ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΧΩΣ ΙΣΤΟΡΙΑ


Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έσπευσε να θριαμβολογήσει για την έλλειψη κενών και προβλημάτων, ασκώντας -για μια ακόμη φορά- επικοινωνιακή πολιτική εντυπώσεων.
Σε διάστημα λιγότερο του μηνός, ξεκίνησαν οι καταλήψεις στα σχολεία, τα κενά καθημερινά εμφανίζονται αυξανόμενα, ενώ τα τμήματα με υπεράριθμους μαθητές πλησιάζουν σήμερα τα 700, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.
Παράλληλα, πρώτο δείγμα αλλαγής στο χώρο της εκπαίδευσης αποτελεί το θλιβερό φαινόμενο της κατάργησης της νεώτερης Eλληνικής ιστορίας από το Λύκειο, το οποίο από υποχρεωτικό έγινε μάθημα επιλογής, καθώς και ο δήθεν “ευρωπαϊκός προσανατολισμός” του μαθήματος! Δεν είναι τυχαία και η αφαίρεση της λέξεως “ΕΘΝΙΚΗ” από τον τίτλο του Υπουργείου Παιδείας…
Η εικόνα των σχολείων, σήμερα, αποκαλύπτει ότι, ούτε “ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ” υφίσταται, ούτε η διακήρυξη “πρώτα ο μαθητής” έγινε πραγματικότητα.
Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία ασκείται με εντυπωσιακούς τίτλους-εξαγγελίες, κενούς περιεχομένου και με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Απαιτείται υπευθυνότητα και συνέπεια.
Καλούμε την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να καλύψει άμεσα κενά και λειτουργικές ανάγκες στα σχολεία της Επικράτειας και να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την βάναυση προσβολή εις βάρος της ιστορίας μας»




Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΞΑΝΑΕΡΧΕΤΑΙ


«Ρολά» στα μαγαζιά για την απαγόρευση του καπνίσματος
Σε ένα πάρτυ που θα κρατήσει πολλές ώρες, όπως υπόσχονται, καλούν σήμερα τους πολίτες οι ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων της Αθήνας...
οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καθολική απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους.

Όπως σημειώνουν...
σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ισπανία, το Βέλγιο και η Γερμανία, το κάπνισμα επιτρέπεται όταν η προσέλευση σε ένα δημόσιο χώρο είναι προαιρετική. Γιατί να μη γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα; Διερωτώνται.

Το «ραντεβού» έχει δοθεί για τις 17:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ως ένδειξη διαμαρτυρίας.



ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ


«Όταν η Ελλάς γίνει το 10ο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος ορυκτός της πλούτος θα εφοδιάσει την κοινή αγορά με μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς πολλά προϊόντα».

Financial Times, Απρίλιος 1978.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 118 ορυχεία υπάρχουν διάσπαρτα σε 38 ελληνικά νησιά του Αιγαίου! Και λειτουργούν εδώ και 20.000 χρόνια! Απ' αυτά τα σπλάγχνα ο Αιγαιακός άνθρωπος έκτισε τα σπίτια του, έπλασε τα αγάλματά του, έφτιαξε τα όπλα του, τα εργαλεία του.

Η πρώτη σκαψιά έγινε - απ' ό,τι φαίνεται - στον λόφο Τζίνες της Θάσου, όπου ευρέθησαν τα αρχαιότερα ορυχεία ώχρας στον κόσμο. Δηλαδή ένα από τα αρχαιότερα ορυχεία του κόσμου - εάν όχι το αρχαιότερο! Ο άνθρωπος έσκαβε και έπαιρνε την ώχρα της Θάσου από το 18-20.000 π.Χ. Η ανακάλυψη έγινε από την ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Μουσείο Μεταλλευμάτων του Μπόχουμ της Γερμανίας, τον Σεπτέμβριο του 1995, υπό την αρχαιολόγο Χάιδω Χρυσανθάκη-Κουκούλη. Εντός αυτού του ορυχείου ανακαλύφθηκαν στοές, αλλά και εργαλεία από κέρατα ελαφιών και από πέτρες, εκείνης της εποχής. (Η Θάσος από την αρχαιότητα - τουλάχιστον από το 3.000 π.Χ. - διέθετε και μεταλλεία χαλκού και σιδήρου, ενώ στους ιστορικούς χρόνους διέθετε και μεταλλεία χρυσού!).

Η ώχρα είναι ένα κόκκινο ή κίτρινο μικρής καθαρότητος σιδηρομετάλλευμα. Αλλά τι την έκαναν την ώχρα οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Εποχής; Οι κατοπινοί ξέρουμε: Την είχαν για χρωστική ουσία. Έφτιαχναν μ' αυτήν τις «σκιές» στα ζωγραφικά έργα τέχνης τους (Πλίνιος). Με την κίτρινη και την κόκκινη ώχρα - την λεγόμενη μίλτο, που την βρίσκουμε ακόμη και στις μυκηναϊκές πινακίδες! - εκτός από χρωστική, την χρησιμοποιούσαν και στα φάρμακα και όταν έδεναν ξύλινα σκαριά, διότι είχαν ιδεί πως στην ναυπηγική τους εξασφάλιζε αδιαβροχοποίηση. Την καλύτερη μίλτο έδινε η Κέα (Θεόφραστος). Η πόλις των Αθηνών είχε το μονοπώλιο της ώχρας της Κέας. Εάν οι Κείοι αθετούσαν τους όρους της συμφωνίας με τους Αθηναίους, οι τελευταίοι είχαν σκληρές κυρώσεις για τους Κυκλαδίτες.

Αντιστοίχως, από θηραϊκή γη (προϊόν των γνωστών ηφαιστειακών εκρήξεων της νήσου Θήρας) κατά την αρχαιότητα κατασκευάζονταν προκυμαίες και κυματοθραύστες, και γι' αυτό εν συνεχεία με το ίδιο προϊόν κατασκευάσθηκαν τα τοιχώματα στις διώρυγες της Κορίνθου, αλλά και του Σουέζ! Το θείο χρησιμοποιείτο από την αρχαιότητα ακόμη για απολυμαντικούς σκοπούς. Για την καλύτερη απόδοση των χωραφιών του ο Λαέρτης στην Ιθάκη χρησιμοποιούσε απολυμαντικό θειάφι. Από τότε η γνώση, διατηρήθηκε έως σήμερα, και πωλείται θειόχωμα για καλύτερη απόδοση των χωραφιών. Η γνώση του πατρός χρησίμευσε και στον υιό. Γι' αυτό όταν ο Οδυσσεύς φόνευσε τους μνηστήρες, διέταξε να ραντίσουν με θειάφι τον χώρο, που είχε μολυνθεί με τα αίματα των νεκρών!... Στον Μεσαίωνα θειάφι χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή πυρίτιδας. Αλλά και ως εντομοκτόνο. Σήμερα το χρησιμοποιούν στην πολεμική βιομηχανία και την παραγωγή ελαστικών.

Απ' τα κέρδη των ορυχείων έπαιρναν μερίδιο και οι θεοί, δηλ. οι ιερείς τους. Όταν λ.χ. η Σέριφος, δεν προσέφερε το 10% των εσόδων των μεταλλείων της στον θεό Απόλλωνα, εκείνος. καταβύθισε τα μεταλλεία του νησιού - νυν γνωστά ως Μεταλλεία τ' Αγίου Σώστη. Ακόμη και σήμερα ευρίσκονται υπό την επιφάνεια της θαλάσσης! Κι είναι απ' τα λίγα υποβρύχια ορυχεία του κόσμου.

Η πόλις των Αθηνών χρωστά την δύναμή της στα μεταλλεία του Λαυρίου. Το κράτος των Μακεδόνων στα ορυχεία της Σκαπτής Ύλης του Παγγαίου.

Όλος αυτός ο κρυμμένος αιγαιακός πλούτος προσέλκυσε πολλούς ξένους επενδυτές και επιστήμονες στην χώρα μας. Ιδίως τον 19ο και τον 20ό αι. οτυχεία λειτουργούσαν σε 29 ακόμη νησιά! Από την δεκαετία του 1830 θεσπίσθηκε ειδική νομοθεσία για εκμετάλλευση των ορυχείων από το Δημόσιο. Το 1861 ψηφίσθηκε «μεταλλευτική νομοθεσία» για τις παραχωρήσεις τους σε ιδιώτες. Η περίοδος 1870-1907 καλείται η «χρυσή εποχή των ελληνικών μεταλλείων». Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως τότε διπλασιάσθηκε ο πληθυσμός της Σερίφου! Αυξήθηκαν όμως και τα εργατικά ατυχήματα, που προκάλεσαν την τεράστια απεργία των εργατών το 1916, χαρακτηρίσθείσα «το πρώτο ελληνικό σοβιέτ».

Σήμερα ξέρουμε πως στα έγκατα της γης της Βορείου Ελλάδος ευρίσκεται λανθάνιο, νεοδύμιο, γαδολίνιο, τέρβιο, κ.ά. ορυκτά. Η πρώτη επίσημη απόπειρα εντοπισμού ουρανίου στο ελληνικό υπέδαφος έγινε στις αρχές του 1950. Σήμερα στην Θράκη είναι γνωστό πως έχει εντοπισθεί ουράνιο - ήδη από την δεκαετία του 1990. Η αξία του ελληνικού ουρανίου ανέρχεται σήμερα σε περίπου 125.000.000 δολλάρια. Περίπου 10.000 τ. ουρανίου υπάρχουν στους νομούς Δράμας, Καβάλλας, Σερρών, Χαλκιδικής (σημ. ένα γραμμάριό του αξίζει 20.000 δολλάρια). Στους ορεινούς όγκους των ν. Θεσσαλονίκης και Κιλκίς και σε μια στενή ζώνη - που εκτείνεται ασυνεχώς σε μήκος άνω των 100 χλμ. - από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας έως την Σιδηρώ (όνομα και πράμα) του ν. Έβρου, υπάρχουν έως και διαμάντια - εμφανίζονται ως εγκλείσματα σε διάφορα ορυκτά, όπως το ζιρκόνιο, ο γρανάτης και ο βιοτίτης, σε μεγέθη που κυμαίνονται από 2-150 χιλιοστά του χιλιοστού. Το 1999 κοντά στα χωριά Γαλαρινός, Λιβάδι και Μαραθούσα Χαλκιδικής (20-40 χλμ. ΝΑ. της Θεσσαλονίκης), ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά διαμάντια σε πετρώματα του φλοιού. Για τον χρυσό, ούτε λόγος. Για το πετρέλαιο, που δεν χρειάζεται εξόρυξη, αλλά. αναδύεται μόνο του στην Ζουράφα και στον Άγ. Ευστράτιο, ούτε λόγος.

Κι έπειτα καθόμαστε και ακούμε ψέματα από πολιτικούς πως η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει, θα πτωχεύσει, θα πεθάνει. Ανίκανοι να σηκώσουν τα μανίκια και να εργασθούν πάνω σε αυτήν την πλούσια γη, ανάξιοι της θέσεώς τους, λιγότεροι της ιστορίας, θα μείνουν στα κιτάπια των επομένων ως οι καημένοι των σύγχρονων ελληνικών καιρών. Ψεύτες, αγύρτες και διαπλεκόμενοι «όλοι μαζί αντάμα» πώς συνέπεσαν στον ίδιο καιρό;.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ.......ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ


Η αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία αποτελεί διαχρονικά πηγή έμπνευσης...
για όλες τις μορφές τέχνης. Κινηματογραφικές ταινίες, βιβλία και πίνακες ζωγραφικής αναφέρονται σε ήρωες της πλούσιας ιστορίας μας. Πέρα από τις τέχνες σημαντική είναι η επιρροή και στο ποδόσφαιρο. Πολλές ευρωπαϊκές ομάδες έχουν δανειστεί ελληνικά ονόματα με πιο ξακουστή περίπτωση τον σπουδαία Ajax της Ολλανδίας. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες «ελληνικές» ομάδες ακόμα και σε πρωταθλήματα όπως του Σαν Μαρίνο και της Μάλτας. Το sportnooz παρουσιάζει σε ένα αναλυτικό αφιέρωμα τις ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου που έχουν ελληνικά ονόματα....

Ajax Ολλανδία

Ο Ajax σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο ξακουστές ομάδες παγκοσμίως. Το 1900 στο Άμστερνταμ οι Fkloris Stempel, Carel Reeser, Johan Dade, αποφάσισαν να ιδρύσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα και της έδωσαν το όνομα του ομηρικού ήρωα και γιο του βασιλιά της Σαλαμίνας, Τελάμωνα, Αίαντα. Φυσικά ο Έλληνας ήρωας έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν την ελληνική ιστορία, από τις σπουδαίες επιτυχίες του ολλανδικού συλλόγου τον 20ο αιώνα.
Sparta Rotterdam Ολλανδία

Η Ολλανδία φαίνεται πως έχει μεγάλη αδυναμία στο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αφού συνολικά τέσσερις ομάδες έχουν ελληνικά ονόματα. Στο Ρότερνταμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρα, ιδρύθηκε το 1888 η Sparta από την ελληνική πόλη της Λακωνίας. Η Sparta ιδρύθηκε πολύ πριν την ξακουστή Feyenoord και την τρίτη ομάδα της πόλης την Excelsior.
Heracles Almelo Ολλανδία

Ο πιο διάσημος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας δάνεισε το όνομα του στην ομάδα του Almelo. Το 1903 ιδρύθηκε η τοπική ομάδα με το όνομα Heracles από τον ημίθεο γιο του Δία.
Achilles ΄29 Ολλανδία

Τέταρτη Ολλανδική ομάδα με ελληνικό όνομα. Στο Groesbeek το 1929 ιδρύθηκε η Achilles αλλά φαίνεται πως δεν έχει τις δυνάμεις του μεγάλου ήρωα της Ιλιάδας του Ομήρου. Μπορεί ο Αχιλλέας να προστάτευε μόνο τη φτέρνα του αλλά ο ολλανδικός σύλλογος φαίνεται πως έχει πολλά περισσότερα τρωτά σημεία αφού δεν έχει καταφέρει ποτέ να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο.
Sparta Praha Τσεχία

Η πιο σπουδαία ομάδα της Τσεχίας, που είναι γνωστή στη χώρα μας από τις ευρωπαϊκές μάχες με ελληνικές ομάδες, έχει δανειστεί το όνομα της από την αρχαία Σπάρτη. Ιδρύθηκε το 1893 από τους αδελφούς Vaclav, Bohumil και Rudolf Rudl και σύντομα έγινε η πιο ξακουστή ομάδα της Τσεχοσλοβακίας και μετέπειτα Τσεχίας.
Hellas Verona Ιταλία

Αν κάποια ομάδα μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει το πιο ελληνικό όνομα είναι αυτή της Βερόνα. Το 1903 στην πόλη στην οποία διαδραματίζεται το πιο γνωστό έργο του Σέξπιρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, ιδρύθηκε η ομάδα Hellas, πολύ νωρίτερα από την συμπολίτισσα Chievo. Ο σύλλογος ιδρύθηκε από μαθητές γυμνασίου μετά από αίτημα καθηγητή τους που ήταν λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Hercules Ισπανία

Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά το σπουδαίο διπλό μέσα στο Καμπ Νου επί της Μπαρτσελόνα. Ο «Ηρακλής» της Ισπανίας ιδρύθηκε το 1922 στο Αλικάντε και ως σύγχρονος ήρωας πραγματοποίησε τον πρώτο μεγάλο άθλο στην Βαρκελώνη.
Hermes Σκοτία

Φαντάζεστε το φτεροπόδαρο θεό Ερμή με κιλτ; Στο Αμπερντίν της Σκοτίας ιδρύθηκε το 1968 ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Hermes ο οποίος απαρτίζεται αποκλειστικά από αθλητές μικρής ηλικίας.
Trojans Βόρεια Ιρλανδία

Σε μια πολυτάραχη χώρα που είναι χωρισμένη στα δύο, γεννήθηκε το 1938 ο αθλητικός σύλλογος Trojans. O Edmund Carton εμπνεύστηκε από τους κατοίκους της μυθικής Τροίας και ίδρυσε την ομάδα στο Ντέρι.
Blackburn Olympic Αγγλία

Ξεχωριστή κατηγορία ομάδων είναι οι «Ολυμπιακές». Το 1878 στο Λάνκασαϊρ ιδρύθηκε η Blackburn Olympic. Η ομάδα είναι ιστορική στο νησί κυρίως για δύο λόγους. Η Blackburn Olympic είναι η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε στην βόρεια Αγγλία και η πρώτη ομάδα εργατών που κατέκτησε το FA Cup.
Achilles Αγγλία

Το νησί έχει και δεύτερη ομάδα με όνομα ελληνικό. Ο ήρωας Αχιλλέας κατοικεί και στο Ιπσουιτς εκτός από την Ολλανδία. Ο σύλλογος Achilles ιδρύθηκε το 1937.
Urania Geneve Sport Ελβετία

Στη Γενεύη το 1896 ιδρύθηκε ο σύλλογος Urania από την Μούσα της Αστρονομίας σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Το 1922 συγχωνεύτηκε με την Geneve με αποτέλεσμα να ιδρυθεί ο νέος σύλλογος Urania Geneve Sport.
S.S. Cosmos Σαν Μαρίνο

Η χάρη μας έφτασε και στο μικρό κρατίδιο του Σαν Μαρίνο. Ο σύλλογος S.S. Cosmos ιδρύθηκε το 1979 και έμπνευση αποτελούσε η γνωστή ομώνυμη ομάδα της Νέας Υόρκης. Ωστόσο η λέξη είναι καθαρά ελληνική.
Olympique de Marseille Γαλλία

Δύο από τις πιο σπουδαίες ομάδες της Γαλλίας πήραν το όνομα τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην όμορφη Μασσαλία το 1899 ιδρύθηκε η Olympique de Marseille που γνώρισε στιγμές μεγάλης δόξας το χρόνια που ακολούθησαν.
Olympique Lyonnais Γαλλία

«Ολυμπιακή» και η Λιόν. Η κορυφαία γαλλική ομάδα του νέου μιλένιουμ ιδρύθηκε το 1950 από τον Dr. Albert Trillat και άλλους που προέρχονταν από τη Racing Club de Lyon και το πλήρες όνομα της είναι Olympique Lyonnais.
Olimpija Ljubljanaβ Σλοβενία

Η αρχαία Ολυμπία στην Σλοβενία. Η γνωστή σε όλους μας από το μπάσκετ, Olimpija Ljubljana, έχει και ποδοσφαιρικό τμήμα που ιδρύθηκε το 1962 από τον σύλλογο Ilirija.
Hamrun Spartans Μάλτα

Σπαρτιάτες και στην Μάλτα. Στο νησί των ιπποτών ιδρύθηκε το 1907 ο σύλλογος Hamrun Spartans από την ομώνυμη πόλη και τους κατοίκους της αρχαίας Σπάρτης.





ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Η ΧΑΡΑ ΜΑΣ


ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ Η ΧΑΡΑ ΜΑΣ Για όσα συκοφαντικά και ψευδή είπε στην εκπομπή «αθέατος κόσμος» που ήταν διαστρεβλωτικά της εικόνας της και δεν απέδιδαν κατ’ ελάχιστον την πραγματικότητα.Μάρτυρας προτείνεται να κληθεί να καταθέσει και ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλας. Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή αξιώνοντας ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, κατέθεσε κατά του δημάρχου Ορφέα Βαγγέλη Πουλιλιού, η γνωστή ως δασκάλα του Μεγάλου .............Δερείου, που υπηρετεί τώρα στην Θεσσαλονίκη, η Χαρά Νικοπούλου.Υπενθυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν από τον ίδιο τον δήμαρχο Ορφέα Έβρου Βαγγέλη Πουλιλιό που θέλησε να κάνει παρέμβαση στο Άλτερ κατά την μετάδοση της σχετικής εκπομπής «αθέατος κόσμος» που ήταν αφιερωμένη στην Χαρά Νικοπούλου.

Υπενθυμίζουμε τα στοιχεία της εκπομπής, όπως ταξίδεψαν σε πολλές ιστοσελίδες «Στην εκπομπή μίλησε ο σύζυγος της Χαράς Νικοπούλου που δήλωσε ότι αν και ξεκίνησαν με όνειρα να μείνουν για πάντα στο Δέρειο, αναγκάστηκαν να φύγουν. Μίλησε για το καθεστώς τρομοκρατίας που βίωσαν, για τα μαύρα κονδύλια που πέφτουν στην περιοχή (προφανώς από το τουρκικό προξενείο), μίλησε για τις απειλές στους Πομάκους που δεν δέχονται να ταυτιστούν με την τουρκική πολιτική.Προβλήθηκε βίντεο που ο δήμαρχος Ορφέα κ. Πουλιλιός είχε κάνει έξωση στην Χαρά Νικοπούλου από τη μικρή ξύλινη μονοκατοικία, που της παραχωρήθηκε ως «σπίτι του δασκάλου», καθώς επίσης και βίντεο που ο κ. Ελευθεριάδης έδειχνε ιδιόχειρο σημείωμα του Δημάρχου που ζητούσε χάρη από τη Χαρά Νικοπούλου (ο πατέρας της ήταν πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου). Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Ελευθεριάδη, η μη προώθηση της "χάρης" έφερε το μένος του Δημάρχου. Στο βίντεο ο Δήμαρχος έλεγε ότι την επόμενη ημέρα θα έκανε μήνυση στον κ. Ελευθεριάδη, όμως όπως αποδείχθηκε στην εκπομπή ουδέποτε έκανε τέτοια μήνυση. Ο Δήμαρχος Ορφέα κ. Πουλιλιός στην προσπάθειά του να κατηγορήσει την δασκάλα δήλωσε ότι η κ. Νικοπούλου έκανε μήνυση στους μαθητές και στους γονείς τους και ζητούσε 30.000 ευρώ από τον κάθε μαθητή!
Για να επέμβει σε λίγο η δασκάλα και να διαψεύσει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο λέγοντας: «Οι μόνες αγωγές που έκανα ήταν εις βάρος του μουσουλμάνου που μου έσπασε το χέρι και εναντίον τουρκικών εφημερίδων της Θράκης που με συκοφαντούσαν συντονισμένα ένα χρόνο αργότερα»
Ο κ. Πουλιλιός έλεγε ότι θα στείλει με φαξ την αγωγή στο κανάλι, κάτι που επαναλάμβανε διαρκώς, αλλά σε λίγο επανεμφανίστηκε για να αλλάξει τα ίδια του τα λεγόμενα και να πει ότι εννοούσε ότι η Χαρά Νικοπούλου μήνυσε τον μουσουλμάνο που χειροδίκησε σε αυτήν, τη γυναίκα και τα παιδιά του!»
Το νεώτερο είναι ότι όλα αυτά και άλλα που λέχθηκαν για τα αν έμενε σε παλάτι, βίλα ή ξυλόσπιτο, η δασκάλα του Δερείου δεν θα μείνουν αναπάντητα αλλά θα κληθεί ο κ. Πουλιλιός που είχε ξεκινήσει μια προσωπική κι ακατανόητη επίθεση κατά της κ. Νικοπούλου να λογοδοτήσει. Βέβαια η κ. Νικοπούλου δεν είναι πια στον Έβρο αλλά μετατέθηκε στην Θεσσαλονίκη, αφού της έκαναν τον βίο αβίωτο, εξαναγκάζοντάς την ουσιαστικά να ζητήσει την μετακίνηση.
Ως μάρτυρας στην συγκεκριμένη υπόθεση θα κληθεί και ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας που επισκέφθηκε στο Δέρειο, την κ. Νικοπούλου και κατέγραψε την ζωή της στο ξυλόσπιτο του δασαρχείου, αλλά και την αγάπη με την οποία την περιέβαλαν οι κάτοικοι και τα παιδιά των Πομάκων της περιοχής.

ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ


Στα παλαιότερα των σανδαλίων του, μας έχει γράψει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, και οι συν αυτώ-

«Οι σκοπιανές αρχές μένουν αμετάβλητες στη δυνατότητα παράλληλων διαπραγματεύσεων», αναφέρει το σκοπιανό κανάλι 'Σίτελ'.

«Με την υποστήριξη φίλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αναμένεται να ραγίσει το μέτωπο της Ελλάδας και να επιτρέψει την πΓΔΜ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει χαρακτηριστικά η Σίτελ.

Έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μελβούντ Τσαβούσογλου, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, επανέλαβε ότι προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα, ώστε να αρχίσει η πΓΔΜ ‘παράλληλες διαπραγματεύσεις’ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιδέα αυτή υποστηρίχθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο της Κοινοβουλευτική Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημειώνει το κανάλι, ‘μετά το μοντέλο επίλυσης της διαφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Κύπρου και της διαφωνίας μεταξύ Σλοβενίας-Κροατίας’ ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση'.

«Αυτό μπορεί να συμβεί και με την υποψηφιότητα της πΓΔΜ. Θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε ότι η ονομασία θα επιλυθεί σε ευθέτω χρόνο. Όσο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν νομίζω ότι έχουμε χρόνο για χάσιμο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, επιδιώκοντας να υπερπηδήσει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές, δηλώνει ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση απόψεων για το ζήτημα της ονομασίας.

«Οι κόκκινες γραμμές δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα στη διαφορά μας. Η Ελλάδα δημιουργεί μια κακή ατμόσφαιρα και περιορίζει τις δυνατότητες για εξεύρεση λύσης. Είναι αλήθεια ότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα», είπε ο Γκρουέφσκι.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε ότι η εξάμηνη προεδρία της χώρας του πέρασε ένα επιτυχές τέστ και αξίζει της ένταξης της, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η πΓΔΜ ασκεί επί εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Ο Γκρουέφσκι, όπως σημειώνεται ασχολίαστα, στο σκοπιανό δημοσίευμα ‘συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζαν Πολ Κόστα καθώς και με τον Επίτροπο Τόμας Χάμεμπεργκ.

( που πιθανώς να ενημέρωσαν προσωπικά, τον σκοπιανο πρωθυπουργό, για το ρεκόρ προσφυγών των Σκοπιανών στο πιο πάνω αναφερόμενο (ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ)

ΤΟ ΛΟΜΠΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ........ΔΕΙΧΝΕΙ


Την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο, ανεξαρτήτως της εκκρεμότητας σχετικά με την ονομασία, ζήτησαν δεκαεννέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επιστολή τους προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς. Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα κατατέθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ εκ μέρους του γερουσιαστή Πάτρικ Λέχι ψήφισμα, στο οποίο εκφράζεται ευγνωμοσύνη προς το λαό και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τη συνεργασία, την αφοσίωση και τη συμμετοχή στη βελτίωση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών στον κόσμο.

Στο μεταξύ, οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην Αθήνα για τις 21 Οκτωβρίου. Ο κ. Ράσμουσεν θα επισκεφθεί νωρίτερα την Τουρκία (στις 7 Οκτωβρίου), ενώ στις 14 θα πραγματοποιηθεί υπουργική σύνοδος των κρατών μελών της συμμαχίας.

ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΥΡΟ


Ἑλληνική Κυβέρνησις και συγκεκριμένως τό ὑπουργεῖον Ἐξωτερικῶν ἐνοχλεῖται, προφανῶς, ἀπό τά Σύμβολα τῆς Χριστιανοσύνης καί φροντίζει διά την ἀποβολήν των ἀπό τά δημόσια ἀτομικά ἔγγραφα τῶν πολιτῶν, ὅπως διά παράδειγμα εἶναι τά διαβατήρια. Αὐτά ἔχουν μίαν εἰκονογρά-φησιν ἀπό τήν ἀρχαίαν Ἑλλάδα και τάς Ἱεράς Μονάς Σίμωνος Πέτρας τοῦ Ἁγίου Ὄρους καί τῆς Ἁγίας Σοφίας τοῦ Μυστρᾶ. Αἱ ἀρχαιότηται παρουσιάζονται ὡς ἔχουν. Ἀπό τάς Ἱεράς Μονάς, ὅμως, ἔχει ἀφαιρεθῆ τό Σύμβολον τῆς Χριστιανοσύνης, ὁ Σταυρός. Τήν ἀπάλειψιν αὐτήν ἀνέδειξεν ὁ Πανελληνίου ἐμβελείας Ραδιοφωνικός σταθμός 'Θέμα' καί ὁ δημοσιογράφος κ.Σταυρόπουλος. Ἡ ἀνάδειξις τοῦ θέματος προεκάλεσε πολλάς ἀντι-δράσεις τῶν πολιτῶν, οἱ ὁποῖοι εἰς τήν συντριπτικήν των πλειοψηφίαν ἐπέκριναν τό ὑπουργεῖον Ἐξωτερικῶν. Μόνον ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας δέν ἀντελήφθη καί δεν ἤκουσε τίποτε δυστυχῶς

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ


Λόγο στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων φαίνεται ότι θέλουν να έχουν οι ιεράρχες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι...
έχουν παρατηρήσει σημάδια "αποχριστιανοποίησης" στα εγχειρίδια της Πρωτοβάθμιας και τη Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μάλιστα έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε βιβλίο, Νεοελληνικής Γλώσσας στο οποίο υπάρχει απόσπασμα από έργο συγγραφέα, ο οποίος αναφέρεται αρνητικά στον "παπά και τον χωροφύλακα". Έντονη ήταν η αντίδραση του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου, ο οποίος τόνισε ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, οι μητροπολίτες αποφάσισαν η επιτροπή της Εκκλησίας για θέματα Παιδείας να κάνει έρευνα και στη συνέχεια να συντάξει πόρισμα, το οποίο θα σταλεί στην Ιερά Σύνοδο. Οι ιεράρχες τονίζουν ότι το φαινόμενο της "αποχριστιανοποίησης" όπως το ονομάζουν, έχει παρατηρηθεί και σε θρησκευτικά και ιστορικά βιβλία στα ελληνικά σχολεία.
Τα ζητήματα που θέτουν οι μητροπολίτες είναι ότι το μάθημα των θρησκευτικών και της ιστορίας στη Β και Γ λυκείου έχει μετατραπεί σε προαιρετικό και έχει αποδυναμωθεί, ενώ από την ιστορία αφαιρούνται τα κεφάλαια που αφορούν το Βυζάντιο και την επανάσταση του 1821 σύμφωνα με την πρόταση της αρμόδια επιτροπής του υπουργείου.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ζήτησε όλες οι παρατηρήσεις ιεραρχών να καταγραφούν και να τεθούν στο υπουργείο από την αρμόδια επιτροπή
Μετά την απόφαση των ιεραρχών για έλεγχο στα βιβλία, άμεση ήταν και η απάντηση του υπουργείου Παιδείας δια στόματος της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου.
Θέση υπέρ της εκκλησίας πήρε με ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, ο οποίος τονίζει ότι η Ιεραρχία έχει το δικαίωμα να παρέμβει.
"Η Εκκλησία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και νιώθει υπεύθυνη για αυτά που συμβαίνουν γύρω της. Άρα έχει και το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να παρέμβει όπου νομίζει ότι μπορεί να συμβάλει με τη δική της θέση" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ


Η πολιτική αστάθεια, λόγω της εθνοτικής ανομοιογένειας των πληθυσμών των Κρατών, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της Βαλκανικής χερσονήσου.

Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε μια επικίνδυνη μεταβατική περίοδο. Ωστόσο, η γεωστρατηγική αξία της Βαλκανικής παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, κυρίως επειδή αποτελεί διαμετακομιστικό κόμβο μεταφοράς ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία στη Δυτική Ευρώπη.

Ακριβώς λόγω των διαπλεκόμενων στρατηγικών συμφερόντων ισχυρών κρατών (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε., Τουρκία) και προκειμένου να εξασφαλίσουν επιρροή στη νέα Βαλκανική πραγματικότητα, τα εθνομειονοτικά πάθη και η θρησκευτική μισαλλοδοξία των κατοίκων της Βαλκανικής, αναζωπυρώνονται επικίνδυνα.

Η δολοφονία του έλληνα βορειοηπειρώτη στη Χειμάρα Αριστοτέλη Γκούμα, 37 χρονών, από αλβανούς εθνικιστές, δεν είναι ένα μεμονωμένο ατυχές περιστατικό, όπως παρουσιάστηκε από όλα σχεδόν τα Αλβανικά και δυστυχώς και από κάποια Ελληνικά ΜΜΕ.


Αποτελεί έκφραση μιας κλιμακούμενης επιθετικότητας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, από τον διογκούμενο αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό. Στόχος των εξτρεμιστικών και εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας είναι ο εκφοβισμός των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, στους οποίους ασκούνται φοβερές πιέσεις, για να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και να αποχωρήσουν από την περιοχή. Είναι σε εξέλιξη σχέδιο αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, μέσω υφαρπαγής των περιουσιών των ελλήνων που ζουν στην νότια Αλβανία και μετεγκατάστασης εκεί, γηγενών αλβανών από τη Βόρεια Αλβανία. Στόχος η δημογραφική αλλοίωση των ελληνικών χωριών και πόλεων και η εξαφάνισης της πολιτιστικής κληρονομιάς των ελλήνων βορειοηπειρωτών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να ζητήσει την υποστήριξη των διεθνών οργανισμών, ώστε το Αλβανικό κράτος να προστατεύει και όχι να υποθάλπει φαινόμενα σφετερισμού των περιουσιών των Ελλήνων της Β. Ηπείρου. Η κατάσταση στη Βόρεια Ήπειρο παίρνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, απειλούνται με νέα κρίση, εξαιτίας της δραστηριότητας αλβανών εθνικιστών.

Ωστόσο, η έξαρση του αλβανικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού, δεν απειλεί μόνο της διμερείς ελληνο-αλβανικές σχέσεις, αλλά εξελίσσεται σε κύρια απειλή, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Και η επισήμανση αυτού του κινδύνου αποτελεί το ισχυρό «χαρτί» της ελληνικής διπλωματίας, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί αναλόγως , ειδικά στους ευρωατλαντικούς θεσμούς ασφάλειας (ΝΑΤΟ-Ε.Ε.).

Μεγάλη Αλβανία και Τσάμηδες

Μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (22 Ιουλίου 2010), να χαρακτηρίσει συμβατή με το διεθνές Δίκαιο την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, έχει αναζωπυρωθεί ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός και τα σχέδια για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Συμπαγείς αλβανόφωνοι πληθυσμοί κατοικούν στο Κόσσοβο, τη νότια Σερβία, στις βορειοδυτικές περιοχές της FYROM, στις νότιες επαρχίες του Μαυροβουνίου. Όλες αυτές οι περιοχές έχουν σχεδόν κοινά σύνορα (Αλβανία- Κόσσοβο- FYROM- Σερβία- Μαυροβούνιο), συνεπώς, αν οι μειονοτικοί αλβανικοί πληθυσμοί ζητήσουν και επιτύχουν καθεστώς ανεξαρτησίας παρόμοιο με αυτό του Κοσσόβου, τότε, η προοπτική ένωσής τους και η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας , είναι μάλλον αναπότρεπτη. Η προοπτική αυτή όμως, θα δημιουργήσει πολύ ισχυρές πολιτικές αναταράξεις στα Βαλκάνια, που με μαθηματική ακρίβεια θα διαμορφώσουν ένα νέο γεωγραφικό χάρτη. Καταλυτικός παράγοντας των εξελίξεων, ο μεγαλοϊδεατισμός των αλβανών.

Ο μεγαλοϊδεατισμός των αλβανών όμως, συνδέεται και με τις αξιώσεις των αλβανοτσάμηδων σε βάρος της Ελλάδας.

Από το 1990 έχει ξεκινήσει μια διεθνής εκστρατεία προβολής του «Ζητήματος των Τσάμηδων» , μέσω έντονης προπαγάνδας, με ευρεία χρήση του διαδικτύου και με προσφυγές σε επίσημους διεθνείς οργανισμούς. Σε αυτές τις προσπάθειες των Τσάμηδων , η Τουρκία προσφέρει πολύπλευρη πολιτική και διπλωματική υποστήριξη.

Οι Τσάμηδες αποτελούν μια υπαρκτή πληθυσμιακή ομάδα τόσο στην Αλβανία όσο και την διασπορά, η οποία αναπόφευκτα επηρεάζει και την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική της Αλβανίας . Οι τσάμηδες πιέζουν, για την καταβολή αποζημιώσεων από την Ελλάδα, σε πρώτο στάδιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλυτρωτικών και εδαφικών διεκδικήσεων στην Τσαμουριά, όπως αποκαλούν την Θεσπρωτία. (Τσαμουριά ονομαζόταν, κατά την Τουρκοκρατία, η ζώνη της Ηπείρου που συμπίπτει, με τη Θεσπρωτία. Εκεί, το 1923, ζούσαν 20.319 Μουσουλμάνοι οι οποίοι είχαν ως μητρική γλώσσα τα αλβανικά. Συνεργάστηκαν, κατά τα έτη 1941-44, με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, υποβάλλοντας τους Έλληνες χριστιανούς της Θεσπρωτίας σε διώξεις και βιαιοπραγίες. Μετά την κατάρρευση του φασιστικού άξονα, εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους και πέρασαν τα σύνορα και εγκαταστάθηκαν στην αλβανική επικράτεια, στην πεδιάδα της Μουζακιάς. Η αιτία της «εξόδου» τους πρέπει να αναζητηθεί στον φόβο τους, μήπως υποστούν τις συνέπειες των φοβερών εγκλημάτων που διέπραξαν σε βάρος των ελλήνων συνεργαζόμενοι με τα φασιστικά και εθνικοσοσιαλιστικά κατοχικά στρατεύματα.)

Η αλβανική κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους Τσάμηδες ως αντίβαρο στους Βορειοηπειρώτες, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένταση στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Η λογική και η ιστορία, αντιδρούν στην προσπάθεια εξίσωσης των βορειοηπειρωτών με τους τσάμηδες, όχι όμως και η Ελληνική Κυβέρνηση, που οι αντιδράσεις της είναι μάλλον υποτονικές. Εξαιρείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας, που ευκαιρίας δοθείσης, στηλιτεύει την Αλβανία που υποστηρίζει τις εξωφρενικές αξιώσεις των τσάμηδων.

Αλβανικός εθνικισμός και νεοοθωμανισμός

Πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του αλβανικού εθνικισμού, έχει δημιουργήσει η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Η τουρκική διπλωματία, εφαρμόζει με συνέπεια τις αρχές του νεοοθωμανισμού, και έχει έντονη παρουσία στην Βαλκανική χερσόνησο, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Είναι σαφές ότι η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία ενός μουσουλμανικού τόξου στο οποίο θα ασκεί πολιτική και πολιτισμική επιρροή, που θα εκτείνεται παράλληλα με τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και θα συνδέει τις ακτές της Αδριατικής με τα τουρκικά παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Οι μουσουλμάνοι της Αλβανίας, η τουρκόφωνη μειονότητα και οι μουσουλμάνοι του Κοσυφοπεδίου, οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας, οι τουρκόφωνοι και μουσουλμάνοι της πΓΔ Μακεδονίας, οι πομάκοι και τουρκόφωνοι της Βουλγαρίας και η μουσουλμανική και τουρκόφωνη μειονότητα της Θράκης, αποτελούν την κρίσιμη μάζα που επιδιώκει να αξιοποιήσει η τουρκική διπλωματία.

Στους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων η Τουρκία αναζητά την ύπαρξη μουσουλμάνων τουρκικής καταγωγής, ώστε να στηρίξει το βασικό της εγχείρημα , για επανασύνδεση της σύγχρονης Τουρκίας με το οθωμανικό παρελθόν της. Γι’ αυτό ακριβώς, η

Τουρκία στηρίζει με κάθε μέσο τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, τις τουρκόφωνες ή τουρκογενείς μειονότητες και τα αμιγώς μουσουλμανικά κράτη της χερσονήσου του Αίμου. Η Τουρκία είναι αλληλέγγυα και στηρίζει πολιτικά τα Βαλκάνια κράτη , που έχουν διαφορές με την Ελλάδα, όπως η Αλβανία και η FYROM.

Τι είναι ο νεοοθωμανισμός: Ο νεοοθωμανισμός εκφράζει τη στρατηγική και την εξωτερική πολιτική της σύγχρονης Τουρκίας, μέσα από μια πολυπρισματική θρησκευτικο-πολιτισμική θεώρηση. Το Ισλάμ είναι ο πυρήνας, οι κοινές πολιτισμικές παραδόσεις και η κοινή (τουρκική) καταγωγή, είναι το εποικοδόμημα του νεοοθωμανισμού. Χώρος αναφοράς και ορόσημο του νεοοθωμανισμού, είναι η γεωγραφική έκταση της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Βασικοί στόχοι του νεοοθωμανισμού είναι η αύξηση της εθνικής ισχύος της Τουρκίας και η κατάκτηση κυρίαρχου ρόλου στο περιφερειακό γεωπολιτικό υποσύστημα. Πτυχή του νεοοθωμανισμού είναι και ο ανθελληνισμός.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Καθηγητής Α.Νταβούτογλου είναι ο αρχιτέκτονας και ο θεωρητικός του νεοοθωμανισμού. Η επιρροή του Α.Νταβούτογλου είναι καθοριστική στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Είναι πολιτικός επιστήμονας με έντονη θρησκευτική συνείδηση, διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπαχτσέ Σεχίρ της Τουρκίας και στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Μαλαισίας. Διαθέτει ευρύτατο φάσμα γνώσεων, συγκροτημένη επιστημονική σκέψη και ένα φιλόδοξο όραμα, για το ρόλο της χώρας του στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Α.Γκιούλ αποκαλούν τον Νταβούντογλου δάσκαλο, ενώ ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Μαρκ Πάρις τον χαρακτήρισε Κίσινγκερ της Τουρκικής διπλωματίας!

Σε πρακτικό επίπεδο τώρα, η Κυβέρνηση Ερντογάν, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νεοοθωμανισμού έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με όλες τις χώρες, που στο παρελθόν ανήκαν στις οθωμανικές κτήσεις, κυρίως της Βαλκανικής. Εκτιμούν, ότι έτσι θα γίνει πιο εύκολη η πνευματική και πολιτιστική επιρροή της νεοοθωμανικής ιδεολογίας, που είναι φυσικά και πολιτική άποψη, στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς αυτών των κρατών . Είναι μια διπλωματική πρακτική που εξασφαλίζει και την ηγεμονική πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας.

Στη θεωρητική και πρακτική λογική του Νεοοθωμανισμού, η Τουρκία θα επιχειρήσει να ξαναγίνει κραταιά περιφερειακή δύναμη και τα κράτη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι «δορυφόροι» της. Έτσι, με όχημα τον νεοοθωμανισμό (θρησκευτικό- πολιτισμικό ιδεολόγημα) , η Άγκυρα προωθεί τους ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, στρατηγικούς στόχους και συμφέροντα.

Πάντως ο νεο-οθωμανισμός ως διέξοδος από τα εσωτερικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, είναι παλιά υπόθεση, για την Τουρκία. Απλώς τώρα ο Α.Νταβούτογλου την αποκρυστάλλωσε σε μια ώριμη στιγμή για την Τουρκία. Ασφαλώς υπάρχουν και Κεμαλικοί νεο-οθωμανιστές και στρατηγοί , που συμμερίζονται απόλυτα τις απόψεις Νταβούτογλου. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο, η σημερινή στρατηγική της Τουρκίας να αποδειχθεί ανεδαφική σε πολλές περιοχές, αλλά να επιτύχει , μερικώς έστω, στην εκπλήρωση βασικών στόχων της στην Κύπρο και ίσως στο Αιγαίο. Γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική από την ελληνική διπλωματία, που θα ακυρώσει τα νεοοθωμανικά οράματα του Νταβούτουγλου. Η προσεχτική μελέτη του βιβλίου «Στρατηγικό βάθος» του Α.Νταβούτογλου , αποκαλύπτει τα σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, άρα, οριοθετεί και την οργάνωση της άμυνά μας, σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Αλβανία και Τουρκία: Ουσιαστικές σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας έχουν αναπτύξει η Τουρκία με την Αλβανία, μετά από την «πολιορκία» των Τιράνων, από την τουρκική διπλωματία.

Οι τουρκο-αλβανικές σχέσεις εκτείνονται στον θρησκευτικό (το Ισλάμ ενώνει) , πολιτικό, πολιτισμικό , ενεργειακό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα!

Και μόνο η προοπτική παραχώρησης από την Τουρκία στην Αλβανία μαχητικών αεροσκαφών F-16, θα έπρεπε να είχε συνεγείρει την Ελληνική Κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι, έχει συναφθεί ισχυρή στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων Άγκυρας και Τιράνων (Ερντογάν- Μπερίσα), σύμφωνα με την οποία δύο αλβανικά λιμάνια, το Δυρράχιο και ο Αυλώνας , εκεί όπου κατοικεί πολυπληθής ελληνική μειονότητα, έχουν μετατραπεί σε τουρκικές Ναυτικές Βάσεις, στις οποίες ελλιμενίζονται πλοία και υποβρυχία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, η τουρκική πολιτιστική προπαγάνδα, επανέφερε στο προσκήνιο τη φυλή των τουρκαλβανών (αλβανοί εξισλαμισθέντες), σε μια προσπάθεια αναζήτησης κοινής καταγωγής!

Στον αντίποδα, πλήγμα για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις και κυρίως για το διεθνές κύρος της Ελλάδας, αποτελεί η ακύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων των δύο κρατών, που έγινε με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επειδή η συμφωνία αυτή δημιουργούσε προβλήματα στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ακύρωσε την συμφωνία, προκαλώντας ικανοποίηση στην Άγκυρα, αλλά και ενθουσιασμό στους αλβανούς μουσουλμάνους. Η ελληνική Κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, ζήτησε εξηγήσεις από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση του Σ. Μπερίσα τις αγνόησε…

Συμπεράσματα

Η Ελλάδα, μετά την κατάρρευση του γραφειοκρατικού και κρατικοδίαιτου «υπαρκτού» σοσιαλισμού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ε.Σ.Σ.Δ. (1989-1991), είχε αναγνωριστεί ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα στη δεκαετία του 1990-2000, είχε ισχυρή οικονομία και ήταν η μοναδική χώρα της Βαλκανικής που ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Τα Βαλκανικά κράτη που έβγαιναν από την περιπέτεια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία), ή εκείνα που δημιουργούνταν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, προσέβλεπαν στην στήριξη της Ελλάδας, για τη μετάβασή τους στις ευρωατλαντικές δομές (ΝΑΤΟ και Ε.Ε.). Σήμερα όμως, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και κυρίως, λόγω της διείσδυσης της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ουδείς αναγνωρίζει στην Ελλάδας ηγετικό ρόλο στην Βαλκανική χερσόνησο. Αντίθετα, παλιές αντιπαλότητες και μίση, επανέρχονται στο πολιτικό προσκήνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αλβανία ο ανθελληνισμός είναι συνταγή λαοφιλίας για τους αλβανούς πολιτικούς. Με αποτέλεσμα να ενθαρρύνονται οι αλβανοτσάμηδες, που με διάφορες εκδηλώσεις συντηρούν «ζωντανή» ακόμη και την εδαφική επέκταση της Αλβανίας προς το νότο!

Είναι σαφές ότι, το κενό πολιτικής επιρροής που άφησε η Ελλάδα στα Βαλκάνια, καλύπτεται με αυξανόμενους ρυθμούς, από την Τουρκία.

Μάλιστα με την διπλωματική διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια και την αποδοχή του ιδεολογήματος του νεοοθωμανισμού που προωθεί συστηματικά ο Α.Νταβούτογλου, έχουμε φθάσει στο σημείο, οι μουσουλμανικοί θύλακοι των Βαλκανίων (π.χ. οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι), να θεωρούν την Τουρκία, περίπου, ως «Μητέρα Πατρίδα»! Επίσης, λόγω της τουρκικής επιρροής, αλβανοκοσοβάρος υπουργός παρέστη στις εκδηλώσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, που οργάνωσε το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, για την επέτειο της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων το 1974 στο νησί.

Ελπίζουμε, η Ελλάδα να μην υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ και προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Αν συμβεί αυτό, τότε, η Ελληνική Κυβέρνηση θα φέρει ακεραία την ευθύνη για τα όσα θα συμβούν, είτε στη Θράκη, είτε στην Κύπρο. Γιατί άραγε να μην ζητήσουν παρόμοιο καθεστώς με τους αλβανοκοσοβάρους και οι τουρκογενείς κάτοικοι της Θράκης; Ή γιατί να μην αναγνωρίσουν τα μουσουλμανικά κράτη την ανεξαρτησία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, αν η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κόσσοβο;

Επειδή το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό και κυρίως συγκρουσιακό, η Ελληνική διπλωματία θα πρέπει να είναι ευέλικτη, αποτελεσματική και διορατική. Προφανώς τα διπλωματικά ΟΧΙ προς τους ισχυρούς κοστίζουν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι και μονόδρομος, για την διασφάλιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας, που αναμφίβολα, συνιστούν όρους επιβίωσης του Ελληνισμού.

ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ


Το παρακάτω απόσπασμα είναι μετάφραση των σελίδων 169-175 από το σχολικό εγχειρίδιο της FYROM, Ιστορία της 3ης τάξεως Γυμνασίου των συγγραφέων: Vrado kartov. Ilija Kuzmunovski. Dimitar Mickoski, Damjan Lepceski. H μετάφραση και τα σχόλια αποθησαυρίστηκαν από το “Προβλήματα Ιστοριογραφίας στα σχολικά εγχειρίδια των Βαλκανικών κρατών”, Θ. Κατσουλάκος, Κ. Τσατίνης, εκδ. εκκρεμές.

Ας δούμε λοιπόν πως διδάσκονται την Ιστορία οι γείτονες Σκοπιανοί:

γ. Ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος του 1913

Ένα μήνα μετά τη Συνθήκη ειρήνης του Λονδίνου1 άρχισε ένας νέος Βαλκανικός πόλεμος ανάμεσα στη Βουλγαρία από τη μια και τη Σερβία και την Ελλάδα από την άλλη. Τα αίτια αυτού του πολέμου βρίσκονταν στις διαφορές των τριών χωρών πάνω στον τρόπο που διαμοιράστηκε η Μακεδονία2. Μετά από σκληρές μάχες ανάμεσα στους αντιπάλους και αφού οι δυνάμεις της Σερβίας και της Ελλάδας επέφεραν ισχυρά πλήγματα στα βουλγαρικά στρατεύματα, η Βουλγαρία αναγκάστηκε να ζητήσει ειρήνη. Σύμφωνα με τη συνθήκη που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 1913 στο Βουκουρέστι, η Σερβία έλαβε το τμήμα της Μακεδονίας που διασχίζει ο Αξιός, εκτός από την περιοχή της Στρώμνιτσας, και η Ελλάδα τη Μακεδονία του Αιγαίου μαζί με τη Θεσσαλονίκη. Η Βουλγαρία διατήρησε την περιοχή του Πιρίν.

δ. Τα αποτελέσματα και ο χαρακτήρας των Βαλκανικών πολέμων

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι επέφεραν νέα αναστάτωση και ταλαιπωρίες στον μακεδονικό λαό. Εκτός από τις καταστροφές των πόλεων και των χωριών, το τραγικό αποτέλεσμα των πολέμων ήταν ότι ο μακεδονικός λαός έχασε την οικονομική και εθνική του ενότητα3. Πάρ’ όλ’ αυτά όμως, οι Βαλκανικοί πόλεμοι έχουν ιστορική σημασία για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού έθεσαν τέλος στην τουρκική φεουδαρχία στα Βαλκάνια.

Θέση των Σκοπίων απέναντι στα βαλκανικά κράτη

α. Στάση απέναντι στην Αλβανία

Ιδιαίτερα ευνοϊκή χαρακτηρίζεται η στάση της επίσημης σχολικής ιστορίας απέναντι στην Αλβανία. Το πράγμα ερμηνεύεται από το γεγονός ότι ανάμεσα στα Σκόπια και την Αλβανία δεν υπήρχαν τότε διαφορές, όπως υπήρχαν ανάμεσα στην Αλβανία και τις γειτονικές της χώρες Σερβία και Ελλάδα. Απόδειξη της ευνοϊκής μεταχείρισης είναι η παράθεση στο σκοπιανό εγχειρίδιο (Ιστορία της 7ης τάξης του δημοτικού, Σκόπια 1978, 3η έκδ. σσ. 149-152) των παρακάτω: «Στις αρχές του 20ού αι. πολλές ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές χώρες είχαν εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για την Αλβανία. Εκτός από την Αυστροουγγαρία και την Ιταλία, στο διαμελισμό της αλβανικής γης απέβλεπαν και η Ελλάδα, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία. Έτσι, το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Αλβανών έλαβε και αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Το κίνημα αυτό απέκτησε ιδιαίτερη σημασία κατά την επανάσταση των Νεότουρκων, τους οποίους βοήθησε ουσιαστικά στην επικράτηση στο χώρο της Αλβανίας. Μετά την έλευση των Νεότουρκων στην εξουσία, στην Αλβανία ανοίχτηκαν αλβανικά σχολεία και ιδρύθηκαν αλβανικοί εκπολιτιστικοί όμιλοι.

Μετά την επικράτησή τους, οι Νεότουρκοι δεν παραχώρησαν στους Αλβανούς αυτονομία, γι’ αυτό οι τελευταίοι, μεταξύ των ετών 1909-1912, πραγματοποίησαν τρεις διαδοχικές ένοπλες εξεγέρσεις εναντίον των Τούρκων, χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Στις αρχές του Α΄ Βαλκανικού πολέμου τα εδάφη της Αλβανίας κατακτήθηκαν από τα στρατεύματα του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Ελλάδας. Η ήττα της Τουρκίας και ο διαμελισμός της Αλβανίας από τις νικήτριες χώρες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Αλβανίας. Το Νοέμβριο του 1912 αντιπρόσωποι από όλες τις περιοχές της Αλβανίας ανακήρυξαν στην πόλη Vlore την ανεξαρτησία της Αλβανίας. Στη Συνθήκη ειρήνης του Λονδίνου η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία, κινούμενες από δικά τους συμφέροντα, συντέλεσαν στο να αναγνωριστεί η αυτονομία της Αλβανίας (1912)· το 1913 η Τουρκία αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους».

β. Στάση απέναντι στη Βουλγαρία

Η προσάρτηση της Μακεδονίας του Πιρίν στη Βουλγαρία ονομάζεται βουλγαρική κατοχή. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από την Ιστορία για το δεύτερο έτος των επαγγελματικών σχολών, Σκόπια 1978, έκδ. 5η, σσ. 105-109: «Οι Βούλγαροι κατακτητές από την πρώτη στιγμή επιδόθηκαν σε φοβερούς διωγμούς εναντίον των Μακεδόνων, που είχαν χαρακτηριστεί σερβόφιλοι και ελληνόφιλοι, ενώ παράλληλα συμπεριφέρθηκαν κατακτητικά απέναντι σ’ ολόκληρο τον πληθυσμό». Για τη βουλγαρική κατοχή σημειώνονται τα ακόλουθα: Οι Βούλγαροι «ασκούσαν απεθνικοποιητική πολιτική, εισήγαγαν τη βουλγαρική γλώσσα στα σχολεία και τη δημόσια διοίκηση», Ιστορία 4ης τάξης Μ.Ε. σ. 10.

γ. Στάση απέναντι στην Ελλάδα

Η απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον Ελληνικό στρατό και ο ελεύθερος βίος που ακολούθησε ονομάζεται «ελληνική κατοχή». Έτσι τιτλοφορείται ενότητα σε κεφάλαιο: Η Μακεδονία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, Ιστορία για το δεύτερο έτος των επαγγελματικών σχολών, Σκόπια 1978, έκδ. 5η, σ. 105.

Σημειώσεις/ σχόλια (των συγγραφέων : Θ. Κατσουλάκου, Κ. Τσατίνη)

1. 1. 30 Μαΐου 1913 υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου και τον Ιούνιο εκδηλώνεται η βουλγαρική επίθεση εναντίον Σερβίας και Ελλάδας στις θέσεις Γευγελή και Νιγρίτα αντίστοιχα.
2. 2. Διττή παραποίηση της ιστορικής αλήθειας. Ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος δεν είχε ως αίτια τη διανομή των εδαφών της Μακεδονίας, κατά τη σκοπιανή εκδοχή φυσικά, αλλά προκλήθηκε από την ακόρεστη διάθεση της Βουλγαρίας, η οποία και υπήρξε η επιτεθείσα δύναμη.
3. 3. Στο εγχειρίδιο Ιστορίας 8ης τάξης, (σ. 71), σχετικά αναφέρεται επί λέξει: «Η Μακεδονία συνέχισε να βρίσκεται κάτω από δουλεία, μόνο τώρα διαιρεμένη μεταξύ των βαλκανικών κρατών». Επίσης στο βιβλίο της 7ης τάξης (σ. 134) σημειώνεται: «Ο μακεδονικός λαός έμεινε εκτεθειμένος σε εθνική καταπίεση και εκμετάλλευση από την πλευρά των αστικών τάξεων των γειτονικών μοναρχιών».

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ;


Ερευνητική αποστολή του “ΦΙΛΙΑ” στο Αιγαίο σταμάτησε με εντολή του υπ. Εξωτερικών!

Προβληματισμός για την ενέργεια καθώς το σκάφος βρισκόταν στα διεθνή ύδατα


Μισή, μόλις, ώρα μετά την έναρξη της ερευνητικής αποστολής τους στο ΒΑ Αιγαίο, επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ πήραν την εντολή να διακόψουν την έρευνά τους!

Σύμφωνα με ανεπίσημες αλλά διασταυρωμένες πληροφορίες, η εντολή ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν επέτρεψε στο ερευνητικό αλιευτικό πλοίο «ΦIΛIA» να πλεύσει στα διεθνή ύδατα, σε απόσταση, δηλαδή, μεγαλύτερη των 6 ναυτικών μιλίων από την Τουρκία, σε χώρο, όπου επιτρέπονται επιστημονικές αποστολές.

Μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά, οι ερευνητές του ινστιτούτου θαλάσσιων βιολογικών πόρων, δεν έχουν λάβει καμία επίσημη και γραπτή απάντηση για το λόγο που η αποστολή τους διεκόπη, τη στιγμή που επανειλημμένως και με γραπτό αίτημα έχουν ζητήσει εξηγήσεις.

Να σημειωθεί πως είναι πρώτη φορά που σε «ομαλή περίοδο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διακόπτεται ερευνητική αλιευτική αποστολή στα διεθνή ύδατα και το θέμα έχει προκαλέσει εκνευρισμό και απορία στην κοινότητα του ερευνητικού κέντρου.

Η αποστολή

Η αποστολή διοργανώθηκε στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος με αντικείμενο τη μελέτη των μικρών πελαγικών του Θρακικού Πελάγους, δηλαδή του γαύρου και της σαρδέλας. Η έρευνα στην περιοχή του ΒΑ Αιγαίου έπρεπε να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου, περίοδος που τα ψάρια γεννούν.

Οι ερευνητές, όλοι ελληνικής καταγωγής, ξεκίνησαν μαζί με το πλήρωμα του «ΦΙΛΙΑ» στις 5 Σεπτεμβρίου από το Ηράκλειο με σκοπό να πραγματοποιήσουν κάθετες πορείες προς τις ακτές για να καταγράψουν τον αριθμό των ψαριών, των αβγών, των προνυμφών κ.α.

Όταν βρίσκονταν δυτικά του Άη Στράτη, στη Λήμνο, και μισή ώρα αφού είχαν ξεκινήσει για τη δειγματοληψία τους, έλαβαν εντολή από τη ναυτική υπηρεσία του ΕΛΚΕΘΕ να σταματήσουν. Στη συνέχεια, πήγαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου και περίμεναν να λάβουν την άδεια για να συνεχίσουν την έρευνά τους, η οποία έπρεπε να διεξαχθεί εντός των επόμενων ημερών.

Τελικά, αφού δεν είχαν κάποια απάντηση ούτε για το λόγο της απαγόρευσης, ούτε για να συνεχίσουν, εγκατέλειψαν την αποστολή. Η αποστολή επρόκειτο να ερευνήσει την περιοχή ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τη Θάσο, σε διεθνή χωρικά ύδατα, όπου επιτρέπονται οι επιστημονικές αποστολές.

Καμιά επίσημη πληροφορία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η εντολή ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών που δεν ήθελε να προκαλέσει επεισόδιο με τη γείτονα χώρα. Το γεγονός, όμως, αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά αφού, κατ’ αρχάς, η αποστολή θα γινόταν σε διεθνή ύδατα, όπου στο παρελθόν έχουν γίνει αμέτρητες ανάλογες αποστολές, και, δεύτερον, είναι η πρώτη φορά που στο συγκεκριμένο σκάφος απαγορεύεται να ερευνήσει διεθνή ύδατα.

Ωστόσο, δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση, παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην αποστολή έχουν θέσει γραπτώς το αίτημά τους να μάθουν για ποιο λόγο ακυρώθηκε η δειγματοληψία. Σημειώνεται πως το ινστιτούτο βρίσκεται εκτεθειμένο και απέναντι στους συνεργάτες του, αφού, όπως προαναφέρθηκε, επρόκειτο για αποστολή στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που προέβλεπε ταυτόχρονες δειγματοληψίες από ερευνητές διαφόρων χωρών, κάτι που η Ελλάδα δεν κατάφερε να υλοποιήσει. Ο διευθυντής του ινστιτούτου, κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, αναφέρει στην «Π» ότι σε περίοδο εντάσεων έχει ξαναπαρουσιαστεί ανάλογο φαινόμενο, όχι, όμως, για το συγκεκριμένο σκάφος. Ανάλογα, μάλιστα, τις σχέσεις που την εκάστοτε περίοδο διατηρεί η Ελλάδα με την Τουρκία, επιστήμονες λαμβάνουν εντολή να εγκαταλείψουν μια αποστολή ή και ακόμα να σπεύσουν σε συγκεκριμένο σημείο: «είναι ανάλογα με τη γενικότερη πολιτική εκείνης της Ππεριόδου. Ωστόσο, πρέπει να παρέμβουμε ως ΕΛΚΕΘΕ για να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο. Πάντως, το σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» πραγματοποιεί κανονικά την αποστολή του», αναφέρει.

Σημειώνεται πως πριν ξεκινήσει μια αποστολή, ενημερώνει και λαμβάνει άδεια από τα αρμόδια υπουργεία, Εξωτερικών, Ναυτιλίας και από τις αρχές. «Βρεθήκαμε για οχτώ ημέρες στο Αιγαίο και δε δουλέψαμε ούτε μια μέρα», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αποστολής, κύριος ερευνητής, βιολόγος, κ. Στυλιανός Σωμαράκης. Συστάσεις, όπως λέει, έχουν γίνει στο παρελθόν για να μην προχωρήσουν σε μια αποστολή, αλλά η απαγόρευση ήρθε για πρώτη φορά, μέσα στα 20 χρόνια που πραγματοποιεί έρευνες! Ακόμα και οι συστάσεις, όμως, είχαν γίνει σε Ππεριόδους κρίσιμες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Διευθυντής Ερευνών, Βιολόγος – Ιχθυολόγος, κ. Αθανάσιος Μαχιάς, ο οποίος έλαβε μέρος στην αποστολή, αναφέρει πως ενώ έχει ζητήσει και εγγράφως από τη ναυτική υπηρεσία και το Δ.Σ. του ΕΛΚΕΘΕ να ενημερωθεί για το λόγο που διεκόπη η αποστολή, δεν έχει λάβει καμία απάντηση. Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι επιστήμονες έχουν συνηθίσει στην εικόνα να ταξιδεύουν και να έχουν από τη μία πλευρά τους ελληνικό σκάφος και από την άλλη το τουρκικό να τους παρακολουθεί!
Κι ενώ η ερευνητική αποστολή του «Φιλία» διακόπηκε λόγω … ανωτέρας βίας μία τουρκική φρεγάτα κινήθηκε κατά σκάφους του Λιμενικού Σώματος προσπαθώντας να το εμβολίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική δολοφονική απόπειρα σημειώθηκε προχθές λίγα ναυτικά μίλια έξω από την Ψέριμο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος του Λ.Σ διασώθηκε και δε βούλιαξε μόνο χάρις στα αντανακλαστικά του κυβερνήτη και του πληρώματός του αφού κατέφερε για λίγα μόλις μέτρα να αποφύγει την πλώρη της τουρκική φρεγάτας F492 Gemlik (πρώην USS Antrim) κλάσης O.H.Perry, η οποία κυριολεκτικά θα το έκοβε στα δύο.

Η απίστευτη πρόκληση σημειώθηκε όταν το ελληνικό περιπολικό παρακολουθώντας έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα που ξεκίνησε από την Γαλλία και θα κατέληγε στο τουρκικό λιμάνι του Ντιντίμ, απέναντι από την Ψέριμο, πλησίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η φρεγάτα F492 Gemlik σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης βλέποντας το ελληνικό σκάφος, να πλησιάζει έφυγε πάση δυνάμει από την άλλη πλευρά του κόλπου και έβαλε πλώρη κατά του περιπολικού με αριθμό 070.

Το ελληνικό σκάφος προσπάθησε να επικοινωνήσει στη συχνότητα κινδύνου με τη φρεγάτα που κατευθυνόταν εναντίον του, αλλά μάταια. Κανείς δεν απαντούσε και η απόσταση όλο και μίκραινε.

Βλέποντας ο κυβερνήτης του σκάφους ότι σε λίγο θα ήταν αργά ξεκίνησε και αυτός πάση δυνάμει ελιγμούς αποφυγής και τελικά τα κατάφερε για λιγότερο από 50 μέτρα να αποφύγει τον εμβολισμό.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δεν ανακοίνωσε τίποτα για το συμβάν, ούτε όμως και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι τόσο το ΓΕΕΘΑ όσο και το ΥΕΘΑ δεν ανακοίνωσαν κάτι για την τουρκική πρόκληση λόγω της εντολής που έχουν λάβει από το υπουργείο Εξωτερικών να μην δημοσιοποιούν τις τουρκικές προκλήσεις.

Είναι η τρίτη μείζονα τουρκική πρόκληση σε μία εβδομάδα μετά την «κρουαζιέρα» της τουρκικής κορβέτας στον Αργοσαρωνικό και την εικονική προσβολή του Αγαθονησίου.

ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ


Πομάκοι Θράκης: «Οι Τούρκοι 5 αιώνες δεν μπόρεσαν να μας κάνουν Τούρκους, οι Έλληνες μας έκαναν σε 50 χρόνια»
«Οι Βούλγαροι πομάκοι στην Ελλάδα απεγνωσμένα αντιστέκονται στον εκτουρκισμό», έγραφε προ ημερών η εφημερίδα «Σεγκα», όπου φιλοξενήθηκε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της Τάνια Μανγκαλάκοβα.

Αναφερόμενη στο χωριό Γονικό της Θράκης, η αρθρογράφος ανέφερε ότι «εδώ ελεύθερα επικοινωνεί κανείς στα βουλγαρικά, που για τους κατοίκους είναι μητρική γλώσσα. Σήμερα, η γεωγραφία της ομιλίας βουλγαρικών των Πομάκων στην Ελλάδα περιλαμβάνει δεκάδες χωριά στην διοικητική περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ακολουθεί τη γραμμή της νότιας Ροδόπης, ξεκινώντας από τα βουλγαρικά σύνορα στη Ροδόπη, στην περιοχή της Ξάνθης (Σκέτσα) και Κομοτηνή (Γκιουμουρτζίνα) και φθάνοντας στα χωριά Ρούσα και Γονικό στον Έβρο και προς Διδυμότειχο στα σύνορα με την Τουρκία.

Στον Έβρο, όπου βρίσκεται το χωριό Γονικό, οι βουλγαρόφωνοι μουσουλμάνοι, οι πομάκοι, είναι κατ’ εξοχήν “καζαλμπάσι”, που ασπάζονται το λαϊκό ισλάμ με χριστιανικά και ειδωλολατρικά στοιχεία.

Οι πομάκοι αποκαλούν τα χωριά τους με ονόματα διαφορετικά από αυτά στις ταμπέλες και στους γεωγραφικούς χάρτες της σύγχρονης Ελλάδας. Μεταξύ τους ομιλούν σε διάλεκτο της Ροδόπης, που ονομάζουν “πομάτσκι“ και “δική μας γλώσσα“. Ο πατριάρχης Κύριλλος είχε γράψει ότι αυτός ο πληθυσμός ομιλεί “πομάτσκι“. Πρόκειται για διάλεκτο της Ροδόπης και της “Μακεδονίας του Αιγαίου”.

Στην σημερινή Ελλάδα αυτή η γλώσσα ονομάζεται πομακική. Οι πομάκοι στην ελληνική Θράκη αποκαλούνται μεταξύ τους “δικοί μας“. Έτσι τους αποκαλούν και οι Βουλγαρομωαμεθανοί της βουλγαρικής Ροδόπης.

Στην Ελλάδα ζουν περίπου 35.000 – 40.000 πομάκοι. Αν προσθέσουμε και τους μετανάστες στην Γερμανία, Τουρκία, Αθήνα, είναι 80.000, σύμφωνα με στοιχεία του Αχμέτ Ιμάμ, προέδρου της Πανελλαδικής Πομακικής Ένωσης, μη κυβερνητικής οργάνωσης διαφύλαξης του πολιτισμού των Πομάκων στην Ελλάδα. Ο Αχμέτ Ιμάμ είναι και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ζαγαλίσα» (στην διάλεκτο της Ροδόπης σημαίνει αγάπη), που συντάσσεται σε πομάκικη διάλεκτο με ελληνικό αλφάβητο.

Στην ελληνική αγροτική οικονομία οι πομάκοι καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος – παράγουν γάλα, τυρί, κρέας, ασχολούνται με κτηνοτροφία, καπνοπαραγωγή. Οι άνδρες εργάζονται ως οικοδόμοι στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και στη Δυτική Ευρώπη.

Ταξιδεύοντας από την Ξάνθη προς τα βουλγαρικά σύνορα, ο Αχμέτ δείχνει τις παλιές ταμπέλες στον δρόμο, στις οποίες γράφει ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση και ότι η ζώνη ελέγχεται. Υπάρχουν και οχυρά. “Γιατί οι Έλληνες τα έχουν αφήσει;”, ρωτάει ο Αχμέτ.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, τα πομάκικα χωριά κοντά στην Ξάνθη, που η ντόπιοι αποκαλούν Σκέτσα, ήταν περιορισμένης πρόσβασης. “Σήμερα με τη Βουλγαρία είμαστε στην ΕΕ, γιατί δεν τις απομακρύνουν αυτές τις ταμπέλες;

Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τη μητρική γλώσσα μας, την σλαβική, τη βουλγαρική. Είμαστε πιο κοντά στη Βουλγαρία και θέλουμε η Βουλγαρία να μας βοηθήσει, να δώσει υποτροφίες στα παιδιά μας να σπουδάσουν σε βουλγαρικά πανεπιστήμια… Θέλουμε δέκα παιδιά μας να μάθουν βουλγαρικά στη Βουλγαρία, να υπάρχουν φροντιστήρια εκμάθησης βουλγαρικής γλώσσας για τους ανθρώπους μας. Εμείς δεν έχουμε τίποτα το κοινό με την τουρκική γλώσσα, αλλά θα μας την επιβάλουν ως μητρική. Η Βουλγαρία μπορεί να μας βοηθήσει. Οι Έλληνες μέσα σε 50 χρόνια μας έκαναν Τούρκους, ενώ οι Τούρκοι 5 αιώνες δεν μπόρεσαν να μας κάνουν Τούρκους“.

Όταν ο Αχμέτ έγινε δάσκαλος στην γενέτειρά του, Θέρμες, κανείς δεν ήξερε ούτε μία τουρκική λέξη. Μετά το 1975 άρχισε ο εκτουρκισμός των Ελλήνων Πομάκων, μέσω της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας. Οι πομάκοι άρχισαν όχι μόνο να μιλούν την τουρκική, αλλά ξέχασαν και τα τραγούδια τους στη μητρική γλώσσα.

Ο Αχμέτ Ιμάμ φοβάται ότι με την εξαφάνιση των τραγουδιών και της γλώσσας, οι πομάκοι στην Ελλάδα θα αφομοιωθούν πολιτιστικά και ζητεί τη βοήθεια της Βουλγαρίας. “Θέλουμε η Βουλγαρία να μας βοηθήσει οι τραγουδιστές μας να μάθουν τα τραγούδια της Ροδόπης, διότι εσείς τα διατηρείται, ενώ εμείς τα ξεχνάμε. Δεν έχουμε ούτε μουσικούς, δεν έχουμε φολκλόρ, συνεπώς τι πολιτισμό έχουμε αφού δεν έχουμε τραγούδια;“

Μετά το 1989, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τη Βουλγαρία, το 2001, οι Βούλγαροι μουσουλμάνοι της Ροδόπης συναντήθηκαν με τους βουλγαρόφωνους μουσουλμάνους από την άλλη πλευρά του βουνού, στην Ελλάδα. Επικοινωνώντας στη γλώσσα τους, αναγνωρίζονται και αποκαλούνται “δικοί μας”.

Οι σχέσεις τους ενισχύθηκαν μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 2007. Μετά τη διάνοιξη της διάβασης Ζλατογκράντ – Θέρμες, στις 15 Ιανουαρίου 2010, οι επαφές είναι πλέον καθημερινές».

ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ



Τις τελευταίες μέρες, παρατηρείται ασυνήθιστη μετακίνηση διπλωματικών αποστολών από την Τουρκία και συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, προς τις χώρες καταγωγής τους, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες του διπλωματικού σώματος, υπήρξε επιβεβαίωση της πληροφορίας με επισήμανση, ότι μέχρι τις 20 Οκτώβρη το εν λόγο αεροδρόμιο θα υπολειτουργεί λόγω στρατιωτικών ασκήσεων, με συνέπεια την δυσκολία στις ευρύτερες αερομεταφορές πολιτών.

Από την άλλη,σύμφωνα με τα τουριστικά πρακτορεία που εδρεύουν στην Ελλάδα, ανακαλύψαμε ότι υπάρχουνε μόνο δυο αναχωρήσεις και αφίξεις από και προς την Τουρκία μέχρι 20 Οκτώβρη,με ελάχιστα εισιτήρια τα οποία αφορούν συγκεκριμένες θέσεις, που ορίζεται ως εξαιρετικά περιορισμένη κίνηση.

Τα πρακτορεία από την μεριά τους αδυνατούσαν να δικαιολογήσουν το γεγονός λέγοντας μας ότι η αιτία παρακώλυσης των πτήσεων προς την γείτονα χώρα, παραμένει άγνωστη.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ούτε διάψευση αλλά ούτε και επαρκής προβολή στα ΜΜΕ του ζητήματος. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι αυτή την περίοδο εγκαταλείπουν «σιωπηρά» την Τουρκία οικονομικά στελέχη και πολιτικοί παράγοντες.

Αν λοιπόν κάποιοι που ξέρουν κάτι παραπάνω εγκαταλείπουν την Τουρκία και κάποιοι άλλοι δυσκολεύουν την πρόσβαση προς αυτήν για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εμείς πρέπει να υποθέσουμε ότι έρχεται κάτι σημαντικότερο ή πως απλά είναι ένα συμπτωματικό γεγονός;

Το σίγουρο είναι πως αυτή την περίοδο η ευρύτερη περιοχή «μυρίζει μπαρούτι», καθώς στις καθημερινές πλέον θρασύτατες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, την αστάθεια που μαστίζει την Ελλάδα σε οικονομικό στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, και την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα περίεργο γεγονός στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναμένουμε μια επίσημη ενημέρωση επί του θέματος.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ?


ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΤΟΣΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ? ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Όλοι μας μιλάμε για τον Καλλικράτη αλλά ποιος πραγματικά ήταν?. Δεν είναι όπως πολλοί νομίζουν ο αρχιτέκτονας που μαζί με τον Ικτίνο έκτισαν την Ακρόπολη, άλλος ο εκ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΑΧΑΙΑΣ Καλλικράτης ο πολιτικός.... Ο Καλλικράτης αυτός έζησε το 2ο αιώνα π.Χ. και έτυχε να κυβερνά το μεγαλύτερο «κοινό «της εποχής του: την Αχαϊκή Συμπολιτεία.Την περίοδο εκείνη πολλές περιοχές είχαν δημιουργήσει τέτοια κοινά όπως η Αιτωλία, η Βοιωτία και η Ήπειρος. Στόχος των συμπολιτειών ήταν να δυναμώσει μέσω της συνεργασίας πολλές μικρές αδύναμες πόλεις. Όπως η τωρινή κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει την αυτοδιοίκηση με την συγχώνευση των δήμων σε μεγαλύτερους και την απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες. Όμως, ο Καλλικράτης δεν δημιούργησε την Αχαϊκή Συμπολιτεία. Ούτε έμεινε γνωστός για κάτι καλό. Για την ακρίβεια μισήθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο άρχοντα της Συμπολιτείας... έμεινε γνωστός για τη ρωμαιοδουλεία του, το ρουφιάνεμα των 1000 σημαντικότερων Αχαιών συμπολιτών του, που εξορίστηκαν και γενικά για πράξεις που οδήγησαν στην αποδυνάμωση της πατρίδας του και την υποδούλωσή της στους Ρωμαίους φίλους του, το 146π.Χ. Ο περιηγητής Παυσανίας τον χαρακτηρίζει ως τον «κακό δαίμονα όλης της Ελλάδας» και ο Πολύβιος, μορφή φυσικής αποστροφής

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ..........ΣΠΟΡ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ


Στα ύψη έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των ιστοσελίδων με εξτρεμιστικό περιεχόμενο, τη στιγμή που ο έγκαιρος εντοπισμός τους γίνεται όλο και δυσκολότερος, όπως αναφέρουν αρχές χωρών της Δύσης- με την επικεφαλής ειδικής αστυνομικής μονάδας στη Μ. Βρετανία να λέει ότι απαιτείται ότι απαιτείται περαιτέρω εμπλοκή και επιβολή του νόμου. Τα τελευταία χρόνια, πολιτικοί και στελέχη αστυνομιών/ υπηρεσιών ασφαλείας από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τους φόβους τους σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από ομάδες εξτρεμιστών, που επιδιώκουν να στρατολογήσουν νέα μέλη. Η αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε αμερικανικό αεροσκάφος τα Χριστούγεννα του 2009, καθώς και η ένοπλη επίθεση ταγματάρχη του αμερικανικού στρατού στο Φορτ Χουντ στο Τέξας αποδείχτηκε πως συνδέονταν με έναν μουσουλμάνο κληρικό ο οποίος χρησιμοποιούσε το Ίντερνετ για να εκφράσει απόψεις υπέρ της Αλ Κάιντα. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μία κούρσα τεχνολογικών εξοπλισμών με τους τρομοκράτες» είπε η Πωλίν Νέβιλ Τζόουνς, υπουργός Ασφαλείας της Μ. Βρετανίας σε ομιλία της τον Ιούλιο. «Η πληροφοριακή επανάσταση έχει κάνει πιο εύκολο για τις τρομοκρατικές οργανώσεις να προσεγγίσουν άτομα που είναι ευάλωτα στις βίαιες εξτρεμιστικές ιδεολογίες και την προπαγάνδα τους» συμπλήρωσε. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ρόναλντ Νομπλ, γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, είπε σε μία συνδιάσκεψη ανωτέρων αξιωματικών στο Παρίσι ότι ο αριθμός των ιστοσελίδων εξτρεμιστικού περιεχομένου έχει εκτοξευτεί στα ύψη: από 12 το 1998, στα 4.500 το 2006. «Η απειλή είναι παγκόσμια, υπαρκτή και βρίσκεται στο κατώφλι μας» είπε. Η βρετανική αντίδραση ήταν η σύσταση μίας ειδικής μονάδας, της CTIRU (Counter Terrorism Internet Referral Unit). Η επταμελής ομάδα βασίζεται στο κοινό ή άλλες αστυνομικές υπηρεσίες για αναφορές ιστοσελίδων με περιεχόμενο που αποτελεί «λόγο προβληματισμού». Οι ιστοσελίδες αξιολογούνται και, εάν εκτιμηθεί ότι είναι απαραίτητο, αναλαμβάνεται δράση (σύμφωνα με τους νόμους περί τρομοκρατίας) για τον εξαναγκασμό των sites να αποσύρουν το εν λόγω περιεχόμενο, ή να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι. Ο στόχος είναι να «γίνει το Ίντερνετ πιο αφιλόξενο προς τις δραστηριότητες των τρομοκρατών και των βίαιων εξτρεμιστών» είπε η επικεφαλής της CTIRU, επιθεωρητής Τζέην Σνέλγκροουβ, στην πρώτη συνέντευξή της από την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι υπάρχει πολύ συχνά απόσταση ανάμεσα σε ό,τι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ως προσβλητικό και ό,τι είναι πραγματικά επικίνδυνο/ εγκληματικό. «Η πλειοψηφία των ιστοσελίδων που βλέπουμε είναι συνήθως μετριοπαθούς περιεχομένου, ή δεν παραβιάζουν τον νόμο. Ακόμα και κάποια πολύ ακραία sites δεν θεωρούνται παράνομα» είπε, προσθέτοντας πως δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με τον εντοπισμό και την άσκηση διώξεων, αλλά και με το να κατανοηθεί τι ακριβώς συμβαίνει «εκεί έξω». Τα περισσότερα από τα sites που αναφέρονται στη CTIRU αποσκοπούν στη δημιουργία ακραίων τάσεων, με ένα μικρό ποσοστό να έχει να κάνει με θέματα πιο «πρακτικής» φύσεως, όπως η κατασκευή μίας βόμβας ή ενός «εκρηκτικού γιλέκου». Στις αναφορές περιλαμβάνονται και sites που συνδέονται με αντικαθεστωτικούς Ιρλανδούς- αν και η Σνέλγκροουβ δεν μπορούσε να πει αν αυτές οι ομάδες στρατολογούσαν μέσω του Διαδικτύου. «Το μόνο περιεχόμενο το οποίο αποσύρουμε είναι αυτό το οποίο είναι παράνομο- και η 'γραμμή' για αυτό βρίσκεται πραγματικά πολύ ψηλά. Το περιεχόμενο θα έπρεπε να αποσύρεται μόνο όταν είμαστε εντελώς σίγουροι, διαφορετικά θα αρχίσει να θεωρείται ότι λογοκρίνουμε το Ίντερνετ- και δεν είναι αυτή η δουλειά μας» κατέληξε η Σνέλγκροουβ.

1932 Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ




Ο Καταλληλος Ανθρωπος την Κατάλληλη στιγμή

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα πτώχευσε επισήμως ήταν το 1932. Οι ιστορικές αναλογίες με το σήμερα καθιστούν ιδιαίτερα διδακτική αυτή την οδυνηρή περιπέτεια οταν στην πολιτική σκηνή της χώρας ηταν ο Ελευθέριους Βενιζέλος, ο οποίος είχε επανέλθει θριαμβευτικά στην πρωθυπουργία το 1928, κυριολεκτικά σε μια Ελλάδα διαλυμένη που πάσχιζε να επουλώσει τη μεγάλη πληγή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο Βενιζέλος ...

....μετά την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας εκεινες τις δυσκολες στιγμές συνέδεσε τη δραχμή με την αγγλική λίρα, η οποία ήταν ελεύθερα μετατρέψιμη σε χρυσό, θεωρώντας το σκληρό νόμισμα εκ των ων ουκ άνευ για την αποκατάσταση της ελληνικής αξιοπιστίας.

1929 : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ -
ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ;


Τα πράγματα πήγαιναν καλά μέχρι να έρθει η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία ξεκίνησε, όπως και η τρέχουσα, από τη Γουόλ Στριτ, με το κραχ του 1929. Σταδιακά η κρίση πέρασε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και έπληξε τη λίρα, η οποία βγήκε από τον κανόνα του χρυσού και υποτιμήθηκε κατά 35% τον Σεπτέμβριο του 1931. Ωστόσο, ο Βενιζέλος συνέχισε πεισματικά την πολιτική της σκληρής δραχμής, την οποία συνέδεσε τώρα με το δολάριο, που συμμετείχε ακόμη στον κανόνα του χρυσού.

ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο μεταξύ, η Ελλάδα βίωνε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης με απότομη κάμψη των εξαγωγών και των εμβασμάτων από το εξωτερικό, καθώς η Αμερική έκλεισε τη στρόφιγγα της μετανάστευσης. Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα ύψη και η «σκληρή» δραχμή εκτέθηκε σε όργιο κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ "ΣΚΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Για να κατευνάσει τις αγορές, ο Βενιζέλος εφάρμοσε σκληρή λιτότητα, απέλυσε δημόσιους υπαλλήλους και εκποίησε τις υποδομές σε ξένες επιχειρήσεις. Παράλληλα, ανέλαβε προσωπικά διπλωματική εκστρατεία για την εξασφάλιση δανείων από Λονδίνο, Ρώμη και Παρίσι, για να απευθυνθεί τελικά στη Δημοσιονομική Επιτροπή της Κοινωνίας των Εθνών, η οποία του αρνήθηκε, ωστόσο, ουσιαστική βοήθεια, αρκούμενη σε ευχολόγια.

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ : ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ;

Στις 27 Απριλίου 1932, ο Βενιζέλος αναγκάστηκε επιτέλους να βγάλει τη δραχμή από τον κανόνα του χρυσού και να την υποτιμήσει έναντι της λίρας, ενώ λίγο αργότερα η Ελλάδα κήρυξε επίσημα παύση πληρωμών.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Ενα μεγάλο απεργιακό κύμα συγκλόνιζε τη χώρα, η δύναμη των κομμουνιστών έβαινε αυξανόμενη και ο Βενιζέλος, το κύρος του οποίου είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι δεν θα επιστρέψει παρά μόνον αν ο πολιτικός κόσμος δεχόταν να ενισχύσει την εκτελεστική εξουσία και να περιορίσει την ελευθεροτυπία.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΒΑΙΒΕΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ωστόσο, η έξοδος από τον κανόνα του χρυσού και η στάση πληρωμών όχι μόνο δεν έφεραν την καταστροφή, αλλά σήμαναν την αρχή της οικονομικής αναγέννησης: Χάρη στα ισχυρά μέτρα προστατευτισμού, η Ελλάδα είχε συνολικά τη δεκαετία 1928 - 1938 τον τρίτο καλύτερο ρυθμό βιομηχανικής ανάπτυξης στον κόσμο (65%) μετά τη Σοβιετική Ενωση και την Ιαπωνία.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ


Ο διάσημος Dj Tiesto μετά την πρόσφατη παρεξήγηση που δημιουργήθηκε με το ελληνικό εξαιτίας ανάρτησης στο Facebook, δεν δίστασε να ανέβει στη σκηνή του Τaekwondo (2/10), κρατώντας στα χέρια του μια ελληνική σημαία.
Συγκεκριμένα, ο Dj Tiesto σε μια φωτογραφία της σημαίας της FYROM που ανήρτησε στο προφίλ του, σχολίασε "μου αρέσει η σημαία της Μακεδονίας", προκαλώντας την οργή ορισμένων που δημιούργησαν ένα group στο site κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο "Shame on you Tiesto".

Πριν από την εμφάνισή του στην Αθήνα και λόγω αυτού του group στο Facebook, είχαν φροντίσει να απαντήσουν επί του θέματος και να λύσουν την παρεξήγηση άνθρωποι της Sony μέσα από την επίσημη σελίδα του Τiesto στο Facebook.
"Έχει υποπέσει στην αντίληψή μας, ότι υπήρξε κάποια παρεξήγηση από τη δημοσίευση μιας εικόνας, με τη σημαία της ΠΓΔΜ από τον Dj Tiesto στην επίσημη σελίδα του στο Facebook κατά ένα πρόσφατο ταξίδι.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν νοείται ως μια πολιτική δήλωση και θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη αν προκλήθηκε κάποια αξιόποινη πράξη σε οποιοδήποτε από τους οπαδούς του, καθώς ο Tiesto παίζει σε όλο τον κόσμο, για τους λάτρεις του οποιασδήποτε εθνικότητας είναι αυτή και ελπίζει στην κατανόηση όλων", επισημαίνεται.

ΦΟΒΟΥ ΤΟΝ ΑΝΘΙΜΟ


Λάβρος ήταν για ακόμη μια φορά προχθες ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, καλώντας από άμβωνος τους πιστούς σε αντίσταση κατά μιας σειράς κυβερνητικών πολιτικών και πρωτοβουλιών. Μεταξύ αυτών, η «Κάρτα του Πολίτη», που, σύμφωνα με τον κ. Άνθιμο, φέρει τον σατανικό αριθμό 666, η μεταναστευτική πολιτική με αφορμή τα γεγονότα στον Άγιο Παντελεήμονα και ο πιθανός συμβιβασμός στο όνομα των Σκοπίων. Αναφερόμενος στις πληροφορίες για συμφωνία στο όνομα των Σκοπίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άνθιμος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Για το όνομα των Σκοπίων η τελευταία πρόταση του Νίμιτς που φαίνεται, ότι γίνεται αποδεκτή από την Ελληνική Διπλωματία είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» για να ονομαστεί το κράτος Βαρδαρεία.

Αυτή όμως η ονομασία έχει μέσα το όνομα Μακεδονία, και λέμε πρακτικά στους δικούς μας. Αν το πάρετε έτσι και το δεχθείτε το Μακεδονία θα κρατήσουν αυτοί, με τέτοιο μένος και πάθος που έχουν! Όσο μπορείτε λοιπόν αντισταθείτε, γιατί ο λαός αντιστέκεται και αν θέλουν ας κάνουν δημοψήφισμα.»
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, διερωτήθηκε τι είναι τελικά αυτό το νέο σχέδιο που λέγεται η «Κάρτα του Πολίτη», η οποία θα αντικαταστήσει την ταυτότητα, αλλά και ποια στοιχεία θα περιέχει μέσα και όχι όλα..Συγκεκριμένα τόνισε: «Γιατί αυτό το αίτημα αυτής της Κάρτας πρέπει να μας καταργήσει την Αστυνομική Ταυτότητα; Και γιατί σε άλλο Κράτος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δεν ακούμε να γίνεται συζήτηση για τέτοια ταυτότητα; «Γιατί τόσο βιαστικά εμείς θα πειθαρχήσουμε στην επιβολή ενός μέτρου για το οποίο λέγεται -και δεν διαψεύδεται- ότι κάπου φανερά ή συγκεκαλυμμένα θα έχει το 666;»
«Αν θα χάσουμε την κάρτα κάπου η αναπλήρωση θα γίνει με έναν ηλεκτρονικό σχηματισμό που θα γίνει επί του δέρματος μας, για να μπορέσουν να αναπληρώνουν την απουσία αυτής της Κάρτας. Τι είναι αυτά, είναι γνήσια; Είναι φιλελληνικά; Είναι ορθόδοξα; Ποιοι τα σκεφτήκαν; Ποιοι τα επιβάλουν; Τόσο πρέπει πλέον να προσκυνήσουμε την Παγκοσμιοποίηση;» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Άνθιμος.
Επίσης, ο κ. Άνθιμος τόνισε, ότι η Κάρτα του Πολίτη είναι μια άγνωστη υπόθεση για εμάς του Πολίτες. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Εθνικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι «είδαμε να αφαιρείτε από την ιστορική Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο τίτλος «το της Ελλάδος». Στην Αθήνα και εδώ αφαιρέθηκε το της Ελλάδος και έμεινε μόνο Εθνική Τράπεζα. Δηλαδή δεν θα είναι της Ελλάδος, είναι θέμα τραπεζικών σχέσεων; Γιατί αν αφαιρείτε το Ελλάδος από εδώ και από εκεί τότε θα καταλάβουμε, ότι είμαστε μέσα σε ένα Ωκεανό που θα πνιγούμε.»
Τέλος, ο κ. Άνθιμος επέκρινε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του ότι επιχειρεί να εντάξει τη χώρα σε μια παγκόσμια οικονομική δικτατορία, ενώ κάλεσε όσους συμφωνούν με τις ακραίες απόψεις του να συναντηθούν σε άλλο χώρο, για να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο που θα χτυπήσει «καμπανάκι» στην Κυβέρνηση.
"Δεν λέω ονόματα γιατί κινδυνεύει και η ζωή μου... Γιατί τόσο βιαστικά εμείς; Ερωτώ τον Πρωθυπουργό να μας εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει, ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να σωθούμε από να τεθούμε όλοι κάτω από μια Παγκόσμια Οικονομική Κυβέρνηση...", πρόσθεσε επίσης ο κ. Άνθιμος.

Η ΗΛΙΑΔΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ


Η ΙΛΙΑΔΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

06/10/2010

Και επειδή όποιος ψάχνει ...βρίσκει, σας παρουσιάζουμε κάτι διαφορετικό που πραγματικά έχετε να ακούσετε από το σχολείο τότε που απήγγειλε η φιλόλογος, ή έβαζε τον απουσιολόγο να απαγγείλει!
Κτίριο Τσίλλερ – Αίθουσα Εκδηλώσεων

«ΑΡΧΑΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»
Σκηνική Παρουσίαση ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ του ΟΜΗΡΟΥ σε μετάφραση ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ

Στο κύκλο αυτό, θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σε θεατροποιημένη μορφή. Η εκκίνηση θα δοθεί φέτος με την Ιλιάδα του Ομήρου. Με αφορμή την ολοκλήρωση της πλήρους μετάφρασής της από τον κορυφαίο Έλληνα φιλόλογο Δημήτρη Μαρωνίτη, το Εθνικό Θέατρο έχει καλέσει μερικές από τις σημαντικότερες ελληνίδες πρωταγωνίστριες για να παρουσιάσουν σε μια πρωτότυπη σκηνική εκδοχή και τις 24 ραψωδίες του μεγάλου αυτού έπους. Κάθε εβδομάδα θα παρουσιάζεται μία ραψωδία από μία πρωταγωνίστρια, η οποία με την ευαισθησία και το καλλιτεχνικό της κύρος, θα ζωντανεύει με τον τρόπο που η ίδια θα έχει επιλέξει τον επικό λόγο του Ομήρου.


Οι αναγνώσεις αυτές θα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ.

Μέρη από αυτόν τον κύκλο έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Οι πόλεις της Μεσογείου» στη Νάπολι, τον Σεπτέμβριο του 2011.
14/10/2010 Ραψωδία Α Λυδία Κονιόρδου
21/10/2010 Ραψωδία Β Στεφανία Γουλιώτη
28/10/2010 Ραψωδία Γ Εύα Κοταμανίδου
11/11/2010
Ραψωδία Δ Ρένη Πιττακή
18/11/2010 Ραψωδία Ε Ράνια Οικονομίδου
25/11/2010 Ραψωδία Ζ Φιλαρέτη Κομνηνού
2/12/2010 Ραψωδία Η Κάτια Δανδουλάκη
9/12/2010 Ραψωδία Θ Πέμυ Ζούνη
16/12/2010 Ραψωδία Ι Μαρία Κεχαγιόγλου
23/12/2010 Ραψωδία Κ Λήδα Πρωτοψάλτη
30/12/2010 Ραψωδία Λ Θέμις Μπαζάκα
6/1/2011 Ραψωδία Μ Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
13/1/2011 Ραψωδία Ν Μάγια Λυμπεροπούλου
20/1/2011 Ραψωδία Ξ Μαρία Σκουλά
27/1/2011 Ραψωδία Ο Δήμητρα Χατούπη
3/2/2011 Ραψωδία Π Μαρία Πρωτόπαππα
10/2/2011 Ραψωδία Ρ Λένα Κιτσοπούλου
17/2/2011 Ραψωδία Σ Ελένη Κοκκίδου
24/2/2011 Ραψωδία Τ ΄Αννα Μάσχα
3/3/2011 Ραψωδία Υ Λυδία Φωτοπούλου
10/3/2011 Ραψωδία Φ Μαρία Ναυπλιώτου
17/3/2011 Ραψωδία Χ Ρούλα Πατεράκη
24/3/2011 Ραψωδία Ψ Όλια Λαζαρίδου
31/3/2011 Ραψωδία Ω Αμαλία Μουτούση
7/4/2011 "Επίλογος" Δημήτρης Μαρωνίτης





Πρώτη παράσταση: 14/10/2010, Τελευταία παράσταση: 07/04/2011

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη, από 14/10/2010 έως 31/03/2011, στις 18:00

Τηλέφωνο ταμείου:: 210 5288170, 210 5288171

ΞΑΝΑ Η ΡΑΨΩΔΙΑ Ω


O Ντέιβιντ Μαλούφ είχε ακούσει την ιστορία του Τρωικού Πολέμου από τη δασκάλα του στο δημοτικό σχολείο, μια μέρα του 1943, σε καιρό πολέμου. Εξήντα και πλέον χρόνια αργότερα, γοητευμένος από τη διαδικασία της αφήγησης και περίεργος για τις ανείπωτες ανθρώπινες ιστορίες, δίνει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα της ραψωδίας Ω της «Ιλιάδας»: ο Πρίαμος, με ένα κάρο φορτωμένο με θησαυρούς των Τρώων, εισέρχεται κρυφά στο στρατόπεδο των Αχαιών για να εξαγοράσει το σώμα του νεκρού Εκτορα από τον οργισμένο Αχιλλέα. Ο σημαντικότερος, σύμφωνα με πολλούς κριτικούς, εν ζωή αυστραλός λογοτέχνης είναι μάλλον άγνωστος στην Ελλάδα. Από τη συγγραφική παραγωγή του (ποιήματα, μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα) έχει κυκλοφορήσει μόνο το μυθιστόρημα «Αναπολώντας τη Βαβυλώνα» (Καστανιώτη, 1999). Ευκαιρία για να γνωρίσουμε τον 76χρονο συγγραφέα από το Μπρισμπέιν αποτελεί η βράβευσή του στην Αθήνα με το βραβείο John D. Criticos. Το μυθιστόρημά του «Ransom» (2009, «Εξαγορά») ήταν υποψήφιο ανάμεσα σε περισσότερα από 100 αγγλόφωνα έργα με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό. Η αφήγηση του Μαλούφ εστιάζει στο ανθρώπινο και στο ταπεινό. Πίσω από τον έξοχο Αχιλλέα υπάρχει ο άνδρας που θρηνεί τον χαμό του φίλου του. Πίσω από τον γηραιό βασιλιά της Τροίας βρίσκεται ο συντετριμμένος πατέρας, ο οποίος επίσης βλέπει το τέλος του να πλησιάζει από το χέρι του γιου του Αχιλλέα, του Νεοπτόλεμου. Δεν είναι μόνο το ταλέντο του Μαλούφ στην ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων που κάνει σπουδαίο αυτό το μυθιστόρημα. Η γλώσσα του ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στην περιγραφή του συγκεκριμένου, τη ζωή της καθημερινής Τροίας στη λεπτομέρειά της, και στον αφαιρετικό στοχασμό. Ο πεζός λόγος του έχει ρυθμό ποιητικό και ο λυρισμός τού συναισθήματος είναι συγκρατημένος, δεν γλιστράει στο εύκολο μελόδραμα. Εύρημα του συγγραφέα ο Σόμαξ, ο γέρος αμαξάς που συνοδεύει τον Πρίαμο στο ταξίδι του, ένας άνθρωπος του λαού που δεν το πιστεύει ότι συνοδεύει τον βασιλιά του σε αυτή την ιερή αποστολή και ο οποίος, ως άλλος ραψωδός, θα αφηγηθεί στην επιστροφή πώς πέρασε τη νύχτα στο στρατόπεδο των Ελλήνων και ότι του πρόσφεραν κρέας που είχε ψήσει ο ίδιος ο θεϊκός Αχιλλέας. Οι ακροατές του όμως δεν τον πιστεύουν· είναι γνωστός ψεύτης. Είναι 100 ετών και πίνει πολύ. Το «Ransom» δικαίως θα κερδίσει το έπαθλο των 10.000 στερλινών που συνοδεύουν το βραβείο. Πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Cotsen Ηall, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι
Αύριο Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στις 19.30
Τον συγγραφέα θα παρουσιάσει ο ιρλανδός μυθιστοριογράφος και κριτικός Κολμ Τόιμπιν

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More