ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ


ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΟΔΙΑ;
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ


Παράνομη είσπραξη διοδίων στο τμήμα Κορίνθου-Πατρών καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων "Γαλαρία"...
Από τις 4 Απριλίου οι εργολάβοι δεν έπρεπε να εισπράττουν διόδια εξαιτίας μη ολοκλήρωσης των έργων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας

Τα διόδια που πληρώναμε από τις 4 Απριλίου και έπειτα στο τμήμα Κορίνθου-Πατρών ήταν ουσιαστικά παράνομα βάσει σύμβασης, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία των 32 μηνών.

Συγκεκριμένα, στη σύμβαση επισημαίνεται ότι "παύει η πληρωμή διοδίων τελών στα μη ολοκληρωμένα τμήματα" που περιλαμβάνονται στο κομμάτι από τον ανισόπεδο κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου έως την Πάτρα.

Μετά από καταγγελία του σωματείου "Γαλαρία" των εργαζομένων στο έργο στην Κορίνθου-Πατρών ότι θα έπρεπε να μην εισπράττονται διόδια, οι εργολάβοι προσέφυγαν στην Επιτροπή επίλυσης διαφορών και πέτυχαν παράταση στη συμβατική προθεσμία με υπαιτιότητα του Δημοσίου.

Ουσιαστικά αξιοποίησαν τη σύμβαση και επικαλέστηκαν καθυστερήσεις στις αρχαιολογικές ανασκαφές και κυρίως στις απαλλοτριώσεις, οι οποίες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2009, αλλά στο τέλος του ίδιου χρόνου είχαν φτάσει μόλις στο 15%.

Απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων

Ο δημοτικός σύμβουλος Πάτρας, Κ. Αϊβαλής, ζήτησε τη διακοπή καταβολής διοδίων στον σταθμό του Ρίου και κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Η "Γαλαρία", όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", καταγγέλλει ότι Δημόσιο και εργολάβοι στο δικαστήριο δεν παρουσίασαν κάποιο έγγραφο για παράταση. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ισχύει έως το 2012 και των εργολάβων έως το 2013. Στο θέμα επανήλθε με νέα προσφυγή ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας.

Οι εργολάβοι, και κυρίως οι τράπεζες που χορηγούν τα δάνεια, υποστηρίζουν ότι το χρηματοδοτικό μοντέλο έχει καταρρεύσει, γεγονός που αποδίδουν στην οικονομική κρίση και τα μέτρα που επιβλήθηκαν μέσω του Μνημονίου, με τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα.

Σκάνδαλο ο τρόπος που γίνονται τα έργα στην Ελλάδα

Το σωματείο των εργαζομένων υπενθυμίζει ότι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας έχουν δηλώσει επανειλημμένως πως για "κάθε ευρώ που εισπράττουν επενδύουν πέντε ευρώ" και με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και καλύπτουν την περίοδο ώς τον Ιούλιο του 2010, οι εργολάβοι "εμφανίζουν έσοδα περίπου 100-110 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει πως έχουν κέρδος".

Αναφέρουν επίσης ότι το Δημόσιο αποδέχεται πως το έργο θα έχει αποσβεστεί έως το 2022 και εν γνώσει του το παραχωρεί στους ιδιώτες για άλλα 15 χρόνια, αναθέτοντάς τους τη συντήρηση και επιστροφή στα κρατικά ταμεία έως και το 93% των εσόδων από τα διόδια.

"Είναι σκάνδαλο ο τρόπος που γίνονται τα έργα στην Ελλάδα", καταλήγει η ανακοίνωση της "Γαλαρίας" και επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση εργολάβοι και τράπεζες έχουν αναλάβει το ρίσκο της επένδυσης και δεν μπορούν να ζητούν από το Δημόσιο να καλύψει τη διαφορά των επιτοκίων, τα οποία από 1-1,5% το 2007 έφτασαν στο 5-6%.


ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ


Συγγνώμη, αλλά όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συντόνισαν χθες τα πυρά τους κατά του κ. Παπακωνσταντίνου δεν το ψήφισαν το Μνημόνιο;

Και όλοι μαζί δεν χειροκροτούσαν μπροστά στις τηλεοράσεις, βλέποντας πέρσι τον Απρίλιο τον κ. Παπανδρέου να απευθύνει το δραματικό του διάγγελμα από το Καστελόριζο, αποκαλώντας το ΔΝΤ «ασφαλές καταφύγιο»;

Και όλοι μαζί δεν έβγαιναν επί μήνες στις τηλεοράσεις υποστηρίζοντας πως «σωθήκαμε από την χρεοκοπία» και πως έπρεπε να ψηφιστεί το Μνημόνιο «διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις»;

Και όλοι μαζί δεν έπιναν μέλι όταν ο Όλι Ρεν επενέβαινε στα εσωτερικά της Ελλάδας, επιπλήττοντας την αντιπολίτευση και απειλώντας (ακόμη και χθες) ότι δεν θα δοθεί η πέμπτη δόση αν δεν υπάρξει «συναίνεση»;

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένης και της κ. Βάσως Παπανδρέου, δεν έχασαν πολύτιμο χρόνο καυγαδίζοντας με τον υπουργό Οικονομικών – για τα μάτια του κόσμου – στα διάφορα όργανα, ενώ όλοι γνώριζαν πως θα έλθουν πολύ δυσκολότερες μέρες; (Αν δεν το γνώριζαν, είναι ζήτημα που δεν αφορά την πολιτική ανάλυση, αλλά αναλύσεις άλλων ειδικών).

Χθες, στον ΚΤΕ Οικονομίας, σήκωσαν τον κόσμο στο ποδάρι – για την ακρίβεια ο κόσμος είχε σηκωθεί ήδη στο ποδάρι, είχε ήδη γεμίσει τις πλατείες και ήδη τους είχε πολιορκήσει στενά.

Ακόμη και αν δεχθούμε πως έκαναν λάθος όταν ψήφιζαν το συγκεκριμένο Μνημόνιο, ακόμη και αν δεχθούμε πως παραπλανήθηκαν από το πάνσοφο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ακόμη και αν δεχθούμε πως θεώρησαν περίπου φυσιολογικές τις διαγραφές συναδέλφων τους και ομοϊδεατών τους που ξέφυγαν από την κομματική πειθαρχία, δεν μπορούμε να δεχθούμε την συνέχιση της παρουσίας τους στον δημόσιο βίο της χώρας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ψήφιζαν τον προϋπολογισμό, η κ. Παπανδρέου δήλωσε πως υπερψηφίζει, αν και γνώριζε πως ο προϋπολογισμός δεν… ήταν αξιόπιστος, δεν επρόκειτο να εκτελεστεί με ακρίβεια και δεν θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα.

Την ίδια περίοδο, δεχόταν το πρωθυπουργικό πυροτέχνημα περί συγκέντρωσης ενός εκατομμυρίου υπογραφών για το ευρωομόλογο και αποδεχόταν την θέση του επικεφαλής της Επιτροπής που θα αναλάμβανε το εγχείρημα.

Τον Μάρτιο μάλιστα, εξεφώνησε και ομιλία ενός τετάρτου επί του θέματος, ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και παρουσία ξένων σοσιαλιστών αξιωματούχων. Μήπως μπορεί να μας πει πόσες υπογραφές έχουν περισυλλεγεί μέχρι σήμερα;

Διότι, αυτό ήταν το κορυφαίο θέμα της Ελλάδας – αν δεχθούμε όλα αυτά με τα οποία μας πιπιλούσαν το μυαλό από τον Δεκέμβριο του 2010.

Και όχι οι αντιρρήσεις (14 Απριλίου) για το αν ο ΟΔΔΗΧ και όχι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα διαχειρίζεται τα κρατικά διαθέσιμα.

Και όχι οι αντιρρήσεις (πάλι τον περασμένο Απρίλιο) για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια (που στο κάτω-κάτω προβλεπόταν από το Μνημόνιο, που είχαν ψηφίσει – χωρίς να έχουν διαβάσει).

Και όχι η καταψήφιση της ρύθμισης για τα χρέη των νοσοκομείων (Ιούλιος 2010) και ένας καυγάς με την τότε υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που κάτι έπρεπε να κάνει με τα χρέη, διαφορετικά θα υπήρχε πρόβλημα με τα νοσοκομεία.

Και όχι η καταψήφιση, τον περασμένο Μάρτιο, της τροπολογίας Σηφουνάκη για απαγόρευση της δόμησης σε οικόπεδα με κλίση άνω του 35% στα νησιά!

Άλλωστε, όλοι αποδέχθηκαν πως οι δανειακές συμβάσεις που υπογράφει ο υπουργός των Οικονομικών, θα περνούν από την Βουλή χωρίς κύρωση, μόνο για ενημέρωση, καθώς αυτές ισχύουν από την υπογραφή τους.

Στις 22 Ιουνίου του 2010 μάλιστα, η ίδια η κ. Παπανδρέου, με αφορμή την δανειακή σύμβαση που είχε καταθέσει προς ψήφιση ο Παπακωνσταντίνου και εκκρεμούσε από τις 4 Ιουνίου, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, είχε πει ότι το Μνημόνιο ίσχυε ήδη από τις 8 Μαΐου 2010 και ότι «η ψήφος της Βουλής δεν έχει πλέον σημασία, είτε ψηφίσει υπέρ, είτε ψηφίσει κατά». Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως ο υπουργός, ακριβώς στις 8 Μαΐου 2010, είχε φέρει τροπολογία με την οποία δεν προβλέπεται διαδικασία κύρωσης, αλλά μόνο συζήτηση των δανειακών συμβάσεων.

Συγγνώμη, αλλά αν οι βουλευτές ψήφισαν τροπολογία με την οποία η ψήφος τους δεν έχει καμιά σημασία, παραδίδοντάς τη στον κ. Παπακωνσταντίνου, τώρα τι έπαθαν ξαφνικά και του όρμησαν, ζητώντας πίσω την ψήφο τους;

Τα λέω όλα αυτά, διότι ακριβώς χθες, λίγο πριν αρχίσει ο καυγάς στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Όλι Ρεν, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η Κομισιόν θα επανεξετάσει την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου, αν και στο παρελθόν την είχε απορρίψει.

Δεν θα έπρεπε να έχουμε έτοιμο το ένα εκατομμύριο των υπογραφών (που υποτίθεται ότι μαζεύουμε από τον περασμένο Δεκέμβριο) να τις καταθέσουμε υποβοηθητικώς; Και μάλιστα την ώρα που (προφανώς για προπαγανδιστικούς λόγους) ο πρωθυπουργός και η ίδια η κ. Παπανδρέου δεν κουράζονταν (κάποτε) να επαναλαμβάνουν πως μόνο το ευρωομόλογο μπορεί να μας βγάλει από την κρίση;

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα φληναφήματα, τις δήθεν εκρήξεις και τις επιθέσεις στον υπουργό. Εναντίον του οποίου μέχρι σήμερα δίνουν μόνο μάχες οπισθοφυλακών.

Πριν από έναν χρόνο αποφάσισαν να του εκχωρήσουν όχι μόνο την ψήφο τη δική τους, αλλά και την ψήφο του λαού που τους ψήφισε.

Συμπέρασμα: Όσοι διερωτώνται τι νόημα έχουν οι προπηλακισμοί πολιτικών και οι συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» στις πλατείες, έχουν λάβει την απάντηση: Οι μούντζες τους θύμισαν την ψήφο τους. Και τρέχουν να την πάρουν πίσω...

ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ


ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΔΡΑΧΜΗ
ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΛΕΩ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΗΝ ΓΥΡΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΑΛΛΑ ΒΑΛΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΠΙΝΕΙ ΚΑΦΕ ΜΕ 4 ΕΥΡΩ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ 1.363 ΔΡΑΧΜΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 95 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΕΗ ΔΗΛΑΔΗ 32.371,25 ΔΡΑΧΜΕΣ 140 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΟΤΕ ΔΗΛΑΔΗ 47.705 ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟ 500 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ 170.375 ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ .ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ....
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προχώρησε ένα βήμα μπροστά τη συζήτηση για το μέλλον την ελληνικής οικονομίας. Πρότεινε την υιοθέτηση της «ευρωδραχμής» για τις συναλλαγές στο εσωτερικό, ως ένα από τα βασικά για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δηλαδή, η Ελλάδα να ακολουθήσει τα πρώτα δειλά βήματα της Γερμανίας του 1923 (!!!) προς την «ανάπτυξη», και να χρησιμοποιεί δύο νομίσματα: Ένα για τις εσωτερικές συναλλαγές και ένα για τις εξωτερικές. Ολοκλήρωσε το σκεπτικό του, και κατέληξε ότι η χώρα μπορεί σε δύο χρόνια να σηκώσει και πάλι κεφάλι. «Όλα αυτά θέλουν μια δυνατή κυβέρνηση, αποφασισμένη, που να γνωρίζει το αντικείμενο και να έχει όρεξη να πολεμήσει προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. Έτσι εξηγείται: Σε περίοδο που αναζητείται συναίνεση, απλώνει το χέρι κάνοντας μία «δύσκολη» πρόταση. Λέτε να ανασκευάσει την πρόταση αν του γίνει μία… καλύτερη από το ΠΑΣΟΚ;

ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ


Στήριξη Ομπάμα στην Ελλάδα!

Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, μέσω και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης στα προβλήματα χρέους της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι η ευρωζώνη έχει συμφέρον να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο από την κρίση χρέους.

Ομπάμα:«Να περιοριστεί η κρίση χρέους»

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στα προβλήματα της ευρωζώνης να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι καλύτερες ιδέες θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που χρειάζονται την αλληλεγγύη της Γερμανίας θα πρέπει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Η Ευρώπη αποτελεί σφραγίδα «της ταυτότητάς μας» τόνισε η Μέρκελ, και επισήμανε ότι πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, στο σύνολό της, ώστε να γίνει πραγματικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν κοινό συμφέρον να διασφαλίζουν ότι τα προβλήματα ενός μέλους δεν διαταράσσουν συγχρόνως τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, του ευρώ. . . Αν ένα μέλος κινδυνεύει και δημιουργεί κίνδυνο για το ευρώ, είναι συμφέρον κάθε άλλης-χώρας μέλους της ευρωζώνης να φροντίσει ότι το ίδιο το ευρώ δεν θα διατρέξει κίνδυνο, κι εμείς οι Γερμανοί θα δράσουμε κατά τρόπο ώστε, όπως και να έχει το πράγμα, να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του ευρώ», πρόσθεσε.


Γιατί ο Ομπάμα στηρίζει Ελλάδα. Τι φοβούνται οι ΗΠΑ;;
Γιατί πραγματικά ο Ομπάμα και οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθεια να μην χρεοκοπήσει; Τι σύμφερον έχει η Αμερική και πιέζει τη Γερμανία να βοηθήσει την Ελλαδα;

Η ανησυχία των ΗΠΑ αλλά και των Ευρωπαίων για την οικονοµική κατάσταση στη χώρα µας αντικατοπτρίζεται στη χθεσινή προειδοποίηση της Standard & Poor’s ότι µια ενδεχόµενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα µπορούσε να είναι καταστροφική.

Η Standard & Poor’s πιστεύει ότι «εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο ρυθµός ανάκτησης για τους οµολογιούχους θα κυµαίνεται µεταξύ 30% και 50%». Για αυτούς τους λόγους, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί ότι είναι κρίσιµη η Σύνοδος Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου για να διαπιστωθεί πώς θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να αντιµετωπίσουν την κρίση χρέους πουαπειλεί σήµερα την ευρωζώνη.

∆εν είναι τυχαίο, όπως γράφει η στήλη Lex στους Financial Times, ότι στην περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα οι µεγαλύτεροι χαµένοι θα είναι τα ευρωπαϊκά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. Σηµειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να αποτελέσει µια θετική έκπληξη παίρνοντας αποφάσεις για την αντιµετώπιση της κρίσης συνολικά αλλά και τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ειδικότερα. Εάν όµως κάτι τέτοιο δεν συµβεί, προειδοποιεί, τότε η ευρωζώνη µπορεί να βρεθεί µπροστά σε πολύδυσάρεστες εκπλήξεις – να κληθεί να αντιµετωπίσει µια χρεοκοπία εντός της.

O Λευκός Οίκος που πιέζει πλέον µε κάθε τρόπο τη µεγάλη ευρωπαϊκή δύναµη – τη Γερµανία – να δώσει το πράσινο φως στην υιοθέτηση συνολικής λύσης για την ευρωζώνη και κυρίως να συµβάλει στην ελάφρυνση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τα µεγάλα βάρη του δανεισµού.
Το µήνυµα Οµπάµα µέσωτου Γκάιτνερείναι σαφές: Πάρτε µέτρα τώρα για να αποφευχθούν ταχειρότερα αργότερα. Οπως έχει αποδειχθεί, οι οικονοµικές κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα καιµια τέτοιακρίση που πλήττει σήµερατην Ευρώπη µπορεί εύκολα νααπειλήσει τις ΗΠΑ, µια χώρα πουέχει κι αυτήµεγάλα χρέη και ελλείµµατα.

Σαφές µήνυµα στην Ανγκελα Μέρκελ για στήριξη Ελλάδας και Ιρλανδίας αλλά και για εξεύρεση συνολικής λύσης έστειλε χθες ο Οµπάµα µέσω του αµερικανού υπουργού Οικονοµικών Τίµοθι Γκάιτνερ
Σε επίσκεψη-αστραπή του Τίµοθι Γκάιτνερ στη Γερµανία χθες, η οποίαµάλιστα ανακοινώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή, ο υπουργός Οικονοµικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τη χρυσή τοµή µεταξύ της εφαρµογής σκληρών δηµοσιονοµικών µεταρρυθµίσεων στην ευρωζώνη καιτης χορήγησηςοικονοµικής υποστήριξης σε χώρες µέλη µε προβλήµατα – όπως είναι και η Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ πιέζουν ουσιαστικά τους Ευρωπαίους για την υιοθέτηση συνολικής λύσης ενόψει των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής την Παρασκευή 11 Μαρτίου και στις 24-25 Μαρτίου, αφού οι χώρες της ευρωζώνης όπωςη Ελλάδα και η Ιρλανδία εξακολουθούν ναβάλλονται από τις αγορές, ενώ η Πορτογαλία κινδυνεύει ναχρειαστεί και αυτή εξωτερική βοήθεια. Ο Γκάιτνερ µετά τη συνάντησή του µε τον γερµανό οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε ξεκαθάρισε πως περιµένει ότι οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν ό,τι χρειαστεί» γιανα αντιµετωπιστεί η κρίση, στέλνοντας σαφές µήνυµα ότι οι ΗΠΑ περιµένουν από την Ευρώπη και ιδιαίτερα τηΓερµανία να αναλάβει τώρα δράση.

ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ


ΤΟ ΟΤΙ ΠΟΥΛΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΤΙ ΠΟΥΛΑΜΕ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ
Γενικό πωλητήριο στο οποίο πέραν των κρατικών επιχειρήσεων περιλαμβάνεται το κοίτασμα φυσικού αερίου της Καβάλας, ακίνητα,
καθώς και μετοχές σε Πειραιώς και Alpha bank,
παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Κ.Τ.Ε.Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.


Αναλυτικά, τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως τα παρουσίασε στον Κ.Τ.Ε., ο υπουργός Οικονομικών, με τη διευκρίνιση ότι "το Δημόσιο διατηρεί μειοψηφικά ποσοστά που ...
διασφαλίζουν έλεγχο σε κρίσιμες δικτυακές υποδομές".

Για το 2011:
• ΟΤΕ
• ΕΥΑΘ
• Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
• ΟΠΑΠ
• Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
• Κρατικά λαχεία
• ΟΛΠ
• Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
• Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
• ΔΕΠΑ
• Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου
• ΤΡΑΙΝΟΣΕ
• ΛΑΡΚΟ
• Alpha Bank
• Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας
• Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος
• Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας
• Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας
• ΕΛΒΟ
• Ελληνικό
• 4 Airbus
• Ακίνητα

Για την επόμενη τριετία:
• ΕΛΠΕ
• Τράπεζα Πειραιώς
• Αγροτική Τράπεζα
• Εγνατία Οδός
• ΕΛΤΑ
• Λιμάνια
• ΕΥΔΑΠ
• Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
• Ακίνητα 2
• ΔΕΗ
• Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι
• Περιφερειακά Αεροδρόμια
• Ελληνικό 2
• Ψηφιακό Μέρισμα
• Μεταλλευτικά δικαιώματα
• Υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου " Ν. Καβάλα"
ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΑΝ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΕΡΙ ΠΕΡΙΕΡΓΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ Η ΑΠΟΧΗ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ

ΑΡΧΑΙΟΙ ΘΡΑΚΕΣ


Ο θησαυρός του Παναγκιουρίστε είναι μοναδικός στον κόσμο, δήλωσε η Πάλε Κάνεβα, επικεφαλής του Κεντρικού Εργαστηρίου Συντήρησης και Αποκατάστασης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου του Μπουργκάς, κατά την παρουσίαση των θησαυρών των αρχαίων Θρακών στους δημοσιογράφους.
Υπάρχει μια αμφισβήτηση αν οι θησαυροί αυτοί, που βρέθηκαν στην περιοχή Παναγκιουρίστε της Βουλγαρίας, έχουν επεξεργαστεί στην Ελλάδα ή αν καλλιτεχνήθηκαν στα εδάφη μας, δήλωσε η Κάνεβα και αμέσως θα τονίσει:
«Εκείνη την εποχή στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάποια μορφή εξουσίας που να συλλέγει αντικείμενα πολυτελείας. Επικρατούσε, τότε, το πολιτικό σύστημα της Δημοκρατίας, την εποχή που στη Θράκη υπήρχε ένα πλούσιο Βασίλειο, με αριστοκρατία που ζούσε μέσα στην πολυτέλεια. Δεν έχουμε, επίσης, κάποια μαρτυρία ή παράδοση για τους ηγέτες της εποχής εκείνης.
Σημειώνεται ότι ο θησαυρός αυτός βρέθηκε το 1949 από εργάτες τυχαία σε κοντινή απόσταση από την πόλη Παναγκιουρίστε, από όπου έλαβε και την ονομασία του. Πρόκειται για εννέα ολόχρυσα αντικείμενα, συνολικού βάρους έξι κιλών και εκατόν εξήντα τεσσάρων γραμμαρίων, που ανήκαν σε βασιλική οικογένεια των Οδρυσών Θρακών και αναφέρονται στο τέλος του τέταρτου προ Χριστού αιώνα και αρχές του τρίτου.
Η Κάνεβα θα σημειώσει ότι ο θησαυρός είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά λεπτής εργασίας.

«Τα αντικείμενα έγιναν με τη μέθοδο της χύτευσης, ξεχωριστές χυτεύσεις έγιναν στις λαβές των σκευών, στα κεφάλια των ζώων», πρόσθεσε.

Το σύνολο των εκθεμάτων του θησαυρού του Παναγκιουρίστε , συγκροτούν εννέα ολόχρυσα αντικείμενα.Σε αυτά απεικονίζονται η Ήρα, η Αφροδίτη και η Αθηνά, σε τρία σκεύη που έχουν το σχήμα γυναικείας κεφαλής.

Υπάρχουν επίσης παραστάσεις με την Άρτέμιδα, τον Απόλλωνα, την φτερωτή Νίκη κ.α.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΟΘΗΚΕ


Θα αναρωτηθούν κάποιοι, γιατί ασχολούμαστε με τη γλώσσα, σε μια έντονα πολιτική συγκυρία. Κατ’ αρχή, θεωρούμε το θέμα εξόχως πολιτικό. Έπειτα στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι αλλαγές, επιβλήθηκαν σιγά σιγά. Εμείς όμως δεν καταλάβαμε τίποτα. Δεν αντιληφθήκαμε ότι τα νέα κάθε φορά μέτρα, μας οδηγούσαν να εγκαταλείψουμε τη γλώσσα των προγόνων μας και να υιοθετήσουμε την Αγγλική.

«[...]. Αν δεν θέλετε, κύριοι τού υπουργείου, να κάνετε φωνητική ορθογραφία, τότε πρέπει ν’ αφήσετε τους τόνους και τα πνεύματα, γιατί αυτοί που τούς βάλανε ξέρανε τι κάνανε. Δεν υπήρχαν στα αρχαία ελληνικά, γιατί απλούστατα υπήρχαν μέσα στις ίδιες τις λέξεις. Αυτοί, οι Κριαράς και οι άλλοι, τα κτήνη τα τετράποδα που έκαναν αυτές τις μεταρρυθμίσεις – αυτό παρακαλώ να γραφεί στις εφημερίδες- δεν ξέρουν τι είναι γλώσσα. Δεν ξέρουν αυτό που γνώριζε η κόρη μου στα τρία της χρόνια. Μάθαινε μία λέξη και μετά έψαχνε για τις συγγενείς της. Αυτό είναι μια γλώσσα. Ένα μάγμα, ένα πλέγμα, όπου οι λέξεις παράγονται οι μεν από τις δε, όπου οι σημασίες γλιστράνε από τη μία στην άλλη, είναι μια οργανική ενότητα από την οποία δεν μπορείς να βγάλεις και να κολλήσεις πράγματα, δυνάμει μιας ψευτοκυβέρνησης, καθισμένος σ’ ένα γραφείο στο υπουργείο Παιδείας. Η κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων είναι η κατάργηση της ορθογραφίας, που είναι τελικά η κατάργηση τής συνέχειας. Ήδη, τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, γιατί αυτοί είναι γεμάτοι από τον πλούτο των αρχαίων ελληνικών. Δηλαδή, πάμε να καταστρέψουμε ό,τι κτίσαμε. Αυτή είναι η δραματική μοίρα τού σύγχρονου ελληνισμού.» Κορνήλιος Καστοριάδης

Ποιος θα πίστευε, την εποχή εκείνη (αρχή της μεταπολίτευσης) που ο Καστοριάδης έλεγε τα παραπάνω, πως το μονοτονικό και η ορθογραφική απλοποίηση της ελληνικής, θα ήταν η αρχή και μόνο μιας σειράς μέτρων με σκοπό σε βάθος χρόνου να υιοθετήσουμε μια άλλη γλώσσα; Ακόμα και αν το έλεγε κάποιος, θα τον θεωρούσαν φαντασιόπληκτο. Το μόνο που είδαν οι πολίτες τότε, ήταν μια ευκολία για τους μαθητές. Αν δούμε και τις αγορεύσεις στη Βουλή των (1) τότε, θα διαπιστώσουμε πως επιστρατεύτηκαν μέχρι και επιχειρήματα για τα οικονομικά οφέλη της καθιέρωσης του μονοτονικού. Οι περισσότεροι πίστεψαν πως θα έμενε χρόνος στα σχολεία να εξερευνήσουν κάτι από τον πλούτο των κειμένων που είναι γραμμένα στη γλώσσα μας.

Μάταιες ελπίδες. Η πραγματικότητα, ήρθε αμείλικτη. Η συνεχής υποβάθμιση της γλώσσας μας, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Έγινε όμως σιγά- σιγά, έτσι ώστε να μην φανεί η αλλαγή. Κάθε μικρή ‘μεταρρύθμιση’ μας φαινόταν ασήμαντη και δεν αντιδράσαμε. Μόνο που αυτές οι αλλαγές, οδηγούν, εκτός των άλλων, και σε μια νοοτροπία που προβληματίζει. Σαν να ντρεπόμαστε που χρησιμοποιούμε αυτή τη γλώσσα. Σαν να την μισούμε. Να τη θεωρούμε δεύτερης κατηγορίας. Για αυτό, την κακοποιούμε βάναυσα.

Είναι υπερβολικό να πούμε ότι αυτό το στόχο είχαν οι συνεχείς εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις;

Σίγουρα όμως είχαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει μια γενιά που να μην γνωρίζει ορθογραφία. Μια ματιά στο διαδίκτυο θα μας πείσει. Αναρωτιέται κανένας, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των εκάστοτε δημιουργών τους, δεν έχουν ορθογραφικό και γραμματικό έλεγχο; Δεν είναι απλό, να διορθώσουν τουλάχιστον τα λάθη που τους υποδεικνύει ο ορθογραφικός έλεγχος;

Αφορμή για το παρόν σημείωμα όμως, στάθηκε όχι τα λάθη των αναρτήσεων αναγνωστών, αλλά ‘επιστημονικά’ και επίσημα κρατικά κείμενα. Γιατί εκεί φαίνεται τι πραγματικά θέλουν οι ιθύνοντες του Ελληνικού κράτους και τα τσιράκια τους, για την Ελληνική γλώσσα.

Το πρώτο που διαπιστώνει κανείς, είναι ότι δεν δίνεται καμιά σημασία, στο θέμα της ορθογραφίας. Μπορεί πχ. να παραληφθούν μελέτες, να δημιουργηθούν κείμενα που δεσμεύουν το κράτος, χωρίς όμως να απαιτείται ορθογραφικός έλεγχος.

Παραδείγματα έχουμε πολλά. Ενδεικτικά και μόνο θα σταθούμε σε κάποια.

Η ΣΑΖ Α.Ε. Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου π.χ., αναθέτει μελέτη με θέμα «Διατήρηση και ανάδειξη στοιχείων τοπικής αρχιτεκτονικής στις παρεμβάσεις Leader+ και καθορισμός προδιαγραφών ποιότητας σε επιχειρήσεις φιλοξενίας». Τη μελέτη αναλαμβάνει μια κοινοπραξία της οποίας ηγούνται δυο επιστήμονες με εντυπωσιακά βιογραφικά. Παραθέτουν πολλές εργασίες τους και από διαφορετικούς φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η περιγραφή όμως της κοινοπραξίας, (που είναι και αρχή της μελέτης) ξεκινάει με το εξής. «Η Κοινοπραξία βασίζετε στους μελετητές…».

Λες, πως το λάθος είναι τυχαίο. Δεν μπορεί δυο λαμπροί επιστήμονες να ξεκινούν τη μελέτη τους με ορθογραφικά λάθη. Διαβάζεις με υπομονή λοιπόν για τα παραδοσιακά της Ζακύνθου και λίγο πιο κάτω βρίσκεις κάτι άλλο και μετά το (2) κλπ.

Πως μπορεί δυο άνθρωποι, που έχουν τελειώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να παρουσιάζουν μια μελέτη, όχι με ένα αλλά με περισσότερα ορθογραφικά λάθη. Ενδιαφέρονται μόνο για την επιστήμη τους και για τίποτα άλλο; Η γραπτή γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν παίζει κανένα ρόλο για αυτούς; Φυσικά η μελέτη τους, χρηματοδοτήθηκε από χρήματα των φορολογουμένων, δηλαδή δικά μας. Δεν θα κρίνουμε επιστημονικά το έργο τους, γιατί δεν είμαστε ειδήμονες. Αναρωτιόμαστε όμως, όταν κάποιος δεν προσέχει ούτε στο επίπεδο της ορθογραφίας που είναι πανεύκολο, έχει δείξει την δέουσα προσοχή σε άλλες πλευρές που χρειάζονται χρόνο και κόπο για να φτάσεις σε ορισμένα συμπεράσματα; Βεβαίως δεν παραλαμβάνουμε εμείς, αλλά η ΣΑΖ ΑΕ, που ως είθισται, θεωρεί το αποτέλεσμα τέλειο, ακόμα και αν οι ατέλειες διαπιστώνονται και από έναν μη ειδικό.

Αφού οι επιστήμονες- μελετητές, χρησιμοποιούν έτσι την Ελληνική γλώσσα, εμείς θα αποτελέσουμε εξαίρεση, φαίνεται πως σκέφτηκαν κάποιοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ιδού το αποτέλεσμα

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να κάνετε Διαδικτυακή Υποβολή Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 & Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ 2011. Πηγαίνετε στην σχετική ιστοσελίδα του εποπτευόμενου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Οργανισμού, (διεύθυνση http://www.opekepe.gr/eae2011.asp), κατεβάζετε τα σχετικά αρχεία με τις οδηγίες, και διαβάζετε (ας εξετάσουμε το πρώτο) «Θα μπορέσετε να υποβάλλεται την αίτησή σας..». Υποθέτουμε και εδώ ότι κατά τύχη υπάρχει λάθος, αλλά λίγο παρακάτω (και μάλιστα με μια σειρά διαφορά), διαβάζουμε. «Στο online σύστημα μπορείτε να υποβάλλετε την αίτηση για το έτος 2011. Εφόσον δεν υπάρχουν αλλαγές στην αίτηση και εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις υποβολής μπορείτε να υποβάλλεται αίτηση γα το έτος 2011». Τα λάθη συνεχίζονται και στα επόμενα αρχεία.

Θα έλεγε κανένας ότι πρόκειται για απροσεξία. Όμως όχι. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή. Πως αποδεικνύεται αυτό; Μα από το γεγονός, πως σιγά σιγά επίσημη γλώσσα της Ελλάδος, καθίσταται η αγγλική. Τα έγγραφα τα ζητούν στην … αγγλική γλώσσα. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.

Στις 17 Μαίου 2011, ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογιών μέσω του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» και του Jeremie. Σε ποια γλώσσα όμως θα υποβάλλουν τις αιτήσεις οι Ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως μας λέει το σχετικό δελτίου τύπου του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στα … Αγγλικά.

Δεν είναι μόνο το Ελληνικό κράτος που σιγά σιγά υιοθετεί την Αγγλική, (από την πρώτη δημοτικού διδάσκεται, ώστε τα Ελληνόπουλα, πριν μάθουν την Ελληνική να μάθουν την γλώσσα των αφεντικών μας). Είναι και ‘επιστημονικοί φορείς’ και Μ.Κ.Ο. Αν σας ενδιαφέρει η Βιολογική γεωργία και ο αγρο-οικο-τουρισμός, θα πρέπει να μιλάτε αγγλικά. Γιατί σ’ αυτή τη γλώσσα επέλεξαν οι διοργανωτές να γίνει το συνέδριο του μεσογειακού τμήματος της IFOAM (AgriBio-Mediterraneo) 16-18 Σεπτεμβρίου 2011, στη Ζάκυνθο. (Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Οργανισμό ΔΗΩ, υποστηρίζεται από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το WWF Ελλάς συμμετέχει η IFOAM καθώς και άλλοι φορείς). Όλοι αυτοί πιστεύουν πως οι αγρότες ξέρουν άπταιστα αγγλικά και για αυτό θα σπεύσουν στο συνέδριό τους!!!

Η γλώσσα, είναι βασικό στοιχείο πολιτισμού. Μήπως θα πρέπει να ξεκινήσουμε πιο έντονα την υπεράσπιση της Ελληνικής γλώσσας;

(1) http://www.sarantakos.com/language/bouli76.html

(2)Οι επιπτώσεις του τουρισμού στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον αποτελούν ένα μόνο μέρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που προκαλούνται από την τουριστική δραστηριότητα, ή δε εξέτασή τους, περιπλέκετε και με την εκτίμηση των επιπτώσεων στο ανθρωπογενές περιβάλλον καθώς επίσης και με την εκτίμηση των επιδράσεων και μεταβολών που επέρχονται……”

“Έτσι επί παραδείγματι, οικισμοί όπως : το Α. Γερακαρίο, Αγ. Δημήτριος , Μαρινέικα, Βανάτο κλπ δεν έχουν να παρουσιάσουν τίποτα το ξεχωριστό εκτός από κάποιο καμπαναριό ή ένα με δύο ερειπωμένα σπίτια, σε τέτοιο σημείο που να μην διακρίνετε ουσιαστικά η αρχιτεκτονική τους μορφή”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ


«Αστεράκια» είδαν οι Γερμανοί πιλότοι των Eurofighter Typhoon και οι Τούρκοι των F-4E 2020 Terminator, από τις απανωτές «σφαλιάρες» που έφαγαν από την 343 Μοίρα «Αστέρι» της 115 Π.Μ. του Tactical Leadership Programme (TLP), που διεξήχθη στο αεροδρόμιο του Albacete της Ισπανίας από τις 2 μέχρι τις 27 Μαΐου 2011.

Έχασαν όλες τις αερομαχίες από τα τέσσερα ελληνικά F-16 Block 52+, και οι δύο Έλληνες πιλότοι αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι πιλότοι της άσκησης. Κάτι που κάνει πιο εντυπωσιακό το επίτευγμα: Η 343 είναι Μοίρα με ειδίκευση στις αποστολές SEAD, δηλαδή καταστολής αεράμυνας. Οι γερμανικές, ισπανικές και γαλλικές μοίρες που κατανίκησε είναι ειδικευμένες Μοίρες σε αποστολές αέρος-αέρος!

Τουλάχιστον κάποιος "παίρνει πίσω" το αίμα του ελληνικού λαού που του έχουν ρουφήξει οι γκαουλάϊτερ της τρόϊκας, της Γερμανίας προεξαρχούσης.

Αυτό που εντυπωσίασε τους ξένους είναι ότι τα ισπανικά και γερμανικά Eurofighter Typhoon δεν είχε καμία ελπίδα απέναντι στα ελληνικά F-16, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά διέθεταν καλύτερο ραντάρ και έκαναν χρήση της υπερηχητικής ταχύτητας χωρίς την χρήση μετακαυστήρα. Για τα τουρκικά αεροσκάφη δεν το συζητάμε: Μόλις ερχόντουσαν σε επαφή ραντάρ με τα ελληνικά μαχητικά ήταν «kill» με συνοπτικές διαδικασίες!

«Αυτό είναι δαίμονες δεν είναι πιλότοι» σχολίασε Ισπανός συνάδελφός τους κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, όπου φυσιολογικά, μετά απ’όλα αυτά. ο πρώτος και ο δεύτερος πιλότος ολόκληρης της άσκησης (συνολικά ψηφίζονται τρεις) εκλέχθηκαν από την ελληνική ομάδα! Μάλιστα τους ψήφισαν ακόμα και οι Τούρκοι, αφού δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.

Τα στελέχη της 343Μ κατέκτησαν την πρώτη θέση σε ρόλο Εναέριας Υπεροχής (Air to Air), ενώ σε αποστολές Καταστολής Εχθρικής Αεράμυνας-Suppression Enemy Air Defense (SEAD) εκτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία και ακρίβεια βολές Harm εξουδετερώνοντας όλους τους στόχους που τους είχαν ανατεθεί σε όλες τις αποστολές που έλαβαν μέρος.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο: Δεν συμμετείχαν σε όλες τις ασκήσεις, λόγω της αναγκαστικής καθήλωσης για διερεύνηση του ριναίου σκέλους τους, αφού στην ίδια χρονική περίοδο είχαμε το ατύχημα στον Άραξο. Πρώτος και κατακτητής του τίτλου «The Warrior of the TLP Course» ο υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου και δεύτερος ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος, ενώ και ο τρίτος θα έβγαινε Έλληνας, αλλά για ευνόητους λόγους εκλέχθηκε ένας Πολωνός.

Στην εκπαιδευτική σειρά συμμετείχαν αεροπορικές δυνάμεις από: τη Γαλλία τέσσερα Mirage 2000 και δύο Alpha Jet, την Πολωνία τέσσερα F-16 και τέσσερα Mig-29, τη Γερμανία δύο Eurofighter και δύο Tornado, το Ηνωμένο Βασίλειο δύο Hawk, την Ισπανία δύο Eurofighter και την Τουρκία δύο F-4E. H Ιταλία διέθεσε δύο αεροσκάφη, ένα ελικοφόρο και ένα Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO) καθώς και η εξοικείωση και συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες. Εκτελέσθηκαν αποστολές AI, OCA, Slow Mover Protection/Attack, TST, DEAD, No Flying Zone, CAS, PR και CSAR ημέρας και νύχτας.

Οι συνεχείς πρωτιές της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλες τις ασκήσεις που συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, αλλά κυρίως η πρόσφατη επιτυχία της 343 Μοίρας όπου αντιμετώπισε δύο τουρκικά F-4E 2020 Terminator, έφεραν στο μυαλό όλων την αερομαχία του 1974 όπου δύο τουρκικά F-102 Delta Dagger, καταρρίφθηκαν από ελληνικά F-5A Freedom Fighter. Aξίζει πραγματικά αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα να θυμηθούμε πως η τουρκική Αεροπορίας υπέστη μία ήττα που την εξαφάνισε για πολλά χρόνια από τον ουρανό του Αιγαίου.
O ένας από τυος δύο Έλληνες πιλότους ο τότε Ανθυποσμηναγός (1) Θωμάς Σκαμπαρδώνης, υπηρετούσε από τον Σεπτέμβριο του 1972 στην 337 ΜΑΗ της 111 ΠΜ πετώντας με F-5. και αφηγείται:

«Από νωρίς το πρωί είχαμε μαζικές παραβιάσεις του FΙR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Εγώ, όπως και όλοι οι συνάδελφοί μου ήμασταν μέσα στα αεροσκάφη μας και περιμέναμε.

Οι ετοιμότητες ήταν των 5 και των 2 λεπτών και έτσι ήμασταν αναγκασμένοι να περιμένουμε δεμένοι μέσα στα πιλοτήρια των F-5 την εντολή για scramble».

''Οταν απογείωθήκαμε ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που μου έδινε το 'Jοker, το ραντάρ του Πηλίου, πήραμε ανοδική πορεία με κατεύθυνση το Βόρειο Αιγαίο.

O Δινόπουλος ακολουθούσε από σχετικά μεγάλη απόσταση και πετώντας ψηλότερα (δεν γνωρίζω ακριβώς πόσο) προκειμένου να μπορεί με ευχέρεια να ελέγχει τις κινήσεις μου και τον περιβάλλοντα χώρο. Εγώ ακολουθούσα πιστά τις εντολές του "Joker" οι οποίες διαρκώς μου άλλαζαν πορεία και επίπεδο. Βλέπετε οι "στόχοι" ήταν πολλοί εκείνη την ημέρα. Μετά από δύο ή τρεις τέτοιες αλλαγές πορείας και ύψους με βάση τις εντολές που έπαιρνα από το "Joker, μου δόθηκε τελικά εντολή να πετάξω προς την περιοχή μεταξύ Αγίου Ευστρατίου και Λήμνου, στο επίπεδο των 20.000 ποδών.

Ενώ βρισκόμουν ακόμη σε άνοδο σε ύψος 18.000 περίπου ποδών και με ταχύτητα 350 περίπου κόμβων, το "Joker" μου υπέδειξε ότι έπρεπε να αναζητήσω τον στόχο 20 περίπου μοίρες προς τα δεξιά. Είχα λοιπόν στραμμένη την προσοχή μου προς αυτή την κατεύθυνση όταν ελάχιστα αργότερα δύο τουρκικά F-102 που πετούσαν σε κλειστό σχηματισμό πέρασαν αστραπιαία από αριστερά μου σε απόσταση η οποία δεν πρέπει να ήταν μεγαλύτερη των 200 μέτρων.

Ενστικτωδώς και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, έσπασα την άνοδο και έστρεψα απότομα προς τα αριστερά για να βρεθώ πίσω τους. Ελάχιστα αργότερα διαπίστωσα ότι το ίδιο έχαναν και αυτοί, αφού είχα συνεχώς οπτική επαφή, βλέποντάς τους στα αριστερά μου (Ώρα 8').

Ενημέρωσα το "Joker" και η αλήθεια είναι ότι όταν τους είδα να στρέφουν πίσω μου. πίστεψα ότι παίρνουν πορεία ανατολική για να επιστρέψουν. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Συνέχισαν να στρέφουν με σκοπό να μου "πάρουν την ουρά" και αυτό άρχισε να φαίνεται πεντακάθαρα. Εγώ με πλήρη στοιχεία στους κινητήρες και τον μέγιστο βαθμό στροφής, προσπαθούσα να έχω διαρκώς οπτική επαφή μαζί τους. Στην προσπάθειά μου αυτή, η ταχύτητό μου έπεσε στους 300 περίπου κόμβους και έτσι άρχισα σταδιακά να βυθίζω για να την αυξήσω γιατί αυτοί είχαν το πλεονέκτημα. τουλάχιστον από πλευράς ταχύτητας, καθώς συναντηθήκαμε στο ίδιο ύψος αλλά εγώ βρισκόμουν σε άνοδο και αυτοί πετούσαν ευθεία και οριζόντια.

Μετά από τέσσερεις τουλάχιστον περιστροφές κατ' αυτόν τον τρόπο, ανέφερα στο 'Joker" ότι είχα εμπλοκή και συνέχισα να στρέφω κατερχόμενος. Σε κάποια στιγμή έπαψα να τους βλέπω, αλλά συνέχισα να ελίσσομαι και να ψάχνω τον ουρανό γύρω μου για να τους ξαναδώ. "Εχοντας κατέβει κάτω από το επίπεδο των 10.000 ποδών και ερευνώντας προG κάθε κατεύθυνση, είδα ξαφνικά στη Θάλασσα, η οποία ήταν σχετικά τρικυμιώδεις, έναν τεράστιο πίδακα νερού που ελάχιστα αργότερα μετατράπηκε σε μία μεγάλη κηλίδα.

Τότε κατάλαβα ότι κάτι έγινε και αμέσως ξέχασα τους Τούρκους και άρχισα να αναζτάω το αεροπλάνο του Δινόπουλου. Ήρθα σε επαφή με το "Joker" για να μάθω που βρίσκεται, αλλά δεν πήρα συγκεκριμένη απάντηση. Μου δόθηκε όμως εντολή να πάρω πορεία επιστροφής προς την Αγχίαλο και ελάχιστα αργότερα το 'Joker" μου έδωσε την πορεία ενός στόχου που είχε σχεδόν την ίδια κατεύθυνση με εμένα. Προσπάθησα με τη βοήθεια των οδηγιών του 'Joker" να τον εντοπίσω, αλλά δεν τα κατάφερα. Ν ορατότητα δεν ήταν η καλύτερη εκείνη την ημέρα».

Η αερομαχία για τον Σκαμπαρδώνη είχε τελειώσει, αλλά η αγωνία του επρόκειτο να κρατήσει λίγα λεπτά ακόμη. Αυτό που είχε δει στην θάλασσα, δεν μπορεί παρά να οφείλετο στην πτώση κάποιου αεροπλάνου. 'Οση ώρα πετούσε επιστρέφοντας στην βάση του, διάφορες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό του.

Καθώς το αεροσκάφος του ακουμπούσε στον 08/26 της Νέας Αγχιάλου, η ανησυχία για τον συνάδελφό του είχε κορυφωθεί.

«Μόλις προσγειώθηκα, πάνω από το αεροδρόμιο φάνηκε και το αεροπλάνο του Δινόπουλου. Τον περίμενα στο τέλος του διαδρόμου και όταν πλησίασε, έκπληκτος πρόσεξα ότι από τα αχροπτερύγιά του έλειπαν και οι δύο Sidewinder. Ακινητοποιώντας τα αεροσκάφη μας στην πίστα κατεβήκαμε και πριν χαλά-καλά προλάβουμε να ανταλλάξουμε δύο κουβέντες, βρεθήκαμε περιτριγυρισμένοι από κόσμο. Οι τεχνικοί και οι συνάδελφοι χειριστές μαζεύτηκαν γύρω μας σαν τις μέλισσες, προσπαθώντας να μάθουν τι ακριβώς έγινε. Σχεδόν αμέσως ήρθε ένα τζιπ και μας πήρε από αυτό το πανδαιμόνιο. Και εγώ και ο Υποσμηναγός Δινόπουλος, ανακριθήκαμε ξεχωριστά και κατόπιν επιστρέιμαμε στα καθήκοντά μας και λίγο αργότερα έμαθα και εγώ τι ακριβώς είχε γίνει.

O Δινόπουλος που ακολουθούσε από σχετικά μεγάλη απόσταση και πιο ιμηλά, δεν έγινε αντιληπτός από τους δύο Τούρκους χειριστές. Παρακολούθησε την όλη εξέλιξη της εμπλοκής μου με τα τουρκικά αεροσκάφη κατεβαίνοντας και πλησιάζοντας. Πριν προλάβει δε να επέμβει, είδε τις καταπακτές του Νο Ι του τουρκικού σχηματισμού να ανοίγουν και αμέσως μετά να εκτοξεύεται ένα βλήμα ΑΙΜ-4 Falcon, εναντίον μου.

Το βλήμα αστόχησε καθώς, όντας σε κλειστή παρατεταμένη στροφή και εγώ και αυτοί, ήταν εκτός παραμέτρων βολής. Χωρίς να γίνει αντιληπτός ο Δινόπουλος είχε φτάσει πίσω τους σε ακτίνα βολής.

Να σημειώσω εδώ ότι η αναγνώριση του στόχου γινόταν οπτικά. Όπως γνωρίζετε το F-5 δεν είχε ραντάρ. Όταν γινόταν η αναγνώριση του στόχου γυρνούσες τους διακόπτες επιλογής στον πίνακα οπλισμού σε θέση ΟΝ (ή ΑRΜ), επιλέγοντας πολυβόλα ή πυραύλους. Εκείνη την εποχή είχαμε επάνω στα F-5 τους ΑΙΜ-9B.

O εγκλωβισμός του στόχου επιτυγχανόταν όταν μετά το γύρισμα του διακόπτη επιλογής των πυραύλων, οι κεφαλές τους ψύχονται και ερχόμενες σε επαφή με το ρεύμα καυσαερίων του προπορευόμενου (εχθρικού) αεροσκάφους, έδιναν ένα οξύ ηχητικό σήμα που γινόταν ασθενέστερο όταν το ρεύμα των καυσαερίων χανόταν και φυσικά ισχυρότερο όταν βρισκόσουν στο κέντρο του.

Τότε ήσουν έτοιμος για βολή. Την απόσταση του στόχου την καθόριζες πάλι με το μάτι, μέσα όμως από το σκοπευτικό του αεροσκάφους. Δηλαδή για παράδειγμα εάν η επιφάνεια του σκοπευτικού κάλυπτε πλήρως το εχθρικό αεροσκάφος μπροστά σου, η απόστασή ήταν γύρω στα 1.200 μέτρα, εάν το τελευταίο κάλυπτε το μισό σκοπευτικό τότε η απόσταση ήταν σχεδόν η διπλάσια κ.ο.κ. Εάν θυμάμαι καλά η καλύτερη και φυσικά συνιστώμενη απόσταση βολής για τον ΑΙΜ-9B, ήταν τα 800 περίπου μέτρα.

Εχοντας αυτές τις παραμέτρους βολής ο Δινόπουλος γύρισε τους διακόπτες του σε θέση ΟΝ και εκτόξευσε αμέσως έναν Sidewinder εναντίον των τουρκικών αεροσκαφών. Το βλήμα αυτό αστόχησε, καθώς η κεφαλή του δεν είχε ακόμη ψυχθεί και δεν ήταν έτοιμο για βολή. O δεύτερος Sidewinder όμως στον χρόνο που μεσολάβησε, ψύχθηκε και έδωσε το χαρακτηριστικό ηχητικό σήμα εγκλωβισμού. Χωρίς να διστάσει ο υποσμηναγός πάτησε την σκανδάλη στο χειριστήριο. Το βλήμα βρήκε "κέντρο" και ο"Ελληνας χειριστής με την εκδήλωση της έκρηξης, έχανε ένα απότομο δεξί brake, για να μην χτυπηθεί από τα κομμάτια του τουρκικού F-102 που άρχισε φλεγόμενο (ό,τι απέμενε από αυτό) να πέφτει προς τη θάλασσα».

Κατά την περιγραφή της αερομαχίας, ο Σκαμπαρδώνης σχολίασε ότι ουσιαστικώς «όλη την δουλειά» την έκανε ο υποσμηναγός, ο οποίος και ανταπέδωσε τα πυρά στα τουρκικά αεροσκάφη. O Δινόπουλος, μετέπειτα, το 2001 μιλώντας στο περιοδικό COCKPIT, απέδωσε εύσημα και στον νεαρό ανθυποσμηναγό, σημειώνοντας ότι έκανε τον κατάλληλο ελιγμό την κατάλληλη στιγμή, ώστε να αποφύγει το τουρκικό βλήμα.

H αερομαχία περιγράφεται συνοπτικά στην 'Εκθεση Σεμερτζάκη:

«Περί την 22.13.30' εν ζεύγος ημετέρων αεροσκαφών Π¬5 (111 ΩΜ) ενεπλάκη εις Αερομαχίαν, 10 ν.μ. ΝΔ νήσου ΛΕΣΒΟΥ, μετά Τουρκικού ζεύγους αεροσκαφών F-102 όπερ επεχείρει αναχαίτισιν κατά ημετέρου αεροσκάφους ALBATROS.

Η Αναχαίτισις, κατευθυνόμενη αρχικώς υπό της 2 ΜΚΕΠ (ΠΗΛΙΟΝ), ήτο μετωπική, εν συνεχεία απωλέσθη η R/1' επικοι¬νωνία. Καθ' ην στιγμήν επετεύχθη οπτική επαφή, ο στόχος εξετέλεσεν στροφήν προς ΤΟΥΡΚΙΑΝ. Τούτο εξελήφθη, υπό του ημετέρου Νο1, ως αποχώρησις του εχθρικού σχηματισμού και κατά συνέπειαν δεν προέβη εις επιθετικήν τινά ενέργειαν, τηρών τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής. Μετ' ολίγον όμως, τα Τουρκικά αεροσκάφη εξετέλεσαν στροφήν δι' επίθεσιν κατά του ημετέρου Νο1 αεροσκάφους και λαβόντα θέσιν όπισθεν αυτού, εξετόξευσαν βλήμα (FALCON) εναντίον του, ανεπιτυχώς.

Η επίθεσις εγένετο αντιληπτή υπό του ημέτέρου Νο2, αεροσκάφους, όπερ παρηχολούθει εκ μεγαλυτέρου ύψους και το οποίον λόγω βλάβης R/Τ είχεν απολέσει επαφήν μετά του Νο1 και του ελέγχοντος Σταθμού RADAR. Αμέσως το Νο2 αεροσκάφος έλαβε θέσιν μάχης και εξετόξευσεν βλήμα (GAR-8) εναντίον του Νο1 Τουρκικού αεροσκάφους, ανεπιτυχώς.
Εν συνεχεία το Νο1 εχθρικόν αεροσκάφος απεσπάσθη του σχηματισμού, το δεν ημέτερον Νο2 εξετόξευσεν και το έτερον βλήμα (GAR-8) εναντίον του Νο2 εχθρικού αεροσκάφους. O χειριστής του ημετέρου Νο2 δεν ηδυνήθη να εξαχριβώση την χατάρριψιν του εχθρικού Νο2. Ο χειριστής όμως του ημετέρου Νο1 αντελήφθη επί της επιφανείας της Θαλάσσης υψηλόν κυματισμόν, υποθέσας ότι κατερρίφθη το ημέτερον Νο2. Εικάζεται ότι ο εν λόγω κυματισμός προήλθεν εκ της καταρρίψεως του Τουρκικού αεροσκάφους».

H αερομαχία όμως είχε συνέπειες και για το Νο1 τουρκικό F¬102. Κλονισμένος προφανώς ο χειριστής του από την προσπάθεια αποφυγής του ΑΙΜ-9 και έχοντας αντιληφθεί προφανώς την κατάρριψη του συναδέλφου του, έχασε τον προσανατολισμό του. Περιπλανήθηκε έτσι στο Αιγαίο φθάνοντας μέχρι το ύψος της Τανάγρας, φέροντας το 1FF/SlF σε θέση EMERGENCY.

'Οταν αντιλήφθηκε το σφάλμα του, έλαβε πορεία ανατολική και καταδιωκόμενος από άλλα ελληνικά μαχητικά που στο μεταξύ είχαν απογειωθεί, πέρασε νοτίως της Χίου.

Την ώρα αυτή, οι ελληνικοί σταθμοί ραντάρ εντόπισαν δύο άλλα ίχνη τουρκικών αεροσκαφών που πετούσαν στην περιοχή Σμύρνης, ανατολικώς της Σάμου. Εκτελούσαν απλούς κύκλους, δείχνοντας να αναμένουν κάτι. Είτε γνώριζαν τις στιγμές αγωνίας που περνούσε ο συνάδελφός τους και τον περίμεναν για να του παράσχουν βοήθεια, είτε ανέμεναν γενικώς κάποιο σημάδι από το ζεύγος των F-102 που είχε «εξαφανισθεί».

Σε κάθε περίπτωση, οι Τούρκοι δεν τολμούσαν πλέον να εισέλθουν στον ελληνικό χώρο. Πράγματι, μόλις το καταδιωκόμενο F-102 εισήλθε στον τουρκικό χώρο, οι συνάδελφοί του το πλησίασαν και τον συνόδευσαν κατευθυνόμενοι προς την Σμύρνη. 'Ομως το F-102 δεν έφθασε ποτέ στον προορισμό του.
Κατά την 'Εκθεση Σεμερτζάκη, «λόγω εξαντλήσεως των καυσίμων του, εγκατελείφθη υπό του χειριστού». Σύμφωνα με τον Σκαμπαρδώνη, «Αρκετά δε αργότερα μάθαμε ότι ο δεύτερος Τούρκος χειριστής, υπέστη τέτοιο σοκ που έχασε τον προσανατολισμό του. Στις απεγνωσμένες προσπάθειές του να φτάσει πάνω από την τουρκική ακτή σε κατάσταση πανικού, φοβούμενος ίσως ότι τα ελληνικά αεροσκάφη εξακολουθούν να βρίσχονται στην ουρά του, εξάντλησε, μάλλον μέσω αδικαιολόγητης και υπερβολικής χρήσης του μετακαυστήρα του κινητήρα του, τα καύσιμά του με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση κάπου στα Μικρασιατικά παράλια. Το αεροπλάνο του καταστράφηκε ολοσχερώς και ο ίδιος τραυματίστηκε ßαρειά με αποτέλεσμα να πεθάνει μετά από λίγο.
Επίσης μάθαμε ότι και οι δύο Τούρκοι χειριστές ήταν υψηλόβαθμο,. Με βάση τις πληροφορίες μας ο αρχηγός του σχηματισμού ήταν αντισμήναρχος και ο Νο.2 επισμηναγός. Μετά από αυτό τίποτα. Όλα ξαναγύρισαν στους κανονικούς τους ρυθμούς και οι Τούρκοι δεν ξαναφάνηκαν ούτε κατά τη διάρκεια της δεύτερης εισβολής στην Κύπρο τον Αύγουστο».

H αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν και πάλι αξιοπερίεργη. Κατά την εξέλιξη της αερομαχίας και περί τις 13.40, διαβιβάσθηχε εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Αεροπορίας όπως «τα ημέτερα αεροσκάφη, μη βάλλουν εάν δεν βληθούν». Λίγο αργότερα δε, στις 14.20, διαβιβάσθηκε νέα εντολή σύμφωνα με την οποία "τα ημέτερα αεροσκάφη Αεραμύνης μη ίπτανται πέραν του 25ου Μεσημβρινού"! Σας θυμίζει κάτι αυτό;

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More