ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Η ΠΟΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ;


Η «υπόθεση» πολυτεχνείο είναι μια από τις πιο βρώμικες σελίδες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι πράγματι υπήρξαν νεκροί μέσα στο πολυτεχνείο. Η τραγική αλήθεια είναι ότι υπήρξαν νεκροί, αλλά όχι μέσα στο πολυτεχνείο. Όσοι σκοτώθηκαν, σκοτώθηκαν σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο που διαδραματίζονταν τα γεγονότα, από πυρά ελευθέρων σκοπευτών, οι οποίοι .....
πυροβολούσαν στο ψαχνό από τις ταράτσες των παρακείμενων πολυκατοικιών. Τα ονόματα των νεκρών είναι γνωστά, αλλά κανένας δεν ανέφερε ότι οι άνθρωποι αυτοί (12 τον αριθμό), οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τους εξεγερμένους φοιτητές, άλλα οι περισσότεροι ήταν μεροκαματιάρηδες, που βρέθηκαν σε λάθος τόπο την λάθος στιγμή δεν σκοτώθηκαν μέσα στο πολυτεχνείο αλλά μακριά από αυτό.

Το μόνο που έκαναν ήταν να τους «βαφτίσουν» «νεκρούς του πολυτεχνείου» και έτσι να λήξει η τραγική αυτή υπόθεση. Ποτέ κανείς από τους γνωστούς «έγκριτους» και παχυλά αμειβόμενους δημοσιογράφους, δεν έκανε μια έρευνα για το ποιοι ήταν αυτοί που πυροβολούσαν από τις ταράτσες εκείνο το βράδυ. Βεβαίως όχι, διότι η υπόθεση ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ. Τον Γενάρη του 1973,ανακαλύπτεται εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου στην Θάσο και συγκεκριμένα στην θέση Πρίνος. Ανατολικά της Θάσου (θέση Μπάμπουρας) υπάρχει πολύ μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου.

Ο Παπαδόπουλος αποφασίζει να εξορύξει και να εκμεταλλευτεί μόνος του (δηλαδή η Ελλάδα) το κοίτασμα του Πρίνου, παρά τις πιέσεις που υφίσταται από Αμερικάνικες πετρελαϊκές εταιρείες για το αντίθετο. Από το σημείο αυτό αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για αυτόν και το καθεστώς του. Οι Αμερικάνοι τον τοποθέτησαν στην Ελλάδα, με τις γνωστές προηγηθείσες μεθοδεύσεις και δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθούν, από αυτόν η τους ομοίους του, καμία μη ελεγχόμενη από αυτούς πρωτοβουλία. Κάτι που συμβαίνει και σήμερα με τους πολιτικάντηδές μας.

Όλοι θυμόμαστε εκείνο το αμίμητο που είπε ο τότε υπουργός των εξωτερικών των Η.Π.Α, στον αποσβολωμένο Μητσοτάκη, μετά την πρωτοβουλία του να καλέσει στην Βουλιαγμένη τους ηγέτες των εμπολέμων στην Βοσνία, για να συζητήσουν την προοπτική ειρήνευσης. «Μα κύριε πρόεδρε τον Οκτώβριο του 1993 θα έχετε εκλογές». Και είχαμε. Όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, οι Αμερικάνοι μέσω της C.I.A,.βρήκαν τρόπο να απαλλαγούν από τον Παπαδόπουλο, οργανώνοντας εις βάρος του μια ακόμα "μαύρη επιχείρηση".

Πρόκειται για επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης δικτατορικών ή ακόμα και δημοκρατικών καθεστώτων, οι ηγέτες των οποίων με τις πολιτικές που επιλέγουν έρχονται σε άμεση σύγκρουση με το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο που ελέγχει τις Η.Π.Α. Κάτι παρόμοιο είχαν οργανώσει λίγο αργότερα, πάλι το1973, και εις βάρος του προέδρου της Χιλής Αλιέντε όταν αυτός αποφάσισε να εθνικοποιήσει τις πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης χαλκού (η Χιλή διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού στον κόσμο τα οποία καλύπτουν το 45% της παγκόσμιας παραγωγής) οι οποίες συμπτωματικά εξυπηρετούσαν Αμερικάνικα συμφέροντα.

Ήταν οι λεγόμενες «διαδηλώσεις της κατσαρόλας», οι οποίες δημιούργησαν το κατάλληλο υπόβαθρο (η την δικαιολογία) για να επικρατήσει λίγο αργότερα η δικτατορία του Πινοσέτ, ο οποίος σημειωτέον επανέφερε τα πράγματα (εξόρυξη χαλκού) στην πρότερη τους κατάσταση. Την ίδια περίοδο Νοέμβριο του 1973, και αυτό είναι κάτι που λειτούργησε προσθετικά εις βάρος του Παπαδόπουλου, υπάρχει σε εξέλιξη ο πόλεμος της «εξιλέωσης» (Γιόμ Κιπούρ),τον οποίο διεξήγαγε το Ισραήλ εναντίον όλων των Αραβικών κρατών (Συρία, Αίγυπτος, Λίβανος κ.λ.π) αλλά και το 1967, περίοδο που επεβλήθη το πρώτο πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, το Ισραήλ διεξήγαγε πάλι πόλεμο (τον περίφημο πόλεμο των έξι ημερών), πάλι εναντίων όλων των Αραβικών κρατών. Επειδή δεν πιστεύω στον Ιστορικό παράγοντα της σύμπτωσης, πόσο μάλλον στην συγκεκριμένη περίπτωση που υπάρχουν παραπάνω από μια και διότι οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις υποκρύπτουν δόλο και παύουν να θεωρούνται τέτοιες τότε……..


Η εξέγερση των φοιτητών στο πολυτεχνείο δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μια ακόμη επιχείρηση που οργανώθηκε από την C.I.A, με σκοπό την ανατροπή του Παπαδοπούλου. Αν αποδεχθούμε το γεγονός ότι πράγματι οι φοιτητές λειτούργησαν αυτοβούλως (Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ. ΒΛΑΚΕΙΑ;) και αποφάσισαν να εξεγερθούν εναντίον της χούντας για μόρφωση, δουλειά, δημοκρατία κλπ., τότε πρέπει να θέσουμε και τα εξής συμπεράσματα ερωτήματα: 1) Γιατί επέλεξαν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όχι κάποια άλλη, που η χούντα ήταν πιο «φρέσκια» στα πράγματα; Γιατί π.χ δεν εξεγέρθηκαν το 1967 ή το 1968 ή το 1969 ή το1970 κ.λ.π τότε που το καθεστώς των συνταγματαρχών δεν είχε ακόμα εδραιωθεί για τα καλά, αλλά επέλεξαν το 1973 και εδώ βρίσκεται το ύποπτο της υποθέσεως το οποίο οδηγεί στην έξωθεν κατευθυνόμενη επιχείρηση επέμβαση, που στο κάτω-κάτω της γραφής η χούντα είχε ήδη αρχίσει να μετασχηματίζεται σε μια, κατ’ επίφασιν έστω, «δημοκρατία»; 2) Γιατί στάλθηκαν τεθωρακισμένα στο πολυτεχνείο; Αν η χούντα δεν έκανε τίποτα τι θα γινόταν τελικά;

Μήπως έπρεπε να δημιουργήσουν «ήρωες»; 3) Πέτυχε τελικά τους στόχους της η εξέγερση του πολυτεχνείου που υποτίθεται ότι ήταν η ανατροπή της χούντας και η εγκαθίδρυση πραγματικής δημοκρατίας ή το αποτέλεσμα της ήταν να επιβληθεί στην Ελλάδα η δεύτερη χούντα του Ιωαννίδη; 4) Με την άνοδο στην εξουσία του Ιωαννίδη ανοίγει ο δρόμος για τις αμερικανικές επιδιώξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή.(προδοσία Κύπρου ,Αιγαίο κ.λ.π) Εάν ισχύουν και είναι λογικά τα παραπάνω τότε τι ακριβώς και γιατί γιορτάζουμε την 17η Νοέμβρη; Ένα ακόμα στοιχείο που αποκλείει τον παράγοντα σύμπτωση όσον αφορά το πραξικόπημα του 1967, αποτελεί η διακριτική παρουσία στην Ελλάδα, του αρχιστράτηγου των Ισραηλινών δυνάμεων Μοσέ Νταγιάν, τρεις ημέρες πριν από την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ο οποίος μάλιστα, κατά ορισμένους, είχε μυστική συνάντηση με τον μετέπειτα μεγαλοπαράγοντα της Χούντας Ασλανίδη. Την παρουσία του Νταγιάν στην Ελλάδα επιβεβαίωσε και ο γνωστός σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος ο οποίος τον συνάντησε συμπτωματικά στο αεροδρόμιο, λίγο πριν αναχωρήσει (ο Κούνδουρος) για το Παρίσι. Το στοιχείο αυτό (την τυχαία συνάντησή του με τον Νταγιάν) ο Κούνδουρος, το ανέφερε από τηλεοράσεως σε ειδική εκπομπή που έγινε «επί τη επετείω» της χούντας. Δήλωσε στην ίδια εκπομπή και το εξής: «Δεν με ενδιαφέρει, ούτε σχολιάζω την παρουσία του Νταγιάν στην Ελλάδα παραμονές της χούντας. Εμένα με ενδιαφέρει μόνο το γεγονός της επιβολής της χούντας». Ενώ δηλαδή υπήρξε αυτόπτης μάρτυς της παρουσίας του Νταγιάν στην Ελλάδα, δεν συσχέτισε (βλακεία ή σκοπιμότητα) ούτε σχολίασε αυτήν την παρουσία με την επιβολή της χούντας παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου.

Στην προκειμένη περίπτωση η «ιδιότητα» του « προοδευτικού αριστερού διανοούμενου» επεβλήθη της κοινής λογικής. Άραγε πόσες τέτοιες περιπτώσεις (ευτυχώς οι περισσότερες από τον κρατικοδίαιτο χώρο της «διανόησης» και της δημοσιογραφίας) υπάρχουν, που ενώ πέφτουν στην αντίληψη τους πολλά επιλήψιμα και άξια έρευνας γεγονότα, αυτοί τα αποκρύπτουν «δια τον φόβον των Ιουδαίων». «Ο φόβος των Ιουδαίων» έγκειται κυρίως σε δυο λόγους: α) φοβούνται μήπως χαρακτηριστούν, «εθνικιστές» η «αντισημίτες», από το σύστημα και χάσουν τις παχυλές κρατικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις καθώς και την προβολή πρόσβαση που έχουν στην τηλεόραση. β) δεν είναι δυνατόν «αριστεροί» όντες, να καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα με τους «κακούς δεξιούς» και να μιλούν και αυτοί για Σιωνιστικές συνομωσίες.

ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ;


Ωραία και πολυπολιτισμικά,οι μουσουλμάνοι λόγω εθίμου θα σφάζουν ζώα αύριο την Τρίτη στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, στο σταθμό Λαρίσης, στις πλατείες Αττικής και Κουμουνδούρου και σε 11 ακόμη σημεία της Αττικής.
Η αστυνομία φοβάται ότι ενδεχόμενη αντίδραση από ακροδεξιές ομάδες θα λειτουργήσει ως... ντόμινο για τη δημιουργία εκτεταμένων επεισοδίων ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου και των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.

Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ καταφθάνουν και ενισχύσεις από την επαρχία. Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμοστούν χωρίς προβλήματα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων.
Η προσευχή της μουσουλμανικής κοινότητας είναι προγραμματισμένη από τις 06:30 έως τις 10:00 το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο, ιδιαίτερα στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και της πλατείας Αττικής θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν αντιδράσεις. Για να μην κλιμακωθεί περισσότερο η ένταση στις συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, η Αστυνομία θα λάβει έντονα μέτρα αστυνόμευσης, δε θα επιτραπεί σε μέλη ακροδεξιών οργανώσεων να πλησιάσουν τα σημεία της προσευχής, ενώ ομάδες της Ασφάλειας θα κάνουν προληπτικές προσαγωγές, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Εν τω μεταξύ, για την πραγματοποίηση της πορείας, εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας συναντήθηκαν στα γραφεία της Γ.Α.Δ.Α. με ανώτατους αξιωματικούς της αστυνομίας.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι και ενόψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, ήδη τα μέτρα αστυνόμευσης στο κέντρο της πόλης είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
Στα Προπύλαια την προσευχή θα πραγματοποιήσει Ιμάμης που έχει κληθεί από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο του Αλ Αζχαρ της Αιγύπτου, ενώ στην πλατεία Αττικής θα λάβουν χώρα περισσότερες από μία τελετές μέχρι και τις 12 το μεσημέρι για να εξυπηρετηθούν λατρευτικά οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
«Καλούμε όλους να παρακολουθήσουν την προσευχή μας, όχι μόνο τους Μουσουλμάνους, αλλά και τους μη Μουσουλμάνους για να γνωρίσουν τη θρησκεία μας, τα έθιμα και τις παραδόσεις, για να δουν ποιοι είμαστε εμείς που ζούμε δίπλα τους», δηλώνει ο πρόεδρος της ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας, Ιμάμης Ναϊμ Ελγαντούρ.
«Θέλουμε να δούνε όλοι ότι η πίστη μας δεν είναι μια θρησκεία που τρομοκρατεί τους ανθρώπους, αλλά συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη», προσθέτει ο ίδιος.

Μπράβο στην αστυνομία.Ποιος έδωσε άδεια να γίνει αυτό το αηδιαστικό έθιμο μέσα στο κέντρο της Αθήνας?
Που είναι οι φιλοζωϊκές οργανώσεις?
Που είναι επιτέλους η εκκλησία και ο Ιερώνυμος.
Από που και ως που έχει δικαίωμα η οποιαδήποτε θρησκεία να κάνει τελετές με θυσίες ζώων σε δημόσια κτίρια και πλατείες?
Κύριοι είστε αποτυχημένοι όλοι σας.Δήμος,αστυνομία υπουργοί,εκκλησία.
Αν θέλετε να κάνετε τους καλούς και τους φιλόξενους ας τους δίνατε ένα χώρο έξω από το κέντρο της Αθήνας και ας έκαναν ότι τελετές ήθελαν.

ΓΙΑΤΙ;



ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΗΣΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ
ΑΛΛΟΥ ΤΡΩΣ ΑΛΛΟΥ ΠΙΝΕΙΣ ΑΛΛΟΥ ΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ .......
Οι καλύτεροι πελάτες των Κινέζων στη ναυπήγηση πλοίων είναι οι Eλληνες. Συμφωνίες η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια «ενώνουν» σήμερα την Ελλάδα και την Κίνα στον τομέα της ναυτιλίας.Με τις ελληνικές συμφωνίες να αποτελούν το 11% του συνολικού όγκου παραγγελιών για πλοία στην Κίνα, η οποία κρατά στα χέρια της το μισό «χαρτοφυλάκιο» των παγκόσμιων ναυπηγήσεων, δικαίως η ασιατική υπερδύναμη βλέπει στο πρόσωπο των Ελλήνων εφοπλιστών τους καλύτερους πελάτες της.
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας XRTC, το σύνολο των παραγγελιών νεόκτιστων πλοίων από Ελληνες πλοιοκτήτες ανέρχεται στα 768 πλοία συνολικής χωρητικότητας 73,3 εκ. τόνων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, δηλαδή το 96%, κατασκευάζονται στην Ανατολική Ασία. Σήμερα στην Κίνα κατασκευάζονται 2.993 πλοία εκ των οποίων τα 317 είναι ελληνικών συμφερόντων με τις παραγγελίες να έχουν δοθεί από 70 εταιρείες.
Στα ναυπηγεία της Κορέας χτίζονται 388 πλοία συνολικής χωρητικότητας 40 εκ. τόνων, ενώ σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μοιράζονται στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας και της Ινδίας. «Πρωταθλητής» στις παραγγελίες πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία είναι αυτή την στιγμή ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου με τη ναυτιλιακή εταιρεία Dynacom Tankers να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 22 υπό ναυπήγηση φορτηγά και δεξαμενόπλοια.
Ακολουθούν η Enterprises Ship­­­­ping του Βίκτωρα Ρέστη με 10 φορ­τηγά και η Transmed Ship­ping του Χαράλαμπου Μυλωνά με 11 φορτηγά.

Χρηματοδότηση
Το ταμείο των 5 δισ. «δένει» τις συμφωνίες
Η «ακτινογραφία» του ελληνικού «orderbook» εξηγεί εν πολλοίς και τα αίτια της πρόσφατης εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους της Κίνας να χρηματοδοτήσει τους Ελληνες εφοπλιστές με 5 δισ. δολάρια μέσω της σύστασης ενός επενδυτικού ταμείου. Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή στηρίζουν τη ναυπηγική τους βιομηχανία.
Κύκλοι της Ακτής Μιαούλη εκτίμησαν από την πρώτη στιγμή ότι το ταμείο των 5 δισ. δολαρίων θα συμβάλει αποφασιστικά ώστε να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση κυρίως οι συμφωνίες για πλοία που ήδη χτίζονται σε κινεζικά ναυπηγεία. Ενας σημαντικός αριθμός παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων που δόθηκαν τα τελευταία δύο-τρία χρόνια δεν συνοδεύονταν από τραπεζική χρηματοδότηση αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο των ακυρώσεων με επιπτώσεις τόσο για τους πλοιοκτήτες όσο και για τα ναυπηγεία. Τον τελευταίο εξάλλου χρόνο έχουν καταγραφεί πολλές ακυρώσεις παραγγελιών γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Τώρα οι εφοπλιστές θα βρουν πιθανότατα με καλύτερους όρους από την αγορά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους σε μια περίοδο που οι τράπεζες εξακολουθούν να ακολουθούν μια πολύ «σφιχτή» πολιτική δανειοδότησης, ενώ η ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας εξασφαλίζει εγγυήσεις με «ζεστό χρήμα» για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου ζητεί η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, Τόνια Μοροπούλου να επιστρέψει η φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ, η οποία κάθε χρόνο την κρατά ως επικεφαλής στην πορεία.

"Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στο Πολυτεχνείο", είπε η κ. Μαροπούλου.
Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση της ΠΑΣΠ ο κ. Τριανταφύλλου ενώ η κ. Μαροπούλου τόνισε ότι στο εξής η πύλη του Πολυτεχνείου θα είναι μόνιμο μνημείο. Παράλληλα, σημείωσε πως δεν είναι γιορτή αλλά εκδήλωση μνήμης ο εορτασμός του Πολυτεχνείου.
Φέτος άλλωστε έχουν ξεκινήσει και οι μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την κυβέρνηση με την αντιπρύτανη να τονίζει πως όλοι οι φορείς του Ιδρυμάτος θα εκφράσουν τις απόψεις τους ώστε να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση.
"Η μετάδοση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Πολυτεχνείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να μουσειοποιηθεί", ανέφεραν οι διοργανωτές.

ΘΡΑΚΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ



Ανασκαφές σε περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί υπολείμματα αρχαίου πολιτισμού από εξειδικευμένους δορυφόρους της NASA, θα ξεκινήσουν οι αρχαιολόγοι, την ερχόμενη άνοιξη στην αρχαία θρακική περιοχή της Κοιλάδας των Βασιλέων, στην Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ιστορικού Μουσείου «Ίσκρα» του Καζαντλάκ, όπως γράφει η βουλγαρική ‘Στάνταρτ’.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εξέτασαν, λεπτομερώς, τις αεροφωτογραφίες που ελήφθησαν από το διάστημα, παρουσιάζονται ενδείξεις για νέα ευρήματα τα οποία σχετίζονται με τον ‘μοναδικό τρόπο ζωής και πολιτισμό των αρχαίων Θρακών’.Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του ‘БАН’, το οποίο προγραμματίζει τις ανασκαφές, δεν ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες, αν και έχει κάνει δοκιμαστικές τομές, λόγω του κινδύνου επιδρομής αρχαιοκαπήλων, που βρίθουν στην περιοχή.

Μετά από μια ανάπαυλα της ανασκαφικής έρευνας, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα, και της προβολής των πολιτιστικών μνημείων που μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί, το ενδιαφέρον γίνεται, τώρα, τεράστιο και προβλέπεται πραγματική εισβολή στην Κοιλάδα των Θρακών από αρχαιολόγους και εμπειρογνώμονες.

Η εξερευνητική ομάδα «ΤΕΜΠ» την οποία διευθύνει πλέον η γυναίκα του αείμνηστου Δρ Γκεόργκι Κίτοφ, η Ντιάνα Ντιμίτροβα, σχεδιάζει να ξεκινήσει συμπληρωματικές μελέτες στην περιοχή ‘Κόσματκα’, όπου βρέθηκε ο αρχαίος τάφος του Θράκα ηγεμόνα Σεύθη του Γ΄ (Севт ІІІ).

Με χρηματική ενίσχυση 800 χιλιάδων ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα, κατασκευάστηκε ένα προστατευτικό κάλυμμα με ειδική μόνωση στο αρχαίο Θρακικό Ιερό, που είναι μια μεγάλη τούμπα.

Επίσης με τα ίδια χρήματα αποκαταστάθηκε η έκθεση του μουσείου του Καζανλάκ από ευρήματα ενός άλλου αρχαίου μνημείου αλλά και το ίδιο το μνημείο στο χωριό Κραν, που φέρει το όνομα του Θράκα βασιλιά.



ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ..........ΣΛΑΒΙΚΟ


«Σύμφωνα με τον Σλοβένο υπουργό Γεωργίας, Νταϊάν Ζιντάν, η Σλοβενία δεν έχει κανένα πρόβλημα στην κατάταξη του σκοπιανού κρασιού ως ‘μακεδονικό’, αφού δεν αμφισβητεί το όνομα της χώρας από το οποίο προέρχεται. Το πρόβλημα προέρχεται από την Ελλάδα, που ζητάει από την ΕΕ να προστατεύσει τον γεωγραφικό όρο «Μακεδονία»., γράφει η εφημερίδα της Βαρντάρσκας ‘Βέτσερ’.

Συγκεκριμένα ο Σλοβένος υπουργός Γεωργίας , Δασών και τροφίμων, , Νταϊάν Ζιντάν, στον εναρκτήριο λόγο του για την έναρξη της 60ης Διεθνούς Έκθεσης Καταναλωτικών Γεωργικών προϊόντων διατροφής του 2010, δήλωσε απευθυνόμενος στην σκοπιανή αντιπροσωπεία ότι « η Σλοβενία δεν έχει κανένα πρόβλημα για τη χώρα προέλευσης του προϊόντος. Το πρόβλημα είναι της Ελλάδας που ζητάει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψουν τον εμπορικό όρο «Μακεδονία».«Στις διμερείς μας σχέσεις η Σλοβενία υποστηρίζει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Δεν αμφισβητείται ούτε το όνομά της ούτε το κρασί που παράγει. Αμφισβητείτε ο γεωγραφικός όρος και αυτό προέκυψε από ενέργειες της Ελλάδας που προσπαθεί μέσω της ΕΕ να προστατεύσει την ονομασία προέλευσης του προϊόντος. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια θα είναι η εξέλιξη αυτού του προβλήματος, ωστόσο η απόφαση του γεωργικού ελέγχου από την ΕΕ δεν έχει οριστικοποιηθεί και αφήνει περιθώρια για την τελική επίλυση του προβλήματος. Προφανώς είναι ένα νομικό πρόβλημα και θα πρέπει να δούμε την εξέλιξή του. Πάντως για εμάς, τη Σλοβενία, το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν αμφισβητείται», τόνισε ο Ζιντάν.

Ο σκοπιανός υπουργός Γεωργίας Λιούπκο Ντιμόφσκι δήλωσε ότι το κρασί με την ένδειξη ‘made in Macedonia’ δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την σλοβενική αγορά.

Ωστόσο οινοπαραγωγοί της Βαρντάρσκας έχουν δηλώσει ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από την Ελλάδα, ήδη ορισμένοι έχουν αλλάξει τις ετικέτες τους και ανέγραψαν «made in Fyrom», όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης οινοποιίας του εργοστασίου,’ Dzumajlija’ Ζόραν Ντανέφσκι.

Η έκθεση γεωργικών ειδών διατροφής 2010 που φέρει την ονομασία ‘Αgrofood’ θα λειτουργήσει τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Σε αυτή συμμετέχουν πάνω από 100 εκθέτες από πολλές χώρες της Ευρώπης της Ασίας και της Αμερικής. Συμμετέχει, επίσης, και η Ελλάδα.



ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ


Για όσους δεν έχουν πρόσβαση άμεσα σε τοποστρατηγικά δεδομένα, είναι αποτελεσματικό να έχουν μερικά παραδείγματα της ιστορίας μας, έτσι ώστε να κατανοήσουν και τη δομή των ιδιομορφιών του μέλλοντος. Για πολλούς από εμάς ο Μαραθώνας κι οι Θερμοπύλες αποτελούν παραδείγματα κι αυτό ισχύει και στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν αντιμετωπίζουμε αυτές τις δύο περιπτώσεις με διαφορετικό τρόπο, παρόλο που πρόκειται για μία νίκη και μία μάχη. Θυμόμαστε την έννοια του αγώνα και της θυσίας, της ανάγκης και του θανάτου. Δεν εξετάζουμε τόσο πολύ τα δομικά στοιχεία αυτών των μαχών, για να εντοπίσουμε τα διαχρονικά στρατηγικά νοητικά σχήματα, παρά μόνο όταν βρισκόμαστε μεταξύ στρατιωτικών ή στρατηγιστών. Στην πραγματικότητα, αν δεν γίνει αυτή η μελέτη, δεν κατανοούμε την ύπαρξη αυτών των γεγονότων στις συγκεκριμένες χωροχρονικές στιγμές.

Κι όμως ξέρουμε ότι το πλαίσιο έπαιξε ένα ρόλο καθοριστικό κι η επιλογή του ως πεδίο μάχης ήταν στρατηγικής σημασίας. Ότι οι δύο περιοχές βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, δεν έχει τόση σημασία, όσο ότι η διεξαγωγή της μάχης σ'εκείνα τα σημεία ήταν ελληνική. Και στις δύο περιπτώσεις, η λήξη της μάχης ήταν αναμενόμενη από τη δική μας πλευρά: Και για τη νίκη και για την ήττα. Το ίδιο ισχύει και για τη Σαλαμίνα, αλλά όχι ως αποτέλεσμα. Η εξέταση των δεδομένων μέσω της τοποστρατηγικής ανάλυσης επιτρέπει την υπέρβαση της γεωμετρίας του χώρου και εξηγεί τη χρονική επιλογή της διεξαγωγής της μάχης. Για όσους δεν το συνειδητοποιούν ακόμα, το Καστελόριζο είναι χώρος μιας μάχης όχι μόνο από μόνο του, αλλά ολόκληρη η περιοχή, ειδικά αυτή που ανήκει στον ελληνικό χώρο, δηλαδή η δυτική του πλευρά, λόγω της Συνθήκης Παρισίων του 1947. Στην πραγματικότητα, το θέμα της ΑΟΖ θα ασκήσει de facto μια πίεση σε αυτήν την περιοχή και θα πρέπει να επιλέξουμε αν αυτός ο χώρος θα είναι ανάλογος του Μαραθώνα ή των Θερμοπυλών. Αυτή η πρόσβαση στην επιλογή είναι πρόβλημα βούλησης και βέβαια πρωτοβουλίας εκ μέρους μας. Σε κάθε περίπτωση τα τοποστρατηγικά δεδομένα υπάρχουν, το πλαίσιο γεωστρατηγικής υπάρχει. Όλος ο προβληματισμός είναι η προετοιμασία μας. Αλλιώς θα επαναλάβουμε το λάθος της Συνθήκης Σεβρών του 1920, η οποία μετατράπηκε τελικά σε Συνθήκη Λωζάνης του 1923, η οποία μέσω του προσχήματος των Στενών, καθόρισε την μοίρα της Ίμβρου και της Τενέδου, δίχως να δοθεί σημασία στα συγκεκριμένα νησιά. Η περίπτωση του Καστελόριζου είναι ακόμη πιο σημαντική, διότι επιτρέπει με λανθασμένους χειρισμούς την επαφή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, και μηδενίζει ταυτόχρονα το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Το να δίνουμε έμφαση μόνο στο νησί, δίχως να εξετάζουμε τις επιπτώσεις των πιέσεων πάνω στην συγκεκριμένη περιοχή και να μην προσπαθούμε να καταλάβουμε τα τοποστρατηγικά δεδομένα θεωρώντας ότι δεν προσθέτουν τίποτα στις γνώσεις στις οποίες οφείλουμε τη σημερινή κατάσταση είναι δείγμα αδράνειας. Ενώ στο Καστελόριζο χρειαζόμαστε όλα τα νοητικά σχήματα της υψηλής στρατηγικής κι όχι μόνο της τακτικής. Στη συνέχεια, αφού επιλέξουμε το μοντέλο μας, θα πρέπει να το υποστηρίξουμε˙ όμως σε αυτή την φάση είμαστε μόνο στην επινόηση του θέματος. Αυτή είναι η δυσκολία, διότι βρισκόμαστε ακόμα στο χώρο του αοράτου κι εκεί μόνο η στρατηγική βλέπει.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ


Ο Νίκος Θεολόγου, μηχανικός αυτοκινήτων στην Αμερική (που βρίσκεται εκεί σαν μετανάστης), επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί την εταιρεία του.
Μεταξύ 1918 και 1920, σχεδιάζει και κατασκευάζει ένα ελαφρύ όχημα, που χρησιμοποιεί κινητήρα μοτοσυκλέτας τύπου PIERCE 750cc. Ταυτόχρονα αρχίζει την εισαγωγή σασί από FORD του 1920 και ξεκινά την κατασκευή φορτηγών και λεωφορείων.
Στα μέσα της δεκαετίας του '20 αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τους «ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ» στην Αθήνα και την «BOUHAGIER» στην Πάτρα, που επίσης κατασκευάζουν φορτηγά και λεωφορεία και μη αντέχοντας κλείνει.

ΤΕΛΟΣ Ο ΑΓΩΓΟΣ;


Ο διαβαλκανικός αγωγός που θα μετέφερε ρωσικό αργό πετρέλαιο μέσω της Βουλγαρίας στην Ελλάδα δεν θα κατασκευαστεί λόγω ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις, δήλωσε στην εφημερίδα 24 Chasa ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έχει κατ' επανάληψη πει ότι η χώρα του πιθανόν vα εγκατέλειπε την κατασκευή του αγωγού, μήκους 300 χλμ, για περιβαλλοντικούς λόγους και επειδή δεν παρείχε στην χώρα αρκετά οικονομικά οφέλη.

Tην περασμένη εβδομάδα, η Σόφια δεν ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, με το επιχείρημα ότι η σχετική έκθεση της κοινοπραξίας δεν περιείχε λεπτομέρειες για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης διαρροής πετρελαίου στην αλιεία και τον τουρισμό...........


Η βουλγαρική κυβέρνηση έκρινε ακόμα ότι τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων δεν παρείχαν εγγυήσεις ότι δεν θα προκληθεί μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Βουλγαρίας (ο Μπορίσοφ ανέλαβε μόλις το 2009) είχε προωθήσει το έργο ως στρατηγικής σημασίας.

Η αξία του αγωγού, μέσω του οποίου θα μεταφέρονταν έως 50 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου ετησίως, είχε υπολογιστεί ότι θα ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο Μπορίσοφ έχει δηλώσει ότι το έργο δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο και δεν συμφέρει στη Βουλγαρία, η οποία δεν θα εισέπραττε παρά τέλη διέλευσης.

Επιπλέον, οι κάτοικοι της περιοχής του Μπουργκάς και του παραπλήσιου τουριστικού θερέτρου της Μαύρης Θάλασσας έχουν επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για την κατασκευή του αγωγού, καθώς ανησυχούν για σοβαρές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις και ζημιές στον τοπικό τουρισμό.

ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΝΗΣΙΑ;


ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ
ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΝΗΣΙΑ;

Αλβανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών
Gazmend Turdiu, θα διαπραγματευτεί με την ελληνική πλευρά την συμφωνία για τα θαλάσσια ύδατα, καθώς και μερικά άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τα συνοριακά προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών.
Διπλωμάτες και ειδικοί, που έχουν ασχοληθεί με τα διασυνοριακά προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών, δηλώνουν πως αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες, ιδίως μετά την απόρριψη από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της θαλάσσιας συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών,
μια συμφωνία που ανακυκλώθηκε τόσο πολύ και θορύβησε τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και όλους τους εθνικιστές. Παρόλο που «ειδικοί» δηλώνουν ακόμα πως αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί σε έναν καιρό που ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο,
οι προετοιμασίες για την αντιπαράθεση με την ελληνική πλευρά έχουν αρχίζει. Καθορίστηκαν τα μέλη της αντιπροσωπείας που θα λάβουν μέρος στη συνάντηση, όπου, εκτός των άλλων, ο νέος υπουργός Haxhinasto ζήτησε να του παρουσιάσουν όλα τα έγγραφα και τα ονόματα της επιτροπής για μια σοβαρή αντιπροσώπευση εκ μέρους της αλβανικής πλευράς.
Αλβανοί διπλωμάτες έχουν τις επιφυλάξεις τους στην εύρεση ενός καθώς πρέπει ειδικού εμπειρογνώμονα για τα συνοριακά θαλάσσια ύδατα, γιατί στις πρώτες επικοινωνίες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε την εκπροσώπηση της αλβανικής πλευράς με Ιταλούς ή άλλους ξένους εμπειρογνώμονες, αλλά μόνον με τους δικούς της (Αλβανούς).
Πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, κάνουν λόγο πως οι ανησυχίες κορυφώνονται γιατί δεν βρίσκουν το χερσαίο συνοριακό συμφωνητικό με την Ελλάδα, του 1996, πράγμα που σήμανε συναγερμό μέσα στα στενά επιτελεία των διευθύνσεων της υπόθεσης.
Πάντως δεν εκδόθηκε καμία επίσημη δήλωση ή ανησυχία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ


Η πολιτική σκηνή πέριξ της Κύπρου άρχισε να θερμαίνεται και πάλιν και το πρόσφατα κατάπτυστο άρθρο (Τάιμς του Λονδίνου 8 Νοεμβρίου 2010) του πρώην Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας Τζάκ Στρό προωθώντας την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία μέσω απειλών για «διχοτόμηση» ως «λύση» στοχεύει στη βάση του να δώσει μια «ηθική συγχώρεση» στη Τουρκία για τα εγκλήματά της και όλα για χάρη και βοήθεια της τουρκικής ενταξιακής διαπραγματευτικής προόδου.
...

Λέχθηκε ότι ο κ. Χριστόφιας (πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) αναμένεται να φθάσει στην Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα η πιθανότερα την ερχόμενη για ένα τελικό κύκλο «διαλόγου» που ίσως να περιλαμβάνει και περισσότερες παραχωρήσεις προς την Τουρκία και τους αντιπροσώπους της.
Η κοινότητα της Νέας Υόρκης έχει κρατηθεί στο «σκοτάδι» από το λεγόμενο «λόμπυ» εδώ που ελέγχεται από την Κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με την μάχη που γίνεται στην Κύπρο εναντίον της τουρκο-βρετανικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όλα όσα συνεπάγεται κυρίως και πρωτίστως το ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η κοινότητα του Λονδίνου η οποία ευτυχώς έχει τουλάχιστον δύο εφημερίδες που δεν ελέγχονται από την Κυπριακή κυβέρνηση έχει καλέσει ανθρώπους από την Κύπρο, εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Κύπρου να μιλήσουν για τα κακά και αντι-κυπριακά της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Για την καλύτερη ενημέρωση και συμφέρον όλων η Cyprus Action Network of America (CANA) διανέμει τα άρθρα αυτά και τις δηλώσεις πιο κάτω από έγκυρα και μεγάλα ΕλληνοκυπριακάΜ.Μ.Ε και παρακαλούμε διαδώστε στα μπλόκς, ιστοσελίδες και αποστολείς σας.
Ο πρώην Υπ. Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λίλληκας και ο κ. Χρίστος Κληρίδης(δικηγόρος) μίλησαν σε συγκέντρωση της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Λονδίνου και είπαν ότι οι προτάσεις του προέδρου Χριστόφια στο ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ισοδυναμούν με εθνικό ξεκαθάρισμα. Σημερινή σελίδα 7 του pdfτης εφημερίδας ημερ. 18 Οκτωβρίου 2010. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο πιο κάτω. Το θέμα αυτό κάλυψαν και οι εφημερίδες της ομογένειας Λονδίνου Ελευθερία Λονδίνου www.eleftheria.co.uk στην έκδοσή της 21 Οκτωβρίου 2010 σελίδα 8, με φωτογραφίες, και επίσης Τα Νέα Λονδίνου στην έντυπη τους έκδοση (ιστοσελίδα www.greeknews-tanea.com) η www.agora-dialogue.com και άλλες ιστοσελίδες. Πιο κάτω θα βρείτε και ορισμένες από τις έντονες αντιδράσεις της ομογένειας Βρετανίας εναντίον του άρθρου του Τζάκ Στρό, περιλαμβανομένης και ανακοίνωσης Συντηρητικού βουλευτή περιφέρεια Χέντον βορείου Λονδίνου. Σας συστήνουμε επίσης να διαβάσετε στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας της ομογένειας Ελευθερία (www.eleftheria.co.uk ) ευρεία κάλυψη με καταπελτικό κύριο άρθρο της εφημερίδας για το άρθρο του Τζάκ Στρό. Η εφημερίδα φορτώνεται σε pdfκαι είναι διαθέσιμη αργά το βράδυ κάθε Πέμπτης ή το αργότερο Παρασκευή.

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ


ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΣΛΑΒΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ (ελληνες) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ
ΚΥΡΙΟΙ ( ελληνες) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΟΣΟΙ ΕΣΕΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΟΤΙ
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ(ΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ)
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΙ ΣΛΑΒΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ Η ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ
Έντονες αντιδράσεις για την απαλοιφή του όρου «μακεδονικής» σε ιστοσελίδα του ΟΗΕ...

Η απαλοιφή του προσδιορισμού «μακεδονικής» για τη γλώσσα της χώρας, από την ιστοσελίδα της βάσης δεδομένων ορολογίας των Ηνωμένων Εθνών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Πρόκειται για την ιστοσελίδα UNTERM των Ηνωμένων Εθνών (http://unterm.un.org) η οποία αποτελεί άτυπο εγχειρίδιο ορολογίας για τις μεταφραστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ). Το όλο θέμα απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ των Σκοπίων και έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.
Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κάνει λόγο για «ελληνικό σαμποτάζ», ενώ ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Βάσκο Ναουμόφσκι, «έδειξε» την ελληνική πλευρά, ως υπεύθυνη γι΄ αυτό. «Τα τελευταία είκοσι χρόνια, υπάλληλοι από μία χώρα που εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πλήξουν την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα μας. Όμως όσο και να προσπαθούν δε μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα για την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. Η μακεδονική γλώσσα δε μπορεί να σβηστεί. Υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει μέχρις ότου υπάρχει έστω και ένας Μακεδόνας ο οποίος μιλά την μακεδονική γλώσσα», δήλωσε ο Ναουμόφσκι. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική της στο ζήτημα της ονομασίας οδηγεί τη χώρα σε διασυρμό. Ο Λιούμπομιρ Φρίτσκοσκι, στέλεχος της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έχει το σθένος και τη γνώση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Κατά τον ίδιο, εκδήλωση της αδύναμης και ανίσχυρης πολιτικής της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι «οι εικονικές διαμαρτυρίες ότι πρέπει να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις ή ενδεχομένως η χώρα να αποχωρήσει από τους Διεθνείς Οργανισμούς, όπου απαλείφεται ο προσδιορισμός μακεδονικός-ή-ό».. Η αντιπολίτευση επισήμανε ιδιαίτερα ότι ο προσδιορισμός «μακεδονικός-ή-ό» για τη γλώσσα της χώρας, καθώς και για τα θεσμικά όργανα της χώρας, έχει απαλειφθεί και από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ που δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες. Για το γεγονός αυτό υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Έρβαν Φουερέ.



ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ


Η ιδέα για την ενοποίηση του Κοσόβου με την Αλβανία, όπως υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρέσβη του ΟΑΣΕ William Walker είναι ένα από τα καλύτερα νέα που ακούγονται από τα χείλη ξένων διπλωματών», επισημαίνει σε κύριο άρθρο της η αλβανόφωνη Lajm Maqedoni”.

Ιδιαίτερα για τον συντάκτη του σχεδίου της «Φυσικής Αλβανίας», Koço Danaj, η δήλωση του Walker ήταν μια απρόσμενη εξέλιξη που ήρθε από του εξωτερικό.

«Είναι τυχαίο ότι η δήλωση του Walker, ενός από τους καλύτερους γνώστες της περιοχής των Βαλκανίων, δόθηκε μια εβδομάδα μετά τον κατάλογο της ‘Φυσικής Αλβανίας’, αλλά υπάρχει και ένα άλλο τυχαίο γεγονός, η αναγκαιότητα της ένωσης όλων των Αλβανών σε ένα κράτος και εν προκειμένω μπορεί αυτή να αρχίσει με την ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Χαιρετίζω τη δήλωση του Walker και την εκλαμβάνω ως μια κλήση προειδοποίησης από το εξωτερικό», δήλωσε ο Koço Danaj στην εφημερίδα Lajm.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ξένοι διπλωμάτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς την επίλυση του αλβανικού ζητήματος δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Εύχομαι αυτή η δήλωση να εισακουσθεί από τους πολιτικούς μας, οι οποίοι εξακολουθούν να αναζητούν το όνειρο των Αλβανών μέσα στην αλβανική πραγματικότητα», τόνισε ο Danaj.

Επιπρόσθετα ο Imer Ismaili, αναλυτής, θα αναφέρει ότι η δήλωση του William Walker είναι η καλύτερη είδηση που προέρχεται από τους ξένους διπλωμάτες.

«Είμαι ένας από εκείνους που υποστηρίζουν σθεναρά αυτήν την ιδέα, γιατί πιστεύω στην ιδέα του Έθνους. Δεν πιστεύω στον κοσμοπολιτισμό. Οπότε για εμένα αυτή είναι μια εξαιρετική είδηση», τόνισε ο Ισμαήλι σε σχετική ερώτηση των Lajm.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει Αλβανός που δεν θα του άρεσε η ιδέα της ενοποίησης των Αλβανών αλλά προβληματίζεται με τον τρόπο εφαρμογής αυτής της ιδέας.

«Η εφαρμογής της ενοποίησης είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και φυσικά είναι καλύτερα να έχουμε ένα ισχυρό έθνος στα Βαλκάνια παρά ένα διασπασμένο σε τρία κομμάτια», δήλωσε ο Ισμαήλι και πρόσθεσε ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα ίσως αυτή η ιδέα μπορεί να ωριμάσει και στην Ουάσιγκτον.

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ


Την ίδρυση κινήματος ανεξάρτητων πολιτών και την ενεργό συμμετοχή τους σε πολιτικά θέματα θα ανακοινώσει την 1η Δεκεμβρίου ο Μίκης Θεοδωράκης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.


Η πρωτοβουλία του συνθέτη ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις συναυλίες με έργα Θεοδωράκη , στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έργα - σύμβολα του Μίκη Θεοδωράκη για την ελευθερία και την δημοκρατία των λαών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Χιλής, όπως το «Πνευματικό Εμβατήριο», το «Canto General» και σε πρώτη εκτέλεση το έργο για πιάνο και ορχήστρα «Ένας Όμηρος» θα παρουσιαστούν στις 27 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους Φίλους του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Εντατικής Θεραπείας και της Πρόληψης των Νοσημάτων που οδηγούν σ' αυτήν και κυρίως των νοσημάτων του θώρακος.

Τα έσοδα θα δοθούν για τη Νέα Πτέρυγα και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός".

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ


Το 1922, εκτελούνται στο Γουδί οι "έξι", οι οποίοι θεωρήθηκαν υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Είναι οι: Δημήτριος Γούναρης (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαος Στράτος (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαος Θεοτόκης (44 ετών, υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη),...

Γεώργιος Μπαλτατζής (56 ετών, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιος Χατζανέστης, αντιστράτηγος (59 ετών, Αρχιστράτηγος – Μικράς Ασίας και Θράκης).
ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ;

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Η Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Η ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΘΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΠΡΕΠΕ ΕΧΘΕΣ ΝΑ ΚΟΥΝΟΥΣΕ ΜΑΝΤΙΛΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΑΛΛΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΑΥΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ
Η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα «άγκυρα» χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη,
δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στη Καρλσρούη.
Μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο του CDU, η κα.Μέρκελ τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η ομιλία της σημειώθηκε ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να συμφωνήσει στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι αναταράξεις στην αγορά χρήματος και να αναχαιτισθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.
«Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη προς τους συνέδρους του CDU.
«Η ιδέα των ευρωπαϊκών αξιών και της ενότητας θα έχουν αποτύχει. Μια ιδέα που έδωσε ισχύ και ευημερία στην ήπειρό μας, μετά τους πολέμους και την καταστροφή του προηγουμένου αιώνα. Εναπόκειται σε εμάς. Εναπόκειται σε εμάς η δημιουργία μιας νέας άγκυρας, μιας κουλτούρας σταθερότητας στην Ευρώπη», είπε η Καγκελάριος.
Οι προσπάθειες του Βερολίνου να επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές κρίσεις, μέσω της ανάληψης από τον ιδιωτικό τομέα μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης, έχει προκαλέσει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού στην Ευρώπη, επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερ.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον ώστε μια κρίση να μην ξανασυμβεί», είπε στη διάρκεια της ομιλίας της.
Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας αναφορικά με την ανάληψη του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας κράτους μέλους της ευρωζώνης από τις τράπεζες και από τους κατόχους και τις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να εξωθήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία και έχει επηρεάσει ανοδικά το επίπεδο των επιτοκίων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία....Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες στην χρεοκοπία, δήλωσε ο κ.Παπανδρέου στη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι.
Η κα.Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άϊχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το «SPD», που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, έδρασε επιπόλαια, είπε η κα.Μέρκελ.
«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άϊχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου», είπε η κα.Μέρκελ. «Ήταν μια πολιτική απόφαση....οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι», πρόσθεσε.
Δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία, μια από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της, αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
«Δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά», είπε η Μέρκελ. «Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στην Γερμανία, σε ολόκληρο τον Κόσμο».

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΕ.....ΔΙΩΞΗ


Το Βιολογικό Παζάρι Κατερίνης άρχισε να λειτουργεί μετά από πρωτοβουλία μελών της ομάδας μας, από τις αρχές του Σεπτέμβρη 2010, και αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες συμπολίτες μας. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας απευθύνθηκαν ΠΟΛΛΕΣ φορές στο Δήμο Κατερίνης και ζήτησαν να οριστεί χώρος για τη νόμιμη διεξαγωγή του παζαριού. Το αίτημα των πολιτών δεν έγινε δεκτό ενώ δόθηκαν αόριστες απαντήσεις του τύπου «θα δούμε αργότερα».
Σήμερα, Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, μόλις μία μέρα μετά τις εκλογές, συγκεκριμένα, πριν λίγη ώρα, υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Κατερίνης έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο χώρο που διεξάγεται το παζάρι, κάνοντας συστάσεις στους πολίτες και στους παραγωγούς: «Η παρουσία σας εδώ είναι παράνομη και υπάρχει κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων διότι οι πολίτες κινούνται στο οδόστρωμα».
Ευχαριστούμε θερμά τη Δημοτική Αστυνομία για το όψιμο ενδιαφέρον της σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών. Πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε, ειδικά σε αυτούς που έδωσαν εντολή στους υπαλλήλους της Δ.Α. να έρθουν στο παζάρι, πως εκεί βρισκόμαστε εδώ και δύο μήνες. Τώρα λοιπόν θυμηθήκατε την ασφάλειά μας; Μόλις λίγες ώρες μετά τη λήξη των εκλογών; Γιατί τόσο καιρό μας αφήνατε στην ησυχία μας;
Φίλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Κατερίνης, σας παρακαλούμε να μεταφέρετε σε αυτούς που σας εμπόδιζαν όλο αυτό το διάστημα να πράξετε το καθήκον σας, πως η παρουσία σας, αυτή τη χρονική στιγμή, μας έχει εξαγριώσει! Από τους δικούς μας φόρους πληρώνονται όλοι οι υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιεί όπως και όποτε του βολεύει.
Τις τελευταίες εβδομάδες πέρασαν δεκάδες υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι από το Βιολογικό Παζάρι Κατερίνης. Μας έδωσαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία μας, ψώνισαν, συζήτησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί μας. Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στα μπλόγκ, δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες, μάλιστα το τοπικό κανάλι τις πρόβαλε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Γιατί λοιπόν μας στείλατε σήμερα την Αστυνομία, τώρα που τελείωσαν οι εκλογές;
Η συμπεριφορά σας αυτή προκαλεί οργή και αγανάκτηση! Οι εξέδρες από τις οποίες εξαπολύσατε πύρινους λόγους εντιμότητας δεν πρόλαβαν να ξεστηθούν και ήδη πέφτουν οι μάσκες! Μας χρησιμοποιήσατε για μια ακόμη φορά για να κάνετε τη δουλειά σας και αυτό συνιστά πολιτική αλητεία την οποία βεβαίως δεν θα ανεχτούμε.
Συνεχίζουμε να απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή, να ορίσει άμεσα έναν χώρο, όπου θα μπορούμε να οργανώσουμε το νόμιμο παζάρι μας.
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ........ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Μια πολύ ψύχραιμη ανάλυση για το θέμα της Θράκης,
του τ. πρέσβη κ. Θέμη Στοφορόπουλου
Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009

Το θέμα μου είναι: “Η Θράκη, μία άλλη Κύπρος;”. Θα προσπαθήσω, δηλαδή, να απαντήσω στο ερώτημα, αν η Θράκη κινδυνεύει να ακολουθήσει την Κύπρο στον τραγικό κατήφορο της. Και, αν αυτό συμβαίνει, τι οφείλει να πράξει ο Ελληνισμός, για να αντιστρέψει μια τέτοια καθοδική πορεία.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ποιος ήταν -και είναι- ο σταθερός στρατηγικός στόχος της Άγκυρας καθ’ όσον αφορά στην Κύπρο; Προφανώς, να αποκτήσει -και σταδιακά να μεγιστοποιήσει- ουσιαστικό έλεγχο επί ολόκληρης της Μεγαλονήσου, περιλαμβανόμενης, ει δυνατόν, της τελικής, ολικής της προσάρτησης στην Τουρκία. Πώς προώθησε η Άγκυρα αυτόν τον στρατηγικό στόχο της: χρησιμοποιώντας συστηματικά τα εξής τακτικά μέσα:


• Επιτυγχάνοντας την αναγνώριση ως τουρκικής μιας μειονότητας τουρκόφωνης (ή, μάλλον, δίγλωσσης, σε μεγάλο βαθμό), μιας μειονότητας μουσουλμανικής (με έντονα, όμως, κρυπτοχριστιανικά στοιχεία), μιας μειονότητας ελληνικής, κατά μέγα μέρος, καταγωγής.

• Καταφέρνοντας (η Τουρκία) να θέσει υπό τον έλεγχο της τη μειονότητα αυτή και να αναγνωρισθεί ως “προστάτιδά” της.

• Κατορθώνοντας να “αναβαθμίσει” τεχνητά τη μειονότητα αυτή σε “κοινότητα”, και από “κοινότητα” σε “μία από τις δύο κοινότητες” της Κύπρου, και ζητώντας μετά να αναγνωρισθεί ως “χωριστός λαός” και “χωριστό έθνος”.
Συγκεντρώνοντας, επίσης τεχνητά, τη μειονότητα σε ορισμένες εδαφικές περιοχές πριν από το 1974 και σε μία εδαφική περιοχή μετά.
• Εξασφαλίζοντας ισχυρούς συμμάχους, τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται από την προώθηση του τουρκικού στρατηγικού στόχου.

• Διατηρώντας ισχυρές ένοπλες δυνάμεις (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν χρονικές περίοδοι, κατά τις οποίες η Ελλάδα είχε υπεροπλία και έπρεπε να την αξιοποιήσει).

• Επωφελούμενη από τις αποτυχίες και τα λάθη μας. Όπως από την παράλειψή μας να προστατεύσουμε τους Τουρκοκύπριους, ώστε η Άγκυρα, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον να μη τους εκμεταλλευθούν, να μη τους καταστήσουν αιχμή της λόγχης των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων. Επωφελήθηκε η Τουρκία και από την αποτυχία μας να πείσουμε και να προσεταιρισθούμε τους καλής πίστης Τουρκοκύπριους και να συνεργασθούμε μαζί του εναντίον εκείνων, που μόνο το καλό τους δεν ήθελαν. Αλλά και από την ανικανότητα μας να ασκήσουμε την απαιτούμενη - πράγματι δυσχερέστατη - αυτοσυγκράτηση και να μη πέσουμε στην παγίδα των αντίπαλων μας, οι οποίοι επεδίωξαν και κατάφεραν να προκαλέσουν ακόμη και ωμότητες των Ελλήνων εναντίον Τουρκοκυπρίων.

• Η λανθασμένη τακτική, που ακολουθήσαμε έναντι των Τουρκοκυπρίων, συνδέεται με τη γενικότερη ανικανότητα μας να αντιληφθούμε εγκαίρως τις επιδιώξεις της Άγκυρας και των δυνάμεων που συμμαχούν μαζί της. Ανικανότητα που μας οδήγησε και στην πλάνη, ότι “μπορούμε να τα βρούμε με τους Τούρκους”. Μια ηθελημένη, βέβαια, μια εκούσια πλάνη εκείνων που ήξεραν την αλήθεια, αλλά που συνειδητά υποχώρησαν στις από κοινού πιέσεις Τούρκων, Άγγλων και Αμερικανών ή έκαναν ότι πίστεψαν τις υποσχέσεις τους. Σε αυτή την πλάνη (ή την δήθεν πλάνη) οφείλονται οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου καθώς και οι “διακοινοτικές συνομιλίες” μετά την εισβολή του 1974, με την κατοχή και την προσφυγιά -και, αργότερα, τον μαζικό εποικισμό- να συνεχίζονται. Είχε προηγηθεί η προδοσία του Ιουλίου 1974, από εκείνους που ίσως πίστεψαν (λέω “ίσως”, διότι η Δίκη της Κύπρου ματαιώθηκε για ανεξήγητους “λόγους ύψιστης εθνικής σκοπιμότητας”) από εκείνους, λοιπόν, που ίσως πίστεψαν, βλακωδώς, ότι “δίνοντας” (σαν να ήταν χωράφι του πατέρα τους) την μικρότερη περιοχή που κατέλαβε ο “Αττίλας Ένα”, θα ένωναν την υπόλοιπη Κύπρο με την Ελλάδα.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η ανικανότητα μας να αποκτήσουμε πραγματικούς σύμμαχους (και η ψευδαίσθησή μας -πάλι ακούσια ή εκούσια- ότι οι τυπικοί μας “σύμμαχοι” είναι πραγματικοί) καθώς και η ολέθρια παράλειψη μας (ιδίως σε ορισμένες περιόδους ελπίζω η σημερινή περίοδος να μη είναι μία από αυτές) να διατηρούμε και να βελτιώνουμε το συσχετισμό των στρατιωτικών δυνάμεων Ελληνισμού - Τουρκίας στην Κύπρο και σε σχέση με αυτή, αλλά και στα άλλα τμήματα του ελληνοτουρκικού μετώπου.

• Εκμεταλλευόμενη ελληνικές προδοτικές ενέργειες, ελληνικές αδυναμίες και ελληνικά λάθη και χρησιμοποιώντας τα μέσα που αναφέραμε, η Τουρκία προώθησε τον στρατηγικό της στόχο στην Κύπρο τόσο, ώστε να έχει δημιουργήσει σήμερα δύο προοπτικές απόλυτα αρνητικές για τον Ελληνισμό: α) H εμπέδωση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης, με το “ελεύθερο” τμήμα, καθόλου στην πραγματικότητα ελεύθερο, αφού ζει στη σκιά του Αττίλα. β) Η τουρκοκρατούμενη ομοσπονδία, σύμφωνα με την “Δέσμη Ιδεών” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα λεγόμενα “Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”. Κατ’ ανάγκην τουρκοκρατούμενη, αφού: (α) το βόρειο ομόσπονδο κρατίδιο θα είναι τουρκικό, με πλειοψηφία πληθυσμού μόνιμα και θεσμοθετημένα τουρκική (τουρκική και όχι τουρκοκυπριακή: σύντομα οι συνεχώς αυξανόμενοι έποικοι θα αποτελούν την πλειονότητα των διαμενόντων στα κατεχόμενα) και με ομόσπονδα όργανα πάντοτε τουρκικά, (β) στα κεντρικά, ομοσπονδιακά, όργανα οι Τούρκοι θα έχουν βέτο σε όλα τα θέματα και τα αντίστοιχα ελληνικά βέτο θα υποχωρήσουν προ των τουρκικών, διότι (γ) ο συσχετισμός των στρατιωτικών δυνάμεων ως προς την Κύπρο θα είναι συντριπτικά υπέρ της Τουρκίας, όπως προβλέπουν οι “ιδέες” του ΟΗΕ, ιδέες τούρκικης, αμερικανικής και βρετανικής προέλευσης. Έχει καταφέρει δε η Τουρκία, με τη βοήθεια των Αμερικανών, να αποδυναμώσει την εφαρμογή, στην περίπτωση της Κύπρου, θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, που κανονικά θα έπρεπε να μας ευνοούν.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Μετά τη συνοπτική αυτή σκιαγράφηση των επιδιώξεων και των επιτευγμάτων της Άγκυρας ως προς την Κύπρο, θα αναφερθώ τώρα στην τουρκική πολιτική έναντι της Θράκης και έναντι του Ελληνισμού της Τουρκίας. Πρέπει αμέσως να θυμίσω, ότι ποτέ η Τουρκία (ενδόμυχα, αλλά υπάρχουν και οι σχετικές δημόσιες δηλώσεις) δεν δέχθηκε ως οριστικό το σύνορο του Έβρου και ότι, εν σχέσει με τις εκατέρωθεν μειονότητες (την ελληνική στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο και τις μουσουλμανικές στην ελλαδική Θράκη) ακολούθησε -και ακολουθεί- πολιτική, που αποβλέπει στους εξής δύο συναφείς στρατηγικούς στόχους.

Πρώτον, στην εκδίωξη του μέγιστου μέρους της ελληνικής μειονότητας. Του μέγιστου μέρους, ώστε οι κατηγορίες πως η Άγκυρα δεν εφαρμόζει για τους Έλληνες της Τουρκίας όσα απαιτεί για τους μουσουλμάνους της Θράκης να αφορούν μια ολιγάριθμη ελληνική μειονότητα, την παρουσία εξάλλου της οποίας, όπως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει ανάγκη η Τουρκία για να μη γίνει ακόμη εμφανέστερη η αντιμειονοτική της πολιτική και για να επικαλείται τις διατάξεις της Λωζάννης, που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα. Ο άλλος στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, επεκτατικός και συνίσταται στην απόκτηση και σταδιακή μεγιστοποίηση ουσιαστικού ελέγχου στην ελλαδική Θράκη, αλλά και σε συνορεύοντα τμήματα της Βουλγαρίας, με απώτερο σκοπό την προσάρτηση ολόκληρης αυτής της περιοχής στην Τουρκία. Πώς προωθεί η Τουρκία αυτούς τους στρατηγικούς της στόχους;

Στη Βουλγαρία (κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου και με τις ευλογίες των Αμερικανών) δημιουργώντας κινήσεις υπονομευτικές της εθνικής ασφαλείας της γείτονος χώρας, που ανάγκασαν τη Σόφια να αντιδράσει λαμβάνοντας μέτρα, τα οποία η προπαγάνδα της Τουρκίας και των υποστηρικτών της παρουσίασε ως προκληθέντα από τον “εθνικισμό” του τότε καθεστώτος. Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι νέες βουλγαρικές αρχές (όταν βρέθηκαν, κατόπιν και δικών μας ενεργειών, υπό αμερικανική επιρροή) συνέχισαν την προσπάθειά τους, συνδυάζοντας την, πλέον με την γενικότερη προσπάθεια μετατροπής της Βουλγαρίας σε δορυφόρο της Τουρκίας και της Αμερικής.

Στην Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο, η Άγκυρα χρησιμοποίησε, από το 1923 μέχρι σήμερα, ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία, ποικιλία μεθόδων καταπίεσης. Από την προσπάθεια περιορισμού των μη ανταλλάξιμων Ελλήνων, τις οικονομικές διακρίσεις και την πολιτιστική γενοκτονία μέχρι φόνους, όπως εκείνοι των ομογενών κατά τις εξορίες διαρκούντος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, κατά τα Σεπτεμβριανά ή κατά τον διωγμό στην Ίμβρο.

Εδώ στη Θράκη, η Άγκυρα χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τα εξής τακτικά μέσα:

• Τη συνένωση και τον εκτουρκισμό των μουσουλμανικών μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των Πομάκων και των Αθιγγάνων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τουρκική εθνική συνείδηση και να θεωρήσουν την Τουρκία “μητέρα πατρίδα” τους.

• Την αναγνώριση, της μιας αυτής μειονότητας ως “τουρκικής”.

• Την “αναβάθμιση” της μειονότητας σε “κοινότητα” (ήδη η Άγκυρα και οι εδώ πράκτορες της μιλούν για “τουρκική κοινότητα”), και χωρίς αμφιβολία, την περαιτέρω τεχνητή προαγωγή της.

Τέταρτη επιδίωξη του τουρκικού κράτους είναι η διατήρηση και ενίσχυση της νομιμοποίησης του να ενδιαφέρεται για τη μειονότητα, παρά τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ποντίων και των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα εναντίον των Κυπρίων και των Κούρδων και παρά την ωμή παραβίαση της Σύμβασης της Λωζάνης περί ανταλλαγής πληθυσμών και της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα.

Η Άγκυρα προσπαθεί, επίσης, να δημιουργήσει την εντύπωση, πως οι Μουσουλμάνοι έχουν κάποιου είδους εθνικά δικαιώματα επί τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η θέση της Τουρκίας, ότι μόνον προς την κατεύθυνση μεγαλύτερου εξισλαμισμού πρέπει να μεταβληθεί η πληθυσμιακή σύνθεση των περιοχών της ελληνικής Θράκης, όπου σήμερα διαμένουν Μουσουλμάνοι. Η Τουρκία επιδιώκει, συγχρόνως, να πυκνώσει και να ενισχύσει την παρουσία των Μουσουλμάνων στις περιοχές όπου ήδη ευρίσκονται, αλλά και να επεκτείνει την παρουσία αυτή, ιδίως εδώ στο νομό Έβρου, ώστε να δημιουργηθεί “συνέχεια” με την τούρκικη επικράτεια. Φαίνεται ότι, για να επιτύχει αυτά η Τουρκία δαπανά μεγάλα ποσά μέσω του Γενικού Προξενείου Κομοτηνής. Η τουρκική πολιτική αποβλέπει στη δημιουργία δεσμών πολιτικών (δηλαδή αλυτρωτικών), οικονομικών (υπό την κηδεμονία της Άγκυρας), και “πολιτιστικών” (συνισταμένων στην από κοινού πρόσληψη της κρατικής τούρκικης προπαγάνδας) μεταξύ δυτικής και ανατολικής Θράκης αλλά και μεταξύ δυτικής Θράκης και νοτίων βουλγαρικών επαρχιών και στην “λειτουργική”, de facto ενοποίηση όλων αυτών των περιοχών με πολιτικό κέντρο αναφοράς την Άγκυρα και με τοπικό κέντρο αναφοράς (οικονομικό, μορφωτικό, συγκοινωνιακό κ.λπ.) την Αδριανούπολη. Οι επαφές των γνωστών πρακτόρων της Τουρκίας με ομολόγους τους στην Βουλγαρία είναι ενδεικτικές της τακτικής αυτής. Κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι και ο έλεγχος επί των Μουσουλμάνων - στην Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία - που θέλει η Άγκυρα να αποκτήσει. Συμπληρωματικά των ανωτέρω -και αναγκαία- συστατικά της τούρκικης τακτικής αποτελούν η απόκτηση σύμμαχων και η εκμετάλλευση του διεθνούς δικαίου.

Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργούνται δεσμοί -θα πρόκειται, στην πραγματικότητα, για σχέση υποτέλειας- μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας. Δεν μου είναι γνωστό τι υπόσχονται οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι στους Βουλγάρους, σε σχέση με την ελληνική Θράκη. Είναι, όμως, αξιοπρόσεκτο ότι βουλγαρικοί σωβινιστικοί κύκλοι (τις απόψεις των οποίων διοχετεύουν και βουλγαρικά μέσα δημοσιότητας) ισχυρίζονται ότι ζει, στην Ελλάδα, μεγάλος αριθμός Βουλγάρων. (Αν εννοούν τους Πομάκους, διαφωνούν με την τουρκική προπαγάνδα, που θέλει να είναι Τούρκοι οι Πομάκοι, αυτοί οι απόγονοι των αρχαίων Θρακών). Οι ίδιοι βουλγαρικοί κύκλοι επαναλαμβάνουν την εξωφρενική πρόβλεψη, ότι η Ελλάδα θα επιτεθεί κατά της Βουλγαρίας. Tι σημαίνουν αυτά;
Το γεγονός, πάντως ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη των Αμερικανών ενισχύει τις ελπίδες της, ότι θα μπορέσει να μεταχειρισθεί, για τους επεκτατικούς της σκοπούς, το δίκαιο των μειονοτήτων, όπως αυτό εξελίσσεται, ειδικότερα την προϊούσα ενδυνάμωση της αρχής του αυτοπροσδιορισμού, τις νύξεις της ΔΑΣΕ ότι οι χώρες μέλη της μπορούν, αν θέλουν, να αναγνωρίσουν στα μέλη μειονοτήτων, δικαιώματα εν σχέσει με τις περιοχές στις οποίες διαμένουν, και τις προτροπές να διευκολύνεται η επαφή μελών μειονοτήτων με τη χώρα, με την οποία θεωρούν ότι έχουν δεσμούς.

Και, βέβαια, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα λάθη μας:

• Την αποτυχία μας, μέχρι τώρα, να προστατεύσουμε τους ισλαμικού θρησκεύματος Έλληνες πολίτες, ώστε να μη γίνουν όργανα -και, τελικά, θύματα- του τουρκικού ιμπεριαλισμού. Την αποτυχία μας να πλησιάσουμε πραγματικά την καλόπιστη μεγάλη πλειονότητα των μουσουλμάνων και να τους βοηθήσουμε να ενσωματωθούν στην κοινωνία, διατηρώντας και καλλιεργώντας, όσο θέλουν, το μειονοτικά τους χαρακτηριστικά. Τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο ενίοτε αντιδράσαμε στον προβοκατόρικο χαρακτήρα του τουρκικού επεκτατισμού, λαμβάνοντας, στο παρελθόν, ορισμένα περιοριστικά μέτρα ως προς τους Μουσουλμάνους, μέτρα ελάσσονα είναι αλήθεια, αλλά που κατέστησαν μερικούς από αυτούς ευάλωτους στην προπαγάνδα της Άγκυρας και, συγχρόνως, της έδωσαν επιχειρήματα.

• Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε και εκμεταλλεύεται, επίσης, την μοιραία πολιτική μας, που συνίσταται στη νομιμοποίησή της ως προς τους ελληνικής ιθαγένειας Μουσουλμάνους και στη (γνήσια ή προσποιητή) εντύπωση της πολιτικής μας ηγεσίας, ότι μπορεί να έλθει μαζί της σε συμφωνία για ζητήματα που τους αφορούν. Στην πολιτική μας αυτή οφείλονται και οι ειδικές ελληνοτουρκικές συμφωνίες (όπως το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο του 1978), που συνέβαλαν στον εκτουρκισμό των Μουσουλμάνων και δημιούργησαν διαύλους επιρροής της Τουρκίας. Η ανεπαρκής μέριμνα για την γενικότερη εθνική μας ισχύ (διπλωματική, οικονομική και, ιδίως, στρατιωτική) απετέλεσε καίριο λάθος, που οι αντίπαλοί μας επίσης εκμεταλλεύθηκαν.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

Τι έχει πετύχει η Τουρκία μέχρι σήμερα σε αυτά τα μειονοτικά θέματα:

Στην Ίμβρο και την Τένεδο -στρατηγικής σημασίας νησιά- ο Ελληνισμός έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι ελάχιστοι ομογενείς που παραμένουν στην Πόλη, χωρίς να συνιστούν ουσιαστική ελληνική παρουσία, είναι, για την Άγκυρα, πολύτιμο πολιτικό αντίβαρο (επειδή, βέβαια, εμείς το επιτρέπουμε να το χρησιμοποιούν σαν τέτοιο). Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν οι προσπάθειες της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, να πείσει ομογενείς να επιστρέψουν στην Πόλη. Η Άγκυρα ανησυχεί ότι θα μείνει χωρίς αντίβαρο και χωρίς ομήρους.
Εδώ στη Θράκη, η Τουρκία έχει επιτύχει ανησυχητικά μεγάλο βαθμό ενοποίησης και Τουρκοποίησης των μειονοτήτων. Έχουν διαμορφωθεί πραγματικοί δεσμοί (οικονομικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι) μεταξύ σημαντικού αριθμού Μουσουλμάνων και της Τουρκίας, πράκτορες της οποίας εμφανίζονται ως εκπρόσωποι τους, στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά το παρελθόν, αλλά και διεθνώς, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι Μουσουλμάνοι καταπιέζονται στην Ελλάδα. Συντονίζονται δε και με την ηγεσία των Μουσουλμάνων στην Βουλγαρία.

Η Άγκυρα οργανώνει τους Μουσουλμάνους στη χώρα μας, ώστε να τους ποδηγετεί, και έχει αποκτήσει μέσα πίεσης εδώ, μέσα στην Ελλάδα. Δεν είναι υπερβολικό να λεχθεί πως έχει φθάσει να ασκεί de facto συγκυριαρχία, μέσω του Γενικού Προξενείου της στην Κομοτηνή, μέσω των πρακτόρων της, μέσω των Μουσουλμάνων που εκβιάζει, αλλά, πιθανότατα, και μέσω αυτών που εξαγοράζει. Αναφέρομαι στις επίμονες φήμες περί μυστικών κονδυλίων που μοιράζει το Γενικό Προξενείο σε Μουσουλμάνους, για σκοπούς όπως οι αγορές επιλεγμένων ακινήτων και οι μυστικές επιχορηγήσεις μουσουλμανικών καταστημάτων. Τα μέσα παρέμβασης συμπληρώνονται από τους δασκάλους (κάποτε και από τους θρησκευτικούς λειτουργούς), από τα σχολικά βιβλία που η Άγκυρα θέλει να στέλνει εδώ, από την προπαγάνδα των τουρκικών μέσων δημοσιότητας.
Η Άγκυρα έχει επιτύχει, επίσης, να προσδώσει στην Αδριανούπολη τις προοπτικές κέντρου της ευρύτερης περιοχής. Σαφής είναι, εξάλλου η εντύπωση πως η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την ανοχή, αν όχι και υποστήριξη, των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επεκτατική της τακτική.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Πόσο, λοιπόν, κινδυνεύει να καταστεί η Θράκη “μια άλλη Κύπρος”; Η απάντηση είναι ότι αυτό έχει ήδη συμβεί αρκετά, αφού εφαρμόζονται ορισμένα από τα τακτικά σχέδια της Τουρκίας, όπως είναι η υπαγωγή των Μουσουλμάνων στον έλεγχό της και η χρησιμοποίησή τους για σκοπούς αντίθετους με τα πραγματικά τους συμφέροντα. Όπως είναι, επίσης, η αυτοπροβολή της Τουρκίας ως “προστάτιδος” των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα (αλλά και στην Βουλγαρία) και η αξιοποίηση των δικών μας λαθών, τα οποία αναφέραμε. Με τέτοια μέσα, στα οποία συγκαταλέγονται η εξασφάλιση ισχυρών συμμάχων και η συνεχής αναβάθμιση των τούρκικων ενόπλων δυνάμεων, η Toυρκία ήδη -επαναλαμβάνω- ασκεί στην πράξη, συγκυριαρχία στην ελλαδική Θράκη. Η Άγκυρα συνεχίζει, συγχρόνως, τις προσπάθειες εφαρμογής των υπολοίπων σχεδίων της: Για την αναγνώριση των Μουσουλμάνων ως μιας, ενιαίας, “τουρκικής κοινότητας”. Για την κατασκευή μιας ενιαίας “εδαφικής βάσης” της μειονότητας αυτής, για την, κατά το δυνατόν, επέκταση της βάσης αυτής μέχρι τα σύνορα, ώστε να δημιουργηθεί εδαφική συνέχεια με την Τουρκία και για την επικράτηση του ισχυρισμού, ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν οιονεί εθνικά δικαιώματα επί των εδαφών όπου σήμερα διαμένουν. Για την αναγνώριση ενιαίας ηγεσίας των Μουσουλμάνων, η οποία να ελέγχεται από την Άγκυρα και να αναγνωρίζεται διεθνώς.
Η Τουρκία ελπίζει ότι, με τα μέσα αυτά και με την συμπαράσταση των ισχυρών της συμμάχων, που θα την βοηθήσουν να εκμεταλλευθεί ορισμένες τάσεις του δικαίου των μειονοτήτων, θα καταφέρει, τελικά, να ενσωματώσει τα ελληνικότατα αυτά εδάφη.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μη συμβεί αυτό; Νομίζω πως η πολιτική, την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε, είναι απαραίτητο να συνδυάζει δύο στοιχεία: Αφ’ ενός την εξασφάλιση της άσκησης όλων των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων συμπατριωτών μας. Και αφ’ ετέρου την προστασία μας από τον ιμπεριαλισμό της Άγκυρας, αλλά και την προστασία των Μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, ώστε να μη καταστούν θύματα του ιμπεριαλισμού αυτού, όπως οι Τουρκοκύπριοι, που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την Κύπρο, υπό την πίεση των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής. Η πολιτική αυτή -η μόνη ορθή- συνεπάγεται, φυσικά, την επίσημη αναγγελία, ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει, πλέον, πως η Τουρκία έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να αναμειγνύεται σε θέματα ελληνικής ιθαγένειας Μουσουλμάνων ή να παριστάνει ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Η κατάργηση του τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Κομοτηνή, ο τερματισμός εφαρμογής των ελληνοτουρκικών εκπαιδευτικών συμφωνιών και πρωτοκόλλων και, βεβαίως, η αυστηρή πάταξη κάθε πράξης υπονομευτικής της ελληνικής κυριαρχίας -χωρίς, το ξαναλέω, να θίγονται τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων- αποτελούν, επίσης, αναγκαίες και επείγουσες ενέργειες.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Διότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα μειονοτικά δικαιώματα για να προωθεί τους σκοπούς της. Μια τακτική που θα συνίστατο στην παρεμπόδιση άσκησης των δικαιωμάτων αυτών, έκτος του ότι θα ήταν απαράδεκτη καθ’ εαυτή, μόνο τον τουρκικό επεκτατισμό θα εξυπηρετούσε. Τα μειονοτικά, όμως, δικαιώματα έχουν όρια, τα οποία πρέπει να καθορίζει το υπέρτερο καθήκον προστασίας των μειονοτήτων, αλλά και της πλειονότητας, από έξωθεν κινδύνους. Η πολιτική αυτή -η μόνη ορθή- προϋποθέτει μία γενικότερη αλλαγή της στάσης του Ελληνισμού απέναντι στην Τουρκία. Διότι πως θα εξηγήσουμε τα αμυντικά μέτρα που θα λάβουμε εδώ, όταν συνεχίζονται οι διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο, όταν πραγματοποιούνται συναντήσεις τύπου Νταβός, όταν δεν καταγγέλλουμε διεθνώς την ολοκληρωτική και γενοκτόνο Άγκυρα;

Απαραίτητο, τέλος, στοιχείο της νέας πολιτικής είναι η αύξηση της εθνικής μας ισχύος, στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής. Και η ακτινοβολία ελληνικού πολιτισμού, από εδώ προς ολόκληρη την περιοχή.

ΣΕ ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ


ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΞΗ ΗΜΕΡΕΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΔΕΚΑΠΡΝΤΑΟΡΟΦΑ ΚΤΗΡΙΑ ΛΟΓΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝ ΧΤΙΖΟΥΝ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΟ

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
RSS FeedSubscribe to our RSS Feed