ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥΣ


Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα αιτήματα των κατοίκων και δίνει το πράσινο φως στην «Ελληνικός Χρυσός»

Με μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας «υποδέχθηκαν» οι κάτοικοι της Χαλκιδικής την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών Γ. Παπακωνσταντίνου να εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Ορους (ΑΕΠΟ) του έργου της μεταλλουργίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ. Δήλωσαν την αντίστασή τους στα σχέδια καταστροφής του τόπου τους και παράδοσης του ορυκτού πλούτου στο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Αρναίας, Ιερισσού και Μεγάλης Παναγιάς. Οπως καταγγέλλουν οι Επιτροπές Αγώνα, η επένδυση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, αφού «η περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε χρυσό στην περιοχή εκτιμάται σε 0,5 έως 12γρ./τόνο μεταλλεύματος. Ετσι, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τις πιο δραστικές μεθόδους χημικής επεξεργασίας των πετρωμάτων, με καταλυτικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ προσπερνά και παραβλέπει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, επιστημονικών φορέων, αλλά και του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) που ζητούσε την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρείας, και δίνει το οριστικό πράσινο φως στην εταιρεία, για να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδιά της για την ανάπτυξη των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Μια επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ. η οποία διαφημίζεται ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί άμεσα 1.800 περίπου εργαζόμενους. Το έργο σκοπό θα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή μετάλλων όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου.

Θυμίζουμε ότι η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», είναι θυγατρική της πολυεθνικής εταιρείας European Goldfields, με έδρα τον Καναδά. Στο σχήμα συμμετέχει ο ομίλος «Ελλάκτωρ», συμφερόντων Μπόμπολα.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα εδώ και χρόνια, τονίζοντας ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ πρόσφατα σημείωνε ότι το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», θα αποφέρει στην περιοχή καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, ώστε να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και καλούσε το λαό να διεκδικήσει ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών, που σημαίνει πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που υπηρετεί την πλουτοκρατία.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΣΑΜΙΔΩΝ


Επιστροφή περιουσιών και επανάκτηση της ελληνικής τους ιθαγένειας ζητούν το τελευταίο διάστημα Τσάμηδες και Σλάβοι των Σκοπίων. Το τελευταίο διάστημα, οι Τσάμηδες και οι Σλάβοι των Σκοπίων, εντείνουν τη… συνεργασία στα διεθνή φόρα, κατηγορώντας την Ελλάδα, για υποτιθέμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ζητώντας επιστροφή των περιουσιών τους και επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας
. Η προσπάθεια αυτή έγινε αντιληπτή προ τριετίας, όταν αντιπροσωπεία του «Ουράνιου Τόξου» βρέθηκε στην Αλβανία, για να παρακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος των αυτοαποκαλούμενων «Μακεντόνσκι» της Αλβανίας, που ζουν στις περιοχές κοντά στην Πρέσπα. Εκπρόσωπος του «Ουράνιου Τόξου» συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος των Τσάμηδων, στον οποίον πρότεινε ευθέως συνεργασία, προκειμένου να καθίσουν στο σκαμνί την Ελλάδα.
Η συνομιλία τους αναρτήθηκε με βίντεο στο διαδίκτυο, προφανώς από τους συνομιλητές. Εκεί, μεταξύ άλλων το μέλος του «Ουράνιου Τόξου» είπε: «Μεταξύ μας βιώνουμε μια κοινή μοίρα. Επειδή έχουμε κοινά προβλήματα, το «Ουράνιο Τόξο» ως μέλος του κόμματος «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία», έχουμε τη δυνατότητα να σας βοηθήσουμε σχετικά με την παρουσίαση των δικών σας προβλημάτων.
»Σύντομα θα ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας, σχετικά με τις περιουσίες των «Μακεδόνων» πολιτικών προσφύγων, όπου θα ζητηθεί από την Ελλάδα η επιστροφή των περιουσιών και της ιθαγένειας αυτών των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό εμείς θέλουμε να σας προτείνουμε, επειδή ήδη έχουμε μια καλή δικηγορική ομάδα, εάν θέλετε και εσείς να πάρετε μέρος σε αυτή τη διαδικασία, για να διεκδικήσουμε από κοινού τα δικαιώματα μας».
Απαντώντας ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων, αποδέχτηκε την πρόταση για συνεργασία με το «Ουράνιο Τόξο», εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στους «κακούς» Έλληνες, για την «γενοκτονία» που δήθεν διέπραξαν εις βάρος τους πριν από 60 χρόνια.
Δήλωσε συγκεκριμένα : «Αν και είμαστε απομακρυσμένοι, τα προβλήματά μας είναι παρόμοια. Το κόμμα μας, Κόμμα Δικαίου και Σύνδεσης, ήδη συμπληρώνει τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Το πρόγραμμά μας, αφορά κυρίως την επίλυση των προβλημάτων των Τσάμηδων. Υπήρξαν καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας (…) Οι Τσάμηδες που ζουν σήμερα στην Αλβανία, ζητούν την αξιοπρέπεια τους. Το 1953 μας αφαιρέθηκε ομαδικά η ελληνική ιθαγένεια παρά την θέληση μας. Εμείς ζητάμε ό,τι και εσείς. Την επιστροφή της ιθαγένειας».
Κατά το διαρρεύσαν διάστημα, δεσμεύθηκαν οι κυβερνήσεις Σκοπίων και Αλβανίας «να προστατεύσουν τα δικαιώματά πους». Ο «Εχέδωρος» μεταφέρει δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας «Време», σύμφωνα με το οποίο οι δυο κυβερνήσεις «θα ζητήσουν από κοινού από την Ελλάδα να επιστρέψει τις κατασχεθείσες ακίνητες περιουσίες των διωγμένων προσφύγων και θα διεκδικήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης επίσκεψής τους στην χώρα στην οποία γεννήθηκαν» (τις υπολογίζουν σε 10 δισ. ευρώ).
Οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν σκοπό να απευθυνθούν από κοινού στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως στον Ο.Η.Ε., την Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι ατομικές αγωγές στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο απορρίφθηκαν, διότι οι ενάγοντες πρέπει πρώτα να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέτρα στα ελληνικά δικαστήρια και κατόπιν να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Υπενθυμίζουμε, ότι επί του θέματος είχε αποστείλει ο κ. Γρούεφσκι στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, με την οποία είχε ζητήσει την επιστροφή των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων στους Σλάβους πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου, καθώς επίσης του ζήτησε να αναγνωρίσει και την «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς, με την εξήγηση ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει.
Μπορεί να έκλεισε για μας, δεν έκλεισε όμως γι’ αυτούς. Και όσο το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο τον οποίο έχει χρέος να υπηρετήσει, θα έρθει στιγμή που θα βρεθούμε πάλι κατηγορούμενοι από σοβαρούς -αυτή τη φορά- κύκλους.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Έχει έκταση ίση με αυτή της Γης, οι κεραυνοί ξεσπούν ο ένας μετά τον άλλο κάθε λίγα δευτερόλεπτα με την ισχύ τους να είναι δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή των κεραυνών στον πλανήτη μας. Πρόκειται για μια τρομερή καταιγίδα που εξελίσσεται από τον περασμένο Δεκέμβριο στον Κρόνο και είναι ένα από τα πιο βίαια καιρικά φαινόμενα στο Ηλιακό Σύστημα.

Ο Άρχοντας της... θύελλας

Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και πολύ καιρό την θύελλα που μαίνεται στον κοσμικό Άρχοντα των Δακτυλιδιών και με την βοήθεια του διαστημικού σκάφους Cassini που εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του εντόπισαν νέα ενδιαφέροντα στοιχεία. Δύο νέες μελέτες δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 24ωρα για την καταιγίδα που οι επιστήμονες έχουν βαφτίσει «Μεγάλη Λευκή Κηλίδα» σε αντιστοιχία με την «Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα» του Δία, μια επίσης τεράστια σε έκταση και ένταση καταιγίδα που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Οι επιστήμονες ονόμασαν «Λευκή» την καταιγίδα του Κρόνου επειδή τα νέφη που δημιουργούνται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας εκεί όπου μαίνεται η καταιγίδα έχουν έντονο και λαμπρό λευκό χρώμα.

Σύμπλεγμα καταιγίδων

Ένα έτος του Κρόνου αντιστοιχεί σε 29,5 γήινα και οι επιστήμονες γνώριζαν ότι κατά μέσο όρο μια φορά μέσα στο Κρόνιο έτος κάνει την εμφάνιση της μεγάλη σφοδρή καταιγίδα. Αυτή που εξελίσσεται τώρα ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου του 2010 και, αντίθετα με τις προηγούμενες, οι επιστήμονες είχαν αυτή τη φορά στη διάθεσή τους πολλά μέσα για να μελετήσουν το φαινόμενο αφού εκτός από τα επίγεια τηλεσκόπια υπάρχουν πλέον πολλά διαστημικά ενώ για καλή τους τύχη συνεχίζει την εξερευνητική του αποστολή στον Κρόνο το Cassini. Το σκάφος ανάμεσα στα άλλα κατάφερε να καταγράψει τους ήχους των κεραυνών.

Η καταιγίδα εξελίσσεται στο βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου και δεν είναι ακριβώς μία καταιγίδα αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα σύμπλεγμα καταιγίδων που ξεκίνησε από ένα σημείο και μέσα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων είχε διογκωθεί σε μια διάμετρο 10 χιλιάδων χλμ και τα νέφη της είχαν περικυκλώσει όλο τον πλανήτη.

Ο μηχανισμός

Από την μελέτη των δεδομένων οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Κρόνου όπου η πίεση είναι εξαιρετικά υψηλή δημιουργούνται νέφη που περιέχουν νερό τα οποία παράγουν με την σειρά τους θερμότητα, υγρασία και αμμωνία.

Καθώς αυτό το μείγμα αρχίζει να ανεβαίνει προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και φτάνει στην τροπόπαυση (το διαχωριστικό σύνορο του τέλους της τροπόσφαιρας) αρχίζουν να δημιουργούνται σύννεφα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμμωνίας και έτσι έχουν έντονο λαμπρό λευκό χρώμα. Τα σύννεφα αυτά αρχίζουν να διασκορπίζονται και να προκαλούν τις συνεχείς καταιγίδες.

ΣΟΛΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ "ΥΠΟΘΗΚΗ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ"


«Η πόλη μας ποτέ δεν θα χαθεί σύμφωνα με τη θέληση και τη διάθεση του Δία και των μακαρίων αθανάτων θεών. Γιατί μια τόσο μεγαλόψυχη προστάτιδα, κόρη πατέρα ισχυρού, η Παλλάδα Αθηνά, έχει τα χέρια της απλωμένα πάνω από την πόλη. Αλλά μόνοι τους οι πολίτες θέλουν να καταστρέφουν τη μεγάλη πόλη με τις απερισκεψίες τους, παρασυρόμενοι από φιλοχρηματία, και ο άδικος νους των αρχόντων του λαού (μπορεί να καταστρέψει την πόλη). Είναι επόμενο γι’ αυτούς εξαιτίας της μεγάλης αλαζονείας να πάθουν πολλά κακά. Γιατί δεν ξέρουν να συγκρατούν την πλεονεξία και να απολαμβάνουν τα στρωμένα ευφρόσυνα συμπόσια με κοσμιότητα [...] πλουτίζουν παρασυρμένοι σε άδικες πράξεις [...] και, χωρίς να λογαριάζουν ούτε τα ιερά κτήματα ούτε και τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, κλέβουν με αρπακτικές διαθέσεις άλλος από δω και άλλος από κει και δεν σέβονται τους ιερούς θεσμούς της Δίκης, η οποία, μολονότι σιωπά, γνωρίζει αυτά, που γίνονται και θα γίνονται και τα παρελθόντα, και με τον χρόνο συνήθως έρχεται οπωσδήποτε, για να επιβάλλει τιμωρία. Αυτό φθάνει κιόλας ως αναπόφευκτη συμφορά για όλη την πόλη, και καταλήγει συνήθως αυτή πολύ γρήγορα σε ατιμωτική δουλεία, που προκαλεί εμφύλια σύγκρουση και αφυπνίζει τον «λανθάνοντα» πόλεμο, ο οποίος συνήθως οδηγεί στον θάνατο πολλούς στο άνθος της ηλικίας τους. Γιατί εξαιτίας των εχθρών πολύ γρήγορα η πολυαγαπημένη πόλη κατατρύχεται από πολιτικές ενώσεις, αγαπητές στους αδικοπραγούντες. Αυτές οι συμφορές περιφέρονται στην πόλη. Κι από τους φτωχούς πολλοί φεύγουν σε ξένη χώρα, πουλημένοι και δεμένοι με εξευτελιστικά δεσμά, και υπομένουν με καταναγκασμό τις μισητές συνέπειες της δουλείας [...]. Έτσι μια δημόσια συμφορά μεταβαίνει στο σπίτι του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Και οι αύλειες θύρες δεν μπορούν πια να τη συγκρατήσουν, αλλά αυτή συνήθως πηδά πάνω από τον περίβολο και βρίσκει οπωσδήποτε κάποιον, ακόμα κι αν, προσπαθώντας αυτός να αποφύγει το κακό, καταφεύγει στο βάθος των δωματίων. Αυτά με προτρέπει η ψυχή μου να διδάξω στους Αθηναίους, ότι η κακή διοίκηση προκαλεί πάρα πολλές συμφορές στην πόλη. Ενώ η χρηστή διοίκηση όλα τα αναδεικνύει ταιριαστά και αρμονικά, και συγχρόνως δένει με χειροπέδες τους αδικοπραγούντες. Τις τραχύτητες της εξομαλύνει, παύει την πλεονεξία, ταπεινώνει την αλαζονεία, ξηραίνει τα άνθη της άτης, μόλις αυτά εμφανισθούν, επανορθώνει στρεψοδικίες και καταπραΰνει πράξεις αλαζονείας, παύει την εμφύλια έριδα. Παύει την οργή από την ολέθρια έριδα και είναι κάτω απ’ αυτήν τα πάντα στους ανθρώπους αρμονικά και συνετά».

ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τα παράνομα διόδια συμβαίνει και σε άλλες χώρες.Δείτε το βίντεο και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.Παγκοσμιοποίηση σε όλο της το μεγαλείο.Δείτε τις ίδιες εταιρείες να είναι πίσω απο τα διόδια στην Ελλάδα,και στις άλλες χώρες.

Δείτε το βίντεο...

ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ


Του Λάζαρου Μαύρου

Νέα κέρδη εξασφάλισαν για την Τουρκία, στη Γενεύη τής «τριμερούς», 7ης 7ου 2011, ο ΓΓ των ΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν κι ο «μαέστρος» της Σημαδεμένης Τράπουλας κ. Αλ. Ντάουνερ, από την «ευέλικτη» στάση του κ. Χριστόφια (συν-Εξοχότατου του κ. Έρογλου κατά τη φρασεολογία του ΓΓ του ΟΗΕ). Νέα κέρδη και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας και επί των χρονοδιαγραμμάτων.
Επί της ουσίας, η αναφορά στις «παραμέτρους της συμφωνίας, όπως περιγράφονται στα σχετικά [κι όχι στα… άσχετα] ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Δηλαδή (α) όσα ήδη εισέπραξε η Τουρκία από τo Joint Statement Χριστόφια - Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008, του «Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς» και πέτυχε να τής τα «κκοτσιανιάσει» το Ψήφισμα 1930 του ΣΑ/ΟΗΕ της 15ης Ιουνίου 2010.

Συν, οι άνευ τινός αντιδώρου «γενναίες προσφορές» Χριστόφια προς Τούρκους. (β) Επί της διαδικασίας, η προαγωγή του Αλ. Ντάουνερ σε Άλβαρο ντε Σότο (όπως επί Σχ. Ανάν) για «μια ενισχυμένη ανάμιξη των ΗΕ», με τις «γεφυρωτικές» του επινοήσεις, «προς την κατεύθυνση της σύγκλησης μιας ΤΕΛΙΚΗΣ διεθνούς διάσκεψης». (γ) Κι επί των χρονοδιαγραμμάτων, «μέχρι τον Οκτώβριο στη Ν. Υόρκη»… Πουθενά στη δήλωση του ΓΓ/ΟΗΕ εν Γενεύη, οτιδήποτε που θα μπορούσε έστω και κατ’ ίχνος, ή εξ αυθαιρέτου ερμηνείας, να θίξει ή να κακοφανίσει την Άγκυρα ή να παρεκκλίνει από την τουρκική τακτική…

Έδωσε η Γενέυη στην Τουρκία τη δυνατότητα «ν’ ακυρώνει και ν’ αποδομεί» (κατά την ακελική φρασεολογία) και να θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα, τη συνέχεια, την ύπαρξη και ικανότητα, της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει την προεδρία της ΕΕ το 2ο 6μηνο του 2012: Με τα χρονοδιαγράμματα της δήλωσης του ΓΓ/ΟΗΕ στη Γενεύη 7.7.11 η ΚΔ συμπεραίνεται με ημερομηνία λήξεως προ του 2ου 6μηνου του 2012. Προκειμένου η «συνολική λύση» να ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ την Κυπριακή Δημοκρατία. Και, στη θέση της, να συν-ιδρύσει την ούτω καλούμενη «Ενωμένη Κύπρο» ως «Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς», με τουρκική εκ περιτροπής προεδρία και «σταθμισμένη» υποταγή του ελληνικού 82% στο τουρκικό 18%, ήτοι, ένα τουρκικό προτεκτοράτο, χρήσιμο στην Άγκυρα (στο Φόρεϊν Όφις και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ) για την άσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας.

Τραγική φιγούρα ο κ. Χριστόφιας: αντί ν’ αξιοποιήσει αυτό το ευρωπαϊκό πλεονέκτημα εναντίον των Τούρκων κατακτητών, σύρεται «ευέλικτα» κι «αριστοτεχνικά» για να παραδώσει την κυπριακή προεδρία της ΕΕ στους Τούρκους… Διότι, το όραμά του, όπως το διακήρυξε ως 1η φορά Ακελιστής ΠτΔ την 20ή Ιουλίου 2008 (ΡΙΚ), «είναι μια ομοσπονδία όπου οι Ε/κ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΝΤΕΣ, αλλά συνέταιροι με τους Τ/κ»…

ΕΡΩΤΗΣΗ

Όταν η «Χαραυγή» τιτλοφόρησε χθες τη Γενεύη, 1η σελίδα, με το εύρημα «Σεβαστή η θέση της ε/κ πλευράς», ως «ελληνοκυπριακή πλευρά» εννοεί άραγε και κανέναν άλλον εκτός από τον Χριστόφια, την ηγεσία του ΑΚΕΛ και τις Καρέκλες του ΕπιΔηΚο στην κυβέρνηση; Όλοι οι άλλοι δεν είναι «ελληνοκυπριακή πλευρά»;

Η Σημερινή

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Η News of the World, η κυριακάτικη εφημερίδα της Βρετανίας με την υψηλότερη κυκλοφορία κλείνει με ένα απλό "αντίο" στο πρωτοσέλιδό της. Ο τελευταίος πρωτοσέλιδος τίτλος της News of the World πρέπει να ήταν ένας από τους πιο διακριτικούς στα 168 χρόνια της ιστορίας της: ‘Ευχαριστούμε και αντίο’.

Οι λέξεις είχαν στο υπόβαθρο ένα μοντάζ ορισμένων από τα πιο επιτυχημένα της πρωτοσέλιδα στην πορεία των ετών. Η μεγαλύτερη βρετανική εφημερίδα πρόσφερε στην κοινή γνώμη της χώρας κάθε εβδομάδα πρωτοσέλιδα και θέματα για τους πλούσιους, τους διάσημους και τους φαύλους, αλλά και αρκετά αποκλειστικά ρεπορτάζ.

Όμως το σκάνδαλο των υποκλοπών των τηλεφωνικών μηνυμάτων αστέρων, μελών της βασιλικής οικογένειας, οικογενειών στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ένοπλες συρράξεις και μιας απαχθείσας έφηβης που βρέθηκε αργότερα δολοφονημένη, οδήγησε τη News Corp., την εταιρία του Ρούπερτ Μέρντοκ, να αποφασίσει το κλείσιμό της.

Το προσωπικό της εφημερίδας --οι περίπου 200 άνθρωποι που έμειναν άνεργοι-- εξέφρασαν οργή και δυσπιστία για την απόφαση που έλαβε η διεύθυνση της εταιρίας να την κλείσει, θεωρώντας ότι θυσιάστηκαν στη σκακιέρα του Μέρντοκ ώστε να καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί η εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της τηλεοπτικής επιχείρησης BSkyB.

Ο Μέρντοκ, διευθύνων σύμβουλος της News Corp., στην οποία ανήκουν οι τίτλοι της News of the World, της Sun, των Times καθώς και των Sunday Times, αναμενόταν στο Λονδίνο μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου επρόκειτο να αποπειραθεί να διασφαλίσει πως η συμφωνία για το τηλεοπτικό δίκτυο θα ολοκληρωθεί.

Πιο μακροπρόθεσμα, πολλοί από τους δημοσιογράφους της News of the World πιστεύουν ότι ένας νέος τίτλος θα αντικαταστήσει την εφημερίδα τους, ενδεχομένως μια κυριακάτικη έκδοση της Sun.

«Θα ήταν ανόητο η εταιρία να αφήσει 2,6 εκατ. αναγνώστες να της φύγουν», σχολίασε ο πολιτικός συντάκτης Ίαν Κίρμπι την Παρασκευή, πριν μπει στα γραφεία.

Οι αντίπαλοι τίτλοι πάντως ελπίζουν να εκμεταλλευτούν το τέλος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας, με την Mail on Sunday και την Sunday Mirror να αναμένεται να επωφεληθούν έστω και βραχυπρόθεσμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ


ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ,ΙΣΤΟΡΙΑΙ 2.10.1–2.24.2: Η εισβολή των Λακεδαιμονίων στην Αττική

Παραινέσεις του Περικλή – Πολεμική προετοιμασία των Αθηναίων

[2.13.1] Ενώ μαζεύονταν ακόμα οι Πελοποννήσιοι στον Ισθμό και βρίσκονταν στο δρόμο, πριν ακόμα εισβάλουνε στην Αττική, ο Περικλής ο γιος του Ξανθίππου, που ήταν ένας από τους δέκα στρατηγούς, βλέποντας πως θα γίνει εξάπαντος η εισβολή, υποψιάστηκε μήπως ο Αρχίδαμος που συνδεόταν μαζί του με δεσμούς φιλοξενίας, είτε από δική του πρωτοβουλία θέλοντας να του κάνει χάρη, αφήσει τα δικά του χτήματα απείραχτα και δεν τα ρημάξει, είτε το κάνει κατά προσταγή των Λακεδαιμονίων για να του δημιουργήσουν ραδιουργίες ανάμεσα στον Αθηναϊκό λαό, όπως είχαν προτήτερα μηνύσει να διώξουν τους μολεμένους από το άγος μόνο και μόνο γι' αυτόν, προειδοποίησε από τα πριν τη σύναξη των Αθηναίων πως ο Αρχίδαμος είχε το δεσμόν αυτό μαζί του, αλλά πως δε έβγαινε τούτο σε κακό της πολιτείας, και πως τα χωράφια και τα σπίτια του, αν τυχόν και δεν τα καταστρέψουν οι εχτροί, τα παραχωρεί να γίνουνε δημόσια, και να μη δημιουργηθεί καμιά υποψία ενάντιά του απ' αυτό το λόγο. [2.13.2] Τους ορμήνεψε ακόμα τα ίδια όπως και προτήτερα σχετικά με την κατάσταση, να εξακολουθούν να ετοιμάζονται για τον πόλεμο, και να μεταφέρουν την κινητή τους περιουσία από την ύπαιθρο· επίσης να μη θελήσουν να βγουν και να δώσουνε μάχη, αλλά, αφού μπούνε μεσ' από τα τείχη, να φρουρούν την πολιτεία, και ν' αρματώνουν το ναυτικό, τη δύναμη που μ' αυτήν υπερισχύουν, και να κρατούν τους συμμάχους με γερό χέρι, γιατί απ' αυτούς πηγάζει η δύναμή τους, κι αν τα κάνουν αυτά, θα βγούνε σε καλό, γιατί τελικά εξαρτώνται από τη φρόνιμη στόχαση και τα περίσσια χρήματα.

[2.13.3] Για το τελευταίο τούτο, να 'χουν πεποίθηση στη νίκη, γιατί έχει η πολιτεία κατά μέσον όρο εξακόσια τάλαντα το χρόνο από το φόρο των συμμάχων, χώρια τ' άλλα της εισοδήματα, και είχαν τότε στην Ακρόπολη νομίσματα αξίας έξη χιλιάδων ταλάντων (το ανώτατο όριο του θησαυρού είχε φτάσει τα 9.700 τάλαντα, αλλά είχε ξοδευτεί το υπόλοιπο για να χτιστούν τα Προπύλαια και οι άλλες οικοδομές στην Ακρόπολη, καθώς και στην Ποτείδαια) [2.13.4] και χώρια πάλι απ' αυτά είχαν χρυσό και ασήμι άκοπο στ' αφιερώματα τα ιδιωτικά και τα δημόσια και στα ιερά σκεύη που χρησιμοποιούσαν στις πομπές και στους αγώνες, και στα λάφυρα από τους Μήδους και σ' άλλα πράματα τέτοιας λογής, που όλα μαζί δεν άξιζαν λιγότερο από πεντακόσια τάλαντα. [2.13.5] Και πρόσθεσε σ' αυτά ο Περικλής τα χρήματα που είχαν καταθέσει σε άλλα ιερά, και που δεν ήταν λίγα θα τα μεταχειρίζονταν κι αυτά, κι αν τους απόκλειναν οι εχτροί απ' ολ' αυτά, θα έβγαζαν το χρυσάφι που ήταν ντυμένη η ίδια η θεά· και τους φανέρωσε πως το άγαλμα είχε απάνω του ζυγιασμένο αμάλαγο χρυσάφι που άξιζε σαράντα τάλαντα και μπορούσε όλο ν' αφαιρεθεί. Κι αφού το χρησιμοποιούσαν για να σωθούν, θα 'πρεπε είπε να το αντικαταστήσουν με όχι λιγότερο πολύτιμο στόλισμα.

[2.13.6] Με τέτοια λοιπόν έκθεση για τα οικονομικά τούς έδωσε κουράγιο. Από την άλλη μεριά, είχαν δέκα τρεις χιλιάδες στρατιώτες, χωρίς να λογαριάσει κανείς όσους υπηρετούσαν στα διάφορα φρούρια και φύλαγαν τα τείχη, κι αυτοί ήταν κάπου δεκάξη χιλιάδες. [2.13.7] Τόσοι δηλαδή ήταν εκείνοι που τα φύλαγαν στην αρχή, την πρώτη φορά που έγινε εισβολή στην Αττική, και ήταν στρατολογημένοι από τους πιο νέους και τους πιο ηλικιωμένους καθώς κι απ' τους μετοίκους, όσοι είχαν την οικονομική κατάσταση να είναι οπλίτες. Γιατί το μάκρος του Φαληρικού τείχους ήταν κάπου τριάντα πέντε στάδια, από την πόλη ως τον κόλπο και το μάκρος του ίδιου του κόλπου που φυλάγονταν σαράντα τρία (ήταν και μέρη αφρούρητα, ανάμεσα στα μακρά τείχη)· τα μακρά τείχη πάλι προς τον Πειραιά είχαν μάκρος σαράντα στάδια και φρουρούσαν μόνο το εξωτερικό, και όλη η περιφέρεια του Πειραϊκού τείχους μαζί με τη Μουνυχία ήταν εξήντα στάδια κι απ' αυτά μόνο το μισό μάκρος είχε φρουρούς. [2.13.8] Ανακοίνωσε επίσης ο Περικλής πως είχαν χίλιους διακόσιους καβαλλάρηδες μαζί με τους ιπποτοξότες, κι άλλους χίλιους εξακόσιους πεζούς τοξότες, καθώς και τριακόσια πολεμικά πλοία τέλεια εξοπλισμένα. [2.13.9] Αυτά είχαν λοιπόν οι Αθηναίοι, κι όχι λιγότερα, σε κάθε κατηγορία, όταν ετοιμαζόταν να γίνει η πρώτη εισβολή των Πελοποννησίων και βρέθηκαν μπασμένοι στον πόλεμο. Κι άλλα πολλά τους είπε ο Περικλής απ' αυτά που συνείθιζε για να τους αποδείξει πως θα νικούσανε στον πόλεμο.

[2.14.1] Τον άκουσαν οι Αθηναίοι και πείστηκαν στα λόγια του, κ' έφεραν μέσα στην πολιτεία από τα χωριά τις γυναίκες και τα παιδιά τους, κι όλα τα εφόδια και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν μέσα στο σπίτι, ξηλώνοντας και την ξυλεία ακόμη από τα σπίτια τους· αλλά τα πρόβατα και τα μεγαλύτερα ζώα τα έστειλαν έξω από την Αττική στην Εύβοια, και τα κοντινά νησιά. [2.14.2] Με βαρειά καρδιά όμως ξεσηκώθηκαν, γιατί οι περισσότεροί τους είχαν περάσει όλη τους τη ζωή στις αγροτικές περιοχές.

[2.15.1] Κι από τα πολύ παλιά χρόνια είχε επικρατήσει ο τρόπος αυτός της ζωής στους Αθηναίους περισσότερο παρά σε οποιονδήποτε άλλον τόπο. Γιατί η Αττική από τον καιρό του Κέκροπα και των πρώτων βασιλιάδων ήταν κατοικημένη σε πολλές μικρές πολιτείες, η καθεμιά με δικό της διοικητικό κέντρο και δικούς της άρχοντες, κι όταν δε φοβούνταν από εξωτερικό κίντυνο δε μαζεύονταν να κάνουνε συμβούλια με το βασιλέα, αλλά έλυνε τα πολιτικά της ζητήματα κ' έκανε τις συσκέψεις της η κάθε μια πολιτεία χωριστά· κ' έτυχε να πολεμήσουνε μερικές την Αθήνα, όπως η Ελευσίνα με τον Εύμολπο ενάντια στον Ερεχθέα. [2.15.2] Όταν όμως έγινε βασιλιάς Θησέας, που ήταν πολύ μυαλωμένος κ' είχε μεγάλη εξουσία, αναδιοργάνωσε όχι μόνο τις άλλες υποθέσεις του τόπου, αλλά κατάργησε και τις βουλές και τις διοικήσεις των άλλων πόλεων, και τους έφερε όλους μαζί στη σημερινή πολιτεία, κι ανέδειξε μια βουλή κ' ένα διοικητικό κέντρο ώστε ενώθηκαν όλοι μαζί, κ' ενώ τους άφησε να ζουν και να νέμονται τα χτήματά τους όπως και πριν, τους ανάγκασε όμως να 'χουνε μια πολιτεία, τούτη την Αθήνα, κι αυτή, αφού τώρα πια σ' αυτή πλήρωναν όλοι φόρους την παρέδωσε ο Θησέας στους διαδόχους του μεγάλη και τρανή· κι από τότε ως τώρα ακόμη κάνουν οι Αθηναίοι γιορτή της Αθηνάς, που τη λένε «συνοίκια» με δημόσια δαπάνη.

[2.15.3] Προτήτερα, αυτό που λέγεται σήμερα «Ακρόπολη» ήταν η ίδια η πολιτεία, μαζί με τον τόπο κάτωθέ της προς το νοτιά. [2.15.4] Κι απόδειξη είναι το εξής: ότι δηλαδή οι ναοί απάνω στην ίδια την Ακρόπολη είναι και άλλων θεών, κι οι άλλοι έξω ναοί είναι χτισμένοι προς αυτό το μέρος, και του Διός του Ολυμπίου και το Πύθιον, και της Γης και του Διονύσου στις Λίμνες, όπου γιορτάζονται τα παλιότερα Διονυσία το μήνα Ανθεστηριώνα, όπως το 'χουν συνήθιο να τα γιορτάζουν ακόμα και σήμερα οι Ίωνες που κατάγονται από τους Αθηναίους. Και σ' αυτό το μέρος είναι χτισμένα και τ' άλλα αρχαία ιερά. [2.15.5] Και τη βρύση, που αφού τη διαρρύθμισαν και την εστόλισαν έτσι oι τύραννοι, τη λένε σήμερα Εννεάκρουνο, τα παλιά όμως χρόνια, που φαίνονταν οι πηγές, την έλεγαν Καλλιρρόη· κ' εκείνοι επειδή ήταν κοντά τους, τη χρησιμοποιούσαν για τα πιο σπουδαία πράματα, και σήμερα ακόμα εξακολουθεί η συνήθεια να χρησιμοποιούν το νερό της πριν από τις τελετές του γάμου και σε άλλες ιερές στιγμές. [2.15.6] Κ' επειδή άλλοτε την κατοικούσαν, οι Αθηναίοι, λένε την Ακρόπολη ακόμα ως τα σήμερα Πόλη.

[2.16.1] Επειδή λοιπόν τόσους αιώνες κατοικούσαν οι Αθηναίοι αυτόνομοι στις αγροτικές περιοχές, κι αφού ακόμα ενώθηκαν σε μια πολιτεία, όμως πάλι από συνήθεια οι περισσότεροι από τους παλιούς κατοίκους, κ' οι απόγονοί τους αργότερα, συνέχεια ως τον πόλεμο έμεναν στ' αγροχτήματα, δεν τους ήταν εύκολο να ξεσηκωθούνε μ' όλη τους τη φαμελιά και την κατάσταση, και γι' άλλους λόγους, και γιατί δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που χαίρονταν πάλι τις εγκαταστάσεις τους μετά τα Μηδικά. [2.16.2] Τους ενοχλούσε επίσης πάρα πολύ που άφηναν τα σπίτια τους και τα πατρογονικά τους ιερά που ανήκαν στη γενιά τους από το καθεστώς που είχαν τα παλιά χρόνια, και που θ' άλλαζαν τον τρόπο της ζωής τους, και μ' ένα λόγο, νόμιζε ο καθένας πως άφηνε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, την πολιτεία του.

[2.17.1] Κι όταν έφτασαν στην πόλη, λίγοι απ' αυτούς είχαν κατοικίες ή μπορούσαν να μείνουν σε σπίτια φίλων ή συγγενών, οι περισσότεροι όμως κατασκήνωσαν σε έρημα μέρη της πολιτείας, και σ' όλους τους ναούς και τα ηρώα εξόν από την Ακρόπολη κι από το Ελευσίνιο κι αν κανένα άλλο ήταν ασφαλισμένο με κλειδαριές· καθώς και το μέρος που λεγόταν Πελασγικό κάτω από την Ακρόπολη, που υπήρχε παλιά κατάρα να μην το κατοικήσουν ποτέ κ' εμπόδιζε την κατοίκησή του κ' ένα τέλος στίχου ενός παλιού χρησμού, που έλεγε «… καλύτερα να 'ναι αδειανό το Πελασγικό», κι όμως από την πίεση της άμεσης ανάγκης γέμισε κι αυτό πρόχειρες κατοικίες. [2.17.2] Εμένα όμως μου φαίνεται πως ο χρησμός βγήκε σωστός με αντίθετο τρόπο απ' ό,τι περίμεναν, πως δηλαδή δεν έπεσαν οι συμφορές στην πολιτεία επειδή κατοικήθηκε το μέρος παράνομα, αλλά πως αναγκάστηκαν να το κατοικήσουν εξ αιτίας του πολέμου· το μαντείο δεν ανέφερε τον πόλεμο ρητά, αλλά τραγουδούσε από τα παλιά χρόνια πως δε θα κατοικηθεί ποτέ για καλό. [2.17.3] Χτίστηκαν ακόμα παράγκες και μέσα στους πύργους των τειχών, κι όπως κι όπου μπορούσε ο καθένας· γιατί δεν τους χωρούσε όλους η πολιτεία όταν μαζεύτηκαν, και ύστερα χώρισαν σε είδος οικόπεδα και το μέρος ανάμεσα στα δυο μακρά τείχη, κ' εγκαταστάθηκαν εκεί, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος από τα τείχη του Πειραιά. [2.17.4] Συγχρόνως άρχιζαν κ' οι καθαυτό πολεμικές επιχειρήσεις, και στρατολόγησαν άντρες από τους συμμάχους, κι αρμάτωσαν εκατό καράβια για να εκστρατεύσουν από τη θάλασσα ενάντια στην Πελοπόννησο. Σ' αυτό λοιπόν το σημείο της πολεμικής τους προετοιμασίας βρίσκονταν οι Αθηναίοι

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Mark Mazower, Ιστορικός στο Columbia University: Οι Έλληνες καλούνται για ακόμη μια φορά να πολεμήσουν για το μέλλον του κόσμου!
The New York Times, 29/06/2011

Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, κλονίζει τον πλανήτη

Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ισως προκαλεί έκπληξη που αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή.

Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης.

Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από τη φυλακή της αυτοκρατορίας. Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. “Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου”, έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του “Ελλάς”,“το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! ”.

Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους. Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός νέος συνδυασμός της συνταγματικής δημοκρατίας και του εθνικισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην “ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη” στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική , εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από έθνη-κράτη.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο. Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια συνταγή για διεθνή αστάθεια.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, έλληνες και τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους προς χάριν της εθνικής ομοιογένειας.
Η ελληνο - τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ναζιστές και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Είναι ειρωνικό, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν επίσης στην πρωτοπορία της αντίστασης στους ναζιστές. Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Αξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο - ιταλικό πόλεμο ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα. Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει.

Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας. Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή. Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις.

Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου.Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Ανυψωμένη ξαφνικά σε έναν διατλαντικό αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη - μία Ευρώπη που είχε αυτοκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον.

Καθώς τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ναπάλμ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή. Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου. Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προανήγγηλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του ‘90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη. Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή.

Και τώρα, σήμερα, αφότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του ‘90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα: “ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;”.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη - κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα. Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον.
Ο κ. Μαρκ Μαζάουερ είναι Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Το άρθρο μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα των NYT.


ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΚΥΒΙΚΑ


Ο καθηγητής γεωλογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος προσδιορίζει στα 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου, νότια της Κρήτης.

Με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας , ο κ Φώσκολος τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα βλέπει με θετικό τρόπο αυτές τις πρωτοβουλίες.

" Τελευταία , υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας ο οποίος πιστεύω ακράδαντα, θα μας βγάλει από το χρέος. Αν αξιοποιήσομε τον ορυκτό πλούτο τα χρέη τα βγάλαμε," υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ Φώσκολος.

"Περιμέναμε αυτή την απόφαση πολλά χρόνια," συμπλήρωσε ο Αντώνης Φώσκολος, με αφορμή το πράσινο φως που έδωσε το Υπουργικό συμβούλιο στη σύσταση φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, " το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι η Βόρειος Αφρική η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα που έχει περισσότερα αποθέματα."

Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα που δεν πρέπει να χαθεί.

Τρεις άξονες για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Όπως υποστηρίζει, " υπάρχουν τρία κομμάτια .Το πρώτο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσομε τον ορυκτό πλούτο για να βγάλομε τα χρέη. Το δεύτερο , είναι ότι αυτό τον ορυκτό πλούτο τον χρειάζεται η Ευρώπη Αυτό το μήνυμα δεν έχει περάσει από την ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους: Κύριοι, εσείς θα χρειαστείτε ενέργεια μετά το 2015, αυτή την ενέργεια την έχομε εμείς και θα σας την δώσομε. Και το τρίτο είναι η γεωπολιτική δύναμη που αποκτούμε.

Το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης

Άρα αυτή τη στιγμή η Κρήτη έχει ένα "κλειδί" τρομακτικό .Οχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο αλλά διότι αυτή τη στιγμή όλος ο ορυκτός πλούτος αυτός που έχει η ανατολική Μεσόγειος θα περάσει μέσα από την Κρήτη", υπογράμμισε.

Πως θα γίνουν οι έρευνες στην Κρήτη

Όσο αφορά τις έρευνες που θα γίνουν στην Κρήτη ο καθηγητής τόνισε: " Θα πάμε κάτω μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι το ένα κομμάτι, ένα άλλο κομμάτι μεγάλο κομμάτι , είναι το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου . Έχει απόθεμα , πόσο δεν ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου το υπολογίζω ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού."

Μάλιστα ο κ Φώσκολος θέλοντας να δώσει ένα συγκριτικό μέγεθος σε σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου είπε χαρακτηριστικά : "Η Δυτική Ελλάδα έχει 20 πρίνους και η Κρήτη έχει….2000 Πρίνους."

Η διενέργεια ερευνών τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κρήτης και η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων, θα καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης τονίζουν οι επιστήμονες, γεγονός που μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να απαλλάξει τη χώρα από την παρούσα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας, και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως το μεγαλύτερο βήμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, των τελευταίων δεκαετιών.

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ


Ευθύνες στους ηγέτες της Ευρώπης για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης αποδίδει η "Νιου Γιορκ Τάιμς", με σημερινό κύριο άρθρο της, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι όλο και πιο πιθανή είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας, λόγω ακριβώς αυτής της πολιτικής που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.



Όπως τονίζεται, η χρεοκοπία της Ελλάδας, υπό το βάρος χρέους μισού περίπου τρισεκατομμυρίου δολαρίων θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας υποστηρίζει ότι δεν έχουν λάβει τη σωστή προσέγγιση στο θέμα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποτραπεί μια ελληνική χρεοκοπία μέσω της μείωσης των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια και της ενίσχυσης των ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα. 



Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντί να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οποία από κοινού με φορολογικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση πόρων για πλήρη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, επικεντρώνονται σε περίπλοκα και αβέβαια σχέδια για να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών τους, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, με την παράθεση της άποψης ότι επιμένουν ενάντια σε κάθε λογική ότι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μετάσχουν εθελοντικά στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, προσποιούμενοι ότι η Ελλάδα δεν κινείται σταδιακά προς τη χρεοκοπία. 



Στο κύριο άρθρο γίνεται αναφορά στην έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με νέα μέτρα λιτότητας και ότι παρόμοια μέτρα κατά το παρελθόν έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό, αλλά απειλούμενοι με τη διακοπή της παροχής δανείων από την Ε.Ε., οι Σοσιαλιστές (η ελληνική κυβέρνηση) δεν είχαν άλλη επιλογή (η αντιπολίτευση των συντηρητικών αγνόησε τις πιέσεις και ψήφισε κατά), επισημαίνοντας επίσης ότι σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα εκταμίευε την επόμενη δόση δανείων διάσωσης και θα σχεδίαζε μία νέα μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, ώστε η Ελλάδα να ανακάμψει και να ξεπληρώσει. Τα βραχυπρόθεσμα χρήματα, που χρειάζονταν επειγόντως οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες ώστε να παραμείνουν φερέγγυες, εγκρίθηκαν εύκολα. Η μακροπρόθεσμη βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα για να κρατήσει τις ελπίδες για ανάκαμψη ζωντανές, αναβλήθηκε για μετά τις διακοπές του Αυγούστου.



Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι με την αναμονή δεν επιτυγχάνεται τίποτε. Σε δύο μήνες είναι πολύ πιθανό ότι το ελληνικό χρέος θα είναι μεγαλύτερο, οι επενδυτές ακόμη πιο συνετοί και τα επιτόκια υψηλότερα. Και οι εκλογές για την επανεκλογή, που κυριαρχούν στη σκέψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νίκολα Σαρκοζί, θα είναι ακόμη πιο κοντά, τονίζεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα χρέη της Ελλάδας θα συνεχίσουν να αυξάνονται, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και η οικονομία συρρικνώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά.



Τέλος, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, υπογραμμίζεται ότι αν δοθεί στην Ελλάδα αρκετός χρόνος και χρηματοδοτική ανάσα ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, η χώρα μας μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της. Οι λιγότερες απαιτήσεις της Ευρώπης για λιτότητα, μαζί με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, μπορεί να δώσουν ώθηση για σημαντική ανάπτυξη, ώστε να αρχίσει η χώρα να μειώνει τα χρέη της. Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, δεν μιλούν καν για αυτή την προσέγγιση. Αντίθετα, επικεντρώνονται σε πολύπλοκα και αμφισβητήσιμα σχέδια για να μειώσουν τις απώλειες των τραπεζών. Επιμένουν στη λογική οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν εθελοντικά στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.



Σύμφωνα πάντα με το κύριο άρθρο της εφημερίδας, ακόμη, προσποιούνται ότι η Ελλάδα δεν οδεύει αργά προς τη χρεοκοπία. Αυτή η προσέγγιση με κλειστά τα μάτια, δεν βοηθά τη χώρα και δεν θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία, ούτε θα ελαφρύνουν τις συνέπειές της. 


ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ


Μια 84χρονη Χανιώτισσα έλυσε το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού...Περισσότερα από είκοσι χρόνια από τη ζωή της αφιέρωσε η Ζαφειρώ Γεωργουλάκη για να λύσει, όπως υποστηρίζει, ένα μυστήριο αιώνων. Η αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού αποτέλεσε όνειρο ζωής για δεκάδες διεθνούς φήμης επιστήμονες. Τελικά τα κατάφερε μια 84χρονη Χανιώτισσα, η οποία μάλιστα δεν πήγε ούτε στο Δημοτικό σχολείο. Όπως δηλώνει στην «Espresso», ύστερα από αυτή την επιτυχία της είναι έτοιμη να τα βάλει με όποιον προσπαθήσει να την αμφισβητήσει, καθώς και με όσους κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στον δίσκο της Φαιστού.

«Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο δίσκος της Φαιστού είναι ένα ημερολόγιο που δείχνει τις εποχές και τις περιοχές όπου γίνονταν κατά εποχή διάφορες καλλιέργειες. Άλλοι πάλι ότι ο δίσκος ήταν αιγυπτιακός και περιελάμβανε μυστικά που δεν πρέπει να μάθουν οι Μινωίτες. Σεβαστή η άποψή τους, αλλά ήρθε η ώρα να ακουστεί και η δική μου, που είμαι σίγουρη ότι είναι η πιο σωστή. Ο δίσκος της Φαιστού είναι μια παραγωγική υδρόγειος σφαίρα που περιλαμβάνει τον παραγωγικό χάρτη της μινωικής Κρήτης. Στην Κνωσό, σύμφωνα με τη δική μου εξήγηση γινόταν διεθνής έκθεση ανταλλαγής προϊόντων. Αυτό φαίνεται, αν εξηγήσεις ένα ένα τα σχέδια αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν επάνω στον περίφημο δίσκο της Φαιστού

Σύμφωνα με την Ζαφειρώ Γεωργουλάκη, στον διάσημο δίσκο της Κρήτης, που βρέθηκε στα ανάκτορα της Φαιστού το 190 από μια ιταλική αρχαιολογική αποστολή, απεικονίζεται στη μια πλευρά η Ευρώπη, και στην άλλη η Αφρική. «Αυτό φανερώνει ότι οι Κρήτες από εκείνη την εποχή, γνώριζαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. Τα σχέδια στα χωρίσματα είναι τα είδη παραγωγής, ενώ όλα τα χωρίσματα που φαίνονται στο δίσκο είναι τα κράτη και οι αποικίες που εξερευνούσαν ή μετανάστευαν οι Κρήτες στα παράλια της Μεσογείου, όπου έκτιζαν νέες πολιτείες και μετέφεραν εκεί τον κρητικό πολιτισμό».

ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ


Γράφει ο Δημήτρης Ιωάννου

ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ, ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ.

Τίθεται το ερώτημα, ανατρέπεται η μέχρι τώρα γνωστή Ιστορία;
Εμείς λέμε ίσως ναι, διότι το ενδιαφέρον ενός απόδημου Έλληνα για να παρουσιάσει σε όλο τον κόσμο το γεγονός, η προσφορά ενός Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών και οι περιγραφές αρχαιολόγου καθηγητή Θεόδωρου Σπυρόπουλου, αποδεικνύουν ότι ανακαλύφθηκε το Ανάκτορο του Μενέλαου και της Ελένης το οποίο βρίσκεται την αρχαία Λακεδαίμονα. Και όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα από μια ενέργεια προώθησης των πιο πάνω του απόδημου Έλληνα από την Κολωνία κ. Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη.
Είχα διαβάσει τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον...αθηναϊκό Τύπο για την ανακάλυψη του Ανακτόρου του Μενέλαου και της Ελένης καθώς επίσης και την ανακάλυψη της χαμένης Μητρόπολης των Μινυών, την αρχαία Λακεδαίμονα και η οποία υπήρξε το λίκνο του πρώτου μεγάλου πολιτισμού των Ελλήνων.

Τώρα που ήρθε σε φως, η Λακεδαίμων η Ιερή πόλη της λίμνης καθώς επίσης το ανάκτορο της Ελένης και του Μενελάου, αλλά και... την τεράστια πυραμίδα-πρωτεύουσα της αρχαιότατης αυτοκρατορίας των Μινύων, από την οποίαν ξεκίνησαν τα γράμματα και οι τέχνες την Τρίτη π. Χ. χιλιετία, θα γίνει άραγε και πότε προσπάθεια να ξαναγραφεί η παγκόσμια ιστορία; Αφού τώρα πλέον έχει φανεί η μεγάλη ανακάλυψη που αποδεικνύει, ότι οι Έλληνες είναι αυτόχθων φύλο και κατέχουν από την αρχαιότητα το ελληνικό αλφάβητο.
Στο Δήμο Πελλάνας, σε άγνωστη για τους περισσότερους περιοχή του Ταϋγέτου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια τα σπουδαιότερα ευρήματα του 21ου αιώνα και της νέας χιλιετίας και, ίσως τα πιο σημαντικά ευρήματα σε παγκόσμιο και διαχρονικό επίπεδο(εδώ να τονίσουμε την δικαιολογημένη επιμονή του δραστήριου Δημάρχου Πελλάνας Δημητρίου Ηλία Γομάτου,που διεκδικεί πιστώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού,για την συνέχιση των ανασκαφών και την ανάδειξη των σημαντικών ευρημάτων--ο κύριος Σαμαράς ως υπουργός πολιτισμού δεν είχε επιδείξει ενδιαφέρον).

Στην Πελλάνα λοιπόν ανακαλύφτηκαν το ανάκτορο και οι τάφοι του Μενελάου και της Πανέμορφης Ελένης. Εκεί ήρθε στο φως μία πολιτεία πολύ αρχαιότερη των Μυκηνών, η ανάδυση της οποίας αποδεικνύει τα όσα διδάσκονται για Ινδοευρωπαίους και την Κάθοδο των Δωριέων είναι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μυθεύματα και επινοήσεις, και τα περί υιοθέτησης του φοινικικού αλφαβήτου μέχρι από τους Έλληνες.

Ο Νίκος Κυτόπουλος ( Γ. Πολύμερου) αναφέρει, ότι οι τρεις ανακαλύψεις που έγιναν στη χώρα μας κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα,διαλύουν αυτόματα τον Ινδοευρωπαϊκό μύθο ότι οι Έλληνες δεν είναι αυτόχθονες αλλά ετερόχθονες.. Έτσι, πέρασαν πολλά χρόνια άκαρπα με την αποκρυπτογράφηση, αλλά πείστηκαν και οι Ινδοευρωπαϊστές ότι οι άνθρωποι της εποχής του 1500 π.Χ. οπότε εμφανίστηκε η γραμμική Β΄ έγραφαν και μιλούσαν ελληνικά. Και εκεί που διερωτούνται πολλοί σήμερα είναι ότι ενώ διαπιστώθηκε ότι ο όρος αυτός εκπληρώθηκε και μετά την αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού μια τέτοια είδηση κυκλοφορεί επί έξι χρόνια και κανένας τύπος, κανένας τηλεπομπός, κανένας κήρυκας δεν το διάδωσε και καμιά χαρμόσυνη καμπάνα δε το εξάγγειλε; Αν βεβαιωθεί οριστικά ύπαρξη ελληνικής γραφής ότι στο χώρο του Αιγαίου οι άνθρωποι μιλούσαν, το 2700 π.Χ. ελληνικά, τότε πρέπει ν΄ αλλάξει η Ιστορία της γραφής, όσο και της Ελλάδας.
Είχα επίσης διαβάσει στον ελληνικό τύπο τις περιγραφές του καθηγητή Θεόδωρου Σπυρόπουλου. Τελευταία ήρθε από την Αθήνα ένας καλός, παλιός μου φίλος από τα πανεπιστημιακά μας χρόνια στη Γερμανία ο Κυριάκος Τσενίδης και μου έφερε ένα πολιτιστικό φυλλάδιο για την Πελλάνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο γυναικών, που περιείχε νέα της Πελλάνας και μία σύντομη περιγραφή από τον Θ. Σπυρόπουλου με την επιθυμία και παράκληση του φίλου μου και για χάρη του να τα παρουσιάσω στα ελληνόφωνα ΜΜΕ του εξωτερικού και σε ελληνόγλωσσες ιστοσελίδες, όπου πράγματι και ευχαρίστως πραγματοποιώ την επιθυμία του..

Η ωραία Ελένη της Σπάρτης έγινε αφορμή ενός αιματηρού και πολύχρονου πολέμου. Σήμερα γίνεται η αιτία για να βρούμε τις χαμένες μας ρίζες. Αυτό που πολλοί διαισθάνονταν και υποστήριζαν εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή οι Έλληνες ήταν ο λαός εκείνος ο οποίος έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε Δύση αλλά και Ανατολή, μπορεί πια να αποδειχθεί με επιστημονικά στοιχεία, πέρα από κάθε αμφισβήτηση !
Η αγγλική αρχαιολογική υπηρεσία που ερευνούσε το χώρο για 150 χρόνια είχε εντοπίσει ένα μέρος που λέγεται Μενελάιο, στο οποίο δεν είχε βρεθεί κάτι αξιόλογο που να μπορεί να κάνει γενικώς παραδεκτό το ότι η Σπάρτη αποτελούσε ένα μυκηναϊκό αυτοκρατορικό κέντρο, άρα λοιπόν δεν υπήρξε στη Σπάρτη.
Στην πραγματικότητα, όμως η Σπάρτη, ύφανε το παρελθόν της πάνω στο τιμόνι μιας άλλης πόλης, της Λακεδαίμονος! Η Σπάρτη αργότερα ένωσε ετερόκλητα φυλετικά στοιχεία υπό ένα σιδηρούν πολίτευμα, που είχε ανάγκη να παρουσιαστεί ενοποιητικά μπροστά σε αυτούς τους πληθυσμούς και ταυτόχρονα η ίδια ως μία πόλη απολύτως αυτάρκης. Έτσι, το πρόβλημα της τοποθεσίας του μυκηναϊκού ανακτόρου παρέμεινε άλυτο ως το τέλος του 20ου αιώνα.
Ο λακωνικός πληθυσμός, στη Σπάρτη και ευρύτερα στη Λακωνία, αποτελείται από δύο φύλα: τους Αχαιούς, με επίκεντρο το μυκηναϊκό ανάκτορο, και τους Δωριείς....
Το πρώτο έυρημα βρέθηκε το 1980. η κοινότητα της Πελλάνας είχε μια μικρή πίστωση στη διάθεσή της από το υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί μετέβη ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος, αν και πριν από αυτόν η περιοχή είχε γίνει αντικείμενο επανειλημμένων επισκέψεων από την αγγλική αρχαιολογική σχολή.
Κοντά στην Πελλάνα υπήρχε μια εκπληκτική πηγή , η οποία σκεπάστηκε με τσιμέντο, όπου οι κάτοικοι είχαν βρει πολλά αρχεία ειδώλια, μικρά αγγεία και άλλα αντικείμενα των οποίων η τύχη αγνοείται...
Ο Σπυρόπουλος αρχικά έκανε μια μικρή τομή κοντά σε αυτόν τον τάφο και έπεσε πάνω σε έναν άλλο εκπληκτικό τάφο, το μεγαλύτερο και καλύτερα λαξεμένο θολωτό όλης της μυκηναϊκής Ελλάδας: Στους τοίχους του έφερε κάποια ιχνογραφήματα, ένα λιοντάρι και ένα γρύπα, σαφή εμβλήματα βασιλικής δυναστείας. Τα ίδια εμβλήματα πιθανότατα βρίσκονταν πάνω από την πύλη του τείχους. Ο τάφος ήταν συλημένος ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, δηλαδή στο 1200 π.Χ., με την καταστροφή του ανακτόρου.... Μετά την ανακάλυψη του μεγαλειώδους θολωτού τάφου, είχε πειστεί ο αρχαιολόγος ότι η τωρινή Πελλάνα έπρεπε να ήταν μία από τις πόλεις του Μενελάου.
Η Λακεδαίμων στη Λακωνία – Το ανάκτορο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης
Η ανακάλυψη του Ανάκτορου του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης υπήρξε όραμα και επιδίωξη όλων των αρχαιολόγων. Η έρευνα όμως είχε πάρει λανθασμένο δρόμο, αναζητώντας το Ανάκτορό τους στη Σπάρτη και όχι στην πραγματική κοιτίδα του, που σύμφωνα με τον Όμηρο υπήρξε η Λακεδαίμων.
Τα μνημεία της εποχής αυτής έχουν αποκαλυφτεί σε μεγαλύτερη έκταση από τις ανασκαφές του καθηγητού Θ. Σπυρόπουλου. Τα μυκηναϊκά Ανάκτορα κτίστηκαν ακριβώς πάνω από τα Ανάκτορα των Μινυών στο μεσαίο άνδηρο και στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης. Το τελευταίο από τα Ανάκτορα αυτά είναι το Ανάκτορο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης, που περιγράφει με λεπτομέρειες η Οδύσσεια, με αφορμή την επίσκεψη του Τηλεμάχου και του Πεισίστρατου στην Λακεδαίμονα λίγο πριν από το τέλος του Μυκηναϊκού κράτους.
* 1. Θολωτός τάφος 2.500 π.Χ.
* 2. Κυκλώπειο τείχος
* 3. Η Κεντρική πύλη
Έχει όμως σωζόμενα θεμέλιά του την τυπική κυκλώπεια δόμηση και τους ορθογώνιους πύργους, στους οποίους προφανώς αναφέρεται ο Λάκων ποιητής Αλκμάν ( 7ος αιώνας π.Χ.) όταν χαρακτηρίζει τη Λακεδαίμονα-Θεράπνη καλλίπυργοι (απόστ. 14 β , (διότι η Λακεδαίμων όταν έπαυσε να είναι διοικητική πρωτεύουσα στα μέσα του 11ου αιώνα π.Χ. μετετράπη σε ιερό χώρο των Λακεδαιμονίων και ονομάστηκε Θεράπνη. Τότε χτίστηκε στο μέσο του Μεγάρου ο αρχαιότερος ελληνικός Ναός προς τιμήν της Ελένης και των Διοσκούρων, στη λατρεία των οποίων οι Λεκεδαιμόνιοι είχαν αναθέσει μεταξύ άλλων και πήλινους δίσκους ενεπίγραφους με τα αρχικά των ονομάτων τους (Ε.Δ). Τότε εξάλλου ιδρύεται και η νέα Δωρική πρωτεύουσα η Σπάρτη που συνέχισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Λακεδαίμονος.
* 4. Ο βασιλικός τάφοςΣυγκεκριμένα έχουν έλθει στο φως ο πρώτος Βασιλικός Τάφος των Μυκηναίων στη κορυφή της Ακρόπολης και οι τάφοι των ακολούθων των Βασιλέων, που έγιναν πάνω από τα ιερά των Μινυών στην ίδια θέση ( 1600-1500 π.Χ.) Ο μεγάλος τάφος είναι λακκοειδής, όπως εκείνοι των Μυκηνών σκαμμένος στο βράχο και έχει διαστάσεις 3χ4χ5 μέτρα περίπου.
* 5. Ο «Τάφος της Ελένης»
* 6. Από την ανασκαφή του Μινυακού Ανακτόρου
Το ανάκτορο του Μενελάου στη Ν. πλαγιά του λόφου Παλαιόκαστρο αποτελείται από το μεγάλο Μέγαρο διαστάσεων 13,80χ37 μέτρα και ένα τεράστιο συγκρότημα ιερών, αποθηκών, εργαστηρίων και άλλων λειτουργικών χώρων πίσω από το Μέγαρο προς Β που κάλυπτε έκταση 6.000 τ.μ. περίπου.
Οι χώροι αυτοί δεν έχουν ακόμα ανασκαφή στο σύνολό τους. Το επιβλητικό αυτό ανακτορικό συγκρότημα ολοκληρώθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα π.Χ. και λίγο μετά περιβλήθηκε με τεράστιο κυκλώπειο τείχος, το οποίο περιέκλειε και το Ανάκτορο και την πόλη και την πηγή ΠΕΛΛΑΝΙΔΑ, σύμφωνα με γνωστή Μυκηναϊκή αμυντική πρακτική, που εξασφάλιζε επάρκεια νερού σε περίπτωση πολιορκίας. Η κύρια Πύλη του τείχους βρισκόταν στη Ν πλευρά και οδηγούσε προς το Μέγαρο, όπως ακριβώς περιγράφεται στην Οδύσσεια. Το τείχος κατεδαφίστηκε στην ιστορική αρχαιότητα ( 4ος αιώνας π.Χ.) και είχε δεχθεί διάφορες επισκευές και αλλαγή χρήσεως (ένα τμήμα του είχε χρησιμοποιηθεί σαν δρόμος).

Αρχαιολογικά ευρήματα
* Σαλτσίερα – Κύκνος των ΠΕ II χρόνων
* Κάνθαρος του 1.700 π.Χ
* Αλάβαστρο του 1.400 π.Χ .
* Ψευδόστομος Αμφορίσκος του 1.250 π.Χ
* Πρωτογεωμετρικός Κρατήρας του 1.050 π.Χ.
* Γεωμετρική Λήκυθος του 950 π.Χ.
Το Μυκηναϊκό κράτος
Τη σπουδαιότητα του Μυκηναϊκού κράτους της Λακεδαίμονος υπογραμμίζουν οι βασιλικοί τάφοι της Πελεκητής, οι μεγαλύτεροι θολωτοί λαξευτοί τάφοι όλης της Μυκηναϊκής Ελλάδος. Σε αυτούς ασφαλώς ετάφησαν και ο Μενέλαος και η Ελένη, δηλαδή στην πραγματική Θεράπνη και όχι στην πολύ μεταγενέστερη Θεράπνη της Σπάρτης, όπου ματαίως επί εκατόν πενήντα (150) χρόνια αναζητούσαν το Ανάκτορό τους και τους τάφους τους οι αρχαιολόγοι !
Στα ιστορικά χρόνια η Λακεδαίμων μετονομάζεται σε Πελλάνα και μεταφέρεται αρχικά στο λόφο Τρυπόρραχη, όπου αποκαλύφτηκαν νεκροταφεία των γεωμετρικών χρόνων και αργότερα στην πεδιάδα νότια από τη σημερινή κωμόπολη.
Τον 2ο αιώνα μ.Χ. την επισκέφτηκε σε ένα από τα πολλά ταξίδια του ο περιηγητής Παυσανίας, ο οποίος ανέφερε δύο μνημεία της, το Ιερό του Ασκληπιού και την Πελλανίδα πηγή, απέφυγε όμως να αναφερθεί στην εντατική λατρεία που ασκούσαν οι κάτοικοι της Πελλάνας και στο Μυκηναϊκό Ανάκτορο και στους Βασιλικούς Τάφους προς τιμήν των Ηρακλειδών, των Διοσκούρων και της Ελένης.
Τι έφεραν σε φως οι πρόσφατες ανακαλύψεις;Ανακαλύπτοντας όμως το Ανάκτορο του Μενελάου και της Ελένης, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι και την χαμένη Μητρόπολη των Μινυών, την αρχαία Λακεδαίμονα, η οποία υπήρξε το λίκνο του πρώτου μεγάλου πολιτισμού των Ελλήνων. Μητρόπολη κτισμένη στο μέσον μιας τεράστιας λίμνης που της έδωσε τα επίθετα κοίλη κητώεσσα, κοιτίδα των Αργοναυτών και των τεχνοκρατών του Αρχαίου Κόσμου. Η Μινυακή Λακεδαίμων υπήρξε πρωτεύουσα της Χρυσής Χιλιετίας του Δωρικού Ελληνικού Πολιτισμού ( 2700 – 1700 π.Χ.). Αυτό μαρτυρούν τα μνημεία που ήλθαν μέχρι τώρα στο φως, τα Ανάκτορό της, οι θολωτοί κτιστοί τάφοι των Ηγεμόνων της και τα κυκλικά-θολωτά Ιερά της στην κορυφή της Ακρόπολης, η οποία με τεράστιες επεμβάσεις πήρε το σχήμα μια τρίβαθμης πυραμίδας.
Τα μνημεία της Μινυακής Λακεδαίμονος έχουν κοσμικό-γεωμετρικό προσδιορισμό και ο πολιτισμός της μεταλαμπαδεύτηκε από τους Αργοναύτες στα πέρατα του Αρχαίου Κόσμου.
Στην κατεστραμμένη από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος (περί 1700 π.Χ.) Μινυακή Λακεδαίμονα, εγκαταστάθηκαν οι ΑΧΑΙΟΙ και συνέχισαν τον ιστορικό και πολιτιστικό της κύκλο για πεντακόσια ακόμη χρόνια (1700 & 1200 π.Χ.)
Μετά από αυτές τις ανακαλύψεις πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή και η ελληνική Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εξετάσει περαιτέρω μία τόσο σημαντική πτυχή της ελληνικής ιστορίας. Η πολιτική και ιστορική προπαγάνδα είχαν αποκρύψει την Λακεδαίμονα και τον έξοχο πολιτισμό της που ήλθε πρόσφατα στο φως με τις ανασκαφές των αρχαιολόγων και ευελπιστούμε να γνωστοποιηθεί στο μέλλον, και ότι θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε για κάθε νεότερη αποκάλυψη από τις περαιτέρω έρευνες και ανασκαφές αλλά και τις δραστήριες επεξηγήσεις των υπευθύνων και εποικοδομητικές προοπτικές όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More