ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΡΘΕ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ;


Δικαίωση για τη μετοχή - μαμούθ της τράπεζας της Ανατολής

Μια ιστορική απόφαση έλαβε η ελληνική Δικαιοσύνη δικαιώνοντας τους κατόχους της μετοχής της τράπεζας της Ανατολής.
...Μετά από σχετική αίτηση των μετόχων που υπεβλήθη στις 15 Μαρτίου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε τα δικαιώματά τους και παράλληλα με αυτή την απόφαση που εκδόθηκε στις 4/7/2012, οι κάτοχοι της μετοχής έχουν το δικαίωμα να λάβουν γνώση για την εξέλιξη της υπόθεσης και να πληροφορηθούν για τη διαδικασία της εκκαθάρισης.
Η Δικαιοσύνη επιβεβαιώνει ότι τα επιχειρήματα των πολιτών έχουν νομική βάση και παρέχει το δικαίωμα να τους παρέχονται όλα τα έγγραφα.

Το χρονικό της υπόθεσης και η σιωπή…

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνική Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Πιθανώς να έχει και δίκιο ως προς τις μετοχές αν και εφόσον αυτές ήταν σε δραχμές, βοηθούσης και της τότε πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους.

Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε… χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και… είναι η Τράπεζα Γαλλίας.

Οι πρόσφυγες από την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο, οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν την ρευστοποίηση των μετοχών που κατείχαν άκουσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά το 1940 να τους απαντούν πώς τα αξιόγραφα τους δεν είχαν καμία πλέον αξία. Το θέμα ξεχάστηκε. Κάποιες γιαγιάδες και κάποιοι παππούδες από την Μικρά Ασία είχαν φυλάξει μερικές από αυτές τις μετοχές στα σεντούκια. Κάποιοι άλλοι σε θυρίδες έως ότου, σαράντα από αυτές εμφανίστηκαν ξαφνικά. Κάτοχος η οικογένεια από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα.

Τι πιο φυσικό κατόπιν αυτής της αποκάλυψης από το να αποταθεί η οικογένεια Σώρρα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη σειρά της η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί.

Ουδεμία μνεία γίνεται από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό (ο 18/1944 είναι ο πρώτος νομισματικός νόμος μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Την ευθύνη της διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής είχε αναλάβει η «Deutsche Bank»).

Η οικογένεια Σώρρα δεν το βάζει κάτω. Έρχεται σε επαφή με ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ήταν φυσικό κάποια στιγμή να γίνει και η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών.

Η μεγάλη έκπληξη
Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη. Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ..

Χωρίς καπνό δεν υπάρχει φωτιά
Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος γι’ αυτό. Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».
Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας. Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνική ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.
Οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.
Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δις

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ


ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΛΕΥΚΩΜΑ,ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΙΚΡΕΣ ΜΑΧΕΣ,ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ:
ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΕΡΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΕΡΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΓΝΟΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΑ,ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ Η ΠΡΑΣΙΝΕΣ Η ΜΑΥΡΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑ ΚΑΜΜΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ Η ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΑΥΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάϊ Μλαντένοφ, έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς τα Σκόπια, αναφέρει η ηλεκτρονική πύλη «Νοβίνιτε».
Ο Βούλγαρος υπουργός ανακοίνωσε ότι η Σόφια, όπως ακριβώς και η Αθήνα, θα ορίσει κόκκινη γραμμή σχετικά με την προσέγγιση της με τα Σκόπια, στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά
.
«Η Βουλγαρία είναι ανοικτή προς όλους τους γείτονες της και υποστηρίζει την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν θα επιτρέψει να παρεμβαίνει άλλος στην ιστορία της», δήλωσε ο Μλαντένοφ σε συνεδρίαση της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Η Βουλγαρική Συνέλευση ενέκρινε ένα σχέδιο εγγράφου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο θα καθορίζονται τα βασικά στοιχεία της βουλγαρικής πολιτικής έναντι των γειτόνων ή αλλιώς ένα στρατηγικό έγγραφο για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.
Ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί τακτική συνάντηση με τους πρεσβευτές των χωρών της Βαλκανικής.

Η ΚΡΙΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ


Στην προσπάθειά μας να βρισκόμαστε σε μία συνεχή επαφή με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, ας γνωρίσουμε σήμερα ένα απόσπασμα από το βιβλίο της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ του ΠΛΑΤΩΝΑ, το οποίο είναι εξαιρετικά επίκαιρο, σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε την κατάσταση της σημερινής κρίσης.

Ας απολαύσουμε τον πραγματικά αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ του Σωκράτη και του Γλαύκωνα, σε μία νέα προσπάθεια απόδοσης των ουσιαστικών νοημάτων του ιερού αρχαίου κειμένου.

πῶς οὖν δή, εἶπον, ὦ Γλαύκων, ἡ πόλις ἡμῖν κινηθήσεται, καὶ πῇ στασιάσουσιν οἱ ἐπίκουροι καὶ οἱ ἄρχοντες

Πώς λοιπόν Γλαύκωνα, είπα, θα μπορούσε να συμβεί αυτό το γεγονός, δηλαδή η πόλη μας να αλλάξει κατάσταση συνειδητότητας και επίσης πώς πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να επαναστατήσουν αυτοί που θέλουν το καλό της πόλης μας, αλλά ακόμα και κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία πόλης;

πρὸς ἀλλήλους τε καὶ πρὸς ἑαυτούς;

Δηλαδή, οι μεν φίλοι της πόλης να επαναστατήσουν κατά των αρχόντων, οι δε άρχοντες της πόλης να επαναστατήσουν μεταξύ τους.

Αρχικά ο Σωκράτης κάνει έναν βασικό διαχωρισμό:

Αναφέρεται δηλαδή σε μια μερίδα ΠΟΛΙΤΩΝ που αγαπούν την πόλη τους και ενδιαφέρονται γι αυτήν πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους κοινούς πολίτες που είναι αδιάφοροι. Αυτοί οι υπεύθυνοι πολίτες, είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κακή πολιτική κατάσταση που επικρατεί.

Αναφέρεται όμως και σε μία μερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ που ενδεχομένως είναι και αυτοί δυσαρεστημένοι από την πολιτική κατάσταση και θέλουν να την αλλάξουν, σε αντίθεση με τους περισσότερους που επιθυμούν την διατήρηση του κατεστημένου, προφανώς για προσωπικό τους όφελος.

ἢ βούλει, ὥσπερ Ὅμηρος, εὐχώμεθα ταῖς Μούσαις εἰπεῖν ἡμῖν "ὅπως δὴ" [ 545e ] "πρῶτον" στάσις "ἔμπεσε"Hom. Il. 1.6,

Αν θέλεις μπορούμε να εκφράσουμε αυτήν την κατάσταση, όπως τη διατύπωσε ο Όμηρος για να συμβουλέψει τους πολίτες: «Ευχόμαστε με την βοήθεια των Μουσών, ότι καταρχήν (για να αλλάξει η πολιτική κατάσταση) οι πολίτες θα έπρεπε να ξεκινήσουν μια επανάσταση»

καὶ φῶμεν αὐτὰς τραγικῶς ὡς πρὸς παῖδας ἡμᾶς παιζούσας καὶ ἐρεσχηλούσας, ὡς δὴ σπουδῇ λεγούσας, ὑψηλολογουμένας λέγειν;

για την οποία θα εμπνευστούν μέσω κάποιας τραγωδίας (που το περιεχόμενό της θα έπρεπε να συγκινήσει και να ταρακουνήσει τους πολίτες ώστε να αποφασίσουν να ξεκινήσουν αυτήν την επανάσταση), στην οποία οι Μούσες θα συμβουλεύουν τους πολίτες, όπως συμβουλεύει κανείς τα μικρά παιδιά που παίζουν, παροτρύνοντάς τους με λόγια που ανεβάζουν το φρόνημα.

πῶς; [ 546a ]

Πώς πιστεύεις ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό;

Δηλαδή ο Πλάτωνας μας λέει, ότι ένας τρόπος μέσω του οποίου θα μπορούσαν να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν αδιάφοροι και αμέτοχοι ως προς την πολιτική κατάσταση, θα μπορούσε να αποτελεί η συγγραφή μίας ειδικής μουσικής τραγωδίας.

Μέσω της πλοκής της τραγωδίας αυτής θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν γεγονότα της πολιτικής ζωής που δεν γνωρίζει ο απλός κόσμος, γεγονότα όμως που θα είχαν την δύναμη να ξυπνήσουν το ενδιαφέρον των αδιάφορων πολιτών, ώστε να μεταλλαχθούν σταδιακά σε υπεύθυνους πολίτες που θα λαμβάνουν πλέον ενεργό μέρος στα κοινά.

ὧδέ πως.

Ο Γλαύκων λοιπόν, απάντησε πώς θα μπορούσε αυτό να συμβεί.

χαλεπὸν μὲν κινηθῆναι πόλιν οὕτω συστᾶσαν:

Ο Σωκράτης απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο, κάποια πόλη που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση (αταραξίας) να αλλάξει νοοτροπία, (δηλαδή να ταρακουνηθεί),

ἀλλ᾽ ἐπεὶ γενομένῳ παντὶ φθορά ἐστιν,

εκτός αν τα γεγονότα που θα συμβούν, οδηγήσουν τελικά την πόλη στην διαφθορά και στην καταστροφή.

οὐδ᾽ ἡ τοιαύτη σύστασις τὸν ἅπαντα μενεῖ χρόνον, ἀλλὰ λυθήσεται.

καθότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να παραμένει εσαεί, αλλά θα πρέπει κάποτε να δοθεί μια λύση.

λύσις δὲ ἥδε:

Η λύση τότε θα είναι η εξής:

οὐ μόνον φυτοῖς ἐγγείοις,

Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε τον τρόπο εξέλιξης αυτής της κατάστασης, με τον τρόπο που μεγαλώνουν τα φυτά,

Δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει πρώτα ο κατάλληλος σπόρος που πρέπει να φυτρώσει και να μεγαλώσει.

ἀλλὰ καὶ ἐν ἐπιγείοις ζῴοις φορὰ καὶ ἀφορία ψυχῆς τε καὶ σωμάτων γίγνονται,

αλλά αφορά και στα νεογέννητα ζώα που ζουν στην επιφάνεια της γης (άρα και στους νεογέννητους ανθρώπους) που η ψυχή τους μπήκε στην διαδικασία της ενσάρκωσης (φορά) ή ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα αυτή η διαδικασία ενσάρκωσης (αφορία) και παραμένουν υπό μορφή σπέρματος.

ὅταν περιτροπαὶ ἑκάστοις κύκλων περιφορὰς συνάπτωσι,

Όταν λοιπόν η αλλαγή ψυχικής υπόστασης που υφίσταται ένα ζώο στην διαδικασία της ενσάρκωσής του, ταυτίζεται με την διαδικασία του κύκλου της ζωής στον οποίο εισέρχεται,

βραχυβίοις μὲν βραχυπόρους,

σε ό,τι αφορά στα ζώα που η διάρκεια της ζωής τους είναι μικρή, αντίστοιχα και η «φορά» της Ψυχής τους στον κύκλο της ζωής θα είναι σύντομη.

Αυτό λοιπόν που θέλει να μας πει ο Πλάτωνας σε αυτό το σημείο, είναι ότι κατά αντίστοιχο τρόπο που σε μία Ψυχή επέρχεται μια ριζική αλλαγή λόγω της ενσάρκωσής της, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα πρέπει και στην διακυβέρνηση της πόλης να επέλθει μία τόσο ριζική αλλαγή, ανάλογη με αυτή της ενσαρκωμένης Ψυχής που εγκαταλείπει πλέον το άγονο έδαφος στο οποίο βρισκόταν στην άσαρκη κατάσταση και εγκαθίσταται πλέον σε έδαφος γόνιμο και καρποφόρο.

Με άλλα λόγια για να γίνει αυτή η επανάσταση στον τρόπο διοίκησης της πολιτείας, όπως αναφέρεται στην αρχή του κειμένου, θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει μία ριζική αλλαγή, δηλαδή να πεθάνει, να σβήσει από τον χάρτη η παλιά πόλη με τους νόμους και τους θεσμούς που την οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση και στην θέση της να γεννηθεί μία ολοκαίνουρια πόλη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μια ψυχή από ένσαρκη γίνεται άσαρκη.

Διαπιστώνουμε επομένως, ότι για να αλλάξει η νοοτροπία μιας πολιτείας χρειάζεται να συμβεί ένα κοσμοϊστορικό γεγονός!

Βεβαίως, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Πλάτωνας κάνοντας αυτήν την καταπληκτική παρομοίωση, αντιλαμβάνεται τον «ιστό της πόλης» σαν έναν απολύτως ζωντανό οργανισμό, ακριβώς όπως οι «ιστοί του ενσαρκωμένου Ανθρώπου». Αν όμως δεν συμβεί αυτό το σωτήριο κοσμοϊστορικό γεγονός, μια πόλη είναι και παραμένει νεκρή!

ἐναντίοις δὲ ἐναντίας.

Στην αντίθετη περίπτωση των ζώων που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, (όπως ο άνθρωπος) η διαδικασία αυτή έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Επομένως αυτή η αλλαγή δεν αφορά μία διαδικασία που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα σε μια μέρα, αλλά είναι θέμα μιας ολόκληρης ζωής.

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι και κατά αντίστοιχο τρόπο, για να αλλάξει η διαφθαρμένη κατάσταση μιας πόλης ακολουθείται μια διαδικασία που δεν μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά θα αφορά οπωσδήποτε αρκετά χρόνια, αφού τόσο οι Άνθρωποι δηλαδή οι Πολίτες, όσο και οι ίδιες οι Πόλεις στις οποίες κατοικούμε, δεν χαρακτηρίζονται από βραχύβιο βίο.

γένους δὲ ὑμετέρου εὐγονίας τε καὶ ἀφορίας,

Όσον αφορά στην δική μας γενιά, η οποία συμπεριλαμβάνει τόσο τα νεογέννητα παιδιά, όσο και τα παιδιά που θα γεννηθούν στο άμεσο μέλλον,

καίπερ ὄντες σοφοί,

μολονότι σε αυτήν την γενιά θα υπάρξουν και άνθρωποι με πνευματικές ικανότητες,

( 546b ) οὓς ἡγεμόνας πόλεως ἐπαιδεύσασθε,

οι χαρισματικοί αυτοί Άνθρωποι, θα πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά, έτσι ώστε να μπορέσουν να ηγηθούν της εξουσίας της πόλης,

οὐδὲν μᾶλλον λογισμῷ μετ᾽ αἰσθήσεως τεύξονται,

έτσι ώστε οι όποιες μελλοντικές αποφάσεις τους, να μην ικανοποιούν τις προσωπικές τους ορέξεις και μόνο, αλλά να ενδιαφέρονται για το καλό των πολιτών.

Δηλαδή ο Πλάτωνας πιστεύει ότι από τους πολιτικούς που διοικούν τώρα δεν υπάρχει καμμία ελπίδα. Θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει στην εξουσία η νέα γενιά, η οποία όμως θα πρέπει να οπωσδήποτε να εκπαιδευτεί με τον κατάλληλο τρόπο.

ἀλλὰ πάρεισιν αὐτοὺς καὶ γεννήσουσι παῖδάς ποτε οὐ δέον.

Διότι, αυτοί οι σημερινοί άρχοντες, θα πρέπει να παραμεριστούν και ακόμα και στην περίπτωση που γεννήσουν παιδιά, δεν θα έπρεπε κανείς να τα εμπιστευτεί!

Εύκολα διαπιστώνουμε ότι στην πολιτική πραγματικότητα της Σύγχρονης Ελλάδας ισχύει το ακριβώς αντίθετο από αυτά που λέει ο Πλάτωνας. Επί σειρά ετών η Ελλάδα ψηφίζει ξανά και ξανά τα παιδιά προηγούμενων πολιτικών, φτάνοντας σήμερα στα γνωστά αποτελέσματα όχι μόνο της οικονομικής αλλά και της ηθικής και της πνευματικής χρεοκοπίας…

ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ


Τα αποθεματικα των 18,7 δις ευρω εγιναν μόλις 4,2 σε λιγους μήνες…και ακόμα αναμένουμε την απάντηση στην ερώτηση για την πορεία αυτών τον ομολόγων. Εκεί θα γίνει κυριολεκτικά “Αποκάλυψη”.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου τσάκισε κυριολεκτικά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Το έκανε ψυχρά και με αδιαφορία για τις επιπτώσεις στους ασφαλισμένους. Από 18,7 δισ. ευρώ ονομαστική αξία ομολόγων, πριν από το PSI, έφτασαν στις 31 Ιουλίου να αποτιμώνται στην αγορά μόλις 4,7 δισ. ευρώ. Σήμερα, κατά τις πληροφορίες, η αξία των αποθεματικών έχει πέσει κάτω από τα 4,2 δισ. και έπεται συνέχεια.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κυριολεκτικά… ματώσει ελέω PSI, χάνοντας σε απόλυτους αριθμούς τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ, που αποτελούσαν εισφορές των ασφαλισμένων για να μπορούν να παίρνουν στο μέλλον σύνταξη. Η περικοπή των ομολόγων των Ταμείων έγινε ως εξής: Αρχικά, το χαρτοφυλάκιο του Κοινού Κεφαλαίου, που διέθετε ομόλογα που είχαν ονομαστική αξία 18,7 δισ. ευρώ, υπέστη μείωση κατά 53,5%. Το «κούρεμα» αυτό των ελληνικών ομολόγων πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου 2012 και ήταν η πρώτη φάση του PSI. Από αυτό προκύπτει ότι αυτόματα χάθηκαν περίπου 9,3 δισ. ευρώ. Εναν μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του PSI, που περιελάμβανε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται υπό αλλοδαπό δίκαιο. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι οι απώλειες που υπέστη το Κοινό Κεφάλαιο ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ. Ολες οι προηγούμενες απώλειες είναι σε ονομαστικές τιμές, οι οποίες είναι κατά βάση εικονικές, καθώς υπάρχουν οι τιμές αγοράς στις οποίες πρέπει να αποτιμώνται τα ομόλογα.


Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν επενδύσει με δική τους πρωτοβουλία σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κεφάλαια που δεν ήταν τοποθετημένα στον κοινό λογαριασμό της ΤτΕ. Από τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι απώλειες που υπέστησαν αυτά τα κεφάλαια ανέρχονται στο ποσό των 3,4 δισ. ευρώ περίπου. Αποτέλεσμα αυτής της «ληστείας» των αποθεματικών είναι η τρέχουσα αξία των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι πενιχρή. Ειδικότερα, στις 31 Ιουλίου υπολογίστηκε ότι η τρέχουσα αξία των ελληνικών ομολόγων δεν υπερβαίνει τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι έχει σημειωθεί περαιτέρω μείωση της αξίας τους, φτάνοντας στα επίπεδα των 4,2 δισ. ευρώ.


Συνεπώς, από τα 18,7 δισ. ευρώ που ήταν τα αποθεματικά των ταμείων στις αρχές Μαρτίου μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες έχουν κάνει φτερά σχεδόν το 75% των χρημάτων των Ελλήνων ασφαλισμένων. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι λόγω κρίσης «οι τιμές διαπραγμάτευσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται ουσιωδώς της ονομαστικής αξίας τους». Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα ομόλογα που αυτήν τη στιγμή έχουν στην κατοχή τους τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εάν θελήσουν να τα ρευστοποιήσουν, είναι «αέρας κοπανιστός», αφού αποτιμώνται πολύ πιο κάτω από την ονομαστική τους αξία.


Το… καρφί του Στουρνάρα στις διοικήσεις των οργανισμών


Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών στην παράθεση των στοιχείων αυτών δεν παραλείπει να ρίξει ευθείες βολές και κατά των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι οι διοικήσεις όφειλαν να γνωρίζουν επ’ ακριβώς το τι εμπεριέχει το χαρτοφυλάκιό τους, είτε αυτό αφορούσε τα αποθεματικά που ήταν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ είτε δικές τους αυτόνομες επενδύσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την υποχρέωση να χορηγεί στους ασφαλιστικούς φορείς την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στο τέλος κάθε μήνα. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα οι ασφαλιστικοί φορείς που επιθυμούσαν πιο άμεση ενημέρωση.


Συνολικά, οι απώλειες αποθεματικών αφορούν 208 ταμεία και φορείς ασφάλισης. Οι υψηλότερες καταγράφονται στο Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών του Δημοσίου (1,1 δισ. ευρώ). Τεράστιο «φέσι» έχουν υποστεί επίσης ο κλάδος επικούρισης των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα (455.000.000 ευρώ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ – 376.000.000 ευρώ), το Ταμείο των Δημοσιογράφων (342.000.000 ευρώ), το Ταμείο των Νομικών (320.000.000 ευρώ).


Τα 10 Ταμεία με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω PSI


1) ΕΤΑΑ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών του Δημοσίου): 1,1 δισ. ευρώ.
2) ΤΕΑΙΤ (Υπάλληλοι Εμπορικών Καταστημάτων): 455.000.000 ευρώ.
3) ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Δημοσίων Υπαλλήλων): 376.000.000 ευρώ.
4) ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Προσωπικό εφημερίδων Αθήνας): 342.000.000 ευρώ.
5) ΕΤΑΑ (Ταμείο Νομικών): 320.000.000 ευρώ.
6) ΤΕΑΙΤ (Επικουρικό Ασφαλιστών): 296.000.000 ευρώ.
7) ΟΠΑΔ (Περίθαλψη Ασφαλισμένων Δημοσίου): 288.000.000 ευρώ.
8) ΤΕΑΔΥ (Τομέας επικουρικής ασφάλισης): 239.000.000 ευρώ.
9) ΕΤΑΤ (Ενιαίος Φορέας Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων): 214.000.000 ευρώ.
10) ΤΑΥΤΕΚΩ (Τομέας Ασθένειας Τραπεζοϋπαλλήλων Πίστεως, Γενικής): 190.000.000 ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος – Δημοκρατία

Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ


H εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της χώρας μας πρόκειται στην ουσία να δώσει την απαραίτητη ανάσα ζωής έτσι ώστε η Ελλάδα και η κοινωνία να ορθοποδήσει και να μπορέσει να επανιδρύσει το κράτος (με τη κυριολεκτική έννοια, και όχι μεταξύ «νταβατζήδων» και… «Μπαϊρακτάρη»).
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη προεργασία και μεθοδολογία στο τρίπτυχο, ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) – οικπεδοποίηση θαλασσίων ζωνών – ανάθεση δικαιωμάτων σε εταιρίες.

Η σωστή προσέγγιση του θέματος παρατίθεται σε άρθρο των γνωστών επιστημόνων δρ. Ηλία Κονοφάγου, δρ. Νίκου Λυγερού και καθηγητή Αντώνη Φώσκολου με τίτλο «Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ» επισημαίνοντας πως πολύ σύντομα πρόκειται να επανέρθει στο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες:

«Με δεδομένη την οικονομική κρίση στη χώρα μας είχαμε πρόσφατα επισημάνει την ανάγκη άμεσης και μαζικής προσέλκυσης επενδύσεων εντοπισμού και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να ανακουφισθεί η ελληνική οικονομία με σχετικά έσοδα και θέσεις εργασίας. Αφού γίνει η θέσπιση και η πρώτη συμφωνία οριοθέτησης, αυτή η προσέλκυση μπορεί να γίνει χάρις στην ταυτόχρονη προκήρυξη διαγωνισμού μεγάλου αριθμού θαλάσσιων οικοπέδων της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Αυτή η στρατηγική προσέγγιση αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας. Μόνο που για να έχει αποτελέσματα ουσιαστικά πρέπει να ακολουθήσει και τη μεθοδολογία που παρουσιάζουμε αλλιώς δεν θα πετύχει τον στόχο της, δηλαδή την προσέλκυση των μεγάλων παικτών του τομέα. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στην ελληνική ΑΟΖ υπάρχουν πάρα πολλά σεισμικά δεδομένα, συνεπώς πολλές και μεγάλες Πετρελαϊκές Εταιρείες γνωρίζουν ήδη πάρα πολύ καλά, σε ποιες περιοχές εντοπίζονταν το ερευνητικό και το κοιτασματολογικό ενδιαφέρον.
Ας κοιτάξουμε όμως πως τα γειτονικά μας κράτη πέτυχαν τους παραπάνω στόχους βασιζόμενοι σε συγκεκριμένους στρατηγικούς απλούς κανόνες της αγοράς και της διεθνούς πρακτικής διασφαλίζοντας έτσι επενδύσεις υψηλού επιπέδου.

Στο κόλπο της Ατάλλειας, το 2012, η Τουρκία που όπως η Ελλάδα δεν έχει μέχρι τώρα ανακαλύψει κοίτασμα Υδρογονανθράκων υπέγραψε Σύμβαση Έρευνας και Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων με την Εταιρεία SHELL προσφέροντας, μετά από διαγωνισμό, περιοχή συνολικής έκτασης 15.000 km2.
Η Βουλγαρία στην Μαύρη Θάλασσα υπέγραψε Σύμβαση με την Εταιρεία ΤOTAL προσφέροντας, μετά από διαγωνισμό, περιοχή έκτασης 15.000 km2.
Στον Κόλπο της Σίρτης η Λιβύη υπέγραψε επίσης Συμβάσεις, μετά από διαγωνισμό, με την Εταιρεία GAZPROM προσφέροντας περιοχή έκτασης 10.000 km2 και με την Εταιρεία BP προσφέροντας περιοχή έκτασης 31.000 km2 δηλαδή περίπου το μέγεθος το Βελγίου.
Να σημειώσουμε ότι μόνο οι αναμενόμενες ερευνητικές επενδύσεις της BP, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν σεισμικές έρευνες 5.500 km 2D, 30.000 km 3D αλλά και 17 Γεωτρήσεις, θα ξεπεράσουν τα δύο Δισεκατομμύρια δολάρια.

Το συμπέρασμα της ανωτέρω πολιτικής των γειτονικών μας Κρατών είναι ότι μεγάλα οικόπεδα στην κατάλληλη γεωγραφική θέση φέρνουν στη χώρα μεγάλους επενδυτικούς παίκτες.
Κι όπως η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου, της είναι πολύ εύκολο να ανοίξει μεγάλα οικόπεδα ανάλογα με τα προηγούμενα.
Μόνο και μόνο μία συμφωνία με την Ιταλία, μας δίνει άμεσα τη δυνατότητα να διαχειριστούμε μία έκταση της τάξης των 100.000 km2.
Η Ελλάδα πρέπει να παίξει με μεγάλους παίκτες για να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ΑΟΖ της.
Με αυτόν τον τρόπο, γρήγορες ανακαλύψεις κοιτασμάτων θα ανακουφίσουν οικονομικά τον ταλαιπωρημένο ελληνικό λαό εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας».

Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ


Η Ελληνικής καταγωγής διευθύντρια σε σχολείο του Χάρλεμ, Πανωραία Παναγιωσούλη, κατάφερε να καθιερώσει τα ελληνικά, ως τη μόνη ξένη γλώσσα διδασκαλίας στο πρότυπο σχολείο της.

Σύμφωνα με την Πένι Παναγιωσούλη, "Δεν πρόκειται απλά για διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ξεκομμένη από το περιβάλλον της. Δείχνουμε τη σχέση των ελληνικών με διάφορα πράγματα στον κόσμο. Χάρη στη νέα τεχνολογία ο κόσμος έχει γίνει επίπεδος. Οι μαθητές μας, μέσω τις διδασκαλίας των ελληνικών και διαφορετικών πολιτισμών, θα αναπτύξουν μεγαλύτερη εκτίμηση για το ποιοι πραγματικά είναι".

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη διδασκαλία των Ελληνικών απλά ως ξένη γλώσσα, με το βάρος στη γραμματική, το λεξιλόγιο και κάποια στοιχεία πολιτισμού. Σημαντικό ρόλο έπαιξε, όπως λέει η κ. Παναγιωσούλη, και η δεκαήμερη εκδρομή 33 μαθητών του σχολείου και 19 συνοδών τους στην Ελλάδα, καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν από κοντά όλα αυτά που διδάσκονταν στις τάξεις τους.

Πάντως, όπως αναφέρει η ίδια, πηγή έμπνευσης του εγχειρήματός της ήταν ο πατέρας της, ο λογοτέχνης Γαβριήλ Παναγιωσούλης, για τον οποίο μιλά με υπερηφάνεια, τονίζοντας ότι μέσω των οραμάτων του μπόρεσε να εκτιμήσει τι πραγματικά σημαίνει να είσαι Έλληνας.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΙΝΙΑ


Η Μάχη της Κρήτης θα αναβιώσει στη μεγάλη οθόνη.
Πρόκειται για μια κινηματογραφική παραγωγή, συνολικού κόστους 6 εκατομμυρίων δολαρίων, με κεντρικό της θέμα το Νεοζηλανδό στρατιώτη Ντάντλεϊ Πέρκινς, που πολέμησε στην Κρήτη, συνελήφθη από τους Ναζί, δραπέτευσε, έζησε στα κρητικά βουνά επί ένα χρόνο και στη συνέχεια διέφυγε στη Μέση Ανατολή.
Εντυπωσιασμένος από την αυτοθυσία του κρητικού λαού, ο Πέρκινς επέστρεψε στην Κρήτη επικεφαλής των ειδικών βρετανικών δυνάμεων και ανέλαβε επικεφαλής των ανταρτών στη δυτική Κρήτη πολεμώντας τους κατακτητές. Το 1944 έπεσε στα χέρια των Γερμανών και τον εκτέλεσαν.
Στους Κρήτες ήταν γνωστός ως «Βασίλης-το λιοντάρι της Κρήτης».
Ο τίτλος της ταινίας είναι The Straggler, θα στηρίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Μάρι Έλιοτ στην δεκαετία του '80 και θα χρηματοδοτείται από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Είναι, όμως, πιθανόν να μη γυριστεί στην Κρήτη αλλά στην Αλεξάνδρεια της Νέας Ζηλανδίας που έχει πολλές ομοιότητες.
Οι παραγωγοί ζητούν και τη συμβολή της ομογένειας στην παραγωγή της ταινίας με αναμνήσεις, ενθύμια κλπ.
Λεπτομέρειες ανακοινώθηκαν σε δεξίωση που δόθηκε στο εστιατόριο Philhellene της Μελβούρνης παρουσία πολιτικών, παραγόντων της ομογένειας, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών.
Ανάμεσά τους ήταν και ο ομογενής Γιώργος Πατεράκης, 81 χρόνων, που σαν παιδί στο χωριό Κουστογεράκο, όπου έδρασε ο Πέρκινς, λέει πως τον θυμάται πολύ καλά. «Μάλιστα κάποτε μου έδωσε και χρυσά νομίσματα για να αγοράσω λουλούδια στη μάνα μου. Ήταν επικεφαλής 200 παλικαριών και τα πρόσεχε όλα», θυμάται ο κ. Πατεράκης και προσθέτει: «Χαίρομαι που η ζωή του θα γίνει ταινία».
Ένα 13χρονο αγόρι στην Αντίσταση ήταν ο Γιώργος Πατεράκης, που γεννήθηκε στη Σούγια της επαρχίας Σελήνου του νομού Χανίων.
Όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί στην Κρήτη ο Γιώργος Πατεράκης ήταν 10 χρονών αγόρι.
Έζησε την εισβολή του εχθρού στο νησί του, γεύτηκε την αγριότητα και την απειλή του θανάτου σε καθημερινή βάση.
Όλοι οι άντρες της οικογένειας, όλοι οι συγγενείς του ήταν στο βουνό κι εκείνος παρά το νεαρό της ηλικίας του, δε γινόταν να μείνει αμέτοχος.
Αναλάμβανε από 13 χρόνων πολύ δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές.
Ο ίδιος λέει ότι μόλις μετανάστευσε στην Αυστραλία, τον Απρίλιο του 1959, έψαξε να βρει Αυστραλούς που είχαν παγιδευτεί στην Κρήτη. «Η επιθυμία μου να εντοπίσω περισσότερους ήταν μεγάλη. Πήγα και στη Ν. Ζηλανδία. Δεν ξεχνάνε και μας θεωρούνε αδέλφια», σημειώνει.
Πολλά τα αναμνηστικά μετάλλια και οι τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει για τον ρόλο του στην Αντίσταση, στην περίθαλψη των συμμάχων στην Κρήτη, αλλά και τη δραστηριότητα που επέδειξε πάνω από μισό αιώνα στην Αυστραλία, προκειμένου να μείνουν ζωντανά τα ιδεώδη της Ελλάδας και της Κρήτης, ιδιαίτερα να σφυρηλατηθούν και να μείνουν άτρωτοι οι δεσμοί μεταξύ των παλαιών πολεμιστών Αυστραλών και Νεοζηλανδών με τους Κρήτες της Αυστραλίας.

ΑΝΤΙ


Πριν… 26 χρόνια!
Επειδή κάποιοι θεωρούν όλους τους Έλληνες διανοητικά ανάπηρους, παραθέτουμε τι έγραφε ο Γιάννης Μαρίνος στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» πριν 26 χρόνια.
Θα ήταν μεγάλη απαίτηση από μέρους μου να ζητήσω από κάποιους ολίγη δόση ιστορικής μνήμης.
Το είδος αυτό είναι ανύπαρκτο εν Ελλάδι, εκτός και αν μπορεί να βοηθήσει κάποιους να εξαπατήσουν αφελείς.
Σήμερα, κάποιοι μάς λένε ότι για τη κρίση φταίνε οι κερδοσκόποι, οι Γερμανοί, οι Πυγμαίοι, η CIA, οι Τούρκοι, οι Εβραίοι, οι μασώνοι και δεν συμμαζεύεται.
Σίγουρα, όμως, δεν φταίμε εμείς!
Για να μην μάς θεωρούν κάποιοι εκ γενετής καθυστερημένους, παραθέτουμε το κύριο άρθρο του τότε διευθυντή του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» κ. Γιάννη Μαρίνου, στο τεύχος της 22ας Μαΐου 1986, υπό τον τίτλο:
«Προτιμούμε να πνιγούμε χορεύοντας, όπως οι επιβάτες του Τιτανικού;».
Με αφορμή την έκθεση του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Δημ.Χαλικιά, ο οποίος μέσω ύβρεων από τις «προοδευτικές» δυνάμεις έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, ο κ.Γ.Μαρίνος έγραφε:…
«Και ιδού πού φθάσαμε: Αντί να δουλεύουμε για να παράγουμε εισόδημα, να τρώμε από τα έτοιμα και από τα δανεικά.
Αντί να φτιάχνουμε νέα εργοστάσια, να κλείνομε κι αυτά που υπάρχουν.
Αντί να εκσυγχρονίζουμε τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, να τις αφήνουμε βαθμιαία να καταντούν παλιοσίδερα.
Αντί να βελτιώνομε την παραγωγικότητά μας, να επιβραβεύουμε με κάθε τρόπο την τεμπελιά και την λούφα.
Αντί να προωθούμε τις εξαγωγές μας με καλά και φθηνά προϊόντα, να υπονομεύομε την ανταγωνιστικότητά τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί πια να πουληθεί η ελληνική παραγωγή ούτε μέσα στην ελληνική αγορά.
Αντί να ενθαρρύνομε το κέρδος, ώστε να περισσεύουν λεφτά για νέες επενδύσεις και καλύτερες αμοιβές των εργαζομένων, το εμποδίζομε με κάθε τρόπο, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των προβληματικών επιχειρήσεων και την απειλή των μαζικών απολύσεων, αφού οι βιομηχανικές μας επιχειρήσεις δεν μπορούν πια να επιβιώσουν. Αντί να στηρίζομε με κάθε τρόπο την εγχώρια παραγωγή, την καταδιώκομε με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι τις εισαγωγές και την κυριαρχία των ξένων στην ελληνική αγορά.
Αντί οι εργατοϋπάλληλοι να υπερασπίζονται την εθνική παραγωγή με την εργατικότητα και την συμπαράστασή τους προς τους ομοεθνείς εργοδότες τους, πολλοί απ” αυτούς υπονομεύουν με απεργίες, στάσεις εργασίας, καταλήψεις, κοπάνες, νωθρότητα, τσαπατσουλιά και συνεχείς εκδηλώσεις μίσους τις ντόπιες παραγωγικές μονάδες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στα ξένα προϊόντα και στη δική τους μιζέρια και ανεργία.
Αντί το δημόσιο να διαχειρίζεται με σύνεση και πόνο τα έσοδα από την φορολογία, τα διασπαθίζει σε καταναλωτικές δαπάνες σε έργα βιτρίνας, σε αθρόες προσλήψεις υποαπασχολούμενων, σε επιδοτήσεις, χαρισμούς οφειλών, σε δανεικά και αγύριστα και σε διαιώνιση της αντιπαραγωγικής δομής της δημόσιας διοικήσεως και της χρονοβόρας και δαπανηρότατης γραφειοκρατίας.
Αντί να αναπτύσσομε την παραγωγή και να ενισχύομε την αυτοδυναμία της οικονομίας μας, το’χουμε ρίξει στον δανεισμό από το εσωτερικό και κυρίως από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχομε φθάσει στο τραγικό σημείο να δανειζόμαστε πια κάθε χρόνο 2-3 δισεκατομμύρια δολλάρια από τους ξένους για να εξοφλούμε προηγούμενα δανεικά.
Αντί να διευκολύνεται η εισαγωγή νέας τεχνολογίας και η ευελιξία των επιχειρήσεων ώστε να αποφεύγουν τα οικονομικά αδιέξοδα και το μοιραίο κλείσιμό τους, αντί να ενθαρρύνεται η υλική επιβράβευση των προκομμένων και ευσυνείδητων, επιβάλλεται με κάθε τρόπο το αντίθετο. »
Αυτή είναι η πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Και αυτοί που αντιδρούν στην απαιτούμενη θεραπευτική αγωγή, φαίνεται ότι προτιμούν να καταποντιστούμε όλοι, χορεύοντας και τραγουδώντας, όπως οι επιβάτες του Τιτανικού.
Και αυτό σχεδόν σίγουρα θα συμβεί, αφού τα σωστικά μέσα ολοένα και περιορίζονται.».

ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

Αμέσως μετά τις 6 Νοεμβρίου ετοιμάζονται τεράστιες αλλαγές συνόρων στην περιοχή και η Κυβέρνηση κοιμίζει τους Ελληνες! Τι ετοιμάζουν για το Αιγαίο και την Μεσόγειο!!!
Από το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας μέχρι την Λέσβο μια χαμηλή υποηχητική πτήση ενός πολεμικού αεροσκάφους σε προφίλ hi-lo-hi είναι διάρκειας 30 λεπτών.

To αεροσκάφος τύπου F-35 αλλάζει τα πάντα στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και η προγραμματισμένη προμήθειά του από την Τουρκία, εάν τελικά αληθεύει ως πληροφορία, αποτελεί την “λυδία λίθο”.

Επομένως εάν δεν βρεθεί άμεσα τρόπος αντιμετώπισής του από την Ελλάδα, τότε οι πολιτικοί οι οποίοι έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας σήμερα, θα ευθύνονται στο ακέραιο για τον επικείμενο ακρωτηριασμό της, εξ αιτίας της δραματικής αλλαγής της στρατιωτικής ισορροπίας μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδος.

Συγχρόνως η Τρόικα πιέζει για την περικοπή κονδυλίων στην άμυνα της χώρας η οποία μεταφράζεται σε καθήλωση στο έδαφος περίπου 130 Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, σε σοβαρή «τρωτότητα» του ηθικού των Ελλήνων στρατιωτικών, και με άλλες σοβαρές συνέπειες στην δυνατότητα αντίστασης της χώρας σε οιανδήποτε εξωτερική επιβολή.

Η εμπλοκή της τρόικας στο σκληρό πυρήνα της Εθνικής Άμυνας της χώρας είναι πολύ βαθύτερη απ΄ ότι φαίνεται ή λέγεται.

Οι τροϊκανοί έχουν, όπως όλα δείχνουν, λόγο και άποψη, και οι οποίοι, μέχρι στιγμής επιβάλουν, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές ΕΔ θα εξοπλίζονται.

Δημιουργείται αυτόματα ένα μεγαλειώδες ερώτημα, από τα πολλά κρίσιμα ερωτήματα που ανακύπτουν καθημερινά, το οποίο χρήζει άμεσης απάντησης.

Μειώνοντας το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, δεν αποτελούμε ευκολότερα στόχο εξωτερικών επιβολέων της Εδαφικής Ακεραιότητος της χώρας μας ;;;

Καί εάν αυτό (ο ακρωτηριασμός της χώρας) συμβεί, δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αποπληρωμής των ληστρικών τόκων στα διακρατικά δάνειά τους, ή μήπως σχεδιάζουν να διασφαλίσουν τα “κέρδη” τους κρατώντας μέρη της Ελλάδος για τα επόμενα πολλά χρόνια υπό την κατοχή τους ;;;

Πότε επιτέλους θα τους “ξοφλήσουμε” ;;;

Πότε οι “πολιτικοί” μας θα αντιληφθούν την πραγματική και αναγκαία στόχευση του Εθνικού τους και πατριωτικού τους καθήκοντος ;;;

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την αυξανόμενη απειλή από τόν μεγαλοϊδεατισμό των Αλβανών και από τους υπό αναζήτηση πατρίδος ιστοριοκάπηλους σκοπιανούς, για τους οποίους θα επανέλθω σύντομα.

Αναρωτιέμαι μεγαλοφώνως, ίσως διότι αυτό μόνον μου απέμεινε !!!

Το γιατί οι πιστωτές μας (Ευρωπαίοι δια των εκπροσώπων των, της Τρόικας) ενώ γνωρίζουν τις απειλές εκ των έξω (Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια), δια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, εξακολουθούν να πιέζουν και μάλιστα επίμονα στην μείωση του αξιόμαχου του Ελληνικού στρατεύματος, μου προκαλεί έντονα ερωτηματικά και με οδηγεί συνειρμικά στην πρόσφατη Ελληνική Ιστορία.

Η μικρασιατική καταστροφή δεν προήλθε μόνον από λάθη και «προδοτικές» πράξεις Ελλήνων, αλλά και από την σοβαρή αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, δηλ. των Ευρωπαίων, Γάλλων Άγγλων και Γερμανών κατά κύριο λόγο, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το έτος 1922.

Αυτή την χρονική στιγμή κατά την οποίαν ο Ελληνικός στρατός πολεμούσε ήδη στα βάθη της Μ.Ασίας και ήταν εκτεθειμένος στην παύση υποστήριξής του, αυτήν την χρονική στιγμή επέλεξαν οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν την υποστήριξή των στην Ελλάδα.

Η αλλαγή πολιτικής και η παύση στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ελλάδα εκείνη την χρονική στιγμή, η οποία μετετράπη σε ανοχή και ενθάρρυνση της Τουρκίας του Αττατούρκ, απετέλεσε το κρίσιμο μέγεθος το οποίο καθόρισε εν πολλοίς και την έκβαση αυτής της πολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Αυτοί οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, εξυπηρετούντες τα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα στην περιοχή, άλλαξαν τον χάρτη της Μικράς Ασίας και της ευρύτερης περιοχής της, εν μία νυκτί, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ήττα στην φιλοΕυρωπαική τότε Ελλάδα, δημιουργώντας την Ελληνική προσφυγιά, τσαλαπατώντας την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και παρουσία στα παράλια της Μικράς Ασίας, χαρίζοντας στους Τούρκους την Ιωνία και τον Πόντο, αρχαία Ελληνική γη, ανεχόμενοι τις γενοκτονίες των Ελλήνων, Αρμενίων, Ποντίων και άλλων πληθυσμών της Μικράς Ασίας, επιβάλλοντας τις ανταλλαγές των πληθυσμών, μόνον και μόνον διότι αυτό επέβαλλε το Εθνικό γεωπολιτικό τους συμφέρον, είναι σήμερα αυτοί οι ίδιοι, οι οποίοι επιβάλλουν ξανά την μείωση του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και όλα αυτά σε εποχές, οι οποίες προϊδεάζουν κλίμα ευρύτερης πολεμικής σύρραξης και βέβαια ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αλλαγών.

Το αποτέλεσμα αυτής της αισχρής πολιτικής των τοκογλύφων-πιστωτών μας, απέναντι στην χώρα μας, η οποία προκαλεί την πλήρη αποδυνάμωσή της, μόνο και μόνο για να πάρουν τα αποτελέσματα της ληστρικής τους επιδρομής από μιά χώρα, δηλ. την τοκογλυφική τους υπεραξία.

Και η οποία από της ίδρυσεώς της ως “ανεξάρτητο” κράτος πληρώνει τους άθλιους Ευρωπαίους τοκογλύφους-πιστωτές μας για να της “δώσουν” την δυνατότητα να “υπάρξει”, να επιβιώσει ως αυτοδιαχειριζόμενο και με δικαίωμα αυτοδιάθεσης Έθνος.

Βέβαια οφείλω να υπενθυμίζω συνέχεια την πράξη του ΓΑΠ, εκτός των άλλων, (για την οποίαν έπρεπε να παραπεμφθεί στην Ελληνική δικαιοσύνη με την κατηγορία της Εσχάτης προδοσίας) να μετατρέψει τα ληστρικά δάνεια του Ελληνικού κράτους, τα οφειλόμενα όμως σε ιδιώτες πιστωτές (!!!), σε κρατικά δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, δηλαδή να μετατρέψει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δανείων, μετατρέποντάς τα σε δάνεια με διακρατικές συμφωνίες, δένοντας κατ’αυτόν τον τρόπο “χειροπόδαρα” την χώρα και εξασφαλίζοντας πλήρως τούς δικαιούχους τοκογλύφους-πιστωτές μας, χωρίς ποτέ να ελεγχθούν τα χαρακτηριστικά των δανείων, πολύ περισσότερο η προέλευσή τους και η νομιμότητά τους. Όρα «μνημόνιο Ι».

Σήμερα διαμορφώνεται ένα εξωτερικό περιβάλλον στην χώρα μας, το οποίο προμηνύει έντονες εθνικές συγκρούσεις, αναδιάταξη συνόρων η οποία θα προκύψει απο το νέο “παζάρι” μεταξύ των ισχυρών του πλανήτη, αλλοιώσεις της ανθρώπινης κουλτούρας με τα αποτελέσματα ενός πολέμου αυτής της έκτασης και της ποιότητός του, τα οποία η ανθρωπότητα θα κάνει χρόνια να επουλώσει ώς τραύματα και εγκλήματα εις βάρος του ανθρώπου.

Η ανθρωπότητα επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος ή τουλάχιστον επιτρέπει να διαπράττονται εγκλήματα εις βάρος της, ελέω οικονομικών συμφερόντων.

Το “ντοκυμαντέρ” του παρελθόντος τείνει να καταστεί προφητική γραφή των μελλούμενων.

Όμως, οι συνεχείς και έντονοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί της Ρωσίας, η είσοδος της Κίνας στο παγκόσμιο “παιχνίδι”, είτε το οικονομικό είτε το στρατιωτικό, με εξοπλισμούς και οργανώσεις, η συνεχής και αδιάλειπτη προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί μέσω υπέρογκων εξοπλισμών, περιφερειακή υπερδύναμης, δια να αποφύγει την τριχοτόμησή της, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αντίθετης σκέψης περί του τί μέλλει γενέσθαι.

Όταν η πολιτική υποχωρεί τότε ομιλούν τα όπλα, άς ευχηθούμε στην γειτονιά μας η λύση να είναι πολιτική και όχι στρατιωτική.

Καθώς η Συρία λοιπόν ολισθαίνει ή την “ολισθαίνουν”, ακόμα πιο βαθιά σε έναν “εμφύλιο” πόλεμο, το 15μελές συμβούλιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παραμένει σε αδιέξοδο για την ανάληψη δράσης.
Ενώ η Γαλλία η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου ως σήμερα, ήλπιζε ότι το σώμα αυτό θα συνενωνόταν για να χειριστεί την ανθρωπιστική κρίση, και για το λόγο αυτό συγκάλεσε τη σημερινή σύνοδο, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία: η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία κτλ.

Η απόφαση την οποίαν όμως έλαβε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να μην συμμετάσχει στη σύνοδο, αντανακλά σαφώς την αμερικανική θέση, δηλ. ότι όσο η Μόσχα τάσσεται υπέρ του Άσαντ δεν έχει νόημα να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Μ.Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μ.Ομπάμα. Κι εκεί θα κριθούν πολλά.

Εκλογές γαρ εν όψει !!!

Οι αμερικανικές εκλογές εν πολλοίς θα κρίνουν και την χρονική έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν, εάν έως τότε δεν βρεθεί “διπλωματική λύση” για το ποιος θα ελέγχει την πυρηνική δύναμη του Ιράν επομένως και τούς υδρογονάνθρακες της Ν.Α. Μεσογείου.

Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στίς 6 Νοεμβρίου 2012, κρίνεται κατά ένα μεγάλο μέρος η επαλήθευση των σεναρίων αναδιάταξης των συνόρων της περιοχής της Ν.Α Μεσογείου, πολιτικά ή με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πόλεμος χαρακωμάτων έχει ήδη ξεκινήσει μέσα στο έδαφος της Συρίας, και αυτό το οποίο αναμένεται είναι η έκτασή του, ποιοι θα εμπλακούν και τι διάρκεια θα έχει.

Η Τουρκία σήμερα έχει αναλάβει “εργολαβικά” τον πόλεμο εναντίον της Συρίας εξοπλίζοντας μισθοφόρους και ειδικές δυνάμεις μέσα στο έδαφος της Συρίας, εξ ονόματος και δια λογαριασμόν της “Δύσης”.

Σκληρή επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι, κατά τη διάρκεια ενός ντιμπέιτ που διοργάνωσε διαδικτυακά το Fox News.

Ο Πέρι, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία δήλωσε ότι «ίσως είναι η ώρα να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ», ενώ χαρακτήρισε τους ηγέτες της χώρας «ισλαμιστές τρομοκράτες».

Μετά τις αμερικανικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου 2012 θα πέσουν οι μάσκες στο θέατρο του παραλόγου για την Ελλάδα.

Η διεθνής πολιτική και οικονομική σκακιέρα ανακατατάσσεται και επανακαθορίζεται, ενώ στο μεσοδιάστημα αυτό των τριών μηνών, η Ελλάδα, το θύμα της παγκόσμιας οικονομικής λαιμαργίας και αμετροέπειας, θα επιχειρήσει να “εκμεταλλευτεί” το διάστημα των 2-3 μηνών ώστε να αποδείξει στην Ευρώπη(!!!) ότι δικαίως παραμένει στην Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα θα δώσει μια άνιση "μάχη" εκ των προτέρων καταδικασμένη, όμως μετά τις προεδρικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου του 2012 θα αποκαλυφθεί και το πραγματικό σχέδιο των "ισχυρών" του πλανήτη για την Ελλάδα.

Μετά τις αμερικανικές εκλογές θα αποκαλυφθεί αν πίσω από τις μάσκες κρύβεται άλλο προσωπείο από αυτό που εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαίοι πολιτικοί.

Σε απλά Ελληνικά, ή θα επιστρέψουμε στο 1940 ως βιοτικό επίπεδο ή θα ακρωτηριάσουν την χώρα προς τέρψιν των “αφεντάδων”.

Θα μάς βάλουν σε "περιπέτειες" ή όχι ;;;

Και μέσα στον "ορυμαγδό" των δηλώσεων, σκέψεων, απειλών, εκδηλώσεων αγάπης και μίσους, κτλ, προς την παραπαίουσα Ελλάδα ακούστηκε και ολίγον "αλήθεια" δια στόματος του καθηγητή Οικονομικών, κ. Καρλ Γουίλαν, με το άρθρο του στο "Forbes".

"Η κατάλληλη αντιμετώπιση του διογκούμενου και μη βιώσιμου ελληνικού χρέους είναι η παραγραφή του και όχι η ενίσχυσή του με νέα δάνεια ή η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη".

Άλλωστε μία "πτώση" της Ελλάδος ανακατανέμει την γεωπολιτική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής, και αυτό οι "σύμμαχοί" μας δεν το θέλουν, όπως ο διάολος δεν θέλει το λιβάνι.

Ιδού η ρόδος, ιδού και το "πήδημα" κύριοι πολιτικοί!!!

ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΟΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΑ


ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ( ΒΙΝΤΕΟ ) ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ.
ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΧΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΠΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ,ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ.

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ


Ο Rowan Williams, ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, δήλωσε ότι ο Σταυρός έχει γίνει κάτι λίγο παραπάνω από κόσμημα για τους χριστιανούς προσφέροντας τροφή στην Βρετανική Κυβέρνηση.
Η Βρεττανική κυβέρνηση πρόκειται να αιτιολογήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ότι οι Χριστιανοί δεν έχουν το δικαίωμα να φορούν Σταυρούς εμφανώς στους χώρους εργασίας τους.
Οι κριτικοί αποκαλούν αυτή την κίνηση ένα χτύπημα στην Χριστιανική Πίστη, λέγοντας ότι η εμφάνιση των συμβόλων της απαγορεύονται ενόσω τα σύμβολα της πίστης άλλων θρησκειών όπως το τουρμπάνι των Σιχ και το μουσουλμανικό Hijab επιδέχονται ειδικό καθεστώς.
Το London Telegraph φανέρωσε ότι η Βρετανική κυβέρνηση θα αιτιολογήθει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να απαγορεύσουν του να φέρουν σταυρό οι εργαζόμενοι και να απολύουν όσους επιμένουν να το κάνουν λόγω του ότι το να φοράς σταυρό δεν είναι “απαίτηση” της Χριστιανικής Πίστης.
Δικαστές στο Στρασβούργο θα ακούσουν την υπόθεση περί θρησκευτικών ελευθεριών στην Βρετανία κάποια στιγμή μέσα στο έτος.
Θα αναφερθούν τέσσερις ξεχωριστές υποθέσεις, μαζί με αυτή της Nadia Eweida, η οποία εργάζεται για την British Airways.
Η υπόθεση της ξεκινά από το 2006 όπου η εργασία της τέθηκε σε αναβολή λόγω της άρνησης της να βγάλει τον σταυρό της για τον οποίο οι εργοδότες της ισχυρίζονταν ότι παραβίαζε τον κώδικα ενδυμασίας της εταιρείας.
Αν και η αεροπορική εταιρεία μετέπειτα άλλαξε την πολιτική της, η εφημερίδα Telegraph αναφέρει ότι η Eweida πολέμησε την υπόθεση διαμέσου του δικαστικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου τελικά έχασε την αίτηση να εισακουστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Αυτή και διάφοροι άλλοι εναγόμενοι σε ξεχωριστές υποθέσεις ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει το ανθρώπινο δικαίωμά τους του να εκφράζουν την πίστη τους, το οποίο προστατεύεται κάτω από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει παραβιαστεί.
Αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε απ’την εφημερίδα Telegraph, αναφέρει ότι η περιβολή του Σταυρού δεν είναι «απαίτηση της πίστης» οπότε δεν υπόκειται στην αναφορά του Άρθρου 9 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η θέση της κυβέρνησης για το δικαίωμα των Χριστιανών να φορούν το Σταυρό στους χώρους εργασίας τους ανεφάνει μετά τα σχέδιά της να νομιμοποιήσει τους γάμους του ιδίου φύλου ο οποίος εξαγρίωσε τους ηγέτες της Βρετανικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Rowan Williams, ο αρχιεπίσκοπος του Canterbury, εμφανίστηκε να υποβιβάζει την υπόθεση της περιβολής του Σταυρού όταν είπε ότι για πολλούς Χριστιανούς, έχει γίνει κάτι λίγο παραπάνω από κόσμημα, «το οποίο οι θρησκευόμενοι ανθρώποι κάνουν και κρατιούνται σε αυτό» σαν υποκατάστατο της αληθινής πίστης.
Ο Williams, μιλώντας σε μια λειτουργία σε εκκλησία της Ρώμης όπου συνάντησε τον Πάπα το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι ο Σταυρός έχει απογυμνωθεί από το νόημά του ως μέρος μιας τάσης του να κατασκευάζεται η θρησκεία.
«Και ο Σταυρός ο ίδιος έγινε μια θρησκευτική διακόσμηση,» είπε.
Mην ξεχνάμε και την χώρα μας όπου υπάρχει εντολή για να λένε «χρόνια πολλά» και όχι «Χριστός Ανέστη» που έδωσε ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, στους δημοσιογράφους του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84», ώστε να μην ενοχλούνται οι μουσουλμάνοι ακροατές.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ


"H ταυτότητα μιας χώρας, η αξία και ο πολιτισμός της εδράζονται στην ιστορία της. Αν ο πολιτισμός μιας χώρας λεηλατηθεί, όπως συνέβη με τον δικό μας, η ιστορία της τελειώνει".
— Ra'id Abdul Ridhar Mohammed, Ιρακινός αρχαιολόγος, τις... ημέρες που όλη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε τη λεηλασία του Μουσείου του Ιράκ, η οποία...
υποκινήθηκε από την εισβολή των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα στα αραβικά μέσα ενημέρωσης, εξέχοντες μουσουλμάνοι κληρικοί έχουν αρχίσει να ζητούν την κατεδάφιση των Πυραμίδων της Αιγύπτου, οι οποίες, σύμφωνα με τα λόγια του Σαουδάραβα Σεΐχη Ali bin Said al-Rabi'i, αποτελούν «σύμβολα παγανισμού», τα οποία το αιγυπτιακό κόμμα των σαλαφιστών έχει εδώ και καιρό σχεδιάσει να καλύψει με κερί.
Πιο πρόσφατα, ο επονομαζόμενος "Σεΐχης των σουνιτών σεΐχηδων» του Μπαχρέιν και πρόεδρος του κόμματος της Εθνικής Ενότητας, Abd al-Latif al-Mahmoud, κάλεσε τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου, Muhammad Morsi, «να καταστρέψει τις Πυραμίδες και να επιτύχει ό, τι δεν κατόρθωσε ο Sahabi Amr bin al-As".

Με το τελευταίο αυτό όνομα, Amr bin al-As, είναι γνωστός ο έμπιστος φίλος του Προφήτη Μωάμεθ, με τα αραβικά φύλα του, ο οποίος εισέβαλε και κατέκτησε την Αίγυπτο περίπου το 641 μ.Χ.
Τηρώντας τις οδηγίες του al-As, καθώς και του μετέπειτα ισχύοντος μουσουλμανικού κανόνα, πολλές αιγυπτιακές αρχαιότητες καταστράφηκαν ως απομεινάρια «απιστίας» στον Θεό. Ενώ οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί της Δύσης υποστηρίζουν ότι αυτό το τελευταίο δεν ισχύει, σύμφωνα με τους πρώτους μουσουλμάνους συγγραφείς, ακόμη και η μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία θεωρήθηκε αποθετήριο παγανιστικών γνώσεων που έρχονται σε αντίθεση με το Κοράνι, καταστράφηκε επί βασιλείας του Βin al-As και σε συμμόρφωση με την εντολή του χαλίφη Οmar.

Ωστόσο, ενώ το μαζικό κάψιμο βιβλίων ήταν μια εύκολη δραστηριότητα τον 7ο αιώνα, δεν ίσχυε κάτι τέτοιο για τις γιγαντιαίων διαστάσεων πυραμίδες και τη γειτονική Σφίγγα, παρά το γεγονός ότι οι βασιλείς της δυναστείας των Μαμελούκων της Αιγύπτου «έκοψαν» τη μύτη της τελευταίας κατά τη διάρκεια ασκήσεων σκοποβολής, και ας εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα ο δημοφιλής μύθος που αποδίδει την καταστροφή αυτή σε ένα Δυτικό, τον Ναπολέοντα.

Σήμερα, όμως, όπως παρατηρεί ο "Σεΐχης των σουνιτών σεΐχηδων» του Μπαχρέιν, και χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, η καταστροφή των Πυραμίδων είναι εφικτή. Το μόνο ερώτημα που απομένει είναι εάν ο πρόεδρος της Αιγύπτου και μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι αρκετά "ευσεβής" και αν είναι πρόθυμος να ολοκληρώσει τη διαδικασία εξισλαμισμού που ξεκίνησε στα χέρια του πρώτου μουσουλμάνου κατακτητή της Αιγύπτου.

Μια τέτοια πορεία δράσης δεν είναι καθόλου αβάσιμη. Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα μουσουλμάνων που καταστρέφουν την ίδια την προ-ισλαμική κληρονομιά τους, ξεκινώντας με τον ίδιο τον προφήτη του Ισλάμ, Μωάμεθ, ο οποίος κατέστρεψε τον ναό Ka'ba της Αραβίας, μετατρέποντάς τον σε τζαμί.

Αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα "Ποιό είναι το ιδιαίτερο εκείνο στοιχείο του Ισλάμ, που τόσο συχνά στρέφει τους οπαδούς του κατά της ίδιας της πολιτιστικής τους κληρονομιάς;" ο Daniel Pipes παραθέτει πολλά παραδείγματα, από τους μουσουλμάνους της μεσαιωνικής εποχής στην Ινδία, που κατέστρεφαν τους ναούς των προγόνων τους, μέχρι τους σύγχρονους μουσουλμάνους, που επιδιώκουν την καταστροφή της μη ισλαμικής κληρονομιάς τους στην Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ισραήλ, τη Μαλαισία και την Τυνησία.

Σήμερα, στο όνομα αυτού που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο περιγράφει ως «πιθανό έγκλημα πολέμου» και με την οικονομική στήριξη από την Ουάσιγκτον, φανατικοί ισλαμιστές καταστρέφουν την αρχαία κληρονομιά της πόλης του Τιμπουκτού στο Μάλι, ενώ τριγύρω ακούγεται η θριαμβευτική κραυγή πολέμου του Ισλάμ, "Αλλάχ Άκμπαρ!"

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του μίσους για την ίδια την προ-ισλαμική κληρονομιά τους συνδέεται με το γεγονός ότι, παραδοσιακά, οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ταυτιστούν με το ένα ή το άλλο έθνος, πολιτισμό, κληρονομιά, ή γλώσσα, αλλά μόνο με το ισλαμικό έθνος και την ισλαμική κοινότητα της Umma.

Κατά συνέπεια, ενώ πολλοί Αιγύπτιοι –τόσο μουσουλμάνοι όσο και μη μουσουλμάνοι– θεωρούν τον εαυτό τους Αιγύπτιο, οι ισλαμιστές δεν έχουν καμιά εθνική ταυτότητα και ταυτίζονται μόνο με πολιτισμό του Ισλάμ, με βάση την«Σούνα» του προφήτη και τη γλώσσα του Ισλάμ, τα Αραβικά. Αυτό το συναίσθημα εκδηλώθηκε με σαφήνεια όταν ο πρώην ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Muhammad Akef, δήλωσε: "Στα κομμάτια να πάει η Αίγυπτος", υποδεικνύοντας ότι τα συμφέροντα της χώρας του είναι δευτερεύοντα σε σχέση με αυτά του Ισλάμ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι εκκλήσεις αυτού του είδους γίνονται σε αυτή ακριβώς τη χρονική συγκυρία: αμέσως μετά την εκλογή στην προεδρία της Αιγύπτου ενός μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Στην πραγματικότητα, τα ίδια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την έκκληση να κατεδαφιστεί το τελευταίο από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου αναφέρουν, επίσης, ότι Αιγύπτιοι σαλαφιστές προτρέπουν τον πρόεδρο Morsi να εξορίσει όλους τους σιίτες και τους μπαχαϊστές από τηνΑίγυπτο.

Με άλλα λόγια, η έκκληση του Morsi για την αποφυλάκιση του αποκαλούμενου«Τυφλού Σεΐχη», εγκεφάλου των τρομοκρατών ισλαμιστών, ίσως να αποτελεί ένα μικρό ορατό δείγμα θράσους το οποίο είναι συγχρόνως ενδεικτικό για όσα πρόκειται να δούμε ακόμη στο μέλλον. Από τις εκκλήσεις για τη νομιμοποίηση του είδους ισλαμικού γάμου, στο οποίο η γυναίκα δίνει αιώνιο όρκο να παραμείνει "σκλάβα του σεξ", έως τις εκκλήσεις για ίδρυση "αστυνομίας ηθικής" που θα βασίζεται στο νόμο της Σαρία, έως τις εκκλήσεις για την καταστροφή των γιγαντιαίων μνημείων της αρχαίας Αιγύπτου υπό την αιγίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το λυχνάρι της καταστροφής μοιάζει να έχει ανοίξει και το τζίνι απελευθερώθηκε στην σύγχρονη Αίγυπτο.

Όλες οι διεθνείς οργανώσεις -πολλές από τις οποίες συντηρούνται από γνωστά κέντρα της Ουάσιγκτον- που σήμερα εσκεμμένα και επιμελώς κάνουν τα στραβά μάτια, όταν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται από μουσουλμάνους, για να μην κατηγορηθούν για «ισλαμοφοβία», μήπως είναι καιρός, έστω και τώρα, να αντιληφθούν ότι οι Πυραμίδες της Αιγύπτου, αλλά και πολλά άλλα αρχαία μνημεία, αποτελούν εμφανώς τον επόμενο στόχο στη λίστα των ισλαμιστών; Ή θα αποσιωπηθεί για άλλη μια φορά το γεγονός ότι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι εμπλέκονται σε αυτές τις καταστροφές, ακόμη και τη στιγμή που θα σωριάζονται στο έδαφος αυτά τα αρχαία σύμβολα του ανθρώπινου πολιτισμού;

Ας σημειωθεί επίσης ότι και το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο λεηλατήθηκε, κατά τη διάρκεια των σχετικά πρόσφατων εξεγέρσεων της«Αραβικής Άνοιξης», οι οποίες υποκινήθηκαν από τη Νέα Τάξη και την «αυτοκρατορία» των Αγγλοσαξόνων Αγγλοαμερικανών.


Μήπως ο τελικός στόχος τους είναι να καταστρέψουν κάθε ίχνος εθνικής κληρονομιάς και ταυτότητας, αλλά και σχεδόν κάθε ίχνος πολιτισμικής και πνευματικής προόδου, που συντελείται μέσω των αιώνων, προκειμένου να υποχρεώσουν την απλή και άβουλη πλειοψηφία να επιστρέψει σε μια πνευματική και διανοητική κατάσταση που δεν θα απέχει πολύ από αυτή των προϊστορικών χρόνων, σαν να μην συνέβη ποτέ κανένα είδος εξέλιξης κατά τα τελευταία 6.000 χρόνια;

Μήπως ο τελικός στόχος τους είναι να υποχρεώσουν τον καθένα που δεν είναι μέρος της ελίτ και δεν ανήκει στις κλίκες των υπηρετών τους, να επιστρέψει σε μια κατάσταση που δεν θα διαφέρει πολύ από αυτή των απλών ζώων;

Αν δεν αντιδράσουν σε αυτές τις μεθοδεύσεις οι λαοί, το πεπρωμένο τους θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα καταλήξει να μοιάζει με το σκηνικό και το σενάριο της ταινίας «Γη, ο Πλανήτης των Πιθήκων».

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More