ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ


Στα τέλη του 20ού αιώνος και με τον ερχομό του 21ου ο Ελληνικός λαός υπέστη δύο τεράστιες εξαπατήσεις: .Την πρώτη, το 1999, στο Χρηματιστήριον Αξιών αθηνών, όπου εκλάπησαν υπό διαφόρων επιτηδείων περί τα...
35 τρις δραχμές από 1,5 εκκατμύριον επενδυτάς- και μάλιστα ατιμωρητί!Την δεύτερη, το 2002, δια της καθιερώσεως του ευρώ ως νομίσματος της χώρας υπό της τότε κυβέρνησεως Σημίτη, ενώ η Ελληνική οικονομία ήταν τελείως απροετοίμαστη δι' ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα: την υιοθεσία ενός ξένου (οθνείου) νομίσματος, εις αντικατάστασιν του.....
εθνικού, της δραχμής....

Κατά την επακολουθήσασα τριετία οι μεν τιμές καταναλωτού υπερεδιπλασιάσθησαν (όταν τα λαϊκά εισοδήματα αυξήσθησαν μόνο 17% του ενεργού πληθυσμού (575.000 ανέργοι). Το δημόσιον χρέος έφτασεν επισήμως τα 210 δις ευρώ ή το 124% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος και το ετήσιον Έλλειμα το 6% του ΑΕΠ (2004) επισύροντας την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής επιτροπής και την άνοδο του κόστους δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου, λόγο της πιστοληπτικής υποβαθμίσεώς του. Ανεπισήμος βεβαίως το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ μαζί με το συνταξιοδοτικό χρέος το 300% του ΑΕΠΕν τούτοις η μεγαλειώδης "απάτη" του ευρώ υπερέβη εκείνη του χρηματιστηρίου, καθ'οσον η φθοροποιός επίδρασις του ευρώ εξακολουθεί αμείωτος επί της Ελληνικής οικονομίας. Υποσκάπτει

Κων/νος Σημίτης
την κοινωνική συνοχή με την περιθωριοποίησιν ολοκλήρων πληθυσμών και περιοχών (π.χ των καπνοπαραγωγών και της Δυτικής Μακεδονίας) κι απαξιωνεί το εγχώριο προϊόν στην διεθνή αγορά (π.χ τ' αγροτικά, την υφαντουργά. τον τουρισμό κ.λπ.)

Τον χαρακτηρισμόν "τεράστια απάτη" απέδωσε πρώτη η Monde diplomatique στην κυκλοφορία του ευρώ πανευρωπαϊκώς. Με το ευρώ εις παγκόσμιον χρήση είναι ήδη ορατή η "γιγάντωσις της ανεργίας" στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της ανατιμήσεως του έναντι της "ζώνας του δολλαρίου" (ΗΠΑ, Κίνα, Νοτοανατολική Ασία, Κορέα, Τουρκία κ.λπ)

Την εντεύθεν της εισαγωγής του ευρώ υποχώρησι της απασχολήσεως, στις χώρες της Ευρωζώνης και ιδίως στην ανέτοιμον Ελληνική οικονομία, είχα προβλέψει στο ομότιτλο βιβλίο μου (Κάκτος,2000) Η Καταστροφική επίδρασις του ευρώ διαδίδεται ως επιδημία τώρα και υποσκάπτει όχι μόνον ολόκληρον την Ελληνική κοινωνία, αλλά και την Ευρωπαϊκή οικονομία (5 εκατ. ανεργοι στην Γερμανία, περισσότεροι απ' όσους ανέβασαν τον Αδόλφο Χίτλερ στην εξουσία το 1933). Οδήγησε τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας στην παράβαση του Συμφώνου σταθερότητος και Αναπτύξεων (sic). Στην επιτήρησι της Ελλάδος δι' υπερβολικό δημόσιον έλλειμα και εν τέλει στο πλήρες "ξεδόντιασμα" της, που μακροπροθέσμως θα υποσκάψει την ευστάθεια του ευρώ.Ειδικώς στην Ελλάδα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, τα ιδιωτικά κεφάλαιαδιαρρέουν στο εξωτερικό και το κόστος εργασίας, ανα μονάδα προϊόντος, ανέρχεται με ρυθμόν υπερδιπλάδιο της Ευρωζώνης, ως παρεδέχθη ακόμη κι ο (συν) υπεύθυνος (δια την ένταξι στην "ΟΝΕ") πρώην Δοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας (βλ. σχ. κατάθεσί του στην βουλή 11.11.2004)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορεί και εξίσταται "οτι τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης ηύξησαν την αντίστασι του πληθωρισμού" (Βλ. σχ. έκθεσι της ΕΚΤ με τίτλον " Πληθωρισμού αντοχή" Δεκ 2004) Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο ζητεί την άρσι των αγκυλώσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως, ο διαβόητος ΟΟΣΑ, ζητεί την άρσι των αγκυλώσεων της Ευρωπαϊκής οικονομίας και την αποδόμησι του "κοινωνικού μοντέλου" που ισχύει στην Δυτική Ευρώπη από της Εποχής του Μπίσμαρκ.
Πως εν τοιάτη περιπτώσει το ευρώ ανατιμάται έναντι του πολύ "ισχυροτέρου" δολλαρίου;


ΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ


«Έλυσε» τη σιωπή του ο Κώστας Καραμανλής.

Μετά από ενάμισι χρόνο ο τέως πρωθυπουργός επιλέγει να μιλήσει για όλους και για όλα στον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα και στο περιοδικό Crash, όπως γράφει η Real News.

Ο κ. Καραμανλής φέρεται να είναι απογοητευμένος με την πολιτική, λέγοντας «εγώ τελείωσα, θα ασχοληθώ με την οικογένειά μου, τον Αλέξανδρο και την Αλίκη. Θα γράψω ένα βιβλίο, μια ιστορική αφήγηση, όχι ένα πολιτικό μανιφέστο».

Ο τέως πρωθυπουργός, υπόσχεται ότι, θα απευθυνθεί και στον Ελληνικό λαό «όταν έλθει η κατάλληλη ώρα».

Για το Βατοπέδι επιμένει ότι, δεν ήταν σκάνδαλο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πίστευα ότι δεν με αγγίζει ηθικά, πήγαινε να δεις που μένει ο Αγγέλου και θα καταλάβεις. Σίγουρα έγιναν λάθη.»

Ο Μακεδόνας πολιτικός για πρώτη φορά μιλά για την περίφημη φράση περί «νταβατζήδων», και τον βασικό μέτοχο. «Οι ενδιαφερόμενοι τότε κινητοποίησαν τους μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους στην Ευρώπη και με τη δύναμή τους μπλόκαραν το νομοσχέδιο στην ΕΕ. Μας απείλησαν ότι θα μας κόψουν τις επιδοτήσεις, τι να έκανα;»

Αισθάνεται υπερήφανος για το βέτο, που έθεσε στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ χαρακτηρίζει φίλο του τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Ο κ. Καραμανλής κάνει ιδιαίτερα μνεία στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, υπογραμμίζοντας, πως θα τον στήριζε σε ό,τι αποφάσιζε για το σχέδιο Ανάν. Αφηγείται μάλιστα ότι ο τότε πρόεδρος της Κύπρου του είχε πει « είμαι γέρος και άρρωστος αλλά δεν μπορώ να δεχθώ τέτοιο πράγμα για τον τόπο μου».

Ο τέως πρωθυπουργός του απάντησε: «είσαι γέρος και άρρωστος αλλά και πολύ μάγκας».

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ, μιλά με θετικά λόγια για τον Αντώνη Σαμαρά ενώ για τη Ντόρα Μπακογιάννη, λέει, πως «δεν ήταν στο λούκι κανενός, ήταν ‘’σπαθί’’ όσο ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών».

Αναφορικά με την οικονομία, παραδέχεται ότι, υπήρχε κρίση ελλείμματος αλλά όχι δανεισμού. Επιτίθεται στην κυβέρνηση σημειώνοντας «για ποια μέτρα μιλούν τώρα αυτοί που έφευγαν από τα τραπέζια του διαλόγου».

Τέλος ο κ. Καραμανλής χαρακτηρίζει «βλακείες» όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα από τον σκληρό δίσκο του Μιχάλη Χριστοφοράκου και το «βαθύ λαρύγγι».

ΝΥΧΤΑ ΝΤΡΟΠΗΣ


Σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια ήταν η μεγάλη νύχτα της ντροπής για την ελληνική ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική. Ήταν η νύχτα που δόθηκε η εντολή από την Αθήνα στους Έλληνες καταδρομείς, που βρίσκονταν πάνω στα Ίμια για να αντιμετωπίσουν πιθανή τουρκική απόβαση, να μαζέψουν και να κάψουν την ελληνική σημαία κατ' απαίτηση των Τούρκων.

Τη συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έκανε στον Κώστα Χαρδαβέλλα ο ναύαρχος ε.α. στο λιμενικό και διοικητής των ομαδων υποβρυχίων καταστροφών. κ. Κολιτσόπουλος.

Η απάντηση των καταδρομέων στην κατάπτυστη αυτή εντολή της Αθήνας ήταν να μαζέψουν την σημαία, να την τυλίξουν και να την πάρουν μαζί τους κρυφά από την τότε στρατιωτική ηγεσία.

Η σημαία αυτή βρίσκεται στα χέρια του τότε διοικητή της ομάδας των ΟΥΚ που ήταν στα Ίμια και φυλάασεται σε ένα μέρος μυστικό που είναι κάτι σαν ιερός χώρος των βατραχανθρώπων.


ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΚΥΡΙΕ ΜΠΙΣΤΗ


Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όσους Πόντιους έτυχε να διαβάσουν το βιβλίο του πρώην υφυπουργού κ. Νίκου Μπίστη «Προχωρώντας και αναθεωρώντας», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πόλις». Περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τις διάφορες εθνοτοπικές ομάδες της Β΄ Αθήνας, στην οποία ήταν υποψήφιος κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο γνωστός από τη συμμετοχή του σε πάσης φύσεως τηλεοπτικά παράθυρα πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος φτάνει στην ανοιχτή αμφισβήτηση -για πρώτη φορά από Έλληνα πολιτικό- της ίδιας της ύπαρξης της γενοκτονίας ως ιστορικού γεγονότος!
Ο κ. Μπίστης αφιερώνει δύο ολόκληρες σελίδες του ενδιαφέροντος κατά τα άλλα πονήματός του σε ένα προκλητικής εμπάθειας αντιποντιακό παραλήρημα, με το οποίο κατηγορεί ανοιχτά το χώρο των ποντιακών οργανώσεων για φασισμό και υποστηρίζει ότι το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας χρησιμοποιείται σκόπιμα από διάφορους «επαγγελματίες ποντιοπατέρες» ως εμπόδιο για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού!
Δεν αρκείται όμως μόνο στην έκφραση των «πολιτικών» του θέσεων επί του θέματος ο κ. Μπίστης, αλλά υπεισέρχεται -και μάλιστα με αυτοπεποίθηση ιστορικού ολκής- στην ουσία, υποστηρίζοντας ότι «στα σαντζάκια όπου οι Πόντιοι δεν ξεσηκώθηκαν για να ενισχύσουν τους Ρώσους κατά των Τούρκων, δεν τους πείραξαν». Ακριβώς δηλαδή αυτό που έλεγε και το επίσημο κείμενο του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που μεταφράσαμε και δημοσιεύσαμε σε παλαιότερο τεύχος μας. Και βέβαια μη σπεύσετε να αναρωτηθείτε από αντλεί ο κ. Μπίστης τόση βεβαιότητα για το ατράνταχτο ιστορικό επιχείρημα που επικαλείται, διότι στις επόμενες σελίδες του βιβλίου του παρουσιάζει επαρκείς αποδείξεις του σεβασμού που τρέφει προς την επιστήμη της ιστορίας, αναφερόμενος επανειλημμένως στη εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπο της κυρίας Ρεπούση (της γνωστής «μοντέρνας» ιστορικού, που έγραψε και τύπωσε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων τα γνωστά φληναφήματα περί «συνωστισμού» στην προκυμαία της Σμύρνης), αλλά και στον αποτροπιασμό του για την άδικη επίθεση που αυτή δέχθηκε από διάφορους αγράμματους υπερπατριώτες!
Κι αφού λοιπόν δικαιολογημένα οι Τούρκοι έκαναν όσα έκαναν «στα σαντζάκια όπου οι Πόντιοι δεν ξεσηκώθηκαν για να ενισχύσουν τους Ρώσους», ο βαθύς γνώστης των διεθνών σχέσεων (και επί σειράν ετών εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου) κ. Μπίστης αποδίδει εύσημα στον ΟΗΕ, διότι «έχει πολύ αυστηρά κριτήρια για την αναγνώριση γενοκτονιών -διαφορετικά, η ούτως ή άλλως ταλαιπωρημένη από πολέμους, σφαγές, βιασμούς και εθνοκαθάρσεις ανθρωπότητα θα έμπαινε σε νέες περιπέτειες, και μάλιστα αναδρομικά, για το χατίρι προέδρων και ενώσεων αποστράτων» (ενώ η μη αναγνώριση παρόμοιων γενοκτονιών προφανώς είναι κατά τον κ. Μπίστη άσχετη με τα διεθνή συμφέροντα και τους διεθνοπολιτικούς συσχετισμούς!).
Βέβαια κάθε άποψη έχει τη σημασία και την αξιοπιστία της αναλόγως του προσώπου που την εκφράζει. Και ο κ. Μπίστης κάθε άλλο παρά τυχαίο πρόσωπο μπορεί να θεωρηθεί. Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου -αλήθεια, αυτή η έρμη η συμμετοχή στο Πολυτεχνείο για πόσες ακόμη ατυχείς επιλογές και για πόσα ακόμη μεταπολιτευτικά πολιτικά αμαρτήματα των νεαρών τότε πρωταγωνιστών του θα χρησιμεύει ως άλλοθι;- ενώ κατανάλωσε τα υπόλοιπα τριάντα χρόνια της πολιτικής του διαδρομής σε μία πρωτοφανή για την ελληνική πολιτική ιστορία προσπάθεια περάσματος απ’ όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα του αριστερού τμήματος του πολιτικού φάσματος. Αρχίστε λοιπόν να κρατάτε λογαριασμό: μεταπολιτευτικά εντάχθηκε στο ΚΚΕ, από το οποίο διαγράφτηκε το 1983. Εν συνεχεία προσχώρησε στο ΚΚΕ εσωτερικού. Το 1986 με τη διάσπαση του ΚΚΕ εσωτερικού ακολούθησε το Γιάννη Μπανιά στο ΚΚΕ εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά. Το 1989 προσχώρησε στον ενιαίο Συνασπισμό και με τη διάσπαση του τελευταίου το 1993 εντάχθηκε στο νέο Συνασπισμό της κας Δαμανάκη. Αφού παρέμεινε σε αυτόν για μερικά χρόνια, τασσόμενος πάντα στην πλευρά των ανεξαρτήτως προέδρου «προεδρικών», αποχώρησε από το Συνασπισμό και ηγήθηκε της αλήστου μνήμης ΑΕΚΑ (Κίνησης Ανανεωτικής και Εκσυγχρονιστικής Αριστεράς), την οποία διέλυσε λίγο αργότερα, όταν αποφάσισε να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ και να αναλάβει υφυπουργός Εσωτερικών στη βραχύβια τελευταία κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη. Ζητάμε ειλικρινά συγνώμη αν λησμονήσαμε να αναφέρουμε κάποιον σημαντικό σταθμό της πολυκύμαντης πολιτικής του διαδρομής, αλλά δυστυχώς η παρακολούθησή της μάλλον υπερβαίνει τις δυνατότητές μας!
Από όλη πάντως αυτή την ιστορία των ανοησιών που έγραψε ο κ. Μπίστης (χολωμένος πιθανότατα και από τη μόνιμη εκλογική του αποτυχία, αφού μέχρι σήμερα εξελέγη βουλευτής μόνο μία φορά κι αυτή με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας), βγαίνουν αβίαστα τρία συμπεράσματα. Το πρώτο, το θετικό, είναι ότι παρά την πολυετή περιηγητική του δραστηριότητα, ο κ. Μπίστης βρήκε το χρόνο να ασχοληθεί με εμάς τους Πόντιους και την άγνοιά μας περί της ιστορίας μας, που τείνει κατά τη γνώμη του να χαλιναγωγεί επικίνδυνα την Ελληνική εξωτερική πολιτική! Το δεύτερο, το αρνητικό, είναι ότι απόψεις σαν του κ. Μπίστη εξακολουθούν απ’ ότι φαίνεται να συγκινούν ένα κομμάτι του πολιτικού μας προσωπικού, που συνεχίζει να εμπνέεται ακόμη από τις «υγιείς» αντεθνικιστικές ιδεοληψίες του πάλαι ποτέ διαλάμψαντος «εκσυγχρονιστικού» εγχειρήματος. Συμπέρασμα τρίτον, και ίσως ουσιαστικότερο από τα τρία: η ανθρώπινη βλακεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της εκάστοτε ακροδεξιάς, αλλά δυνητικά ανήκει εξ ίσου σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.
Επίλογος: έχουν περάσει ήδη αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες, από την κυκλοφορία του βιβλίου του κ. Μπίστη, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί η παραμικρή δημόσια αντίδραση εκ μέρους του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε οι Πόντιοι δεν είναι τελικά τόσο φασίστες, όσο υποστηρίζει ο κ. Μπίστης, είτε οι εκπρόσωποι των οργανώσεών τους θα πρέπει να επισκέπτονται λίγο συχνότερα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία….

… Διάφοροι πρόεδροι Ποντιακών Ομοσπονδιών, που έφτασαν στα χέρια και τα δικαστήρια για το παγκάρι της Παναγίας Σουμελά, είχαν στόχο ζωής να αναγνωριστεί η «γενοκτονία των Ποντίων». Από κοντά, σύσσωμη η Δεξιά, το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, με την Αριστερά να σφυρίζει αδιάφορα, σαν να μην ήθελε να καταλάβει τι κρυβόταν πίσω από το «αθώο» αίτημα. Επειδή όμως ο ΟΗΕ έχει πολύ αυστηρά κριτήρια για την αναγνώριση γενοκτονιών -διαφορετικά, η ούτως ή άλλως ταλαιπωρημένη από πολέμους, σφαγές, βιασμούς και εθνοκαθάρσεις ανθρωπότητα θα έμπαινε σε νέες περιπέτειες, και μάλιστα αναδρομικά, για το χατίρι προέδρων και ενώσεων αποστράτων-, περιόρισαν, τελικά, τις φιλοδοξίες τους στην αναγνώριση της «γενοκτονίας» από τη Βουλή των Ελλήνων και το ελληνικό κράτος. Κατά σατανική σύμπτωση, κάθε φορά που γινόταν -ή φοβούνταν ότι θα γίνει- μισό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, οι επαγγελματίες ποντιοπατέρες, συνεπικουρούμενοι από ιστορικούς πέμπτης διαλογής και βουλευτές της Β΄ Αθήνας και της Βόρειας Ελλάδας όπου αφθονεί το ποντιακό στοιχείο, έριχναν λάδι στη φωτιά της αμάθειας και του φόβου. Τέτοια ήταν η πίεση, που την τελευταία στιγμή ο Σημίτης μετέτρεψε την «ημέρα της γενοκτονίας» σε «ημέρα μνήμης». Αλλά αυτό δεν τους πτόησε. Άρχισαν να γιορτάζουν την «ημέρα μνήμης» για τη γενοκτονία των Ποντίων, όπως συμπλήρωναν. Μια ομάδα κανονικών ιστορικών, και η μικρή ΑΕΚΑ από όλο το πολιτικό προσωπικό, στάθηκαν όρθιοι απέναντι στο κύμα της εθνοπρεπούς παραπληροφόρησης. Ως επικεφαλής της ΑΕΚΑ έπρεπε, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο του τηλεοπτικού χρόνου, να αναδείξω λεπτές αποχρώσεις, έχοντας απέναντί μου, κατά κανόνα, τον τηλεπαρουσιαστή που είναι πάντα με τους πολλούς για να εξασφαλίσει το παντεσπάνι του, έναν αγανακτισμένο Πόντιο, έναν κατά δήλωσή του ιστορικό, και ενίοτε τον ηθοποιό-ταγό της εθνικοφροσύνης και ίνδαλμα του Τζέημς Πάρις, τον Κώστα Πρέκα. «Πείτε το σφαγή», τους έλεγα, «πείτε το ξεριζωμό, έγκλημα, αλλά όχι γενοκτονία, γιατί στα σαντζάκια όπου οι Πόντιοι δεν ξεσηκώθηκαν για να ενισχύσουν τους Ρώσους κατά των Τούρκων, δεν τους πείραξαν. Δεν είναι λοιπόν καθολική, συστηματική εξόντωση, βάση σχεδίου, που απαιτείται για τη γενοκτονία». Ψύλλοι στ’ άχυρα. Ο ιστορικός επιτρέπεται, ίσως, να τα λέει αυτά. Ο πολιτικός όμως, που θέλει μάλιστα σταυρό στη Β΄ Αθήνας, πρέπει να συμπεριφέρεται όπως οι παλιοί μου σύντροφοι στην Αριστερά και οι μελλοντικοί μου στο ΠΑΣΟΚ: σιωπή και νηστεία από τις κακοτοπιές. Τι κι αν μ’ αυτό τον τρόπο στραβώνονται γενιές ολόκληρες και γίνονται βοά ενός φαιού εθνικισμού. Αυτοί θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα; (Σε αυτό το φίδι θα επανέλθω). Κοιτώντας σήμερα πίσω, επιμένω ότι, παρά το πολιτικό κόστος, πολύ καλά κάναμε και πήγαμε κόντρα στο ρεύμα, και σε εκείνη και σε παρόμοιες περιπτώσεις. Αλλιώς δεν έχει νόημα -και οπωσδήποτε δεν έχει γούστο- να ασχολείσαι με την πολιτική. Οι καλοπροαίρετοι κάποτε θα καταλάβουν. Για τους άλλους δεν έχει σημασία, μια χαρά περνάνε παρέα με το φίδι μέσα στην τρύπα. Δεν ήταν, λοιπόν, μόνο τα ξινισμένα μούτρα μου από το μαρτύριο της λύρας που αποθάρρυναν τους Πόντιους δυνητικούς ψηφοφόρους μου. Είχαν και καλύτερους λόγους. Ο φίλος μου ο Γιώργος Καρυπίδης, φυσιολογικός Πόντιος αριστερός που ζει στη Θεσσαλονίκη, ισχυρίζεται ότι η πλειοψηφία των Ποντίων δεν τα πιστεύει αυτά. Μακάρι, παρότι οι πλειοψηφίες αρέσκονται στα στερεότυπα. Αν πάντως έχει δίκιο, καλό είναι αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία να βρει τη λαλιά της, γιατί μόνο η μειοψηφία ακούγεται.

ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ


Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λοράν Βοκιέ, χαρακτήρισε "καλή ιδέα" το σχέδιο της Ελλάδας για κατασκευή φράκτη στον Εβρο προς αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών. Συγκεκριμένα, ο κ. Βοκιέ δήλωσε: "Τα ευρωπαϊκά σύνορά μας, εάν δεν τα προστατεύσουμε, θα γίνουν σουρωτήρια. Από το σημείο αυτό περνά κάθε χρόνο το 70% των λαθρομεταναστών. Ο σκοπός δεν είναι να ανακασκευάσουμε το...

τείχος του Βερολίνου. Σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της Ευρώπης εγώ προτιμώ την αποτελεσματικότητα. Αυτό θα επιτρέψει να προστατευθούν αυτά τα δώδεκα ευαίσθητα χιλιόμετρα και μου φαίνεται καλή ιδέα". Επίσης, τόνισε πως ο φράκτης δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, ενώ σημείωσε πως "δεν μπορούμε να λέμε στους Έλληνες 'κάντε κάτι' και ταυτόχρονα να τους μεμφόμαστε όταν παίρνουν μια πρωτοβουλία". Τέλος, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν στη διάθεση της Ελλάδας επιπλέον συνοριοφύλακες.
ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΤΕΧΝΗ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ


Μετά το τέλος

του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα σχέδια του υπουργού Ανεφοδιασμού της κυβέρνησης Βούλγαρη, Κυριάκου Βαρβαρέσσου, για οικονομική ανασυγκρότηση αντιμετώπισαν αντιδράσεις από ισχυρούς οικονομικούς κύκλους της χώρας. Ο υπουργός οδηγήθηκε σε παραίτηση...

....
εξαιτίας της δυσαρέσκειας μεγαλοεπιχειρηματιών όπως ο Μποδοσάκης, έμπορος όπλων στον οποίον είχε οικονομικές υποχρεώσεις ο Βούλγαρης. Είχε μεσολαβήσει μάλιστα συνάντηση του Μποδοσάκη με Αμερικανό διπλωμάτη.

Μετά την παραίτηση του Ν. Πλαστήρα το 1945 σχηματίστηκε η κυβέρνηση του ναυάρχου Π. Βούλγαρη, με αντιπρόεδρο και υπουργό Εφοδιασμού τον Κ. Βαρβαρέσσο, γνωστό οικονομολόγο που διέθετε την υποστήριξη των Άγγλων. Η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν εξαιρετικά δυσχερής και ο Βαρβαρέσσος στόχευε στην ανόρθωσή της μέσα από μία σειρά μέτρων. Αν και ο υπουργός δεν ανήκε στην Αριστερά, τα μέτρα του δεν έγιναν αποδεκτά από τους ισχυρούς οικονομικούς κύκλους της χώρας.

Η αρνητική στάση απέναντι στα σχέδια του υπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς σύμφωνα με τη γαλλική πρεσβεία «οι έμποροι, βιομήχανοι και με ένα γενικό τρόπο το σύνολο του πληθυσμού αρνούνται να ακολουθήσουν τον κ. Βαρβαρέσσο στις προσπάθειές του να αποκαταστήσει ένα σταθερό σύστημα συναλλαγών. Καθοδηγούν εναντίον του έναν κρυφό πόλεμο».

Μάλιστα ο Βαρβαρέσσος στις 20 Αυγούστου του 1945 ζήτησε βοήθεια από τους Συμμάχους για «να σπάσει η κλίκα των μαυραγοριτών», που κερδοσκοπούσαν με την πώληση του ελαιόλαδου, καλώντας τους να συμβάλλουν στην εισαγωγή ζωτικών προϊόντων.

Αυτό προκάλεσε τη συνάντηση του μεγαλοεπιχειρηματία Μποδοσάκη – Αθανασιάδη με τον Αμερικανό διπλωμάτη Καρλ Ράνκιν στις 22 Αυγούστου. Ο Ράνκιν είχε υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία του Καΐρου, με αποτέλεσμα να έχει στενές σχέσεις με εκπροσώπους της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης και ελληνικούς παράγοντες.

Ο Μποδοσάκης υπενθύμισε στο Ράνκιν ότι είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί εξαιτίας του στο Κάιρο, επειδή ήταν φιλοαμερικανός, μάλιστα είχε δηλώσει στους Βρετανούς ότι εκείνοι χρειάζονταν τη βοήθειά του και όχι αυτός τη δική τους. Υποστήριξε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του στην πρεσβεία ήταν η αποστολή ανθρώπου στις ΗΠΑ για επαγγελματική συνάντηση.

Ωστόσο, ο Ράνκιν, διαισθανόμενος κάποιον άλλο λόγο πίσω από την επίσκεψη, σχολίασε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, προκαλώντας το ξέσπασμα του Μποδοσάκη. Ο επιχειρηματίας τόνισε ότι ο Βαρβαρέσσος απέτυχε και ότι θα το έβλεπαν σε δύο εβδομάδες περίπου. Σχολίασε έντονα την οικονομική πολιτική του και το ζήτημα του ελαιόλαδου, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε το εμπόριο να αρθεί.

Την 1η Σεπτεμβρίου ο Βαρβαρέσσος υπέβαλε παραίτηση, ενώ σε συνομιλία του με το Βρετανό πρεσβευτή εμφανίστηκε πικρόχολος απέναντι σε βιομηχάνους που τον πολέμησαν. Φαίνεται πως η παραίτηση του Βαρβαρέσσου προκλήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνδεόταν στενά με τον μεγιστάνα έμπορο όπλων Μποδοσάκη.

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας επιχορηγούσε τον Βούλγαρη για περίπου δύο χρόνια την περίοδο της Κατοχής, που διέμενε με τη σύζυγό του στο εξωτερικό και αυτός ήταν ο τρόπος του πρωθυπουργού να τον ξεπληρώσει. Αυτή δεν αποτελεί και τη μοναδική περίπτωση Έλληνα πολιτικού που ξεπλήρωσε με τέτοιο τρόπο υποχρεώσεις σε οικονομικούς ευεργέτες...

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΑΝΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟ
ΚΥΡΙΟΙ (έλληνες) ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ VARDRASKA ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ

Παράγοντα αστάθειας για την περιοχή χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοσκι, υποστηρίζοντας ότι μπλοκάρει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, ο κ. Βελιάνοσκι δήλωσε: "Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι η Ελλάδα, αντί να είναι παράγοντας...

σταθερότητας, έχει εξελιχθεί σε παράγοντα αστάθειας για την περιοχή, επειδή εμποδίζει τη χώρα μας να συνεχίσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης". Τόνισε επίσης, πως "η ειλικρίνεια θα πρέπει να μεταφράζεται με έργα και όχι με λόγια"

1821 ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ


ΤΟ 1821 ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ

ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ


Διαταγή προς όλες τις Λιμενικές Αρχές, προκειμένου να καταστήσουν σαφές προς όλες τις εταιρείες έκδοσης εισιτηρίων για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις εταιρείες επιβατηγών πλοίων, ότι πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα η υποχρέωσή τους να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία των επιβατών με τον έλεγχο των προβλεπόμενων αποδεικτικών μέσων ταυτότητας, απέστειλε ο αρχηγός του .....
Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης, μετά από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.
Η απόφαση αυτή ήρθε μετά το φιάσκο των 237 λαθρομεταναστών που κανείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζει πως κατάφεραν και έφθασαν από τα Χανιά στην Αθήνα με το πλοίο της γραμμής, χωρίς να επιδείξουν ούτε ένα έγγραφο.
Οι επιβάτες, οι αποσκευές τους και τα οχήματά τους που μεταφέρονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις, τον Ελληνικό Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και τους γενικούς όρους μεταφοράς των πλοίων, όταν γίνεται κράτηση η υποβολή των παρακάτω στοιχείων είναι υποχρεωτική: Όνομα και επώνυμο, φύλο, ημερομηνία γεννήσεως, τύπος και αριθμός κυκλοφορίας οχήματος (αν υπάρχει).
Για τους επιβάτες που δεν είναι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ούτε των χωρών της Schengen) τα παρακάτω στοιχεία ζητούνται επιπλέον: Αριθμός και ημερομηνία λήξεως διαβατηρίου, ημερομηνία λήξεως θεώρησης διαβατηρίου (Visa).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ


Για την «Ελλάδα που ταπεινώνεται διεθνώς»,λόγω του μηχανισμού προστασίας ,μίλησε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρόδο,ο υπουργός Άμυνας προκαλώντας αίσθηση. Αμεσως μετά επιχείρησε να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

“Το θέμα είναι εμείς να καταλάβουμε ότι μόνο η δουλειά μας είναι αυτή που θα δώσει τις υπεραξίες που χρειάζονται προκειμένου η χώρα να αποκτήσει την ανταγωνιστική διεθνή θέση που της αναλογεί. Γιατί να θυμάστε πάντα πως η Ελλάδα, που ταπεινώνεται διεθνώς λόγω του μηχανισμού προστασίας και της ανάγκης για υπέρμετρο δημόσιο δανεισμό, είναι μια πολύ ισχυρή χώρα, μια από τις ισχυρότερες του κόσμου: η 28η οικονομία διεθνώς σε όγκο, σε απόλυτους αριθμούς, η 23η σε επίπεδο κοινωνικής ανάπτυξης στο σύνολο των χωρών του ΟΗΕ, μια χώρα που το συνολικό εθνικό της χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, είναι ελεγχόμενο, πολύ μικρότερο από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, μια χώρα με μεγάλες περιουσίες ιδιωτών, μια χώρα που –το λέω πολύ συχνά, το είπα και στη Βουλή δύο φορές πρόσφατα- τα νοικοκυριά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σε ακίνητα ποσά που υπερβαίνουν το 420% του ΑΕΠ, δηλαδή υπερκαλύπτουν το χρέος και το δημόσιο και το ιδιωτικό”,είπε ο κ.Βενιζέλος.

Ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει “ηθική ισορροπία των μέτρων”,αναγνωρίζοντας προφανώς τις σημερινές ανισότητες:

“Θα μου πείτε, άλλοι έχουν τις καταθέσεις και τις περιουσίες και άλλοι μπορεί να έχουν τα μικρά χρέη, τις απλήρωτες κάρτες και να απειλούνται από το φάσμα της ανεργίας ή με κλείσιμο των μικρών τους επιχειρήσεων. Όμως, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ηθική ισορροπία των μέτρων, να νιώθει ο πιο αδύναμος ότι ο πιο ισχυρός συμβάλει περισσότερο και γι’ αυτό πρέπει να ακούμε τη φωνή της κοινής λογικής και της ίδιας της αγοράς, γι’ αυτό πρέπει κι εσείς που διαμορφώνετε το πλαίσιο της ασφάλειας της χώρας να νιώθετε ότι συμβάλετε σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια που χρειάζεται συστράτευση, υπομονή και επιμονή και επινοητικότητα και συστηματικότητα”,κατέληξε ο κ.Βενιζέλος

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ


ΤΩΡΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ
ΤΟ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΛΑ ΤΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΛΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ( ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ Κ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ )
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΛΕΒΑΝ ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ
Tης Τασουλας Καραϊσκακη


Η εμπειρία έχει δείξει ότι η κρίση απασχόλησης που γεννά η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν η χώρα που είναι σε ύφεση δεν εφαρμόζει πολιτικές απασχόλησης. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που χάνουν την εργασία τους σε εποχή κρίσης δεν επιστρέφουν ποτέ στην αγορά εργασίας, με τραγικές κοινωνικές συνέπειες. Η Ελλάδα του ισχνού κοινωνικού κράτους, λόγω έλλειψης πόρων, όχι μόνο δεν ....
εφαρμόζει κάποια αποτελεσματική πολιτική, αλλά δεν καταφέρνει ούτε να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας. Σχετική ερώτηση κατέθεσαν προ ημερών 13 βουλευτές της Ν. Δ., ενώ σε ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΝ στην Κομισιόν, για τον ελληνικό ρυθμό απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η απάντηση του αρμοδίου επιτρόπου ήταν απογοητευτική. Μόνο το 6,2% των διαθέσιμων κονδυλίων έχουν απορροφηθεί, ενώ τα έργα του ΟΑΕΔ (που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2010 και από τα οποία θα ωφελούνταν 670.000 άτομα - επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από τον Οργανισμό, το ΙΚΑ και το ΕΣΠΑ) ύψους 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στον αέρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο συγχρηματοδοτεί τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα. Ο ρυθμός απορρόφησης του προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» (2,26 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση από το ΕΚΤ) ήταν 9,6% τον Οκτώβριο 2010· του προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά βίου Μάθηση» (1,44 δισ. ευρώ) 3,3%· του προγράμματος «Διοικητική μεταρρύθμιση» (505 εκατ. ευρώ), 1,9%· μηδενική ήταν η απορρόφηση από το «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» (158,8 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, η Ε. Ε. συγχρηματοδοτεί την ανάπτυξη υποδομής και άλλων έργων από τα οποία θα ωφεληθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 3,7 δισ. από το Ταμείο Συνοχής και 12,15 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι καλές προθέσεις και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για διατήρηση θέσεων, ένταξη νέων στην αγορά εργασίας, επανένταξη ανέργων, ένταξη γυναικών, στήριξη ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων παραμένουν προθέσεις αν δεν υπάρχει ακριβές σχέδιο και ο μηχανισμός που θα το επεξεργαστεί και θα «ξεκλειδώσει» το «συρτάρι» με την ενίσχυση. Ολα τα δεινά εκπορεύονται από την αδυναμία μετατροπής των λόγων σε πολιτική και της πολιτικής σε πράξεις. Και από το ταμπού, οι πολιτικές να εκλαμβάνονται ως προστατευτισμός, ως κάτι δύσκολο, αντίθετης λογικής με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία (ανάγκη για περικοπές στις κοινωνικές παροχές, συμπίεση των μισθών, σκληρή φορολογία...).

Ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις πολιτικές υποστήριξης της απασχόλησης, εφόσον «η κρίση θα παραμένει όσο η ανεργία θα είναι παρούσα».

Μόνο η εφαρμογή των μέτρων για την προώθηση της απασχόλησης θα σταματήσει τον κύκλο της κοινωνικής μειοδοσίας που έχει ήδη δρομολογηθεί. Ο άνεργος δεν είναι απλά ένας άνθρωπος χωρίς δουλειά, αλλά ένας άνθρωπος χωρίς αυτοσεβασμό, χωρίς ταυτότητα.

Τα χρήματα υπάρχουν. Αρα δεν είναι ζήτημα πόρων, αλλά βούλησης, αληθινού ενδιαφέροντος και ικανοτήτων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ;


ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕΘΑ.
ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ.
ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ,ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ.ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ,ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ .
ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΞΣΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ...

Στη διάρκεια της πρώτης φάσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Δεκέμβριο του 2008, το ΔΝΤ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις για το ενδεχόμενο εκδήλωσης «βίαιων ταραχών στους δρόμους». Όπως είπε ο επικεφαλής του Ταμείου, «Βίαιες ταραχές μπορεί να ξεσπάσουν σε όλες τις χώρες, αν το χρηματοοικονομικό σύστημα δεν μεταρρυθμιστεί έτσι ώστε να ωφελεί όλους, και όχι μόνο τους λίγους».

Τον Ιανουάριο του 2009, ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής National Intelligence, Dennis Blair, ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, ότι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ δεν είναι η τρομοκρατία, αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση. Όπως ανέφερε: «Η τρέχουσα κρίση είναι η σοβαρότερη των τελευταίων δεκαετιών, αν όχι αιώνων… Οι κρίσεις αυτού του είδους, αυξάνουν τα ρίσκα πολιτικής αστάθειας και ανατροπής καθεστώτων, αν διαρκέσουν για ένα ή δύο χρόνια… η αστάθεια αυτή μπορεί να χαλαρώσει τον εύθραυστο έλεγχο που πολλές αναπτυσσόμενες χώρες διατηρούν επί του νόμου και της τάξης. Τυχόν αστάθεια εκεί, μπορεί πολύ εύκολα να επηρεάσει επικίνδυνα τη διεθνή κοινότητα».
Το 2007, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε μια αναφορά με την οποία εκτιμούσε τις παγκόσμιες τάσεις για τα επόμενα 30 χρόνια. Στο κεφάλαιο Παγκόσμια Ανισότητα, η αναφορά σημείωνε πως στα επόμενα 30 χρόνια «Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών προφανώς θα μεγαλώσει, και η απόλυτη φτώχεια θα αποτελέσει τη νέα βασική παγκόσμια πρόκληση… Οι διαφορές σε πλούτο και προνόμια θα γίνουν πολύ πιο εμφανείς, όπως θα γίνει και η αντίστοιχη δυσαρέσκεια, ακόμη και μεταξύ πληθυσμών που είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν οι γονείς και οι παππούδες τους. Η απόλυτη φτώχεια και η ανισότητα θα τροφοδοτήσουν το αίσθημα της αδικίας μεταξύ αυτών των οποίων οι προσδοκίες δεν εκπληρώνονται, ανεβάζοντας έτσι στα ύψη τις εντάσεις και την αστάθεια, τόσο μέσα όσο και μεταξύ κοινωνιών, με αποτέλεσμα τις εκδηλώσεις βίαιης διαμαρτυρίας, αταξίας, εγκληματικότητας, τρομοκρατίας και εξέγερσης. Η οικονομική ανισότητα και ο αποκλεισμός, μπορεί να οδηγήσουν στην αναβίωση όχι μόνο αντικαπιταλιστικών ιδεολογιών, που σχετίζονται με θρησκευτικά, αναρχικά, και μηδενιστικά κινήματα, αλλά ακόμη και σε μια αναβίωση του Μαρξισμού».
Τέλος, η αναφορά υπογράμμισε τους κινδύνους για τη καθεστηκυία τάξη από μια επανάσταση η οποία θα ξεκινούσε από τη δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης! «Η μεσαία τάξη μπορεί να μετατραπεί σε επαναστατική, αναλαμβάνοντας το ρόλο που ο Μάρξ επιφύλασσε για το προλεταριάτο. Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς εργασίας και η μείωση των κοινωνικών παροχών, μαζί με την αύξηση της ανεργίας, θα μειώσει την αφοσίωση των ανθρώπων στα κράτη τους. Η μεγάλη οικονομική ανισότητα, και η ύπαρξη αρκετών υπερπλουσίων ανθρώπων θα οδηγήσουν στην απαξίωση της έννοιας της αξιοκρατίας, την ίδια ώρα που η όλο και μεγαλύτερη σε αριθμούς μη προνομιούχα τάξη των πόλεων, θα αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα, ειδικά όταν θα συνειδητοποιήσει πως τα χρέη της και η αποτυχία των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων θα την οδηγήσουν στη πλήρη εξαθλίωση».
Σήμερα φτάσαμε στο σημείο όπου η παγκόσμια κρίση ξεπέρασε τα δυο χρόνια. Οι κοινωνικές συνέπειες αρχίζουν να γίνονται αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αφού η κρίση πλήττει περισσότερο τον τρίτο κόσμο, εκεί είναι που θα δούμε και τις πρώτες πολιτικές εξελίξεις. Με βάση την ιστορική εμπειρία, οι ταραχές εξαιτίας του κόστους των τροφίμων θα εξαπλωθούν παντού, όπως έγινε το 2007 και το 2008. Αυτή τη φορά όμως, επειδή τα οικονομικά πράγματα είναι πολύ χειρότερα, οι αντιδράσεις θα είναι και αυτές πολύ σκληρότερες.
Η κοινωνική δυσαρέσκεια σύντομα θα μεταδοθεί από τους δρόμους του τρίτου κόσμου στην άνεση των σπιτιών μας στην αναπτυγμένη Δύση. Μόλις συνειδητοποιήσουμε πως δεν πάμε για ανάκαμψη αλλά για περαιτέρω ύφεση, και μόλις οι κυβερνήσεις ξεφορτωθούν τη δημοκρατική τους βιτρίνα, ασκώντας αυστηρούς ελέγχους, καταργώντας δικαιώματα και ελευθερίες, και ξεκινώντας πολεμοχαρείς εξωτερικές πολιτικές, τότε όλοι εμείς στη Δύση, θα συνειδητοποιήσουμε πως όλοι είμαστε Τυνήσιοι!
Στις 23 Απριλίου του 2010, το Canadian International Council, και το Montreal Council on Foreign Relations, φιλοξένησαν τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Zbigniew Brzezinski. Ο Dr. Brzezinski μίλησε για τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής που διαθέτει η Αμερική. Μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής:
«Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, το σύνολο της ανθρωπότητας είναι πολιτικά αφυπνισμένο και δραστηριοποιημένο… Ο πολιτικός αυτός ακτιβισμός αναζητεί προσωπική αξιοπρέπεια, πολιτισμικό σεβασμό, και οικονομικές ευκαιρίες σε ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται ακόμη από αιώνες αποικιοκρατικής και ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας… Η αναζήτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελεί τη κεντρική πρόκληση στη νέα παγκόσμια πολιτική αφύπνιση… μια αφύπνιση που θα είναι κοινωνικά τεράστια και πολιτικά ριζοσπαστική.
Η ελεύθερη πρόσβαση στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, δημιουργεί μια κοινότητα κοινών αντιλήψεων αλλά και φθόνου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δημαγωγικά και θρησκευτικά πάθη. Αυτού του είδους οι ενέργειες ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και προκαλούν τόσο τα υπάρχοντα καθεστώτα όσο και τη νυν παγκόσμια ιεραρχία, πάνω στην οποία στηρίζεται η Αμερική.
Η νεολαία του τρίτου κόσμου είναι ιδιαίτερα ανυπόμονη και γεμάτη πικρία. Η δημογραφική επανάσταση την οποία ενσαρκώνει, γίνεται μια ωρολογιακή βόμβα… η επαναστατικότητά της θα εκδηλωθεί μέσα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των αναπτυσσόμενων χωρών. Σήμερα υπάρχουν περίπου 80-130 εκατομμύρια φοιτητών παγκοσμίως. Προερχόμενοι κυρίως από τις κοινωνικά ανασφαλείς χαμηλές και μεσαίες τάξεις, και οργισμένοι από τις κοινωνικές αδικίες, αυτοί οι φοιτητές είναι εν δυνάμει επαναστάτες, ήδη σε μια κατάσταση ημι- κινητοποίησης, ενωμένοι μέσα από το διαδίκτυο, και έτοιμοι να κάνουν τα ίδια με αυτά που έγιναν πριν από χρόνια στη πόλη του Μεξικού και στη πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου. Η έμφυτη φυσική τους ενέργεια, απλά περιμένει να πυροδοτηθεί από κάποιον σκοπό, κάποια πίστη, ή κάποιο μίσος…
Οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, παλιές και νέες, αντιμετωπίζουν μια νέα σκληρή πραγματικότητα: Αν και διαθέτουν τις ισχυρότερες και πλέον αποτελεσματικές στρατιωτικές δυνατότητες όλων των εποχών, η δυνατότητά τους να ελέγξουν τις πολιτικά αφυπνισμένες μάζες, είναι ελάχιστες. Για να το θέσω ωμά: Τις παλιές εποχές, ήταν πιο εύκολο να ελέγξεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους από το να τους δολοφονήσεις. Σήμερα, είναι πιο εύκολο να τους δολοφονήσεις, από το να τους ελέγξεις».*

S.A. – Global Research

ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;


Το εξαιρετικά κρίσιμο σημείο κα­μπής στο οποίο βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις στον τομέα της αμυ­ντικής συνεργασίας, μετά το ουσιαστικό επ’ αόριστον «πάγωμα» του πρόγραμματος μαμούθ των ΤΟΜΑ BMP-3HEL το περασμένο Δεκέμβριο, εξέτασε χθες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος με τον επικεφα­λής της πανίσχυρης υπηρεσίας στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας Μιχαήλ Ντμίτριεφ, ο οποίος συνοδευό­ταν από τον πρέσβη της χώρας του στην Αθήνα Βλαντιμίρ Τσικχβισβίλι. Το πόσο έχουν επενδύσει οι Ρώσοι στο πρόγραμμα αυτό τόσο από πλευράς πολιτικής-διπλωματικής και πρεστίζ της αμυντικής τους βιομηχανίας όσο και από πλευράς ουσίας, καθώς η από­κτηση των 419 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ανέρχεται στο 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ, φαίνεται και από το γεγονός ότι ο σημερινός συνο­μιλητής του κ. Βενιζέλου και προσωπι­κός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν μετέ­φερε και προσωπικό μήνυμα του Ρώ­σου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το μήνυμα, αφού εκφράζεται η κατα­νόηση της ρωσικής πλευράς για τη δει­νή οικονομική περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, γεγονός που έχει επιπτώσεις και στα εξοπλιστικά προγράμματα, επισημαίνεται ότι αυτή περιμένει από την ελληνική πλευρά να τηρήσει τα «υπεσχημένα» (δηλώσεις του κ. Βενιζέλου ότι «το κράτος έχει συνέχεια»), καθώς η ρωσική πλευρά έχει υποβάλει πρόταση αποπληρωμής του προγράμματος μέσω δανείου από ρωσικές τράπεζες, όπως ακριβώς έχουν κάνει και οι Γάλλοι με το αντίστοιχο πρόγραμμα τους για τις έξι (4+2) φρεγάτες τύπου FREMM. Ενα πρόσθετο στοιχείο στο «οπλο­στάσιο» του Ρώσου επίσημου ήταν οι εκφρασμένες πρόσφατα στη Βουλή (24 Ιανουαρίου) θέσεις των προέδρων τό­σο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σα­μαρά όσο και του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη υπέρ της «συνέχειας του κράτους» στο θέμα των ρωσικών εξο­πλισμών, όπου τάχθηκαν ουσιαστι­κά θετικά στην υλοποίηση με όποιον τρόπο κρίνεται εφικτός αυτού του προ­γράμματος για πολιτικούς-διπλωματικούς λόγους. Η υπογραφή με τη Γαλλία Ενα δεύτερο στοιχείο, τύποις «άσχετο», αλλά πολύ ουσιαστικό, είναι ότι ο Ρώ­σος ήλθε στην Ελλάδα με την «αύρα» της προχθεσινής υπογραφής της συμ­φωνίας με τη Γαλλία για την απόκτηση από τη χώρα του τεσσάρων νέων μεγά­λων αποβατικών ελικοπτεροφόρων τύ­που Μιστράλ, από τα οποία δύο θα ναυ­πηγηθούν στη Γαλλία και ισάριθμα στη Ρωσία. Βέβαια σε διμερές ελληνορωσικό επίπεδο υπάρχουν και άλλα θέμα­τα που έπεσαν στο τραπέζι, όπως η δι­ενέργεια της πρώτης βολής, αποδοχής των κατευθυνόμενων βλημάτων (Κ/Β) S-300PMU-1, του εκσυγχρονισμού των Κ/Β SA-8Β. Όσα, των αερόστρωμνων του Π.Ν. τύπου Ζουμπρ .

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΡΧΙΑ ΠΛΕΟΝ


Απόλυτη αναρχία στο χώρο της εργασίας, επιθυμεί για την Ελλάδα η τρόικα!

Στη σημερινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν νωρίς το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, κλιμάκιο από οχτώ τεχνοκράτες τροϊκανούς, κατά τη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους από την Επιθεώρηση Εργασίας, ζήτησαν να γίνουν ακόμα πιο ελαστικές οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας.

Μάλιστα ο Ολλανδός εκπρόσωπος, σε μια επίδειξη άκρατου νεοφιλελευθερισμού πρότεινε να «υπάρχει απόλυτη αναρχία στην αγορά και να ρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις από τον κάθε εργαζόμενο χωριστά»!

Η τρόικα πιέζει την ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση της κατάργησης του θεσμού της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε κάποια ομοσπονδία.

Το υπουργείο Εργασίας, βάσει Μνημονίου, πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την κατάργηση έως το τέλος του έτους και η τρόικα θέλει να γίνει το συντομότερο δυνατό. «Επεκτείναμε τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας από δύο μήνες, στον ένα χρόνο. Δεν γίνεται να ελαστικοποιήσουμε περισσότερο την αγορά, θα υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις», απάντησαν οι Επιθεωρητές Εργασίας, προκαλώντας τη δυσφορία των τροϊκανών.

Αν, πάντως, καταργηθεί η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, τότε αυτόματα οι εργοδότες θα μπορούν να αποχωρήσουν από την ομοσπονδία του κλάδου τους και να προβούν σε κατ' ιδίαν συμβάσεις με τους εργαζόμενούς τους.

Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος για κατακόρυφη μείωση των ημερομισθίων, υπό την απειλή της απόλυσης.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More