ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ


Πριν από 33 χρόνια ένα παράξενο συμβάν, με θέμα τη σπηλιά του Νταβέλη στην Πεντέλη, απασχόλησε το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Το γεγονός ότι κοντά στο σπήλαιο ήταν η Ναυτική Βάση της Νέας Μάκρης, ασφαλώς περιέπλεκε τα πράγματα ακόμα... περισσότερο.

Αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή υποστήριξαν ότι τα βράδια έβλεπαν παράξενα κινούμενα φώτα να μπαινοβγαίνουν στη σπηλιά. Άλλοι, επίσης, είπαν ότι είδαν UFO, που πετούσαν διαρκώς πάνω από την Πεντέλη, προκαλώντας ανάμεικτες απορίες. Η σπηλιά της Πεντέλης περνούσε πλέον στη σφαίρα του μυστηρίου και του παραδόξου. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία ήταν «Το Αίνιγμα της Πεντέλης» του Γιώργου Μπαλανού. Η προσωπική έρευνα του συγγραφέα στη σπηλιά του Νταβέλη κράτησε πάνω από δέκα χρόνια.

Παράξενα γεγονότα

Σύμφωνα με το έργο του Μπαλάνου, ανεξήγητα περιστατικά σημάδεψαν την πορεία της εξερεύνησης. Π.χ. φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα στη σπηλιά, όταν εμφανιζόταν το φιλμ, έδειχναν παράξενα φώτα, ανεμόσκαλες, σκιές κ.λπ. χωρίς να υπήρχαν στην πραγματικότητα. Επίσης, σύγχυση και απώλεια μνήμης παρατηρήθηκε ανάμεσα στους συνεργάτες του συγγραφέα. «Η σπηλιά ήταν μια τεράστια αίθουσα», γράφει ο Μπαλάνου, «σε σχήμα νεφρού, με πολύ μεγάλη είσοδο, απ’ όπου το φως της μέρας φώτιζε σχεδόν τη μισή της έκταση (…). Από τη μεγάλη αίθουσα ξεκινούσαν διάφορα μικρά ή μεγάλα τούνελ, που πήγαιναν άγνωστο πού, είχαμε βέβαια ακούσει τις πιο απίθανες ιστορίες…».

Αρχαίος ναός;

Ασφαλώς, οι προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα και των συνεργατών του, όπως και η καταγραφή του βιβλίου, ήταν μια σπουδαία υπόθεση. Κανείς άλλος ερευνητής δεν μελέτησε τόσο διεξοδικά και σε βάθος τη σπηλιά του Ντάβελη. Ένα στοιχείο είναι και το γεγονός ότι εκεί υπήρχε ένας πανάρχαιος ναός του Θεού Πάνα. Σήμερα, έξω από τη σπηλιά, υπάρχει ένα βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Ένας συνεργάτης του Μπαλάνου είπε ότι είδε ένα τούνελ να στρίβει δεξιά. Ένας άλλος, στο ίδιο σημείο, είπε ότι είδε κι αυτός το τούνελ, αλλά με τη διαφορά ότι έστριβε αριστερά! Ο χώρος και ο χρόνος φαίνεται συνυπήρχαν σε μιαν άλλη διάσταση. Μια συγκλονιστική ιστορία, που η φήμη της διαδόθηκε στο εξωτερικό, με αρκετές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης.

Απόρρητα πειράματα; Αρκετοί είχαν εκφράσει την άποψη ότι εκεί στη σπηλιά πιθανόν να υπήρχε μια μυστική υπόγεια βάση UFO. Άλλοι, πάλι, ότι στην Πεντέλη γίνονταν απόρρητα πειράματα από διάφορες χώρες, χωρίς βέβαια κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Μια θεωρία έλεγε ότι η Πεντέλη ήταν ένας επικοινωνιακός δίαυλος, που ενωνόταν με τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Τα φαινόμενα ήταν πέρα για πέρα συγκλονιστικά. Η συχνότητα εμφανίσεων UFO έπαιρνε μιαν ασυνήθιστη τροπή. Ο κόσμος περίμενε μια επίσημη εξήγηση, αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε να δώσει περισσότερες αναφορές, ενώ ο στρατός αρνείτο κάθε ανάμειξη με το θέμα.

O επίλογος

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ της Πεντέλης διέγραψε μια ενδιαφέρουσα τροχιά στον κόσμο του μυστηρίου και του παράδοξου. Από το 1977, δυστυχώς, η σπηλιά καταστράφηκε. Διάφορες εργασίες και τεχνικά έργα έκλεισαν κατά ένα μεγάλο μέρος της εισόδου με τσιμέντο. Ένας απρόσμενος επίλογος μιας παράξενης και πολυσυζητημένης ιστορίας. Η περιπέτεια του Γιώργου Μπαλάνου και των συνεργατών του είναι τεκμηριωμένη και δεν έχει να κάνει με φανταστικές υποθέσεις. Η σπηλιά του Ντάβελη ίσως οδηγεί σε κάποιους άλλους μυστικούς υπόγειους κόσμους, που δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε. Όσον αφορά υπόγειους πολιτισμούς ή εξωγήινες βάσεις, σύμφωνα με τον Μπαλάνου, δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Η σπηλιά βέβαια έκλεισε. Εκεί θάφτηκαν πολλά μυστικά, όμως, η περιπέτεια του Μπαλάνου υπήρξε πέρα για πέρα συναρπαστική.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More