή και το ίδιο το κράτος τις περιουσίες τους, όπου με αμφιβόλου γνησιότητας έγγραφα διεκδικούν περιουσίες οι οποίες είναι γνωστό στις τοπικές κοινωνίες ότι ήταν ιδιοκτησίες Ελλήνων και επομένως ανήκουν δικαιωματικά στους απογόνους τους.
Οι καταπατήσεις γης Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει, συνοδεύονται από εκβιασμούς και απειλές, ώστε να αναγκαστούν να τους παραχωρήσουν οικόπεδα και κτίσματα. Μάλιστα εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες και το ίδιο το κράτος, το οποίο επιχειρεί να ελέγξει περιουσίες της Εκκλησίας ή και των κοινοτήτων που είχε κρατικοποιήσει το καθεστώς του Χότζα.
Όλα αυτά έχουν στόχο την εκδίωξή τους από τις πατρογονικές τους εστίες και τον αφελληνισμό των περιοχών που ζει η ελληνική μειονότητα.
-Ενέργειες του αλβανικού κράτους που υπονομεύουν την παρουσία της ελληνικής μειονότητας.
Αναφέρουμε τον αυθαίρετο γεωγραφικό περιορισμό της μειονότητας, τη στατιστική γενοκτονία, τη βίαιη εθνολογική αλλοίωση των ελληνικών χωριών, την εκδίωξη Ελλήνων από τη αποκαλούμενη «μειονοτική περιοχή», τον πολιτιστικό αφελληνισμό, την καταπίεση και τις πολιτικές αφομοίωσης, την συνεχή προσπάθεια να περιορισθεί η εκπροσώπηση των Ελλήνων και τις συνεχείς παρεμβάσεις για την ελεύθερη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
-Εθνικισμός που αμφισβητεί την αυτοχθονία της ελληνικής μειονότητας και σύνορα με την Ελλάδα και
Σύμφωνα με τη νέα έκδοση του Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού, που κυκλοφόρησε πρόσφατα η Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων, με κρατική χρηματοδότηση, θεωρούνται αλβανικά εθνικά εδάφη, ελληνικές πόλεις όπως τα Ιωάννινα, η Ηγουμενίτσα, η Άρτα και η Πρέβεζα … «
Επίσης οι Έλληνες θεωρούνται «έποικοι» στην περιοχή, από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, αφού σύμφωνα με τους συντάκτες του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού «βρέθηκαν εκεί για να εργαστούν στα τσιφλίκια των μπέηδων..».
Επίσης με αφορμή το ανύπαρκτο ζήτημα των Τσάμηδων, των απογόνων των συνεργατών των δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα, οργανώσεις οι οποίες πολλές φορές ενισχύονται από το κράτος προβαίνουν σε εθνικιστικές κινήσεις.
Ήδη στο αλβανικό Κοινοβούλιο οι εθνικιστές Τσάμηδες εκπροσωπούνται με δύο βουλευτές ενώ ισάριθμα κόμματα οργανώνουν εθνικιστικές εκδηλώσεις.
Η προπαγάνδα κερδίζει έδαφος σε μια κοινωνία η οποία παραδοσιακά διακατέχεται από προκαταλήψεις και στερεότυπα απέναντι στους Έλληνες.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε
Για όλα τα παραπάνω καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση
να λάβει μέτρα, ώστε η Αλβανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος προς ένταξη.
Επίσης προτείνουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Αλβανία να προβεί, όπως έχει υποχρέωση:
-Στην τοποθέτηση δημοσίων πινακίδων στην ελληνική γλώσσα. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση της Αλβανίας με βάση τη Σύμβαση - Πλαίσιο για τις μειονότητες που έχει υπογράψει. Η τοποθέτηση των πινακίδων θα αποτελεί και ένα επίσημο μήνυμα προς όλους τους επισκέπτες της Αλβανίας, ότι στην περιοχή κατοικούν πολίτες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

-Στην κατάργηση των μειονοτικών περιοχών αφού η αλβανική πρακτική αυθαίρετου διαχωρισμού μεταξύ «αναγνωρισμένων μειονοτικών ζωνών» και άλλων περιοχών, αμιγώς ελληνικών, όπως π.χ. η Χιμάρα, η Κορυτσά και η Πρεμετή είναι ένα θέμα που παραπέμπει στους διαχωρισμούς της εποχής Χότζα.
-Στην εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια διοίκηση: Η αλβανική διοίκηση όταν απευθύνεται στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα θα πρέπει να χρησιμοποιεί στα έγγραφά της την ελληνική γλώσσα. Καμία διοικητική ή δικαστική πράξη που αφορά σε κατοίκους δεν θα εκτελείται εάν δεν είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα.
-Στη δημιουργία γραφείου προστασίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας: Λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών βίας διαβίωσης της ελληνικής μειονότητας ζητάμε τη δημιουργία γραφείου προστασίας της μειονότητας.
-Στο δικαίωμα της διδασκαλίας, εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης στη μητρική γλώσσα σε όλα τα επίπεδα και βαθμούς της παιδείας, και εκεί όπου τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας αποτελούν την πλειοψηφία ή ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, την απρόσκοπτη χρήση και εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, το δικαίωμα της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, την επιστροφή των περιουσιών, την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, την ελεύθερη ίδρυση και συμμετοχή σε κάθε είδους πολιτικό σχηματισμό, το δικαίωμα εγγύησης της συμμετοχής των Ελλήνων σε όλα τα επίπεδα και τομείς της εξουσίας, και η εθνική ταυτότητα να καθορίζεται βάσει της ελεύθερης δήλωσης κάθε πολίτη τη στιγμή κάθε απογραφής.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε
Εμείς πιστεύουμε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για την ελληνική μειονότητα την καλύτερη λύση όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων της, αφού εάν επικρατήσουν ευρωπαϊκές πρακτικές, ευρωπαϊκή νοοτροπία και ευρωπαϊκές αρχές, τότε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας θα έχουν εγγυημένη την εφαρμογή και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και θα νοιώσουν ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως εκδηλώνουμε και τις επιφυλάξεις της για τις πραγματικές προθέσεις των αλβανικών αρχών προς την κατεύθυνση αυτή. Πιστεύουμε ότι οι αλβανικές αρχές δημιουργούν προϋποθέσεις συνέχισης της ίδιας μέχρι τώρα πολιτικής ως προς την ελληνική μειονότητα, δημογραφική και εθνική, παρά το γεγονός ότι τα δικαιώματά της (γενικό και ειδικό πλαίσιο ) έχουν κατοχυρωθεί από διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει κυρώσει η Αλβανία (ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση)
Τέλος, η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων, πολιτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών, περιουσιακών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας. Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία και διευκρίνιση παραμένουμε στη διάθεσή σας και ευχόμαστε η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει αρχή για μία καλύτερη διαβίωση της ελληνικής μειονότητας και την εξαφάνιση των εθνικιστικών κινήσεων στην περιοχή.
Εκπρόσωπος
Γραφείου τύπου
Μιχάλης Σέρβος dodonaios@aol.com

PSEVA – ΠΣΕΒΑ
INTERNATIONAL COORDINATING COMMITTEE OF NORTHERN EPIRUS ISSUE
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
KOMITETI NDERKOMBETAR I KOORDINIMIT PER CESHTJEN E EPIRIT VERIOR
P.O. BOX 6434, CLEARWATER, FL 33758 USA dodonaios@aol.com
Prot. No. 0825/2010
To the President of the European Commission
Mr. José Manuel Barroso
Notification:
-Commissioner for Enlargement and Neighbourhood Policy of the European Union
Mr. Stefan Fuele

-Albanian Parliament
-Hellenic Parliament
-European Parliament
-Congress and Senate of the United States of America
-Media
Subject: Albania, its joining to the European Union and the Greek Ethnic Minority
Honorable Mr. President
As we know, the basic EU principles, principles that have to be respected by the member states and those states that wish to join, are the respect of human life and the non promotion of nationalistic demands.
Among the criteria set by the European Union (EU) to the candidate states, are issues dealing with the minorities and the elimination of any kind of discrimination against them. In order for a candidate state to join the EU all of these conditions must be met.
During the EU meeting with Albania (Tirana 13.01.2003), EU urged them to assume the responsibility to meet all the conditions of eligibility, among which are the full respect and the protection of rights of the Greek Ethnic Minority.
This was also confirmed in the “Thessaloniki Agenda for the Western Balkans: Path towards European Integration” (Thessaloniki, June 2003) as well as in the signing of the Stabilization and Association Agreement at the start of the process of integrating Albania into the European Union (June 2006).
At the same time EU sets as one of the conditions for the European integration of a state, the respect of borders and the elimination of nationalistic movements that threaten stability.
In reality though, although Albania agreed to implement a series of commitments in order to proceed with the integration process, it is still creating obstacles for the Greek minority on a daily basis.
As examples we mention the following:
-Feeling of insecurity
The most recent example is the assassination of the Greek Aristoteli Gouma in Himara.
Such a brutal action is not only an insult to human life but also to the presence of the native Greek minority in Albania. It is a provocation to human and minority rights, a provocation which reminds us of the times that we all want to forget. Back then, during the Hoxha regime, the Greek existence was undesirable in Albania and had to be eliminated. Thousands of those murdered, even more persecuted and imprisoned during that period, is a harsh reality that everyone wants to forget. The murder though in Himara brings it all back.
In Himara, where most of the Greek population of Albania lives for many decades, every principle of law and protection of human rights is violated. There is no freedom, and besides nationalism and racism are a daily routine. The examples are many and most of the times the attacks on the Greek minority have the support of the Albanian State.
-Greek Property
The Greek minority in its historic course was a permanent target of the Albanian nationalism. With the collapse of the totalitarian regime in the early 1990’s, a great majority of Greeks from Albania emigrated to Greece leaving behind their property which was either bought or confiscated by Albanians who came from the North looking for better fortune in the fertile coast.
The goal is obvious: The Albanians or the state itself to seize their property, by claiming it with documents of questionable authenticity, which are known to the local communities to belong to Greeks and therefore rightfully belong to their descendants as well.
The confiscating of land belonging to Greeks, who have emigrated, is accompanied by blackmail and threats to force them to surrender the land and buildings. Notably the state itself is involved in illegal activities, trying to govern the church property or the community property that the Hoxha regime had nationalized.
All these, aim to the expulsion from their ancestral homes and the de- Hellenization of areas where the Greek minority lives.
-Operations of the Albanian state that would undermine the presence of the Greek minority.
We mention the arbitrary geographic restriction of the minority, the statistical genocide, the violent ethnic alteration of the Greek villages, the expulsion of Greeks from the so-called “minority area”, the cultural de-Hellenization, repression and assimilation policies, a constant effort to reduce the representation of Greeks, and the ongoing interventions for the free use of the Greek language.
-Nationalism which disputes the native land of the Greek minority and the borders with Greece.
According to the new version of the government funded Albanian Encyclopedic Dictionary, which was released recently by the Academy of Sciences in Tirana, Greek cities in Greece are considered Albanian national territories such as Ioannina, Igoumenitsa, Arta and Preveza…
In addition the Greeks are considered as “settlers” in the region since the years of the Turkish occupation, and according to the encyclopedic dictionary they were there to work in the estates of the Farms landlords.
Also in response to the nonexistent problem of the Chams, the descendants of the occupation forces collaborators in Greece, organizations that are often supported by the State, proceed to nationalistic movements.
Already in the Albanian Parliament Chams nationalists, represented by two MPs and an equal number of nationalist parties, organize nationalistic events.
The propaganda is gaining ground in a society which traditionally is possessed by prejudices and stereotypes against the Greeks.
Honorable Mr. President
For all the above we urge the European Union to take measures so that Albania meets its obligations as a candidate state.
We also recommend the EU to put pressure on Albania to fulfill the following obligations:
-The placement of public signs in Greek. This is an obligation of Albania under the Agreement - Framework for minorities which it has signed. The placement of signs will be a formal message to all visitors in Albania, that in the area live people who belong to the Greek National Minority.
-The elimination of minority regions since the Albanian practice of arbitrary distinction between "qualified minority areas" and other purely Greek, such as the Himara, the Koritsa and Premeti, is an issue that refers to divisions of the Hoxha era.
-The introduction of the Greek language in public administration: The Albanian government when addressed to the Greek national minority should use documents written in the Greek language. No administrative or judicial act related to residents will be carried out unless it is written in Greek.
-The creation of a Security Agency of the Ethnic Greek Minority: Due to the increased number of incidents of violent life of the Greek minority we request the creation of a Minority Protection Office.
-The right to education in mother tongue at all levels and degrees of education, where members of the ethnic Greek minority are a majority or a significant proportion of the population, the proper use of learning the mother tongue, the right of preservation of cultural heritage, property restitution, free exercise of religion, freedom of establishment and participation in any political formation, the right to guarantee the participation of Greeks at all levels and sectors of power and the determination of national identity by the free declaration of each citizen, at the time of each census.
Honorable Mr. President
We believe that the integration of Albania into the European Union will be the best solution for the Greek minority in respect to its rights. Because if the European practice, principles and mentality will prevail, then the members of the Greek ethnic minority would be guaranteed the implementation and respect of their rights and would feel equal members of this society. At the same time though, we express its reservations about the real intentions of the Albanian authorities in this direction. We believe that the Albanian authorities create conditions for continuing the same policy towards the Greek minority, demographic and nationalistic, despite the fact that its rights (general and specific context) are guaranteed by international agreements which were ratified by Albania (UN, Council of Europe, Organization for Security and Cooperation in Europe, European Union)
Finally, the path of Albania towards the European Union passes through the respect of human, political, cultural, religious, property and educational rights of Greeks in Albania. For any additional information or clarification we remain at your disposal and we hope the integration of Albania to the European Union will provide a start for a better life for the Greek minority and the disappearance of the nationalistic movements in the region.
Respectfully yours,
Spokesman
Press Office
Michael Servos dodonaios@aol.com


PSEVA - ΠΣΕΒΑ
INTERNATIONAL COORDINATING COMMITTEE OF NORTHERN EPIRUS ISSUE
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
KOMITETI NDERKOMBETAR I KOORDINIMIT PER CESHTJEN E EPIRIT VERIOR
P.O.BOX 6434, CLEARWATER, FL 33758 USA, dodonaios@aol.com
Nr. Prot. 0829/2010 Clearwater, 29 Gusht 2010

LETER E HAPUR
Drejtuar
Presidentit te Komisionit Europian, Zotit Jose Manuel Barozo

Per njoftim: 1. Kuventit te Republikes se Shqiperise, 2. Parlamentit Europian, 3.Parlamentit te Republikes Greke, 4. Parlamentit Federal dhe Senatit amerikan, 5.Mediave te te gjitha vendeve si me siper
TEMA : Shqiperia, integrimi i saj ne Europen e Bashkuar dhe Minoriteti Etnik Hellen
I nderuar Zoti President,
Sic njohim te gjithe, parimet baze te Bashkimit Europian, parime te cilat (do te) duhet ti respektojne te gjitha vendet – anetare dhe te gjitha vendet qe duan te inegrohen ne te, jane respektimi i jetes se njeriut dhe mos nxitja e pretendimeve nacionaliste.
Kriteret te cilat vendos B.E. per vendet kandindate, perfshijne tej e tehu ceshtjet e trajtimit te minoriteteve dhe te zhdukjes se dallimeve kundrejt tyre. Qe nje shtet-kandindat te anetaresohet duhet patjeter te plotesoje te gjtha keto kushte nje e per nje.
Per sa i perket Shqiperise, gjate periudhes se takimit te perfaqesuesve te B.E. me Shqiperine (Tirane, 13 Janar 2003), B.E. ftoi Shqiperine te marre pergjegjesine e plotesimit te te gjitha kushteve ne fushen e te drejtave dhe lirive, ndermjet te cilave perfshihet respektimi dhe mbrojtja e te drejtave te Minoritetit Etnik Hellen.
E njejte gje u ripohua edhe ne «Axhenten e Selanikut per Ballkanin Perendimor: Rruga per integrimin europian» (Selanik, Qershor 2003), por edhe ne Marreveshjen e Stabilizim-Asiociimit, qe ne thelb perben nisjen e procesit te integrimit te Shqiperise ne B.E. (Qershor 2006)
Ne te njejten kohe, B.E. si kusht per integrimin e nje shteti ne rradhet e saj vendos, respektimin i kufijve ekzistues dhe zhdukjen e cdo lloji levizjeje nacionaliste, qe ve ne rrezik stabilitetin ne krahine.
Por, megjithese Shqiperia ra dakord se, do te materializoje nje sere premtimesh, per te ecur ne rrugen e integrimit, e verteta tregon te kunderten, d.m.th. tregon se Shqiperia perpiqet qe te krijoje perdite pengesa per Minoritetin Etnik Hellen. Si tregues mund te permendim mossigurine qe ndjejne minoritaret, me shembull me te fresket, krimin per heqjen e jetes se Aristotelis Goumas ne Himare, ne menyre nga me cnjerezoret.
Ky krim perben nje ofendin te thelle ndaj jetes se njeriut dha ndaj prezences se nje minoriteti autokton ne territorin e shtetit shqiptar. Perben nje provokim te hapur ndaj te drejtave te njeriut dhe te drejtave te minoriteteve, provokim i cili na sjell nder mend, kohe te shkuara te cilat duam te gjithe ti harrojme. Kohe kur perzenca greke ishte e padeshirueshme ne Shqiperi dhe duhej te zhdukej. Mijerat e grekeve te masakruar dhe akoma me teper te perndjekur dhe te burgosur ne periudhen e Enver Hoxhes, jane nje realitet i eger, te cilin te gjithe duan ta harrojne. Por krimi ndaj jetes se nje te riu ne Himare i risjell te gjitha ne mend.
Ne Himare qe duan s’ duan shqipetaret, jeton popullsi hellene, ketu e dekada te tera shkelet cdo parim i se drejtes dhe i mbrojtjes se te drejtave te njeriut dhe te minoriteteve. Nuk egziston liria dhe, nacionalizmi dhe racizmi i shqipetareve perbejne fenomen te perditshem. Shembujt jane te shumte dhe bile shume here sulmet mbi Minoriteti Etnik Hellen kane perkrahjen e shtetit shqipetar.
PRONAT E HELLENEVE
Minoriteti Hellen ne rrugen e tij historike ka qene gjithmone ne shenjester te nacionalizmit shqiptar. Me rrezimin e regjimit totalitar, ne fillim te vitetve ’90, Hellen te Shqiperise, emigruan me shumice ne Greqi, duke lene pas pronat e tyre, te cilat blene ose perpiqen te grabisin shqiptaret te ardhur nga krahinat me veriore te Shqiperise ne kerkim te nje jete me te mire ne vendet bregdetare dhe pjellore.
Synimi eshte i dukshem: Qytetare shqiptar ose dhe vet shteti shqiptar, te rrembejne, ose te pretendojne me dokumenta dukshem te falsifikuara dhe te pabazuara, prona, te cilat sic dihet ishin prona te paraardhesve vendas Hellen dhe perfundimisht u takojne Helleneve. Shkeljet e pronave te Helleneve qe kane emigruar, shoqerohen shpesh me krijimin e klimes se frikesimit dhe kercenimeve, ne menyre qe Hellenet te detyrohen te dorezojne vete pronat dhe shtepite e tyre. Bile edhe vete shteti shqiptar perfshihet shpesh ne veprimtari te jashteligjshme dhe perpiqet te kontrolloje pronat e kishes ose te fshatrave qe kiste shtetezuar regjimi i E. Hoxhes dhe ato te meparshmet. Si veprimtari te shtetit shqiptar qe perpiqet te manipuloje pronat e Minoritetit Etnik Hellen, mund te permendim:
• tkurjen arbitrare, gjeografike e te vazhdueshme te «zonave minoritare»,
• genocidin statistikor,
• korruptimin etnik dhe degjenerimin etnologjik me menyra nga me te ndryshmet te personave te vecante ose dhe fshatrave te tera me popullsi me origjine Hellene,
• ndjekjen me menyra te ndryshme e te kamufluara te Helleneve nga «zonat minoritare»,
• genocidin kulturor,
• shtypjen dhe politikat e degjenerimit demografik dhe ato te asimilimit,
• perpjekjet per tkurjen e vazhdueshme te perfaqesimit politik te Helleneve,
• nderhyrjet e vazhduueshme per te tkurur lirine e perdorimit te gjuhes amtare te tyre etj.
NACIONALIZMI SHQIPTAR VE NE DYSHIM AUTOKTONINE E HELLENEVE
NE SHQIPERI DHE KUFIJTE ME GREQINE
Sipas botimit te ri te Fjalorit enciklopedik Shqiptar, qe u qarkullua kohet e fundit nga Akademia e Shkencave te Tiranes me fonde shteterore, konsiderohen territore etnike shqiptare qytetet greke Janina, Igumenitsa, Arta dhe Preveza ...
Gjithashtu Hellenet Vorioepirot konsiderohen «kolon» te ardhur ne krahine gjate Shek. 18te -19te, derisa sipas redaktoreve te Fjalorit enciklopedik «u gjenden atje per te punuar ne cifliqet e bejlereve...».
Po keshtu me pretekstin e ceshtjeve fiktive sic eshte ceshtja came, organizata te disa pasardhesve bashkepuntoresh te forcave pushtuese ne Greqi, te cilat shume here financohen nga shteti shqiptar ndermarrin levizje e veprime nacionaliste.
Prej kohesh ne Parlamentin shqiptar nacionalistet Came perfaqesohen prej dy deputetesh, ndersa i nejti numer partish organizojne veprimtari irridentiste. Propaganda e tyre fiton teren ne shoqerine shqiptare ne gjirin e se ciles tradicionalisht jane poseduar paragjykime dhe stereotype negative ndaj Greqise, Helleneve Vorioepirot dhe grekeve ne pergjithesi.
I nderuar Zoti President,
Per te gjitha sa me siper, ftojme B.E. te marre masa qe Shqiperia te plotesoje detyrimet e saj si vend kandidat per integrim saj ne Europen e Bashkuar.
Gjithashtu, i propozojme B.E. te ushtroje trysni mbi qeverite shqiptare, qe te plotesojne detyrimet e tyre per sa i perket :
• Vendosjes se tabelave rrugore shumegjuheshe, perfshire edhe ne gjuhen greke. Kjo perben detyrim te Shqiperise ne baze te Konventes-kuader per minoritetet etnike qe ka nenshkruar edhe vete Shqiperia. Vendosja e ketyre tabelave do te perbeje nje mesazh zyrtar ndaj te gjithe vizitoreve ne Shqiperi, duke u treguar se ne krahine jetojne qytetare shqiptare me kombesi Hellene dhe qe i perkasin Minoritetit Etnik Hellen.
• Eliminimit te zonave minoritare, perderisa praktika shqiptare e ndarjes arbitrare te trevave me popullsi kompakte hellene ne «zona minoritare», si p.sh. ne Himare, Permet, e Korce eshte nje ceshtje qe na kujton praktikat separative te kohes se Enver Hoxhes.
• Futjes se gjuhes greke ne administraten shteterore: Administrata shqiptare kur i drejtohet Minoritetit Etnik Hellen duhet te perdore ne dokumentat e saj edhe gjuhen greke. Asnje veprim administrativ ose juridik qe u drejtohet banoreve me origjine Hellene nuk do te zbatohet ne qofte se nuk do te jete e shkruar ne gjuhen greke.
• Krijimit te nje zyre te posacme per mprojtjen e Minoritetit Etnik Grek, per shkak te numrit ne rritje te kercenimeve ndaj qytetareve minoritare.
• Te drejtes se shkollimit, arsimimit dhe edukimit ne gjuhen amtare, ne te gjitha nivelet e arsimit, atje ku anetaret e Minoritetit Etnik Hellen perbejne shumicen e popullsise
• Perdorimit te vazhdueshem e pa pengesa te gjuhes amtare
• Te drejtave te ruajtjes se trashegimise kulturore, te drejtes se kthimit te pronave, te drejtes se ushtrimit te lire e pa pengesa te riteve fetare, te drejtes se krijimit dhe pjesemarrjes ne cdo formim politik, te drejtes se pjesemarrjes se Helleneve ne te gjitha nivelet e sektoret e pushtetit, te drejtes se vetpercaktimit te lire te kombesise ne momentet e regjistrimit te popullsise etj.
I nderuar Zoti Prseident,
Ne besojme se integrimi i Shqiperise ne B.E. perben per Minoritetin Etnik Hellen, zgjidhjen me te mire, per sa i perket respektimit te te drejtave te saj, perderisa, ne qofte se gjejne zbatim praktikat, botkuptimi dhe parimet europiane, atehere anetaret e ketij minoriteti do te kene te garantuar zbatimin dhe respektimin e te drejtave te tyre dhe do te ndjehen anetare te barabarte te shoqerise.
Por ne nderkohe shprehim dhe rezervimet tona per predispozicionet reale te autoriteteve shqiptare ne kete drejtim. Besojme se autoritetet shqiptare krijojne premisa te vazhdueshme e te njejta me ato te politikes se deritanishme ndaj Minoritetit Etnik Hellen, ne fushen demografike dhe etnike, megjithese te drejtat e ketij minoriteti jane te garantuara nga konventat nderkombetare te cilat ka nenshkruar dhe Shqiperia (OKB, Keshilli Europian, OSBE, B.E.).
Perfundimisht, rruga e Shqiperise per ne B.E. kalon permes respektimit te te gjitha te drejtave te njeriut, qofshin ato politike, kulturore, fetare, te prones, arsimore dhe te te gjitha llojeve te te drejtave qe duhet te kene Hellenet ne Shqiperi.
I nderuar Zoti President,
Per cdo sqarim dhe informacion plotesues jemi ne dispozicionin tuaj dhe urojme qe integrimi i Shqiperise ne B.E. te perbeje nje fillim te mbare per jetese me te mire te Minoritetit Etnik Hellen dhe per zhdukjen e cdo fenomeni nacionalist ne krahine.
Pergjegjesi i Zyres se Shtypit
Mihalis Servos
dodonaios@aol.com

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More