ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ


ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟΚΡΑΤΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ
Το Casus Belli, ως διπλωματικός όρος αποτελεί την απειλή πολέμου μια χώρας προς μια άλλη ...O υπουργός εξωτερικών της Τουρκία Αχμέτ Νταβούτουγλου μάλλον όμως μιλάει μια δική του γλώσσα κατά την ιδιωτική του επίσκεψη στη Θράκη Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (09/03) σε δημοσιογράφους ο κ. Νταβούτογλου πρότεινε ειδικότερα να αρθούν ταυτόχρονα οι αποφάσεις του ελληνικού και του τουρκικού κοινοβουλίου για το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Εξήγησε ότι η απόφαση της τουρκικής βουλής να προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει "όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών" στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν συνιστά Casus Belli (δηλαδή αιτία πολέμου), αλλά αποτελεί απάντηση σε προηγείθεισα απόφαση της ελληνικής Βουλής, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια. Αν γίνει όμως αποδεκτή η πρόταση αυτή του κ. Νταβούτογλου αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα απεμπολεί το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο για την επέκταση στα 12 μίλια.

Ο
κ. Νταβούτογλου θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι οι δύο χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν τιη πολιτική και τις πρακτικές του παρελθόντος υιοθετώντας μια νέα προσέγγιση, η οποία θα είναι αμοιβαίως επωφελής, εξηγώντας ότι η νοοτροπία των δύο λαών είναι πολύ κοντά και αυτό αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Εξέφρασε μάλιστα την αντίληψη ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο βρίσκονται σε θετικό σημείο και ότι θα πρέπει να προκύψει ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο, το οποίο θα εξυπηρετεί εξίσου τα συμφέροντα των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας το αρχιπέλαγος, απο νομικής πλευράς, ως την "δυσκολότερη θάλασσα του κόσμου".

Επανέλαβε μάλιστα ότι η
Τουρκία δεν έχει επιθετικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα και δεν επιβουλεύεται τα ελληνικά νησιά. Ως προς τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, αυτές, κατά τον κ. Νταβούτογλου, οφείλονται σε διαφορετική ερμηνεία ως προς το καθεστώς του εναερίου χώρου του Αιγαίου και πάντως έχουν μειωθεί, συμβάλοντας έτσι στη μείωση της έντασης.

Στη μείωση της έντασης συμβάλουν και οι συχνές επαφές μεταξύ των
πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, και ζήτησε από την ελληνική κοινή γνώμη να μην θεωρεί την παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο ως εχθρική ενέργεια.

Είπε μάλιστα ότι θα πρέπει κάποτε η
ελληνική και η τουρκική σημαία να κυματίζουν η μια δίπλα στην άλλη, σε ένδειξη φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Ως προς το Κυπριακό ο κ. Νταβούτογλου επενέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση ότι η Αγκυρα έδειξε την καλή της θέληση για την εξεύρεση λύσης με την αποδοχή του σχεδίου Αναν και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία.

Είπε μάλιστα ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να μην υπάρξει ένταξη της
Τουρκίας στην ΕΕ, να μην υπάρξει λύση του Κυπριακού και να μην συμφωνηθεί ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των μεινοτήτων στις δύο χώρες, υπενθυμίζοντας τα μέτρα υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση.

Ο
κ. Νταβούτογλου έφτασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης (09/03), με αεροσκάφος, στην Αλεξανδρούπολη και από κει κατευθύνθηκε προς την Κομοτηνή, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Πολιτείας, αλλά και με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη
Ξάνθη και από εκεί στο χωριό Εχίνος, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, ενώ θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα.

Η ιδιωτική επίσκεψη του κ.
Νταβούτογλου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη (10/03) στη Θεσσαλονίκη, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επισκεφτεί το Τουρκικό Προξενείο, θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, και θα πραγματοποιήσει περίπατο στην πόλη. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης (10/03), αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία.


ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΟΓΕΙAΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ;


Οι εξεγέρσεις στις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μ. Ανατολής που εκτυλίσσονται τελευταία προκαλούν εντύπωση με την αλληλουχία τους και για την επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής! Όχι ότι είναι αφύσικο να ενεργοποιείται η διαδικασία του ντόμινο για τις λαϊκές αντιδράσεις, αντίθετα μάλιστα. Ούτε αμφιβάλουμε για την αυταρχικότητα των καθεστώτων. Προβληματίζουν όμως κάποιες συμπτώσεις και προκαλούνται συνειρμοί.

Οι χώρες της βόρειας Αφρικής με την εξαίρεση της Λιβύης δεκαετίες τώρα ανήκουν στο πρόγραμμα συνεργασίας του ΝΑΤΟ, που λέγεται «Μεσογειακός Διάλογος» (Mediterranean Dialog). Σχετικά πιο φρέσκο είναι το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ που αφορά τις χώρες της Μ. Ανατολής, η «Πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης» (Istanbul Cooperation Initiative - ICI) γνωστότερο και ως πρόγραμμα για την ευρεία Μ. Ανατολή. Να σημειώσουμε ότι και η ΕΕ έχει ανάλογο συνεταιρισμό με τις χώρες της Β. Αφρικής! Πρόκειται για προγράμματα που δεν αφορούν μόνο τον στρατιωτικό τομέα αλλά και ευρύτερα. Με άλλα λόγια δεκαετίες τώρα τα αυταρχικά, όπως τώρα πλέον ανοιχτά θεωρούνται, καθεστώτα των χωρών αυτών τα στήριζε το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με τους συνεταιρισμούς τους.

Αν πάμε λίγα χρόνια πίσω θα θυμηθούμε τις «έγχρωμες» όπως ονομάστηκαν «επαναστάσεις» που γνώρισε η ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο («ροζ» στη Γεωργία το 2003 και «πορτοκαλί» στην Ουκρανία τον επόμενο χρόνο). Θα θυμηθούμε επίσης μεγάλες αλλαγές και στο εσωτερικό άλλων χωρών. Όλοι ξέρουμε ποιοι ήταν πίσω από τις «επαναστάσεις» εκείνες. Πρόκειται για χώρες - πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που έπρεπε να ελεγχθούν πλήρως. Σαν ένας από τους μηχανισμούς ελέγχου λοιπόν λειτουργούσε το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη» ( Partnership for Peace - PfP).

Η εξαίρεση της Λιβύης από τον «Μεσογειακό Διάλογο» δεν είναι πρόβλημα στο συσχετισμό των δυο περιπτώσεων. Είναι γνωστό ότι το καθεστώς Καντάφι από σφοδρός αντίπαλος της δύσης επιπέδου Μιλόσεβιτς - Σαντάμ Χουσεΐν, μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε συνομιλητή της, με αποκορύφωμα την απελευθέρωση του κρατούμενου στην Αγγλία για το τρομοκρατικό κτύπημα στο αεροσκάφος του Λόκερμπι! Η Λιβύη αποτελεί πετρελαϊκό τροφοδότη κυρίως της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας αλλά και των ΗΠΑ ανέκαθεν. Μαθαίνουμε τώρα ότι διαθέτει και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη.

Οδηγούμαστε δηλαδή στο ερώτημα μήπως εκτός από τους εχθρούς του ΝΑΤΟ, κινδυνεύουν και οι φίλοι του;;
Τα καθεστώτα στις χώρες υπό εξέγερση έδωσαν ότι είχαν να δώσουν στη δύση! Εάν λοιπόν πρόκειται να γίνει εξέγερση, ή επανάσταση, γιατί απλά δεν πάει άλλο, δεν είναι καλύτερα να την ελέγχεις;; Η μήπως (και είναι πολλοί αυτοί που πείσθηκαν, ότι) οι πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιάστηκαν αδιάβαστες και εμφανίστηκαν να πέφτουν από τα σύννεφα; Και πως πετυχαίνεις να ελέγξεις καλύτερα τις εξελίξεις παρά από τα μέσα;;

Από μέσα προφανώς αποκτώνται πιο ανώδυνα οι απαραίτητες πληροφορίες για την διεξαγωγή όποιων μελλοντικών πολεμικών ή άλλων επιχειρήσεων! Στο Αφγανιστάν πχ η δύση μπήκε σχετικά γρήγορα αφού διέθετε «φιλικό» προς αυτήν καθεστώς διακυβέρνησης. Αντίθετα για να υλοποιηθούν οι τελικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ τους πήρε χρόνια.

Στις περιπτώσεις επεμβάσεων ή «επαναστάσεων» που αναφέρθηκαν σε Βαλκάνια, ανατολική Ευρώπη, Καύκασο και αλλού, ρόλο συμπληρωματικό προς το ΝΑΤΟ είτε σαν εμπροσθοφυλακή είτε σαν οπισθοφυλακή του έπαιξε και ο ΟΑΣΕ. Σημαντικό επίσης ρόλο και εργαλείο για όλους αυτούς τους μηχανισμούς ήταν και διάφορες ΜΚΟ. Και στην περίπτωση της Β. Αφρικής φοβούμαστε πως πιθανότατα θα δούμε όλους αυτούς τους «παίκτες»!

Ευχόμαστε να μην γίνει έτσι, ελπίζουμε οι εξεγέρσεις να αποκτήσουν συντονισμό και καθοδήγηση τέτοια που θα αποβεί προς όφελος των λαών.

Το ΝΑΤΟ πάντως ζεσταίνει τις μηχανές του. Πολεμικά πλοία συρρέουν στην περιοχή! Ήδη ακούμε για καθορισμό περιοχής απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ...! Πρόκειται για ένα πρώτο μέτρο που εφαρμόστηκε τόσο στην Γιουγκοσλαβία όσο και το βόρειο Ιράκ ...!
Ο ρόλος της Ελλάδας σαν μέλος του ΝΑΤΟ γενικότερα αλλά και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας μας κάνει να ανησυχούμε πάλι και ακόμα ειδικότερα για την παροχή διευκολύνσεων και όχι μόνον από το Άκτιο έως την Σούδα στην Κρήτη ...!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ
Υποναύαρχος ε.α
Μέλος ΚΕΘΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ 400.000 ΕΤΩΝ


Στη Θεσσαλία αναπτύχθηκε ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης. Εργαλεία της Παλαιολιθικής περιόδου που βρέθηκαν στη Ροδιά, κοντά στη Λάρισα, χρονολογούνται από 200.000-400.000 χρόνια π.Χ. Άλλα ευρήματα, για παράδειγμα, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και στις όχθες του Πηνειού, που χρονολογούνται από το 50000 έως το 30000 π.Χ., τεκμηριώνουν την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τη Μέση Παλαιολιθική εποχή.
Με τις ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας Τρικάλων, διαπιστώθηκε η συνεχής ανθρώπινη παρουσία από την παλαιολιθική έως τη νεολιθική εποχή, η οποία ξεκίνησε με το τέλος των παγετώνων στην Ευρώπη, διήρκεσε από την 7η έως την 4η χιλιετηρίδα π.Χ. και συνδέθηκε, όπως προαναφέρθηκε, με την έναρξη της άσκησης της γεωργίας από τον άνθρωπο. Αυτά αναφέρουν σε σχετική εργασία η Στέλλα Γαλανοπούλου-Σενδουκά, τέως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Ελένη Κ. Κοντσιώτου τέως επίσης διευθύντρια του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας, οι οποίες εξετάζουν τη γεωργία και τον πολιτισμό στη Θεσσαλία.

Προϊστορική-κλασική περίοδος
Με τη διάρρηξη των Τεμπών και την απόσυρση των υδάτων, της τέως Θεσσαλικής λίμνης, στον Θερμαϊκό κόλπο (~7000 π.Χ.), σχηματίζεται, αναφέρουν οι ερευνήτριες, η «πλατυτάτη» και «ευφορωτάτη» θεσσαλική γη, αναφέρουν οι ερευνήτριες, η οποία μέχρι και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδος.

Ακολουθεί η «πεδινή Νεολιθική περίοδος» όπου οι παλαιοί Θετταλοί αρχίζουν να κατεβαίνουν από τα όρη στις πεδιάδες εποχιακώς ή για μόνιμη εγκατάσταση, κυρίως στους γηλόφους, τις γνωστές μαγούλες. Έτσι η Θεσσαλία, η οποία από την εποχή του Δευκαλίωνα ήταν γνωστή για τους ίππους και τους ανδρείους ιππείς, γίνεται πλέον περιώνυμη και για τον σιτοβολώνα της, με αποτέλεσμα να κατοικηθεί πυκνότατα από τη λίθινη εποχή, όπως μαρτυρούν οι πρώτες νεολιθικές ακροπόλεις της προϊστορικής Ελλάδος (6000π.Χ.-3000π.Χ.).

Ακμή
Η ακμή της γεωργίας στη Θεσσαλία, κατά τη Νεολιθική περίοδο, τεκμηριώνεται και από τους σπόρους σιταριού και κριθαριού που βρέθηκαν στην Άργισσα Λαρίσης και στο Σέσκλο Μαγνησίας και αποτελούν ένδειξη υψηλού πολιτισμού αντίστοιχου των πρώτων παγκοσμίως οικισμών Μεσοποταμίας. Οι οικισμοί στην Άργισσα και το Σέσκλο αποτελούν τους πρώτους οικισμούς στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Η ακμάζουσα γεωργοκτηνοτροφία απλώνεται, σταδιακά, από τις Θεσσαλικές μαγούλες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κατά την εποχή του χαλκού (4.000 π.Χ.-1.100 π.Χ.), με τις μεγάλες πολιτιστικές εξελίξεις στον Ελλαδικό χώρο, δημιουργούνται και νέες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία. Περί τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. η Θεσσαλία, επισημαίνουν, είναι μία περιφέρεια των μεγάλων γαιοκτημόνων στις αυλές των οποίων φιλοξενούνται ποιητές και διανοούμενοι. Τα κτήματα τους είναι γεμάτα από κοπάδια με πρόβατα και ίππους, ενώ εκατοντάδες δούλοι τα υπηρετούν. Τα σημάδια όμως της ολιγαρχίας είναι έντονα.

Διχόνοιες
Οι διχόνοιες, ανάμεσα στις εξέχουσες οικογένειες, οδήγησαν σε πολέμους για την κατάργηση του απολυταρχικού αξιώματος των Θεσσαλών Βασιλέων. Το αποτέλεσμα ήταν να καταργήσει το Ομοσπονδιακό κράτος και να γίνει η περίφημη Θεσσαλική Ομοσπονδία, ονομαζόμενη «Κοινό των Θεσσαλών», με έδρα τη Λάρισα, που συνέβαλε ώστε να γνωρίσει η Θεσσαλία μεγάλη ακμή σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα μεταξύ του 5ου και 1ου αιώνα π.Χ.. Οι εμφύλιοι πόλεμοι των Ρωμαίων κατά τους 2 τελευταίους αιώνες πριν την έναρξη της Βυζαντινής περιόδου (323 μ.Χ.), έφεραν μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες και στη γεωργία των Θεσσαλών, λόγω της εγκατάλειψης των αγρών και της ανασφάλειας των κατοίκων που μετακομίζουν στις ορεινές περιοχές. Αποτέλεσμα ήταν η έλλειψη σιταριού και άλλων προϊόντων. Με το τέλος των πολέμων, η Θεσσαλία αναπτύσσει και πάλι αξιόλογη ευημερία, χάρη στους ακάματους Θεσσαλούς, που καλλιεργούν και πάλι τους εύφορους αγρούς.

Του Αποστόλη Ζώη -Εφημερίδα:Η ΕΡΕΥΝΑ

ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ ΟΙ ΝΕΑΤΕΡΝΤΑΛ


Αλπικές αντοχές και συνήθειες είχαν και οι Βαλκάνιοι Νεάτερνταλ...
καθώς όπως αποδεικνύεται ανέβαιναν σε υψόμετρο ακόμα και 2.000 μέτρων προκειμένου να αναζητήσουν τροφή, να κυνηγήσουν αλλά και να κατοικήσουν.
Κι ενώ μέχρι σήμερα οι ερευνητές γνώριζαν (με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα) πως οι κάτοικοι των Βαλκανίων πριν από 50.000 χρόνια δεν ανέβαιναν σε ύψος μεγαλύτερο των 1.500 μέτρων (όπου επικρατούσαν ακόμα και παγετώνες), νεα αρχαιολογικά ευρήματα καθιστούν τις κορυφογραμμές της Πίνδου (σε ύψος 2.000 μέτρων και πλέον) ίχνη εγκαταστάσεων και εργαλείων ηλικίας 50.000 ετών!.
«Από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα ευρήματα του 2010 ήταν ο εντοπισμός για πρώτη φορά και μετά από ερευνητικές προσπάθειες πολλών χρόνων, δύο εξαιρετικά πλούσιων ανοικτών παλαιολιθικών εγκαταστάσεων κυνηγών και τροφοσυλλεκτών στην περιοχή σε υψόμετρο πάνω από τα 1700 μ - με επιφανειακά λίθινα ευρήματα που ανέρχονται σε εκατοντάδες σε κάθε μια από αυτές - και οι οποίες χρονολογούνται στη Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, δηλαδή από το 50.000 και μέχρι τα 12.000 χρόνια πριν από σήμερα.
Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι οι αντίστοιχες ορεινές θέσεις με ευρήματα της Μέσης Παλαιολιθικής στη ΝΑ Ευρώπη είναι εξαιρετικά σπάνια και πάντοτε απαντάται σε υψόμετρα κάτω από τα 1500 μ.
Η έρευνα στην Πίνδο επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι παλαιολιθικοί κυνηγοί τροφοσυλλέκτες στην περιοχή αυτή της Ελλάδας προτιμούσαν να μετακινηθούν μέσω παλαιών κοιλάδων απορροής ή αλπικών πλαγιών που το υψόμετρό τους είναι εντυπωσιακό και ξεπερνά πολύ συχνά τα 2.100 μ.
Η ανασκαφική έρευνα που έχει προγραμματιστεί για το 2011 στους παραπάνω χώρους αναμένεται να τεκμηριώσει αρχαιολογικά τις δραστηριότητες των ομάδων αυτών με τον εντοπισμό στρωματογραφημένων αρχαιολογικών ακολουθιών» τονίζει στην εισήγηση του που θα παρουσιαστεί στο 24ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καθηγητής της προιστορικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ.Νίκος Ευστρατίου.


ΕΥΤΥΧΩΣ


ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ...
ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.....
ΕΧΩ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ
Για 10 χρόνια αναλαμβάνει τα έξοδα της δημόσιας βιβλιοθήκης στη Μύκη, αφού το κράτος την κλείνει
Γράμμα στην Άννα Διαμαντοπούλου που οφείλει να απαντήσει Ένας ευπατρίδης Έλληνας κάνει τη δική του προσφορά για να ικανοποιηθεί το αίτημα των Πομάκων, που τους οδηγήσαμε στην τουρκική παιδεία…

Το κείμενο της επιστολής προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είναι λιτό, αλλά ουσιαστικό και αποτυπώνει την αξία της προσφοράς των Ελλήνων που έχουν και συναισθάνονται το χρέος τους τώρα που το έθνος αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας. Πολύ απλά, μέσα από μία παράγραφο ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου τα λέει όλα.
Διατυπώνει την πρόθεσή του να παραμείνει ανοικτή η βιβλιοθήκη και να αποτελεί την κιβωτό γνώσης και ελληνικής παιδείας για τα Πομακόπουλα της περιοχής τα οποία εντάσσονται στην τουρκόφωνη παιδεία, αλλά δε θα πρέπει να αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο με την ελληνική εκπαίδευση και γνώση που παρέχει με το έργο της και μέσα από ειδικά προγράμματα η δημόσια βιβλιοθήκη της Μύκης Νομού Ξάνθης.
Τη δημοσιεύουμε αυτούσια μήπως και βρει η χειρονομία αυτή μιμητές, για να φανεί ότι υπάρχουν ψυχωμένοι Έλληνες, αλλά και για να δούμε τα αντανακλαστικά του ελληνικού κράτους που παίρνει αποφάσεις πολλές φορές εντελώς απερίσκεπτα. Η βιβλιοθήκη δεν πρέπει να κλείσει.

“Προς υπουργείο Παιδείας κα. Άννα Διαμαντοπούλου


Κυρία υπουργέ,
Πληροφορήθηκα από τον τύπο ότι κλείνει η Βιβλιοθήκη Μύκης – η μόνη ελληνική βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια της Ξάνθης – για λόγους οικονομικούς.
Σας γνωρίζω ότι αναλαμβάνω τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης της εν λόγω βιβλιοθήκης για όσο διάστημα απαιτείται, μέχρι και 10 χρόνια.
Εν αναμονή της απαντήσεώς σας.


Με τιμή
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου».

ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ.
ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ.......ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΠΕΙΡΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Στην παιδική μου ηλικία ήταν πολλοί αυτοί που επεδίωξαν να με κάνουν να μην αισθάνομαι Πομάκος και να μην αισθάνομαι Έλληνας. Το ίδιο δυστυχώς κάνουν και σήμερα σε χιλιάδες αθώα Πομακόπουλα. Δηλητηριάζουν την ψυχή τους για πάντα. Δημιουργούν τους νέους Γενίτσαρους Πομάκους.

Επηρεασμένος κι εγώ από το κλίμα αυτό, είχα πολλές τραυματικές εμπειρίες και μέσα μου κουβαλούσα ένα έντονο διχασμό. Όμως, κάποια περιστατικά στη ζωή μου, ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Θα μεταφέρω στους αδελφούς μου Πομάκους μία ανάμνηση που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μου για πάντα.

Πριν από λίγα χρόνια, σε νεαρή ηλικία από βιοποριστική ανάγκη, ταξίδεψα ως ναύτης σε ένα από τα καράβια της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ήταν το 2001 όταν βρεθήκαμε στην Αίγυπτο, στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Κάποια στιγμή ανέβηκε στο καράβι ένας πλανόδιος Αιγύπτιος μικροπωλητής, ο Μουσταφά, ο οποίος ήξερε κάποια σπασμένα Ελληνικά από τους ναυτικούς που περνούσαν από εκεί.

Οι πιο πολλοί, ήμασταν στη μεγάλη σάλα του καραβιού μαζεμένοι σε μικρές ομάδες και συζητούσαμε. Εμείς οι Πομάκοι, τέσσερις συνολικά, καθόμασταν σε ένα ακριανό τραπέζι. Να τονίσω εδώ ότι οι σχέσεις με τους τότε συναδέλφους, ήταν καλές, πλην μιας εξαιρέσεως (κάποιος τύπος από τη νότια Ελλάδα), ο οποίος μας αντιμετώπιζε αρνητικά λόγω των ονομάτων μας και του θρησκευματός μας (μας ταύτιζε προφανώς με τους Τούρκους).

Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο καπετάνιος χαριτολογώντας, απευθύνεται στον Αιγύπτιο μικροπωλητή και του λέει: -Μουσταφά, από αυτούς που βλέπεις εδώ μέσα, ποιοί είναι Έλληνες; Ο Μουσταφά, στρέφει το κεφάλι του και αρχίζει να μας χαρακτηρίζει ανάλογα με τα τραπέζια που καθόμασταν.

Με την χαρακτηριστική αραβική προφορά του, απαριθμεί και να λέει «αυτό δεν είναι Έλληνα, αυτό δεν είναι Έλληνα» και μάλιστα σε μερικούς είπε ότι «αυτό Τούρκο». Αφού και ο νοτιοελλαδίτης εισέπραξε τον χαρακτηρισμό «αυτό δεν είναι Έλληνα», έφτασε σε εμάς τους Πομάκους και χωρίς να το σκεφτεί λέει «αυτό είναι Έλληνα». Τότε όλοι μαζί οι Πομάκοι στρεφόμαστε στον καπετάνιο και του λέμε: -Είδες, καπετάνιε, τι λέει, εμείς είμαστε καθαροί Έλληνες… Πάντα θα θυμάμαι τη χαρά που μας έδωσε ο Αιγύπτιος μικροπωλητής στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας

Θυμάμαι ακόμα ότι, την ίδια χαρά εισέπραττα και σε όλο τον αραβικό κόσμο, όταν έλεγα ότι είμαι Έλληνας (Γιουνάν). Οι Άραβες σέβονται και αγαπούν τουςΈλληνες. Θυμάμαι ακόμα την πρόσφατη διαμάχη μου, η οποία έφτασε σε ακραία όρια,με έναν Σκοπιανό, με τον οποίο συνεργαστήκαμε για επαγγελματικούς λόγους στη Φιλανδία. Όταν αυτοχαρακτηρίστηκε ως Μακεδόνας, εξαγριώθηκα και του είπα ότι εγώ είμαι Μακεδόνας Έλληνας, μια και οι Πομάκοι –σύμφωνα με τις παραδόσεις μας-είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και ενώ όλα αυτά στο εξωτερικό με κάνουν να νιώθω περήφανος, ξεχωριστός και να υπερασπίζομαι την Ελλάδα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, αντίθετα, όταν γυρίζω πίσω, νιώθω η Ελλάδα να με πληγώνει. Ο χαρακτηρισμός μειονότητα ή η διαφορετική ματιά με την οποία με βλέπουν κάποιοι, με στεναχωρεί.

Οι Πομάκοι δεν είμαστε μειονότητα, ούτε θέλουμε να λεγόμαστε έτσι. Είμαστε κομμάτι αυτού του τόπου για χιλιάδες χρόνια. Είμαστε ντόπιοι δεν ήρθαμε ούτε από την Ανατολή, ούτε από τις στέπες της Ασίας. Με αυτές τις σκέψεις καλώ τους αδελφούς Πομάκους να ψάξουν την ιστορία μας, να μην ντρέπονται και να μη φοβούνται να λένε την αλήθεια.

Είμαστε Πομάκοι και είμαστε περήφανοι για αυτό.
ΝΕΣΜΕ ΜΠΑΧΤΙΑΡ ΟΤΙΣΜΕ ΠΟΜΑΤΣΙ!

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More