ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!! ...της Άννας Γκάγκαλη

Αν γινόταν καταγγελία της Αλβανίας στους διεθνής οργανισμούς για τρομοκρατία σε βάρος των εκεί Ελλήνων της Β. Ηπείρου, αν ζητούσαμε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας για αυτονόμηση της Βόρειας Ηπείρου, δεν θα είχαμε σήμερα του μεγαλοϊδεατισμούς της ΄΄Μεγάλης Αλβανιας΄΄ και, συνολικά, θα ήμασταν πράγματι ο παράγοντας σταθερότητας στη Χερσόνησο του Αίμου.


Έχουμε πάψει να αντιδρούμε, να κρίνουμε, να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε, έχουμε γίνει πολιτικά ζόμπι. Επιτέλους, ας διαβάσουμε λίγο Αριστοτέλη, λίγο Πλάτωνα. Πώς ονομαζόμαστε ΄΄πολίτες΄΄ αν δεν ασχολούμαστε με τα ΄΄πολιτικά΄΄;

Η μελέτη της Ιστορίας είναι αυτή που θα μας δώσει πίσω την χαμένη μας κριτική σκέψη και θα μας απομακρύνει από τα νύχια αυτών που θέλουν να κατευθύνουν τη σκέψη και τη κρίση μας. Οι ασχολούμενοι με την παιδεία από κάπου πήραν την μόρφωση τους. Το σχολείο και το πανεπιστήμιο είναι οι κύριοι φορείς της εκπαίδευσης. Όταν όμως από εκεί δεν διδάσκεται η σωστή μόρφωση είναι λογικό να γίνονται λάθος ενέργειες. Παράδειγμα είναι η αφαίρεση των κεφαλαίων από την ύλη που διδάσκεται στα σχολεία στο μάθημα της Ιστορίας. Πουθενά δεν αναφέρονται τα γεγονότα της Β. Ηπείρου με αποτέλεσμα όταν σε ρωτάνε την καταγωγή σου και λες: «Είμαι από την Β. Ήπειρο» κατευθείαν να σου δίνουν την απάντηση: « Αα είσαι από την Αλβανία δηλαδή..».

Το ίδιο γίνεται και με την Κύπρο και πόσο μάλλον με τις εθνικές εορτές που αρκετοί σημερινοί λένε ότι το 1940 πολέμησαν οι Έλληνες κατά των Τούρκων, ενώ σε άλλους τομείς όπως είναι τα αθλητικά ή τα καλλιτεχνικά θέματα τα ξέρουν όλα φαρσί! Οι Σκοπιανοί ζητούν να ονομάζονται ‘’ Μακεδονία’’; Αυτό λέγεται κλοπή εθνικού ονόματος και οι Έλληνες θα έπρεπε να κάνουν αντεπίθεση! Οι Έλληνες έχουμε ακόμη ένα ελάττωμα: σε περίοδο ειρήνης δεν είμαστε ποτέ ενωμένοι. Ο ένας κοιτάει πώς να βγάλει το μάτι του άλλου, όπως άλλωστε είναι ο ελληνικός τρόπος.

Άραγε, ποια θα ήταν η κατάλληλη απάντηση στο ζήτημα των Αλβανών για την αναγνώριση της μειονότητας στην χώρα μας και αποζημιώσεις των Τσάμηδων; Προσφυγή στον ΟΗΕ να είναι η ελληνική απάντηση, για τα βασανιστήρια που επί δεκαετίες δέχονται οι Βορειοηπειρώτες. Δεν χρειάζονται αποδείξεις για τα γεγονότα αυτά, αφού ήδη οι αποδείξεις είναι ζωντανές, βλέποντας τους συμπατριώτες μας να διηγούνται όλα όσα έζησαν με κάθε λεπτομέρεια.

Δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν, αλλά όλοι διεκδικούν από εμάς! Αυτό το παρανοϊκό γεγονός μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί.

Μια επίσκεψη αντιπροσώπων διεθνών φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία θα ήταν το ισχυρότερο χτύπημα.

( Δέν παίζει ρόλο η ηλικία στις γνώσεις αλλά το πώς τις αξιοποιεί κανείς)

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ


Φωτιές ανάβει στο πολιτικό σκηνικό ο «πράσινος» πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος με μια σφοδρη επίθεση που εξαπολύει εναντίον υπουργών και βουλευτών που όμως δεν κατονομάζει.

Μιλώντας στο περιοδικό informer ισχυρίστηκε πως «κάποιοι αποδεικνύεται ότι δεν είναι βουλευτές του ελληνικού λαού, αλλά βουλευτές των συμφερόντων. Είναι γραμμένοι στα payroll συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, καναλιών και λεσχών. Και υπουργοί και βουλευτές. Το είδαμε τι συνέβη. Όλος ο κόσμος έχει κρίση και βλέπει».

Ο κ. Φωτόπουλος επιτίθεται και στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, «με αρκετούς από τους οποίους δεν χωράμε στο ίδιο κόμμα. Μέχρι το συνέδριο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ποιοί είμαστε, που θέλουμε να πάμε, τι υπηρετούμε. Αρκετά με αυτές τις διπρόσωπες καταστάσεις. Άλλα λέμε ως κόμμα και άλλα κάνουμε ως κυβέρνηση. Αυτά είναι καρνάβαλος, είναι καραγκιοζιλίκια, αν και κάποια άλλη λέξη θα ταίριαζε πιο πολύ…».

Αναφερόμενος στον Γιώγο Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμησή του «ως πρόσωπο», αλλά όχι ως πολιτικό και συμπλήρωσε: «Θλίβομαι και εξοργίζομαι για τον τρόπο που του φέρονται αυτοί που ευνόησε».

Τέλος, μιλώντας για την λεγόμενη Τρόικα του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «η ομάδα που έκαναν είναι για να διεκδικήσουν καρέκλες και όχι για το πώς θα προασπίσουν τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας».

ΔΡΑΧΜΟΔΟΛΑΡΙΟ


Αμερικανική πρόταση-σοκ αποκαλύπτουν τα «Επίκαιρα»
Στην αποκάλυψη ενός φιλόδοξου αμερικανικού σχεδίου αντικατάστασης του ευρώ από το δολάριο, σε κράτη μέλη της ευρωζώνης προχωρούν σήμερα τα «Επίκαιρα».

Το σχέδιο, το οποίο προβλέπει ως καταρχάς πεδίο εφαρμογής του την Ελλάδα, βασίζεται στην πιθανότητα να μην καταφέρει τελικά η ζώνη του ευρώ να βγει αλώβητη από την κρίση.

Τα στοιχεία του συγκεκριμένου σχεδίου προέρχονται από ομάδα εργασίας οικονομικών ερευνητών που επεξεργάστηκε και τα διέθεσε το Τμήμα Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.


Το σκεπτικό είναι, προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει το χάος που συνεπάγεται η επιστροφή στη δραχμή, να εφαρμόσει ένα σχέδιο σύνδεσης της «νέας δραχμής» με το αμερικανικό δολάριο.

Για μία μεταβατική περίοδο πέντε ετών, η χώρα θα υιοθετήσει το αμερικανικό δολάριο ως εθνικό νόμισμα και παράλληλα, η «νέα δραχμή» η οποία δεν θα κυκλοφορεί, αλλά θα χρησιμοποιείται μόνο για τη σύναψη συμφωνιών swap μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, θα προσδεθεί στο δολάριο σε μία αρχική ισοτιμία, 30 προς 1.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς μεταβατικής περιόδου η FED θα καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και τα τυχόν ελλείμματα του προϋπολογισμού με κεφάλαιά της που θα έχουν γίνει swap με «νέες δραχμές».

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ


Εγκαταλείπεται ο διεθνής διαγωνισμός για τα Αρχαία Ελληνικά!

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Εγκαταλείπεται ο διεθνής διαγωνισμός για τα Αρχαία Ελληνικά!

Της Βένης Παπαδημητρίου, e- mail: veni_veni_veni@yahoo.gr.

«Tο περιοδικό μας “ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ” διανέμεται δωρεάν σε 76 Χώρες σε όλες τις Έδρες Κλασικών Σπουδών (αποτελεί βοήθημα των φοιτητών τους) και σε ελληνικούς συλλόγους της Ομογένειας.

Οι δραστηριότητές μας έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη υπό την Αιγίδα των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας και την στήριξη των Προεδρείων της Ελληνικής Βουλής.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός των Αρχαίων Ελληνικών είναι δική μου ιδέα (τον διοργάνωνα μόνος μου…από το 1996 έως και το 2005) και από το 2006 κατάφερα πλέον να πραγματοποιείται με το Υπουργείο Παιδείας από το οποίον και στηρίζεται… …μέχρι το 2010 …και τώρα τον εγκαταλείπει…», λέει – στον www.typologos.com- με παράπονο ο κ. Γεώργιος Παυλάκος, γενικός γραμματέας τον Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας Αθηνών !

Από τον ίδιο Οργανισμό έχει ήδη κυκλοφορήσει το τεύχος Ιουλίου- Σεπτεμβρίου του 2011, το οποίο εκδίδεται κάθε μήνες κι ανελλιπώς από το 1990. Το περιοδικό φιλοξενεί άρθρα για την προώθηση της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σε ομογενείς και ξένους σε όλο τον κόσμο κι είναι αποτέλεσμα της άοκνης προσπάθειας των μελών και των φίλων του Οργανισμού!
Μέσα στις σελίδες του συγκεκριμένου περιοδικού διαβάζει κανείς «καλά νέα» για τις προσπάθειες Ελλήνων και ξένων φίλων της Χώρας και της Γλώσσας μας για την επέκταση της διδασκαλίας της Ελληνικής ( σε όλες τις μορφές της) σε όλο τον κόσμο.

Στο τελευταίο τεύχος περιλαμβάνονται άρθρα για το Ελληνοκορεατικό Συνέδριο, το Ελληνικό Σχολείο στην Βουλγαρία, τον Άγιο Νικόλαο και τον Ελληνισμό της Ανατολικής Σικελίας, την τουριστική διάσταση του Μαραθωνίου, καθώς και διάφορα άλλα άρθρα για την Ελληνική Γλώσσα στον κόσμο.

Πολύ ενδιαφέρον είναι και το άρθρο του καθηγητή, Αθ. Επισκόπου για την κακοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας στα περιοδικά μαζί με τη εκτεταμένη χρήση των αγγλικών λέξεων.

Επίσης, παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις σχετικές με την Ελληνική γλώσσα, μαζί με βιβλιοπαρουσιάσεις και τη σχετική αλληλογραφία. Με αυτόν τον τρόπο έρχονται σε επαφή οι αναγνώστες με τα όσα γίνονται για την προώθηση της γλώσσας της Ελλάδας.

Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν σε χιλιάδες παραλήπτες από 76 χώρες (Πανεπιστήμια και σχολεία όπου διδάσκεται η Ελληνική, σε ομογενειακούς συλλόγους κλπ). Παράλληλα, αποστέλλεται στα μέλη, καθώς και σε πολλούς συνδρομητές.

Η έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στην οδό Φαραντάτων 31 στην Αθήνα, ενώ η ιστοσελίδα λειτουργεί στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.odeg.gr (Τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 210- 77.18.07.77 κι e-mail: odeg@otenet.gr)

ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ


ΟΛΥΜΠΟΣ
Στο θρόνο των θεών…

(ή οι περιπέτειες ενός φιλόδοξου ορειβάτη!)

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΠΑΜΠΗΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΣΙΟΣ

…Μπροστά μας ορθώνεται ένας γυμνός απότομος λόφος. Υπάρχουν δύο επιλογές, ή πάμε το μονοπάτι στα ίσα, ή παίρνουμε ένα δεύτερο αργό και ατέλειωτο μονοπάτι στα δεξιά, μας λέει ο αρχηγός.΄Η γυρνάμε πίσω, σκέφτομαι εγώ! Επιλέξαμε το πρώτο.
Ποτάμι ο ιδρώτας, οι χτύποι της καρδιάς μας στο μάξιμουμ, ο παγωμένος αέρας μας χαστούκιζε, τα πόδια μας ασήκωτα. Αν και ανεβαίναμε έστω και αργά, νόμιζα ότι δεν θα φθάναμε ποτέ στη κορυφή. Για δύο ώρες δεν άκουγα κανένα θόρυβο γύρω μου εκτός από την αναπνοή μου.
Θαρρείς και το βουνό μας περνάει από δοκιμασία πριν μας δεχτεί στην αγκαλιά του…

Όταν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

μας πρότεινε να συμμετάσχουμε στην αποστολή του στον Όλυμπο, δεχθήκαμε.
Το ότι θα ανέβουμε σε ένα από τα πιο θρυλικά βουνά και ότι θα γνωρίσουμε από κοντά την μοναδική και πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, ήταν για μας πρόκληση.
Το ότι θα φτάσουμε στο Μύτικα και θα ατενίσουμε το θαυμαστό περίγυρο από το ίδιο σημείο που επόπτευαν τον κόσμο οι δώδεκα θεοί, το θεωρήσαμε τιμή μας.
Ο ΄Ολυμπος, με τη φυσική ομορφιά του, τη μυθολογική και ιστορική του φήμη, τις προκλητικές διαδρομές, παραμένει το ύστατο και φιλόδοξο τέρμα όλων των ορειβατών του κόσμου.
Μια ανάβαση στον ΄Ολυμπο δεν είναι μία ακόμη κατάκτηση ψηλής κορυφής, αλλά μια κορυφαία ανάβαση στη μυθική αφετηρία του κόσμου.
Περάσαμε το Λιτόχωρο και ακολουθήσαμε το δρόμο με κατεύθυνση προς τον Όλυμπο. Μετά από 8 χιλιόμετρα φτάσαμε στο πρώτο καταφύγιο. Βρίσκεται στη θέση Σταυρός με υψόμετρο 940μ. και ονομάζεται Τάκης Μπουντόλας σε μνήμη του ορειβάτη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης ο οποίος σκοτώθηκε το 1985 σε ηλικία 32 χρόνων στα Ιμαλάια. Από εδώ η θέα είναι πανέμορφη. Βλέπουμε πολλά βουνά του κάμπου αλλά και της γνωστής παραλίας της Γρίτσας. Συνεχίζοντας στην άσφαλτο μετά από 6 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στη θέση Γκόρτσια ή αλλιώς Διασταύρωση, από όπου ξεκινάει μια από τις πιο όμορφες διαδρομές για την κορυφή του Μύτικα.

Στο μονοπάτι
Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες. Με την πρώτη έφυγαν οι «έμπειροι» ορειβάτες. Ανεβαίνουν γρήγορα και σε ορισμένα σημεία τρέχοντας. Με την δεύτερη και πολυπληθέστερη ήμασταν και εμείς. Θα φθάναμε στο καταφύγιο «Αποστολίδης» σε οκτώ περίπου ώρες. Οδηγός μας, ο αρχηγός της αποστολής, Κώστας Χατζόπουλος. Με την τρίτη θα έφευγαν οι τελευταίοι, οι οποίοι θα ανέβαιναν πιο χαλαρά σε δέκα περίπου ώρες. Κάνοντας και την απαραίτητη σκούπα αν έμενε πίσω κάποιος από τους προηγηθέντες.
Και στις τρεις ομάδες υπήρχαν έμπειροι ορειβάτες, με φορητούς ασυρμάτους, οι οποίοι γνωρίζουν τον ΄Ολυμπο σαν το σπίτι τους. Όπως διαπίστωσα και κατά την διάρκεια της αποστολής, όλες οι πληροφορίες που είχα για τον Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης ήταν σωστές. Η σοβαρότητα, η καλή οργάνωση και η ποιότητα των μελών του είναι αυτά που κάνουν τον σύλλογο να ξεχωρίζει, (όπως και τον Ε.Ο.Σ. Αχαρνών), από όλους τους ορειβατικούς συλλόγους στην Ελλάδα.
Οι οδηγίες που είχαμε εμείς οι «πρωτάρηδες», ήταν να περπατάμε χαλαρά, προσεκτικά, να μην βγούμε ποτέ από το μονοπάτι, για κανένα λόγο και να μην υπερεκτιμήσουμε τις δυνάμεις μας.

Το πεύκο και η οξιά μας συντροφεύουν από το ξεκίνημα της διαδρομής μας. Τα χρώματα και οι μυρωδιές, εναλλάσσονται διαδοχικά.
Ακολουθώντας την καλή σήμανση του μονοπατιού, βρισκόμαστε μετά από μιάμιση ώρα περίπου στη θέση Μπάρμπα με υψόμετρο 1.450μ. Εδώ γίνεται η πρώτη μας στάση.
Όμορφο ξέφωτο με υπέροχα έλατα. Σε λιγότερο από μιάμιση ώρα φθάνουμε στον «Στράγγο» στα 1.700 μ.

Συνεχίζοντας για 15 λεπτά την πορεία μας συναντάμε την σπηλιά του Ιθακήσιου. Ακόμα διακρίνονται στα τοιχώματα των βράχων τα ίχνη της φωτιάς που άναβε πριν από πενήντα χρόνια, ο υπέροχος αυτός ερημίτης -ζωγράφος.
Καθώς η ανηφορική πορεία μας συνεχίζεται σχετικά ομαλά, φτάνουμε μετά από δύο ώρες στη θέση Πετρόστρουγγα με υψόμετρο 1.900μ.
Αετοί του Ολύμπου πετούν περήφανα πάνω από τα κεφάλια μας, καλωσορίζοντας μας.
Διασχίζουμε το «Νεκροταφείο των Δέντρων», περιοχή κατάσπαρτη από μαυρισμένους κορμούς, απομεινάρια τραγικά απ’ τις καταιγίδες και τ’ αστροπελέκια του Δία.

Η δοκιμασία της Σκούρτας
Ξεκουραστήκαμε για λίγο κάτω από τα πανύψηλα και γοητευτικά ρόμπολα, τεράστια δέντρα, με εντυπωσιακές ρίζες και ζωή πολλών εκατοντάδων ετών και ξεκινάμε πάλι την πορεία μας. Η βλάστηση τώρα αρχίζει να αραιώνει.
Περνώντας από την τοποθεσία «Ανάθεμα», όπου και τα τελευταία δέντρα μας εγκαταλείπουν, μπαίνουμε στο Αλπικό τοπίο. Η πορεία μας γίνεται ποιο κουραστική λόγω του υψόμετρου.
Το μονοπάτι σιγά-σιγά γίνεται ανηφορικό και πετρώδες. Αρχίζουν τα δύσκολα. Μπροστά μας ορθώνεται ένας γυμνός απότομος λόφος. Είμαστε στους πρόποδες της «Σκούρτας». Υπάρχουν δύο επιλογές, ή πάμε το μονοπάτι στα ίσα, ή παίρνουμε ένα δεύτερο αργό και ατέλειωτο μονοπάτι στα δεξιά, μας λέει ο αρχηγός.
΄Η γυρνάμε πίσω, σκέφτομαι εγώ!

Επιλέξαμε το πρώτο. Ποτάμι ο ιδρώτας, οι χτύποι της καρδιάς μας στο μάξιμουμ, ο παγωμένος αέρας μας χαστούκιζε, τα πόδια μας ασήκωτα. Αν και ανεβαίναμε έστω και αργά, νόμιζα ότι δεν θα φθάναμε ποτέ στη κορυφή. Για δύο ώρες δεν άκουγα κανένα θόρυβο γύρω μου εκτός από την αναπνοή μου.
Θαρρείς και το βουνό μας περνάει από δοκιμασία πριν μας δεχτεί στην αγκαλιά του.
Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσα αποθέματα αντοχής έχει ο άνθρωπος μέσα του. Το διαπίστωσα εξ’ ολοκλήρου όταν τόλμησα και την κατάβαση.
Επιτέλους είμαστε στη «Σκούρτα» σε υψόμετρο 2.485μ. Μετράω τα κομμάτια μου και τα βρίσκω όλα εντάξει.
Απαραίτητη στάση για να αλλάξουμε τα μουσκεμένα ρούχα μας. Τυλιγμένοι στα μπουφάν απολαμβάνουμε την μοναδική θέα. Μπροστά μας ο «Μύτικας» μας καλωσορίζει.
Από κάτω μας δεν βλέπουμε τίποτε γιατί υπήρχαν πυκνά άσπρα σύννεφα που κάλυπταν όλη τη θέα. Μούρχετε μια τρελή επιθυμία να περπατήσω πάνω τους.
Ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός.
Στον Όλυμπο οι καιρικές συνθήκες είναι ποικίλες καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να συναντήσετε βροχή, χιόνι, ομίχλη, ήλιο, δυνατό αέρα, να εναλλάσσονται διαδοχικά και θα πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι για όλα.
Συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία και μετά από λίγο βρισκόμαστε στον Αυχένα ή Διάσελο Λαιμού, δεξιά και αριστερά του οποίου υπάρχουν απότομοι γκρεμοί. Χάος και δέος!!
Βλάστηση υποτυπώδης, αγριολούλουδα και χορταράκια.

Ακροβατώντας στο Πέρασμα του Γιόσου
Η τοποθεσία λέγεται το «Πέρασμα του Γιόσου» και στο στενό πέρασμα που θα περάσουμε υπάρχει συρματόσχοινο για περισσότερη ασφάλεια στην κίνηση μας. Παρηγοριέμαι!!
Αισθάνομαι σαν ακροβάτης που περπατάει σε τεντωμένο σχοινί, χωρίς προστατευτικά δίκτυα από κάτω. Απίστευτο το κουράγιο μου. Ευτυχώς ο καιρός συνεχίζει να είναι σύμμαχός μας.
Έχει περάσει περίπου μιάμιση ώρα από την στιγμή που φύγαμε τη «Σκούρτα» και πλησιάζουμε στο «Οροπέδιο των Μουσών». Το μονοπάτι είναι γλυκό και μας γεμίζει ανακούφιση.
Από εδώ η θέα είναι μοναδική. Ορθώνονται μπροστά μας οι κορυφές του Μύτικα, το Στεφάνι και πιο δεξιά δύο δίδυμες κορυφές, η «Τούμπα» στα 2.801μ. και ο «Προφήτης Ηλίας» που στη κορυφή του βρίσκεται ένα μικρό πέτρινο προσκυνητάρι στα 2.803μ.

Στο καταφύγιο Αποστολίδης
Επειδή στο οροπέδιο πολλές φορές πέφτει ομίχλη, υπάρχουν κολωνάκια πάνω στο μονοπάτι τα οποία μας οδηγούν με ασφάλεια στα καταφύγια της περιοχής.
Το πρώτο που συναντάμε αριστερά στο οροπέδιο ονομάζεται «Χρήστος Κάκκαλος». Έχει πάρει το όνομα του από τον πρώτο ορειβάτη που ανέβηκε στον Μύτικα το 1913.
Στην άλλη μεριά του οροπεδίου και πιο κοντά στην κορυφή του Μύτικα βρίσκεται το καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης». Η θέα είναι καταπληκτική. Στο Στεφάνι, στο θρόνο του Δία, μπορεί να μην συναντήσαμε τους θεούς, νιώσαμε όμως έντονα την παρουσία τους.
Φτάσαμε στο καταφύγιο. Φάγαμε, ήπιαμε και το κρασάκι μας ακούγοντας ιστορίες και χαλαρώσαμε.

Ενα παιδί μετράει τα άστρα…
Έχει ήδη βραδιάσει. Μαγεία. Η θερμοκρασία στους -2 βαθμούς. Ξαπλώνω στο έδαφος και κοιτάω τα άστρα. Βρίσκονται παντού γύρω μου! Μεγάλα και στρόγγυλα. Νομίζω ότι θα τα αγγίξω. Κλείνω τα μάτια μου και τα ακούω να μιλάνε μεταξύ τους. Αναρωτιέμαι τι παραπάνω να βλέπουν οι ταξιδευτές του διαστήματος.
Κοιμηθήκαμε στο καταφύγιο. Στρατιωτικά κρεβάτια και ζεστές μάλλινες κουβέρτες.
Το χάραμα μας περίμενε μια μικρή απογοήτευση. Μια βαριά ομίχλη αιχμαλώτισε τα πάντα γύρω μας. Με το καυτό τσάι στα χέρια μας, αν και Αύγουστος μήνας η θερμοκρασία άγγιζε τους -5 βαθμούς, περιμέναμε υπομονετικά. Ξαφνικά ως δια μαγείας αρχίζει να καθαρίζει το τοπίο.
Πρώτα καθαρίζει ο Θρόνος του Δία. Η κοντινή στεριά, η πεδιάδα της Κατερίνης. Ο Θερμαϊκός και οι χαμηλές γραμμές της Χαλκιδικής και στο βάθος προβάλει η μυτερή κορυφή του Αθω. Μετά η απέραντη θάλασσα. Ένας ήλιος λαμπερός υψώνεται παρέα με τον παγωμένο Βοριά.

Στη κορυφή
Ετοιμάζουμε βιαστικά τα πράγματά μας. Ήρθε η στιγμή να κατακτήσουμε την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας τον Μύτικα. Σε διάστημα 30 λεπτών από το καταφύγιο και περπατώντας ένα κομμάτι από τα καταπληκτικά ζωνάρια του Στεφανιού φτάνουμε στη βάση από το λούκι που θα μας οδηγήσει στην κορυφή. Μας χωρίζουν μόνο 45 λεπτά από τον τελικό μας στόχο αλλά εδώ πρέπει να εντείνουμε αρκετά την προσοχή μας γιατί η ανάβαση έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τη μέχρι τώρα πορεία μας. Κινούμαστε σε στενό μονοπάτι με κλίση γύρω στις 30 μοίρες με πολύ σαθρό πέτρωμα το οποίο μπορεί να χτυπήσει εμάς από τους προπορευόμενους ή και να χτυπήσει τους επόμενους από εμάς από μια απρόσεκτη κίνηση μας. Ο ένας μετά από τον άλλο, κοιτώντας πότε τον προπορευόμενο και πότε που πατάμε, πάντα πολύ προσεχτικά, ανεβαίνουμε.
Αν το βουνό διαπιστώσει τα φιλικά σου αισθήματα προς αυτό, γίνεται σύμμαχός σου. Σε σπρώχνει απαλά προς τα πάνω.
Είμαστε πλέον στη κορυφή. Ανεβήκαμε στα 2.918μ. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω, ότι τα κατάφερα. Η αγάπη μου για τον Όλυμπο με οδήγησε να παραβλέψω όλες τις αντιξοότητες και να φθάσω στην κορυφή του.
Η θέα που αντικρίζουμε από εδώ μας αποζημιώνει για ότι τραβήξαμε μέχρι τώρα. Όλη η κούραση μας έφυγε. Δεν έχουμε πολλές τέτοιες ευκαιρίες στη ζωή μας. Πρέπει να γεμίσουμε τα μάτια και την ψυχή μας όσο γίνεται περισσότερο.
Η πολλή χαλάρωση όμως δεν κάνει καλό γιατί μας περιμένει τώρα η κατάβαση η οποία θα γίνει από την «Κακόσκαλα»!!

Βασάνων κατάβαση
Η κατάβαση είναι πιο δύσκολη, γλιστράει, θέλει εκτός από αντοχή και καλά πόδια. Καλά πατήματα και υπομονή. Με προσεκτικά βήματα αρχίζουμε να κατηφορίζουμε το σαθρό μονοπάτι το οποίο στα αριστερά μας έχει έναν μεγαλοπρεπή γκρεμό που σε τρομάζει λόγο του μεγέθους του, αλλά η θέα του σε αποζημιώνει.
Αν και με φόβιζε πάντα το ύψος, εκεί δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να φοβηθώ. Κοιτούσα που πατάω και την πλάτη του μπροστινού μου.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να περάσουμε αυτό το κομμάτι είναι μόλις μία ώρα. Εμένα μου φάνηκαν για τρεις εφιαλτικές ώρες. Οι πατούσες μου άρχιζαν να πρήζονται επικίνδυνα. Διαπιστώνω ότι τα μποτάκια μου δεν ήταν κατάλληλα για τον Όλυμπο. Και μου το είχαν επισημάνει. Δεν είχα και μπατόν για τα χέρια. Μεγάλο το λάθος μου. Το πληρώνω ακριβά.
Φτάνουμε στη «Σκάλα» με 2.866μ. υψόμετρο και μπορούμε να ξεκουραστούμε για λίγο. Μερικοί αλλάζουν κάλτσες. Δεν τολμώ να λύσω τα κορδόνια από τις μπότες μου. Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω μετά να τις ξαναφορέσω.
Μας δίνετε η δυνατότητα να κατακτήσουμε και την δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας το «Σκολιό» με υψόμετρο 2.911μ. σε μικρή απόσταση από την Σκάλα και χωρίς καθόλου κίνδυνο μας λέει ο αρχηγός της αποστολής. Εγώ προσπαθώ να βρω τρόπο να δραπετεύσω χωρίς να χρειαστεί να περπατήσω άλλο. ΄Αδικος κόπος. Μην έχοντας άλλη λύση συνεχίζω.
Τέρμα οι ψηλές κορυφές και πρέπει να αρχίσουμε να κατηφορίζουμε το απότομο μονοπάτι που κινείται σε Αλπικό τοπίο για να φτάσουμε στον επόμενο σταθμό μας που είναι το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός». Αρχίζω να σέρνω τα πόδια μου και να κατεβαίνω πλαγίως.
Στη διάρκεια της διαδρομής μας θα βρεθούμε σε μια διασταύρωση όπου υπάρχει μία ταμπέλα με ζωγραφισμένες τις διαδρομές του Ολύμπου. Εδώ φτάνει και το μονοπάτι από τα Ζωνάρια που εγκαταλείψαμε για να ανέβουμε στον Μύτικα.

Στο καταφύγιο Αγαπητός
Το μονοπάτι συνεχίζει με αρκετές κατηφορικές φουρκέτες ώσπου να συναντήσουμε τα πρώτα ρόμπολα από τα οποία σε μια περίπου ώρα θα βρεθούμε στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», το γνωστότερο καταφύγιο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό λόγω της γρήγορης πρόσβασης που έχει από το σημείο που μας αφήνουν τα αυτοκίνητα αλλά και από την όμορφη διαδρομή του.
Το όνομα του το πήρε από τον πρώτο πρόεδρο του ΕΟΣ.
Καταπληκτική τοποθεσία, φανταστικό περιβάλλον, προσφέρεται για λίγες μέρες ξεκούρασης την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Από εκεί ξεκινούν πολλά μικρά μονοπάτια που σε οδηγούν σε πανέμορφα μέρη. Είναι κοντά στα «Πριόνια» αφήνετε το αυτοκίνητο και σε περίπου δύο ώρες με εύκολη ανάβαση θα βρεθείτε στο καταφύγιο. Αν θελήσετε να μείνετε θα πρέπει προηγουμένως να έχετε κλείσει κρεβάτι ή και δωμάτιο.Το δάσος με τις νεράϊδες…
Μετά από λίγη ξεκούραση και εφοδιασμό με νερό αρχίζουμε να κατηφορίζουμε μέσα σε ένα δάσος από τεράστια ρόμπολα τα οποία διαδέχονται οι οξιές. Το μεγαλείο της φύσης. Ξεχνάω αμέσως τον πόνο στα πόδια μου. ΄Ηχοι χρώματα και μυρωδιές, όλα αρμονικά δεμένα. Αισθάνομαι σαν ήρωας παραμυθιού. Σαν να βρίσκομαι μέσα σε πίνακα ζωγραφικής.
Σημαδεύω τα σημεία γύρω μου και τοποθετώ με την φαντασία μου, νεράιδες, ξωτικά και τον Πάνα με την φλογέρα του. Ακούω μουσικές.
Καταγράφω τα πάντα λεπτομερώς, γιατί είμαι σίγουρος ότι αυτές τις εικόνες θα χρειαστεί να τις ανακαλέσω από την μνήμη μου αρκετές φορές.

Στα Πριόνια
Αφού περάσουμε δυο υπέροχες ώρες μέσα σ’ αυτό το φανταστικό μέρος, συναντάμε ένα ξύλινο γεφυράκι, σημάδι ότι φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής μας.
Βρισκόμαστε στα «Πριόνια» σε υψόμετρο 1.100μ. εδώ υπάρχει μια καλύβα όπου θα φάμε και θα συναρμολογήσουμε τα κομμάτια μας. Μας περιμένει το λεωφορείο για την επιστροφή. Και ο «πολιτισμός» αφού εκατοντάδες εκδρομείς έρχονται καθημερινά με τα αυτοκίνητά τους σε αυτό το μέρος.

Το θεϊκό βουνό με τα καταφύγιά του σε καίρια σημεία και τα χαραγμένα μονοπάτια στις δύσβατες ορθοπλαγιές του, είναι προσιτό σε όλον τον κόσμο που επιθυμεί να πατήσει στην κορυφή των θεών και να γευτεί τα θέλγητρα της ολύμπιας φύσης.
Η ανάβαση του Ολύμπου είναι σε γενικές γραμμές εύκολη, ποτέ όμως χωρίς προετοιμασία, πάντα με οδηγό ή εκδρομική συντροφιά, απαραίτητο εξοπλισμό (με τα κατάλληλα μποτάκια!!) και σύνδεση με τους ορειβατικούς φορείς του βουνού. Πάνω από όλα επιβάλλεται ο σεβασμός του Ολύμπου, του φυσικού περιβάλλοντος, των πετρωμάτων του, της χλωρίδας και της πανίδας, για να διατηρηθεί στις επόμενες γενιές αλώβητος από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και βανδαλισμούς. Ο Όλυμπος δεν ανήκει μόνο στους ορειβάτες και την Ελλάδα, αλλά σε όλη την ανθρωπότητα.

Δεν πήρα τίποτε μαζί μου από τον Όλυμπο. Έμεινα για πάντα εκεί.
Κοίταξα από το παράθυρο το βουνό που με φιλοξένησε για δυο μέρες.
Με κοίταζε και αυτό. Χαιρετηθήκαμε.

Πληροφορίες:
Καταφύγιο «Τάκης Μπουντόλας»
Το καταφύγιο είναι ιδιοκτησία του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, υπάρχει δυνατότητα να διανυκτερεύσουν 35 άτομα και υπάρχει καλά οργανωμένο εστιατόριο. Λειτουργεί όλο το χρόνο. Τηλ. 23520 84.519 & 2310 278.288.

Καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος»
Ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης ( ΕΟΟΑ).
Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.650μ και έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 18 άτομα για να κλείσετε θέση πρέπει να επικοινωνήσετε με το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός».
Τηλ. 23520 81.800 & 81.329.

Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός»
Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100μ. και στη θέση Μπαλκόνι του Μαυρόλογγου. Καλοφτιαγμένο, με δωμάτια, τζάκι, κουζίνα και δυνατότητα διανυκτέρευσης 90 ατόμων. Είναι ανοιχτά από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Τηλ. 23520 81.800 & 81.329.

Καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης»
Ανήκει στο ΣΕΟ Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.760μ. και έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 80 άτομα. Υπάρχει οργανωμένη κουζίνα και είναι ανοιχτό από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Τηλ. 2310 224.719.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΛΕΥΚΩΜΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ। ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ.Εδώ και πέντε ημέρες παρακολουθώ τα αναγραφόμενα σε διάφορες εφημερίδες και ιστοσελίδες, σχετικά με το θέμα της Σχολής Ευελπίδων, που έφερε στη δημοσιότητα το «Κυριακάτικο Βήμα» της 27/11/11, με την περισσή δημοκρατική του ευαισθησία.
Δεν θα αναφερθώ στο επεισόδιο, που έλαβε χώρα στις 17/11/11 καθ’ όσον με εντολή του κ. ΥΕΘΑ έχουν κινητοποιηθεί οι θεσμικές διαδικασίες για τον πειθαρχικό του έλεγχο. Ούτε είναι της παρούσης να αναλύσω γιατί δέχεται επίθεση η οικογένειά μου, ο πατέρας μου, ο αδελφός μου και τα δυο μου ανίψια. Ο κόσμος έχει καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει και τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα συμπαράστασης, όπως και τα ευνοϊκά σχόλια της πλειοψηφίας αγνώστων σε μένα συμπατριωτών μας, αποδεικνύουν ότι ο λαός πλέον δεν πέφτει θύμα παραπληροφόρησης.
Επειδή όμως κάποια βδελυρά δημοσιεύματα είδαν το φώς της δημοσιότητας αποφάσισα να πω μερικά πράγματα για την αποκατάσταση της αλήθειας. Αναφέρομαι στα τέσσερα άρθρα
«Σόι πάει το βασίλειο» (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=425340&cid=4) ,
«Να τον χαίρεστε» (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=425576&cid=4) και
«Η χούντα της ευελπίδων» (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=426189&cid=4)
«Η απόρρητη έκθεση του Α2 για τα σταγονίδια στο στρατό»
(http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63571793)

Θα μιλήσω πρώτα ως γιός του Χρίστου Φαραντάτου, αποστράτου αξιωματικού. Ο πατέρας μου είναι τάξεως 1955, 79 ετών και όταν έγινε το πραξικόπημα υπηρετούσε στην Κύπρο από το καλοκαίρι του 1966. Ουδεμία συμμετοχή είχε ποτέ στη χούντα. Απέχει από την ενεργό υπηρεσία από το Μάρτιο του 1983, όταν από τους τότε υπερδημοκράτες σοσιαλιστές καρατομήθηκε, ενώ ευρισκόταν σε εκπαιδευτικό ταξίδι με τη Σχολή Εθνικής Άμυνας, όπου υπηρετούσε ως σπουδαστής, αφού ήταν απαίτηση της τότε πολιτικής ηγεσίας, λόγω επεισοδίου που είχε λάβει χώρα στη Σχολή Ευελπίδων και είχε εμπλακεί το όνομα του τότε Αρχηγού Σχολής και αδελφού μου Παναγιώτη. Για όσους γνωρίζουν-γιατί οι δημοσιογράφοι του βήματος, έθνους, on-alert και zouglas δεν είναι ενημερωμένοι (είναι και παραείναι αλλά εκστασιάζονται με τη διαστρέβλωση των γεγονότων)- ο πατέρας μου έφυγε «τσιμπητός», όπως λέμε στη γλώσσα των κρίσεων. Το αν ήταν καλός αξιωματικός ας ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι αυτοί, τους συμμαθητές του, τους εν ζωή προϊσταμένους του, αλλά κυρίως τους αξιωματικούς που είχε διοικήσει και πρωτίστως τους στρατιώτες του. Εγώ θα πω ότι είναι άριστος πατέρας, φίλος, συμπαραστάτης, ψυχούλα.
Θα μιλήσω στη συνέχεια ως αδελφός του Παναγιώτη Φαραντάτου, που έχει την τιμή να διοικεί μια από τις ισχυρότερες ταξιαρχίες του Ελληνικού Στρατού, επί του ποτ. Έβρου (εκτιμώ ότι μόνο σε βιβλία γεωγραφίας την έχουν δει την περιοχή οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι ή ίσως να την έχουν ακούσει σε κανένα τραγούδι τύπου «Διδυμότειχο μπλουζ»). Για ενημέρωσή τους λοιπόν τους λέγω ότι στο επεισόδιο του 1982, στο οποίο αναφέρθηκαν με τόση προκλητική λασπολογία, ακολούθησε πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της αποπομπής του, στο οποίο ο παθών πρωτοετής εύελπις είχε καταθέσει ότι «ο Αρχηγός Εύελπις IV τάξεως δεν τον είχε αγγίξει ποτέ». Άρα αυτά που γράφονται περί χαστουκιού, μείωσης συναδέλφου, βασανιστών κλπ κλπ είναι ανοησίες κάποιων ευφάνταστων κουραμπιέδων. Και επειδή θα θεωρηθεί ότι μεροληπτώ δεν θα μιλήσω για τις ικανότητές του ως αξιωματικού. Ας ανατρέξουν στις επιδόσεις του στα διάφορα σχολεία του όπλου του, σχολές πολέμου, εθνικής άμυνας, σχολεία εξωτερικού κλπ. Ας ρωτήσουν και γι’ αυτόν τους συμμαθητές του, τους προϊσταμένους του, τους υφισταμένους του αξιωματικούς και φυσικά τους στρατιώτες που υπηρέτησαν υπό τις διαταγές του. Ως αδελφός όμως θα έδινα και τη ζωή μου γι’ αυτόν.
Τέλος θα μιλήσω για τα ανίψια μου.
Πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι ασχέτως ακαδημαϊκής επίδοσης, όπου αναγκαστικά θα υπάρχουν πρώτοι, καλοί, χειρότεροι, μέτριοι, τελευταίοι, όλοι ανεξαιρέτως οι ευέλπιδες και ανεξαρτήτως σειράς είναι άριστοι, είναι στρατευμένοι στην ιδέα της πατρίδας και της φυλής, είναι αυτοί που θα δώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη τη ζωή τους για την ελευθερία, όπως θα κάνουν πρόθυμα και όλοι οι Έλληνες πατριώτες. Είναι οι θεματοφύλακες των δημοκρατικών ελευθεριών μας από κάθε ξένο επιβουλέα.
Αναγκαστικά μέσα στη σχολή υπάρχει μια επετηρίδα. Δεν σημαίνει ότι ο πρώτος είναι καλύτερος από τον δεύτερο ή από τον εκατοστό τρίτο. Σημαίνει ότι απλά πέτυχε υψηλότερο σύνολο στην επίδοσή του που είναι συνισταμένη της ακαδημαϊκής επίδοσης, των αθλητικών και στρατιωτικών προσόντων κλπ. Οι ευέλπιδες από τον πρώτο έως τον τελευταίο είναι της ίδιας αξίας, είναι παραστάτες, είναι αδέλφια, είναι μια ψυχή.
Ο ανιψιός μου λοιπόν ο Χρίστος πέρασε στη Σχολή Ευελπίδων το 2008 με πανελλήνιες με 19.360 μόρια και για όσους έχουν ελάχιστη γνώση αυτών των θεμάτων, αυτό σημαίνει ότι μπορούσε να μπει σε όποια σχολή ήθελε. Παρά τις παραινέσεις μου να ακολουθήσει άλλο κλάδο, λόγω των δυσχερειών του στρατιωτικού επαγγέλματος, αυτός ήταν ανένδοτος και ήθελε να ακολουθήσει τη στρατιωτική περιπέτεια με πίστη και αφοσίωση στη μεγάλη του λατρεία, που ήταν, είναι και θα είναι η πατρίδα και ο στρατός. Για την ποιότητά του και τις επιδόσεις του ας ερωτηθούν οι αξιωματικοί του αλλά κυρίως οι ευέλπιδες και οι συμμαθητές του. Το να λέει ένας κομπλεξικός ότι «Ο νεαρός Εύελπις ήταν Αρχηγός της Σχολής, αν και υπήρχε καλύτερος σε επιδόσεις Εύελπις ο οποίος όμως δεν ήταν των Όπλων αλλά των Σωμάτων και σ’ αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεται ο Αρχηγός από τα πρώτα» είναι τουλάχιστον βλακώδες διότι διαψεύδεται από τα γεγονότα, αφού ο περσινός αρχηγός ήταν των Σωμάτων. Τους προτρέπω λοιπόν να ζητήσουν από κάποιο εύελπι τον προσωπικό κωδικό του (password) και ας ρίξουν μια ματιά στις βαθμολογίες όλων των ακαδημαϊκών περιόδων όλων των τελευταίων ετών, που δημοσιεύει, για λόγους διαφάνειας, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο moodle.sse.gr . Μπορούν αν θέλουν να ρωτήσουν και τους καθηγητές του στη ΣΣΕ, αν τολμούν φυσικά.
Ο άλλος μου ανιψιός Κωνσταντίνος πέρασε φέτος στη Σχολή με 19.600 μόρια, γράφοντας πέντε ολοστρόγγυλα εικοσάρια στις πανελλήνιες. Είναι και αυτός σαν τον πατέρα του και τον αδελφό του, από ανοξείδωτο ατσάλι και μάλιστα προηγμένης τεχνολογίας.
Για το ήθος και τον χαρακτήρα των δυο ανιψιών μου ευελπίδων, ας ρωτήσουν οι κύριοι κιτρινιστές τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους στο 3ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής. όπου ήταν και οι δυο σημαιοφόροι. Το είχαν κάνει και πριν 29 χρόνια κάποιοι άλλοι δημοσιογράφοι, που ρωτούσαν στο Ζ’ Αρρένων Παγκρατίου για μένα και τον αδελφό μου και έφαγαν «πόρτα» και μάλιστα περισσότερο από εκείνους τους καθηγητές μας, που ήταν αριστερών πεποιθήσεων. Και αυτό γιατί υπήρχε μεταξύ μας αγάπη και σεβασμός.
Μάλλον θα φαντάζονται αυτοί οι καχεκτικοί δημοσιογράφοι ότι ίσως να πρόκειται για τίποτε πλαδαρούς σπασίκλες ή κακομαθημένους μαμμόθρεφτους. Τους συνιστώ να μην τους πλησιάσουν ποτέ γιατί ένα απλό φτέρνισμα τους είναι ικανό να τους στείλει στο νοσοκομείο με βαρείας μορφής πνευμονία.
Καλό λοιπόν είναι αυτοί οι δημοσιογράφοι, πριν δημοσιεύσουν τα γεμάτα μίσος δημοσιεύματά τους, να μη ρωτούν μόνο τους χαφιέδες τους, που εξυπηρετούν άλλες ανάγκες, αλλά και άλλους και κυρίως τα παιδιά του λαού που υπηρέτησαν υπό τις διαταγές μας. Αυτοί είναι οι αδέκαστοι κριτές μας και οι αιώνιοι αδελφοί μας.
Η αμεροληψία και αντικειμενικότητα των εν λόγω βεβαιωμένων ψευτών φαίνεται άλλωστε και από τα παρακάτω στοιχεία:

1. Γράφουν για τον μεν πρωτοετή εύελπι του επεισοδίου του 1982 ότι «Λόγω του συμβάντος ο κ. Παπαϊορδανίδης εγκατέλειψε το στρατό δίνοντας πρόωρο τέλος στην στρατιωτική του καριέρα» ενώ για τον νυν τεταρτοετή αρχηγό γράφουν «Ο 22χρονος Εύελπις έδωσε τη δική του εκδοχή των γεγονότων, τα οποία όπως και να παρουσιαστούν, όσο κι αν “στρογγυλέψουν” δεν τον απαλλάσσουν από τις ευθύνες του και το κόστος που καλείται να πληρώσει με την αποπομπή του από τη Σχολή Ευελπίδων». Δηλαδή προδικάζουν και προδιαθέτουν τους αναγνώστες ότι ο τεταρτοετής αριστούχος των 1100 ημερών φοίτησης πρέπει να αποπεμφθεί, ως να μην έχει μπροστά του καριέρα, ενώ ο τότε πρωτοετής των 40 ημερών έχασε άδικα τη στρατιωτική του καριέρα.
2. Αν δείτε το δημοσίευμα της κυρίας ζούγκλας, αναφέρει ότι «Εξ αιτίας του επεισοδίου παρενέβη δυναμικά στην υπόθεση το στέλεχος του Κ.Κ.Ε. ο αείμνηστος Κώστας Κάππος, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των δραστών». Όμως στο ηχητικό ντοκουμέντο/συνέντευξη του Παπαϊορδανίδη στην κυρία ζούγκλα θα ακούσετε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος αρνείται κάτι τέτοιο λέγοντας μάλιστα ότι ο «πατέρας του που τον συνόδευσε στη σχολή έμοιαζε με τον βουλευτή του ΚΚΕ Κάππο και έτσι θεωρήθηκε ότι παρενέβη ο Κάππος»
(http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=425576&cid=4)

Όσο για το άρθρο κάποιου δημοσιοπλάνου ότι ανήκαμε σε μυστικές οργανώσεις με οπλοστάσια κλπ, δεν θα πω κάτι, αφού αυτό πλέον είναι καθαρά θέμα της ψυχιατρικής επιστήμης, η οποία στην περίπτωσή του, εξ’ όσων έχω αντιληφθεί, έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ως εναλλακτική μέθοδο ψυχοθεραπείας οι γιτροί του έχουν συστήσει να ακολουθεί ειδική πρωτοποριακή αγωγή που περιλαμβάνει παρακολούθηση ταινιών δράσης και ίντριγκας. Είναι ένα κατάλοιπο της παιδικής του ηλικίας, που όταν τον ρωτούσαν «τι θα γίνεις αγοράκι μου όταν μεγαλώσεις;» εκείνος απαντούσε «θα γίνω εύελπις», αλλά τελικά κατέληξε να γίνει «κυνηγός χουντικών φαντασμάτων».
Τελειώνοντας απευθύνω σε όλους αυτούς τους μπούληδες δημοσιογράφους ένα ερώτημα:
Γιατί ασχολούνται τόσο πολύ οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι με μια οικογένεια δυο συνταξιούχων, δυο σπουδαστών και ενός δημοσίου υπαλλήλου; Ίσως να διακατέχονται από μια μορφή λαγνείας προς το επώνυμό μας….ποιος ξέρει;
Προς τους λοιπούς αναγνώστες.

Τι υποκρύπτεται πίσω από αυτή την ενορχηστρωμένη επίθεση; Ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί που υπηρετούν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα;

Αναστάσιος Φαραντάτος, Συνταγματάρχης εα

ΥΓ. Ζητώ συγγνώμη από τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους για τα κοσμητικά επίθετα «ευφάνταστοι κουραμπιέδες», «κομπλεξικοί», «λασπολόγοι», «κιτρινιστές», «καχεκτικοί», «δημοσιοπλάνοι», «μπούληδες», αλλά αν όντως ενοχλήθηκαν, τότε βεβαίως τα ανταλλάσσω με τον χαρακτηρισμό «χουντικός»

ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΝΤ;


«Περίεργη έκθεση» σε βάρος της Κύπρου δημοσιοποίησε το ΔΝΤ με στόχο να διαβάλει την κυπριακή οικονομία στις αγορές. Φαίνεται ότι μία νοικοκυρεμένη οικονομία όπου μάλιστα έχουν επιβεβαιωμένα ανακαλυφθεί υδρογονάνθρακες, επιχειρείται να παρουσιασθεί ως αδύναμη.

Προς τον σκοπό αυτό, σε έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι η χώρα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές και επιχειρεί να συντηρηθεί μέχρι τα τέλη του 2012 μέσω διακρατικών συμφωνιών, έχοντας ανάγκη για δανεισμό 700 εκ. δολαρίων… Ένα πολύ μικρό ποσό, στην πραγματικότητα.


Το γεγονός ότι η Κύπρος κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει τα νύχια του ΔΝΤ και της οικονομικής εξάρτησης, έχει λάβει δάνειο 2,5 δις. δολαρίων από την Ρωσία και συσφίγγει τις σχέσεις της με Ισραήλ και Ρωσία, αξιοποιείται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αρνητικά, εις βάρος της Κύπρου.

Στόχος να μειωθεί η οικονομία της Κύπρου και να παρουσιασθεί ως αδύναμη η μοναδική Νότια οικονομία της ΕΕ που εμφανίζει δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ στο επίπεδο του 60% που απαιτεί ο όρος του Μάαστριχτ. Ένας όρος που δεν μπορεί να τηρήσει ούτε η Γερμανία, με χρέος προς ΑΕΠ στο 85%.
Αλλά ήρθε το φοβερό ατύχημα για να τα ανατρέψει όλα με αποτέλεσμα όλα να δείχνουν ότι ξεκινάει οικονομική επίθεση σε βάρος της Κύπρου.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ


Σχετικά με το θέμα που είδε σήμερα το φώς της δημοσιότητας στον Ελληνικό Τύπο, με αφορμή ερώτηση βουλευτών στο Ελληνικό Εθνικό Κοινοβούλιο αναφορικά με χάρτη της Ευρωζώνης που δημοσιεύτηκε από υπηρεσία της Κομισιόν στον οποίο δεν περιλαμβάνεται η νήσος Καστελόριζο, η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη με επιστολή της στις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης ECFIN - από τις οποίες έχει εκδοθεί ο χάρτης - ζήτησε την άμεση αποκατάσταση του χάρτη και τη διόρθωση της παράληψης που αφορά σε ένα ευαίσθητο για την Ελλάδα θέμα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ


Μία ακόμη αποκάλυψη-βόμβα για τις εγκληματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που προκάλεσαν την τεχνητή διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των ετών 2008 και 2009 με συνέπεια η χώρα μας να υποδουλωθεί μόνιμα στους δανειστές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ευρωζώνης και εκατομμύρια Έλληνες πολίτες να οδηγούνται πλέον σε πλήρη εξαθλίωση αποτελεί η απάντηση Ευρωπαίου επιτρόπου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή για τον τρόπο με τον οποίο καταγράφηκαν τα χρέη των νοσοκομείων τον Οκτώβριο του 2009.

Σύμφωνα με τα όσα απάντησε ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Σεμέτα στον κ. Χουντή, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων θα έπρεπε να καταγράφονται ως δαπάνες στα αντίστοιχα έτη στα οποία έπρεπε να είχαν πληρωθεί, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μόλις ανέλαβε, και χωρίς να υπάρχει σχετική υποχρέωση επιβεβλημένη από την Κομισιόν ή τη Eurostat, φούσκωσε με τα χρέη των νοσοκομείων μόνο τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ετών 2008 και 2009!

Πρόκειται για ανεξόφλητα χρέη νοσοκομείων συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούσαν σε υποχρεώσεις των ετών 2005-2009, αλλά «φορτώθηκαν» σκόπιμα από την κυβέρνηση Παπανδρέου μόνο στα έτη 2008 και 2009!

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο του 2009 έσπευσε να «φουσκώσει» το έλλειμμα του 2008 με επιπλέον 1,3% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του 2009 με επιπλέον 0,9% του ΑΕΠ, φορτώνοντας λογιστικά τους προϋπολογισμούς των δύο αυτών ετών με ποσά συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ τα οποία αφορούσαν σε ανεξόφλητα χρέη νοσηλευτικών ιδρυμάτων παρελθόντων ετών!

Το κόλπο αυτό ήταν ένα από τα πολλά που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά της να εμφανίσει το έλλειμμα του 2009 υπέρμετρα αυξημένο στα επίπεδα του 12,7% του ΑΕΠ, σε πρώτη φάση. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν κι άλλες μεθοδεύσεις με αποτέλεσμα το έλλειμμα του 2009 -μετά από τρεις ακόμη αναθεωρήσεις- να φθάσει στο επίπεδο του 15,8% του ΑΕΠ!

Κι όλα αυτά έγιναν σκόπιμα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που, όπως έχει αποδείξει με στοιχεία-φωτιά ο πρώην υπουργός Οικονομικών -επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας- κ. Ι. Παπαθανασίου, το έλλειμμα του 2009 θα μπορούσε να είχε συγκρατηθεί στο επίπεδο του 9%-10% του ΑΕΠ και να είχε αποφευχθεί όλη αυτή η καταστροφική πορεία υποδούλωσης στην Τρόικα και το Μνημόνιο!

Η εγκληματική μεθόδευση της κυβέρνησης Παπανδρέου αποδεικνύεται και από μία ακόμη αποκάλυψη στην οποία προβαίνει σήμερα ο «Ε.Τ.». Τον Οκτώβριο 2009 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνέστησε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την «καταγραφή της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και την αξιολόγηση των προβλημάτων με τα στατιστικά στοιχεία».

Στη σελίδα 31 του πορίσματος που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2010 η επιτροπή εκείνη αναφέρονται επί λέξει τα εξής, σχετικά με τα χρέη των νοσοκομείων:

«Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έχει διατυπώσει ενστάσεις για το γεγονός ότι το σύνολο των παλαιών οφειλών των δημοσίων νοσοκομείων έχει καταγραφεί και επιβαρύνει δύο μόνο έτη, το 2008 και το 2009 (γνωστοποίηση 21 Οκτωβρίου 2009). Κατά τη Eurostat, οι οφειλές αυτές θα πρέπει να επιμερισθούν στα ελλείμματα των ετών που αφορούν (2005 έως και 2009). Στην περίπτωση αυτή, θα μειωθούν τα ελλείμματα του 2008 και του 2009 (όπως διαμορφώθηκαν με τη γνωστοποίηση της 21ης Οκτωβρίου 2009) και θα αυξηθούν κυρίως τα ελλείμματα του 2006, 2007»!

Η ίδια η Eurostat δηλαδή διαφωνούσε για τον τρόπο με τον οποίο καταγράφηκαν τα χρέη των νοσοκομείων στα ελλείμματα των ετών 2008 και 2009! Η επισήμανση αυτή από το πόρισμα του Ιανουαρίου του 2010 βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα όσα απάντησε ο κοινοτικός επίτροπος κ. Σεμέτα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More