Στα 109 δισ. ευρώ ανέρχεται το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης στην έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Εξ αυτών, η καθαρή συμβολή του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται σε 37 δισ. ευρώ. Συνυπολογιζόμενου του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, φτάνει τα 50 δισ. ευρώ. (έως το 2014).
Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου τόσο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισαν πως η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση και πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αφορά μόνο τη συγκεκριμένη χώρα. Υπογράμμισαν ακόμη πως η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι εθελοντική.
Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας υποσχέθηκαν σήμερα να συνεισφέρουν με ποσό ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ για περίοδο τριών ετών, και 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο δέκα ετών, σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για τη χώρα αυτή, ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο. Η εν λόγω ένωση τραπεζών αναφέρει σε ανακοίνωσή της, που κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον, ότι θα κάνει μια προσφορά για την παροχή χρηματοδότησης στην Αθήνα «54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014, και συνολικά 135 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως το τέλος του 2020″.
Ακόμα, ο πρόεδρος Χέρμαν βαν Ρομπάι στις δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ τόνισε ότι «το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο δανεισμό της Ελλάδας». «Έχουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας για να καλυφθούν απολύτως οι ελληνικές δανειακές ανάγκες…αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί συγχρόνως από την ΕΕ και από το ΔΝΤ», δήλωσε ο πρόεδρος βαν Ρομπάι.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαιρέτισε σήμερα το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, με δηλώσεις του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ. «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Τρισέ, λίγο αφότου έληξε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. «Το νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη (στην Ελλάδα), αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», δήλωσε επίσης ο κ. Τρισέ. Επισήμανε, τέλος, ο κ. Τρισέ ότι «οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν μόνον στον νέο δανεισμό της Ελλάδας», όχι ενός άλλου μέλους της 17μελούς ευρωζώνης.
Ο κ. Τρισέ ερωτηθείς σχετικά δεν απόκλεισε το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να αποδώσουν στα ελληνικά ομόλογα το χαρακτηρισμό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» όμως διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο.
Να υπενθυμίσουμε ότι Γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του ελληνικού χρέους.Στον παρακάτω πίνακα, που δανειστήκαμε από το BBC, μπορείτε να δείτε ποιες χώρες είναι εκτεθειμένες και πόσο στο ελληνικό χρέος. Με άλλα λόγια, μπορείτε να δείτε σε ποιους «χρωστάμε».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου