ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕ Ο ΜΙΚΗΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ
Αγαπητέ μου Γιώργο
Επειδή μου έκανες την τιμή και μου πρόσφερες τη χαρά με την αναφορά σου στην εορταστική συναυλία στον Λυκαβηττό προβάλλοντας και σχολιάζοντας τη φοβερή λέξη «Κατοχή» που εξεστόμισα εκεί, με προκαλείς να εκφράσω δυο-τρεις σκέψεις που δύσκολα βρίσκουν (για ανεξήγητους λόγους εδώ και καιρό) φιλόξενο χώρο στις «καθώς πρέπει» εφημερίδες, με την κρυφή ελπίδα μήπως και η στήλη σου αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.
Δεν είπα όμως μόνο τη λέξη «Κατοχή» αλλά και απηύθυνα προς κάθε κατεύθυνση την προειδοποίηση ότι με βάση την ιστορική πείρα «ο Έλληνας όταν στριμώχνεται, καθώς είναι πολυμήχανος, υποχωρεί, με τη σκέψη ότι τελικά κάτι θα γίνει για...
να αποφύγει το κόστος της αναμέτρησης. Υποχωρεί, υποχωρεί λοιπόν έως ότου τον αναγκάσουν να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Τότε μη έχοντας άλλη διαφυγή, θα γίνει είτε ήρωας είτε ραγιάς».
Είναι λοιπόν φρόνιμο, για τους εκάστοτε δυνατούς, να μη ξεγελιώνται από την υπομονή, την παθητικότητα και την υποχωρητικότητα του ελληνικού λαού αγνοώντας είτε υποτιμώντας το γεγονός ότι ο ίδιος έχει θέσει λόγω της ιδιομορφίας του χαρακτήρα του την κόκκινη γραμμή, όπου η «σύνεση» μεταβάλλεται σε κείνο το γνωστό ΟΧΙ, χάρη στο οποίο άλλωστε η έννοια «ελληνικότητα» από αρχαιοτάτων χρόνων είναι συνυφασμένη με υπεράνθρωπες θυσίες με καταστροφικές για τον ίδιο συνέπειες, που όμως τελικά μας χαλυβδώνουν το ήθος και μας επιτρέπουν να βαδίζουμε όρθιοι με το κεφάλι ψηλά. Κι αυτός είναι ο λόγος που αγάπησα με τόσο πάθος την Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ πρέπει να ομολογήσω ότι η καθημερινότητά τους με απωθεί σε σημείο που να αποζητώ την απομόνωση.
Γνωρίζω όμως και κάτι άλλο: ότι ο Έλληνας με τους καλούς γίνεται καλλίτερος, ενώ με τους κακούς χειρότερος. Γι' αυτό και το σύνθημα «η Ελλάδα στους Έλληνες» τον ομόρφυνε και τον συστράτευσε, γιατί πίσω απ' αυτό έβλεπε ότι κάποιοι δυνατοί θέλουν να παλέψουν μαζί του για κείνο που αγαπά περισσότερο: την εθνική ανεξαρτησία!
Κοίταξε όμως πόσο παράξενος σκηνοθέτης είναι η ζωή, ώστε ύστερα από τριάντα χρόνια να βρεθεί ένας «κλώνος» εκείνου που ανέμισε το σύνθημα αυτό πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων, να πει το ακριβώς αντίθετο! Ότι δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι να παραχωρήσουμε ένα μέρος από την εθνική μας ανεξαρτησία. Υποχρεωμένοι από ποιους; Και τι είναι η εθνική ανεξαρτησία για να την παραχωρείς και μάλιστα εθελοντικά πιστεύοντας και διαλαλώντας ότι έτσι σώζεις τον λαό;
Όμως η εθνική ανεξαρτησία είναι η ψυχή, η πνοή, η ίδια η ζωή ενός ελεύθερου λαού. Χωρίς αυτήν ο λαός είναι ουσιαστικά νεκρός. Μιας και η ψυχή δεν είναι ένα φτηνό πανί που το κόβεις για να δώσεις ένα κομμάτι εδώ κι ένα κομμάτι εκεί. Είναι ένα ΟΛΟΝ, ομοούσιο και αδιαίρετο. Και μου προκαλεί αληθινό πόνο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί και αξιόλογοι, ξεκινώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου, λησμόνησαν τις θυσίες αυτού του λαού για την υπεράσπιση της εθνικής του ανεξαρτησίας.
Θα ΄θελα εδώ να υπενθυμίσω ότι ο Ιταλός πρεσβευτής στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά την άδεια να χρησιμοποιήσουν οι Ιταλοί ορισμένα λιμάνια και αεροδρόμια. Και εκείνος είπε ΟΧΙ εκφράζοντας την θέληση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Δεν δήλωσε «για να γλιτώσω την χώρα από την καταστροφή ενός ενδεχομένου πολέμου "παραχώρησα ένα μέρος της εθνικής μας ακεραιότητας"». Και ρωτώ: συγκριτικά ποια παραχώρηση είναι πιο σημαντική για την ανεξαρτησία ενός λαού; Ο έλεγχος 2-3 λιμανιών ή η καθολική υποταγή της οικονομίας; Με άλλα λόγια ποια θα ήταν βαρύτερη μορφή ξένης κατοχής; Η πρώτη ή η δεύτερη;
Και κάτι ακόμη: Πιστεύω και μπορώ να το αποδείξω, ότι δεν είναι η οικονομική μας κρίση που οδήγησε την Τρόϊκα στη χώρα μας αλλά ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνωμοσίας με όργανα τρεις Τράπεζες, μια Αμερικανική και δυο Ευρωπαϊκές. Το πώς και το γιατί, όπως φαίνεται, ο ελληνικός λαός θα το δει μόνο όταν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Και τότε θα πονέσει πολύ. Πάρα πολύ.
Όσο για τον ρόλο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θέλω να εκφράσω μόνο μια ευχή: Ότι έχουν πέσει θύματα της πρωτοφανούς συκοφαντικής εκστρατείας που κάποιοι ενορχήστρωσαν κατά της χώρας και του λαού μας με καταστροφικές βλέψεις για το μέλλον μας, που άλλωστε δεν τις κρύβουν και που για ανεξήγητους λόγους δεν φαίνεται να τις έχουν αντιληφθεί ακόμα τόσοι και τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι, των οποίων την ευθύνη και τον πατριωτισμό κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Όμως και μόνο το γεγονός αυτό αποτελεί κατά την ταπεινή μου γνώμη μέγιστη τραγωδία, δεδομένου ότι γίνονται έτσι άθελά τους ο καλλίτερος αγωγός -σε σχέση με την κομματική γεωγραφία της χώρας μας- για να επιβληθεί η πιο σατανική και καταστρεπτική επίθεση από όσες έχει δεχθεί ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα. Γιατί χτυπούν ταυτόχρονα το σώμα και την ψυχή μας αποβλέποντας στην ολοκληρωτική μας διάλυση.
Με θερμούς χαιρετισμούς,
Μίκης Θεοδωράκης

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΜΕ

Αποφασισμένοι να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη και να τελέσουν λειτουργία στην Αγια - Σοφιά, στις 17 Σεπτεμβρίου, δηλώνουν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», υπό τον Ελληνοαμερικανό, πρώην βουλευτή των Δημοκρατικών, Κρις Σπύρου. Ο ίδιος θα ανακοινώσει σήμερα το πρόγραμμα της επικείμενης λειτουργίας, ενέργεια για την την οποία δεν έχει ζητήσει την άδεια των τουρκικών αρχών ούτε έχει ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η οργάνωση ενημέρωσε, όπως αναφέρει, με επιστολή της τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρξε απάντηση δεν ανησυχεί τα μέλη της, που προετοιμάζονται για να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη και να τελέσουν λειτουργία την ημέρα της γιορτής των αγίων Σοφίας, Αγάπης, Πίστης και Ελπίδας, που ουδεμία σχέση έχει με το ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού! Εκπρόσωποι της οργάνωσης ανέφεραν χτες ότι υπάρχουν δεκάδες ιερείς σε όλο τον κόσμο που έχουν προσφερθεί να τελέσουν τη λειτουργία, χωρίς όμως να κάνουν γνωστό το όνομα αυτού που έχει επιλεγεί (!) για να την τελέσει. Σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβούν 250-300 άτομα. Ωστόσο, ταξιδιωτικά γραφεία σε Θεσσαλονίκη αλλά και Κωνσταντινούπολη δέχονται τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους να παραστούν. Η ανακοίνωση της επικείμενης λειτουργίας είχε γίνει πέρσι το Μάιο στη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξη Τύπου του κ. Σπύρου με το μητροπολίτη Ανθιμο. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η «Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας» εν όψει των σημερινών ανακοινώσεων κάνει γνωστό ότι προσέλαβε δύο νομικούς (τον πρώην νομικό σύμβουλο του Μπιλ Κλίντον, Λένι Ντέιβις και τον Κύπριο Αχιλλέα Δημητριάδη, γνωστό από τις υποθέσεις Λοϊζίδου και Φωκά που τελεσιδίκησαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΕΔΑΔ). Ο μεν πρώτος θα αναλάβει «διαπραγματεύσεις» με την τουρκική κυβέρνηση για την τέλεση λειτουργιών στην Αγια - Σοφιά, ενώ ο κ. Δημητριάδης θα είναι ο πληρεξούσιος δικηγόρος για την προσφυγή στο ΕΔΑΔ, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τις ενέργειες του κ. Ντέιβις.


Ενστάσεις
Με ανακοίνωσή της η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών εξέφρασε την ανησυχία της «για την προσπάθεια ορισμένων ιδιωτών να εκμεταλλευτούν τα αγνά αισθήματα του ελληνικού λαού με συνθήματα της οργάνωσης θείων λειτουργιών σε ναούς που για ιστορικούς λόγους λειτουργούν σαν μουσεία εκτός της ελληνικής επικράτειας. Ενέργειες όπως αυτές αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες για τη διάσωση των ναών, καθ’ όσον ενισχύουν τις φωνές φανατισμού και δυσπιστίας».
Σε άρθρο του στο δικτυακό τόπο Amen.gr, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Γεώργιος Τσέτσης, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι η πρωτοβουλία τέλεσης λειτουργίας στην Αγια - Σοφιά «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φαιδρή και επιπόλαια, αν δεν περιέκλειε κινδύνους ικανούς να πλήξουν τόσο την υπόσταση της εναπομείνασας στη Βασιλεύουσα Ρωμιοσύνης, όσο και τη ζωή και μαρτυρία της Μητέρας Εκκλησίας της, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου». Το άρθρο του κατέληγε: «Σε μια περίοδο κατά την οποία η ομογένεια και το σεπτό κέντρο στην Πόλη άρχισαν κάπως να ανασαίνουν και να προσβλέπουν με αισιοδοξία σ' ένα καλύτερο μέλλον στη γη αυτή όπου τους έταξε ο Θεός από αμνημονεύτων χρόνων, λίγη αιδώς και κοσμιότητα δε θα έβλαπταν».

ΝΙΣΥΡΟΣ 1897


Την επιστροφή της επιτύμβιας στήλης που βρέθηκε στη Νίσυρο το 1897 και η οποία μεταφέρθηκε κρυφά τότε από τους Τούρκους στην πατρίδα τους κατά την Τουρκοκρατία στα Δωδεκάνησα, ζητά η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών.
Ο πρόεδρός της κ.Κ.Χαρτοφύλης επικαλείται τα λεγόμενα του υπουργού της γειτονικής χώρας, ο οποίος επισκεπτόμενος πριν λίγους μήνες το Μουσείο της Ακρόπολης δήλωσε στα
μέσα ενημέρωσης ότι όλοι οι αρχαιοελληνική θησαυροί που βρίσκονται σε μουσεία εκτός χώρας προελεύσεώς τους πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η επιτύμβια αυτή στήλη βρέθηκε στη Νίσυρο κατά την εκσκαφή σε κτήμα ιδιώτη, όμως παρά το ότι κρύφτηκε για τρία χρόνια, τελικά οι Τούρκοι κατάφεραν να το μάθουν με αποτέλεσμα να τη μεταφέρουν κρυφά από το νησί στην Κωνσταντινούπολη.
Μέχρι και σήμερα παραμένει στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης ενώ για το γεγονός υπάρχουν καταγεγραμμένα πολλά στοιχεία και μάλιστα από μάρτυρες που ήταν παρόντες στο περιστατικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος επισημαίνει πως η επιτύμβια στήλη πρέπει να επιστραφεί στο νησί και να φιλοξενηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο της Νισύρου
Κω.

3 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ!!!

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More