ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΟΔΙΑ;.........ΣΤΟΠ


"Τα διόδια υπάρχουν σε όλες τις χώρες εκτός απο την Ρουάντα" είπε ένα φίλος.

Είναι όντως έτσι;
Μια έρευνα που κάναμε στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει . Παρακάτω αναγράφουμε αυτούσιο το σχετικό κείμενο από το επίσημο site της ΕΕ:

Υπάρχουν οδικά διόδια σε αρκετές χώρες, όπως στην Αυστρία, τη Γαλλία,την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η πληρωμή διοδίων σε ορισμένες χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχική Δημοκρατία) γίνεται με την αγορά αυτοκόλλητου σήματος που πρέπει να τοποθετείται σε εμφανές σημείο του οχήματος. http:/europa.eu/travel/index el.htm
Όπως φαίνεται και από το κείμενο στα παρακατω κρατη ΔΕΝ υπάρχουν διοδια:
Γερμανια- Ολλανδια -Δανια - Σουηδια- Νορβηγια - Φινλανδια- Σερβια-Ρουμανια- Κροατια-Βοσνια- Ελβετια- Ισλανδια - Μαλτα- Κυπρος- Λεττονια- Λιθουανια - Εσθονια - Λουξεμβουργο - Βελγιο κλπ. Επισης δεν υπαρχουνστην Ρωσια.

Στις Αυστρια , Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία ισχύει το αυτοκολλητο που τα αγοραζεις ακομη και απο μεγαλα βενζιναδικα , οπως τα δικα μας τελη κυκλοφοριας και δεν υπαρχουν σταθμοι διοδιων επιπροσθετα.

Φυσικά διόδια δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ .

Η Ελλαδα ειναι η μονη χωρα οπου πληρωνουμε και υπερογκα τελη κυκλοφοριας και υπερογκα διοδια, ενώ στις υπολοιπες χωρες όπου υπάρχουν τέλη κυκλοφορίας δεν υπάρχουν διόδια.

Σε πολλές χώρες που εισπράτονται διόδια το ποσόν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Τα διόδια σταματούν μόλις γίνει αποσβεση του αυτοκινητόδρομου.

Περιττό να αναφέρουμε την άριστη κατάσταση των ευρωπαϊκών αυτοκινητόδρομων, στις περισσότερες χώρες, καθώς και την ύπαρξη ασφαλών και καλοσυντηρημένων παραδρόμων και εναλλακτικών διαδρομών στις χώρες όπου υπάρχουν διόδια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ένας οδικός παράδεισος για τους κατοίκους, αλλά χαρακτηρίζει τον πλιατσικολογικό και ληστρικό χαρακτήρα του δικού μας κράτους απέναντι στους "υπηκόους" του.

Βέβαια λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο , δηλαδή τον ελληνικό λαό που εξεγείρεται μαζικά και συντονίζεται πανελλαδικά μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα.


http://diodiastop.blogspot.com/

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ


ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΘΕΡΑΠΕΥΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
2000 ΠΡΙΝ ΚΑΙ 2000 ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ .........

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 12/10, το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά ενώ στην τελετή πρωτοστάτησαν η πρόεδρος του...


Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο, ''Ελπίδα'', Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων ''Αγία Σοφία'', Εμ. Παπασάββας.

Η κ. Βαρδινογιάννη στην ομιλία της, τόνισε πως "Σκύψαμε πάνω από τα σχέδια και τις μελέτες του νοσοκομείου με αγάπη και φροντίδα για τα παιδιά, με κυριότερο μέλημά μας την πρόσβασή τους στις υψηλότερα προηγμένες μεθόδους θεραπείας καθώς και την προστασία της ευαίσθητης παιδικής ψυχής, τολμώντας ένα παιδικό παραμύθι στους χώρους του νοσοκομείου".

Ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία" κ. Παπασάββας, έκανε λόγο για ένα μεγαλόπνοο έργο, το οποίο με υπερηφάνεια εγκαινιάζεται και αποτελεί πρότυπο νοσηλευτικής και θεραπευτικής μονάδας.

Όπως είπε ο κ. Παπασάββας, παρ΄ ότι η ίδια η πρόεδρος του Συλλόγου "Ελπίδα" δεν θέλησε να γίνει γνωστό, ο ίδιος αποκάλυψε, ότι η οικογένειά της κάλυψε με δικά της χρήματα, μεγάλο μέρος των δαπανών ανέγερσης της Μονάδας καθώς και της δαπάνης προμήθειας και εγκατάστασης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Η κ. Βαρδινογιάννη κλείνοντας την ομιλία της, ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες που στήριξαν την προσπάθεια αυτή και είπε ότι αυτοί είναι οι μεγάλοι μας σύμμαχοι από την πρώτη στιγμή.

"Εύχομαι το νοσοκομείο αυτό να δώσει το χαμόγελο σε πάρα πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους και τους υπόσχομαι ότι θα είμαστε συνεχώς κοντά τους", πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Παπασάββας η μετεγκατάσταση των τμημάτων, που θα λειτουργήσουν στο νέο νοσοκομείο, προβλέπεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2010.

Να σημειωθεί ότι το νέο νοσοκομείο αποτελείται από πέντε κτιριακούς χώρους, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και βρίσκονται σε έκταση 14.930 τ.μ.

Επιπλέον, η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, αποτυπώνει ένα παγκόσμιο ταξίδι, καθώς το κάθε κτίριο παραπέμπει με τις απεικονίσεις του, σε διαφορετική ήπειρο, ενώ κάθε τομέας παρουσιάζει εικόνες και μνημεία διαφορετικής, κάθε φορά, χώρας.

Πρωταγωνίστρια δε, αυτής της επίγειας αλληγορικής περιπλάνησης, είναι ένα μικρό κορίτσι, η Ελπίδα.

Το νοσοκομείο αποτελείται από 138 κλίνες, ενώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών, πέντε κλίνες ημερήσιας νοσηλείας μεταμόσχευσης μυελού των οστών, μονάδα ραδιενεργού θεραπείας, 24 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, ογκολογικές και αιματολογικές νοσηλευτικές μονάδες, ιατρείο πόνου, διαγνωστικό τμήμα PET, κέντρο Αιμοδοσίας, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, σχολείο, δύο παιδικές χαρές, ξενώνα και αμφιθέατρο.

Το νοσοκομείο θα ενταχθεί διοικητικά και λειτουργικά στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" αλλά, όπως τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη, μετά την παράδοσή του στο κράτος, ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο "Ελπίδα ", θα συνεχίσει να είναι παρών στο νοσοκομείο, καθώς θα αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών αλλά και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στο Χάρβαρντ και σε άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού, ώστε οι γιατροί που θα υπηρετούν σε αυτό να είναι ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του παιδικού καρκίνου.

ΜΙΛΗΣΕ Ο ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ


του Στέλιου Παπαθεμελή

ΑΠΟΘΑΝΕΤΩ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ...ΦΙΛΩΝ

Το διεφθαρμένο μιντιακό σύστημα της χώρας που αλληλοεξαρτάται και αλληλοεπενεργεί με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημά της, μάχεται να εμφυτεύσει στους πολίτες το ψευδοδίλημμα «Μνημόνιο, ή πτώχευση». Η πτώχευση είναι ούτως ή άλλως και εξ ορισμού κακό. Άρα το Μνημόνιο είναι καλό! Καλότατο, αφού όπως υποστηρίζει λάβρος ο συνήγορος του κ. Καρατζαφέρης «χωρίς αυτό η γιαγιά (μας) δεν θα έπαιρνε της σύνταξή της».

Ο εξωραϊσμός του κακού και η λεύκανση του μαύρου έχει αποβεί μια γιγαντιαία επιχείρηση, η οποία φευ προσγράφει θεαματικά αποτελέσματα όπως προκύπτει από την απίστευτη, δυστυχώς, λαϊκή απήχησή της. Λευκή προπαγάνδα στην υπηρεσία μαύρων στόχων.

Αυτοί ωστόσο που μας έριξαν στον λάκκο των λεόντων λόγω αβουλίας, ανικανότητας ή σε εκτέλεση «συμβολαίου» δεν καταλαβαίνουν όταν δηλώνουν ότι αποκλείεται η ελεγχόμενη πτώχευση «διότι η εξέλιξη αυτή θα ήταν καταστροφική για ολόκληρη την Ένωση» (Γ. Παπακωνσταντίνου προς Χατζηνικολάου) αποκαλύπτουν ότι δεν έπραξαν αυτό που όφειλαν. Παρέδωσαν αμαχητί και άνευ όρων τη χώρα στην αρένα των διεθνών κερδοσκόπων.

Μα δεν ήξεραν ότι καταλυτικό μας όπλο (ακόμη και σήμερα) προς τους Ευρωπαίους μεγαλοεταίρους μας είναι η απειλή της πτώχευσής μας; Πτώχευση αν δεν δεχθούν αναδιάρθρωση του χρέους μας, δηλαδή ουσιαστική μείωση του μεγέθους του που διόγκωσαν με τα βάρβαρα επιτόκια τους και παράταση του χρόνου αποπληρωμής του. Ζήτημα απλής αριθμητικής και κοινής λογικής, αφού ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδος συνεπάγεται ένα δραματικό ντόμινο για όλη την ΕΕ. Αυτό είναι το αληθινό «πιστόλι». Το άλλο της απειλής για προσφυγή στο ΔΝΤ που επέσειε ο κ. Παπανδρέου ήταν και απεδείχθη νεροπίστολο.
Εννοείται τώρα πια και η «Εσπερία» καταλαβαίνει ότι η αναδιαπραγμάτευση είναι αναπόφευκτη για να παραμείνει φευκτή ή πτώχευση. Χαρακτηριστική η δήλωση του Στάϊνμπρουκ, υπουργού Οικονομικών στην Κυβέρνηση Σρέντερ στον Spiegel: «Δεν υπάρχει άλλο δρόμος από το να απαλλάξουν τη χώρα {Ελλάδα} οι πιστωτές από ένα μέρος των χρεών της, παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής, χαρίζοντας τα τοκοχρεωλύσια (…) εφαρμόζοντας τη μέθοδο haircut (κούρεμα)».

Δεν ξέρουμε (σε) ποιους (υπ)ακούει τελικά ο πρωθυπουργός. Ένας πάντως από τους συμβούλους του στη Σοσιαλιστική Διεθνή ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς υπήρξε απόλυτα σαφής.

Ονόμασε καταστροφή τις δραστικές περικοπές και προέβλεψε ακόμη μεγαλύτερα δεινά για την Ευρώπη αν οι πολιτικοί της εμμείνουν στις περικοπές δαπανών. Σε απλά ελληνικά εμμέσως χαρακτήρισε καταστροφική την πολιτική του οικονομικού επιτελείου. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω!

Τα παπαγαλάκια του μιντιακού μας συστήματος εξακολουθούν να παίζουν το παιχνίδι της εξουσίας, της «αντεξουσιαστικής» κατά ΓΑΠ εξουσίας. Θα τολμήσει κάποιος να μιμηθεί τον Άγγλο συνάδελφό τους Πωλ Λιούις του Ράδιο -4 που παρότρυνε τους ακροατές του να αρνηθούν να πληρώσουν («μην πληρώσετε, αντισταθείτε!») έναν έκτακτο συμπληρωματικό φόρο. Ο υπουργός των Οικονομικών εξαναγκάσθηκε τελικά να τροποποιήσει τον φόρο σε μέγεθος και χρόνο καταβολής παρακαλώντας τον σχολιαστή να ηρεμήσει τους ακροατές του (εκτενώς Ρ. Βρανά ΝΕΑ 14/9/10).

Ακόμα και ο (ψιλώ ονόματι) σοσιαλιστής Στρος-Καν, από το Όσλο αυτή τη φορά πρότεινε την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας «για να βοηθηθεί το ηθικό και η ζήτηση» των πολιτών.

Εμείς, οι ελάχιστοι, γι’ αυτό φωνάζουμε τόσο καιρό, αλλά παραμένουμε φωνή βοώντων εν τη ερήμω.

Οι κυβερνώντες και τα εξαπτέρυγά τους εξακολουθούν να μας αναισθητίζουν με το εκβιαστικό ψευδοδίλημμα «λιτότητα ή πτώχευση». Γι’ αυτό ο αχαλίνωτος νεοφιλελευθερισμός επιβάλλει στους εργαζομένους του πλανήτη – όσους δεν σπρώχνει στην ανεργία, να δουλεύουν για τους τοκογλύφους τραπεζίτες. Οι συνέπειες αυτής της βαρβαρότητας έχουν – ευτυχώς – τρομάξει τους αρχιτέκτονές της ων πρώτος το ΔΝΤ. Η «στροφή» του Στρος – Καν αναποδογυρίζει την τρέχουσα ελληνική πολιτική η οποία έχει βαθύνει την ύφεση, διογκώσει την ανεργία, πολλαπλασιάσει τα λουκέτα και σκόρπισε την δυστυχία, στους πολλούς πάντοτε, ενώ οι λίγοι ευημερούν ανενόχλητοι.

Βέβαια στο Όσλο ακούστηκαν και αφειδώλευτοι έπαινοι και ακατάσχετα εγκώμια για την διαμετρικά αντίθετη προς την σημειωθείσα «στροφή» ελληνική πολιτική.
Μας δουλεύουν φαίνεται «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ». Όμως υπάρχει και κάτι καλό στο σκηνικό:

Ο κ. Παπανδρέου έμφορτος εγκωμίων της τρόϊκας σήμερα βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος με τους κυρίους αυτούς, επισείοντας προς τυχόν αντιφρονούντες την απειλή της πτώχευσης που την τρέμουν όλοι τους: «Αποθανέτω η ψυχή μας μετά των αλλοφύλων» και των… άλλων φίλων…

ΤΟ Ε.Ε ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΤΟΥΡΚΟΥ


Η Άγκυρα θέλει και χρήμα και τεχνική στήριξη και βίζες χωρίς να δίνει οτιδήποτε
Τουρκικά κόλπα μέσω της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, με πρωταγωνίστρια την πρόεδρο της εν λόγω Επιτροπής, γαλλίδα ευρωβουλευτή Χέλεν Φλοτρ. Η Επιτροπή Τουρκίας – ΕΕ έχει αποφασίσει την εκπόνηση εισηγήσεων (recommendations) επί διαφόρων θεμάτων που αφορούν τις ενταξιακές σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.
Το ζήτημα που καίει την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Γερμανία είναι η παράνομη μετανάστευση και ειδικότερα η Συμφωνία Επανεισδοχής.
Τουρκικές θέσεις από την πίσω πόρτα
Μέσω της Μεικτή Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ γίνεται προσπάθεια για προώθηση τουρκικών θέσεων από την πίσω πόρτα και δημιουργία θετικού κλίματος για να επηρεαστεί η ετήσια…
έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εν συνεχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εισηγήσεις -δεν πρόκειται για εκθέσεις- έχουν τη δική τους πολιτική σημασία. Οι δύο από τις τέσσερις προγραμματισμένες εισηγήσεις έχουν τεθεί ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής
Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ. Η μία αφορά θέματα μετανάστευσης και βίζας και η δεύτερη ζητήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Η δεύτερη παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα, διότι υπάρχει ισχυρή και κάθετη διαφωνία μεταξύ της ευρωπαίας εισηγήτριας και του τούρκου εισηγητή, ο οποίος ζητά την κατάργηση της κοινοτικής οδηγίας κατά της γενοκτονίας, που παραπέμπει σε αυτήν των Αρμενίων.
Η παγωμένη «επανεισδοχή»
Το προσχέδιο της εισήγησης για τη μετανάστευση και για τα θέματα κατάργησης της βίζας και της επανεισδοχής έχει φιλοτουρκικό χρώμα και από μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων οι Κύπριοι, Ελλαδίτες, Γερμανοί και άλλοι, θεωρείται εντελώς απαράδεκτο. Ειδικώς επί του θέματος της επανεισδοχής γίνονται στο προσχέδιο αναφορές για διάλογο από μέρους της Τουρκίας και της ΕΕ για τα θέματα της μετανάστευσης, με παροχή από την ΕΕ οικονομικής και τεχνικής βοήθειας προς την Άγκυρα προκειμένου να ανταποκριθεί στα ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης.
Το θέμα της επανεισδοχής είναι παγωμένο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον περασμένο Ιούνιο, διότι Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία και Αυστρία είχαν διαφωνήσει με την πρόταση που είχε φέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν διαβουλεύσεων με την Τουρκία για το ζήτημα της Συμφωνίας Επανεισδοχής (Readmission Agreement). Δηλαδή, όταν ξένοι παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στην ΕΕ μέσω Τουρκίας, η χώρα αυτή να τους δέχεται πίσω έπειτα από τη σύλληψή τους. H τουρκική πρόταση, την οποία στην ουσία αποδέχθηκε η Επιτροπή, προτείνει να δοθούν χρήματα και τεχνική βοήθεια στην Τουρκία αμέσως, αλλά η χώρα αυτή να αρχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία Επανεισδοχής μόνο όταν εγκριθεί από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η έγκριση υπολογίζεται να γίνει σε 3 χρόνια! Η Τουρκία δηλαδή, γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, θα παίρνει από την ΕΕ χωρίς να δίνει.
Σημεία αιχμής
Στο ζήτημα αυτό υπάρχουν άλλα δύο σημεία αιχμής:
1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε στο Συμβούλιο οι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω Τουρκίας και συλλαμβάνονται, έπειτα από πάροδο πέντε ετών να αποκλείονται από τη Συμφωνία Επανεισδοχής.
2. Υπάρχει πρόβλημα στον καθορισμό του όρου παραμεθόριος περιοχή. Στην περίπτωση της Τουρκίας με την ΕΕ η Άγκυρα δεν αποδέχθηκε το περιεχόμενο της ορολογίας που η ΕΕ έδωσε σε άλλες περιπτώσεις, όταν υπέγραψε ανάλογες συμφωνίες. Ενώ δηλαδή σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν συλλαμβάνεται στην παραμεθόριο περιοχή ενός κράτους ένας παράνομος μετανάστης, μπορεί να επιστραφεί με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής στη χώρα από την οποία παρανόμως προήλθε, στην περίπτωση της Τουρκίας κάτι τέτοιο, δηλαδή η σύλληψη στην παραμεθόριο, δεν θα συνιστά αμάχητο τεκμήριο επανεισδοχής. Ο μετανάστης θα έχει το ίδιο καθεστώς με εκείνον που συλλαμβάνεται στην Ομόνοια, οπότε θα πρέπει να γίνει έρευνα και άλλες διατυπώσεις για να εξακριβωθεί η χώρα από την οποία παρανόμως εισήλθε π.χ. στην Ελλάδα.
Σκληρή η Άγκυρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίστηκε προς το Συμβούλιο ότι αυτή ήταν η καλύτερη διαπραγμάτευση την οποία μπορούσε να κάνει με την Άγκυρα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει πολιτική. Να καταστεί πιο συνεργάσιμη και ευέλικτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα σχετίζει το ζήτημα της Συμφωνίας Επανεισδοχής με εκείνο της ελευθεροποίησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες. Η ελληνική πολιτική θέση έχει ως ακολούθως: Για να προχωρήσει το θέμα της κατάργησης της βίζας, η Τουρκία θα πρέπει να καταστεί πιο διαλλακτική και να αρχίσει μια νέα διαπραγμάτευση με την Επιτροπή στο θέμα της Συμφωνίας Επανεισδοχής. Πέραν τούτου, υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα: Η Τουρκία αρνείται να υπογράψει οποιαδήποτε Συμφωνία Επανεισδοχής ή άλλη με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία αρνείται να αναγνωρίσει.
Τα τουρκικά κεφάλαια
Το τρίτο σημείο αιχμής αφορά στην πρόταση η οποία γίνεται μέσω της «εισήγησης» για τα θέματα της μετανάστευσης και της βίζας για το άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, δηλαδή του 23 για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα και του 24 για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια. Τα ζητήματα αυτά είναι καθαρά πολιτικού χαρακτήρα και τα κεφάλαια αυτά, όπως και άλλα, παραμένουν παγωμένα επειδή η τουρκική στάση και η συμπεριφορά στα εν λόγω, όπως και σε άλλα θέματα, θεωρείται απαράδεκτη.

ΤΑ ΤΑΣΑΚΙΑ ΞΑΝΑΕΡΧΟΝΤΑΙ.....ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ






ΕΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ (ΜΠΛΟΓΚ) ΕΤΟΥΤΟ ΕΙΧΑ ΤΑΧΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΑΚΟΥΣΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΠΡΑΚΤΟΡΙΑ ΠΡΟΠΟ,ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ,ΜΠΑΡ,ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΘΕΜΙΤΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΡΕΙΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΡΩ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗ
ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΩ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΜΕ ΤΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΜΗ ΠΛΕΟΝ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΕΞΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΩ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗ Η ΑΝ ΠΑΛΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΜΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΝΑ ΠΙΩ ΚΑΦΕ ΣΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΡΟΣ
ΑΣ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΜΟΥ
Α ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ,ΕΡΓΟΤΑΞΙΩΝ
ΓΙΑΥΤΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ



Τελεσίγραφο έδωσαν στην κυβέρνηση εστιάτορες και επαγγελματίες καφετεριών απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ψήφισαν την καθολική επαναφορά των σταχτοδοχείων στις 18 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που...η Πολιτεία δεν αποσύρει ή τροποποιήσει μέχρι τότε τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος.
Σε ανοιχτή συνέλευση που έκανε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ψηφίστηκε ομόφωνα η επαναφορά των σταχτοδοχείων σε όλα τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, κάτι άλλωστε που ήδη πράττουν τα μέλη του Συντονιστικού Cafe-Bar- Resto


ΑΝΕΥ ΗΓΕΤΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΜΑΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΣΑΣ ΠΑΩ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΟ ΜΟΝΟΧΝΩΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ
ΘΕΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ

Μακάρι να… πολιτικολογούσατε, Μακαριώτατε, απ’ το να είστε άφωνος μπροστά στην τραγωδία που ζει ο λαός και ο τόπος
Αν πολιτικολογεί ο Μητροπολίτης που μιλάει για τον συνταξιούχο που του κόβουν από τις 3 και 60 που παίρνει κι αρχίζει να λέει....

το ψωμί ψωμάκι,
Αν πολιτικολογεί ο Μητροπολίτης που φωνάζει και συμπαραστέκεται στον εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του και κινδυνεύει η οικογένειά του,
Αν πολιτικολογεί ο Μητροπολίτης εκφράζοντας την αγωνία των νέων παιδιών που δεν βρίσκουν δουλειά και των γονιών τους,

Αν πολιτικολογεί ο Μητροπολίτης που δεν κλείνει τα μάτια στα μαγαζιά που βάζουν λουκέτα το ένα μετά το άλλο και ανησυχεί γι’ αυτό που έρχεται,
Αν πολιτικολογεί ο Μητροπολίτης που υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμού…
Αν πολιτικολογεί ο Μητροπολίτης που επιλέγει τη φωνή και όχι τη σιωπή, να ενδιαφέρεται για τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Κύπρο, για την αποδόμηση της ιστορικής μνήμης αλλά και της ορθοδοξίας στα σχολεία,
Αν πολιτικολογεί ο Μητροπολίτης που ζει τη μοναξιά του κόσμου, βλέπει να πληθαίνουν οι ουρές στα συσσίτια, οικογένειες να μη μπορούν να τα βγάλουν πέρα και στέκεται δίπλα τους, δυναμώνοντας τη φωνή τους,

Αν πολιτικολογεί ο Μητροπολίτης που απαιτεί από την κυβέρνηση να σκύψει το κεφάλι στους αδύναμους, σ’ αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα…
… ε, τότε καλά κάνατε και τα ψάλατε, κύριε Αρχιεπίσκοπε, στον Άνθιμο, στον Αμβρόσιο, στον Δανιήλ και σ’ όλους εκείνους τους Μητροπολίτες, που δεν έχουν επιλέξει την αφωνία, όπως εσείς, για να είστε ευχάριστος στους κρατούντες, κλείνοντας τα μάτια σ’ αυτά που βιώνει το πλήρωμα της Εκκλησίας.
Με τη… λογική σας, κύριε Ιερώνυμε, και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος πολιτικολογούσε, όταν οργάνωνε διαδηλώσεις και πορείες έξω από τον Λευκό Οίκο για τη Μακεδονία, για την Κύπρο, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τον «Αττίλα» και με στεντόρεια φωνή πρόβαλλε τα εθνικά δίκαια. Και η φωνή του εισακουγόταν από τον αμερικανό Πρόεδρο…

Καταλάβετέ το, Μακαριώτατε. Η Εκκλησία θέλει ηγέτη… Από παπάδες άλλο τίποτε. Η Εκκλησία πρέπει να είναι παρούσα παντού. Πολύ περισσότερο τώρα που χώρα και λαός βρίσκονται στο άγνωστο, χωρίς ελπίδα… Και δυστυχώς, κύριε Ιερώνυμε, είστε παντελώς απών… Ειλικρινά θα ευχόμασταν να πολιτικολογούσατε από το να μη μιλάτε…



Ήσουν ηγέτης γι' αυτό σε πολέμησαν! Σε χρειαζόμασταν πολλά χρόνια ακόμα κοντά μας, αλλά ο Θεός είχε άλλα σχέδια

ΜΟΚΑΣΙΝΙ 5500 ΕΤΩΝ


Το αρχαιότερο δερμάτινο παπούτσι που έχει βρεθεί ποτέ ανακάλυψε ομάδα αρχαιολόγων σε σπήλαιο στην Αρμενία. Είναι σχεδόν άψογα διατηρημένο (τα κορδόνια του είναι άθικτα), έχει ηλικία 5.500 ετών (περίπου 1.000 παλιότερο από την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο και 400 χρόνια παλιότερο από το Στόουνχετζ στη Βρετανία) και είναι ...νούμερο 37.

Η ανακάλυψη έγινε από μια διδακτορική φοιτήτρια, την Ντιάνα Ζαρνταριάν του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Αρμενίας. Το εύρημα παρουσιάστηκε από τον αρχαιολόγο δρα Ρον Πινχάσι του ιρλανδικού University College του Κορκ, στο περιοδικό PloS ONΕ.



Το παπούτσι, σαν μοκασίνι, που χρονολογείται από το 3.500 π.Χ. (χαλκολιθική περίοδος), έχει κατασκευαστεί από ένα μοναδικό κομμάτι δέρματος (μάλλον αγελάδας) και είναι τέλεια διαμορφωμένο, ώστε να εφαρμόζει στο πόδι. Περιείχε επίσης χορτάρι, είτε ως μονωτικό για να κρατά το πόδι ζεστό, είτε για να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πόδι (ο πρόγονος του …πάτου), ενώ υπήρχαν κορδόνια τόσο στο πάνω μέρος όσο και στο πίσω για να συγκρατείται σωστά το πόδι.

Άγνωστο παραμένει αν ανήκε σε άνδρα ή γυναίκα. Πάντως, αν και μικρό για τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάλλιστα μπορεί να ανήκε σε άνδρα εκείνης της εποχής.

Το (δεξί) παπούτσι βρέθηκε στην περιοχή Βαγιότζ Ντζορ στα αρμενο-ιρανο-τουρκικά σύνορα, σε σπήλαιο κοντά σε δρόμο, το οποίο ήταν ήδη γνωστό στους Αρμένιους αρχαιολόγους. Οι σταθερές, ξηρές και ψυχρές συνθήκες του σπηλαίου βοήθησαν στην άριστη συντήρηση του παπουτσιού μέχρι σήμερα, ενώ σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι το έδαφος του σπηλαίου ήταν σκεπασμένο από ένα παχύ στρώμα περιττωμάτων προβάτων, τα οποία λειτούργησαν προστατευτικά στο πέρασμα του χρόνου.

Οι αρχαιολόγοι αρχικά νόμιζαν ότι το παπούτσι δεν ήταν παλαιότερο των 600-700 ετών, παρασυρμένοι από την άριστη κατάστασή του. Όμως η κατοπινή χρονολόγησή του σε δύο εργαστήρια των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Καλιφόρνιας με την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, αποκάλυψε την πραγματική ηλικία του παπουτσιού (μεταξύ 5.637 - 5.387 ετών).
Συνεπώς είναι κατά μερικές εκατοντάδες χρόνια παλαιότερο από τα υποδήματα που φορούσε ο «Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων», τα οποία έχουν χρονολογηθεί μεταξύ των 5.375 - 5.128 ετών και μέχρι σήμερα θεωρούνταν τα παλαιότερα που είχαν ποτέ βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο «Ότζι» βρέθηκε ως καλοδιατηρημένη μούμια στις παγωμένες ιταλο-αυστριακές Άλπεις το 1991 και σήμερα φυλάσσεται στην Ιταλία. Τα παπούτσια του ήσαν από δέρμα ελαφιού και αρκούδας.

Μέχρι σήμερα τα αρχαιότερα υποδήματα που είχαν βρεθεί στον κόσμο, ήταν σαντάλια από φυτικό υλικό (και όχι δέρμα), σε ένα σπήλαιο στο Μισούρι των ΗΠΑ, καθώς και σαντάλια σε ένα σπήλαιο στην έρημο της Ιουδαίας στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παπούτσι της Αρμενίας έχει μεγάλες ομοιότητες στην κατασκευή και το σχεδιασμό του με τα παπούτσια που βρέθηκαν στην Ευρώπη μέχρι την Ιρλανδία τα επόμενα χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι ουσιαστικά ο ίδιος τύπους υποδήματος φοριόταν επί χιλιάδες χρόνια σε μια μεγάλη περιοχή από την μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη.
Οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν τις ανασκαφές στο αρμενικό σπήλαιο, σε αναζήτηση νέων ευρημάτων και προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως σε εκείνη την σχετικά άγνωστη περίοδο.

ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ; ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ


Ο Χυμός του Λεμονιού είναι 10.000 φορές ισχυρότερος από τη Χημειοθεραπεία και σκοτώνει 11 ειδών Καρκινογόνα Κύτταρα! Σας το μεταφέρω απλά. Όσοι είναι του...
ιατρικού κλάδου ή γνωρίζουν αντίστοιχα, ας τους το μεταδώσουν. Ίσως να υπάρχει αλήθεια και σκοπιμότητα ταυτόχρονα. Οι ωφελιμότητες του λεμονιού. Το λεμόνι, είναι ένα θαυματουργό προϊόν στο να σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα.

Είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημειοθεραπεία, γιατί δεν το αποδεχόμαστε αυτό; Διότι υπάρχουν οργανισμοί που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μια συνθετική ουσία, που να τους επιτρέπει να αποκτήσουν κέρδη φανταστικά!
Για αυτό και από τώρα μπορείς προκαταβολικά να βοηθήσεις έναν φίλο που το χρειάζεται, επιτρέποντάς του να πληροφορηθεί ότι του είναι χρήσιμο να πιει χυμό λεμονιού για την πρόληψη της ασθένειας. Η γεύση του είναι ευχάριστη και φυσικά δεν προξενεί τις φοβερές επιδράσεις της χημειοθεραπείας. Και εφόσον έχει την δυνατότητα να το πράξεις, φύτεψε μια λεμονιά στον κήπο σου. Όλα τα μέρη του είναι ωφέλιμα. Την επόμενη φορά που επιθυμείς να πιεις χυμό, ζήτα φυσικό χυμό λεμονιού χωρίς συντηρητικά. Πόσα άτομα πεθαίνουν ενώ το μυστικό αυτό παραμένει φυλαγμένο, με καχυποψία, ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη εκατομμυρίων των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων!
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η λεμονιά είναι χαμηλή. Δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. Όλοι τη γνωρίζουν σαν λεμονιά. Το φρούτο του είναι ένα κιτρικό προϊόν με διαφορετικές όψεις, το εσωτερικό του μπορεί να φαγωθεί άμεσα ή να επεξεργαστεί για την παραγωγή ποτών, αναψυκτικών, γλυκισμάτων κλπ. Το σημαντικό σε αυτό το φυτό οφείλεται στα ισχυρά αντικαρκινογόνα αποτελέσματά του. Και ακόμα και εάν του αποδίδονται περισσότερες χημικές ιδιότητες, το σημαντικότερο αυτού είναι δράση του πάνω στις κύστες και τους όγκους. Το φυτό αποτελεί μια θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, δοκιμασμένο σε καρκίνους όλων των μορφών. Υπάρχουν ορισμένοι που το συνιστούν για όλες τις μορφές καρκίνου. Επιπλέον το θεωρούν σαν έναν παράγοντα αντιμικροβιακού ευρέος φάσματος, κατά των μολύνσεων των βακτηριδίων και όγκων, ικανό στην καταπολέμηση των εσωτερικών παρασίτων και σκουληκιών, ρυθμιστή τη υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι αντικαταθλιπτικό και καταπολεμά το άγχος και τις νευρικές διαταραχές.
Η πηγή αυτής της πληροφορίας είναι εντυπωσιακή: προέρχεται από έναν εκ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο που διαβεβαιώνει ότι μετά από 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών, που πραγματοποιήθηκαν από το 1970 και συνακόλουθα έτη.
Τα εξαχθέντα συμπεράσματα ήταν: καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων, του εντέρου κόλον, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος. τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από το φαρμακευτικό προϊόν adriamycin, ένα χημειοθεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν, που χρησιμοποιείται συνήθως στον κόσμο όλο.
Το πλέον εντυπωσιακό της θεραπείας είναι ότι με τον εξαγόμενο χυμό λεμονιού καταστρέφονται μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα και δεν επιδρά στα υγιή. Το κείμενο κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο των Επιστήμων Υγείας, llc 819n, Charles Street, Βαλτιμόρη, MD 1201.

(Σημείωση «ID») Το αναδημοσιεύουμε γιατί και αν δεν αληθεύουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, το λεμόνι δεν βλάπτει. Η καχυποψία του κοινού όσον αφορά τις προθέσεις των μεγάλων πολυεθνικών δεν έχει αυξηθεί τυχαία τα τελευταία 30 χρόνια. Υπήρξαν ζωντανά παραδείγματα Εγκληματικών Ενεργειών κατά της Ανθρωπότητας από αρκετές Φαρμακοβιομηχανίες, μερικές από τις οποίες τελικά στις ΗΠΑ, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν. Οι καπνοβιομηχανίες είναι ένα παράδειγμα. Το ίδιο συνέβη με τις ορμόνες. Οι Φαρμακοβιομηχανίες έπεισαν του γιατρούς ότι οι ορμόνες βελτιώνουν την εμφάνιση της γυναίκας μετά την εμμηνόμαυση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ για πάνω από 20 χρόνια να φορτώνουν τον οργανισμό τους με περιττές ορμόνες και με αποτέλεσμα ο αριθμός των καρκινογεννήσεων στις συγκεκριμένες γυναίκες να εκατονταπλασιαστεί και να πεθάνουν εκατομμύρια γυναίκες! Έπρεπε δηλαδή, να πεθάνουν τόσα εκατομμύρια γυναίκες για να παραδεχτούν τελικά, ότι οι ορμόνες παράγουν καρκινογενήσεις; Υπάρχουν πολλές πανεπιστημιακές μελέτες οι οποίες «πνίγονται» από τις Φαρμακοβιομηχανίες, που στηρίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου, αντί της χημειοθεραπείας, όμως τα κέδρη από τη διάθεση αυτού του χημικού φαρμάκου είναι τεράστια! )

ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ


«Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα περιμένει άγρυπνη και δεν θα επιτρέψει τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι να αλλάξει την κύρια γραμμή των διαπραγματεύσεων με την τακτική της αποφυγής και της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για το όνομα», γράφει σήμερα η καθημερινή εφημερίδα των Σκοπίων ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’.

Η αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό του όνομα από την Συρία, που ξάφνιασε του Έλληνες, σχολιάστηκε από τον Δρούτσα λέγοντας ότι η συζήτηση αυτή με καλούς φίλους της Ελλάδας δεν έχει κλείσει. Ακόμη περιμένει η Ελλάδα, μια απάντηση στο ερώτημα γιατί η Δαμασκός, ξέχασε την πολύχρονη φιλία της και αγνόησε την υποστήριξη που πάντα κρατούσε για την Ελλάδα.

Η τελευταία, μάλιστα, περιμένει ότι με τις επαφές που έχει με τη Συρία ώστε να αλλάξει τη στάση της, δεν θα αποτύχουν, επιδιώκοντας η Δαμασκός να υιοθετήσει μια στάση που ταιριάζει περισσότερο στις διμερείς σχέσεις και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο Δρούτσας προς του βουλευτές, οι έλληνες διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη προσπαθούν ώστε να μην αναγνωρίσουν κι άλλα κράτη τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.

«Στόχος μας είναι να εξηγήσουμε την επικρατούσα κατάσταση και να τους πείσουμε ότι είναι πιο εποικοδομητικό σε αυτό το κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων, να επικρατήσει μια αμερόληπτη στάση ή αν χρησιμοποιείται η προσωρινή ονομασία, με την οποία τα Σκόπια έχουν αναγνωριστεί στα πλαίσια του ΟΗΕ, μέχρι να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», τόνισε ο Δρούτσας.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε με έμφαση ότι η συντόμευση των διαδικασιών για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα αρχίσει από τη στιγμή που θα βρεθεί λύση στο όνομα.

«Αυτή είναι και γενική άποψη που διέπει και τη διεθνή κοινή γνώμη. Στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου μεταξύ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, όλοι οι παρόντες, συμφώνησαν, ομόφωνα, ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και περιμένει την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πΓΔΜ, να αποφασίσει τι είδους μέλλον θέλει», σχολίασε ο Δρούτσας .

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε, ακόμη, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ακολουθεί σκόπιμη τακτική καθυστέρησης λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και προσπαθεί να ‘αγοράσει’ χρόνο από τους διεθνείς οργανισμούς μεταβιβάζοντας την ευθύνη στην άλλη πλευρά.

ΧΡΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ


Εμείς βρήκαμε που βρίσκονται τα λεφτά που έλεγε ο Πρωθυπουργός… έστω και κάποια από αυτά

Να περιμένουμε άραγε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ή θα τους πάρει τηλέφωνο να τα… κρύψουν;

«Επιτέλους»! Αυτό αναφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενθουσιάστηκε από τη σκληρότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τώρα που μπήκαμε σε επιτήρηση θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε σε μια έκθεση στο Λονδίνο κι αγόρασε ένα πίνακα 1,5 εκατ. $. Όσα θα βγάλει ένας εκπαιδευτικός δουλεύοντας 60 χρόνια ή ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 80 χρόνια! Είναι να μη χαίρεται με τη σκληρή λιτότητα (των εργαζομένων) και με την επιτήρηση;

Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν τέλος πάντων τα λεφτά;

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:

  • Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Αφού το δικό μας εισόδημα (των εργαζομένων) δεν αυξήθηκε καθόλου. ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ;
  • 30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα ‘ναι.
  • Mόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις το 2009, 10 δις το 2008 και 11,3 δις το 2007.
  • Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις.
  • Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκ.
  • Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια.
  • Tην τετραετία 2004 – 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δις σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις (τα 5,1 δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων).
  • Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 – 10 δις.
  • Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις από ΦΠΑ.
  • Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις ετησίως (Από ποιους; Τους μισθωτούς, που καλούνται να πληρώσουν «το μάρμαρο»;).
  • Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις στο δημόσιο και άγνωστο ποσό από μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές (πρόκειται για τα ένσημα των εργαζομένων) στο ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία.
  • Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $. Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις, η Πειραιώς 2 δις κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσεις – καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας (να μην μιλήσουμε για το πώς ένα υγιές ταμείο όπως το ΝΑΤ βούλιαξε, χρηματοδοτώντας με μορφή δανείου την ύψωση της Ελληνικής σημαίας στα πλοία Ελλήνων εφοπλιστών -από τον Κων. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης- και φυσικά οι εφοπλιστές δεν έχουν επιστρέψει δεκάρα ως τώρα από τα χρωστούμενα και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και πατριωτικής συνείδησης αφελλήνισαν τα πλοία τους από Έλληνες ναυτικούς με αποτέλεσμα το ΝΑΤ να βουλιάξει σχεδόν οριστικά).
  • Κι επειδή είμαστε παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν θα μπορούσε να υστερούμε και σε κότερα, θαλαμηγούς κ.λπ. Ο Θόδ. και Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τους -που ήταν η καλύτερη στη χώρα- κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατομ. $. Ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων αξίας πάνω από 100 εκατ.$. Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα. Έχει γραφτεί ότι η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκ., του Κούστα 60 εκ. , του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κ.λπ.Ο Σπ. Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama», σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες, αντί 90.000 τη μέρα!
  • Μη νομίσετε ότι υστερούμε και στον αέρα. Διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού ).Η Μαρ. Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV) Ο Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900) Ο M. Κυριακού ένα και καλό αξίας 50 εκ. Ο Ρέστης ένα των 47 εκ. , ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδ. κι η Γ. Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι. Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ.!
  • Ο Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκ. κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκ. για να επαναγοράσει τη «Νεοχημική», από την πολυεθνική Carlyle. Έδωσε και κάτι «ψιλά» για ν’ αποκτήσει μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει ΜEGA και Έθνος, 9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash 9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κ.λπ).
  • Ο Β. Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.
  • Έρευνα του Hotels.com (καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουίτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!
  • Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1.790 επενδύσεις ξενοδόχων, προϋπολογισμού 5,7 δις και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά. Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι κρατική επιχορήγηση (τα δικά μας λεφτά από τους φόρους) και δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες
  • Πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχει σάλιο» και λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτήρησης, πληροφορηθήκαμε ότι αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις, για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.
  • Δεν αναφέρομαι καθόλου στις μίζες και στα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις της «Ακρόπολης Χρηματιστηριακή» κ.λπ) γιατί είναι γνωστά. Άλλωστε έχει επιληφθεί κι η ελληνική «δικαιοσύνη».
  • Ούτε στα 28 δις που τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και τώρα τα χρησιμοποιούν για να δανείσουν το κράτος σαν κοινοί τοκογλύφοι.
    Μήπως παρατηρήσατε ότι το ποσόν του κρατικού ελλείμματος (περίπου 500 δις) είναι ισόποσο με τα ανακοινωμένα υπερκέρδη των τραπεζών τα τελευταία χρόνια; Μήπως πρόκειται για τα ίδια λεφτά;
Μπορεί να ζούμε όλοι στην ίδια χώρα αλλά μας κατάντησαν να είμαστε δυο διαφορετικές χώρες, δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι.
Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα μας σπρώχνουν σε δυο κόσμους μέσα στην ίδια χώρα.

Από τη μια ο κόσμος μας:
Ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία κι εξευτελισμοί στους χώρους δουλειάς, υπερεργασία χωρίς αμοιβή, ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, μισθοί των 700 για τους νέους, συντάξεις των 400 για τους γέροντες μια και η σύνταξη θα δίνεται στα 67, δάνεια και κάρτες, φροντιστήρια των παιδιών, η βενζίνη στα 1,4, οι μισθοί που κόβονται, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απειλή κλεισίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω του εξοντωτικού ανταγωνισμού ή η πώλησή τους σε εξευτελιστική τιμή για να καλυφθούν τα υψηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες (όπου οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν από τον φαύλο κύκλο -μείωση μισθών, ανεργία, μείωση αγοραστικής δύναμης, μείωση πωλήσεων, δανεισμός και κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων), ο φόβος κι η αγωνία για το αύριο.

Κι απ’ την άλλη ο κόσμος τους:
Τραπεζίτες, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, επενδυτές, golden boys, πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ, θαλαμηγοί, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Louis Vuitton και Hermes, η Μύκονος, το Κολωνάκι και η Εκάλη, σαλέ και σούσι μπαρ, χαριτωμένοι μόδιστροι και «καλλιτεχνάδες διανοούμενοι λινάτσες», όπως λένε κι οι Active Member.


Ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής, σαπίλας και παρακμής.
Τελικά λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για μας. Είναι δικά μας αλλά δεν είναι για μας.
Εμείς τα «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκουν.
Φταίμε όμως κι εμείς γιατί όπως λέει κι η παροιμία:
«Εάν δεν εγονάτιζε η καμήλα δεν την εφορτώνανε



ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΟΛΕΘΡΟΣ


Δεν το λένε φωναχτά επειδή είμαστε λίγο πριν από τις νομαρχιακές εκλογές και φοβούνται ότι αν πουν όλη την αλήθεια στο λαό θα χάσουν ψήφους.
Η κατάσταση έχει ως εξής: Ο ασθενής βρίσκεται στην εντατική και επιβάλλονται άμεσες λύσεις. Δηλαδή, η εξής μία: Περιορισμός του δημόσιου τομέα. Ή θα ανοίξουν τις πόρτες του δημοσίου και θα αρχίσουν να πετάνε κόσμο από το παράθυρο ή θα μειώσουν δραστικά τους μισθούς. Υπάρχει και μία ακόμη πρόταση στο τραπέζι, η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι δαπάνες. Ξέρουν ότι όσους φόρους κι αν επιβάλλουν είναι αδύνατον να πιάσουν τους στόχους τους με την αγορά να βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας. Η μείωση του δημόσιου τομέα είναι μονόδρομος, ανεξάρτητα από το πόσες φορές θα το διαψεύσουν στις επόμενες ημέρες. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το άλλοθι του ΔΝΤ. Θα πουν ότι αυτοί δεν ήθελαν, αλλά τους ανάγκασαν. Η ουσία, πάντως, παραμένει η ίδια.Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν στους επόμενους μήνες στη μέγγενη της κρίσης.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ
ΚΑΙ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ




Ο ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΤΟΥ......ΜΑΝΧΑΤΑΝ


Κατέκτησαν την Τροία. Νίκησαν αρχαίους θεούς και δαίµονες. Έσπασαν τα όρια του χρόνου και κατάφεραν να συγκινούν και να αποτελούν πρότυπα και πηγή έµπνευσης µέχρι τις µέρες µας. Είναι ο ατρόµητος Αχιλλέας, ο πολυµήχανος Οδυσσέας, ο ηµίθεος Ηρακλής, η Ωραία Ελένη. Ήρωες που χιλιετίες µετά τη «γέννησή» τους πέτυχαν ακόµη έναν άθλο: κατέκτησαν τη Νέα Υόρκη, καθώς είναι οι λαµπεροί πρωταγωνιστές της έκθεσης «Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα» που εγκαινίασε χθες ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος, στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στην καρδιά του Μανχάταν.

Άρωµα Ελλάδας και υποβλητική ατµόσφαιρα υποδέχεται τους επισκέπτες που φτάνουν ώς τον εκθεσιακό χώρο του Οlympic Τower. Στους βαµµένους µε σκούρα χρώµατα τοίχους περισσότερα από 90 µοναδικά έργα τέχνης -από αρχιτεκτονικά γλυπτά µέχρι εγχάρακτοι πολύτιµοι λίθοι- τα οποία καλύπτουν περίοδο έξι αιώνων (6ος αι. π.Χ. - 1ος αι. π.Χ.) και προέρχονται από αµερικανικές και ευρωπαϊκές συλλογές υπόσχονται να δείξουν τον τρόπο που οι αρχαίοι Έλληνες αντιλαµβάνονταν την έννοια των ηρώων και πως οι ήρωες λειτούργησαν ως πρότυπα. Ταυτόχρονα επιχειρούν να διερευνήσουν την ανθρώπινη ανάγκη για ύπαρξη ηρώων ως προτύπων στην τέχνη ενός πολιτισµού από τους αρχαιότερους και µε τη µεγαλύτερη ιστορικά επιρροή σε άλλους πολιτισµούς. Το νήµα για να ανακαλύψουν οι επισκέπτες τον κόσµο των ηρώων ξετυλίγεται σε τρεις ενότητες, σύµφωνα µε την επιµελήτρια της έκθεσης δρα Σαµπίνε Αλµπερµέγιερ. Στην πρώτη, υπό τον τίτλο «Ήρωες στον µύθο», τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούν οι τέσσερις µεγάλες µορφές του µύθου: ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και η Ελένη. Και µαζί η καταγωγή και η γέννησή τους, οι άθλοι και τα πάθη τους, οι αγώνες και ο θάνατός τους. Βίοι πολυτάραχοι και διαφορετικοί, αλλά κοινό σηµείο όλων τους είναι ότι έγιναν γνωστοί µετά θάνατον.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι «Ήρωες στη Λατρεία», όπου φωτίζονται οι διαφορετικές πτυχές τους: από προστάτες και θεράποντες ώς επικίνδυνοι και στοιχειωµένοι εκδικητές, που δέχονταν θυσίες. Απόδειξη της πρακτικής της λατρείας των ηρώων είναι τα αναθηµατικά ανάγλυφα, τα αναθήµατα και τα ταφικά µνηµεία, που φιλοξενούνται στην έκθεση η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί στο Walters Αrt Μuseum, στο Frist Center for Visual Αrts του Νάσβιλ και το San Diego Μuseum of Αrt. Η αυλαία πέφτει δε µε την τρίτη και τελευταία ενότητα «Ήρωες ως πρότυπα», που φέρνει τους επισκέπτες πιο κοντά στις σύγχρονες αντιλήψεις για τον ηρωισµό, εξετάζοντας το πώς οι αρχαίοι έλληνες πολεµιστές, αθλητές, µουσικοί και κυβερνώντες διαµόρφωσαν τη συµπεριφορά τους, και µερικές φορές την εικόνα τους, στα πρότυπα των ηρώων. Γι΄ αυτό άλλωστε και σε αυτήν τη θέση παρουσιάζονται από µελανόµορφα αγγεία ζωγραφικής που απεικονίζουν στρατιώτες και ιππείς µέχρι κέρµατα που φέρουν τις εικόνες βασιλέων µε τα σύµβολα του Ηρακλή. Στα χθεσινά εγκαίνια παραβρέθηκαν µεταξύ άλλων η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαµπράκη-Πλάκα και τα µέλη του Δ.Σ. του Ιδρύµατος Ωνάση, µε τον πρόεδρο Αντώνη Παπαδηµητρίου.

Κλέβουν την προσοχή
Παρά τη σφιχτή δοµή της έκθεσης υπάρχουν και τα «λαµπερά αστέρια» που κλέβουν την προσοχή των επισκεπτών. Και ανάµεσα στους «πρωταγωνιστές» δεν θα µπορούσε να µην ξεχωρίσει κάποιος ένα χάλκινο κορινθιακό κράνος 700 - 500 π.Χ. από το Walters Αrt Μuseum, έναν µελανόµορφο αµφορέα που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι έξω από την Τροία (τέλη του έκτου αιώνα π.Χ., από το Royal Οntario Μuseum και έναν µελανόµορφο κρατήρα (περ. 510 π.Χ.) που απεικονίζει την απόδραση του Οδυσσέα από τη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφηµου από το Μουσείο της Καρλσρούης, έναν µαρµάρινο κορµό ενός αθλητή που αντιγράφει πρωτότυπο του Πολυκλείτου (ρωµαϊκό αντίγραφο) από το Walters Αrt Μuseum.

ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ


Παράνομο και με βούλα του βρετανικού Εφετείου το αεροδρόμιο Τύμπου
Το Εφετείο της Αγγλίας εξέδωσε σήμερα σημαντική απόφαση η οποία, σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, «συνιστά νομικό ορόσημο», όσον αφορά στην κατοχύρωση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, γενικά και ειδικότερα, επί του κυπριακού εναέριου χώρου....


Η απόφαση εκδόθηκε επί της έφεσης που είχαν ασκήσει οι εταιρείες "Kibris Turk Hava Yollari" και μια τουριστική εταιρεία τουρκικών συμφερόντων (CTA Holidays Limited) εναντίον πρωτόδικης απόφασης του 2009, με την οποία είχε απορριφθεί προσφυγή των ίδιων εταιρειών εναντίον της άρνησης του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών να χορηγήσει άδεια διεξαγωγής απευθείας πτήσεων μεταξύ αεροδρομίων της Βρετανίας και του παράνομου αερολιμένα της Τύμπου ( Ερτζιάν)στην κατεχόμενη Κύπρο.

Το Εφετείο απέρριψε συλλήβδην όλα τα νομικά επιχειρήματα που είχαν προβάλει οι δύο εταιρείες, δηλαδή ότι:

(α) τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων δικαιωμάτων που πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες, έχουν ανασταλεί σε σχέση με τα κατεχόμενα,

(β) τα δικαιώματα αυτά έχουν μεταφερθεί και μπορούν να ασκηθούν από τις παράνομες αρχές της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

(γ) η κατ' ισχυρισμόν αναστολή, αποτελεί την έκφραση της γενικότερης «αρχής της αποτελεσματικότητας» που καθιερώνεται από το διεθνές εθιμικό δίκαιο, με την έννοια ότι δικαιώματα αποκτώνται μόνον εφόσον μπορούν να ασκηθούν αποτελεσματικά.

Προς υποστήριξη των θέσεων τους οι εφεσείοντες επικαλέστηκαν την περίπτωση της Ταϊβάν, ισχυριζόμενοι ότι διεξάγονται ελεύθερα οι πτήσεις μεταξύ των αεροδρομίων της Ταϊβάν και άλλων χωρών, κάτι που δείχνει, κατά την άποψή τους, ότι δικαιώματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχουν ανασταλεί σε σχέση με τη νήσο της Ταιβάν.

Το Εφετείο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπίστωσε ότι πτήσεις προς το έδαφος συμβαλλόμενου κράτους στη Σύμβαση του Σικάγου για την Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς την άδεια του κράτους αυτού και θεώρησε ότι οι ισχυρισμοί περί αναστολής των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτω από την εν λόγω Σύμβαση, δεν ευσταθούν.

Εξ άλλου, το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε την ύπαρξη οποιασδήποτε γενικής αρχής εθιμικού διεθνούς δικαίου με βάση την οποία να αναστέλλονται αυτόματα δικαιώματα σε περιοχές όπου το κυρίαρχο κράτος δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι όπου διαπιστώνεται παράνομη συμπεριφορά κρατών, δεν μπορεί να γίνει επίκληση της κατ' ισχυρισμόν αρχής της αποτελεσματικότητας κατά τρόπο που να οδηγεί σε νομιμοποίηση de facto καταστάσεων, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κύπρου για την οποία υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δυνάμει των οποίων τα κράτη δεσμεύονται να μην αναγνωρίσουν την παρανομία.

Ως προς την περίπτωση της Ταϊβάν, το Εφετείο δεν αποδέχθηκε πως μπορεί να αντληθεί οποιοδήποτε γενικό συμπέρασμα από το παράδειγμα αυτό. Αντίθετα, το Δικαστήριο έκρινε πως, εάν υπάρχει κρατική πρακτική που μπορεί να ληφθεί υπόψη, αυτή έγκειται στο ότι, με εξαίρεση την Τουρκία, κανένα κράτος δεν έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα απ΄ευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των δύο εταιρειών, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα με βάση τη Συνθήκη του Σικάγο σε σχέση με την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, έστω και εάν δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί του εδάφους, καθότι μπορεί να αρνηθεί την παροχή αδειών και μπορεί να επιβάλει περιορισμούς σε πτήσεις πάνω από την μη ελεγχόμενη περιοχή ή προς την κατεύθυνση της περιοχής αυτής και δικαιούται να αναμένει από άλλα κράτη να σεβαστούν τις αποφάσεις της.

Εξ άλλου, το Εφετείο κατέστησε σαφές ότι οι «αρχές» της «ΤΔΒΚ», επειδή δεν είναι «αρχές» της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι συμβαλλόμενες στη Συνθήκη του Σικάγο και δεν μπορούν να ασκήσουν δικαιώματα που πηγάζουν από αυτή.

Οι δύο εταιρείες είχαν υποστηρίξει επικουρικά ότι οι πράξεις του ψευδοκράτους που αφορούν στις αερομεταφορές και κυρίως τη λειτουργία του παράνομου αερολιμένα στην Τύμπου, αποτελούν πράξεις που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και, ως εκ τούτου, μπορούν να αναγνωριστούν στο πλαίσιο της λεγόμενης εξαίρεσης της «Namibia».

Η εξαίρεση αυτή πηγάζει από Γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου, και αφορά σε καθημερινές πράξεις, όπως εγγραφή γεννήσεων, θανάτων και γάμων, των οποίων η μη αναγνώριση θα απέβαινε σε βάρος των κατοίκων της περιοχής.

Το εφετείο απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό και την προσπάθεια διεύρυνσης της εξαίρεσης της «Namibia», τονίζοντας ότι η παροχή αδειών για διεθνείς πτήσεις αφορά όχι την καθημερινότητα, αλλά σε ζήτημα δημοσίου δικαίου που πόρρω απέχει από περίπτωση που θα μπορούσε να εξεταστεί στο πλαίσιο της εξαίρεσης της «Namibia».
http://www.tovima.gr

Παράνομο και με βούλα του βρετανικού Εφετείου το αεροδρόμιο ΤύμπουNικόλας Μαρκαντώνης-ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Παράνομο το αεροδρόμιο της Ταμπού και με σφραγίδα του βρετανικού εφετείου, το οποίο με αποφαση του κατοχυρώνει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εναερίου χώρου της.

Συγκεκριμένα μετά από δικαστική διαμάχη τεσσάρων χρονών, το εφετείο απέρριψε τελεσίδικα την έφεση των λεγομένων Τ/κ Αερογραμμών και της εταιρίας CTA Holidays, κατά της απόφασης του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών το οποίο είχε αρνηθεί τη χορήγηση αδείας για απευθείας πτήσεις από τα κατεχόμενα.
Το εφετείο στην αποφαση του τονίζει μεταξύ άλλων ότι, Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχη:

1. Πτήσεις προς το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμβαλλομένου κράτους στη Σύμβαση του Σικάτου, δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς την άδεια της.

2. Θεωρεί ότι τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναστέλλονται στα κατεχόμενα, και παραπέμπει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία δεσμεύουν τα κράτη να μην αναγνωρίσουν την παρανομία.

Αναφορικά με την επίκληση της περίπτωσης της Ταιβάν από τις κατοχικές Αρχές, το βρετανικό εφετείο τονίζει ότι δεν μπορεί να αποτελεί παράδειγμα για την κατάσταση στην Κύπρο και συμπληρώνει ότι, η Κύπρος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΪΒΑΝ
Με εξαίρεση την Τουρκία κανένα κράτος δεν έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα απ' ευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Τέλος στην αποφαση του το βρετανικό εφετείο χαρακτηρίζει παράνομο το κατοχικό καθεστώς, υποδεικνύοντας ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης του Σικάγο, αλλά μιμείται τη θέση ενός συμβαλλομένου κράτους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να του προσδώσει την ιδιότητα αυτή.

ΗTΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΘΕΟΙ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;


Σε μία πανάρχαια εποχή φαίνεται πως έγινε ο εποικισμός της Αμερικανικής ηπείρου από ομάδες Τατάρων και Μογγόλων κυνηγών από την Σιβηρία Η λογική λέει πως οι ομάδες αυτές που κατέκλυσαν την Αμερικανική ήπειρο πέρασαν από τα στενά της χερσονήσου Καμτσιάκας τα οποία στην απώτατη εκείνη εποχή ήταν μία συνέχεια ξηράς που ένωνε την Αλάσκα με το πιο μακρινό βόρειο σημείο της Ασίας. Είναι εκείνοι που στην συνέχεια έφτιαξαν τον μογγολοειδή τύπο των ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικής. Είναι αυτοί που βρήκαν οι Έλληνες όταν έφτασαν στην ανεξερεύνητη έως τότε ήπειρο του δυτικού ημισφαιρίου του πλανήτη. Είναι εκείνοι που έβλεπαν την κατάλευκη σάρκα, τους ασπροφώτιστους μανδύες των Ελλήνων και το υψηλό τους παρουσιαστικό, τα υπερσύγχρονα σκάφη τους που φαίνονταν αλλόκοτα μπροστά στις ακατέργαστες πιρόγες τους και όπως ήταν λογικό τους είδαν σαν Θεού!!!
Η POPOLBUX το πανάρχαιο ινδιάνικο κείμενο των ιθαγενών της Αμερικής γράφει για τους «παράξενους» επισκέπτες που ήρθαν στην χώρα τους και τους μετέφεραν τον πολιτισμό: « Ο Θεός Ήλα-Τάκι ήταν ιερέας και βασιλιάς των λευκών επικοιστών. Οι λευκοί εκείνοι ήταν σοφοί, ειρηνικοί και ψηλοί. Είχαν λευκό δέρμα και μακριά γένια...».
Είναι λογικό οι τότε κάτοικοι της Αμερικής που είχαν άγνοια για το πώς ήταν η γη, τι έκταση καταλάμβανε, και αν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι κάπου αλλού, να τους φαίνονται περίεργοι εκείνοι οι επισκέπτες, θεωρώντας τους μάλιστα, λόγω των μεγάλων μορφολογικών διαφορών αλλά κυρίως των γνώσεων που κατείχαν, κάτι εν είδη Θεών...
Και έτσι έπλασαν τους Θεούς μέσα στην φαντασία τους πάνω σ' εκείνα τα πρότυπα. Τα πρότυπα των αρχαίων Ελλήνων οι οποίοι έφτασαν εκεί, στην μακρινή χώρα της Εσπερίας με τα πλοία τους και με έναν πολιτισμό μαζί τους τον οποίο άφησαν παρακαταθήκη σ' έναν κόσμο που βρισκόταν ακόμα σε μία πρωτόγονη κατάσταση, αλλά όχι και άγρια. Απόδειξη η αφομοίωση όχι μονάχα του υλικού μέρους του πολιτισμού αλλά και εκείνου του πνευματικού που κυρίως έχει να κάνει με την γλώσσα και τον λόγο. Γι' αυτό και οι ομοιότητες πολλών λέξεων των αρχαίων λαών της Αμερικής με την ελληνική γλώσσα είναι σημείο αναφοράς για πολλούς επιστήμονες, ντόπιους και ξένους...
Όταν μετά από αρκετούς αιώνες παρουσιάστηκαν στα παράλια των ακτών της Αμερικής οι νέοι επισκέπτες, με τον Χριστόφορο Κολόμβο επικεφαλής, οι ιθαγενείς τους υποδέχτηκαν σαν θεότητες. Ο ίδιος ο μεγάλος εξερευνητής εξιστορεί στα απομνημονεύματά του : « ...Το μόνο αίσθημα που ένοιωσαν για εμάς οι Ινδιάνοι, ήταν λατρεία και θαυμασμός...» , και πιο κάτω συμπληρώνει: « Μόλις μας είδαν οι Ινδιάνοι στις ακτές τους, έπεφταν στη γη έξαλλοι, σήκωναν τα χέρια τους στον ουρανό ολόχαροι, και μας καλούσαν να βγούμε στην στεριά το γρηγορότερο...».

Η παράδοσή τους έλεγε πως θα επέστρεφαν εκείνοι που κάποτε είχαν έρθει και τους έφεραν το φως του πολιτισμού. Που τους έδωσαν την τάξη και τον τρόπο του πως θα ζούσαν καλύτερα μέσα από μία σωστή και ορθή ανάπτυξη πολιτιστική. Τους έδωσαν πολιτισμό και αυτό έλεγε πάρα πολλά σε εκείνους που ζούσαν μέχρι τότε σε μία κατάσταση που ταίριαζε σε ζώα και όχι ανθρώπους. Πώς να μην είναι ευγνώμονες απέναντί τους; Πώς να μην τους θεωρούν Θεούς; Είναι λοιπόν πολύ λογική η αντίδραση που περιέγραψε ο Χριστόφορος Κολόμβος, εκ μέρους των ιθαγενών της Αμερικής. Αλλά πιο λογική φαίνεται όταν συναντά κανείς μέσα στην παράδοση ή στα παλιά, πανάρχαια κείμενά τους την νοσταλγία μιας επιστροφής Εκείνων...
Στις θρησκευτικές τους τελετές οι Ινδιάνοι της Αμερικής, φορούν λευκά προσωπεία (μάσκες), ή βάφουν τα πρόσωπά τους με λευκό χρώμα σε ανάμνηση εκείνων των λευκών Θεών που τους είχαν εκπολιτίσει. Οι ιερείς τους επίσης φορούν κράνη στολισμένα με κέρατα ταύρου. Τα κράνη αυτά φορούσαν οι στρατιώτες του Κρόνου- Βήλου. Αλλά είναι και το σύμβολο του Κρητικού πολιτισμού, των χρόνων του Μίνωα, των Ετεοκρητών, των μεγάλων και ισχυρότερων θαλασσοπόρων όλων των εποχών.

Οι ψηλοί επισκέπτες της Αμερικής, λευκοντυμένοι και γενειοφόροι καθώς λένε τα πανάρχαια ινδιάνικα κείμενα, είναι οι Έλληνες Θεοί, της εποχής των Θεοβασιλέων Ουρανού, Κρόνου, Άτλαντα, Ποσειδώνα, Διονύσου...
Γίγαντες τους παρουσιάζουν πολλά αρχαία δικά μας κείμενα, «...Γένος κρατερών, γιγάντων, υμνεύσαι ... εντός Ολύμπου μούσαι Ολυμπιάδες...», γράφει ο Ησίοδος δίνοντας το στίγμα για το ποιοι ήσαν αυτοί οι ψηλοί σαν γίγαντες λευκοί και γενειοφόροι κρατεροί...
« Άναξ, παιδοτρεφές, αίμαι γιγάντων» ( Νόνος, Διονυσιακά, τόμος Β΄ βιβλ. 40ο σελ. 313, στιχ. 315), και ο Απολλόδωρος λέει: « Γεννά γίγαντας εξ ουρανού ... Εγένετο δε εν Παλήνη...» ( Βιβλ. Ι., 34).
Ο Πλάτων γράφει: «...εν δε τη Ατλαντίδι νήσω ταύτη, μεγάλη συνέστη και θαυμαστή δύναμις βασιλέων, κρατούσα μεν απάσης της νήσου πολλών δε άλλων νήσων και μερών της ηπείρου...»
«... Ούτοι δε οι πάντες αυτοί τε και οι έκγονοι τούτων, επί γενεάς πολλάς ώκουν, άρχοντες μεν πολλών άλλων κατά το πέλαγος νήσων και μερών της ηπείρου...»
«... Καθ' άπερ εν τοις πρόσθεν ελέχθη περί της των θεών λέξεως ότι κατενείμαντο γην πάσαν ... Ποσειδών την Ατλαντίδα λαχών, εκγόνους κατώκεισεν...»
Γράφει ο Πλάτων σχετικά με την Ατλαντίδα δείχνοντάς μας ότι είχε εποικιστεί από τα ελληνικά φύλα. Η τοποθέτηση της Ατλαντίδας στο δυτικό ημισφαίριο όπου μάλιστα όπως λέει ο Πλάτων υπήρχαν και άλλα νησιά και μία ήπειρος «κατά το πέλαγος νήσων και μερών της ηπείρου...», φανερώνει την γνώση της ύπαρξης της Αμερικανικής ηπείρου στα χρόνια του Πλάτωνα. Αφού λοιπόν ο Πλάτων γνωρίζει την ύπαρξή της είναι φυσικό να γίνει παραδεκτό, ότι οι περί της Ατλαντίδας και της Αμερικής αφηγήσεις του πρέπει να είναι αληθινές. Και γιατί να τις αμφισβητήσουμε άλλωστε όταν όλα είναι καταφανή και μιλούν για τους Έλληνες, τους λευκούς θεούς της Αμερικής στα απώτατα χρόνια της προϊστορίας;

ΑΓΝΟΔΙΚΗ:Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ



Η γυναικεία εκπαίδευση αλλά και ο φεμινισμός ως φιλοσοφία και κίνημα με την σύγχρονη έννοια δεν μπορεί να χρονολογηθεί από την εποχή του Διαφωτισμού με στοχαστές όπως οι Lady Mary WΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣortley Montagu και Marquis de Condorcet, ως υπέρμαχοι της γυναικείας εκπαίδευσης, αλλά στην Αθήνα του 3ου αι. π.Χ.!
Βέβαια η "Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων της Γυναίκας" (A Vindiacation of the Rights of Woman) της Mary Wollstonecraft έγινε το 1792, αλλά ακόμη και στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865), η Μαίρη Γουόκερ αναγκάστηκε να ντυθεί άνδρας για να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα στο πεδίο της μάχης. Το ίδιο* είχε κάνει όμως 20 αιώνες πρίν η Αγνοδίκη η Αθηναία η πρώτη γνωστή γυναικολόγος.
Η Αγνοδίκη η Αθηναία έζησε στην Αθήνα του 3ου αι. π.Χ. Τα περισσότερα ιστορικά στοιχεία γι' αυτήν μας τα έχει αφήσει ο μεταγενέστερος Ρωμαίος συγγραφέας Υγίνος Γάιος-Ιούλιος, ο οποίος υπήρξε Διευθυντής της Παλατινής βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Η Αγνοδίκη ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη φεμινίστρια της εποχής της και έσπειρε τον πρώτο σπόρο της ισότητας των δύο φύλων.
Δίψαγε για μάθηση, η ψυχή της επιθυμούσε να ορίζει η ίδια τον εαυτό της κι έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση... *Μεταμφιεσμένη σε άντρα, πήρε το δρόμο για την Ηροφίλιο Ιατρική σχολή της Αλεξάνδρειας. Εκεί μετά από πολλές περιπέτειες κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα μαιευτήρας - γυναικολόγος κι επέστρεψε στην πατρίδα της για να διεκδικήσει την ανεξαρτησία και την αποδέσμευση όλων των Ελληνίδων.
Ο καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος μέσα στο βιβλίο του «Αρχαίοι Έλληνες Ιατροί», γράφοντας για την Αγνοδίκη αναφέρει τα εξής:
«Μαθήτρια του διάσημου ιατρού Ηρόφιλου. Ειδικεύτηκε στη γυναικολογία.
Σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα νόμο απαγορευόταν η εξάσκηση του ιατρικού επαγγέλματος από γυναίκες και από δούλους, Επειδή πολλές γυναίκες ασθενείς ή επίτοκοι δεν ήθελαν, από ντροπή, να καλέσουν άνδρες ιατρούς, επέθαιναν.
Βλέποντας την κατάσταση αυτή η Αγνοδίκη φόρεσε ανδρικά ενδύματα και παρακολούθησε τις παραδόσεις της ιατρικής σχολής του Ηροφίλου. Άρχισε να εξασκή το επάγγελμα, εμπιστευόταν το μυστικό της στις ασθενείς της και εσημείωσε μεγάλες επιτυχίες.
Οι άνδρες συνάδελφοί της, νομίζοντας πάντοτε ότι είναι άνδρας, την κατηγόρησαν, πιθανώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, ότι είχε συνάψει σχέσεις με τις πελάτισσές της.
Στο δικαστήριο η Αγνοδίκη αναγκάστηκε να αποκαλύψη το φύλο της και αθωώθηκε, κατηγορήθηκε όμως στη συνέχεια για παράβαση του νόμου περί ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος, αφού ήταν γυναίκα. Στη δεύτερη δίκη**, που έμεινε στην ιστορία, η Αγνοδίκη με άριστους δικηγόρους υπερασπίσεως, επέτυχε όχι μόνον την αθώωσή της, αλλά και την αναθεώρηση του νόμου. Από τότε επετράπη στις γυναίκες να σπουδάζουν ιατρική και να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα»!!
Η Αγνοδίκη φέρεται ως η πρώτη καταγεγραμμένη στη παγκόσμια ιστορία γυναίκα που άσκησε επίσημα το επάγγελμα της μαίας.
**H δεύτερη δίκη υπήρξε περισσότερο πολύκροτη από την πρώτη, αλλά καθώς η Αγνοδίκη επέτυχε την πανηγυρική αθώωσή της πιθανώς εξ αυτού του γεγονότος να προήλθε και το όνομά της.

ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ


ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΜΟΥ
Η;
ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;
ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ;
ΟΧΙ
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΗ ΧΩΡΑ;
ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΩΣ ΠΛΟΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΙΤΗΣ ΑΞΙΑΣ!
ΔΗΛΑΔΗ;
ΝΑ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ
ΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΛΕΟΝ
ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΑΚΟΥΣΩ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΑΘΟΣ ΘΑ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΤΩ
ΝΑΙ ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙΣ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ

Σ ΑΚΟΥΩ ΛΟΙΠΟΝ
ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΕΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΙΣΤΟ ΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΕΠΛΕΚΕΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΥ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΟΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΚΑΠΟΤΕ ΕΓΓΕΝΗΣΕΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ .ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΘΕΛΗΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΓΝΩΣΤΗ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ!
ΣΤΑΜΑΤΑ ΠΙΑ ΤΑ ΞΕΡΩ
ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΠΩ ΑΣΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΩ ΤΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΜΕ ΣΕΝΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΔΩΣΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΡΑΦΗ,ΝΑΙ ΓΛΩΣΣΑ, ΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ, ΝΑΙ ΜΕΛΛΟΝ, ΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΝΑΙ ΚΑΡΔΙΑ, ΝΑΙ ΑΓΑΠΗ,ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΕΙΠΕΣ ΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΚΡΥΨΕΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΒΑΡΒΑΡΟ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΝΟ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΓΛΩΣΣΑ,ΓΡΑΦΗ,ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΣΥ; ΣΕ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΛΕΓΕΣ ΝΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΞΕΝΟΙ,ΒΑΡΒΑΡΟΙ,ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ,ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΑ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΥΡΙΩΣ,ΟΧΙ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΟΧΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑ ΕΤΟΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ ΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΟΝΟ ΦΕΡΝΟΥΝ.
ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙ ΛΕΣ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΝΟ ΠΟΝΟ ΜΕΤΡΩ ΚΑΙ ΦΟΒΟ ΜΟΝΟ ΒΛΕΠΩ
ΝΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΕΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΣΥ ΘΕΛΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΔΡΑΣΗ ΗΡΘΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΕ ΜΕΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.
ΜΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΘΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΜΟΝΑΧΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ
ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΣΥ ΧΡΩΣΤΑΣ ΩΣ ΧΩΡΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΙΣ ΤΟ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΣΟΥ ΑΙΓΛΗΣ.
ΜΑΛΙΣΤΑ!
Η ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗ,ΦΥΣΙΚΗ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΗ,ΓΑΛΙΚΗ,ΙΤΑΛΙΚΗ,ΙΣΠΑΝΙΚΗ,ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΠΑΡΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΩΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ;
ΜΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΓΩ ΤΑ ΕΔΩΣΑ ΟΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΜΑ ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΤΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ Η ΑΠΛΑ ΙΑΤΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΚΤΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΘΕΩΔΩΡΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑ
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ;
ΣΥ ΕΙΠΑΣ
ΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΗΡΘΕ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΤΟΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙΣ
ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΩ ΑΥΤΟΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΞΕΣ ΠΟΤΕ ΩΣ ΧΩΡΑ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΩΣ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η αρχαία ελληνική Ιατρική σήμερα προκαλεί τον θαυμασμό διεθνώς. Ήταν Ιατρική με θαυμαστούς επιστήμονες, με άσκηση χειρουργικής, ακόμη και στην προ-ομηρική εποχή, με εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία που έφεραν στο φως οι ανασκαφές. Στη Μυκηναϊκή Περίοδο ανάγεται και η πρώτη γνωστή κρανιοανάτρηση στην Ευρώπη. Βρέθηκαν κεφαλοτρύπανα, μηνιγγοφύλακες, μητροσκόπια (κολποσκόπια λέγονται σήμερα), λαβίδες, καθετήρες και χιλιάδες άλλα, που διατήρησαν επί 2.500 χρόνια όχι μόνο την μορφή τους αλλά και το ίδιο όνομα.

Kρανίο του γ΄ αι. π.Χ. με

επουλωμένη την πληγή

της κρανιοανάτρησης.

Για την αρχαία Ελληνική Ιατρική μας μίλησε ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Ζυρίχης και σήμερα διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, τέως καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος κ. Στέφανος Γερουλάνος.

Η Συνέντευξη του καθηγητή κ. Στέφανου Γερουλάνου

- Κύριε καθηγητά, τα χειρουργικά εργαλεία της Αρχαιότητας μπορούν να συγκριθούν με τα σημερινά;

O καθηγητής Χειρουργικής κ. Στέφανος Γερουλάνος.

- Τα αρχαία χειρουργικά εργαλεία δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα σημερινά. Όπως και όλα τα αρχαία οικιακά εργαλεία, όταν λάβουν την πρακτική τελική τους μορφή, δεν χρειάζεται να αλλάξουν. Έτσι το νυστέρι έχει την ίδια μορφή. Τα πρώτα εργαλεία, που έχουμε βρει ήδη από το 1000 π.Χ., δηλαδή το κεφαλοτρύπανο του 2ου αιώνος π.Χ., που βρέθηκε στο Δίον, είναι πανομοιότυπο με το σημερινό, απλώς τότε ήταν χειροκίνητο, ενώ σήμερα είναι ηλεκτροκίνητο, αλλιώς το τρυπάνι είναι ακριβώς όμοιο, τα άγκιστρα είναι πανομοιότυπα, οι λαβίδες είναι όμοιες, οι ουροκαθετήρες απλώς άλλαξαν και έγιναν από πλαστικό, ενώ στην αρχαία εποχή έπαιρναν την μορφή της ουρήθρας και ήσαν από μολύβι η ορείχαλκο, μάλιστα όχι μόνον δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν, αλλά κληροδότησαν και μέχρι σήμερα τα αρχαία ονόματά τους. Ένα βλεφαροκάτοχο έχει το όνομά του από την Αρχαιότητα και παραμένει μέχρι σήμερα βρεφαροκάτοχο, η λαβίδα παραμένει και σήμερα λαβίδα, το νυστέρι το ίδιο, κρατούν τα ίδια ονόματα από τότε, όχι μόνον στην Ελληνική Γλώσσα αλλά και στην Γαλλική και στην Γερμανική και την Αγγλική, όπου μεταφράζονται από τα Λατινικά.

- Που βρέθηκαν τα αρχαιότερα χειρουργικά εργαλεία;

- Στην Ναυπλία της Αργολίδος, και μάλιστα σε έναν τάφο, που θα μπορούσε και θα θέλαμε πολύ να ήταν του Παλαμήδη, του ήρωα της Ιλιάδας. Πρόκειται για σπάνια ευρήματα και για τα πιο αντιπροσωπευτικά εργαλεία, που δείχνουν, ότι ήδη από τότε οι ιατροί έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις και χρησιμοποιούσαν χειρουργικά εργαλεία, όπως και σήμερα.

Εγχείρηση στο κρανίο από έναν γιατρό παρουσία του Ασκληπιού –ο οποίος υποδηλώνεται με το ραβδί του. Ίσως πρόκειται για ανάτρηση (διάνοιξη) του κρανίου, τα εργαλεία όμως δεν μπορούν να ταυτιστούν με βεβαιότητα. Αττικό αναθηματικό ανάγλυφο, πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. (Πηγή: Στ. Γερουλάνου, Rene Bridler «Τραύμα. Πρόκληση και φροντίδα του τραύματος στην Αρχαία Ελλάδα», εκδ. «Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας».)

- Χειρουργικά εργαλεία χρησιμοποιούσαν και στον Τρωικό Πόλεμο. Αυτό σημαίνει, ότι η Ιατρική και η Χειρουργική προϋπήρχαν των Ομηρικών επών;

- Ένα εργαλείο, το οποίο είναι τελειοποιημένο ήδη στην Ομηρική εποχή, εξυπακούεται, ότι χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια, για να φτάσει σε αυτήν την τέλεια μορφή. Και βεβαίως πριν από τον σίδηρο χρησιμοποιούσαν τον οψιδιανό, αλλά και αυτός ήταν ένα τέλειο μαχαιρίδιο, το οποίο έκοβε πάρα-πάρα πολύ λεπτά. Οψιδιανοί, που βρέθηκαν στον Άγιο Κοσμά, στον Άλιμο, έδειξαν, ότι μπορούσε να ξυριστεί κάποιος με αυτά, χωρίς να κοπεί. Οι οψιδιανοί αυτοί είναι του 8000 π.Χ.. Όσον αφορά στον σίδηρο, για να μπορέσεις να τον χρησιμοποιήσεις σε ξίφη και ασπίδες, όπως εκείνες οι καταπληκτικές ασπίδες του Αχιλλέα και του Αγαμέμνονα, πρέπει να έχεις δουλέψει τον σίδηρο για εκατοντάδες χρόνια, ίσως και χίλια. Σίγουρα όλα αυτά πάνε πολύ πίσω στον χρόνο, αλλά επειδή ο σίδηρος σκούριαζε με την υγρασία, έχουν χαθεί τα περισσότερα. Ως εκ τούτου βρίσκουμε πολύ περισσότερα στην Αίγυπτο, από ό,τι βρίσκουμε στις ελληνικές ανασκαφές.

Χειρουργικά εργαλεία, μερικά με μικροσκοπικό διάκοσμο, του α΄ αι. μ.Χ.. Διακρίνονται μαχαιρίδια, λαβίδες, σαρκολάβοι, ψαλίδια, κυαθίσκοι (κοχλιάρια), μήλαι, ξύστραι, άγκιστρα και τρυπάνια.

- Η Χειρουργική είναι «επιθετική Ιατρική»;

- Δεν θα έλεγα, ότι είναι επιθετική Ιατρική. Η Χειρουργική Ιατρική είναι παρηγορητική Ιατρική, και η πρώτη Ιατρική ξεκίνησε, όταν κάποιος μακρινός πρόγονος έσπασε το χέρι του η το πόδι του. Ακόμη και κάποια ζώα, όπως η μαϊμού, όταν σπάσει το χέρι της, παίρνει μερικά κλαδιά και μερικές ρίζες και το τυλίγει έτσι, που να παραμένει ακίνητο και να μην πονάει. Είναι μία τραυματολογία, η οποία βλέπουμε ότι πηγαίνει πάρα- πάρα πολλά χρόνια πίσω. Βλέπουμε, ότι η Ιατρική ξεκίνησε ενστικτωδώς, το άτομο δεν ανέχεται και δεν αντέχει να πονά. Το ίδιο γίνεται και με τα βότανα, με βάση τις πολύ- πολύ παλιές εμπειρίες μάθαμε, ότι κάποια χόρτα είναι δηλητηριώδη, και τα αποφεύγουμε, γιατί οι πρόγονοί μας είδαν τους δικούς τους να πεθαίνουν. Επίσης, όταν έχουμε ένα απόστημα, έναν απλό «καλόγηρο», τι κάνουμε; Τον ανοίγουμε και αμέσως νοιώθουμε καλύτερα. Ακόμη και αν νεκρωθεί ένα σκέλος, το απλούστερο είναι με μία γρήγορη επέμβαση να το αφαιρέσουμε.. Αυτά ήταν πράγματα, που γίνονταν στην Αρχαιότητα. Υπάρχουν και απεικονίσεις ατόμων, τα οποία έχουν τεχνητά μέλη.

Η ανεπτυγμένη Οδοντιατρική και η «Καισαρική Τομή» στην Αρχαιότητα

Ιπποκράτειος Οδοντιατρική. (Πηγή: Αρχείο καθηγητή Στ. Γερουλάνου.)

- Είχαμε και ανεπτυγμένη Οδοντιατρική; Υπήρχαν οδοντίατροι στην Αρχαιότητα;

- Βεβαίως και υπήρχαν οδοντίατροι και ανεπτυγμένη Οδοντιατρική στην Αρχαιότητα! Οι ίδιοι οι γιατροί την ασκούσαν, έχουν διασωθεί σιαγόνες, που είχαν σπάσει από τραύμα, και ο γιατρός η ο οδοντίατρος είχε κάνει οκτάρια γύρω από τα δόντια με σύρμα από χρυσό έτσι, ώστε να σταθεροποιηθεί το σπάσιμο. Επί πλέον έχουν βρεθεί και γέφυρες, έχουν βρεθεί διάφορες οδοντιατρικές κατασκευές, που δείχνουν, ότι η Οδοντιατρική στην Ελλάδα όπως και η Ιατρική ήταν πολύ εξελιγμένη. Ο Ασκληπιός ήλθε στον κόσμο με χειρουργική επέμβαση, την οποία σήμερα ονομάζουμε «Καισαρική Τομή». Γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να ονομάζεται «Καισαρική» αλλά «Απολλώνεια Τομή», καθ’ ότι ήταν ο ίδιος ο Απόλλων που τον έσωσε. Βλέπουμε τον Φιλοκτήτη με αληθινό επίδεσμο στο πόδι, όπως και τον υιό του Ασκληπιού, τον Μαχάονα, να επιδένει το τραύμα του Μενέλαου. Όλα αυτά είναι χαραγμένα επάνω σε αμφορείς επάνω σε επιτύμβιες στήλες κ.λ.π., και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Και δεν θα έπρεπε να αδικούμε τους ιατρούς, που διέσωσαν θαρραλέα την Αρχαιοελληνική Ιατρική κατά την Βυζαντινή Εποχή, μοχθώντας σκληρά και αντιγράφοντας ακούραστα τα σπάνια ιατρικά συγγράμματα, υπηρετώντας το λειτούργημα του ιατρού και όχι το πολιτικό θεοκρατικό σύστημα, που έκαιγε στην πυρά ό,τι ερχόταν σε αντίθεση με τις δεισιδαιμονίες και το σκότος της ανατολίτικης πολιτικής του.

Η γέννηση του Ασκληπιού με «καισαρική τομή». (Πηγή: Στ. Γερουλάνος, Ε. Δούκα, Μ. Παπαδοπούλου: «Surgical Infections. Lessons from History», εκδ. «Onassio Cardiac Surgery Center and Department of History of Medicine», University of Ioannina.)

- Το ήθος των αρχαίων Ελλήνων ιατρών ήταν αναμφισβήτητο;

- Ήδη από την Αρχαιότητα η Ιατρική είχε και τις δύο μορφές της, που τις βλέπουμε και σήμερα: Να είναι λειτούργημα η επάγγελμα; Χαρακτηριστικό είναι, ότι ο Δίας, έδιωξε τον Απόλλωνα από τον Όλυμπο και τον έστειλε στη Γη με τους θνητούς για έξι μήνες, επειδή χρηματίστηκε. Με τον ερχομό του Ιπποκράτη η Ιατρική γίνεται χωρις αμφιβολία λειτούργημα, ταυτόχρονα ο Ιπποκράτης δεν απαγορεύει την αμοιβή, αλλά αντιθέτως επιθυμεί να πληρωθεί ο ιατρός για την εργασία του. Το λειτούργημα η επάγγελμα συνυπάρχουν δια μέσου των αιώνων, και θα δείτε, ότι πάντα οι ιατροί βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο. Και δεν νομίζω, ότι θα υπάρξει γιατρός, που θα απαιτήσει χρήματα από έναν άπορο ασθενή. Ούτε νομίζω, ότι διαφέρει ο χαρακτήρας μας τόσο πολύ από εκείνον των προγόνων μας. Μάλιστα μερικοί διατείνονται, ότι είμαστε Έλληνες, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσά μας αυτή η αμφιθυμία, όπως και η ζήλεια και ο φθόνος, γι’ αυτό φυλακίσαμε τον Αριστείδη, τον Κολοκοτρώνη, όπως σκοτώσαμε τον Μιλτιάδη, τον Ανδρούτσο, τον Καποδίστρια.

- Αληθεύει, ότι κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη;

Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα γραπτά, τα οποία έχει γεννήσει το μυαλό του ανθρώπου. Ήταν μία εποχή μεγαλείου, όπου υπήρχε ένας Αισχύλος, ένας Περικλής, ένας Σωκράτης, παρομοίως και στην Ιατρική υπήρξε ο μεγάλος Ιπποκράτης, ο οποίος συνέλεξε όλη την παλαιότερη ιατρική γνώση. Στον Ιπποκράτειο όρκο είναι η πρώτη φορά, που για τον γιατρό δεν υπάρχει καμμιά διαφορά μεταξύ ανδρός και γυναικός ασθενούς, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ελευθέρου η δούλου ασθενούς. Τίθενται αρχές υπέρ της ζωής, προστατεύεται το έμβρυο κ.λ.π. Αυτά είναι βήματα, που δεν έγιναν από κανέναν άλλον πολιτισμό μέχρι τότε.

Σήμερα ο όρκος του Ιπποκράτη σε διάφορα κράτη είτε έχει καταργηθεί είτε έχει διαφοροποιηθεί. Για παράδειγμα οι χριστιανοί θεωρούν, ότι σε ένα χριστιανικό κράτος δεν μπορείς να ορκιστείς στον Ασκληπιό, στην Υγεία και στην Πανάκεια. Αυτό μπορούν να το αλλάξουν, όπως το άλλαξαν στην Παγκόσμια Ιατρική Εταιρεία, και ορκίζεσαι σε ό,τι πιστεύεις. Στην Ελλάδα ο όρκος του Ιπποκράτη υπάρχει, όπως εξακολουθεί να υπάρχει σε πάρα πολλά κράτη ακόμη. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι, ότι στα Αραβικά κράτη ορκίζονται ακόμη στον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη.

- Απίστευτο!

- Και όμως είναι αλήθεια. Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ο όρκος των ιατρών στα Αραβικά κράτη. Τον άφησαν αναλλοίωτο, και από εκεί παίρνει ο καθένας εκείνα τα κομμάτια, τα οποία τον αντιπροσωπεύουν. Έχουν και τον δικό τους τον όρκο από τον Ραζί και τον Αβικέννα. Αλλά τον όρκο του Ιπποκράτη τον ορκίζονται αυτούσια!

- Μιλήστε μας για τον Ασκληπιό.

- Η διαφοροποίηση, που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι η εξής: Ο μεν Ασκληπιός ήταν θνητός βασιλιάς στην Τρίκη της Θεσσαλίας, τα δε παιδιά του, ο Μαχάων και ο Ποδαλήριος, πολέμησαν στην Τροία. Είναι ο Ασκληπιός, που συνέλεξε την εμπειρική, έως τότε, ιατρική γνώση. Πήγε στο Πήλιο, στον Κένταυρο Χείρωνα, έμαθε για την χρήση των φυτών, ποια βοηθάνε την μία αρρώστια, ποια την άλλη. Θεράπευε ακούραστος, τόσο που ο Δίας τον σκότωσε, επειδή ζημίωνε τον Άδη. Ήδη όμως ο γιος του ο Ποδαλήριος είναι παθολόγος, ο Όμηρος τον λέει διαιτητικό, ενώ ο Μαχάων είναι ήδη χειρουργός. Αυτό σημαίνει, ότι οι γνώσεις του Ασκληπιού, τις οποίες μετέδωσε, ήταν πάρα πολλές. Ο Ιπποκράτης έβγαλε την εμπειρική Ιατρική από την πρακτική και έκανε μία καθαρά επιστημονική Ιατρική. Η Ιερά Νόσος, η επιληψία, δεν έρχεται από τον Θεό, αλλά έχει τα ίδια στοιχεία ακριβώς με οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Κρανία του 10.000 π.Χ., τα οποία έχουν υποστή κρανιοανατρήσεις. Οι στρογγυλεμένες οπές αποδεικνύουν, ότι τουλάχιστον κάποιοι από τους ασθενείς επέζησαν των πρώτων αυτών εγχειρητικών προσπαθειών. (Πηγή: Αρχείο καθηγητή Στ. Γερουλάνου.)

- Τα Ασκληπιεία πόσο επέδρασαν στην εξέλιξη της Ιατρικής;

- Τα Ασκληπιεία θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με τα σανατόρια του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Τα σανατόρια αντέγραψαν ο,τι γινόταν στα Ασκληπιεία. Τα Ασκληπιεία δεν θεράπευαν οξείες ασθένειες αλλά χρόνιες. Για να πας στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, έπρεπε να πάσχeiς από ρευματισμούς, δερματοπάθειες, κάτι στα μάτια, όχι από οξεία σκωληκοειδίτιδα. Τα οξέα νοσήματα δεν θεραπεύονταν σε αυτά τα κέντρα. Πιθανώς στα τοπικά θεραπευτικά κέντρα.

- Δηλαδή υπήρχαν τοπικά θεραπευτικά κέντρα σε κάθε περιοχή; Υπήρχε εθνικό Σύστημα Υγείας και Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, όπως θα λέγαμε σήμερα;

- Ε.Σ.Υ. βέβαια δεν υπήρχε, αλλά θεραπευτικά κέντρα σίγουρα. Κάθε πόλη είχε το Ασκληπιείο της, ανάλογο μάλιστα με τα σανατόρια του 19ου αιώνα. Επίσης υπήρχαν αναμφισβήτητα και οι πρώτες βοήθειες. Όλο αυτό όμως που βλέπουμε σε ένα σανατόριο, δηλαδή να είναι ο αέρας καθαρός, να είναι ξηρός, να ανοίγει η ψυχή, να απασχολείται ο ασθενής με γυμναστική, θέατρο και με πάρα πολλές δραστηριότητες, να του δίνουν διαφορετικές δίαιτες ανάλογα με την περίπτωση, θεμελιώθηκε στα Ασκληπιεία. Από τα Ασκληπιεία είναι που προέκυψε η αρχαία Ελληνική Ιατρική και πολύ αργότερα τα σανατόρια. Εκεί γεννήθηκε η Γνώση, την οποία κωδικοποίησε ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός αργότερα. Την κατέγραψαν, και με αυτόν τον τρόπον έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ μέχρι τότε παρέμενε ένα μυστικό μεταξύ των ιατρών. Μέσα στο Ασκληπιείο.

- Δεν είναι μειονέκτημα, που σήμερα οι Έλληνες ιατροί δεν μιλούν την αρχαία Ελληνική Γλώσσα;

- Και τα τρία μου παιδιά γεννήθηκαν στην Ελβετία, τελείωσαν ελβετικό γυμνάσιο και εκεί έμαθαν Αρχαία Ελληνικά! Στην Ελλάδα βέβαια τα Αρχαία Ελληνικά διώκονται με την πρόφαση, ότι τα ξέρουμε, και αφού τα ξέρουν όλοι, δεν χρειάζεται να τα μάθουμε, άρα «καλώς τα διώξαμε». Το θλιβερό αποτέλεσμα είναι, ότι στα Ιωάννινα, ως καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής, ρώτησα τους πρωτοετείς φοιτητές, ποιος ήταν ο Ιπποκράτης, και το 24% από αυτούς, αντί να βάλει σταυρουδάκι εις το ότι ήταν αρχαίος Έλληνας ιατρός η έστω σύγχρονος του Θουκυδίδη, έβαλε το σταυρουδάκι στην λέξη στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Και να φανταστείτε, ότι οι φοιτητές αυτοί είναι οι αριστούχοι των ελληνικών λυκείων και είναι αυτοί που θέλουν να γίνουν γιατροί. Εκεί μας κατάντησε το εκπαιδευτικό σύστημα.

- Εκτιμάτε, ότι πρέπει να διευρυνθεί η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας στα σχολεία μας;

- Το θεωρώ απαραίτητο, ότι ένας Έλληνας γιατρός πρέπει να ξέρει τέλεια τα Αρχαία Ελληνικά. Είναι γελοίο να πηγαίνουμε σε διεθνή συνέδρια και να βλέπουμε ελληνιστές γιατρούς, οι οποίοι μιλούν άπταιστα Αρχαία, να απαγγέλλουν τον Όμηρο, και οι δικοί μας να μην έχουν ιδέαν.

- Το εκπαιδευτικό σύστημα βοηθάει τις επιστήμες; Βοηθάει να πραγματοποιηθούν τα όνειρα των παιδιών;

- Πιστεύω ακράδαντα, ότι πρέπει να έλθουν και εδώ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έτσι θα επιτρέψουν στα παιδιά, τα οποία μόνον για δύο μόρια απέτυχαν στην Ιατρική και κατέληξαν να κάνουν Βιολογία η βρέθηκαν στο Πολυτεχνείο, να μπορούν να ασχοληθούν με αυτό, το οποίο θέλει η ψυχή τους. Μόνον όταν κάνης χόμπι την δουλειά σου, μόνον όταν την αγαπάς πάρα πολύ, τότε μόνον θα επιτύχεις. Εάν την ασκείς απλά σαν επάγγελμα, θα μείνεις πάντοτε μία μετριότητα, με ό,τι και αν ασχοληθείς. Τα πανεπιστήμιά μας είναι πάρα πολύ καλά, αλλά δυστυχώς λόγω της κομματικοποίησης των έχουν καταστραφεί, και έτσι ο νόμος-πλαίσιο είναι μεν στην καλή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται άλλοι 10 νόμοι στα επόμενα 10 χρόνια, προκειμένου να ξεκινήσουμε να βάζουμε κάποια τάξη. Δεν επιτρέπεται να γράφει ένας φοιτητής στον τοίχο του πανεπιστημίου και να μην αποπέμπεται. Ο τοίχος αυτός χτίστηκε με τον ιδρώτα των γονέων του.

Μητροσκόπιο της Αρχαιότητας. Τα αντίστοιχα σημερινά όργανα ελάχιστα διαφέρουν.

- Όταν ο Μ. Αλέξανδρος έλαβε ένα γράμμα, που τον πληροφορούσαν, ότι ο ιατρός του πρόκειται να τον δηλητηριάσει, εκείνος έδωσε μεν την επιστολή στον γιατρό του, να την διαβάσει, την στιγμή που ο ίδιος έπινε το φάρμακο, που του είχε χορηγήσει. Τι δείχνει αυτό;

- Αυτό δείχνει την απόλυτη εμπιστοσύνη στον γιατρό του και όχι σε εκείνους, που ρίχνουν την λάσπη. Είναι ένα μεγαλείο ψυχής, το οποίο δύσκολα επανεμφανίζεται.

- Πόσο επηρεάζουν ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης την σύγχρονη Ιατρική σήμερα;

- Χωρίς τον Ασκληπιό, τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, τον Διοσκουρίδη ο κόσμος θα πέθαινε μαζικά από επιδημίες, πριν κλείσει τα 20 χρόνια του. Επίσης οι Βυζαντινοί ιατροί, όπως ο Αέτιος, ο Ορειβάσιος, ο Παύλος ο Αιγινήτης, που, όπως προαναφέραμε, διέσωσαν με μόχθο και κόπο την σπουδαία Γνώση των αρχαίων Ελλήνων, ανεξάρτητα από την πολιτική του Βυζαντίου, επηρέασαν βαθιά την σημερινή Ιατρική. Και μόνον το γεγονός, ότι την Χειρουργική του Παύλου του Αιγινήτη του 7ου αιώνος μ.Χ. την παρέλαβε η Σορβόννη το 1607 και με ιδιαίτερο ψήφισμα την έκανε υποχρεωτικό μάθημα, που επέζησε μέχρι την Γαλλική Επανάσταση, καταδεικνύει την αξία της. Επί 200 χρόνια οι Γάλλοι φοιτητές μάθαιναν Χειρουργική από το βιβλίο του Παύλου του Αιγινήτη, ο οποίος συνέλεξε τις γνώσεις των προγενεστέρων του. Οι πηγές του είναι στα αρχαία κείμενα, ξέρει την παλιά την τεχνική και την καλυτερεύει, γιατί σε αρκετά σημεία υποδεικνύει να μην εφαρμόζουν τον τάδε παλαιό τρόπο, αλλά τους προτείνει έναν καινούργιο.

Αξιοθαύμαστο είναι, ότι η Ιατρική του Γαληνού ασκούνταν από το 200 μ.Χ. μέχρι την Αναγέννηση, δηλαδή τουλάχιστον 1.300 χρόνια, αναλλοίωτη. Μάλιστα, όταν το 1.500 βρέθηκε από έναν ανατόμο ένα νεύρο να πηγαίνει διαφορετικά, ο ανατόμος είπε, ότι έχουν περάσει τόσες εκατοντάδες χρόνια, που το ανθρώπινο σώμα άλλαξε, όχι ότι ο Γαληνός είχε λάθος! Το ίδιο ισχύει και για τα Ιπποκρατικά κείμενα, τα οποία μέχρι και σήμερα μεταφράζονται σε όλες τις γλώσσες.

- Υπήρχαν εμβόλια και αντισυλληπτικά στην Αρχαιότητα;

- Ναι, υπήρχαν προφυλακτικά, κατασκευασμένα είτε από λεπτό δέρμα είτε από μεταποιημένο έντερο ζώου. Αυτό μεταφέρθηκε στην Αναγέννηση, με πιο γνωστό χρήστη τον Καζανόβα, που χρησιμοποιούσε προφυλακτικά από έντερο προβάτου. Δεν είναι σίγουρο για τα εμβόλια, μολονότι υπάρχουν μαρτυρίες από την Κίνα και τις Ινδίες, κυρίως για ευλογιά, αλλά και εκεί πολύ αργότερα.

Η χρήση του οίνου στην αρχαία Ιατρική

- Έχετε διατυπώσει την άποψη, ότι οι αρχαίοι Έλληνες ιατροί χρησιμοποιούσαν τα ελληνικά κρασιά ως αντισηπτικά και θεραπευτικά μέσα εναντίον πολλών ασθενειών.

- Οι αρχαίοι ιατροί χρησιμοποιούσαν τον οίνο, όχι το κρασί, ως αντισηπτικό. Η διαφορά μεταξύ κρασιού και οίνου είναι, ότι το κρασί προέρχεται από την ανάμειξή του με το νερό. «Δος μοι κράσιν οίνου», δηλαδή «δώσε μου κρασί ανακατεμένο με νερό», έλεγαν στον ταβερνιάρη, αλλά αργότερα αυτή η φράση παρέμεινε στην καθομιλουμένη ως: «δώσε μου κρασί». Ενώ η λέξη οίνος υπονοεί τον άκρατο οίνο, δηλαδή το ανόθευτο κρασί. Στην αρχαιότητα αραίωναν τον οίνο, και όλοι νομίζαμε μέχρι και πριν από 20 χρόνια, ότι το έκαναν, για να μην μεθύσουν. Σήμερα όμως αντιλαμβανόμαστε, ότι ο λόγος ήταν άλλος χάρις στον Καναδό γιατρό Μίλερ, ο οποίος μας απέδειξε, ότι, εάν ανακατέψεις ένα μέρος κρασιού με εννέα μέρη νερού, τότε σκοτώνει τα κολοβακτηρίδια, την σαλμονέλα του τύφου και το δονάκιο της χολέρας.

Οι αντισηπτικές ιδιότητες του οίνου ήταν γνωστές κατά την αρχαιότητα. Στην αριστερή φωτογραφία φαίνεται κρατήρας για την ψύξη του οίνου. Δεξιά εικονίζεται ο ίδιος κρατήρας σε τομή.

Έπρεπε όμως το μείγμα να παραμείνει τουλάχιστον 5-6 ώρες, και γι’ αυτό προσερχόταν στο σπίτι ο τρικλινάριος, πριν μεσουρανήσει ο Ήλιος έτσι, ώστε μέχρι το βραδάκι να έχει απολυμανθεί το νερό. Όλοι νομίζαμε, ότι το αλκοόλ, που έχει μέσα, δρούσε ως αντισηπτικό, αλλά όταν νερώσετε ένα κρασί, που έχει 15% αλκοόλ, θα σας μείνει το 1,5% αυτού του αλκοόλ. Δεν είναι λοιπόν το αλκοόλ, όπως απέδειξε ο Καναδός επιστήμων, που βοηθάει, αλλά είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες υπάρχουν μέσα στα κρασιά, τόσο στο λευκό, κυρίως όμως στο κόκκινο κρασί. Ως εκ τούτου οι φίλοι, που καλούσαν τότε στο σπίτι, δεν κινδύνευαν να πάθουν διάρροιες. Το λάδι και το κρασί χρησιμοποιήθηκαν και από τον Ιπποκράτη αλλά και από τους μεταγενέστερους. Τοποθετούνταν επάνω στην πληγή του τραύματος, και μετά έρριχναν κρασί και στον επίδεσμο, ώστε πάλι οι πολυφαινόλες να δράσουν ως αντισηπτικό. Για τον πυρετό χρησιμοποιούσαν τον λευκό οίνο, διότι είναι πολύ πιο ελαφρύς, πολύ πιο εύπεπτος από τον ερυθρό, είναι δροσερός, προσφέρει περισσότερες θερμίδες και η μεγάλη δόση του δημιουργεί πολύ λιγότερη τάση προς εμετό. Και η λέξη νερό άλλωστε προέρχεται από το «νεαρόν ύδωρ», δηλαδή το φρέσκο ύδωρ, «δος μοι νεαρόν ύδωρ».

Ο Γαληνός πρόδρομος της πενικιλλίνης

Στον Όμηρο υπάρχει ένα σημείο, όπου μας λέει, ότι «ο τρώσας και ιάσεται». Ο Τήλεφος, που είχε τραυματιστεί από τον Αχιλλέα, επιστρέφει σ’ εκείνον, για να τον γιατρέψει, και βλέπουμε, ότι ο Αχιλλέας ξύνει τα άρματά του πάνω από την πληγή. Και πάλι ο Καναδός ιατρός Μίλερ μας απέδειξε, ότι τα ρινίσματα χαλκού, όταν πέσουν επάνω σε μία πληγή, δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό, αλλάζοντας τον στατικό ηλεκτρισμό της μεμβράνης του βακτηρίου, και έτσι δεν μπορεί να πολλαπλασιασθεί. Μολονότι δεν το χρησιμοποιούμε σήμερα, οι ιατρικές γνώσεις, που συναντάμε στην Ιλιάδα, είναι εκπληκτικές και ίσως στο μέλλον να επανέλθουν.

Το πρώτο αντισηπτικό, που γνωρίζουμε, και το οποίο είναι καταγεγραμμένο σε ένα πλακίδιο της Γραμμικής Β της Κρήτης, είναι το δίκταμο. Το έκαναν και εξαγωγή στην Αίγυπτο ως αντισηπτικό και αιμοστυπτικό συγχρόνως. Έτριβαν τα φύλλα και τα τοποθετούσαν επάνω στην πληγή. Επίσης χρησιμοποιούσαν το μέλι ως αντισηπτικό και ισχυρό αντιβιοτικό. Ο Γαληνός πάλι χρησιμοποιεί την μούχλα πάνω από τις πληγές, από την οποία προέκυψε η πενικιλίνη.

Ο γιατρός Ιάπυξ περιποιείται τον πληγωμένο από βέλος Αινεία. Στην απεικόνιση αυτή ο Ιάπυξ είναι έτοιμος να εξαγάγει με μία λαβίδα την αιχμή του βέλους από το ανοιχτό τραύμα του δεξιού μηρού. Η επούλωση της πληγής όμως, θα επιτευχθεί μόνο με τη βοήθεια του θεραπευτικού βοτάνου, που φέρνει η ίδια η Αφροδίτη, η μητέρα του Αινεία. Ο Ιάπυξ θα τοποθετήσει το κρητικό θεραπευτικό βότανο δίκταμο, ένα από τα πρώτα απεικονιζόμενα χημειοθεραπευτικά (αναφέρεται σε Μινωική πινακίδα της β χιλιετίας π.Χ. ως εξαγώγιμο αγαθό από την Κρήτη στην Αίγυπτο), πάνω στο τραύμα, και αυτό θα επουλωθεί, όπως εξιστορεί ο Βιργίλιος. Τοιχογραφία από την Πομπηία, οικία του Σιρίκου (α΄ αι. μ.Χ).

Το χώμα χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμη σαν φάρμακο από την Εποχή του Ομήρου. Μην ξεχνάμε, ότι άφησαν τον Φιλοκτήτη στην Λήμνο, διότι το χώμα της Λήμνου, η Λημναία Γη όπως την ονόμαζαν, ήταν ήδη γνωστή για τις ιδιότητές της, και ήξεραν, ότι παραμένοντας ο Φιλοκτήτης στην Λήμνο και τοποθετώντας συχνά επάνω στην πληγή, που είχε προκληθεί από το δάγκωμα ενός δηλητηριώδους φιδιού, το Λημναίο χώμα θα θεραπευόταν. Δεν είναι τυχαίο, που έμεινε εκεί ο Φιλοκτήτης. Δεν τον εγκατέλειψαν όπως νομίζουμε, επειδή δεν μπορούσε να πολεμήσει, μπορούσαν να τον πάρουν μαζί τους, αλλά ήταν σίγουροι, ότι θα θεραπευόταν.

Η Λημναία Γη εξαγόταν και ήταν πανάκριβη την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και την ονόμαζαν TERRA SIGILATA, είχε δηλαδή επίσημη ονομασία προέλευσης, ώστε να είναι σίγουροι, ότι ήταν από την Γη της Λήμνου. Σήμερα χρησιμοποιούν ανάλογο χώμα στον Άμπανο, στην Βόρειο Ιταλία, όπου κάνουν θεραπευτικά λασπόλουτρα για δερματικές παθήσεις, για ρευματισμούς, για τις φθαρμένες κλειδώσεις κ.λ.π. Θεωρείται ακόμη πάρα- πάρα πολύ θεραπευτικό.

Αριστερά εικονίζεται ο Γαληνός και δεξιά το εξώφυλλο ενός από τα πρώτα βιβλία του που τυπώθηκαν (Βασιλεία 1538).

- Πως βλέπετε το μέλλον της Ιατρικής στην χώρα του Ιπποκράτη;

- Χωρίς συζήτηση, δεν είχαμε ουδέποτε πρόβλημα από γιατρούς στην Ελλάδα, διότι εδώ και δεκαετίες γιατροί γίνονται οι αριστούχοι. Από πλευράς ευφυΐας έχουμε τους καλυτέρους. Από πλευράς δεοντολογίας έχουμε ό,τι είχαμε πάντα. Πιστεύω, ότι με το σύστημα, που σιγά-σιγά θα μας επιβληθεί από την Ευρώπη, θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε τις αδυναμίες μας. Γιατί κάθε Έλληνας, που πηγαίνει στο εξωτερικό, προκόβει; Γιατί εξελίσσεται με έναν πολύ γρήγορο και πολύ καλύτερον ρυθμό από ό,τι οι υπόλοιποι συνάδελφοί του; Πιστεύω λοιπόν, ότι, εάν εφαρμοσθούν και εδώ ορισμένες αρχές της Ευρώπης, τις οποίες εμείς διδάξαμε, αλλά εν συνεχεία τις καταδιώξαμε μέχρις εξαφανίσεώς τους, τότε ναι, πιστεύω, ότι το σύστημα θα βελτιωθεί. Δυστυχώς το Ε.Σ.Υ. μας έχει γεράσει. Βλέπουμε να γίνονται επιμελητές Α η Β άνθρωποι 60 ετών. Πως θα έχουμε νέα παιδιά, πως θα έχουμε νέο αίμα στον κλάδο και στα νοσοκομεία μας; Δεν μπορείς να παραμένεις στην ίδια βαθμίδα πάνω από 8 χρόνια. Πρέπει κάποια στιγμή να εξελιχθείς ως Α , ως διευθυντής, αλλά εάν δεν υπάρχει θέση, για να εξελιχθείς, τότε να αποχωρείς προς το ιδιωτικό επάγγελμα. Τόπο στους νέους, διότι τους χρειαζόμαστε.





ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More