Οι απολύσεις 120 ατόμων στην Cosmote προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τη ΓΣΣΕ η οποία θεωρεί ότι η κίνηση αυτή αποτελεί προάγγελο απολύσεων στις ΔΕΚΟ. Και φυσικά το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Cosmote που είναι κερδοφόρος και εταιρία που έχει έμμεσα 20% το δημόσιο προχωρά σε απολύσεις σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει. Η διοίκηση του ομίλου αναφέρει πως οι απολύσεις γίνονται λόγω της συρρίκνωσης της κερδοφορίας κατά 600 εκ Ευρώ την τελευταία διετία και επικαλείται τον ανταγωνισμό προβάλλοντας ταυτόχρονα το επιχείρημα του «κοινωνικού» πακέτου απολύσεων που εξασφαλίζει αποδοχές ενός έως τριών ετών στους απολυόμενους.
Την ίδια στιγμή είναι σαφές πως η απόλυση από την Cosmote αυτή την περίοδο ισοδυναμεί με μεγάλη πιθανότητα μακροχρόνιας ανεργίας δεδομένου ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει βυθιστεί σε ύφεση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι απολύσεις έχουν γίνει τόσο από τη Vodafone και από τη Wind όσο και από εναλλακτικούς παρόχους σταθερής τηλεφωνίας.
Από την πλευρά είναι γεγονός πως η Cosmote λειτουργεί ως εταιρία του ιδιωτικού τομέα από την ίδρυσή της σε αντίθεση με τη μητρική ΟΤΕ η οποία ναι μεν είναι ανώνυμη εταιρία και όχι ΔΕΚΟ αλλά ο Κανονισμός Προσωπικού αποτελεί νόμο του κράτους.
Ο Κανονισμός αυτός απαγορεύει τις απολύσεις και για το λόγο αυτό η διοίκηση Τσαμάζ επέλεξε περικοπές και μάλιστα περιορισμένης έκτασης καθώς τα περιθώρια που έχει είναι περιορισμένα. Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση θα ψηφίσει νέο νόμο για το καθεστώς που ισχύει για το προσωπικό του ΟΤΕ όπως ζητά επιτακτικά η Deutsche Telekom.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναμένεται πογκρόμ απολύσεων και μειώσεων μισθών δεδομένου ότι η διοίκηση του ΟΤΕ από εποχής Βουρλούμη μιλά για το υψηλό κόστος μισθοδοσίας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου