ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟ ΟΙ Η.Π.Α ;


"Η χώρα (σ.σ. οι ΗΠΑ) ζει με πίστωση, πέρα από τις δυνατότητές της και εναποθέτει ένα μέρος του φορτίου της (του χρέους) στην παγκόσμια οικονομία. Παρασιτεί την παγκόσμια οικονομία χρησιμοποιώντας το μονοπώλιο του δολαρίου", είπε ο κ.Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη λίμνη Σέλιγκερ με μέλη ενός φιλοκυβερνητικού κινήματος νέων.
Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε το βράδυ της Κυριακής για την αύξηση του ορίου του χρέους απλώς "μεταθέτει τη λήψη αποφάσεων για τη ρύθμιση του προβλήματος", πρόσθεσε, μην παραλείποντας ωστόσο να χαιρετίσει "την υπευθυνότητα και την κοινή λογική" που έδειξε η Ουάσινγκτον αποφεύγοντας τη στάση πληρωμών.
"Η αμερικανική οικονομία είναι μια από τις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας και δεν είναι καλό πράγμα να υπάρχει αδυναμία" πληρωμών, πρόσθεσε.
"Ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν σημαντικά αποθέματα δολαρίων αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι ότι ολόκληρη η οικονομία (αυτών των χωρών) θα μπορούσε να κλονιστεί", κατέληξε ο Πούτιν.

ΑΡΤΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2003

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΡΟ

Κάθε ισχυρό κράτος (μητροπολιτικό) διαθέτει γεωπολιτικούς σχεδιασμούς που στην πράξη αποσκοπούν να θέσουν υπό την επιρροή του άλλα μικρότερα κράτη, από άποψη οικονομίας, στρατιωτικής ισχύος και τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα κράτη αυτά που εντάσσονται στη σφαίρα επιρροής των μητροπολιτικών ονομάζονται «περιφερειακά».

Κάθε μητροπολιτικό κράτος που σχεδιάζει γεωπολιτικά (οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, πολιτιστικά), σχεδιάζει, φυσικά, για την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων του και χρησιμοποιεί ανάλογα με την περίπτωση τον οικονομικό, τον πολιτικό, τον στρατιωτικό ή τον πολιτιστικό μοχλό για να αλώσει κάποιο περιφερειακό κράτος και να το θέσει στη σφαίρα επιρροής του. Η Ελλάδα, ως κράτος περιφερειακό υφίσταται πιέσεις από διάφορα μητροπολιτικά κράτη, αλλά κυρίως από τις Η.Π.Α., τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα. Καθένα από αυτά τα κράτη που λογίζονται ως μητροπολιτικά, σχεδιάζουν γεωπολιτικά για να προωθήσουν τα ποικίλα συμφέροντα τους στον ελλαδικό χώρο. Κατά καιρούς βγαίνουν διάφορα σενάρια στο φως της δημοσιότητας. Σενάρια που εκπονούνται από τους σχεδιαστές της εξωτερικής πολιτικής κάθε κράτους ή από διάφορα think tank που ερευνούν επάνω στα γεωπολιτικά δεδομένα.

Οι κυριότερες μέχρι στιγμής πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, είναι στον πολιτιστικό τομέα, στον οικονομικό και στον πολιτικό. Ο στρατιωτικός τομέας δεν υφίσταται τον ίδιο βαθμό πίεσης διότι η στρατιωτική δυνατότητα της Ελλάδας θεωρείται ικανή.

Τα γεωπολιτικά σχέδια των μητροπολιτικών χωρών εκπονούνται σε δεδομένη στιγμή για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα σε βάθος χρόνου. Γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες αδυναμίες του ελληνικού λαού αυτά τα σχέδια λαμβάνουν κατά κύριο λόγο υπόψη τον οικονομικό τομέα (π.χ. ορατά τα αποτελέσματα του πρόσφατου χρηματιστηριακού κραχ) και τον πολιτιστικό.

Ο πολιτιστικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την διατήρηση της ελληνικής ιδιοπροσωπίας και γι’ αυτό οι πιέσεις προς αυτή την πλευρά είναι διαρκείς και συνεπείς για τουλάχιστον δύο δεκαετίες και θα συνεχίσουν για αρκετές δεκαετίες ακόμα, έως ότου ομογενοποιηθούμε μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης.
Η εσωτερική αντίσταση του ελληνικού λαού ίσως ήταν αυτή που ανάγκασε τον σπουδαίο γεωπολιτικό σχεδιαστή Σ. Χάντιγκτον να μας τοποθετήσει πολιτισμικά στην πλευρά της Ανατολής όταν κατασκεύαζε τον γεωπολιτικό χάρτη που διαχώριζε την Ανατολή από τη Δύση.

Ο Χάντιγκτον δεν είναι ο μοναδικός σχεδιαστής γεωπολιτικών μοντέλων στις Η.Π.Α. Είναι αρκετά τα κέντρα που σχεδιάζουν και προωθούν τα σχέδια τους ανάλογα με τις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές ισορροπίες. Ένα άλλο σενάριο είχε εκπονηθεί από το αμερικανικό Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών RAD και είχε δεί το φως της δημοσιότητας το 1998, το οποίο μιλούσε για ελληνοτουρκικό πόλεμο που θα ξεσπούσε το 2003. Αφορμή γι’ αυτόν τον πόλεμο θα ήταν επεισόδια που θα ξεσπούσαν στην περιοχή της Θράκης, τα οποία θα δώσουν την αφορμή στα τουρκικά στρατεύματα να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος για να προασπίσουν τους μουσουλμάνους δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας. Αυτός ο σχεδιασμός για ουδέτερη ζώνη στη Θράκη υπήρχε από το 1945 και είχε εκπονηθεί από γερμανικά γεωπολιτικά κέντρα και όπως φαίνεται αυτούς τους σχεδιασμούς τους υιοθέτησαν σήμερα οι Αμερικανοί. Πριν από μερικά χρόνια κυκλοφορούσαν διάφοροι χάρτες αμερικανικής πάλι υποστηρίξεως που έφεραν την Μακεδονία αποκομμένη από τον ελληνικό κορμό και ενσωματωμένη στα Σκόπια. Μάλιστα το ίδιο το Σύνταγμα των Σκοπίων μιλούσε ξεκάθαρα για τις στρατηγικές βλέψεις αυτές των Σκοπιανών. Σήμερα φαίνεται πως έχουν ατονήσει λόγω των εξελίξεων. Τα ίδια πάνω κάτω σχέδια για τη Μακεδονία έχουν και οι Βούλγαροι εθνικιστές παρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια τα έχουν απεμπολήσει λόγω της δεινής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει.
Εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια κυκλοφορούν χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας που έχουν προσαρτημένη όλη την Ήπειρο. Μάλιστα, στα διάφορα διπλωματικά γραφεία οι Αλβανοί πολιτικοί κυκλοφορούσαν απόψεις για διεκδικήσεις και δικαιώματα επί της αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Ένα άλλο σχέδιο που εκπονήθηκε πάλι σε αμερικανικά γραφεία αφορούσε στη δημιουργία των Ηνωμένων Βαλκανικών Κρατών, κατά το αμερικανικό πρότυπο. Ένα σχεδίασμα που θα απέκοπτε τα Βαλκάνια από την υπόλοιπη Ευρώπη, θα απέκοπτε οριστικά τη Ρωσία από το Αιγαίο και θα ελεγχόταν εξ’ ολοκλήρου από τα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων.

Ένα τελευταίο σενάριο για το μέλλον του ελληνικού χώρου και του ελληνικού έθνους έχει τεθεί υπό την αιγίδα του διαβόητου Τζ. Σόρος, ο οποίος για περισσότερο από μια δεκαετία δραστηριοποιείται στον χώρο των Βαλκανίων με τα διάφορα ιδρύματα του και τις χρηματιστηριακές του επιχειρήσεις. Το σχέδιο αυτό έχει αρκετές δεκαετίες (;) ορίζοντα υλοποίησης και προβλέπει:

Α. αγορά εδαφών που θα φτάσουν το 30% των εκτάσεων.
Β. εξαγορά των ελληνικών τραπεζών;
Γ. εκμηδένιση της ελληνικής βιομηχανίας ;
Δ. μείωση της αγροτική παραγωγής στο ελάχιστο δυνατό όριο
Ε. εξαγορά των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και μεταβολή της Ελλάδας σε κέντρο τουρισμού φθηνού επιπέδου
Στ. λαθρομετανάστες θα καταλάβουν τους ακατοίκητους χώρους της ελληνικής υπαίθρου
Ζ. Έλληνες εργάτες και διανοούμενοι θα διευκολύνονται να μεταναστεύσουν στις βαλκανικές και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Η. έλεγχος των εσόδων από την πορνεία και τα ναρκωτικά.

Αυτό είναι το «μαύρο» σενάριο των νέων αμερικανικών γεωπολιτικών σχεδιασμών, αλλά δεν θα κλείσουμε μ’ αυτό. Θα κλείσουμε με την άποψη του καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ι. Μάζη ο οποίος αποδέχεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να αισιοδοξούμε. Ο Ι. Μάζης θεωρεί ότι όταν λυθούν σοβαρά γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν πρώτα απ’ όλα το ξεμπέρδεμα της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, την ασφαλή επιβίωση του Ισραήλ, την εξασφάλιση του Ανατολικού Αιγαίου ως ασφαλούς διόδου των πετρελαίων της Κασπίας, τον εκδυτικισμό της Τουρκίας, γεγονότα που έχουν δρομολογηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τότε στην χώρα μας θα υπάρξει ηρεμία και θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα την ταλανίζουν. Είδομεν.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2003 στο περιοδικό «Γυναίκα»

ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ


Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρουσίασε τις προτεινόμενες από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.Συγκεκριμένα ανέφερε:H σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών εκκινεί από δύο αριθμητικά δεδομένα που αφορούν τη χώρα.

α) Ο αριθμός των θανάτων που επισήμως συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κυμαίνονται περί τους 300 ετησίως

β) Το 40% περίπου των κρατούμενων στις φυλακές κρατείται για υποθέσεις που αφορούν άμεσα τα ναρκωτικά ενώ πολλοί άλλοι κρατούνται για εγκλήματα συνδεόμενα με τη διάδοση των ναρκωτικών ουσιών (ιδίως διακεκριμένες κλοπές, ληστείες κλπ.).

Προς αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Ελληνική Πολιτεία προκρίνει τη λελογισμένη αλλά τολμηρή μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας με στόχο 1) την θεραπεία και τον περιορισμό της παραβατικότητας των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, εξαρτημένων ή μη, και 2) την καταστολή της διακίνησης των ουσιών αυτών κατά τρόπο αυστηρό, αλλά αντικειμενικό και δικαιοκρατικά ορθό.

Οι ανωτέρω στόχοι εξυπηρετούνται από τις ακόλουθες βασικές μεταρρυθμίσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο.

1. Αποποινικοποίηση της χρήσης

Αποποινικοποιείται πλήρως για πρώτη φορά η χρήση ναρκωτικών ουσιών ως συμπεριφορά ενέχουσα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη. Διατηρείται εντούτοις, αλλά μειωμένο, σε βαθμό πταίσματος, το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών, ως και της καλλιέργειας φυτών κάνναβης, σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη, λόγω της έστω και μικρής επικινδυνότητας που ενέχουν για τρίτους, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων.

2. Εξορθολογισμός των προβλέψεων και των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Τυποποιείται με νομοτεχνικά αρτιότερο τρόπο ως βασικό έγκλημα η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, τιμωρούμενο σε βαθμό κακουργήματος. Καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για την διάκριση ελαφρύτερων (άρθρο 21), βαρύτερων (άρθρο 22) και ιδιαίτερα σοβαρών (άρθρο 24) περιπτώσεων διακίνησης, με αντίστοιχη κλιμάκωση των ποινών, ούτως ώστε:

α) Να επιτυγχάνεται δικαιότερη μεταχείριση των μικροδιακινητών, ιδιαίτερα των εξαρτημένων, ανάλογη με το μέτρο της απαξίας της πράξης τους, τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε και της ιδιότητάς τους ως εξαρτημένων από τις ναρκωτικές ουσίες ή μη.

β) Να μην εμφανίζονται φαινόμενα επιβολής δυσανάλογα μεγάλων ή δυσανάλογα μικρών ποινών για τις ίδιες πράξεις.

γ) Να μη διαφεύγουν πλέον της απειλής επιβολής της σοβαρότερης κύρωσης (ισόβιας κάθειρξης) διακινητές που τελούν ιδιαίτερα βαρείες πράξεις διακίνησης. Το τελευταίο επιτυγχάνεται με την απαγόρευση ηπιότερης αντιμετώπισης των πραγματικών μεγαλεμπόρων, οι οποίοι προσδιορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και δεν θα τυγχάνουν πλέον ευνοϊκότερης μεταχείρισης ακόμα και αν επικαλεστούν εξάρτηση από ναρκωτικά.

3. Κατοχύρωση του δικαιώματος στη θεραπεία

Όσον αφορά τη διάγνωση της εξάρτησης, στοιχείο που παραμένει κρίσιμο για την ποινική μεταχείριση των αδικημάτων με επιεικέστερο τρόπο, καθιερώνεται πληρέστερο σύστημα απόδειξης, με την ρητή πρόβλεψη ότι το Δικαστήριο συνεκτιμά υποχρεωτικά, εκτός από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης – που συχνότατα είναι ατελής, λόγω ελλείψεων δημόσιων υποδομών - και άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων, ή την ύπαρξη ιατρικού ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η αντιμετώπιση του εξαρτημένου δράστη έχει ως βασική αφετηρία τη θεραπευτική προσέγγιση, με τη συναίνεσή του.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με τη συστηματοποίηση και επέκταση διαφόρων ευεργετικών μέτρων που προβλέπονταν ήδη στη σχετική νομοθεσία, κατοχυρώνει το δικαίωμα στην πλήρη θεραπεία, δηλαδή στην απεξάρτηση, παντός εξαρτημένου δράστη αξιόποινης πράξης, είτε πρόκειται για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (πλην των ιδιαίτερα σοβαρών πράξεων διακίνησης), είτε για άλλα εγκλήματα που φέρονται ότι τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών (με την εξαίρεση ορισμένων ρητά αναφερόμενων ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα κα).

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν

α) την εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ως περιοριστικό όρο,
β) την υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και την παρακολούθηση συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης εντός καταστημάτων κράτησης,
γ) την χορήγηση υφ’ όρον απόλυσης για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης,
δ) την αναβολή της άσκησης ποινικής δίωξης
ε) την αναστολή ισχύος εντάλματος σύλληψης
στ) την αναστολή εκτέλεσης ποινής,
ζ) την υποχρεωτική αναβολή στράτευσης
η) την υποχρεωτική αναβολή της δίκης.

Σε περίπτωση δε ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος, προβλέπονται α) η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη, β) η υποχρεωτική αναστολή της ποινής που επιβάλλεται, γ) η υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης υπέρ του δράστη.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΗΣ 17Ν;


Εννέα χρόνια μετά την εξάρθρωση της «17 Ν» και οι βαρυποινίτες φαίνεται πως έχουν γυρίσει σελίδα στην ζωή τους είτε μέσα στις φυλακές είτε έξω από την βαριά σιδερένια πόρτα που έκλεισαν για πάντα όταν την πέρασαν. Ο Σάββας Ξηρός λόγω σοβαρών προβλημάτων με την υγεία του βρίσκεται στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού. Στο πλευρό βρίσκεται η σύζυγός του με την οποία μιλάει καθημερινά στο τηλέφωνο και μάλιστα της παραδίδει μαθήματα αγιογραφίας. Τέλος, ασχολείται με τα μαθηματικά και έχει γράψει βιβλίο πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Ο Χριστόδουλος Ξηρός παρακολουθεί τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις μέσα από το κελί του, ενώ συχνά στέλνει επιστολές στον Τύπο. Ο αδελφός τους Βασίλης Ξηρός εδώ και λίγες μέρες απολαμβάνει την ελευθερία του στο πατρικό του σπίτι και θέλει να περνάει απαρατήρητος. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας περνάει αρκετές ώρες στο τηλέφωνο συνομιλώντας με τον γιο του και τους δικούς του ανθρώπους. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος περνάει τον χρόνο του διαβάζοντας , γράφοντας και συνομιλόντας με τον Βασίλη Τζωρτζάτο με τον οποίο έχουν καλές σχέσεις. Ο Βασίλης Τζωρτζάτος περνάει το 24ωρό του παρέα με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ο Ηρακλής Κώσταρης εργάζεται στους φούρνους των φυλακών για να μειώσει την ποινή του, ενώ παίρνει κάποιες πενθήμερες άδειες . Ο Πάτροκλος Τσελέντης εργάζεται στις κεντρικές αποθήκες των φυλακών και βγαίνει έξω με πενθήμερες άδειες. Ο Παύλος Σερίφης ζει ως συνταξιούχος με την οικογένειά του και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του. Ο Διονύσης Γεωργιάδης εδώ και έξι χρόνια απολαμβάνει την ελευθερία του στην Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του. Ο Σωτήρης Κονδύλης εδώ και τέσσερα χρόνια έχει αφήσει πίσω του όσα τον στιγμάτισαν και ζει με την οικογένειά του και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Ο Κώστας Τέλιος το 2006 αποφυλακίστηκε , παντρεύτηκε και έχει αποκτήσει ένα παιδί . Το 2007 επέστρεψε στις φυλακές και μέχρι σήμερα εργάζεται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού και περιμένει να πάρει το αποφυλακιστηριό του. Ο Θωμάς Σερίφης έχει παντρευτεί και έχει αποκτήσει ένα παιδί , ενώ εργάζεται ως σερβιτόρος σε εστιατόριο εμπορικού κέντρου στα Βόρεια Προάστια. Τέλος, ο Κώστας Καρατσώλης ζει στο Γαλάτσι με την οικογένειά του και προσπαθεί να βρει μια σταθερή δουλειά.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ;


Το τέλος της ανωνυμίας των blogs και τη διεύρυνση των αδικημάτων για τα οποία οι Αρχές θα μπορούν να προχωρούν στην άρση του απορρήτου προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.



Ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε μάλιστα σε μία αποστροφή του λόγου του «κουκουλοφόρους του διαδικτύου» όσους κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των blogs και εξήγγειλε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του ΣτΕ Αθανάσιου Ράντου.

Τα μέλη της επιτροπής θα μελετήσουν σειρά ρυθμίσεων σχετικά με την ταυτοποίηση των διαχειριστών blogs και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι νομοθετικές αλλαγές δεν θα ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή της ελευθερίας της έκφρασης, αρχή που είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι θα καταργηθεί το χουντικό διάταγμα που δήθεν ρύθμιζε το ατομικό δικαίωμα των δημοσίων συγκεντρώσεων.

Τέλος, πρότεινε ανοιχτό διάλογο με όλους τους συντελεστές της ενημέρωσης για τη θέσπιση κανόνων αυτοδέσμευσης και επαναπροσδιορισμού λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Οι Τούρκοι αμφισβητούν τα δικαιώματα μας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο

Του Χρήστου Μηνάγια


Από 3 έως 5 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν τη διακλαδική άσκηση έρευνας και διάσωσης Anadolu Yıldızı-2011 (Αστέρι της Ανατολής). Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ με την υπ. αριθ. BD-20/11 ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι, η εν λόγω άσκηση θα διεξαχθεί αρχικά στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης που ευρίσκεται στα διεθνή χωρικά ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και στη συνέχεια στο όρος Dumanli στη Μενεμένη της Σμύρνης.

Πέραν της παραπάνω ανακοίνωσης, όπου η ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης αποκαλείται ως τουρκική, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδος Sabah/5-5-2011 το οποίο αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με τις ασκήσεις που πραγματοποιούν, επί μακρόν, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, φέτος υπήρξε κάτι καινούργιο. Κατά τις (τουρκικές) ασκήσεις που διεξάγονται στα διεθνή χωρικά ύδατα του Αιγαίου, η Ελλάδα πραγματοποιούσε παρενοχλήσεις ισχυριζόμενη ότι αυτές διεξάγονται στα δικά της χωρικά ύδατα. Όμως, φέτος από τη γείτονα μας δεν υπήρξε καμία αναχαίτιση/παρεμπόδιση κατά την άσκηση Anadolu Yıldızı που διεξήχθη μεταξύ της Μυτιλήνης και της Χίου. Αυτή η ομαλοποίηση στο Αιγαίο ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο χώρες από την αρχή του έτους αποφάσισαν να αλληλοενημερώνονται για τις ασκήσεις που θα πραγματοποιούνται στο Αιγαίο. Έγινε γνωστό ότι, στις αρχές του 2011 πραγματοποιήθηκε σχετική ενημέρωση στη γείτονά μας για τη διεξαγωγή της ασκήσεως Anadolu Yıldızı στο Αιγαίο…»

Επισημαίνεται ότι, την άσκηση αυτή παρακολούθησαν 26 στρατιωτικοί παρατηρητές από 20 χώρες, τους οποίους συνόδευαν ο διοικητής του τουρκικού αποβατικού στόλου υποναύαρχος Veysel Kösele, ο διευθυντής του τμήματος Ελλάδος-Κύπρου του τουρκικού ΓΕΕΘΑ υποναύαρχος Serdar Dülger και ο διευθυντής του τμήματος Διοικήσεως και Ελέγχου του τουρκικού ΓΕΕΘΑ υποναύαρχος Nezih Damcı. Στην αρχική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στους δημοσιογράφους και τους ξένους παρατηρητές από το διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων συνταγματάρχη Ramazan Erdoğan αναφέρθηκε ότι το 2010 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 490 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σώζοντας τη ζωή 626 ατόμων. Επίσης, παρουσιάσθηκε ο χάρτης που φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί, όπου η ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης απεικονίζεται ως τουρκική.

Διεξαγωγή της άσκησης

Η άσκηση διεξήχθη σε δύο φάσεις και ο συντονισμός της ανατέθηκε στη Στρατιά Αιγαίου. Κατά τη 1η φάση, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε πλοίο που βυθιζόταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου. Σύμφωνα με το σενάριο, το πλοίο αυτό εξέπεμψε σήμα κινδύνου μέσω του δορυφορικού συστήματος COSPAS-SARSAT στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, το οποίο αμέσως διέταξε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών τη διεξαγωγή αντίστοιχης επιχείρησης. Επειδή τα μέσα της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών δεν ήταν επαρκή, ζητήθηκε η ενίσχυση με δυνάμεις από τα Κέντρα Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli). Στα πλαίσια της παραπάνω επιχείρησης, αρχικά ένα αεροσκάφος CN-235 της πολεμικής αεροπορίας κατέφθασε στην περιοχή του ναυαγίου, το οποίο έρριψε κυανογόνες συσκευές. Στη συνέχεια, σκάφη της ακτοφυλακής και ελικόπτερα του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και των Bordo Bereli με τους διασώστες τους περισυνέλεξαν τους ναυαγούς. Κατόπιν, ελικόπτερο που απογειώθηκε από τη φρεγάτα TGC Barbaros πραγματοποίησε επίδειξη εναέριου ανεφοδιασμού και επίδειξη πτήσεως σε χαμηλό ύψος. Κατά τη 2η φάση, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ορεινή περιοχή του όρους Dumanli στη Μενεμένη της Σμύρνης. Συνολικά συμμετείχαν: από το πολεμικό ναυτικό 2 φρεγάτες και 1 ελικόπτερο, από την πολεμική αεροπορία 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο, από τη Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών 2 σκάφη και 1 ελικόπτερο, από το στρατό ξηράς 1 ελικόπτερο και από τους Bordo Bereli 2 ελικόπτερα και μια ομάδα έρευνας-διάσωσης.

Αναφορικά με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τους Τούρκους στην έρευνα και διάσωση, τονίζεται ότι τον Απρίλιο του 2011 η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων της για το 2010, όπου στις σελίδες 7 και 11 παρουσιάζονται οι ακόλουθοι χάρτες αντίστοιχα, που απεικονίζουν την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης ως τουρκική.

Στις σελίδες 111, 112, 269 και 270 του βιβλίου του συντάκτη του παρόντος άρθρου με τίτλο: «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας», εκδόσεις Τουρίκη, γίνεται εκτενής αναφορά στις τουρκικές ασκήσεις έρευνας-διάσωσης, όπου αναγράφονται τα εξής: «….Οι ασκήσεις Deniz Aslanı και Anadolu Yıldızı είναι διακλαδικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μεσαίας κλίμακας, οι οποίες σχεδιάζονται από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετέχουν μονάδες των χερσαίων, ναυτικών, αεροπορικών δυνάμεων, μονάδες της Στρατοχωροφυλακής, της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών, της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου (Bordo Bereli) και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο υπάγεται στην πρωθυπουργία…. Σκοπός των παραπάνω ασκήσεων είναι η βελτίωση των δυνατοτήτων διεξαγωγής επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, η δοκιμή του συστήματος διοίκησης και έλεγχου έρευνας και διάσωσης και ο εντοπισμός των πιθανών προβλημάτων που θα διαπιστωθούν. Τα επεισόδια του σεναρίου των ασκήσεων αποσκοπούν αφενός στο να βελτιωθεί η εκπαίδευση που εφαρμόζεται σε όλα τα στοιχεία που συμμετέχουν, αφετέρου στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και των σχετικών οργανισμών για τις δυνατότητες που έχει η Τουρκία στην έρευνα και διάσωση…»

Από το 2006 και μετά, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν κάθε χρόνο ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στις ίδιες περιοχές και με τις ίδιες δυνάμεις. Επισημαίνεται δε, ότι σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις τους, την περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου την αποκαλούν ως περιοχή έρευνας-διάσωσης της Τουρκίας. Πέραν των παραπάνω, τονίζεται ότι οι Τούρκοι έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών κατά μήκος όλων των δυτικών παραλίων, με σκοπό την παράλληλη προβολή της υγειονομικής υποστήριξης που μπορούν να παρέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, ότι η έρευνα και διάσωση αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο τομέα, δεδομένου ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημιουργία θερμού επεισοδίου και γενίκευσης της κρίσης, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μια τελική επισήμανση: Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης, της γεωστρατηγικής αξίας και της βαρύτητας που έχει στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει να διευρύνει το πεδίο της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής της στις θαλάσσιες οδούς και να επιβάλλει το ρόλο που αυτή επιθυμεί. Κατόπιν τούτου οι Τούρκοι δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψουν καμία συμφωνία που δεν θα συνάδει πλήρως με τα συμφέροντά τους, ενώ η τήρηση αποφασιστικών πολιτικών εκ μέρους των, που θα στηρίζονται στην αποτροπή, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.


(Ο Χρήστος Μηνάγιας είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τουρίκη. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε πρωτογενείς τουρκικές πηγές και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας χρήσιμος οδηγός για το είδος της απειλής που συνιστούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας υπό το μανδύα του νεο-οθωμανισμού. Επίσης, είναι τακτικός αρθρογράφος επί θεμάτων Τουρκίας στην ιστοσελίδα www.geostrategy.gr)

ΤΡΕΙΣ ΑΠΛΕΣ ΚΝΗΣΕΙΣ


Tου Χρηστου Γιανναρα

Aμέσως μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, τη γερμανική κατοχή, τον λιμό της κατοχής και την πολυαίμακτη κομμουνιστική ανταρσία, οι πρώτοι «τουρίστες» που έφτασαν μαζικά στη συφοριασμένη Ελλάδα ήταν Ελληνοαμερικανοί. Ερχονταν να ξαναβρούν όσους συγγενείς επέζησαν, να μετρήσουν νεκρούς, να κομίσουν όποια ιδιωτική βοήθεια ήταν μπορετό, κυρίως σε ρουχισμό.

Πρέπει αυτές οι επισκέψεις να έγιναν αισθητές στην ελλαδική κοινωνία, ήταν εκτεταμένο φαινόμενο.

Ο Ελληνοαμερικανός συγγενής αποτέλεσε αξιοπερίεργη παρουσία, σχολιάστηκε, κρίθηκε, ταξινομήθηκε: Η αμερικανίζουσα προφορά των ελληνικών, η διάνθισή τους με ελληνοποιημένες αμερικάνικες λέξεις, οι περίεργες αμφιέσεις, οι συνεχείς συγκρίσεις του αμερικανικού με τον ελληνικό τρόπο του βίου, μαζί και μια αφέλεια εμπιστοσύνης τις ανθρώπινες σχέσεις (σε αντίθεση με την οξυμμένη πάντοτε καχυποψία των Ελλαδιτών), όλα αυτά μαζί, συγκροτούσαν τον τύπο που χαρακτηρίστηκε σκωπτικά: ο «μπρούκλης» (προφανώς από τον κάτοικο του Brooklyn) ή «το αμερικανάκι».

Η ελλαδική κοινωνία έβγαινε τότε από μια συντελεσμένη καταστροφή, η χώρα ήταν ερειπωμένη, πάρα πολλά χωριά εγκαταλελειμμένα, στέρηση και φτώχεια απροσμέτρητη, η ανασφάλεια κυρίαρχο αίσθημα. Κι όμως ο Ελλαδίτης έβλεπε τον φανταχτερό σε όλα του «μπρούκλη» με συμπάθεια αλλά αφ' υψηλού. Δεν παραδόθηκε με κεχηνότα θαυμασμό στο «μοδέρνο» και στο φανταχτερό, στάθηκε όχι απλώς κριτικά, αλλά και με σκώμμα, που σημαίνει: με κάποια συναίσθηση υπεροχής.

Ειρωνεύτηκαν και σατίρισαν οι Ελλαδίτες την αισθητική των Ελληνοαμερικανών και τη γλωσσική τους υποβάθμιση. Δεν μπορούσαν, τότε, να μην περιγελάσουν (διακριτικά ή εκ των υστέρων) το θέαμα ενήλικου άνδρα με πολύχρωμα σορτς και λουλουδάτο πουκαμισάκι ή της ώριμης γυναίκας με ξέχειλα από μαραμένες σάρκες εξώπλατα φορέματα και πελώρια ντεκολτέ. «Σνόμπαρε» αυτή την ανεμελιά για την αισθητική ο Ελλαδίτης, όπως τη σνομπάρει πάντοτε κάθε καλλιεργημένος άνθρωπος, που ξέρει να ξεχωρίζει το τι του ταιριάζει από το τι ομοιότροπα επιβάλλει η μόδα. Καθόλου τυχαία ο αισθητικός εκβαρβαρισμός της αμφίεσσης στις ΗΠΑ συμβαδίζει με τα τεράστια ποσοστά παχυσαρκίας του πληθυσμού και τα ανάλογα ποσοστά των «λειτουργικώς αναλφαβήτων».

Λειτούργησε επίσης τότε, ως αφορμή αφ' υψηλού θεώρησης των «μπρούκληδων», η κακή γλωσσική τους εκφραστική: γελούσαν οι Ελλαδίτες με τα γραμματικά και συντακτικά λάθη στη γλώσσα τους. Καταστραμμένοι, ρημαγμένοι, ζώντας με μεγάλες στερήσεις, επέμεναν να αξιολογούν τους ανθρώπους από τη γλώσσα που μιλούσαν, όχι από τα λεφτά τους, όχι από τις χρυσές καδένες. Ο Μποστ, ιδιοφυής σκιτσογράφος, κατάκτησε την ελλαδική κοινωνία ποντάροντας ακριβώς στη γραμματική και συντακτική ευαισθησία (και κατάρτιση) των Ελλήνων - σήμερα κανένας δεν θα γελούσε με το καυστικό του χιούμορ, αφού το στραπατσάρισμα της γλώσσας που χαρακτήριζε άλλοτε τους απαίδευτους και τους ολιγόνοες είναι σήμερα γνώρισμα υπουργών και πρωθυπουργών.

Είναι συναρπαστικό να μελετήσει κανείς την παραλληλία γλωσσικής ευαισθησίας (ακόμα και άσχετης από σχολική φοίτηση και σπουδές) με τις αισθητικές απαιτήσεις στην ένδυση, σε προγενέστερα χρόνια. Να μελετήσει κυρίως το πώς προσέλαβαν το δυτικό ένδυμα οι Ελληνες στο ελλαδικό κράτος και πώς οι Ελληνες οι εκτός ελλαδικού κράτους. Γιατί κάποτε η Ελληνίδα της Αλεξάνδρειας, της Σμύρνης, της Οδησσού, της Τραπεζούντας φορούσε τη μακριά τουαλέτα με την τέλεια άνεση της οποιασδήποτε Ευρωπαίας, ενώ η Ελλαδίτισσα που πρωτόβαλε τέτοιο φόρεμα στο Μπρούκλιν ή στο Σικάγο έμοιαζε αμέσως να μιμείται κάτι ξένο και γι' αυτό να μοιάζει κωμική. Το ίδιο και ο άντρας με το φράκο ή το σμόκιν.

Το μυστικό πρέπει να ήταν ότι οι Ελληλνες οι εκτός ελλαδικού κράτους ένιωθαν περήφανοι για την ελληνικότητά τους, ζούσαν την ελληνικότητα ως πολιτισμική υπεροχή, ως ποιότητα ζωής. Με αυτή τη βιωματική σιγουριά είχαν την αυτονόητη άνεση να προσλαμβάνουν οτιδήποτε καινούργιο που το εύρισκαν ταιριαχτό με τα γούστα τους, να το αφομοιώνουν στον «αέρα» της ευγενικής τους καταγωγής. Αυτή τη στάση πρέπει να υπονοούσε ο Γιάννης Τσαρούχης όταν έλεγε: «Για να είσαι κοσμοπολίτης, πρέπει πρώτα να είσαι Ελληνας».

Η επίσημη ιδεολογία του «εθνικού» κράτους (τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην πολιτική πρακτική - στη συγκρότηση των θεσμών και στη λειτουργία τους) ήταν πάντοτε στους αντίποδες της κοσμοπολίτικης αρχοντιάς: Το κράτος προϋπέθετε την Ελλάδα βαλκανική επαρχία της Ευρώπης, που για να εκπολιτιστεί και εκσυγχρονιστεί, όφειλε να μιμηθεί (όχι να προσλάβει) τη Δύση. «Πρόοδος» ήταν η αντιγραφή, ο πιθηκισμός από μειονεξία ή ξιπασιά, που καθηλώνει στον ρόλο του ουραγού, στο ρίσκο της παρωδίας, της καρικατούρας - τον «μπρούκλη» τον γέννησε το ελλαδικό κράτος, όχι η αμερικανική κοινωνία.

Το κακοφορεμένο φράκο συνοδεύτηκε στην κρατική Ελλάδα από δάνειες αντιλήψεις για τη γλώσσα (κοραϊκή «καθαρεύουσα» και ψυχαρική «δημοτική») και από επαχθή δάνεια χρηματικά που κράτησαν τους Ελλαδίτες πάντοτε υποτελείς των «φίλων» και «συμμάχων» τους Ευρωπαίων. Τι σύμπτωση, που ο εκπασοκισμός της ελλαδικής κοινωνίας, τα τελευταία τριάντα επτά χρόνια, αναζωπύρωσε εντυπωσιακά το ίδιο τριπλό σύμπτωμα: Κατάστρεψε, σε βαθμό αναπηρίας, τη νεοελληνική γλώσσα και έκφραση. Προπαγάνδισε την «ανεμελιά» στην αμφίεση βυθίζοντας μεγάλες πληθυσμικές ομάδες σε ενδυματολογική ακαλαισθησία, την πιο επιδεικτική που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος. Και καταδίκασε το κράτος σε ανήκεστη οικονομική υποτέλεια, για το υπόλοιπο του αιώνα, λόγω εξωφρενικού δανεισμού με τους πιο ταπεινωτικούς όρους.

Συμπέρασμα: Αν υπάρξει ποτέ πολιτική παράταξη με συνεπή και προγραμματικό αντι-πασοκισμό, θα το αντιληφθούμε από τρία σημάδια: Θα έχει πρώτη προτεραιότητα, τη γλώσσα. Η εξωτερική εμφάνιση των μπροστάρηδων θα απηχεί την αρχοντιά της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, αυτήν που μεταγγίζεται με το γάλα της μάνας. Και τρίτο, θα συνεγείρει τους Ελληνες σε αγώνα απεξάρτησης από τον πατριδοκτόνο δανεισμό.

Αυτά τα τρία.

ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ


Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Δεν ξέρω για ποιο θέμα να πρωτογράψω σήμερα. Είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που «ξεπηδάνε» μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη, μέσα στη ζέστη, μέσα στις κινητοποιήσεις, μέσα στο χάος των αλληλοσυγκρουόμενων πληροφοριών, μέσα στην απογοήτευση του κόσμου που βάλλεται πανταχόθεν που είμαι σίγουρος ότι όλα γίνονται με σχέδιο.

Καλοκαιρινό σχέδιο. Σχέδιο-κατσαριδοκτόνο. Όπου κατσαρίδα είναι ο ελληνικός λαός και κατσαριδοκτόνο οι ενέργειες ,εξελίξεις, πρωτοβουλίες, δηλώσεις και «ειδήσεις» εκ μέρους των κυβερνώντων που διοχετεύονται και προωθούνται με στόχο να …ζαλιστεί η κατσαρίδα, να ακινητοποιηθεί ώστε στη συνέχεια να τυλιχτεί σ΄ένα κομμάτι χαρτί και να πεταχτεί στα σκουπίδια έτσι ώστε να αποφευχθεί το λιώσιμό της με το παπούτσι.

Φρικτό; Σιχαμερό στη σκέψη; Ναι. Αλλά αληθινό. Θεωρώ λογικό να υπάρχει η μίνιμουμ ευαισθησία από την πλευρά των κυβερνώντων και της πολιτικο-οικονομικής νομενκλατούρας ώστε να θέλουν να αποφύγουν το πάτημα της κατσαρίδας και το λιώσιμο με το παπούτσι, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πολύ βρώμικη, απαίσια , τρομακτική ενέργεια που -εκτός των άλλων- αφήνει και …σημάδια στο πάτωμα. Ο λαός όμως πρέπει να υποταγεί. Εντάξει. Να μην τον πατήσουμε με το παπούτσι. Να τον αφήσουμε σιγά-σιγά να βράσει στο ζουμί του, να αρχίσουμε να τον αναισθητοποιούμε με μικρές αλλά επαναληπτικές δόσεις εντομοκτόνου και στο τέλος, όταν θα βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης, να τον εξαφανίσουμε.

Συγγνώμη που χρησιμοποιώ αυτό το σιχαμερό παράδειγμα. Αλλά αυτό ΔΕΝ είναι το βασικό. Το βασικό είναι ότι στην κατάσταση που μας φέρνουν, ξέρουμε ότι ετοιμάζουν το τελικό «χτύπημα» αλλά νοιώθουμε ότι δεν έχουμε πια δυνάμεις να αντιδράσουμε.

Πάρτε μερικά από τα τελευταία παραδείγματα: Μεταφράζουν τις αγγλικές λέξεις και εκφράσεις ΟΠΩΣ γουστάρουν και όταν τους λέμε ότι η μετάφραση δεν είναι σωστή, μας βγάζουν τρελούς. Να θυμηθούμε τη “selective default” που αποφάσισαν να μας πείσουν ότι ΔΕΝ είναι κάποιου είδους χρεοκοπία , έστω κι αν ο διεθνής όρος μεταφράζεται ως «επιλεκτική χρεοκοπία»;

Να συνεχίσουμε με την πρωτοφανή «εθελοντική συμμετοχή» αναφορικά με την είσοδο ιδιωτών στην αγορά ομολόγων όπου ως «εθελοντική» μεταφράζεται η λέξη «voluntary» που ΔΕΝ σημαίνει ΚΑΘΟΛΟΥ «εθελοντική» αλλά «με τη δική του θέληση» και η χρησιμοποίηση της λέξης «εθελοντική» αποτελεί πλήρη εξαπάτηση αφού είναι μια λέξη με …καλή αύρα;

Και να καταλήξουμε στο εκπληκτικό “collateral arrangement” της πρόσφατης συμφωνίας παροχής δανείου με εμπράγματες εγγυήσεις και δεν σημαίνει ΚΑΘΟΛΟΥ « παροχή ασφάλειας».

Μα αν οι άνθρωποι που μας κυβερνούν μας εξαπατούν τόσο πολύ και τόσο «χοντρά» ακόμη και στη μετάφραση λέξεων και εννοιών και μας λένε χωρίς να ντρέπονται ότι εξασφαλίσαμε «εθελοντές αγοραστές» των ομολόγων μας λες και πρόκειται για τα “ Special Olympics” και ότι για να πάρουμε το τελευταίο δάνειο δώσαμε «παροχές ασφαλείας» και δεν υποθηκεύσαμε τη χώρα μας αλλά και ότι η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε «χρεοκοπία» αλλά σε μια «τυπική κατάσταση κατάταξης και αξιολόγησης», είναι ακόμη χειρότερο από το να μας λένε ότι «λεφτά υπάρχουν».

Μας εξαπατούν «εθελοντικά» και χωρίς να μας δίνουν «εμπράγματες εγγυήσεις». Και οι τίτλοι που «ξεφεύγουν» από την «εθελοντική μας ενημέρωση» μέσα από την «επιλεκτική διαδικασία» των ΜΜΕ είναι χαρακτηριστικοί, όπου ξεφεύγουν κάποιες πιο ανεξάρτητες φωνές :

- Ένας καλολαδωμένος μηχανισμός προπαγάνδας και πολιτικής τρομοκρατίας έχει στήσει το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της χώρας τους τελευταίους 21 μήνες. Συμμετέχουν άνθρωποι που με όπλο τους την «έγκριτη ανάλυση» διαστρεβλώνουν με κάθε τρόπο τις θέσεις των «απέναντι», δηλαδή όλων των πολιτών που «έτυχε» να μην τα «έφαγαν μαζί» με τον «κύριο Θόδωρο» και τους φίλους του. Η σιωπή των αμνών για το «ΜΝΗΜΟΝΙΟ», και το «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ». Το μήνυμα αυτό, που εκπορεύεται αρχικά από την ίδια την κυβέρνηση, αλλά κι απ’ όλα τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, τους πολυαμοιβόμενους πανεπιστημιακούς στα τηλεοπτικά πάνελ και τους.... κομματικούς συνδικαλιστές, κινείται σε 3 άξονες: Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι - Ότι έγινε έγινε, από εδώ και στο εξής να δούμε τι θα κάνουμε - Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη λύση.

- "Στην πολτοποίηση παρέδωσε πάνω από δέκα τόνους βιβλία από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα τα οποία δεν μπόρεσε να "ρίξει" στην αγορά ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη που έκλεισε τα Ελληνικά Γράμματα με συνοπτικές διαδικασίες».

- «Την εκτίμηση ότι ο δρόμος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση θα είναι μακρύς εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε γερμανική εφημερίδα την Πέμπτη. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ξαναγίνει ανταγωνιστική».

Θέλετε κι άλλα;

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΡΥΦΤΟ; ΕΣΥ ΦΙΛΑΣ ΕΣΥ ΚΡΥΒΕΣΑΙ


  • Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης
Το περιλάλητο νέο «πακέτο στήριξης» αποδεικνύεται μια ακόμη απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού και της Ελλάδας. Η υπόσχεση από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για νέα χρηματοδοτική στήριξη αγνώστων λοιπών στοιχείων, έγινε μόνο και μόνο για να στηριχθεί η συμφωνία με το διεθνές λόμπι των τραπεζών για μετακύλιση χρέους αξίας 50 δις ευρώ σε 15 έως 30 χρόνια.

Η κυβέρνηση πίσω από κλειστές πόρτες διαπραγματεύεται με το τραπεζικό λόμπι προκειμένου να δοκιμαστεί η συμφωνία στις αγορές το ταχύτερο δυνατό. Σχεδιάζουν την πρώτη ανταλλαγή ομολόγων μέσα στον Αύγουστο, το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

Γιατί αυτή η βιασύνη;

Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση προωθεί μια συμφωνία, η οποία δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο για τα επόμενα 30 χρόνια;

Ποιες εγγυήσεις, ποια εχέγγυα και ποιους όρους αποπληρωμής έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει το λόμπι των τραπεζών στην μετακύλιση του χρέους;

Η αλήθεια είναι η εξής:

Πρώτο: Κανενός είδους νέα χρηματοδοτική στήριξη δεν προβλέπεται από την ευρωζώνη, αν πρώτα η Ελλάδα δεν προχωρήσει άμεσα στη συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να τις απαλλάξει από τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Κύριος στόχος τους είναι να προστατευτούν οι μεγάλες τράπεζες από μια άμεση επίσημη πτώχευση της χώρας.

Δεύτερο: Η Ελλάδα σπρώχνεται να δοκιμάσει μέσα στον Αύγουστο την αντοχή και την ανοχή των αγορών, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι πιθανότητες ενός «πιστωτικού γεγονότος» αυξάνονται δραματικά. Ένας επιπλέον λόγος που η κυβέρνηση θέλει τον Αύγουστο, είναι ότι ένα τυχόν «πιστωτικό γεγονός», θα αιφνιδιάσει τον λαό και θα δώσει την ευκαιρία στην ίδια να πάρει μέτρα δέσμευσης καταθέσεων και καταστολής πριν καν καταλάβει ο καταθέτης, ο εργαζόμενος και ο μικρομεσαίος τι ακριβώς συνέβη.

Τρίτο: Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που εξαπατά τους καταθέτες ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι εγγυημένες, επιτρέπει στις πολυεθνικές και στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, μαζί και στις εγχώριες τράπεζες, να διοχετεύουν μαζικά στο εξωτερικό τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτουν, ώστε σε περίπτωση «πιστωτικού γεγονότος» να μην δεχτούν σοβαρό πλήγμα.

Τέταρτο: Οι εγγυήσεις και οι όροι της συμφωνίας με το λόμπι των τραπεζών είναι τόσο ειδεχθείς και επαχθείς, ώστε η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της χωρίς να την δημοσιοποιήσει, ούτε να την φέρει στην Βουλή για κύρωση. Βιάζεται να εξασφαλίσει τις τράπεζες γιατί ακόμη και χωρίς «πιστωτικό γεγονός», το ελληνικό δημόσιο πολύ σύντομα δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει ούτε καν μισθούς και συντάξεις.

Κι ενώ τα παιδία παίζει με προτάσεις αλλαγής του Συντάγματος, οργανώνεται η επίσημη πτώχευση της Ελλάδας με τρόπο που δεν θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, στο ευρώ και στις αγορές. Ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα το τι σημαίνει «τριτοκοσμική» εξαθλίωση και πτώχευση της κοινωνίας, εν μέσω της ανεπτυγμένης ευρωζώνης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος γιατί έπρεπε τάχιστα να εκκαθαριστούν οι πλατείες.

ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Περισσότερα από 800 ανθρωπόμορφα ειδώλια, γυναικεία και ανδρικά, ομοιώματα μελών του ανθρώπινου σώματος, αρκετά σε μορφή ζώου, αγγεία, τμήματα πήλινων πλακιδίων με επίθετα ειδώλια πτηνών και διπλών κεράτων, πλήθος πήλινα σφαιρίδια. Ολα αυτά και πολλά ακόμη σε ένα μινωικό «ιερό κορυφής» σε υψόμετρο 858 μέτρων στο όρος Βρύσινα της Κρήτης, στα νότια του Ρεθύμνου. Και το εξαιρετικό εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου: Μία τετράπλευρη σφραγίδα από βαθυκόκκινο ίασπη, με χαραγμένα σημεία της μινωικής ιερογλυφικής γραφής και στις τέσσερις επιφάνειές της, που την αναδεικνύει ως τη μοναδική ως τώρα παρουσία της αρχαιότερης γραφής των Μινούτων στη δυτική Κρήτη.
«Αγιο Πνεύμα» ονομάζεται σήμερα η κορυφή, από την ομώνυμη εκκλησία που κτίσθηκε στο σημείο αυτό, πάνω από το ιερό των Μινωιτών, όπως θεωρούν πλέον οι αρχαιολόγοι. Γύρω από αυτή την εκκλησία, στα τρία άνδηρα που σχηματίζονται στο χώρο διεξάγεται η ανασκαφή, η οποία έφερε στο φως τα πολυάριθμα ευρήματα που χρονολογούνται σε όλη την Παλαιοανακτορική περίοδο (περίπου 1900-1700 π. Χ) και τουλάχιστον ως την αρχή των Νεοανακτορικών χρόνων (περίπου 1700-1500 π. Χ.).

Τα περισσότερα ευρήματα εντοπίσθηκαν στο μεσαίο άνδηρο, όπου τα χώματα ήταν αδιατάρακτα, ενώ σημαντικός αριθμός τους βρισκόταν ακόμη και στις κάθετες σχισμές και τις κοιλότητες του βράχου, εκεί όπου προφανώς τα εναπόθεταν οι μινωίτες προσκυνητές που ανέβαιναν στο ιερό αυτό με τα αναθήματά τους προς τη θεότητα.


Μετάλλινοι λατρευτές (ανθρωπόμορφα ειδώλια), χάλκινοι μικρογραφικοί πελέκεις, χάλκινα ομοιώματα εγχειριδίων, καθώς και λίθινα σκεύη, μεταξύ των οποίων το ένα είναι πιθανότατα αιγυπτιακό, δύο τράπεζες προσφορών από στεατίτη και δύο μικρές λοπάδες (μαγειρικά σκεύη με μεγάλο άνοιγμα) είχαν έρθει άλλωστε στο φως και κατά το 2010. Εύλογα λοιπόν οι ανασκαφείς της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπό την ευθύνη της αρχαιολόγου κυρίας Ελένης Παπαδοπούλου και του Πανεπιστημίου Κρήτης με την ευθύνη της καθηγήτριας κυρίας Ιριδας Τζαχίλη
θεωρούν πλέον ότι ο Βρύσινας είναι το σημαντικότερο ιερό κορυφής για τη δυτική Κρήτη. Με σαφείς αναλογίες μάλιστα, ως προς το τελετουργικό πλαίσιο, τη μορφή της λατρείας αλλά και τον τρόπο άσκησής της με τα ανακτορικά ιερά κορυφής - Γιούχτα, Κόφινα, Πετσοφά και Τραόσταλο - της Κεντρικής και της Ανατολικής Κρήτης.



Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΙΣ ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑΣ.
ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ

ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΗΜΑ


Εξελέγη με την σημαία του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές και τώρα προκαλεί με συνεντεύξεις του στον σκοπιανό Τύπο, επαιρόμενος ότι δίνει μάχη και από τη νέα του θέση, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μελίτης για την διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας, αλλά και την λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού που θα εκπέμπει στα «μακεδονικά», «από την Φλώρινα ως τη Θεσσαλονίκη», όπως λέει χαρακτηριστικά!

Πρόκειται για το ηγετικό στέλεχος της αλυτρωτικής οργάνωσης «Ουράνιο Τόξο» Παναγιώτη Αναστασιάδη (Πάντε Ασλάκοφ όπως θέλει να αποκαλείται στα «μακεδονικά»), που είχε συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Όλγας Μούσιου-Μυλωνά, που στις τελευταίες εκλογές είχε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στην διεκδίκηση του Δήμου της Φλώρινας.

Η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να διερευνήσει αν υπάρχει τέτοιο θέμα και αν το «Ουράνιο Τόξο» απέκτησε κάποια άδεια, ζητώντας στοιχεία από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Καθώς είναι σαφές ότι θα εκπέμπει αλυτρωτική προπαγάνδα, πρέπει να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυτή η συχνότητα και ποιος την αγόρασε.

Τις τελευταίες ημέρες ο Αναστασιάδης δεν κουράζεται να παραχωρεί συνεντεύξεις στον σκοπιανό Τύπο, αναγγέλλοντας την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού. Όπως είπε στην εφημερίδα «Νόβα Ματσεντόνια», στις 21 Ιουλίου, και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Νέσκοβα, «έχουμε την άδεια και περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να αρχίσουμε να λειτουργούμε με πρόγραμμα σε τοπικό ραδιόφωνο».

Μάλιστα, υποστηρίζει πως στη Μελίτη ζουν περίπου 2.300 «Μακεδόνες» - αναγκάζοντας και την ίδια την Σκοπιανή δημοσιογράφο να σχολιάσει ότι πρόκειται «για δικό του χαρακτηρισμό, δική του αυθαίρετη προσέγγιση»!

Σύμφωνα με την παρουσίαση που κάνει η «Νόβα Ματσεντόνια», ο Παναγιώτης Αναστασιάδης (Πάντε Ασλάκοφ, όπως είναι το «κανονικό» οικογενειακό του όνομα ) είναι Πρόεδρος της Μελίτης, στην περιοχή της Φλώρινας, όπου στις τελευταίες εκλογές έχουν εκλεγεί άλλοι τέσσερις «Μακεδόνες», κάνοντας αναφορά στα χωριά Παπαγιάννη, Βεύη και Αχλάδα.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Όπως και οι υπόλοιποι που βρίσκονται στην περιοχή της Φλώρινας, ο Ασλάκοφ είναι μέλος του Ουράνιου Τόξου και ένας από τους σημαντικότερους μαχητές για τα δικαιώματα των Μακεδόνων».

Αναφέρεται επίσης ότι εκτός από την ενασχόλησή του με την πολιτική αναπτύσσει και επιχειρηματική δραστηριότητα, από την δεκαετία του 1990, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην «Μακεδονία», όπου συνεργάζεται με την εταιρία ΡΕΚ ΜΠΙΤΟΛΑ.

Για την εκλογή του ο Αναστασιάδης λέει στην εφημερίδα: «Στη Μελίτη ζουν περίπου 2.300 Μακεδόνες, λίγοι Αλβανοί, Τούρκοι και κανένας Έλληνας. Έχει και τέτοιους που λένε ότι ελληνοποιήθηκαν. Ήθελα να θέσω υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά σε όλους ήταν ξεκάθαρο ότι θα βάλω υποψηφιότητα ως Μακεδόνας».

Ακολούθως, μιλά για τους… αγώνες του προκειμένου να αρχίσει να διδάσκεται η «μακεδονική» γλώσσα στα σχολεία. Όπως λέει, το αίτημα θα στείλει το «Ουράνιο Τόξο» και μετά θα το υποστηρίξει και ο ίδιος ως Πρόεδρος του χωριού.

Και συνεχίζει προκλητικότατα: «Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι εμείς δεν είμαστε πολίτες της παρά μόνο στην υπηκοότητα. Είμαστε Έλληνες, αλλά στην εθνικότητα είμαστε Μακεδόνες»!

Μάλιστα, μετά την τακτική εκτύπωση και κυκλοφορία της εφημερίδας «Νόβα Ζόρα» (Νέα Αλήθεια), ο Αναστασιάδης λέει πως το θέμα του ραδιοφωνικού σταθμού κοντεύει να ολοκληρωθεί ως προς τις διαδικασίες, καθώς «εκδόθηκε η άδεια και περιμένουμε ως το τέλος της χρονιάς να ξεκινήσει η εκπομπή του προγράμματος». Αναφέρει μάλιστα πως ακόμη δεν έχουν αποφασίσει το όνομα του σταθμού, «αλλά σίγουρα θα περιέχεται κάποια από τις λέξεις «μακεδονικό» ή «Μακεδόνες». Και πως στην αρχή θα ακούγεται μέχρι την Καστοριά!

Όνειρο του Αναστασιάδη, όπως λέει ο ίδιος, είναι να μπει η «Μακεδονία» στην ΕΕ, οπότε και δηλώνει βέβαιος πως θα υπάρχει ελεύθερη επικοινωνία μέχρι την Θεσσαλονίκη και «θα γίνουμε όλοι Μακεδόνες»! Κάνει μάλιστα αναφορά και στις προσπάθειες του «Ουράνιου Τόξου» ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων και της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης.

Την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε και συνέντευξη του Αναστασιάδη – Ασλάκοφ στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» και στη δημοσιογράφο Ιβάνα Κοστόφσκα. Η τελευταία μάλιστα ταξίδεψε ως τη Μελίτη για να τον συναντήσει και του πήρε την συνέντευξη περπατώντας μαζί του στο χωριό και σταματώντας μπροστά σε έναν πάγκο, όπου υπάρχουν αντίτυπα της «Νόβα Ζόρα» και «Αμπετσεντάρ».

Και σ’ αυτήν την συνέντευξη, ο Αναστασιάδης μιλά για το «πρώτο ραδιόφωνο στην μακεδονική γλώσσα», «που θα εκπέμπει από τη Φλώρινα ως τη Θεσσαλονίκη και πιθανότατα θα ονομάζεται Μακεδονικό Ράδιο». Όπως λέει ο Αναστασιάδης, «καταφέραμε να εκδώσουμε εφημερίδα, αύριο, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε δικό μας ραδιόφωνο και μπορεί να φτάσουμε να έχουμε μέχρι και τηλεόραση»!

Αναφέρεται επίσης στον «αγώνα» του για να διδάσκονται τα παιδιά μια ώρα την ημέρα τα «μακεδονικά» και επαναλαμβάνει πως «εμείς είμαστε Έλληνες πολίτες μακεδονικής εθνικότητας»!

Πάντως, η δημοσιογράφος σημειώνει πως αν και ο Αναστασιάδης επιμένει ότι οι νέοι στο χωριό μιλούν μακεδονικά, η ίδια διαπίστωσε πως στο πανηγύρι όπου πήγαν, «μιλούσαν όλοι ελληνικά»!

Η απάντηση του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη
Με αφορμή τις συνεντεύξεις Αναστασιάδη, ο βουλευτής Φλώρινας Ευστάθιος Κωνσταντινίδης της Ν.Δ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το παραλήρημα του κ. Αναστασιάδη δεν οφείλεται, όπως θα το εξηγούσε η ιατρική επιστήμη, σε οξεία ψυχική διαταραχή.

Είναι ένα τέχνασμα με το οποίο νομίζει ότι θα στηρίξει τους προσωπικούς ανιστόρητους πόθους του.

Έχει βέβαια το δικαίωμα να ισχυρίζεται, μόνο για τον εαυτό του, ότι θέλει.

Ακόμα και το πιο εξωφρενικό.

Ακόμα και ότι κατάγεται από τον πλανήτη Άρη.

Έχει όμως και την υποχρέωση να σέβεται τους συμπολίτες του.

Επειδή νομίζει ότι κατάγεται από τον Άρη δε μπορεί να ισχυρίζεται το ίδιο για τους Έλληνες αυτόχθονες Μακεδόνες και δε μπορεί να υβρίζει με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς όπως Τούρκοι, Αλβανοί και Γραικομάνοι.

Παράλληλα έχει την υποχρέωση να σέβεται το Ελληνικό Κράτος, στου οποίου τα βαθιά δημοκρατικά θεμέλια στήριξε το νεοπλουτισμό του και την ελευθερία του λόγου του.

Η κ. Μούσιου, που τον συμπεριέλαβε στο συνδυασμό της, αν και τον γνώριζε καλά, οφείλει να καταδικάσει ευθέως και δημόσια τη συμπεριφορά του και να τον θέσει εκτός της δημοτικής της παράταξης. Διαφορετικά παίζει ακούσια το παιχνίδι του.

Την ίδια δημόσια καταδίκη οφείλει και το ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν ο πολιτικός φορέας που στήριξε επίσημα το συνδυασμό της κ. Μούσιου.

Όσο για τα περί ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη FYROM και τη διάθεση της κυβέρνησής της να εγκαταλείψει τις ανιστόρητες διεκδικήσεις, τις αλυτρωτικές προπαγάνδες και το ψευδομακεδονικό ιδεολόγημα.

Μέχρι σήμερα ο κ. Γκρούεφσκι εμμένει στην αδιάλλακτη στάση του, στερώντας από τη χώρα του την προοπτική της ανάπτυξης.

Προτιμά να διαιωνίζει την εξουσία του, με την ικανοποίηση της εκλογικής εθνικιστικής πελατείας του και ας υπονομεύει το μέλλον της χώρας του και των κατοίκων της. Εκτιμώ ότι θα συνεχίζει να κάνει το ίδιο, όσο ακόμα οι πρόθυμοι συνοδοιπόροι του βολεύονται από το σύστημα εξουσίας του.

Ο χρόνος κυλά αποκλειστικά εις βάρος του γειτονικού κράτους.

Ο κ. Αναστασιάδης βέβαια λίγο νοιάζεται κι ας το παίζει τιμητής, αφού ό,τι και να γίνει στη FYROM, αυτός θα συνεχίσει να απολαμβάνει τη ζωή του στην Ελλάδα».

Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΛΗΣ


«Κλέβει» εδώ και 5.500 χρόνια αλλά αντί να τιμωρηθεί λατρεύουν. Μεταμορφώθηκε από πηγή σε πηγάδι, σε εκκλησία με αγίασμα και σε προμαχώνα των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Η πιο σημαντική φυσική πηγή της Ακρόπολης, η Κλεψύδρα, έφτασε να «δει» νεκρό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο το καλοκαίρι του 1824.

«Μόνο οι ψαγμένοι» - όπως μας λένε οι φύλακες - φτάνουν σήμερα στις βορειοδυτικές υπώρειες της Ακρόπολης - στη συμβολή του αρχαίου Περιπάτου και της οδού των Παναθηναίων, όπου βρίσκεται κρυμμένη η «κλέφτρα» πηγή η οποία πήρε το όνομά της επειδή το νερό της υψωνόταν και ξεχείλιζε όταν έπνεαν οι ετησίες και εξαφανιζόταν όταν εκείνες έπαυαν, ό,τι δηλαδή συνέβαινε και με τον Νείλο ποταμό.

Η ιστορία της κρήνης φαίνεται να αρχίζει περί το 3500 π.Χ., οπότε και ανοίγονται 22 φρέατα στο σημείο. Στα χρόνια του Κίμωνα (470/60 π.Χ.) αποκτά τη σημερινή της εικόνα με την αυλή, έργο που φαίνεται πως έμεινε στη μέση όταν ήρθε στην εξουσία ο Περικλής και έθεσε διαφορετικές προτεραιότητες.

Μπροστά από την Κλεψύδρα - εκεί όπου λατρευόταν η νύμφη Εμπεδώ και για τον λόγο αυτό η κρήνη ονομαζόταν και Εμπεδώ - άρχιζε το τελευταίο και πιο ανηφορικό τμήμα της πομπής των Παναθηναίων, της μεγαλύτερης γιορτής στην Αθήνα προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.

Τον 2ο αι. μ.Χ. γκρεμίζεται η στέγη της και μετατρέπεται σε πηγάδι και η πρόσβαση πλέον γίνεται μόνο από την Ακρόπολη μέσω εσωτερικής κλίμακας, ενώ από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και εξής πραγματοποιούνται ριζικές αναμορφώσεις στον χώρο της Κλεψύδρας λόγω των διαδοχικών κατολισθήσεων του βράχου.

Στα χρόνια του Ιουστινιανού (6ος αι.) αρχίζει να τροφοδοτεί δεξαμενή και τετρακόσια χρόνια μετά μετατρέπεται σε ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων με αγίασμα.

Οι περιπέτειές της συνεχίζονται όσο περνούν οι αιώνες. Τον 13ο αι. περιβάλλεται με προμαχώνα και το 1822 ανακαλύπτεται εκ νέου από τον αρχαιολόγο Κυριάκο Πιττάκη για να έχουν νερό οι πολιορκημένοι Ελληνες στην Ακρόπολη, καθώς η κρήνη επικοινωνεί με τα Προπύλαια μέσω κλίμακας που έχει 69 σκαλοπάτια. Και πράγματι κατάφερναν να εφοδιάζονται με 1.600 οκάδες ημερησίως.
Εναν χρόνο αργότερα, μια επιγραφή μαρτυρεί πως μετατρέπεται και πάλι σε προμαχώνα από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Το 1897 κατεδαφίζεται ο προμαχώνας και αποκαλύπτεται η Κλεψύδρα.

Οσοι αποφασίσουν σήμερα να την ανακαλύψουν δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν το εσωτερικό της.

Μπορούν να είναι βέβαιοι όμως πως το νερό αναβλύζει γάργαρο καθώς όχι απλώς αρκεί για να ποτίζονται τα φυτά γύρω από την πηγή αλλά όταν βρέχει η ποσότητα είναι τόση που το νερό φτάνει ώς την Αρχαία Αγορά.


Ο ΕΡΜΗΣ


Ὁ Ἑρμῆς κατὰ τὴν ἑλληνικὴ μυθολογία εἶναι ὁ ἀγγελιοφόρος θεός. Δῆλαδή αὐτός ποὺ μεταφέρει τὴν πληροφορία. Τὸν συναντοῦμε σὲ πολλὲς σκηνὲς μέσα στὴν Ὀδύσσεια καὶ τὴν Ἰλιάδα ἀλλὰ τὸν συναντοῦμε καὶ σὲ κάποιες ἄλλες σκηνὲς μέσα στὴν Ἑλληνικὴ μυθολογία γενικότερα. Ἔλαβε μέρος στὴν Τιτανομαχία μὲ τὸ μέρος τῶν θεῶν καὶ θὰ λέγαμε πὼς ἦταν ἰδιαιτέρως δραστήριος. Ἐπίσης, λόγῳ τῶν στηλῶν-ὁδηγῶν (Ἑρμαῖ) μποροῦμε νὰ τὸν θεωρήσουμε κι ὡς ὁδηγό-μπροστάρη.Κύριο του σύμβολο τό κηρύκειον.

Ἕνα σύμβολο ποὺ ὁμοιάζει πάρα πολὺ μὲ τὴν ἕλικα τοῦ DNA ἀλλὰ θυμίζει ἐπίσης καὶ δύο φίδια περιπεπλεγμένα. Ὅμως τὰ φίδια ἦταν «μέσον» θεραπείας σὲ κάποια ἱερά. Τέλος, τό κηρύκειον θυμίζει καὶ κάτι ἄλλο…. Κύματα…..Κύματα ἐνἐξελίξει…


Ὁ Ἑρμῆς λοιπόν, ἕνα πρόσωπο μυθικὸ κατὰ πολλούς, ὑπαρκτὸ γιὰ κάποιους ἄλλους. Ἑρμῆς ὅμως κι ὁ πρῶτος πλανήτης τοῦ ἡλιακοῦ μας συστήματος. Σὲ μίαν θέσι «κλειδί» θὰ λέγαμε γιὰ τὸ ἡλιακό μας σύστημα.


Σήμερα οἱ ἐπιστήμονες ἀνακαλύπτουν πὼς εἶναι ἰδιαίτερος καὶ ξεχωριστός. Ὅπως καὶ ἡ Σελήνη, ἔτσι κι ὁ Ἑρμῆς, δείχνουν νὰ μὴν ἔχουν καμμία σχέσι μὲ τὸ ἡλιακό μας σύστημα, ἀπὸ πλευρᾶς ὑλικῶν «κατασκευῆς». Δῆλα δή; Νὰ μὴν τὸ παίξω εἰδικός, ἀλλὰ ἐὰν κρίνω ἀπὸ τὰ ὅσα οἱ εἰδικοὶ μᾶς μεταφέρουν, μᾶλλον κι αὐτὸς «ἀναμαζωξάρης» εἶναι.


Ἀπὸ τὸ Βῆμα τὸ παρακάτω:

Ο Ερμής είναι ξεχωριστός
Μοναδικά χαρακτηριστικά και περίεργα φαινόμενα αποκαλύπτει η εξερεύνησή του

Φλόριδα

Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι Άρης, Γη, Ερμής και Αφροδίτη είναι «αδέλφια» διαθέτοντας κοινό πλανητικό «DNA». Η εξερεύνηση του Ερμή από το σκάφος Messenger αποκαλύπτει ότι ο πλανήτης έχει ξεχωριστή σύνθεση και χαρακτηριστικά από τους
άλλους βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και ανήκει σε διαφορετικό κοσμικό «γενεαλογικό δέντρο»…

Η σύγκρουση

Το μοναδικό διαστημικό ερευνητικό σκάφος που είχε επισκεφθεί τον Ερμή ήταν το Mariner 10 της NASA πριν από 35 χρόνια. Όμως είχε κάνει ένα σύντομο πέρασμα από τη γειτονιά του και φυσικά χωρίς να διαθέτει τα σημερινά προηγμένα συστήματα εξερεύνησης και έτσι κατάφερε να συλλέξει λίγα στοιχεία και μόνο από το 45% της επιφάνειάς του.


Το Messenger, ένα σκάφος σε μέγεθος αυτοκινήτου, εκτοξεύτηκε το 2004 και τον περασμένο Μάρτιο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή έχοντας ως αποστολή την πλήρη χαρτογράφηση και εξερεύνησή του. Η ανάλυση των στοιχείων που έχει μέχρι τώρα καταγράψει το Messenger επιβεβαιώνουν τις υποψίες που είχαν ορισμένοι επιστήμονες ότι ο Ερμής σχηματίστηκε και εξελίχθηκε διαφορετικά από ό,τι οι υπόλοιποι βραχώδεις πλανήτες και δείχνει ότι στην επιφάνειά του λαμβάνουν χώρα ιδαίτερες γεωλογικές διεργασίες.


Μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν οι επιστήμονες είναι ότι ο Ερμής «απώλεσε» τα εξωτερικά στρώματα της επιφάνειάς του μετά από την πτώση ενός γιγάντιου αστεροειδούς πάνω σε αυτόν.


Τα ηφαίστεια

Μια δεύτερη εκτίμηση που κάνουν οι επιστήμονες είναι ότι έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα έπαιξε κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό και τη διαμόρφωση του Ερμή. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ηφαίστεια γέμισαν με «φρέσκα» υλικά τους αμέτρητους κρατήρες που υπήρχαν στην επιφάνεια. Επίσης υπάρχει έντονη παρουσία θείου, γεγονός που εξέπληξε τους επιστήμονες αφού ο Ερμής δημιουργήθηκε στην πιο ζεστή και μεγαλύτερης πυκνότητας περιοχή του ηλιακού μας συστήματος.

«Κανονικά σε τέτοιες συνθήκες ελαφρύτερα υλικά όπως το θείο δεν συγκρατούνται και χάνονται στο διάστημα. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει θείο στην επιφάνεια σημαίνει ότι υπάρχει συνεχής γεωλογική διεργασία που το παράγει. Όπως φαίνεται ο Ερμής είναι πολύ πιο περίπλοκος από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα» αναφέρει ο Σον Σόλομον, του Ινστιτούτου Carnegie στην Ουάσιγκτον που είναι ο επικεφαλής της αποστολής.


«Ασύμμετρο» μαγνητικό πεδίο και πάγος

Η πιο ενδιαφέρουσα μέχρι στιγμής ανακάλυψη του Messenger είναι ότι ο Ερμής διαθέτει ένα ασύμμετρο μαγνητικό πεδίο το οποίο είναι για άγνωστους ακόμη λόγους πιο ισχυρό στο βόρειο ημισφαίριο από ό,τι στο νότιο. Το γεγονός αυτό κάνει πιθανή την παρουσία πάγου στους κρατήρες που βρίσκονται κοντά στους δύο πόλους και δεν τους βλέπει ποτέ ο Ήλιος.

Ο Ερμής είναι ο μόνος (εκτός από την Γη) βραχώδης πλανήτης που διαθέτει μαγνητικό πεδίο και οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι αυτή η ασυμμετρία δεν είναι μόνιμη αλλά ότι απλά η εξερεύνηση και ο εντοπισμός του φαινομένου συνέπεσε με τη διαδικασία αντιστροφής του μαγνητικού πεδίου η οποία λαμβάνει χώρα κατά καιρούς και στην Γη.


«Είναι στην ουσία σαν βλέπουμε ένα νέο πλανήτη αφού έχουμε πλέον στην διάθεση μας πλήθος καινούργιων και άγνωστων μέχρι τώρα στοιχείων» τονίζει ο Σόλομον. Το Messenger θα συνεχίσει για ακόμη οκτώ μήνες την εξερεύνηση του Ερμή και υπολογίζεται ότι στο τέλος θα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την χαρτογράφηση του 90%-95% της επιφάνειάς του.

Διαθέτει ἀσύμετρο μαγνητικὸ πεδίο. Δῆλα δή, ὑπάρχουν σώματα ἢ ἀντικείμενα ποὺ λειτουργοῦν ὡς «μαγνῆτες» καὶ διαθέτουν ἀσύμετρα μαγνητικὰ πεδία; Γιατί ἐγὼ τὰ θυμᾶμαι διαφορετικὰ ἀπὸ τὸ σχολεῖο;

Ἐὰν ἀπὸ τὴν ἄλλην μεριά, τὸ ἀσύμετρό του μαγνητικὸ πεδίο ὀφείλεται, κατὰ πῶς ὑποθέτουν οἱ ἐπιστήμονες, σὲ ἀναστροφὴ τῶν πόλων του, τότε τί σχέσι θὰ μποροῦσε νὰ ἔχῃ αὐτὸ μὲ τὸ δικό μας μαγνητικό πεδίο; Γνωρίζουμε πλέον πάρα πολὺ καλὰ πὼς ἔχει κι αὐτὸ «τρελλαθεῖ» τόσο πολὺ, ποὺ τρέχει μὲ ταχύτητες ἀσύληπτες γιὰ νὰ ἀλλάξῃ θέσι. Θέσι ὅμως ποῦ; Θὰ ἔχουμε ἀναστροφὴ τῶν πόλων τῆς Γῆς, ὅπως ἰσχυρίζονται κάποιοι ἐπιστήμονες, ἢ ἁπλῶς χορεύουν τὰ μαγνητικὰ πεδία Ἑρμοῦ καὶ Γῆς σὲ ἤχους μὴ ἀντιληπτοὺς ἀπὸ τὰ δικά μας ὦτα;

Τὸ ἡλιακὸ μας σύστημα, εἶναι ἕνα σύστημα ποὺ δίδει ζωή καὶ ἔχει τοὺς δικούς του κανόνες. Οἱ ἐπιστήμονες ὑποθέτουν, ἐκτιμοῦν, θὰ ἤθελαν… Ἀλλὰ αὐτὸ κρατᾶ ἀκόμη καλὰ κρυμμένα τὰ μυστικά του… Ὄχι ἴσως γιατὶ δὲν θὰ μπορούσαμε νὰ τὰ ἀντιληφθουμε… Μᾶλλον ὅμως γιατὶ δὲν θὰ μπορούσαμε νὰ τὰ ἐκτιμήσουμε καὶ νὰ τὰ σεβαστοῦμε.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More