ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ;


Η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών φέρνει στο φως πρώτη ένα αποκαλυπτικό έγγραφο που αποδεικνύει τις «στενές σχέσεις» του Υπ Υγείας με τους επικυρίαρχους Γερμανούς.

Η «συνεργασία» της Γερμανικής Κυβέρνησης με το Υπουργείο Υγείας φαίνεται προχωρά κανονικά και από το έγγραφο προκύπτει ότι δεν αφορά μόνο την «επέμβαση» των Γερμανών στη διοίκηση και τη λειτουργία των Νοσοκομείων αλλά και τις παρεμβάσεις στην υγειονομική περίθαλψη αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς που αφορούν τη στήριξη των Γερμανικών εταιριών.

Δεν εξηγείται αλλιώς το μεγάλο ενδιαφέρον της 2ης ΥΠΕ σε συνέχεια εγγράφου του υπουργείου για την αποπληρωμή δύο συγκεκριμένων Γερμανικών φαρμακευτικών εταιριών.

Συγκεκριμένα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε στις 19-3-2012 στους Διοικητές των Νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ ζητείται να απαντήσουν εντός μίας ώρας αν έχουν αποπληρωθεί δύο συγκεκριμένες Γερμανικές εταιρίες.

Πέρα από το γεγονός ότι το ενδιαφέρον της 2ης ΥΠΕ εκδηλώνεται μόνο για δύο εταιρίες το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο συγκεκριμένο μήνυμα δεν αναφέρονται μόνο οι εταιρίες αλλά επισημαίνεται ότι είναι Γερμανικές.

Σύμφωνα μάλιστα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες αντίστοιχο αίτημα έχει σταλεί και στα Νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ γεγονός που συνηγορεί στην εκτίμηση ότι πρόκειται για γενικευμένη κυβερνητική εντολή από το Υπουργείο Υγείας.

Το ερώτημα που θέτουμε σαν Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών προς της πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι πολιτικό και αυτονόητο.

Μέχρι που θα φτάσει αυτή η «συνεργασία» που μοιάζει με σχέση κατακτητή απέναντι σε υπόδουλους.

Αναμένουμε τις αντιδράσεις του Υπουργείου Υγείας.

Δείτε το σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε στους Διοικητές των Νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ

ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΣ! ΘΕΛΑΜΕ;


Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη για τον τρόπο που η Ελλάδα θα μπορούσε να διαγράψει τα χρέη της ήρθε στο φως της δημοσιότητας και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με μελέτη που υπογράφουν....

o Μίτου Γκουλάτι, καθηγητής του Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ και ο Λέο Μπουχάϊτ, νομικός ειδικευμένος σε θέματα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, η Ελλάδα από το Μάιο του 2010 θα μπορούσε μονομερώς να επιλέξει σε ποιo ποσοστό θα κουρευθεί το χρέος της, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και ειδικότερα να μην υποχρεωθεί να καταληστέψει το λαό.

Στην μελέτη τους, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ελληνική Βουλή μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει τους όρους που έχουν εκδοθεί όσα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Μάλιστα, τονίζουν πως η ελληνική Βουλή μπορεί όποια στιγμή επιθυμεί να μειώσει το επιτόκιο ή ακόμα και να αυξήσει την περίοδο αποπληρωμής των ομολόγων, τα οποία αποτελούσαν το 2010 το 90% του συνολικού χρέους της χώρας.

Μπορούμε όλοι λοιπόν να φανταστούμε τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο…

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΛΛΥΡΙΔΑΣ


Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Οι ειδήσεις για το διαχωρισμό με όποιο μέσο των δύο εθνοτήτων στο κρατίδιο των Σκοπίων καταφθάνουν σα βροχή.

Τώρα οι Αλβανοί του Τετόβου θέλουν να γίνουν ανεξάρτητο κράτος.

Χθες στα Τίρανα ο πρόεδρος της αυτόκλητης «Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας» Νεβζάτ Χαλίλι και ο Σαλμάν Βακί, πρωθυπουργός της φαντασιακής ‘δημοκρατίας’ από τη μια πλευρά και ο βουλευτής Τάουλαντ Βένκο Τσάλα της «Ένωσης Πατριωτών πολιτών», από την άλλη,υπέγραψαν για την υποστήριξη της ιδέας να σχηματίσουν ένα νέο αλβανικό κράτος την «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας» μέσα στη γεωγραφική περιοχή της FYROM, όπως χαρακτηριστικά σημείωνει αλβανικό πόρταλ του Τέτοβο.

Στην υπογραφείσα συμφωνία προβλέπεται η μετέπειτα ένωση των αλβανικών εδαφών στην οποία η ‘Δημοκρατία της Ιλλυρίδας» θα προσαρτηθεί στην Αλβανία.

Στη συμφωνία αναφέρονται και τέσσερα σημεία τα οποία θα έχουν ως κύριο στόχο και σκοπό την «επανένωση των αλβανικών εδαφών».
Πολύ δύσκολα θα μπορούν να σταθούν διπλωματικά οι Σκοπιανοί στο άμεσο μέλλον.

Σημειώνουμε επίσης ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση οι Αλβανόφωνοι εμπιστεύονται στη πλειοψηφία τους τους Αμερικανούς ενώ οι Σλαβόφωνοι τους Γερμανούς.

Μήπως τα τελευταία γεγονότα έχουν να κάνουν με σύγκρουση γιγάντων;

Η όπως λέει ο λαός “όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια”.

Το θέμα είναι να επωφεληθούμε εμείς διπλωματικά και το τελευταίο καιρό οι αντίπαλοί μας,μας έδωσαν πλείστα επιχειρήματα για να τους ρίξουμε στο καναβάτσο διεθνώς.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Αλβανόφωνοι είναι περί το 30% του πληθυσμού, δηλ. ένα μεγάλο μέρος των υπηκόων των Σκοπίων το θεωρούν “τεχνητό κράτος” τι άλλο να ζητήσουμε;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΟΥΝ

ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ


25η Μαρτίου και ο κ. Παπανδρέου «γιορτάζει» με τον Ερντογάν την… Αραβική Άνοιξη!

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Ίσως να μην αξίζει να ασχολείται κανείς, αλλά και δεν πρέπει κάτι τέτοια να περνούν απαρατήρητα.

Ειδικά τώρα που η οργή – πάντα κακός σύμβουλος – έχει ξεχειλίσει και κάποιοι έχουν βγει στη γύρα και δίνουν υποσχέσεις ανάλογες του «λεφτά υπάρχουν»!

Οφείλω, λοιπόν, να σας ενημερώσω πως η ζωή για τον κ. Παπανδρέου συνεχίζεται, περισσότερο ανάλαφρη και χωρίς τις σκοτούρες της χρεοκοπίας, που για τον ίδιο μάλλον δεν σημαίνει τίποτε.

Έχει παραδώσει τη χώρα στους δανειστές της, έχει παραδώσει το κόμμα στον κ. Βενιζέλο και έχει (ξανα)φύγει!

Από την Πέμπτη βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να ασχοληθεί με το μόνο θέμα που τον ενδιαφέρει (πλην ζεϊμπέκικου, κανό, αθλητισμού, tweeter και τα τοιαύτα).

Ως γνωστόν, το Ιράκ έχει αποκλείσει την Τουρκία από τη Σύνοδο των Αραβικών Χωρών, με το επιχείρημα ότι δεν είναι αραβική χώρα και επομένως δεν χρειάζεται να φυτρώνει εκεί που δεν την σπέρνουν.

Η Τουρκία επομένως έφαγε πόρτα και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αντέξει.

Έτσι, αποφάσισε να οργανώσει μια αντικάμερα. Και τι καλύτερο όχημα από την Σοσιαλιστική Διεθνή, η οποία ως γνωστόν αποτελεί την επιτομή του… όπου γάμος και χαρά η Μαγδάλω πρώτη.

Οργάνωσαν, λοιπόν, στα γρήγορα μια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό Κόσμο και την Αραβική Άνοιξη, όπου ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει.

Ο κ. Παπανδρέου, λοιπόν, διευκολύνει με τον τρόπο αυτό την επικοινωνιακή μάχη που δίνει η Τουρκία για να υποδυθεί τον ισχυρό περιφερειακό παίκτη, την ώρα που οι Άραβες θεωρούν την Άγκυρα παρείσακτη.

Και βέβαια, την ώρα που η Ελλάδα θα γιορτάζει την Επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού, ο ίδιος θα παίρνει τον καφέ του με τον Ερντογάν με θέα τον Βόσπορο.

(Να ματαιώσει, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τη σύναξη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καινούργιες βόλτες – και μάλιστα επετειακές - του Πίρι Ρέις στο Αιγαίο, ούτε λόγος βεβαίως).

Όπως πληροφορηθήκαμε, εκτός συνόρων ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται και το Σάββατο και ενδεχομένως και την Κυριακή, ημέρα που θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής – όχι για πολύ, διότι το καθήκον (το σοσιαλιστικό) θα τον αναγκάσει να πάρει πάλι το αεροπλάνο για τη Ν. Αφρική, για την εκλογή νέου προέδρου, όπου ο ίδιος θα είναι μοναδικός υποψήφιος.

Την Κυριακή, όπως είπαμε, συμβαίνει να γιορτάζουμε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και το τριήμερο είναι εορταστικό, αλλά… δε βαριέσαι!

Θα συναντηθεί ο κ. Παπανδρέου με τον Ερντογάν (που μας έστειλε πάλι το Πίρι Ρέις στο Αιγαίο) και θα… γιορτάσει με τον δικό του τρόπο.

Υπενθυμίζω ότι και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο κ. Παπανδρέου γιόρτασε την… Αραβική Άνοιξη.

Δεν είχε προλάβει καλά-καλά να βάλει την υπογραφή του στις περίφημες συμφωνίες της 26ης-27ης Οκτωβρίου και στα γνωστά κουρέματα που οδήγησαν στη χρεοκοπία και τους ιδιώτες ομολογιούχους και έφυγε για το Λασίθι, όπου και πάλι συνεδρίασε η γνωστή «Επιτροπή Αραβικής Άνοιξης» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Επιστρέφοντας, είπε τα γνωστά περί δημοψηφίσματος και… η συνέχεια είναι γνωστή και πολύ οδυνηρή!

Οδυνηρή για όλους εκτός από τον ίδιο, βέβαια.

Και η επέτειος του Μεγάλου Σηκωμού, απαρχής του Αγώνα για την Ανεξαρτησία και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, τον βρίσκει πάλι να ασχολείται με τον αραβικό κόσμο, αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη.

Εκτός κι’ αν επιστρέφοντας μας πει πως… πήρε και την Πόλη!

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ


Η Σουηδία μπορεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει επιλέξει να προσχωρήσει στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Τώρα, ίσως να μην είναι αναγκαίο να προσχωρήσει καθόλου στην νομισματική ένωση, δεδομένου ότι μπορεί όλα τα κέρματα και τα χαρτονομίσματά της να αντικατασταθούν με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
Το θέμα συζητιέται για αρκετό καιρό, αλλά ήρθε στο προσκήνιο στις 17 του Ιουλίου, μέσω μίας αναφοράς του British Broadcasting Corporation (BBC).Στήν αναφορά αυτή επισημαίνεται, ότι υπάρχουν υψηλού προφίλ υποστηρικτές μίας αχρήματης κοινωνίας, με πλαστικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές, μεταξύ των οποίων είναι και το πρώην μέλος των Abba, Bjorn Eulvaeus, πολλά εργατικά συνδικάτα, και η Σουηδική Αρχή για το Περιβάλλον (Swedish Work Environment Authority).

Ο Marie Jarvas, υπάλληλος τράπεζας και μέλος της ένωσης, που έχει πέσει θύμα ληστείας δύο φορές, αναφέρει στο ρεπορτάζ του BBC, «Αν μπορούμε να μειώσουμε το ποσό των μετρητών στις τράπεζες και στην κοινωνία εν γένει, οι ληστείες θα μειωθούν επίσης. ... Εάν μακροπρόθεσμα εγκαταλείψουμε μετρητά εντελώς, δεν θα υπάρχουν ληστείες, διότι δεν θα υπάρχει νόημα να ληστεύουν μια τράπεζα αν δεν υπάρχουν χρήματα εκεί για να κλέψουν. " Ο Eulvaeus προφανώς δεν είναι συλλέκτης νομισμάτων. Πρόσφατα έγραψε στο blog του ότι «Δεν υπάρχουν άμεσοι πρακτικοί λόγοι, όσο μπορώ να δω, να υπάρχουν κέρματα και χαρτονομίσματα," προσθέτοντας, "Υπάρχουν προφανή πλεονεκτήματα στο να απαλλαγούμε από αυτά. Η Σουηδία θα πρέπει να μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα το κάνει». Μάλλον ο Eulvaeus είναι εξοικειωμένος με τον ηλεκτρονικό πόλεμο, καθώς θα μπορούσαν όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές να μπλοκάρουν και, ενδεχομένως, να αφανιστούν εντελώς.
Ο Eulvaeus προχωρεί περαιτέρω, διευκρινίζοντας ότι καταλαβαίνει ότι οι ηλικιωμένοι και άλλοι θα έχουν δυσκολία να κινηθούν μέσα σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά. «Υπάρχουν, βέβαια, αυτοί που χρειάζονται βοήθεια, αλλά εάν, το αποτέλεσμα είναι να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να τους ληστέψουν, τότε ίσως θα άξιζε τον κόπο αυτή η αναστάτωση."

Υπάρχει ένα μικρό επιχείρημα ότι ο ηλεκτρονικός τρόπος πληρωμών έχει ξεπεράσει σήμερα τις συναλλαγές σε μετρητά όχι μόνο στη Σουηδία, αλλά σε μεγάλο μέρος του σημερινού βιομηχανοποιημένου κόσμου. Στη Σουηδία, η αξία της κάρτας αντί για κέρματα και χαρτονομίσματα αυξήθηκε 500 τοις εκατό κατά τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ η χρησιμοποίηση των καρτών για πληρωμές έχει αυξηθεί κατά 800 τοις εκατό. Ο Καθηγητής Οικονομικών του London Business School της Αγγλίας, Andrew Scott, λέει στο BBC, «Η τεχνολογία υπάρχει για μια κοινωνία χωρίς μετρητά. ... Βασικό πλεονέκτημά της, σε μια ηλεκτρονική εποχή, είναι ότι είναι ανώνυμη και δεν σας λέει τίποτε σχετικά με το από πού προέρχονται (τα χρήματα). "


Ο Par Strom, εκπρόσωπος του Ιδρύματος New Welfare Foundation, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, έσπευσε να διαφωνήσει. Ο Strom είπε: «Όπως είναι αδύνατο να πληρώσετε με μετρητά όταν αγοράζετε κάτι, είναι το ίδιο αδύνατο να μην αφήσετε ηλεκτρονικά ίχνη πίσω σας, και τα ηλεκτρονικά ίχνη από εκεί που έχετε αγοράσει κάτι, μπορούν να πουν ολόκληρη την ιστορία της ζωής σας. Αυτό έχει να κάνει με πολύ ευαίσθητες πληροφορίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν μία τέτοια κοινωνία ολοκληρωτικής επιτήρησης».

Οι συλλέκτες κερμάτων, φυσικά, είναι με την πλευρά του Strom για άλλους λόγους. Το ίδιο και οι περισσότεροι οικονομολόγοι οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που μπορεί να προκληθεί από την κυκλοφορία τόσο πολύ νομίσματος που δεν υποστηρίζεται από οτιδήποτε άλλο εκτός από την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την εγχώρια οικονομία. Άναρχες, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο.

Ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα υπεράσπισης των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων, η απόφαση για τη μετάβαση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά στη Σουηδία θα μπορούσε να είναι μία τελειωμένη υπόθεση, σύμφωνα με τον τρόπο που του BBC παρουσιάζει τη θέση του εκπροσώπου της Swedish Work Environment Authority, Bernt Νίλσον: "Ο Nilsson λέει ότι θα απαιτηθεί διάστημα πολλών ετών, τουλάχιστον, πριν η Σουηδία απαλλαγεί οριστικά από το χρήμα. "

Στην πραγματικότητα, αν και η Sveriges Riksbank ή ο Υποδιοικητής της σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας, Lars Nyberg, έδειξε ότι υπάρχει υψηλότερο κόστος για μία κοινωνία να χρησιμοποιεί μετρητά αντί για πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα για τις συναλλαγές, η κεντρική τράπεζα δεν έχει λάβει επίσημα θέση στη συζήτηση.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη ιστοσελίδα της σουηδικής κεντρικής τράπεζας, η Σουηδία εμπορεύεται ακόμη σετ με τα κέρματα και τα χαρτονομίσματά της, καθώς και αναμνηστικά κέρματα, δεν φαίνεται η σουηδική κυβέρνηση να είναι έτοιμη ακόμα να διακόψει αυτό το κερδοφόρο προϊόν.

Μικρό βίντεο από το ντοκυμαντέρ ‘Shadow Government’ - The Cashless Society. Μιλάει ο Daniel Estulin, για το πως σε μία αχρήματη κοινωνία με ένα ‘κλικ’ μπορεί να γίνει ‘απένταρος’ κάποιος «ανεπιθύμητος
Το περίγραμμα αυτής της κοινωνίας έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά σε αυτό το υψηλής τεχνολογίας έθνος, εμποδίζοντας όσους προτιμούν να χρησιμοποιούν νομίσματα και χαρτονομίσματα αντί για ψηφιακό χρήμα.

Στις περισσότερες πόλεις της Σουηδίας, τα δημόσια λεωφορεία δεν δέχονται μετρητά. Τα εισιτήρια προπληρώνονται ή αγοράζονται με ένα γραπτό μήνυμα από το κινητό. Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων λαμβάνει πλέον μόνο κάρτες, και μερικές τράπεζες – που κάνουν χρήματα για ηλεκτρονικές συναλλαγές - έχουν σταματήσει εντελώς να χειρίζονται μετρητά.

«Υπάρχουν πόλεις όπου δεν είναι καθόλου δυνατό πια να μπεις σε μια τράπεζα και να χρησιμοποιήσεις μετρητά», παραπονιέται ο Curt Persson, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Συνταξιούχων της Σουηδίας.


Λέει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους ηλικιωμένους στις αγροτικές περιοχές που δεν έχουν πιστωτικές κάρτες ή δεν ξέρουν πώς να τις χρησιμοποιήσουν για την ανάληψη μετρητών.
Η μείωση των μετρητών είναι αισθητή ακόμα και σε εκκλησίες, όπως η Εκκλησία Carl Gustaf στο Karlshamn της νότιας Σουηδίας, όπου ο εφημέριος Johan Tyrberg εγκατέστησε πρόσφατα έναν αναγνώστη καρτών για να καταστεί ευκολότερο για τους προσκυνητές να κάνουν προσφορές. "Πολλοί άνθρωποι ήρθαν σε μένα αρκετές φορές και είπαν ότι δεν έχουν μετρητά, αλλά θα ήθελαν να δωρίσουν χρήματα," λέει ο Tyrberg.
Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 3 τοις εκατό της οικονομίας της Σουηδίας, σε σύγκριση με το μέσο όρο του 9 τοις εκατό στην ευρωζώνη και του 7 τοις εκατό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, μία οργάνωση-ομπρέλα για τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
Όμως και το τρία τοις εκατό είναι ακόμα πάρα πολύ, αν θέλετε να ρωτήσετε τον Ulvaeus. Μια κοινωνία χωρίς μετρητά μπορεί να φαίνεται σαν ένα περίεργο όραμα για κάποιον που έκανε μια περιουσία με το "Money, Money, Money" και άλλες επιτυχίες των ΑΒΒΑ, αλλά για τον Ulvaeus είναι θέμα ασφάλειας.
Αφότου ο γιος του έπεσε θύμα ληστείας για τρίτη φορά άρχισε να υποστηρίζει μια πιο γρήγορη μετάβαση σε μια πλήρως ψηφιακή οικονομία, έστω και μόνο για να γίνει πιο δύσκολη η ζωή για τους κλέφτες.
"Εάν δεν υπάρχουν μετρητά, τι θα κάνουν;" λέει ο 66χρονος Ulvaeus.
Ο Σουηδικός Σύνδεσμος Τραπεζιτών, λέει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας μετρητών έχει ήδη αντίκτυπο στις στατιστικές της εγκληματικότητας.
Ο αριθμός των ληστειών σε τράπεζες στη Σουηδία μειώθηκε από 110 το 2008 σε 16 το 2011 - το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία πριν από 30 χρόνια. Λέει ότι οι κλοπές σε εταιρίες security που μεταφέρουν χρήματα έχουν επίσης μειωθεί.
"Το να κυκλοφορούν λιγότερα μετρητά κάνει τα πράγματα πιο ασφαλή, τόσο για το προσωπικό που τα διαχειρίζονται όσο φυσικά και για το κοινό», λέει ο Par Karlsson, ειδικός σε θέματα ασφαλείας του Συνδέσμου. Η επικράτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών - και το ψηφιακό ίχνος που παράγουν - βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί η Σουηδία έχει ελάχιστα προβλήματα με τον χρηματισμό ( κοινώς λάδωμα ) σε σχέση με χώρες με ισχυρή κουλτούρα στα μετρητά, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, λέει ο καθηγητής οικονομικών Friedrich Schneider του Πανεπιστημίου Johannes Kepler στο Αυστρία.
«Εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες, ασχολούνται λιγότερο με δραστηριότητες παραοικονομίας», λέει ο Schneider, που είναι εμπειρογνώμονας σε υπόγειες οικονομίες. Στην Ιταλία - όπου τα μετρητά είναι ένα κοινό μέσο για την αποφυγή του φόρου προστιθέμενης αξίας και την απόκρυψη των κερδών από την εφορία - ο Πρωθυπουργός κ. Mario Monti, τον Δεκέμβριο πρότεινε μέτρα για τον περιορισμό των συναλλαγών σε μετρητά για πληρωμές πάνω από 1.000 ευρώ, από 2.500 ευρώ που ήταν πριν. Η άλλη πλευρά όμως είναι ο κίνδυνος των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με το σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος, ο αριθμός των περιπτώσεων απάτης πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων ‘skimming’ (τοποθέτηση συσκευών υποκλοπής σε αυτόματες ταμειακές μηχανές), διογκώθηκε σε περίπου 20.000 το 2011 από 3.304 που ήταν το 2000.

Ο Oscar Swartz, ο ιδρυτής του ‘Banhof’, του πρώτου παροχέα Internet στη Σουηδία, λέει ότι η ψηφιακή οικονομία δημιουργεί επίσης θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής λόγω του ηλεκτρονικού αποτυπώματος που έχουν οι συναλλαγές. Υποστηρίζει την ιδέα της σταδιακής κατάργησης των μετρητών, αλλά λέει ότι θα πρέπει να εισαχθούν άλλοι ανώνυμοι τρόποι πληρωμής.


"Κάποιος πρέπει να είναι σε θέση να στείλει χρήματα και να δωρίσει χρήματα σε διαφορετικούς οργανισμούς, χωρίς να εντοπίζεται κάθε φορά», λέει.


Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Σουηδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρωτοπορία των εξελίξεων αυτών, δίνοντας έμφαση δίνεται στην τεχνολογία και την καινοτομία. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Σουηδία κατέχει τήν πρώτη θέση στο Global Information Technology Report που κυκλοφόρησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο. (Το Global Information Technology Report επισημαίνει το βασικό ρόλο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως καταλύτη για το μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας στην επόμενη δεκαετία, μέσω του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας).

Το Economist Intelligence Unit επίσης βάζει την Σουηδία στην κορυφή της τελευταίας ψηφιακής οικονομικής της κατάταξης, το 2010. Και οι δύο βαθμολογίες μετρούν πόσο μακριά έχουν προχωρήσει οι χώρες στην ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών στις οικονομίες τους.
Τα διαδικτυακά startups στη Σουηδία και αλλού εργάζονται τώρα σκληρά για την ανάπτυξη πληρωμής τραπεζικών υπηρεσιών για smartphones.
Η σουηδική εταιρεία iZettel έχει αναπτύξει μια συσκευή για μικρές επιχειρήσεις, παρόμοια με την Square των ΗΠΑ, που συνδέεται στο πίσω μέρος ενός iPhone και μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα τερματικό πιστωτικών καρτών. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας αναμένεται να ξεκινήσουν μια κοινή υπηρεσία εντός του τρέχοντος έτους, που θα επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρουν χρήματα από ένα λογαριασμό στον άλλο σε πραγματικό χρόνο με τα κινητά τους.
Οι περισσότεροι ειδικοί δεν αναμένουν τα μετρητά να εξαφανιστούν σύντομα, αλλά ότι το ποσοστό τους στην οικονομία θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς τέτοιες επιλογές πληρωμής θα είναι διαθέσιμες. Πριν να αποσυρθείτε ως αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, ο Lars Nyberg είπε πέρυσι ότι τα μετρητά θα επιβιώσουν, "όπως ο κροκόδειλος, ακόμα κι αν αναγκαστεί να δει το ‘βιότοπό’ του σταδιακά να αποψιλώνεται."
Η Andrea Wramfelt, της οποίας το μπόουλινγκ στη νότια πόλη του Landskrona σταμάτησε να δέχεται μετρητά από το 2010, κάνει μια πιο τολμηρή πρόβλεψη: Πιστεύει ότι τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα θα πάψουν να υφίστανται στη Σουηδία μέσα σε 20 χρόνια.
«Προσωπικά νομίζω ότι αυτό είναι που οι άνθρωποι θα πρέπει να περιμένουν στο μέλλον», λέει. Αλλά υπάρχουν θύλακες αντίστασης. Ο Hanna Celik, του οποίου η οικογένεια έχει ένα περίπτερο εφημερίδων σε ένα εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, λέει ότι η ψηφιακή οικονομία είναι ένα θέμα των τραπεζών που αναζητούν μεγαλύτερα κέρδη.
Ο Celik λέει ότι χρεώνει περίπου 5 σουηδικές κορόνες ($ 0,80) για κάθε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα, και ένας νόμο που ψηφίστηκε από το Σουηδικό Κοινοβούλιο τον εμποδίζει να μεταφέρει αυτή την επιβάρυνση στον καταναλωτή.
«Αυτό βρωμάει», λέει. «Γι 'αυτούς (τις τράπεζες), αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσουν πολλά χρήματα, αυτό είναι το όλο θέμα. Κάνουν τεράστια κέρδη».

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ


1. Γαρύφαλλο.
Αντιμετωπίζει τα κοψίματα...

Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης. Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.

2. Ζάχαρη.
Αντιμετωπίζει το λόξιγκα! Την επόμενη φορά που θα σε ενοχλήσει, πάρε την γλυκιά σου εκδίκηση καταπίνοντας 1 κ. γ. ζάχαρη. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ζάχαρη επιδρά στο νευρομυϊκό σύστημα, που κανονικά θα έδινε εντολή στους μύες του διαφράγματος να συνεχίσουν τις σπασμωδικές συσπάσεις, ήτοι τον λόξιγκα.

3. Ελαιόλαδο.
Αντιμετωπίζει τα ...
εκζέματα!! Για να καταπραΰνεις ένα έκζεμα, χρησιμοποίησε λίγο ελαιόλαδο απευθείας στο σημείο όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. «Φουλ» σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές που σχετίζονται με το έκζεμα, το ελαιόλαδο είναι η βάση για πολλά εν υδατικά καλλυντικά, όμως όταν χρησιμοποιείται αυτούσιο δεν περιέχει χημικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, όπως οι κρέμες που βρίσκεις στο εμπόριο. Και όχι μόνο. Το ελαιόλαδο βοηθά και στην επανόρθωση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη δημιουργία ρυτίδων ή καφέ «λεκέδων». Με ένα κομμάτι βαμβάκι τρίψε ελαφρά 1 κ.γ. ελαιόλαδο στο επίμαχο σημείο. Σε σοβαρά περιστατικά, μετά την επάλειψη με λάδι τύλιξε το σημείο με πλαστική μεμβράνη και άσε την σε όλη τη διάρκεια της νύχτας για καλύτερη ενυδάτωση.

4. Βότκα.
Αντιμετωπίζει την κακοσμία των ποδιών! Αν τα πόδια σου μυρίζουν κάτι λιγότερο από ευχάριστα, μπορείς να έχεις θεαματικά και... μυρωδικά αποτελέσματα, αν τα τρίψεις με ένα πανάκι βουτηγμένο σε βότκα. Γρήγορα θα απαλλαγείς από τη δυσάρεστη οσμή. Κάνει την ίδια δουλειά με το οινόπνευμα για εντριβές (που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν προτιμάς να απολαύσεις το ποτάκι σου). Η βότκα περιέχει αλκοόλ που είναι αντισηπτικό και δημιουργεί ξηρότητα, οπότε καταστρέφει τους μύκητες και τα βακτήρια που ευθύνονται γι' αυτές τις απαίσιες μυρωδιές, καταπολεμώντας παράλληλα την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξή τους.

5. iPod.
Αντιμετωπίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση! Τριάντα λεπτά κατάλληλης μουσικής κάθε μέρα μπορούν να κατεβάσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παν/μίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, την έριξαν ακόμα περισσότερο ακούγοντας απαλή μουσική και αναπνέοντας αργά. Η συστολική πίεση (το πρώτο νούμερο που εμφανίζεται στη μέτρηση) έπεσε κατά 3,2 μονάδες σε μία εβδομάδα, ενώ ένα μήνα μετά είχε μειωθεί κατά 4,4.

6. Κυδώνι.
Αντιμετωπίζει την αιμορραγία των ούλων! Κόψε ένα κυδώνι και ρίξ' το σε λευκό κρασί. Άφησε το για 1 βδομάδα. Χρησιμοποίησε το για να κάνεις πλύσεις. Έχει αιμοστατικές ιδιότητες.

7. Φυτικό λάδι.
Αντιμετωπίζει το συχνό σπάσιμο των νυχιών! Μήπως τα εύθραυστα νύχια σου σε ταλαιπωρούν και σε κάνουν να ντρέπεσαι για την εμφάνισή τους; Υπάρχει λύση! Για να αποκτήσεις μακριά και γερά νύχια, πρέπει να λύσεις το πρόβλημα της αφυδάτωσης. Εκτός από μια καλή ενυδατική κρέμα για τα χέρια που επιβάλλεται να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, δοκίμασε και μια θεραπεία νυκτός με σίγουρα αποτελέσματα: Πριν πέσεις για ύπνο, άλειψε τα χέρια σου με φυτικό λάδι και μετά φόρεσε πλαστικά γάντια μίας χρήσης. Ενώ εσύ κοιμάσαι, τα γάντια θα βοηθήσουν το λάδι να εισχωρήσει στο δέρμα σου, προσφέροντας στις ταλαιπωρημένες παλάμες και τα νύχια σου έξτρα ενυδάτωση.

8. Παγωτό.
Αντιμετωπίζει το κάψιμο στη γλώσσα! Σίγουρα σου έχει συμβεί πολλές φορές: ήπιες την πρώτη γουλιά από τον ελληνικό καφέ σου ή δάγκωσες την καυτή πίτσα και κατακάηκες... Ο ιστός στο επάνω εσωτερικό του στόματος είναι εξαιρετικά λεπτός γι' αυτό και πολύ ευαίσθητος στις καυτές τροφές. Αν δεν είχες υπομονή να κρυώσει λίγο το τυρί στην πίτσα σου, ανακουφίσου στη στιγμή με μια κουταλιά παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι. Ένα παγωμένο αναψυκτικό ή ένα παγάκι στο στόμα θα σε σώσουν επίσης, αρκεί να βγάλεις το παγάκι πριν αρχίσεις να πονάς για τον αντίθετο λόγο!

9. Μέντα ή κανέλα.
Αντιμετωπίζει το άγχος από το κυκλοφοριακό! Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η NASA, οι επιστήμονες του Παν/μίου Wheeling κατέγραψαν τις αντιδράσεις 25 φοιτητών που υποβλήθηκαν σε έντονες συνθήκες οδήγησης. Εκείνοι που μασούσαν τσίχλα μέντας δήλωσαν πως η αίσθηση κόπωσης και το άγχος μειώθηκε κατά 20%. Η μέντα και η κανέλα ελάττωσαν τη νευρικότητα κατά 25%, αύξησαν τα αντανακλαστικά κατά 30% και έκαναν τη διαδρομή να φαίνεται συντομότερη κατά 30%. Αντιπαθείς τις τσίχλες; Τοποθέτησε αρωματικά κανέλας ή μέντας στο αυτοκίνητό σου.


10. Πατάτα.
Αντιμετωπίζει τα εξανθήματα! Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα είναι αρκετές - από τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων μέχρι τα απορρυπαντικά ή τα φυτά. Είτε προκαλούν κοκκινίλες στο δέρμα και κνησμό είτε πυορροούν. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικά. Για να ανακουφιστείς, φτιάξε χυμό πατάτας. Πώς; Αποχύμωσε 2 πατάτες και βούτηξε μια γάζα στο χυμό.

11. Μπαλάκι του τένις.
Αντιμετωπίζει πονεμένα πόδια! Για ένα ευχάριστο και εντελώς δωρεάν μίνι μασάζ στα ταλαιπωρημένα σου πόδια, βγάλε τα παπούτσια και τις κάλτσες σου και κύλισε κάθε πατούσα σου πάνω σε ένα μπαλάκι του τένις ή του γκολφ. Για έξτρα ανακούφιση χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι παγωμένο νερό.

12. Λεμόνια ή ελιές.
Αντιμετωπίζουν την ταξιδιωτική ναυτία! Η ταξιδιωτική ναυτία αυξάνει την έκκριση σάλιου, που εντείνει την αίσθηση αδιαθεσίας. Οι ελιές περιέχουν τανίνες, συστατικά, τα οποία στεγνώνουν το στόμα και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Μόλις νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ρίξτε 2 ελιές στο στόμα σου ή πιείτε το χυμό από ένα κομμάτι λεμόνι!

13. Μολύβι.
Αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο! Όταν αγχώνεστε ή έχετε νεύρα, το πιθανότερο είναι ότι σφίγγετε ασυναίσθητα τα σαγόνια και τα δόντια σας, σωστά; Δυστυχώς, η κίνηση αυτή «τεντώνει» τους μυς που συνδέουν τα σαγόνια με τους κροτάφους και είναι αρκετή για να προκαλέσει πονοκέφαλο. Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα βρεθείτε στα πρόθυρα της κρίσης, τοποθετήστε ένα μολύβι ανάμεσα στα δόντια σας, αλλά χωρίς να το δαγκώνετε. Μ' αυτό τον τρόπο ξεκουράζετε τους μυς από την ένταση και γλιτώνετε τον πονοκέφαλο.

14. Γιαούρτι.
Αντιμετωπίζει τη δυσάρεστη αναπνοή! Πολυάριθμες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει το εξής παράδοξο: τα ζωντανά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι μπορούν να καταπολεμήσουν τη δυσάρεστη αναπνοή - η οποία προκαλείται από βακτήρια! Φαίνεται πως οι «καλοί» οργανισμοί που ζουν στο γιαούρτι εξουδετερώνουν τους «κακούς» που κατοικούν στο στόμα μας και είναι υπεύθυνοι για την κακοσμία του στόματος.

15. Listerine.
Αντιμετωπίζει τις φουσκάλες! Το κλασικό συστατικό για δροσερή αναπνοή -και ένα πολύ δυνατό αντισηπτικό- κάνει και για τις φουσκάλες. Πότισε με το στοματικό διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι και πίεσέ το ελαφρά πάνω στο σημείο τρεις φορές τη μέρα μέχρι η φουσκάλα να ξεραθεί και να μη σε πονάει πια.

16. Μελισσόχορτο.
Αντιμετωπίζει τον έρπη ζωστήρα! Το μελισσόχορτο ή lemon balm είναι το πιο αποτελεσματικό βότανο για την αντιμετώπιση του έρπη ζωστήρα (έναν τύπο ιού του έρπητα, που όμως δεν έχει σχέση με το συνώνυμο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα), αφού διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες που δρουν κατά του ιού. Βράστε 2 με 4 κουταλιές μελισσόχορτο, άστε το να κρυώσει και μετά χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι για να ταμπονάρετε με το βότανο το οίδημα αρκετές φορές τη μέρα.

17. Γλυκόριζα.
Αντιμετωπίζει τους κάλους και τα κότσια! Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, η γλυκόριζα περιέχει συστατικά που μοιάζουν με οιστρογόνα και έχουν την ιδιότητα να μαλακώνουν τα σκληρά μέρη στους κάλους και τα κότσια, που μας ταλαιπωρούν. Διαβάστε τη συνταγή για να φτιάξετε στο σπίτι σας τη θεραπευτική κρέμα εύκολα και απλά: Θα αλέσετε μερικά κομμάτια γλυκόριζας, θα τα ανακατέψετε με 1/2 κ. γλ. βαζελίνη και, τέλος, θα τρίψετε το μίγμα στα προβληματικά σημεία.

18. Μήλο.
Αντιμετωπίζει το κιτρίνισμα των δοντιών! Ποια ήταν η πρώτη παροιμία που μάθαμε όταν ήμασταν μαθητές στο σχολείο; «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Σωστά! Επιπλέον, τα τραγανά φρούτα, όπως τα μήλα, και τα λαχανικά δρουν σαν... μικρές οδοντόβουρτσες όταν τα μασάμε. Ο λόγος, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ότι διαθέτουν μια φυσική καθαριστική δράση που απομακρύνει τους λεκέδες από το σμάλτο των δοντιών.

19. Μονωτική ταινία.
Αντιμετωπίζει τις μυρμηγκιές! Κι όμως πιάνει! Αν καλύψετε τη μυρμηγκιά σας με ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα! Για να το κάνετε σωστά, καθαρίστε πρώτα την περιοχή. Μετά κόψτε ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας λίγο μεγαλύτερο απ΄ τη μυρμηγκιά. Ανά 3 μέρες βγάζετε την ταινία και απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα τρίβοντας με ελαφρόπετρα ή λίμα. Συνεχίστε μέχρι να εξαφανιστεί. Τα χημικά της ταινίας σκοτώνουν τη μυρμηγκιά.

20. Μαγειρική σόδα.
Αντιμετωπίζει την ουρολοίμωξη! Με τα πρώτα συμπτώματα, διαλύστε ½ κ.γ. μαγειρική σόδα σε 1 ποτήρι νερό και πιείτε το. Συνεχίστε να το πίνετε μία φορά τη μέρα μέχρι να καταφέρετε να πατε στο γιατρό για να σας γράψει αντιβίωση. Η μαγειρική σόδα αυξάνει την αλκαλικότητα στο περιβάλλον της.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Στο προφίλ της στο facebook, η ιατρική συντάκτρια του καναλιού πήρε πίσω το βασικό της επιχείρημα, αλλά δεν είχε την τσίπα να ζητήσει ούτε ένα συγγνώμη...

Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Ασφαλώς. Το ψέμα, όμως;

Και, βέβαια, δε μπορεί κάποιος να υποστηρίξει μετά βεβαιότητας ότι η ιατρική συντάκτρια της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, κυρία Μελίνα Τσέλιου, έλεγε εν γνώσει της ψέματα, όταν προσπαθούσε να πείσει το πανελλήνιο ότι τα ελληνικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα είναι -δήθεν- σκανδαλωδώς ακριβότερα (!) από τα ίδια τα πρωτότυπα... Εύλογα αναρωτιέται κανείς, όμως, για τις προθέσεις της, όταν -με ύφος ιεροκήρυκα- ξεσπάθωνε κατά των ελληνικών προϊόντων, εκστομίζοντας την τεράστια ανακρίβεια ότι η ελληνική ομεπραζόλη είναι πιο ακριβή από την πρωτότυπη. Μόνο που ξέχασε να μας πει ότι συνέκρινε την τιμή της συσκευασίας του ξένου πρωτοτύπου που περιέχει 14 δισκία με αυτή του ελληνικού που περιέχει 28! Εκανε, δηλαδή, το άσπρο, μαύρο...


Όταν, λοιπόν, αυτοαναγορεύεσαι σε ιεροκήρυκα και κουνάς το δάχτυλό σου επιδεικτικά στον άλλον φωνάζοντας «είσαι κλέφτης»... Τότε, όχι. Τα λάθη δεν είναι ανθρώπινα. Ενδεχομένως, ούτε τόσο αθώα. Διότι, αυτό ακριβώς έπραξε η κυρία Τσέλιου. Αυτοανακηρύχθηκε, με τη βοήθεια και του διευθυντή της -βέβαια- κυρίου 'Αρη Πορτοσάλτε, σε «άγγελο-προστάτη» του Ελληνα φορολογούμενου. Και κούνησε το δάχτυλο σε όλους. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι, ουσιαστικά, εκείνη τη στιγμή άνοιγε διάπλατα το δρόμο για τη μονοπώληση της ελληνικής αγοράς από ξένες πολυεθνικές οι οποίες θα ταΐζουν -χωρίς να τον ρωτήσουν- το δύσμοιρο Ελληνα ασθενή με τα πάμφθηνα, αλλά αμφιβόλου ποιότητας φάρμακά τους, που παρασκευάζουν υπό αμφισβητούμενες συνθήκες στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Ισραήλ και το Πακιστάν. Και, βέβαια, αδιαφορώντας για τις 20.000 οικογένειες Ελλήνων που θα μείνουν στο δρόμο, μόλις η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναγκαστεί να βάλει λουκέτο.

Όταν ένα ολόκληρο τηλεοπτικό δίκτυο σηκώνει τη σημαία κατά των ελληνικών επώνυμων γενοσήμων -διαθέτοντας το χρόνο δύο συνεχόμενων εκπομπών «ΣΚΑΪ ΘΕΜΑ» με οικοδεσπότη τον ίδιο τον γενικό διευθυντή κ. Πορτοσάλτε- πόσο λογικό είναι να πιστέψουμε ότι η καθ' ύλην αρμόδια συντάκτρια κυρία Τσέλιου εμφανίστηκε εντελώς απροετοίμαστη στον τηλεοπτικό αέρα; Πόσο λογικό είναι να έπεσε τόσο έξω στο βασικό -στο μοναδικό, ουσιαστικά- επιχείρημα που χρησιμοποίησε στην αγωνιώδη προσπάθειά της να κατακεραυνώσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ότι δήθεν πουλάει πανάκριβα φάρμακα; Και πόσο εκτεθειμένοι είναι, τόσο η κυρία Τσέλιου όσο και ολόκληρος ο ΣΚΑΪ, τώρα που αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε είναι ακριβώς αντίθετα από την πραγματικότητα;

Αρκεί, άραγε, μια διόρθωση μέσω facebook, στο προσωπικό προφίλ της κυρίας Τσέλιου, στην οποία μιλά για «παραδρομή» και δεν έχει καν την αξιοπρέπεια να ζητήσει ένα συγγνώμη;

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More