«Η ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι πληθυσμιακά μεγάλη δύναμη. Δεν είναι στρατιωτική και δυστυχώς τώρα πλέον δεν είναι και οικονομική. Η Ελλάδα είναι όμως μια πολιτιστική υπερδύναμη. Και αυτό δεν το εκμεταλλεύεται διαχρονικά η ελληνική πολιτεία. Μέσω αυτής η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια “ήπια ισχύ” για να τη μετουσιώσει στη συνέχεια σε μια αποτελεσματική πολιτική.
Με τον τρόπο αυτό θα απαντήσουμε στη θεωρία του δόγματος του “στρατηγικού βάθους” του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, στην οποία κυριαρχούν δύο στοιχεία: η Ιστορία και ο πολιτισμός. Οι Οθωμανοί διαχρονικά περισσότερο κατανάλωσαν παρά παρήγαγαν πολιτισμό. Και τώρα προσπαθούν από τη μια να αναδείξουν τα ανύπαρκτα δικά τους επιτεύγματα και από την άλλη όπου μπορούν να εξαλείφουν τις δικές τους σκοτεινές πτυχές».
Δεν πρόκειται για ανάλυση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών αλλά για τη χθεσινή διάλεξη – ποταμό του Σάββα Καλεντερίδη, αντισυνταγματάρχη ε.α. -«συνδέσμου», κατά το παρελθόν, της ΕΥΠ και του Αμπντουλάχ Οτσαλάν -, στην κατάμεστη αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», όπου με τις εκδόσεις Ινφογνώμων παρουσίασε ένα οδοιπορικό στις «Αλησμόνητες πατρίδες», με θέμα «Η Ελλάδα ως πολιτισμική υπερδύναμη. Η Ιστορία και ο πολιτισμός ως εργαλεία άσκησης πολιτικής και διπλωματίας».
Ο κ. Καλεντερίδης παρουσίασε μια πολύτιμη συλλογή περισσότερων από 200 διαφανειών από τις ελληνικές περιοχές και μνημεία περιοχών της Μικράς Ασίας, που τράβηξε στα ατέλειωτα οδοιπορικά του. Αποδείξεις και ατράνταχτα στοιχεία που το καθένα αποδείκνυε όλο και περισσότερο τη διαχρονική ελληνικότητα των περιοχών αυτών σε πείσμα του χρόνου και σε πείσμα των ποικίλων κατακτητών τους.
Έπειτα μίλησε και ήταν πραγματικός ποταμός. Για το πολύτιμο έργο ζωής με τους 12 ταξιδιωτικούς χάρτες και τα μνημεία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου, και τις άλλες εκδόσεις του εκδοτικού του οίκου, που «τυγχάνουν της επιμελούς, διαχρονικής και διακομματικής από όλους τους υπουργούς Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων αγνοήσεως». Χθες όμως το Δ.Σ. του ιστορικού συλλόγου «Παρνασσός» τον τίμησε με την ανώτατη διάκριση του για το εθνικό του έργο, τον «Χρυσό Ηνίοχο».