ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο Δ



Ο νεογέννητος γιος του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης, Αλέξανδρος Δ', γεννήθηκε μετά το θάνατο του πατέρα του το 323 π.Χ. Αμέσως μόλις γεννήθηκε, αναγνωρίστηκε Βασιλεύς μετά του Φιλίππου του Αρριδαίου, υπό την κηδεμονία πρώτα του Περδίκκα και αργότερα
του Αντίπατρου, αλλά μετά το θάνατό του υπέστη με τη μητέρα του Ρωξάνη πολλές περιπέτειες.

Η αχαλίνωτη φιλοδοξία της Ευρυδίκης ανησυχούσε την Ολυμπιάδα, που φοβόταν για τη ζωή του εγγονού της. Έπεισε τη Ρωξάνη να καταφύγει στην Ήπειρο. Εκεί βρήκε προστασία και η κόρη του Φιλίππου και της Νικησίπολης, Θεσσαλονίκη, για την οποία η Ολυμπιάδα έτρεφε αγάπη και στοργή, αφού την ανάθρεψε σαν δικό της παιδί, διότι είχε μείνει ορφανή είκοσι μόλις μέρες μετά τη γέννηση της.

Μετά τους εξοντωτικούς πολέμους των επιγόνων, ο Κάσσανδρος, υπ' αριθμόν ένα εχθρός της Ολυμπιάδας, έγινε κυρίαρχος στρατηγός στη Μακεδονία και ο Φίλιππος Αρριδαίος με την Ευρυδίκη συμμάχησαν μαζί του και τον ανακήρυξαν επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου. Η Ολυμπιάδα, βλέποντας να κινδυνεύουν τα συμφέροντα του εγγονού της, Αλεξάνδρου Δ', εγκαταλείπει την Ήπειρο και εκστρατεύει στη Μακεδονία. Σε σύγκρουση με τα στρατεύματα της Ευρυδίκης και του Αρριδαίου, οι τελευταίοι αιχμαλωτίζονται από τη γηραιά βασίλισσα και θανατώνονται άγρια.

Ο Κάσσανδρος, απασχολημένος την εποχή εκείνη στην Αθήνα, κατευθύνεται εναντίον της Ολυμπιάδας, η οποία καταφεύγει στην οχυρωμένη παραθαλάσσια πόλη του Θερμαϊκού κόλπου Πύδνα, έχοντας μαζί της το μικρό Αλέξανδρο, τη Ρωξάνη, τη Θεσσαλονίκη και πολλούς πιστούς της. Μετά από επτάμηνη στενή πολιορκία και αφού η κατάσταση των πολιορκημένων έγινε αφόρητη, η Ολυμπιάδα συνθηκολόγησε για να σώσει τον εγγονό της. Το 311 π.Χ. ο Κάσσανδρος, αθετώντας την υπόσχεσή του, έβαλε τους ανθρώπους του να τη σφάξουν – κατ' άλλους να τη λιθοβολήσουν, αφήνοντας άταφο το πτώμα της [7]. Μαζί της θα πεθάνει και ο μικρός Αλέξανδρος, σε ηλικία 12 ετών.

Το 1979 βρέθηκε από τον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο στις Αιγές (σημερινη Βεργίνα Ημαθίας)πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων,όπου κατά παράδοση εθάπτοντο οι Μακεδόνες Βασιλείς, μεγαλοπρεπής ασύλητος Τάφος με πλούσια κτερίσματα-ευρήματα, πλησίον του Τάφου του Φιλίππου Β΄, επονομαζόμενος Τάφος του Πρίγκιπα. Ο Τάφος ανήκει σε έφηβο 12-13 ετών και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για τον Αλέξανδρο Δ΄, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης και εγγονό του Φιλίππου Β΄...

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


Το ελληνικό κράτος παραιτείται από τη δίκη και προσφέρει στην Ισραηλιτική Κοινότητα 10 εκατ. ευρώ!
Στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο, εμπεριέχεται προς ψήφιση απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία παραιτείται του δικαιώματός της να λυθεί η διαφορά του κράτους με την Ισραηλιτική Κοινότητα στα δικαστήρια για «ανθρωπιστικούς λόγους»! Φοβερά πράγματα συνεχίζουν να συμβαίνουν, στην «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» του Μπουτάρη...

Πώς έχει εν ολίγοις η υπόθεση, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του υπό ψήφιση νόμου: Με το νόμο 890/1937 (επί Ι. Μεταξά) ρυθμίστηκε ο τρόπος διάθεσης της έκτασης που χρησιμοποιούνταν στη Θεσσαλονίκη ως ισραηλιτικό νεκροταφείο, παραχωρήθηκε δε, το 1938, για νέο ισραηλιτικό νεκροταφείο, έκταση στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης (Οι Γερμανοί, το 1942, εκχέρσωσαν το παλαιό, παρά την Πανεπιστημιούπολη). Η διεκδικούμενη έκταση, 450 στρεμμάτων, σύμφωνα και με την 9165/1998 προδικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης είναι καταγεγραμμένη ως «δημόσιο κτήμα».

Το 1961 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (Ι.Κ.Θ.) άσκησε ενώπιον του Πρωτοδικείου αγωγή κατά του Α.Π.Θ. διεκδικώντας 48 στρέμματα. Υπήρξαν επανειλημμένες αναβολές και στις 5.5.1992 το ελληνικό δημόσιο παρεμβαίνει υπέρ του Α.Π.Θ. και υποστηρίζει ότι η έκταση των 450 στρεμμάτων «καταγράφηκε κατόπιν της Θ.5880/14.10.1943 εντολής της Γεν. Διεύθ. Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, ως δημόσιο κτήμα…», το οποίο περιήλθε στο Δημόσιο εκ διαδοχής από το Τουρκικό Δημόσιο, και «γ) τα επίδικα ακίνητα ουδέποτε αποτέλεσαν ‘ιδιοκτησίες’, αλλά διατελούσαν πάντοτε υπό την κυριότητα του Δημοσίου, και εφ’ όσον εξέλιπε ο αρχικός σκοπός, για τον οποίον είχαν διατεθεί και προορισθεί, οι γαίες αυτές επανήλθαν κατά χρήση στο Δημόσιο, δ) δεν εφαρμόζουν οι επικαλούμενοι τίτλοι εξουσίασης (ταπία και συμβόλαια) στα κατεχόμενα από το Α.Π.Θ. ακίνητα».

Στις 18.10.2005 διεξάγεται άλλη έκθεση πραγματογνωμοσύνης, και άλλη στις 19.12.2006 και, ώ του θαύματος, αυτή τη φορά βρίσκονται οκτώ στρέμματα (από τα 300 που διεκδικούνταν) να ανήκουν στην ισραηλιτική κοινότητα, από ταπί του 1873.

Και ενώ αναμενόταν ο προσδιορισμός δικασίμου, την 4.7.2006 «συνομολογήθηκε μνημόνιο συμφωνίας» μεταξύ αφενός των κ.κ. Χ. Φώλια και Π. Δούκα και αφετέρου του προέδρου της Ι.Κ.Θ. με το οποίο «τα μέρη θεωρούν δυνατή την εξεύρεση εξωδικαστικής λύσης, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές, λόγω του ηθικού χαρακτήρα και της σημασίας του θέματος»! Αυτήν την απόφαση προσυπογράφει και το νυν Υπουργείο, ενώ είναι πρόσφατη η αναστάτωση που προήλθε από το Βατοπέδι, λόγω μη άσκησης του δικαιώματός του το Κράτος. Αυτό ακριβώς γίνεται και τώρα! Για τα επτά (7,349 τ.μ.) στρέμματα, το ελληνικό δημόσιο προσφέρει στην Ι.Κ.Θ. το ποσό των 9.943,697 ευρώ!

Αξιοσημείωτο: Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ΔΕΝ γνωμοδοτεί, διότι λέγει «το τιθέμενο ζήτημα άπτεται της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής». Δηλαδή η κυβερνητική πολιτική, δεν είναι σύμφωνη με τους νόμους; Όχι! Έχει άλλα κριτήρια. Διαβάστε το σκεπτικό:

«VI. Ενόψει των ανωτέρω ενδείκνυται η οριστική επίλυση της διαφοράς, η οποία πέραν της βεβαιότητας ως προς την τελική έκβασή της, δεν έχει αποκλειστικώς νομική διάσταση, αλλά συνδέεται και με τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, διότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αποκατάστασης των συνεπειών του ολοκαυτώματος, ενόψει του γεγονότος ότι συνάπτεται με την προκληθείσα κατά τρόπο βέβηλο καταστροφή, κατά διαταγή των αρχών κατοχής, σχεδόν του συνόλου της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, καθώς και της συνδεδεμένης με το νεκροταφείο μακραίωνης ιστορικής μνήμης».

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, μας καλεί να πληρώσουμε πράξεις αποδιδόμενες στους Γερμανούς! Το Δημόσιο παραιτείται του δικαιώματός του, παρά το ότι το ίδιο έχει υποστηρίξει ότι η διεκδικούμενη από την Ι.Κ.Θ. είναι «δημόσιο κτήμα». Δεν θα λυθεί το θέμα μέσω της δικαστικής οδού, μήπως και βρεθεί κάποιος έντιμος δικαστής και απονείμει δικαιοσύνη, υπέρ του ελληνικού κράτους φυσικά.

Πάντως, μας είχαν προετοιμάσει, όταν ξεσηκώθηκαν ραβίνοι από τις Η.Π.Α. και μας καθύβριζαν, διότι με Τα έργα του μετρό δήθεν καταστρέψανε εβραϊκούς τάφους. Επρόκειτο περί αναίσχυντου ψεύδους, όμως είχαμε από τότε πληροφορηθεί ότι ο κ. Αλογοσκούφης θα «έλυε το θέμα».

ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ


Αναδείξαμε το θέμα από δημοσίευμα της εφημ. ‘Χρόνος’ της Κομοτηνής. Ποιος θα εξηγήσει ότι στην ελληνική επικράτεια δεν υπάρχουν όροι και...

... τοπωνύμια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και η Κομοτηνή πρέπει να αναφέρεται έτσι;

Το ακούμε στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΑ και ηχεί παράξενα, κακόηχα και προσβλητικά εν μέρει για την περιοχή, το όνομα της Κομοτηνής με το τοπωνύμιο που υπήρχε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας το «Γκιουμουλτζίνα». Το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται συστηματικά όμως και αυτό μας ώθησε στο να υπάρξει η σχετική αναφορά μας.

Δεν μπορεί να αναγράφεται η Κομοτηνή ως «Γκιουμουλτζίνα» σε σύγχρονες διαφημίσεις που κυκλοφορούν στη Θράκη, που τοιχοκολλούνται που με το πρόσχημα ότι είναι στην τουρκική γλώσσα αναφέρεται έτσι. Το τοπωνύμιο της πόλης πρέπει να αναγράφεται με την ελληνική ονομασία στα λατινικά «Κοmotini». Το θέμα βλέπουμε ότι όχι μόνο δε διορθώνεται από μόνο του, αλλά έχει επικρατήσει ως καθεστώς παντού.

Κάποιος πρέπει να πει σε όλους αυτούς του κυρίους που χρησιμοποιούν το τοπωνύμιο της Κομοτηνής να αναγράφουν τη σωστή ονομασία για πολλούς λόγους. Δημοσιεύουμε σχετικές αποδείξεις της επισήμανσής μας, όπου πραγματικά δείχνει ότι το κακό παράγινε. Και το λάθος να το κάνουν σκοπίμως ή μη γνωστοί κύκλοι του εξωτερικού, να το κάνουν, όμως και οι ντόπιοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι μήπως πρέπει κάποιος να τους τραβήξει το αφτί;

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ


ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΙΩΣ
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ;
Α) ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΑΛΛΟΙ
Β) ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΑΝΕ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ
Γ) ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΕΝΑΣ ΚΑΘΑΡΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Δ) ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΥΛΑΚΗ
Ε) ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Ζ) ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΦΑΜΙΛΛΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΥΚΤΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Η) ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ


Ακριβώς μετά την επιστροφή της Καθαράς Δευτέρας, και αφού έχετε ή δεν έχετε πληρώσει διόδια στην διαδρομή, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ερευνούν για ποιον λόγο άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν αποφασίσει εδώ και μερικούς μήνες να σηκώνουν την μπάρα των διοδίων; Ο Τάσος Τέλλογλου ταξιδεύει στα εργοτάξια της Ιονίας Οδού αλλά και κατά μήκος της Αθηνών-Λαμίας, από τα διόδια της οποίας χρηματοδοτείται και αναζητά τα πραγματικά αίτια πίσω από την αγανάκτηση κατοίκων και κοινοπραξιών, ενώ αποκαλύπτει για πρώτη φορά πόσα χρήματα θα πληρώσουμε τελικά όλοι μας για διόδια, όχι στους σταθμούς των Εθνικών Οδών, αλλά μετά από τις «λύσεις» που δρομολογούνται το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι συμβάσεις, τα λάθη, οι μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και οι σκοπιμότητες πίσω από τα 5 μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή την στιγμή στην χώρα. Στην κάμερα της εκπομπής μιλούν ο υφυπουργός Μεταφορών Μαγκριώτης, εκπρόσωποι των κοινοπραξιών αλλά και μέλη της κίνησης "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ".

ΜΑΥΡΗ ΩΡΑ


Από την "μαύρη" εκείνη ώρα που πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα η Τρόικα, η ζωή των Ελλήνων έχει γίνει κόλαση.

Δεν σταματούν να ζητούν αιματηρές θυσίες από τον λαό, διασύρουν τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γής ως ρεντίκολα, φεσατζήδες και παγαπόντηδες, χλευάζουν τον λαό που ξεστράβωσε την "αναγέννηση" τους, ζητούν να πουλήσουν οι Έλληνες τη Γη των προγόνων τους, κάθε τρείς και λίγο ξεβρακώνουν την κυβέρνηση για να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση του δανείου, λεφτά όμως οι ευρωπαίοι εταίροι δίνουν αμέσως και μάλιστα χωρίς καμία διαμαρτυρία όταν πρόκειται να διώξουν το πρόβλημα από την καμπούρα τους.

Δηλαδή όταν πρόκειται η Ελλάδα να βγάλει μόνη της το φίδι από την τρύπα, που λέγεται "μεταναστευτική πολιτική", μακριά από τα δικά τους σύνορα.

Συνολικά, 322 εκατομμύρια ευρώ καλείται να απορροφήσει η Ελλάδα για τη μεταναστευτική της πολιτική, σύμφωνα με την Επίτροπο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Περισσότερα από 180 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΕ), 86 εκατομμύρια ευρώ από Ταμείο Επιστροφής, 35 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες III (ΕΤΠ) και 21 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών (ΤΕ).

ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;


Στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εισήχθη προς συζήτηση η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ κατά του Μνημονίου και αναμένεται ορισμός δικασίμου. Η επόμενη κρίσιμη μάχη θα δοθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου η ΑΔΕΔΥ έχει προσφύγει μαζί με τον ΔΣΑ την ΕΣΗΕΑ και την Ομοσπονδία Συνταξιούχων . Η ΑΔΕΔΥ ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει
δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος της Ελλάδας. Ουσιαστικά ζητά να ακυρωθεί το Μνημόνιο, καθώς σ' αυτές τις δύο αποφάσεις καθορίζονται λεπτομερώς όλα τα μέτρα τα οποία υποχρεώθηκε να λάβει η Ελλάδα. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η προσφυγή, αλλά η συζήτηση του θέματος στο ευρωπαϊκό δικαστήριο εκτιμάται ότι θα δώσει πολλά όπλα στα συνδικάτα για να «πολεμήσουν» κατά της λήψης νέων μέτρων για περικοπές αποδοχών…
Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα τεθούν υπό την κρίση του δικαστηρίου αφορούν τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και επιδόματος αδείας, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και τις αυξήσεις έμμεσων φόρων. Στην προσφυγή της η ΑΔΕΔΥ ζητάει να ακυρωθούν: 1. Η απόφαση 2010/320/ΕΕ του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2010 (απευθυνόμενη στην Ελλάδα να λάβει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος) 2. Η απόφαση 2010/486/ΕΕ του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2010 με την οποία τροποποιείται η προηγούμενη με σκοπό «την ενίσχυση και εμβάθυνση της δημοσιονομικής εποπτείας δια της οποίας ειδοποιείται η Ελλάδα να λάβει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που κρίνονται αναγκαία, για την αντιμετώπιση της κατάστασης του υπερβολικού ελλείμματος». Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις εκδόθηκαν καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου. Οποιαδήποτε αρμοδιότητα δεν απονέμεται από τα κράτη μέλη στην Ένωση, αλλά ανήκει στα κράτη. Τα μέτρα που μπορούν να αποφασιστούν από το Συμβούλιο κατά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και να συμπεριληφθούν σε αποφάσεις του, δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένα, ρητά και απαρέγκλιτα προβλεπόμενα, καθώς οι Συνθήκες δεν παρέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την αρμοδιότητα. Επίσης η ΑΔΕΔΥ ισχυρίζεται, ότι οι αποφάσεις αυτές, έρχονται σε αντίθεση με τις Συνθήκες και εκδόθηκαν απλώς σαν ένα μέτρο εκτέλεσης μιας διμερούς σύμβασης μεταξύ των 15 χωρών μελών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Η αρμοδιότητα αυτή όμως για έκδοση πράξης από το Συμβούλιο, δεν αναγνωρίζεται ούτε προβλέπεται από τις Συνθήκες. Και τέλος η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει οι αποφάσεις αυτές, θίγουν κατοχυρωμένα περιουσιακά δικαιώματα και συνεπώς έχουν εκδοθεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ-ΚΟΛΑΣΗ


Tι είναι Παράδεισος και τι Κόλαση; Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν τόσο δυνατά στην ύπαρξή τους...
χωρίς ποτέ να έχουν δει κάτι από τα δύο με τα μάτια τους; Πόση είναι η απόσταση μεταξύ τους; Μήπως τελικά όλοι εκείνοι που μαρτυρούν ότι επέζησαν μετά από μία γαλήνια επιθανάτια εμπειρία επισκέπτονται για λίγα λεπτά ένα άλλον κόσμο, τον Κόσμο του Παραδείσου; Πριν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, ας δούμε λίγο την έννοια του "παραδείσου" στις θρησκείες του κόσμου.
Ο Παράδεισος στις θρησκείες όλου του κόσμου.
Η έννοια του Παραδείσου εμπεριέχεται σε πολλές θρησκείες. Η ιδέα για το Θεό στον Παράδεισο αναπαρίσταται στη ζωγραφική, στη λογοτεχνία και στους ύμνους εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον ότι ενώ οι θρησκείες ποικίλλουν ως προς την αντίληψή τους για τον Παράδεισο όλες ανεξαιρέτως επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις ιδέες της ειρήνης, της γαλήνης, της δικαιοσύνης και της ανταπόδοσης.
Ισχύουν άραγε όλες αυτές οι θεωρίες; Ή απλώς έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε σε κάτι; Μήπως αποτελούν αντικείμενο για εκμετάλλευση των πιστών; Για ένα χριστιανό η ύπαρξη του Παραδείσου δε χρειάζεται καμία άλλη απόδειξη από την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Παρόμοια, οι μουσουλμάνοι αποδέχονται την ανάληψη του Μωχάμετ απο ένα μυστικό τόπο που είναι γνωστός ως «ο θάνατος της Πέτρας», απόδειξη ότι ο Παράδεισος υπάρχει. Ωστόσο, σην περιοχή του Θιβέτ, οι ακόλουθοι του Δαλάι Λάμα πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο ένα πνεύμα του Λάμα, μία αιώνια μετεμψύχωση που περνάει από ένα Δαλάι Λάμα στον επόμενο ενώ το φυσικό σώμα πεθαίνει ή καταστρέφεται.
Αυτό αποτελεί μία ισχυρή απόδειξη για τους ακολούθους για να αποδεχτούν τον Παράδεισο ως αναπόφευκτο τέλος. Ο παραδοσιακός ιουδαισμός πιστεύει ότι ο θάνατος δεν αποτελεί το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι ο επικεντρώνεται στην τωρινή ζωή,περισσότερο από ότι στη μεταθάνατο ζωή , αφήνει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη προσωπικών απόψεων.
Πού πάνε όσοι ζουν επιθανάτιες εμπειρίες;
Οι άνθρωποι που βιώνουν μία επιθανάτια εμπειρία συχνά μιλούν για τη μετάβασή τους σε ένα άλλο κόσμο. Για ένα ταξίδι μαγευτικό και κατά βάση εξωραϊστικό. Μελετώντας οι επιστήμονες περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού και βιώσαν μία επιθανάτια εμπειρία διαπίστωσαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.
Πρώτα από όλα, τα άτομα αυτά φτάνουν στο σημείο του έσχατου πόνου και στη συνέχεια ακούνε το γιατρό να ανακοινώνει το θάνατό τους. Έπειτα ακολουθεί ένας ενοχλητικός θόρυβος και ξαφνικά εκείνοι βρίσκονται σε ένα τούνελ όπου κινούνται με ιλλιγγιώδη ταχύτητα. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι,κάποια στιγμή έρχονται σε επαφή με αγαπημένα οικογενειακά και φιλικά τους πρόσωπα τα οποία έχουν πεθάνει.
Σε αυτό το μέρος αισθάνονται τόσο καλοδεχούμενοι λουσμένοι με μία αγάπη πέρα από τη φαντασία τους. Κάποια σιγμή, εμφανίζεται μία λάμψη φωτός και ξαφνικά στα αυτιά τους ηχούν ερωτήσεις που καθεμία από αυτές αφορά ένα γεγονός της ζωής τους. Έτσι η ζωή τους περνάει μπροστά από τα μάτια τους σαν ταινία μικρού μήκους. Και τότε, έρχεται το σημείο της κρίσης, όπως το αποκαλούν. Είναι η στιγμή που κάποιος τους λέει ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουν...
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το άτομο θέλει να μείνει σε αυτήν την νιρβάνα.Οι περισσότεροι επιστρέφοντας δηλώνουν οτι ήθελαν πάρα πολύ να μείνουν εκεί ενώ συχνά υποστηρίζουν οτι δεν φοβούνται πια το θάνατο.
Μήπως τελικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα περιγράφουν τον Παράδεισο; Και εάν αποδείξουμε την ύπαρξη του Παραδείσου, θα έχουμε αυτόματα αποδείξει και την ύπαρξη της σκοτεινής εναλλακτικής του πλευράς, της Κόλασης;
Η πιθανότερη απάντηση είναι "ναι"! Η ανακάλυψη του Παραδείσου σχεδόν εγγυάται την ύπαρξη του αντιθέτου του: είτε λέγεται Άδης, είτε βασίλειο του διαβόλου ή Κόλαση.


Στις περιθανάτιες εμπειρίες, αν και η πλειοψηφία περιγράφει μια ευχάριστη "παραδεισένια" αίσθηση, δεν είναι λίγες και οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν σε ένα απαίσιο μέρος, εκλιπαρώντας κάποιος να τους βγάλει από εκεί μέσα. Και η επιστροφή στα εγκόσμια είναι ακόμα πιο οδυνηρή διαδικασία γιατί το σώμα σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αρκετό χρόνο για να αναρρώσει πλήρως. Άραγε μπορούμε να υποθέσουμε οτι όλοι αυτοί μεταφέρονται έστω και στιγμιαία στην Κόλαση;
"Η επιθανάτια εμπειρία, είναι μια εμπειρία θανάτου!"
Ο διάσημος συγγραφέας Michael Sabom, μας λέει:
"Η επιθανάτια εμπειρία είναι μία εμπειρία θανάτου. Δεν είναι μία εμπειρία που έπεται του θανάτου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πάνε στον Παράδεισο ή στην Κόλαση και έπειτα επιστρέφουν για να μας διηγηθούν πώς ήταν. Πιστεύω ότι είναι μία πολύ ισχυρή πνευματική εμπειρία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θανάτου. Είναι μία πνευματική διαδρομή που οδηγεί κάπου αλλά το πού ακριβώς το κρατάει ο καθένας για τον εαυτό του."


ΠΟΙΟΙ ΟΜΙΛΟΥΝ...........


Προκλητικότατος για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Δασκαλόπουλος, έφτυσε κατάμουτρα τον ελληνικό λαό, μιλώντας απαξιωτικά και περιφρονητικά για όσους τοποθετούνται κατά του μνημονίου, του ΔΝΤ και της κατοχικής συμμαχίας που κυβερνά τον τόπο, παρέα με τους διεθνείς τοκογλύφους.
Είπε ο Δασκαλόπουλος σε ομιλία του: «Είναι οι αντιλήψεις και νοοτροπίες που μας κατάντησαν έτσι. Είναι η τυφλή άρνηση της πραγματικότητας, η παθολογική απόρριψη όλων των αλλαγών που πρέπει να γίνουν για να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Αν επικρατήσουν οι ποικιλώνυμες δυνάμεις της Αντίδρασης, με την περικεφαλαία του υπερπατριωτισμού και την προβιά του αντικαπιταλισμού, η Ελλάδα θα καταντήσει μια υποβαθμισμένη τριτοκοσμική χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κι ο λαός μας θα υποστεί συνέπειες τέτοιες, που θα κάνουν την τωρινή σκληρή εποχή του μνημονίου να μοιάζει με παράδεισο!»
Ο Δασκαλόπουλος, αφού πρώτα εξηγήσει στον ελληνικό λαό, τι είδους βιομήχανος είναι και πια βιομηχανία διαθέτει (γιατί εμείς δεν έχουμε ακόμη καταλάβει, παρόλο που αναζητήσαμε παντού τις επιχειρήσεις του), όντας πρόεδρος του ΣΕΒ, δεν θα πρέπει να ξεχνά πως:
1. Είναι αντιπρόσωπος μιας κάστας, η οποία παραμένει από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Ναζί μέχρι σήμερα, καθαρά μεταπρατική-μεγαλοψιλικατζίδικη. Δεν απέκτησε ποτέ (παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις και εν πάση περιπτώσει πολλές δεκαετίες πριν) την δυναμική της καθετοποιημένης δομής, στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, όπως φυσικά έγινε στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν, αλλά και γίνεται μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
2. Είναι αντιπρόσωπος μιας κάστας, που στην συντριπτική της πλειοψηφία και εκτός ελαχιστότατων εξαιρέσεων, δεν απέκτησε ποτέ την έννοια του εθνικού κεφαλαίου, όπως τουλάχιστον αυτή αναπτύχθηκε στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μιας λογικής η οποία στις χώρες της Ευρώπης ακούει στην αρχή «πρώτα η Γαλλία, πρώτα η Γερμανία, πρώτα η Αγγλία, πρώτα η Ιταλία κλπ», ή ακόμη «επενδύουμε και επανεπενδύουμε στις Πατρίδες μας». Την ίδια ώρα που η δική τους αρχή ήταν από την εποχή των κοτζαμπάσηδων και παραμένει μέχρι σήμερα, «πρώτα η πάρτη μας» και «βγάζουμε τα χρήματά μας στο εξωτερικό, ή, τα επενδύουμε οπουδήποτε αλλού εκτός από την ψωροκώσταινα».
3. Είναι αντιπρόσωπος μιας κάστας, τα μέλη της οποίας ναρκισίζονται με το να αυτοαποκαλούνται βιομήχανοι και οι οποίοι έχουν αποδείξει επανειλημμένα έως σήμερα, πως είναι ανίκανοι να παράξουν ακόμη και καρφίτσες σε αυτόν τον τόπο.
4. Είναι αντιπρόσωπος μιας κάστας η οποία συνεχίζει να πλουτίζει σε καιρούς δύσκολους για τον λαό μας, είτε μέσω του παρασιτικού τραπεζοχρηματιστηριακού κεφαλαίου, που συναγελάζεται με τους διεθνείς τοκογλύφους και το νεοταξίτικο, σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό της χώρας, είτε αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές, τα γάλατα, τα λάδια και γενικά την πρωτογενή παραγωγή από τους δυστυχισμένους και πάμπτωχους πια, κτηνοτρόφους και αγρότες μας.
5. Είναι αντιπρόσωπος μιας κάστας, η οποία δεν θα έπρεπε να έχει εν τέλει τον μεγαλόσχημο τίτλο «Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών», αλλά πιο σαφείς τίτλους, περιγραφικούς της ιδιότητας των μελών του ΣΕΒ. Τίτλους όπως «Σύνδεσμος Μεγαλολαδέμπορων, Μεγαλοτυρέμπορων, Μεγαλογαλατάδων, Μεγαλομπακάληδων, Μεγαλοψιλικατζήδων» και πάει λέγοντας.
Ο Δασκαλόπουλος, για να πούμε και του «στραβού το δίκιο», δεν μπορεί παρά να εκφράζει και αυτός από την πλευρά του, την ποιότητα της δικής του κάστας. Γιατί αφού εμείς ο Ελληνικός Λαός το επιτρέψαμε, μόνο τέτοιους βιομήχανους, τέτοιους πολιτικούς, τέτοιους δημοσιογράφους, τέτοιους γενικά «ηγέτες» έχουμε, γιατί τέτοιοι μας αξίζουν. Επειδή όμως βγαίνουμε από τον λήθαργο στον οποίο έχουμε περιπέσει, κυρίως λόγω των συνεχών και αλλεπάλληλων πολιτικών εξαπατήσεών μας και αναγκαζόμαστε να «ξυπνήσουμε», δυστυχώς λόγω ανάγκης και όχι λόγω σοφίας, υπενθυμίζουμε στον Δασκαλόπουλο πως, όταν σώσουμε το καράβι από την βύθισή του, δεν θα υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στο κατάστρωμά του, για τους μεγαλοψιλικατζήδες της κάστας του.
Γιατί τα όνειρα του ποιητή θα πάρουν εκδίκηση και το ψωμί θα ξαναμοιραστεί δίκαια, σε τούτον δω τον τόπο που μάτωσαν οι Κολοκοτρωναίοι.

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΑΙΔΙ-ΘΑΥΜΑ


Ονομάζεται Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία. Στα 14 χρόνια της αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο...
της Μοντάνα στις ΗΠΑ - και έπεται συνέχεια
Τεσσάρων χρόνων ήταν χωρίς σπίτι. Στα έξι της μπήκε στο πανεπιστήμιο. Σήμερα ονειρεύεται να αποκτήσει πτυχία στη Βιοχημεία, στην επιστήμη των υπολογιστών, στη Στατιστική, στη Φυσική, στη Χημεία και τη ρομποτική νανοτεχνολογία....

Την προηγούμενη Τετάρτη 18 Μαΐου έφθασε στο «Βήμα» ένα e-mail. Από τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υποθέσαμε ότι ο αποστολέας βρισκόταν στο εξωτερικό. Το μήνυμα υπέγραφε μια κοπέλα με το παράξενο όνομα... Προμηθέα Πυθία. Οπως έγραφε, «αποφοίτησα πέρυσι σε ηλικία 13 ετών και έχω πτυχίο (bachelor) στην Επιστήμη των Μαθηματικών». Στο e-mail σημείωνε ότι διαβάζει την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» και ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Και αμέσως σήμανε ένας μικρός συναγερμός. Ποια ήταν αυτή η κοπέλα που φαινόταν να ξέρει ελληνικά; Πού ακριβώς βρίσκόταν και με ποιον τρόπο μπορούσαμε να εντοπίσουμε αυτό το παιδί-θαύμα;

H αναζήτησή μας είχε αίσιο αποτέλεσμα, χάρη και στη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας. Εντοπίσαμε τη νεαρή Προμηθέα στο Λίβινγκστον της Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου μένει μαζί με την ελληνικής καταγωγής μητέρα της, Γεωργία Σμιθ, 51 ετών. Μετά το τέλος των σπουδών της Προμηθέας στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Μοντάνα τον Δεκέμβριο του 2004, μάνα και κόρη μετακόμισαν στο καινούργιο τους σπίτι. Από τότε, η Προμηθέα μαθαίνει κάθε είδους χειρωνακτικές εργασίες, όπως αυτές του ξυλουργού και του ηλεκτρολόγου, διαβάζοντας βιβλία για αρχαρίους ώστε το σπίτι να είναι κατοικήσιμο. Τι καλύτερη απόδειξη για την έμφυτη ικανότητά της να ρουφά τη γνώση;

Υψηλές φιλοδοξίες

H πρώτη ερώτηση προς την Προμηθέα ήταν πώς αποφάσισε να αλλάξει το πραγματικό της όνομα που ήταν Τζάσμιν Λι Λυσιστράτη. «Το πλήρες όνομά μου είναι πλέον Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία» λέει στο «Βήμα». H αλλαγή έγινε επειδή η 14χρονη κοπέλα ήθελε ένα όνομα που να αντανακλά καλύτερα την προσωπικότητα και τις φιλοδοξίες της. Γι' αυτό και διάλεξε τα ονόματα θεοτήτων της ελληνικής μυθολογίας στην οποία έχει ήδη εντρυφήσει.

«Σε συνδυασμό με ορισμένα παράξενα γεγονότα που συνέβησαν στη μητέρα μου αλλά και σε εμένα, συνειδητοποίησα ότι έχω έρθει σε αυτόν τον κόσμο για να εκπληρώσω ένα πεπρωμένο, για να βοηθήσω την ανθρωπότητα» σημειώνει με πομπώδες, οφείλει να παραδεχθεί κανείς, ύφος. Στην πίστη αυτή οφείλεται κυρίως η επιλογή των ονομάτων Προμηθέα και Πυθία, τα οποία συμβολίζουν την αγάπη της για τη γνώση αλλά και «έναν οιωνό ότι πρέπει να κάνω κάτι σημαντικό» όπως μας εξηγεί.
H Προμηθέα είναι χαρισματική και το γνωρίζει. Από πού πήρε όμως το ταλέντο της; «Πρέπει να προέρχεται από τη μητέρα μου. Και να σας πω γιατί. Οταν ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μητέρα μου παντρεύτηκε αρχικά έναν λευκό Αμερικανό. Από αυτόν τον γάμο γεννήθηκε ο ετεροθαλής αδελφός μου,ο Απόλλωνας» μας διηγείται. «Ηταν πραγματική ιδιοφυΐα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Δυστυχώς όμως εμφάνισε επιπλοκές εξαιτίας του παιδικού εμβολιασμού και σήμερα είναι βιολογικά και διανοητικά ανίκανος. Είχα και εγώ τέτοιες επιπλοκές και παρ' ολίγον να πεθάνω. Καθώς όμως εγώ και ο ετεροθαλής αδελφός μου είχαμε την ίδια μητέρα, το χάρισμα στο οποίο αναφέρεστε πρέπει να προέρχεται από τα γονίδιά της» καταλήγει.

Για ορισμένους μήνες, όταν ήταν τεσσάρων ετών, η Προμηθέα ήταν άστεγη και έμενε μαζί με την οικογένειά της σε ένα αυτοκίνητο στο Σαν Φρανσίσκο. Προτού μπει στο πανεπιστήμιο, σε ηλικία πέντε ετών, παρακολουθούσε μέσω Internet σεμινάρια μαθηματικών συμμετέχοντας στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για Χαρισματικά Παιδιά» του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Μάλιστα, όταν το τηλεοπτικό δίκτυο CBS είχε μεταδώσει τότε ένα ρεπορτάζ για τα χαρισματικά παιδιά, η Προμηθέα ήταν ένα από αυτά. Το σχολείο, από το οποίο όλοι μας περάσαμε, έμοιαζε γι' αυτό το κορίτσι ένα περιττό βήμα.
Οταν τελικά εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Μοντάνα, έναν χρόνο αργότερα, η Προμηθέα έπεσε αμέσως «στα βαθιά». «Τα κορίτσια απλώς με αγνοούσαν. Τα αγόρια μού έλεγαν να πάω σπίτι και να παίξω με τις κούκλες μου. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι κούκλες. Αλλοτε πάλι με έσπρωχναν στον τοίχο της τάξης χωρίς, δόξα τω Θεώ, να με στείλουν στο νοσοκομείο. Εμαθα όμως να τους αγνοώ» τονίζει.

Υστερα από δύο χρόνια, σε ηλικία οκτώ ετών πλέον, μπόρεσε να επιλέξει τι θα σπουδάσει. Διάλεξε τα Μαθηματικά και τη Χημεία. Το πτυχίο των Μαθηματικών είναι πια δικό της. Ωστόσο, τα όνειρά της να ολοκληρώσει και το δεύτερο έχουν προς το παρόν παγώσει λόγω έλλειψης χρημάτων. Αυτό δεν την πτοεί πάντως. «Ο στόχος μου», λέει με περίσσια αυτοπεποίθηση, «είναι να πάρω πτυχίο στη Βιοχημεία,στην επιστήμη των υπολογιστών, στη Στατιστική, στη Φυσική και στη Χημεία».
Οσοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ένα παιδί μόλις έξι ετών να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου, αρκεί να ακούσουν όσα μας είπε, επιβεβαιώνοντας την ιστορία της Προμηθέας, η Τζόντι Ντε Λέι, βοηθός διευθυντού στο Τμήμα Πανεπιστημιακών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Μοντάνας. «Φυσικά και θυμάμαι το όνομά της» μας απάντησε, όταν τη ρωτήσαμε για την Προμηθέα. «Είναι η νεαρότερη απόφοιτος του ιδρύματος. Ακούγεται περίεργο ότι μπήκε στο πανεπιστήμιο τόσο μικρή, αλλά είναι αλήθεια. Για δύο χρόνια έκανε μόνο γενικά μαθήματα. H μητέρα της ήταν παρούσα σε όλες τις παραδόσεις, καθώς αυτή είναι η πολιτική μας. Τυπικά τελείωσε σε ηλικία 13 ετών και αποφοίτησε επισήμως όταν ήταν 14» σημείωσε.

Πώς μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος ο οποίος σε ηλικία μόλις 13 ετών είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών; H Προμηθέα νιώθει περήφανη, αλλά πιστεύει ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό λιθαράκι στον... ουρανοξύστη της γνώσης που θέλει να κτίσει. Τι βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ουρανοξύστη; «H ρομποτική νανοτεχνολογία» απαντά χωρίς δισταγμό. «Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση της Γης, τα πυρηνικά απόβλητα αλλά και να θεραπευθούν ασθένειες όπως ο καρκίνος, το AIDS και ο διαβήτης» διευκρινίζει στο «Βήμα» η 14χρονη Προμηθέα.

Συστηματικό διάβασμα

Τι είναι όμως αυτό που τη μαγεύει όταν διαβάζει; «Το απλό διάβασμα μοιάζει με παιχνίδι και συχνά το βρίσκω πολύ βαρετό. έχει όμως πλάκα όταν κάθομαι και διαβάζω "πίσω από τις γραμμές". Με άλλα λόγια, όταν παίρνω στοίβες βιβλίων και μελετώ ένα θέμα μέχρι εξαντλήσεως. Οταν έχω συγκεντρώσει ικανοποιητικό υλικό δρέπω τους καρπούς των κόπων μου, ενώ ξαναγράφω όσα διάβασα σε πληρέστερη και συνεκτικότερη μορφή. Πολλές φορές», μας αποκαλύπτει, «πηγαίνω στο κρεβάτι στις 3 τα ξημερώματα ή και αργότερα. Αλλες φορές πάλι δεν κοιμάμαι καθόλου».
Και τι κάνει στον ελεύθερο χρόνο της; «Μου αρέσει να ακούω Μαρκόπουλο, να ζωγραφίζω και να παίζω πιάνο, αν και τα τελευταία πέντε χρόνια οι γείτονες διαμαρτύρονταν γιατί τους ενοχλούσε ο θόρυβος. Αφήνουν όμως τα παιδιά τους να παίζουν όλη τη μέρα με το αναθεματισμένο Nintendo» παραπονιέται. «Μου αρέσει επίσης να κλωτσάω μια μπάλα με το πρόσωπο του προέδρου Μπους κολλημένο πάνω της. Είμαι κατά του πολέμου και δεν μου αρέσουν όσοι σκοτώνουν ανθρώπους» καταλήγει η χαρισματική Προμηθέα.

«Τίποτε δεν είναι σαν την Ελλάδα»

H Προμηθέα λατρεύει τη χώρα μας και την ιστορία της. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την αρχαία ελληνική ιστορία εξαιτίας ενός μαθήματος στο πανεπιστήμιο με τον ομώνυμο τίτλο. «H αρχαία Ελλάδα παρουσιαζόταν ως μια κατώτερη χώρα, χωρίς αξιοπρόσεκτο πολιτισμό και οι κάτοικοί της ως μισογύνηδες και ομοφυλόφιλοι... οι οποίοι δεν προσέφεραν τίποτε στην πρόοδο της ανθρωπότητας» θυμάται με αγανάκτηση. «Κάθε φορά που έμπαινα στην τάξη και άκουγα τον καθηγητή ήθελα να τον διαμελίσω!» λέει με θυμό. H ίδια έχει έρθει στην Ελλάδα διότι, όπως εξηγεί, «αισθάνθηκα την ανάγκη να το κάνω... για να μάθω την αλήθεια». Οταν ρωτήθηκε δε πώς είναι η ζωή στη Μοντάνα η απάντησή της δεν άφησε καμία αμφιβολία για το αν της αρέσει η χώρα μας: «Τίποτε δεν είναι σαν την Ελλάδα. Ελλάς, το μεγαλείο σου τελειωμό δεν έχει» τονίζει.
Στο πλευρό της πάντα η μητέρα της

H Προμηθέα αγαπάει υπερβολικά τη μητέρα της. Και αυτό γιατί έκανε τα πάντα για να τη μεγαλώσει και να τη βοηθήσει να σπουδάσει. «H μαμά μου γεννήθηκε στη Λιβαδειά» λέει η 14χρονη κοπέλα ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας της μητέρας της. «Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της, ο οποίος ήταν πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία». Για ένα διάστημα, η μητέρα της έμεινε σε ένα ίδρυμα φροντίδας παιδιών στη Βόρεια Ελλάδα. Τότε τελείωσε την πρώτη τάξη του Λυκείου. «Επόμενος σταθμός της», προσθέτει η Προμηθέα, «ήταν η Αμερική». Εκεί παντρεύθηκε τον σύζυγό της. Ωστόσο η νεαρή Προμηθέα είναι καρπός της σχέσης της μητέρας της με έναν άλλο άνδρα, ο οποίος ήταν Ελληνας και τον αγαπούσε πάρα πολύ. Αυτή η σχέση δεν κατέληξε σε γάμο, καθώς ο φυσικός πατέρας της Προμηθέας επρόκειτο να παντρευθεί μια άλλη γυναίκα με συνοικέσιο. H αγάπη της Γεωργίας Σμιθ προς την Προμηθέα είναι τόσο μεγάλη που εγκατέλειψε τη μεγάλη της αγάπη, τη ζωγραφική, για να εργαστεί ως ταχυδρόμος, ακόμη και ως θυρωρός, για να μαζέψει χρήματα και να μπορέσει να σταθεί στο πλευρό της κόρης της. H κυρία Σμιθ έπρεπε επίσης να παρευρίσκεται καθημερινά στο πανεπιστήμιο, καθώς η πολιτική του υπαγόρευε την παρουσία της εκεί μαζί με την Προμηθέα λόγω του νεαρού της ηλικίας της. Εκτός από τον Απόλλωνα, η Προμηθέα έχει και μια ετεροθαλή αδελφή, τη Βανέσα, η οποία σήμερα είναι παντρεμένη.

Πηγή
Ομιλία φοιτήτριας 15 χρονών, ''τίναξε στον αέρα'' την εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Σικάγο... Πως σχολίασε τα συμβάντα η Προμηθέα
Στο γεύμα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ritz» γιά την εορτή των ''Ελληνικών Γραμμάτων'' (Τριών Ιεραρχών), στις 28 Ιανουαρίου 2007, με την παρουσία του μητροπολίτη Σικάγου, Ιάκωβου, το θέμα ήταν ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός και ομιλήτρια η Προμηθέα, μια 15 χρονών κοπέλα με μαγικές επιδόσεις στα μαθηματικά. Ξεκινώντας την ομιλία της σε άπταιστη καθαρεύουσα, αν και με αμερικανική προφορά, η νεαρή μαθηματικός έθεσε το ερώτημα σχετικά με τα αίτια που κατέστρεψαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Για να να δώσει αμέσως την απάντηση: «Ο χριστιανισμός», αυτή «η θρησκεία μίσους», ο χριστιανισμός ήταν ο ένας και μοναδικός υπεύθυνος για αυτή την «ανεπανάληπτη θηριωδία», αυτό το «αποτρόπαιο έγκλημα», όπως το χαρακτήρισε, κατά της αρχαίας Ελλάδας. Συνεχίζοντας η νεαρή ομιλήτρια περιέγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, χρησιμοποιώντας πηγές της εποχής, τις θηριωδίες που διέπραξαν οι χριστιανοί εναντίον των αρχαίων Ελλήνων κατά τα πρώτα έτη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η ομιλήτρια επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Σκυθούπολης, αυτό το «χριστιανικό σφαγείο», το οποίο είχαν στήσει οι πρώτοι μετά τον Κωνσταντίνο βασιλείς του Βυζαντίου. Εκεί μεταφέρονταν αλυσοδεμένοι όσοι Ελληνες επέμεναν να διατηρούν τα παλαιά ήθη για να εξοντωθούν μετά από φρικτά βασανιστήρια. Το στρατόπεδο αυτό λειτούργησε για 20 έτη και, όπως είπε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο «βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο» με τον οποίο οι χριστιανοί εξόντωσαν τους συνεχιστές της αρχαιοελληνικής παράδοσης. «Δεν υπήρξε ποτέ ελληνικότητα του Βυζαντίου», διακήρυξε η ομιλήτρια και συνέχισε περιγράφοντας τους διωγμούς του Ιουστινιανού, αυτού του «αιματοβαμμένου τυράννου» και «ανθρωπόμορφου δαίμονα», όπως τον χαρακτήρισε. Ο Ιουστινιανός εφάρμοσε μια πολιτική φυσικής και πνευματικής «γενοκτονίας» του Ελληνισμού, καταστρέφοντας ναούς και αγάλματα και απαγορεύοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Ελευσίνια Μυστήρια και τη λειτουργία του Μαντείου των Δελφών.
Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε -όπως αργότερα ο Πολ Ποτ στην Καμπότζη- να εξαλείψει κάθε σύμβολο που θύμιζε την παλαιά εποχή. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, είπε, προσπάθησε «με αφορισμούς και απειλές» να σταματήσει την εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων... Ο υπεύθυνος για την εκδήλωση διέκοψε την βιντεοσκόπηση κι άρχισε έξαλλος και συνεπικουρούμενος από τέσσερις-πέντε ακόμα παρευρισκομένους να φωνάζει: «Έξω, έξω, βρωμοθήλυκο!», ενώ ορισμένοι άλλοι υποστήριζαν, ότι έπρεπε να αφήσουν την ομιλήτρια να ολοκληρώσει το λόγο της. Η Προμηθέα ύψωσε με σθένος τον τόνο της φωνής της και προσπάθησε να τους εξηγήσει, ότι αυτά που έλεγε αποτελούσαν την ιστορική αλήθεια, εμπρός όμως στις αυξανόμενες αντιδράσεις η μητέρα της αναγκάσθηκε να την κατεβάσει από το βήμα.

Όλη η εκδήλωση με την ομιλία της Προμηθέας υπάρχει στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του τοπικού ραδιοφώνου, το οποίο ανήκει στην Εκκλησία, με μία εκτενέστατη εισαγωγή σταυροφορούσας παρουσιάστριας, που προσπαθεί να προϊδεάσει τους τηλεθεατές για το «ασεβές» περιεχόμενο της ομιλίας. Αυτό που δεν έχει καταγραφεί στο βίντεο είναι οι δεκάδες Ελλήνων, που, προτού τελειώσει ακόμη η εκδήλωση, πλησίασαν την δεκαπεντάχρονη, την αγκάλιασαν και την συνεχάρησαν για το περιεχόμενο της ομιλίας της και για το θάρρος της.

Μερικά από τα σχόλια:

«Γνώριζα ωρισμένα από αυτά που είπες, αλλά ουδείς είχε τολμήσει να τα πει δυνατά.»

• «Αλήθεια είναι αυτά που είπες, όλοι όμως φοβούνται να μιλήσουν.»

• «Αυτά που είπες θα έχουν συνέπειες στην ακαδημαϊκή σου καρριέρα. Θα βρεις εμπόδιο μπροστά σου την Εκκλησία και το Σ.Α.Ε.»

Φεύγοντας από την αίθουσα κι ενώ ήταν πλαισιωμένη από μια ομάδα ομογενών, που συζητούσαν το γεγονός, ένας Έλληνας πλησίασε την Προμηθέα κι απευθυνόμενος προς την μητέρα της της είπε:

– «Αισθάνομαι, πως αυτό το γεγονός πρέπει να τάραξε την Προμηθέα.»
– «Καθόλου δεν την τάραξε. Κοιτάξτε την», απάντησε η μητέρα της. «Μόνο τα λιμνάζοντα βρώμικα νερά ταράχτηκαν!».

Εξυπακούεται ότι μετά την ομιλία, η μητρόπολη Σικάγου, αλλά και η Εκκλησία μας στις ΗΠΑ γενικά, έχουν επιδοθεί σε ''διωγμό'' και άλλες αθλιότητες, όπως συνηθίζουν, κατά της φοιτήτριας...


Πως σχολίασε η Προμηθέα όσα έγιναν στην εκδήλωση στο Σικάγο

Την επομένη της ομιλίας της, η Προμηθέα έστειλε προς τον εκδότη περιοδικού στην Ελλάδα, επιστολή, όχι για να δημοσιευθεί (για ευνόητους λόγους) αλλά για ενημέρωση σχετικά με τα συμβάντα στην εκδήλωση. Αργότερα στα συμβάντα αυτά δόθηκε ως γνωστόν, τεράστια δημοσιότητα και επί πλέον ο φόβος της Προμηθέας, ότι θα μπορούσαν να της κόψουν την υποτροφία με τη βοήθεια της οποίας σπούδαζε δυστυχώς επαληθεύτηκε: Οι μεσαιωνικής ιδεολογίας επί κεφαλής της Ομογένειας έφθασαν στην τρισάθλια απόφαση να στερήσουν από αυτό το παιδί-θαύμα να διαπρέψει στις επιστήμες και να τιμήσει και την Ελλάδα.

«Είμαι η Προμηθέα, που σας συνάντησα μαζί με τη μητέρα μου στο γραφείο σας δύο φορές μεταξύ 6ης και 8ης Ιανουαρίου. Ζήτησα τη βοήθειά σας για την παροχή πληροφοριών σχετικά με το έργο και τη στάση απέναντι στον Ελληνισμό των Ιωάννου Χρυσοστόμου, Μεγάλου Βασιλείου κ.λπ., καθ’ ότι μου ζητήθηκε από το Σ.Α.Ε. να εκφωνήσω λόγο για την Ελληνική Παιδεία. Σας ευχαριστώ για την βοήθειά σας.
Μου ζητήσατε να σας αφηγηθώ, ποιές θα ήταν οι αντιδράσεις του ακροατηρίου μετά την ομιλία. Ήταν λοιπόν Κυριακή 28 Ιανουαρίου, περί τις 2.30 το απόγευμα, όταν βρέθηκα εμπρός σε 500 άτομα μέσα σε εκκλησία, προκειμένου να ομιλήσω για την Ελληνική Παιδεία. Αριστερά και δεξιά μου κάθονταν ιερείς, ο ένας εξ αυτών ήταν ο μητροπολίτης Ιάκωβος. Σε επόμενη επιστολή μου θα σας δώσω τα ονόματα των τιμώμενων προσκεκλημένων, που κάθονταν μαζί μας στο βήμα.

Η ομιλία άρχισε με τη ορογένεση της Πελαγονίας και τη δημιουργία του Ελληνικού Πολιτισμού. (Σημ. «Δ»: Βλ. Η.Λ. Τσατσόμοιρου, «Ιστορία Γενέσεως της Ελληνικής Γλώσσας», εκδ. «Δαυλός» 1991) Έδωσα έμφαση στην αυθεντικότητα της Ελληνικής Γλώσσας κι έκανα λόγο για το ψεύδος του Φοινικικού Αλφαβήτου και το ψεύδος της Ινδοευρωπαϊκής Γλώσσας. Κατόπιν μίλησα για την πτώση του Ελληνικού Πολιτισμού. Εστίασα στα γεγονότα της Σκυθόπολης, στον αυτοκράτορα Θεοδόσιο και στην αφήγηση του Προκόπιου για τις διώξεις των Ελλήνων κατά την περίοδο της βασιλείας του Ιουστινιανού. Υποστήριξα, ότι ποτέ δεν υπήρξε ελληνορωμαϊκό κράτος ούτε ελληνοχριστιανισμός και ότι οι βυζαντινοί αυτοκράτορες ήταν οι διώκτες του οτιδήποτε που σχετιζόταν με τον Ελληνισμό, όλα προς χάρη της ορθόδοξης πίστης.

Συνέχισα μιλώντας για την προδοσία του ’21 και για τις προσπάθειες του Πατριαρχείου να κρατήσει τους Έλληνες αμόρφωτους και σκλαβωμένους στους Τούρκους. Εκείνη τη στιγμή έλαβα ένα χειρόγραφο σημείωμα από το βήμα, να σταματήσω αμέσως την ομιλία και να κατεβώ κάτω. Σε αυτό το σημείο κάποιος ονόματι Σταματάκος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την βιντεοσκόπηση, νομίζω ότι σταμάτησε την βιντεοσκόπηση κι άρχισε να φωνάζει, ότι θα έπρεπε να σταματήσω να μιλώ εναντίον της Εκκλησίας. Τα λόγια που άκουσα ήταν: «Έξω, έξω βρωμοθήλυκο». Τέσσερις-πέντε άνθρωποι του συμπαραστάθηκαν σε αυτή τη με βάρβαρο ζήλο συμπεριφορά του. Στην άλλη πλευρά της αίθουσας άλλοι φώναζαν στον Σταματάκο να σωπάσει και να με αφήσει να ολοκληρώσω την ομιλία μου. Κάθησα για λίγο στο βήμα κοιτώντας τον Σταματάκο. Είχα ερεθιστεί, γιατί δεν μπορούσα να ολοκληρώσω την ομιλία μου και διασκέδασα για την βλακώδη συμπεριφορά του Σταματάκου. Του είπα ήρεμα, ότι αυτά που έλεγα αποτελούσαν την ιστορική αλήθεια και αργότερα κατέβηκα ήρεμα από το βήμα, όπου με περίμενε η μητέρα μου.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο μητροπολίτης Ιάκωβος κι επέπληξε τον Σταματάκο για την αγένειά του. Είπε, πως είχα το δικαίωμα να πω τη γνώμη μου, αλλά θα έπρεπε να διαβάζω πιο αξιόπιστες πηγές. Με άλλα λόγια θεώρησε μη έγκυρα αυτά που έλεγε ο Αμμιανός Μαρκελλίνος, ο Προκόπιος, ο Ροΐδης και ο «Γέρος του Μωριά» – Κολοκοτρώνης. Ωστόσο παραδέχθηκε δημόσια μερικούς από τους διωγμούς που υπέστησαν οι Έλληνες, όπως την καταστροφή μερικών ναών στην Ελλάδα και μερικών έργων τέχνης, που πραγματικά συνέβησαν από τους χριστιανούς, αλλά μόνο σαν σποραδικά φαινόμενα, που δεν εξέφραζαν την πλειοψηφία των χριστιανών.

Ισχυρίστηκε, πως η Εκκλησία ήταν εκείνη που πέτυχε την εθνική μας Ανεξαρτησία. Μίλησε για τον Π.Π. Γερμανό, για τα «κρυφά σχολειά», που ήταν ζωτικά για τη διατήρηση του Ελληνισμού. Επίσης ανέφερε, ότι τα έργα του Πλάτωνα υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας, γιατί το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης με κόπο διατήρησε τα έργα των Ελλήνων. Επίσης ανέφερε κάτι για τον πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε , που κρεμάστηκε; Παρακαλώ, διευκρινίστε. Ίσως ο «Δαυλός» έχει ήδη καλύψει αυτό το θέμα. Αυτό είναι καινούργιο για μένα. [Σημ. «Δ»: Βλ. τεύχος Μαρτίου 2007, όπως και το πρόσφατο βιβλίο μας «Τα υβριστικά κατά των Ελλήνων επίσημα κείμενα της Ορθοδοξίας».)
Αν μου είχε επιτραπεί να ολοκληρώσω την ομιλία μου, θα είχα καλύψει όλες αυτές τις δηλώσεις που έκανε και θα είχα προσφέρει μία άλλη γνώμη, που θα αποδείκνυε τα αντίθετα. Ήδη πριν ολοκληρώσει τον λόγο του ο μητροπολίτης, άνθρωποι έρχονταν από παντού στην αίθουσα, για να με συγχαρούν. Εξήντα η περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν να με αγκαλιάσουν, να με ευχαριστήσουν, ενώ αρκετοί άφησαν τις κάρτες τους η ζήτησαν να πάρουν το λόγο μου ολόκληρο η εξέφρασαν την επιθυμία να μου προσφέρουν τη βοήθειά τους, που ίσως χρειαζόμουνα, αντιλαμβανόμενοι ότι το περιεχόμενο τις ομιλίας μου μπορεί να δημιουργούσε αντιδράσεις από την Εκκλησία και από τα ηγετικά στελέχη του Σ.Α.Ε., οι οποίες θα είχαν επίπτωση στην ακαδημαϊκή μου πρόοδο, για την οποία πρωτύτερα το Σ.Α.Ε. είχε αναφέρει ότι θα ήταν χορηγός.

Νομίζω ότι αυτά τα σχόλια και μερικά άλλα παρόμοια δίνουν το νόημα των θετικών αντιδράσεων. Κανείς δεν ήρθε να με επιπλήξει. Όλη την ώρα ήμουν με παρέα αξιοσέβαστων αντρών και γυναικών, οι οποίοι είχαν πλήρη κατανόηση, έδειξαν προστατευτικότητα και με υποστήριξαν. Ο κ. Τομαράς ήταν σε αυτή την ομάδα. Εκτιμώ, ότι η προσβλητική γλώσσα και ο τρόπος του κ. Σταματάκου εξέθεσαν τον κ. Τομαρά, δεδομένου ότι ο κ. Σταματάκος φώναζε δημόσια στον κ. Τομαρά, ότι ήταν υπεύθυνος να εξετάση εκ των προτέρων το λόγο που επρόκειτο να εκφωνήσω, αλλά μη κάνοντας αυτό εκτέθηκε η πίστη. Ο κ. Τομαράς αναφέρθηκε στα λόγια του Σταματάκου όπως «κατάρα» εναντίον του τιμώμενου προσώπου του.

Αντιλήφθηκα, ότι, χωρίς να το θέλω, είχα προκαλέσει μεγάλο πόνο στον οικοδεσπότη, που με είχε προσκαλέσει να μιλήσω για τους Έλληνες και αισθάνθηκα άσχημα και για τους δύο μας. Στο τέλος της ημέρας ο κ. Τομαράς ευγενικά μας ευχήθηκε καληνύχτα και μου είπε να μην επιτρέψω στην αγένεια του Σταματάκου η στα συμβάντα αυτής της ημέρας να με επηρεάσουν. Θα ήθελα να πω κάτι που θα τον καθησύχαζε. Αγαπώ αυτό τον άνθρωπο βαθιά.
Ο μητροπολίτης Ιάκωβος μου έγραψε μία κάρτα ευχαριστώντας με προσωπικά για την «υπέροχη ομιλία» που έδωσα και λέγοντάς μου, ότι ήταν ενήμερος των προβλημάτων που έχει η Ελληνική Παιδεία. Είπε, ότι η ομιλία μου ήταν εμπνευσμένη. Πιστεύω, ότι μέσα στην καρδιά αυτού του ανθρώπου καίει η ελληνική φλόγα και πολλή σοφία έχει συσσωρευτή μέσα του κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής του. Τον συμπάθησα πολύ, όταν με αποχαιρέτησε με «πατρική αγάπη».

Θα σας γράψω περισσότερα, όταν βρω χρόνο. Παρακαλώ, κρατήστε αυτά τα γραπτά εμπιστευτικά για λίγο. Θα σας εξηγήσω σε μερικές μέρες το λόγο. Είμαι καθ’ οδόν για μάθημα.
Με όλο μου το σεβασμό.
Προμηθέα» 29 Ιαν. 2007


ΑΠΕΝΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


του Αθανασίου Κ. Πλεύρη
Βουλευτή Α' Αθηνών ΛΑ.ΟΣ
.
Το ΠΑΣΟΚ προσαρμοσμένο πλήρως στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και στην προσπάθεια επιβολής της απεθνοποίησης της ελληνικής εθνικής κοινωνίας φέρνει σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας τροποποιώντας τον Ν.927/79, επειδή όπως ρητώς αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση ο νόμος έχει εφαρμοστεί ανεπαρκώς και ότι είναι απαραίτητο το σ/ν στα πλαίσια της μετάβασης της χώρας μας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία!
Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία ποινικοποιεί ουσιαστικώς την ελευθερία έκφρασης και επιστημονική έρευνας αφού τιμωρεί α) την έκφραση ιδεών που μπορούν να προκαλέσουν εχθροπάθεια κατά ατόμων βάσει φυλή, χρώμα, θρησκεία, εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό ή κατά πραγμάτων, β) τον εγκωμιασμό την άρνηση ή εκμηδένιση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας γ) νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με αυτά τα αδικήματα.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αλλαγής του Ν.927/79 με πολύ πιο αυστηρές διατάξεις προφανώς συνδέεται με την πρόσφατη αθώωση του πατρός μου Κ. Πλεύρη αμετακλήτως και μάλιστα και στον ΑΠ μετά την αναίρεση υπέρ του νόμου. Η άκριτη αυτή ποινικοποίηση που εισάγει το σχέδιο νόμου προσβάλει ευθέως συνταγματικές διατάξεις και συγκεκριμένα:
Δυνάμει του αρθ. 14 παρ. 1 Σ, 19 παρ. 1 του Διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ περί ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και 10 της ΕΣΔΑ «έκαστος δικαιούται να έχει γνώμες ανενοχλήτως». Η ελευθερία γνώμης και διάδοσης των στοχασμών είναι η κορωνίδα του δημοκρατικού πολιτεύματος και απαγορεύεται η επισύναψη δυσμενών συνεπειών και η δημιουργία εγκλημάτων γνώμης (Βλ. Δαγτόγλου, Ατομικά δικαιώματα, σελ. 408). Κατ' άρθρο άλλωστε 16 παρ. 1 Σ «Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες .........». Η ελευθερία επιστήμης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ελευθερία επιστημονικής γνώμης ακόμη και πολιτικά χρωματισμένης και την ελευθερία εκφράσεως και διαδόσεως της και σε αντίθεση με την ελευθερία εκφράσεως δε μπορεί να υπαχθεί σε κανέναν ειδικό περιορισμό (αυξημένη συνταγματική προστασία, βλ. Δαγτόγλου σελ. 676).
Στην προκειμένη περίπτωση του σ/ν ποινικοποιείται αδίκημα γνώμης και επιστημονικής έρευνας, πχ πολιτικές θέσεις που δέχονται το ρατσισμό ή την ξενοφοβία ή άρνηση ιστορικών γεγονότων με επιστημονικά στοιχεία. Ως εκ τούτου υπερέχει η αυξημένη αυτή συνταγματική προστασία από κάθε αντίθετη διάταξη νόμου. Εξάλλου υποστηρίζεται στη θεωρία ότι οι δημοσίου συμφέροντος λόγοι μπορούν να δικαιολογήσουν νομοθετικούς περιορισμούς μόνο εφόσον πρόκειται για αναγκαία μέτρα μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία με την έννοια ότι η λήψη του μέτρου, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, θα οδηγούσε σε ουσιώδη αποσταθεροποίηση το πολιτειακό πλαίσιο και το βάθρο της δημοκρατικής κοινωνίας, συνεκτιμωμένης πάντως προηγουμένως και της μεγάλης ανεκτικότητας την οποία προϋποθέτει και επιβάλλει ο δημοκρατικός χαρακτήρας της εν λόγω κοινωνίας (Καράκωστας, Το Σύνταγμα, σελ. 344) Νομική Βιβλιοθήκη 2006), ενώ και η νομολογία φάσκει ότι οι περιορισμοί της ελευθερίας εκφράσεως δε μπορεί να αναιρούν το ατομικό αυτό δικαίωμα και την αναγνωριζομένη έκταση της εφαρμογής του (ΣτΕ 1802/86).
Περαιτέρω προκειμένου ο καταργούμενος Ν. 927/79 να είναι συμβατός με το Σύνταγμα έχει υποστηριχθεί ότι η όποια προτροπή δε συνιστά η απλή έκφραση γνώμης επιστημονικής, κριτικής έστω και δυσάρεστης ή και επικριτικής για τα μέλη μιας φυλής, εθνικότητας ή θρησκείας (Βλ. Αποστολάκης, ΠοινΔικ. 11/2002, σελ. 1186). Η προτροπή ενέχει παρότρυνση, παρόρμηση, διέγερση, ενθάρρυνση και παρακίνηση για την τέλεση κάποιας πράξεως. Εάν ενέχει παρότρυνση για την αποδοχή και μόνο των ιδεών και απόψεων του υποκειμένου της προτροπής, έστω και ρατσιστικών δεν ενδιαφέρει τον ποινικό νομοθέτη (Βλ. Αποστολάκης, ΠοινΔικ. 11/2002, σελ. 1186), πράγμα που πλέον ποινικοποιείται!
Εκτός των ανωτέρω το αρθ. 5 παρ. 2 Σ ορίζει ότι όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, φυλής, γλώσσας, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Στην έννοια των πολιτικών πεποιθήσεων συμπεριλαμβάνονται προφανώς και οι εναντίον με τις κρατούσες σε μια κοινωνία, ακόμη και εάν αυτές δε συνάδουν και με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό είναι άλλωστε και το προτέρημα της δημοκρατίας ότι πρέπει να προστατεύει και τις αντίθετες πολιτικές πεποιθήσεις, που τώρα ποινικοποιούνται με το νέο νόμο.
Προς επίρρωση των ανωτέρω επικαλούμαι και τη νομολογία του ΕΔΔΑ αναφορικώς με την ελευθερία έκφρασης και συγκεκριμένα την απόφαση της 13.11.03 Νο 58 (αρ. 23462/94) Arslan κατά Τουρκίας, όπου το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Τουρκία επειδή καταδίκασε τον προσφεύγοντα συγγραφέα για βιβλίο που συνέγραψε και προσέβαλε το τουρκικό έθνος (το χαρακτήριζε ως βάρβαρο) και τη τουρκική δημοκρατία και ενθάρρυνε τους Κούρδους αναγνώστες να πάρουν τα όπλα κατά της Τουρκίας, αιτιολογώντας την καταδίκη αυτή σε παράβαση του αρ. 10 της ΕΣΔΑ.
Είναι βέβαιο ότι τυχόν θεσμοθέτηση αδικημάτων γνώμης και γίνεται κάτω από εμφανείς πιέσεις και αποτελεί προσβολή του ελληνικού τρόπου σκέψης, της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας.

ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ...........ΞΑΝΑ ΔΡΑΧΜΗ ΤΩΡΑ


Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ στο γραφείο του πρωθυπουργού...
η μια σύσκεψη συγκαλείται μετά την άλλη, με σκοπό την αντιμετώπιση της διμέτωπης κρίσης που έχει να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Το ένα μέτωπο, αφορά το επικοινωνιακό και το δεύτερο το εσωκομματικό και τα δύο φυσικά, έχουν σχέση με τις εξελίξεις αναφορικά με την πορεία του Μνημονίου.
Τα τελευταία ταξίδια του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό και οι αναφορές που παίρνει από το οικονομικό επιτελείο έχουν δώσει ξεκάθαρα το μήνυμα πως η ελληνική οικονομία έχει πλέον ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει, εκτός αν, προχωρήσει σε «μέτρα-σοκ» που όμοιά τους δεν έχουν εφαρμοστεί ξανά σε τούτο τον τόπο.
Μάλιστα σε μια από τις αναφορές του υπουργείου Οικονομικών προς τον πρωθυπουργό, προτείνεται ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης» η «προσωρινή παύση» δημοσίων υπαλλήλων από υπηρεσίες που δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τη λειτουργία του κράτους. Λόγω του συνταγματικού κωλύματος, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως η «προσωρινή παύση» μπορεί να γίνει με τον τρόπο της «μακροχρόνιας άδειας» με καταβολή του μισού μισθού και με δικαίωμα μετάταξης όταν επιστρέψουν οι «αδειούχοι» στις οργανικές τους θέσεις.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, η άμεση εκποίηση κρατικής περιουσίας μέσω «fire sales», η αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ, καθώς και η παύση πληρωμής δώρων και επιδομάτων αδείας στον ιδιωτικό τομέα, είναι μέτρα που προτείνονται.
Όπως είναι φυσικό, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν επανειλημμένες συσκέψεις για να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των «μαύρων» ημερών που έρχονται για την ελληνική κοινωνία. Κοινό συμπέρασμα ήταν πως το βάρος που επωμίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου είναι τεράστιο και αποφασίστηκε να υπάρξει μια νέα τακτική η οποία θα εκδηλωθεί σε δύο στάδια:
«Επιθετική πολιτική» αποφάσισε το Μαξίμου
Το πρώτο στάδιο αφορά μια «πορεία προς το λαό». Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και πρωτοκλασσάτα στελέχη της κυβέρνησης θα ανοιχτούν προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, θα πυκνώσουν τις επαφές τους, καθώς και την αποστολή «non papers» με οικονομικά στοιχεία και την πορεία του κρατικού ελλείμματος. Σύμφωνα με το σχέδιο, σκοπός είναι να πληροφορήσουν τον ελληνικό λαό γιατί πρέπει να παρθούν αυτά τα μέτρα και πως θα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση για τους έλληνες πολίτες αν αποφασιστεί η λύση της «τεχνητής χρεωκοπίας» από τα σημερινά ή τα αυριανά μέτρα.
Το δεύτερο στάδιο, αφορά την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ παράλληλα θα έχει επικοινωνία με υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκδηλώσει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο την αντίθεσή τους με τα οικονομικά μέτρα, καθιστώντας σαφές πως σε περίπτωση που δεν τον στηρίξουν, είτε θα προσφύγει σε «ακραίες λύσεις» (ανασχηματισμός, προσφυγή στα πειθαρχικά όργανα κ.τλ.), είτε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική επιβιωσιμότητά τους.
Το «Σχέδιο Β»
Στις συζητήσεις και τις αποφάσεις εξετάστηκε και το λεγόμενο «Σχέδιο Β». Τι σημαίνει αυτό; Αν αποτύχει η προσπάθεια να «πειστεί» ο ελληνικός λαός και οι αντιδράσεις κορυφωθούν σε σημείο που να είναι «μη αναστρέψιμες», ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει με τη διαδικασία του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρξει προσπάθεια συναίνεσης για τα επόμενα βήματα.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία πρόοδος ούτε σε αυτή την περίπτωση, τότε ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε διάγγελμα προς τους Ελληνες, ζητώντας την ετυμηγορία τους στην κάλπη.
Όπως και να ‘χει, οι δύσκολες μέρες για τον Γιώργο Παπανδρέου γίνονται δυσκολότερες και αυτό το γνωρίζει τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί συνεργάτες του. Εχει κατανοήσει ότι το Μνημόνιο έφερε ένα καλό και πενήντα κακά, αλλά «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Και όσο να παρακαλέσει τους «ταμίες» της Τρόικα πλέον αυτοί δεν ακούν, αλλά απαιτούν, με τη δαμόκλειο σπάθη της χρεωκοπίας να κρεμάται πάνω από την πατρίδα μας. Όμως άραγε είναι καλύτερο να μείνεις στην ιστορία ως «ο πρωθυπουργός του Μνημονίου» ή ως «ο πρωθυπουργός της χρεωκοπίας»;
Έστω και καθυστερημένα οι Ιρλανδοί μας δείχνουν τον δρόμο. Μπορεί να είμαστε «οικονομικοί ικέτες» αλλά παράλληλα είμαστε και Έλληνες με αξιοπρέπεια και ικανοί να αντέξουμε τα πάντα, αρκεί να αξίζει τον κόπο. Και αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να το ξανασκεφτεί.
Καλύτερη η «μισή ελπίδα» από την «μηδενική»…

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΛΕΟΝ......


Οι απολύσεις 120 ατόμων στην Cosmote προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τη ΓΣΣΕ η οποία θεωρεί ότι η κίνηση αυτή αποτελεί προάγγελο απολύσεων στις ΔΕΚΟ. Και φυσικά το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Cosmote που είναι κερδοφόρος και εταιρία που έχει έμμεσα 20% το δημόσιο προχωρά σε απολύσεις σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει. Η διοίκηση του ομίλου αναφέρει πως οι απολύσεις γίνονται λόγω της συρρίκνωσης της κερδοφορίας κατά 600 εκ Ευρώ την τελευταία διετία και επικαλείται τον ανταγωνισμό προβάλλοντας ταυτόχρονα το επιχείρημα του «κοινωνικού» πακέτου απολύσεων που εξασφαλίζει αποδοχές ενός έως τριών ετών στους απολυόμενους.

Την ίδια στιγμή είναι σαφές πως η απόλυση από την Cosmote αυτή την περίοδο ισοδυναμεί με μεγάλη πιθανότητα μακροχρόνιας ανεργίας δεδομένου ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει βυθιστεί σε ύφεση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι απολύσεις έχουν γίνει τόσο από τη Vodafone και από τη Wind όσο και από εναλλακτικούς παρόχους σταθερής τηλεφωνίας.

Από την πλευρά είναι γεγονός πως η Cosmote λειτουργεί ως εταιρία του ιδιωτικού τομέα από την ίδρυσή της σε αντίθεση με τη μητρική ΟΤΕ η οποία ναι μεν είναι ανώνυμη εταιρία και όχι ΔΕΚΟ αλλά ο Κανονισμός Προσωπικού αποτελεί νόμο του κράτους.

Ο Κανονισμός αυτός απαγορεύει τις απολύσεις και για το λόγο αυτό η διοίκηση Τσαμάζ επέλεξε περικοπές και μάλιστα περιορισμένης έκτασης καθώς τα περιθώρια που έχει είναι περιορισμένα. Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση θα ψηφίσει νέο νόμο για το καθεστώς που ισχύει για το προσωπικό του ΟΤΕ όπως ζητά επιτακτικά η Deutsche Telekom.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναμένεται πογκρόμ απολύσεων και μειώσεων μισθών δεδομένου ότι η διοίκηση του ΟΤΕ από εποχής Βουρλούμη μιλά για το υψηλό κόστος μισθοδοσίας.

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ


Υπό εξέταση: νοητικής υστέρησης, τυφλότητος, πολυτεκνικό και πολλά άλλα

Στο στόχαστρο βάζει το Μνημόνιο Νο 4 -και κατ επέκταση η κυβέρνηση- τα κοινωνικά επιδόματα. Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε το οικονομικό επιτελείο απέναντι στην τρόικα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων η περικοπή του επιδόματος ανεργίας, ενώ ερωτηματικό παραμένει η τύχη δεκάδων άλλων παροχών, προς τις ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις.

Δύο συγκεκριμένα επιδόματα κατονομάζονται στο Μνημόνιο Νο4 και πάνε για κόψιμο: το επίδομα ισολογισμού στις Τράπεζες (ο 15ος μισθός τους) αλλά και το επίδομα ανεργίας με στόχο την εξοικονόμηση 500 δισ. ευρώ.

Από την ερμηνεία του μνημονίου προκύπτει, θα μπει εισοδηματικό κριτήριο. Δηλαδή κάποιος που μένει άνεργος σήμερα, θα χάνει το επίδομα, αν πριν από 1 ή 2 χρόνια, για παράδειγμα, είχε υψηλά εισοδήματα!

Σε κάθε περίπτωση η τρόικα υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει καταγραφή επανεξέταση όλων των επιδομάτων (αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της άνοιξης) ώστε να περιοριστούν οι επικαλύψεις. Δηλαδή όποιος δουλεύει σε αδήλωτη εργασία, δε θα παίρνει επίδομα ανεργίας, όποιος παίρνει πολυτεκνικό επίδομα δε θα παίρνει και οικογενειακό επίδομα τέκνων από την εργασία του ή τον ΟΑΕΔ.

Το θέμα είναι όμως τι τελικά μέλλει γενέσθαι και με τα υπόλοιπα επιδόματα, αφού στο Μνημόνιο υπάρχει σαφής -όσο και νεφελώδης- πρόβλεψη για νέες περικοπές κοινωνικών παροχών και μεταβιβάσεων. Μπαίνουν δηλαδή έτσι στο τραπέζι…

Αυτοί που θα... γλιτώσουν είναι οι, περίπου, 200.000 δικαιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με το μνημόνιο Νο4, θα σταματήσουν να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.

Τα «υπό εξέταση» επιδόματα

ΟΓΑ
- 2.000 ευρώ εφάπαξ για το 3ο παιδί
- 174 ευρώ επίδομα τρίτου παιδιού
- 43 ευρώ πολυτεκνικό επίδομα
- 100 ευρώ ισόβια σύνταξη

ΟΑΕΔ
- 454 ευρώ επίδομα ανεργίας
- 100-960 ευρώ οικογενειακό επίδομα
- 578-1500 ευρώ εποχικό (και μητρότητος)

Υπ. Υγείας
- 770 ευρώ προνοιακό επίδομα
- 360-697 ευρώ επίδομα τυφλότητος
- 360 ευρώ σε κωφάλαλους
- 527 ευρώ για νοητική υστέρηση
- 697 ευρώ για ασθενείς από εγκεφαλικό

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ


ΑΝΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΑ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ.
ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΠΑΘΑ ΚΑΤΙ.
ΕΔΩ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
ΤΟ ΠΙΑ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΓΝΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΤΙΣ ΕΒΓΑΖΑ.
ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΛΕΜΕ
Α) ΑΝ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ 100 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ;
ΟΣΦΠ,ΠΑΟ,ΑΕΚ.........ΠΑΟΚ,ΑΡΗΣ
Β) ΑΝ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ 100 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ;
ΟΣΦΠ,ΠΑΟ,ΑΕΚ.......ΠΑΟΚ,ΑΡΗΣ
Γ) ΑΝ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ 100 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ (ΟΜΑΔΑ);
ΠΑΟΚ,ΑΡΗΣ,ΗΡΑΚΛΗΣ.............ΑΕΚ,ΠΑΟ,ΟΣΦΠ
ΑΥΤΗ Η ΒΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΣΟΣΦΑΙΡΟ ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΣΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΣΦΠ,ΤΟΝ ΠΑΟ,ΤΗΝ ΑΕΚ,ΤΟΝ ΠΑΟΚ,ΤΟΝ ΑΡΗ;
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ .
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ( ΜΙΑ) ,ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΩ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ.
ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΙΧΑΘΟΥΜΕ.....ΑΛΛΑ
ΑΣ ΔΩΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ
Α) ΜΠΗΚΕ ΕΝΑΣ ΟΠΑΔΟΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ= 500.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ -8 ΒΑΘΜΟΙ
ΑΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ)
Β)ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ=ΠΑΥΣΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ 150.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ -2 ΒΑΘΜΟΙ ΑΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΠΑΛΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ)
Γ) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ=ΠΑΥΣΗ ΑΓΩΝΑ 200.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ -4 ΒΑΘΜΟΙ ΑΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 3 ΧΡΟΝΙΑ)
Δ) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ Η ΕΚΟΨΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ( Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ)
Ε) ΤΕΛΟΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ
Ζ) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΜΕ 5ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ
ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΛΑ...............ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ

ΑΓΙΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ.......


Η ιστορία της εικόνας

Κατά τα τέλη του 900 μ.Χ. οι Σαρακηνοί κουρσάροι ήταν στις δόξες τους και τα πούσια ακριτικά νησιά μας ήταν οι στόχοι τους. Στη θέση Λεβάδος (δύο χιλιόμετρα από το Μανταμάδο) υπήρχε ένα μοναστήρι προς τιμήν του Ταξιάρχη. Οι μοναχοί του ήταν λιγοστοί, δεκαοχτώ άτομα. Είχαν καταφέρει να υψώσουν γερά τείχη και είχαν αποκρούσει πολλές φορές με επιτυχία τις επιθέσεις των κουρσάρων.

Ο αρχιπειρατής Σιχράν είχε θυμώσει τόσο πολύ που είχε βάλει σκοπό της ζωής του ν'αλώσει το μοναστήρι. Και πραγματικά μετά από καλά οργανωμένο σχέδιο μπήκε στο μοναστήρι. Οι σκηνές που ακολούθησαν.. απερίγραπτες. Οι μοναχοί πολέμησαν και σφαγιάστηκαν. Μόνο ο Γαβριήλ, ένα δόκιμο καλογεροπαίδι μπόρεσε να αναρριχηθεί στη στέγη του μοναστηριού. Και εκεί όμως τον ακολούθησαν οι πειρατές. Η σκεπή αμέσως μετατράπηκε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και εμπρός στα έκπληκτα μάτια του μικρού, ένας πελώριος Στρατιώτης με το σπαθί του θέριζε τους πειρατές.

Το παιδί λιποθύμησε και όταν πια συνήλθε και κατέβηκε από τη στέγη, βρήκε τους αδερφούς του σκοτωμένους με το αίμα τους να τρέχει στο χώμα. Η εικόνα του Σωτήρα του δεν μπορούσε να φύγει από το μυαλό του και παίρνοντας το αίμα των νεκρών συντρόφων του έπλασε με το χώμα τη μορφή του Αγίου.


Αλήθεια ή ψέμματα ποιός μπορεί να το απαντήσει !! Στα θέματα της πίστης μιλάει η καρδιά μας και οι ανάγκες της, όχι η λογική.
Στα χρόνια που ζω σ'αυτό το όμορφο νησί έκανα πολλούς και καλούς φίλους. Παραμένω λίγο άπιστος, λίγο αντιρρησίας, λίγο τεχνοκράτης μα η φιλία μου με το Στρατηλάτη εύχομαι να κρατήσει.

Ή πιστεύεις ή δεν πιστεύεις όταν βρεθείς στη Λέσβο κάνε τον μια επίσκεψη. Μπορεί να σου φανεί χαρούμενος, μπορεί να σου φανεί λυπημένος ή και αγριωπός.
Εσύ θα ξέρεις το λόγο...



ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΑΝ ΕΙΜΑΙ ΣΩΣΤΟΣ Η ΛΑΘΟΣ ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΠΟΘΑΝΟΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ( ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ )
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ( ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ) ΘΕΛΩ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ
1) ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΜΟΛΙΣ ΕΜΑΘΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΤΑΝ ΕΜΑΘΑΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ
2) ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΤΕΙΕΙ ΠΟΙΝΗ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
3) ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΨΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΣΑ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ,ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ( ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ)
4) ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ 3.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ/ΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ,ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ,ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ
ΑΝ ΤΩΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΡΠΑΞΕI ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ; ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΔΕ
Η ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΚΑΤ ΕΜΕ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ
( ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ) ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ
ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΞΕΡΟΥΝ;
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ 3.000 ΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15.000.000 ΕΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ)
Στο πλαίσιο της παροχής ανθρωπιστικής παιδείας και της με ταλαμπάδευσης αρχών, αξιών και ιδεωδών στους νέους σε χαλεπούς καιρούς η δημοσιογραφική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη, με συντονιστή και υπεύθυνο το φιλόλογο Αναστάσιο Δασταυρίδη και μέλη της τους μαθητές της Β' Λυκείου Αρμπάρα Ρεβέκκα, Βαρυτιμίδου Δέσποινα, Κεχαγιά Χριστίνα, Μαντζαρίδη Αγγελο και Ξηνταράκου Αναστασία, συνεχίζει το έργο της.

Μετά τη διεξαγωγή συνέντευξης με τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως εκπρόσωπο της υγιούς παρελθούσης πολιτικής ζωής του τόπου και τη συνάντηση και καταγραφή των απόψεων του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Κουλαϊδή ως μέλους του σημερινού εκπαιδευτικού γίγνεσθαι, μετέβησαν στην Αθήνα και στην προσπάθεια τους να βρουν απαντήσεις στις θρησκευτικές τους αναζητήσεις συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μακαριότατο Ιερώνυμο.

Η συνέντευξη των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο διεξήχθη ως εξής:

Σε ποια ηλικία πήρατε την απόφαση να αφιερώσετε τη ζωή σας στην εκκλησία και κάτω από ποιες επιρροές;

Προσπαθώντας να μην κάνω εξομολόγηση αρχικά θα τονίσω ότι είχα μια καλλιεργημένη μητέρα.

Μου άρεσε η εκκλησία από μικρό παιδί αλλά συγχρόνως ήμουν κι ένας άριστος μαθητής.

Κατά τη διάρκεια ίων γυμνασιακών και λυκειακών μου χρόνων μετά από σκέψη αποφάσισα να γίνω φιλόλογος αρχαιολόγος.

Πήρα με καλό βαθμό το πτυχίο και μου δόθηκε η δυνατότητα να γίνω βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο.

Μέσα μου αισθανόμουν πάντα ανησυχία καθώς μου άρεσε η έρευνα, οπότε φοίτησα και στη θεολογική Σχολή.

Στη συνέχεια και μετά την υποτροφία μου από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, πήγα στο εξωτερικό, έγινα καθηγητής στη Λεόντειο σχολή και στα 29 μου χρόνια αποφάσισα να τα αφήσω όλα και να γίνω κληρικός.

Φανταζόσασταν ότι θα φτάνατε στον ανώτατο Βαθμό της ιεροσύνης και στο ανώτατο αξίωμα της ιεραρχίας;

Όχι, ούτε το φαντάστηκα, ούτε το περίμενα γιατί δεν με ενδιέφερε καθόλου η εξέλιξη.

Ήθελα να γίνω ερευνητής, αλλά τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε να ασχοληθώ περισσότερο με τα ποιμαντικά θέματα, έγινα πρωτοσύγκελος στην αρχή και στη συνέχεια μητροπολίτης Θηβών και ΛεΒαδείας, στη σύνοδο αρχιγραμματεύς και πριν από τρία χρόνια αρχιεπίσκοπος.

Ο προκάτοχος σας, ο μακαριστός Χριστόδουλος είχε διατυπώσει την πρόσκληση στους νέους ελάτε όπως είστε. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;

Δεν γνωρίζω τι εννοείτε με τη φράση ελάτε όπως είστε . Το ότι η εκκλησία είναι ανοιχτή σε όλους είναι αλήθεια.

Επομένως αν έτσι το σκεφτόταν -και φαντάζομαι - ότι αυτό ήταν είχε δίκιο, θα το έλεγα κι εγώ αλλά θα προσέθετα ότι πρέπει να κάνουμε δύο βήματα.

Ελάτε εσείς όπως είστε, αλλά να έρθουμε κι εμείς προς εσάς όπως είμαστε.

Τι πράττει η εκκλησία σήμερα για να προσελκύσει τους νέους σήμερα στους κόλπους της;

Η εκκλησία δεν έχει ποτέ σκοπιμότητα να κάνει οπαδούς, η εκκλησία θέλει να κάνει ελεύθερα πρόσωπα, ελεύθερους ανθρώπους, δεν θέλει οπαδούς. Οπαδούς θέλουν τα κόμματα.

Η εκκλησία θέλει αυτό που πράττουμε εμείς αυτή τη στιγμή, το διάλογο, θέλει να κάνει τον άνθρωπο πνεύμα, να έχει φαντασία, δημιουργικότητα, να πράττει αυτό που ο ίδιος επιλέγει και να αναλαμβάνει την ευθύνη γι' αυτό.

Να σηκώνει τον άνθρωπο όταν πέφτει για να κατορθώσει να τον κρατήσει ως πρόσωπο.

Γιατί άτομο και πρόσωπο είναι διαφορετικές έννοιες. Το άτομο, όπως μας διδάσκει η φυσική είναι το πιο μικρό στοιχείο, αυτό που δεν διασπάται πλέον.

Αν ο άνθρωπος μετατραπεί σε άτομο κλείνεται στον εαυτό του και ταυτόχρονα ο συνάνθρωπος του μετατρέπεται σε αυτό που είπε ο Γάλλος φιλόσοφος Σαρτρ, η κόλασή του.

Όταν όμως επιτυγχάνει την πορεία από το άτομο προς το πρόσωπο, αποκτά ελευθερία και γίνεται πρόσωπο που δύναται να αντικρίσει τον συνάνθρωπο στα μάτια, πράγμα δύσκολο.

Η λέξη άνθρωπος αναλύεται με τις λέξεις «άνω» και «θρώσκω» που σημαίνει κοιτάζω προς τα πάνω.

Επομένως σκοπός της εκκλησίας είναι οι νέοι να είναι πρόσωπα. Δεν θα χαθεί ωστόσο ποτέ η αμφισβήτηση.

Αλλά δεν πρέπει να πειστείς για να πιστέψεις, πρέπει να πιστέψεις πρώτα για να μπορέσεις ελεύθερα να πειστείς.

Η ελευθερία του ανθρώπου στην εκκλησία φαίνεται από το γεγονός ότι όσο κι αν αμφισβητήσεις η πόρτα της θα είναι ανοιχτή.

Η εκκλησία ωστόσο είναι οργανισμός ανθρώπινος, έχει ένα κομμάτι λοιπόν θεϊκό και ένα ανθρώπινο. Το τελευταίο κολλάει πάντοτε την αρρώστια.

Γι' αυτό και τα πρόσωπα κάνουν κι αυτά λάθη. "Έτσι και η εκκλησία έχει και στους κόλπους της ανθρώπους που διαπράττουν σφάλματα.

Με τον τρόπο αυτό προφανώς εξηγούνται και οικονομικό ή άλλου είδους σκάνδαλα που προέκυψαν στους κόλπους της εκκλησίας...

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν σκάνδαλα στη ζωή. Κάθε άνθρωπος έχει το μικρό του σκάνδαλο.

Εμείς ως κληρικοί βέβαια έχουμε χρέος να πράττουμε λιγότερα, έχοντας υποχρέωση να αγωνιζόμαστε.

Η εκκλησία ωστόσο δεν είναι ιδεολογία, είναι ένα βίωμα. Η ιδεολογία έχει κόμματα και παρατάξεις που εξαντλούνται.

Όταν όμως είσαι συνειδητός στο βίωμα, την εκκλησία δηλαδή, τότε και το τραύμα έχει επούλωση.

Στην εκκλησία αν κάποιος διαπράξει το μεγαλύτερο κακό δεν υπάρχει διαγραφή, υπάρχει συγχώρεση, στο κόμμα υπάρχει διαγραφή.

Ο χριστιανισμός είναι μια πανανθρώπινη θρησκεία που πρεσβεύει την αρχή της ισότητας των δύο φύλων. Συμβαδίζει η αρχή αυτή με την παράδοση του άβατου στο Άγιο Όρος, στο ιερό των ναών και της απαγόρευσης των γυναικών να είναι κληρικοί;

Ως προς το άβατο...Για να καταλάβουμε το Άγιο Όρος ας το μελετήσουμε ως σύνολο μοναστηριών.

Το μοναστήρι είναι το σπίτι του μοναχού που στα πλαίσια της κοινοκτημοσύνης μοιράζεται τα πάντα με τους υπολοίπους μοναχούς, είναι μια οικογένεια λοιπόν που έχει ορισμένες αρχές.

Μια από τις αρχές αυτές είναι για παράδειγμα να μη δέχονται επισκέψεις. Είναι επιλογή τους.

Αν λοιπόν τους επισκεφθεί κάποια γυναίκα, δεν σημαίνει ότι χάλασε ο κόσμος αλλά δεν σέβεται ωστόσο αυτό που αποφάσισαν αυτοί οι άνθρωποι και έχει και την ευθύνη της πράξης της αυτής.

Γι' αυτό και μιλήσαμε προηγουμένως για ελευθερία του προσώπου. Προς τι λοιπόν η εκδήλωση ενός τέτοιου είδους εγωισμού χωρίς ίχνος σεβασμού σε αυτό που διάλεξαν αυτοί οι άνθρωποι.

Εσείς θα βλέπετε λοιπόν το άβατο του Αγίου Όρους ως έναν κοινωνικό θεσμό ο οποίος έχει γίνει πια παράδοση.

Μόνο σε μια γυναίκα επιτρέπουμε να μπει στο Άγιο Όρος και αυτή είναι η Παναγία.

Ως προς την ισότητα, είναι ένας όρος πολυσυζητημένος. Αν αναλογιστούμε ποιος θεωρείται πιο δυνατός μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, όντως ο άνδρας μυϊκά είναι πιο δυνατός.

Στα υπόλοιπα άγνωστο, θα σας πω ένα ανέκδοτο: Όταν έκανε ο θεός τον άνθρωπο ρώτησε τον άνδρα ποιο μέρος του σώματος θα ήθελε να είναι και ο άνδρας απάντησε το κεφάλι.

Ρωτώντας και τη γυναίκα, αυτή απάντησε ότι δεν θέλει τόσα πολλά, απλά ήθελε να είναι... ο σβέρκος.

Κεφάλι χωρίς σβέρκο δεν γίνεται. Η γυναίκα λοιπόν στον κόσμο τον εσωτερικό έχει μεγάλη δύναμη. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι γίνεται μητέρα.

Όταν πέθανε ο πατέρας μου στενοχωρήθηκα, έκλαψα, το ξεπέρασα. Όταν πεθάνει η μάνα τότε καταλαβαίνεις ότι είσαι ορφανός. Έτσι λοιπόν ο καθένας έχει το χώρο του.

Δεν υπάρχει στέρηση της γυναίκας όταν δεν γίνεται ιέρεια. Μπορεί ωστόσο να γίνει διακόνισσα.

Ο χριστιανισμός εξύψωσε τη γυναίκα. Η δύση βέβαια έχει άλλες θέσεις πάνω σ' αυτό.

Ποια η γνώμη σας για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και το διαχωρισμό του κράτους με την εκκλησία;

Είναι ό,τι διαβάζετε καθημερινά στις εφημερίδες. Το κράτος φορολογεί και τα νομικά πρόσωπα και τα ιδιωτικά πρόσωπα και την εκκλησία.

Το ότι λέγεται ότι δε φορολογείται η εκκλησία δεν είναι σωστό. Φορολογείται όπως όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα.

Είναι όμως δίκαιο οι μεγάλες δαπάνες (π.χ. τα δέκα χιλιάδες πιάτα φαγητού ημερησίως που παρέχει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών) να υπολογίζονται ότι είναι προσφορά στους ανθρώπους.

Επομένως και η φορολογία πρέπει να είναι ανάλογη. Το ποσό δηλαδή των τέτοιου είδους δαπανών πρέπει να εκπίπτει από το φόρο. Η αρχή ωστόσο είναι μία: ότι όλοι πρέπει να φορολογούμαστε.

Το κράτος όμως πρέπει να αναλογιστεί πού θα κάνει τις ελαφρύνσεις. Η δικαιοσύνη δεν είναι σε αυτή την περίπτωση ένας μπαλτάς που κόβει και χωρίζει το κρέας .

Τώρα το θέμα του διαχωρισμού είναι μεγάλο και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε.

Ένας άνθρωπος από πλευράς πολιτείας θεωρείται πολίτης. Από πλευράς εκκλησίας θεωρείται πιστός. Πώς να γίνει αυτός ο χωρισμός λοιπόν.

Ίσως να ήταν προτιμότερο να υπήρχε μεγαλύτερη ουδετερότητα στο θέμα των θρησκευτικών επιλογών του καθενός, για παράδειγμα στο ζήτημα του όρκου κάθε αιρετού άρχοντα...

Η πλειοψηφία είναι αυτή που αποφασίζει. Να μιλήσω προσωπικά, δεν μου δίνει καμιά τιμή το ότι θα τελέσω τον αγιασμό στη Βουλή, αλλά με προσκαλούν από τους 300 οι 250 περίπου.

Το ίδιο έγινε και με την περίπτωση του δημάρχου Αθηναίων. Ο κύριος Καμίνης μου είπε ότι σέβεται τη διαδικασία αλλά δεν ήθελε να ορκιστεί.

Διαφέρει ο χωρισμός κράτους και εκκλησίας από τις ρυθμίσεις τις διοικητικές.

Το σωστό είναι η εκκλησία να διεκπεραιώνει τις δικές της υποθέσεις και η πολιτεία τις δικές της. Είναι ωστόσο και μερικά θέματα που είναι κοινά.

Για παράδειγμα ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι περιουσία της εκκλησίας.

Δεν είναι δυνατόν ωστόσο η εκκλησία να αποφασίζει ποιοι θα εισέλθουν στο χώρο αυτό. Είναι θέμα κοινό.

Η σωστή λύση επομένως είναι η συναλληλία . Τα στοιχεία ωστόσο αυτά δεν είναι αυτονόητα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα πρόσωπα.

Αν ένας αρχιεπίσκοπος είναι σκληρός και ασχολείται και με ζητήματα της πολιτείας τότε επικρατεί η «παποκαισαρεία», αν πάλι μια πολιτεία δεν σέβεται την εκκλησία τότε επικρατεί ο «καισαροπαπισμός».

Αυτές όμως είναι ανώμαλες πορείες. Η σωστή πορεία είναι η συναλληλία, οι διακριτοί ρόλοι με ταυτόχρονη συνεργασία σε μερικά θέματα.

Ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους δεν συνάδει με την ορθόδοξη παράδοση και είναι απραγματοποίητη. Έγινε στη Δύση, απ' όπου ως μοντέλο χωρίς νόημα έφτασε κι εδώ, λόγω των θρησκευτικών πολέμων. Λόγω των μετακινήσεων πληθυσμών για οικονομικούς, πολιτικούς κ.λπ. λόγους παρατηρείται σε παγκόσμια κλίμακα ότι το παραδοσιακό μοντέλο των εθνικών κρατών και κοινωνιών αντικαθίσταται με ραγδαίους ρυθμούς από πολυφυλετικά ή πολυπολιτισμικό κοινωνικά μορφώματα. Προσφάτως παραχωρήθηκε ο χώρος των προπυλαίων του πανεπιστημίου Αθηνών για δημόσια μουσουλμανική προσευχή, συζητείται δε ως ενδεχόμενο η ανέγερση ισλαμικού κέντρου σπουδών στο κέντρο της Αθήνας. Ποια η επίσημη άποψη της εκκλησίας γι' αυτό;

Τα μεγάλα χρονικά γεγονότα δεν γίνονται από μόνα τους. Η ιστορία δεν είναι πολλές φορές αυτή που γράφουν οι άνθρωποι, έχει ένα άλλο πρόσωπο.

Αυτά τα φαινόμενα που περιγράφετε δεν είναι μόνο σημερινά. Οι ανάγκες είναι αυτές που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φύγουν.

Για παράδειγμα σημειώθηκε η επανάσταση στη Λιβύη και πεντακόσιες χιλιάδες λαός μετακινήθηκε προς την Αίγυπτο, ή στο Ιράκ και στο Πακιστάν οι άνθρωποι έφυγαν και ήρθαν και στην Ελλάδα.

Να χρησιμοποιήσω ωστόσο ένα παράδειγμα. Η εκκλησία διαθέτει για τους φτωχούς μια ποσότητα φαγητού. Ξαφνικά έρχονται και μουσουλμάνοι και άλλοι μετανάστες.

Η εκκλησία δεν είναι δυνατόν να μη τους αγκαλιάσει. Είναι ωστόσο ευθύνη του κράτους αν δύναται να τους εμποδίσει να εισέλθουν στη χώρα μας και πώς θα τους βγάλει από αυτή.

Είναι πλέον διεθνή τα θέματα. Είσαι Ευρωπαίος πολίτης, άρα θα σεβαστείς τους νόμους της Ευρώπης.

Εκτός αυτού ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις επικρατεί το δίκαιο του ισχυροτέρου.

Ας μιλάμε για δικαιώματα αυτή είναι η πραγματικότητα. Επιπλέον στοιχείο της εποχής είναι αυτό που ονομάζουμε παγκοσμιοποίηση.

Πολλοί την κατηγορούμε αλλά θέλουμε να έχουμε ένα ποτήρι από το Παρίσι ή μια τηλεόραση κατασκευασμένη στο εξωτερικό. Το ίδιο προωθείται και μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ωστόσο η παγκοσμιοποίηση είναι διαφορετική της παγκοσμιότητας. Η εξάπλωση του πολιτισμού, η διεύρυνση των σχέσεων των ανθρώπων όπως την παρατηρούμε στον Μεγάλο Αλέξανδρο για παράδειγμα, ορίζουν την παγκοσμιότητα.

Είναι η αρμονική συνύπαρξη δηλαδή πλήθους ανθρώπων, θρησκειών και ιδεολογιών.

Η παγκοσμιοποίηση ωστόσο, όπως θα σας έχει αναφέρει ο φιλόλογος σας, περιέχει το ρήμα ποιώ.

Υπάρχει λοιπόν κάποιος που τη φτιάχνει, που την κατευθύνει, που κάποιο όφελος επιδιώκει από αυτή...

Συνδυάζεται δηλαδή το δίκαιο του ισχυροτέρου με το υποκείμενο του ποιώ;

Φυσικά. Γιατί νομίζετε ότι ετοιμάζεται η κάρτα του πολίτη ας πούμε Επομένως υπάρχει ένα κέντρο που μόλις για παράδειγμα δώσεις την ταυτότητά σου και ελεγχθεί, δεν δύνασαι να εισέλθεις στην Αμερική γιατί θεωρείσαι ύποπτος.

Επομένως κάποιος ελέγχει τα στοιχεία σου. Είμαστε επιφυλακτικοί λοιπόν για την κάρτα του πολίτη.

Περιμένουμε, ακόμα δε γνωρίζουμε ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει. Να πω ένα πιο απλό παράδειγμα.

Είμαι δεκαοχτώ χρονών κι πάσχω από ζάχαρο, θέλω να δουλέψω αλλά ο εργολάβος θα έχει τη δυνατότητα προφανώς να ελέγξει ότι έχω ζάχαρο, συνεπώς θα εξάγει το συμπέρασμα ότι είμαι ασύμφορος.

Δημιουργείται ένα σύστημα που μας κατευθύνει. Πώς θα το ελέγξουμε Και ποιοι το επιθυμούμε Αλλάζουν λοιπόν τα δεδομένα σήμερα και όχι δεν μπορούμε να πούμε.

Συνεπώς πρέπει να φροντίσουμε να βρούμε τρόπους να διατηρήσουμε την προσωπικότητά μας ελεύθερη.

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, όλα αυτά τα ρεύματα των ξένων που εισέρχονται στην Ελλάδα δεν ήρθαν μόνα τους.

Τους έριξε κάποιος μια βόμβα κι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Επομένως πρέπει να εξετάσουμε το αίτιο του ζητήματος.

Είναι το πετρέλαιο. Είναι το αέριο Οικονομικοί δηλαδή καθαρά λόγοι Είπα πολλά ωστόσο γι' αυτό το ζήτημα.

Η ιστορία όμως έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και δυστυχώς θα είναι η τραγωδία του ανθρώπου.

Παρατηρώντας το ρου της ελληνικής ιστορίας αντιλαμβανόμαστε ότι η εκκλησία διαχρονικά διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην παιδεία γενικότερα, θεωρείτε ότι σήμερα η παιδεία έχει απολέσει τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της; Ποια η γνώμη σας για το γεγονός όν το μάθημα των θρησκευτικών τείνει να γίνει κατ’ επιλογήν διδασκόμενο;

Στην πατρίδα μας υπάρχουν πολλά αρνητικά στον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται τα θρησκευτικά.

Αν παρατηρήσουμε την Αμερική θα δούμε ότι αφαίρεσαν τα θρησκευτικά από την εκπαιδευτική διαδικασία διότι ήθελαν να έχουν τεχνική εκπαίδευση.

Αλλά είδαν ότι οι άνθρωποι έγιναν κανίβαλοι. 0 άνθρωπος που δεν θα διδαχθεί το ηθικό στοιχείο, το νόημα της ζωής αλλά μόνο το 2+2= 4, που δεν μάθει τι είναι η κοπέλα που βρίσκεται στο πλευρό του, ο μαθητής που έχει δίπλα του, ότι είναι πρόσωπα, ότι έχουν εσωτερικό κόσμο, ότι δεν είμαστε μόνο μισθός...

Περιγράφετε την ανθρωπιστική παιδεία...

Δεν νοείται λοιπόν ανθρωπιστική παιδεία χωρίς θρησκευτικά, χωρίς αξίες, χωρίς πολιτισμό.

Γι' αυτό λοιπόν δύο πράγματα πρέπει να διορθωθούν: πρώτον ο τρόπος με τον οποίο διδάσκονται τα θρησκευτικά και οι άνθρωποι που τα διδάσκουν και δεύτερον να μη θυσιάζονται στο Βωμό ενός χρησιμοθηρικού προγράμματος.

Όπως και το μάθημα της ιστορίας. Μπορεί να γίνεις ένας άριστος τεχνικός αλλά χωρίς ιστορία πού θα πας.

Ένα μήνυμα προς τα παιδιά και προς τους εκπαιδευτικούς... Βιώνουμε μια δύσκολη εποχή.

Η ιστορία διδάσκει όμως ότι δεν βιώνουμε μόνο εμείς αυτή τη δύσκολη εποχή.

Υπήρξαν κι εποχές πιο δύσκολες που καταφέραμε και τις ξεπεράσαμε. Επομένως και τώρα αν το επιθυμήσουμε και παλέψουμε ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Τα παιδιά έχουν πιο πολλές δυσκολίες σήμερα απ' ό,τι είχαμε εμείς ως προς την εύρεση εργασίας.

Δεν πρέπει να απογοητεύεστε. Όταν κλείνει μια πόρτα στη ζωή σου, ανοίγει μια άλλη.

Μη συνεχίζεις να κοιτάζεις την κλειστή. Επομένως αισιοδοξία, όχι πανικός. Νηφαλιότητα και δουλειά.

Αυτός που δουλεύει σκληρά δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Στους καθηγητές... αγάπη και φροντίδα για τα παιδιά. Και τα παιδιά όταν τα αγαπάτε το καταλαβαίνουν.

Έχουν διαίσθηση. Ποτέ τα παιδιά μας να μη γίνουν πελάτες μας.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More