ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ο φίλος του Παπανδρέου μας λέει να επιστρέψουμε στην δραχμή


Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, να εγκαταλείψει εθελοντικά το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, προτείνει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Δευτέρα στους Financial Times.



Ο κ. Ρουμπίνι εκτιμά ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι μία «τραυματική διαδικασία», ωστόσο σημειώνει πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν, εάν η διαδικασία εξόδου είναι ελεγχόμενη και δοθεί διεθνής στήριξη για την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών και τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού και του εξωτερικού ισοζυγίου.



Επίσης, σημειώνει πως η επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα με απότομη υποτίμηση, θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, όπως έγινε στην Αργεντινή και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες αγορές που εγκατέλειψαν τις συναλλαγματικές τους συνδέσεις.



Αναλυτικά, στο άρθρο του αναφέρει τα εξής:



«Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και ολοένα βαθύτερης ύφεσης. Με την επίδραση και της δρακόντειας δημοσιονομικής λιτότητας, το δημόσιο χρέος οδεύει στο 200% του ΑΕΠ. Για να γλιτώσει, η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας και να επιστρέψει στη δραχμή.



Η πρόσφατη συμφωνία για ανταλλαγή χρεών που προσέφερε η Ευρώπη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με ληστεία, παρέχοντας πολύ μικρότερη ανακούφιση από αυτή που χρειαζόταν η χώρα. Εάν εξετάσει κανείς ξεχωριστά τα στοιχεία και λάβει υπόψη τα μέτρα υπέρ των πιστωτών, τότε αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν σχεδόν μηδενική. Η καλύτερη επιλογή που έχει τώρα είναι να απορρίψει αυτή την συμφωνία και, υπό την απειλή της χρεοκοπίας, να διαπραγματευτεί μία καλύτερη.



Ακόμη κι αν έδιναν στην Ελλάδα πραγματική και σημαντική βοήθεια για το δημόσιο χρέος της, δεν μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη εάν δεν ανακτήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της. Και χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη, τα χρέη της Ελλάδας θα εξακολουθούν να είναι μη διατηρήσιμα. Το πρόβλημα ωστόσο, είναι πως όλες οι επιλογές για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνουν πραγματική υποτίμηση.



Η πρώτη επιλογή θα ήταν μία σημαντική αποδυνάμωση του ευρώ, η οποία είναι μάλλον απίθανο να γίνει, όσο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής αποδυνάμωσης ενώ η Γερμανία είναι υπερανταγωνιστική.



Εξίσου απίθανο είναι το ενδεχόμενο ταχείας μείωσης του κόστους εργασίας, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα αύξανε την παραγωγικότητα περισσότερο από τους μισθούς. Η Γερμανία χρειάστηκε μία δεκαετία για να αυξήσει την παραγωγικότητά της με αυτή την μέθοδο. Η Ελλάδα δεν μπορεί όμως να βρίσκεται σε ύφεση για μία δεκαετία.



Η τρίτη επιλογή είναι του ταχύτατου αποπληθωρισμού σε τιμές και μισθούς. Μία διαδικασία που είναι γνωστή και ως «εσωτερική υποτίμηση». Αυτή η επιλογή όμως, θα οδηγήσει σε μία πενταετία ακόμη πιο βαθιάς ύφεσης, ενώ θα δυσχεράνει την κατάσταση ως προς το δημόσιο χρέος.



Εάν λοιπόν, αυτές οι τρεις επιλογές δεν είναι εφικτές, τότε ο μόνος δρόμος είναι εκείνος της εγκατάλειψης: Η επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα με απότομη υποτίμηση που θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, όπως έγινε στην Αργεντινή και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες αγορές που εγκατέλειψαν τις συναλλαγματικές τους συνδέσεις.

ΕΝΑ ΙΡΑΝ ΦΑΝΤΑΖΕΤΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ, ΙΣΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ", ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ, ενώ επιτίθεται στην Αθεΐα:
ΣΑΜΑΡΑΣ: "Και κάτι ακόμα: Θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια του Θεού! Γιατί βρισκόμαστε όλοι σήμερα σε Πόλεμο επιβίωσης. Κι όπως ξέρετε, στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι. Όλοι προσεύχονται"! - 76η ΔΕΘ, 17/9/2011

Νοσταλγός μιας θεοκρατικής Ελλάδας, ο Κ. Σαμαράς αποδίδοντας τα του καίσαρα στον καίσαρα και τα του θεού στον θεό. Μια συμφωνία που βολεύει το ποίμνιο να προσδοκά μια καλύτερη μετά θάνατο ζωή , βεβαία, γιατί εν ζωή πρέπει να πλήρωση τους δυσβάστακτους φόρους και να προσκυνά το κάθε αφεντικό, μέχρι να πεθάνει από εξάντληση για να λυτρωθεί. Θα διώξουμε του μνημονιακούς για να φέρουμε τους θεομηνιακούς. Τώρα βέβαια και η αγία τριάδα τρόικα θεωρείται ,περαστικά μας.


Ρατσιστικές επιθέσεις σε Ασπρόπυργο, Άγ. Παντελεήμονα, Ρέντη, Άγ. Ανάργυρους!


Τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες ρατσιστικές επιθέσεις σημειώνονται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας.

Ένα οργανωμένο πογκρόμ με άγριες ρατσιστικές επιθέσεις με περίστροφα και ρόπαλα ξεδιπλώθηκε στον Ασπρόπυργο κατά Πακιστανών μεταναστών. Οι τραυματίες είναι πάνω από εικοσιπέντε με τέσσερις να έχουν διακομιστεί στον Ευαγγελισμό.

Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη αργα το απόγευμα συγκεντρώθηκε ομάδα σαράντα ροπαλοφόρων κοντά στο Σταθμό του προαστιακού όπου και άρχισε να στήνει καρτέρι χτυπώντας περαστικούς Πακιστανούς μετανάστες.Μάλιστα στις 8.58 σταμάτησαν το λεωφορείο της ΕΘΕΛ , το κράτησαν ακινητοποιημένο σχεδόν 15 λεπτά, μπήκαν μέσα σε αυτό και χτύπησαν τέσσερις μετανάστες.

Εισέβαλαν σε δέκα τουλάχιστον σπίτια και τα κατέστρεψαν. Σε κάποια γκρέμισαν ακόμη και την στέγη. Έσπαγαν οικοσκευές και συστηματικά έκλεβαν λάπ-τοπ, κινητά και λεφτά.

Στο σπίτι του Σαμπίρ Χουσεΐν, γύρω στις 11μμ, η ίδια φασιστική συμμορία, δεν δίστασε να βγάλει όπλα. Δύο άτομα πυροβόλησαν με την σφαίρα να περνάει δίπλα από τον ώμο του ενός εκ των δύο που βρίσκονταν στο σπίτι.
ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ; ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΣΠΑΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΗΓΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ! Η συμμορία που κινιόταν με 4-5 αυτοκίνητα τον είχε ακολουθήσει μέχρι τη πόρτα του ΑΤ Ασπροπύργου ενώ η Αστυνομία της οποίας ο διοικητής ισχυρίζεται ότι επιχειρούσε στη περιοχή από την αρχή του πογκρόμ δεν εντόπισε κανέναν!

Επιπλέον, χθες Κυριακή 11 Σεπτέμβρη εξαπέλυσαν ξανά επιθέσεις στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα με δέκα Αφγανούς μετανάστες τραυματίες.
Την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη μια ομάδα τραμπούκων φασιστών επιτέθηκε σε Πακιστανούς μετανάστες στην περιοχή γύρω από το Village Park στο Ρέντη. Μέρα μεσημέρι στις 4.30μμ μπήκαν μέσα στο λεωφορείο της γραμμής 703 κατέβασαν με τη βία πακιστανούς μετανάστες και στη συνέχεια τους επιτέθηκαν χτυπώντας τους στο κεφάλι και σε όλο τους το σώμα. Έσπασαν τα δόντια του 60χρονου Ουμπάντ Ουλά, Ιμάμη στο τζαμί της Νίκαιας και τον αφήσουν αιμόφυρτο και άλλον ένα νεότερης ηλικίας που είναι χτυπημένος ακόμα πιο βαριά.
Σύμφωνα με καταγγελίες των πακιστανών ανάλογες επιθέσεις έγιναν σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου από φασιστικές ομάδες 15-20 ατόμων με αποτέλεσμα να έχουν χτυπηθεί δεκάδες πακιστανοί μετανάστες στην περιοχή γύρω από το Village Park και σε ακτίνα 5-6 στάσεων του λεωφορείου προς Πειραιά στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς. Μάλιστα στις 25 Αυγούστου πέταξαν κάδο με σκουπίδια στο κοντινό Τζαμί στην οδό Καποδιστρίου 18.
Στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων πριν δέκα μέρες μαχαίρωσαν μετανάστη από το Μπαγκλαντές και έκαψαν ένα χώρο θρησκευτικής λατρείας.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΥΣΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ( ΕΛΠΙΖΩ) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ,ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ,ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ .
Φέτος έγινε τεράστιος θόρυβος για την αδυναμία του υπουργείου να έχει έτοιμα τα σχολικά βιβλία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Απίστευτη προχειρότητα, που δεν δικαιολογείται, από τις οικονομικές περικοπές σε συνθήκες κρίσης. Όμως, το κύριο πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία δεν είναι
πότε δίνονται, αλλά το τι γράφουν. Ή τι παραλείπουν πολλές φορές...
Η Ιστορία διδάσκεται στα παιδιά μας, χωρίς να καλλιεργεί ούτε την υπερηφάνεια για την Πατρίδα τους, ούτε την κριτική σκέψη. Σαν να διδάσκεται, όχι σε Ελληνόπουλα, αλλά σε... «μαθητευόμενους διεθνιστές» άλλων καιρών...

...και άλλων καθεστώτων! Ακόμα, εξαφανίστηκαν ή υποβαθμίστηκαν από τα σχολικά βιβλία Έλληνες στοχαστές: Όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Κωστής Παλαμάς, ο Βιζυινός, ο Παπαντωνίου, ο Θεοτοκάς, ολόκληρη η γενιά του τριάντα... Σαν ένα αόρατο χέρι να έσβησε κάθε αναφορά στην εθνική ίδιο-προσωπεία, στην εθνική παράδοση του τόπου αυτού.

Σαν να μη θέλουμε τα παιδιά μας να νιώσουν την Ελληνικότητα και να γίνουν μέτοχοι της Πολιτιστικής μας παράδοσης. Τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι άλλοι λαοί προχωρούν αντίστροφα: τη στιγμή που οι Βρετανοί ανακαλύπτουν τη «Βρετανικότητα» και οι Ισπανοί την «Ισπανικότητα»... Για να μη μιλήσουμε για Γερμανούς, Αυστριακούς, Δανούς, Σουηδούς και Ολλανδούς. Πάμε ανάποδα απ’ όλους τους άλλους...Αυτό θα το τελειώσω! Και το περιεχόμενο των διδακτικών βιβλίων – όλων των βιβλίων –θα αναθεωρηθεί από επιτροπές που θα λειτουργήσουν υπό την εποπτεία Ακαδημίας Αθηνών.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Εξειδικευμένους Έλληνες εργαζόμενους αναζητά το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας, που θα διοργανώσει στις 8 και 9 Οκτωβρίου ημερίδα στην Αθήνα. Στις ενημερωτικές εκδηλώσεις Australian Job Expo, θα μετάσχει και η πολιτεία της Βικτώριας, ενώ ο υπουργός Εργασίας Ρίτσαρντ Ντάλα Ρίβα δήλωσε στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος»: «Η Βικτώρια θα εκπροσωπηθεί με υψηλόβαθμο στέλεχος. Η πολιτειακή κυβέρνηση αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν προσοντούχοι εργαζόμενοι με γνώση της αγγλικής γλώσσας που θα ήθελαν να εργαστούν στην Αυστραλία. Η κυβέρνηση του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών επιδιώκει, αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις να έρθουν στη Βικτόρια. Και έτσι θα ενισχύσουν το εργατικό δυναμικό της πολιτείας, την οικονομία της αλλά και την πολυπολιτισμική κοινωνία της»

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.....ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ


ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ( ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ).
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ ΛΑΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΟΣΟΙ ΝΟΜΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ. ΕΥΚΟΛΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΜΙΣΕΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑΣ,ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ,ΚΛΠ.
ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΥΝ Η ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ.
Άκυρη και καταχρηστική έκρινε ο Άρειος Πάγος την καταγγελία σύμβασης εργασίας μητέρας...
η οποία απολύθηκε, μόλις έληξε η προστασία της μητρότητας που της παρέχει η εργατική νομοθεσία, επειδή μπορούσε, λόγω της ηλικίας της, να μείνει και πάλι έγκυος στο μέλλον.
Ειδικότερα, ανύπαντρη βοηθός μικροβιολόγου προσελήφθη τον Ιούλιο του 2001 με σύμβαση εργασίας εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, προκειμένου να πραγματοποιεί αιμοληψίες, αναλύσεις ούρων, αίματος κ.λπ., σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
Τον Ιούλιο του 2003 παντρεύτηκε και τον Νοέμβριο του επόμενου έτους (2004) έμεινε έγκυος. Όμως όλο το διάστημα της κυήσεώς της παρέμεινε κλινήρης λόγω εμπλοκής στην εγκυμοσύνη.
Για το λόγο αυτό έλαβε άδεια τοκετού και λοχείας τρεις μήνες πριν τον τοκετό και 3,5 μήνες μετά, δηλαδή 17 εβδομάδες (τέσσερις μήνες περίπου) περισσότερο από ό,τι προβλέπει η εργατική νομοθεσία, ενώ όλο αυτό το διάστημα της κύησης και της λοχείας πληρωνόταν κανονικά.
Μετά τη λήψη της άδειας μητρότητας η βοηθός μικροβιολόγου είχε μειωμένο ωράριο εργασίας και προσερχόταν μία ώρα αργότερα και αποχωρούσε και πάλι μία ώρα νωρίτερα. Όμως αιφνιδιαστικά την 1η Νοέμβριου 2005 η μικροβιολόγος απολύθηκε.
Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, η οποία επικύρωσε εφετειακή, "τόσο η εγκυμοσύνη της ενάγουσας όσο και η γέννηση του τέκνου της και οι συνέπειες της μητρότητας σχετικά με τον χρόνο απασχόλησής της, δηλαδή να μην εργάζεται για επτά περίπου μήνες και να λαμβάνει πλήρεις αποδοχές και στη συνέχεια να εργάζεται με μειωμένο ωράριο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην μειώνονται αντίστοιχα και οι αποδοχές της, δημιούργησαν δυσαρέσκεια στον γιατρό εργοδότη της και εμπάθεια στο πρόσωπό της, λαμβανομένου υπόψη ότι λόγω της ηλικίας της υπήρχε πιθανότητα να καταστεί έγκυος στο μέλλον", με αποτέλεσμα ο γιατρός να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας της.
Η κρίση αυτή των δικαστών ότι απολύθηκε η μητέρα ανήλικου παιδιού, καθώς υπήρχε πιθανότητα να μείνει και πάλι έγκυος στο μέλλον, στηρίζεται τόσο σε κατάθεση μάρτυρα του εργοδότη, όσο και στα όσα ομολογεί ο ίδιος στο δικόγραφό του, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: "στο ιατρείο μου απασχολών δύο ακόμη βοηθούς μικροβιολόγου, οι οποίες είναι μητέρες δύο ανήλικων παιδιών η κάθε μία και τις οποίες μάλιστα προσέλαβα μετά τη γέννηση αυτών".
Στη συνέχεια τονίζει ο εργοδότης στο δικόγραφό του ότι "με την πρόσληψη αυτών των δύο ήδη μητέρων είχε αποφύγει την δυσάρεστη γι' αυτόν κατάσταση" που αντιμετώπισε με την μικροβιολόγο την οποία απέλυσε.
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η βοηθός μικροβιολόγου απολύθηκε λόγω εμπάθειας και δυσαρέσκειας του γιατρού απέναντι σε αυτήν, ενώ απέρριψαν τους εργοδοτικούς ισχυρισμούς ότι απολύθηκε για οικονομικοτεχνικούς λόγους και ειδικότερα, στο πλαίσιο της τεχνικής αναδιοργάνωσης του ιατρείου με την αγορά και εγκατάσταση ενός σύγχρονου βιοχημικού αναλυτή, ο οποίος είχε τη δυνατότητα την μαζική και ταυτόχρονη ανάλυση αίματος, ούρων και ανοσολογικών εξετάσεων και παράλληλα την ταυτόχρονη έκδοση αποτελεσμάτων 100 περίπου εξετάσεων μέσα σε μια ώρα.
Ακόμη, υπογραμμίζεται στην αρεοπαγιτική απόφαση ότι η εργοδοτική εμπάθεια και δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της εν δυνάμει για δεύτερη φορά μητέρας εκδηλώθηκε αμέσως μόλις πέρασαν 2,5 μήνες από την ημέρα του τοκετό, οπότε και έπαυσε η προστασία της μητρότητας που παρέχει η νομοθεσία στις εργαζόμενες γυναίκες.
Τελικά, οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση του γιατρού που ζητούσε να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση που είχε δικαιώσει την βοηθό μικροβιολόγου, καθώς η απόλυσή της είχε κριθεί άκυρη και καταχρηστική.

Giagonan Ultimate: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΝΑΝ


Η πρώτη Ελληνική επική ταινία Φαντασίας στο youtube. Γυρισμένη σε
7 Χώρες (συμπεριλαμβανομένου και του Σινικού τείχους) για 4 συνεχόμενα
χρόνια , συμετείχαν πάνω απο 500 φοιτητές και μαθητές..
Οι
συντελεστές συνελλήφθησαν επανηλλημένα είτε για οπλοφορία απο τα σπαθιά
και τα τσεκούρια της ταινίας είτε επειδή σε χωριό τους πέρασαν για....
Σατανιστές λόγω κουστουμιών και μακιγιάζ. Η ταινία απέσπασε βραβεία απο κοινό και κριτικούς στο 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ειναι αφιερωμένη στο Γιώργο Ναίδα, όπου και παίζει το τελευταίο του ρόλο ως γίγαγντας Σάλμορ.. Πάρτε μια γεύση απο το trailer!!

ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ


Δεν μας έφταναν τα χάλια μας από την οικονομική κρίση,έχουμε και τους Αλβανούς που το παίζουν νταήδες μέσα στη χώρα μας.
Ανάστατο το χωριό απο την προκλητική ενέργεια των τριών Αλβανών..
Τρεις υπηκόους Αλβανίας κατήγγειλε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου Κυλλήνης, ως τους δράστες βεβήλωσης του εθνικού μας συμβόλου στην πλατεία του χωριού....
Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα Λεχαινών πριν από λίγη ώρα, από τον πρόεδρο του χωριού Νίκο Ψυχογιό, με βάση μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, στις 4,30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, τρία άτομα υπήκοοι Αλβανίας, κατέβασαν την Ελληνική σημαία από τον ιστό στην πλατεία του Νεοχωρίου.
Οι τρεις δράστες – εκ των οποίων οι δύο είναι γνωστοί με τα μικρά τους ονόματα – εν χορώ έσκισαν τη σημεία και την πέταξαν στο σημείο. Οι αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν αμέσως τον πρόεδρο του χωριού που μάζεψε τη σημαία, όπως βλέπεται και στις φωτογραφίες.

Στο χωριό επικρατεί αναβρασμός μετά, ενώ οι δράστες αναζητούνται. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα ο ένας διαμένει στο χωριό και ο άλλος στο Βρανά, ενώ για τον τρίτο δεν υπάρχουν στοιχεία.
ΟΤΑΝ ΩΣ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΜΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ...... ΤΟΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ. ΔΙΩΧΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΧΕΣΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΣΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.......

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΥΟΥΝ


Τέσσερις Ελληνες απέσπασαν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα ερευνητικά προγράμματά τους!
Στο κλίμα της γενικευμένης κατήφειας που βιώνει η χώρα, μια ευχάριστη είδηση ήρθε από την ελληνική ερευνητική κοινότητα και μάλιστα από τους νέους αντιπροσώπους της. Τέσσερις νέοι έλληνες ερευνητές απέσπασαν υποτροφίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (European Research Council, ERC) για να συνεχίσουν τα ερευνητικά προγράμματά τους στην επόμενη πενταετία. Το ERC εφέτος μοίρασε συνολικά 670 εκατ. ευρώ σε 480 άριστους νέους επιστήμονες. Για να αντιληφθείτε το είδος των εξετάσεων που έδωσε επιτυχώς η τετράδα, φτάνει να σας πούμε ότι τα ποσοστά επιτυχίας ανέρχονται στο 12% (χρηματοδοτήθηκαν 480 από τις 4.080 αιτήσεις!). Με τις καλύτερες ευχές μας για την πραγματοποίηση των στόχων τους, το «ΒΗΜΑScience» παρουσιάζει σήμερα τους επιστήμονες που μας βγάζουν ασπροπρόσωπους στη διεθνή επιστημονική αρένα.

Ζωή Λυγερού: αντιγραφή DNA στην Πάτρα

Φανταστείτε ότι θέλετε να μοιράσετε ακριβοδίκαια τα υπάρχοντά σας στα δύο σας παιδιά. Μόνο που το πολυτιμότερο απ' όλα, έναν μυστικό κώδικα βάσει του οποίου θα πρέπει να πορευθούν στη συνέχεια της ζωής τους, τον έχετε σε ένα και μοναδικό αντίγραφο. Τι κάνετε; Προτού αρχίσετε τη μοιρασιά, αποφασίζετε να αντιγράψετε τον κώδικα και να δώσετε από ένα αντίγραφο στο κάθε παιδί σας. Περιττό να πούμε πόσο σπουδαία είναι η πιστότητα της αντιγραφής: Ενα λάθος και κάποιο από τα παιδιά μπορεί να πάρει τον δρόμο της απωλείας! Αυτή η ακριβοδίκαιη μοιρασιά του γενετικού υλικού (του κώδικα όπου είναι γραμμένες οι οδηγίες της ζωής) είναι το ζητούμενο κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο του οργανισμού μας. Και αν σκεφθείτε ότι όλοι εμείς ξεκινήσαμε τη ζωή μας από ένα και μόνο κύτταρο (που προήλθε από τη σύντηξη του ωαρίου της μητέρας μας με ένα σπερματοζωάριο του πατέρα μας) και φτάσαμε να διαθέτουμε τρισεκατομμύρια κύτταρα, αντιλαμβάνεστε ότι η κυτταρική διαίρεση είναι ένα συχνότατο φαινόμενο και πως ο μηχανισμός αντιγραφής του DNA πριν από τη διαίρεση είναι υψίστης σημασίας για την καλή μας υγεία. Τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα εξασφαλίζουν ότι το γενετικό υλικό τους θα διαβιβαστεί ακέραιο στα θυγατρικά τους, καθώς και το πώς βλάβες στη διαδικασία αυτή σχετίζονται με την εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου, μελετά η ερευνητική ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας κυρίας Ζωής Λυγερού. Το εγχείρημα της αντιγραφής είναι ένα έργο τιτάνιο: έξι δισεκατομμύρια βάσεις αντιγράφονται με απόλυτη πιστότητα σε μια διαδικασία που διαρκεί πολλές ώρες. Οπως εξήγησε στο «ΒΗΜΑScience» η κυρία Λυγερού, «η αντιγραφή του DNA εκκινά από χιλιάδες αφετηρίες, διασκορπισμένες πάνω στα χρωμοσώματα. Κάθε κύτταρο πρέπει να θυμάται, σε κάθε χρονική στιγμή, ποιες περιοχές του γονιδιώματός του έχει αντιγράψει και ποιες όχι ώστε να εξασφαλίσει ότι κάθε περιοχή θα αντιγραφεί μία και μόνο μία φορά. Αυτή η “μοριακή μνήμη” προσδίδεται από ειδικές πρωτεΐνες, που δεσμεύονται πάνω στο DNA και καθορίζουν πού και πότε θα εκκινήσει η αντιγραφή. Η ομάδα μας έχει αναπτύξει τεχνολογίες που επιτρέπουν τη μικροσκοπική παρατήρηση της διαδικασίας της αντιγραφής του DNA σε ζωντανά μεμονωμένα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και την προσομοίωση της διαδικασίας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή». Αξιοποιώντας τις διεπιστημονικές αυτές προσεγγίσεις, η ομάδα της κυρίας Λυγερού θα μελετήσει τι συμβαίνει σε μοριακό και γενετικό επίπεδο σε έναν πληθυσμό κυττάρων όπου ο έλεγχος της αντιγραφής του DNA έχει απορρυθμιστεί και πώς η απορρύθμιση αυτή μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου. «Ο καρκίνος εμφανίζεται λόγω συσσώρευσης βλαβών στο γενετικό υλικό των κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα είναι γονιδιωματικά ασταθή και γρήγορα μετεξελίσσονται με αποτέλεσμα να ανθίστανται στην αντικαρκινική θεραπεία. Τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να βοηθήσουν στην κατανόηση των βασικών μοριακών μηχανισμών που εξασφαλίζουν τη γονιδιωματική σταθερότητα όλων των κυττάρων και να διαφωτίσουν τα βήματα που οδηγούν σε καρκινογένεση» δήλωσε η ελληνίδα ερευνήτρια, της οποίας το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ. Απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κυρία Λυγερού πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊλδεμβέργη της Γερμανίας και στη συνέχεια υπήρξε συνεργάτης του τιμημένου με Βραβείο Νομπέλ Πολ Nερς στη Βρετανία. Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη δεν απογοήτευσε την ελληνίδα ερευνήτρια, η οποία είναι αισιόδοξη για το μέλλον της ελληνικής έρευνας, όπως τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται στο πανεπιστήμιο όπου υπηρετεί. «Κατά την τελευταία δεκαετία το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει επιτύχει να προσελκύσει νέους επιστήμονες με διεθνή καριέρα, να εγκαθιδρύσει ιδρυματικές υποδομές που υποστηρίζουν προηγμένες τεχνολογίες και να μεταφέρει τεχνογνωσία αιχμής στην Πάτρα μέσω διεθνών διεπιστημονικών συνεργασιών, επενδύοντας στη δημιουργία ενός ερευνητικού περιβάλλοντος αριστείας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Βασιλικογιαννάκης: σύνθεση φαρμάκων στην Κρήτη

Εστω ότι μια ουσία η οποία προέρχεται από ένα σπάνιο και μη καλλιεργήσιμο φυτό αποκαλύπτεται αντικαρκινική. Δύο δυνατότητες έχουμε: ή να εξαφανίσουμε το φυτό από προσώπου Γης προσπαθώντας να αποσπάσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από την ουσία-φάρμακο ή να βρούμε τρόπο να τη συνθέσουμε χημικά. Οι ανάγκες για χημική σύνθεση οργανικών ουσιών είναι στην κυριολεξία ατελείωτες και ιστορικά οι χημικοί έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά εφευρετικοί. Εκτός όμως από τις ανάγκες για οργανικές ουσίες, αυξημένες είναι σήμερα και οι απαιτήσεις μας για τις προδιαγραφές παραγωγής τους. Δεν μπορούμε πια αβασάνιστα να χρησιμοποιούμε βαρέα μέταλλα, όπως χρώμιο, βανάδιο, όσμιο ή τιτάνιο, καθώς η επίδρασή τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο μπορεί να είναι καταστροφική. Ευκταίο είναι επίσης η ακολουθία των αντιδράσεων που απαιτούνται για την οργανική σύνθεση του μορίου στόχου να μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε μεγάλη κλίμακα χωρίς το κόστος να καθίσταται απαγορευτικό. Περιττό να πούμε ότι όσο φθηνότερη η πρώτη ύλη, τόσο το καλύτερο! Τρόπους να ικανοποιήσει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις έχει ανακαλύψει ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Απόφοιτος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ Βασιλικογιαννάκης εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός φοιτητής στο πλευρό τού επίσης ελληνικής καταγωγής κορυφαίου χημικού κ. Κ. Νικολάου στο Ινστιτούτο Scripps των ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στη γενέτειρα Κρήτη. Το ερευνητικό έργο του στοχεύει στην ανάπτυξη νέων συνθετικών τεχνολογιών με βάση το διεγερμένο μοριακό οξυγόνο. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί ο έλληνας ερευνητής δεν είναι τίποτε άλλο από το οξυγόνο που αναπνέουμε και το οποίο διεγείρεται φωτοχημικά ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί στην οργανική σύνθεση. Για τη διέγερση δεν χρησιμοποιούνται οργανικοί καταλύτες αλλά φωτοευαίσθητα φυσικά μόρια (όπως π.χ. η χλωροφύλλη των φυτών) τα οποία ονομάζονται φωτοευαισθητοποιητές. Είναι γνωστό εδώ και μερικές δεκαετίες ότι υπό κατάλληλες συνθήκες η απορρόφηση του ορατού φωτός από τους φωτοευαισθητοποιητές έχει συνέπεια τη μεταφορά ενέργειας στο οξυγόνο, το οποίο διεγείρεται και ονομάζεται διεγερμένο μοριακό οξυγόνο. Η επιτυχία του έλληνα ερευνητή έγκειται στη χρήση του παροδικού αυτού δραστικού μορίου για τη σύνθεση βιοδραστικών φυσικών προϊόντων. Με άλλα λόγια, ο κ. Βασιλικογιαννάκης και οι συνεργάτες του πετυχαίνουν να χρησιμοποιήσουν το πολύ δραστικό διεγερμένο οξυγόνο για την εκκίνηση διαδοχικών αντιδράσεων που απαιτούνται για τη σύνθεση περίπλοκων οργανικών ενώσεων στον σωστό τόπο και χρόνο και μέσα στην ίδια φιάλη. Οπως επεσήμανε μιλώντας στο «ΒΗΜΑScience», αυτό σημαίνει «εξοικονόμηση χρόνου, αφού σε μία μόνο φιάλη μπορούν να γίνουν πολλές συνεχόμενες αντιδράσεις της συνθετικής πορείας που έχει επιλεγεί. Με την κλασική, βήμα προς βήμα, σύνθεση οι αντιδράσεις αυτές θα ήθελαν ακόμη και εβδομάδες για να πραγματοποιηθούν». Και ως τα παραπάνω να μην ήταν επαρκή, η ελληνική ερευνητική ομάδα έχει πετύχει ακόμη έναν βασικό στόχο για να καταστήσει τις εφαρμογές του πειραματισμού της φιλικότερες προς το περιβάλλον: δεν χρησιμοποιεί πια οργανικούς διαλύτες (υδρογονάνθρακες, χλωριωμένους υδρογονάνθρακες). Το μέσο διάλυσης είναι το νερό! Το πρόγραμμα του κ. Βασιλικογιαννάκη θα χρηματοδοτηθεί με 1,338 εκατ. ευρώ. Οπως μας είπε, ένα μέρος από αυτά θα αξιοποιηθεί για υποδομές και αναλώσιμα, ενώ θα εργαστούν στο πρόγραμμα μεταδιδακτορικοί ερευνητές, καθώς επίσης και διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Αν και η σύνθεση φαρμάκων μπορεί να είναι η προφανής εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας του κ. Βασιλικογιαννάκη, το ζητούμενο της εργασίας του είναι η ανάπτυξη μεθόδων οργανικής σύνθεσης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ' όλους τους ερευνητές. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δεν αρέσκεται να πατεντάρει τις ανακαλύψεις του: θέλει να χρησιμοποιούνται από τους ανά τον κόσμο συναδέλφους του.

Δήμητρα-Ισιδώρα Ρουσσοπούλου: προστασία ψηφιακών αρχείων στην Αθήνα

Εχετε ποτέ ευχηθεί να μην είχαν καταστραφεί/χαθεί τα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας; Εχετε αναλογιστεί πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν δεν είχε καεί η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; Η απώλεια της ανθρώπινης γνώσης είναι πάντα οδυνηρή και το δυσάρεστο είναι ότι ο κίνδυνος παραμένει σήμερα εξίσου υπαρκτός όσο και στο παρελθόν. Γιατί μπορεί σήμερα να μην είναι εύκολο να καούν όλες οι βιβλιοθήκες του κόσμου, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταστραφούν ή να αλλοιωθούν τα ψηφιακά αρχεία. Οπως εξήγησε στο «ΒΗΜΑScience» η επίκουρη καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Δήμητρα-Ισιδώρα Ρουσοπούλου, «δύο είναι οι κίνδυνοι που απειλούν τα ψηφιακά αρχεία: το πρώτο είναι η φυσική φθορά, η οποία μπορεί να οδηγήσει τόσο σε απώλεια όσο και σε αλλαγή του περιεχομένου των αρχείων. Το δεύτερο πρόβλημα, το οποίο αφορά κυρίως αρχεία ιστορικού τύπου, έχει να κάνει με την πιθανότητα κακόβουλης εξαλλαγής των αρχείων». Με στόχο την προστασία των ψηφιακών αρχείων, στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια το πρόγραμμα LOCKSS (Lots of Copies Keep Stuff Safe, πολλά αντίγραφα κρατούν τα αρχεία ασφαλή). Απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η κυρία Ρουσοπούλου πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο πρόγραμμα LOCKSS. Υστερα από 4ετή παραμονή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η ελληνίδα ερευνήτρια εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ από το 2009 βρίσκεται στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό πρόγραμμά της, το οποίο χρηματοδοτείται με 1,032 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων του LOCKSS. Παραδείγματος χάριν, η ιστοσελίδα μιας εφημερίδας μεταβάλλεται συνεχώς. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ασφαλούς αποθήκευσης όλων των εκδοχών της έκδοσης. Ακριβώς αντίθετη πρόκληση για τους ερευνητές αποτελεί η διατήρηση ακαδημαϊκών αρχείων (όπως είναι οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικές επιθεωρήσεις) τα οποία δεν μεταβάλλονται. Για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κακόβουλη αλλαγή τους, το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να εντοπίζει τον κόμβο μέσω του οποίου τα αρχεία «κατεβαίνουν» διαφοροποιημένα. Αντιστοίχως, θα πρέπει να εντοπίζεται ο προβληματικός κόμβος σε περιπτώσεις όπου η αναζήτηση με το ίδιο λήμμα δίνει διαφορετικά αποτελέσματα όταν γίνεται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Αυτού του τύπου τα προβλήματα θα έχουν να επιλύσουν οι τέσσερις διδακτορικοί και δύο μεταδιδακτορικοί φοιτητές που θα προσληφθούν για να εργαστούν στο πρόγραμμα της κυρίας Ρουσοπούλου, η οποία συνεχίζει επιτυχώς στα πάτρια εδάφη αυτό που ξεκίνησε στην αλλοδαπή.

Νίκος Χρόνης: το τσιπάκι του Aids στην Κρήτη

Σας έχει τύχει να βρεθείτε ποτέ σε ένα απομακρυσμένο σημείο της χώρας μας χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να χρειάζεστε γιατρό; Τότε ακόμη και ένας σχετικά αθώος πυρετός φαντάζει απειλητικός για τη ζωή! Φανταστείτε λοιπόν πώς θα ήταν να έχετε προσβληθεί από μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια, και όχι μόνο να μη διαθέτετε προσωρινώς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά να μην έχετε καμία ελπίδα να αποκτήσετε. Πολύ περισσότερο μάλιστα να ζείτε σε περιοχές που μαστίζονται ακόμη και από έλλειψη νερού! Μη νομίζετε ότι οι παραπάνω συνθήκες είναι αποκύημα φαντασίας. Το εφιαλτικό αυτό σενάριο, που εμείς οι τυχεροί του δυτικού κόσμου επιλέγουμε να ξεχνούμε, αποτελεί την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κυρίως στην Αφρική. Εκεί, σε περιοχές που οι επιστήμονες αποκαλούν resource limited settings (περιοχές περιορισμένων πηγών), εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα της νόσου του AIDS, η οποία προκαλείται από τον ιό HIV και προσβάλλει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν ξεχνούν όμως όλοι τους άτυχους αυτού του πλανήτη. Ο κ. Νίκος Χρόνης, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναπτύσσει τεχνολογίες οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακριβώς σε αυτές τις περιοχές, όπου το πλησιέστερο νοσοκομείο μπορεί να απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από τον ασθενή, ή ακόμη και όταν δεν είναι τόσο απρόσιτο να μη διαθέτει τα απαιτούμενα για την περίθαλψή του. Ο απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνέχισε τις σπουδές του στη Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και στη συνέχεια μελέτησε νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέα Υόρκης. Με αυτό το διεπιστημονικό υπόβαθρο έγινε μέλος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν το οποίο σκοπεύει να εγκαταλείψει σε λίγους μήνες για να εργαστεί στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης. Προικοδοτούμενος με 2 εκατ. ευρώ, ο κ. Χρόνης θα συνεχίσει την ανάπτυξη ενός μικροτσίπ, όχι μεγαλύτερου από μια πιστωτική κάρτα, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την παρακολούθηση της πορείας των ασθενών με AIDS στην Αφρική. Οπως εξήγησε μιλώντας στο «BΗΜΑScience», «το τσιπ θα είναι μιας χρήσεως. Ο ασθενής θα δίνει μια σταγόνα αίμα η οποία θα τοποθετείται πάνω στο τσιπ και θα αναλύεται. Τα αποτελέσματα θα “διαβάζονται” από μια φορητή μονάδα μεγέθους περίπου μιας θήκης γυαλιών και έτσι ο γιατρός θα μπορεί να γνωρίζει την πορεία της εξέλιξης της νόσου». Αν διερωτάσθε πώς είναι δυνατόν ένα τσιπ να αντικαθιστά ολόκληρο εργαστήριο, η απάντηση κρύβεται σε τέσσερα γράμματα: ΜEMS. Με τη συντομογραφία αυτή περιγράφονται τα μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα (microelectromechanical systems), ένα δυναμικό πεδίο εφαρμογών της μηχανικής που συνδυάζει τη Νανοτεχνολογία και, στην περίπτωση του κ. Χρόνη, τη Μικροοπτική και τη Μικρορευστομηχανική. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η σταγόνα αίματος των ασθενών θα κυλάει μέσα σε κανάλια «λαξευμένα» στην κάρτα και πως καθένα από τα κύτταρα του αίματος θα παρακολουθείται/καταγράφεται από 10.000 μικροσκόπια τα οποία είναι ενσωματωμένα σε αυτή. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι το κόστος για τη δημιουργία αυτού του μικροτσίπ δεν είναι υψηλό, καθώς η τεχνολογία που το παράγει είναι τέτοια ώστε «είτε ένα μικροσκόπιο είτε 10.000 να προστεθούν στην κάρτα, το κόστος παραμένει ίδιο», όπως εξήγησε ο έλληνας ερευνητής ο οποίος αισιοδοξεί ότι το ερευνητικό περιβάλλον στο ΙΤΕ θα είναι εξίσου ενδιαφέρον όσο και αυτά της αλλοδαπής.

JEFFREY SACHS: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ....


Η εφημερίδα Financial Times φιλοξενεί ένα αφοπλιστικό άρθρο του Jeffrey Sachs, ο οποίος υπήρξε ο νεότερος σε ηλικία καθηγητής Οικονομικών στο Harvard, ενώ στη συνέχεια η καριέρα του εκτοξεύτηκε ως σύμβουλος σε κυβερνήσεις του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου και εφάρμοσε θεραπείες-σοκ.


Ο Sachs υποστηρίζει ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με καταστροφή, εάν η Γερμανία συνεχίσει το ανθελληνικό της παραλήρημα και εάν η Τρόικα μονίμως απαιτεί από την Ελλάδα λιτότητα (!)

Ιδού το άρθρο με τίτλο "Η Ελλάδα μπορεί, οι Γερμανοί την εμποδίζουν!"

Τα γερμανικά tabloid και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στην Ευρώπη φαίνεται πως έχουν εμμονή με την Ελλάδα, την οποία πλέον μεταχειρίζονται ως αντικείμενο χλευασμού. Δεν δίνουν σημασία στο ότι η ελληνική κυβέρνηση προωθεί σκληρά μέτρα λιτότητας εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων. Αυτή ακριβώς η επιθετική συμπεριφορά, όμως, δημιουργεί και τον μεγαλύτερο άμεσο κίνδυνο για το ευρώ.
Παρά την έκκληση της κ. Angela Merkel για ηρεμία, κοντόφθαλμοι Γερμανοί πολιτικοί αποφαίνονται ότι η Γερμανία θα ευνοηθεί εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε χρεοκοπία ή εάν εκδιωχθεί από τη ζώνη του ευρώ. Η απόσταση από την αλήθεια είναι τεράστια. Η Γερμανία κινδυνεύει με τη δική της καταστροφή και διακυβεύει την ευρωπαϊκή οικονομική ευεξία, εάν εξακολουθήσει να αγνοεί την αλληλεξάρτηση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Είναι προς τιμήν της κ. Angela Merkel, λοιπόν, που αυτήν την εβδομάδα τάχθηκε εναντίον των θερμοκέφαλων συναδέλφων της. Ακόμη κι έτσι, όμως, υπάρχουν παρωπίδες στη γερμανική μακροοικονομική νοοτροπία. Η Ελλάδα προχωρά σε μία τολμηρή μετάβαση, από ένα μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα το 2009 σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012. Η αποστολή είναι σημαντική. Και ναι, υπήρξαν κάποια ολισθήματα, τα οποία όμως απορρέουν από τη βαθιά ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, οι επικριτές οικειοθελώς αγνοούν ότι ο πανευρωπαϊκός χρηματοοικονομικός πανικός έχει κατακλύσει όλες τις γραμμές πίστωσης και τις καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξανεμίζοντας και την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν. Κατά συνέπεια, η ελληνική οικονομία λυγίζει υπό το βάρος της ασφυκτικής πιστωτικής στενότητας, που τροφοδοτείται από τις πρόσφατες συζητήσεις περί χρεοκοπίας.

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι η ηγεσία της Γερμανίας και της Ε.Ε. αντιδρά σε όλη αυτήν την κατάσταση με απαιτήσεις νέας λιτότητας. Η Ελλάδα αναγκάστηκε εκ νέου το σαββατοκύριακο να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα λιτότητας. Πρέπει, όμως, πλέον να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα κοινωνικής αστάθειας. Νέες περικοπές θα τη σπρώξουν στον γκρεμό, τερματίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, εντείνοντας τις χρηματοοικονομικές πιέσεις και τα τύμπανα του πολέμου όσων την ωθούν εκτός ευρωζώνης.

Είναι όμως απολύτως αφελές να πιστεύει κανείς ότι τα προβλήματα θα σταματήσουν στην Ελλάδα. Η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ακόμη και η Γαλλία ενδέχεται να ακολουθήσουν την ίδια τύχη, καταστρέφοντας όλο το οικοδόμημα της νομισματικής συνεργασίας.

Σε αυτήν τη φάση είναι απόλυτη η ανάγκη για ευρωπαϊκή ηγεσία. Ίσως να πρέπει να περιμένουμε λίγο, μέχρις ότου ο κ. Jean-Claude Trichet αντικατασταθεί από τον κ. Mario Draghi στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η παραίτηση του κ. Juergen Stark, αν και οι αγορές την αντιμετώπισαν αρνητικά, δίνει την ευκαιρία για πιο ρεαλιστική νοοτροπία στην ΕΚΤ.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποφύγουμε την άβυσσο είναι ξεκάθαρα. Η Ελλάδα χρειάζεται κεφάλαια κίνησης, με τη στήριξη της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να αποφύγει την έκρηξη που θα προκαλέσει πανικό. Επιπλέον, η Ελλάδα και οι εταίροι της θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο, βάσει της οποίας ο EFSF θα χρηματοδοτήσει μέρος των αναγκών της Ελλάδας, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν ελληνικά ομόλογα τα ανταλλάσσουν με 30ετείς τίτλους.

Παράλληλα, η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει σε πολιτική προληπτικών κινήσεων, αν μη τι άλλο για να καθησυχάσει τις αγορές. Η κ. Merkel θα δυσκολευτεί να κάνει τους συναδέλφους της να σωπάσουν και να πείσει τους Γερμανούς να στηρίξουν την ευρωζώνη. Επιπλέον, όμως, θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις και σε άλλους στην ευρωζώνη να επικυρώσουν τη συμφωνία για την επέκταση του EFSF και να ενθαρρύνει τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους για τη χρηματοδότηση του 2012, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα λάβει μερικά ακόμη δισεκατομμύρια ώστε να αντιμετωπίσει τη βαθιά ύφεση. Καλό θα ήταν να ενθαρρύνει επίσης την ΕΚΤ να συμπεριφερθεί ως κεντρική τράπεζα και όχι ως εμπoρική τράπεζα, ενεργώντας ως έσχατος πιστωτής για τις τράπεζες που πλήττονται από τον χρηματοοικονομικό πανικό.
Η συμφωνία του Ιουλίου μπορεί να δώσει στην Ελλάδα τα περιθώρια που χρειάζεται, κλειδώνοντας σε χαμηλά επίπεδα τα πραγματικά επιτόκια και παρέχοντας χρηματοδότηση για την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Βεβαίως, η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη, καθώς πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όμως, θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να το πετύχουν και να μη μαλώνουν τους Έλληνες για μικρά ολισθήματα. Η Ελλάδα, οι πιστωτές της και η ΕΚΤ πρέπει να επιδείξουν μέγιστη υπευθυνότητα, μακροοικονομική σύνεση και ωριμότητα. Η Ελλάδα το κάνει. Θα πρέπει να το πράξει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία θα είναι φοβερές. Βρισκόμαστε σε πολύ επικίνδυνη φάση. Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

ΟΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ


Την απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015 αρχίζοντας τις απολύσεις από αύριο με λύση συμβάσεων, κατάργηση θέσεων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι από τις 10 εταιρίες (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ και ΕΡΤ) στους οποίους θα σταλούν εντός της εβδομάδος οι «επιστολές για την εφεδρεία» κι από 65 ακόμη οργανισμούς που θα πρέπει να κλείσουν ως το Δεκέμβριο, την άμεση μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ και την ψήφιση του νέου μισθολογίου λιτότητας στο δημόσιο το οποίο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου για όλους, απαίτησε η τρόικα από την κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχισθούν οι συνομιλίες και να υπάρχει ελπίδα για την καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Οι δραματικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ όπου αποφασίσθηκε η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα (μέτρο για το οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος είπε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν ικανοποιεί την τρόικα καθώς προκαλεί αντιδράσεις στους πολίτες και είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα του) κορυφώθηκαν με την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα από τα μισά του ταξιδιού του προς την Ουάσιγκτον.

Όλοι «πάγωσαν». Τα γεγονότα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στο δίλημμα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων και της τρόικας χωρίς να υπολογίζει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και τους πολίτες που έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης ή να αναζητήσει διέξοδο στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις εκλογές όπως ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη.

Και στις δυο περιπτώσεις, σχολιάζουν οικονομικοί κύκλοι, η κρίση που μαστίζει τη χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση... Όλα πλέον είναι ανοιχτά.

Το βέβαιο είναι ότι αν η χώρα δεν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να πάρει τα χρήματα της έκτης δόσης (8 δισ. ευρώ) της βοήθειας αλλά και της έβδομης δόσης (5 δισ. ευρώ) του Δεκεμβρίου, είναι ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν από τις 19 ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Πώς φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού

Την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα - είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία όπου οι ευρωπαίοι έκοψαν κάθε ελπίδα να πάρουμε τα χρήματα χωρίς να εφαρμόσει τα μέτρα - ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και ειδοποίησε τον αναπληρωτή του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδη για τις εξελίξεις.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου βρισκόταν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα σήμανε συναγερμός, καθώς τα περιθώρια πολιτικής απόφασης για την καταβολή της δόσης είχαν πια αποκλειστεί. Ο μοναδικός δρόμος που έμεινε στην κυβέρνηση είναι πλέον η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των απαιτήσεων των δανειστών.

Σε τεχνικό επίπεδο το Σαββατοκύριακο έπρεπε να κλείσουν όλα τα μεγέθη του εφετινού προϋπολογισμού.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της... κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα προκειμένου να αποτραπεί ο πανικός.

Το e-mail της απόγνωσης

Ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής κ. Ηλ. Πεντάζος έστειλε στους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς ένα e-mail απόγνωσης - με τα 15 μέτρα που ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν «εδώ και τώρα» ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση για την καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ που έχει "παγώσει" επισυνάπτοντας τον κατάλογο με τα 15 μέτρα που η τρόικα απαιτεί να εφαρμοσθούν.

Το επίσημο έγγραφο

Μάλιστα ζήτησε να του απαντήσουν ως τη Δευτέρα τι έκαναν και τι θα κάνουν, μαζί με τα τελικά σχέδια προϋπολογισμού του κάθε υπουργείου για το 2012 για να απαντήσει ο υπουργός στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει με την τρόικα.

Στο e-mail που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επείγον, ο κ. Πεντάζος αποκαλύπτεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομική πολιτική καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε για να πάρει την προηγούμενη δόση των 12 δισ. ευρώ, αυτή του Ιουλίου, όταν και πάλι η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ο γραμματέας γράφει:

«Σε συνέχεια προηγούμενου e-mail με τις εκκρεμότητες- ερωτήματα της τρόικα για μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) σας προωθώ πίνακα της τρόικα που περιλαμβάνει θέματα άμεσης προτεραιότητας για τη συνέχιση της αξιολόγησής μας για την έκτη δόση.

»Παρακαλώ πολύ να σταλεί συγκεντρωτικό σημείωμα στα αγγλικά που θα απαντά και στα δύο emails που σας έχω στείλει εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Προθεσμία Δευτέρα 19/09.


«Υπενθυμίζω την προθεσμία που έχει τεθεί και για τα ποσά Προϋπολογισμού 2012.


»Είναι εξαιρετικά επείγον
».

Τα 15 μέτρα που «καίνε»

Στο e-mail καταγράφονται όλα τα μέτρα και ποιος είναι υπεύθυνος προκειμένου να απαντήσει στο «κέντρο επιχειρήσεων» - όπως χαρακτηρίζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το πρώτο μέτρο που ζητείται είναι η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την οριζόντια περικοπή (απολύσεις) συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Όπως εξηγούν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η αρχική απαίτηση της τρόικας - τον περασμένο Μάρτιο όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα - ήταν να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 80.000 άτομα ως το 2015, αλλά στη συνέχεια στον έλεγχο του Αυγούστου λόγω της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και της αποκάλυψης ότι παρά τα συμφωνηθέντα το 2010 και το 2011 η κυβέρνηση προχώρησε 24.000 προσλήψεις, η τρόικα ανέβασε τον αριθμό σε 100.000. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε να λυθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που σύναψε η κυβέρνηση εκτός ΑΣΕΠ την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου, δηλαδή 2010 και 2011.

Το μέτρο θα συνδυασθεί με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας με τη σημείωση ότι όσοι εντάσσονται σ΄αυτό το καθεστώς και για όσο διάστημα αμείβονται από το δημόσιο, δεν θα προσμετρώνται στους απολυμένους.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα, η τρόικα επανέρχεται στο θέμα της εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και απαιτεί την είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης (χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για τη μόνιμη επιβάρυνση του 3% υπέρ ανέργων ή την έκτακτη η οποία επιβλήθηκε σε όλα τα εισοδήματα) μέσω της μηνιαίας παρακράτησης από τους μισθούς δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων (όπως γίνεται και με το ΦΜΥ).

Μέτρα

Αρμόδιος

1

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου και εποχικού προσωπικού σε όλους τους φορείς του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος).

1. Υφ.Διοικ.Μεταρρύθμισης/Γ.Γραμματέας κ.Μπεργελέ

2. Υπ.Παιδείας/Ειδ.Γραμματέας κ. Κοντογιάννης

2

Έκδοση προεδρικών διαταγμάτων/υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας.

Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, Ε.Γ. κ. Κυριακός

3

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης

2. ΥΠΕΚΑ

4

Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης.

1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης

5

Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

1.Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας / Γ.Γραμματέας κ. Λίτινας

2. Υπ.Εργασίας

6

Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για την διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.

Υπ.Επικρατείας

7

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.

1. Υπ.Διοικ. Μεταρρύθμισης

2. Υπ.Οικονομικών. Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης,

8

Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.

Υπ.Εργασίας

9

Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα.

ΥΠΕΚΑ

10

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση 35 οργανισμών που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.

1. Αντιπροεδρία

2. Υπ.Οικονομικών

11

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση των: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, Ε.Γ. κ. Κυριακός

12

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας .... που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.

Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης/Ε.Γ. κ. Χριστοδουλάκης

13

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε (16) ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.

1. Υπ.Εργασίας

2. ΥΥΚΑ/Γ.Γραμματέας κ. Πολύζος

14

Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ

Υπ.Εργασίας

15

Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρείες για την άμεση εφαρμογή της/Καθιέρωση ‘ασφαλιστικής’ τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

1.Υπ.Υγείας/ Γ.Γραμματέας κ. Δημόπουλος

2. Υπ.Εργασίας

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More