ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ


Οι χτεσινές αναφορές του Ρώσου ηγέτη για τον Μέγα Αλέξανδρο προκάλεσαν αλυσιδωτά ...εγκεφαλικά στα Σκόπια και τον Νικολά Γκρουέφκσι. Η αναφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν , πως η Ελλάδα είχε κάποτε τον Μέγα Αλέξανδρο που κατέκτησε όλο τον κόσμο μέχρι και την Περσία, άδειασε με καθόλου κομψό τρόπο, τα μυθεύματα των γειτόνων για τις ρίζες του μεγάλου στρατηλάτη.

Το γεγονός μάλιστα πως η ταύτιση του Μ.Αλέξανδρου με την Ελλάδα έγινε εντελώς φυσιολογικά και μάλιστα από τα χείλη ενός ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας και κυκλοφόρησε σε όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη, είναι που πραγματικά εξαγρίωσε τόσο την κυβέρνηση , όσο και πολλούς από τους Σκοπιανούς, οι οποίοι θέλνοτας και μη, μετά από τόση προπαγάνδα έχουν πιστέψει πως ο Αλέξανδρος ήταν όντως ..πρόγονος τους!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΨΕΥΣΤΕ ΤΟ


Καλούμε τα ΜΜΕ του νομού μας να δημοσιεύσουν στις 8 Φεβρουαρίου 2012 την παραπάνω φωτογραφία και το κείμενο με τα 17 σημεία του πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015, για τα οποία ζητούνται εξηγήσεις!

Εμείς, οι 3.600 πολίτες της Πρωτοβουλίας «Κόντρα στο ρεύμα» (913 νοικοκυριά μέχρι σήμερα), μετά από ομόφωνη απόφαση της 6ης Λαϊκής συνέλευσης της 1ης Φεβρουαρίου 2012, καλούμε όλους τους δημοσιογράφους του Ν. Πιερίας, τους ιδιοκτήτες εφημερίδων, ραδιοφώνων, blogs, αλλά και την τοπική τηλεόραση, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου να δημοσιεύσουν το παρακάτω κείμενο και να χρησιμοποιήσουν ως κύριο τίτλο ειδήσεων/πρωτοσέλιδων τη φράση «Διαψεύστε το!».

Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στους 4 βουλευτές του Ν. Πιερίας, τους οποίους καλούμε, μαζί με όλους τους πολίτες της Πιερίας, να διαψεύσουν όλα όσα κατά την άποψή τους δεν αληθεύουν ή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ανοιχτή επιστολή προς του 4 βουλευτές του Ν. Πιερίας


Αξιότιμοι Βουλευτές του Ν. Πιερίας


Εξειδικευμένοι νομικοί υποστηρίζουν, πως σε περίπτωση που ψηφιστούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο (δηλαδή και από εσάς) τα «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012 - 2015» θα συμβούν όλα όσα αναφέρονται παρακάτω.

Σας παρακαλούμε να διαψεύσετε εγγράφως, δημοσιεύοντας στα ΜΜΕ της Πιερίας, ότι κατά την άποψή σας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σας υπενθυμίζουμε, πως έχετε την υποχρέωση, όχι μόνο απέναντι σε εμάς, αλλά απέναντι και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία η οποία σας επέλεξε και σας πληρώνει για να την εκπροσωπείτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να λάβετε σαφή θέση σε κάθε μία από τις παρακάτω αναφορές.

Σας πληροφορούμε, πως οι ερμηνείες που ακολουθούν δεν είναι αόριστες. Όλες προκύπτουν από τα συγκεκριμένα άρθρα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου. Αναμένουμε την απάντησή σας εντός των επόμενων ημερών (το αργότερο μέχρι την 10η Φεβρουαρίου 2012, ώρα 18:00). Βεβαίως, για οποιαδήποτε διευκρίνιση θα είμαστε στη διάθεσή σας.

Σας ευχαριστούμε εκ των πρότερων.
Οι Πολίτες της πρωτοβουλίας «Κόντρα στο ρεύμα»

Τα 17 σημεία του πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015 για τα οποία ζητούνται εξηγήσεις!



ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012 – 2015 συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (Ταμείο).

Το Ταμείο έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Το Ταμείο θα πουλάει περιουσιακά στοιχεία του κράτους, αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας. Δηλαδή, ότι θα ξεπουλιέται από το Ταμείο θα πάει κατευθείαν στους δανειστές. Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Το Ταμείο θα μπορεί να πουλήσει τα πάντα! Ακόμη και ...
περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ. Δηλαδή των τριών Δήμων του Νομού μας! Ακόμα και οι αιγιαλοί, κατ’ αποκλειστική χρήση! Δηλαδή, το ταμείο θα μπορεί να πουλήσει τις ωραιότερες παραλίες των νησιών μας, της Χαλκιδικής, της Πιερίας, όπως π.χ. του Κορινού, του Αγ. Παντελεήμονα και της Λεπτοκαρυάς. Παρακαλώ, διαψεύστε το! Στην εκποιούμενη περιουσία θα περιλαμβάνεται και η περιουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Π.χ. τα δημαρχεία, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ. Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Το Ταμείο θα μπορεί να πουλήσει και τα αποθεματικά σε ρευστό που έχουν χρυσοφόρες εταιρίες (π.χ. ΟΠΑΠ). Δηλαδή, οι Δημόσιοι Οργανισμοί που έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης π.χ. ορυκτού πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, ουράνιο κλπ). Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Όλα τα έσοδα από την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ, τα ενοίκια που εισπράττει το δημόσιο κλπ θα ανήκουν πλέον στο Ταμείο και θα πηγαίνουν απευθείας στους δανειστές μας. Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Αφού αποφασιστεί η μεταβίβαση ενός περιουσιακού στοιχείου προς το Ταμείο, μετά δεν θα μπορεί κανείς πια να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να το πάρει πίσω.Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Όλα τα έξοδα λειτουργίας π.χ. του Δημόσιου Οργανισμού (ΔΕΗ, ΟΣΕ κλπ) θα συνεχίζουν να βαρύνουν το Δημόσιο, ενώ όλα τα έσοδα πηγαίνουν απευθείας στην ΤΡΟΪΚΑ. Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Αν υπάρχουν δικαιώματα (π.χ ιδιωτών), τότε το Ταμείο θα μπορεί αναγκαστικά να τα απαλλοτριώσει με μια απόφαση υπουργού, αν κρίνει το Ταμείο ή όποιος αγοραστής ως αναγκαίο! Δηλαδή θα χάσουν και οι ιδιώτες ή άλλοι επενδυτές (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες) τα δικαιώματά τους αναγκαστικά μέσω της απαλλοτρίωσης! Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Το ταμείο θα έχει τη δυνατότητα να πουλήσει π.χ. τα λιμάνια μας στους Τούρκους, το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στους Σκοπιανούς (αφού τους δώσει λεφτά υπογείως π.χ. ο Τζ. Σόρος). Αυτά, τους δίνουμε το δικαίωμα να τα κάνουν ή να μας απειλούν ότι θα τα κάνουν, αν δεν συμμορφωνόμαστε στο εξής και για όσα χρόνια αυτοί θέλουν, με τα άνομα ξένα συμφέροντα. Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Σε όλες τις συνεδριάσεις του Ταμείου θα παρίστανται Παρατηρητές των Δανειστών που θα παρακολουθούν και θα αναφέρουν στα αφεντικά τους (Ε.Ε., Ε.Κ.Τ, Δ.Ν.Τ) τα πάντα, ενώ θα δεσμεύονται όλοι με εχεμύθεια προς όλους τους υπόλοιπους. Δηλαδή να μην μαθαίνει τίποτα ο ελληνικός λαός για το τι κάνουν με την περιουσία του! Μόνον η ΕΚΤ, η Ε.Ε και το ΔΝΤ θα ξέρουν, ενώ μετά από τρία χρόνια, αφού φύγουν, θα μπορούν να μας λένε τις λεπτομέρειες για το ξεπούλημα. Είναι αλήθεια; Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Καμία απόφαση δεν θα επιτρέπεται χωρίς τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων όπου συμμετέχουν οι υπάλληλοι της Τρόικα! Δηλαδή, οι απόψεις των βουλευτών και η ψήφος τους δεν θα έχουν καμία αξία! Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Θα αποφασίζουν μόνοι τους να εκδίδουν ομόλογα. Το Ταμείο θα μπορεί να δανείζεται από τρίτους με εγγυήσεις δικές μας(!) και με τα λεφτά αυτά να αγοράζει από την ελεύθερη αγορά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε σκοτωμένες τιμές. Δηλαδή, θα μπορούν να ξαναγοράζουν οι ίδιοι το χρέος μας, αφού το ελαχιστοποιήσουν στην ουσία με δανεικά δικά μας. Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Αν δουν ότι δεν πουλιέται ή δεν αξιοποιείται κάποιο περιουσιακό στοιχείο, τότε θα μπορούν να το διαλύουν, να το «χρεοκοπούν». Η καμπάνα χτυπάει μάλλον για τον ΟΣΕ και τα τρένα μας. Παρακαλώ, διαψεύστε το! Η Τρόικα θα μπορεί να τροποποιεί άμεσα τα καταστατικά λειτουργίας των οργανισμών που περιέχονται στην κυριότητα του Ταμείου. Θα μπορούν να διατάσσουν να αυξηθούν τα τιμολόγια του ρεύματος και του νερού, τα διόδια, τα εισιτήρια λεωφορείων κλπ κλπ κατά το δοκούν, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης (θυμηθείτε: όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν πλέον στο Ταμείο και όχι στον οργανισμό!). Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Το εισιτήριο για την είσοδο στην Ακρόπολη ή έσοδα από εκδηλώσεις στο «Αρχαίο Δίον» θα μπορούν να πηγαίνουν κατευθείαν στους δανειστές. Επίσης, θα μπορούν να καθορίζουν το ύψος της τιμής εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους. Παρακαλώ, διαψεύστε το! Θα μπορεί π.χ. ένας αμφιβόλου προέλευσης ξένος ιδιωτικός ή κρατικός φορέας να αγοράσει γη του Δημοσίου και να ανεγείρει, χωρίς καμία άλλη άδεια από το κράτος, ένα θρησκευτικό χώρο (π.χ. Τζαμί, βουδιστικό μοναστήρι κλπ κλπ) ή να μετατρέψει προς αυτό τον σκοπό ένα ήδη υπάρχον κτίριο που ανήκει στο Δημόσιο.Παρακαλώ, διαψεύστε το!


Με απλά Προεδρικά διατάγματα, θα μπορούν να τροποποιούνται χρήσεις γης , ρυμοτομικά σχέδια, ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αγοραστές!! Δηλαδή, εν ονόματι των δανειστών καμία σημασία δεν έχουν οι πολεοδομικές διατάξεις και γενικά παραμερίζονται όλοι οι νόμοι του ελληνικού κράτους να βολευτούν αυτοί.

Παρακαλώ, διαψεύστε το!

ΝΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ


Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.
Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η είσοδος 12 δις ευρώ τον χρόνο στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα;
Τι σημαίνει σε επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας; Σε πολύπλοκα προβλήματα λοιπόν, χρειάζονται απλές λύσεις.
Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι.

Μην ψαρώνετε από τα πολυδιαφημισμένα ξένα προϊόντα, μη θεωρείτε μόδα την κατανάλωση τους.
Οι πολυεθνικές του τροφίμου, του ποτού, του ρούχου, της συσκευής, μας έκαναν να τρώμε πλαστικά σαν Αμερικάνοι, να ντυνόμαστε σαν Βρεττανοί ή Ιταλοί, να πίνουμε σαν Γάλλοι, να γίνουμε γκατζετάκηδες σαν Γιαπωνέζοι.
Η ματιά μας πρέπει να είναι ανοικτή στον κόσμο, αλλά όχι ως το σημείο να περιφρονήσουμε τους εαυτούς μας και να υιοθετήσουμε συμπεριφορές συλλογικής καταστροφής μας.
Ως εδώ. Αξίζουμε πολύ περισσότερα και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές και ως αυτεξούσιοι πολίτες.



ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ Η ΠΑΛΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ;
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Eρώτημα της δημοσκόπησης της alco καταδεικνύει περίτρανα ότι, ο ελληνικός λαός, ακόμη και στη χειρότερη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας του, πάνω από όλα –πάνω και από το αν θα έχει να φάει- βάζει την εθνική του αξιοπρέπεια.
Ακόμη και σήμερα, μετά τα όσα έχουν υποστεί από τρόικες, ΔΝΤ και τους εν Ελλάδι εκφραστές τους, σχεδόν 8 στους 10 Ελληνες επιμένουν:.....

Ποτέ των ποτών να μη δεχτούμε τα Σκόπια να πάρουν όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του. Κι ας τους αναγνωρίσει όλη η υφήλιος. Εμείς να παραμείνουμε σταθεροί στην ιστορική αλήθεια.


Μάλιστα, το βροντερό όχι έρχεται από όλες τις πλευρές. Ακόμα και στο ΣΥΡΙΖΑ, περισσότεροι από τους μισούς (53%) λένε όχι στην ψευδεπίγραφη ονομασία που διεκδικούν οι Σκοπιανοί για τον εαυτό τους. Το «όχι» φτάνει το 85% στο ΛΑΟΣ, το 79% στη Ν.Δ., το 75% στο ΠΑΣΟΚ και το 64%στο ΚΚΕ.
Με τη σχεδόν ομόφωνη αυτή στάση τους, οι Ελληνες δίνουμε την καλύτερη απάντηση σε εκείνους που ήθελαν να μας πείσουν ότι το θέμα του ονόματος «θα ξεχαστεί»…


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


H ανάπτυξη νέων ζεολιθικών μεμβρανών, υλικών που χρησιμοποιούνται σε μια τεράστια γκάμα εφαρμογών...
από την πυρηνική βιομηχανία μέχρι τα απορρυπαντικά, χάρισε στον χημικό μηχανικό Μιχαήλ Τσαπατσή την αναγνώριση για ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά επιτεύγματα της χρονιάς που τέλειωσε.
Η έρευνα της ομάδας του Δρ.Τσαπατσή στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ήταν μία από τις δέκα σημαντικότερες του 2011 σύμφωνα με την κατάταξη που εκδίδει στα τέλη κάθε έτους το κορυφαίο περιοδικό Science.

Οι φυσικοί ζεόλιθοι είναι πορώδη ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε μια πληθώρα εφαρμογών, χάρη στην ικανότητά τους να απορροφούν στους πόρους τους κατιόντα -π.χ. νατρίου, καλίου και ασβεστίου. Τα θετικά αυτά ιόντα απορροφώνται μεν από τους πόρους, δεν συγκρατούνται όμως σε αυτή τη θέση με ισχυρές δυνάμεις, και μπορούν έτσι να αντικατασταθούν από άλλα ιόντα σε ένα υδατικό διάλυμα.

Αυτό επιτρέπει στους ζεόλιθους να λειτουργούν ως καταλύτες χημικών αντιδράσεων, να απομακρύνουν τα άλατα από το σκληρό νερό, να διαχωρίζουν μόρια ανάλογα με το μέγεθός τους, ή ακόμα και να απομονώνουν οξυγόνο για ιατρική χρήση. Χρησιμοποιούνται ευρέως ως αποσκληρυντικά στα οικιακά απορρυπαντικά καθώς και για την απορρόφηση των οσμών στην άμμο για γάτες.

Τεχνητοί ζεόλιθοι, στους οποίους το μέγεθος και οι ιδιότητες των πόρων ρυθμίζονται ώστε να ταιριάζουν με τις ανάγκες νέων εφαρμογών, είχαν δημιουργηθεί και στο παρελθόν. Όμως η ομάδα του Δρ Τσαπατσή, στο τμήμα Χημικής Μηχανικής και Επιστήμης Υλικών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, προχώρησε τους τεχνητούς ζεόλιθους ένα βήμα παραπέρα.

Ο Έλληνας καθηγητής ανέπτυξε πορώδεις μεμβράνες, με πάχος της τάξης των 200 μόλις νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), οι οποίες λειτουργούν ως ζεόλιθοι με πλήθος νέων υποψήφιων εφαρμογών.

Τα ζεολιθικά φύλλα του Τσαπατσή δημιουργήθηκαν με μια ποικιλία τεχνικών, όπως η απολέπιση, η εναπόθεση σε φυσικά υποστρώματα και η δευτεροταγής ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη λεπτότερων ζεολιθικών μεμβρανών κατά παραγγελία «ανοίγει νέους ορίζοντες στη χημική βιομηχανία για αποτελεσματικότερες και ταχύτερες διεργασίες, με χαμηλότερο κόστος, ενεργειακή οικονομία και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος».

Ο καθηγητής Τσαπατσής συνεργάζεται εδώ και μια πενταετία με τον «Δημόκριτο» για την έρευνα στις ζεολιθικές μεμβράνες με τη συμμετοχή του Δρ Γεωργίου Καρανικολού, επιστημονικού συνεργάτη «Μαρί Κιουρί» στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας.

Ο Δρ Τσαπατσής γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα και σπούδασε Χημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του το 1991 στο γνωστό Caltech (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια). Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα από το 2003.

Μεταξύ των τιμητικών διακρίσεων που έχει λάβει είναι το Βραβείο Στρατής Σωτήρχος που του απένειμε το 2005 το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΥΛΗ

Για πρώτη φορά ένα διαστημικό παρατηρητήριο της NASA παρατήρησε με άμεσο τρόπο σωματίδια ύλης που προέρχονται από τη διαστρική περιοχή πέρα από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος. Η ανακάλυψη ρίχνει φως στο τι υπάρχει στο λεγόμενο «διαστρικό μέσο», δηλαδή στην ύλη ανάμεσα στα άστρα.

Η παρατήρηση έγινε από το σκάφος IBEX (Interstellar Boundary Explorer), που κινείται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος περίπου 322.000 χιλιομέτρων και κατάφερε να «πιάσει» δείγματα υδρογόνου, οξυγόνου και νέον που προέρχονταν από το διαστρικό χώρο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ντέηβιντ ΜακΚόμας της NASA, «είναι συναρπαστικό που έχουμε πλέον καταφέρει να παρατηρήσουμε "εξωγήινη" ύλη που δεν προέρχεται από τον ήλιο μας ή τους άλλους πλανήτες του, αλλά έρχεται απευθείας από την περιοχή εκτός του ηλιακού μας συστήματος, από άλλα μέρη του γαλαξία».

«Αυτά τα στοιχεία είναι οι θεμελιώδεις δομικοί λίθοι των άστρων, των πλανητών και των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Το ΙΒΕΧ εκτοξεύθηκε το 2008 και έκτοτε εξερευνά τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, τη λεγόμενη ηλιόσφαιρα, δηλαδή μέχρι εκεί που φθάνει η επικράτεια της επιρροής του ηλιακού ανέμου, του ρεύματος των φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύει το άστρο μας συνεχώς προς κάθε κατεύθυνση.

Οι εσχατιές του ηλιακού συστήματος, δηλαδή το σύνορο της ηλιόσφαιρας, της «φυσαλίδας» που προστατεύει το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος από την επικίνδυνη κοσμική ακτινοβολία, απέχει περίπου 100 φορές περισσότερο από τη Γη, από όσο απέχει ο πλανήτης μας από τον ήλιο.

Η ηλιόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο της απωθούν τα ιονισμένα θανατηφόρα κοσμικά σωματίδια, που αποτελούν απομεινάρια εκρήξεων σούπερ-νόβα, είναι διάχυτα στο διαστρικό χώρο και ταξιδεύουν με ταχύτητα 80.000 χλμ. την ώρα. Περίπου μισά από αυτά τα σωματίδια του διαστρικού «ανέμου» έχουν ουδέτερο ηλεκτρικό φορτίο και μπορούν να εισχωρήσουν στο ηλιακό μας σύστημα. Λιγοστά από αυτά τα ουδέτερα σωματίδια ύλης (υδρογόνου, οξυγόνου και νέον) που φθάνουν μέχρι τη Γη, το ΙΒΕΧ για πρώτη φορά μπόρεσε να τα ανιχνεύσει. Περίπου 30 χρόνια χρειάζονται αυτά τα σωματίδια μέχρι να διασχίσουν την ηλιόσφαιρα και να φθάσουν στη Γη.

Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν κάτι παράξενο: ότι το ηλιακό μας σύστημα περιέχει μεγαλύτερη αναλογία οξυγόνου σε σχέση με τον περιβάλλοντα διαστρικό χώρο, κάτι που οι επιστήμονες προς το παρόν δεν μπορούν να εξηγήσουν. Το ΙΒΕΧ επίσης ανακάλυψε ότι ο διαστρικός «άνεμος» των σωματιδίων κινείται με ταχύτητα 11.000 χλμ. την ώρα πιο αργά από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες.

Ακόμα, οι νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι το ηλιακό μας σύστημα φαίνεται να βρίσκεται στην άκρη ενός από τα πολλά χαμηλής πυκνότητας διαστρικά νέφη αερίων και σκόνης που υπάρχουν στον γαλαξία μας, ενώ δεν αποκλείεται να βγει από αυτό το νέφος σε λίγες χιλιάδες χρόνια, οπότε θα βρεθεί σε ένα τελείως διαφορετικό γαλαξιακό περιβάλλον.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο ήλιος μας σε σχέση με τα τοπικά (διαστρικά) νέφη. Για πρώτη φορά έχουμε μια εικόνα για τη σχετική θέση του ήλιου μας σε σχέση με το τοπικό διαστρικό νέφος», δήλωσε ο αστρονόμος Σεθ Ρέντφιλντ του προγράμματος ΙΒΕΧ. Όπως είπε, η δομή της ηλιόσφαιρας αλλάζει ανάλογα με το αν το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται μέσα ή έξω από ένα διαστρικό νέφος και αυτό έχει συνέπειες για το πόσο καλά μας προστατεύει από την θανατηφόρα κοσμική ακτινοβολία.

Μια προηγούμενη αποστολή της NASA o «Οδυσσέας» είχε εντοπίσει ένα «εξωγήινο» στοιχείο ελαφριάς διαστρικής ύλης, το ήλιο, αλλά τώρα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά βαρύτερα στοιχεία της διαστρικής ύλης. Οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν ακόμα περισσότερα πράγματα για την «εξωγήινη» ύλη εκτός της ηλιόσφαιρας, όταν τα δύο διαστημόπλοια «Βόγιατζερ», που εκτοξεύτηκαν το 1977, διασχίσουν οριστικά το σύνορο του ηλιακού μας συστήματος, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε λίγα χρόνια.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η ΧΑΓΗ

ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Ανακοινώθηκε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση που αφορά την προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας και η οποία σχετίζεται με την υπόθεση των θυμάτων στο Δίστομο

Το Δικαστήριο με ψήφους 12 προς 3 έκανε δεκτή την προσφυγή των Γερμανών εναντίον της Ιταλίας, για την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου υπέρ του Διστόμου.

Πρόκειται για τις οικογένειες 218 ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από τη Γερμανική στρατιωτική βαρβαρότητα τον Ιούνιο του 1944.

Τις αγωγές ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων είχαν καταθέσει οι οικογένειες θυμάτων των σφαγών αμάχων και οι κληρονόμοι Ιταλών που είχαν μεταφερθεί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανάμεσα στον Σεπτέμβριο 1943 και τον Μάιο 1945, όταν η Ιταλία τελούσε υπό γερμανική κατοχή και πριν από την προσχώρησή της στις συμμαχικές δυνάμεις.

Τα ιταλικά δικαστήρια ενέκριναν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων του ναζισμού .

Το 2008, το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου του 1997, η οποία καταδικάζει το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944.

To σκεπτικό της απόφασης

Η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη κρίνοντας ότι τα ιταλικά δικαστήρια ενέκριναν κατασχέσεις γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, έπειτα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

Το βασικό νομικό διακύβευμα της δίκης αφορούσε το δικαίωμα στην ετεροδικία, δηλαδή το δικαίωμα της Γερμανίας να μη δικάζεται ως κράτος από δικαστήρια άλλων χωρών και επομένως να μην αναγνωρίζει τις αποφάσεις ξένων δικαστηρίων (στην προκειμένη περίπτωση της Ιταλίας), όταν αυτά κρίνουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει για τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ασυλία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος", ανακοίνωσε ο δικαστής Χισάσι Οουάντα, κατά την ανάγνωση της απόφασης σε δημόσια συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, καθηγητής διεθνούς δικαίου, Στέλιος Περράκης, ήταν κατά την ανακοίνωση, καθώς η Ελλάδα έχει παρέμβει υπέρ της Ιταλίας στην υπόθεση.

ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ «Ρωσία 2012», ο Πούτιν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας πως «της στέρησαν τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο».

Ως εκ τούτου στην Ελλάδα απέμεινε ένας μόνο τρόπος για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, ο οποίος όμως οδηγεί ξανά σε αδιέξοδο κατά τον Ρώσο πρωθυπουργό:

«Η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση, γιατί για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο. Αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο».

«Το θέμα δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να δουλεύουν», συμπλήρωσε ο Πούτιν, εκτιμώντας ότι «εκεί δεν έχουν δημιουργηθεί δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας για αποτελεσματική αξιοποίηση της εργατικής δύναμης με υψηλή ειδίκευση ή τουλάχιστον σε επαρκή αριθμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Ρωσία. Και από εκεί προέρχονται τα προβλήματα».

Επίσης, υποστήριξε ότι «προς το παρόν» η Ελλάδα δεν έχει λάβει συγκεκριμένη βοήθεια από το εξωτερικό.

Ευθύνες όμως απέδωσε και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: «Εδώ υπάρχουν και περιορισμοί πολιτικού χαρακτήρα (...) Ευθύνεται η κυβέρνηση, το κόμμα, που κέρδισε στις εκλογές. Είναι αδύνατο να λάβεις αποφάσεις υπό αυτές τις συνθήκες και το εργαλείο, που θα επέτρεπε να λυθεί το πρόβλημα, το προσεκτικό εργαλείο, τους το αφαίρεσαν. Επί της ουσίας η φύση των προβλημάτων είναι η ίδια. Στέρησαν την Ελλάδα από ορισμένα εργαλεία, για τα οποία είπατε, ειδικότερα την δυνατότητα να υποτιμήσουν το δικό τους νόμισμα, ενώ όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής κάποτε συνέδεσε υπερβολικά στενά το δικό της εθνικό νόμισμα με το δολάριο στέρησε την οικονομία της από την ευελιξία. Από άποψη ουσίας είναι μάλλον πολύ όμοιες οι αιτίες».

Συμφωνώντας με τον οικονομολόγο Πόλ Κρούγκμαν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η κρίση χρέους των κρατών και των επιχειρήσεων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με χαρακτηριστικό «την ανισορροπία του χρηματιστικού τομέα, υπερφουσκωμένου και κερδοσκοπικού, αποκομμένου από την πραγματική οικονομία».

Τέλος, εκτίμησε ότι «ούτε μία από τις αιτίες των σημερινών χρηματιστικών συγκλονισμών δεν έχει εξαλειφθεί μέχρι στιγμής», καταλογίζοντας και λάθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ


Βαρυσήμαντη επιστολή στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική κοινωνία. "Ζητούνται, άλλωστε, τις ώρες αυτές, ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας. Ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο. Ζητούνται δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας.Και υποθηκεύουν, ταυτόχρονα, την εθνική μας κυριαρχία"

Ακολουθεί η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου προς τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο:

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Σπαράσσεται η καρδιά και θολώνει ο νους μας με όσα συνέβησαν τους τελευταίους καιρούς και εξακολουθούν να συμβαίνουν στον Τόπο μας. Άνθρωποι με αξιοπρέπεια χάνουν, από τη μία στιγμή στην άλλη, τη δουλειά, ακόμη και το σπίτι τους.

Το φαινόμενο των αστέγων, αλλά και των πεινασμένων – φαινόμενο κατοχικών εποχών – παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα νέα παιδιά, τα καλύτερα μυαλά του Τόπου, παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Οι πατεράδες μας δεν μπορούν να ζήσουν, μετά τις δραματικές περικοπές των συντάξεών τους. Οικογε-νειάρχες και ιδίως οι πιο φτωχοί, οι πολύτεκνοι, οι μεροκαματιάρηδες, βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των μισθών τους και τους αβάσταχτους νέους φόρους. Η πρωτόγνωρη καρτερία των Ελλήνων εξαντλείται, η οργή παραμερίζει τον φόβο και ο κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης δεν μπορεί να αγνοείται πια, ούτε από εκείνους που διατάσσουν, ούτε από εκείνους που εκτελούν τις φονικές συνταγές τους.

Στις δύσκολες και - αναντίλεκτα- κρίσιμες αυτές ώρες, οφείλουμε όλοι να ξέρουμε και να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το γεγονός ότι η ανασφάλεια, η απόγνωση και η κατάθλιψη έχουν φωλιάσει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ότι προκάλεσαν δυστυχώς – και συνεχίζουν να προκαλούν – ακόμη και αυτοκτονίες, εκείνων που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το δράμα των οικογενειών και τον πόνο των παιδιών τους.

Μπροστά σε όλα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος αξιοποιεί κάθε δυνατότητα αλληλεγγύης. Και είναι θετικό που, μέσα στην τόση καταχνιά, ξεπροβάλλει η ευαισθησία, το φιλότιμο και ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων. Για να δώσει ένα πιάτο φαϊ, ένα ρούχο, μια ανάσα ζωής στους απελπισμένους.

Δυστυχώς, όμως. Όπως ξεκάθαρα φαίνεται πλέον, το δράμα της Πατρίδας μας όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ, αλλά μπορεί να προσλάβει και νέες ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ζητούνται, άλλωστε, τις ώρες αυτές, ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας.

Ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο.

Ζητούνται δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας.

Και υποθηκεύουν, ταυτόχρονα, την εθνική μας κυριαρχία.

Υποθηκεύουν τον πλούτο που έχουμε, αλλά και αυτόν που μπορεί να αποκτήσουμε στα εδάφη και τις θάλασσές μας.
Υποθηκεύουν την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική μας Αξιοπρέπεια.

Απογοητευμένοι, απελπισμένοι και ανήσυχοι Ελληνες μας ρωτούν και ζητούν υπεύθυνες, ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις.

Ρωτούν τι τους ξημερώνει η επόμενη ημέρα.

Ρωτούν που πάει η Πατρίδα μας.
Ρωτούν τι επιτέλους μπορεί να σταματήσει το δράμα.
Τι μπορεί να ξαναγεννήσει την χαμένη ελπίδα.
Δυστυχώς όμως !

Στη διαμόρφωση των αποφάσεων, οι φωνές των απελπισμένων, οι φωνές των Ελλήνων, αγνοούνται προκλητικά.
Δυστυχώς, σήμερα, οι Έλληνες δεν βρίσκουμε απάντηση ούτε στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, ούτε στα όσα ζητούνται από τους ξένους. Είναι, μάλιστα, τουλάχιστον ύποπτη η εμμονή τους σε αποτυχημένες συνταγές. Και είναι προκλητικές οι αξιώσεις τους σε βάρος της Εθνικής μας κυριαρχίας.
Και αυτό είναι, ίσως, το πιο ανησυχητικό.

Δεν μπορεί, άλλωστε να αγνοείται από κανέναν ότι οι αντοχές των ανθρώπων γύρω μας εξαντλήθηκαν. Όπως εξαντλήθηκαν και οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας.

Και βέβαια, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν μπροστά μας και άλλοι δρόμοι.
Δρόμοι πνευματικής ανάτασης και οικονομικής ανάταξης.
Δρόμοι δημιουργίας, ελπίδας και προοπτικής.
Δρόμοι ανοικτοί για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Σε αυτούς τους δρόμους οφείλουμε να πορευθούμε όλοι, με τη συναίσθηση της μετάνοιας.
Ενώνοντας τις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας.

Αποκρούοντας, ταυτόχρονα, τους έξωθεν εκβιασμούς και απορρίπτοντας τις θανατηφόρες συνταγές τους.
Έχοντας, πάνω απ’ όλα, ακλόνητη τη βεβαιότητα, ότι με τη βοήθεια του Θεού και την πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η Ελλάδα του Πολιτισμού, η Ελλάδα της Ιστορίας, η Ελλάδα των Παραδόσεων δεν μπορεί να χαθεί ούτε γιατί κάποιοι το πίστεψαν, ούτε γιατί κάποιοι μπορεί να το θέλουν. Η Ελλάδα μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μπορεί, και πάλι, να τραβήξει μπροστά.

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Αυτόν τον δρόμο αναζητούμε και προσδοκούμε οι Έλληνες σήμερα .

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ


«Θέμα ημερών» χαρακτηρίζει τη χρεοκοπία της Ελλάδας ο γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard, Niall Ferguson.

Κάνει λόγο και για ένα «ευρωπαϊκό γεγονός Lehman, πιθανόν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας».Όπως υποστηρίζει ο Ferguson, η κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι πολύ άσχημη αλλά τα πράγματα στην Ευρωζώνη είναι ακόμη χειρότερα και δεν διστάζει να κατηγορήσει ανοιχτά τη Γερμανία και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, προσωπικά, γι’ αυτή την εξέλιξη.

«Το μόνο που προσφέρει (η Α. Μέρκελ) είναι λιτότητα, λιτότητα κι άλλη λιτότητα. Κι αυτό απλά δεν αποδίδει. Γι’ αυτό η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι χειρότερη απ’ ότι ήταν 12 μήνες πριν» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Business Insider, ο κ. Ferguson. Κατηγορεί, μάλιστα, τη Γερμανία πως ενώ ζητά δημοσιονομική πειθαρχία από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης, στο εσωτερικό της Γερμανίας συμβαίνει αυτό ακριβώς που αρνείται το Βερολίνο να εφαρμόσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «τα χρήματα των πλούσιων Βαυαρών ρέουν προς τα φτωχά ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια».

Προειδοποιεί πως «ό,τι συμβεί στην Ελλάδα, κατά λογική ακολουθία θα συμβεί και για την Πορτογαλία» ενώ εκτιμά ότι εάν η κρίση μεταδοθεί σε Ιταλία και Ισπανία «αυτό θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα».

Ε.ΛΑ.ΔΑ


M. Θεοδωράκης: Με υπομονή και ηρεμία, δουλεύουμε να ενωθεί ο λαός. Πρώτη δημόσια εκδήλωση για την Ε.ΛΑ.ΔΑ
Στο «διά ταύτα», στο «διά ταύτα» για την Ε.ΛΑ.ΔΑ, φώναζαν κάθε τόσο πολλοί από τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, το βράδυ της Πέμπτης 1η Φεβρουαρίου.

Στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της πρωτοβουλίας που πήραν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Κασιμάτης για τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου αντίστασης και αλληλεγγύης με το όνομα Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση ήταν εμφανής η επιθυμία του ακροατηρίου – περιλαμβανομένων και προσωπικοτήτων με δράση στο πολιτικό γίγνεσθαι – να λάβει εκλογικό χαρακτήρα το όλο εγχείρημα.

«Εμείς, με ηρεμία, ψυχραιμία, υπομονή, δουλεύουμε να ενωθεί ο λαός», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης. «Μόλις εμφανιστεί το τεράστιο λαϊκό κίνημα, όλοι αυτοί, η τρόικα, το ΔΝΤ, οι δοσίλογοι, οι πουλημένοι θα πάνε στη θάλασσα.(…) Εγώ με τον Μανώλη δεν έχουμε πολύ καιρό. Εβδομήντα χρόνια παλεύουμε».Και πρόσθεσε: «Η θέλησή μας είναι το δια ταύτα. Πότε αργήσαμε. Πού; Στο εκτελεστικό απόσπασμα; Πού;».

Ανάμεσά στους… ανυπόμονους για ψηφοδέλτιο ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ. και ο δήμαρχος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος ο οποίος, πολύ προτού ανεβεί στο βήμα για να απευθύνει τον χαιρετισμό του, έκανε παρεμβάσεις «από κάτω» για το «δια ταύτα».

Κι ο Μίκης δεν έχασε λεπτό, ακολουθώντας… διαδραστική διαδικασία του είπε: «Χάρηκα που ήρθες. Είσαι ζωηρός. Είσαι ωραίος γι’ αυτό που κάνουμε». Και συνέχισε επί του θέματος: «Ξένη κατοχή δεν είναι μόνο οι φαντάροι είναι κι αυτοί με τη γραβάτα. Κι αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι (…). Δεν φτάνει να είμαστε αγανακτισμένοι. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και αποφασισμένοι. Και τότε όταν θα πάμε 100.000 μπροστά από τη Βουλή θα λακίσουν».

΄Οταν πια ανέβηκε στο βήμα ο δήμαρχος Στυλίδας συμπύκνωσε το γιατί δεν μπορούσε να λείπει στο προσκλητήριο του Μίκη: «Για τον Μίκη θα ερχόμουν και περπατώντας και κολυμπώντας». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κόσμο: «Κατουρήστε τα ΜΜΕ. Υπάρχει το ίντερνετ. Να φτιάξουμε κόμμα να κατέβουμε στις εκλογές. Σε παρακαλούμε να μπεις μπροστά Μίκη και εμείς μαζί».

Η αίθουσα δεν χώρεσε τον κόσμο που ήρθε. Γέμισαν οι διάδρομοι, ο χώρος από το ισόγειο έως τον πρώτο και δεύτερο όροφο. Γιγαντοθόνη και συσκευές τηλεόρασης έδειχναν όσα γίνονταν μέσα -η εικόνα εστιασμένη στο πάνελ των «3» με συντονιστή τον κ. Δήμο Τσακνιά και στους προσκεκλημένους οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.

Δεν έλειψε κι ο Πλάτωνας από την παρέα, επιστρατευμένος από τον κ. Στ. Παπαθεμελήγια να πει «ημείς λήξομεν δαίμονα, ού δαίμων λήξει ημάς». Ο κ. Παπαθεμελής υπερθεμάτισε για τη συγκρότηση εκλογικού μετώπου με τις αρχές της Ε.ΛΑ.ΔΑ. , αλλιώς,όπως είπε, θα είναι «μια τρύπα στο νερό».

Στην εκδήλωση παρευρέθη αντιπροσωπεία της ΚΟ και της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Θ. Δρίτσα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, και μαζί ο Πάνος Λάμπρου και ο Γιώργος Νικολακάκης . Από το ΣΥΝ, ήταν μεταξύ άλλων ο Δ. Βίτσας(γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ), η Δέσποινα Σπανού, ενώ το «παρών» έδωσε η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη» (ΣΥΡΙΖΑ) Ελένη Πορτάλιου.

Αντιπροσωπεία έστειλε η ΚΟΕ, η οποία είχε παρουσία με πολλά στελέχη της – εκπρόσωπος της ΚΟΕ χαιρέτισε την εκδήλωση. Από το Άρμα Πολιτών ήρθαν ως εκπρόσωποι ο Κων. Καραχάλιος και ο Στ. Διομήδης. Από την Ενωτική Κίνηση ήταν μεταξύ άλλων ο Π. Κουρουμπλής, ο Ν. Κοτζιάς, ο Ν. Τόσκας ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, όπως και οΝότης Μαριάς, κ.ά.

Εκπρόσωπό τους έστειλαν ο Νέος Αγωνιστής, η Κομμουνιστική Ανανέωση (Μαρία Ζευγώλη). Εκ μέρους της Σπίθας και του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ενώ εκ μέρους της Χριστιανικής Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Μανώλης Μηλιαράκης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο χαιρετισμός του Τάσου Σταυρόπουλου, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στο οποίο πρωτοστατεί ο Αλ. Αλαβάνος.

Εξήγησε γιατί δεν θα μετέχει το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής στην Ε.ΛΑ.ΔΑ. Θέσεις όπως παύση πληρωμών, πλήρη σύγκρουση με την ευρωζώνη, εθνικοποίηση των τραπεζών δεν υπάρχουν στο κείμενο-διακήρυξη της πρωτοβουλίας. «Λυπούμαστε, γιατί, ενώ σε συζητήσεις μαζί σας, είχαμε συμφωνήσει σε αυτές τις θέσεις, είδαμε μέσα σε λίγες μέρες στον Τύπο ένα κείμενο για την Ε.ΛΑ.ΔΑ που τις είχε απαλείψει πλήρως», είπε.

Επίσης, επέκρινε τον αυτοποκλεισμό του εγχειρήματος από τις εκλογές - «Φοβάμαι ότι ο εκ των προτέρων αυτοαποκλεισμός σας από τις εκλογές, που έχει επιβληθεί από στενές κομματικές σκοπιμότητες, αφαιρεί τον δυναμισμό από πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη συμβολή». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η αναφορά εμπεριέχει αιχμή για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ε.ΛΑ.ΔΑ. με την Κουμουνδούρου και τον Αλ. Τσίπρα…

Επέμειναν οι διοργανωτές στο ότι πρόκειται για μέτωπο συσπείρωσης του λαού ενάντια στην Τρόικα, ενάντια στην κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», όπως είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, και της «ξένης κατοχής».

Το τόνισε ο Γ. Κασιμάτης.Το ξανάπε ο Μ. Γλέζος: «δεν έχει σχέση με εκλογικό σώμα», «θέλουμε να μην αποκλείει τα λαϊκά κινήματα». Εξήγησε ότι «σκάβουμε τον δρόμο για να βοηθήσουμε τον λαό – και τους άλλους λαούς με τους Ελληνες να γίνονται παράδειγμα αντίστασης – να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα που πάει να μας πνίξει και να δημιουργήσουμε την ελπίδα ότι κάτι καινούριο μπορεί να γεννηθεί σε αυτό τον τόπο».

Πάντως, ο Μίκης Θεοδωράκης άσκησε ευθεία κριτική στη ΔΗΜΑΡ και προσωπικά στονΦώτη Κουβέλη, ενώ αναφέρθηκε και στη… μοναχική πορεία του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

«Δυστυχώς δεν είμαστε ενωμένοι», είπε. «Πήρα τηλέφωνο το Φώτη Κουβέλη – ήταν στους Λαμπράκηδες. Φώτη, θα έρθεις; Θα έρθω, είπε. Δεν ήρθε. Πάει αλλού…». Και συνέχισε:«Πήρα τον Χαλβατζή. Πες στην Αλέκα, ελάτε να κουβεντιάσουμε. Με παίρνει ο Χαλβατζής και μου λέει την απόφαση: «Θα έρθω εγώ και ο Παφίλης» (…). Αναρωτιέμαι αν το ΠΑΜΕ ήταν μαζί με άλλους, εκεί που θα είχε 50, θα γινόμαστε πολλοί(…). Γιατί θέλετε μόνοι σας;».

Ο Χαλυβουργός

Η πιο φορτισμένη από συγκίνηση αλλά και από ενθουσιασμό – σείστηκε το κτίριο από το χειροκρότημα – στιγμή της βραδιάς ήταν την ώρα που ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, από το εργοστάσιο του Ασπρόπυργου.

Ο Νίκος Παυλάκης, ένας από τους χαλυβουργούς που εδώ και 95 ημέρες βρίσκονται σε απεργία. «Δεν ξέρω τα γράμματα που ξέρουν όσοι μίλησαν. Όμως, δεν γυάλιζε το μάτι σας. Εγώ από παιδί και μετά στο καμίνι της δουλειάς έμαθα στ΄άδικο το μάτι να γυαλίζει…».Πρόσθεσε άλλα τρία «Α» δίπλα στο «Αντίσταση και Αλληλεγγύη» του παλλαϊκού μετώπου: Ανυπακοή, Αγάπη για το συνάνθρωπο, Αδιαπραγμάτευτη Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται. Εμείς το λέμε 95 ημέρες. Αυτό δεν είναι κίνημα. Είναι ξεκίνημα».

Αργότερα, έγινε πρόταση από τους διοργανωτές και συντάχθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους χαλυβουργούς -απεργούς.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανακοίνωση των μελών της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής της Ε.ΛΑ.ΔΑ, με τη διευκρίνιση από τους διοργανωτές, ότι αυτή θα διευρυνθεί.

Την αποτελούν οι: Μ. Θεοδωράκης, Μ. Γλέζος, Γ. Κασιμάτης, Δημήτρης Αλευρομάγειρος -Αντιστράτηγος (ε.α.), Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Γιάγκος Ανδρεάδης -πανεπιστημιακός και μέλος της κίνησης Καλλιτέχνες ενάντια στα μνημόνιο, Ηλίας Ανδριόπουλος -συνθέτης, Λουκάς Αξελός -συγγραφέας, Νίκος Απανωμεριτάκης -μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974, Νάντια Βαλαβάνη -συγγραφέας , Κάτια Γέρου -ηθοποιός, Δημ. Γεωργόπουλος -οικονομολόγος, Απ. Γκλέτσος -δήμαρχος Στυλίδας, Χρ. Κορτζίδης δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηρ. Γκότσης -δήμαρχος Νέας Ιωνίας,Γ. Ζησιμάτος - πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Κ. Ζουράρις -πανεπιστημιακός, πολιτειολόγος, Χρ. Καπάταης -οικονομολόγος, περιφερειακός σύμβουλος της «Ελεύθερης Αττικής», Εύη Καρακώστα -Αρχιτέκτων μηχανικός- πολεοδόμος, Θαν. Καρτερός -δημοσιογράφος, Ν. Κοτζιάς -οικονομολόγος, Σάκης Κουβάτσος -οδοντίατρος, Π. Κουρουμπλής -ανεξάρτητος βουλευτής, Γ. Κούκας, Δ. Κωνσταντακόπουλος (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Χρ. Λεοντής -συνθέτης, Ν. Μάλλιαρης -παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Γ. Παπαπέτρος -οικονομολόγος, Θ. Μπαλασόπουλος - πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη -πανεπιστημιακός, Ν. Μαριάς -πανεπιστημιακός, Μ.Μηλιαράκης -δημοσιογράφος, Μ. Μητσιάς -τραγουδιστής, Αλ. Μητρόπουλος -δικηγόρος, Ν. Παυλάκης - χαλυβουργός από τους απεργούς του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο , Μαρία Σωτηροπούλου -μέλος των Γιατρών Κατά της Πυρηνικής Απειλής, Δέσποινα Σπανού -μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ , Δ. Τσακνιάς -δικηγόρος.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΡΑΧΜΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ


Τέλος στην φημολογία ότι οι Έλληνες αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού έβαλε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες της φήμες που κυκλοφορούν κάποιοι κύκλοι ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή δεν επαρκεί για να θρέψει τον ελληνικό λαό.


Ο αγροτικός κλάδος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι ιδιαίτερα δυναμικός και μπορεί να τρέξει ακόμα πιο γοργά εάν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί μια σωστή αγροτική πολιτική, που θα κοιτάει μπροστά και δεν θα γυρνάει συνέχεια σε λάθη του παρελθόντος. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε, "δεν αποτελεί πολιτική το καλάθι της περιφέρειας, ούτε και ο θεσμός των δημοπρατηρίων", αφού όπως τόνισε αποτελούν πεπαλαιωμένες πρακτικές.

Βάσει μελέτης το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010. Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων.

Μία τέτοια περίπτωση είναι τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, ενώ το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Εκεί που η ελληνική αγροτική παραγωγή παρουσιάζει την μεγαλύτερη αυτάρκεια είναι στα εσπεροειδή όπως τα πορτοκάλια (167%) ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 67% η οποία καλύπτεται με εισαγωγές κυρίως από την Τουρκία και χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.

Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%). Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.

Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 80% με την παραγωγή της φέτας να υπερβαίνει την εγχώρια κατανάλωση (αυτάρκεια 147%).

Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα. Σε τελική ανάλυση όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ "ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε".

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More