ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΡΟΠΟΛΕΜΟΣ


Το 2000 στη Βολιβία ξέσπασε ο πόλεμος του νερού. Η Βολιβία πάμφτωχη χώρα της λατινικής Αμερικής και ταυτόχρονα υπερχρεωμένη, κατέφυγε στο σύμμαχο όλων των αβοήθητων και οικονομικά δυσπραγούντων κρατών, το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ πέρα από την απλόχερη οικονομική στήριξη του, της παρείχε και συμβουλές (-διαταγές) αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης της οικονομίας της.
Μεταξύ των αξιόλογων προτάσεων του, συμπεριέλαβε και την όσο δυνατόν μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των κρατικών πόρων και την αποκρατικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση της χώρας υπό τη διεύθυνση του πρώην δικτάτορα Hugo Banzer, αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ύδρευσης και την παροχή δικαιωμάτων σε ξένες εταιρείες για εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και του αρδευτικού συστήματος της Cochabamba, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Βολιβίας. Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που έγινε τα δικαιώματα πήρε έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων μια κοινοπραξία υπό την επωνυμία Aguas del Tunari, στην οποία βασικός μέτοχος ήταν κατά διαβολική σύμπτωση ένα μεγαθήριο της παγκόσμιας οικονομίας, η πολυεθνική κατασκευαστική Becthel.

Τις υποσχέσεις της Becthel για ριζικές αλλαγές και αναδιοργάνωση του τοπικού υδρευτικού και αρδευτικού συστήματος, χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση της λαϊκής κοινότητας ακολουθούν ανατιμήσεις των παρεχόμενων σχετικών με το νερό υπηρεσιών κατά 200% και 300%. Σε μία πόλη που το 70% των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για να καλύψουν τις απόλυτα στοιχειώδεις ανάγκες τους για νερό.

Όπως είναι φυσικό, ο κόσμος ξεσηκώνεται. Τις επόμενες μέρες η πόλη και τους επόμενους μήνες η χώρα ολόκληρη ακινητοποιείται από απεργίες, διαδηλώσεις και επιθέσεις των διαμαρτυρομένων. Το πρόβλημα του νερού φέρνει στην επιφάνεια και όλη τη σαθρή κατάσταση της χώρας, την ανεργία, την υπό - ανάπτυξη και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Δεκάδες διαδηλωτές δολοφονούνται, ενώ η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση πολιορκίας. Έπειτα από τετράμηνες διενέξεις οι διαδηλωτές καταφέρνουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του νερού και η ξένη εταιρεία εκμετάλλευσης αποσύρεται.

Μετά από αιματηρές διαδηλώσεις, λοιπόν, ο λαός της Βολιβίας κατάφερε να γλυτώσει το ξεπούλημα του νερού. Δεν απέφυγε, όμως και το ξεπούλημα της ίδιας της χώρας. Δυνάμει της εσωτερικής κρίσης, η Βολιβία πούλησε το σύνολο σχεδόν των κρατικών της επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων την εταιρεία ηλεκτρισμού, τον οργανισμό σιδηροδρόμων, την κρατική αεροπορική εταιρεία της. Προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση ακόμα και των ορυχείων της και των πηγών φυσικού αερίου (δεδομένου ότι η Βολιβία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε αποθέματα φυσικού αερίου στη Λατινική Αμερική). Στερούμενη από κάθε σχεδόν παραγωγικό πόρο και κεφάλαιο, βούλιαξε στην ύφεση και τη δυσπραγία.

Η Βολιβία αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα της νομοτελειακής σχεδόν πορείας προς την ανεπιστρεπτί ύφεση, των χωρών που επιλέγουν το δρόμο της στήριξης μέσω διεθνών οικονομικών οργανισμών. Ταυτόχρονα και ένα απλό παράδειγμα στο οποίο φαίνεται πώς το ΔΝΤ δρα προς τη δημιουργία ενός παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, στο οποίο οι επιμέρους εθνικές περιουσίες περνούν στα χέρια λίγων κεφαλαιοκρατών ανά την υφήλιο. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ επιλέγει τα «θύματα» του ανάμεσα σε χώρες που λόγω χρόνιας κακοδιαχείρισης και υπέρογκων χρεών έχουν έντονη ανάγκη δανειοδότησης, προκειμένου να αποπληρώσουν τα δυσβάστακτα χρέη τους.

Την ίδια στιγμή που αυτοί προτείνουν ελκυστικά δάνεια με χαμηλά επιτόκια, οι αγορές εμφανίζονται αρνητικές απέναντι στα κράτη, τα spreads ανεβαίνουν (ύστερα από επιμελημένη φυσικά συμφωνία) και η λύση του ΔΝΤ εμφανίζεται ως μονόδρομος. Τη δανειοδότηση συνοδεύουν συμβουλές για περικοπές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καθώς όμως ό,τι εξασφαλίζεται από τους μικρότατους μισθούς των υπαλλήλων δεν αρκεί για την ισορροπία της χώρας, η επόμενη λύση αναζητείται στις ιδιωτικοποιήσεις. Ό,τι έχει απομείνει στο ήδη υπό διάλυση κράτος πωλείται σε τιμή ευκαιρίας και έτσι πολυεθνικές και πολυεκατομμυριούχοι αγοράζουν κοψοχρονιά ολόκληρες κρατικές επιχειρήσεις. Όσο λοιπόν το παγκόσμιο κεφάλαιο συσσωρεύεται στα χέρια λίγων πανίσχυρων επενδυτών, τα κράτη βουλιάζουν και το σύνολο του πληθυσμού τους μεταβαίνει στη φτώχεια.

Στην Ελλάδα, οι ιδιωτικοποιήσεις ξεκίνησαν πριν καν σκάσει η βόμβα της κρίσης. Η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ (πλάνα θέλουν και την εταιρεία ύδρευσης), η Ολυμπιακή, όλα πρότερη κρατική περιουσία έχουν περάσει στα χέρια ξένων μεγαλοεπενδυτών, με αντάλλαγμα χρήματα που μεταφράστηκαν σε μίζες των εκάστοτε υπουργών. Και φυσικά όλα ξεπουλήθηκαν και συνεχίζονται να ξεπουλιούνται με όρους που ο απλός κόσμος δε θα μάθει ποτέ. Αν δηλαδή επιλέχθηκε η πιο συμφέρουσα προσφορά, ή απλά η προσφορά της πολυεθνικής η οποία τυχαίνει να λαδώνει την κυβέρνηση κ.λ.π.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν μπορεί παρά να εκμηδενίσει και την όποια εθνική περιουσία και κατ’ επέκταση κυριαρχία της Ελλάδας. Τα υπέρογκα ποσά που μας έχει δανείσει δεν μπορούν παρά να ξεπληρωθούν με ό,τι απέμεινε: με δικαιώματα σε λιμάνια που παραμένουν ακόμα σε ελληνικά χέρια, με τουριστικές επιχειρήσεις ακόμα και με την ίδια την Ακρόπολη. Τη σβάστικα που κατάφεραν κάποτε να κατεβάσουν από αυτήν, στην κατοχή μην εκπλαγείτε αν την δείτε δυνάμει κρίσης να υψώνεται και πάλι στην Ακρόπολη και στις ζωές όλων μας. Μια χώρα που αποξενώνεται από τον παραγωγικό πλούτο της, όσα χρήματα κι αν κερδίσει πρόσκαιρα, χάνει οριστικά τη δυνατότητα να ενισχύσει τις παραγωγές της, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της. Ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να οργανώσει κοινωνική πολιτική όταν το σύνολο των κοινωφελών υπηρεσιών παρέχονται με βάση τα συμφέροντα των ιδιωτών που τις κατέχουν. Αυτονόητο βέβαια είναι ότι ανυπαρξία οικονομικής αυτοδιάθεσης συνεπάγεται και την ανυπαρξία κρατικής αυτοδιάθεσης, θεμελιώδες στοιχείο του κάθε εθνικά κυρίαρχου κράτους.

Μια χώρα που εξαρτάται οικονομικά από τρίτους δε μπορεί να υψώσει με αξιώσεις το ανάστημα της, όταν απειλούνται εθνικά της συμφέροντα. Τώρα λοιπόν που η αξιοπιστία της Ελλάδας έχει διασυρθεί σε τεράστιο βαθμό, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο λόγος της για το όνομα των Σκοπίων, για τις αξιώσεις της μειονότητας στη Θράκη, για τις απαιτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, για το θέμα της Κύπρου κ.λ.π. θα έχει τελικά έστω και ελάχιστη σημασία.

Υποθέτω βέβαια ότι τα παραπάνω είναι γνωστά σε πολλούς, δεν παύουν ωστόσο να είναι πάντοτε επίκαιρα σε μια εποχή όπου οι φήμες για κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και συνδιαχείριση Ελλάδας και Τουρκίας σ αυτά φουντώνουν. Ποιες άραγε μπορεί να είναι οι αξιώσεις της Ελλάδας στον ορυκτό της πλούτο, τη στιγμή που είναι καταχρεωμένη, υπό την κηδεμονία ΕΕ και ΔΝΤ και ταυτόχρονα με πολιτικούς που αδυνατούν να κάνουν κάτι περισσότερο από απλή αντιπροσώπευση των συμφερόντων ξένων πολιτικών και πολυεθνικών εταιρειών ;

**Η Βολιβία, πάντως, φαίνεται να διατήρησε μία μόνο από τη βασική της πηγή εσόδων άθικτη από εξωτερικές παρεμβάσεις………….. που δεν είναι άλλη από την παραγωγή και εξαγωγή κοκαΐνης!

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ;


ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ
Ένα “ωραίο” χριστουγεννιάτικο δώρο της ΚΚΕ Α.Ε.! Την είδηση μεταφέρουν πολλά ιστολόγια. Υπάρχει ακόμα Έλληνας που να πιστεύει πως οι κομμουνιστές είναι υπέρ των εργαζομένων; Διαβάστε:

1) Δραστική μείωση του προσωπικού ανακοίνωσε η διεύθυνση του 902.
Ξεκίνησαν απολύσεις στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό του ΚΚΕ. Την ανακοίνωση έκανε η διεύθυνση στους εργαζόμενους. Θα είναι δεκάδες. Είναι το δώρο του ΚΚΕ στους εργαζόμενους παραμονές Χριστουγέννων. Ας το συμβουλευτεί η τρόικα για το πως θα εφαρμόσει το μνημόνιο. Ξέρει καλά το ΚΚΕ.

2) ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ 902
Οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι δύσκολοι είναι. Παρόλα αυτά υπάρχει συγκεκριμένο κόμμα, της αντιπολίτευσης που παραμυθιάζει το κόσμο με τις αγνές προθέσεις του και διαρρηγνύει τα ιμάτια του πως μόνο η λαϊκή επανάσταση μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό. Ο λόγος για το ΚΚΕ, το “Σπίτι του Λαού”.
Από την Τετάρτη, το κανάλι του 902, συγκαλεί συνελεύσεις και ανακοινώνει απολύσεις στους εργαζόμενους, οι οποίες θα ξεκινήσουν από 1 Δεκέμβρη. Ο ακριβής αριθμός τον απολυόμενων παραμένει άγνωστος. Στους διαδρόμους του καναλιού τα ποσοστά κυμαίνονται από το 30-60%. Οι εργαζόμενοι όμως δεν είναι ποσοστά, είναι άνθρωποι με οικογένειες, υποχρεώσεις και χρέη.
Το χειρότερο όλων είναι ότι όταν η διεύθυνση συγκάλεσε συνέλευση μόνο τον κομματικών στελεχών για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των απολύσεων, όλοι πλην ενός των κομματικών ψήφισαν υπέρ. Η κίνηση αυτή δείχνει το ξεκάθαρο ποιόν των σημερινών αριστερών.

3) Απολύσεις και στον τηλεοπτικό σταθμό του ΚΚΕ!
Σύμφωνα με πληροφορίες ο τηλεοπτικός σταθμός 902 του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος θα προβεί από 1 Δεκεμβρίου σε απολύσεις εργαζομένων όπου και είναι άγνωστος ο αριθμός τους . Απόφαση που πάρθηκε, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συμβούλιο της διοίκησης του σταθμού όπου και έγινε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. .
Το θέμα είναι αν το ΠΑΜΕ προβεί σε κινητοποιήσεις και κατάληψη του τηλεοπτικού σταθμού για να μην απολυθούν άδικα άγνωστος αριθμός εργαζομένων όπως και σωστά πράττει σε άλλες εταιρίες που ακολουθούν τις ίδιες τακτικές απολύσεων των εργαζομένων .

ΓΛΥΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ....ΓΙΑ ΣΕΝΑ


Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που θυσίασαν την ζωή τους, για να έχουμε εμείς πατρίδα και ιδιαίτερα στους Νεοέλληνες, που κάνουν τα πάντα για να την χάσουμε.

Καημένη μου πατρίδα και μάνα γη πως σε καταντήσαμε, πόσο πολύ σε πονέσαμε και πόσο αδιάντροπα σε προδώσαμε, εσύ που......
μας έθρεψες όλους από τα σπλάχνα σου και μας έλουσες με τον ήλιο και τα κύματα σου.

Καημένη μου πατρίδα και χώμα ιερό, ποτισμένο με το αίμα των ελλήνων, αίμα που ζήτησες για την λευτεριά και μόνο, καημένη μου πατρίδα πως σε καταντήσαμε.

Σε σένα γη μιλάω, βγάλε από τα σπλάχνα σου τους ήρωες μας και άσε μας για μια στιγμή και μόνο να βρεθούμε δίπλα τους, σου λέω για μια στιγμή και μόνο, να καλπάσουμε με τα άλογα τους από άκρη σε άκρη σου μήπως και τον αιώνιο μας φόβο, ξεπεράσουμε.

Που είσαι Αλέξανδρε, ποιο χώμα σε κρύβει και δεν σε βλέπουμε, τι χώμα είναι αυτό που μπορεί να κρύψει και να μας στερήσει τον ήλιο και το φώς, έλα εδώ τώρα έστω για λίγο, έστω για μια στιγμή, να πάρουν λάμψη τα μάτια μας και θάρρος η ψυχή μας, μήπως και μπορέσουν τα άθλια σώματα μας, την σάρισα να σηκώσουν, έστω για μια φορά.

Που είσαι Λεωνίδα αθάνατη ψυχή, έλα με τους τρακόσους σου θεούς για μια στιγμή και μόνο, τα σήμαντρα της δόξης να κτυπήσεις έστω για μια στιγμή, μήπως και μπορέσουμε και εμείς, στον πίνακα της δόξης τον δικό σου να γραφτούμε.

Που είστε ήρωες του Μοριά και της Πίνδου, να δείτε τον άδικο σας θάνατο που δώσατε για μας και την πατρίδα αφήσατε, σε χέρια αδύναμα και ξένα.

Που είστε όλοι εσείς, γιατί σιωπάτε, γιατί δεν έρχεστε έστω για λίγο έστω για μια στιγμή και μόνο, να δείτε πως καταντήσαμε το όνειρο σας το αιματοβαμμένο, πατρίδα να παραδώσετε στους έλληνες και μόνο.

Που είστε όλοι εσείς άνδρες ικανοί και άξιοι, που είστε ελάτε τώρα που σας έχουμε ανάγκη, μόνο για μια στιγμή, μόνο για να θωρήσουμε το πρόσωπο σας, μόνο για μια στιγμή μήπως και πάρουμε λίγο από την δική σας δόξα και τιμή.

Πατρίδα μου γλυκιά ξύπνα, ξύπνα πατρίδα μου και πες πως το αίμα μας να δώσουμε για σένα.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ


Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή του Φαρμακονησίου, όπου το πρωί δύο τουρκικά F-16 προσέγγισαν ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος σε απόσταση μόλις μισού ναυτικού μιλίου, πριν αναχαιτισθούν από ελληνικά Mirage 2000.
Το ελικόπτερο πετούσε βόρεια του Φαρμακονησίου... εντός ελληνικού εναέριου χώρου, στο πλαίσιο επιχείρησης της Frontex για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών. Μετά την παρέμβαση των δύο ελληνικών Mirage-2000 τα τουρκικά F-16 εξήλθαν του FIR και το ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος εκτέλεσε κανονικά την αποστολή του.

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ..........

ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΣΧΕΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΡΩΤΑΤΕ


ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ


ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΓΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΛΕΓΑΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΙΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΠΟΚΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ
ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ


«Πιστεύω ότι ζούμε την αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης στο ραδιόφωνο του... ΑΝΤ1.
«Η Γερμανία είναι και παραμένει διαχρονικά η ίδια. Η Γερμανία δεν έχει αλλάξει καθόλου νοοτροπία. Δεκαετίες τώρα θεωρεί και πρεσβεύει ότι όλη η Ευρώπη πρέπει να εργάζεται γι αυτήν. Αφού πρώτα “ξεζούμισε” με διάφορους τρόπους τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, τώρα θέλει να τις “ξεφορτωθεί”. Δυστυχώς, από τη στιγμή που διαβλέπει ότι δεν μπορεί να καρπωθεί, και δεν έχει να “αποκομίσει” άλλα, μας εξωθεί και μας δείχνει το δρόμο της εξόδου», ανέφερε, εκτιμώντας πως εάν δεν το καταφέρει αυτό, «θα φύγει η ίδια από την οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Καρατζαφέρης θεωρεί ότι «ο συνδυασμός των μέτρων που έχει λάβει και εφαρμόζει η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την εφαρμογή των αυστηρότατων όρων της τρόικας, δεν θα μπορέσει ποτέ να μας βγάλει από την κρίση». «Χρειάζεται να συσταθεί ένα ευέλικτος χρηματοοικονομικός θεσμός- οργανισμός, ο οποίος θα εκδίδει ευρωομόλογα για να καλύψει την ανάγκη αναχρηματοδοτήσεως όλων των ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε.

Ακόμη, μίλησε για το ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπορούν να βρεθούν και να συνεννοηθούν, παρατηρώντας ότι δεν δίνουν «ένα μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό». «Φανταστείτε, οι επιχειρηματίες είναι τόσο απαισιόδοξοι που δεν πάνε να πάρουν ούτε καν το ΕΣΠΑ», πρόσθεσε.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να είναι κάποιος τρελός για να θέλει, επιθυμεί και να επιδιώκει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. Συντασσόμαστε 100% με τη θέση Σαρκοζί στη θέμα αυτό. Θα χρειαστεί δημοψήφισμα».

Στη συνέντευξή του στην ΕΤ3, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε για τον χώρο της κεντροδεξιάς πως «αν κάποιος ξέρει καλά πολιτική, κατάλαβε ότι ο κ. Σαμαράς έπαιξε ένα τελευταίο χαρτί». «Έδιωξε τους δημοσιογράφους από μέσα και εγκλώβισε τους ΄΄Καραμανλικούς΄΄ σε μία λογική ξεκαθαρίσματος του λογαριασμού. Όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν αποτελούν μονό θλίψη», ανέφερε και επισήμανε: «Φοβάμαι ότι στη ΝΔ δεν έχουν καταλάβει τον ιστορικό ρόλο. Τώρα πρέπει όλοι μας να έχουμε τα μάτια ανοιχτά. Και από τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου φοβήθηκε να έρθει σε μία συνεννόηση με απότοκο μία άλλη κυβέρνηση, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα»

ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ .....ΜΥΣΤΙΚΟ


Όταν εξηγούμε σε γεοστρατηγικό πλαίσιο ότι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η Σμύρνη, αλλά η Ανατολική Θράκη μέσω της Συνθήκης Λωζάνης το 1923, αντιμετωπίζουμε μια αναμενόμενη αντίδραση, η οποία δημιουργήθηκε από ένα πολιτιστικό δόγμα. Η καθαρή ανάλυση δεν εξασφαλίζεται όμως μονόπλευρα.
Η ελληνική προσέγγιση του θέματος δεν εμπεριέχει ούτε τα στρατηγικά ούτε τα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των Νεότουρκων και του Κεμάλ.

Κατά συνέπεια, μοιάζει με την ανάλυση μιας σκακιστικής παρτίδας, όπου ξεχνάμε ότι υπάρχουν δύο παίκτες.

Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν εξηγούμε τίποτα και τα πλήγματα που έχουμε υποστεί παρουσιάζονται ως ακατανόητα για τη λογική μας. Ακόμα και δίχως να ενσωματώσουμε καθαρά γεωπολιτικά στοιχεία ή δεδομένα διεθνών σχέσεων, μια ιστορική και γεωστρατηγική ανάλυση ανακαλύπτει με μεγάλη άνεση τους πραγματικούς στόχους της τουρκικής προσέγγισης.
Επειδή εμείς δεν δίνουμε και μεγάλη σημασία στη Θράκη και ειδικότερα η Ανατολική Θράκη, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές δεν είναι σημαντικές για την Τουρκία, όχι μόνο τότε αλλά και τώρα. Ιστορικά η Οθωμανική Αυτοκρατορία προέρχεται από τους Οσμανλίδες, οι οποίοι αποτελούν μία υποομάδα σε σχέση με τους Σελτζούκιδες, που γειτονεύουν με τις βυζαντινές ιδιοκτησίες στην Ανατολία.
Αρχικά οι Οσμανλίδες δεν είναι κυρίαρχοι. Έχουν όμως το πλεονέκτημα να βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου με την Κωνσταντινούπολη. Οι κατακτήσεις των Μογγόλων στα βάθη της Ανατολής θα ασκήσουν μία πίεση πάνω στις τουρκικές φυλές. Κατά συνέπεια, το μέτωπο θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Η μεγάλη αλλαγή φάσης, όσον αφορά στη γεωστρατηγική, θα γίνει από τους Οσμανλίδες, οι οποίοι θα περάσουν τα λεγόμενα Δαρδανέλια για να πάρουν την Καλλίπολη το 1352 και να έχουν ως πρωτεύουσα την Ανδριανούπολη το 1361.
Αυτή η αρχική εισβολή, που έπρεπε να είναι προσωρινή, μετατράπηκε τελικά σε μόνιμη και δημιούργησε de facto ένα δεύτερο μέτωπο πίεσης πάνω στην Κωνσταντινούπολη. Με άλλα λόγια, η Θράκη και ειδικότερα η Ανατολική Θράκη δεν είναι μόνον ένας συνδετικός κρίκος για την Τουρκία, αλλά και το ιστορικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τώρα αν αυτό δεν αρκεί σε μας για να καταλάβουμε τη σημασία της περιοχής, είναι δικό μας πρόβλημα και όχι των γειτόνων μας. Η Θράκη επέτρεψε την Άλωση και αποτελεί σημείο συνεκτικότητας, όπως το απέδειξε αργότερα, το 1878, το Συνέδριο του Βερολίνου.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


Δημοτικές και κοινοτικές αρχές, προκειμένου να λάβουν απόφαση για σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους, μπορούν να διεξάγουν τοπικό δημοψήφισμα
(Νόμος 3852/2010 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης ).
Φίλες και φίλοι,
Το θέμα το διοδίων είναι σοβαρό! Πολλοί από τους βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν το νόμο με τον οποίο παραχωρήθηκαν οι Εθνικοί μας δρόμοι σε ιδιώτες, παραδέχτηκαν εκ των υστέρων, πως δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν! Ακόμη και σήμερα, πολλά κομμάτια αυτής της δαιδαλώδους σύμβασης παραχώρησης –τα ειδικά παραρτήματα- δεν κατάφερε να τα διαβάσει κανείς! Γιατί άραγε;
Το θέμα το διοδίων αφορά την οικονομία του τόπου μας και πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις τοπικές κοινωνίες (και όχι μόνο) για τα επόμενα 30 χρόνια, δηλαδή όσο θα διαρκέσουν οι συμβάσεις παραχώρησης. Ένα εθνικό αγαθό υψίστης σημασίας έχει μεταφερθεί σε χέρια ιδιωτών χωρίς να ενημερωθούν οι πολίτες, οι οποίοι μέρα με τη μέρα και για τα επόμενα 30 χρόνια, θα πρέπει να πληρώνουν το χαράτσι των διοδίων.
Το πρόγραμμα Καλλικράτης μας δίνει το δικαίωμα να αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον μας.
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και σας παρακαλεί να καταθέσετε κι εσείς την άποψή σας, λαμβάνοντας μέρος στην ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία απαντώντας στο παρακάτω ρώτημα: Συμφωνείτε με την πρόταση για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος σχετικά με το θέμα των διοδίων;
Ανάλογα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, στο επόμενο βήμα, αν η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι θετική, θα προχωρήσουμε στην πρόταση του ερωτήματος που θα τεθεί στο δημοψήφισμα. Η ψηφοφορία ξεκίνησε σήμερα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010.
Σας παρακαλούμε θερμά να καταθέσετε κι εσείς την άποψή σας τώρα, κάνοντας κλικ εδώ.
ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ! Σας ευχαριστούμε πολύ
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ......


για τα έγγραφα του wikileaks

To Ν.1 θέμα συζήτησης παγκοσμίως είναι φυσικά, τα εκατομμύρια απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα μεταξύ Αμερικανών διπλωματών και των πρεσβειών των ΗΠΑ, που αναμένεται να αποκαλύψει (εκτός ...απροόπτου, δηλαδή δολοφονιών -πιθανότατο! ) τις επόμενες ώρες, η γνωστή ιστοσελίδα.
Μέχρι τώρα, πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία είχε το Γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL, το οποίο δημοσίευε ...
σταδιακά περίληψη των περιεχομένων.
Από εκεί μάθαμε ότι τα έγγραφα αφορούν τη διαφθορά σε πολλές χώρες, αλλά και τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, (τον "δάκτυλο" Αμερικανών δηλαδή για να ακυρωθούν οι συμφωνίες Καραμανλή-Πούτιν, να "αποδομηθεί" από τα ελληνικά ΜΜΕ ο Καραμανλής και άλλα που φαντάζεστε και δεν χρειάζετε καν να διαβάσετε...)
Όμως ...φεύ !!! Η σελίδα που έκανε την προδημοσίευση, όλως τυχαίως έπεσε !!!!!
http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,731177,00.html

Ε.Ε-ΑΜΕΡΚΗ-ΕΛΛΑΔΑ


ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ

ΕΙΧΕ το όνειρό της η Ευρώπη, είχαν και οι Αμερικανοί το σχέδιό τους. Αφήνουμε τη «Γηραιά Ήπειρο» να ονειρεύεται, κρατάμε τους ευρωπαίους στις φαντασιώσεις τους και το δάκτυλο στη σκανδάλη (του μακρύκαννου).

Για κάθε ενδεχόμενο και για τη στραβή. Κι αν οι Ευρωπαίοι ξεκινήσουν την αυτοάμυνά τους, εμείς ξεκινάμε την επίθεσή μας. Τους αφήνουμε να οργανωθούν, αλλά έχουμε γνώση ως φύλακες. ΚΙ έφτιαξαν την Ευρώπη μας στα μέτρα τους. Την ελέγχουν με τηλεκοντρόλ. Κι αν η Ευρώπη (επι)ζήσει, θα μας στείλουν έναν σερίφη τους μεταμφιεσμένο σε ευρωπαίο…λοχία για να μας κυβερνήσει.
Με την ισχύ του αφέντη, με το ύφος του προστάτη και με την ισχύ του ευρωπαϊκού στρατού που θα τον πληρώνουμε και δεν θα τον ορίζουμε. Κι αν υπάρξουν αρνήσεις «ευρωπαϊκές» και αποκλίσεις, δεν το' χουν τίποτα να μας ρίξουν μερικές βόμβες…ΝΑΤΟικές που σιάζουν τρομοκρατούν και συμμορφώνουν.
ΑΠΟ χρόνια το ψιθύριζε η Ευρώπη. Το' λεγε ανάμεσα στα δόντια της, αλλά ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος, γεμάτος παγίδες. Πέρασε από φάσεις φυσιολογικές (και αφύσικες) η «Ενωμένη Ευρώπη» των εταίρων και συνεταίρων, του ευρώ και των σοσιαλιστών (που εξέλιπαν), για να κατισχύσει ο καπιταλισμός. Σαν προέκταση του συστήματος της μακρινής «μητρόπολης», παραμάγαζο υπό έλεγχο και με ημερομηνία λήξης.
ΚΑΙ τώρα; Όπως την βομβαρδίσαμε, όταν «χρειάστηκε», τώρα τη διαλύουμε μεθοδικά και ειρηνικά, ωστόσο, μη ξεχνάμε πως η πολιτική είναι αναίμακτος πόλεμος. Κι έρχεται η παρακμή πριν την ώρα της, η πρόωρη γήρανση της «Γηραιάς» και η «ενωμένη» Ευρώπη πνέει τα λοίσθια. Και είναι σαφής ο στόχος των Αμερικανών και η μέθοδος κλασική. Τους εγκαταλείπουμε, τους σαμποτάρουμε, στήνουμε αλλεπάλληλα εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία και περιμένουμε την πτώση, τη διάλυσή της στα συνιστώντα μέρη και σπρώχνουμε στις μακρινά μελλοντικές γενιές την ιδέα για ενωμένη Ευρώπη.
ΕΒΓΑΛΕ τα σχέδιά του απ' το συρτάρι ο μακρινός αθέατος ηγέτης, τα δρομολόγησε υπερπόντια κι άρχισαν οι τσακωμοί των κρατών-μελών. Με τα μνημόνια να γονατίζουν λαούς, με τους «ηγέτες» σε δρόμους παράλληλους, με την φρενήρη ανάπτυξη σε ύφεση, με τις δυο «ταχύτητες» και, βέβαια, με τον σοσιαλισμό μακρινή και ξεχασμένη ιδέα. Αυτό, το τελευταίο, είναι βάση και προϋπόθεση για τους αφέντες, με την ευρωπαϊκή ιδέα τσαλακωμένη στα συρτάρια τους.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ;


Έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ από τις νέες αποκαλύψεις του Wikileaks .
Ετοιμάζεται να σκάσουν πολλές βόμβες ταυτόχρονα, καθώς έγγραφα φωτιά για την αμερικανική εξωτερική πολιτική σκοπεύει να διαρρεύσει το Wikileaks o ανεξέλεγκτος (;) ιστότοπος, που θα αποκαλύπτουν την πραγματική διάσταση και τον τρόπο που σκέπτονται και δρουν στο Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Ήδη εδώ και δύο ημέρες έχει ενημερωθεί το αμερικανικό Κογκρέσο ενώ έχουν εξαπολυθεί όλοι οι αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθώντας να χρυσώσουν το χάπι που πάρα πολύ δύσκολα αναμένεται να καταπιούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάρα πολλών χωρών.Έγγραφα που «μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα καταδεικνύουν αυξημένη παρεμβατικότητα στα ελληνικά πολιτικά και αμυντικά πράγματα κατά την περίοδο 2006-2009» περιλαμβάνονται στις αποκαλύψεις του site Wikileaks τα οποία θα δημοσιευθούν τις επόμενες ώρες, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ. Στα έγγραφα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιήσει οι Αμερικανοί στην ελληνική πλευρά, εμφανίζονται οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν σε ότι αφορά την ελληνορωσική προσέγγιση της εποχής από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, να υποδαυλίζουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, να τοποθετούνται αρνητικά για το σκοπιανό και γενικά να δρουν "σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων".

Πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι ακόμα, θα περιγράφονται ενέργειες για να ενισχυθεί η άποψη ότι το Αιγαίο πρέπει να μοιραστεί...

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αμερικανό πρέσβευτή στην Αθήνα, και ενημερώθηκε περίπου για το «ελληνικού ενδιαφέροντος» περιεχόμενο των αποκαλύψεων του Wikileaks (τουλάχιστον αυτές που νομίζουν ότι γνωρίζουν οι ΗΠΑ) για την Ελλάδα και απ' ότι ακούστηκε από έγκυρη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, «ουδείς είναι χαρούμενος για αυτά που θα ακουστούν».

Έγγραφα που δείχνουν ότι η Τουρκία βοήθησε την Αλ- Κάιντα στο Ιράκ και ότι η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει το PKK εναντίον της Τουρκίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες το Wiκileaks. Αναστάτωση έχει προκαλέσει η νέα, απειλούμενη ακόμα διαρροή στο Στέητ Ντηπάρτμεντ. Το πιο ενδιαφέρον, είναι πως αποκαλύψεις που θα αφορούν και την Ελλάδα έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα από τον ιστότοπο Wikileaks, οι οποίες έχουν σχέση με το Κυπριακό, το ΝΑΤΟ, την πΓΔΜ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.

Στα έγγραφα που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα περιλαμβάνονται χιλιάδες τηλεγραφήματα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών για καταγγελίες περί διαφθοράς πολιτικών στη Ρωσία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Οι αμερικανικοί φόβοι είναι πως οι πληροφορίες που θα διαρρεύσουν είναι αρκούντως σημαντικές, ώστε να προκαλέσουν τουλάχιστον αμηχανία σε ξένες κυβερνήσεις, ορισμένες από τις οποίες προετοιμάζονται ήδη για τις επιπτώσεις των αποκαλύψεων.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz γράφει, επικαλούμενη ανώτατο Ισραηλινό αξιωματούχο, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ προειδοποίησε το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών ότι τα τηλεγραφήματα ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις.
Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Μόσχα, που πρόσφατα αναθερμάνθηκαν, αναμένεται να επηρεαστούν από τη διαρροή. Όπως αναφερει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Kommersant, τα απόρρητα έγγραφα θα περιέχουν γενικές εκτιμήσεις για την πολιτική κατάσταση της Ρωσίας και "διόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς" για τους Ρώσους πολιτικούς.

Όπως γράφει η Ουάσιγκτον Ποστ στην ιστοσελίδα της σήμερα, «οι σύμμαχοι των ΗΠΑ σ’ ολόκληρο τον κόσμο έχουν ενημερωθεί από τους κατά τόπους Αμερικανούς διπλωμάτες, ότι τα απόρρητα έγγραφα που αναμένεται να διαρρεύσει η wikileaks, θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις σχέσεις ορισμένων κρατών με τις ΗΠΑ». Ο πραγματικός φόβος του Στέητ Ντηπάρτμεντ - που προφανώς φαίνεται πως γνωρίζει τι είδους απόρρητα έγγραφα θα διαρρεύσουν- είναι πως θα προκληθεί ζημιά στις σχέσεις με πολλές χώρες, καθώς θα αποκαλυφθούν ευαίσθητες λεπτομέρειες για τον τρόπο ποπυ ασκείται η αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Χαρακτηριστικό της αμερικανικής ανησυχίας, είναι πως η ίδια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον επικοινώνησε για να τους ενημερώσει για το θέμα, με τους ηγέτες της Γερμανίας, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Βρετανίας, Γαλλίας και Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της P.J. Crowley. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι την Παρασκευή η Κλίντον είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της αναμενόμενης διαρροής, με τον Κινέζο υπουργός Εξωτερικών Yang Jiechi.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, οι αμερικανοί διπλωμάτες προειδοποιούν τις ξένες κυβερνήσεις για το περιεχόμενο που ενδέχεται να περιέχεται στις διαρροές που ενδέχεται "να θέσει ζωές καθώς και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σε κίνδυνο". Είπε ακόμα πως "θα δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ των διπλωματών μας και φίλων σ΄όλο των κόσμο".

Mε μότο «We help you safely get the truth out», το Wikileaks είναι ένας δικτυακός τόπος που λειτουργεί από το Γενάρη του 2007 και δημοσιεύει ευαίσθητα, απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα και διαρροές από κυβερνητικό και εταιρικό υλικό από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, διατηρώντας την ανωνυμία του προμηθευτή του υλικού. Το Wikileaks επιτρέπει, με απλά λόγια, να βγει στην επιφάνεια υλικό που πολύ δύσκολα θα έβγαινε διαφορετικά.

Ήδη στο διαδίκτυο, το Wikileaks από το Φεβρουάριο του 2009, έχει διαρρεύσει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο: CRS REPORT for CONGRESS, του Αυγούστου 1997. Τίτλος:

Ελλάς και Τουρκία:

Θέματα του Αιγαίου

Παρασκήνιο και πρόσφατες εξελίξεις.

Διαβάζοντας το κείμενο της έκθεσης, καταλαβαίνεις την προσπάθεια να τηρηθούν μεν ίσες αποστάσεις χωρίς ωστόσο να θιγούν τα κακώς κείμενα της αμερικανικής παρεμβατικής πολιτικής στις δύο γειτονικές και «συμμαχικές» χώρες. Επικρατεί ωστόσο φανερά πως δίκαιο, είναι το συμφέρον του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.


ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ


Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Στο αντικείμενο τού θέματος έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια (περίπου 8) αρκετή εμπειρία που κατα την γνώμη μου συνοψίζεται στα εξής βασικά. Έτσι αν έχεις πολλά λεφτά και θέλεις να διαλύσεις μία χώρα προχωρείς ως εξής:
1. Διαλύεις την μέση παιδεία εισάγοντας τον κομματικό συνδικαλισμό στα σχολεία. Δεκαπενταμελή στα γυμνάσια –λύκεια, κτλ. Έτσι οι μαθητές από «μαθητές» γίνονται «ώριμοι» δημοκρατικοί πολίτες που συνδιοικούν (μάλλον διοικούν) μέσω τών κομμάτων τους τα σχολεία. Αποτέλεσμα, τέλεια διάλυση, έλλειψη πειθαρχίας, έλλειψη μάθησης, έλλειψη σεβασμού τών δασκάλων τους, κτλ.
Συνέπεια τούτου είναι επίσης και το «ιερό δικαίωμα» τών καταλήψεων, που εκτός από την διάλυση τής παιδείας αφήνει σχεδόν πάντα πίσω του βανδαλισμούς και καταστροφές.
Έτσι ένα αχαρακτήριστο κράτος (κυβέρνηση, εισαγγελείς, δημοτικοί άρχοντες, κτλ) για ένα δήθεν πολιτικό κόστος, ανέχεται π.χ. 5 έως 6 ανώριμα παιδιά με ένα λουκέτο να εμποδίζουν την λειτουργία τού σχολείου και την μάθηση.
2. Διαλύεις την ανώτατη παιδεία, κυρίως με τη κομματικοποίησή της και τον έλεγχό της από κόμματα, με απεργίες, καταλήψεις, διακοπές τής εκπαίδευσης κτλ. χωρίς επί χρόνια ουσιαστικά να έχει δοθεί λύση στο απαράδεκτα φασιστικό δικαίωμα τών καταλήψεων, κτλ. Προφανώς χώρα χωρίς παιδεία δεν μπορεί να συνεχίσει επί μακρόν να υπάρχει......
Επίσης δεν είναι δυνατόν να έχουμε εκπαίδευση χωρίς συμμετοχή τών σπουδαστών στο εκπαιδευτικό έργο, το πλείστον τών οποίων σιγά σιγά δεν συμμετέχει στο διδακτικό έργο, αφού η παρακολούθησή του δεν είναι στην πράξη υποχρεωτική. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός συμμετέχει μόνον στις εξετάσεις.
Βέβαια αυτό είναι και αποτέλεσμα τού μεγάλου αριθμού τών εισαγομένων για τούς οποίους δεν επαρκούν τα μέσα, αίθουσες διδασκαλίας κτλ
3. Διαλύεις την εθνική ταυτότητα από κατευθυνόμενους ιστορικούς «ανέκδοτα», όπως πολύ χαρακτηριστικά τούς ονόμασε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος και από άλλους «συγγραφείς» τών «νέων» σχολικών βιβλίων.
4. Αφήνεις "ξέφραγο" αμπέλι την χώρα για να μπεί ως μετανάστης όποιος θέλει, ανεξάρτητα αν η χώρα τον χρειάζεται ή όχι. Έτσι αυτό που θα εθεωρείτο έγκλημα πολέμου εάν το έκανε μία κατοχική δύναμη (η αλλαγή τής σύνθεσης τού πληθυσμού) σε εμάς αφήνεται εσκεμμένα από τούς «πολιτικούς-παγκοσμιοποιημένους εγκέφαλους» να γίνεται, ώστε με μαθηματική ακρίβεια σε λίγα χρόνια οι Έλληνες θα είναι μειοψηφία στην χώρα τους.
5. Παράλληλα με το προηγούμενο, αφού εξαγοραστούν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, βομβαρδίζουν συνεχώς τον κόσμο, ότι είναι απαράδεκτος ρατσιστής, εθνικιστής, Ελληναράς, ότι η σημαία είναι ένα πανί που ο καθένας έχει «δημοκρατικό δικαίωμα» να καίει και να προσβάλλει (το είπε δυστυχώς βουλευτής τού κυβερνώντος κόμματος με πατέρα τέως υπουργό και νυν ευρωβουλευτή, ο υιός Βαρβιτσιώτης).
Καθορίζουμε παράλληλα «δημοκρατικό καλιτεχνικό» δικαίωμα επώνυμης δεσποινίδας να δείχνει το «έργο» της , αυναν... δεσποινίδας υπό τούς ήχους τού εθνικού ύμνου, κτλ.
Εν ολίγοις προσπαθούμε να τρελλάνουμε τον κόσμο. Σε αυτό συμβάλλουν, με αδράν αμοιβή και τα δήθεν παρατηρητήρια Ελσίνκι, ΜΚΟ, κτλ., σε διατεταγμένη υπηρεσία.
6. Διαλύεις την αστυνομία τρελλαίνοντάς την κυριολεκτικά. Έτσι ένας αστυφύλακας θα πρέπει να δέχεται να καεί χωρίς να αντιδρά, θα πρέπει να δέχεται πυροβολισμόυς χωρίς να αντιδρά, γιατί γνωρίζει ότι αν πάθει βλάβη ο επίδοξος δολοφόνος του, δεν γλυτώνει την φυλακή και την διαπόμπευση τών εξαγορασμένων ΜΜΕ, κτλ.
7. Με κάποιο «γνωστό από την αρχαία εποχή αργυρούν τρόπο», εξ Ελλάδος, ή εκ γείτονος εξ ανατολών, πείθονται πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ΜΜΕ, κτλ. να υποστηρίζουν ενορχηστρωμένα και φανατικά, πχ. την τουρκοποίηση τής Κύπρου μέσω τού σχεδίου ΑΝΑΝ (που όπου νά'ναι καταφθάνει πάλιν), τα επεκτατικά σχέδια τών Σκοπίων εις βάρος τής χώρας μας μέσω τού ονόματος, τον αφοπλισμό τών νησιών τού Αιγαίου και την διχοτόμηση του, κτλ.
8. Υποβάλλεις στον κόσμο, ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να ενδιαφέρεται και να εκφράζει την γνώμη του για τα εθνικά θέματα πλην τών πολιτικών και τών νεοταξικών. Έτσι κατακεραυνώναμε τον εξαίρετο μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ως μάστιγα τού θεού και εξαίρουμε την βουβαμάρα τού νυν αρχιεπισκόπου.
9. Τελευταίο μέτρο για την άλωση τής χώρας είναι η διάλυση τού στρατού της, που φοβούμαι ότι είναι ο τελευταίος στόχος. Π.χ. αφήνεται η κρατική τηλεόραση να προσπαθεί να γελοιοποιήσει το στράτευμα με ηλίθια σίριαλ, τα ΜΜΕ ψάχνουν θέματα να κτυπήσουν το φρόνημα τών ενόπλων δυνάμεων τής χώρας, κτλ.
10. Η εξωτερική πολιτική τής χώρας σχεδιάζεται από ίδρυμα (το ΕΛΙΑΜΕΠ) στο οποίο συμμετέχουν τα γνωστά πρόσωπα.
Μία χώρα που επί δώδεκα περίπου χρόνια υφίσταται τα ανωτέρω, είναι θαύμα πώς επιζεί.

ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ.....ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ


Θα’θελα να’μουν Μακεδόνας αυτές τις περίεργες ημέρες των διαβουλεύσεων και των αμφισβητήσεων. Θα’θελα να είχα την ατυχία να μου ακυρώνουν την ταυτότητα και να υπερασπίζομαι έναν Αλέξανδρο σαν να έδινε ακόμη μία μάχη, όχι στον Γρανικό, αλλά στον Αξιό ποταμό. Να’μουν για μία ημέρα «καρντάσι» και όχι απλός φίλος και ένας Μητροπάνος να τραγούδαγε για μένα. Να καυχιέμαι ότι μόνο για τον Βορρά έπαιξε ο Χατζηπαναγής και ο Κούδας, ενώ ο Γκάλης έβαλε ένα τρίποντο για την πάρτη μου, που τον αποθέωνα από την κερκίδα.
Να’χα την τύχη να ξυπνήσω στην ομίχλη της Καστοριάς και να γίνω σκηνικό του Αγγελόπουλου σε μία χιονισμένη Φλώρινα. Να’πινα μπύρα με το όνομα Βεργίνα στα Λαδάδικα και να’λεγα ότι αυτόν τον μπαξέ με τις μηλιές και τις ροδακινιές στην Βέροια, τον έχω από τον παππού μου. Να πικραθώ από το τσιγάρο και να στρίψω στην γωνία, στην πλατεία των Σερρών, για να φάω Ακανέ Λαιλιά από τον Ρούμπο.
Μία βόλτα να βρέξω τα πόδια μου στην θάλασσα της Χαλκιδικής και να ανέβω μέχρι τα Χαμάμ στο Άγκιστρο να νιώσω ότι αυτός ο τόπος της Μακεδονίας κοχλάζει από τα έγκατά της.Αυτές τις πικρές ημέρες των συζητήσεων θα’θελα σαν Μακεδόνας να καθίσω στο σκαμνί του Παγκόσμιου Δικαστηρίου γιατί υπερασπίζομαι τα δάση της Δράμας αλλά και την τουλούμπα της Κατερίνης. Να φωνάξω: είμαι ένοχος που αυτή την γη την υπερασπίστηκε ένας Παύλος Μελάς σαν να ήταν ο ίδιος Μακεδόνας, και ότι η μπουγάτσα είναι γλυκιά και αλμυρή γιατί, ως Μακεδόνας, έμαθα να τρώω το αλάτι της Ιστορίας όπως και την γλύκα της.
Να βγω ξημερώματα από το Μινουί, να περπατήσω δίπλα στην Καμάρα έχοντας στα αφτιά μου ακόμη τις πενιές του Καμπουρέλου ενώ η φωνή της Λιλής να γίνεται ένα με τον Βαρδάρη.
Να μάθω έναν χορό ποντιακό στα χωριά των προσφύγων και στα Γρεβενά να φάω ψητά κρέατα μέχρι η χοληστερίνη να χτυπήσει κόκκινο. Να κυληστώ μέσα στον κρόκο στα χωράφια της Κοζάνης και στους καταράκτες της Έδεσσας να καθίσω σ’ ένα παγκάκι. Θα’θελα ένα μεσημέρι να γίνω «αλύπητος» από ούζο στην Στοά του Μοδιάνου και να φάω με την χούφτα ελιές στο παζάρι του Σιδηρόκαστρου.
Θα’ θελα μια μέρα η μάνα μου να με ρωτήσει: «Να σε φτιάξω κεφτέδες;» και να τις απαντήσω: «φτιάξε με γιαπράκια».
Μια μέρα να ήμουν Μακεδόνας για να έχω το καμάρι να λέω ότι όλα αυτά ήταν, είναι και θα είναι δικά μου.


ΔΕΝ ΑΚΟΥΣ; ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ


ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΑΛΗΘΙΝΟΙ
ΕΧΩ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΟΤΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΗΜΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΑΛΛΑ...... ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΧΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΕΙΧΑ ΤΩΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΛΕΦΤΑ
ΚΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ
ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΕΤΕ
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΔΙΟΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΣΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.
ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΝ
ΑΛΛΑ ΞΕΧΝΑΝΕ ΚΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ(ΟΣΟΙ ΜΕΙΝΑΜΕ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΟΥΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ αποκαλύψεις της Real news, για τις ζυμώσεις που συντελούνται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδίως για τις εισηγήσεις που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ για διάσπαση της ευρωζώνης, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εθνικής μας πορείας,
μέσα από έναν ευρύ και ανοικτό διάλογο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας μας. Είναι πλέον φανερό ότι η βαθιά και πολύπλευρη κρίση που πλήττει την Ευρώπη θα διαρκέσει πολύ και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, που σήμερα είναι αδύνατο να προβλεφθούν σε όλη την έκτασή τους. Οι συνθήκες είναι έκτακτες και δραματικές. Και απαιτούν ταχύτατο επανακαθορισμό του εθνικού μας «δόγματος» και των εθνικών μας προτεραιοτήτων. Απαιτούν εθνική συνεννόηση και εθνική ενότητα.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ, όμως, το γερμανικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ευρώπης; Οι σύμβουλοι της Μέρκελ εισηγούνται στην καγκελάριο να προτείνει τόσο σκληρούς όρους για τη στήριξη των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών μετά το 2013, ώστε η έξοδός τους από το ευρώ να φαντάζει ως ελκυστική επιλογή. Προτείνουν, δηλαδή, οι χώρες με υψηλό έλλειμμα και υψηλό χρέος να υποχρεώνονται να εφαρμόσουν πολιτική άγριας λιτότητας και να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χρέους, προκειμένου να λάβουν ευρωπαϊκή στήριξη.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το σχέδιό τους για την ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων:

• ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ κατηγορία του ευρώ θα μείνει η Γερμανία με τις χώρες του «σκληρού πυρήνα» της Ε.Ε., δηλαδή την Ολλανδία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και – μάλλον - το Βέλγιο. Με αυτές τις χώρες, η Γερμανία θα διατηρήσει ένα κοινό νόμισμα, το σημερινό ευρώ. Για τον σκοπό αυτό θα συνυπογράψουν ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο θα χαράσσει ένα περίγραμμα ενιαίας οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, την εφαρμογή της οποίας θα «παρακολουθούν» Γερμανοί τοποτηρητές, κατά τα πρότυπα του ομοσπονδιακού συστήματος που υπάρχει σήμερα στη Γερμανία. Και ο νοών νοείτω…

• ΟΙ ΧΩΡΕΣ που θα μείνουν εκτός, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και πιθανότατα η Γαλλία, είτε θα επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα είτε θα έχουν ένα δεύτερο, αδύναμο ευρώ, υποτιμημένο έως και 70% σε σύγκριση με το σημερινό. Και βέβαια αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι θα περιορισθεί σημαντικά η αγοραστική δύναμη των πολιτών, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αφόρητες πιέσεις, ενώ θα αυξηθούν τα χρέη τόσο του Δημοσίου όσο και των ιδιωτών.
Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τις καταθέσεις. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι χώρες που θα μείνουν εκτός ισχυρού ευρώ θα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια χαοτική κατάσταση. Το κόστος του δανεισμού τους θα εκτοξευθεί, δεν θα έχουν πρόσβαση στις αγορές, ενώ τα δημόσια ταμεία δεν θα είναι σε θέση για ένα μικρό διάστημα να κάνουν πληρωμές μισθών, συντάξεων κ.λπ. Το «τυράκι», από την άλλη πλευρά, του σχεδίου των συμβούλων της Μέρκελ για τις οικονομίες των χωρών του Νότου είναι ότι το αδύναμο νόμισμα θα βοηθούσε την αναθέρμανσή τους, μέσω της αύξησης των εξαγωγών τους, και ότι στο απώτερο μέλλον η γερμανική διοίκηση του ισχυρού ευρώ θα ξανασκεφτόταν αρχικά μια διασύνδεση των δύο ισοτιμιών και αργότερα, αν συμφέρει, την επανένωση σε μια νομισματική ταχύτητα.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι για τη διάσπαση του ευρώ έχουν γίνει και δημόσιες προτάσεις, προφανώς για να προετοιμαστεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays Μάρτιν Τέιλορ, για παράδειγμα, με άρθρο του στους Financial Times, πρότεινε το ευρώ να «διχοτομηθεί» σε «neuro» («νιούρο») για τις χώρες του Βορρά και «sudo» («σούδο») για τις χώρες του Νότου…

ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ είναι καιρός η πολιτική μας ηγεσία να αλλάξει επιτέλους γραμμή πλεύσης. Να παραμερίσει τα μικρά και τα ανούσια και να προσηλωθεί στα μεγάλα και τα σημαντικά. Τα προσωπικά και τα κομματικά συμφέροντα πρέπει να υποταχθούν στα εθνικά. Οι ευθύνες των πολιτικών αρχηγών είναι μεγάλες. Έχουν χρέος συνεννόησης και χάραξης μιας ασφαλούς εθνικής πορείας, για την έξοδο από την κρίση. Έχουν χρέος να εργασθούν από κοινού για τη σωτηρία της χώρας, παραμερίζοντας διαφωνίες και πικρίες του παρελθόντος. Διαφορετικά, η οργή του λαού, που ήδη «βράζει» σιωπηλά, σύντομα θα ξεσπάσει εναντίον τους. Και θα τους «σβήσει» οριστικά από τον πολιτικό χάρτη




ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More