ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ



ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΜΙΚΡΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ.
ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΤΑΙΡΑ ΜΠΑΝΚΣ ( ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΩΡΘΩΘΕΙ).
ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΝΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΣΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ .
ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΠΙΝΑΛΟΝΓΚΑ........
ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΛΟΓΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΤΗΝ ΣΠΙΝΑΛΟΝΓΚΑ.
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΩΡΑ ΕΓΩ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΤΟ ΝΗΣΙ " ΤΗΣ VICTORIA HISLOP, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΣΧΗΜΟ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ;
ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΑΝ ΚΑΤΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ;

ΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΕΤΡΟ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΥΡΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ (ΤΟ ΝΑΒΑΡΙΝΟ) ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΜΕΘΩΝΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΟΣΕ ΤΟ ΕΘΑΨΕ.
ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΝΟ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΑΣ (ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ) ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ. ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ; ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΣΤΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ!
ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΚΥΡΙΟΙ ΤΡΟΠΟ ΘΕΛΕΙ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Κατηγορηματικά αντίθετη ήταν η πλειοψηφία των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την επίδειξη μόδας που ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του αμερικανικού Next Top Mode στα ενετικά φρούρια της Σπιναλόγκας και της Καζάρμας στη Σητεία.

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί απέναντι από την Ελούντα στην ανατολική Κρήτη, που από το 1903 μέχρι το 1957 το νησί έγινε λεπροκομείο, γεγονός για το οποίο έμεινε και στην ιστορία. Μετά την αναχώρηση και των τελευταίων λεπρών, το νησί εγκαταλείφθηκε.

Το αίτημα ήρθε στο Συμβούλιο λίγο αργά -τα φρούρια ζητούνταν για την περίοδο από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου. Ωστόσο, ο λόγος που δεν εγκρίθηκε δεν ήταν η καθυστέρηση, αλλά το γεγονός ότι δεν συνάδει με τα μνημεία.

Η συζήτηση δεν επεκτάθηκε ούτε καν στη χορήγηση άδειας φωτογράφησης και κινηματογράφησης που ζητήθηκε να γίνουν στους παραπάνω χώρους για την ίδια εκπομπή.

ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Η ΣΠΙΘΑ


ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΣΠΙΘΑ" ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

η επιστολή παραίτησης του Γ. Καραμπελιά από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της «Σπίθας»

«Σύντροφοι γρηγορείτε, ο παλιός κόσμος είναι ήδη πίσω σας»*…

Τα τελευταία γεγονότα στο εσωτερικό της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών έχουν τροχοδρομήσει αρνητικότατες εξελίξεις για το εγχείρημά μας. Η έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας, που παρατηρήθηκε στη συνδιάσκεψη, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά συνέχεια μιας τακτικής μηνών, με διαρκείς αντεγκλήσεις και συγκρούσεις χωρίς αρχές· αυτές, δυστυχώς, δεν αντανακλούν μόνο προσωπικές στρατηγικές, ή απειρία σε επίπεδο Σπιθών, αλλά εκπορεύονται κατ’ εξοχήν από λανθασμένες επιλογές και τακτικές της ίδιας της ηγεσίας της κίνησης:

Η αλλαγή τριών (ή μήπως τεσσάρων;) οργανωτικών υπευθύνων, η προώθηση πέντε ή έξι νέων «οργανωτικών» σχημάτων και η έλλειψη παραγωγής πολιτικής –δεν υπάρχει ούτε μία επιτροπή επεξεργασίας θεμάτων– καταδεικνύουν μια μονόπλευρη εμμονή σε ένα μοντέλο οργάνωσης, σύμφωνα με το οποίο οι Σπίθες λειτουργούν μόνο ως μηχανισμοί προετοιμασίας μαζικών εκδηλώσεων της ηγεσίας της κίνησης, με πενιχρή αν όχι ανύπαρκτη παρέμβαση σε μαζικά κινήματα.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι τη συνδιάσκεψη, έθετα σε δεύτερη μοίρα αυτές τις διαπιστώσεις μου, κρίνοντας πως η «εξωτερική» δυναμική της Κίνησης υπερκάλυπτε τις εσωτερικές αδυναμίες –κάποτε και φαιδρότητες– στη λειτουργία μας. Εξ άλλου, είχα αποδεχτεί τη συμμετοχή μου στην Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή της Κίνησης, παρά τους ενδοιασμούς μου, διότι η κρίση που περνάει η χώρα υποχρεώνει σε συστράτευση όλους όσους συμφωνούν γύρω από το τετράπτυχο, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική ισορροπία, άμεση δημοκρατία.
Η Συνδιάσκεψη αποτέλεσε όντως ένα σημείο καμπής, όπως έγραφα σε πρόσφατο κείμενό μου. Κατ’ αρχάς θετικά, διότι με μεγάλη προσπάθεια κατορθώσαμε να μη βγούμε διασπασμένοι από αυτήν, παρά τις αντίθετες και συντονισμένες προσπάθειες, γεγονός που δείχνει τη δύναμη ενός συλλογικού σώματος. Επειδή όμως, για κάποιους, ο κίνδυνος είναι ακριβώς η συγκρότηση ενός συλλογικού υποκειμένου που διασκέπτεται, συνεδριάζει και αποφασίζει, αμέσως μετά, επικράτησαν τα αρνητικά στοιχεία και άρχισε μια μεθοδευμένη συκοφαντική εκστρατεία, με στόχο την αποχώρηση ενός μέρους της Κίνησης. Και δεν μπορώ να ερμηνεύσω διαφορετικά την αθρόα δημοσίευση ψευδολόγων κειμένων, τη στιγμή που, επί μήνες, κείμενά μου –που συχνά είχα γράψει με προτροπή του ίδιου του Μ. Θεοδωράκη (για παράδειγμα, κείμενό μου για τις Θέσεις της Σπίθας ή για τα γεγονότα της Κερατέας, κ.λπ.)– έμειναν αδημοσίευτα σε αυτή την, ξαφνικά, τόσο «δημοκρατική» ιστοσελίδα.
Αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με τις πρόσφατες συμμαχίες με ένα κομμάτι του συστήματος, το οποίο γυρεύει σήμερα να επιπλεύσει πάνω σε ένα αντιμνημονιακό σωσίβιο, οπότε ο ρόλος της Σπίθας γίνεται πολύ πιο διακοσμητικός, ενώ ενισχύεται η παρουσία και ο ρόλος παραγόντων που επιζητούν εκλογική επιβεβαίωση και βουλευτικούς θώκους. Δυστυχώς, κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε «μια από τα ίδια», τη στιγμή που ο ελληνικός λαός, μέσα στη δίνη της κρίσης, δεν έχει ανάγκη από ένα πολιτικό σχήμα συναρμολογημένο από τα ερείπια του υπό κατεδάφιση παλιού κόσμου.
Ο ελληνικός λαός, μέσα από τον υπό εξέλιξη ελληνικό «Μάη», χρειάζεται νέα πολιτικά εργαλεία, τα οποία, μέσα στο κλίμα της πραγματικής δημοκρατίας, θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του. Η ανάπτυξη ενός νέου μαζικού κινήματος, στο οποίο η Κίνηση και ο Μίκης Θεοδωράκης συνέβαλαν, αποτέλεσε το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, σήμερα όμως χρειάζονται νέα βήματα και αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να στρατεύομαι.

Οι σχεδόν πέντε δεκαετίες μιας αδιάλειπτης πολιτικής δραστηριότητας, δίχως συστημικές παρεκβάσεις, δεν μου επιτρέπουν να ανεχτώ άλλο την επανάληψη πρακτικών που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη σκληρότερη ματαίωση της πρόσφατης ιστορίας του και θέτουν σε κίνδυνο το νέο που γεννιέται. Και αυτή τη διαδρομή μου δεν θα την αμαυρώσουν αστεία ανταλλάγματα, όπως μια περίοπτη θέση σε ένα πολιτικό σχήμα, ή μια κοινοβουλευτική έδρα.
Το δικό μου όραμα είναι φτιαγμένο από άλλα υλικά. Γι’ αυτό και σας κοινοποιώ την παραίτησή μου από την Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή της ΚΑΠ, η οποία υπήρξε όντως και κατ’ εξοχήν «συμβουλευτική»! Για περισσότερες εξηγήσεις και λεπτομέρειες θα επανέλθω αν και όταν χρειαστεί.

Υ.Γ. Κάποιοι, ανενδοίαστα, αναφέρονται υβριστικά στο Άρδην και τη Ρήξη. Μπορώ να πληροφορήσω τους καλόπιστους –όχι βέβαια τους υβριστές–, ότι το Άρδην από το 1996 και η Ρήξη σε δύο περιόδους μετά το… 1980, αποτελούν συλλογικά εγχειρήματα μιας αναγνωρισμένης ποιότητας με εκατοντάδες συνεργάτες και συμβολή όσο κανένα άλλο έντυπο στην Ελλάδα στη διαμόρφωση του ιδεολογικού χώρου στον οποίο κινείται και η ΚΑΠ. Μερικοί από αυτούς συμμετέχουν στη Σπίθα, όχι όλοι βεβαίως, ούτε καν ολόκληρη η συντακτική επιτροπή των εντύπων μας. Και αν επαίρομαι για κάτι δεν είναι για τα δεκάδες βιβλία που έχω γράψει, ούτε για τους προσωπικούς μου αγώνες, όσο για το ότι μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες έχω συμβάλει στη διαμόρφωση συλλογικών υποκειμένων που διαμορφώνουν ανθρώπους με υψηλό πνευματικό επίπεδο, γενναίο φρόνημα και υψηλό ήθος. Αυτό το ήθος που λείπει από τους υβριστές και όσους δεν πάσχισαν ποτέ ειλικρινά για τίποτε το συλλογικό στη ζωή τους.

Γιώργος Καραμπελιάς

* Σύνθημα από τους τοίχους του Μάη του ’68

ΥΓ: ΕΦΥΓΕ Ο ΛΗΝΑΙΟΣ,ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ( Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΤΗ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ Η ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ;) ΤΩΡΑ Ο ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ;



ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


Γράφει ο Γρηγόρης Ζωγραφάκης

Να στείλουμε ένα μεγάλο χαιρετισμό στην απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που κρίνει συνταγματικό το Μνημόνιο και τα μέτρα που απορρέουν από αυτό….Το σκεπτικό..... στο οποίο κινήθηκε η απόφαση ήταν ότι ήταν αναγκαία η θυσία του ιδιώτη για το Δημόσιο Συμφέρον…
Κάτι που σαφώς θα είχε βάση αν πέρα πάσης αμφιβολίας είχαν αποκλειστεί όλες οι εναλλακτικές….Κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται από πουθενά….

Δεύτερον είναι Συνταγματική κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας η εκχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας που προκύπτει από την παραίτηση, που υπογράφει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ., από κάθε ασυλία που παρέχει η Εθνική Κυριαρχία…;
Kι αν ναι προκαλούμε το Δικαστικό Σώμα να μας αναφέρει το άρθρο του Συντάγματος που αναφέρει απώλεια εδαφικής ακεραιότητας λόγω χρεών ή άλλης έκτακτης ανάγκης….

Δεν θα μιλήσουμε και για τις εκτροπές που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν και που κατέλυσαν τη Λαϊκή Βούληση και Κυριαρχία…..Δεν θα αναφέρουμε κάτι για το σφετερισμό της Εκτελεστικής Εξουσίας που από Λειτουργός της Λαϊκής Κυριαρχίας καταστάθηκε όργανο των Εταίρων και των απαιτήσεων τους….Ούτε για τους εκβιασμούς στη Νομοθετική Εξουσία…..Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σε άλλη αίθουσα….

Η βάση του βουλεύματος ήταν καθαρά τοποθετημένη με πολιτικούς όρους και όχι νομικούς….Θα θυμήσω μόνο το εξής περιστατικό…:

Ο Βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος ο Μέγας είχε παλάτι το Σαν Σουσί στο Πότσδαμ. Δίπλα στο παλάτι του υπήρχε ένας ανεμόμυλος που.... έκανε θόρυβο και δεν άφηνε το Βασιλιά να κοιμηθεί ήσυχα. Ο Βασιλιάς ζήτησε να αγοράσει τον ανεμόμυλο, όμως ο μυλωνάς αρνήθηκε, επειδή τον θεωρούσε ιερή κληρονομιά. Ο Φρειδερίκος ο Μέγας τον απείλησε ότι θα πάρει τον μύλο με τη βία. Ο μυλωνάς δεν πτοήθηκε καθόλου και απάντησε με τη φράση που έμεινε παροιμιώδης «Ναι, αλλά υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο». Ο Βασιλιάς δεν θύμωσε καθόλου. Αντίθετα, ικανοποιήθηκε για την εμπιστοσύνη που έτρεφε ο λαός του στη Δικαιοσύνη της χώρας του.

Εμείς άραγε μπορούμε να το πούμε αυτό σήμερα….;

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ

«Για ένα κομμάτι ψωμί» ξεπουλιούνται σε ξένους ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, τράπεζες, λιμάνια και σε όποιες άλλες ΔΕΚΟ συμμετέχει με ένα μεγάλο ποσοστό το δημόσιο.
Οι τιμές των «ασημικών» του δημοσίου (βάσει της αξίας των μετοχών τους σήμερα στο χρηματιστήριο) βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (τυχαίο; δε νομίζω), δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ομίλους και επιχειρηματίες του εξωτερικού να αγοράσουν Ελλάδα σχεδόν τζάμπα.

Επίσημος πίνακας που κυκλοφορεί σε ομίλους επενδυτών του εξωτερικού αποκαλύπτει τις τιμές και τα δικαιώματα του δημοσίου στις προς πώληση κρατικές υπηρεσίες.
Και τα στοιχεία αυτά λένε:

ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΞΙΑ 2009 ΑΞΙΑ 2011
ΟΤΕ 578.377.000 294.090.000
ΤΑΧ.ΤΑΜΙΕΥΤΗΡ. 462.314.000 274.680.000
ΟΛΘ 37.343.000 32.693.000
ΟΠΑΠ 2.296.098.000 1.225.598.000
ΟΛΠ 86.567.000 80.850.000
ΕΥΔΑΠ 211.061.000 136.873.000
ΑΤΕ 2.407.848.000 371.971.000
ΕΛΠΕ 804.431.000 694.250.000
ΔΕΗ 597.516.000 368.369.000
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 60.196.000 14.863.000
ALPHA 25.676.000 10.450.000
ΕΥΑΘ 99.316.000 67.808.000
ΕΘΝΙΚΗ 182.077.000 52.432.000

ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ


H Ελλάδα και η ευρωζώνη πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα - και να αρχίζουν να προετοιμάζονται για στάση πληρωμών, συστήνει στην Ελλάδα η βρετανική εφημερίδα.

Η πολιτική συνταγή είναι λάθος και αυτό διαπιστώνεται εύκολα από τις συνεχείς διαδηλωσεις του ελληνικού λαού, τις εσωτερικές αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα, το οποίο πιέζεται ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή των επιπλέον δρακόντειων μέτρων, επισημαίνεται στο άρθρο.

"Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει ήδη προσπαθήσει να αλλάξει το σχέδιο να απαντήσει σε ένα βασικό παράπονο των διαδηλωτών, με τη μείωση της αύξησης της φορολογίας των καυσίμων και του φόρου περιουσίας, και προσπαθώντας να περιορίσει τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα στοχεύοντας στους αυτοαπασχολούμενους".

Η κατάσταση στην Ελλάδα επισημαίνει η Guardian δυσκολεύει καθώς οι μισθοί έχουν μειωθεί έως και 25%, οι υπάλληλοι νιώθουν ανάσφάλεια φοβούμενοι ότι η εταιρεία που εργάζονται θα πουληθεί ή θα καταργηθεί, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική εύρεσης εργασίας.

"Μια απότομη και δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό - σε τελική ανάλυση για να κρατήσει στη ζωή τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη που έχουν δανείσει από αμέλεια .

Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά τώρα, το status quo δεν είναι βιώσιμο. Αντί να αναβάλει το αναπόφευκτο που είναι η ελληνική χρεοκοπία , θα ήταν πολύ πιο έξυπνο να προετοιμαστεί για αυτό.

Η Ευρωζώνη πρέπει να ανακεφαλαιοποίησει τις ελληνικές και άλλες τράπεζες της ευρωζώνης με αντάλλαγμα μετοχικά μερίδια. Επίσης, πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή τους να σταθούν πίσω από την ευρωπαϊκό διατραπεζικό δανεισμό, και να κρατήσουν την άντληση χρήματος στο σύστημα.

Θα πρέπει να ακολουθήσει μια διατεταγμένη στάση πληρωμών στο ελληνικό κρατικό και εμπορικό χρέος, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των εκκρεμών υποχρεώσεων για να δούμε αν κάποια από τα χρέη είναι απεχθείς και δεν θα πρέπει να επιστραφούν σε όλους. Και πρέπει να υπάρχει μια απότομη χαλάρωση των σχεδίων λιτότητας.

Ας μην κοροϊδευόμαστε ότι αυτό θα είναι εύκολο - αλλά τουλάχιστον δεν θα είναι τόσο αδύνατη η επίτευξη του είδους της αυτοκτονίας λιτότητας που η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει."

Αναστασία Καζαντζάκη

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ.........


Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υπολογιζόμενο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ) μειώθηκε το 2010 στην Ελλάδα κατά 5 μονάδες σε σχέση με το 2009.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη των «27».

Συγκεκριμένα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ στη χώρα μας ήταν το 2010 89 μονάδες (Ε.Ε.: 100), ενώ το 2009 ήταν 94 μονάδες και 98 μονάδες το 2007. Η χώρα μας καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην παλαιά Ευρώπη των «15», με τελευταία την Πορτογαλία (81%), τη 10η θέση στην ευρωζώνη και τη 16η θέση στην Ευρώπη των «27», αμέσως μετά την Κύπρο (98%). Ο ελληνικός δείκτης απέχει κατά 11% από το μέσο κοινοτικό όρο.

Η πορεία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, υπολογιζόμενου σε ΜΑΔ, στη χώρα μας είναι η εξής: κατά την 5ετία 1995-2000 παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 72% του μέσου κοινοτικού, το 2001 ανήλθε στο 74%, το 2002 στο 78%, το 2003 στο 81%, το 2005 στο 82%, το 2006 - 2007 στο 98%, το 2008 και το 2009 στο 94% και 89% το 2010.

Το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη των «27» έχει για το 2010 το Λουξεμβούργο (283% του μέσου κοινοτικού) και το χαμηλότερο η Βουλγαρία (43%)... Στις υποψήφιες χώρες, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα έχει η ΠΓΔΜ (35% του μέσου κοινοτικού).

6,2% μειώθηκαν οι μισθοί

* Ακόμη μία στατιστική έρευνα της Eurostat ήρθε να επιβεβαιώσει ότι στην Ε.Ε. οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Συγκεκριμένα, η Eurostat αναφέρει ότι ενώ οι μισθοί στην Ελλάδα και την Ιρλανδία έχουν μειωθεί κατά 6,2% και 2,6%, αντίστοιχα, από το πρώτο τρίμηνο του 2010, στη Γερμανία και τη Γαλλία οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,2% και 3,4%, αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι. *

ΩΚΕΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ


Μία νέα μελέτη των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από τον μικρό παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, επιβεβαιώνουν προηγούμενες οι οποίες είχαν δείξει ότι είναι πολύ πιθανό κάτω από το παχύ στρώμα πάγων να βρίσκεται ένας ωκεανός.

Μάλιστα η νέα έρευνα κάνει ένα βήμα περισσότερο κάνοντας λόγο για αλμυρό ωκεανό. Αν αυτό ισχύει οι πιθανότητες ύπαρξης κάποιων μορφών ζωής εκεί πολλαπλασιάζονται αφού, όπως έχει αποδειχθεί στη Γη, η αλατότητα (σε φυσιολογικά επίπεδα) βοηθά στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής.

Ο υπόγειος ωκεανός

Ο Εγκέλαδος είναι ένα παγωμένο φεγγάρι με διάμετρο μόλις 500 χιλιόμετρα το οποίο είναι καλυμμένο από νιφάδες πάγου που ανακλούν το 90% του ηλιακού φωτός. Για αυτό και οι επιστήμονες το καταγράφουν ως το πιο ανακλαστικό σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία, που εικάζεται ότι διαθέτει ένα ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της.

Ωστόσο η εξερεύνηση του Εγκέλαδου από το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του παρείχε στους ερευνητές στοιχεία ικανά ώστε να πιστεύουν ότι και σε αυτόν τον δορυφόρο υπάρχει νερό σε υγρή μορφή κάτω από την παγωμένη επιφάνεια. Πολλοί μάλιστα θεωρούν πλέον ότι ο Εγκέλαδος είναι πιο πιθανό να διαθέτει υπόγειο ωκεανό από ό,τι η Ευρώπη.

Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει συζήτηση ώστε να διεξαχθεί εκεί -και όχι στην Ευρώπη όπως προγραμματιζόταν μέχρι τώρα- μια αποστολή εντοπισμού και εξερεύνησης του ωκεανού.

Οι αλμυροί πίδακες

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία επικέντρωσαν την προσοχή τους στα υλικά που εκτοξεύουν οι πίδακες που υπάρχουν στον Εγκέλαδο. Από τους πίδακες εκτοξεύονται περίπου 200 κιλά υδρατμών μαζί με κόκκους πάγου και άλλα υλικά. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλα τα σωματίδια των πιδάκων είναι πλούσια σε αλάτι και πιθανώς προέρχονται από αλμυρό νερό που βρίσκεται σε βάθος 80 χιλιομέτρων κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου.

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι το αλάτι προέρχεται από πετρώματα που διαλύονται μέσα στο νερό. Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις παρατηρήσεις στον Εγκέλαδο υποδεικνύουν επίσης ότι ο δορυφόρος είναι γεωλογικά ενεργός και εκτός των άλλων διαθέτει θερμική ενέργεια.

Ο συνδυασμός θερμικής ενέργειας και νερού σε υγρή μορφή είναι έτσι και αλλιώς από μόνος του ικανός για να οδηγήσει στην ανάπτυξη ζωής. Αν προσθέσουμε σε αυτόν και επιπλέον συστατικά όπως το αλάτι οι πιθανότητες αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

H έρευνα δημοσιεύεται στο κορυφαίο βρετανικό περιοδικό Nature.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2011


Τα Προμήθεια, ως πανελλήνιος θεσμός που σκοπό έχει να μας φέρει σ' επαφή με τον πολιτισμό, το πνεύμα και τις αξίες των προγόνων μας, διανύουν ήδη το δέκατο έκτο έτος συνεχούς παρουσίας τους.

Με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τρύφωνα Ολύμπιο, λαμβάνουν χώρα στο φιλόξενο Λιτόχωρο καθώς και στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου χιλιάδες επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να ανταμώσουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Όρους των Θεών.

Να γνωρίσουν το ελληνικό πνεύμα και έθος, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και τελεστικά δρώμενα, να μετάσχουν σ' αυτά ως αναζωογονητική μύηση στις αρχέγονες πηγές που μας γέννησαν, να νιώσουν με κατάνυξη την πατρώα ψυχή, να έρθουν σ' επαφή με την κοσμοθέαση των προγόνων μας.

Υπό την αμέριστη αρωγή του Δήμου Δίου - Ολύμπου και των τοπικών αρχών, οι εκδηλώσεις της Παρασκευής 1 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν κυρίως στο Λιτόχωρο, ενδυναμώνοντας την οικονομική ζωή των φιλόξενων κατοίκων του με την εισροή εκατοντάδων επισκεπτών.

Την ημέρα αυτή, από ώρα 17:00 και στα πλαίσια της σύνδεσης των Προμηθείων με τα σύγχρονα προβλήματα, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη απεγκλωβισμού τραυματία από τρακαρισμένο όχημα με την συνεργασία ανδρών της τοπικής ΕΜΑΚ (της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιτοχώρου) και του τοπικού ΕΚΑΒ, υπό την επιμέλεια του πανελλαδικής κυκλοφορίας περιοδικού Auto Τρίτη.

Στη συνέχεια, ώρα 21:00, θα γίνει πομπή των Προμηθειέων στους κεντρικούς δρόμους του Λιτοχώρου με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, η οποία θα καταλήξει στο υπαίθριο θέατρο για να λάβουν χώρα οι τελετές έναρξης των εκδηλώσεων με θεατρικά δρώμενα και συναυλίες.

....Οι γιορτές των Προμηθείων επιχειρούν την ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας τον οποίο προβάλλουν και αναδεικνύουν στις εκδηλώσεις. Όχι σαν άγονη λατρεία ενός νεκρού παρελθόντος αλλά ως έκφραση του ζωντανού και ρέοντος Λόγου εκείνων στους οποίους αναγνωρίζει η σώφρων ανθρωπότητα ότι τους οφείλει τα πάντα. Ως έναυσμα επίκαιρου και γόνιμου προβληματισμού για διεξόδους στα αδιέξοδα του σήμερα, με άξονα σκέψης και πλαίσιο αναφορών την κοσμοαντίληψη εκείνων.....

Τα Προμήθεια είναι μια γιορτή για όλους όσους τιμούν την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ευπρόσδεκτοι στις γιορτές των Προμηθείων είναι όλοι όσοι νιώθουν πως η διαύγεια σκέψης και οι αξίες των προγόνων μας, μπορούν ν' αποβούν βατήρας πνευματικής παλιγγενεσίας, ελπίδας και αντίστασης στους μαζικούς ισοπεδωτικούς μηχανισμούς της εποχής μας.

Οράτε το μέλλον, ευγένειαν ασκείτε, επαινείτε αρετήν

Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!

Επιτροπή Προμηθείων 2011



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2011»

Πέμπτη 30 Ιουνίου
Τόπος: Άλσος Προμηθέως
Από ώρα 17:00 Συνάντηση γνωριμίας
Συγκέντρωση και κατασκήνωση στο Άλσος Προμηθέως των φίλων Προμηθειέων απ' όλη την Ελλάδα.
ώρα 21:00, Συμπόσιο γνωριμίας
Συμπόσιο με τα εδέσματα που θα φέρουν μαζί τους οι κατασκηνωτές και οι επισκέπτες. Θέμα συζητήσεως: "Ο Διόνυσος ως θεός των κοινωνικών αλλαγών".
Φιλότητα και αδελφότητα αναγκαίες ιδιότητες και καλώς να "συμπίωμεν, συμφάγωμεν και συζητήσωμεν".

Παρασκευή 1 Ιουλίου
Τόπος: Λιτόχωρο, κεντρικό πάρκο
ώρα 17:30, Ενημέρωση Οδικής Ασφάλειας
Ενημέρωση του κοινού για το σημαντικό θέμα της Οδικής Ασφάλειας όπου χιλιάδες συμπατριώτες μας πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος.
Με τη συνεργασία του Περιοδικού Auto Τρίτη, θα.παρουσιαστεί απεγκλωβισμός τραυματία από τρακαρισμένο και φλεγόμενο όχημα παρουσία κοινού με τη συμμετοχή ομάδας της ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιτοχώρου.

Τόπος: Δίον, είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου
ώρα 20:00, Παραλαβή καθάριου ύδατος, χώματος και δάφνης
Δρομείς φέροντες αρχαϊκές ενδυμασίες οπλιτών, θα παραλάβουν από την ιερή πόλη των Μακεδόνων Δίον καθάριον ύδωρ εξαγνιστικό, χώμα και δάφνη, και θα τα μεταφέρουν με ελαφρύ τροχάδην στο Λιτόχωρο (απόσταση 10,2 χλμ.) για τις τελετές ενάρξεως των εκδηλώσεων.

Τόπος: Λιτόχωρο, κεντρικοί οδοίώρα 20:45, Προμηθεϊκή Πομπή
Μεγάλη πομπή των Προμηθειέων με πυρσούς, γκάιντες και τύμπανα μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Λιτοχώρου. Η πομπή θα καταλήξει στο υπαίθριο θέατρο του Λιτοχώρου.

Τόπος: Λιτόχωρο, Υπαίθριο Θέατροώρα 21:30, Τελετές έναρξης των Προμηθείων 2011
Τελετουργική έναρξη των εκδηλώσεων του τριημέρου με την αφή του Προμηθεϊκού Πυρός.
ώρα 21:50, "Διονυσιακός Διθύραμβος"
Παρουσίαση Τελετουργικού - θεατρικού δρώμενου από την Ομάδα «Διόνυσος Ελευθερεύς».
ώρα 23:00, Κάβειρος
Συναυλία του μουσικού σχήματος «Κάβειρος».
ώρα 23:30, Τέθριππον
Συναυλία του μουσικού σχήματος «Τέθριππον».

Σάββατο 2 Ιουλίου
Τόπος: Ενιπέαςώρα 10:00, Επίσκεψη στα νερά του Ενιπέα
Συγκέντρωση των ενδιαφερομένων στις 10:00 στην κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου και αναχώρηση για τα νερά του Ενιπέα (στην κατεύθυνση προς Πριόνια).

Τόπος: Άλσος Προμηθέως
ώρα 10:00, Επίκουρος - Δημόσια Συζήτηση
Δημόσια συζήτηση για τον αρχαίο φιλόσοφο Επίκουρο και την Επικούρεια φιλοσοφία
ώρα 11:00, Παίδων Δρώμενα: Το Κέρας της Αμάλθειας
Το Κέρας της Αμάλθειας αποτελεί ένα κυνήγι θησαυρού γνώσεων και λέξεων όπου μέσα απο διασκεδαστικό παιχνίδι, τα παιδιά γίνονται κοινωνοί της γλώσσας και της ιστορίας.
Συμμετέχουν όλα τα παιδιά στο Άλσος.
ώρα 14:00, Δημόσια Συζήτηση για την Πυθαγόρειο φιλοσοφία
ώρα 15:00, Μαγείρευμα του Κυκεώνα
Προετοιμασία και μαγείρευμα του κυκεώνα (αρχαιοελληνικό έδεσμα μαγειρευμένο από ποικιλία δημητριακών).
ώρα 17:30, Παίδων Δρώμενα
Αθλοπαιδιές, αγωγή και δημιουργική απασχόληση των παιδιών.
ώρα 18:15, Διανομή του Κυκεώνα
Αρχαιοελληνικό έδεσμα μαγειρευμένο από ποικιλία δημητριακών.
Επιμέλεια: Πολιτιστικός Σύλλογος «Προμηθεύς Πυρφόρος».
ώρα 18:30, Ποιητικόν Βήμα
Απαγγελίες Ποιητών με θέμα: Προμηθέας - Προμηθεϊκό Πυρ
ώρα 21:00, Καλωσόρισμα
Χαιρετισμοί επισήμων, Χαιρετισμός Τρύφωνος Ολύμπιου
ώρα 21:30, Έναρξη μυσταγωγικών δρώμενων υπό τον τίτλο: "Προμηθεϊκόν Πυρ, Αείζωον και αεί υπάρχον"
ώρα 23:00, Βακχεύεστε!
Βακχική μουσική και διονυσιακός χορός με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Κυριακή 3 Ιουλίου
Τόπος: Άλσος Προμηθέως
ώρα 09:30, Τελετή Ηλιοδίτης
ώρα 10:30, Ονοματοδοσίες με το τυπικό της πατρώας παράδοσης.
ώρα 12:00, Κοινό των Ελλήνων
Καθιερωμένη συζήτηση των διοργανωτών με τους επισκέπτες των Προμηθείων για θέματα που άπτονται του ελληνισμού.
ώρα 14:00, Λήξη των Προμηθείων 2011

ΟΥΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ


Προσβλητικές δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού στο Westminster

Με νέα τοποθέτηση του ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε σαφές ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να δώσει «φράγκο» για μία νέα προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας.

Αυτή τη φορά αναφέρθηκε και στα «ελγίνεια μάρμαρα» του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής τους στην Ελλάδα.

«Η Βρετανία δεν χάνει τα μάρμαρα της» ήταν η απάντηση του Ντέιβιντ Κάμερον, σε τοποθέτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης που τον προέτρεψε να επιστρέψουν τα μάρμαρα σε αυτούς που ανήκουν και να αποκατασταθεί μία αδικία 200 ετών. Συνεχίζοντας ο βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, δεν πρόκειται να δώσει ούτε λεφτά, ούτε μάρμαρα στην Ελλάδα. Παράλληλα, κατηγόρησε Ελλάδα και ευρωζώνη για τη δυσοίωνη θέση που βρίσκονται.

ΥΓ: Δέν μπορώ νά καταλάβω κάτι,ποιός έδωσε τό δικαίωμα στόν οποιονδήποτε κύριο Ντείβιντ Κάμερον νά δηλώνει ότι" η Βρετανία δέν χάνει τά μάρμαρά της" κλεμμένα είναι κύριε κλεμένα αλλά είστε τυχερός γιατί έπρεπε εδώ καί χρόνια νά μάς δίνατε έν υπέρογκο ποσό γιά ενοίκιο, τό οποίο κανένας 'ελληνας πολιτικός δέν τό ζήτησε ποτέ αλλά ούτε σέ ευρωπαικά δικαστήρια σάς πήγαν ποτέ.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More