Σχεδόν 90 χρόνια μετά τον ξεριζωμό των προγόνων τους από τον Πόντο, οι απόγονοί τους, κάτοικοι της κοινότητας Κομνηνά Πτολεμαΐδας, συνεχίζουν να διατηρούν στο ακέραιο τις... μουσικές και τους χορούς που κληρονόμησαν από τις οικογένειές τους. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των πρακτικών του συμποσιασμού των Πόντιων προσφύγων στην περιοχή της Μακεδονίας, την οποία διεξήγαγε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλική Τυροβολά.
«Στις μουσικές και τα τραγούδια τους, οι Πόντιοι, ακόμα και οι νεότερες γενικές, διατηρούν ακόμα και σήμερα τις ίδιες παραδοσιακές φόρμες που κληρονόμησαν από τους κατοίκους τους», εξηγεί η ερευνήτρια. Η ίδια αποδίδει το φαινόμενο της περιορισμένης αλλοίωσης των παραδόσεων στη συχνή ύπαρξη αυθόρμητων εκδηλώσεων συμποσιασμού. «Οι κάτοικοι στα Κομνηνά, ακόμα και οι νεότεροι, δεν χρησιμοποιούν τους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια μόνο στις προκαθορισμένες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο πολιτιστικός τους σύλλογος. Θεωρούν τις πρακτικές αυτές του συμποσιασμού ως αναπόσπαστο τοιχείο της καθημερινότητάς τους». Όπως συμπεραίνει η ίδια, «η σημασία των κοινών αναμνήσεων είναι εξαιρετικά σημαντική. Η μνήμη και η προφορική παράδοση λειτουργούν για τους απόγονους των προσφύγων ως μέσο της πολιτισμικής τους επιβίωσης και ταυτότητας».
Η κοινότητα Κομνηνά Πτολεμαΐδας αριθμεί περίπου 40.000 κατοίκους, εκ των οποίων 65% Πόντιοι, προερχόμενοι κυρίως από τις περιοχές της Ορντού, της Κερασούντας, της Τραπεζούντας και του Καρς.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου