ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΑ ΕΞΗΝΤΑ


Γράφει η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου

Ήταν μία γυναίκα κοντά στα εξήντα.

Είχε χάσει για μερικά λεπτά την όρασή της από τα δακρυγόνα. Την όραση και την αναπνοή της. Είχε καταληφθεί από αυτόν τον πανικό των πρώτων δευτερολέπτων που μοιραία προκαλεί η αίσθηση ασφυξίας και το κάψιμο στους πνεύμονες. Δεν έβρισκε τους δικούς της.

Κάποιος την μετέφερε ως την καρέκλα που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από τα μικρόφωνα, εκεί όπου ο εκφωνητής προσπαθούσε κόντρα στο τοξικό νέφος να... καθησυχάσει τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος. Την ψέκαζαν με Maalox για να την ανακουφίσουν όταν εκείνη σήκωσε την περούκα αποκαλύπτοντας τους γυμνούς από την χημειοθεραπεία κροτάφους της.

«Δε με νοιάζει αν με λερώσεις, μόνο την περούκα πρόσεχε. Ρίξε μου κι άλλο. Τσούζουν τα μάτια μου…»

«Φύγε! Άσε εμάς τους νεότερους να τα βγάλουμε πέρα» της είπε.

«Εγώ κορίτσι μου θα πεθάνω. Από το να πεθάνω στον καναπέ μου, προτιμώ να πεθάνω εδώ, μαζί σας. Εμείς προλάβαμε να γεράσουμε. Εσάς θέλουν να σας σκοτώσουν νέους».
Την διακοπτόμενη από τα ασφυξιογόνα φωνή της έσβησαν δύο ακόμα χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τρόμαξε. Την μετέφεραν στο ιατρείο. Δεν υπήρχε χώρος να ξαπλώσει. Οι εθελοντές γιατροί και διασώστες δεν προλάβαιναν τα περιστατικά. Ένας από τους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού, ανεβασμένος σε μια καρέκλα, πρότασσε προς κάποια από τις δεκάδες διμοιρίες που περικύκλωναν την πλατεία τη λευκή σημαία με τον κόκκινο σταυρό. Πίστευε ότι θα προστάτευε έτσι τους ασθενείς του.

«Δεν μπορείτε να ρίχνετε χημικά εδώ. Δεν γίνεται» φώναζε. Μάταια…

Πίσω στη μικροφωνική, ένας λυράρης επιχειρεί με τους ήχους του να ηρεμήσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι σαστισμένοι από την αστυνομική βαρβαρότητα και πνιγμένοι στα χημικά, τώρα εμψυχώνουν ο ένας τον άλλο.

«Δεν μας τρομάζουν τα δακρυγόνα τους. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Θα νικήσουμε! Ενωμένοι εδώ, στην πλατεία Συντάγματος την οποία κρατάμε ειρηνικά 22 μέρες τώρα» να φωνάζει ο εκφωνητής. Τη δική του φωνή τώρα καλύπτουν αυτές των διαδηλωτών που σε πείσμα του πανικού που επιχειρούν επίμονα να σπείρουν οι αστυνομικές δυνάμεις, εκείνοι αρχίζουν δειλά- δειλά να τραγουδούν: «Ποτέ θα κάμει ξαστεριά;»

Ο ένας παρασύρει τον άλλο. Χτυπούν ρυθμικά τα χέρια τους. Οι στιγμές είναι ανατριχιαστικές. Η διμοιρία εκτοξεύει τώρα ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας ένα δακρυγόνο μέσα στην πλατεία. Ο κόσμος αρχίζει να τρέχει σκυφτός και πανικόβλητος. Δεν ξέρουμε πού θα προσγειωθεί, αν θα μας κάψει. Ο καθένας κρύβεται όπου μπορεί. Το χημικό αέριο προκαλεί ασφυξία. Ο πνεύμονας καίει, το σώμα παραλύει για μερικά δευτερόλεπτα, η ορατότητα μειώνεται σε βαθμό επικίνδυνο.

«Όλοι στην άκρη. Φορείο». Μέσα στους καπνούς ο κόσμος βρίσκει την ανθρωπιά και την ψυχραιμία να παραμερίσει για να βοηθήσει τους διασώστες με την διαδηλώτρια που έχασε τις αισθήσεις της.
Η αστυνομία δεν σταματά. Δεν σταματά όμως κι η λύρα. Για κάθε μας στίχο και μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης. Για κάθε εμψυχωτικό χαμόγελο και ένα δακρυγόνο. Επί δύο ολόκληρες ώρες. Ώσπου η αστυνομία αποφασίζει να επέμβει στην πλατεία και να μας διαλύσει. Ένα δακρυγόνο εκτοξεύεται μπροστά στη μικροφωνική, ένα δεύτερο λίγα μέτρα παραπέρα με σκοπό να αποκλείσουν το ενδεχόμενο διαφυγής. Ένα ακόμα στα σκαλιά του Μετρό όπου τρέχουν οι διαδηλωτές για να αναπνεύσουν. Εκεί έχει στηθεί και ο σταθμός Πρώτων Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού.

«Είναι εγκληματίες» φωνάζει ο κόσμος κρατώντας στα χέρια ή βοηθώντας όσους γονατίζουν από την ασφυξία. Δεν ξέρουν πού να τους πάνε. Οι σκηνές εκεί κάτω είναι πολεμικές. Ένας άντρας μένει λιπόθυμος για μερικά λεπτά ακριβώς έξω από την είσοδο του πρόχειρου ιατρείου. Δεν χωράει άλλος…

Όσοι δεν πρόλαβαν να κρυφτούν γονατίζουν κάτω από τα αστυνομικά γκλοπ. Αν αντισταθούν, συλλαμβάνονται. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της νεαρής διαδηλώτριας που στέκεται ανάμεσα στις δύο διμοιρίες και με φόντο το Κοινοβούλιο απλώνει τα χέρια της προς τους αστυνομικούς βουβή και ασφαλώς άοπλη. Εκείνοι, οι πάνοπλοι άνδρες(;) που επέλεξε το πολιτικό μας σύστημα για να μας «προστατεύουν» σχηματίζουν γύρω της κλοιό. Την κλωτσούν και την ψεκάζουν από απόσταση μισού μέτρου.

Συνολικά 33 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι στα νοσοκομεία της Αθήνας, 16 προσήχθησαν, δύο υποχρεώθηκαν να πληρώσουν από 10.000 ευρώ έκαστος γιατί έφεραν πάνω τους μάσκες εργασίας για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα αλλά αυτό χαρακτηρίζεται ως «παθητική αντίσταση κατά της αρχής»…

Μία ημέρα αργότερα ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία εκδίδει δελτίο τύπου με το οποίο καταγγέλλει τις ελληνικές αρχές για αλόγιστη χρήση βίας, δακρυγόνων και ασφυξιογόνων αερίων, υπενθυμίζοντας τους ακόμη 30 τραυματίες διαδηλωτές που άφησε πίσω της η 11η Μαΐου, όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ με αναποδογυρισμένα τα γκλοπ χτυπούσαν και άνοιγαν τα κεφάλια των διαδηλωτών με τις λαβές.

Πίσω στην πλατεία, επιστρέφουν οι ρυθμοί της ιδιότυπης καθημερινότητας που έχει εγκατασταθεί εδώ και τρεις εβδομάδες. Οι φωτογράφοι και οι κινηματογραφιστές του Media Center συλλέγουν το υλικό που πιστοποιεί τις νομικές παραβιάσεις των Αρχών. Οι εθελοντές αποθηκεύουν τα εναπομείναντα δοχεία χημικών. Πολλά από αυτά έχουν ημερομηνία λήξης πριν το 1998. Οι διασώστες κρεμούν ένα αντίτυπο του πρωτοκόλλου της Συνθήκης της Γενεύης του 1925 με το οποίο θεσμοθετείται η πρώτη διεθνής απαγόρευση των χημικών όπλων. Μια απόφαση που έρχεται να επικυρώσει ρητώς και κατηγορηματικώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ου Θαντ, με σαφή αναφορά αυτή τη φορά και στα δακρυγόνα. Στην έκθεσή του ο γενικός γραμματέας προτείνει: Πρώτον, να ανανεώσουν τα Ηνωμένα Έθνη την έκκλησή τους προς όλα τα κράτη να προσχωρήσουν στο Πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925. Και δεύτερον, να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον.

Σε έρευνα που διενήργησε η δημοσιογραφική ομάδα του «Ιού» της «Ελευθεροτυπίας» το 1998 , αποκαλύφθηκε ότι αν και «υπάρχουν τα επιστημονικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις όλων των κρατών για να δικαιολογήσουν την εφαρμογή αυτών των όπλων εναντίον του “εσωτερικού εχθρού” και αναφέρονται στην υποτιθέμενη ακίνδυνη χρήση των χημικών […], ακόμα κι αυτές οι μελέτες που χρησιμοποιούν δεν αποφεύγουν να θέσουν τόσο αυστηρές προδιαγραφές στη χρήση των χημικών, που στην ουσία την καθιστούν αδύνατη:

“1. Να μην ψεκάζετε κοντύτερα από 3-4 μέτρα, αναλόγως τη συσκευή, διότι αλλιώς μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη των οφθαλμών και του δέρματος.

2. Ποτέ να μην ψεκάζετε απευθείας το πρόσωπο του διαδηλωτή, διότι αυτό θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε βαριά βλάβη των ιστών του οφθαλμού.

3. Ο χρόνος ψεκασμού να είναι ελάχιστος. Ο ψεκασμός ατόμων που διαλύονται δεν είναι μόνο απάνθρωπος, αλλά οδηγεί και σε βλάβες της υγείας των διαδηλωτών.

4. Επιτρέπεται ο ψεκασμός μόνο ατόμων που έχουν τις αισθήσεις τους και είναι υγιή. Δεν επιτρέπεται ψεκασμός σε κλειστούς χώρους.”»


*Η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου είναι δημοσιογράφος, προσφάτως απολυμένη από τον αστικό Τύπο της χώρας της. Είναι εθελόντρια στην πλατεία Συντάγματος και δηλώνει ότι με αυτό της το κείμενο δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό της.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοψήφισμα με κάλπες την Κυριακή 26 Ιουνίου στο Σύνταγμα, βάσει του άρθρου 120 παρ. 4 του Συντάγματος. Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση στη Βουλή.

Σε δημοψήφισμα με κάλπες στην πλατεία Συντάγματος, με έναρξη την Κυριακή 26 Ιουνίου, από τις 9 το πρωί, καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες, τόσο του Λεκανοπεδίου Αττικής, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ανοιχτή σε όλες τις Πατριωτικές-Δημοκρατικές Οργανώσεις-Κινήματα αλλά και σε όλον τον ελληνικό Λαό, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διεύρυνση της αντιμνημονιακής, αντινεοταξίτικης συμπαράταξης όλων των Ελλήνων πολιτών, προχωρά στην πρόταση αυτή, με στόχο την κλιμάκωση της δράσης των εξεγερμένων Ελλήνων, που κατακλύζουν καθημερινά την πλατεία Συντάγματος, αλλά και τις πλατείες των ελληνικών πόλεων.

Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, θα παραδοθεί με την ολοκλήρωσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με επίκληση του άρθρου 120 παράγραφος 4 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει πως «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Δεδομένου ότι, η κυβέρνηση του κ. Γ. Α. Παπανδρέου:

1. Απέσπασε την ψήφο του ελληνικού Λαού εξαπατώντας τον.

2. Ενεχυρίασε την Λαϊκή εντολή, σε κέντρα εξουσίας, πέραν των εθνικών συνόρων.

3. Παρέδωσε κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού Λαού, σε κέντρα εξουσίας, ξένα προς το Έθνος.

4. Υπέγραψε και συνήψε συνθήκες εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού Λαού παρανόμως, χωρίς να έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα δικαιοδοσία.

5. Υπέγραψε και συνήψε μονομερώς συνθήκες εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού Λαού, χωρίς την κατά το Σύνταγμα προβλεπόμενη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων,

κρίνεται ως εντελώς αναγκαία, η προσφυγή του ελληνικού Λαού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να ζητήσει την διάλυση της σημερινής Βουλής. Με παράλληλη διενέργεια Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης όλου του ελληνικού Λαού στη Βουλή, όπου ο Λαός θα συναποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και το μέλλον της Δημοκρατίας μας.

Καλούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες:

- Να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας για το δημοψήφισμα της Κυριακής, 26ης Ιουνίου στο Σύνταγμα.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επεμβαίνουν άμεσα σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνουν προσπάθεια καταστροφής ή κλοπής ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας, χρήση βίας προς κάθε κατεύθυνση και φυσικά σε περιπτώσεις ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα.
- Να μην προβάλλονται οργανώσεις ή σύμβολα που εκφράζουν τις όποιες ιδεολογικοπολιτικές μας ιδιαιτερότητες ή διαφορές, παρά μόνον όσα προβάλουν την ανάγκη ενότητας του Πατριωτικού-Δημοκρατικού χώρου, της συντριπτικής δηλαδή πλειοψηφίας του ελληνικού Λαού.
- Οφείλουμε να δίνουμε έμφαση στα συνθήματα κατά του Μνημονίου, της Νέας Τάξης, της Παγκοσμιοποίησης και της κυοφορούμενης Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Η ελληνική σημαία, κοινό σύμβολο όλων των Ελλήνων, σύμβολο Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης, είναι το διαχρονικό εκείνο σύμβολο, που συνενώνει όλους τους Έλληνες και συμπυκνώνει το αληθινό πνεύμα των κινητοποιήσεων.
- Να ενισχύσουν σε κάθε περίπτωση την κεντρική λογική που υπάρχει από την αρχή των κινητοποιήσεων, πως η περιφρούρηση της Πλατείας Συντάγματος και των πλατειών των ελληνικών Πόλεων, είναι υπόθεση όλων μας.
- Να προωθήσουν σε όποιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, Τύπο και Διαδίκτυο μπορούν, την διενέργεια του δημοψηφίσματος.
- Να ενισχύσουν την Περιφρούρηση με εθελοντική παρουσία.
- Να δηλώσουν ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών του Δημοψηφίσματος.
- Να έλθουν σε επικοινωνία με την Επιτροπή Περιφρούρησης της Πλατείας Συντάγματος την Δευτέρα 20 Ιουνίου, στις 6 μ.μ., στη Νίκης 33.

Παράλληλα, καλούνται όλες οι Πατριωτικές Οργανώσεις, τα Κινήματα και οι Επιτροπές Περιφρούρησης των αντιμνημονιακών αντινεοταξίτικων κινητοποιήσεων των ελληνικών Πόλεων, να έλθουν σε επαφή με την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, symmaxiaellada@gmail.com έτσι ώστε να συγκροτηθεί Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Κινητοποιήσεων, πάντα φυσικά ανοιχτό σε όλες τις Πατριωτικές-Δημοκρατικές Οργανώσεις-Κινήματα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

ΚΑΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ


Εκκλησία. Μια απέραντη οργάνωση, μια τερατώδης επιχείρηση…
ένας πραγματικός κολοσσός. Μια γιγαντιαία δύναμη που καπιλευόμενη το όνομα του Χριστιανισμού, έχεις στις τάξεις της μια αμύθητη περιουσία. Μια εξουσία που πάντα είναι στο απυρόβλητο, ποτέ δε συμμετέχει ενεργά και ποτέ δε βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου. Παρά μόνο κάνει αυτό που ξέρει, καλλύτερα απ' όλα τ' άλλα: Δηλαδή να εισπράττει, να εισπράττει, να εισπράττει....


Παρακάτω σας παραθέτω κάποια ντοκουμέντα για την περιουσία της εκκλησίας μας. Όλα τα στοιχεία είναι παρμένα απ' το filonohpontou.wordpress.com. Διαβάστε τα και οι έχοντες πλούσια κόμη ας προσέξουν...

"
Ὁμολογῶ ὅτι δέν ἤξερα τόσες λεπτομέρειες γιά τήν ἐκκλησιαστική περιουσία. Κράτος ἐν κράτει ἡ ἐκκλησία “ μας”! Πῶς περιῆλθε στήν ἰδιοκτησία της τόσος πλοῦτος; Ἀπό πότε καί μέ τίς πλάτες τίνων; Ποιό εἶναι τό καλό παράδειγμα πού δίνει στίς δύσκολες μέρες πού περνᾶ ἡ πατρίδα; Γιατί δέν μιλᾶ ὁ Ἱερώνυμος καί δέν ἀντιδρᾶ, ὡς ὥφειλε στήν ἠλεκτρονική διακυβέρνησι; Ἰδού γιατί….

Όταν σήμερα σύσσωμος ο ελληνικός λαός, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, φορείς… ψάχνουν να βρουν χρήματα για την αποφυγή της χρεοκοπίας, ουδείς διανοείται να θίξει το καυτό θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Πιθανόν κάποιοι να νομίζουν πως δεν είναι και τόσο μεγάλη που να αξίζει να ασχοληθούμε και που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της χώρας.
Αν όμως μαθαίνατε πως αυτή μπορεί να ανέρχεται ως και δέκα φορές το ελληνικό χρέος;
Όχι η εκτίμηση δεν είναι υπερβολική και είναι απορίας άξιο γιατί κανείς από τους φύλαρχους της αριστεράς δεν ξεσηκώνει τον κόσμο να απαιτήσει αυτά που η εκκλησία εδώ και αιώνες του έχει κλέψει!!!
Αναλώνονται σε ψευτοεπαναστατικές ανούσιες δράσεις που κανένα αποτέλεσμα δεν φέρουν παρά μόνον δημιουργούν προβλήματα σε άλλους πολίτες ή ενθαρρύνουν κατάπτυστες νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κοινωνική κατάρρευση όπως το «κίνημα» της Κερατέας και ποιούν την νύσσα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που ουσιαστικά λύνει το πρόβλημα χρέους της χώρας μια και καλή!
H εκκλησιαστική περιουσία καλύπτεται από ένα αδιαφανές πλέγμα που «υφαίνουν» περισσότερα από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα και άλλα). Ο ιστός αυτών των ΝΠΔΔ, κρύβει αποτελεσματικά την εκκλησιαστική περιουσία από τα αδιάκριτα μάτια των «αντικληρικών». Είναι δε τόσο καλά προστατευμένο το μυστικό, που ούτε η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να έχει εικόνα για την περιουσία των μονών και των μητροπόλεων.
Κάθε ένα από αυτά τα ΝΠΔΔ έχει δική του ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα για την καταμέτρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας λίγο-πολύ ανέφικτο. Εξάλλου και για τη γνωστή ιδιοκτησία της Εκκλησίας δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα, διότι ουδείς μπορεί να αποτιμήσει, λόγου χάρη, την αξία των δασών, των χορτολιβαδικών εκτάσεων αλλά και των δεσμευμένων από δήμους και κράτος οικοπέδων.
Το οργανόγραμμα της Εκκλησίας χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες. Την κεντρική διοίκηση, τις ιερές μητροπόλεις, τις ιερές μονές και τους ενοριακούς ναούς. Οι ομάδες αυτές διοικούνται από συλλογικά όργανα. Οι ιερές μητροπόλεις από τα μητροπολιτικά συμβούλια, οι ιερές μονές από τα ηγουμενοσυμβούλια και οι ενοριακοί ναοί από τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Με εξαίρεση τα ηγουμενοσυμβούλια που απαρτίζονται μόνο από μοναχούς, όλα τα άλλα όργανα διοίκησης περιλαμβάνουν ως μέλη και «λαϊκούς».
Πολύ πρόχειροι υπολογισμοί, φέρουν την περιουσία του ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανέρχεται σε τουλάχιστον δεκαπέντε δισεκατομμύρια (15.000.000.000) ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και η ανυπολόγιστη-αμύθητη περιουσία των περίπου δυόμισι χιλιάδων (2.500) μοναστηριών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, εκατοντάδες οικοδομικά τετράγωνα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν την εκκλησιαστική περιουσία. Ωστόσο, το «ιερό» θησαυροφυλάκιο είναι τόσο βαθύ που αρκεί μία και μόνο αναφορά.
Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ. (!!!). Και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. δρχ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιουσία των 5 μονών άγγιζε πριν μια 20ετία τα 3 ή 8 τρισ. δρχ., τότε πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει την περιουσία των 2.500 μοναστηριών και ναών σε όλη τη χώρα; Mόνον η μοναστηριακή περιουσία υπολογίζεται περί τα 2,5 με 5 τρις ευρώ δηλαδή 6-12 φορές μεγαλύτερη του χρέους της Ελλάδος
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Έχει, επίσης, σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει παράλληλα και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες (!) σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται μεταξύ άλλων να διαθέτει περίπου οκτακόσια (800) κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα. Όσον αφορά δε την ρευστότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει συστήσει δύο Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Ε.), μία για την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, με την επωνυμία «Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Μελετών και Έργων, Ανώνυμη Εταιρία» και μία για την διαχείριση της περιουσίας της.
Η μισθοδοσία των κληρικών γίνεται από το τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ετήσιο κονδύλι φτάνει στο ύψος του 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.
Συνεπώς στο σύνολό της η εκκλησιαστική περιουσία πρέπει να ξεπερνά τα 5 τρις ευρώ δηλαδή δεκαπέντε φορές το ελληνικό χρέος!
Επίσης είναι μέτοχος στην Εθνική Τράπεζα στην Εμπορική και σε άλλες που έχουν δανείσει το ελληνικό κράτος με τοκογλυφικά επιτόκια 6% και έχουν στα χέρια τους περίπου το 40 % του ελληνικού χρέους
«Η δυναμική πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος – ΕΚΥΟ επιβεβαιώθηκε και με την αγορά “1.600.000”μετοχών της Εθνικής Τράπεζας η οποία καλύφθηκε με την συμμετοχή των διαθεσίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος – ΕΚΥΟ (Αποφ. ΔΙΣ 31-07-2008).Ήτοι το σύνολο των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Εκκλησίας της Ελλάδος –ΕΚΥΟ την 31-12-2008 ανήλθε εις το ύψος των 7.785.405 τεμαχίων»."
ΥΓ: Όλες οι επιχειρήσεις φορολογούνται. Γιατί όχι και η εκκλησία μας; Αλλά ξέρω, το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο, ποιος θα τολμήσει να τα βάλει μαζί της...


ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Το 1996 μετά την κρίση των Ιμίων είχε διαρρεύσει στον Τύπο ένα εγχειρίδιο της Πολεμικής Ακαδημίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο οποίο παρουσιάζονταν καθαρά οι θέσεις της Τουρκίας περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» έχει ατονήσει από πλευράς των Τούρκων. Η Ακαδημία Ιστορίας της Τουρκίας όμως δημοσίευσε ένα βιβλίο το 2004 με τίτλο «Οι ζώνες του Λυκόφωτος στο Αιγαίο – Τα μη Λησμονημένα Τουρκικά Νησιά» στο οποίο επαναλαμβάνονται όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας για το Αιγαίο, τα νησιά και τις βραχονησίδες του. Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται και χάρτες που δείχνουν, σύμφωνα με τους Τούρκους ιστορικούς, ποιες νησίδες και θαλάσσιες περιοχές που τις περιβάλλουν δεν παραχωρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα.
Το βασικό επιχείρημα που παρουσιάζει το βιβλίο είναι ότι νησίδες που δεν κατονομάζονται αλλά αναφέρονται στις συνθήκες ως «εξαρτώμενες» ή «παρακείμενες» των μεγάλων νησιών δεν έχουν μεταβιβαστεί ποτέ στην Ελλάδα. Με αυτό το επιχείρημα στο βιβλίο αμφισβητούνται όχι μόνο ακατοίκητες βραχονησίδες που σήμερα χρησιμοποιούν Ελληνες βοσκοί, όπως η νήσος Αστακίδα στα βόρεια της Κάσου, αλλά και κατοικημένα μεγάλα νησιά, όπως η Ψέριμος. Στο βιβλίο γράφουν ότι «τα πιο γνωστά αμφισβητούμενα νησιά είναι: Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Λέβητα, Κίνναρος, Λιάδι, Κανδελιούσσα, Αδέλφια, Σύρνα, Πλακίδα, Σοφράνα και Αστακίδα». Τονίζεται επίσης ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν παραχωρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα τα νησιά: Οινούσσα και οι γύρω βραχονησίδες, Βάτος και Ποντικονήσι ανάμεσα στη Χίο και τη Μικρά Ασία, αλλά και τα Αντίψαρα, οι Φούρνοι και οι γύρω βραχονησίδες τους και η Φιμένα. Μία ακόμα σημαντική βραχονησίδα που αμφισβητούν είναι η Ζουράφα, 6 ναυτικά μίλια από τη Σαμοθράκη στο Θρακικό Πέλαγος, που αποτελεί το ανατολικότερο σύνορο του Βόρειου Αιγαίου, το άκρο της ελληνικής επικράτειας, αλλά και Ε.Ε.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι βραχονησίδες του συμπλέγματος Σύρνα κάτω από την Αστυπάλαια, αλλά και οι νησίδες Λέβιθα και Κίνναρος που συνδέουν τη γεωγραφική περιοχή των Κυκλάδων με τα Δωδεκάνησα επειδή είναι απομακρυσμένες από τη στεριά καθορίζουν και μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή γύρω τους. Αμφισβητώντας αυτές τις νησίδες οι Τούρκοι καταλαμβάνουνμεγάλο μέρος του Αιγαίου Πελάγους. Το βασικό επιχείρημα που προβάλλει το βιβλίο είναι η αμφισβήτηση της Συμφωνίας του 1932 ανάμεσα στην Τουρκία και την Ιταλία για το σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου. Η Ελλάδα το 1947 κληρονόμησε ό, τι ήλεγχε η Ιταλία προηγουμένως.
Η συμφωνία 4ης Ιανουαρίου του 1932 αφορούσε τις βραχονησίδες μεταξύ Καστελλόριζου και μικρασιατικής ακτής, ενώ μία συμπληρωματική συμφωνία στις 28 Δεκεμβρίου του 1932 καθόριζε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις τουρκικές ακτές. Οι Τούρκοι αμφισβητούν την ισχύ αυτής της συμπληρωματικής συμφωνίας με το επιχείρημα ότι δεν πρωτοκολλήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών.

Γνωμοδότηση

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναγκαστεί να αντικρούσει αυτά τα επιχειρήματα των Τούρκων με έγγραφό του ήδη από το 1963. Μια ομάδα Τούρκων είχε αποβιβαστεί στο Καστελλόριζο το 1961, ενώ έναν χρόνο αργότερα τουρκικό περιπολικό βύθισε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το ελληνικό σκάφος «Μαρίτσα» σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματός του. Το επίσημο κείμενο της συμφωνίας του 1932 είχε πρωτοκολληθεί στην Κοινωνία των Εθνών το 1933 και είχε δημοσιευθεί. Οσον αφορά τη συμπληρωματική συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου του 1932 και αμφισβητούν οι Τούρκοι, επειδή ήταν συμπληρωματική δεν πρωτοκολλήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών. Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του 1956 η μη πρωτοκόλληση «ουδόλως επηρεάζει το κύρος αυτής, διότι πρόκειται περί συμπληρωματικής συμφωνίας εκτελέσεως κανονικώς πρωτοκολληθείσης πράξεως». Στο βιβλίο επαναλαμβάνεται το επιχείρημα ότι οι Ελληνες δεν έχουν τηρήσει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νήσων που τους παραχωρήθηκαν παραβιάζοντας τις συνθήκες και θέτοντας σε αμφιβολία την ισχύ τους, ενώ αναρωτιούνται επανειλημμένως πώς ακόμα οι Ελληνες δεν έχουν εγείρει αξιώσεις για τα δύο νησιά που εποφθαλμιούν, την Ιμβρο και την Τένεδο. Καταλήγοντας οι Τούρκοι ιστορικοί εξηγούν ότι είναι αδύνατο να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Ελλάδα αν πρώτα δεν ξεδιαλύνει το θέμα της κυριαρχίας των νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.
Οι διερευνητικές επαφές για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο διεκόπηκαν πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Αναμένουμε να δούμε ποια γραμμή σκέψης θα ακολουθήσει στην ανανεωμένη θητεία του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Πώς χαράχτηκαν τα χωρικά ύδατα
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης προέκυψε η διαφορά ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία για τις «εξαρτώμενες» νησίδες και αυτές του Καστελλόριζου και οι δύο χώρες αποφάσισαν να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης για να λύσουν τις διαφορές τους
Στη συνέχεια, όμως, οι κυβερνήσεις προτίμησαν τις απευθείας διαπραγματεύσεις. Με τη συμφωνία της Αγκυρας της 4ης Ιανουαρίου του 1932 λύθηκαν οι εκκρεμότητες που αφορούσαν τις βραχονησίδες μεταξύ Καστελλόριζου και μικρασιατικής ακτής και χαράχτηκαν οριστικά τα χωρικά ύδατα ανάμεσα στο Καστελλόριζο και τη Μικρά Ασία, ενώ με τη συμπληρωματική συμφωνία στις 28 Δεκεμβρίου του 1932 καθορίστηκαν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις τουρκικές ακτές. Με την πρώτη συμφωνία, όμως, παραχωρήθηκε στην Τουρκία η νησίδα Καρά-Αντά που βρίσκεται μέσα στον όρμο της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) και κατείχε πριν η Ιταλία. Η μακρόστενη τουρκική βραχονησίδα ανήκε σύμφωνα με τον Δωδεκανήσιο ερευνητή κ. Κώστα Τσαλαχούρη στην οικογένεια Μαγκλή από την Κάλυμνο, της οικογένειας του συγγραφέα Γιάννη Μαγκλή. Αν η Καρά-Αντά δεν είχε παραχωρηθεί στην Τουρκία, τότε σήμερα δεν θα διαπραγματευόμασταν με δυσκολίες την υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου μόνο, αλλά και την υφαλοκρηπίδα μιας νησίδας μέσα σε τουρκικό κόλπο.

ΕΙΝΑΙ ΠΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΕΡΚΕΛ


Η εκτίμηση ότι «η Γερμανία είναι αυτή που οφείλει στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο» είναι μια άποψη που δεν θα περίμενε να ακούσει κάποιος από έναν επιφανή οικονομολόγο και σύμβουλο της γαλλικής κυβέρνησης.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου οι Γερμανοί οφείλουν στους Έλληνες 575 δισ. ευρώ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Γερμανοί χρωστούν πολύ περισσότερα στην Ελλάδα από ό, τι οι Έλληνες στη Γερμανία.


Και εν τέλει κατοικούν και οι δύο στο ίδιο οικοδόμημα. Αν καταρρεύσει θα πέσουν όλοι»,τονίζει.


Ο Ντελπλά, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων της γαλλικής κυβέρνησης και οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας ΒΝΡ Paribas,
υποστηρίζει
ότι η Γερμανία θα έπρεπε να θυμηθεί ότι μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρωστούσε 16 φορές το ΑΕΠ της το οποίο κανείς δεν της ζήτησε έκτοτε.

Όμως σε αντάλλαγμα η υπόλοιπη Ευρώπη της ζητά πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη.

«Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, οφείλει σήμερα να σώσει την Ελλάδα».
Η Ευρώπη θα έπρεπε να απορροφήσει το ολόκληρο χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας χρηματοδοτώντας αυτές τις χώρες με επιτόκιο 3%-4% για 10-20 χρόνια.
Βέβαια εγώ θά πώ καί κάτι παραπάνω ή αλήθεια είναι ότι δέν μάς χρωστάει μόνο ή Γερμανία τό παραπάνω ποσό, αλλά καί ολόκληρη ή Ευρώπη μάς χρωστάει πολλά απλά αυτά πού μάς χρωστάει είναι πολλα αλλά πάρα πολλά.Στόν Β Παγκόσμιο Πόλεμο άν δέν υπήρχε η Ελλάδα μέ τήν μεγάλη μάχη στήν Κρήτη καί τήν καθυστέρηση αλλά καί στίς απώλειες πού δημιουργήσαμε στόν Άξονα ή αλήθεια είναι μία θά είμασταν όλοι οί ευρωπαίοι ακόμα υπωσουλωμένοι στούς Γερμάνους.Θά είχε μπεί στήν Ρωσσία άνοιξη καί όλα θά είχαν τελειώσει θά ήταν ό μοναδικός νικητής.Ας θυμηθούμε πότε εμφανίστηκε ή Αμερική στόν πόλεμο αλλά καί τί είχε πεί ο Τσώρτσιλ.
ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ


ΟΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ.
ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ. ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ;ΜΕ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΙ ΑΚΡΩΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΛΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΙΓΜΗ ΕΜΦΑΝΙΖΟΤΑΝ Η ΛΑΙΛΛΑΠΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΕΜΦΑΝΙΖΟΤΑΝ Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ Η ΑΝΕΡΓΙΑ,Η ΦΤΩΧΕΙΑ. ΤΟ ΑΞΙΩΣΗΜΕΙΩΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΡΤΟΓΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ 20% ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΡΠΑΞΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΣ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε

ΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ


ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩ.
ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΛΛΑ 1997 ΕΩΣ 2003 ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΤΙ ΠΙΟ ΤΟΞΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΩΝ ΠΟΥ "ΗΘΕΛΑΝ" ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ .ΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ 2005-07 ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΥΞΗΣΑΝ ΚΑΤΑ 50% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ Η.Π.Α ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟ 35% ΠΕΡΙΠΟΥ (ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑΤΙ).ΤΩΡΑ ΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ.
ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ Η.Π.Α ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 1,4%. ΕΑΝ ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ 4,2%(ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΗΤΑΝ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6,4%) ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ 100 ΔΡΑΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩΣΕΙ 200 ΔΡΑΧΜΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΑΦΟΥ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ;
ΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΕΟΣ.

Ο ΣΩΣΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΩΘΗΤΩ


ΠΟΛΥ ΘΑΡΡΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΥΡΙΟΙ;
ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΡΟΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΔΟΥΛΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥΣ;
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ; ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ .ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΩΣ ΧΩΡΑ ΦΤΑΣΑΜΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ( ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ).ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΚΑΒΓΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΤΟΙΜΗ ΚΑΙ Η ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ Η ΕΚΤΗ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΟΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ;Η ΠΕΜΠΤΗ ΔΟΣΗ ΗΤΑΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ "ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ" Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΝΤΟΜΙΝΟ "ΚΑΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ" ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ.
ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Η ΝΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΑΙΣΧΡΟΥ ΑΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΙΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ.
ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ;


Πώς θα ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση; Μήπως βγαίνοντας από το ευρώ; Ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα διεθνών αγορών στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής Χέριμπερτ Ντίτερ βλέπει θετικά μια επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή.

Ο Γερμανός ειδικός Χέριμπερτ Ντίτερ, διαφωνεί με εκείνους που βλέπουν μόνο μειονεκτήματα στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. Θεωρεί ότι η χώρα μας θα ωφεληθεί αν βγει από την ευρωζώνης και το ευρώ. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle τόνισε ότι «το ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί δεν είναι αν η Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρωζώνης, αλλά αν η ελληνική κοινωνία έχει περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης και αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης επιστρέφοντας στη δραχμή. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Το ζητούμενο δεν είναι η τιμωρία της Ελλάδας, αλλά το ερώτημα μήπως με τη βοήθεια του εθνικού της νομίσματος καταφέρει να ενεργοποιήσει καλύτερα όλους τους μηχανισμούς ανάπτυξης που διαθέτει».

Για την ελληνική κοινωνία η συναίνεση είναι δύσκολη

Ο Χέριμπερτ Ντίτερ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) διαφωνεί με τις προβλέψεις για ντόμινο της κρίσης Ο Χέριμπερτ Ντίτερ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) διαφωνεί με τις προβλέψεις για ντόμινο της κρίσηςΟ Γερμανός ειδικός αναφέρθηκε και στους φόβους για ένα ντόμινο της κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πρόβλημα χρέους σε περίπτωση αποκλεισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Είναι πολλοί εκείνοι που μιλούν για αρνητικές συνέπειες και ένα ντόμινο.

Έχω διαφορετική άποψη. Νομίζω ότι το μόνο που θα γίνει είναι ότι και άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους θα σκεφθούν μήπως είναι καλύτερα να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα. Στην Ελλάδα διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κοινή προσπάθεια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και μόνο αυτό είναι ενδεικτικό ότι η ελληνική κοινωνία δυσκολεύεται να συναινέσει σε μια αναδόμηση, σε μια νέα αρχή».

Υπόδειγμα η Αργεντινή;

Η υποτίμηση έβγαλε την Αργεντινή από την κρίσηΗ υποτίμηση έβγαλε την Αργεντινή από την κρίσηAκόμα και στην περίπτωση επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή τίθεται εύλογα το ερώτημα πως και αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει από την κρίση. Διότι είναι προφανές ότι το κόστος των εισαγωγών για ενέργεια για παράδειγμα θα αυξηθεί πολύ.

«Σίγουρα το σενάριο αυτό δεν είναι ευχάριστο, είναι ωστόσο προτιμότερο από όλα τα άλλα, λέει ο Χέριμπερτ Ντίτερ. Γνωρίζουμε από πολλές κρίσεις χρέους του παρελθόντος ότι μια υποτίμηση έχει πολλά πλεονεκτήματα. Δείτε το παράδειγμα της Αργεντινής. Επί χρόνια προσπαθούσε να επιπλεύσει με ένα υπερτιμημένο νόμισμα. Το 2002 ήρθε η υποτίμηση και από τότε η χώρα έχει να επιδείξει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η υποτίμηση μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Συμφωνώ ωστόσο ότι το σενάριο αυτό δεν είναι ευχάριστο».

ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ


Γάλλοι δημοσιογράφοι από τα σημαντικότερα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας τους βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να περιηγηθούν στους τόπους που κατά την Αρχαιότητα αποτέλεσαν σημαντικά κέντρα του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η επίσκεψη των εκπροσώπων του Τύπου οργανώθηκε από το Μουσείο του Λούβρου και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, με αφορμή την έκθεση με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο του Λούβρου από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Τους δημοσιογράφους από τις εφημερίδες «Le Monde», «Le Figaro», «Liberation», «Le Journal de Dimanche» και «Le Parisien» και τα περιοδικά «Paris Match» και «National Geographic» συνοδεύουν ο διευθυντής του γραφείου του ΕΟΤ Γαλλίας, Θεόδωρος Χαρτοματσίδης, και η διευθύντρια του Τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του μουσείου του Λούβρου, Σοφί Ντεκά.

Επίσης, στην αποστολή συμμετέχει γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο, που θα γυρίσει φιλμ διάρκειας 52 λεπτών με θέμα «Αλέξανδρος ο Μέγας». Το φιλμ, που αποτελεί συμπαραγωγή του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού «Arte», της ΕΡΤ και του Μουσείου του Λούβρου, θα προβάλει τα ευρήματα της έκθεσης και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, υπό το πρίσμα της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ αποσπάσματά του θα παρουσιάζονται και στο Λούβρο κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Η γαλλική αποστολή επισκέφθηκε ήδη το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Δίον, την Πέλλα, τους μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων και της Βεργίνας. Σήμερα οι δημοσιογράφοι θα ξεναγηθούν στην αρχαία Αμφίπολη και τα Στάγιρα και αύριο το ταξίδι τους θα ολοκληρωθεί με κρουαζιέρα γύρω από το Άγιο Όρος.

«Πριν από το ταξίδι μας στη Βόρεια Ελλάδα δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη Μακεδονία, παρά μόνο για τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήταν λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς να γνωρίσουμε τον τόπο αυτό», εξήγησε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Μουσείου του Λούβρου, Μπεατρίξ Αν Λορ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την έκθεση που οργανώθηκε σήμερα για Γάλλους και Έλληνες δημοσιογράφους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η ίδια δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον πλούτο των ευρημάτων στη Μακεδονία. «Κάθε τόπος έχει να δώσει κάτι ξεχωριστό στην Ιστορία της Μακεδονίας», πρόσθεσε.

Η έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου, που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της μουσειολογικής μελέτης, είναι η πρώτη που οργανώνεται για την αρχαία Μακεδονία στη Γαλλία. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν 668 αντικείμενα από όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία της Μακεδονίας, καθώς και περισσότερα από 300 εκθέματα από το Μουσείο του Λούβρου.

Τα εκθέματα θα χωρίζονται σε εννέα ενότητες, που θα παρουσιάζουν χρονολογικά και θεματικά την Ιστορία της Μακεδονίας, από την Μυκηναϊκή εποχή μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.

«Η έκθεση έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς δείχνει τη συνέχεια της Μακεδονίας, και συμβολική σημασία για τη σημερινή Ελλάδα. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να γίνει γνωστή στους Γάλλους η Ελλάδα του Βορρά και να δημιουργηθεί ένα κοινό που θα επισκεφθεί στη συνέχεια και τη Μακεδονία», παρατήρησε ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Κριστιάν Τιμονιέ.

«Όταν ξεκινήσαμε την οργάνωση της έκθεσης πριν από έξι χρόνια, δεν είχαμε φανταστεί ότι η Ελλάδα θα βρισκόταν σ’αυτή την οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, η έκθεση αυτή δίνει το μήνυμα ότι παρά τους αρνητικούς οικονομικούς δείκτες, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που προσπαθούν για το καλύτερο», πρόσθεσε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διεθνές συνέδριο για τη μακεδονική παραγωγή (2-4 Δεκεμβρίου), διάλεξη για τον Μέγα Αλέξανδρο και βραδιά αρχαίας ελληνικής μουσικής. Επίσης, θα εκδοθεί πολυσέλιδος κατάλογος με κείμενα 87 Ελλήνων και Γάλλων αρχαιολόγων και Ιστορικών.

Επίσης, όπως επισήμανε η αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μαρία Βοζίκη, θα οργανωθούν συναντήσεις Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών από τους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και των δομικών υλικών. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προβολής τροφίμων της Βόρειας Ελλάδας στη «Γκαλερί Λαφαγιέτ» και σε εστιατόρια του Παρισιού.

Στις δράσεις αυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης και τα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας.

ΟΛΟΙ ΚΑΤΙ ΚΛΕΒΟΥΝ


ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΣΟΒΑΡΗ ΙΔΕΑ.
ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΑΠΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΗ ΜΑΛΛΟΝ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ.
ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΥΡΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΑΥΤΟ; ΦΤΑΣΑΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ( ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΠΛΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΟΠΛΩΝ).
ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΒΑΣΙΖΟΜEΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ (TRADEMARK).ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑ.
ΑΣ ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΟΣΜΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΠΤΗ ΘΕΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ. ΑΡΑ ΛΟΓΙΚΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΤΕ ΠΑΝΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΩΣ ΜΙΣΘΩΜΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΙΣΗΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ;
ΕΔΩ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ. ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΚΛΟΠΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.
ΟΥΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ( FRANCHISE) ΣΤΟ ΝΑ ΤΑ ΕΚΘΕΤΕΤΕ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.ΑΡΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΩ ΚΑΙ ΠΩ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ,ΔΟΛΛΑΡΙΑ,ΜΕΡΚΑ,ΦΡΑΓΚΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΙ ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΟΣΜΟΥΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕ ΚΑΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑΡΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ ΔΕΒ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ.
ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΘΕΤΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ 10% ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝ ΜΟΝΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΙΣΟ Η ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ.
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ (ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ,ΓΛΩΣΣΑ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ,ΙΑΤΡΙΚΗ,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ,ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣΣ)
ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΛΕΨΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.
ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟΥΣ;
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΑΣ... ....ΧΩΡΑΣ
Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΚΑΤΙ ΚΛΕΒΟΥΝ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ





ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΡΠΑΓΕΣ

Τα γλυπτά που αρπάξανε οι Γερμανοί από τον Ναό της Αφαίας, αποτελούν μία " άγνωστη" ιστορία που για κάποιο λόγο αποφεύγουν να διηγούνται οι γνωρίζοντες αρχαιολόγοι! Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ΠΟΥ βρίσκονται σήμερα τα κλεμμένα γλυπτά και πόσοι τα έχουμε επισκεφτεί; Γιατί κανείς δεν ζητάει επισήμως την επιστροφή τους;




Η αρπαγή από τους Γερμανούς

Η ιστορία ξεκινάει το 1811, όταν ο αρχιτέκτονας Ch. R. Cockerell και ο φίλος του βαρώνος von Hallerstein, επισκέφθηκαν την Αίγινα και λεηλάτησαν το Ναό Αφαίας. Με αδιαφανείς διαδικασίες και δωροδοκία των ντόπιων προεστών, κρυφά μετέφεραν 17 αγάλματα και πολλά άλλα κομμάτια από τα αετώματα του Ναού στον Πειραιά.

Από εκεί, με τη βοήθεια του Αυστριακού Gropius, μέλους της ίδιας παρέας αρχαιοκαπήλων και " αρχιτέκτονα" της λεηλασίας των γλυπτών του Ναού του Απόλλωνα στις Βάσσες Αρκαδίας αλλά και την κάλυψη του Γάλλου προξένου Louis Fauvel (που, σύμφωνα με δημοσίευμα του " Λόγιου Ερμή"), όταν έμαθε τι γίνεται έσπευσε στην Αίγινα και έκλεψε και αυτός ότι μπόρεσε και του συνεργάτη του λόρδου Έλγιν (!!!) Giovani Lusieri, έγινε μεταφορά στα Αγγλοκρατούμενα, τότε, Επτάνησα, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την Οθωμανική Διοίκηση.

To " σπορ" της αρπαγής εθνικών θησαυρών!


Διαπιστώνεται εύκολα ότι το ίδιο κύκλωμα περιηγητών και αξιωματούχων της εποχής είχε αναγάγει σε ... επικερδές " άθλημα" την αρπαγή των πολιτιστικών εθνικών μας θησαυρών. " Ευτυχώς", επειδή οι αρχαιοκάπηλοι " περιηγητές" αλληλοϋποβλέπονταν, είχαν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους και δεσμεύτηκαν τα γλυπτά να μείνουν σε ενιαίο σύνολο, αλλιώς τώρα θα ήταν αδύνατος ο εντοπισμός τους.

Τελικά, εκτέθηκαν σε δημοπρασία, το Νοέμβρη του 1812 στη Ζάκυνθο. Προσφορές κατέθεσαν η Γαλλία, η Βαυαρία ενώ ο εκπρόσωπος της Αγγλίας θεώρησε μεγάλο το ποσό που έπρεπε να προσφέρει και προτίμησε να παραμείνει στη Μάλτα και να κάνει κρυφές συζητήσεις με τον Cockerell για ακύρωση της πώλησης. Τελικά μετά από ένα αξιοθρήνητο διπλωματικό παρασκήνιο (στην πλάτη της " Ελλαδίτσας"), το 1814 κατέληξαν στη Γερμανία (τότε Βαυαρία).

Πού βρίσκονται σήμερα τα γλυπτά της Αφαίας


Σήμερα κοσμούν ειδική αίθουσα της Γλυπτοθήκης του Μονάχου και έχουν επονομαστεί ως "ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ". Σύμφωνα με επισκέπτες, αν έλειπαν από εκεί, η Γλυπτοθήκη θα ήταν ένα επαρχιακό συνηθισμένο Μουσείο !!! Συγκινητική είναι η μαρτυρία Αιγινήτη που επισκέφθηκε την Γλυπτοθήκη του Μονάχου, εκεί κατά την είσοδο του και συγκεκριμένα στο ταμείο του ζητήθηκε να πληρώσει είσοδο για να θαυμάσει τα εκθέματα. Εκείνος με σθένος ψυχής και με πόνο καρδιάς αρνήθηκε να πληρώσει για κάτι που ήταν δικό του, για κάτι που ήταν της πατρίδας του, για κάτι που έπρεπε να είναι εκεί που γεννήθηκε στον Ναό της Αφαίας.

Δεν ξεχνάμε και δε ζητάμε αντίγραφα. Θέλουμε πίσω τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς όπου και αν βρίσκονται. Ο καιρός του ραγιαδισμού και της αποικιοκρατίας είναι περασμένος πια, για τα καλά στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ


Kατα την διάρκεια κατασκευής δρόμου μεταξύ του 1955-1960 στα νότια της Ακροπόλεως, ανακαλύφθηκε θραύσμα αγγείου που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ.καί αναπαριστά κάποιον πού κρατά τηλεσκόπιο!!

Η αρχαιολογία βέβαια δεν μπήκε στον κόπο να το μελετήσει περαιτέρω,αλλά ούτε και να βάλει κάποια περιγραφή κάτω από το εύρημα,πού βρίσκεται στο μουσείο της Ακροπόλεως(εκθ.αρ.ΝΑ.55.Αα, 4),ίσως γιατί θα ξεβόλευε κάποιες καταστάσεις.

Εμείς βέβαια διδασκόμαστε ότι το τηλεσκόπιο εφηύραν είτε ο Γαλιλαίος,είτε ο Ισ.Νεύτων τον 17ο αιώνα.Μα όταν έχουμε ανεπτυγμένη αστρονομία, τουλάχιστον πριν από 3-4000 χιλιάδες χρόνια πριν,λογικό είναι να υπήρχαν και τα κατάλληλα όργανα, για να παρατηρούν τον ουρανό.

Και για την ιστορία,έχουμε χρήση οργάνων και φακών,και διόπτρας απο τον Πυθέα που βεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Πυθέας είχε εντοπίσει ότι ο Βόρειος ουράνιος Πόλος και ο Πολικός Αστέρας δεν συμπίπτουν. Έχουμε την διόπτρα του Ιππάρχου που χρησιμοποίησε για εκτίμηση της διαμέτρου του Ήλιου και της Σελήνης.

Ακόμα ο Ίππαρχος υπολόγισε την απόσταση και το πραγματικό μέγεθος των δύο αυτών
αστέρων. Επίσης η διόπτρα του Ήρωνος, που χρησίμευε για διάφορες γεωδαιτικές και αστρονομικές μετρήσεις.

Ακόμη η διόπτρα του Αρχιμήδη που τοποθετήθηκε στην κορυφή του φάρου της
Αλεξάνδρειας, και τέλος η διόπτρα του Δικαιάρχου.

ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΑΣ


Να δοθεί η εκμετάλλευση των ελληνικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάδας σε γερμανικές εταιρείες πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να περιοριστεί το ελληνικό χρέος.

"Η ετήσια ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας. Θα μπορούσε λοιπόν η Ελλάδα να εξάγει την ηλιακή ενέργεια σε εμάς" ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα Die Welt.

Επισημαίνει ακόμα ότι η εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από γερμανικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος.

"Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα πετύχει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών της, κάτι το οποίο είναι επιθυμητό", συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι προτάσεις του δεν έχουν "εθελοντικό χαρακτήρα", αλλά αποτελούν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο νέο δάνειο που πρόκειται να συμφωνηθεί για την Ελλάδα.

"Χωρίς αυτές τις προοπτικές είναι δύσκολο να πειστεί ο Γερμανός φορολογούμενος για τη συμμετοχή της Γερμανίας σε ένα νέο πρόγραμμα με υψηλούς κινδύνους", υπογράμμισε.

ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ! "Υπό ελληνική κατοχή το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι" υποστηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα του Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, που έχει προκύψει από συγχώνευση των παλαιών Κομμάτων της Τσιλέρ και του Γιλμάζ!
Μάλιστα τα στελέχη του Κόμματος Ümit Yalım και Bünyamin Altunelli οργάνωσαν στην Κωσνταντινούπολη συνέντευξη τύπου, όπου πρόβαλαν χάρτες με τουρκικά τα ελληνικά νησιά, αλλά και φωτογραφίες που δείχνουν εκκλησίες, φυλάκια και ελληνικές σημαίες στο Αγαθονήσι και αποτελούν κατά τους Τούρκους "ντοκουμέντα της κατάληψης των νησιών από τους Έλληνες"!



Οι Τούρκοι του DP, ισχυρίζονται εν όψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου 2011, ότι τα νησιά τα κατέλαβαν οι Έλληνες το 2004, επί εποχής δηλαδή Ερντογάν, ώστε και να πλήξουν τον Ερντογάν και τον Ισλαμισμό, αλλά και να εδραιώσουν τους άμεσους στόχους του βαθύτερου Κεμαλικού Κράτους, το οποίο υποστηρίζουν!
Ίδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός, πως οι προκλητικές και παράλογες αυτές διακηρύξεις των Τούρκων έτυχαν ευρείας κάλυψης και προβολής από τη Χουριέτ, η οποία πορωταγωνίστησε στο παρελθόν στην πρόκληση των Υμίων, αλλά και από το CNN Turk!
Ακόμη σοβαρότερα γίνονται τα πράγματα, εάν μετρηθούν οι άπειρες χαμηλές πτήσεις των Τούρκων Στρατηγών πάνω από το Αγαθονήσι και οι προσπάθειες παρεμπόδισης ελικοπτέρων και σκαφών της φρουράς μας στο Φαρμακονήσι! Που σημαίνει πως μόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις Ζεϊμπέκ...

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More