Τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της μάχης των Οχυρών του Ρούπελ, με τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής. Ήταν 6 Απριλίου 1941, όταν στα Οχυρά του Ρούπελ επιτέθηκε το 125 γερμανικό Σύνταγμα Επίλεκτων, το οποίο είχε καταλάβει δια περιπάτου τη γραμμή Μαζινό στη Γαλλία
ενώ σε δεύτερη γραμμή ήταν και 2η Τ/Θ Γερμανική και δύο Βουλγαρικές Μεραρχίες Πεζικού.
Η φρουρά του οχυρού Ρούπελ ανήκε στο Σύνταγμα Σιδηροκάστρου και την αποτελούσαν από 27 Αξιωματικοί και 950 μεσήλικες οπλίτες και τραυματίες που χρειάσθηκε να βγουν γρήγορα από τα Νοσοκομεία για να επανδρώσουν το οχυρό.
Οι Γερμανοί παρά το σφοδρό βομβαρδισμό από στεριάς και αέρος δεν καταφέρνουν να κάμψουν την αντίσταση των Ελλήνων ενώ τα Γερμανικά τμήματα λόγω των απωλειών καθηλώνονται.
Οι Γερμανοί με βάρκες προσπάθησαν να διασχίσουν τον ποταμό Στρυμόνα για να βρεθούν πίσω από τα τμήματά του ελληνικού στρατού όμως αποδεκατίζονται
Στις 9 Απριλίου, στις πέντε το απόγευμα, Γερμανοί κήρυκες γνωρίζοντας ότι είχε υπογραφεί η συνθηκολόγηση με την Ελληνική Κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, απαιτούν την παράδοση του οχυρού. Ο Διοικητής του «Συγκροτήματος Ρούπελ» Ταγματάρχης Δουράτσος αποστέλλει τον Ανθ/λγό Δαμιανό από το ύψωμα Οούσιτα με εντολή, όπως επακριβώς αναγράφεται στην έκθεση πολεμικής δράσης του, της 12 Αυγούστου 1941 να διαμηνύσει στον Γερμανό Αξιωματικό τα εξής:
Πρώτο «Τα οχυρά παραδίδονται μόνον όταν κυριευθώσιν παρά του αντιπάλου».
Δεύτερο «Τοιούτων διαταγών περί ανακωχής στερούμεθα παρά των ιεραρχικώς προϊσταμένων μας αρχών».
Τρίτο «Διαταγάς λαμβάνομεν και εκτελούμεν μόνον τας προερχομένας εκ των προϊσταμένων μας αρχών».
Τέταρτο «Ο αγών θα συνεχισθεί. Πάσα δε απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβεί ».
Υστερα από επικοινωνία με τους προϊσταμένους του και αφού έλαβε πλήρη εικόνα της καταστάσεως από την οποία διαπιστώθηκε το άσκοπο των παραπέρα θυσιών, λαμβάνεται η απόφαση συμμορφώσεως προς τις διαταγές των προϊσταμένων του.
Έτσι την 10η Απριλίου, στις 06.00 το πρωί μεταβαίνει ο Τ/χης Δουράτσος προς συνάντηση Γερμανού Αξιωματικού, ο οποίος αφού τον συγχαίρει για την ηρωική αντίσταση του ζητά την παράδοση του οχυρού. Ο Τ/χης Δουράτσος αξιώνει «ουδείς Γερμανός να εισέλθει στο οχυρό προ της αναχωρήσεως των Ελλήνων μαχητών» και το αίτημα, μετά από λίγο, γίνεται αποδεκτό από τους Γερμανούς. Την 11.00 ώρα αφού οι ηρωικοί μαχητές απένειμαν τιμές προς τους πεσόντες, κινήθηκαν πεζοί μέσω Σιδηροκάστρου στις Σέρρες.
Κατά την κίνησή τους Γερμανικό τμήμα στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Στρυμόνα, τους απέδωσε τιμές και οι Έλληνες ήρωες ανταπέδωσαν τον χαιρετισμό.
Οι απώλειες από Ελληνικής πλευράς ήταν 44 νεκροί και 38 τραυματίες, ενώ από γερμανικής πλευράς οι απώλειες των Γερμανών κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των Οχυρών από 6-10 Απριλίου 1941, έφτασαν σε 555 νεκρούς, 2134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους.