ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΜΕ

Αποφασισμένοι να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη και να τελέσουν λειτουργία στην Αγια - Σοφιά, στις 17 Σεπτεμβρίου, δηλώνουν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», υπό τον Ελληνοαμερικανό, πρώην βουλευτή των Δημοκρατικών, Κρις Σπύρου. Ο ίδιος θα ανακοινώσει σήμερα το πρόγραμμα της επικείμενης λειτουργίας, ενέργεια για την την οποία δεν έχει ζητήσει την άδεια των τουρκικών αρχών ούτε έχει ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η οργάνωση ενημέρωσε, όπως αναφέρει, με επιστολή της τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρξε απάντηση δεν ανησυχεί τα μέλη της, που προετοιμάζονται για να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη και να τελέσουν λειτουργία την ημέρα της γιορτής των αγίων Σοφίας, Αγάπης, Πίστης και Ελπίδας, που ουδεμία σχέση έχει με το ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού! Εκπρόσωποι της οργάνωσης ανέφεραν χτες ότι υπάρχουν δεκάδες ιερείς σε όλο τον κόσμο που έχουν προσφερθεί να τελέσουν τη λειτουργία, χωρίς όμως να κάνουν γνωστό το όνομα αυτού που έχει επιλεγεί (!) για να την τελέσει. Σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβούν 250-300 άτομα. Ωστόσο, ταξιδιωτικά γραφεία σε Θεσσαλονίκη αλλά και Κωνσταντινούπολη δέχονται τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους να παραστούν. Η ανακοίνωση της επικείμενης λειτουργίας είχε γίνει πέρσι το Μάιο στη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξη Τύπου του κ. Σπύρου με το μητροπολίτη Ανθιμο. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η «Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας» εν όψει των σημερινών ανακοινώσεων κάνει γνωστό ότι προσέλαβε δύο νομικούς (τον πρώην νομικό σύμβουλο του Μπιλ Κλίντον, Λένι Ντέιβις και τον Κύπριο Αχιλλέα Δημητριάδη, γνωστό από τις υποθέσεις Λοϊζίδου και Φωκά που τελεσιδίκησαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΕΔΑΔ). Ο μεν πρώτος θα αναλάβει «διαπραγματεύσεις» με την τουρκική κυβέρνηση για την τέλεση λειτουργιών στην Αγια - Σοφιά, ενώ ο κ. Δημητριάδης θα είναι ο πληρεξούσιος δικηγόρος για την προσφυγή στο ΕΔΑΔ, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τις ενέργειες του κ. Ντέιβις.


Ενστάσεις
Με ανακοίνωσή της η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών εξέφρασε την ανησυχία της «για την προσπάθεια ορισμένων ιδιωτών να εκμεταλλευτούν τα αγνά αισθήματα του ελληνικού λαού με συνθήματα της οργάνωσης θείων λειτουργιών σε ναούς που για ιστορικούς λόγους λειτουργούν σαν μουσεία εκτός της ελληνικής επικράτειας. Ενέργειες όπως αυτές αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες για τη διάσωση των ναών, καθ’ όσον ενισχύουν τις φωνές φανατισμού και δυσπιστίας».
Σε άρθρο του στο δικτυακό τόπο Amen.gr, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Γεώργιος Τσέτσης, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι η πρωτοβουλία τέλεσης λειτουργίας στην Αγια - Σοφιά «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φαιδρή και επιπόλαια, αν δεν περιέκλειε κινδύνους ικανούς να πλήξουν τόσο την υπόσταση της εναπομείνασας στη Βασιλεύουσα Ρωμιοσύνης, όσο και τη ζωή και μαρτυρία της Μητέρας Εκκλησίας της, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου». Το άρθρο του κατέληγε: «Σε μια περίοδο κατά την οποία η ομογένεια και το σεπτό κέντρο στην Πόλη άρχισαν κάπως να ανασαίνουν και να προσβλέπουν με αισιοδοξία σ' ένα καλύτερο μέλλον στη γη αυτή όπου τους έταξε ο Θεός από αμνημονεύτων χρόνων, λίγη αιδώς και κοσμιότητα δε θα έβλαπταν».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More