ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΜΟΝΟ VADRASKA ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η διαφορά του ονόματος πρέπει να επιλυθεί από την πΓΔΜ και την Ελλάδα από κοινού και να μην προσμένουν οποιαδήποτε βοήθεια από αυτήν». Αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο έλαβε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ από τις επαφές που είχε με τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της Ουάσιγκτον.

Σε ξεχωριστές, 40λεπτες, συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων με τον Μπάιντεν και την Κλίντον, τονίστηκε από την... αμερικανική πλευρά ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, εφ’ όσον υπάρχει η ανάλογη θέληση Σκοπίων και Αθήνας.

Χωρίς, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο Γκρούεφσκι τόνισε ότι η Ουάσιγκτον έκανε σαφές ότι η λύση θα προέλθει από την βούληση του ιδίου και του Παπανδρέου.

«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην λύση της ονομασίας», είπε ο Γκρούεφσκι.

Εκτός όμως από το όνομα, στις συζητήσεις αναφέρθηκαν και άλλα θέματα, όπως η κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση – αν και μέχρι χθες η κυβερνητική αντιπροσωπεία απέφυγε να δηλώσει ότι εξετάστηκε λεπτομερώς η εσωτερική κατάσταση της χώρας.

Στα ανοικτά σοβαρά θέματα, όπως είναι η πολιτική κρίση και οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων, ο Γκρούεφσκι απέφυγε να απαντήσει αν τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών, δηλώνοντας γενικόλογα ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα.

Ωστόσο, ούτε ο Μπάιντεν, ούτε η Κλίντον δεν προέβησαν σε επίσημες δηλώσεις, αν και εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, που είναι πρωθυπουργός ο Γκρούεφσκι, είναι η πρώτη φορά που έγινε δεκτός από κορυφαίους πολιτικούς της Ουάσιγκτον, δηλώνει χαρακτηριστικά το σκοπιανό δημοσίευμα.
Είχε την ευκαιρία ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, από τις συναντήσεις ‘υψηλού επιπέδου’ που είχε να ακούσει απ’ ευθείας τις θέσεις της μεγάλης συμμάχου σε βασικά θέματα των Σκοπίων, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την Ουάσιγκτον.

Έτσι, κυρίαρχο ήταν το ενδιαφέρον για την προώθηση της επίλυσης της ονομασίας, όχι τόσο, για το ευρωατλαντικό μέλλον της πΓΔΜ, όσο για τον ευρύτερο σχεδιασμό σταθεροποίησης της περιοχής.
Κατέστη, επίσης, σαφές ότι η επίλυση της ονομασίας επαφίεται, αποκλειστικά, στη βούληση των Σκοπίων και της Αθήνας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More