Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.
Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.
Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.
Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.
Δραματικό ήταν το παρασκήνιο στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, καθώς η ελληνική αποστολή βρέθηκε μπροστά σε ένα «Βατερλό».
Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», στο μέσον των διαπραγματεύσεων φάνηκε να προκρίνεται μια λύση, που περιελάμβανε μικρή επιμήκυνση του χρέους και υψηλότερα επιτόκια.
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απευθύνθηκε στη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί λέγοντας τους χαρακτηριστικά: «Με αυτά εγώ δεν ανεβαίνω στο αεροπλάνο, δεν φεύγω από εδώ, δεν μπορώ να γυρίσω στην Αθήνα με άδεια χέρια».
Στη συνέχεια οι τόνοι ανέβηκαν περισσότερο. Ο Φιλανδός πρωθυπουργός ζητούσε εγγυήσεις από την Ελλάδα για τη νέα βοήθεια ενώ ο Σλοβάκος ομόλογός του, υποστήριζε πως η χώρα του είναι φτωχή και δεν μπορεί να βοηθήσει.
Τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε σε δραματικούς τόνους: «Τι θέλετε να κάνω για να πεισθείτε; Μήπως να βάλω ενέχυρο τα νησιά μας ή να πουλήσουμε την Πελοπόννησο; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται και το ξέρετε;»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκείνη τη στιγμή προσφέρθηκε στον πρωθυπουργό η τελική λύση, που προβλέπει μεγαλύτερη επιμήκυνση χρόνου για την αποπληρωμή του δανείου και μείωση των επιτοκίων.
Πάντως κατέστη σαφές στον κ. Παπανδρέου ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια είναι η αυστηρή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
«Τα ψέματα για την Ελλάδα τελείωσαν», διεμήνυσαν οι κοινοτικοί εταίροι στην ελληνική αποστολή.
Ξεπερνά κάθε …φαντασία η εγκύκλιος του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Καπελέρη προς τις Εφορίες όλης της χώρας, η οποία ουσιαστικά δίνει εντολή για μία στάση πληρωμών… ολίγων ημερών για μισθοδοσία, δαπάνες, επιστροφές φόρων και γενικά για κάθε δαπάνη που αφορά της ΔΟΥ. Παράλληλα, η ανάδειξη του μείζονος αυτού θέματος, φέρνει στο προσκήνιο και ένα πρωτοφανές αλαλούμ μεταξύ των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου…
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ερωτηθείς στη Βουλή από δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν αφορά τους μισθούς! Ωστόσο, η εγκύκλιος είναι σαφής και αναφέρεται και στις δαπάνες μισθοδοσίας…
Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών που αναστέλλει τις πληρωμές του Δημοσίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η υπ’ αριθμ. 0006289/ 28-07-2011 πρωτοφανής οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών, που εστάλη σήμερα προς τις ΔΟΥ όλης της χώρας, σχετικά με την αναστολή όλων των πληρωμών μισθοδοσίας και επιστροφής φόρων, προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια από τις γνωστές λογιστικές αλχημείες που επιχειρεί η κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις δαπάνες του μηνός Ιουλίου. Η ενέργεια αυτή, δεν έχει προηγούμενο. Αφήνει έκθετο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλούμε να δώσει άμεσα εξηγήσεις». (κάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε καλύτερα)
Καλά τα λέει ο κ. Βρούτσης, αλλά ότι πρόκειται για λογιστικό κόλπο... αν θέλουμε το πιστεύουμε. Μπορεί κάλλιστα να πρόκειται και για πρόβλημα ρευστότητας... Και δεν θέλουμε να υποπτευθούμε πως πρόκειται για προάγγελο μεγαλύτερων δεινών...
Προσέξτε και την εγκύκλιο ότι δεν λέει πότε ακριβώς θα επαναληφθούν οι πληρωμές. Λέει απλώς αλλά για μετά την 1η Αυγούστου.
Το 65% του ελληνικού χρέους με λήξεις σε διάρκειες 1 – 10 ετών, κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 67% αν υπολογιστεί σε διάρκεια λήξεων 1 – 5 ετών και διαμορφώνεται στο 62% αν υπολογιστεί σε διάρκεια 1 – 3 ετών.
Στην ευρωζώνη, με απόσταση από τις ελληνικές τράπεζες, η επόμενη μεγαλύτερη κάτοχος ελληνικού χρέους είναι η Γαλλία με ποσοστό 10% σε διάρκειες με λήξη 1 – 3 και 1 – 10 ετών και 8% σε διάρκεια 1 – 5 ετών. Ακολουθεί η Κύπρος με ομόλογα που αντιστοιχούν στο 9% του ελληνικού χρέους που λήγει σε διάρκεια 1 – 3 ετών και 7% σε διάρκειες 1 – 5 και 1 – 10 ετών και έπεται η Γερμανία, η οποία κατέχει το 6% του ελληνικού χρέους με λήξεις 1 – 5 και 1 – 10 ετών και 7% με λήξη 1 – 3 ετών.
Ειδικότερα, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα Δημοσίου με λήξεις 1 – 3 ετών, ύψους 15,551 δισ. ευρώ, ομόλογα με διάρκειες 1 – 5 ετών, ύψους 29,506 δισ. ευρώ και ομόλογα 1 – 10 ετών, ύψους 37,382 δισ. ευρώ.
Οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 5,709 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 3,591 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 2,518 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών.
Οι κυπριακές τράπεζες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα 4,256 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 3,239 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 5 ετών και 2,217 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών.
Αντίστοιχα, οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 3,299 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 10 ετών, 2,534 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1- 5 ετών και 1,763 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.
Σε διάρκεια χρέους 1- 10 ετών, το Βέλγιο, η Μ. Βρετανία και η Πορτογαλία είναι οι επόμενοι μεγαλύτεροι κάτοχοι, με αντίστοιχα χαρτοφυλάκια 1,8 δισ. ευρώ (ποσοστό 3% του ελληνικού χρέους), 1,627 δισ. ευρώ (3% ελληνικού χρέους) και 1,074 δισ. ευρώ (2% ελληνικού χρέους).
Οι βελγικές τράπεζες κατέχουν επίσης 941 εκατ. ευρώ σε ελληνικούς τίτλους διάρκειας 1 – 5 ετών και 800 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών (ποσοστό χρέους 2% και 3%).
Οι βρετανικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα 1,511 δισ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 527 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών (ποσοστό 3% και 2% ελληνικού χρέους).
Χαρτοφυλάκιο 746 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα 1- 5 ετών και 368 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1- 3 ετών (2% και 1% ως ποσοστό του χρέους), κατέχουν οι πορτογαλικές τράπεζες.
Στα επίπεδα του 1% ως ποσοστό επί του ελληνικού χρέους στις διάρκειες 1- 3, 1 – 5 και 1 – 10 ετών κινούνται τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε Ολλανδία, Ιταλία, Αυστρία και Ισπανία.
Οι ολλανδικές τράπεζες έχουν 792 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα 1 – 10 ετών, 350 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 220 εκατ. σε διάρκειες 1 – 3 ετών.
Οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 642 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα 1 – 10 ετών, 474 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 267 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.
Οι αυστριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα 390 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 387 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 280 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.
Οι ισπανικές τράπεζες έχουν 374 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα σε διάρκειες 1 – 10 ετών, 362 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 5 ετών και 291 εκατ. ευρώ σε διάρκειες 1 – 3 ετών.
Ποσά ελληνικών ομολόγων που κινούνται από 122 εκατ. ευρώ έως 3 εκατ. ευρώ και λήγουν σε διάρκειες από 1 έως 10 χρόνια, κατέχουν τράπεζες της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου, της Δανίας, της Σλοβενίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας.
Σημειώνεται ότι συνολικά το ελληνικό χρέος που λήγει σε διάρκειες από 1 – 10 χρόνια ανέρχεται σε 57,646 δισ. ευρώ, με λήξεις σε διάρκειες από 1- 5 χρόνια σε 43,833 δισ. ευρώ και με λήξεις σε διάρκειες από 1 – 3 χρόνια σε 24,907 δισ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής, οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους είναι από την Ελλάδα και την Κύπρο οι: Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου και Ελληνική, από τη Γαλλία οι: BNP Paribas, AXA, Societe Generale, από τη Γερμανία οι: Commerzbank, Deutsche Bank, Allianz, Munich Re, Bayern LB, από την Ελβετία οι: Credit Suisse, Swiss Re, Zurich Financial, από την Ιταλία οι: Intesa SanPaolo και Generali, από τη Μ. Βρετανία οι: HSBC και Standard Chartered, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης οι: Dexia (Βέλγιο), ING (Ολλανδία), BBVA (Ισπανία), SEB (Σουηδία), AK Bank (Τουρκία), Scotiabank (Καναδάς), Banco de Credito de Peru (Περού), National Bank of Kuwait (Κουβέιτ) και KB Financial Group (Κορέα).
Στη ραψωδία κ´ της «Οδύσσειας», όπου περιγράφεται η περιπέτεια του Οδυσσέα και η μεταμόρφωση των συντρόφων του σε χοίρους στο νησί της Κίρκης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι ο Όμηρος μεταφέρει πληροφορίες, από τις οποίες προκύπτει, ότι υπήρχε γνώση της γενετικής από πανάρχαιες ακόμα εποχές. Συγκεκριμένα:
• Το όνομα Κίρκη δεν είναι κάποιο τυχαίο, αλλά τα γράμματα που το αποτελούν συναντώνται και στη λέξη Κηρύκειο (*1).
• Το όνομα του γιού της Κίρκης και του Οδυσσέα είναι Τηλέγονος [τήλε (= από μακρυά) και γόνος].
• Όταν ο Όμηρος περιγράφει κάποιο πρόσωπο, συνήθως εκτός από το όνομα χρησιμοποιεί κι ένα η περισσότερα επίθετα, που το προσδιορίζουν καλύτερα. Τα επίθετα που χρησιμοποιεί για την Κίρκη είναι: πολυφάρμακος (κ 276), πότνια (σεβαστή: κ 549), καλλιπλοκάμοιος (κ 220) και εϋπλόκαμος (κ 136 και λ 8). Το πολυφάρμακος και το πότνια μπορούν εύκολα να εξηγηθούν, γιατί, όπως αναφέρει ο ποιητής, ήταν θεά (αδελφή του Αιήτη, κόρη του Ήλιου και της κόρης του Ωκεανού Περσηίδας ή κατ’ άλλους της Εκάτης). Για να επιμένει όμως ο Όμηρος, που πάντα ακριβολογεί, σε τρία σημεία μάλιστα στην περιγραφή, ότι η Κίρκη είχε καλούς πλοκάμους, πρέπει να είναι πολύ σημαντικό, κι ασφαλώς δεν πρέπει να αναφέρεται στην κόμμωσή της.
• Το αντίδοτο στον Οδυσσέα δεν το έδωσε η θεά Αθηνά, που πάντα τον προστάτευε, αλλά ο -κάτοχος του κηρυκείου- Ερμής.
• Η Κίρκη είχε τέσσερις θεραπαινίδες («αμφιπόλους»: κ 348-349), όσες και οι βάσεις του DNA. (*2)
• Ο αριθμός των τεσσάρων θεραπαινίδων θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίος, αλλά ο Όμηρος μας δίνει έντεχνα κι άλλον έναν εκπληκτικό αριθμό, ο οποίος δεν φαίνεται να είναι τυχαίος. Όταν οι σύντροφοι του Οδυσσέα πήγαν στο ανάκτορο της Κίρκης, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην μία αρχηγός ήταν ο Ευρύλοχος και στην άλλη ο Οδυσσέας. Μαζί του ο κάθε αρχηγός πήρε 22 άνδρες (κ 203-209). Ο Όμηρος μας περιγράφει λοιπόν δύο ομάδες των 22, κι αν προσθέσουμε και τους αρχηγούς, προκύπτουν δύο ομάδες των 23. Σας θυμίζει τίποτε αυτός ο αριθμός; Είναι ο αριθμός των χρωμοσωμάτων στον πυρήνα των ανθρωπίνων κυττάρων!
Αυτός είναι ο τρόπος, με τον οποίο έχουν διασωθεί πληροφορίες πανάρχαιας επιστημονικής γνώσης δια μέσου των χιλιετιών με την βοήθεια της Μυθολογίας. Ασφαλώς δεν ήταν δυνατόν σε κανέναν άνθρωπο τόσα χρόνια να σκεφθεί, γιατί επισημαίνει ο Όμηρος τον αριθμό των 2 × 23. Μόνο τώρα μετά την αποκωδικοποίηση του DNA, και με σοβαρή κι επισταμένη μελέτη των κειμένων μπορούν να εξαχθούν τέτοια συμπεράσματα.
————————–
(*1) Αν παρατηρήσουμε το κηρύκειο του Ερμή (δίχως να είναι καθ’ αυτό θεός της Ιατρικής, επιστατούσε στην υγεία των ανθρώπων και στην ανάγκη τούς πρόσφερνε αποτελεσματική συνδρομή κατά των ασθενειών) θα δούμε το πλέξιμο των δυο φιδιών γύρω από την ράβδο που μοιάζει με το σχήμα του DNA. Η ομοιότητά του κηρυκείου του Ερμή με το έμβλημα του Ασκληπιού είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση του κηρύκειου ως συμβόλου των γιατρών και της Ιατρικής Επιστήμης γενικότερα
(*2) Κάθε κλώνος του DNA αποτελείται από πολλά μόρια, που λέγονται νουκλεοτίδια και είναι τεσσάρων ειδών: η αδενίνη, η θυμίνη, η κυτοσίνη και η γονανίνη∙ συμβολίζονται δε αντίστοιχα με τα γράμματα Α, Θ, Κ και Γ. Θα μπορούσαν ίσως να λέγονται αλλιώς και να συμβολίζονται με τα γράμματα Ι, Χ, Ω και Ρ; «Έτρεχε το αθάνατο αίμα της θεάς, ο ιχώρ, ο οποίος κυκλοφορεί ακριβώς μέσα στους μακάριους θεούς» (Ε 340.) Δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα σοβαρές προτάσεις, για το τι ήταν ο ιχώρ. Όμως, με δεδομένο, ότι ο ιχώρ έχει τέσσερα γράμματα, όσα τα νουκλεοτίδια του DNA, μιά σοβαρή συνεργασία φιλολόγων, γλωσσολόγων, γιατρών και βιολόγων προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις…
Γιάννης Λάζαρης
Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Ε.Μ.Π.
[ Στο άρθρο συμπεριλήφθηκαν εκτεταμένα αποσπάσματα από το κεφάλαιο «Το κηρύκειο, η έλικα του DNA και ο ιχώρ» του βιβλίου: Η Τεχνολογία των Θεών ].( Κρητικός )
Το 1631 τυπώθηκε από τον Ιωάννη Αντωνίω τω Ιουλιανώ, “Βιβλίον ιστορικόν περιέχον εν συνόψει διαφόρους και εξόχους ιστορίας “. θεωρείται ως ένα από τα πιο σπάνια διασωζόμενα Ιστορικά βιβλία του 17ου αι. και το οποίο περιέχει την ιστορία από “κτίσεως κόσμου” μέχρι της “αλώσεως Κωνσταντινουπόλεως“.
Στο βιβλίο γίνεται αναφορά και στην βασιλεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την οποία αναφέρεται:“Τέλος της τω Περσών Βασιλείας. Βασιλείας αρχή Ελλήνων και όθεν ήρξαντο”
Δηλαδή μετά το τέλος της Βασιλείας των Περσών έχουνμε την έναρξη της εποχής κατά την οποίαν εβασίλευσαν εφ’εξής οι Έλληνες (το σημείο από το οποίο άρχισαν αυτοί να άρχουν) Βιβλίον ιστορικόν περιέχον εν συνόψει διαφόρους και εξόχους ιστορίας : Αρχόμενον από κτίσεως Κόσμου μέχρι της αλώσεως Κωνσταντινουπόλεως, και επέκεινα / Συλλεχθέν μεν εκ διαφόρων ακριβών ιστοριών και εις την κοινήν γλώσσαν μεταγλωτισθέν παρά του ιερωτάτου μητροπολίτου Μονεμβασίας Κυρίου Δωροθέου. Νεωστί δε τυπωθέν ___ περιέχον και πίνακα πλουσιώτατον πάντων των αξιομνημονεύτων πραγμάτων .
Το αντικείμενο αυτό, το οποίο μοιάζει με κουβαρίστρα (πηνίον), πρέπει να κατασκευαζόταν και από ξύλο, τουλάχιστον για τη λειτουργική του εκδοχή. Απαρτίζεται από δύο δίσκους συνδεόμενους μεταξύ τους με μικρό κυλινδρικό στέλεχος. Γύρω από αυτό τυλιγόταν το νήμα. Το παιχνίδι συνίσταται στο ξετύλιγμά του νήματος προς τα κάτω με ταχύτητα και στο εκ νέου τύλιγμά του γύρω από το στέλεχος με ανεβοκατέβασμα του χεριού, το οποίο κρατεί το ελεύθερο άκρο του νήματος. Σε δύο αγγεία του πότου -μία κύλικα και μία οινοχόη του 5ου αι. π.Χ.- απεικονίζεται ο τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου παιχνιδιού.
Οι παραστάσεις αυτές, καθώς και μία σε λευκή λήκυθο με έφηβη, δείχνουν ότι διασκέδαζαν με αυτό νεαρά άτομα και των δύο φύλων.Διάσημοι αρχαίοι ζωγράφοι, όπως εκείνοι του Πιστοξένου και της Πενθεσιλείας, διακόσμησαν αυτού του είδους τα αντικείμενα με θέματα μυθολογικά ή της καθημερινής ζωής κατά το β΄ τέταρτο του 5ου αι. π.Χ. Αυτές οι επιλογές εξυπηρετούσαν τον παιδαγωγικό στόχο της αγωγής των παιδιών.
Η διακόσμηση του συγκεκριμένου αντικειμένου είναι πολύχρωμη σε λευκό βάθος. Στο κεντρικό μετάλλιο της μιας πλευράς απεικονίζεται τέθριππο. Η μη σωζόμενη μορφή ταυτίζεται με την Ηώ ή -πιθανότερα- τον Ήλιο, κατά μία εκδοχή πατέρα των Λευκιππίδων κορών. Στην κυκλική ζωφόρο, η οποία το περιβάλλει εικονίζεται η αρπαγή τους από τους Διοσκούρους. Ο γέροντας πατέρας τους, ο Λεύκιππος, δίπλα σε φοίνικα φαίνεται να αγνοεί την απαγωγή της Φοίβης από τον Πολυδεύκη, στα αριστερά του, και την απαγωγή της Ιλαείρας από τον Κάστορα, στα δεξιά του. Αυτός ο Διόσκουρος ταυτίζεται από την επιγραφή [Κ]ά[σ]τ[ο]ρος.
Τη σκηνή συμπληρώνουν τρεις ακόμη γυναικείες μορφές σε έντονη κίνηση. Επειδή παρουσιάζεται η αρπαγή της Ευρώπης από το Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο στο κεντρικό μετάλλιο της άλλης πλευράς, εικάζεται ότι ο καλλιτέχνης παρέστησε μία υποθετική σκηνή αρπαγής, αντίστοιχης με εκείνη των Λευκιππίδων στην άλλη όψη. Καθιστή νεαρή γυναίκα πλέκει στεφάνι δίπλα σε καλαμοειδή. Δύο πρεσβύτερες γυναίκες πλησίον φοίνικα απευθύνονται σε αυτή χωρίς να αντιλαμβάνονται το νέο πίσω τους, ο οποίος -με ταξιδιωτική περιβολή- σπεύδει να απαγάγει τη νεαρή γυναίκα με τη βοήθεια δύο συντρόφων και ενός άρματος (συνωρίδος) σε ετοιμότητα.
Επειδή τέτοια αντικείμενα από πηλό έχουν βρεθεί σε τάφους και οι δύο απεικονίσεις των εφήβων να παίζουν με αυτά τοποθετούν τη σκηνή πλησίον βωμού, δεν αποκλείεται αυτά να προσφέρονταν από τα παιδιά στις κουροτρόφες θεότητες, μαζί με άλλα παιχνίδιά τους, στο πλαίσιο διαβατήριας τελετής κατά την είσοδο στην εφηβεία ή/και ως ταφικό δώρο σε νεαρά, άγαμα άτομα.
Υλικό: Πηλός Προέλευση: Από τάφο στην Αθήνα. Χρονολόγηση: 460/450 π.Χ., Ζωγράφος του Sotheby Διαστάσεις: Διάμ. 13,6 εκ. Χώρος έκθεσης: Αίθουσα 55, Προθήκη 74, αρ. ευρ.2350
Βιβλιογραφία: Χ. Τσούντας, «Σκεύος πήλινον και τεμάχια αγγείων εξ Αθηνών», Αρχαιολογική Εφημερίς 1885, πίν. 5 αρ. 1. C. Weiss και A.Buhl, “ Votivgaben aus Ton. Jojo oder Fadenspule?” Archaologischer Anzeiger, 1990, 494-505. Μ. Fitta, Spiele und Spielzeug in der Antike. Unterhaltung und Vergnugen im Altertum (Στουτγάρδη 1998) 78-79.
Ο Μανώλης Γλέζος και ο Στέφανος Ληναίος, Πρόεδρος και Υπεύθυνος, αντίστοιχα, της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκλήθησαν, και κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, παρόντος και του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, ενημερώνοντας όλα τα μέλη της Επιτροπής, με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, για ολόκληρο το μέγιστο πρόβλημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος ανέλυσε διεξοδικά τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα: Α) Προς το Δημόσιο: Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τις επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ύψους 7.100 δις δολαρίων και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3.500 δις δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938 και για τα 2 ποσά. Συγκεκριμένα: 1. Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και των έργων Τέχνης, καταγεγραμμένα από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων και από το Τμήμα Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών. 2. Η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης, στο Παρίσι,το 1946 που καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα,για τις καταστροφές στην οικονομία της, το ποσό των 7.100 δις δολ., αγοραστικής αξίας 1938, αντί του ποσού των 14.500 δις δολ. που ζήτησε η Ελλάδα, σημερινή αξία σε ευρώ 108 δις χωρίς τους τόκους. 3. Το αναγκαστικό δάνειο: Το υπόλοιπο (πλήρωσαν στο τέλος της κατοχής 2 δόσεις), ύψους 3.500 δις δολ., σημερινής αξίας 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους. Β) Η καταστροφή της οικονομίας της Ελλάδας: Η πραγμάτωσή της επήλθε: 1. Με την αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. 2. Με τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, σύνολο 670.000 στρατός ( Γερμανικός, Ιταλικός, Βουλγαρικός). Ακόμη και με τη διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ, του AFRICA CORPS, (κατ’ εξαίρεση, μόνο η Ελλάδα!!!). Η διατροφή ανήλθε σε 8 δις δρχ., το μήνα. 3.Με το πλαστό χαρτονόμισμα Reichs Kredit Kassenschine είχαμε άμεση λεηλασία επιχειρηματιών, άμεση λεηλασία ελληνικού χρήματος. Έγινε εξαγορά του με 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας,τον Αύγουστο του 1941. 4. Με τη ληστεία νομισμάτων: Δεκάρικα, εικοσάρικα, τάλιρα, 37.77 τόνοι = πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες (!!!) και πήραν ασήμι 18μιση τόνους. Από τα 2δραχμα, 1δραχμα, 20λεπτα, 10λεπτα πήραν 64.50 τόνους, πλήρωσαν μόνο 5μιση χρυσές λίρες (!!!) και πήραν συνολικά 73 τόνους χαλκού. 5. Με το αναγκαστικό δάνειο, με ρηματική διακοίνωση στις 23.3.1942, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942. Υπόλοιπο, 3.5 δις δολ. αγοραστικής αξίας του 1938. 6. Με τις δημεύσεις: Το 10% της αγροτικής παραγωγής. - Επιτάξεις: Σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οικήματα. - Κατασχέσεις: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς = Σιδηρόδρομοι, πλοία, αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και ζώα, άλογα, μουλάρια, γαϊδουριά. 7. Με τις αμέτρητες αρπαγές και ληστείες οικιών, καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι με τους πρόχειρους υπολογισμούς των οικονομολόγων-μελών του Εθνικού μας Συμβουλίου, το σύνολο των γερμανικών οφειλών, προς το Δημόσιο, ανέρχεται περίπου στο ιλιγγιώδες ποσό των 1 τρις και 200 δις ευρώ! Γ) Προς τα θύματα: 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα. - Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα-νεκροταφείο αμέτρητων μαρτυρικών πόλεων, 13.1/2 % του ελληνικού πληθυσμού. Στη συνέχεια, ο Στέφανος Ληναίος παρέδωσε όλο το απαραίτητο, αναλυτικό, ενημερωτικό υλικό στον Πρόεδρο της Επιτροπής και ευχαρίστησε τα μέλη της, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που επιτέλους η Ελληνική Βουλή, μας κάλεσε για να πληροφορηθεί υπεύθυνα και αναλυτικά για το μέγιστο αυτό πρόβλημα που έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπισθεί και λυθεί εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και για την ηθική αποκατάσταση της τιμής της πατρίδας μας και των αμέτρητων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας». Έπειτα, ο Πρόεδρος και όλοι οι Βουλευτές της Επιτροπής, ευχαρίστησαν τον Μανώλη Γλέζο για την ολοκληρωμένη και αποκαλυπτική ενημέρωση και ομόφωνα αποφάσισαν, τον προσεχή Σεπτέμβριο, να αφιερώσουν, αποκλειστικά, μια ολόκληρη συνεδρίαση της Επιτροπής για μια πλήρη και αναλυτική συζήτηση των Βουλευτών της και των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
ΟΤΑΝ Ο ΠΙΟ ΗΡΕΜΟΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΚΑ ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΑ
«Με λυπεί η κατάσταση στην Ελλάδα και όχι μόνο στην τηλεόραση», δηλώνει ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μιλώντας για το πώς βιώνει ο ίδιος την σημερινή κρίση.
Παράλληλα ο ηθοποιός αποκαλύπτει πως ευχαρίστως θα πέταγε γιαούρτια και ντομάτες στους βουλευτές!
«Ευχαρίστως κι εγώ θα επέλεγα να κάνω ακόμη και βιαιότητες στις πορείες, γιατί είμαι αρκετά οργισμένος. Θα πέταγα γιαούρτια και ντομάτες σε βουλευτές και θα το χαιρόμουν κιόλας».
Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος "δεν πρόκειται να αποπληρωθεί, τουλάχιστον όχι... στο σύνολό του" έκανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό, που δημοσιεύεται με τίτλο "Το σχέδιο Ζισκάρ για τη διάσωση της Ευρώπης".
Στο "σχέδιό'' ο κ. Ντ' Εστέν προτείνει, μεταξύ άλλων τη δημιουργία μίας "Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Χρέους" και ενός "Συνεδρίου των λαών της Ευρώπης", σημειώνοντας, ότι στο εξής οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η επιβεβαίωση της στέρεας βάσης του ευρώ, η "διόρθωση" των "θεσμών με μηνιαίες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συγκεκριμένη ατζέντα και η συμμετοχή του λαού στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με την απαραίτητη δημιουργία ενός "Συνεδρίου των λαών της Ευρώπης".
Μιλώντας για λάθη και λανθασμένες ιδέες, λέει χαρακτηριστικά:
"Πρώτη απ' αυτές τις λανθασμένες ιδέες, είναι το ότι πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει ένα χρέος το οποίο αγγίζει το 150% του ΑΕΠ της και το οποίο χρηματοδοτεί με πολύ υψηλά επιτόκια.
Η προσθήκη επιπλέον χρέους στο ήδη υπάρχον δεν έχει κανένα νόημα. Και το να ζητάει κανείς από μία χώρα της οποίας η οικονομία είναι υποβαθμισμένη να πληρώσει ένα χρέος το οποίο αποτυπώνεται σε ένα ισχυρό ενιαίο νόμισμα είναι μη ρεαλιστικό. Το χρέος αυτό δεν πρόκειται να αποπληρωθεί, τουλάχιστον όχι στο σύνολό του".
Δεύτερη λανθασμένη προσέγγιση, είναι αυτή που υποστηρίζει ότι η ελληνική υπόθεση είναι ένα πρόβλημα του ευρώ.
"Το ευρώ επηρεάζεται πολύ λίγο. Η ελληνική υπόθεση, που είναι αυτή της αφερεγγυότητας μίας χώρας, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της, σχετίζεται πολύ λίγο με το ευρώ. Δείτε εξάλλου την πορεία του ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες : η αξιολόγησή του δεν φανερώνει καμία κρίση", υπογραμμίζει.
Το τρίτο πρόβλημα με την Ελλάδα, είναι "η πίεση των κερδοσκόπων, των traders που έχουν ελάχιστα κοινά σημεία με τις αγορές, όπως αυτές αποτυπώνονται από τους Αγγλοσάξονες οικονομολόγους του 19ου αιώνα.
Οι traders αυτοί ποντάρουν στην άνοδο και την πτώση, αδιαφορώντας πλήρως για την πραγματική οικονομική κατάσταση των χωρών, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις σημερινές επιθέσεις σε βάρος της Ιταλίας, η οικονομική κατάσταση της οποίας δεν διαφέρει καθόλου σήμερα, απ'ό,τι πριν από τρεις μήνες".
"Οι ενέργειές τους θολώνουν την αντίληψη των πολιτικών ανδρών, οι οποίοι υποκύπτουν με τη σειρά τους σε ένα είδος πανικού και φοβούνται μία χρεωκοπία της Ελλάδας, συγκρίσιμη με εκείνη της τράπεζας Lehman Brothers, πράγμα που δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να μιλάμε για πρόβλημα του ευρώ ή για υπεράσπιση του ευρώ", καταλήγει.
John Catsimatides. Νισύριος στην καταγωγή με ιστορία που αξίζει να γίνει όχι απλά βιβλίο αλλά ταινία! Σήμερα μιλά στο Πρώτο Θέμα και σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του μιλάει εφ όλης της ύλης!
Τα όσα λέει αποτελούν μια δημόσια παρέμβαση του! Απευθύνεται στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την Ελληνική πολιτική ηγεσία για πρώτη φορά για να πει «πιέσετε όλοι μαζί και εμείς μαζί σας την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να χαμηλώσει το δυσβάσταχτο επιτόκιο που πληρώνει ο Ελληνικός λαός!» ενώ όταν η συζήτηση έρχεται στην δανειακή σύμβαση-μνημόνιο1- που υπέγραψε η Ελλάδα και επικύρωσε η Βουλή τον Μάιο του 2010 αλλάζει ύφος, χρώμα και τόνο στην φωνή και με στόμφο, ένταση έμφαση αλλά και οργή προειδοποιεί «να μη σκέφτονται κάτι τέτοιο! Μη τολμήσετε να πουλήσετε ελληνική γη! Είναι βαμμένη με αίμα και σπαρμένη με κόκκαλα των προγόνων ηρώων μας. Δεν θα το επιτρέψουμε εμείς από εδώ οι ΕλληνοΑμερικανοί!»
Πρόσφατα στο γάμο της κόρης του Andrea, τον Ιούνιο, βρέθηκαν οι πλέον ισχυροί της πολιτικής σκηνής από τον Χένρι Κίσιγκερ μέχρι την Χίλαρυ Κλίντον. Θεωρήθηκε το κοσμικό γεγονός της χρονιάς με 10αδες επιφανείς προσωπικότητες από την Ελληνική και Αμερικανική πολιτική σκηνή. Η Ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ και ειδικά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης προσβλέπει πάντα σε αυτόν, στις ικανότητες, τα χαρίσματα και την διεισδυτικότητα του. Τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στην διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδος με την μεγάλη παρέλαση στην 5η λεωφόρο προσφέροντας κάθε φορά 10αδες χιλιάδες δολάρια για την μεγάλη διοργάνωση ενώ για τις ανάγκες της διοργάνωσης και την προβολή του μεγάλου γεγονότος στα αμερικανικά ΜΜΕ κάθε χρονιά συστήνει ομάδα εργασίας που ενισχύει οικονομικά το τηλεοπτικό εγχείρημα. Για αυτή του την επιλογή –να κάνει τηλεοπτικό show την παρέλαση-επικρίθηκε έντονα αλλά ο ίδιος απαντά κυνικά πως « ζούμε στην Αμερική που όλα βασίζονται στο show». Είναι από τους ανθρώπους που στηρίζει την Εκκλησία, την περίοδο της ποιμαντορίας του Αρχ. Σπυρίδωνα υπήρξε πρόεδρος του Αρχ. Συμβουλίου ενώ και σήμερα στηρίζει την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Προσωπικός φίλος και υποστηριχτής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ενώ είναι από τους ανθρώπους που πάντα προσφέρει προς την κοινωνία με δωρεές και προσφορές που σπάνια ανακοινώνει. Αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια βρέθηκε να διεκδικεί επάξια και με σοβαρότατες πιθανότητες εκλογής την δημαρχία της μεγαλύτερης πόλης του κόσμου, της Νέας Υόρκης αλλά πάντα την τελευταία στιγμή υποχωρεί επειδή του ζητά κάποιος πανίσχυρος πολιτικός φίλος. Υποχωρεί και φυσικά όχι χωρίς ανταλλάγματα… Τον ρωτώ ευθέως «αυτή την φορά θα περάσεις την πόρτα της δημαρχίας της μεγαλύτερης πόλης του κόσμου; «Το σκέφτομαι σοβαρά.
Μου το ζητούν αρκετοί φίλοι. Νομίζω ότι είμαι πολύ κοντά στο να πω το ναι. Ο Γιώργος Παπανδρέου γεννήθηκε εδώ και είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Γιώργος Νικητιάδης μεγάλωσε και σπούδασε εδώ και είναι σήμερα υφυπουργός, εγώ γεννήθηκα στην όμορφη Νίσυρο μπορεί να είμαι ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος, γιατί όχι»;» Ο Γιάννης Κατσιματίδης είναι ένας από τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες με 10.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ με τον πλέον ανερχόμενο όμιλο εταιριών και πιο γνωστή εταιρία την Rend Apple εισηγμένη επίσης στο χρηματιστήριο. Διαθέτει το προσωπικό του liar jet το οποίο ενίοτε χρησιμοποιούν γνωστοί Αμερικανοί πολιτικοί τους οποίους στηρίζει, και πολύ συχνά το παραχωρεί για τις επίσημες επισκέψεις στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τον συναντά κανείς πολύ δύσκολα και επιλέγει εκείνος πότε και ποιον θα δει. Ο χρόνος του είναι πολύτιμος και κάθε λεπτό το επενδύει ο ίδιος προσωπικά όπου και όπως νομίζει ότι θα του αποφέρει. Μιλά σπάνια δημόσια και ακόμα πιο σπάνια δίνει συνεντεύξεις ειδικά αν δεν έχει να πει κάτι ή αν δεν στοχεύει κάπου. Δυναμικός πολιτικός παράγων στις ΗΠΑ με ισχυρές φιλικές προσβάσεις στους δημοκρατικούς αλλά δεν διστάζει να χρηματοδοτήσει και τους Ρεμπουμπλικάνους αν διαπιστώσει πως η πολιτική των δημοκρατικών βλάπτει τα συμφέροντα των εταιριών του. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει κάνει πολλά λάθη στην διαχείριση της οικονομίας. Είμαι ενοχλημένος μαζί του » θα μας πει με στόμφο και έμφαση από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης μαζί του χωρίς να σκεφθεί το προσωπικό κόστος γιατί ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι της εξουσίας και της πολιτικής. -πείτε μου πως βλέπετε τα πράγματα με τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία; -Τα πράγματα στην Αμερική και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα μέρη, δεν είναι τόσο καλά. Οι πολιτικοί ξοδεύουν πιο πολλά χρήματα από αυτά που έχουν. Ο νόμος που κυριαρχεί στον κόσμο είναι τα χρήματα να πηγαίνουν εκεί που οι επιχειρηματίες κάνουν τα καλύτερα deals. Αν δει κάποιος την πολιτεία της Νέας Υόρκης, είναι η πεντηκοστή στην σειρά πολιτεία (από τις 50) σε οικονομική ανάπτυξη, διότι ο ηλεκτρισμός είναι πολύ ψηλά, τα σωματεία είναι πολλά. Όταν βλέπεις το Τέξας, από τις 750.000 θέσεις εργασίας που ανοίχτηκαν επί προεδρίας Ομπάμα, οι 350.000 ήταν στο Τέξας. Και λες γιατί. Γιατί το Τέξας έχει right to work laws. Και αυτό σημαίνει ότι αν θέλεις να κάνεις μια επιχείρηση, δεν χρειάζεται υπάρχουν τα σωματεία. Οπότε όσοι θέλουν να φτιάξουν ένα εργοστάσιο, πηγαίνουν στο Τέξας. Δεν υπάρχουν φόροι της πολιτείας. Δεν υπάρχουν φόροι του δήμου. Και δεν ενοχλείσαι από τα εργατικά σωματεία. Αν θέλεις μπορείς να έχεις σωματείο, αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο. Το Τέξας προχωρά.
-για την Ελλάδα τι σκέφτεστε;
-Η Ελλάδα θέλει βοήθεια. Το μεγαλύτερο έσοδο που έχει η Ελλάδα είναι από τον τουρισμό. Πρέπει να προωθήσουμε τον τουρισμό, διότι με τον τουρισμό μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Αν μπορούμε να φέρουμε ανθρώπους να ξοδέψουν χρήματα, το πρόβλημα διορθώνεται γρηγορότερα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει ισορροπία στην οικονομία. Για πολλά χρόνια δεν υπάρχει ισορροπία. Υπήρχαν προβλήματα. Το πρόβλημα με το συνταξιοδοτικό είναι μεγάλο, δεν μπορεί οι γυναίκες να συνταξιοδοτούνται στα 53 και οι άνδρες στα 55. Είναι δύσκολο σε αυτόν τον κόσμο, όταν είναι μέλη της ΕΕ, και οι γερμανοί δουλεύουν μέχρι τα 67 για να πληρώσουν τα δικά μας σπασμένα. Στην Αμερική η σύνταξη είναι στα 65. Και να σκεφτείς ότι η σύνταξη στα 65 ισχύει από το 1930-40, όταν τότε οι άνθρωποι ζούσαν μέχρι τα 70. Τώρα ζουν μέχρι τα 90, οπότε η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για άλλα 25 χρόνια και δεν υπάρχουν τα χρήματα. Λοιπόν, ίσως, όχι να το λύσουμε σήμερα, όμως σε 15-20 χρόνια, εκείνοι που είναι 45 χρονών τώρα, όταν συνταξιοδοτηθούν πρέπει να είναι 66-67. Με άλλα λόγια, δεν λέω να κάνουμε κακό στους ανθρώπους που θέλουν να πάρουν σύνταξη, αλλά μακροπρόθεσμα, σε 15-20 χρόνια από τώρα, να αλλάξουν τα πράγματα. Μιλάμε όμως για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την σχέση Ελλάδος –Ε.Ε τι έχετε να πείτε ;
-Η ΕΕ πρέπει να σώσει την Ελλάδα. Πρέπει. Γιατί άμα πέσει η Ελλάδα, θα πέσουν όλοι τους. Θα πέσει η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η ΕΕ θα είναι όνειρο.
-Η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη;
Όχι στην πραγματικότητα δεν την χρειάζεται, αλλά θέλουμε την Ευρώπη. Η Αμερική έχει 300.0000.000 πληθυσμό. Όλη η Ευρώπη είναι το ίδιο. Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία είναι 2,5 δισεκατομμύρια πληθυσμό. Και εκείνοι δουλεύουν για τίποτε. Δουλεύουν για να μας στέλνουν προϊόντα. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ιαπωνία, μετά το 1945 με τον πόλεμο, δούλεψαν πολύ σκληρά το 50, το 60, το 70, και το πρόβλημά τους ήταν ότι ήθελαν να ζουν όπως οι Αμερικανοί. Και έπεσε η οικονομία της Ιαπωνίας. Η Κίνα δεν έχει πρόβλημα ακόμα, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον.
-Λένε όμως ότι αυτός ο αιώνας ανήκει στην Κίνα…
Τα επόμενα 10-20 χρόνια, ναι. Και νομίζω ότι μπορεί να ξεπεράσει την Αμερική. Να σου πω ένα παράδειγμα. Πες ότι στην Αμερική έχουμε 100 εκατομμύρια ανθρώπους, που ανήκουν στην μεσαία τάξη. Στην Κίνα κάνουν κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια νέα μέλη στην μεσαία τάξη. Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στο ρύζι, στο κρέας; Γιατί αυτοί που κερδίζουν πολλά στην Κίνα ή στην Ινδία, θέλουν περισσότερα πράγματα. Είναι πλέον θέμα παγκόσμιο. Δεν είναι μόνο η Ευρώπη ή η Αμερική. Όλη η Ευρώπη, όλη η Αμερική μαζί με τον Καναδά δεν φτάνουν ούτε τη μισή Κίνα στην κατανάλωση.
-Τι θα θέλατε να πείτε στον έλληνα πρωθυπουργό;
Όταν τον είδα τον συμβούλεψα να τοποθετήσει έναν υπουργό, που όταν θέλουμε να φέρουμε χρήματα στην Ελλάδα μέσω επιχειρήσεων (επενδύσεων), να μην χρειάζεται να πηγαίνουμε σε 10 διαφορετικούς υπουργούς. Ένας υπουργός που να έχει την εξουσία να κόψει την γραφειοκρατία. Και νομίζω ότι έχει βάλει κάποιον, αλλά δεν ξέρω πόσες εταιρίες έχει φέρει στην Ελλάδα, όμως κάτι τέτοιο, να φέρεις καινούργιες εταιρίες μέσα με καινούργιες δουλειές.
-Εσείς προσπαθήσατε αρκετές φορές να κάνετε δουλειές στην Ελλάδα, αλλά στο τέλος σταματήσατε. Ποιο είναι το πρόβλημα;
Απογοήτευση. Διαφθορά τότε. Από το 1990 που ήθελα να κάνω την κινητή τηλεφωνία, είχαμε στείλει αεροσκάφη τζετς να ανοίξουμε δεύτερη αεροπορική εταιρία, τη Hellenic Air. Είμαστε έτοιμοι αλλά σταμάτησαν όλα.
-Γιατί ;
-ρωτήστε τον τότε έλληνα πρωθυπουργό
-Ήμουν πιο νέος, πριν από 20 χρόνια, θέλαμε να κάνουμε δουλειές στην Ελλάδα, όχι για να βγάλουμε χρήματα. Χρήματα έχουμε. Θέλαμε να κάνουμε δουλειές στην Ελλάδα, γιατί θέλαμε να κάνουμε ένα καλό. Και να μπορούμε να πηγαίνουμε πιο πολλές φορές στην Ελλάδα. Εγώ είμαι γεννημένος εκεί. Θέλω να πηγαίνω πιο πολλές φορές. Και γι’ αυτό θέλαμε να κάνουμε δουλειές. Να μπορώ να πηγαίνω στην Αθήνα να κάτσω στο καφενείο να πιο έναν καφέ. Αυτό ήθελα.
-Τελικά δεν το κάνατε… ούτε εσείς, ούτε και πολλοί άλλοι.
-Κανείς δεν το έκανε…
-Γιατί;
-Μας έβλεπαν ως αμερικανούς. Εμείς θέλαμε να κάνουμε καλό και μας έβλεπαν σαν κορόιδα. Λοιπόν, στο τέλος ποιος κέρδισε και ποιος έχασε; Εμείς ή εκείνοι; Και να που τώρα βρίσκεται η πατρίδα μας… Ποιος ευθύνεται; υπάρχουν ευθύνες ;
-Τώρα πώς τα βλέπετε τα πράγματα;
-Πρέπει οι Έλληνες να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Πρέπει να κάνουν το σωστό πράγμα, τη γρήγορη διόρθωση. Πρέπει να διορθώσουμε τον τουρισμό μας. θυμάμαι όταν ο Ωνάσης έφτιαξε την Ολυμπιακή, είχε διαφημίσεις παντού με μότο «Ελάτε να δείτε την Ελλάδα». Και όλοι, εβραίοι, αμερικανοί, γερμανοί έρχονταν στην Ελλάδα. Όλα τα ξενοδοχεία ήταν ανοιχτά, έπρεπε να χτίσουμε περισσότερα ξενοδοχεία, τώρα όμως; Μου τηλεφωνούν φίλοι μου που είναι στην Ελλάδα τώρα και μου λένε ότι τα νησιά δεν είναι γεμάτα. Η Αθήνα το ίδιο. Με τις φασαρίες που γίνονται, δημιουργείται πρόβλημα. Διώχνουν τον κόσμο. Όταν είναι να πάνε στην Αθήνα, το σκέφτονται δυο φορές.
-Θα αποφασίζεται να κάνετε δουλειά στην Ελλάδα; Ας πούμε για τον τουρισμό…
-Πρέπει να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα, να μην υπάρχει γραφειοκρατία. Να μην υπάρχει τοίχος. Να μην υπάρχει διαφθορά. Εδώ στην Αμερική ανοίγεις μια εταιρία σε 2-3 μέρες, στην Ελλάδα δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Γραφειοκρατία, μίζες, διαφθορά… Εύχομαι να έχουν διορθωθεί κάπως τα πράγματα, όπως τα φτιάχνουν τώρα. Εύχομαι. Εδώ και 15 χρόνια δεν έχω κάνει κάποια προσπάθεια να κάνω κάποια δουλειά στην Ελλάδα. Είμαι απογοητευμένος ακόμα. Ήθελα αλλά με σταμάτησαν με αυτά που έκαναν… Θα μπορούσα να είχαμε μια ισχυρή κινητή τηλεφωνία μια μεγάλη ελληνική αεροπορική εταιρία όμως μας πολέμησαν…
-ποιοι;
-μεγάλη ιστορία και αν την πούμε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα και τώρα η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα ουσιαστικά μεγάλα προβλήματα της. Να ανασάνει λίγο λαός.
Σήμερα πια πηγαίνουμε στην Ελλάδα για διασκέδαση, για διακοπές, γιατί είναι η πατρίδα μας, όχι για να κάνουμε δουλειά.
-Δηλαδή έχετε απογοητευτεί τελείως…
Από το 1990 βοήθησαν πολύ… με όσα έκαναν και τελικά με σταμάτησαν
-ποιος; Ποιοι
-έλα τώρα Αλέξανδρε στην Ελλάδα ζεις… καμάν ξέρεις ότι αν μιλήσουμε για αυτό το ζήτημα θα έχουμε και άλλα πιο πολλά. Δείτε ποιοι ήσαν τότε και θα πάρετε την απάντηση που γυρεύετε…
-Σήμερα, πώς βλέπετε την οικονομία της Αμερικής; -Έχουμε και εμείς προβλήματα. Με τον πρόεδρο που έχουμε τώρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους επιχειρηματίες. Ο Κλίντον ήταν καλύτερος. Οι επιχειρηματίες δεν φοβόντουσαν τον Κλίντον. Δούλευε πολύ σκληρά για όλα τα ζητήματα. Ο Ομπάμα είναι αλλιώς… έχω πρόβλημα μαζί του. Γιατί βλέπουμε ότι εμείς οι επιχειρηματίες είμαστε οι εχθροί του. Έτσι το βλέπω. Ευχόμαστε να αλλάξει γνώμη για να μπορεί να βοηθήσει τα πράγματα. -Εννοείτε ότι οι νόμοι που κάνει ο Ομπάμα δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας;
-Για να κάνουν καινούργια εργοστάσια, καινούργιες δουλειές, χρειάζονται κίνητρα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένας καλός φίλος του Ομπάμα ήταν της General Electric. Πέρασαν καινούργιο νόμο ότι όλες οι λάμπες πρέπει να είναι οικολογικές. Η General Electric έκλεισε όλα τα εργοστάσια στην Αμερική, 15.000 αμερικανοί έμειναν χωρίς δουλειά και οι νέες λάμπες φτιάχνονται πλέον στην Κίνα. Πριν δυο μήνες. Λέμε για δουλειές, και κλείνουμε εργοστάσια, για να δώσουμε πιο πολλές δουλειές στην Κίνα. Είναι ντροπή. Χρειαζόμαστε κάποιον πρόεδρο που να μην έχει μόνο καρδιά για τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, πρέπει να έχει και καρδιά για τους ανθρώπους που κάνουν τις δουλειές για να βάλουν τους άλλους ανθρώπους να δουλέψουν.
-Με την οικονομία, όμως τι βλέπετε. Με την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος, θα ξανακερδίσει;
-Μπορεί να κερδίσει. Και ξέρετε γιατί; Πριν 30 χρόνια, από 100 άτομα, το 20% μάζευαν χρήματα από την κυβέρνηση. Είναι σαν να έχει ένα όχημα, οι 20 να είναι μέσα και οι άλλοι 80 να το τραβούν, να πληρώνουν τους φόρους, κλπ. Τώρα είναι 42. Το 42% παίρνουν από την κυβέρνηση. Αν πάει 51%, για ποιον θα ψηφίσουν; Εκείνος που λέει ότι θα σου δώσουμε περισσότερα ή εκείνος που θα σου πει, «όχι πρέπει να κάνουμε πιο πολλές δουλειές»;
-γενικά σήμερα πως βλέπετε την πορεία της Αμερικής; -Κοίταξε τι έγινε στην Ευρώπη και στην Αφρική με τον Μουμπάρακ που ήταν φίλος μας για 30 χρόνια. Τον πετάξαμε από κάτω από το λεωφορείο. Ή ο άλλος ο Καντάφι στην Λιβύη. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αν έχουν πρόβλημα μεταξύ τους στην Λιβύη, ας το λύσουν μόνοι τους. Όχι να ανακατευτούμε εμείς. Από την στιγμή που ανακατευτήκαμε, το πετρέλαιο από 80 δολάρια το βαρέλι, έφτασε στα 110. Λοιπόν, 30 δολάρια το βαρέλι διαφορά. Στην Αμερική χρησιμοποιούμε 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα με 30 δολάρια πάνω στην τιμή, είναι 600 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα παραπάνω για τους αμερικανούς. Πέρα από τα όπλα, αεροσκάφη κλπ που χρειαζόμαστε 300 εκατομμύρια την εβδομάδα. 600 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω την ημέρα για την βενζίνη των αμερικανών, επειδή κάναμε πόλεμο. Σήμερα ο αμερικανός δεν τα θέλει αυτά, γιατί του κοστίζουν…
Δεν χρειαζόμαστε άλλους πολέμους. Πρέπει να αποσυρθούμε από τους πολέμους που βρισκόμαστε και να μην αρχίσουμε νέους.
-Να έρθουμε τώρα στην Νέα Υόρκη
Το πρόβλημα στην Νέα Υόρκη τώρα είναι ότι η θητεία του δημάρχου Bloomberg σε λίγο τελειώνει, που ήταν ένας καλός δήμαρχος για 10 χρόνια. Αν δεν υπάρξει ένας καλός δήμαρχος, θα έχει μεγάλο πρόβλημα η Νέα Υόρκη. Και πολλοί με παροτρύνουν να θέσω υποψηφιότητα.
-Το σκέφτεστε σοβαρά;
Το σκέφτομαι, αλλά ακόμα δεν έχω υποβάλει υποψηφιότητα. Είναι πολλή δουλειά. Δεν είναι εύκολο με 9 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΝΥ πρέπει να τρέχεις συνέχεια, να βλέπεις όσους περισσότερους μπορείς.
-Πότε ξεκινάει η προεκλογική εκστρατεία;
Μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θα αποφασίσω.
-Δεν είναι μόνο η ελληνική κοινότητα που ψηφίζει… είναι και άλλοι.
Ναι, είναι η εβραίοι, οι ιταλοί, οι ιρλανδοί. Πρέπει να είσαι άνθρωπος της ΝΥ. Και εγώ σε όλη μου τη ζωή ήμουν νεοϋορκέζος. O Γ. Παπανδρέου γεννήθηκε εδώ, έγινε πρωθυπουργός στην Ελλάδα, ο φίλος μου ο Γ. Νικητιάδης γεννήθηκε εδώ, έγινε υπουργός στην Ελλάδα. Εγώ είμαι γεννημένος στην Ελλάδα, ίσως λοιπόν να γίνω δήμαρχος εδώ.
-Τι μήνυμα έχετε να στείλετε στον έλληνα πολίτη;
-Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει. Όταν ήρθε ο πατέρας μου στην Αμερική, δούλευε 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 ώρες την ημέρα. Δεν τον έβλεπα καθόλου. Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει. Αν δεν είχα δουλειά εδώ στο γραφείο, θα έβγαινα στους δρόμους να πουλάω μήλα. Αγόραζες το μήλο για μια δεκάρα, το πουλούσες για 20 cents. Και αυτό είναι σύστημα. Πρέπει όλοι να δουλεύουμε και να μην περιμένουμε δουλειά από την κυβέρνηση. Να μην ξεχνάμε τι είπε ο John Kennedy, τον οποίο και θαυμάζω, είπε λοιπόν «μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ γι’ αυτήν». Και αυτό είναι το σύστημα από το 1962 και πρέπει να πάμε πίσω σε αυτά τα λόγια.
-Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει;
Οι έλληνες είναι ένας από τους πιο έξυπνους λαούς του κόσμου. Η Ελλάδα θα νικήσει και θα επιστρέψουμε πίσω στη δόξα της Ελλάδας.
-Στους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά, τι έχετε να πείτε;
-Πρέπει να βρουν δουλειά. Μπορεί να μην είναι η δουλειά που θέλουν να κάνουν, είναι όμως καλύτερο από το τίποτε. Σήμερα στην Ελλάδα τις πολλές δουλειές τις έχουν πάρει μετανάστες. Αυτό πώς το βλέπετε; Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Όπως συμβαίνει και με την Αμερική που ήρθαν πολλοί από το Μεξικό ή από την Κίνα, από την Κεντρική ή νότιο Αμερική να δουλέψουν στις ΗΠΑ, γιατί θεωρούν ότι υπάρχουν δουλειές. Και πολλοί αμερικανοί έχασαν τις δικές τους. Και στην Ελλάδα έρχονται από την Αλβανία ή από αλλού. Οι έλληνες όμως εργοδότες πρέπει να αποφασίσουν και να δίνουν τις δουλειές σε έλληνες. Και ίσως να πρέπει να υπάρξει κάποια εκστρατεία να προτιμώνται οι έλληνες εργαζόμενοι από τους ξένους. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.
-Έχετε αναμιχθεί στα κοινά, είστε δίπλα στην εκκλησία, την βοηθάτε. Πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ;
Η ελληνική κοινότητα πάει πολύ καλά. Είναι πρώτη σε μόρφωση και δεύτερη σε οικονομική δύναμη από τις μειονότητες. Οι εβραίοι είναι πρώτοι σε οικονομική δύναμη και δεύτερη στην μόρφωση. Οι έλληνες δουλεύουν πολύ σκληρά στις επιχειρήσεις, να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Και είμαστε οι ίδιοι έλληνες με αυτούς που είναι στην Ελλάδα. Μια φυλή.
Πόσους εργαζομένους έχετε;
Στην εταιρία μας εργάζονται 10.000 οικογένειες που περιμένουν να φάνε από την εταιρία μας. θέλουν οι επιχειρήσεις μας να είναι επιτυχείς, ώστε να συνεχίσουν να έχουν δουλειά. Γιατί αν κάτι κακό συμβεί, θα υπάρχει πρόβλημα. Είμαι πάνω από τα 60 και σήμερα δουλεύω σκληρότερα από ότι πριν 10 χρόνια, για να διασφαλίσω ότι αυτές οι οικογένειες θα έχουν να φάνε κάθε εβδομάδα. Δουλεύουμε τόσο σκληρά που εδώ και 40 χρόνια, δεν κάναμε καμία απόλυση. Όταν ο κάθε εργαζόμενος έρχεται καθημερινά στη δουλειά του και κάνει αυτά που πρέπει, θα μπορεί να ταΐσει την οικογένειά του. Είχα έναν εργαζόμενο για 38 χρόνια, και μόλις συνταξιοδοτήθηκε ήρθε να με δει και δάκρυσα όταν μου είπε «σε ευχαριστώ για την δουλειά που μου πρόσφερες για 38 χρόνια, να θρέψω την οικογένειά μου, να σπουδάσω τα παιδιά μου, να τα παντρέψω, και να έχω εγγόνια τώρα».
Διάβαζα το βιβλίο που έγραψε η Ιουστίνη Φραγκούλη για την μητέρα σας…
Στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2009, όταν μιλούσαν για την μητέρα μου, δάκρυσα. Η Ελλάδα τότε είχε άλλη ζωή. Δεν είχαν χρήματα. Αν τώρα νομίζουν οι έλληνες ότι είναι φτωχοί, έπρεπε να έβλεπαν πώς ήταν εκείνα τα χρόνια, πριν 60 χρόνια μετά το β παγκόσμιο πόλεμο. Δεν είχε κανένας χρήματα. Αν ο παππούς μου έβλεπε τους έλληνες τώρα, θα νόμιζε ότι όλοι είναι πλούσιοι. Να κλείσουν τα μάτια τους οι έλληνες και να κοιτάξουν πίσω 50-60 χρόνια. Και να που ευχαριστώ στο θεό γιατί είμαστε εδώ και έχουμε φαγητό στο τραπέζι. Γιατί εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να έχουν φαγητό στο τραπέζι.
Ο πατέρας μου δούλευε στο φάρο για την ιταλική κυβέρνηση από το 1931 μέχρι το 1947 να βγάλει μερικές λίρες να ταΐσει τις αδερφές του και την μάνα του. Μόνος του σε ένα νησί, σε μια πέτρα πάνω και πήγαινε στην Νίσυρο μια φορά κάθε έξι μήνες για μια εβδομάδα. Έχω φωτογραφία από τον φάρο στο blackberry και κάθε τόσο την κοιτάω. Τον φάρο του πατέρα μου που δούλευε για 16 χρόνια. Να ζει μόνος του για να ζήσουν οι αδερφές του και η μάνα του. Όλοι πρέπει να πουν ευχαριστώ στο θεό. Όλοι μας και εγώ μαζί. Σήμερα δουλεύω πιο σκληρά απ’ ότι 10 χρόνια πριν. Όλοι πρέπει να δουλέψουμε και οι καλές μέρες θα έρθουν πάλι.
Κύριε Κατσιματίδη θα ήθελα να κλείσουμε αυτή την συζήτηση μας με το εξής: Η Ελλάδα είναι στο ΔΝΤ. Έγινε μια σύμβαση και η Ελλάδα δίνει πάρα πολλά σε αυτούς που μας έδωσαν τα χρήματα. Παραχωρεί δικαιώματα εκμετάλλευσης γης, ορυκτών, κλπ. Τα δίνει όλα. Πώς το σχολιάζετε; Χθες μια μεγάλη τουρκική εταιρία, ζήτησε να αγοράσει τρία νησιά…
Με ακούει με προσοχή με δάκρυα στα μάτια και χτυπώντας το χέρι στο γραφείο μου λέει:
-Χάλια, δεν πρέπει να πουλήσουμε την χώρα μας. οι πρόγονοί μας πέθαναν γι’ αυτό το χώμα. Είναι δικό μας και δεν πρέπει να το δώσουμε σε κανέναν. Η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να αλλάξει το σύστημα και να μην πληρώνουμε μεγάλο τόκο. Αν κατεβάσουν τον τόκο στο μισό, μπορούμε να τα πληρώσουμε και να πάμε καλά. Όμως πρέπει να βοηθήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα και να μη μας ζητάει να δώσουμε το χώμα μας και το αίμα των προγόνων μας. Να μην πουλήσουμε την χώρα μας. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα το κάνουν. Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι δεν θα αποφασίσουν να πουλήσουν νησιά. Θέλω να ξέρετε κάτι και να τους το πείτε οι ελληνοαμερικανοί θα θυμώσουν πολύ αν σκεφτούν κάτι τέτοιο. Θα μας βρουν μπροστά τους αν συμβεί αυτό!
-Τι μπορούν να κάνουν οι ελληνοαμερικανοί για την Ελλάδα για την βοηθήσουν; Μαζί με τους έλληνες πολιτικούς να πιέσουμε τόσο την ΕΕ όσο και το ΔΝΤ να μειωθεί το επιτόκιο αυτό είναι το σημαντικό.
-Αν σου ζητούσε ο έλληνας πρωθυπουργός να διαπραγματευόσασταν εσείς αυτό το ζήτημα, θα δεχόσουν;
-Ό,τι μπορώ να κάνω να βοηθήσω, θα είμαι πάντοτε εκεί για την Ελλάδα.
Last year, France raised €4 billion and after the summit in Brussels it is going to borrow an additional €15 billion between now and 2014 to the benefit of Greece. Are you sure that the French, who have their own problems, will accept this indefinitely?
Πέρυσι, η Γαλλία συγκέντρωσε € 4 δισ. ευρώ και μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, πρόκειται να δανείσει επιπλέον 15 δις € από σήμερα μέχρι και το 2014 προς όφελος της Ελλάδας. Είστε σίγουροι ότι οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν τα δικά τους προβλήματα, θα αποδεχθούν αυτήν την κατάσταση επ 'αόριστον; Διαβάστε την απάντηση του Trichet..
Greece is committed to doing everything, and will do everything – under the strict surveillance of Europe, which is something we have always called for – to restore confidence, regain stability and pay back its loans from Europe. The Europeans are not subsidising Greece to never see their money again. They are investing in its recovery. Of course, they need to monitor their investment closely.
Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να κάνει τα πάντα, και θα κάνει τα πάντα - υπό την αυστηρή επιτήρηση της Ευρώπης, που είναι κάτι που ανέκαθεν ζητούσαμε - για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να ανακτήσει τη σταθερότητα και την αποπληρωμή δανείων της από την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι δεν επιδοτούν την Ελλάδα για να μη δουν ποτέ τα χρήματά τους και πάλι. Πρόκειται για επένδυση στην ανάκαμψή της. Φυσικά, αυτοί πρέπει να παρακολουθούν στενά τις επενδύσεις τους.
Ενας ακόμη μύθος κατέρρευσε πριν από λίγες ημέρες, όταν γνωστοποίησε στοιχεία το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο συμπεριλαμβάνει τις 400 μεγαλύτερες τράπεζες (και ασφαλιστικές εταιρείες) του κόσμου. Ο μύθος αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος και τα υποτιθέμενα τεράστια δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από ιδιωτικές ξένες τράπεζες. Παραμύθι! Παρόλο που η λίστα που δημοσιεύθηκε δεν είναι πλήρης γιατί αφορά μόνο εκείνες τις τράπεζες που δέχθηκαν ήδη να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ άλλες ιδιωτικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουν, οι αριθμοί είναι καταλυτικοί. Το ίδιο και τα πολιτικά συμπεράσματα. Οχι, δεν μας ζουν οι ξένες ιδιωτικές τράπεζες! Σε καμία απολύτως περίπτωση. Ιδίως δε οι γερμανικές, ούτε κατά διάνοια. Οι ελληνικές τράπεζες είναι αυτές που κατέχουν πολύ περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τους ξένους τραπεζικούς γίγαντες.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Στη λίστα που δημοσίευσε το IIF περιλαμβάνονται ελληνικές και ξένες τράπεζες που κατέχουν αξίας πάνω από 78 δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Εξι ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Alpha Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) κατέχουν ομόλογα αξίας σχεδόν 55 δισ. ευρώ και 15 ξένοι τραπεζικοί κολοσσοί κατέχουν ομόλογα αξίας μικρότερης από 24 δισ. ευρώ! Ούτε καν τα μισά των ελληνικών τραπεζών!
Οι έξι προαναφερθείσες ελληνικές τράπεζες κατέχουν τις έξι πρώτες θέσεις της λίστας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής του ελληνικού κράτους, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas (5,23 δισ.), υπολείπεται της τελευταίας ελληνικής, που είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (5,31 δισ.). Ούτε σύγκριση φυσικά με την Εθνική (18,8 δισ.), τη Eurobank (8,8 δισ.), την Πειραιώς (8,2 δισ.) ή την Αγροτική (7,85 δισ.).
Οσο για τις τέσσερις πρώτες γερμανικές τράπεζες που εμφανίζονται σε αυτήν τη λίστα που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς", όλες μαζί δεν φτάνουν σε αξία ελληνικών ομολόγων ούτε το... Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο! Επειδή μάλιστα τα στοιχεία αυτά είναι μερικών μηνών, τα ποσά αυτά σήμερα είναι ακόμη μικρότερα για τις γερμανικές τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερμανικός κολοσσός της Ντόιτσεμπανκ, που στην παραπάνω λίστα εμφανίζεται με 1,8 δισ., στα τέλη Ιουνίου κατείχε ελληνικά ομόλογα αξίας μόνο 1,15 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε προχθές η ίδια η τράπεζα αυτή.
Οσοι νομίζουν ότι οι γερμανικές τράπεζες αγοράζουν αφειδώς κρατικά ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση ώστε μέσω αυτού του τρόπου να διευκολύνουν την πολιτική επιρροή του Βερολίνου, είναι πολύ γελασμένοι, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία.
Η Ντόιτσεμπανκ για παράδειγμα είχε ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη του 2010. Μόλις όμως άρχισε να φαίνεται ότι και η Ιταλία έχει οικονομικά προβλήματα, τα ξεφορτώθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα στο τέλος Ιουνίου να έχει στην κατοχή της ιταλικά ομόλογα αξίας μικρότερης του 1 δισ. ευρώ!
Και μια και μιλάμε για τη μεγαλύτερη ιδιωτική γερμανική τράπεζα, ας αναφέρουμε ότι η Ντόιτσεμπανκ είχε στα τέλη Ιουνίου κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας αξίας μόλις... 0,15 δισ. ευρώ, της Ιρλανδίας 0,3 δισ. και της Ισπανίας 1 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή ούτε 3,5 δισ. ευρώ δεν έχει δώσει η Ντόιτσεμπανκ και στις 5 χώρες μαζί που αθροιστικά έχουν δημόσιο χρέος που ξεπερνάει τα 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ - δεν τους έχει δανείσει δηλαδή ούτε το ένα τοις... χιλίοις! Δεν τα γράφουμε αυτά για να μειώσουμε τη σημασία του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και των άλλων χωρών που είναι υπερχρεωμένες και ανήκουν στην Ευρωζώνη. Ούτε θέλουμε να μειώσουμε τον ρόλο του γερμανικού τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.
Θέλουμε απλώς να φωτίσουμε τα πραγματικά μεγέθη και να διαλύσουμε ορισμένους μύθους που εσκεμμένα κυκλοφορούν από τους Γερμανούς και άκριτα επαναλαμβάνονται από άλλους.
Κόλπο Πιο "κουρεμένοι" οι Ελληνες!
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε απόλυτο δίκιο όταν επέμενε ότι πρέπει να πληρώσουν και οι ιδιωτικές τράπεζες ένα τμήμα του κόστους της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Επί της αρχής είχε δίκιο και σωστά έκανε που επέμενε και επέβαλε την άποψή της. Βλέποντας όμως τα στοιχεία διαπιστώνουμε ότι δεν ήταν καθόλου ανιδιοτελής στην επιμονή της, γιατί οι ιδιωτικές τράπεζες που θα πλήρωναν θα ήταν ουσιαστικά... μη γερμανικές και πάνω απ' όλα ελληνικές! Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ήδη ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα! Οταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα χάσει... πέντε φορές περισσότερα από όσα ο θηριώδης κολοσσός της Ντόιτσεμπανκ, αντιλαμβανόμαστε το κόλπο της καγκελαρίου...
Παραιτήθηκαν ένας ένας οι τούρκοι στρατηγοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί για πρώτη φορά... στην ιστορία μέλη των ΕΔ βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Λύση, τουλάχιστον ως προς το ποιος θα είναι νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, βρέθηκε αργά χτες το βράδυ.
Λίγο μετά τις έξι χτες το απόγευμα ξέσπασε η κρίση στην Άγκυρα. Αρχικά έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ.
Λίγη ώρα αργότερα ήταν γνωστή και η παραίτηση των αρχηγών του στρατού, στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του πολεμικού ναυτικού ναύαρχου Εσρέφ Ουγούρ και της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχου Χασάν Ακσάϊ.
Μετά τις παραιτήσεις, πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του στρατηγού Οζέλ.
Σε χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή του το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο μέχρι χτες αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ ανέλαβε αρχηγός ΓΕΣ και αναπληρωτής αρχηγός ενόπλων δυνάμεων.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, δηλαδή στις 1-4 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα αναμένεται ο Οζέλ να οριστεί αρχηγός γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.
Οι στρατηγοί επέλεξαν τη ρήξη μέσω παραίτησης, αλλά έδωσαν ένα περιθώριο για να υπάρξει διέξοδος. Εάν είχε παραιτηθεί και ο στρατηγός Οζέλ, η κατάσταση θα ήταν χαοτική.
Η διαδικασία διορισμού γενικού επιτελάρχη από την αμέσως κατώτερη βαθμίδα που είναι οι αρχηγοί των τεσσάρων στρατιών δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Από τους τέσσερις παραιτηθέντες, οι αρχηγοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που θα αρχίσει την προσεχή Δευτέρα. Ωστόσο ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ είχε αναλάβει πέρσι και απέμεναν δύο χρόνια για τη συνταξιοδότησή του.
Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα που εξέδωσε προς τις ένοπλες δυνάμεις, ο μέχρι χτες αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Κοσάνερ άφησε να εννοηθεί ότι ο λόγος της ρήξης είναι η υπόθεση των αξιωματικών που κατηγορούνται σε διάφορες υποθέσεις.
"Αυτή τη στιγμή είναι προφυλακισμένοι και στερούνται την ελευθερία τους συνολικά 250 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί εκ των οποίων οι 173 είναι εν ενεργεία", ανέφερε ο Κοσάνερ και τόνισε ότι "όπως αναφέρουν και πολλοί νομικοί, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς ότι οι προφυλακίσεις είναι σύμφωνες προς τις οικουμενικές αξίες περί δικαίου, τη δικαιοσύνη και τις αξίες της συνείδησης. Παρότι γνωστοποιήθηκε αλλεπάλληλες φορές η κατάσταση αυτή στους αρμόδιους, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί μία λύση στο πλαίσιο των νόμων".
Σύμφωνα με τον στρατηγό, "παρότι δεν υπάρχει κάποια καταδικαστική απόφαση, 14 ανώτατοι αξιωματικοί και 58 αξιωματικοί με το βαθμό του συνταγματάρχη, εκτός του ότι απειλείται η ελευθερία τους, έχουν ταυτόχρονα χάσει και τη δυνατότητα να πάρουν προαγωγή κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τιμωρηθεί προκαταβολικά".
Ο Κοσάνερ έκανε λόγο για "προσπάθεια δημιουργίας της εντύπωσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένας οργανισμός εγκλήματος" και επεσήμανε: "Το γεγονός ότι δεν έχει εμποδιστεί η κατάσταση αυτή, καθώς επίσης και το ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν υπόψη τις σχετικές ενέργειες, έχουν καταστήσει αδύνατον να συνεχίσω να υπηρετώ από την υπέρτατη αυτή θέση, αφού η κατάσταση αυτή με εμποδίζει να υπερασπιστώ ως αρχηγός του γενικού επιτελείου, τα δικαιώματα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων".
Λύση μπορεί να βρέθηκε αργά χτες τη νύχτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Από τη μια είναι πλέον δεδομένη η εκφρασμένη αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων στην προφυλάκιση αξιωματικών κι από την άλλη είναι ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρήξη επήλθε όταν η κυβέρνηση επέμεινε στην άποψή της ότι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί. Όποια λύση κι αν βρεθεί τις επόμενες μέρες, μέσω κρίσεων στο στράτευμα, η ιστορία έχει καταγράψει την ομαδική παραίτηση των στρατηγών.
Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Γκιουρσέλ Τεκίν υποστήριξε ότι "η πολιτική εξουσία επιθυμεί να σχηματοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις με βάση τα δικά της πιστεύω. Οι στρατηγοί παραιτήθηκαν αντιδρώντας σε αυτό".
Σύμφωνα με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί "είναι ολοφάνερο ότι η ανώμαλη αυτή εξέλιξη έχει ανοίξει το δρόμο για σοβαρή κρίση στο κράτος. Στην πραγματικότητα η πολιτική εξουσία αφού άλωσε το χώρο της δικαιοσύνης είχε στρέψει την προσοχή της στις ένοπλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα οι εντάσεις που προκαλούνται εξαιτίας της κατάστασης αυτής να έχουν φτάσει σε σημείο που δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο".
Ως προς τις διεθνείς αντιδράσεις, η πρώτη δήλωση προήλθε από την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρία Όμεν Ρουιτέν, η οποία ανέφερε ότι "η Τουρκία εξελίσσεται σε δημοκρατικότερη χώρα όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί ελέγχουν τις στρατιωτικές αποφάσεις".
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Μαρκ Τόνερ, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι πρόκειται "για εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας", και εξέφρασε την "πλήρη εμπιστοσύνη των ΗΠΑ προς την ισχύ των Τουρκικών θεσμών".
Περιπτώσεις παραίτησης αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων υπήρξαν δύο φορές στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Στις 15 Ιουνίου 1987, είχε παραιτηθεί ο στρατηγός Νετζντέτ Ουρούγ για να αναλάβει ο στρατηγός Νετζίπ Τορουμτάϊ, ο οποίος όμως παραιτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1990 αντιδρώντας στους χειρισμούς του τότε προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ ως προς τον Πόλεμο στον Κόλπο.
Ο τύπος έγραφε την εποχή εκείνη ότι ο Τορουμτάϊ παραιτήθηκε επειδή διαφωνούσε με την απόφαση του Οζάλ να μετάσχει και η Τουρκία στον πόλεμο και στη διευθέτηση του ζητήματος της Μοσούλης και του Κιρκούκ. Ο στρατηγός στην επιστολή της παραίτησής του είχε υπογραμμίσει ότι παραιτείται "επειδή δεν υπάρχουν περιθώρια να υπηρετήσω με βάση τις αρχές μου και την αντίληψή μου περί κράτους".
Είναι όμως η πρώτη φορά που παραιτούνται ταυτόχρονα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και οι αρχηγοί των τριών όπλων και μάλιστα με τρόπο που δείχνει τη δυσαρέσκεια τουλάχιστον της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.
Στη φωτογραφία βλέπετε ένα αρχαίο τουρκικό πλοίο! Μην διερωτάστε που το βρήκαν οι... Τούρκοι το αρχαίο πλοίο, αφού οι πρόγονοί τους ζούσαν στις στέπες της Μογγολίας…
Το λογικό σας ερώτημα δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αφού οι Τούρκοι προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να πείσουν ότι ζούσαν από πάντοτε στη Μικρά Ασία.
Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι οι σημερινοί «Τούρκοι» δεν είναι Τούρκοι, αφού η Τουρκία αποτελείται από 72 εθνότητες -στις οποίες έχει επιβληθεί με τη βία η τουρκική εθνική ταυτότητα (από τον Κεμάλ)-, οι οποίες όντως είναι αυτόχθονες πληθυσμοί: Ασσύριοι, Κούρδοι, Σύριοι, Κάρες, Λαζοί, Έλληνες και τόσοι άλλοι…
Άλλο όμως να παραδεχτούν ότι δεν είναι «Τούρκοι» αλλά εκτουρκισμένοι πληθυσμοί και εντελώς άλλο να προσπαθούν να πείσουν τον πλανήτη ότι οι Τούρκοι είναι αυτόχθονες Μικρασιάτες. Οι γνήσιοι Τούρκοι, όσοι ήταν -μερικές χιλιάδες υποστηρίζουν οι ιστορικοί-, ήρθαν από τη Μογγολία πριν 9 αιώνες και δεν έχουν καμία σχέση με το Αιγαίο, τη Μικρά Ασία και τους αρχαίους πολιτισμούς της περιοχής. Και, φυσικά, οι Τούρκοι δεν είχαν ιδέα από καράβια…
Το αντίγραφο αρχαίου ελληνικού πλοίου, που οι Τούρκοι καπηλεύονται, συμμετείχε σε έκθεση με τίτλο: «Απέναντι. Οι Κυκλάδες και η δυτική Ανατολία κατά την 3η χιλιετία π.Χ.», η οποία προσπαθεί να πείσει για την παρουσία Τούρκων στην περιοχή μας από την αρχαιότητα.
Ενοχλημένη δείχνει η Μόσχα από τις απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα, τις οποίες χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σκληρές», προσθέτοντας ότι μόνο η απαρέγκλιτη τήρηση από όλες τις χώρες χωρίς εξαίρεση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου. Αυτό δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σημειώνοντας ότι «μόνο αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική υπόσταση».
Εντύπωση προκάλεσε στους διπλωματικούς κύκλους ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν περιορίστηκε σε τυπικές διατυπώσεις, αλλά προχώρησε και σε επαναφορά στο δημόσιο διάλογο ολόκληρων παραθέσεων από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 (του 1983) και 550 (του 1984), υπενθυμίζοντας ότι εκεί καλούνται τα μέλη της διεθνούς κοινότητας «να μην αναγνωρίζουν κανένα κυπριακό κράτος πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να μη διευκολύνουν και να μην παρέχουν κατ’ ουδένα τρόπο βοήθεια στο αποσχιστικό μόρφωμα στο βορρά της νήσου της Κύπρου».
Οπως διαβεβαίωσε ο κ. Λουκασέβιτς, «η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και καθολικής διευθέτησης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, των ενδοκυπριακών συμφωνιών υψηλού επιπέδου (των ετών 1977 και 1979) και της εθελουσίας, χωρίς έξωθεν πίεση, συναίνεσης των ίδιων των κυπριακών κοινοτήτων».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η τύχη της κυπριακής διευθέτησης βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων», όμως το «ευαίσθητο υλικό» των συνεχιζόμενων εφ’ όλης της ύλης διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο δεν πρέπει να υφίσταται πίεση έξωθεν, πολύ περισσότερο στις παρούσες συνθήκες που η διαπραγματευτική διαδικασία προχωρά εξαιρετικά δύσκολα, γι’ αυτό και το βασικότερο είναι να βοηθηθεί ο διάλογος και όχι «να προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τα κοινά συμφέροντα των Κυπρίων με τα συμφέροντα άλλων πλευρών».
«Είναι προφανές ότι η Μόσχα θέλει να δείξει με σαφήνεια ότι η Κύπρος τελεί υπό την υψηλή διπλωματική της προστασία» εκτιμούν διπλωματικές πηγές στη ρωσική πρωτεύουσα.
Η ελληνική γραμμή "Μαζινό", ακριβώς 71 χρόνια μετά την επιχειρησιακή «χρεοκοπία» της παραγματικής γραμμής Μαζινό στα γαλλογερμανκά σύνορα και την υπερφαλάγγισή της από τις τεθωρακισμένες δυνάμεις των Γερμανών, προχωρά κανονικά στον Έβρο, όπως διαπίστωσε ο εμπνευστής της αντιστράτηγος και Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος. Συνολικά θα φτάσει τα 120 χλμ μήκος και τα 30 και σε άλλα σημεία 35 μέτρα πλάτος και 12 βάθος σε μία προσπάθεια να αποτραπεί αυτό ακριβώς για το οποίο έχει προειδοποιήσει πρώτη η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Να αποτραπεί η ταχεία ζεύξη του ποταμού με τις νέες γέφυρες εφόδου που κατασκευάζουν οι Τούρκοι. Το δημοσίευμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ τον Ιούλιο του 2009, θορύβησε το ΓΕΣ, το οποίο ερεύνησε το θέμα, διαπίστωσε ότι αυτό ακριβώς ίσχυε και ο νέος - τότε Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος τα Χριστούγεννα του 2009, έδωσε εντολή να ξεκινήσει με σύμφωνη γνώμη του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου.
Βασικός στόχος να χαθεί η δυνατότητα ταχείας ζεύξης του ποταμού. Η αντιαρματική τάφρος θα στελεχωθεί από αντιαρματικές φωλέες στα κρίσιμα σημεία, από νέες σταθερές θέσεις πολυβολείων αι γενικά θα υπάρξει μια πλήρη αναθεώρηση των επιχειρησιακών δεδομένων στον Έβρο.
Διαγράφονται οριστικά από ελληνικής πλευράς όλα τα σχέδια αντεπίθεσης στην πεδιάδα της Ανδριανούπολης, αφού μπορεί η τάφρος να αποτρέπει την ταχεία ζεύξη του ποταμού από τα ανατολικά αλλά ταυτοχρόνως είναι απαγορευτική για οποιαδήποτε προσπάθεια αντεπίθεσης από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Η αρχή της τάφρου αφορούσε μία κατασκευή μήκους 14,5 χλμ από το χωριό Μαράσια μέχρι το χωριό Ν. Βύσσα και ο επιτυχής απολογισμός όσον αφορά την ανακοπή της εισόδου λαθρομεταναστών από τη συγκεκριμένη περιοχή, άναψε πράσινο φως για την επέκταση του έργου προς Βορρά και Νότο. Ήδη έχει προχωρήσει το 17% του έργου, ενώ στην πορεία διαπιστώθηκε ότι πρέπει να υπάρξει εκβάθυνση του όλου έργου και να σκαφτεί νέο τμήμα μήκους 2.500 μέτρων, στη περιοχή ανατολικά του χωριού Αρδάνιο.
Η μελέτη συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΣ, από στρατιωτική επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την κατασκευή αρχικά κατάλληλης αντιαρματικής τάφρου για την ενίσχυση της άμυνας του Εβρου ποταμού.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα του όλου έργου, πέρα από την διαγραφή των πιθανοτήτων εκτέλεσης επιθετικής επιχείρησης από ελληνικής πλευρά: Κατ'αρχήν να συμβεί αυτό που συνέβη και το 1940, δηλαδή να παρακαμφθεί η αγκυλωμένη αμυντική διάταξη από πλευρική κίνηση.
Όπως μπήκαν το 1940 στη Γαλλία μέσω Βελγίου και Ολλανδίας έτσι να μπούν και τώρα μέσα Βουλγαρίας.
Η Βουλγαρία είναι πολύ μικρή απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις οι οποίες έτσι ή αλλιώς θα έμπαιναν 10-20 χλμ μέσα στο έδαφός της και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρις ότι τσακίσουν την αμυντική διάταξη που προς την πλευρά της Βουλγαρίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Δεύτερον υπάρχουν οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις.
Στο ΓΕΣ έχουν υπολογίσει την κάθετη υπερκέραση του εμποδίου, αλλά στόχος τους είναι να εμποδίσουν τις Follow-on-Forces, δηλαδή τα τεθωρακισμένα, τις μεγάλες μάζες πεζικού με τα χιλιάδες ΤΟΜΑ. Θεωρούν ότι τρις αερομεταφερόμενες δυνάμεις μπορούν να τις "στριμώξουν" και να τις εξοντώσουν, αν δεν ενισχυθούν μέσα στις δύο πρώτες ώρες από αρματικές δυνάμεις και πυροβολικό.
Θεωρούν ότι οι Τούρκο δεν μπορούν να μεταφέρουν «επιβιώσιμες» δυνάμεις με αερομεταφορά στο δυτικά του Έβρου και να έχουν την ελπίδα ότι αυτές θα μπορέσουν να ανθέξουν την πίεση των ελληνικών αρματικών δυνάμεων. Άλλωστε τα περισσότερα σενάρια στα οποία ασκούνται τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφορούν την εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος είτε στον Έβρο είτε στα νησιά.
Το κακό είναι ότι η ιστορία έχει αποδείξει πως ότσν υπάρχει ένα «σταθερό» αμυντικό εμπόδιο, όπως είναι ο φράχτης του Έβρου, πάντα δίνεται στον αντίπαλο η δυνατότητα και ο χρόνος να το υπερβεί με κάποιο στρατήγημα και να μετατρέψει το υποτιθέμενο εμπόδιο σε παγίδα θανάτου για τους αμυνόμενους. Ας ελπίσουμε ότι στην περίπτωση της νέας αμυντικής γραμμής Έβρου δεν θα χρειαστεί να το μάθουμε ποτέ…
Να σημειώσουμε το μόνα σίγουρα θετικά στοιχεία από την όλη υπόθεση: Πρώτον αξίζουν συγχαρητήρια στο Μηχανικό που έχει κάνει πραγματικά θαύματα και αποδεικνύει πόσο λείπει η θρυλική ΜΟΜΑ από το οπλοστάσιο εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Δεύτερον θα αυξηθεί η γεωργική παραγωγή της περιοχής τόσο γιατί το έργο θα χρησιμοποιηθεί ως εγγειοβελτιωτικό. Επίσης σίγουρα θα συμβάλει στην μείωση των λαθρομεταναστών…
Παράξενος τόπος η Χαλκιδική! Πιθανό πεδίο της μυθικής μάχης μεταξύ Γιγάντων και Ολυμπίων, έγινε τόπος συνάντησης στην Ιστορία. Εδώ βρίσκεται η Ουρανούπολη, η «πύλη για τον άλλο κόσμο», τον Άθωνα. Ο Αρίσταρχος ονομάζει τους κατοίκους της Αρχαίας Ουρανούπολης Ουρανίδες, δηλαδή παιδιά του Ουρανού και Ηλιοκρατείς. Ένας μικρός παράδεισος μέσα στην κόλαση της Κατοχής, ανάμεσα στην Βουλγαρική και την Γερμανική ζώνη, ήταν τα Νέα Ρόδα, αφού ήταν το μόνο μέρος στο οποίο δεν υπήρχε στρατός κατοχής. Έτσι, στο άσημο – μέχρι εκείνη τη στιγμή – χωριό συνέρεαν Έλληνες από τις κατεχόμενες περιοχές, μετατρέποντας το σε τόπο ευδαιμονίας και ελπίδας για ελευθερία.
Εδώ έγιναν πολλές από τις συγκρούσεις των ισχυρών της αρχαίας εποχής, των Αθηναίων και των Σπαρτιατών κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Εδώ, επίσης, συναντήθηκε στην αρχαιότητα ο κόσμος της πόλης-κράτους που κατέρρεε, με τη δύναμη του μέλλοντος, την Όλυνθο. Αφού εγκατέλειψε τους συμμάχους της Αθηναίους, η Όλυνθος έγινε ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την επικράτηση του Φιλίππου και του Mακεδονικού Kράτους.
Άγρια κι απρόσιτα πολλά από τα μέρη της Χαλκιδικής. Τα στοιχεία της φύσης αποκαλύπτονται σε όλη τους τη δύναμη. Οι φωτιές από τις αστραπές του Δία και η δύναμη των βυθών του Ποσειδώνα, οι κραυγές των Γιγάντων (το κάτω μέρος των οποίων ήταν σώμα φιδιού) και η βαθιά υπόκωφη βουή που βγαίνει μέσα από τα έγκατα της γης, μαζί με την τρομερή οργή των Θεών για την ασέβεια των εχθρών τους, κάνουν τον τόπο απόκοσμο και παράξενο . Άγρια λιοντάρια και βόδια με τεράστια κέρατα καταβρόχθισαν τις καμήλες του Ξέρξη, όσο οι άνθρωποι του άνοιγαν το 481 π. Χ. διώρυγα που ένωνε την Άκανθο με το ανώτερο σημείο του Σιγγιτικού κόλπου (κόλπου του Αγίου Όρους), προκειμένου να αποφύγουν τις τρομερές φουρτούνες του Ακρόθωου, του ακρωτηρίου του Άθωνα. Κοντά στα Νέα Ρόδα, στον όρμο Πρόβλακα ή Προύλακα (είναι προφανής η παραφθορά της λέξης Προ-αύλακος) υπάρχουν ακόμη τα ίχνη της. Οι Γίγαντες και οι Ολύμπιοι συγκρούσθηκαν – κατά μια άποψη – στην Παλλήνη, που πήρε το όνομά της από την κόρη της νύμφης Μενηίδος και του Σίθωνα. Μπορεί όμως να συνδέεται και με έναν από τους εξαγριωμένους Γίγαντες, τον Πάλλαντα.
Ένας άλλος, ο Άθως, σήκωσε το μεγαλύτερο βουνό της Θράκης και το εκσφενδόνισε στη Μακεδονία. Εκείνο τότε έπεσε πάνω σε μια χερσόνησο, που από τότε ονομάζεται χερσόνησος του Άθω. Ο δε αδερφός τους, Εγκέλαδος, μπορεί ακόμη να κοιμάται μέσα στη γη της Χαλκιδικής, κάτω από το νησί που πάνω του έριξε η Αθηνά, και με κάθε γύρισμά του να κάνει ολόκληρο τον τόπο να δονείται.
Έτοιμο να λειτουργήσει είναι το μεγαλύτερο επίγειο διαστημικό παρατηρητήριο ALMA. Στην ουσία πρόκειται για ένα«πάρκο» ραδιοτηλεσκοπίων και πριν λίγα 24ωρα τοποθετήθηκε το 16ο από τα συνολικά 66 ραδιοτηλεσκόπια από τα οποία θα αποτελείται. Η δημιουργία του είναι προϊόν της συνεργασίας Ευρώπης, ΗΠΑ και Ιαπωνίας και όπως ήταν προγραμματισμένο με την τοποθέτηση του 16ου τηλεσκοπίου το παρατηρητήριο ξεκινά την λειτουργία του και την εξερεύνηση του Διαστήματος. Το πιο μεγάλο και «ψηλό»
Το ALMA βρίσκεται στην περιοχή Chajnantor στην έρημο Ατακάμα που είναι η πιο ξηρή και άνυδρη περιοχή του πλανήτη και άρα ιδανική για διαστημικές παρατηρήσεις αφού ο ουρανός είναι πάντα καθαρός από νεφώσεις και άλλα φυσικά εμπόδια.
Για την τοποθέτηση των ραδιοτηλεσκοπίων επιλέχθηκε ένα σημείο σε ύψος πέντε χιλιάδων μέτρων που είναι και το μεγαλύτερο υψόμετρο στο οποίο υπάρχει εγκατάσταση διαστημικής παρατήρησης πάνω στην Γη. Κάθε ένα από τα ραδιοτηλεσκόπια διαθέτει μια κεραία με διάμετρο 12 μέτρα ενώ το βάρος κάθε τηλεσκοπίου ζυγίζει 100 τόνους.
Πόλος επιστημονικής έλξης
Το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την ανυπομονησία της επιστημονικής κοινότητας για την λειτουργία του ALMA πιστοποιεί το γεγονός ότι οι επιτελείς του παρατηρητηρίου έχουν δεχθεί περισσότερες από χίλιες αιτήσεις επιστημόνων να εργαστούν σε αυτό.
Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί και να ξεκινήσει η πρώτη έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στο παρατηρητήριο. Σε αυτή την πρώτη φάση της λειτουργίας του υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν περίπου 100 ερευνητικά προγράμματα.
Το πρώτο τηλεσκόπιο του ALMA τοποθετήθηκε το 2009 και το τελευταίο είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί στα τέλη του 2013. Με την τοποθέτηση και του 66ου τηλεσκοπίου το παρατηρητήριο θα μπορεί να παράγει εικόνες με ποιότητα δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.
ο Εργατικός βουλευτής Perth της Δυτικής Αυστραλίας και σκιώδης πολιτειακός υπουργός Πολιτισμού
και Τεχνών. Χωροταξίας, Πολυπολιτισμού και Ιθαγένειας
John Hyde,
ο οποίος επισκέφθηκε τα Σκοπια, διαβεβαίωσε κυβερνητικά στελέχη της κυβέρνησης των Σκοπίων, ότι οι υποστηρικτές της «Μακεδονίας» στην Αυστραλία, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, εργάζονται για την αναγνώρισή της με το συνταγματικό της όνομα.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και απερχόμενο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε:
Στην Αυστραλία υπάρχουν σθεναροί υποστηρικτές της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.
Εργαζόμαστε με στόχο να προωθήσουμε την αναγνώριση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”
υπό το συνταγματικό όνομα.
Ερχόμαστε με στόχο να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις της Δυτικής Αυστραλίας και της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.
Η Δυτική Αυστραλία αυτή τη στιγμή αποτελεί οικονομική δύναμη στην Αυστραλία. Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στη “Μακεδονία” συνάδελφος από το Εργατικό Κόμμα».
Από την πλευρά του, ο κ. Μιλόσοσκι, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Χάιντ, τόνισε ότι η συχνή συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων της Αυστραλίας και της ΠΓΔΜ είναι προς όφελος μιας μεγαλύτερης πολιτικής συνεργασίας:
«Το ενδιαφέρον της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” για αύξηση της πολιτικής επικοινωνίας με την φιλική Αυστραλία είναι έντονο.
Εκεί έχουμε μια σημαντική “μακεδονική” κοινότητα, η οποία στην Αυστραλία, και ιδιαίτερα στην Περθ και στη Δυτική Αυστραλία, συνεισφέρει σημαντικά στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή και ανάπτυξη αυτής της χώρας.
Θεωρούμε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελούν οι εμπορικές συναλλαγές, η πολιτική συνεργασία και οπωσδήποτε η συνεργασία σε πολυμερές επίπεδο. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ,
ενώ οι Αυστραλιανοί και οι “Μακεδόνες” στρατιώτες συνεισφέρουν από κοινού στην αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν.
Η προσέγγιση “Μακεδονίας”-Αυστραλίας σε πολιτικό επίπεδο καθώς και η προσωπική προσέγγιση με τους βουλευτές μας από την Αυστραλία μπορεί να βελτιώσει την αυστραλιανή πολιτική όσον αφορά ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος
και προβολής της “μακεδονικής” εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας παγκοσμίως αλλά και στην ίδια την Αυστραλία»
δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι,
ευχαριστώντας τον κ. Χάιντ τόσο για τις δικές του προσπάθειες όσο και για τις προσπάθειες του κόμματός του για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της ΠΓΔΜ.
Η δήλωση του κ. Hyde φιλοξενείται και στον ιστότοπο της βουλής της ΠΓΔΜ
όπου ο Αυστραλός βουλευτής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σώματος παρουσία του βουλευτή MiIorad Dodevski, υπευθύνου για την Αυστραλία, και του επίτιμου προξένου της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία.
“We are here to strengthen the connections between Western Australia and Macedonia” At the moment Western Australia is one of the Australia’s strongest economic region. We are making efforts to acknowledge the Republic of Macedonia under its constitutional name”
φέρεται να διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του.
Υπενθυμίζεται, ότι η Αυστραλία αρνείται από το 1994 να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν και δέχονται οι κυβερνήσεις της χώρας.
Η πρώην Εργατική Κυβέρνηση Κίτινγκ υιοθέτησε το 1994 το περιγραφικό FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), που προβλέπει η σχετική απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η απόφαση του 1994 εξακολουθεί να ισχύει και την επαναβεβαίωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ.
Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ απο τόσο πολλούς λαούς, οι οποιοι δεν προσέφεραν τίποτα εις αυτήν. F. Nizsche
Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σας ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Ουίνστον Τσώρτσιλ
«Πρέπει να κλείνεις τα αυτιά σου όποτε καλείσαι να πωλήσεις τη γη των προγόνων σου. Πρόσεξε μην πωλήσεις τα κόκαλα του πατέρα και της μητέρας σου» Ινδιάνικη φυλή Νε Περσέ(Nez Perce)
Ου γαρ ο δικαστής, ουδ’ ο βουλευτής, ουδ’ ο εκκλησιαστής άρχων εστί, αλλά το δικαστήριον, η βουλή και ο δήμος. Αριστοτέλης
Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα, ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα,των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι.
Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι, και Μαμμωνάδες βάρβαροι,και χαύνοι λεβαντίνοι, λύκοι ώ κοπάδια οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι κι οι χαροκόποι αδιάντροποι και πόρνη η Ρωμιοσύνη.