Νεότερη τους απαίτηση: να παύσουμε να ονομάζουμε τα κατεχόμενα μας εδάφη... κατεχόμενα αλλά «κράτος»!!!
Με τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας , οι Τουρκοκύπριοι έχουν εντατικοποιήσει τις δραστηριότητες τους τις μέρες αυτές για προώθηση της απαίτησης τους για αναγνώριση απαιτώντας τώρα να σταματήσει η διεθνής κοινότητα να αποκαλεί το κατεχόμενο από την Τουρκία μέρος της Κύπρυ «κατεχόμενα»!
Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου διοργάνωσαν συγκέντρωση στην Πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, η οποία ήταν μάλλον αποτυχία, όπου έριξαν πλέον τις μάσκες και τον μύθο της τάχατες απομόνωσης ομολογώντας δημόσια ότι εκείνο που πράγματι ζητούν είναι πολιτική αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε μέσω facebook από τα κατεχόμενα (με την υποστήριξη της οργάνωσης «Εμπάργκοτ» στο Λονδίνο που ιδρύθηκε λίγο μετά το δημοψήφισμα για να προωθήσει τις απευθείες πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και την αναγνώριση με βρετανικές ράχες και είναι η οργάνωση που απαίτησε όπως αφαιρέσουμε και τον αιματοβαμμένο μας χάρτη με το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ γιατί τάχατες είναι ...ρατσιστικό!). Έδωσαν και ένα υπόμνημα στην πρωθυπουργική κατοικία με κύριο αίτημα την πολιτική αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Λίγες μέρες ενωρίτερα, όμως,προηγήθηκε επιστολή προς την Ε,Ε. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων του εξωτερικού έστειλε επιστολές στον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου σε σχέση με την απαίτηση των Τουρκοκυπρίων για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Ο σύνδεσμος εξέφρασε την απογοήτευση του για το ότι ακόμα αναμένει την απόφασή των για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή Λόντρα Γκαζέτ 30.9.2010 η επιστολή του Σετίν Ραματάν, εκπροσώπου του συνδέσμου στην Αγγλία, σημείωνε:
« Δεν γνωρίζουμε για το απευθείας εμπόριο με την Τ.Δ.Β.Κ, και η απόφαση της αναβολής για το απευθείας εμπόριο είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Το 2004, μετά το Σχέδιο Ανάν, ο Γκ. Φερχοίγκεν και ο Τόνυ Μπλέαρ είχαν υποσχεθεί το απευθείας εμπόριο δίχως όρους. Αυτό ακόμα να υλοποιηθεί και η Ε.Ε ακόμα δέχεται πιέσεις από τους Ελληνοκύπριους και ο κόσμος στην Τ.Δ.Β.Κ αδικείται».
Ο Ραματάν επίσης, αναφέρει στην επιστολή, σύμφωνα με την Λόντρα Γκαζέτ, ότι το απευθείας εμπόριο θα «προσφέρει εμπορικές ευκαιρίες για την Τ.Δ.Β.Κ και θα δώσει δυνατότερη και εξισορροπημένη οικονομική ατμόσφαιρα. Θα είναι για αμφότερες τις πλευρές Νότο και Βορρά και εν καιρώ θα συνεισφέρει σε μια λύση στο νησί. Ζητώ την απάντησή σας το συντομότερο».
Σημείωση 1) Ο Γκ. Φερχόιγκεν τις μέρες του δημοψηφίσματος (24.4.2004) ήταν ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την διεύρυνση και είχε εξοργιστεί όταν ο λαός απέρριψε το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν. Σήμερα ο Φεργχόγκεν ανέλαβε... Σύμβουλος των Τούρκων! (βλέπε πιο κάτω είδηση στην Σημερινή 13.7.2010).
Σημείωση 2) Ο τότε υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της κυβέρνησης Τόνυ Μπλέαρ, Τζάκ Στρό, ( τον οποίο ο μ. πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να δει όταν πήγε στην Κύπρο και επέμενε να πάει και στα κατεχόμενα) την επομένη του δημοψηφίσματος εξοργισμένος και εκείνος αποφάσισε μαζί με την κυβέρνησή του, (Τόνυ Μπλέαρ) να προωθήσουν το απευθείας εμπόριο μέσω της Ε.Ε για να παρηγορήσουν τους Τ/κύπριους που έχασαν το «Σχέδιο Ανάν».
Σημείωση 3) Το 1987, όμως, Μικτή Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου που μελέτησε το Κυπριακό αποφάσισε και εισηγήθηκε στην βρετανική κυβέρνηση να προωθήσει συνομοσπονδιακή πολιτική στο Κυπριακό και το απευθείας εμπόριο.
Ο Μιχάλης Έλληνας κονιορτοποιεί το τουρκικό υπόμνημα
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αγγλίας κ. Μιχάλης Έλληνας με μια καταπελτική 6σελιδη επιστολή του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου, 2010, αντικρούει με τρανταχτά επιχειρήματα τις ψευτιές και απαιτήσεις των Τούρκων και ενημερώνει τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό για τον μύθο της λεγόμενης «απομόνωσης» που επικαλούνται οι Τούρκοι.
Εξηγεί ότι είναι μύθος η επικαλούμενη «απομόνωση» τους, οι Τουρκοκύπριοι (ΟΧΙ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ) απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων τους ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν παντού στον κόσμο με διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και με ταυτότητες της Κ.Δ, και όλα αυτά είναι γνωστά στην Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία. Ότι με το επιχείρημα του γνωστού «poorTurks» η Τουρκία και όσοι τους υποστηρίζουν, στοχεύουν στην αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και επιβολή του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν, την απο-ενοχοποίηση της Τουρκίας και την διαγραφή των εγκλημάτων της εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.
Ο κ. Έλληνας αναφέρεται στην έκθεση που ετοίμασε η κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή το 2006 η οποία καταρρίπτει με στοιχεία την επικαλούμενη «απομόνωση» και που εκδόθηκε από το Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κ.Δ και καταγράφει αναφορές από την έκθεση και αναλυτικά στοιχεία και αριθμούς, για τα επιδόματα και οφέλη που παίρνουν οι Τουρκοκύπριοι δίχως να πληρώνουν ούτε ένα σέντ σε φόρους και υποχρεώσεις εις βάρος των Ελληνοκυπρίων φορολογούμενων.
Η επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό αναφέρεται στα ψηφίσματα του Σ.Ασφαλείας 541/1983 και 550/1984 τα οποία καλούν όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα και να μην βοηθήσουν ή συνεργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο μαζί τους.
Ο κ. ΄Ελληνας τονίζει ότι είναι οι Ελληνοκύπριοι εκείνοι που στερούνται των ουσιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις περιουσίες ως ελεύθεροι πολίτες της Κ.Δ και της Ε.Ε. Οι δε Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν και καλωσόρισαν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα κατά την τουρκική εισβολή εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Μέχρι σήμερα, γράφει η επιστολή, ανέχονται τις παραβιάσεις της Τουρκίας εις βάρος των δικών μας ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξού και η απαίτηση τους στο υπόμνημα τους να μην αποκαλούνται τα υπό κατοχή εδάφη μας «κατεχόμενα» (occupied).
Η επιστολή υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό Κάμερον, τις ευθύνες της Βρετανίας και το πράσινο φως που έδωσε η Εργατική κυβέρνηση Γουίλσον το 1974 στον Τούρκο πρωθυπουργό Ετσεβίτ στις 17 Ιουλίου, 1974 να εισβάλει στην Κύπρο και αναφέρεται στην συνάντηση αντιγράφοντας την συγκεκριμένη συνομιλία από τα βρετανικά αρχεία.
Γίνεται επίσης αναφορά στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου όλες βρήκαν την Τουρκία ένοχη για εγκλήματα στην Κύπρο.
Κλείνοντας την επιστολή ο κ. Έλληνας ζητεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό να έχει το θάρρος να μιλήσει πλέον στους Τούρκους και Τουρκοκύπριους καθαρά δίχως τη συνηθισμένη και σκόπιμη διγλωσσία του Φόρειν ΄Οφις του λεγόμενου “evenhandedness” και του υπενθύμισε ότι 200,000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες περιμένουν να επιστρέψουν στις κλεμμένες τους περιουσίες.
Αδούλωτη Κερύνεια
Επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον έστειλε και το προσφυγικό Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» την Κυριακή 3.10.2010 το μεσημέρι με φαξ προς το 10 DowningStreet στις ίδιες σχεδόν γραμμές με την επιστολή του κ. Μ. Έλληνα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου