ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΑΡΙΣΤΟΞΕΝΟΣ Ο ΤΑΡΑΝΤΙΝΟΣ Ή Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ( ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ)

Ο Αριστόξενος υπήρξε ο πρώτος συστηματικός θεωρητικός μελετητής της αρχαιοελληνικής μουσικής. Ίσως η πιο σημαντική μορφή στο χώρο της θεωρίας της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα και άσκησε τη μεγαλύτερη επίδραση σ' αυτό τον τομέα· στους αρχαίους χρόνους ήταν γενικά γνωστός ως "ο Μουσικός". Γεννήθηκε μεταξύ 375-360 π.Χ. στον Τάραντα της Κάτω Ιταλίας και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής και φιλοσοφίας κοντά στον πατέρα του, τον Σπίνθαρο, μουσικό και μαθητή του Σωκράτη, καθώς και κοντά στον μουσικό Λάμπρο στην πόλη της Μαντίνειας. Μαθήτευσε αργότερα κοντά στον πυθαγόρειο Ξενόφιλο τον Χαλκιδέα και υιοθέτησε την πυθαγόρεια φιλοσοφία. Στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα, όπου εντάχθηκε πλέον στην περιπατητική φιλοσοφική σχολή και έγινε διακεκριμένος μαθητής του Αριστοτέλη, με την προοπτική μάλιστα να τον διαδεχτεί στην διεύθυνση του Λυκείου, κάτι που τελικά δεν έγινε προκαλώντας την πικρία του Αριστόξενου. Μάλιστα όταν ο Θεόφραστος ορίστηκε επικεφαλής του Λυκείου, ο Αριστόξενος, βαθιά απογοητευμένος, χρησιμοποίησε ασεβή γλώσσα, εναντίον του νεκρού Δασκάλου του (Σούδα: "εις ον [Αριστοτέλη], αποθανόντα ύβρισε, διότι κατέλιπε της σχολής Θεόφρατον, αυτού [Αριστοξένου] δόξαν μεγάλην εν τοις ακροαταίς του Αριστοτέλους έχοντος"). Στην Αθήνα έμεινε μάλλον μέχρι το τέλος της ζωής του.
Από το πλούσιο σε όγκο και θεματολογία συγγραφικό του έργο (η Σούδα αναφέρει 453 βιβλία) σώθηκαν μόνο τα "Αρμονικά στοιχεία", εκτεταμένα αποσπάσματα από τα "Ρυθμικά στοιχεία" και μεμονωμένα αποσπάσματα από άλλα έργα.
Το έργο του αποτελεί απαραίτητη πηγή για την κατανόηση της εξέλιξης της αρχαιοελληνικής μουσικής.
Πέθανε περίπου το 300 π.χ

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More