ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής που ψήφισε υπέρ των Σκοπίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ο σκοπιανός δημοσιογράφος παρουσιάζοντας τον Μιχάλη Τρεμόπουλο (σ.σ. ένταξη χωρίς,φυσικά, καμία αλλαγή στη γλώσσα, στην ονομασία της χώρας κλπ)
Σε συνέντευξή του μάλιστα, βρισκόμενος στα Σκόπια, στο αδελφό κόμμα των Σκοπίων DOM, (το οποίο υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων ως ‘Μακεδονία’ στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και τίθεται κατά οποιαδήποτε άλλης ονομασίας και γλώσσας εκτός της ‘μακεδονικής’) ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έδωσε συνέντευξη στο σκοπιανό Κανάλ 5 υποστηρίζοντας τη θέση του κόμματος του , των Πρασίνων, όπως είπε, υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ.
Πρόκειται , σημειώνει το σκοπιανό κανάλι, για τον πρώτο άνθρωπο στην Ελλάδα του Πράσινου Κόμματος, ο οποίος σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχει πραγματικές πιθανότητες να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, υποστήριξε, μάλιστα, προς το Κανάλ 5, ότι, τίθεται υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών, της ονομασίας αυτών όπως επιθυμούν και στις σχέσεις καλής γειτονίας , στοιχεία τα οποία αποτελούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες κινείται το ελληνικό Κόμμα των Πρασίνων.
Ο Τρεμόπουλος χαρακτήρισε την σημερινή εποχή του Γιώργου Παπανδρέου, ως πολύ καλή από ότι του Κώστα Καραμανλή σε σχέση με το σκοπιανό ζήτημα.
Υποστήριξε, επίσης, ότι η λύση μεταξύ των χωρών πρέπει να δοθεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων

ΖΟΥΣΕ, Ο ΧΙΤΛΕΡ;


Σύμφωνα με απόρρητες εκθέσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών που ... αποχαρακτηρίστηκαν και δημοσιεύθηκαν σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα, προκύπτει πως οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν πειστεί πως ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτόνησε στο καταφύγιό του στο Βερολίνο και συνέχιζαν να τον αναζητούν σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας οι αμερικανοί πράκτορες έστελναν εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες, ο Φίρερ είχε καταφύγει με υποβρύχιο στην Αργεντινή, ενώ άλλοι πράκτορες ανέφεραν πως ο Χίτλερ, όχι μόνο ζούσε στο Θιβέτ ή στην Δανία, αλλά υποστήριζαν πως τον είχαν δει με τα ίδια τους τα μάτια!


Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Δε χωράει στο ψέμα η αλήθεια… Ούτε το φως στο σκοτάδι…
Δε φτάνει ο κίβδηλος λόγος να δαμάσει τα αφηνιασμένα άλογα, να γητέψει τα τρομοκρατημένα όνειρα.

Με το πηχτό σκοτάδι να απλώνεται στη νεκρική κοιλάδα των μοιραίων και των δοσίλογων, οδοιπορούμε την οδό του μαρτυρίου.
Σε κάθε σταυροδρόμι το εκτελεστικό απόσπασμα των ωτοκογλύφων, σε κάθε ανηφοριά οι φονιάδες της ιστορίας υψώνονται φαντάσματα δυσθεώρητα με μάτια κόκκινα, με στόματα γλοιώδη και λαίμαργα.
Μας εκφοβίζουν, μας τρομοκρατούν…

Μας πυροβολούν με λόγους δόλιους από τις τηλεοπτικές οθόνες τα αδειανά κουστούμια και τα παραγεμισμένα στόματα.
Μας φτύνουν οι αρουραίοι των εφημερίδων, οι αρθρογράφοι του μεγάλου κενού, οι εθνοφθόροι και οι Ελληνόφοβοι.

«Θέμα χρόνου» αποφαίνονται οι ειδήμονες με τους υπερσύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα ατσαλάκωτα κουστούμια και τα αρπακτικά χέρια που στάζουν αίμα.

Καλά κρατεί ο χορός των κερδοσκόπων και των εφιαλτών...το πανηγύρι της εκφοράς των ελπίδων και των οραμάτων.
Η μεγάλη ομήγυρη των αδημονούντων την απώλεια του έθνους των ανυπότακτων έχει κιόλας παραταχθεί με κάθε επισημότητα για να παρακολουθήσει το μεγάλο θέαμα.
Ο δήμιος με την κουκούλα, τις πλαδαρές σάρκες και τα διάστικτα μπράτσα με τα φασιστικά σύμβολα, αναμένει το νεύμα του «Μεγάλου Στοχαστή». Κι ο «Μεγάλος Οπισθοδρομιστής» ετοιμάζεται να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας τριάντα χρόνια πίσω.

Δεν επιθυμούν να πιστέψουν οι εξαγορασμένοι, οι υπόδουλοι και οι ματαιόδοξοι στη μεγάλη στρατιά των αρίστων της ιστορίας, των λαμπρών δημιουργών, των ποιητών, των αγωνιστών της ζωής, των εργατών, των καλλιτεχνών, των ανθρώπων της τίμιας δουλειάς και του πνεύματος. Ότι είχαν να κλέψουν το έκλεψαν, ότι είχαν να προσβάλουν το πρόσβαλαν, ότι είχαν να ατιμάσουν το ατίμασαν. Ήρθε η ώρα να πετάξουν το αποστεωμένου κουφάρι του λαού στη χωματερή της εξαθλίωσης και της απέραντης θλίψης. Ήρθε ή ώρα να ανοίξουν τις πόρτες σε κυνηγούς κεφαλών, σε ζόμπι που τρέφονται με σάρκες ανθρώπινες και αίμα ζεστό…

Έτσι πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών ο «Μεγάλος Στοχαστής», ο δειλός πολεμιστής με τη λερωμένη σκελέα, ο αποτυχημένος ταχυδακτυλουργός με τα τρεμάμενα δάχτυλα και το θολωμένο μυαλό, ο θλιβερός ψεύτης, ο αμήχανος Οδυσσέας που ούτε ταξίδι, ούτε Ιθάκη του απέμεινε, παρά μόνο η χλεύη των ανθρώπων και της ιστορίας.

Ημέρα σκότους η μέρα που ξημερώνει…
Έκπληκτα τα μάτια της ιστορίας βλέπουν τη λαίλαπα να πλησιάζει.
Έντρομοι οι ένοχοι χειρουργοί βιάζονται να επικαλύψουν με το σεντόνι της υποταγής και της ανικανότητας το κέρινο πρόσωπο της ναρκωμένης πατρίδας.

Βιάζεται το τσούρμο των θρασύδειλων και των μισαλλόδοξων να τελειώνει μια και καλή με το γένος των αδάμαστων. Το βιβλίο που λέγεται Ελλάδα πρέπει να κλείσει, η σπορά να νοθευτεί , ο αγρός με τα γεννήματα να καταλειφθεί από αγριόχορτα και ζιζάνια και ακόμα μια «χαμένη πατρίδα» να προστεθεί στις τόσες χαμένες.
Δεν πρέπει ούτε νερό για τα διψασμένα χείλη να περισσέψει, ούτε φαί για τους πεινασμένους την περηφάνια και την αξιοπρέπεια.

Ακούστε ράκη ανθρώπινα, ξεχειλωμένα μυαλά, και κοιμισμένες συνειδήσεις…
Ακούστε υπερφίαλοι αγορητές του θράσους και της ανοησίας…
Ακούστε κύμβαλα αλαλάζοντα, σπιθαμιαίοι διανοητές και προσκυνημένοι υπηρέτες των ξένων συμφερόντων…
Ακούστε πουλημένα τομάρια…

ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ.

ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ… ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ.-

Χαρρυ Κλυνν

ΒΡΗΚΑΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ


Η τουρκική εταιρεία ερευνών πετρελαίου TPAO ανακοίνωσε οτι στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα βρέθηκε πετρέλαιο υψηλής ποιότητας.

Ο πρόεδρος της ΤPAO Mεχμέτ Ουϊσάλ δήλωσε " στην πηγή Σουρμενά-1 κατεβήκαμε μέχρι τα 4800 μέτρα και στα δείγματα που έχουμε βρέθηκε πετρέλαιο υψηλής ποιότητας".

Ο Ουϊσάλ δήλωσε οτι σε περίπτωση που και τα επόμενα δείγματα βγουν θετικά θα έρθει πλοίο της Εχχοn Mobil για να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Οι γείτονες μας ελπίζουν οτι στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται βόρεια της Σινώπης οτι θα βρεθεί μεγάλη ποσότητα πετρελαίου.

Η ΤPAO ανακοίνωσε επίσης οτι πραγματοποιεί έρευνες για πηγές φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη αλλά μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε μεγάλη ποσότητα αερίου.

Ο Ουϊσάλ τόνισε οτι η ΤPAO προσπαθεί να κερδίσει διαγωνισμούς ερευνών πετρελαίου στο Βόρειο Iράκ.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΤPAO

O πρόεδρος της ΤPAO δήλωσε οτι η εταιρεία του ετποιμάζει έρευνες σε 3 διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον Ουϊσάλ οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχή έκτασης 1000 τετργωνικών χιλιομέτρων, χωρίς να δηλώσει για ποιες περιοχές αναφέρεται.


Η ΤPAO θα παράγει φέτος 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

TPAO Genel Müdürü Uysal, TPAO'nun bu yıl 13 milyon varil civarında petrol ve günde 1 milyon metreküp civarında doğalgaz üretmeyi hedeflediğini de bildirdi.

ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ


Τη 1η Απριλίου 2011 στη Ρωσική εφημερίδα PRAVDA. δημοσιεύτηκε μια ανάλυση του Sergey Balmasov πραγματικά ενδιαφέρουσα.
Ακολουθεί πιο κάτω:
Το ΝΑΤΟ αυξάνει σταδιακά και σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλή της Ευρωπαϊκής Δίοικησης Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Ναύαρχο James Stavridis, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επεκτείνουν και άλλο τις δραστηριότητές τους στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει (ο James Stavridis) μέσα στο 2011 οι ΗΠΑ συζητούν παράλληλα με 14 χώρες του Εύξεινου Πόντου όσον αφορά τη προετοιμασία και ανάπτυξη στρατευμάτων τους στο πόλεμο του Αφγανιστάν.
Ο ίδιος ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει ποιες είναι αυτές οι 14 χώρες. Αν υποθέσουμε πως έχει συμπεριλάβει μέσα στις 14 χώρες μέχρι και τη Μολδαβία, σε κάθε περίπτωση πάλι δεν βγαίνουν οι χώρες 14. Οι χώρες που αυτή τη στιγμή έχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα είναι οι: Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Γεωργία.
Είναι προφανές πως το ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνει στα σχέδιά του τη Ρωσία. Ίσως ο James Stavridis να υπολογίζει σε μια οικονομικής φύσεως συνεργασία που να περιλαμβάνει την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Σερβία και την Αλβανία. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε συνολικά μόνο 11 συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ στη περιοχή. Πέρα αυτού, η Αρμενία και η Σερβία έχουν αρνηθεί να στείλουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν.
Ίσως ο James Stavridis να υπολογίζει και τη Πολωνία ανάμεσα στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Κάτι τέτοιο δεν θα ενοχλούσε τη Πολωνική ελίτ που ανέκαθεν οραματιζόταν τέτοιου είδους προοπτικές (να βγει στη Μαύρη Θάλασσα). Γενικά η στάση των ΗΠΑ δεν είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν είναι ξεκάθαρος και ο ρόλος της Γεωργίας στο Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει από κοινού με την Ουκρανία ναυτικές ασκήσεις κοντά στη κεντρική βάση του Ρωσικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.
Ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη περιοχή; Τι επιδιώκει; Μήπως βαφτίζει εσκεμμένα την όλη επιχείρηση σαν προετοιμασία πολέμου στο Αφγανιστάν αντί πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα;
Την επόμενη φορά που θα υπάρξει σύγκρουση, ίδια με αυτή του 2008 (που έγινε με τη Γεωργία), το σίγουρο είναι πως δεν θα είναι όπως τότε αλλά πολύ μεγαλύτερης κλίμακας. Την επίσημανση αυτή εξάλλου έκανε και ο επικεφαλής της Ρωσικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, Gareev, στις 26 Μαρτίου όταν αναφέρθηκε σχετικά στο όλο ζήτημα.
Σε αυτό παραπέμπει, πόσο μάλλον επιβεβαιώνει και το γεγονός πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν και αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Πολωνία με τον αριθμό των βάσεων τους εκεί να αυξάνεται συνεχώς. Οι στρατιωτικές μετακινήσεις που οργανώνει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ σε όλα τα σύνορα με τη Ρωσία ξεκάθαρα αποδεικνύει πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια καλοστημένη πολεμική προετοιμασία ενάντια στη Ρωσία.
Αν κάποιος αντιπαραθέσει ιστορικά τις στιγμές που ζούμε, βρισκόμαστε στο 1939, ένα μόλις χρόνο πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε πότε η Μαύρη Θάλασσα θα μετατραπεί σε Λιβύη!
Το πρόβλημα δεν είναι οι Αμερικανικοί ή οι Ευρωπαϊκοί “δορυφόροι” αλλά το ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση φέρνει τα πράγματα σε ένα μονόδρομο διαχείρησης των ελαχίστων πηγών ενέργειας που έχουν απομείνει. Πέρα αυτού, υπάρχουν και άλλες αιτίες που συγκλίνουν σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ρωσίας. Για παράδειγμα το σενάριο της Λιβύης μοιάζει πολύ με αυτό της Γεωργίας. Η Δύση δείχνει μεγάλη ευαισθησία όσον αφορά το Βόρειο Καύκασο και δεν αποκλείεται το ΝΑΤΟ να οργανώσει σύντομα κάποια σχετική με τη Λιβύη σχεδιαζόμενη επιχείρηση ώστε να προστατεύσει τίποτα “επαναστάτες” που θα ανακαλύψει εκεί.

ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΜΕΡΙΑ ......


Αλλάζουν ρότα πολλές εταιρείες...Την ώρα που ανά την Ελλάδα γνωστά λιμάνια πανηγυρίζουν για την πρώτη άφιξη κρουαζιερόπλοιου στην περιοχή τους, το «ριγμένο» σε έργα και υποδομές Κατάκολο υποδέχεται μόνο τον Απρίλιο 42 κρουαζιερόπλοια.

Οι προοπτικές είναι κάτι παραπάνω από θετικές για το Κατάκολο, καθώς οι αφίξεις ήδη έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τον αρχικό προγραμματισμό. Επιπροσθέτως, η έκρυθμη κατάσταση στα νότια παράλια της Μεσογείου αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο τον αριθμό των αφίξεων.

Ο αρχικός προγραμματισμός που είχε στα χέρια του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου για το 2011 έφτανε τις 400 αφίξεις, κάτι που σημαίνει αύξηση της τάξης του 12%. Όμως, εκτός από τις έκτακτες αφίξεις, η κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη «σπρώχνει» αρκετές εταιρείες στο να αλλάξουν ρότα και να προσεγγίσουν το Κατάκολο, λιμάνι που διατηρεί χαμηλό το κόστος και παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον λόγω Αρχαίας Ολυμπίας. Έτσι οι φετινές αφίξεις αναμένεται να εκτιναχθούν στις 450.

Αυτά τα μεγέθη κατατάσσουν το λιμάνι του Κατακόλου στις πρώτες θέσεις του κλάδου, πίσω από τον Πειραιά.


ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΑ ΣΟΒΑΡΟΙ


Τρία ονόματα κατέληξαν στο παρασκηνιακό τραπέζι.

Οι πρωταγωνιστές, η Ουάσιγκτον και οι εκλογές στη γείτονα χώρα.

“Republika Severna Makedonija” (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), “Republic of Vardar Macedonia” (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και “Gorna Makedonija” (Άνω Μακεδονία) είναι τα τρία ονόματα, τα οποία -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- βρίσκονται στο τραπέζι των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συνομιλίες βρίσκονται σε..... προχωρημένο στάδιο και είναι θέμα ωρίμανσης της πολιτικής συγκυρίας αν θα σηκωθεί ή όχι η κουρτίνα. Με δεδομένη την προεκλογική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την πολιτική ρευστότητα που φέρνει εδώ η οικονομική κρίση, δεν φαίνεται πιθανόν ότι θα βρεθεί σύντομα έδαφος για κορύφωση της διαδικασίας, η οποία ωστόσο έχει πλήρως εξελιχθεί σε συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας.

Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, ο προσδιορισμός της γλώσσας καταλήγει στο “makedonski jarik (μακεδονική γλώσσα), ενώ για τον προσδιορισμό της υπηκοότητας επιλέγεται η οδός της εποικοδομητικής ασάφειας (citizens of the Republic…/πολίτες της Δημοκρατίας…).

Οι σοβαρές αυτές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με όρους άκρας μυστικότητας και από εξωυπηρεσιακούς παράγοντες που δεν ανήκουν, οργανικά, στο υπουργείο Εξωτερικών. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται, κυρίως, από έναν άτυπο σύμβουλο του πρωθυπουργού (Α.Ρ.), ο οποίος αξιοποιεί ως μεσολαβητή προς την πλευρά των Σκοπίων έναν υπερδραστήριο Έλληνα (Μ.Μ.) που ζει στα Σκόπια και βιοπορίζεται με αδιευκρίνιστο τρόπο, ενώ η κυβέρνηση Γκρούεφσκι εκφράζεται μέσω δύο αδελφών που εργάζονται ο ένας στις μυστικές υπηρεσίες και ο άλλος στην υπηρεσία τελωνείων (V. και S. M.).

Τη σκηνοθεσία αυτής της διπλωματικής ταινίας μυστηρίου ελέγχει ο κ. Τόμας Κάουντριμαν, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών) και παλιός μας γνώριμος από τη θητεία του στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας.

Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται έντονα για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, γιατί θεωρεί ότι έτσι θα ενισχυθεί η σταθερότητα των Σκοπίων, θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα ενισχυθεί η δυναμική προσέγγισης προς τις ευρωπαϊκές δομές. Είναι βέβαιο ότι στο τελευταίο του ταξίδι στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Γκρούεφσκι δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από την αμερικανική πλευρά να κάνει το βήμα μπροστά και ίσως είναι αυτός ο κυριότερος λόγος για τον οποίο στη συνέχεια πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, δρομολογώντας πρόωρες κάλπες.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας έχουν εκφράσει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους την αισιοδοξία ότι μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο στο σκοπιανό μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα (οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού) και πριν να πέσει η αυλαία στη Χάγη με την τελική απόφαση επί της προσφυγής των Σκοπίων που εγκαλούν την Ελλάδα για δήθεν παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της απόφασης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για μη ένταξη της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, ο Ν. Γκρούεφσκι έχει αποδείξει ότι είναι απολύτως απρόβλεπτος και έχει αιφνιδιάσει κατ’ επανάληψη ακόμη και ένθερμους συμμάχους της χώρας του με παλινωδίες, αλλαγή στάσης την τελευταία στιγμή και άτακτες υποχωρήσεις από τις αρχικές του θέσεις.

Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που καλείται να κρίνει εάν η Ελλάδα παραβίασε ή όχι την Ενδιάμεση Συμφωνία ασκώντας το δικαίωμα του βέτο (στο ΝΑΤΟ, για την ένταξη των Σκοπίων) έκλεισε ο βασικός κύκλος της δικαστικής διαδικασίας. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ παρουσιάστηκαν δηλώσεις ελλήνων πολιτικών (με πρώτη εκείνη του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή) που αναφέρονταν ρητά σε βέτο, όπως επίσης σχετικά σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο.

Η ελληνική εκδοχή: Δεν κρίνεται στη Χάγη η ονομασία

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη ήταν ότι οι αποφάσεις στο εσωτερικό της Συμμαχίας λαμβάνονται με ομοφωνία, όπως αποδεικνύεται από δημόσιες τοποθετήσεις νατοϊκών αξιωματούχων, ακόμη και του ίδιου του γενικού του γραμματέα. Επίσης, από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ότι τα Σκόπια έχουν κατακρεουργήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία, παραβιάζοντας με την αλυτρωτική τους πολιτική τις βασικές δεσμεύσεις για σειρά ετών. Ήταν απολύτως ενδεικτική, άλλωστε, η αποκάλυψη από αντιπολιτευόμενο κανάλι (Α1) της ΠΓΔΜ ότι κρατικό πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί τον Ήλιο της Βεργίνας στα πτυχία που χορηγεί.

Η Αθήνα δεν εκφράζει ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία για την έκβαση της διαδικασίας, ενώ αρμόδιοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα ούτε η πορεία των ευρωσκοπιανών σχέσεων. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τυχόν αρνητική απόφαση θα προκαλούσε εθνικό σοκ, γιατί δυο γενιές Ελλήνων έχουν εκπαιδευτεί να αναζητούν τη διπλωματική ευτυχία στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου και η κατάρρευση αυτής της προσδοκίας θα είχε σκληρές συνέπειες.

Η υφαλοκρηπίδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, αποκάλυψε ότι μετά τις τουρκικές εκλογές (12 Ιουνίου) αναμένονται εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, θέτοντας ευθέως το δίλημμα “ή λύση ή Χάγη” και αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον. Με άλλα λόγια, θα συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα και είτε θα υπάρξει διευθέτηση σε διμερές επίπεδο είτε θα συνταχθεί συνυποσχετικό για παραπομπή της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Αν μέχρι χθες το δεύτερο σενάριο ήταν το μόνο ρεαλιστικό, σήμερα δεν είναι αυτονόητο ότι το πρώτο διατυπώνεται απλώς για την οικονομία της συζήτησης.

ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΕΘΝΟΣ ΜΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

ΑΝΤΕ ΤΡΑΒΑΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΥΒΑ Η ΤΗΣ ΒΑΝΔΗ. ΑΥΤΟΙ ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ. ΑΝ ΑΞΙΖΑΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΤΕ.
Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More