ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ



Για τον εορτασμό της 69ης ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, σύμφωνα και με τις αρ. 57383 και 57384/10-09-09 εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών ορίζονται για την πόλη της Κα-τερίνης οι παρακάτω εκδηλώσεις:

A. ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Εορταστικές εκδηλώσεις των μαθητών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης όλου του νομού και ανάπτυξη σ' αυτούς της σημασίας της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις σ' όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ.

Για τις Υπηρεσίες που στεγάζονται στο Διοικητήριο η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην αί-θουσα συνεδριάσεων του Ν.Σ. στον 4ο όροφο και ώρα 13.00΄.

Ώρα 12.00΄

Προσκύνημα και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της πλατείας Ηρώων από αντιπροσωπείες όλων των σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (όπως καθορίζεται στο συνημμένο αναλυτικό πρό-γραμμα), προσκόπων, ναυτοπροσκόπων, συλλόγων και σωματείων.

Β. ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

1. Ώρα 08.00΄

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σ' όλες τις εκκλησίες.

2. Ώρα 08.00΄ - 08.15΄

Εωθινό-Θούρια και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδεί-ου Κατερίνης.

3. Ώρα 11.00΄

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Ανάληψης θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία, στην οποία θα χο-ροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα κ.κ. Αγαθόνικος με το Ιερατείο της πόλης.

Τον Πανηγυρικό θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό η υπεύθυνη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Σοφία Αργυροπούλου.



4. Ώρα 11.30΄

Κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο της πλατείας Ηρώων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, το Νομάρχη Πιερίας, το Δκτή της ΧΧΙV Τ.Θ Ταξιαρχίας, το Δή-μαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, το Δκτή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Λιμενάρ-χη Σκάλας Κατερίνης, κόμματα και από εκπροσώπους Αναπήρων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Θυμάτων Πολέμου, Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς, Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωμα-τικών, Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων και Παραρ-τημάτων Οργανώσεων Εθνικής Αντίστασης.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η τελετή θα λήξει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

5. Ώρα 11.45΄

Στον καθορισμένο χώρο των οδών Ειρήνης - Χατζόγλου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Εφεδροπολεμιστικών Οργα-νώσεων, Οργανώσεων Εθν. Αντίστασης, Αδελφών Ε.Ε.Σ., των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, Προσκόπων, Ναυτοπροσκόπων, Συλλόγων και Πεζοπόρων Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Ώρα 17:00΄

Στην πλατεία Δημαρχείου θα πραγματοποιηθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Πιερίας.



Γ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ - ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ

Από την 8η πρωινή της 26ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου θα σημαιοστολιστούν όλα τα Δημόσια και Δημοτικά καταστήματα καθώς και τα καταστήματα των Ν.Π.Δ. και Ι.Δ των Οργα-νισμών και των Τραπεζών, τα ιδιωτικά καταστήματα, οι οικίες, οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης της Κατερίνης.

Τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια και Δημοτικά κα-ταστήματα, καθώς και εκείνα των Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ, Τραπεζών και Οργανισμών, οι δρόμοι και οι πλα-τείες της πόλης.

ΓΕΝΙΚΑ

Σε ό,τι αφορά τις ιεροτελεστίες, παρακαλείται να επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη.

Τα θέματα τα σχετικά με την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση οχημάτων, παρακαλούνται να τα ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές.

Οι Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των σχολείων εκτός πόλης Κατερίνης σχετικά με τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2009.

Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για τη μικροφωνική εγκατάσταση στο χώρο του Μνημείου Ηρώων, τη διευθέτηση των χώρων των επισήμων, των καταθέσεων και της παρέλασης και να διαθέσει τη Φιλαρμονική του Δημ. Ωδείου.

Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τελετάρχης ορίζεται ο κ. Μιχάλης Συμεωνίδης.

Από τη Δήμο Κατερίνης τελετάρχης ορίζεται ο κ. Γιώργος Φυδάνογλου.

Το γενικό πρόσταγμα για την παρέλαση όλων των σχολείων θα έχει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Ντουλαπτσής Νικόλαος, με βοηθούς τους καθηγητές Φ. Α. κ. Δημουλιά Γεώργιο, Ευθυμίου Πανα-γιώτη, Σιαμάγκα Θεόδωρο, Γραμμενόπουλο Γεώργιο και Δημόπουλο Δημήτριο.



Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης.
Αναρτήθηκε από kerailidis@hotmail.com στις 6:16 μμ

ΣΚΟΠΙΑΝΟ:ΜΑΣ ΩΘΟΥΝ ΣΕ ( ΛΥΣΗ) ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ



Οι εορτασμοί στα Σκόπια, εξαιτίας της έκθεσης της Ε.Ε. για την έναρξη συνομιλιών της Ένωσης με τη γειτονική χώρα καλά κρατούν. Ο Όλι Ρεν, ο ευρωεπίτροπος, που διάβασε το κείμενο, απλά και χαλαρά, έκανε μια υπενθύμιση για την επίλυση του θέματος του ονόματος, “ενθαρρύνοντας” τα δύο μέρη να οδηγηθούν σε μία λύση, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς ανασχέσεις, χωρίς όρους και χρονικά όρια.

Οι εφημερίδες στα Σκόπια και όλα τα ΜΜΕ του βόρειου γείτονά μας σχολίασαν και σχολιάζουν ευμενώς την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ως δείγμα “καλής θέλησης και θετικής πορείας” της ελληνικής πλευράς.
Διαχέεται η επιχειρηματολογία ότι έχει παγιωθεί μία κατάσταση διεθνώς με 126 χώρες να έχουν αναγνωρίσει το κράτος αυτό στα βόρεια της Ελλάδας με το όνομα “Μακεδονία”, το ανούσιο και εν πολλοίς επικίνδυνο επιχείρημα ότι το “πρόβλημα” υφίσταται από το ʼ44 και η Ελλάδα το άφησε να “σέρνεται” χωρίς ουσιαστική αντίδραση (ίσως εδώ θα έπρεπε να θυμηθούμε μια χαρακτηριστική συνομιλία του βρετανού πρέσβη Charles Peak με τον Μαρκεζίνη, την εποχή της έξαρσης του κυπριακού ζητήματος: “Αν τα δημοψηφίσματα, οι διαδηλώσεις και οι παντός είδους εκδηλώσεις του Μακαρίου ή οποιουδήποτε άλλου εξελιχθούν σε πολεμικές αναταραχές, οι Άγγλοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση… Ο μόνος αντιπερισπασμός θα ήταν η ανακίνηση του Μακεδονικού. Επειδή όμως μοχθήσαμε για να αποσπάσουμε τον Τίτο από τον Στάλιν, μας ενδιαφέρει να τον συνδέσουμε με την Ελλάδα και σύμμαχο και φίλο”. Σημειωτέον οι “μεγάλες δυνάμεις” δεν μας συγχώρεσαν το ότι απελευθερώσαμε την υψίστης σημασίας, από στρατηγικής και γεωπολιτικής άποψης, Μακεδονία) και επομένως πρέπει να δεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε κιόλας τη μεγαλύτερη και αισχρότερη ιστορική απάτη όλων των εποχών, δηλ. την κλοπή της μακεδονικής ταυτότητας, την πλήρη οικειοποίηση της μακεδονικής ιστορίας και κληρονομιάς και την αποσύνδεση του όρου Μακεδών από τον όρο Έλλην εθνικά.
Γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί η αίσθηση του “ενόχου” στο ελληνικό έθνος, το οποίο δεν πληροφορείται τις εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό, με μια ιδιότυπη λογοκρισία, λες και κάποιοι ντρέπονται ή θεωρούν ταμπού να ψελλίσουν και μόνο το όνομα Μακεδονία – Μακεδονικός, ενώ οι γείτονές μας εργάζονται νυχθημερόν με τόνο, για την επίτευξη του “εθνικού” τους στόχου με ισχυρότατους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς εντός και εκτός των συνόρων τους και με όψιμους συμμάχους.
Και αντί να οδηγηθούν οι κοινοί κλέφτες της μακεδονικής ιστορίας στο διεθνές δικαστήριο και να “τιμωρηθούν”, μας οδηγούν αυτοί, για δήθεν παραβίαση της “ενδιάμεσης συμφωνίας του ʼ95″ (του άρθρου 11 όπως ισχυρίζονται).

Αντί να εκμεταλλευτούμε την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος, καθώς είναι γνωστό ότι καμία εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει την σχισματική Εκκλησία του βόρειου γείτονα, αφήνουμε να οδηγείται εκ νέου στη φυλακή ο Jovan Vraniskovki, ο νόμιμος αρχιεπίσκοπος των Σκοπίων και την σχισματική Εκκλησία να προσθέτει στο “όνομά” της “M.P.C.” (”Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία”) την προσθήκη “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” για τα μάτια του κόσμου.

Αντί να προστατέψουμε την πραγματική μακεδονική μειονότητα στη γειτονική χώρα, δηλαδή τους γηγενείς Έλληνες, ενδιαφερόμαστε για τους “πολιτικούς πρόσφυγες”, που το μεγαλύτερο μέρος τους ήταν “βουλγαρόφρονες” και μετά “ψευτομακεδόνες”, συνεργάτες των Γερμανών -Ιταλών και προπάντων των βούλγαρων κατακτητών, για να “απαλλαγούμε” συνειδησιακά από τα κατάλοιπα και απόνερα της περιόδου ʼ45 – ʼ49. Τα παιδιά που απήχθησαν και με τη βία μερικές φορές από αυτούς τους “πολιτικούς πρόσφυγες” αποτελούν σήμερα την αιχμή του δόρατος της προπαγάνδας του γειτονικού κράτους (οι επονομαζόμενοι “αιγαιάτες” ή “Μακεδόνες της Μακεδονίας του Αιγαίου”. Αδιαφορούμε λοιπόν για τον ελληνισμό της γείτονος, για την καταστροφή της αρχαίας βυζαντινής και νεότερης κληρονομιάς μας στο Μοναστήρι, στη Στρώμνιτσα, στο Κρούσοβο, στη Γευγελή, στους αρχαίους Στόβους, στη βυζαντινή. Αχρίδα κτλ. ή την οικειοποίησή τους. Αφού δεν σεβόμαστε την ιστορία μας, τον εαυτό μας, πώς περιμένουμε να μας σεβαστούν οι άλλοι; (ίσως να μας φαίνεται βαριά η κληρονομιά των προγόνων μας και θέλουμε να την αποτινάξουμε). Στη γειτονική χώρα επικρατεί η πλήρης σχιζοφρένεια, με το Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας να υποστηρίζει την αρχαία “μακεδονική” καταγωγή των κατοίκων της γειτονικής χώρας και της Ακαδημίας των Σκοπίων να υποστηρίζει τη σλαβική καταγωγή των κατοίκων με την περίφημη δίτομη εγκυκλοπαίδεια, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανία (παροτρύνσεις του πρώην αλβανού πρωθυπουργού Panteli Maijko να καεί η σημαία της γείτονος) στην αμερικανική και αγγλική πλευρά. Αυτό το λάβαμε καθόλου υπόψη; Το εκμεταλλευτήκαμε; Όχι βέβαια. Μεριμνούμε και τυρβάζουμε περί άλλων. Μέχρι τώρα μας γλίτωνε από τον εθνικό εξευτελισμό και διασυρμό, που αν γίνει θα το πληρώσουν οι επόμενες γενεές με τόκο και επιτόκιο, η “αδιαλλαξία” του βόρειου γείτονα. (Αυτό βέβαια είναι κατάπτωση.) Αλλά αιωρείται μια υποψία, και ευχόμαστε να μη δικαιωθούμε, ότι υπάρχει γραμμή της κυβέρνησης Gruevski να κάνει αποδεκτό ένα όνομα “συμβιβαστικό” του τύπου “ΒΟΡΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ” (ευφυέστατος ελιγμός, καθώς παραμένει το Δημοκρατία Μακεδονίας ανέπαφο) και όχι “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ” παρά τις επίσημες διακηρύξεις περί μη υποχώρησης, μετά το “δώρο” της “έκθεσης” της Ε.Ε. για έναρξη συνομιλιών ένταξης. Το χορό αυτής της υποψίας τον άνοιξε η έγκριτη εφημερίδα των Σκοπίων “Vest” στις 8/10/2009, με πρωτοσέλιδο, προαναγγέλλοντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος, για το αν η χώρα λάβει “ισχυρές διαβεβαιώσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.” θα μπορούσε να γίνει ο ανωτέρω συμβιβασμός στο θέμα του ονόματος; Θα δούμε τις εξελίξεις, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι, προετοιμασμένοι για τον αντίπαλό μας, τον όποιο δεν πρέπει να τον υπερτιμούμε επειδή έχουμε φοβικά σύνδρομα ούτε να τον υποτιμούμε, αφού δουλεύει υποδόρια, αλλά να τον γνωρίζουμε καλά και να τον αντιμετωπίζουμε.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το πρόβλημα των Σκοπίων είναι η σύγχρονη φάση του βουλγαρικού διεκδικητισμού. Τα “καλύτερα παιδιά” της Σόφιας, τα οποία εξέτρεφε με επιμέλεια η “Μητέρα Βουλγαρία” αλλά τα “έχασε” σε ιστορικές περιόδους και τώρα επιστρέφουν με δριμύτητα. Είναι “μεταμορφώσεις” του βουλγαρισμού. Από τον “μακεδονίζοντα” βουλγαρισμό της εποχής της εξαρχίας και του Μακεδονικού Αγώνα είχαμε σταδιακά τον αριστερίζοντα ή δεξιόστροφο “βουλγαρικό μακεδονισμό” της VMORO (εσωτερική μακεδονο-θρακική επαναστατική οργάνωση, που ιδρύθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1893 και είναι το κόμμα που κυβερνά σήμερα τα Σκόπια), τον ακραίο δολοφονικό “μακεδονισμό” της VMRO του Mihajlov στη Βουλγαρία, τον “σερβίζοντα” ή “σερβοκινούμενο” (ή “σέρβικης εμπνεύσεως”) “μακεδονισμό” στη Γιουγκοσλαβία του μεσοπολέμου (που λεγόταν τότε βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων) και αμέσως μετά τον “σλαβικό-κομμουνιστικό μακεδονισμό” του νότου της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο και σήμερα τον “μακεδονικό μακεδονισμό” σλαβικής κατασκευής και κατεύθυνσης.
Πρόκειται για απίστευτης φαιδρότητος θεωρίες. Θα ήταν αφελές όμως να υποστηριχθεί ότι υπάρχει περίπτωση το γειτονικό κράτος να αποδεχθεί ποτέ ουσιαστική αλλαγή του ονόματος, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους. Και η οποιαδήποτε “υποχώρηση” από πλευράς Σκοπίων θα είναι ένας ελιγμός και μόνο χωρίς καμία ουσία. Εμείς γιατί συζητάμε; Γιατί αυτοαναιρούμαστε; Τέτοια εθνική ένδεια; Δεν θα μας συγχωρέσει ποτέ κανείς και προπαντός η ιστορία, που είναι αδέκαστη και αμείλικτη, και ό,τι καταγράφει μένει διά παντός.

* Ο Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος είναι καθηγητής Ιστορικού, συγγραφέας, δημοσιογράφος SBS Αυστραλίας

ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Με κάθε επισημότητα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στα Γιαννιτσά



Την ημέρα εορτασμού της Επετείου της απελευθέρωσης της πόλης αλλά και της Ημέρας του Μακεδονικού αγώνα επέλεξε ο δήμος Γιαννιτσών για να κάνει τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που από την Τρίτη 20 Οκτωβρίου το μεσημέρι δεσπόζει επιβλητικό στον περιβάλλοντα χώρο του Πνευματικού Κέντρου των Γιαννιτσών. Το άγαλμα είναι δωρεά του τέως δημάρχου Γεωργίου Ηλίδη ο οποίος με την ομιλία του στην τελετή αποκαλυπτηρίων προκάλεσε τη συγκίνηση των παρευρισκομένων.

Μαθητές με τις σημαίες των σχολείων και ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές νερά παιδιά είχαν περικυκλώσει το χώρο του αγάλματος από νωρίς δίνοντας ένα έντονο ελληνικό χρώμα στην τελετή.




Των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί των επισήμων προσκεκλημένων και συγκεκριμένα του Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης & Αλμωπίας κ. Ιωήλ ο οποίος αναφερόμενος στο δωρητή έκανε λόγο για μια σημαντική πράξη που τιμά τον ίδιο, την πόλη του και συμβάλλει στην ιστορική Μνήμη. Συνεχάρη επίσης και τον καλλιτέχνη για την εντυπωσιακή μορφή του Αγάλματος.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός από την υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη που μίλησε για μια σημαντική στιγμή για την πόλη και για την ιστορία της ενώ συνεχάρη με τη σειρά της τον δωρητή πρώην δήμαρχο κ. Ηλίδη.

Ανάλογη ήταν και η αναφορά του νομάρχη Πέλλας Μιχάλη Καραμάνη ο οποίος στο χαιρετισμό του έδωσε το στίγμα μιας σθεναρής στάσης απέναντι σε όσους προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία μας.

Ο γλύπτης του αγάλματος Ιωάννης Αλκαίος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το έργο αυτό υπήρξε όνειρο ζωής ενός εξαίρετου πολίτη των Γιαννιτσών με τις δεκαετίες προσφορών ως δημοτικού συμβούλου και δημάρχου του κ. Γεωργίου Ηλίδη. Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία του αυτή για την επαναφορά στη μνήμη μας ενός μεγάλου ενοποιητή των Ελλήνων, εκφράζει την ανάγκη επανασύνδεσης της πόλης με την ιστορία της. Ευχαρίστησε τον κ. Γεώργιο Ηλίδη που του έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει αυτό το έργο, τους συνεργάτες του, τους αναδόχους του έργου διαμόρφωσης του χώρου και τέλος το δήμαρχο Γιαννιτσών και τους συνεργάτες του για τη θερμή υποστήριξη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Γιαννιτσών Νικόλαος Παπανικολάου ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα τα Γιαννιτσά, γιορτάζουν μια ξεχωριστή και πολύ σημαντική ημέρα.

Γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας το 1912 και την Ημέρα του Μακεδονικού αγώνα.
Μια ημέρα σύμβολο για όλη τη Μακεδονία που αναφέρεται στη μεγάλη και καθοριστική για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης Μάχη των Γιαννιτσών, αλλά παράλληλα και στην ανδρεία και αυτοθυσία των γηγενών Μακεδόνων και άλλων Ελλήνων στον απελευθερωτικό αυτό αγώνα 1903-1913.

Η 20η Οκτωβρίου φέτος έμελε να έχει και έναν άλλο χαρακτήρα.

Θα μπορούσε κάποιος να παραπέμψει σε μια ιστορική σύμπτωση με σημειολογικό χαρακτήρα. Και αυτό, γιατί σήμερα στο χώρο αυτό έχουμε την τιμή να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μεγάλος Μακεδόνας βασιλιάς, γνωστός ως στρατηλάτης και εκπολιτιστής ο Αλέξανδρος, αναγνωρίζεται ως ο Μέγιστος των Ελλήνων και μια από τις πλέον σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες παγκοσμίως.

Ευτύχησε να διδαχθεί τα γράμματα και τις επιστήμες από τον Αριστοτέλη αλλά και ως γιός του Φιλίππου έγινε ένας γενναίος και έξυπνος πολεμιστής.

Δεν άργησε άλλωστε να γίνει και βασιλεύς όλων των ελλήνων όταν το Μακεδονικό βασίλειο ξεκίνησε να απλώνεται και στην Ανατολή.

Οι μεγάλες του νίκες στις μάχες με τους Πέρσες είναι γνωστές όπως και η γενναιότητα και η τακτική που επεδείκνυε σε αυτές.

Ήταν ένας μεγάλος ηγέτης και οραματιστής που κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να ενώσει την Ανατολή με τη Δύση δημιουργώντας μια απέραντη αυτοκρατορία.

Δίδαξε τον ελληνικό πολιτισμό στα βάθη της Ανατολής και ίδρυσε πόλεις με το όνομα του σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης εκστρατείας του, ενώ η φήμη του ταξίδεψε σε ολόκληρη την οικουμένη, δημιουργώντας μύθους γύρω από το όνομά του προκαλώντας τη λαϊκή φαντασία.

Όλοι σήμερα στον κόσμο μιλούν με θαυμασμό για τα έργα και τις ημέρες του Αλέξανδρου.

Τη μορφή αυτού του Μέγα Έλληνα αποκαλύπτουμε σήμερα.

Σήμερα σε μια περίοδο όπου οι προσπάθεια σφετερισμού των ιστορικών μας συμβόλων και παραχάραξης της ιστορίας μας από τους γείτονές μας η γνώση και η απαιτούμενη τιμή στη Μακεδονία και στα άξια τέκνα της αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πράξη ευθύνης.

Η ιστορικές αλήθειες δεν αλλάζουν όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τις αλλοιώσουν και να τις καπηλευτούν για να εξυπηρετήσουν γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα.

Το μήνυμα είναι ένα και ξεκάθαρο. Οι λαοί μπορούν και πρέπει να ζουν ειρηνικά να συνεργάζονται και να δημιουργούν από κοινού τιμώντας ο καθένας την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του άλλου.

Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ στην σημαντική αυτή δωρεά του πρώην δημάρχου Γιαννιτσών κ. Γεωργίου Ηλίδη.

Είναι πράξη αγάπης για την πόλη μας και τη Μακεδονία, για την ιστορία και τους αγώνες της, για την πορεία της στο μέλλον.

Θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια γι αυτό και να ευχηθώ η πράξη του αυτή να βρει μιμητές και στο μέλλον».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Γιαννιτσών κάλεσε τον κ. Ηλιδη και του απένειμε αναμνηστική πλακέτα για την δωρεά του αυτή.

Ο δωρητής τέως δήμαρχος παρά το μεγάλο της ηλικίας του ζήτησε και μίλησε με τρεμάμενη φωνή για λίγο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τη συγκεκριμένη ημέρα η μνήμη όλων συναντά τα ηρωικά παλικάρια της ένδοξης Μάχης των Γιαννιτσών που έπεσαν μαχόμενοι στις παρυφές και στα στενά της πόλης των Γιαννιτσών, μιας μάχης που σήμανε το θλιβερό τέλος της Οθωμανικής Τυραννίας και την αφετηρία απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης ελληνικών εδαφών στον εθνικό κορμό. Σχετικά με τη δωρεά του σημείωσε πώς την ιδέα της εγκατάστασης του ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου την ονειρευόταν εδώ και πολλά χρονιά συχνά και τώρα που βρίσκεται στο τέλος της ζωής του έτυχε να αξιωθεί της εξαιρετικής τιμής να έχεικάποιο λόγο σε αυτή τη σεμνή τελετή των αποκαλυπτηρίων.

Όπως ανέφερε ο Μ. Αλέξανδρος είχε οραματιστεί ένα σχέδιο, να ενώσει του Έλληνες και να τιμωρήσει του αλαζόνες Μήδους, που τόσα δεινά έφεραν στην Ελλάδα ενώ απ’ όπου πέρασε σκόρπιζε φώς, γκρέμιζε επαχθείς δυναστείες και απολυταρχικά καθεστώτα. Εδραίωνε δημοκρατικούς θεσμούς μεταφέροντας την ελληνική γλώσσα και την εθνική κουλτούρα. Κλείνοντας υπογράμμισε πως με ιδιαίτερη συγκίνηση προσφέρει αυτό το δώρο σαν ελάχιστη τιμή στη γενέτειρα του, σαν κληρονομιά.

Μετά το τέλος της σύντομης ομιλίας του Γεωργίου Ηλίδη ο ίδιος, με τον δήμαρχο Γιαννιτσών κ. Νικόλαο Παπανικολάου και την υφυπουργό Εσωτερικών κα Τζάκρη Θεοδώρα προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους πολίτες που είχαν κατακλύσει τους χώρους γύρω από το άγαλμα.

Ακολούθησαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες ενώ αμέσως μετά ο δήμαρχος Γιαννιτσών παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του δωρητή.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More