ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ

Η ΝΑΣΑ απέκρυβε σαράντα χρόνια τα σεληνιακά ευρήματα
Ο πρώην διευθυντής του τμήματος ελέγχου δεδομένων και φωτογραφιών, στο εργαστήριο επεξεργασίας σεληνιακών φωτογραφιών της ΝΑΣΑ, Κεν Τζόνστον, που ήταν υπεύθυνος στη διάρκεια του επανδρωμένου σεληνιακού προγράμματος Απόλλων, έχει αποκαλύψει αρκετά συγκλονιστικά πράγματα τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ.

Φώτο: Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι αστροναύτες του Απόλλωνα βρήκαν αρχαίες κατασκευές στη Σελήνη.

Ο εξειδικευμένος αυτός επιστήμονας αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί αστροναύτες βρήκαν απαρχαιωμένα μηχανήματα άγνωστης προέλευσης στο έδαφος της Σελήνης. Εντόπισαν ακόμη κάποιο μηχάνημα τεχνολογίας ελέγχου της βαρύτητας. Και δεν ήταν μόνον αυτά που βρήκαν όταν προσεληνώθηκαν.
Οι αστροναύτες φωτογράφισαν τα αντικείμενα αλλά η ΝΑΣΑ διέταξε τον Τζόνστον να καταστρέψει αμέσως τις φωτογραφίες. Ο Τζόστον όμως δεν ακολούθησε τις οδηγίες.
Στα δημοσιεύματά του ο πρώην διευθυντής ανέφερε πως η Αμερικανική Κυβέρνηση κρατούσε τις πληροφορίες αυτές μυστικές για σαράντα χρόνια.
Οι αποκαλύψεις αυτές του Τζόνστον που αρχίζουν από την εποχή του προγράμματος Απόλλων, παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ένα νέο βιβλίο που τιτλοφορείται «Σκοτεινή Αποστολή: η μυστική ιστορία της ΝΑΣΑ», ("Dark Mission: the Secret History of NASA" ). Το βιβλίο αυτό συνυπογράφεται και από τον πρώην σύμβουλο της ΝΑΣΑ Ρίτζαρντ Χώγκλαντ καθώς και τον Μάικ Μπάρα που είναι σύμβουλος αεροδιαστημικής εφαρμοσμένης μηχανικής.
Όπως έγινε γνωστό ο διευθυντής του διαστημικού προγράμματος Κέι Φερράρι, (JPL Director of the SSA Program) έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Τζόνστον, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, του ζήτησε να παραιτηθεί από τη θέση που κατείχε στο διαστημικό πρόγραμμα. Ο λόγος ήταν ότι επικρινόταν η ΝΑΣΑ.
Ο Τζόνστον αρνήθηκε να παραιτηθεί και δήλωσε πως προστατεύεται από το νόμο για την ελευθερία του λόγου. Παρόλα αυτά ο Φερράρι τον έβγαλε, αυτήν την εβδομάδα, από το διαστημικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ, δίχως να δικαιολογήσει την απόφασή του αυτή.
Πάντως, οι χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες που περιέχονται στο αναφερόμενο βιβλίο απεικονίζουν καταστραμμένα κτίρια με τεράστιους θόλους κατασκευασμένα από ύαλο καθώς λίθινοι πύργοι που φαίνονται να ‘κάθονται’ στον αέρα.
«Δεν έχω τίποτε πια να χάσω. Είμαι σε διένεξη με τη ΝΑΣΑ και βρίσκομαι εν θερμώ» είπε ο Κεν Τζόνστον.
Η ΝΑΣΑ πιστεύει πως ο αρχαίος πολιτισμός που βρέθηκε στη Σελήνη δεν είναι σοβαρός.
Πάντως οι συγγραφείς του βιβλίου υποστηρίζουν πως ο Πρόεδρος Τζον Φ. Κέννεντυ, που προώθησε τη διαστημική προσέγγιση με τη Σοβιετική Ένωση σκόπευε, πραγματικά, να μοιραστεί τις εξωγήινες τεχνολογίες με τη Μόσχα.
Μάλιστα σε μια ομιλία του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο του 1963, ο Κέννεντυ έκανε μια πρόταση στην ΕΣΣΔ να οργανώσουν κοινή αποστολή στο φεγγάρι.
Ο Ρίτσαρντ Χώγκλαντ δήλωσε ότι το ενδιαφέρον, τελευταία, της Ουάσιγκτον για την εξερεύνηση του Φεγγαριού, είναι βασισμένο στα σεληνιακά συμπεράσματα που αξιολογούνται εδώ και σαράντα χρόνια.
Εξάλλου, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία, ακόμη και η Ινδία έχουν δηλώσει δημόσια τα σχέδιά τους να εργαστούν για την εξερεύνηση της Σελήνης.
Αυτός είναι και ο λόγος της βιασύνης των ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο Χώγκλαντ, να είναι οι πρώτοι που θα αξιολογήσουν τις αρχαιότητες της Σελήνης.
ΤΟ ΟΞΥΜΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΑΡΑΓΕ ΠΩΣ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Ε.Σ.Ρ


ΕΠΕΙΔΗ ΠΛΕΟΝ ΟΛΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΘΙΓΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΡΕΖΙΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Η ΥΠΟΒΑΘΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 1821 ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΒΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ(ΤΟΥΡΚΟΥΣ) ΚΑΙ Η ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΤΟΙΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΠΟΥ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ.
ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΓΕΛΕΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΗΡΩΙΔΑ

XARA NIKOPOULOU.jpg

Η Χαρά Νικοπούλου είναι δασκάλα. Κόρη του Βασίλη Νικόπουλου, πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου. Επέλεξε να υπηρετήσει στο μειονοτικό σχολείο στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Εβρου.
Η επιλογή της μέχρι σήμερα της έχει κοστίσει ακριβά, επειδή αρνείται να παίξει το ανθελληνικό παιχνίδι του τουρκικού προξενείου και της Αγκυρας.
Αρνείται να περάσει τη γραμμή του τουρκικού επεκτατισμού. Η Παιδεία που προσφέρει στα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας είναι ελληνική. Οχι τουρκική. Αυτό της κόστισε ακριβά...
Την έβρισαν. Την απείλησαν. Της έσπασαν το χέρι. Της επιτέθηκαν. Τίποτα δεν την έκαμψε. Γι’ αυτό εκείνοι που επιθυμούν την ηθική -πιθανόν και τη φυσική- εξόντωσή της κατέφυγαν στο ύστατο τρικ: να στρέψουν τους μουσουλμάνους εναντίον της αναπαράγοντας μιαν ανυπόστατη είδηση, ότι προσέβαλε τη θρησκεία του Ισλάμ ζητώντας από τους μαθητές της να ζωγραφίσουν τον Αλλάχ!

Ως γνωστόν, η απεικόνιση του Αλλάχ δεν επιτρέπεται στη μουσουλμανική θρησκεία και ο εξαναγκασμός κάποιου πιστού στην απεικόνιση του Θεού ισοδυναμεί με casus belli. Από τη στιγμή που γίνεται γνωστό κάτι τέτοιο, η ζωή του παραβάτη των ιερών κανόνων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, μια και ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να αντιδράσει ένας φανατικά θρησκευόμενος ισλαμιστής που θα θελήσει να αναλάβει τον ρόλο του «δικαστή» και του «εκτελεστή» της ποινής που θα επιβάλει ο ίδιος. Αλλωστε, νωπές είναι οι μνήμες από τις δραματικές περιπέτειες του Δανού σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκορντ, ο οποίος το 2005 είχε φιλοτεχνήσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα και θεωρήθηκαν προσβλητικά από τους μουσουλμάνους. Από τότε ζει με αστυνομική προστασία και συχνές είναι οι επιθέσεις και οι απόπειρες δολοφονίας από επίδοξους «εφαρμοστές» της δικής τους εκδοχής του θεϊκού νόμου.

Ο Ηλίας Ελευθεριάδης είναι σύζυγος της κ. Νικοπούλου και αληθινός συμμαχητής στον αγώνα που διεξάγει η Ελληνίδα δασκάλα στην ακριτική περιοχή της χώρας μας. Επέλεξε και εκείνος να διαμένει στο Μεγάλο Δέρειο για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι τη μετάθεση της συζύγου του σε άλλη περιοχή. Η επικοινωνία μαζί του ήταν διαφωτιστική: «Συκοφαντούν τη Χαρά και θέλουν να φύγει από εδώ με το κεφάλι σκυμμένο. Θέλουν να την τρομοκρατήσουν και να την ταπεινώσουν. Ουδέποτε ζήτησε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τον Αλλάχ». Πώς όμως ανέκυψε το ζήτημα; Πού στηρίχθηκαν τα σχετικά δημοσιεύματα; «Στις 7 Δεκεμβρίου δίδασκε το γράμμα Θ στην Α’ Δημοτικού. Στηριζόμενη στην αρχή της βιωματικής διδασκαλίας ρώτησε τα παιδιά αν γνωρίζουν λέξεις που αρχίζουν από Θ.
Τα παιδιά είπαν τις λέξεις θάλασσα, θρανίο, θησαυρός και Θεός. Εναν μήνα αργότερα, στην ιστοσελίδα της μειονοτικής εφημερίδας “Μπιρλίκ” αναρτήθηκε ένα συκοφαντικό δημοσίευμα με βάση το οποίο φερόταν να έχει ζητήσει από τους μαθητές να ζωγραφίσουν τον Αλλάχ. Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι τα παιδιά σάστισαν, έκλαιγαν και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Αποκορύφωμα του συκοφαντικού δημοσιεύματος αποτελεί η ανάρτηση στην ιστοσελίδα δύο φωτογραφιών που παρουσιάζουν μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού να κρατούν ένα χαρτί το οποίο έλεγε πως είναι λυπημένα και δεν θέλουν πια να πάνε στο σχολείο.

Βέβαια, αυτοί οι μαθητές δεν είναι μαθητές της Χαράς, είναι μαθητές της συναδέλφου της Ζαφείρως Σουμάκα. Η Χαρά είναι δασκάλα μόνο στην Α’ και τη Β’ Δημοτικού». Οπως εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης, το θέμα δεν σταμάτησε εκεί: «Στη συνέχεια, οι μειονοτικές εφημερίδες “Γκιουντέμ” και “Μιλλέτ” στηριζόμενες στην ανάρτηση της “Μπιρλίκ” “τέντωσαν” το θέμα ακόμα περισσότερο και σε προκλητικά δημοσιεύματά τους αφενός αποκαλούν το μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δέρειου “τουρκικό” και αφετέρου καλούν όχι μόνο τους “Τούρκους-μουσουλμάνους” του Δέρειου αλλά και της Δυτικής Θράκης να ξεσηκωθούν εναντίον της. Κάλεσαν τον απανταχού μουσουλμανικό κόσμο να την τιμωρήσει παραδειγματικά. Αν αυτό δεν είναι στοχοποίηση, τότε τι είναι;». Αραγε, υπάρχουν αποδείξεις ότι όλα τα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο είναι βασισμένα σε ψεύδη; «Βεβαίως και υπάρχουν.
Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν τα χειρόγραφα καθήκοντα (σσ.: η λίστα των εργασιών που πρέπει να κάνουν οι μαθητές). Η Χαρά έδωσε τα καθήκοντα στα παιδιά όπου ζητούσε να αντιγράψουν -και μόνο να αντιγράψουν- τις λέξεις που τα ίδια τα παιδιά είχαν πει. Τα τετράδια των μαθητών, καθώς και τα καθήκοντα αποδεικνύουν τη συκοφαντία της εφημερίδας. Μία επιπλέον τρανταχτή απόδειξη της συκοφαντίας είναι το γεγονός ότι σε όλα τα παιδιά έβαλε μπράβο. Πώς είναι δυνατόν να έβαζε μπράβο σε σκίτσα του Αλλάχ, αφού δεν υπήρχε περίπτωση τα παιδιά να δεχτούν κάτι τέτοιο»; Ο κ. Ελευθεριάδης στο τέλος της συζήτησής μας εξέφρασε την αγωνία του για την κλιμάκωση της «εκστρατείας σπίλωσης» που γίνεται εναντίον της συζύγου του.
Επισήμανε ότι το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα βρίσκεται στο Σουφλί σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το Μεγάλο Δέρειο! Αναρωτήθηκε «πού βρίσκονται επιτέλους οι εισαγγελείς της Θράκης που δεν έχουν αντιδράσει σε εξόφθαλμες απόπειρες υποκίνησης θρησκευτικού μίσους». Τέλος, αναφέρθηκε με μάλλον ειρωνικό τρόπο σε ορισμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που συνέστησαν στον ίδιο και στη σύζυγό του «να προσέχουν»: «Η Αστυνομία υπάρχει για να δίνει συμβουλές ή για να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών;» ήταν το ρητορικό ερώτημά του.
Δήλωση Τζαφέρογλου
Σημαντικό τεκμήριο για το ανυπόστατο των κατηγοριών που προσάπτονται στη Χαρά Νικοπούλου είναι η γραπτή δήλωση του αλεβίτη μειονοτικού Χαλίλ Τζαφέρογλου, προέδρου στη σχολική εφορία του Μεγάλου Δέρειου, ο οποίος αναφέρει τα εξής: «Γράψανε μερικές εφημερίδες ότι η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου ζήτησε από τους μαθητές της να ζωγραφίσουν τον Αλλάχ.
Είμαι πρόεδρος στη σχολική εφορία και το έψαξα, αλλά δεν βρήκα κανέναν να πει ότι έγινε κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να το πω σε όλους πως έτσι είναι η αλήθεια. Η κυρία Χαρά ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο και εμείς που την ξέρουμε τόσα χρόνια λέμε μακάρι να ήταν σαν αυτήν όλες οι δασκάλες μας». Επίσης, ο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, συντονιστής των μειονοτικών σχολείων της Θράκης στην Κομοτηνή, δήλωσε:
«Εξετάσαμε την περίπτωση της κ. Χαράς Νικοπούλου και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει στοιχείο που να τεκμηριώνει τις πράξεις που της αποδίδουν ορισμένα δημοσιεύματα. Συνεπώς, δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος περαιτέρω δικών μας ενεργειών». Παραπληροφόρηση; Ο κ. Τζεμίλ Καπζά είναι δημοσιογράφος της τουρκόφωνης εφημερίδας «Γκιουντέμ», μία απ’ όλες που αναπαρήγαγε την «είδηση» για την απαίτηση της κ. Νικοπούλου από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τον Αλλάχ.
Σε ερώτησή μας αν διασταύρωσε την είδηση πριν τη δημοσιεύσει απάντησε ότι «η είδηση που δημοσιεύτηκε σχεδόν σε όλα τα μειονοτικά μέσα προήλθε από πληροφορίες που έδωσαν γονείς των παιδιών». Εκείνος έκανε ρεπορτάζ; Επικοινώνησε με τους γονείς; Με τη Χαρά Νικοπούλου μίλησε;
«Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τη δασκάλα. Κατά τη γνώμη μας, έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Εκεί που δεν υπάρχει φωτιά δεν βγαίνει καπνός. Αυτά που έγραψα τα είδα δημοσιευμένα σε site. Από εκεί πήρα τις πληροφορίες και έπειτα έγραψα το σχόλιο».
Αναφέροντάς του τα τεκμήρια που έχει στη διάθεσή της η άλλη πλευρά, ο κ. Καπζά αρχικά τα αμφισβήτησε: «Τα τετράδια στα οποία ανέθεσε αυτήν την εργασία τα μάζεψε η ίδια και τα άλλαξε. Αυτήν την πληροφορία μας έδωσαν κάτοικοι του χωριού».
Ομως, όταν τον ενημερώσαμε για τη γραπτή δήλωση του κ. Τζαφέρογλου, προέδρου στη σχολική εφορία του Μεγάλου Δέρειου, και για την άποψη του κ. Νικόλαου Παπαγεωργίου, συντονιστή των μειονοτικών σχολείων της Θράκης, άλλαξε κάπως τη στάση του: «Αν δεν τεκμηριώνονται όλα αυτά που σχολίασα, τότε ίσως κι εγώ να έπεσα θύμα παραπληροφόρησης. Σε αυτήν την περίπτωση σκοπεύω να ζητήσω συγγνώμη».
«Θα κινηθούμε δικαστικά» Δικηγόρος της κ. Νικοπούλου είναι ο αδελφός της, ο κ. Ευτύχιος Νικόπουλος. Δήλωσε ότι η υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια: «Το όλο περιστατικό όπως παρουσιάστηκε είναι απολύτως ψευδές και κατασκευασμένο. Συκοφαντεί τη Χαρά. Η δε χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να δημοσιευτεί, δηλαδή στα έντυπα της 29ης Δεκεμβρίου και της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να υπάρχουν εργασίες της Χαράς προς στους μαθητές με σχετικό περιεχόμενο δημιουργεί ερωτήματα. Η μόνη σχετική εργασία που δόθηκε από τη Χαρά στους μαθητές ήταν εκείνη της 7ης Δεκεμβρίου, όπου ζήτησε μόνο την αντιγραφή των λέξεων θάλασσα, θρανίο, θησαυρός και Θεός. Οχι η απεικόνιση οποιασδήποτε λέξης εκ των προαναφερθέντων.
Αυτό προκύπτει τόσο από τα γραπτά καθήκοντα που δίνει η Χαρά στους μαθητές όσο και από τα τετράδια των μαθητών της επομένης ημέρας, όπου υπάρχει μόνον η υποχρέωση αντιγραφής των συγκεκριμένων λέξεων». Ως δικηγόρος νιώθει σίγουρος για την ορθή κρίση των δικαστηρίων: «Θα κινηθούμε εναντίον όλων των εμπλεκομένων και η αλήθεια θα λάμψει». Είναι όμως και αδελφός της Χαράς Νικοπούλου. Δεν ανησυχεί; Δεν της έχει προτείνει ποτέ να τα ξεχάσει όλα; Να εγκαταλείψει άμεσα το Μεγάλο Δέρειο; «Είμαστε η οικογένειά της. Σαφώς ανησυχούμε όταν παρουσιάζονται και κατασκευάζονται τέτοιες συκοφαντίες. Από την άλλη, δεν βλέπω τον λόγο να φύγει. Δεν έχει κάνει τίποτα παραπάνω από τα προβλεπόμενα. Ουδέποτε παραβίασε όσα απαιτούνται από έναν λειτουργό της εκπαίδευσης. Ποτέ δεν θα ζητούσαμε από τη Χαρά να εγκαταλείψει μια θέση καθήκοντος υποκύπτοντας σε παράλογες πιέσεις».
«Κάνει μεγάλο λάθος και πρέπει να μετανιώσει»

Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργείται στο Μεγάλο Δέρειο για τη Χαρά Νικοπούλου είναι το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία «Γκιουντέμ» (1/1/2010, αριθμός φύλλου 666, σελ 3). Παρατίθεται σχετικό απόσπασμα: «Η Χαρά Νικοπούλου είναι η πιο διάσημη δασκάλα των τουρκικών μειονοτικών σχολείων της Δυτικής Θράκης. Η φήμη της δεν πηγάζει από τις καλές της πράξεις αλλά από τα κόλπα που έκανε. Το άτομο για το οποίο μιλάμε είναι δασκάλα στο τουρκικό δημοτικό του Μεγάλου Δέρειου, περιοχής Εβρου. Και είναι η κόρη του προέδρου του Αρείου Πάγου. Τι κρίμα που αυτή η δασκάλα που έχει μαλώσει με τους χωρικούς, τους δασκάλους, με τη μειονότητα και είναι στα δικαστήρια με κηδεμόνες μαθητών, παρά την επιμονή όλων των χωρικών, συνεχίζει τη δουλειά της σε αυτό το Δημοτικό. (…) Η εργασία που έδωσε η δασκάλα Χαρά ήταν “Ζωγραφίστε τον Αλλάχ”. Μάλιστα, έτσι ακριβώς.
Αντε τώρα, ελάτε στη θέση τους και ζωγραφίστε την εικόνα του Αλλάχ.
Αυτή η εργασία της δασκάλας Χαράς δεν σε κάνει να πεις “Αλλάχ, Αλλάχ, μακάρι να βγει σε καλό”. Η επί χρόνια υπηρετούσα -έστω και με διαμάχες- σε μειονοτικό δημοτικό χριστιανή Ελληνίδα δασκάλα δεν ξέρει ότι στο Ισλάμ αλλά και σε άλλες θρησκείες δεν υπάρχει εικόνα του Αλλάχ; Δεν καταλαβαίνει πως παίζοντας με τον μικρό κόσμο των παιδιών οι σοβαρές έννοιες μπορεί να προκαλέσουν ταραχές και διαμάχες; Ο στόχος της είναι να παίζει με τα ιερά και όσια των παιδιών που έχουν διαφορετική θρησκεία από αυτήν; Αν είναι έτσι, η δασκάλα Χαρά κάνει μεγάλο λάθος και πρέπει αμέσως να μετανιώσει».

ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙΣ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΛΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Το όνομα «Μακεδονία»

Είναι γνωστό, πως η εξωτερική πολιτική δεν έχει καμμία σχέση με την αληθοφάνεια των λόγων. Αν δει κανείς υπουργούς εξωτερικών, θα πει πως είναι οι καλλίτεροι φίλοι. Μέχρι ασπασμούς ανταλλάσσουν.

Κι όμως μπορεί να είναι εχθροί. Αν δε τους ακούσεις, θα πεις πως δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε. Γλώσσα μελίρρυτος. Κι όμως συναντώνται για να χωρίσουν εδάφη.

Κάπως έτσι κάνουν και οι δικοί μας υπουργοί εξωτερικών, εδώ και πολλές δεκαετίες, όταν έχουν να κάνουν με το όνομα «Μακεδονία», που διεκδικούν τα Σκόπια. Κι επειδή αυτά που παραθέτω δεν τα έχουν πει οι έλληνες υπουργοί εξωτερικών, από το 1944 και εντεύθεν, ας τα πούμε εμείς, που δεν μας δεσμεύει καμμιά «διπλωματική» γλώσσα.

Ο κροάτης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ηγέτης της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, το 1944, δηλαδή αμέσως μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, όταν δημιουργούνταν τα νέα στάτους κβο, την τότε Βαρντάρσκα (έτσι ονομαζόταν η χώρα, πριν την επιβολή του καθεστώτος του. υπάρχουν και οι αποδείξεις) την ονόμασε, κλεψίτυπα, «Μακεδονία», σφετεριζόμενος ένα όνομα που ουδέποτε τους ανήκε. Από πού κι ως πού ο Κροάτης εγνώριζε κι ενδιαφερόταν; Το έκανε όμως, με απώτερους επεκτατικούς στόχους, βέβαια. Έτσι έγινε ο φυσικός εκφραστής του πάλαι ποτέ ρωσικού πανσλαβισμού, που, ως τότε, δεν είχε βρει έδαφος στην Ελλάδα.

Κι εμείς οι έλληνες τι κάναμε; Εμείς, ευρισκόμενοι σε εμφύλιο (1944 και 1946-49), τον αφήσαμε ν' αλωνίζει. Μα κι εκείνος εκεί στήριζε τις ελπίδες του, μιας κι ένας εμφύλιος, και μάλιστα μετά την τετραετή γερμανική κατοχή, δεν σε αφήνει να ορθοποδήσεις, πόσο μάλλον να υψώσεις φωνή. Και φυσικά το πέτυχε. Κι όταν τελειώσαμε τον εμφύλιο, επουλώναμε τις πληγές μας. Εννιά χρόνια πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, και πάλι πόλεμος και μάλιστα αδελφοκτόνος, πού μυαλό να ανατρέξουμε στα «εσωτερικά» των γειτόνων, για να δούμε πως μας αφορούσαν άμεσα.

Και το απόστημα χρόνιζε και κακοφόρμιζε σε βάρος μας. Για να φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση, που δεν χρειάζεται να την περιγράψουμε. Κι εκ προοιμίου αναφέρουμε πως μόλις το 7% της χώρας αυτής είναι καθαρά ελληνικά εδάφη, μακεδονικά, όπως εμείς εννοούμε τη Μακεδονία. Κι αντί να διεκδικούμε εμείς τα εδάφη αυτά, όσα κι αν είναι, οι σλάβοι διεκδικούν το όνομα. Δηλαδή από 'κεί που μας χρωστούσαν...

Εμείς οι απλοί πολίτες δεν μπορούμε ν' ασκήσουμε εξωτερική πολιτική. Μπορούμε όμως να διατυπώσουμε τις απόψεις μας επί των αιτιάσεων των σημερινών σκοπιανών, επί του διεκδικούμενου απ' αυτούς ονόματος για τη χώρα τους. Ας μας πουν οι κύριοι Γκρουέφσκυ και Τσερβενκόφσκυ, (ονόματα καμπανιστά σλαβικά) από ποια ιστορική πηγή αντλούν τα επιχειρήματά τους, περί οικειοποίησης του ονόματος «Μακεδονία» για τη χώρα τους; Από πού κι ως πού ο σήμερα κατοικών τη χώρα αυτή λαός δεν είναι σλάβοι, όπως προδίδουν τουλάχιστον τα δικά τους ονόματα, αλλά μακεδόνες, ιδιαίτερο έθνος, διαφορετικό από τους έλληνες; Ποια συγγράμματα, ποιου συγγραφέα, πότε γραμμένα, σε ποια ξεχωριστή «μακεδονική» γλώσσα και σε ποιο ξεχωριστό «μακεδονικό» αλφάβητο, αναφέρονται στην ξεχωριστή χώρα «Μακεδονία» και στο ξεχωριστό έθνος και με ποιον τρόπο ανατρέπουν τα ιστορικά δεδομένα, που η επιστημονική έρευνα πιστοποιεί σαν ελληνικά από την δεύτερη χιλιετία προ Χριστού; Σε ποια Πανεπιστήμια διδάσκονται όλα αυτά; Εκτός από εκείνο των Σκοπίων, φυσικά.

Αλλά αν έχουν δίκιο οι Σκοπιανοί (λέμε τώρα, έτσι για να διασκεδάσουμε), ας μας βεβαιώσουν, με οποιονδήποτε τρόπο θέλουν, πως ο Μέγας Αλέξανδρος (ενδεικτικά το ζητάμε), ονομαζόταν Αλεξάντρ Φιλίπποβιτς ή Φιλίππωφ (κατά το Γκλιγκόρωφ) ή Φιλιππόφσκυ, (κατά το Γκρουέφσκυ και Τσερβενκόφσκυ) κι αν ο πατέρας τού στρατηλάτη ονομαζόταν Φιλίπ Αμύντοβιτς ή Αμύντωφ ή Αμυντόφσκυ, σύμφωνα με τα παραπάνω. Και σε ποια γλώσσα, πλην της ελληνικής, και σε ποιο αλφάβητο και πότε και από ποιον συγγραφέα έχει γραφτεί η ιστορία των δύο αυτών ανδρών με τα παραπάνω ονόματα, και σε ποια πανεπιστήμια διδάσκονται όλα αυτά και από πότε; Πλην των Σκοπίων, φυσικά. Ποια τα αρχαιολογικά ευρήματα, ταφικά ή άλλα, και ποια γραπτά ντοκουμέντα (πάπυροι, διφθέρες ή άλλα) αναφερόμενα στη γλώσσα, που αυτοί επικαλούνται, αναγόμενα στους χρόνους των ανδρών αυτών, έχουν ανακαλυφθεί και ανακοινωθεί, από ποιους αρχαιολόγους και πότε;

Κι αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε η υφήλιος αλλάζει άρδην. Κι ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ και οι Ρωμανώφ της Ρωσίας και ο Μίρον Μπιαλοζέφσκυ κι ο Γιαν Ολζέφσκυ κι ο Ταντέους Μαζοβιέτσκυ από την Πολωνία, κι όλοι οι ανά τον κόσμο -ωφ ή -νσκυ, -τσκυ και -φσκυ, θεωρούμενοι μέχρι σήμερα σλάβοι, πλανώνται. Ήταν και είναι μακεδόνες και δεν το ξέρουν, μιας και αυτές οι καταλήξεις είναι μακεδονικής προέλευσης. Αν είναι έτσι...! Ε, κύριοι Γκρουέφσκυ και Τσερβενκόφσκυ; Έτσι δεν είναι;

Ας σοβαρευτούμε. Και για να τους διευκολύνουμε να μην παιδευτούν μάταια, ψάχνοντας τα ανύπαρκτα, τους προτρέπουμε ν' αναρωτηθούν: Ποια γλώσσα και ποιο αλφάβητο διαδόθηκαν με την εκστρατεία του Αλέξανδρου στην ανατολή, τα οποία (γλώσσα και αλφάβητο) έμαθε όλη η τότε γνωστή υφήλιος, ως και οι μεταγενέστεροι κατακτητές ρωμαίοι, και στην οποία και με τα οποία γράφτηκαν τα ευαγγέλια κι ένα πλήθος άλλα επιστημονικά, τεχνικά, καλλιτεχνικά, θρησκευτικά και άλλα έργα; Μήπως τη «Μακεδονική» των Σκοπίων; Ή μήπως τα ελληνικά, τα οποία και διέδωσε, επειδή ήταν η μητρική γλώσσα του ανδρός; Μα αυτό είναι αυτονόητο. Αφού ο άνθρωπος ήταν ΕΛΛΗΝΑΣ, αυτήν τη γλώσσα και αυτό το αλφάβητο γνώριζε, αυτήν μιλούσε, αυτήν διάβαζε κι έγραφε, αυτήν και διέδωσε. Όπερ έδει δείξαι. Μήπως, λοιπόν, κύριοι, εσείς εκεί στα Σκόπια, δεν αντιλαμβάνεστε ούτε καν το αυτονόητο; Τότε έχετε διανοητικό πρόβλημα. Ε, δεν σας φταίμε εμείς και γι' αυτό.

Οι κύριοι αυτοί και οι ομοεθνείς τους, αναντάμ παπαντάμ σλάβοι, όπως πασιφανώς καταδεικνύουν και τα ονόματά τους, καλούνται ν' απαντήσουν. Αυτοί είναι οι αιτούντες την αναγνώριση, αυτοί έχουν και το βάρος της απόδειξης των ισχυρισμών τους. Κι επειδή δεν είναι δυνατόν ν' απαντήσουν και ν' αποδείξουν, μιας και οποιαδήποτε απάντηση επί ανυπάρκτων ουδέποτε είναι αληθής, αυταπόδεικτα είναι ανιστόρητοι, αυταπόδεικτα ψεύδονται, αυταπόδεικτα εξαπατούν, αυταπόδεικτα σφετερίζονται, αυταπόδεικτα θεωρούν τα έξι δισεκατομμύρια λαών του πλανήτη ηλίθιους. Και καλά, οι αγνοούντες λαοί δικαιολογούνται να πλανηθούν. Οι υπόλοιποι όμως; Οι υπόλοιποι είναι «εκείνοι» που, κάτω από το μανδύα του «προστάτη», θα πατήσουν (τι «θα...»; έχουν πατήσει κι όλας) το πόδι τους εκεί πάνω, με σκοπό να ρουφήξουν και το δικό τους (σλαβικό!!!) αίμα. Κι αυτοί (οι σλάβοι!!!) δεν θα καταλάβουν πώς έγινε αυτό. Οι αράχνες ξέρουν καλά να φτιάχνουν αόρατους ιστούς... Ε, αυτοί είναι που τους υποστηρίζουν. Το γιατί δεν τους το λένε (τα άνομα συμφέροντα δεν αποκαλύπτονται). Ε, όχι πως τους πιστεύουν κι όλας...

Αν μας αποδείξουν, λοιπόν, όλα αυτά που εμείς ζητάμε, τότε θα αναγνωρίσουμε του λόγου τους το αληθές. Αν όμως όχι, πράγμα κάτι παραπάνω από βέβαιο, καλό θα είναι η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία να τα έχει υπόψη της, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου για τη σχετική συζήτηση επί στρογγυλής τραπέζης. Και τότε τα ξαναλέμε.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!


ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΑΥΤΗ Η Ε.Ε ΠΑΛΙ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΣ ΤΗΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ.
ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΔΡΑΧΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ(ΑΣ ΒΑΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) ΤΟΤΕ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ
Ως “κρατική” και όχι ως “μακεδονική” προσδιορίζεται η γλώσσα της ΠΓΔΜ σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ στα Σκόπια. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αντέδρασε με ρηματική διακοίνωση.
Ο εκπρόσωπος τύπου της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια Eberhard Laue δήλωσε ότι “πρόκειται για την κοινή θέση των αποστολών και δεν θα διερευνήσω το λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείται ο όρος κρατική γλώσσα. Αυτό συζητήθηκε με τους άλλους υπογράφοντες της ανακοίνωσης, οι οποίοι δεν θα την είχαν υπογράψει εάν δεν συμφωνούσαν με αυτόν τον όρο”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της ΠΓΔΜ “Νόβα Μακεντόνια”, πηγές από την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι υποστηρίζουν τη στάση του ΟΑΣΕ. Πηγές από την αμερικανική πρεσβεία στην ΠΓΔΜ, απαντώντας στην ερώτηση για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιήθηκε ο όρος “μακεδονική γλώσσα”, ανέφεραν: “Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη Μακεδονία υπό το συνταγματικό της όνομα, αλλά αυτό δεν το έχουν κάνει όλα τα μέλη της Ε.Ε., του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ”. Διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο πρώην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Σ. Κερίμ (ο οποίος προήδρευε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ) σε συνέντευξή του σε περιοδικό των Σκοπίων είχε υποστηρίξει ότι το όνομα “State of Macedonia” (“Κράτος της Μακεδονίας”) αποτελεί αμερικανική πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από την Αθήνα, που επιμένει σε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε.
Χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια ο φιλανδός Υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνταρ Στουμπ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης εμπλοκής της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, για να λυθεί “το συντομότερο δυνατό”. Αναφέρθηκε ειδικά στην εαρινή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. τον Μάρτιο, όταν -κατά την εκτίμησή του- θα τεθεί εκ νέου ζήτημα ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη βούλησης εκ μέρους της Ελλάδας και ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα “για συμβιβαστική λύση, η οποία δεν θα αγγίζει την εθνική αξιοπρέπεια, ταυτότητα και γλώσσα, καθώς και το κυρίαρχο δικαίωμα” των πολιτών της ΠΓΔΜ να εγκρίνουν το όνομα που θα συμφωνηθεί (με δημοψήφισμα).

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ


Του Καθηγητή Μ. Β. Σακελλαρίου, π. Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών,

Οι Σκοπιανοί Ισχυρισμοί

Οι Σκοπιανοί διεκδικούν το όνομα της Μακεδονίας για τη χώρα τους και το όνομα των Μακεδόνων για τον εαυτό τους, επίσης δικαιώματα επί της ελληνικής Μακεδο­νίας με τους εξής ισχυρισμούς:

1) Το έδαφος της σκοπιανής δημοκρατίας είναι μέρος του εδάφους της αρχαίας Μακεδονίας.

2) Η αρ­χαία Μακεδονία καταλήφθηκε ολόκληρη από σλαβικά φύλα, τα οποία αναμείχθηκαν με απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων, ενός λαού άσχετου με τους Έλληνες. Αυτοί είναι οι σημερινοί «Μακεδόνες».

3) «Μακεδόνες” είναι α) οι σλαβόφωνοι πληθυσμοί της Μακεδονίας και β) οι ελληνόφωνοι που ζούσαν στη Μακε­δονία πριν από το 1912. Aυτοί, λένε πάντα οι Σκοπιανοί, είναι απόγονοι Σλάβων που εξελλη­νίσθηκαν από τον ελληνικό κλήρο και τα ελλη­νικά σχολεία. Όλοι οι άλλοι κάτοικοι της ελληνικής Μακεδονίας είναι ξένοι και πρέπει να φύγουν.

Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί μας οδηγούν στο ιστορικό παρελθόν. Έτσι και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αναδράμουμε στο παρελ­θόν,για να εξετάσουμε αν αυτοί οι ισχυρισμοί στέκουν ή όχι. Αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμισθεί και σε ξένους και σε Έλληνες που λένε ότι δε χρειάζεται η παρελθοντολογϊα. Το παρελθόν είναι παρόν στη σκοπιανή επιχει­ρηματολογία. Πρέπει λοιπόν να είναι παρόν και στη δική μας.

1. Τα όρια της Μακεδονίας: Η σκοπιανή δημοκρατία εκτείνεται ως επί το πλείστον εκτός Μακεδονίας. Τα βόρεια σύνορα του βασιλείου των Μακεδόνων επί Φιλίππου Β’, επί Μεγάλου Αλεξάνδρου και επί των μεταγε­νεστέρων βασιλέων περνούσαν περίπου στη γραμμή Μοναστηρίου – Δοϊράνης. Βορειότερα ήταν το βασίλειο των Παιόνων (που κατά διαστήματα ήταν υποτελές στους Μακεδόνες) και ακόμη βορειότερα το κράτος των Δαρδάνων. Τα Σκόπια βρίσκονται σε έδαφος των Δαρδανων, οι οποίοι ήσαν εχθροί των Μακε­δόνων.

2. Οι αρχαίοι Μακεδόνες και οι Σλάβοι: Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήσαν Έλληνες. Βέβαια Ο Δημοσθένης τους αποκαλούσε «βαρβά­ρους». Αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός δεν έχει ισχύ αξιόπιστης μαρτυρίας. Από τη μια μεριά γνωρίζουμε ότι εκφραζόταν από το Δημοσθέ­νη σε λόγους που εκφωνούσε στην αθηναϊκή εκκλησία του δήμου εναντίον του Φιλίππου. Από την άλλη μεριά έχουμε μεγάλο αριθμό αξιόπιστων μαρτυριών, που συμφωνούν οτι οι Μακεδόνες ήσαν Έλληνες. Έρευνες που διεξάγονται στο «Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊ­κής Αρχαιότητος» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών προσκομίζουν νέες αποδείξεις της ελληνικότητας των Μακεδόνων. Είναι αποδεί­ξεις που προκύπτουν από πολύχρονες μελέτες αρχαίων κειμένων έξη χιλιάδων επιγραφών , με αντικείμενα τη γλώσσα αυτών των επιγρα­φών,τα ονόματα των 10.000 περίπου αρχαίων Μακεδόνων που έχουν καταγραφεί, και τους θεσμούς του μακεδόνικου κράτους.

Η αρχαία Μακεδονία δεν καταλήφθηκε από Σλάβους. Σλαβικά φύλα εισχώρησαν σε μερι­κές περιοχές της Μακεδονίας, και εγκαταστά­θηκαν σ’ αυτές. Η Μακεδονία παρέμεινε τμή­μα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η οποία επέτυχε να εξασθενήσει τις σλαβικές εγκατα­στάσεις μεταφέροντας Σλάβους από τη Μακε­δονία στη Μ. Ασία και Έλληνες από τη Μ. Ασία στη Μακεδονία Η χώρα παρέμεινε βυζα­ντινή, μ’ όλο που μερικά τμήματα της καταλή­φθηκαν στρατιωτικά για σύντομα χρονικά διαστήματα από Βούλγαρους (894 – 900, 979 -1018, 1195, 1205 – 1212) ή Σέρβους (1351 – 1371). Η περιοχή της θεσσαλονίκης διασώθηκε και στις πιο κρίσιμες περιστάσεις και η πόλη διατήρησε συνεχώς τη θέση της δεύτερης πό­λης του κράτους. Πριν από τη σερβική προέ­λαση σε μακεδόνικα εδάφη ο Νικόλαος Καβάσιλας εξυμνούσε την αρχαία ελληνική καταγωγή και τον συνεχώς ελληνικό χαρακτήρα της θεσσαλονίκης- Ο Μανουήλ Παλαιολόγος, κυ­βερνήτης της θεσσαλονίκης πριν φορέσει το αυτοκρατορικό στέμμα χαρακτήριζε τη Μακε­δονία «πατρίδα του Φιλίππου και του Αλεξάν­δρου».

3. Συνεχής παρουσία Ελλήνων στην τουρκο-κρατούμενη Μακεδονία: Ο ισχυρισμοί των Σκοπιανών ότι, όταν οι Τούρκοι κατέλα­βαν τη Μακεδονία, οι σημερινές ελληνικές πε­ριοχές της είχαν σλαβικό πληθυσμό και ότι οι Έλληνες που ζούσαν στη Μακεδονία ως το 1912 ήσαν Σλάβοι που εξελληνίσθηκαν, δια­ψεύδονται από γεγονότα που:

* Μαρτυρούν συνέχεια ελληνικής παρουσίας στη Μακεδονία (αλλά και μέσα στη σημερινή σκοπιανή δημοκρατία).

* Μαρτυρούν ότι τα ελληνικά σχολεία της Μακεδονίας ιδρύονταν και συντηρούνταν, όχι από κάποιο ελληνικό κέντρο, αλλά από τοπι­κές ελληνικές κοινότητες που καμμιά φορά ενισχύονταν με δωρεές και κληροδοτήματα. Αυτές οι κοινότητες και οι δωρητές και κληρο-δότες συγκροτούν ένα μέρος από τις ενδείξεις της παρουσίας ζωντανών και συνειδητών ελ­ληνικών πληθυσμών σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας.

Ελληνικά σχολεία:

Κατά τους αιώνες της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες δεν ήσαν κύριοι των γειτόνων λαών, αλλά στέναζαν κάτω από τον ίδιο ζυγό. Δεν ήσαν λοιπόν σε θέση ούτε να απαγορεύσουν στους γείτονες να ιδρύουν δικά τους σχολεία, ούτε να τους αναγκάζουν να στέλνουν τα παιδιά τους σε ελληνικά σχο­λεία. Τα ελληνικά σχολεία ιδρύονταν και συν­τηρούνταν από τις τοπικές κοινότητες με πολ­λούς μόχθους, γιατί οι άνθρωποι ήσαν φτω­χοί. “Οσες πόλεις απέκτησαν ελληνικά σχολεία είχαν σημαντικό ελληνικό πληθυσμό. Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις με ελληνικό πληθυσμό δεν απέκτησαν σχολεία, γιατί δεν είχαν τα μέσα. Επειδή τα ελληνικά σχολεία συντηρού­νταν από φτωχές κοινότητες και δωρεές ή κληροδοτήματα δεν ήσαν μακρόβια. Στις αρ­χές του 19ου αιώνα, όταν τα ελληνικά σχολεία ήσαν περισσότερα από πριν, & όλη τη Μακε­δονία λειτουργούσαν είκοσι περίπου σχολεία συγχρόνως. Το καθένα από αυτά είχε μερικές δεκάδες μαθητών. Οι μη Έλληνες μεταξύ αυ­τών αποτελούσαν μια μικρή μειονότητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι μεγάλο θράσος να λέγεται ότι οι Έλληνες Μακεδόνες είναι εξελληνισμένοι Σλάβοι.

Ελληνικά σχολεία μαρτυρούνται στην τουρ­κοκρατούμενη Μακεδονία από το 1460 ως το 1912.

• Ανώτερη μόρφωση: Η συνεχής παρουσία Ελλήνων στη Μακεδονία αποδεικνύεται όχι μόνον από την ύπαρξη σχολείων και απλών δασκάλων, αλλά και από το γεγονός ότι η Μακεδονία αφενός γέννησε λογίους, αφετέρου διάφορες μακεδόνικες κοινότητες κάλεσαν λο­γίους από άλλα ελληνικά μέρη, για να διδά­ξουν στα σχολεία τους. Λόγιοι και των δύο κατηγοριών μαρτυρούνται από την αρχή σχε­δόν της τουρκοκρατίας ως το τέλος.

Οι Μακεδόνες λόγιοι της τουρκοκρατίας συ­νέγραψαν ελληνικό έργα και έχουν δώσει απο­δείξεις των ελληνικών αισθημάτων τους. Επιλέ­γω μερικά δείγματα: Ο Ιωάννης Κωττούνιος (1572 – 1657), από τη Βέροια, καθηγητής ιταλι­κών πανεπιστημίων, με ποιήματα που συνέταξε στα λατινικά, στα ιταλικά και στα ελληνικά, προσπάθησε να κάμει γνωστή στη Δύση την κατάσταση που επικρατούσε στην υπόδουλη Ελλάδα. Ο Αναστάσιος Μιχαήλ (+ μετά το 1722), μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών του Βερο­λίνου, εξέφρασε θερμή πίστη στην Ελλάδα σε ένα από τα βιβλία του, που επιγράφεται «Βασιλικόν θέατρον». Το πρώτο νεοελληνικό έργο αναφερόμενο στην αρχαία ελληνική ιστορία, «Ιστορίαι παλαιαί και πάνυ ωφέλιμοι της περί­φημου πόλεως Αθήνης», γράφηκε από Μακε­δόνα, τον Γεώργιο Κονταρή, από τα Σέρβια, μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης (1673), έπει­τα

Αθηνών, και τέλος Σμύρνης (1690). Σε Μακε­δόνες οφείλονται επίσης τα δύο επόμενα νεοελ­ληνικά αρχαιογνωστικά έργα. Ο Γεώργιος Ζαβίρας (1744 -1804), από τη Σιάτιστα, έμπορος στη Βουδαπέστη, συνέθεσε μια «Επιτομή της Ιστο­ρίας των Ελλήνων από της πρώτης αρχής της γενέσεως αυτών ως τον θάνατον της τελευταίας βασιλίδος Κλεοπάτρας». Ο Κοζανίτης Γεώργιος Σακελλάριος (1765 – 1838) δημοσίευσε «Αρχαιο­λογία συνοπτική των Ελλήνων» (17%) και μετέ­φρασε το γαλλικό ιστορικό μυθιστόρημα «Πε­ριήγησις του νέου Αναχάρσιδος στην Ελλάδα» (1797) που έκανε τους Έλληνες αναγνώστες να κλαίνει. Και άλλοι Μακεδόνες λόγιοι συνέγρα­ψαν ή μετέφρασαν, προ του 1821, διδακτικά και ηθοπλαστικά έργα εμπνευσμένα από την αρ­χαιότητα. Ο Γεώργιος Ζαβίρας είναι επίσης συγγραφέας του πρώτου νεοελληνικού έργου με θέμα τους μετά την άλωση της Κωνσταντι­νουπόλεως Έλληνες λογίους: «Νέα Ελλάς ή Ελληνικόν θέατρον, ήτοι Ιστορία των πεπαιδευ­μένων Ελλήνων των μετά την θλιβεράν του γένους ημών κατάστασιν ακμασάντων».

• Ο μακεδόνικος Ελληνισμός της διασποράς:

Οι Μακεδόνες μιλούσαν και έγραφαν ελληνικά όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά και στη διασπορά, και μάλιστα εν μέσω σλαβικών πληθυσμών (στη βόρεια Σερβία, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στην Κροατία, στη Βοημία). Οι ίδιες κοινότητες, καθώς και οι πολυάριθμες και πολυάνθρωπες μακεδόνικες κοινότητες, στην Ουγγαρία, είχαν ακμαίο ελληνικό φρόνημα. Οι μεγαλύτερες από αυτές ανέπτυξαν αξιόλογη πνευματική δραστη­ριότητα. Τρία ελληνικά περιοδικά εκδόθηκαν από Μακεδόνες, στη Βιέννη: η «Εφημερίς» των αδελφών Μαρκιδών από τη Σιάτιστα (1790 -1979), οι «Ειδήσεις από τα Ανατολικά μέρη» του Κοζανΐτη Ευφρόνιου Πόποβιτς (1811), η «Καλ­λιόπη» του Αθανάσιου Σταγειρίτη (1819 -1821). Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος (1772 – 1847) ο ποιητής που θαυμάσθηκε και αγαπήθηκε από τους Πανέλληνες στις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν από την Καστοριά.

Οι εκτός Μακεδονίας εγκατεστημένοι Μακε­δόνες πρόκοψαν σε διάφορους τομείς. Μερικοί από αυτούς αναδείχθηκαν ως δωρητές και ευεργέτες. Για ποιους σκοπούς; Για ελληνικά σχολεία στις κοινότητες της ξενητειάς, στις μακεδόνικες πατρίδες τους, αλλά και σε άλλα ελληνικά μέρη. Από τους τελευταίους ας μνημο­νευθούν μερικοί: Ο Μανολάκης Καστοριανός συνέδραμε οικονομικά τη Μεγάλη του Γένους σχολή (1663) και το μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πόλη και ίδρυσε σχολεία στη Χίο (1661), στην Άρτα (1666), στο Αιτωλικό, στην Πάτμο (1669). Ο Ιωάννης Κωττούνιος, που αναφέρθη­κε πιο πάνω, ίδρυσε στην Πάδοθα το «Ελληνο-μουσείον», φροντιστήριο και οικοτροφείο για ελληνόπουλα (1653). Ο Κωνσταντίνος Μπέλλιος (1779 -1838), από το Λιγοτόπι, υπήρξε από τους ιδρυτές της Αρχαιολογικής Εταιρίας, μέγας ευεργέτης του δήμου Αθηναίων και του δημοτι­κού νοσοκομείου «Ελπίς». Επίσης, συνέστησε κληροδότημα με το οποίο μορφώθηκαν εκατο­ντάδες Μακεδόνων στην Ελλάδα και το εξωτερι­κό. Ο θ. Μανούσης από τη Σιάτιστα (1793-1858), από τους πρώτους καθηγητές του Πανε­πιστημίου Αθηνών, άφησε κληροδότημα για σπουδές Μακεδόνων στο εξωτερικό.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΡΟ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΑΥΤΗΣ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ;


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ,ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΜΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΑΡΑΓΕ ΠΟΤΕ Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΤΟΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ)
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΑΧΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΟΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΠΟΝΔΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ( ΤΟΥΡΚΟΥΣ)
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΤΟΥΣ( ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ)
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΘΑΡΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ)
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ(ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ,ΣΠΙΤΙΑ,ΧΩΡΑΦΙΑ,ΕΡΓΑΣΙΑ)
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕ Η ΘΡΑΚΗ Ε ΑΣ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΜΕ

ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ

Απόδειξη 1η: Ο γενικός πρόξενος στην Τουρκία Μουσταφά Σαρινίτς σε όλες τις τουρκικές εκδηλώσεις που γίνονται από τους ανθέλληνες, Έλληνες μουσουλμάνους, πηγαίνει πάντοτε σαν καλεσμένος. Και βέβαια μιλάει σα να βρίσκεται σε τούρκικο έδαφος. Ιδού τί είπε στο ισλαμικό σχολείο στον Κέχρο στα Ελληνόπουλα: «Είστε το μέλλον της Τουρκίας, είστε Τουρκόπουλα, να διατηρήσετε τον τουρκισμό μας». Είναι δυνατόν τους Πομάκους να τους θεωρεί Τούρκους, που έφθασε η ανιστόρητη προπαγάνδα; Εδώ τον Όμηρο τον κάνανε Τούρκο και τον είπανε Ομέρ.

Απόδειξη 2η: Ο ψευτομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ – Μετέ χωρίς να έχει την έγκριση του ελληνικού κράτους αυτοβαφτίστηκε «Μουφτής» και κάνει τουρκική πολιτική γυρίζοντας στα χωριά. Ακόμα, μιλάει για την μητέρα πατρίδα Τουρκία και κατηγορεί την ίδια του την πατρίδα την Ελλάδα.

Απόδειξη 3η: Τα εγκαίνια που έκανε η νέα τράπεζα της Τουρκίας για να λειτουργήσει στην πλατεία Κομοτηνής: οι υπεύθυνοι της τράπεζας θεώρησαν την πόλη της Κομοτηνής, τούρκικη. Στείλανε στους Έλληνες διοικούντες προσκλήσεις γραμμένες στα Τούρκικα – Αγγλικά. Τους πέρασαν για Τούρκους, όχι Έλληνες. Οι Έλληνες άρχοντες της εξουσίας: νομάρχης, δήμαρχος, φορείς συλλόγων κτλ, όχι μόνο δεν τις στείλανε πίσω ως ανθελληνικές και αντ’ εθνικές, αλλά μερικοί τους χειροκρότησαν, όπως ο νομάρχης Α. Γιαννκίδης, που έστειλε στα εγκαίνια τον αντινομάρχη Κωνσταντίνο Κατσιμίγα και ο δήμαρχος κ. Κοτσάκης τον αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Μιχελή. Όλοι οι άλλοι σιώπησαν, καμιά δημόσια αποδοκιμασία δεν έγινε.

Ευτυχώς, ένας μόνο είχε την τόλμη και το θάρρος να φανεί έμπρακτα ότι είναι γνήσιος Έλληνας, ο νυν περιφερειάρχης Δ. Σταμάτης: έστειλε πίσω τις προσκλήσεις ως απαράδεκτες, έκανε δημόσια αποδοκιμασία και βέβαια και άλλες ενέργειες στους αρμόδιους στην Αθήνα για την αντ’ εθνική αυτή συμπεριφορά των αρμόδιων της τουρκικής τράπεζας στο χώρο της Ελλάδας

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

Η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λοιπόν, ασχολήθηκε με το ψήφισμα 1704 (2010)1 που είχε τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», το οποίο τελικά και εγκρίθηκε με πλειοψηφία 102 ψήφων υπέρ, 18 κατά και 4 αποχές.
Την έκθεση του συγκεκριμένου ψηφίσματος εισηγήθηκε ο Γάλλος βουλευτής Μισέλ Υνό (Michel Hunault), από την ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών (σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαταλέγεται από τους φίλους του κ. Σαμαρά)!!!
Το συγκεκριμένο ψήφισμα της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ουσιαστικά προσπαθεί να καταργήσει κυριολεκτικά τη Συνθήκη της Λοζάνης και θέτει παράξενες αιτιάσεις σχετικά με θέματα που αφορούν έλληνες πολίτες (αμφισβητεί τον άξονα στον οποίο έγινε η Συνθήκη της Λοζάνης, βάσει του οποίου οι διαμένοντες στην Ελλάδα μουσουλμάνοι είναι έλληνες πολίτες), ενώ ταυτόχρονα αποδέχεται τις αστήρικτες αιτιάσεις της Άγκυρας περί «τούρκων πολιτών» στην Ελληνική Θράκη… Η παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα μίας χώρας αντίκειται στις αρχές δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθιστά αυτομάτως εχθρικά κείμενη προς την Ελλάδα την συγκεκριμένη επιτροπή, περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συγκλήθηκε έπειτα από διεργασίες του τουρκικού λόμπι στις Βρυξέλλες…!
Μέχρι στιγμής, καμία τοποθέτηση δεν υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχουν φροντίσει να καλύψουν πλήρως ΟΛΑ τα ΜΜΕ της χώρας, αποκρύπτοντας από τους έλληνες πολίτες –και κυρίως από τους έλληνες της Θράκης που είναι και άμεσα ενδιαφερόμενοι αυτού του ψηφίσματος- τις μεθοδεύσεις που γίνονται εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στην ελληνική Θράκη.
Έτσι, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί την Ελλάδα(!) και την Τουρκία να αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και χωρίς να επηρεάζονται από τον τρόπο που η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει τους δικούς της πολίτες. Μόνο που η συγκεκριμένη αιτίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στηρίζεται αποκλειστικά σε λεκτικά επιχειρήματα της Άγκυρας και σε συγκεκριμένα πρόσωπα που δρουν στη Θράκη κάτω από την εποπτεία του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής… Φυσικά, οι ψηφίσαντες ευρωβουλευτές, τοποθετούν την Ελλάδα και την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραγράφοντας αυτομάτως τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας κατά του ελληνισμού της Τουρκίας, τον οποίο και κατάφεραν οι πολιτικές των πογκρόμ να εξαφανίσουν (από 120.000 έλληνες σήμερα υπάρχουν μόνο 1.500!!!).
«Η συνεχής προσφυγή των δύο αυτών χωρών στην έννοια της αμοιβαιότητας, προκειμένου να αρνηθούν στις μειονότητές τους τα δικαιώματα που τους εξασφαλίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, είναι αναχρονιστική και μπορεί να ζημιώσει την εθνική ενότητα της κάθε χώρας στις αρχές αυτές του 21ου αιώνα», υποστηρίζουν οι βουλευτές και ζητούν η αντιμετώπιση των μειονοτήτων να γίνεται πλέον από κάθε χώρα, βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και με αυτόν τον τρόπο, χαρακτηρίζοντας ως «αναχρονιστική» την Συνθήκη της Λοζάνης, το Συμβούλιο της Ευρώπης τολμά να επιχειρήσει την κατάργησή της, ενώ θα έπρεπε να αγωνίζεται για την στήριξή της. Ο «εκμοντερνισμός» της πολιτικής περί μειονοτήτων, που ασκείται σε απομακρυσμένες, για τους ευρωβουλευτές, χώρες, φαίνεται πως δεν δύναται να καταγράψει την σοβαρή πιθανότητα δημιουργίας έκρυθμων πολιτικών (και όχι μόνο) καταστάσεων, τις οποίες φυσικά δεν θα βιώσουν οι ίδιοι…
Αντίθετα, καλούν τις δύο χώρες να πάρουν μέτρα υπέρ των θρησκευτικών μειονοτήτων, στα θέματα εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας και να συμβάλλουν ώστε η πλειοψηφία να μην αντιμετωπίζει τις μειοψηφίες αυτές ως να είναι ξένες στην χώρα τους. Φυσικά, από το ίδιο το ψήφισμα, προκύπτει πως οι συντάκτες του αγνοούν πλήρως την ομαλή διαβίωση των μουσουλμάνων και των χριστιανών στην Θράκη, όπως αγνοούν (ή θέλουν να αγνοούν) την άνθιση των χώρων λατρείας του Ισλάμ στην ελληνική αυτή περιοχή. Αντίθετα, θέλουν να εμμένουν σε απόψεις που τους έχουν μεταφερθεί μονομερώς από την τουρκική πλευρά.
Επίσης, οι ευρωπαίοι εταίροι μας, συνιστούν στις δύο χώρες να προχωρήσουν στην τελική επικύρωση της «Σύμβασης πλαίσιο για την προστασία των μειονοτήτων » (STE-157) και της Ευρωπαϊκής Χάρτας για τις Περιφερειακές και Μειονοτικές Γλώσσες.
Κι επειδή οι ψηφίσαντες ευρωβουλευτές γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό το κύμα των αναίτιων παραχωρήσεων εκ μέρους της Ελλάδας, μέσω του ίδιου του ψηφίσματος προτείνουν την λογοκρισία στα Μέσα ενημέρωσης και την δίωξη όσων χρησιμοποιούν "γλώσσα μίσους", και ζητάει από την Ελλάδα να επιτρέψει την εκλογή του Μουφτή. Δηλαδή, με απλά λόγια, απαιτούν την φίμωση των πάντων, έως ότου υλοποιηθεί το επαίσχυντο ψήφισμά τους. Δεν επιθυμούν αντεπιχειρήματα, δεν επιθυμούν ενημέρωση των ελλήνων πολιτών, δεν επιθυμούν καν την δυνατότητα αντίδρασης στην σχεδιαζόμενη εμπλοκή της Ελληνικής Θράκης σε μία περίοδο κατά την οποία ούτε η Ευρώπη, ούτε η παγκόσμια κοινότητα θα αισθάνονται υπερηφάνεια για τα όσα πρόκειται να συμβούν. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, περνώντας σε άκρως φασιστικές μεθόδους, οι ευρωπαίοι εταίροι μας, μέσω του ψηφίσματός τους, προχωρούν στην πιθανότατη σμίκρυνση της Ελλάδας. Και αυτή θα είναι μόνο ο αρχή, δυστυχώς, εάν δεν υπάρξει η αντίσταση των ελλήνων πολιτών, τους οποίους οι αχυράνθρωποι των Βρυξελλών δείχνουν να τρέμουν, γι αυτό άλλωστε προχωρούν και σε προτάσεις διώξεων. Η άγνοιά τους, δε, γύρω από την πραγματικότητα, είναι τέτοια, που προτείνουν την ψήφιση του Μουφτή, ενώ αυτό δεν ισχύει ούτε στην Τουρκία, η οποία είναι ισλαμικό κράτος!!! Σε αυτό το σημείο, να τονιστεί πως η ψήφιση Μουφτή, σημαίνει δημιουργία αριθμού πιστών μουσουλμάνων οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο πολιτικής και εθνικής πίεσης από την Άγκυρα (υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά), προκειμένου να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα, δηλαδή αυτό της ανεξαρτησίας της Θράκης (με σημαία το μισοφέγγαρο και τα τρία αστέρια που συμβολίζουν την Τουρκία, την Κύπρο και την Θράκη)… Όλα αυτά, όμως, μάλλον είναι «ψιλά γράμματα» για τους «γκαζοτενεκέδες» (όπως θα τους χαρακτήριζε ο αείμνηστος Γιαννόπουλος) των Βρυξελλών. Η απόφασή τους έχει παρθεί και στην ελληνική κυβέρνηση –αλλά και στους έλληνες πολίτες- πέφτει το βάρος της αντίδρασης, της αντίστασης, στους σχεδιασμούς που γίνονται εις βάρος της Ελλάδας.
Το ψήφισμα ζητάει επίσης από την Ελλάδα, να οργανώσει Εθνική εκστρατεία "κατά του Ρατσισμού και της "έλλειψης ανεκτικότητας". Δηλαδή, με απλά λόγια, ζητείται από τη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να δημιουργήσει έναν μηχανισμό προπαγάνδας, ο οποίος θα επιβάλει στους έλληνες πολίτες το ανθελληνικό αυτό ψήφισμα. Οι έλληνες πολίτες πρέπει να είναι ανεκτικοί, ακόμη και εάν απειλούνται με αφανισμό, με εκδίωξη από τις πατρογονικές τους εστίες και ποιος ξέρει τι άλλο…
Η Θράκη, λοιπόν, βρίσκεται προ της Κοσοβοποίησής της όσο ποτέ άλλοτε και οι ασθενείς φωνές ανησυχίας, γίνονται πλέον κυνηγημένες (από την Ευρώπη) φωνές αντίστασης. Οι έλληνες της Θράκης έχουν ανάγκη της πλήρους και έμπρακτης στήριξής τους, επειδή στην πραγματικότητα κινδυνεύει η χώρα μας να εμπλακεί σε επικίνδυνες ατραπούς, οι οποίες πιθανότατα θα σημάνουν και την σμίκρυνσή της, επιβεβαιώνοντας έτσι το γνωστό ρηθέν της κυρίας Ψαρούδα Μπενάκη, περί «γεωγραφικής σμίκρυνσης της Ελλάδας»…
Τέλος, να σημειωθεί πως η «έγνοια» των ευρωπαίων για εβραϊκά μνημεία και τάφους, καθώς και για ταφικά μνημεία ευρωπαίων καθολικών, είναι πολύ μεγαλύτερη από την ευθύνη τους να βάλουν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη που λέγεται Βαλκάνια…
Το ψήφισμα της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
1. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ως στόχο την προώθηση της αμοιβαίας ανοχής, προκειμένου να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ήδη επισημάνει ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και παραδόσεις αποτελούν μια ολόκληρη διάσταση του πολιτισμού, και έχει αναγνωρίσει ότι η γνώση των θρησκειών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό.
2. Ο διαπολιτισμικός διάλογος, είναι ένα μέσο που θα καταστήσει την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών σε μια πηγή αμοιβαίου εμπλουτισμού. Όπως επισήμανε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «Η ύπαρξη στη (χώρα) των μειονοτικών ομάδων, είτε πρόκειται για «εθνική», « θρησκευτική» ή« γλωσσική», θα πρέπει να θεωρείται ως ένας σημαντικός παράγοντας, που δεν διαιρεί, αλλά εμπλουτίζει την κοινωνία".
3. Ο πλουραλισμός, στην ανοχή και στο ανοικτό πνεύμα είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτιστικής και θρησκευτικής πολυμορφίας. Θα πρέπει να συνοδεύονται από προληπτικά μέτρα, ιδίως από τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών των κρατών μελών.
4. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση έχει επίγνωση του γεγονότος ότι -σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από την ιστορία- το ζήτημα των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και στην Τουρκία είναι συναισθηματικά πολύ έντονα φορτισμένο. Σημειώνει ότι το περιεχόμενο των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την αντιμετώπιση των αντίστοιχων μειονοτήτων τους.
5. Η Συνέλευση τονίζει ότι τα μέλη των εν λόγω θρησκευτικών μειονοτήτων είναι και στις δύο περιπτώσεις, οι πολίτες των χωρών στις οποίες ζουν. Για ιστορικούς λόγους, γίνεται επίκληση τακτικά από τις δύο πλευρές στην αρχή της αμοιβαιότητας. Ενώ η «δηλώνουν συγγενείς», η Ελλάδα και η Τουρκία, μπορεί να θεωρούν ότι έχουν ευθύνες απέναντι στα μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, είναι στην πραγματικότητα κατά κύριο λόγο στις χώρες όπου διαβιούν οι μειονότητες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τους πολίτες τους, συμπεριλαμβανομένων τα μέλη των αντίστοιχων θρησκευτικών μειονοτήτων.
6. Η Συνέλευση τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει υποστηρίξει, στην περίπτωση του Αποστολίδη και άλλων κατά της Τουρκίας, ότι η σύμβαση υπερβαίνει το πλαίσιο της απλής αμοιβαιότητα μεταξύ των συμβαλλομένων κρατών.
7. Ωστόσο, οι ίδιοι, βασιζόμενοι σχετικά με το άρθρο 45 της Συνθήκης της Λωζάνης, και αναφέρονται σε «αμοιβαιότητα», ενώ ερμηνεύουν με αρνητικούς όρους, η Ελλάδα και η Τουρκία θέτει μερικές φορές υπό αμφισβήτηση πολλά από τα δικαιώματα των πολιτών τους, οι οποίοι είναι μέλη των μειονοτήτων που προστατεύονται από παρούσα συνθήκη.
8. Η Συνέλευση θεωρεί ότι η περιοδική επίκληση από αυτά τα δύο κράτη της αρχής της αμοιβαιότητας, ως βάση για να αρνηθεί να εφαρμόσει τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των μειονοτήτων που αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναχρονιστική και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική συνοχή κάθε χώρας σε αυτά τα πρώτα χρόνια της 21ου αιώνα.
9. Η Συνέλευση καλεί την Ελλάδα και την Τουρκία να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες αδιακρίτως, αν δεν ληφθεί υπόψη ο τρόπος με τον οποίο το κράτος μπορεί να αντιμετωπίζει τους πολίτες των γειτόνων της. Ζητά επίσης από τα δύο κράτη την πλήρη εφαρμογή των γενικών αρχών σχετικά με τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων αναπτυχθεί από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία ισχύει ανεξάρτητα από την επικύρωση ή μη της σύμβασης-πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (ETS αριθ. 157) και του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες (ETS αριθ. 148).
10. Σε γενικές γραμμές, η Συνέλευση συμμερίζεται πλήρως τη θέση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με την οποία «η ελευθερία του εθνικού αυτοπροσδιορισμού η αναγνώριση είναι μια σημαντική αρχή στην οποία θα πρέπει οι δημοκρατικές πλουραλιστικές κοινωνίες πρέπει να στηρίζονται και να εφαρμόζονται αποτελεσματικά σε όλες τις μειονοτικές ομάδες, είτε πρόκειται για εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές» και η έκφραση των οποίων πρέπει να είναι σύμφωνη με την εθνική ενότητα.
11. Η Συνέλευση μετέχει της ανησυχίας του Επιτρόπου ότι η πολυμορφία και η ύπαρξη των μειονοτικών ομάδων θα πρέπει να μπορούν να εκφράζονται.
12. Η Συνέλευση σημειώνει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έδειξαν πρόσφατα μεγαλύτερη κατανόηση των ειδικών χαρακτηριστικών στις εγγενείς μειονότητες που αποτελούν το αντικείμενο του παρόντος ψηφίσματος. Η Συνέλευση χαιρετίζει κάποια νέα γνώση από τις αρχές των δύο χωρών, οι οποίες έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους να βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη των μειονοτήτων αυτών.
13. Έχουν ληφθεί μέτρα και στις δύο πλευρές των συνόρων για να βελτιωθεί η κατάσταση αυτών των «μειονοτήτων». Η Συνέλευση χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των ιστορική επίσκεψη στην Τουρκία από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Ιανουάριο του 2008 (επίσκεψη Καραμανλή), και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, την έκφραση μιας εποικοδομητικής προσέγγισης και του αμοιβαίου σεβασμού.
14. Ωστόσο, ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα και απαιτούν από τις δύο χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, προσπάθειες οι οποίες δεν μπορεί να επιτύχουν εάν δεν υπάρξει ανοικτός και εποικοδομητικός διάλογος με τα μέλη των εν λόγω μειονοτήτων.
15. Η Συνέλευση ενθαρρύνει τις αρχές των δύο χωρών να κάνουν τα πάντα για να αλλάξει η αντίληψη των ανθρώπων των μελών των μειονοτήτων αυτών, οι οποίοι θεωρούνται μερικές φορές ως ξένοι στη χώρα τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε τόσο τα μέλη της πλειοψηφίας όσο και των μελών των μειονοτήτων αλλά και την αίσθηση ότι οι τελευταίοι είναι πλήρως πολίτες της χώρας διαμονής τους.
16. Η Συνέλευση ενθαρρύνει επίσης τις δύο χώρες να υπογράψουν και / ή να επικυρώσουν τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες, θα αναφέρει επίσης την κατανόηση και την αποδοχή της ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
17. Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσουν επίσης την καίρια σημασία της εκπαίδευσης των μελών των μειονοτήτων. (σσ. Δραγώνα στην Θράκη) Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι το επίπεδο της διδασκαλίας στα μειονοτικά σχολεία θα είναι υψηλής ποιότητας και θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες να ενσωματωθούν πλήρως στην εθνική κοινότητα, ενώ θα διατηρούν την πολιτιστική τους ταυτότητα.
18. Ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα, η Συνέλευση προτρέπει τις ελληνικές αρχές για:
18.1. Να παρασχεθεί κατάλληλη βοήθεια σε μειονοτικά σχολεία, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει υψηλής ποιότητας διδασκαλία, ιδιαίτερα μέσω της -από καιρό αναμενόμενης- έκδοσης ορισμένων σχολικών βιβλίων για τα μειονοτικά σχολεία που αναθεωρήθηκαν το 1997, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης -χρηματοδοτούμενο έργο-, και με την εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας νέων μειονοτήτων στα λύκεια.
18.2. εγγύηση ότι η Ειδική Εκπαίδευση Καθηγητών της Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (EΠAΘ) παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική γλώσσα, ούτως ώστε να εξασφαλίσει την κατάλληλη κατάρτιση των μελλοντικών εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
18.3. Να παρέχουν διαρκή υποστήριξη -συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης- για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας και της πλειοψηφίας, καθώς και για την καλύτερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τα μέλη της μειονότητας, ιδιαίτερα του προγράμματος για την «Εκπαίδευση μουσουλμανοπαίδων», έτσι ώστε η εκπαίδευση να αποτελεί παράγοντα για την ολοκλήρωση και την κατανόηση.
18.4. Να εφαρμόσει πλήρως το Νόμο αριθ. 3647 του Φεβρουαρίου 2008, οι διατάξεις του οποίου θα πρέπει να είναι σε θέση να ρυθμίζουν, σε σημαντικό μέτρο, τα προβλήματα -που περιμένουν να εξεταστούν για αρκετές δεκαετίες- που συνδέονται με το νομικό καθεστώς των βακουφίων (θεμέλια της μουσουλμανικής μειονότητας) .
18.5. Να επιτραπεί στην μουσουλμανική μειονότητα να επιλέγει ελεύθερα τους μουφτήδες της ως απλούς θρησκευτικούς ηγέτες (δηλαδή δεν θα έχουν δικαστική εξουσία), μέσω της εκλογής ή του διορισμού, και, συνεπώς, να καταργήσουν την εφαρμογή του νόμου της Σαρία -η οποία εγείρει σημαντικά ερωτήματα της συμβατότητας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου- όπως συνιστώνται από τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
18.6. Να εξασφαλίσει ότι δεν γίνονται προσπάθειες που έγιναν για να επιβάλουν μια ταυτότητα σε ένα άτομο ή μια ομάδα προσώπων, ακόμη και από τους εκπροσώπους των άλλων ομάδων ενδιαφερομένων στο πλαίσιο της μειονότητας, σύμφωνα με το πνεύμα του άρθρου 3 της Σύμβασης-Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων.
18.7. Να συνεχίσει την ανάπτυξη της οικονομίας και των υποδομών της Θράκης, για παράδειγμα, από τη διερεύνηση της δυνατότητας να γίνεται χρήση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δημιουργία ζωνών ανάπτυξης της υπαίθρου ή ζώνες ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή αυτή.
18.8. Να επιλύσει το συντομότερο δυνατό τις περιπτώσεις των ατόμων που εξακολουθούν να επηρεάζονται από την ανάκληση της ελληνικής ιθαγένειάς τους κατ’ εφαρμογή του άρθρου 19 του κώδικα ιθαγένειας (άρθρο που έχει πλέον καταργηθεί), συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που κατέστησαν απάτριδες κατά την εφαρμογή του εν λόγω άρθρου, αν και δεν ζουν πλέον στην Ελλάδα.
18.9. Να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την ελευθερία της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι, μεταξύ άλλων σχετικά με τους τίτλους των ενώσεων, και να επιτρέψει τις ενώσεις να χρησιμοποιούν το επίθετο «τουρκική» στην ονομασία τους, εφόσον το επιθυμούν.
18,10. Να εφαρμόσει πλήρως και ταχέως τη νομοθεσία του 2008 που προβλέπει ποσοστώσεις με βάση την πρόσβαση στο δημόσιο τομέα για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
18.11. Να ενθαρρύνει την ανάπτυξη από τα μέσα ενημέρωσης ενός κώδικα δεοντολογίας για τον σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων, έχοντας κατά νου τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην αντίληψη αυτών των μειονοτήτων από την πλειοψηφία, και να τιμωρεί τις προτροπές σε μίσος που κοινοποιούνται από τα μέσα ενημέρωσης, σε συμφωνία με τις αρχές που ορίζονται στη Σύσταση αριθ. R (97) 20 της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη μέλη για την ομιλία μίσους.
18.12. Να οργανώσει μια εθνική εκστρατεία κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, τονίζοντας ότι η ποικιλομορφία είναι να μην θεωρείται ως απειλή αλλά ως πηγή εμπλουτισμού.
19. Ειδικότερα όσον αφορά την Τουρκία, η Συνέλευση καλεί τις τουρκικές αρχές να:
19.1. Να καταλήξουν σε εποικοδομητικές λύσεις για την εκπαίδευση του κλήρου των θρησκευτικών μειονοτήτων» και τη χορήγηση των αδειών εργασίας για τα ξένα μέλη του κλήρου.
19.2. Να αναγνωρίσει τη νομική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, το αρμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, της Αρμενίας Καθολική Αρχιεπισκοπή της Κωνσταντινούπολης, της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Κοινότητας στο πλαίσιο των δομών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αρχηγός Rabbinate, και η Αποστολική Vicariate της Κωνσταντινούπολης. Η απουσία της νομικής προσωπικότητας που αφορά όλες τις ενδιαφερόμενες κοινότητες που έχουν άμεσες συνέπειες όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων.
19.3. Να βρει μια συμφωνημένη λύση με τους εκπροσώπους της μειονότητας, με στόχο την επαναλειτουργία της Ελληνικής Ορθόδοξης θεολογικής σχολής (η Ιερατική Σχολή της Χάλκης), μεταξύ άλλων, μέσω της επίσημης γραπτώς πρότασης να ανοίξει εκ νέου το εκπαιδευτήριο, ως τμήμα της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστήμιο της Χάλκης, με σκοπό την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σχετικά με την πρόταση αυτή.
19.4. Να δώσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης την ελευθερία να επιλέξει να χρησιμοποιήσει το επίθετο "οικουμενικό".
19.5. Να επιλύσει το ζήτημα της καταγραφής των τόπων λατρείας και το ζήτημα των ιδιοκτησιών που κατασχέθηκαν από το 1974, οι οποίες πρέπει να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους ή στα πρόσωπα που τις δικαιούνται ή, όταν η απόδοση των στοιχείων του ενεργητικού είναι αδύνατη, να προβλεφθεί δίκαιη αποζημίωση.
19.6. Να διασφαλιστεί ότι η συριακή ορθόδοξη μονή της Mor Gabriel, ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μοναστήρια στον κόσμο, που ιδρύθηκε το 397 μ.Χ., δεν έχει στερηθεί των εδαφών της, και ότι προστατεύεται στο σύνολό της. Η Συνέλευση εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την ίση με την τρέχουσα κατάσταση των παράνομη ιδιοποίηση σημαντικές ποσότητες γης ιστορικά και νομικά ανήκουν σε ένα πλήθος άλλα αρχαία μοναστήρια, εκκλησίες Συριακή, ιδιοκτήτες και στη νοτιο-ανατολική Τουρκία.
19.7. Να αναγνωρίσει, την προώθηση και την προστασία των ανθρώπων ως συριακή μειονότητα, η οποία είναι γηγενής στο νοτιο-ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις που εγγυώνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους. Αυτή η αναγνώριση πρέπει να περιλαμβάνει, αλλά δεν πρέπει να περιορίζει την επίσημη ανάπτυξη της εκπαίδευσης τους και τη διεξαγωγή θρησκευτικών τελετών στα Αραμαϊκά, που είναι η μητρική τους γλώσσα.
19.8. Να ληφθούν πρακτικά μέτρα για να καταστήσουν δυνατή για τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων την εισαγωγή στις δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού, της δικαιοσύνης και της διοίκησης.
19.9. Να καταδικασθεί σταθερά κάθε μορφή βίας κατά των μελών των θρησκευτικών μειονοτήτων (είτε πρόκειται για τους Τούρκους πολίτες ή μη), και τη διεξαγωγή αποτελεσματικών ερευνών και άμεση δίωξη των υπευθύνων για βία ή απειλές βίας εναντίον των μελών των θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδίως όσον αφορά τη δολοφονία ενός ιταλού καθολικού ιερέα στην 2006 και τριών προτεσταντών στη Μαλάτια τον Απρίλιο του 2007.
19.10. Να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία σχετικά με τη δολοφονία του Hrant Dink, το 2007. Η Συνέλευση καλεί ιδιαίτερα το τουρκικό κοινοβούλιο να δώσει συνέχεια και να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έκθεση για τις υποομάδες της αρμόδιας επιτροπής για τη διερεύνηση της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ, μια έκθεση η οποία έχει επισημάνει τα λάθη και την αμέλεια από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας και της εθνικής αστυνομίας, με βάση την οποία η δολοφονία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.
19.11. Να διασφαλιστεί ότι η εγκύκλιος για την ελευθερία της θρησκείας των μη-μουσουλμάνων Τούρκων πολιτών, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 19 Ιουνίου 2007, τίθεται σε εφαρμογή και να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της.
19.12. Να εφαρμόσει πλήρως το Νόμο αριθ. 3998, ο οποίος προβλέπει ότι κοιμητήρια που ανήκουν σε μειονοτικές κοινότητες δεν μπορούν να παραδοθούν στους δήμους, και έτσι να αποτραπεί η κατασκευή των κατοικιών που έχει παρατηρηθεί σε ορισμένα εβραϊκά νεκροταφεία.
19,13. Να αντιμετωπίσει σοβαρά το πρόβλημα της βεβήλωσης του νεκροταφείου της Καθολικής Εκκλησίας στην Αδριανούπολη, το οποίο είναι ένας ιερός τόπος ταφής για τους πολωνικούς, βούλγαρους, γάλλους και ιταλούς καθολικούς, και να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των κατεστραμμένων μνημείων και τάφων εκεί.
19,14. Να γίνει προσαρμογή της νομοθεσίας, έτσι ώστε να επιτρέπουν στα παιδιά από μη μουσουλμανικές μειονότητες, που δεν έχουν την τουρκική ιθαγένεια, να γίνουν δεκτοί σε μειονοτικά σχολεία.
19,15. Να εφαρμοστεί το ψήφισμα 1625 (2008) της Συνέλευσης για την Ίμβρο και την Τένεδος: διατήρηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των δύο τουρκικών νησιών ως πρότυπο για τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και την Ελλάδα προς το συμφέρον των ενδιαφερομένων ατόμων.
19,16. Να δημιουργηθεί ινστιτούτο του γραφείου του διαμεσολαβητή (εκκρεμεί από το 2006), καθώς αυτό θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή εντάσεων στην κοινωνία.
19,17. Να απαγορευθούν αντισημιτικές δηλώσεις και άλλα λόγια μίσους και εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης κάθε μορφή υποκίνησης σε βία εναντίον των μελών των θρησκευτικών μειονοτήτων, σύμφωνα με το ψήφισμα 1563 (2007) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την "Καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη» και την Γενική Σύσταση Πολιτικής αριθ. 9 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
19,18. Να προχωρήσει στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενός κώδικα δεοντολογίας για τον σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων, έχοντας κατά νου τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην αντίληψη αυτών των μειονοτήτων από την πλειοψηφία των πολιτών και να τιμωρεί τις προτροπές σε μίσος που κοινοποιούνται από τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη Σύσταση αριθ. R (97) 20 της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη μέλη για την "πρόκληση μίσους".
19,19. Να οργανώσει μια εθνική εκστρατεία κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, τονίζοντας ότι η ποικιλομορφία δεν πρέπει να θεωρείται ως απειλή αλλά ως πηγή εμπλουτισμού.
20. Η Συνέλευση καλεί τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε κάθε σημείο στα σημεία 16, 18 και 19 του παρόντος ψηφίσματος μέχρι το Φεβρουάριο του 2011.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More