ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ : ΜΙΑ ΝΗΣΙΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΟΥΡΟΥΣ


Κούρους που σμιλεύθηκαν στο περίφημο παριανό μάρμαρο φέρνει στο φως στο Δεσποτικό, τη νησίδα κοντά στην Αντίπαρο, ο αρχαιολόγος κ. Γιάννος Κουράγιος, ο οποίος ανασκάπτει από το 2001 ένα μεγάλο ιερό της Αρχαϊκής εποχής αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα.

Ο κορμός ενός Κούρου _από την απαρχή του λαιμού ως τη μέση_ που είχε τοποθετηθεί ανάποδα μέσα στο έδαφος, στο κατώφλι μίας θύρας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως στήριγμα της και σε άλλο τμήμα της ανασκαφής δύο μεγάλα κομμάτια ποδιού _ κνήμη και φτέρνα _ ενός άλλου αγάλματος, Κούρου επίσης τα οποία σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση ήταν το εντυπωσιακό εύρημα της φετινής περιόδου, αν και όχι το μόνο. Το σημαντικό μάλιστα είναι ότι ο κορμός αυτός συνενώνεται με το κάτω μέρος Κούρου, που είχε αποκαλυφθεί εντοιχισμένος στον τοίχο ενός κτιρίου του ιερού το 2005. Ενώ πιθανότατα, όπως λέει ο κ. Κουράγιος στο ίδιο γλυπτό να ανήκει και το κεφάλι Κούρου, που είχε βρεθεί πέρυσι!

Αλλά για να αντιληφθεί κανείς καλύτερα αυτή τη «γλυπτοθήκη» στην οποία τείνει να εξελιχθεί το εξαιρετικής σημασίας ιερό του Δεσποτικού ας σημειωθεί ότι ως σήμερα έχουν έρθει στο φως περί τα 60 τμήματα γλυπτών, μεταξύ των οποίων πέντε κεφαλές Κούρων και μία μικρότερου μεγέθους που ανήκει σε Κόρη, περισσότεροι από δέκα κορμοί διαφόρων διαστάσεων και περί τις 30 βάσεις για αναθήματα (Κούρους ή αναθηματικούς κίονες). Και έπεται η συνέχεια.

Με βελόνι είχε αποκοπεί από το υπόλοιπο άγαλμα ο κορμός που βρέθηκε φέτος, είχε τοποθετηθεί ανάποδα στο χώμα και πάνω του έγιναν δύο μολυδβοχοημένες εντορμίες για να στηριχθεί ο στροφέας της θύρας. Βρέθηκε άλλωστε σφηνωμένος με μαρμάρινους λίθους για την καλύτερη στήριξή της ενώ βελόνι χρησιμοποιήθηκε για την πίσω επιφάνεια ώστε να εφάπτεται στη πλάκα του κατωφλιού, που ήταν από σχιστόλιθο.

Το σημαντικό όμως βρίσκεται αλλού: Παρά την απολέπιση που είχε γίνει στην επιφάνειά του, σώζεται ακόμη το ίχνος του χεριού του λυγισμένο πάνω στο θώρακα. Γιατί όπως λέει ο κ. Κουράγιος: «Αυτός ο τύπος Κούρων απαντάται μόνο στα παριανά εργαστήρια γλυπτικής του τέλους του 6ου π.Χ. αιώνα ενώ γενικότερα το λυγισμένο χέρι στο στήθος είναι όπως όλοι γνωρίζουμε χαρακτηριστικό γνώρισμα των αρχαϊκών Κορών». Να σημειωθεί μάλιστα ότι μόνον άλλα δύο γλυπτά με αυτή την ιδιαιτερότητα υπάρχουν, συγκεκριμένα ο Κούρος που βρίσκεται στην Carlsberg Glyptotek της Κοπεγχάγης και ακόμη ένα ημίεργο άγαλμα, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο της Πάρου και είχε προέλθει από τα αρχαία λατομεία του νησιού.

Το κτίσμα στο οποίο εντοπίσθηκε ο κορμός είναι μικρό, έχει σχήμα ναού με πρόδομο, σηκό και άδυτο και βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του περιβόλου του ιερού. «Φαίνεται ότι κτίστηκε στην ύστερη Αρχαϊκή περίοδο, μετά τη βίαιη καταστροφή των αρχαϊκών Κούρων», λέει ο κ. Κουράγιος.

Γιατί όμως αυτή η καταστροφή; Όπως εξηγεί ο ίδιος «Πιστεύω ότι μπορεί να συνδέεται με τη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Πάρου, όταν ο Μιλτιάδης εστάλη να τιμωρήσει το νησί γιατί εμήδισε κατά τους Περσικούς Πολέμους. Τότε καταστράφηκαν τα γλυπτά και ξαναχρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό».

Άλλο ενδιαφέρον σημείο της φετινής ανασκαφής ήταν η αποκάλυψη ενός στυλοβάτη για κιονοστοιχία που κατασκευάστηκε γύρω στο 500 π.Χ. με επτά κίονες ύψους 3,80μ. Στο βάθος της θεμελίωσης του στυλοβάτη αποκαλύφθηκαν τα θραύσματα από το αριστερό πόδι αρχαϊκού κούρου φυσικού μεγέθους και εξαιρετικής γλυπτικής τα οποία «συνενώθηκαν» με το θραύσμα από τον μηρό ενός γλυπτού που είχε βρεθεί το 2005. Τέλος, δίπλα τους βρέθηκε και η βάση στην οποία στηριζόταν ένας άλλος μικρότερου μεγέθους Κούρος, πάνω στην οποία σώζονται τρία δάκτυλα του δεξιού ποδιού του.
Ενας τετράγωνος, μαρμάρινος «βόθρος» τελετουργικού χαρακτήρα _εκεί έριχναν τις σπονδές στο θεό _ ο οποίος χρονολογείται στην πρώιμη Αρχαϊκή εποχή βρέθηκε εξάλλου κάτω από το μεταγενέστερο πλακόστρωτο δάπεδο του εστιατορίου του ναού. Εξι διαφορετικές κατασκευαστικές φάσεις εντοπίσθηκαν στη βόρεια πύλη του ιερού που θεωρείται ότι ήταν η αρχική είσοδός του. Και τέλος πληθώρα κεραμικής που χρονολογείται από την Γεωμετρική ως και την Αρχαϊκή εποχή ήρθε επίσης στο φως επιβεβαιώνοντας ότι το ιερό λειτουργούσε ήδη από τα γεωμετρικά χρόνια.

Η αρχαία Πρεπέσινθος, όπως ήταν η ονομασία του Δεσποτικού κατά τις μαρτυρίες του Στράβωνος και του Πλίνιου δεν υπήρξε μια τυχαία περίπτωση στο Αιγαίο. Ενωμένη κατά την αρχαιότητα με ένα άλλο (μικρότερο ακόμη) νησάκι, το Τσιμιντήρι - όπου άλλωστε επεκτείνονται τα αρχαιολογικά ευρήματα - , φιλοξένησε ένα σπουδαίο λατρευτικό ιερό. Η θέση του ήταν στρατηγική, είχε καλά προστατευμένο λιμάνι, οπτική επαφή με τη Σίφνο προς τα δυτικά και με την Αντίπαρο προς τα ανατολικά και ήταν… κατάφυτο.

Θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν επάνω στο νησί με τις επιγραφές «ΑΠΟΛΛ», «ΑΡΤΗΜΕ» ή «ΑΡΧΗΜΕ» επιβεβαιώνουν τη λατρεία του Απόλλωνα και της Αρτεμης (άλλωστε ιερά του Απόλλωνα υπήρχαν σε 22 νησιά). Εκεί έφθαναν οι προσκυνητές φέρνοντας μαζί τους αναθήματα: Ειδώλια και αντικείμενα κάθε είδους έχει φέρει στο φως ως σήμερα η ανασκαφή: πόρπες χάλκινες και ελεφαντοστέινες, χάντρες χρυσές, γυάλινες αλλά και απλώς λίθινες, σφραγιδόλιθους από ημιπολύτιμους λίθους, αγαλματίδια από φαγεντιανή, αλάβαστρα και κορινθιακούς αρύβαλλους, ένα αβγό στρουθοκαμήλου, εγχειρίδια, ξίφη, υφαντικά βαρίδια, γεωργικά εργαλεία και πολλά χρηστικά αγγεία. Εντελώς ξεχωριστό εύρημα ωστόσο υπήρξε πριν από μερικά χρόνια το ειδώλιο μιας γυναικείας θεότητας δαιδαλικής τεχνοτροπίας (680-660 π. Χ.) που θεωρείται ότι ήταν το λατρευτικό άγαλμα του ιερού.

Στην ανασκαφή της ΚΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων υπό την διεύθυνση του κ. Κουράγιου συμμετείχαν και οι αρχαιολόγοι – μέλη της επιστημονικής ομάδας Κορνηλία Νταιφά, Σπύρος Πετρόπουλος, Θανάσης Γκαρώνης και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια. Παράλληλα, συνεχίστηκε για δεύτερη χρονιά η μελέτη του αρχιτεκτονικού υλικού και των δώδεκα κτιρίων από την αρχιτέκτονα, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου του Μονάχου Δρ. Ανε Ονεσοργκ και την Δρ. Κατερίνα Παπαγιάννη. Το Ιδρύμα Ι. Λάτση και το Ιδρυμα Α. Π. Κανελόπουλου ήταν οι χορηγοί της ανασκαφής.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ


Του Κώστα Τζεβελέκου

Η πρόσφατη συνέντευξη του Ελληνοαμερικανού κ. Κρις Σπύρου για τη λειτουργία του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας στη Κωνσταντινούπολη κινητοποίησε την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής βουλής.

Ο κ. Σπύρου είχε ενημερώσει νωρίτερα την συγκεκριμένη επιτροπή για την προκλητική διάκριση της Τουρκίας εναντίον της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας .

Τα συγκλονιστικά στοιχεία τα οποία είχε καταθέσει ο κ. Κρίς Σπύρου αποδείκνυαν ότι οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει την Αγία Σοφία σε λαϊκό παζάρι όπου πουλούσαν μέσα στον ιερό χώρο εκτός των άλλων και είδη υγιεινής. Βέβαια δεν συζητάμε για τη πασαρέλα των μοντέλων που έκαναν μέσα στο ναό.

Η επιτροπή έχοντας αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις απάντησε άμεσα και δυναμικά . Ενέκρινε σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα ( 43 ψήφους υπέρ και μόνο μία ψήφος κατά) όπου ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί τη χριστιανική κληρονομιά και τους χώρους λατρείας.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ: « Οι Αμερικανοί βουλευτές καλούν την Άγκυρα να τερματίσει τις θρησκευτικές διακρίσεις και τους περιορισμούς στην άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος στις εκκλησίες και στην εκπαίδευση, ζητώντας παράλληλα την επιστροφή εκκλησιαστικής περιουσίας στους δικαιούχους της.”

Η έγκριση του ψηφίσματος αναμένεται να εγκριθεί από την ολομέλεια της αμερικανικής βουλής. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνεργάσθηκαν ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ed Royce και ο δημοκρατικός Howard Berman .

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ


Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο παλιό Σιλό του Πειραιά, θα ιδρυθεί το μοναδικό διεθνώς Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων! Τι θα περιλαμβάνει; Μεταξύ άλλων: Ένα θησαυρό χάλκινων νομισμάτων, βάρους 182 κιλών, που κατέληξε στον βυθό του...
όρμου της Φτενής Πούντας στην Αστυπάλαια. Η χρηματαποστολή δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της αφήνοντας απλήρωτους τους Ρωμαίους στρατιώτες, το 294 μ.Χ. Πενήντα κανόνια για την ενίσχυση του αγώνα της ανεξαρτησίας στην εξέγερση των Ορλωφικών,
που δεν βρήκαν ποτέ τους στόχους τους καθώς τα κατάπιε η θάλασσα στο στενό μεταξύ Ιμβρου και Τενέδου.Το μπρίκι, με το οποίο ο λόρδος Έλγιν μετέφερε τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα από τον Πειραιά στο Λονδίνο και που ναυάγησε στον Αβλέμονα Κυθήρων, το 1802.Δεν θα λείψουν, όμως, από αυτό και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές: Άνθρωποι της θάλασσας, ναυτικοί και ψαράδες, που θα μιλούν για τις μαγικές δυνάμεις της. Θαλασσοπόροι όπως ο Ιάσονας και ο Οδυσσέας που θα αφηγούνται τις περιπέτειές τους. Καταδυόμενοι ερευνητές με τον εξοπλισμό και την ιδιαίτερη νοηματική τους γλώσσα. Ο Ζακ Ιβ Κουστό με τα ημερολόγιά του.

ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΕΝΟ


Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Ώστε εξασφαλίσαμε στη χτεσινή, σχεδόν θρυλική, σύνοδο των Βρυξελλών το νέο, δεύτερο πακέτο «διάσωσης» της Ελληνικής οικονομίας και μπορούμε από σήμερα να…κοιμόμαστε ήσυχοι έστω και εάν χρειαστούν 30 χρόνια «δεσμεύσεων;

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ χτες βράδυ Πέμπτη 21η Ιουλίου 2011 στριφογύριζα στο κρεβάτι μου και στο νου μου στριφογύριζε ο αριθμός του 30 και αναστατώθηκα κάνοντας συνειρμούς από το γνωστό «τι 30, τι 40, τι 50…» σε διάφορες παραλλαγές που θα ήθελα σήμερα μαζί με την ευχή για καλό Σαββατοκύριακο να μοιραστώ μαζί σας…

Εκάμθη λένε και η τελική αντίσταση της Καγκελαρίου κ Μέρκελ και είπε......
και αυτή το ΝΑΙ για την «σωτηρία» της Ελλάδας μας και θυμήθηκα, με βάση τον αριθμό 40, εκείνο το ΕΠΟΣ ενός άλλου…’40 όταν σε αντίθεση με τους γονείς του Γάλλου Προέδρου κ Σαρκοζύ που ρωτούσαν «πουρκουά» οι δικοί μας έλεγαν ΟΧΙ στην Πίνδο και το ’41 στο Ρούπελ…

Μη βιαστεί να μου πει κάποιος ότι πάλι καλά γιατί έτσι που το πήγαιναν οι Εταίροι μας θύμιζαν το γνωστό λαϊκό μας απόφθεγμα του «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 40 μέρες κοσκινίζει...»

Θα του αντιτάξω, πρόκειται για «εταίρους» ή για τον «τον Αλί Μπαμπά και τους 40 κλέφτες» καθότι να παίρναμε Ευρωπαϊκά πακέτα και στη συνέχεια ξοδεύαμε δισεκατομμύρια για να ενισχύσουμε την άμυνά μας απέναντι στην Τουρκία (σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ που εμείς πασχίζουμε ποικιλότροπα να την κάνουμε και συνεταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση) ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ φρεγάτες και αεροπλάνα από τη Γαλλία, υποβρύχια από την Γερμανία, όπλα από το Βέλγιο και F-16/ F-18 από την Αμερική…

Τελικά ανέβηκαν χτες στις Βρυξέλλες ο κ Πρωθυπουργός και ο κ Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών και στην συνέχεια εσπευσμένα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Διοικητής της Εθνικής και γίνανε 4 οι εκπρόσωποί μας και μου ήρθε στο νου το γνωστό εκείνο…

ΣΑΡΑΝΤΑ παλικάρια από τη Λεβαδιά πάνε για να πάρουν την Τριπολιτσά…

Έλεγε ο λαός μας «σαράντα χρόνια φούρναρης» εννοώντας συγκεκριμένα πράγματα ώσπου ήρθε ο κωμικός μας ηθοποιός κ Τσάκωνας και είπε εκείνο το φοβερό «σαράντα χρόνια βαρελάς, τέτοιον πάτο δεν…ξανάδα!»

Βρε πώς καταντήσαμε που 40ρήσαμε θα λένε στην επόμενη γενιά τα εγγόνια μας χαϊδεύοντας στο μπαλκόνι τους τη γλάστρα με τον βασιλικό πλατύφυλλο με τα…40 φύλλα!

Αφήνω στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΩΝ μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και οτιδήποτε αυτό σημαίνει και αρχίζω να αναρωτιέμαι αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (ή λαϊκά τη…Σαρακοστή) καλοκαίρι και μήνα Ιούλιο του 2011;

Είπαμε τι 30 τι 40 χρόνια «δεσμεύσεων» με το ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (αντί για ΜΝΗΜΟΝΙΟ) της πάλαι ποτέ όπως έλεγαν πράσινοι και μπλε Πολιτικοί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ, θωρακισμένης, γοργά αναπτυσσόμενης, ακμάζουσας ελληνικής οικονομίας από πότε να το υπολογίσουμε;

Από τον Μάϊο του 2010 όταν ο κ Παπακωνσταντίνου υπέγραψε το ιστορικό πλέον ΠΡΩΤΟ μνημόνιο δηλώνοντας «βγαίνουμε στις αγορές Χριστούγεννα του 2010, άντε βαριά-βαριά αρχές του 2011»…

Από τον Ιούλιο του 2011 που οι Ευρωπαίοι μας πήγαν σε «επιλεκτική χρεοκοπία» προσφέροντάς μας ταυτόχρονα το ΔΕΥΤΕΡΟ πακέτο στήριξης με ΑΠΟΛΥΤΗ δέσμευση και παραχώρηση στους δανειστές μας ΟΛΩΝ των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών…

Ή από τον Ιούλιο του 1974 όταν ο Αττίλας «πάτησε» την Κύπρο ενώ επέστρεφαν στην Ελλάδα η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και μαζί της οι…Πολιτικοί;
Κοιμήθηκα με τη θύμηση του Ρήγα Φεραίου:



«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή…»

ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ Η ΩΡΑ


Τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία, στο χώρο του Ελαιώνα...
λατρευτικού χώρου (τεμένους) για τους μουσουλμάνους που μένουν στην Αθηνα, κατατέθηκε στη Βουλή.


Το ισλαμικό τέμενος, η κατασκευή του οποίου αναβάλλεται για σχεδόν δύο δεκαετίες, προβλέπεται να λειτουργήσει "σε τμήμα δημοσίου κτήματος" της περιοχής του Ελαιώνα και ειδικότερα "σε υφιστάμενο κτίριο, το οποίο θα ανακαινιστεί και θα μετασκευαστεί κατάλληλα", όπως αναφέρεται στην τροπολογία.

Για την ταχεία εκτέλεση του έργου, η ανάθεση της μελέτης και της κατασκευής του θα γίνει στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και οι σχετικές δαπάνες θα βαρύνουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Σε σχέση με τη διαχείριση του τεμένους μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, στην τροπολογία ορίζεται ότι η χρήση του παραχωρείται από το δημόσιο δωρεάν στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών", που συστάθηκε με νόμο του 2006.


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ


Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα για τη στάση τους στην υπόθεση του Ελληνικού χρέους…

Ο καθηγητής, παρευρέθηκε στη διεθνή συνάντηση επιστημόνων και πολιτικών από όλη την Ευρώπη με θέμα «Η κρίση χρέους κρατών της....
Ευρωζώνης και η μετεξέλιξη των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζοντας πως «έχει διαρραγεί η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης και η έκδοση των ευρωομολόγων είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση».

Η συνάντηση έγινε στη Βαλέτα της Μάλτας υπό την αιγίδα του ιδίου και μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Τόνιο Φενέκ ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαρλ Μανιόν ενώ την κεντρική ομιλία που αφορούσε την Ελλάδα έκανε ο καθηγητής Γιάννης Δρόσος.

Ο πρόεδρος της βουλής της Μάλτας, Μαϊκλ Φρέντο φιλοξένησε την εκδήλωση στο παλάτι των Ιπποτών και υπεύθυνος για το επιστημονικό κομμάτι της εκδήλωσης η οποία προβλήθηκε και από το κανάλι της Βουλής ήταν ο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης Τζούλιο Ναπολιτάνο.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ


Σε 10.787.690 ανέρχονται οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την απογραφή που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο. Ο δήμος Καλλιθέας Αττικής είναι εκείνος με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα, ενώ ο δήμος Πρεσπών εκείνος με την μικρότερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στη χώρα μας οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες! Συγκεκριμένα, οι γυναίκες ανέρχονται σε...

...5.484.000 (50,8% του πληθυσμού) και οι άνδρες σε 5.303.690 (49,2%).

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας μειώθηκαν, καθώς το 2009 ο πληθυσμός ήταν 11.282.571 άτομα. Ως αιτίες για την μείωση του πληθυσμού προβάλλονται η γήρανση, η οικονομική κρίση που εμποδίζει τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα από ένα παιδί λόγω των εξόδων, αλλά και η «φυγή» πολλών Ελλήνων στο Εξωτερικό για τον ίδιο λόγο.

Οι πέντε δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Καλλιθέας (21.067,6), Νέας Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7).

Στον αντίποδα, οι πέντε δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27).

Τα οριστικά αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΙ


Στη δικαστική οδό, προκειμένου να αναγνωριστεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη ότι δεν έχει υποχρέωση αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου, στρέφεται η Siemens, ανακοινώνοντας πως θα καταθέσει αγωγή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Πρωτοδικείο του Μονάχου.

Η πρόθεση αυτή γνωστοποιήθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη και τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιώργο Νικητιάδη.

Η συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου είχε ως αντικείμενο "τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για την απόδοση ευθυνών, καθώς και για την εκούσια, κατόπιν συμφωνίας των μερών, αποκατάσταση της ηθικής βλάβης της Ελληνικής Πολιτείας από παράνομες παρελθούσες δραστηριότητες."

Ο Χάρης Παμπούκης επισήμανε στη συνάντηση ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και επανέλαβε τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ελληνικής Δημοκρατίας να επιβάλλει όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται από το Ελληνικό και διεθνές δίκαιο.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επιβολή προστίμου στην εταιρία από το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ εξετάζονται οι νομικές παράμετροι προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις για το C4I, για ηθική βλάβη του Δημοσίου, καθώς και για πιθανές παραβάσεις του νόμου για τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο έρευνας που έχει ήδη ξεκινήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία έχει συλλέξει στοιχεία τόσο από τα γραφεία της εταιρίας, όσο και από το υλικό που συγκέντρωσε η Εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

ΟΛΟΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Ξαφνικά οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και έντυπα που μέχρι τώρα έβριζαν, λοιδορούσαν και ταπείνωναν την Ελλάδα? είδαν το φως το αληθινό: το πρόβλημα δεν είναι απλώς ή κυρίως η άθλια δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς διακυβεύεται πλέον η ίδια η τύχη του ευρώ ως κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Στη Γερμανία μαίνεται πλέον η εσωτερική διαπάλη ως προς το δέον γενέσθαι σε σχέση με την κρίση χρέους και το ευρώ.

"Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για κατάρρευση του ευρώ", ήταν π.χ. προχθές ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας "Ντι Βελτ" με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα "Βέστντοϊτσε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ".

Στην ηγεμονική χώρα της ΕΕ, όπου είναι φανερό πως επικρατούν οι εθνικιστικοί κύκλοι στο πολιτικό της σύστημα, ξεσηκώθηκε η παλιά γενιά των πολιτικών - αυτοί που είχαν ζήσει τον όλεθρο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τις συνέπειές του και πίστευαν πραγματικά στην ευρωπαϊκή ενοποίηση ως πολιτικό σχέδιο που φυσικά εναρμονιζόταν άριστα με τα συμφέροντα της Γερμανίας.

"Ανησυχώ όπως πολλοί για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το ευρώ" δήλωσε χαρακτηριστικά ο δεξιός τέως καγκελάριος Χέλμουτ Κολ στην "Μπλιντ". Σαφώς οξύτερος στις δηλώσεις του στην εφημερίδα "Βελτ αμ Ζόντακ" ήταν ο επί σειρά ετών φιλελεύθερος υπουργός Εξωτερικών Χανς - Ντίτριχ Γκένσερ: "Οποιος θέλει να γυρίσει τώρα την Ευρώπη προς τα πίσω, καταστρέφει τα θεμέλια για ένα ειρηνικό μέλλον των παιδιών μας" προειδοποίησε.

Ακόμη και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ της σκληρής δεξιάς Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας, ήταν πολύ αυστηρός στην προειδοποίηση προς τους συμπατριώτες του. "Υπάρχει κίνδυνος να ξαναπέσει η Ευρώπη στην κατάσταση που βρέθηκε το 1918 με τη λήξη δηλαδή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το δεύτερο Ράιχ είχε ηττηθεί, διαμελιστεί και απομονωθεί" δήλωσε. "Η Γερμανία δεν θα περιβαλλόταν πλέον από φίλους και εταίρους, αλλά από ζηλόφθονους και αντιπάλους" υπογράμμισε αυστηρά.

"Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα για να σώσουμε την Ευρώπη" είναι ο τίτλος βαρυσήμαντου άρθρου της σοσιαλίστριας υποψήφιας για το χρίσμα του κόμματός της εν όψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης του 2012 Μαρτίν Ομπρί, γενικής γραμματέως του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο δημοσιεύθηκε προχθές στην εφημερίδα "Λιμπερασιόν".

Η Ομπρί είναι χειμαρρώδης στο άρθρο της: "Η υποστήριξή μας προς την Ελλάδα είναι λοιπόν απαίτηση αλληλεγγύης ανάμεσα σε λαούς, αλλά επίσης υποστήριξη στους εαυτούς μας, στις θέσεις εργασίας μας, στην παραγωγική και τεχνολογική μας βάση, στα εδάφη μας. Κάθε Ευρωπαίος πρέπει να πει: βοηθώντας τους σημαίνει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας" τονίζει. "Πρέπει να πούμε δυνατά ότι δεν είναι οι οίκοι αξιολόγησης αυτοί που πρέπει να καθορίζουν το μέλλον των εθνών" υπογραμμίζει οργισμένη.

"Ποιος θέλει να εξοντώσει το ευρώ" ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας "Λιμπερασιόν" την περασμένη Τετάρτη. "Το σενάριο μιας κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος δεν φαντάζει πλέον αδύνατο" επισήμαινε ο υπότιτλος.

Τραγικούς τόνους είχε το κύριο άρθρο της κεντροαριστερής εφημερίδας "Η πολιτική εξουσία έχει εξουσία; Υπάρχει ακόμη;" ρωτούσε εξαρχής και απαντούσε: "Βλέποντας να επεκτείνεται η κρίση στους κόλπους της Ευρωζώνης, βλέποντας τον κεραυνό να χτυπά χώρες που έχουν χάσει πολύ αίμα και άλλες που πνίγονται ασφυκτιώντας από τα σχέδια λιτότητας, η απάντηση είναι τόσο καθαρή όσο και δραματική: όχι! Οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές αγορές υπαγορεύουν τον νόμο τους, αποφασίζουν με κύρος τις δημόσιες πολιτικές, τον τρόπο ζωής και το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών. Περιφρονούν τη δύσκολη τέχνη της διακυβέρνησης και τον ρυθμό που χαρακτηρίζει τη δημοκρατία".

Ομολογία
ΗΠΑ και Ευρώπη ζουν με δανεικά

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ είναι αυτή την εβδομάδα το κύριο άρθρο του δεξιού γερμανικού περιοδικού "Φόκους", που αναφέρεται στο χρέος. "Σχεδόν όλα τα δυτικά κράτη έχουν συσσωρεύσει εδώ και μισό αιώνα συνεχώς αυξανόμενα χρέη" γράφει και συνεχίζει: "Η κρίση χρέους εξελίσσεται σε κρίση νομιμότητας των δημοκρατιών. Αν τα κράτη της Δύσης μπορούν επί δεκαετίες να υπάρχουν μόνο με νέα χρέη, τότε σύντομα δεν θα υπάρχουν πλέον. Χάνουν την ακεραιότητά τους. Η δημοκρατία φαίνεται ξαφνικά γυμνή, γιατί ένα σύστημα που εξαγοράζει την αποδοχή του με ξένα χρήματα, δανείζεται το παρόν από το μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει πλέον ότι όλη η εξουσία πηγάζει από τον λαό, αλλά πηγάζει από τα δάνεια!" τονίζει ο αρχισυντάκτης του "Φόκους" στο κύριο άρθρο του.

ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ


Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι NTV, στις 10 Ιουνίου 2011, σε σχετική ερώτηση που αφορά τη καταγωγή του, μίλησε με τον ποιο προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο για την ελληνική του καταγωγή, λέγοντας τη φράση που συνηθίζεται να λέγεται όταν αναφέρεται η λέξη διάβολος, δηλαδή «ο έξω από εδώ», όταν είπε τη λέξη Rum (Έλληνας).

Πόντιος ο Ταγίπ
Τούρκοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Ερντογάν έχει ελληνική καταγωγή, από το χωριό Ποταμιά της Ριζούντας του Πόντου. Ο ερευνητής Cezmi Yurtsever αναφέρει ότι με τον εξισλαμισμό των Ποντίων ταυτόχρονα έγινε αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του Πόντου, αλλάζοντας τις ελληνικές ονομασίες χωριών και πόλεων με τουρκικές. Όπως αναφέρει, παρόλο ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια που ο Fatih Sultan Mehmet που κυρίευσε τον Πόντο, εξισλαμίζοντας τον ελληνικό πληθυσμό και με φιρμάνι (διάταγμα) άλλαξε τις ονομασίες, μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του Πόντου χρησιμοποιούν την ελληνική ονομασία των χωριών τους.

Ο Ερντογάν, σε πρόσφατη περιοδεία στην περιοχή της Ριζούντας (η ονομασία που έδωσαν οι Τούρκοι της Ριζούντας είναι RIZE), επισκέφθηκε και το χωριό καταγωγής των γονιών του, την Ποταμιά. Στη πλατεία του χωριού ένα μεγάλο πανό έγραφε ‘Potamya Hos Geldiginiz’, δηλαδή η Ποταμιά σας καλωσορίζει. Κατέβηκε από το λεωφορείο, χόρεψε με τους ομοχώριούς του που ήταν ντυμένοι με ποντιακές παραδοσιακές στολές και στην ομιλία του είπε ότι ένας απόδημος από την Ποταμιά, όταν επισκέπτεται το χωριό του, το αποκαλεί με την παραδοσιακή ονομασία Ποταμιά και όχι με την τουρκική ονομασία που είναι ‘Guneysu’ (νερό του νότου).

Αυτό το βίντεο με την υποδοχή το Ερντογάν στη Ποταμιά, το χρησιμοποίησε ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος Devlet Bahceli στη προεκλογική εκστρατεία, για να πλήξει τον Eρντογάν ότι είναι ελληνικής καταγωγής.

Εντοπίζεται στο αρχείο
Ο Τούρκος ερευνητής, για να στηρίξει το εύρημά του, παραθέτει στοιχεία από το φορολογικό αρχείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τους κατοίκους του χωρίου Ποταμιά και βρήκε τα στοιχεία του προπάππου το Erdogan, ότι ήταν επικεφαλής αντάρτικης ομάδας Ελλήνων του Πόντου εναντίον των Τούρκων κατακτητών. Το επίθετο του προπάππου του Ερντογάν ήταν το εξισλαμισμένο Bakatoglu Memis. Το φορολογικό βιβλίο στη στήλη εθνική καταγωγή έγραφε τη λέξη ‘Εξισλαμισθείς’ και στη στήλη ονοματεπώνυμο το νέο ισλαμικό όνομα.

Το αρχείο είναι του 1850 και φαίνεται ότι ο προπάππος του Ερντογάν ήταν ο πιο πλούσιος, διότι όλοι οι χωριανοί πλήρωναν φόρους 20-30 γρόσια ο καθένας και ο προπάππος του Ερντογάν πλήρωσε 38 γρόσια. Η οικογένεια άλλαξε επίθετο το 1934, διότι η λέξη ‘Bakat’, που ήταν το επίθετο της οικογένειας, εθεωρείτο βρισιά, διότι όλοι οι Έλληνες αντάρτες αποκαλούνταν ‘Bakat’. Στον Πόντο, συνεπώς, η λέξη αυτή είχε τη σημασία Έλληνα αποστάτη, στασιαστή εναντίον των Τούρκων.

ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΤΡΟΥ
Τ/χης Ε.Α.
(caringbridge.org)

Το σύνδρομο του γενιτσαρισμού
Οι γονείς του Ερντογάν εγκατέλειψαν το χωριό τους την Ποταμιά και εγκαταστάθηκαν σε φτωχή συνοικία της Κωνσταντινούπολης στο ‘Kasim Pasa’, που σήμερα είναι κακόφημη. Ο Ερντογάν γεννήθηκε στο Kasim στις 29 Φεβ. 1954. Στη συνέντευξή του στο NTV, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι και αισθάνεται Τούρκος, και θα κινηθεί δικαστικά σε συγγραφείς που τον αναφέρουν ως Έλληνα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι όπως όλους τους σημερινούς κατοίκους του Πόντου που, ενώ γνωρίζουν ότι έχουν ελληνική καταγωγή, διακατέχονται από το σύνδρομο του γενιτσαρισμού και θέλουν να αποδείξουν στη πράξη ότι είναι πιο Τούρκοι από τους υπολοίπους. Γι' αυτόν το λόγο το Εθνικιστικό Κόμμα του Devlet Bahceli έχει τις πιο πολλές τυπικές οργανώσεις στον κατεχόμενο Πόντο. Το σύνδρομο του γενιτσαρισμού έχει όλα τα χαρακτηριστικά παιδιού αγνώστου πατρός που είναι φοβία, ανασφάλεια, παράλογες εκρήξεις θυμού, εντυπωσιασμού, εκδικητικότητας και κομπλεξισμού.

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ


Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με ουσιαστική αποδοχή βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και την επιβολή μίας πρωτότυπης λειτουργίας της χώρας μας η οποία θα κινείται με ασφυκτικό έλεγχο (οριζοντίως και καθέτως) και στην ουσία δεν θα είναι ανεξάρτητο κράτος…

Τα 7 σημεία - μέτρα που αποφασίσθηκαν:

  1. 1. 109 δισ. δάνειο (αγορά παλαιών ομολόγων) με συμμετοχή και του ΔΝΤ
  2. 2. Επιπλέον θα υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών (τραπεζών) με 37 δισ. τα οποία μπορεί να επεκταθούν μέχρι 150 δισ. (δεν έχει αναφερθεί κανείς στους πιθανούς όρους των ιδιωτών και για το εάν θα απαιτήσουν εμπράγματες υποθήκες ή με τι επιτόκιο θα δανείσουν την Ελλάδα)
  3. 3. Επιμήκυνση αποπληρωμής του/των δανείων από 7,5 σε 15 χρόνια + περίοδος χάριτος
  4. Μείωση από του επιτοκίου από 4,5% σε 3,5% για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία
  5. Βέτο έθεσαν η Ολλανδία και η Φιλανδία ζητήσανε εμπράγματες εγγυήσεις από Αθήνα
  6. Η επιλεκτική χρεοκοπία είναι ήδη αποφασισμένη και δεν θα γίνει τώρα, αλλά σε 6 εβδομάδες για λίγες ώρες έως λίγους μήνες, χωρίς αντίκτυπο στην κοινωνία, αφού θα καλύπτεται η Ελλάδα με ρευστότητα μέχρι το 2014 από την ΕΚΤ
  7. Θα επιβληθεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο ονόμασαν master plan (τύπου Μάρσαλ) για ανάπτυξη, σχέδιο βοήθειας (άγνωστο το τι εννοούν και πως θα λειτουργήσει…)
Επίσης το EFSF (Ταμείο στήριξης) θα στηρίξει την ΕΚΤ ώστε να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα (έστω και σαν σκουπίδια) ακόμη και αν η Ελλάδα αξιολογηθεί ως χρεοκοπημένη (ήδη αποφάσισαν την χρεοκοπία μας. Με απλά λόγια θα επιβληθεί μία πλήρης εξάρτηση από τους εταίρους μας, οι οποίοι θα μας «δανείζουν», αλλά ταυτόχρονα θα παίρνουν οτιδήποτε τους αρέσει από την Ελλάδα… Επίσης, αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας κατά των "λειτουργιών" των οίκων αξιολόγησης, προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοια πίεση κατά της Ευρώπης... Δηλώσεις Σαρκοζί, Ρομπάι και Μπαρόζο Nicolas Sarkozy Ο ιδιωτικός κλάδος θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης ομολόγων συνολικής αξίας 135 δισ. ευρώ για 30 έτη, σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, Nicolas Sarkozy. "Λαμβάνουμε ισχυρά μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος", δήλωσε ο Sarkozy. Και πρόσθεσε: "Το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου του δανείου της Ελλάδας θα είναι 30 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας". Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου, ο Sarkozy διευκρίνισε πως τα μέτρα αυτά λαμβάνονται μόνο για την Ελλάδα και όχι για άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου. To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων. Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, το EFSF θα βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η ελληνική κρίση αποτελεί σημείο καμπής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Srakozy. Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποβάλουν από κοινού πρόταση για την οικονομική διακυβέρνηση πριν τα τέλη καλοκαιριού. Ο Sarkozy αρνείται να χρησιμοποιήσει τη λέξη "χρεοκοπία" και δηλώνει πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της. Επίσης, γνωστοποίησε πως δεν έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του συμβουλίου Eurogroup αυτή την εβδομάδα. Herman Van Rompuy "Βελτιώσαμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy και πρόσθεσε πως συμφωνήθηκαν και μέτρα για το περιορισμό της κρίσης, ώστε να μην εξαπλωθεί σε άλλα κράτη. Και αυτός με τη σειρά του διευκρίνισε πως το μέτρο της συνεισφοράς του ιδιωτικού κλάδου στη στήριξη της Ελλάδας, αφορά μόνο την Ελλάδα και όχι άλλη χώρα. Εξάλλου, ο Rompuy τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Jose-Manuel Barroso Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου στο νέο πακέτο στήριξης ήταν η μοναδική λύση για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso. "Εχουμε στα χέρια μας ένα πολύ αξιόπιστο πακέτο". Το πρόγραμμα απαιτεί την πιστή εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, ενώ "καμία λύση δεν είναι εφικτή χωρίς της στήριξη της ΕΚΤ, την οποία σήμερα έχουμε", είπε ο Barroso.

ΕΛΛΗΝΕΣ


«Η πόλη μας ομολογείται (αναγνωρίζεται) ως η αρχαιότατη, ….Γιατί εμείς κατοικούμε σ’αυτήν την πόλη, χωρίς να διώξουμε από εδώ άλλους, ούτε την βρήκαμε έρημη, ούτε έχουμε συγκεντρωθή μιγάδες από πολλά έθνη, αλλά η καταγωγή μας είναι τόσο καλή και γνήσια, ώστε την γή από την οποία γεννηθήκαμε, την ίδια κατέχουμε χωρίς καμία διακοπή(όλον το χρόνο),επειδή είμαστε αυτόχθονες και μπορούμε να ονομάσουμε την πόλη με τα ίδια ονόματα που δίνει κάποιος στους πλησιέστερους συγγενείς του».
Ισοκράτους Πανηγυρικός, 23-24 (380 π.Χ)


Τα τελευταία χρόνια αμφισβητείται απο πολλούς «διανοούμενους» και πολιτικούς, Έλληνες και μη, η καταγωγή των σημερινών Ελλήνων από τους αρχαίους Ελληνες. Υπάρχουν θεωρίες, ατεκμηρίωτες πάντοτε, που υποστηρίζουν οτι οι σημερινοί Έλληνες κατάγονται από Ινδοευρωπαίους, απο την Αφρική (θεωρία της μαύρης Αθηνάς,η οποία, παρά το ότι δεν στέκεται επιστημονικά, διδάσκεται σε αρκετά Αμερικάνικα πανεπιστήμια), από Σημιτοφοίνικες και άλλα τέτοια φαιδρά.

Και λέμε φαιδρά γιατί κάθε έρευνα, που αποδεικνύει τόσο την αυτοχθονία των αρχαίων προγόνων μας, όσο και το αδιάσπαστο του λαού μας απο τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, αποσιωπάται και δεν διδάσκεται στα πανεπιστήμια και στα σχολεία. Τις έρευνες αυτές θα παραθέσουμε παρακάτω.

Πρώτα απ’όλα δεν λαμβάνονται υπ’όψην οι αναφορές των ίδιων των αρχαίων συγγραφέων που στηρίζουν την αυτοχθονία των αρχαίων Ελλήνων.

Αυτό συμβαίνει είτε απο άγνοια των κειμένων αυτών απο τους εκπαιδευτικούς ή από κάποιου είδους εμπάθεια πρός την αρχαία Ελλάδα, πράγμα που οφείλεται στο ότι δέχονται χωρίς έρευνα όσα τους λένε κάποιοι «φωτισμένοι» καθηγητές πανεπιστημίων στα οποία σπούδασαν.

Ταυτόχρονα πολλοί Έλληνες εκπαιδευτικοί γίνονται θιασώτες ξένων θεωριών, όπως αυτή του Ιακώβ Φαλμεράϋερ, (θεωρία που έχει αποδειχθεί εσφαλμένη εδώ και έναν αιώνα) και υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε καμιά σχέση με τους αρχαίους Έλληνες αλλά είμαστε Σλάβοι, Αλβανοί, Αφρικανοί, Τούρκοι και οτιδήποτε άλλο εκτός απο Έλληνες.

Παρ’ ότι ο Φαλμεράυερ έχει αποδειχθεί εμπαθής και αντιεπιστημονικός συνεχίζει να στηρίζεται από αρκετούς εκπαιδευτικούς και οι έρευνες των Ελλήνων καθηγητών που αποδεικνύουν τα ψεύδη του, αποσιωπούνται πλήρως και δεν διδάσκονται στα παιδιά.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε οτι τα τελευταία 100 χρόνια πολλοί λαοί χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τους αρχαίους Έλληνες και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σαν δικό τους και τους εαυτούς τους σαν απογόνους των αρχαίων Ελλήνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις ημέρες μας, οι Σλάβοι Σκοπιανοί.

Πιστεύουν και προπαγανδίζουν σε όλο το κόσμο οτι είναι γνήσιοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βέβαια δεν τους ήρθε ξαφνικά στο μυαλό ότι είναι γνήσιοι Μακεδόνες. Άνθρωποι όπως ο Τζόρτζ Σόρος έχουν χαρίσει πολλά εκατομμύρια δολλάρια στα Σκόπια φτιάχνοντας Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Πανεπιστήμια στα οποία οι Σκοπιανοί μαθαίνουν οτι πρόγονοί τους ήταν ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης.

Χωρίς την συνεχή και τεράστια οικονομική ενίσχυση από ιδρύματα και οργανώσεις όπως του κ. Σόρος, τα Σκόπια ίσως να μην υπήρχαν σαν κράτος σήμερα. Βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων.

Είναι κοινό μυστικό οτι τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους, υπακούουν και λένε σε όλα «YES SIR», με αντάλλαγμα την επανεκλογή τους. (Οι αναγνώστες μπορούν να ψάξουν στο διαδίκτυο και θα βρουν σωρεία δηλώσεων Ελλήνων βουλευτών πάνω στο θέμα…)


ΓΙΑΤΙ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Σε μια έρευνα στο διαδίκτυο δεν εντοπίσαμε άρθρα που να αμφισβητούν την καταγωγή των σημερινών Αιγυπτίων από τους αρχαίους Αιγύπτιους, των Ιρανών από τους Πέρσες, των Εβραίων από τους αρχαίους Εβραίους. Κανείς δεν τολμά να πεί ότι οι σημερινοί Κινέζοι δεν προέρχονται από τους αρχαίους Κινέζους. Οι Ινδοί από τους αρχαίους Ινδούς. Όλα τα παράξενα και όλα τα απίστευτα στην Ελλάδα συμβαίνουν.

Όλοι οι «αναθεωρητές» της ιστορίας αμφισβητούν το αδιάσπαστο των Ελλήνων και τον πολιτισμό τους. Λένε ότι δεν είμαστε Έλληνες. Τι κοινό έχουν οι οι αναθεωρητές αυτοί; Συνεργάζονται με το State Department των ΗΠΑ και τον Τζόρτζ Σόρος και η πλειοψηφία τους προέρχεται από την νεοταξίτικη αριστερά όπως ο κ. Λιάκος, ο κ. Βερέμης, η Ρεπούση κ.λ.π. Είναι αξιοπερίεργο το πώς συνεργάζονται με το State Department, το Foreign Office και δεξιές κυβερνήσεις. Οι ιστορικοί τύπου Ρεπούση(στο διαδίκτυο θα βρείτε απίστευτες καταγγελίες για το πώς έχουν πάρει τα πτυχία τους όλοι αυτοί-η κ. Ρεπούση δεν είναι ιστορικός, είναι φιλολογος Γαλλικής γλώσσας και όμως έγραψε τα σχολικά βιβλία ιστορίας), αλλάζουν την ιστορία λέγοντας οτι είναι γραμμένη «μονόπλευρα και εθνικιστικά».

Η συγγραφή των βιβλίων τους βασίζεται σε παράξενες πηγές. Αποκόμματα εφημερίδων, περιοδικών, αναρχικές ιστοσελίδες όπως το Indymedia Athens, τουρκικές ιστορικές πηγές, Αλβανικές πηγές, βουλγαρικές πηγές. Τις ελληνικές πηγές τις πετάνε στα άχρηστα, παρ’ όλο που είναι πολύ πιο παλιές και πιο αξιόπιστες. Το φαιδρό είναι ότι σε ένα σύγγραμα τους αναφέρουν σαν πηγή ένα Βούλγαρο συγγραφέα.

Ο Βούλγαρος συγγραφέας χρησιμοποιεί σαν βιβλιογραφία του επιλεγμένους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν αρχαίοι Βούλγαροι συγγραφείς, ούτε αρχαίοι Τούρκοι συγγραφείς (όπως είναι γνωστό οι Τούρκοι εμφανίστηκαν στην περιοχή 1000 περίπου χρόνια μετά Χριστό). Για αυτό άλλωστε στις πανεπιστημιακές εκδόσεις της Τουρκίας, οι προ- Σωκρατικοί φιλόσοφοι εμφανίζονται ως Τούρκοι.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμες προοδεύουν. Σήμερα οι έρευνες πάνω στην ιστορία των λαών δεν περιορίζονται μόνο στα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Πολλές επιστήμες επιστρατεύονται για την εξαγωγή ακριβέστερων και πιο αντικειμενικών συμπερασμάτων πάνω στην ανθρώπινη ιστορία. Μια απο αυτές τις επιστήμες είναι και η γενετική, η οποία είναι και η ακριβεστέρα όλων. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μελέτη του DNA, αποκαλύπτει την καταγωγή και χρησιμοποιείται από την παλαιοντολογία μέχρι την αστυνομία.
Εχουν γίνει τέτοιου είδους έρευνες που να αποδεικνύουν οτι είμαστε πάντα Έλληνες;
Βεβαίως έχουν γίνει και μάλιστα επίσημες πανεπιστημιακές αλλά δεν έχουν προβληθεί παρά ελάχιστα.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Τα ελληνικά ΜΜΕ στη χώρα μας πρόβαλλαν τη Σκοπιανή έρευνα, η οποία «αποδεικνύει» ότι οι Έλληνες καταγόμαστε από την Αφρική.

Για μέρες ακούγαμε την Σκοπιανή έρευνα…Την απάντηση όμως του Έλληνα καθηγητή Γενετικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την παρουσίασαν μόνο τα μικρά κανάλια. Δείτε γιατί. Ο κ. Τριανταφυλλίδης κατηγόρησε τους Σκοπιανούς καθηγητές σαν κοινούς απατεώνες. Η έρευνά τους ήταν μισθωμένη και είχε πολιτική σκοπιμότητα. Το ανθρώπινο DNA αποτελείται από τμήματα που επιμολύνονται όταν πάθει ο άνθρωπος μια ίωση ή όταν τσιμπηθεί από ένα κουνούπι.

Τότε το DNA του ιού μεταφέρεται(τμήμα του) στο ανθρώπινο DNA. Έτσι άλλωστε οι επιστήμονες καταλαβαίνουν τι αρρώστιες έχει περάσει ένας λαός. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τριανταφυλλίδη μελέτησαν οι Σκοπιανοί αυτό το μέρος του DNA. Αν το κουνούπι που σε τσίμπησε προέρχεται από την Αφρική, σου μεταφέρει γονότυπο από την Αφρική. Είπε ακόμη ότι σε διεθνές επίπεδο, για έρευνες ανακάλυψης της καταγωγής λαών, όλα τα πανεπιστήμια ερευνούν το μιτοχονδριακό DNA, το οποίο μεταβιβάζεται από την μητέρα στο παιδί και δεν «επιμολύνεται» με ξένα DNA.

Επι πολλά έτη λοιπόν γενετιστές απο ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα μελέτησαν το μιτοχονδριακό DNA των σημερινών πληθυσμών της Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής και ανακάλυψαν τις σχέσεις που τους συνέδεαν πρίν απο 75.000 χρόνια.

Συγκεκριμένα: Εικοσι οκτώ(28) πανεπιστήμια της Ευρώπης ξεκίνησαν το 1990, υπο την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Συμμετείχαν οι χώρες: Αγγλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Δανία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Τσεχία, Ισραήλ, Εσθονία, Ιράκ, Συρία. Εκαναν έρευνες DNA για τους κατοίκους της Ευρώπης. Απο πλευράς Ελλάδας συμμετείχει το Τμήμα Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη. Η έρευνα αυτή ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, διότι απέδειξε οτι οι σημερινοί κάτοικοι της Ελλάδος είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Συγκεκριμένα απέδειξε ότι σε ποσοστό 70% οι σημερινοί Έλληνες έχουν το ίδιο DNA, με τους αυτόχθονες κατοίκους της Ελλάδας της προϊστορικής εποχής.

Το υπόλοιπο 30% από περιοχές της Εγγύς Ανατολής και προσδιορίζονται χρονικά στα νεολιθικά χρόνια. οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι κατοικούνταν ελληνικά φύλα. Όπως καταλαβαίνετε η έρευνα λέει με απλά λόγια, ότι οι πρόγονοι του Περικλή, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη και εμείς, έχουμε το ίδιο DNA. Σε ποσοστό που αγγίζει το 99,5%. Γιατί η έρευνα αυτή δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ; Γιατί δεν πέρασε στην εκπαιδευτική ύλη; Ποιος ρυθμίζει τι διδάσκεται και τι αποσιωπάται;

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» της 8ης Δεκεμβρίου του 2000.
Επίσης στον «Ταχυδρόμο» της 2ας Απριλίου 2005.

Αλλη μια έρευνα έγινε απο το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ και της Παβίας της Ιταλίας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» της 6ης Νοεμβρίου 2005. Το δημοσίευμα είχε τίτλο «Καθαρο το DNA των Ελλήνων». Το δημοσίευμα απαντά ευθέως στον περιβόητο Φαλμεράϋερ(υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη θεωρία του Φαλμεράϋερ οι Έλληνες του 19ου αιώνα, άρα και οι σημερινοί ήταν Σλάβοι και Αλβανοί και ότι δεν είχαν καμία φυλετική σχέση με τους αρχαίους Έλληνες). Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν και ο κ. Τριανταφυλλίδης με την ερευνητική του ομάδα, απο το ΑΠΘ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η έρευνα απέδειξε ότι η θεωρία του Φαλμεράϋερ είναι λανθασμένη. Συγκεκριμένα απέδειξε ότι οι Έλληνες παρ΄’ όλα τα 400 χρόνια σκλαβιάς στους Τούρκους, δεν αλλοιώθηκαν γενετικά.

Όποιοι θέλουν να δούν περισσότερα στοιχεία, πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο του κ. Τριανταφυλλίδη «Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» από τις εκδόσεις «Γαληνος». Υπάρχει όμως ένα ακόμη βιβλίο, πιο εκλαϊκευμένο, το «ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΕΙ ΕΣΜΕΝ» των εκδόσεων «Κάδμος».

Υ.Γ: Γράψαμε αυτό το άρθρο, από καθαρή αντίδραση προς το Υπουργείο Παιδείας και προς όλους όσους προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν είμαστε Έλληνες.

Σήμερα βιώνουμε έναν ιδιόμορφο φασισμό. Οποιος στηρίξει την Ελλάδα, δηλαδή το σπίτι του, την οικογένειά του, συκοφαντείται αμέσως σαν «εθνικιστής», «ρατσιστής» και «επικίνδυνος». Οποιος μιλήσει εναντίον της ειρωνικά και απαξιωτικά θεωρείται «προοδευτικός», «ανοιχτόμυαλος» και «ανεκτικός». Το τι θα αντιμετωπίσουν αύριο οι γενιές που έρχονται ποιόν απασχολεί;

Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε ανώτεροι φυλετικά από τους άλλους λαούς ούτε πιστεύουμε σε «περιούσιους και εκλεκτούς λαούς του θεού» δίνουμε όμως τη μάχη μας ενάντια σε αυτούς που αποκρύπτουν πληροφορίες με σκοπό να ελέγξουν το νού μας και τις αποφάσεις μας. Είναι δυνατόν το 2008 να ασχολούμαστε με φυλές; Αν η Ελλάδα έκανε τέστ DNA σε όσους ήθελαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, θα ήταν ρατσισμός;;

Αυτή τη στιγμή οι ηγέτες της παγκοσμιοποίησης αποφάσισαν ότι προκειμένου να εγκατασταθείς στο Ισραήλ, πρέπει να περάσεις από τέστ DNA (Ελευθεροτυπία 4/7/98). Στις ΗΠΑ η σύζυγος του αντιπροέδρου Τσέϊνι θεώρησε απαράδεκτο το βιβλίο Ιστορίας για «τρεις αντιπατριωτικές αναφορές» και πολτοποιήθηκαν αμέσως 300.000 αντίτυπα! Κανείς όμως δεν τους κατηγόρησε για ρατσισμό και εθνικισμό. Ούτε η Ρεπούση, ούτε ο Λιάκος, ούτε ο Βερέμης, ούτε η κ. Γιαννάκου, ούτε ο κ. Πάγκαλος.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


"Οι ελληνικές πόλεις νοσούν. Οι πολιτευόμενοι και διαχειριστές των κοινών δωροδοκούνται και εξαγοράζονται. Κι όσο για τη μεγάλη μάζα των πολιτών, είτε δέν αντιλαμβανονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε τα αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν, βυθισμένοι όπως είναι στην ραστώνη και την άνεση της καθημερινότητας.Απο τούτη την αρρώστια έχουν προσβληθεί παντού οι πάντες - απλώς ο καθένας τρέφει την ψευδέσθηση ότι η συμφορά δέν θα χτυπήσει τη δικη του πόρτα, αλλα θα διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα εκμεταλευόμενος τους κινδύνους των άλλων. Με αποτέλεσμα, οι λαοί να χάνουν την ελευθερία τους λόγω υπερβολικής και αντίθετης πρός τις επιταγές των καιρών ραθυμίας, ενω οι προεστοί, που πίστευαν ότι ξεπουλούν τα πάντα εκτός απο τους εαυτούς τους, αντιλαμβάνονται τώρα ότι το πρώτο πράγμα που εκχώρισαν ήταν ο εαυτός τους."
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ - ΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.- 4ος αιώνας π.χ.

Λέει ο Δημοσθένης:
".......Αλλοτε οι Ελληνες ήταν παντα έτοιμοι να θυσιαστούν για την ελευθερία. Σήμερα είναι έτοιμοι να υποδουλωθούν.

Υπήρχε, πράγματι, παλαιότερα στις ψυχές όλων κάτι που δεν υπάρχει πλέον σήμερα.....

Τι ήταν αυτό;

Πολύ απλά το γεγονός και μόνον ότι όλοι μα όλοι μισούσαν τα μίσθαρνα όργανα όσων κατα καιρούς φιλοδοξούσαν να εξουσιάσουν ή να διαφθείρουν την Ελλάδα και δεν υπήρχε μεγαλύτερη τιμωρία απο αυτήν που επεφύλασσαν στους αποδεδειγμένα αργυρώνητους.

Ετσι την κάθε ευκαιρία δράσης, οι ρήτορες κι οι στρατηγοί δεν ήταν δυνατόν να εξαγοραστούν και να την αφήσουν να πάει χαμένη, όπως δεν ήταν δυνατόν να εξαγοραστεί ούτε η μεταξύ μας ομόνοια ούτε η δυσπιστία προς τους τυράννους και τους βαρβάρους.

Στις μέρες μας αντίθετα όλα τούτα εχουν ξεπουληθεί σαν εμπορεύσιμα αγαθά και στη θέση τους εχουν εισαχθεί όλα όσα κατέστρεψαν και διέβρωσαν την Ελλαδα.

Ποια είναι αυτά;

Η ζήλεια για τους δωροδοκηθέντες, η ανοχή για τους τυχόν αποκαλυφθέντες, η συγγνώμη προς τους ενόχους, το μίσος ενάντια σε όσους τα στηλιτευουν όλα αυτα, κι όλα τα.......
......... συνακόλουθα της διαφθοράς......

......Σε τέτοιο σημείο μωρίας και παράνοιας έχετε φθάσει, ώστε για την ευχαρίστηση να ακούτε ύβρεις, συκοφαντίες, κοροιδίες, ζητάτε να παρουν το λόγο άνθρωποι πουλημένοι- πολλοί απο αυτούς δεν το αρνούνται καν πως ειναι τέτοιοι- και γελάτε όταν αλληλουβρίζονται....."

*το απόσπασμα απο το βιβλίο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ-ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ "Η παρακμή του Δήμου" σε επιλογή-απόδοση του Αλέξανδρου Βέλιου από τις εκδόσεις Ροες.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ

Στα 109 δισ. ευρώ ανέρχεται το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης στην έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Εξ αυτών, η καθαρή συμβολή του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται σε 37 δισ. ευρώ. Συνυπολογιζόμενου του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, φτάνει τα 50 δισ. ευρώ. (έως το 2014).

Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου τόσο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισαν πως η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση και πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αφορά μόνο τη συγκεκριμένη χώρα. Υπογράμμισαν ακόμη πως η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι εθελοντική.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας υποσχέθηκαν σήμερα να συνεισφέρουν με ποσό ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ για περίοδο τριών ετών, και 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο δέκα ετών, σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για τη χώρα αυτή, ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο. Η εν λόγω ένωση τραπεζών αναφέρει σε ανακοίνωσή της, που κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον, ότι θα κάνει μια προσφορά για την παροχή χρηματοδότησης στην Αθήνα «54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014, και συνολικά 135 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως το τέλος του 2020″.

Ακόμα, ο πρόεδρος Χέρμαν βαν Ρομπάι στις δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ τόνισε ότι «το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο δανεισμό της Ελλάδας». «Έχουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας για να καλυφθούν απολύτως οι ελληνικές δανειακές ανάγκες…αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί συγχρόνως από την ΕΕ και από το ΔΝΤ», δήλωσε ο πρόεδρος βαν Ρομπάι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαιρέτισε σήμερα το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, με δηλώσεις του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ. «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Τρισέ, λίγο αφότου έληξε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. «Το νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη (στην Ελλάδα), αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», δήλωσε επίσης ο κ. Τρισέ. Επισήμανε, τέλος, ο κ. Τρισέ ότι «οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν μόνον στον νέο δανεισμό της Ελλάδας», όχι ενός άλλου μέλους της 17μελούς ευρωζώνης.

Ο κ. Τρισέ ερωτηθείς σχετικά δεν απόκλεισε το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να αποδώσουν στα ελληνικά ομόλογα το χαρακτηρισμό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» όμως διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι Γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του ελληνικού χρέους.Στον παρακάτω πίνακα, που δανειστήκαμε από το BBC, μπορείτε να δείτε ποιες χώρες είναι εκτεθειμένες και πόσο στο ελληνικό χρέος. Με άλλα λόγια, μπορείτε να δείτε σε ποιους «χρωστάμε».


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More