ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

1η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΔΑ 2010 ΣΤΟΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ



Με επιτυχία οι εκδηλώσεις που διοργανωθήκαν στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου





Το Αλεξάνδρειο άνοιξε τις πύλες του στους μαθητές που έμαθαν μέσα από το παιχνίδι την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και με εκατοντάδες μαθητές των Γυμνασίων της Πιερίας να μαθαίνουν μέσα από βιωματικά δρώμενα την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Μαΐου 2010, στο χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Λιτόχωρο, η 1η Αλεξανδρειάδα 2010.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας, το Γραφείο Πολιτισμού της Β/θμιας Εκπαίδευσης, ο Δήμος Λιτοχώρου και το Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, που προσφέρθηκε για ένα διαφορετικό μάθημα, στο οποίο αναβίωσε μέσα από σχέδια εργασίας και παιχνίδια των μαθητών ένα κομμάτι της ζωής των αρχαίων Μακεδόνων. Οι μαθητές διδάχθηκαν την ιστορία της Μακεδονικής Δυναστείας και του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη, καθώς το Αλεξάνδρειο άνοιξε τις πύλες του στα παιδιά των σχολείων της Πιερίας, με γνώμονα η εκδήλωση να γίνει θεσμός για τα επόμενα χρόνια.

Στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Πιερίας και πρόεδρος του Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου Γιώργος Παπαστεργίου, κηρύσσοντας και την έναρξη της 1ης Αλεξανδρειάδας, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη νέα σελίδα που άνοιξε για το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα. «Σήμερα ανοίγουν ουσιαστικά οι πύλες του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος για όλους τους μαθητές της Ελλάδας και για όλους τους μαθητές του κόσμου, για να δείξουμε και να αναδείξουμε αυτό που έχουμε υποχρέωση, τη σημαντική ιστορία μας, με γνώμονα την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης.

Ο Δήμαρχος Λιτοχώρου και αντιπρόεδρος του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος Σάκης Τσιφοδήμος συνεχάρη τους διοργανωτές και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο Αλεξάνδρειο αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση της λειτουργίας του. Από την πλευρά του, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος σημείωσε ότι μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές το Αλεξάνδρειο αποκτά ζωή, με στόχο, όπως είπε, να μαθαίνουμε για την ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι και τα σημερινά χρόνια διατρανώνοντας σε όλους μας ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Ιωάννης Τσιμερίκας αναφέρθηκε στη σημασία της βιωματικής μάθησης και τόνισε ότι στόχος είναι η Αλεξανδρειάδα να καταστεί θεσμός και να διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Γιώργος Χατζηκώστας, ο οποίος τόνισε ότι μέσα από την εκδήλωση το κτίριο παίρνει ζωή και κάλεσε τους μαθητές να είναι περήφανοι που κατάγονται από τη Μακεδονία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την έλευση των Ιππέων και την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας και της αρχαίας Μακεδονίας. Στη συνέχεια του προγράμματος, η ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, υπό τη Διεύθυνση του Παναγιώτη Λιμπανοβνού ερμήνευσε έργα Ελλήνων συνθετών, όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Μάνου Χατζιδάκι. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την ανάγνωση ενός «μακεδονικού παραμυθιού» που συνέγραψε και αφηγήθηκε ο καθηγητής Θανάσης Μπίντας και το διήγημα του Α. Καρκαβίτσα «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος» που αφηγήθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος.

Ακολούθησε το πρόγραμμα για τους μαθητές που περιελάμβανε ζωγραφική σε πιθάρια με ελεύθερο θέμα που οι μαθητές εμπνεύστηκαν από τις αφηγήσεις για τη ζωή των αρχαίων Μακεδόνων, αλλά και με την κατασκευή στεφανιών από φύλλα βελανιδιάς και σαρισσών τις οποίες οι μαθητές τοποθέτησαν στο χώρο. Τα σχέδια εργασίας εκπόνησαν οι καθηγήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Θεοδώρα Βάσου και Λίτσα Χότζα. Επίσης, μαθητές του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς διάβασαν κείμενα για τον Μ. Αλέξανδρο που επιμελήθηκε η φιλόλογος Ευαγγελία Κανάλη και ακολούθησε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, στο οποίο οι μαθητές «ακολούθησαν» την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τον σχεδιασμό του παιχνιδιού είχε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με υπεύθυνη την φιλόλογο Φανή Τσιλακοπούλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς της Μακεδονίας που χόρεψαν τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου Κατερίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης προχώρησαν σε δεντροφύτευση, με δέντρα που τοποθετήθηκαν στο σχήμα του δεκαεξάκτινου αστερίου. Τη χρηματοδότηση της δεντροφύτευσης έκαναν Έλληνες ομογενείς από τις Η.Π.Α. από το Σύλλογο «Plant Your Roots in Greece» θέλοντας να ενισχύσουν τη λειτουργία του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος και να συμβάλλουν στο έργο που επιτελεί.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Αλεξανδρειάδας λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα του Καλάς, που επισκέφθηκαν οι μαθητές, με ξεναγούς την Αικατερίνη Χρυσαργύρη και τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Οικονομίκο.

Τις εκδηλώσεις στήριξαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο Δήμος Κατερίνης, η ΔΕΥΑ Κατερίνης, το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Κατερίνης, ο Δήμος Δίου, η ΕΛΜΕ Νομού Πιερίας, το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης, ο Ιππικός Όμιλος Πιερίας και ο Χορευτικός Όμιλος Κατερίνης, με χορηγό επικοινωνίας το Ράδιο Ενημέρωση 92.2 FM.

Τον συντονισμό του προγράμματος είχε η Υπεύθυνη Γραφείου Πολιτισμού Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας Μιράντα Παππά και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου Χαράλαμπος Ζαπουνίδης. Τη ροή των δρώμενων κάλυψε αφηγηματικά ο δημοσιογράφος Περικλής Χατζηγιάννης.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ


ΔΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

http://edition.cnn.com/2010/WORLD/europe/05/04/ilist.macedonia.knowledge.quiz/index.html?iref=mpstoryview

Κατάπτυστο ερωτηματολόγιο του CNN για τη… Μακεδονία
«Ποια γειτονική χώρα εποφθαλμιά το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας επειδή μια περιοχή της αποκαλείται επίσης Μακεδονία;», δίνοντας ως... επιλογές τις Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία. Υπάρχει και άλλη μια σειρά παρόμοιων ερωτήσεων. Δείτε και φρίξτε...

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΔΙΔΑΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


Ελευθέρια Θράκης 2010: Ζωντανή αναπαράσταση της Aπελευθέρωσης της Κομοτηνής


Μπορεί τα Ελευθέρια φέτος να έχουν τον πιο συρρικνωμένο προϋπολογισμό στην ιστορία τους η ιδέα όμως και μόνο υλοποίησής τους που θα είναι πρωτότυπη θα ανταμείψει όλους όσους θα έχουν την χαρά να τα γευθούν στην της Κομοτηνής.

Η ιστορία της απελευθέρωσης της Κομοτηνής με την είσοδο των στρατευμάτων και την ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στο κέντρο της πόλης, είναι η έκπληξη που επιφυλάσσει η δημοτική αρχή, που θα πάρει σάρκα και οστά στα πλαίσια των «Ελευθερίων Θράκης 2010» με μία μεγάλη αναπαράσταση της σημαντικής εκείνης μέρας και τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών.

Αν και το επίσημο πρόγραμμα του εορτασμού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», η αναπαράσταση της απελευθέρωσης θα αποτελέσει το μεγαλύτερο γεγονός του φετινού εορτασμού και θα γίνει χάρη στην κινητοποίηση και συνεργασία εκατοντάδων συμπολιτών μας. Το μεγαλεπήβολο αυτό εγχείρημα θα ακολουθήσει πιστά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τη μέρα της επίσημης απελευθέρωσης όταν ο στρατός μπήκε στην πόλη και ύψωσε την ελληνική σημαία.

ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ
Από την Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη θα ξεκινήσει η παρέλαση των εθελοντών, εκεί όπου είχε γίνει η πρώτη υποδοχή του στρατού από τους επίσημους της πόλης, όταν οι στρατιώτες εισήλθαν από την παλιά οδό Ξάνθης. Τρεις σαλπιγκτές ντυμένοι στρατιώτες θα αποτελούν την κορυφή της παρέλασης, θα ακολουθεί μια τριάδα με τους σημαιοφόρους, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες της εποχής και μετά ένας έφιππος αξιωματικός.

Στη συνέχεια θα υπάρχει ένα πεζοπόρο άγημα με τον οπλισμό του και ένα άγημα από ιππείς. Μικρά παιδιά με σημαίες θα υποδηλώνουν το πλήθος που τότε υποδέχτηκε το στρατό κρατώντας σημαίες, χειροκροτώντας και τραγουδώντας. Στολές εποχής για τους στρατιώτες με τα άρβυλα, τις γκέτες, με δίκοχο ή γαλλικό πιλίκιο και οπλισμός βρίσκονται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίες, αφού η εμφάνιση των συμμετεχόντων με τα ρούχα της εποχής θα κάνει πιο πιστή την αναπαράσταση.

Η παρέλαση θα ακολουθήσει τη διαδρομή, που διέσχισε ο στρατός, δηλαδή μπροστά από την Τσανάκλειο, μέσα από τον πεζόδρομο της Βενιζέλου, για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η παιδική χαρά στην πλατεία, ήταν χτισμένο το παλιό διώροφο δημαρχείο. Εκεί ακριβώς έγινε η τελετή απελευθέρωσης της πόλης και ακριβώς εκεί θα ξαναζωντανέψουν οι μορφές του τότε απεσταλμένου της κυβέρνησης Χαρίσιου Βαμβακά, του δημάρχου Απόστολου Σούζου, του Γάλλου στρατηγού Σαρπύ και άλλων προσωπικοτήτων της εποχής. Θα επακολουθήσουν χοροί με τοπικά συγκροτήματα και ενδυμασίες της εποχής, όπως ακριβώς την ημέρα της απελευθέρωσης.

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΗΓΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Οι γραπτές αναφορές ιστορικών, αλλά και αξιωματικών, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της απελευθέρωσης της Κομοτηνής, αποτελούν τον οδηγό, ένας είδος σεναρίου, προκειμένου η αναπαράσταση να είναι όσο πιο κοντά στα γεγονότα της εποχής. Η μαρτυρία ενός επιλοχία από την Μεσορόπη της Καβάλας, που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που μπήκαν μέσα στην Κομοτηνή, αποτυπώνει ιδιαίτερα γλαφυρά τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Αξίζει να αναφέρουμε ένα συγκεκριμένο απόσπασμα, ώστε να γίνει κατανοητό, τι ακριβώς θα παρακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της αναπαράστασης.

Η σκηνή που περιγράφει ο επιλοχίας έχει ως εξής: «Ξεκινήσαμε από την γέφυρα του Κολάκογλου και φτάσαμε μπροστά στο σπίτι του Στάλιου (σημερινή Παπαδριέλλειος Πινακοθήκη). Εκεί έγινε η πρώτη επίσημη συνάντηση με τον πληθυσμό της Κομοτηνής, μας αγκάλιασαν, μας φίλησαν, μας έδωσαν λουλούδια, μας έβαλαν στεφάνια και από εκεί συνεχίσαμε στην οδό Ξάνθης (Κονδύλη σήμερα), περάσαμε μπροστά από την Τσανάκλειο σχολή. Εκεί υπήρχε πολύς κόσμος συγκεντρωμένος και μέσα στον περίβολο της Τσανακλείου σχολής, αλλά και στα πεζοδρόμια. Προχωρήσαμε στην Βενιζέλου, παντού χειροκροτήματα, μας αγκαλιάζανε, τραγουδούσαν, υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός και δικαιολογημένος για τους ανθρώπους της Κομοτηνής. Φτάσαμε στην πλατεία μπροστά σε ένα διώροφο κτήριο, το δημαρχείο της πόλης. Εκεί μας περίμεναν οι επίσημοι της πόλης, ανάμεσα τους ο δήμαρχος Απόστολος Σούζος, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Χαρίσιος Βαμβακάς που σε αυτόν οφείλονταν τότε όλα αυτά τα πράγματα που μέσω του Βαμβακά, ο μητροπολίτης, ο Γάλλος στρατηγός και ο διοικητής Επαμεινώνδας Ζυμβρακάκης. Ο Γάλλος στρατηγός παρέδωσε την πόλη, στον στρατιωτικό διοικητή Ε. Ζυμβρακάκη. Εκεί έγινε και η έπαρση, ύστερα από τόσα χρόνια πρώτη φορά, της Ελληνικής σημαίας επίσημα. Όλη η πόλη ήταν πνιγμένη από τα χρώματα της ελληνικής σημαίας στους δρόμους κρατούσαν όλοι σημαίες, τα μπαλκόνια ήταν γεμάτα σημαίες, αλλά η επίσημη έπαρση της σημαίας σε έναν ιστό μπροστά από το δημαρχείο έγινε εκείνη την στιγμή. Ακολούθησαν χοροί και γλέντι. Ο στρατός ακολούθησε την διαδρομή προς τα στρατόπεδα βόρεια της πόλεως, αλλά δεν μπήκαν μέσα στα στρατόπεδα για ευνόητους λόγους, μήπως ήταν παγιδευμένα από τους Βούλγαρους που απεχώρησαν. Το υπόλοιπο σώμα ξεκίνησε πορεία προς την Αλεξανδρούπολη και τη Μάκρη, για τον Έβρο. Εμείς μείναμε στην Κομοτηνή, οι εντυπώσεις μου από την πόλη της Κομοτηνής ήταν πάρα πολύ καλές, μέχρι και σήμερα την σκέφτομαι και συγκινούμε. Την επαύριον έγινε η δοξολογία στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία). Μάλιστα για να μπούμε μέσα στην εκκλησία περάσαμε κάτω από το καμπαναριό που ήταν η είσοδος». Η περιγραφή αυτή διασταυρώνεται και με άλλες μαρτυρίες της εποχής, όπως αυτή του Λυμπέρη Τσαϊλά, ιδιοκτήτη πρακτορείου εφημερίδων και ήταν και αυτός αυτόπτης μάρτυρας της απελευθέρωσης και περιέγραψε πολύ γλαφυρά την είσοδο του ελληνικού στρατού.

Το σχέδιο της αναπαράστασης είναι πραγματικά μεγαλεπήβολο και μπορεί να επιτευχθεί μόνο χάρη στη συμμετοχή των εθελοντών. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το εγχείρημα είναι σχεδόν έτοιμο, αφού υπάρχει το μεράκι από πολλούς εθελοντές Κομοτηναίους, ώστε τα φετινά Ελευθέρια να μη χάσουν σε τίποτα από την αίγλη τους ακόμα και αν η οικονομική κρίση επέβαλε την περικοπή τους.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More