ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ


Έρνεστ Χέμινγουέι: “Στην προκυμαία της Σμύρνης”
Η Μικρασιατική Καταστροφή όπως την έζησε και την κατέγραψε ο μεγάλος Νομπελίστας

«Το χειρότερο, είπε, ήταν οι γυναίκες με τα νεκρά παιδιά. Δε μπορούσαμε να τις πείσουμε να μας δώσουν τα πεθαμένα παιδιά τους. Είχαν τα παιδιά τους, νεκρά ακόμα και έξι μέρες, αλλά δεν τα εγκατέλειπαν. Δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Τελικά έπρεπε να τους τα πάρουμε με τη βία.» (Από τη συλλογή διηγημάτων του με το γενικό τίτλο «Στην προκυμαία της Σμύρνης»). Με τα
παραπάνω λόγια κάποιος ήρωας του Χεμινγουέι, αξιωματούχος πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ αγκυροβολημένου στη Σμύρνη, περιγράφει τη μεγάλη καταστροφή. Το απόσπασμα είναι από το πρώτο λογοτεχνικό κείμενο που εξέδωσε ο αμερικανός συγγραφέας το 1925, μόλις 26 χρονών τότε, και με το οποίο άρχισε να αποκτά παγκόσμια φήμη. Πρόκειται για τη συλλογή διηγημάτων του «Στην εποχή μας» (In Our Times), όπου το πρώτο του διήγημα, ουσιαστικά ο πρόλογος του βιβλίου, έχει τον τίτλο «Στην προκυμαία της Σμύρνης». Όσο κι αν μιλάμε για διήγημα, ο συγγραφέας δεν γράφει από απλή φαντασία. Μόλις πριν τρία χρόνια ως πολεμικός ανταποκριτής της καναδικής εφημερίδας “Toronto Star” ο Χεμινγουέι είχε βρεθεί ως αυτόπτης μάρτυς στον τόπο της καταστροφής και την είχε περιγράψει σε μια σειρά άρθρων του, που εκδόθηκαν το 1985 σε βιβλίο με τον τίτλο: «Dateline: Toronto”.
Ως ανταποκριτής αυτής της εφημερίδας είχε ταξιδέψει από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλα μέρη της Τουρκίας στέλνοντας κατά την πορεία του τα άρθρα του στην καναδική εφημερίδα. Στην έκδοση της 20ής Οκτωβρίου 1922 γράφει:
«Ο άντρας σκεπάζει με μια κουβέρτα την ετοιμόγεννη γυναίκα του πάνω στον αραμπά για την προφυλάξει από τη βροχή. Εκείνη είναι το μόνο πρόσωπο που βγάζει κάποιους ήχους [από τους πόνους της γέννας]. Η μικρή κόρη τους την κοιτάζει με τρόμο και βάζει τα κλάματα. Και η πομπή προχωρά… Δεν ξέρω πόσο χρόνο θα πάρει αυτό το γράμμα να φτάσει στο Τορόντο, αλλά όταν εσείς οι αναγνώστες της Σταρ το διαβάσετε να είστε σίγουροι ότι η ίδια τρομακτική, βάναυση πορεία ενός λαού που ξεριζώθηκε από τον τόπο του θα συνεχίζει να τρεκλίζει στον ατέλειωτο λασπωμένο δρόμο προς τη Μακεδονία». Τα λόγια αυτά δεν είναι γραμμένα από κάποιον που πρώτη φορά αντικρίζει τη φρίκη του πολέμου. Ο νεαρός Χεμινγουέι είχε ζητήσει να καταταγεί ως εθελοντής στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν έγινε δεκτός λόγω της κακής όρασής του. Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει εθελοντής νοσοκόμος, να τραυματιστεί σοβαρά δυο φορές στην Αυστρία και τελικά να αποσυρθεί αφού τιμήθηκε με το βραβείο ανδρείας. Κι αυτά πριν να βρεθεί στην Τουρκία ως πολεμικός ανταποκριτής της Toronto Star, μόλις 23 χρονών.
Μέσα από το λογοτεχνικό του ταλέντο, που φανερώθηκε μέσα στα επόμενα χρόνια, ο συγγραφέας δίνει συγκλονιστικές περιγραφές μιας περιόδου που έχει σημαδέψει την ψυχή του Νεοέλληνα, μ’ όλο που κοντεύει να περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τότε. Σ’ ένα από τα κείμενα αυτά, στο οποίο αναφερθήκαμε ήδη, «Στην προκυμαία της Σμύρνης», που θεωρείται αριστούργημα γραφής και διδάσκεται, καθώς είδαμε στο Ιντερνέτ, στους φοιτητές αγγλικής φιλολογίας σε πολλά πανεπιστήμια, γράφει:
«Είχαμε ρητές εντολές να μην επέμβουμε, να μη βοηθήσουμε… Το πλοίο μας είχε τόση δύναμη που θα μπορούσαμε να βομβαρδίσουμε όλη τη Σμύρνη και να σταματήσουμε το μακελειό, αλλά η εντολή ήταν να μην κάνουμε τίποτα… Το παράξενο ήταν, είπε [ο υποτιθέμενος αξιωματούχος του αμερικάνικου πολεμικού που διηγείται την ιστορία], πώς ούρλιαζαν κάθε νύχτα τα μεσάνυχτα. Δεν ξέρω γιατί ούρλιαζαν αυτή την ώρα. Ήμασταν στο λιμάνι κι αυτές στην προκυμαία και τα μεσάνυχτα άρχιζαν να ουρλιάζουν. Στρέφαμε πάνω τους τους προβολείς και κι αυτές τότε σταματούσαν. …». Ο Χεμινγουέι ως πολεμικός ανταποκριτής είναι πιο σαφής. Ξέρει ότι 1.250.000 Έλληνες διώχτηκαν από τα σπίτια τους με την ανταλλαγή των πληθυσμών: «Ό,τι και να πει κανείς για το πρόβλημα των προσφύγων στην Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι υπερβολή. Ένα φτωχό κράτος με μόλις 4 εκατομμύρια πληθυσμό πρέπει να φροντίσει για άλλο ένα τρίτο των κατοίκων. Και τα σπίτια που άφησαν οι Μουσουλμάνοι που έφυγαν δεν επαρκούν σε τίποτα, χώρια η διαφορά στο επίπεδο κουλτούρας που είχαν συνηθίσει οι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη». Σε μια άλλη ανταπόκρισή του στη «Σταρ» γράφει:
«Βρίσκομαι σε ένα άνετο τρένο, αλλά με τη φρίκη της εκκένωσης της Θράκης όλα μου φαίνονται απίστευτα. Έστειλα τηλεγράφημα στη «Σταρ» από την Αδριανούπολη. Δεν χρειάζεται να το επαναλάβω. Η εκκένωση συνεχίζεται…. Ψιχάλιζε. Στην άκρη του λασπόδρομου έβλεπα την ατέλειωτη πορεία της ανθρωποθάλασσας να κινείται αργά στην Αδριανούπολη και μετά να χωρίζεται σ’ αυτούς που πήγαιναν στη Δυτική Θράκη και τη Μακεδονία. .. Δε μπορούσα να βγάλω από το νου μου τους άμοιρους ανθρώπους που βρίσκονταν στην πομπή γιατί είχα δει τρομερά πράγματα σε μια μόνο μέρα. Η ξενοδόχισσα προσπάθησε να με παρηγορήσει με μια τρομερή τούρκικη παροιμία: «Δε φταίει μόνο το τσεκούρι, φταίει και το δέντρο». (Toronto Star, 14 Νοέμβρη 1922)
«Η υποχώρηση του ελληνικού στρατού ήταν μια θλιβερή υπόθεση, αλλά δε χρειάζεται να κατηγορούμε γι’ αυτό τον απλό Έλληνα φαντάρο. Ακόμα και όταν γινόταν εκκενώσεις περιοχών οι Έλληνες δρούσαν ως πραγματικοί στρατιώτες. Ο Κεμάλ θα είχε μεγάλο πρόβλημα αν ήταν να τους αντιμετωπίσει στη Θράκη. Ο λοχαγός Wittal του Ινδικού Ιππικού, που βρισκόταν στην Ανατόλια ως παρατηρητής κατά τη διάρκεια του πολέμου των Ελλήνων με τον Κεμάλ, μου είπε: «Οι Έλληνες στρατιώτες ήταν μαχητές πρώτης κατηγορίας. Οι αξιωματικοί τους ήταν άριστοι…. Θα μπορούσαν να έχουν καταλάβει την Άγκυρα και να τελειώσουν τον πόλεμο αν δεν είχαν προδοθεί». Κατά τον Χεμινγουέι η προδοσία αυτή πήγασε και από τους συμμάχους, αλλά και από τον βασιλιά Κωνσταντίνο που αντικατέστησε τους έμπειρους –αλλά βενιζελικούς- αξιωματικούς, με δικούς του «που ποτέ δεν είχαν ακούσει τον κρότο της μάχης». Και τελειώνει με μια πρόταση που δεν θα την έγραφε ποτέ ένας απλός δημοσιογράφος, αν δεν είχε μέσα του το ταλέντο του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα: «Όλη μέρα περνούν δίπλα μου, λεροί, εξαντλημένοι, αξύριστοι, ανεμοδαρμένοι στρατιώτες που βαδίζουν στη γκρίζα γυμνή ύπαιθρο της Θράκης. Χωρίς μπάντες, χωρίς [ανθρωπιστικές] οργανώσεις να τους ανακουφίσουν, χωρίς τόπο να ξαποστάσουν, παρά γεμάτοι ψείρες, με βρώμικες κουβέρτες και κουνούπια όλη τη νύχτα. Είναι οι τελευταίοι από αυτό που ήταν κάποτε η δόξα της Ελλάδας. Κι αυτό είναι το τέλος της δεύτερης πολιορκίας της Τροίας» (Toronto Star, 3 Νοεμβρίου 1922). Μπορεί ο συγγραφέας να ήταν σκληραγωγημένος και από τη φύση του (πλην των άλλων ήταν και μποξέρ) ή από τη ζωή του ως πολεμικός ανταποκριτής, αλλά δε μπορεί αν μη συγκινηθεί με τόσο πόνο. Χρόνια αργότερα, αφού είχε καλύψει δημοσιογραφικά και τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία, μιλώντας μέσα από το στόμα ενός ήρωά του γράφει:
«Δε θέλω να κοιμηθώ γιατί έχω τη προαίσθηση ότι αν κλείσω τα μάτια μου στο σκοτάδι και αφεθώ στον εαυτό μου, η ψυχή μου θα βγει από το σώμα». Σε ένα από τελευταία του άρθρα από την Τουρκία στην Τορόντο Σταρ γράφει:
«Ποιος θα θρέψει τόσο πληθυσμό; Κανένας δεν το ξέρει και μέσα στα επόμενα χρόνια ο χριστιανικός κόσμος θα ακούει μια σπαρακτική κραυγή που ελπίζω να φτάσει και ως τον Καναδά: «Μην ξεχνάτε τους Έλληνες!».

Σημείωση: Το άρθρο αυτό στηρίχτηκε κυρίως στα βιβλία του Hemingway «Dateline: Toronto”, 1985, “In Our Times”, 1925 και «On the Quai at Smyrna”, 1995. Είναι μια μικρή συμβολή στο θέμα του τι ακριβώς συνέβη στην προκυμαία της Σμύρνης.
Οι πιο συντηρητικές πηγές μιλούν για χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, Έλληνες και Αρμένιους, είτε από την πυρκαγιά, είτε από εκτελέσεις. Βλέπε: http://en.wikipedia.org/wiki/Great Fire of Smyrna “The number of casualties from the fire and accompanying massacres is not precisely known, with estimates of up to 100,000 Greeks and Armenians killed. U.S. historian Norman Naimark gives a figure of 10,000-15,000 dead, while historian Richard Clogg gives a figure of 30,000. Larger estimates include that of John Freely at 50,000 and Rudolf Rummel at 100,000″.Σχόλιο: Ποιο είναι προτιμητέο;
Να αποσιωπούμε τις ωμότητες των άλλων λαών εις βάρος του δικού μας για να μην καλλιεργούμε εχθροπάθεια εναντίον τους στις επόμενες γενιές ή να καταγράφουμε και να διδάσκουμε τα γεγονότα όπως έγιναν, ώστε να γνωρίζουν οι νεότεροι την Ιστορία, ανεξάρτητα από τα όποια αισθήματα προκληθούν εις βάρος των άλλων;
Η απάντηση βρίσκεται στην υπέρτατη αναγκαιότητα της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας με όλους ανεξαιρέτως, πράγμα το οποίο προϋποθέτει καλή γνώση και σωστή διδασκαλία της Ιστορίας, ώστε μέσω αυτής να διδάσκονται οι νεότερες γενιές όχι πώς θα εκδικηθούν ή θα εξοντώσουν τους άλλους αλλά πώς δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη στενότερη επαφή και γνωριμία μεταξύ των απλών πολιτών και με την κοινή προσέγγιση στο λεπτό αυτό θέμα και την αμοιβαία εφαρμογή των προταγμάτων του εκ μέρους των πολιτικών.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ


Αγαπητή κα Christine Lagarde

Διάβασα κάποιες δηλώσεις σας μέσω του Guardian και εξεπλάγην τις οποίες και παραθέτω:

Οι γονείς των παιδιών στην Ελλάδα να αναλάβουν την ευθύνη και να πληρώνουν τους φόρους τους .

- Πιο πολύ σκέφτομαι τα παιδιά της Αφρικής, χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από την Αθήνα
"…πιο πολύ σκέφτομαι τα παιδιά σε σχολεία της Νιγηρίας που μοιράζονται μία καρέκλα ανά τρεις μαθητές επειδή θέλουν πραγματικά να μορφωθούν. Τα έχω στο μυαλό μου όλη την ώρα γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από τους ανθρώπους στην Αθήνα .
Κυρία Lagarde , σας ενημερώνω πως οι γονείς μας πλήρωναν και πληρώνουν τους φόρους και δεν μπορώ να καταλάβω την κατάπτυστη αυτή δήλωση , η οποία προσπαθεί να ακυρώσει την υπευθυνότητα των γονέων μας απέναντι στα μάτια των ίδιων των παιδιών τους. Ανεύθυνους γονείς δεν έχουμε , ανεύθυνους πολιτικούς είναι πολύ πιθανόν να έχουμε.

Το ότι σκέπτεστε πιο πολύ τα παιδιά της Αφρικής , καλά κάνετε , αλλά νομίζω αυτό το Ταμείο που υπηρετείται δεν είναι φιλανθρωπικό , αλλά στηρίζεται στην εξής Θεωρία και Πράξη , το σκαλί για τον πλούτο είναι η φτώχια .
Καταλαβαίνετε πως βρίσκω κάπως συγκεχυμένες τις δηλώσεις σας.!

Όσο για την συνεχή σκέψη που σας απασχολεί για το ότι τα παιδιά της Νιγηρίας μοιράζονται μία καρέκλα ανά τρείς μαθητές , καλά κάνει και σας ταλανίζει . Θα σας πρότεινα μια εύκολη λύση , ας πούμε τρία ταγεράκια σας και δύο φουλάρια άντε και μία καρφίτσα .Πιστεύω ότι αντιστοιχούν σε δεκάδες καρέκλες αλλά πιστεύω πως συζητώντας μαζί μπορούμε να βρούμε και ουσιαστικότερες λύσεις.

Κατανοώ βέβαια το άγχος που έχετε για την επίτευξη των στόχων του ΔΝΤ του οποίου ηγείσθε θα σας πρότεινα για καλύτερη ψυχική υγεία - διαπιστώνοντας την πονοψυχία σας - να παραιτηθείτε και να ασχοληθείτε με φιλανθρωπικά προγράμματα και γιατί όχι να μην ακολουθήσετε την πορεία της Μητέρας Τερέζας με έδρα την Νιγηρία .

Όσο αναφορά για τις πλούσιες και φτωχές χώρες που αναφέρεστε σας παραπέμπω στα λόγια του Κομφούκιου :

Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή . -Κομφούκιος, 551-479 π.X., Κινέζος φιλόσοφος

Kυριακή 27 Μαϊου 2012, 23:11
Χριστίνα Θ. Σιαμάγκα
Μαθήτρια Λυκείου Κατερίνης
Ελλάδα

ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ


Την Κυριακή ξεκίνησε επίσημα η έρευνα του γαλλικού Ειδικού Δικαστηρίου σε βάρος της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ... Η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορείται για κατάχρηση δημόσιου χρήματος στην τεράστια αποζημίωση που είχε καταβληθεί...
στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, προσωπικό φίλο του προέδρου Ν. Σαρκοζί, επί των ημερών της στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η Κριστίν Λαγκάρντ επισύρουν ποινή κάθειρξης 10 ετών και επιβολής προστίμου 150.000 ευρώ. Η ανακριτική επιτροπή του Ειδικού Δικαστηρίου (CJR) συγκλήθηκε σήμερα επίσημα, προκειμένου να ερευνήσει το ρόλο που διαδραμάτισε το 2008 η Λαγκάρντ, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, στην υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί. Η σύγκληση του CJR, του μοναδικού δικαστηρίου στη Γαλλία που μπορεί να δικάζει υπουργούς για τις ενέργειές τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κατέστη υποχρεωτική μετά την απόφαση που έλαβε στις 4 Αυγούστου το ίδιο δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της 55χρονης Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ανακριτική επιτροπή, που αποτελείται από τρεις Εφέτες, θα προχωρήσει σε έρευνες για να διαπιστώσει αν η πρώην υπουργός ευθύνεται για τις κατηγορίες που της αποδίδονται. Το 2008, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία και να ξεκαθαρίσει μια παλιά αντιδικία που αφορούσε στην πώληση από την τράπεζα Credit Lyonnais του ομίλου Adidas, που ανήκε στον Μπερνάρ Ταπί, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε εγκρίνει ένα διακανονισμό ύψους 285 εκατ. ευρώ υπέρ του επιχειρηματία. Ο Ταπί υποστήριζε ότι η πρώην κρατική τράπεζα τον είχε εξαπατήσει το 1993 κατά την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas. Είχε χάσει τη δίκη που έγινε το 2006 και η υπόθεση βρισκόταν στη διαδικασία της έφεσης το 2007, όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ο φίλος του, Νικολά Σαρκοζί. Το γαλλικό Ειδικό Δικαστήριο (CJR) συστάθηκε το 1993 και έκτοτε έχει ερευνήσει περίπου 1.000 υποθέσεις αλλά μόνο έξι υπουργοί παραπέμφθηκαν σε δίκη.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ


Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω... Αυτή η αριστερά που δείχνει τόση συμπαράσταση σε όλους τους κανίβαλους των ανατολικών χωρών, που διαθέτει τόση ανθρωπιά για όλο τον κόσμο, γιατί τόσο μίσος για τον Ελληνικό λαό;;

Υπάρχει επάνω στον πλανήτη χώρα που να έχει πολεμηθεί όσο η Ελλάδα; Που το χώμα της να έχει λεηλατηθεί απο όλους τους βάρβαρους της γης; Που τα παιδιά της να έζησαν αλλεπάλληλους ξεριζωμούς και γενοκτονίες; Ποιά άλλη φυλή έχει αντέξει τόσες χιλιάδες χρόνια τα δεινά που άντεξε η Ελληνική και κυρίως να μην παύει να παραμένει σταθερά κορυφαία σε όλους τους τομείς, επιστήμες, τέχνες, γράμματα, πολιτισμός...;

Να μη μπερδευτούν όμως οι αριστεριστές, δεν θα ζητήσουμε ποτέ τη συμπόνοια τους ή τον οίκτο τους... ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ απλά το ΣΕΒΑΣΜΟ τους!!!! Σεβασμό στο μεγαλείο της ΕΛΛΑΔΑΣ που έμαθε να στέκεται αγέρωχη και πιο ψηλά απο τους υπόλοιπους λαούς και που δεν σταμάτησε στιγμή να γεννάει ήρωες μα και μορφές που προσκύνησε ολόκληρη η ανθρωπότητα...

Όλα τα παραπάνω βέβαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν -όπως και χρησιμοποιούνται- εναντίων μας. Με το γνωστό σύνθημα ''οι παπούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;'' γίνεται μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί ο βασανισμένος λαός μας και να δεχτεί την επέλαση εκατομμυρίων λαθρομεταναστών τους οποίους δεν αντέχουμε ούτε οικονομικά αλλά ούτε και πολιτισμικά να αφομοιώσουμε. Να διευκρινίσω λοιπόν οτι οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες και όχι σφαγείς, οι γονείς μας ήταν μετανάστες και όχι βιαστές, κι εμείς σήμερα είμαστε αμυνόμενοι και όχι ρατσιστές.

Οι Έλληνες διέπρεψαν σε κάθε γωνιά της γης που μετοίκησαν, αυτή είναι άλλωστε η αποστολή τους απο αρχαιοτάτων χρόνων... Πριν τον Μέγα Αλέξανδρο που έφτασε μέχρι τις παρυφές της Ινδίας -και που σήμερα κάποιοι τολμούν να τον αποκαλούν σφαγέα και κατακτητή, λογικό εφόσον αγνοούν οτι οι ιστορικοί των τόπων οπου πέρασε τον αποκαλούν απελευθερωτή- ο Διόνυσος είχε πραγματοποίησει εκστρατεία στην Ινδία 48.863 χρόνια πριν. Αποδεδειγμένο σήμερα οτι οι Έλληνες ανακάλυψαν πρώτοι και την Αμερική, και τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες.

Αυτή είναι όπως προανέφερα η αποστολή των Ελλήνων, να διαδίδουν τον πολιτισμό απ'άκρη σ'άκρη και να απελευθερώνουν τους λαούς απο τους βάρβαρους ηγέτες τους. Η Ελλάδα όμως πρέπει να παραμένει το λίκνο του πολιτισμού, είναι αδύνατον να αποκοπούμε απο τις ρίζες μας και να μετατραπούμε σε πολυπολιτισμική κοινωνία διοτι αυτό θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο τον πλανήτη! Αν εμεις απαρνηθούμε τους προγόνους μας, την ιστορία μας, όλα αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς και που με τόση μανία μελετούν διεθνώς, η ανθρωπότητα θα γυρίσει εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Συμπέρασμα; Καλό και ρομαντικό το κομμουνιστικό μανιφέστο, βολικός ο ταξικός αγώνας όμως η αλήθεια κρύβεται σε οτιδήποτε Ελληνικό, και ο πραγματικός -αν και δύσκολος- αγώνας είναι εκείνος της εξέλιξης και της ελευθερίας του πνεύματος...

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ


KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 -
Αρχαία Ελληνικά και ο Εγκέφαλος
Σύμφωνα με την θεωρία, του Καθηγητού της Φιλολογίας Eric Havelock η οποία στηρίζεται στον
Πλάτωνα,το αρχαίο Ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων εννοιών στον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο, λόγω ενεργοποίησης του εγκεφάλου των χρηστών του.
Στον συνεδριακό τόμο των τετρακοσίων σελίδων «Alphabet and the Brain, έκδοση Springer του 1988» παρουσιάζονται τα συμπεράσματα πλήθους κορυφαίων επιστημόνων φιλολόγων, γλωσσολόγων και άλλων ειδικοτήτων, πλην Ελλήνων αντιστοίχων ειδικοτήτων.
Επιμελητές της έκδοσης ήταν ο Καθηγητής της Ιατρικής Charles Lumsden του Πανεπιστημίου του Τορόντο και ο Διευθυντής του Κέντρου Θεωρίας της Επικοινωνίας "Marchal McLuhan" Derrick De Kerckhove.
Tα επιστημονικά αποτελέσματα τα οποία υποστηρίζουν την θεωρία του Havelock είναι τα εξής:
1. Η περιοχή Broca, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο, λόγω του Ελληνικού αλφαβήτου διότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε... γραφή για πρώτη φορά.
2. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε ριζικώς.
3. Η πιο πάνω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στην λειτουργία του εγκεφάλου προκάλεσε μία ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών δια της λειτουργίας του θεάτρου.
Οι δημοσιευμένες έρευνες της επιστημονικής ομάδας του Ιωάννη Τσέγκου παρουσιάζονται στο βιβλίο
«
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΝΩΝ».
Σε αυτές, αλλά και σε νεώτερες έρευνες 1999-2010, απέδειξαν ότι οι μετρήσιμοι δείκτες της Λεκτικής Νοημοσύνης και της Αφαιρετικής Σκέψης με αποδεκτές τεχνικές επιταχύνθηκαν σε ομάδα 25 μη-δυσλεξικών παιδιών.
Η διδασκαλία στα παιδιά αυτά καθώς και οι μετρήσεις των δεικτών άρχισαν από την ηλικία των 8 ετών και συνεχίστηκαν μέχρι και τα 12 χρόνια τους.
Οι ίδιοι δείκτες επιβραδύνθηκαν στην ισάριθμη ομάδα μη-δυσλεξικών παιδιών τα οποία δεν διδάχθηκαν εβδομαδιαίως και εξωσχολικώς επί δίωρο την Αρχαία Γλώσσα.
Ας σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες διδάχθηκαν τα ίδια προγραμματισμένα μαθήματα στο κανονικό ωράριο η δε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με γενικώς αποδεκτό πρότυπο.
Ωστόσο, η Αυστραλή Πανεπιστημιακή ερευνήτρια Kate Chanock έκανε ένα βήμα παράλληλο ως προς τον Ιωάννη Τσέγκο διότι στο έργο της «Help for a dyslexic learner from an unlikely source: the study of Ancient Greek, Literacy 2006» περιγράφει πως κατέστησε ένα αγγλομαθή δυσλεξικό σε μη-δυσλεξικό με τα Αρχαία Ελληνικά!
Εν τούτοις, από φέτος, τα μεν παιδιά της Αγγλίας του Δημοτικού στην περιοχή της Οξφόρδης, με επιστημονική πρόταση, επιπροσθέτως των μαθημάτων τους θα μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, τα δε αντίστοιχης ηλικίας Ελληνόπουλα, μόνον με πολιτική απόφαση, δεν θα διδάσκονται την Αρχαία Γλώσσα ενώ θα έπρεπε, αλλά Αγγλικά!!
(Σταύρος Π. Παπαμαρινόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας 2004-2010 )

ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Αν για την ευρωζώνη και την υπόλοιπη Ευρώπη μια έξοδος της χώρας μας από ευρώ και η συνεπακολουθούμενη πτώχευση έχει προκαλέσει την αναταραχή, για τις τρεις ισχυρότερες οικονομίες είναι ένα κακό όνειρο που αν πραγματοποιηθεί θα...
τους παρασύρει σε ατραπούς που δεν θέλουν ούτε σε θεωρητικό επίπεδο να σκέφτονται.
ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις εντός της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή την αχίλλειο πτέρνα της παγκόσμιας οικονομίας.
Η κρίση στους κόλπους του ευρώ όσο πάει και εξαπλώνεται.
Μετά την Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται μια ανάσα πριν την κατάρρευση, και η υπόλοιπη Ευρώπη το μόνο που μπορεί να κάνει είναι… την προσευχή της.
Το ντόμινο αυτό είναι που τρομάζει τις τρεις υπερδυνάμεις, καθώς οι ΗΠΑ ακόμα βρίσκεται στην «ανάρρωση» από την κρίση του 2008, οι Κινέζοι βλέπουν την οικονομία τους να επιβραδύνεται, ενώ η Ρωσία στερεύει από καύσιμα.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, το moneypost.gr συγκέντρωσε όλες εκείνες τις πληροφορίες για να εξετάσει τι θα σημαίνει για κάθε έναν από τους ισχυρούς, ένα Grexit με default…

ΗΠΑ
Η χειρότερη εκδοχή που μπορεί να σκεφτεί ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα για την κατάληξη της Ελλάδας, οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται δέκτες ενός ευρωπαϊκού οικονομικού κραχ που επηρεάζει με τον πιο άσχημο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα λοιπόν φεύγει όπως όπως από το ευρώ. Τα spreads των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων εκτοξεύονται στα ύψη και οι δύο χώρες αποκλείονται από τις διεθνείς αγορές.
Οι Ισπανοί και Ιταλοί καταθέτες αποσύρουν πανικόβλητοι τα λεφτα τους από τις τράπεζες, υπό τον φόβο μιας δικής τους εξόδου από την ευρωζώνη. Η παγκόσμια αγορά βυθίζεται, οι επενδυτές στην προσπάθεια τους να βρουν καταφύγιο στρέφονται στις ΗΠΑ.
Το αμερικανικό δολάριο γίνεται όλο και πιο ακριβό, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταρρέουν από την απουσία επενδυτών. Επικρατεί χάος.

Κανονικός εφιάλτης για τον Ομπάμα που θα δει το εμπόριο, τις οικονομικές διασυνδέσεις, την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ να αλλάζουν δραματικά.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, το σοκ των αγορών θα προκαλέσει μια ελεύθερη πτώση της αμερικανικής οικονομίας, αφού αμέσως μέσα ένα τρίμηνο από το Grexit, η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα πέσει τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Αν καταρρεύσει και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, οι βίαιες ανατάραξεις που βίωσαν οι ΗΠΑ το 2008 με την Lehman Brothers, θα είναι ακόμα χειρότερες. Και μπορει οι αμερικανικές τράπεζες να είναι πιο οργανωμένες τώρα, όμως με επιτόκια κοντά στο μηδέν και με ήδη αυξημένους φόρους, οι ΗΠΑ θα έχουν λιγότερα εργαλεία στη διάθεση τους να αντιμετωπίσουν το πλήγμα στην ανάπτυξη.
Έτσι, η ύφεση θα χτυπήσει ξανά τους Αμερικανούς και οικονομόλόγοι πιστεύουν ότι θα είναι πολύ πιο επώδυνη από αυτή της διετίας 2007-2009.

ΚΙΝΑ
Ο Χου Τζιντάο είναι ψυχρός υπολογιστής και ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
Ήταν μεγάλη η έκπληξη μας όταν στην έρευνα που προηγήθηκε για το θέμα που εξετάζουμε, βρήκαμε πως το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων είχε δημοσιεύσει αναλυτικούς πίνακες και σημεία πολιτικών πρωτοβουλιών που προτίθεται να λάβει η κινεζική κυβέρνηση στην πιθανότητα ενός Grexit.
Περισσότερο από όλα θα πληγούν οι εξαγωγές της Κίνας αλλά και οι εγχώριες νομισματικές συνθήκες. Μπορεί να μην επηρεαστεί τόσο πολύ όσο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης της διετίας 2007 - 2009, ωστόσο οι κρίση της Ευρώπης έχει ήδη αρχίσει να έχει αντίκτυπο στην αγορά της Κίνας, αφού ήδη η οικονομία της έχει επιβραδυνθεί.

Δεδομένης μιας ελληνικής εξόδου, εάν υποτεθεί ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πληγεί στα μισά επίπεδα της προηγούμενης παγκόσμιας κρίσης, η ανάπτυξη της χώρας θα περιοριστεί στο 6,4%, χωρίς τα φορολογικά κίνητρα, πράγμα που σημαίνει θα βρεθεί κατά 1,7% μείον.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο Τζιντάο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, και μάλιστα, η αύξηση αυτή υπολογίζεται ότι θα πρέπει να αντιστοιχεί στο +18% επί του συνόλου των επενδύσεων του έτους.
Βέβαια, το κατά πόσο η εκτίμηση αυτή είναι σωστή ή όχι είναι θέμα συζητήσιμο, καθώς συνήθως οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, πόσο μάλλον όταν αφορούν την Κίνα είναι λίγο πιο… «καθυσηχαστικές» σε σχέση με την πραγματικότητα…

ΡΩΣΙΑ
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει τεράστιο πρόβλημα με τα αποθεματικά των ενεργειακών πόρων. Βλέπει ότι τα κουκιά δεν του βγαίνουν και μια Ελλάδα εκτός ευρώ θα σημάνει μια ενεργειακή κρίση άνευ προηγούμενου.
Αρχικά, η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 2,1%, η οικονομική παραγωγή θα χάσει αμέσως 1 ποσοστιαία μονάδα, ενώ το έλλειμμα της χώρας θα εκτοξευτεί και θα ανεβεί κατά 5,5%. Και όλα αυτά, γιατί η Ρωσία εξαρτάται κυρίως από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες τροφοδοτούν τα μισά έσοδα του ετήσιου προϋπολογισμού της!

Και επειδή ο μεγαλύτερος «πελάτης» της είναι η Ευρώπη, μια απώλεια της τάξης του 50% στις εξαγωγές θα σήμαινε την εξαθλίωση της χώρας.
Το μπρεντ, ο βαθμός που στηρίζει τις τιμές για το μίγμα πετρελαίου στα Ουράλια, μπορεί να πέσει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση που το Grexit δεν επηρεάσει τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ενώ σε περίπτωση ντόμινο εντός ευρώ - που είναι και το πιο πιθανό - η τιμή θα πέσει κατω από τα 60 δολάρια… Και η ύφεση της Ρωσίας θα φέρει την απόλυτη κοινωνική καταστροφή…

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ


Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Κι εγώ πού είμαι σε αυτή την ιστορία;» στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα μίλησε για τις ταινίες του, το βιβλίο του, την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και για την οικονομική κρίση.

"Αυτό είναι το τέλος φίλοι μου", είπε απαντώντας στην ερώτηση αν ήρθε το τέλος του καπιταλισμού.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αυτός απάντησε: «H Ελλάδα είναι η βάση όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου» και πως ό,τι συμβεί εδώ θα συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Αγκαλιάσατε με ενθουσιασμό την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα χρήματά της.Όταν σας έδωσαν τα χρήματα, τα πήρατε κι αυτό είναι ορατό παντού στην Ελλάδα. Αυτό έχει φέρει τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δείχνει τι θα ακολουθήσει σε όλο τον κόσμο. Είστε πολύ εύθραυστη περιοχή, γι' αυτό είναι σημαντικό το ερώτημα τι θα γίνει με την Ελλάδα. Η ελληνική πηγή είναι η κύρια πηγή του δυτικού πολιτισμού. Ό,τι συμβεί στην Ελλάδα, θα συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Δημοκρατία δεν υπάρχει πλέον. Δεν βολεύει τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Δεν πιστεύω στη δημοκρατία. Στη χώρα σας γεννήθηκε, αλλά κι εσείς – όπως η Ευρώπη, στην οποία ανήκετε – υποκύψατε στον παγκόσμιο οικονομικό φασισμό.

Είδα στην Ελλάδα κτίρια φανταχτερά όσο πουθενά στην Ευρώπη ή στην Αμερική.

Τώρα οι Έλληνες υφίστανται τις επιπτώσεις αυτού του ευρωπαϊσμού τους».



ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ


Παραδοχή από Τούρκο (σκεπτόμενο) δημοσιογράφο για την πραγματική "κυριότητα" των Μικρασιατικών εδαφών είχαμε σε δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα Sabah.Το άρθρο αναρτήθηκε μεταφρασμένο και αξίζει όχι μόνο...
να διαβαστεί αλλά και να χρησιμοποιηθεί από το Διπλωματικό Σώμα σε κάθε ευκαιρία.
Μην ξεχνάμε ότι το άρθρο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη σχολική τουρκική ιστορία , όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, περιγράφονται οι Τούρκοι ως αυτόχθονες (Απλά οι Χετταίοι δεν το γνώριζαν), και εμείς σαν παραστρατημένοι απόγονοί τους.
Άλλωστε η προσπάθεια των Τούρκων ο Όμηρος να γίνει Ομάρ, δείχνει όντως το άγχος τους αλλά και την ενοχή τους μήπως κάποτε τους ζητηθεί πίσω ο τόπος διαμονής τους.


"Κάθε χρόνο τέτοια ἐποχή, µ΄ αὐτὲς τὶς γιορτὲς ποῦ κάνετε, διακηρύσσετε σὲ ὅλο τὸν κόσµο ὅτι: «αὐτὰ τὰ μέρη δὲν ἦταν δικὰ µας, ἤρθαµε ἐκ τῶν ὑστέρων καὶ τὰ πήραμε µἐ τὴ βία».
Μήπως στὸ ὑποσυνείδητό σας ὑπάρχει ὁ φόβος ὅτι ἡ Πόλη κάποια µέρα θὰ δοθεῖ πίσω; Ἀντὶ νὰ περηφανευόμαστε µἐ τὶς πόλεις ποὺ κατακτήσαμε, ἂς περηφανευτοῦμε µἐ αὐτὲς ποὺ ἱδρύσαμε, αν ὑπάρχουν
. Ἀλλὰ δὲν ὑπάρχουν.
Ὅλη ἡ Ἀνατολὴ εἶναι περιοχὴ µἒ τὴν βία κατακτημένη...
" Μὲ ἕνα ἐντυπωσιακὰ εἰλικρινὲς ἄρθρο, ποὺ δημοσιεύτηκε το 2009 στὴν ἔγκυρη ἐφημερίδα SABAH, ἀπὸ τὸν Engin Ardic, γνωστὸ συγγραφέα καὶ δημοσιογράφο στὴν Τουρκία στηλιτεύεται ὁ Τουρκικὸς τρόπος ἑορτασμοῦ τῆς πτώσης της Κωνσταντινούπολης στὶς 29 Μαΐου.
Στὸ ἐν λόγω ἄρθρο ὁ συγγραφέας παρουσιάζει µια σειρὰ ἀπὸ ἀλήθειες γιὰ τὶς ὁποῖες τὸ Κεµαλικὸ καθεστὼς ἐδῶ καὶ δεκαετίες προσπαθεῖ νὰ καταπνίξει.
Ἀξίζει νὰ παρατεθεῖ μεταφρασμένο τὸ πλῆρες κείμενο, ἀπὸ τὴν συγκεκριμένη διεύθυνση τῆς Τουρκικῆς ἐφημερίδας Sabah τὸ ὁποῖο ἔχει ὡς ἑξῆς :

"Τοῦρκοι συμπατριῶτες, σταματῆστε πιὰ τὶς φανφάρες καὶ τὶς γιορτὲς γιὰ τὴν Ἅλωση, ἀρκετὴ βία ἔχουμε δώσει στὴν Ἀνατολὴ µἐ.... τὶς πράξεις µἄς...
"ΑΝ ὀργανωνόταν στὴν Ἀθήνα συνέδριο µἐ θέμα :
«Θὰ πάρουμε πίσω τὴν Πόλη»... ΑΝ ἐφτίαχναν μακέτα µἐ τὰ τείχη τῆς πόλης καί τους στρατιῶτες µἐ τὶς πανοπλίες τους νὰ ἐπιτίθενται στὴν Πόλη... (ὅπως ἐμεῖς στὴν Τουρκία κάνουμε κάθε χρόνο !)
ΑΝ ἕνας τύπος ντυμένος ὅπως ὁ περίφημος Ἕλληνας νικηφόρος καὶ σχεδὸν μυθικὸς Διγενὴς Ἀκρίτας ἐπίανε τὸν δικὸ µἂς Ulubatlι Hasan καὶ τὸν γκρέμιζε κάτω... ΑΝ ξαφνικὰ ἔμπαινε στὴν πόλη κάποιος ντυμένος Αὐτοκράτορας Κωνσταντῖνος πάνω σὲ ἕνα λευκὸ ἄλογο καὶ δίπλα του ἄλλος ὡς Λουκᾶς Νοταρᾶς, ὡς Γεώργιος Φραντζὴς κι ἔμπαιναν ὡς ἀντιπρόσωποι τῆς πόλης... ( ὅπως ἐμεῖς στὴν Τουρκία κάνουμε κάθε χρόνο !)

ΑΝ ἐφτίαχναν µια χάρτινη Ἁγία Σοφία ποὺ δὲν εἶχε μιναρέδες ἀλλὰ Σταυρό... ΑΝ ἔκαιγαν λιβάνι καὶ ἔλεγαν ὕμνους, θὰ µἂς ἄρεσε ;
Δὲν θὰ µἂς ἄρεσε, θὰ ξεσηκώναμε τὸν κόσμο, μέχρι ποὺ θὰ καλούσαμε πίσω τὸν πρέσβη µἂς ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα.
Τότε, γιατί τὸ κάνετε ἐσεῖς αὐτό, κάθε χρόνο ;
Πέρασαν 556 χρόνια καὶ γιορτάζετε (τὴν Ἅλωση) σὰν νὰ ἦταν χθὲς;
Γιατί κάθε χρόνο τέτοια ἐποχή, µ΄ αὐτὲς τὶς γιορτὲς ποῦ κάνετε, διακηρύσσετε σὲ ὅλο τὸν κόσµο ὅτι: «αὐτὰ τὰ μέρη δὲν ἦταν δικὰ µἄς, ἤρθαµε ἐκ τῶν ὑστέρων καὶ τὰ πήραμε µἐ τὴ βία».
Γιὰ ποιὸ λόγο ἄραγε φέρνετε στὴ µνήµη µἴα ὑπόθεση έξι αιώνων; Μήπως στὸ ὑποσυνείδητό σας ὑπάρχει ὁ φόβος ὅτι ἡ Πόλη κάποια µέρα θὰ δοθεῖ πίσω;
Μὴν φοβάστε, δὲν ὑπάρχει αὐτὸ ποὺ λένε µἐρικοὶ ἠλίθιοί της Ἐργκενεκὸν περὶ ὅρων τοῦ 1919.
Μὴ φοβάστε, τὰ 9 ἑκατοµµύρια Ἑλλήνων δὲν μποροῦν νὰ πάρουν τὴν πόλη τῶν 12 ἑκατοµµυρίων, καὶ ἂν ἀκόμα τὴν πάρουν δὲν μποροῦν νὰ τὴν κατοικήσουν.
Κι οἱ δικοὶ µἂς ποὺ γιορτάζουν τὴν Ἅλωση εἶναι µἴα χούφτα φανατικοὶ µὄνο ποὺ ἡ φωνὴ τοὺς ἀκούγεται δύσκολα.
Ρὲ σεῖς, ἂν µἂς ποῦνε ὅτι λεηλατούσαμε τὴν Πόλη τρεῖς µέρες καὶ τρεῖς νύχτες συνεχῶς τί θὰ ἀπαντήσουμε ;

Θὰ ὑπερασπιστοῦμε τὸν ἑαυτὸ µἂς στὸ Εὐρωπαϊκὸ Δικαστήριο Ἀνθρωπίνων Δικαιωμάτων ἢ θὰ ἀφήσουμε τὸ θέμα στοὺς ἱστορικοὺς ;
Ἀντὶ νὰ περηφανευόμαστε µἐ τὶς πόλεις ποὺ κατακτήσαμε, ἂς περηφανευτοῦμε µἐ αὐτὲς ποὺ ἱδρύσαμε, ἂν ὑπάρχουν. Ἀλλὰ δὲν ὑπάρχουν.
Ὅλη ἡ Ἀνατολὴ εἶναι περιοχὴ µἒ τὴν βία κατακτημένη...
Ἀκόμα καὶ τὸ ὄνομα τῆς Ἀνατολίας δὲν εἶναι αὐτὸ ποὺ πιστεύουν (ana=µἀνά, dolu=γεµάτη) ἀλλὰ προέρχεται ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ λέξη ἡ Ἀνατολή.
Ἀκόμα καὶ ἡ ὀνομασία τῆς Ἰσταµποὺλ δὲν εἶναι ὅπως µἂς λέει ὁ Ebliya Celebi «ἐκεῖ ὅπου ὑπερτερεῖ τὸ Ἰσλὰµ» τράβώντας τὴ λέξη ἀπὸ τὰ μαλλιά, ἀλλὰ προέρχεται ἀπὸ τὸ «εἰς τὴν Πόλιν».
Ἐντάξει λοιπόν, ἀποκτήσαµε µὄνιµη ἐγκατάσταση, τέλος ἡ νοµαδικὴ ζωὴ καὶ γι' αὐτὸ ὁ λαὸς ἀγοράζει πέντε - πέντε τὰ διαµερίσµατα.
Κανεὶς δὲν μπορεῖ νὰ µἂς κουνήσει, ἠρεμῆστε πιά... Οἱ χωριάτες µἂς ας ἀρκεστοῦν στὸ νὰ δολοφονοῦν τὴν Κωνσταντινούπολη χωρὶς ὅμως πολλὲς φανφάρες....».

Εμείς τι να προσθέσουμε;
Τα είπε όλα μόνος του (προς τιμήν του) ο αρθρογράφος.
Πάντως είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια που οι Τούρκοι έχουν γίνει καταναλωτική κοινωνία έχει γίνει αισθητή και η συλλογική ενοχή τους για την αρπαγή των ξένων εδαφών.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More