ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΣΤΗΛΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ


Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προσπάθειες για την ανέγερση μνημείου για τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στα γκουλάγκ της Σιβηρίας κατά την περίοδο 1937-1938, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας (ΑΓΟΟΡ), βουλευτή της Ρωσικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδη.

Το μνημείο θα ανεγερθεί στο κέντρο του Μαγκαντάν, σε έκταση που παραχώρησε η διοίκηση της περιοχής Κολιμά, τόπος θανάτου πολλών εξόριστων Ελλήνων κατά την περίοδο των Σταλινικών διώξεων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kolyma.ru, έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια ρούβλια, για την «Στήλη της μνήμης», από άσπρο μάρμαρο, βάρους περίπου δύο τόνων.

Η απόφαση για την ανέγερση του μνημείου πάρθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», στο οποίο εντάσσεται και η πολύχρονη έρευνα του συγγραφέα και ερευνητή, Ιβάν Τζούχα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας , η «ελληνική επιχείρηση» εκκαθάρισης, ντιρεκτίβα Νο 50215 της NKBD (την μετέπειτα KGB), υπογεγραμμένη από τον διευθυντή Νικολάι Γιεζόφ, στενό συνεργάτη του Στάλιν, είχε ως αποτέλεσμα να "εξαφανιστούν" στη «μαύρη τρύπα» των γκουλάγκ τριάντα οκτώ χιλιάδες ελληνικής καταγωγής Σοβιετικοί πολίτες.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου του 1937, ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Πάνω από 20.000 εκτελέστηκαν και οι μισοί από τους υπόλοιπους στάλθηκαν στα στρατόπεδα της Κολιμά, όπου ελάχιστοι κατάφεραν να επιζήσουν.

«Μετά από επτά δεκαετίες τα παιδιά και τα εγγόνια των αδικοχαμένων ελλήνων ομογενών άρχισαν να μαθαίνουν για τον τόπο και την αιτία θανάτου τους, χάρη στο σχέδιο της Ομοσπονδίας , «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», που ερευνά όλες τις διαστάσεις των καταπιέσεων της σταλινικής εποχής κατά των Ελλήνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ;


Για θερμό επεισόδιο στη μεσόγειο, προετοιμάζεται η Τουρκία σε περίπτωση που η Κύπρος αρχίσει τις υποθαλάσσιες ενεργειακές έρευνες, ή η Ελλάδα οριοθετήσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την αποκλειστική οικονομική της ζώνη.Αυτές τις πληροφορίες μεταδίδει το Sigma Live το οποίο επικαλείται πηγή του ελληνικού ΥΕΘΑ!

Η Άγκυρα παρουσιάζεται έτοιμη να δημιουργήσει την δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Μεσόγειο, όπως έκανε και στο παρελθόν στην Μαύρη Θάλασσα, αγνοώντας την Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κίνηση της Άγκυρας, συνιστά αυτομάτως και απειλή προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε περίπτωση που η Λευκωσία αρχίσει τις υποθαλάσσιες ενεργειακές έρευνες στο οικόπεδο 12, ή, η Ελλάδα οριοθετήσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες την αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
Οι Τούρκοι δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη γι αυτούς «νότια» Κύπρος έχει περιορισμένη ΑΟΖ.
Η Τουρκία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το δίκαιο της θάλασσας, είναι έτοιμη να υποδείξει μάλιστα συγκεκριμένο χάρτη, προσπαθώντας να δημιουργήσει προηγούμενο, αποκόπτοντας στην ουσία την Ελλάδα από την Κύπρο.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή από το Ελληνικό Πεντάγωνο η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω, διότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τον ενεργειακό εγκλωβισμό της, σε μια θαλάσσια περιοχή η οποία, για την Άγκυρα είναι διεκδικήσιμη.

Μπορεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να απέφυγε να προσδιορίσει το είδος της τουρκικής αντίδρασης, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει επεισόδιο αντίστοιχο με εκείνο της 13ης Νοεμβρίου 2008, όταν πυραυλάκατος και κανονιοφόρος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος υπό παναμαϊκή σημαία που διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό νορβηγικής εταιρείας ανοικτά της Πάφου.Πάντως, σε δηλώσεις της για το θέμα, η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει πρώτα να επικυρώσει τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας, να έρθει σε συμφωνία με τις γειτονικές της χώρες και μετά να παρουσιάσει χάρτη οριοθέτησης της δικής ΑΟΖ. «Επίσης» πρόσθεσε η υπουργός, «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχει να κάνει με την Νoble Energy, δηλαδή με Αμερικανικά συμφέροντα».

ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ


Η ΓΝΩΜΗ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ Η ΞΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΕ ΟΤΕ,ΔΕΗ,ΟΠΑΠ,ΟΣΕ,ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ,ΥΓΕΙΑ,ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΕΥΡΟΥΛΑΚΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ.
ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΡΓΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΚΟΜΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ . Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΣΤΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΙΠΟΤΑ .
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ.
ΚΑΜΜΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΜΜΙΑΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΑ ΣΑΦΩΣ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

«Βόμβα» μεγατόνων έριξε ο Πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Καθηγητής Ι. Κουκιάδης. Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι είπε: «Το θέμα είναι πλέον αρκετά δύσκολο και δημιουργεί πολλά προβλήματα – μετά την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των εταιριών υπάρχει προφανώς κάποιο πρόβλημα [...] με αυτήν την έννοια πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση.

Μία καθυστέρηση στην αξιοποίηση; Ή ένα είδος αξιοποίησης που θα δώσει τη βέλτιστη απόδοση για το δημόσιο;»
«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να μην οδηγεί σε ξεπούλημα αντί ευτελούς τιμήματος των εταιριών», συμπλήρωσε ο κ. Κουκιάδης. Είναι προφανές ότι το σχέδιο για φέτος, ναυαγεί.

Όπως είναι γνωστόν η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1.7 δις μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.

Ο στόχος για το 2011 είναι 5 δις. Το συνολικό πρόγραμμα μέχρι το 2015 προβλέπει 50 δις!!!

Μάλιστα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Οι στόχοι αυτοί μοιάζουν ανέφικτοι στην παρούσα συγκυρία

Επειδή οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν βασική προϋπόθεση για το δεύτερο δάνειο, μετά τις σημερινές δηλώσεις του κ. Κουκιάδη δρομολογούνται εξελίξεις:

Αν ο κ. Κουκιάδης εκφράζει προσωπικές απόψεις, τότε μάλλον ο ίδιος προετοιμάζει την αποχώρησή του.

Αν η κυβέρνηση, υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που θα προκαλούσε η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, κάνει δεύτερες σκέψεις, τότε είναι πιθανόν η συμφωνία της 21ης Ιουλίου να βρίσκεται, ή να βρεθεί στον αέρα!

Εκτός και αν τα προσδοκώμενα από τις αποκρατικοποιήσεις έσοδα για εφέτος, δηλαδή 5 δις, αναζητηθούν από άλλα ισόποσα μέτρα!

Αυτό σημαίνει πρόσθετους φόρους!

Ο κ. Κουκιάδης κάνει λόγο για εναλλακτικές λύσεις:

Μπορώ να σκεφθώ δύο:
α) Υποθήκευση δημόσιας περιουσίας. Με τις σημερινές τιμές ουδείς γνωρίζει το τίμημα, πολύ δεν περισσότερο τους όρους.

β)Τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων. Σαφώς προτιμότερη επιλογή και από την πώληση και από την υποθήκευση, όμως με την οικονομία μας σε ύφεση, λίγες είναι οι ΔΕΚΟ που θα έχουν αξιοπρεπή κέρδη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 5 δις, τουλάχιστον για εφέτος!
Σε κάθε, όμως, περίπτωση η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά βρίσκεται και πάλι εκτός στόχων και πολύ φοβούμαι ότι θα την πληρώσουν οι …συνήθεις ύποπτοι.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ;


ΘΕΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΙΠΕ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥΤΙΝ
Γνωρίζοντας πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, δεν κατηγορούμε κανέναν. Απλώς ρωτάμε...
για να ξέρουμε πού πάμε, γιατί, όπως φαίνεται, η μόνη ελπίδα να γλιτώσουμε την εγχώρια χρεοκοπία είναι να προηγηθεί η διεθνής πτώχευση...

Βλέπουμε ότι ολόκληρη Αμερική την κάνουν να μην πω τι -ε, όχι θα το πω!- πέντε οίκοι... αξιολόγησης. Δικοί της, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ, απ’ αυτούς που πήγαν να χρεοκοπήσουν τις ΗΠΑ και το 2008, αλλά παραμένουν ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτοι. Κάτι πολύ περίεργο και υπεράνω μας συμβαίνει για να μπορούν αμερικανικοί «οίκοι» να λένε κατάμουτρα στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «μπορεί να σας κάνουμε κι άλλη υποβάθμιση» κι αυτός απλώς να βγάζει διαγγελματάκι εις ώτα μη ακουόντων!

Είναι η ώρα που λες ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥΤΙΝ! Αμα μπορούσαν να τον πάρουν για κάνα μήνα μεταγραφή, όλοι οι αλιτήριοι CEO των σούπερ funds και οι παίχτες των οίκων-νταβατζήδων θα πήγαιναν στο πι και φι στο Γκουαντάναμο να κάνουν τα πειραματόζωα για τις φαρμακοβιομηχανίες που οι ίδιοι έφτιαξαν «χρυσές φούσκες».

Στη συνάντηση της Μέρκελ με τον Σαρκοζί, την Τρίτη, να καλέσουν και τον Βλαντιμίρ να τους πει πώς γίνεται η δουλειά με τους διάφορους βρομιάρηδες τρισεκατομμυριούχους. Οποιος αμφισβήτησε τον ΠΟΥΤΙΝ βρέθηκε στα βάθη της Σιβηρίας, όπως ο άλλοτε μεγιστάνας Χοντροκόφσκι που, ενώ του πήγαινε κόντρα για την προεδρία της Ρωσίας, τώρα πλέκει στολές σε φυλακές της ασιατικής Ρωσίας. Και όποτε κάνει έφεση για πρόωρη αποφυλάκιση λόγω καλής διαγωγής, τρώει άλλα 10 χρόνια λόγω ανορθογραφίας.

Ε, λοιπόν, ένας ΠΟΥΤΙΝ χρειάζεται για να σώσει τη δύουσα ΔΥΣΗ. Η οικονομία είναι πολύ σπουδαίο πράγμα για να την αφήσουμε στα χέρια καιροσκόπων πολιτικών που αποδεικνύονται ανάξιοι των περιστάσεων. Τι να τις κάνω εγώ τις Γερουσίες και τη Βουλή, τα Κογκρέσα και την Κομισιόν, άμα δεν μπορούν να δουν πέρα από την υψηλή μύτη τους; Ουδόλως με ενδιαφέρει αν εξελέγησαν δημοκρατικά ή όχι αν είναι να συζητούν εσαεί το θέμα με... διαφάνεια. Μέχρι τότε, από την πολλή διαφάνεια, ΓΙΩΡΓΟ μου, θα ’χουμε πέσει στην ΑΦΑΝΕΙΑ.

Εδώ και τώρα χρειάζεται μια ΙΣΧΥΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΓΕΣΙΑ, να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα και να του ψιθυρίσει δυο λογάκια τύπου ΠΟΥΤΙΝ. «Ελα δω, ρε κερατά, που λέγεσαι “αγορές” τάχα μου, άσε τα κόλπα, τα σπρεντ, τα μποντ φιούτσερς και τα σχετικά, γιατί από αύριο κατάσχονται μέχρι και τα VICTO-RIA’S SECRET εσώρουχα της ερωμένης του κυρίου Σόρος. Ο,τι έχετε και δεν έχετε». (Για να καταλάβετε πόσο πολύ μάς κλέβουν, μέχρι και ο ογδοντάρης φιλο-Σκοπιανός κερδοσκόπος Σόρος φαίνεται πως είχε δύο εικοσάχρονες ερωμένες. Γύρω στα 10 δισ. ευρώ θα μας κόστισε η καθεμιά για να του κάθονται του νεαρού.) Αμα είχες κάνα ΠΟΥΤΙΝ, όλοι οι Σόρος της Γης θα ήταν σωρός στη φυλακή και θα απελευθερώνονταν μόνο όταν κατάφερναν να αποδείξουν ότι δεν έκαναν ποτέ κανένα παράνομο κερδοσκοπικό παιχνίδι. Και αν αποδειχτεί ποτέ αυτό, γράψτε μου. Ολα στημένα είναι. Ούτε αγορές υπάρχουν, ούτε τίποτα, μόνο ανεξέλεγκτα διεθνή λαμόγια. Την έννοια «αγορά» την εφηύραν μόνοι τους, και τα βουτυρόπαιδα πολιτικοί ηγέτες της Δύσης κάθονται και τους κοιτάνε αντί να τους βάλουν κάτω και να τους διαλύσουν με μια απόφαση... Αυτοί που κυβερνάνε οικονομικά σήμερα τον κόσμο και έχουν το θράσος να στοιχηματίζουν δημόσια και νομότυπα στην πτώχευση των ΗΠΑ ή στην κατάρρευση του ευρώ είναι χίλιες φορές χειρότεροι από τον κάθε «Μπέο», από τον κάθε «Ψωμιάδη»...

Και συγγνώμη κιόλας από τους τελευταίους που τους προσβάλλουμε συγκρίνοντάς τους με τους διεθνείς μεγαλοαπατεώνες.


ΑΘΛΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ


«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει προτεκτοράτο»

Η φράση ανήκει στον οικονομικό αναλυτή και σύμβουλο του Γάλλου Πρωθυπουργού Φιλίπ Σαλμέν και ίσως δεν είναι τυχαία ενόψει και τη συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί την Τρίτη καθώς ίσως τα όσα λέει ίσως αποτελούν μέρος των σεναρίων για το μέλλον της χώρας μας… την ώρα που οι μεγάλες χώρες μπαίνουν στο στόχαστρο των αγορών.

Δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρέους λέει, στην εφημερίδα RealNews, ο σύμβουλος του Γάλλου Πρωθυπουργού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «εαν είχατε τη δραχμή θα ήταν καλή μια τεράστια υποτίμηση και μετά επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους».

Κατά τη γνώμη του Γάλλου καθηγητή η Ελλάδα δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχει μπει στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο τονίζει πως η πορείας της πλέον εντός είναι μονόδρομος τονίζοντας πως «η Eλλάδα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη, αυτό σημαίνει όμως πως πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε πολύ σοβαρές μεταρυθμίσεις στην οικονομία της».

Ο κ. Σαλμέν μάλιστα προσθέτει πως «ένα από τα ενδεχόμενα θα ήταν να τεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς οικονομικού προτεκτοράτου υπό τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

«Αναπόφευκτο ένα περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους»

«Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι σαφώς ανεπαρκής για να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να φτάσει σε ένα βιώσιμο επίπεδο» αναφέρει ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κλέμενς Φούστ και προσθέτει πως «ένα περαιτέρω κούρεμα είναι αναπόφευκτο».

Δυσοίωνες είναι μάλιστα οι προβλέψεις του Γερμανού για το μέλλον της ευρωζώνης από τη διόγκωση των χρεών του Νότου: «η βιωσιμότητα της ευρωζώνης είναι σαφέστατα σε κίνδυνο.

Εαν οι πολίτες των χωρών της Βόρειας Ευρώπης νιώσουν “υπερφορτωμένοι” επειδή θα πρέπει να πληρώσουν πολύ μεγάλο μέρος από το χρέος των χωρών της Νότιας Ευρώπης μπορεί να ψηφίσουν κόμματα τα οποία είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ».

Κάπως έτσι δικαιολογείται και το κλίμα που δημιουργείται τις τελευταίες ώρες με τους Γερμανούς να αντιτίθενται στο Ευρωομόλογο.

ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ


Δίας
Σύμβολα: Κεραυνός, Αιγίδα, Κότινος
Ζώα: Αετός, Ταύρος, Κόκορας
Δέντρα-Φυτά: Βελανιδιά, Φασκόμηλο. Δευτερεύοντα: Ελιά, Μαργαρίτα, Αμάραντο, Ματζουράνα, Καρυδιά, Φλόμος, Βερβένα, Αμυγδαλιά, Βιολέτα, Κασσιά, Γαρύφαλλο, Σχοίνος
Ποσειδώνας
Σύμβολα: Τρίαινα
Ζώα: Άλογο, Δελφίνι, Ταύρος
Λίθοι: Βήρυλλος, Ακουαμαρίνης, Μαργαριτάρι
Δέντρα-Φυτά: Πεύκο, Θαλάσσια Ανεμώνη, Φύκια. Δευτερεύοντα: Φλαμουριά, Ουτρικουλαρία.
Άδης
Δέντρα-Φυτά: Κυπαρίσσι, Ροδιά. Δευτερεύοντα: Μέντα, Νάρκισσος, Καλαμπόκι.
Ήρα
Σύμβολα: Διάδημα, Σκήπτρο
Ζώα: Παγώνι, Αγελάδα
Δέντρα-Φυτά: Κρίνος, Πορτοκαλιά. Δευτερεύοντα: Μηλιά, Ιτιά, Συκιά, Σμύρνα.

Απόλλωνας
Σύμβολα: Λύρα, Τόξο, Βέλος
Ζώα: Κουρούνα, Λύκος
Λίθοι: Ζαφείρι
Δέντρα-Φυτά: Δάφνη. Δευτερεύοντα: Ηλιοτρόπιο, Ηλίανθος, Ιξός (Γκυ), Υάκινθος, Πορτοκαλιά, Άνηθος, Τριγωνέλλα, Φοίνικας, Κρίνος, Πράσο.
Αθηνά
Σύμβολα: Αιγίδα
Ζώα: Κουκουβάγια, Φίδι
Δέντρα-Φυτά: Ελιά. Δευτερεύοντα: Βελανιδιά, Σημύδα, Σταυράγκαθο, Μουριά.
Άρτεμις
Σύμβολα: Τόξο, Βέλος, Ημισέληνος
Ζώα: Ελάφι, Γεράκι
Λίθοι: Αμέθυστος, Σεληνόλιθος, Μαργαριτάρι
Δέντρα-Φυτά: Ιτιά, Γιασεμί, Οξυά, Μυρτιά. Δευτερεύοντα: Αμάραντος, Μαργαρίτα, Φουντουκιά, Αγριαψιθιά, Βάλσαμο, Ακακία, Μανδραγόρας, Απήγανος.
Αφροδίτη
Σύμβολα: Καθρέφτης
Ζώα: Περιστέρι, Κύκνος
Λίθοι: Σμαράγδι, Λαζούρι, Μαργαριτάρι
Δέντρα-Φυτά: Τριαντάφυλλο, Κρίνος, Ανεμώνη, Μηλιά, Μυρτιά. Δευτερεύοντα: Αλόη, Φτέρη, Ερείκη, Βενζόη, Σμύρνα, Κυδώνι, Σανταλόξυλο, Αγγελική, Αχλαδιά, Αστήρ, Αφροξυλιά (Σαμπούκος), Βιολέτα.
Άρης
Σύμβολα: Δόρυ, Σπαθί
Ζώα: Σκύλος, Όρνεο
Λίθοι: Όνυχας, Σαρδόνυξ
Δέντρα-Φυτά: Δυόσμος, Απήγανος, Φλαμουριά, Βερβένα, Αδελόχορτο.
Δήμητρα
Σύμβολα: Δρεπάνι, Δαυλός
Ζώα: Φίδι
Λίθοι: Σμαράγδι
Δέντρα-Φυτά: Στάχυ, Κριθάρι. Δευτερεύοντα: Ιτιά, Καλαμπόκι, Ροδιά, Φασολιά, Βληχούνι, Παπαρούνα.
Ερμής
Σύμβολα: Κηρυκείων, Φτερωτά Σανδάλια
Ζώα: Τράγος
Μέταλλα: Υδράργυρος
Δέντρα-Φυτά: Αμυγδαλιά, Έλατο. Δευτερεύοντα: Άνηθος, Φοίνικας, Φουντουκιά, Γαρύφαλλο, Κανέλλα, Μουριά.
Ήφαιστος
Σύμβολα: Σφυρί, Αμόνι, Πέλεκυς, Φωτιά
Δέντρα-Φυτά: Μαργαρίτα.
Πάνας
Σύμβολα: Αυλός, Φαλλός
Ζώα: Τράγος, Κριάρι, αρσενικό Ελάφι, Ταύρος
Δέντρα-Φυτά: Πεύκο, Έλατο, Άμπελος. Δευτερεύοντα: Βανίλια, Καλάμι, Ασφόδελος, Ορχιδέα, Πηγουνιά, Σιληνή, Θρούμπι, Φτέρη, Αγριολούλουδα.
Διόνυσος
Σύμβολα: Θύρσος, Φαλλός
Ζώα: Φίδι
Λίθοι: Αμέθυστος
Δέντρα-Φυτά: Κισσός, Άμπελος. Δευτερεύοντα: Ασκληπιάς, Συκιά, Ίσκα, Μάραθο, Ταμάριξ, Μανιτάρι.
Έρως
Λίθοι: Οπάλιο
Δέντρα-Φυτά: Τριαντάφυλλο κόκκινο, Βιολέτα λευκή, Ζαχαροκάλαμο.
Ουρανός
Δέντρα-Φυτά: Φλαμουριά
Γαία
Λίθοι: Κεχριμπάρι (Ήλεκτρο), Κοράλλι
Δέντρα-Φυτά: Πορτοκαλιά, Μηλιά
Κρόνος
Δέντρα-Φυτά: Κριθάρι, Ορχιδέα. Δευτερεύοντα: Καλαμπόκι, Λεβάντα, Ροδιά, Βατόμουρο.
Ρέα
Δέντρα-Φυτά: Σμύρνα

ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ;


# Οι διαδηλωτές εγγράφως θα αναφέρουν: σκοπό της συγκέντρωσης και τόπο κατοικίας τους!

# Το δρακόντειο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις!

Με «στρατιωτικό νόμο» ετοιμάζεται η κυβέρνηση να ανακόψει το ογκούμενο κύμα κοινωνικής οργής και αγανάκτησης που εκδηλώνεται για τα πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά μέτρα λιτότητας.

Εν όψει του θερμού φθινοπώρου, της επιστροφής των «αγανακτισμένων» και των εντεινόμενων διεργασιών που συντελούνται στους κόλπους των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, η κυβέρνηση καταστρώνει μυστικά σχέδια για τη δυναμική αντιμετώπιση της διαφαινόμενης κοινωνικής έκρηξης.

Με νομοσχέδιο που ετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Δικαιοσύνης, τίθεται φραγμός στην ελεύθερη έκφραση του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν όπου και όποτε οι ίδιοι των επιθυμούν.

Αποκαλύπτουμε σήμερα το περιεχόμενο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, η δημοσιοποίηση του οποίου αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο εξής οι διαδηλωτές πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές, τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης τους. Το δικαίωμα στην αυθόρμητη αντίδραση και στην αυτενέργεια των πολιτών, είναι επικίνδυνα ασαφές για να συνεχίσει να υφίσταται.

Στην «έγγραφη δήλωση» τους προς… τας αστυνομικάς και εισαγγελικάς αρχάς, οι διαδηλωτές πρέπει να αναφέρουν με απόλυτη σαφήνεια:
1) τον τόπο της συνάθροισης,
2) την ώρα πραγματοποίησης και
3) τον σκοπό της συγκέντρωσης.

Οι προϋποθέσεις αυτές, ωστόσο, δεν είναι αρκετές για να δοθεί το «ελευθέρας» από τις αστυνομικές αρχές.

Ως προαπαιτούμενο τίθεται κάτι ακόμη: Ο διοργανωτής, είτε πρόκειται για φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πρέπει να δηλώσει τον τόπο και τη διεύθυνση κατοικίας του!

Εκ των προτέρων οι διοργανωτές των διαδηλώσεων πρέπει να δηλώσουν εάν προτίθενται να πραγματοποιήσουν μετά τη συγκέντρωση και πορεία! Στην έγγραφη αναφορά που θα υποβάλλουν πρέπει να προσδιορίζεται επακριβώς η διαδρομή και ο τερματισμός της πορείας!

Όσον αφορά τον.. τρόπο κίνησης των διαδηλωτών, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης γίνεται διάκριση (για πρώτη φορά) μεταξύ μικρών και μεγάλων συγκεντρώσεων. Οι λίγοι διαδηλωτές εφεξής θα είναι αναγκασμένοι να πορεύονται σε μια λωρίδα. Ο περιορισμός αυτός δεν τίθεται για τις συγκεντρώσεις των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που βρεθεί υποψήφιος διαδηλωτής να εφαρμόσει τα προαναφερόμενα απαγορευτικά μέτρα, δεν είναι βέβαιον ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να διαδηλώσει τις απόψεις του.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης παρέχεται η δυνατότητα στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να απαγορεύσουν κάθε συνάθροιση πολιτών.

Αυτό θα συμβεί όταν οι αρχές κρίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος:

α) Να διασαλευθεί η δημόσια τάξη

β) Να διαταραχτεί η κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου.

Αν συντρέχουν παρόμοιοι κίνδυνοι, η απόφαση απαγόρευσης θα γνωστοποιείται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές στους ενδιαφερόμενους ένα εικοσιτετράωρο πριν την προκαθορισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας!

Με αυτά τα κατασταλτικά μέτρα που παραπέμπουν στην εποχή του «χωροφύλακα και του αστυφύλακα», που φέρνουν στη μνήμη σκοτεινές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, σπεύδει η κυβέρνηση να αιφνιδιάσει τους πολίτες και να τους φέρει προ τετελεσμένων..

ΜΑΓΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΑΝ ΚΑΙΡΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΤΕ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΣΨΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΦΩΝ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ,ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ,ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ.
Τι είναι τα greeklish;

Τα Greeklish (Γκρίκλις), από τις λέξεις greek (ελληνικά) και english (αγγλικά), γνωστά και ως Grenglish, Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα, είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο. Είναι ένα είδος μεταγραφής.


Η χρήση των greeklish

Τα greeklish χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο όταν Έλληνες επικοινωνούν μέσω email, IRC ή instant messaging. Επίσης χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε μηνύματα τύπου SMS, καθώς και μεταξύ Ελλήνων που ζουν καιρό σε αγγλόφωνες χώρες.

Στο παρελθόν ήταν δύσκολη η αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από υπολογιστές, γιατί δεν παρείχαν ανάλογη υποστήριξη όλα τα υπολογιστικά συστήματα. Για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι Έλληνες χρήστες, είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο λύσεων: ή να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του Internet, τα αγγλικά, ή να πλάσουν μια δική τους γλώσσα. Αυτό το δεύτερο έκαναν όσοι άρχισαν να γράφουν με τα greeklish.

Η ιστορία των greeklish

Τα greeklish δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο που γεννήθηκε στο διαδίκτυο. Αντίθετα είναι μια πρακτική που εμφανίστηκε σε διάφορους τόπους και εποχές και εφαρμόστηκε από διάφορες ελληνικές κοινότητες με διαφορετικούς τρόπους.

Μια ιδέα για την προϊστορία της γραφής αυτής μας δίνει το παρακάτω απόσπασμα από κείμενο του Κώστα Καρθαίου το 1934:
«Υπάρχουν κείμενα της βυζαντινής εποχής γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες. Επίσης, στην Κρήτη και στην Κύπρο κατά τον Μεσαίωνα τα λαϊκά τραγούδια γράφονταν με λατινικούς χαρακτήρες. Αργότερα, από το 1800, πολλά ελληνικά βιβλία τυπώθηκαν στη Σμύρνη με λατινικούς χαρακτήρες. (…) Εξάλλου στη Σμύρνη έγινε απόπειρα να κυκλοφορήσει ελληνική εφημερίδα γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες. Οι Λεβαντίνοι της Σμύρνης, που μιλούσαν όλοι ελληνικά αλλά δυσκολεύονταν να μάθουν την απελπιστική ορθογραφία μας, χρησιμοποιούσαν πάντα τους λατινικούς χαρακτήρες για να γράψουν τα ελληνικά. Αργότερα, τους μιμήθηκαν οι Χιώτες και άλλοι έμποροι του εξωτερικού που έγραφαν τα γράμματα και τα τηλεγραφήματά τους στα ελληνικά αλλά με λατινικούς χαρακτήρες. Αυτή η φραγκοχιώτικη γλώσσα χρησιμοποιούνταν και από Ελληνες για να γράψουν σε άλλους Ελληνες που κατοικούσαν στη Σμύρνη, στο Λονδίνο ή αλλού. Αυτός ο τρόπος γραφής εξακολουθούσε να επιβιώνει πολύ αργότερα και τον συναντάμε αρκετά συχνά στα τηλεγραφήματα των Ελλήνων του εξωτερικού».

Γράφοντας τα παραπάνω, ο Καρθαίος στηρίζεται σε κείμενο του Φώτου Γιοφύλλη στο περιοδικό «Πρωτοπορία» το 1930. Ο Καρθαίος και ο Γιοφύλλης, μαζί με άλλους διανοουμένους της εποχής (Μένος Φιλήντας, Δημήτρης Γληνός, Νίκος Χατζηδάκης κ.ά.), έθεσαν ζήτημα μεταρρύθμισης της γραφής της ελληνικής γλώσσας. Ο Καρθαίος το διατυπώνει καθαρά:
« (…) ζητάμε να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι λατινικοί χαρακτήρες για τη γραφή της νέας ελληνικής, που είναι η ζωντανή γλώσσα και που θέλουμε να την καταστήσουμε τη μοναδική γραπτή γλώσσα της χώρας-μας. Θέλουμε λοιπόν να συμπέσει η αλλαγή του αλφαβήτου με την εισαγωγή της φωνητικής ορθογραφίας».

Τα κείμενα τους λησμονημένα από καιρό διασώζονται (μαζί με διάφορα παραδείγματα φωνητικής και λατινικής γραφής των ελληνικών) στον συλλογικό τόμο «Φωνητική Γραφή» που επιμελήθηκαν οι εκδόσεις Κάλβος το 1980.

Παράδειγμα πρώτο: Κείμενο του Φώτου Γιοφύλλη («Πρωτοπορία», 1930) με επιμέλεια μεταγραφής της έκδοσης «Φωνητική Γραφή». Τα γ, δ και θ με ελληνικούς χαρακτήρες.
«Telos, γia na min ta poliloγume, γiati tapame poles fores afta, prepi na parume to latiniko alfavito metariθmizontas to fθogoloγika kata tis anages pu ehi i γlosa mas. Etsi horis n’ agiksome tin orθografia tis arheas elinikis, pu poles tis lekses sozonde sti nea mas, benume sti horia ton politizmenon eθnon, ehume ta dieθnika γramata pu tahi olos o politismenos kosmos, ke pu ta piran tora teleftea ki i Turki».

Κάπου 70 χρόνια αργότερα τα φραγκοχιώτικα εμφανίζονται «με το ζόρι» στην ελληνική γλωσσική πραγματικότητα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 Έλληνες της Ελλάδας και του εξωτερικού τα χρησιμοποιούν στην ηλεκτρονική επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου: γράφουν προσωπικά μηνύματα, δημοσιεύουν ανακοινώσεις, συνεισφέρουν σε λίστες συζήτησης ή σε αρχεία με φοιτητικά ανέκδοτα.
Κάποιοι αναφέρουν ότι η πρώτη σύγχρονη χρήση των greeklish έγινε από την Ε.Μ.Υ., την ελληνική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πολλές δεκαετίες πριν και πολύ πριν την ευρεία χρήση του διαδικτύου.
Ακόμη και σήμερα (2008), όπου οι ελληνικοί χαρακτήρες είναι στάνταρ στις ιστοσελίδες και αυξανόμενα δυνατοί στα μηνύματα, η χρήση λατινικών χαρακτήρων μερικές φορές επιβάλλεται για τεχνικούς λόγους, καθώς αποστολέας και δέκτης του μηνύματος μπορεί να μη διαθέτουν κοινές προδιαγραφές ούτε μέσα στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο ανάμεσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι ιδεολογίες της ορθογραφίας
Καθώς η μεταγραφή των greeklish δεν γίνεται με βάση διαδεδομένο πρότυπο, τα λατινογραμμένα ελληνικά χαρακτηρίζονται από μεγάλη ορθογραφική ποικιλία. Η χρήση έχει καθιερώσει τρεις βασικούς τρόπους μεταγραφής:
- Φωνητική μεταγραφή: αποδίδει την προφορική γλώσσα και απλοποιεί την ιστορική ελληνική ορθογραφία, π.χ. «ξέρω» ως «ksero» και «χάρη» ως «chari».

- Οπτική μεταγραφή: αυτή, σε αντίθεση με τη φωνητική, αντιγράφει κατά το δυνατό την ιστορική ορθογραφία. Γνώμονάς της είναι η μορφή των γραμμάτων, που οδηγεί σε κάπως ανορθόδοξες λύσεις, όπως στην απόδοση του «θ» ως «8» ή «0», του «ξ» ως «3», του «η» με το λατινικό «n» κ.τ.λ.

- Θεσιακή μεταγραφή: Βασίζεται στη θέση των χαρακτήρων στο πληκτρολόγιο και διαφέρει από το οπτικό σύστημα μόνο σε ορισμένα γράμματα· αποδίδει π.χ. το «ξ» με το λατινικό «j» αντί για «x» ή «3» που συνηθίζονται στο οπτικό σύστημα. Αντίθετα με ό,τι συχνά πιστεύεται, οι περισσότεροι χρήστες ακολουθούν με συνέπεια ένα σύστημα. Οποιος λ.χ. απλοποιεί το «ω» κατά πάσα πιθανότητα απλοποιεί και το «η». Αντίθετα, όποιος μεταγράφει το «ξ» και το «θ» ως «3» και «8», κατά κανόνα ακολουθεί το οπτικό σύστημα και για το «η» και το «ω». Ετσι, μεταγραφές όπως «3erh» (ξερή) και «Ο0wn» (Οθων) έχουν σύστημα, αλλά μεταγραφές όπως «3anthi» (ξανθή) ή «8iriodhs» (θηριώδης) όχι. Ορισμένες λέξεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες στη μεταγραφή τους, π.χ. η λέξη «διεύθυνση» μπορεί να αποδοθεί με πάνω από 20 διαφορετικούς τρόπους.

Ο περισσότερος όμως κόσμος χρησιμοποιεί ένα «μικτό» σύστημα, που συνδυάζει το θέμα της ορθρογραφίας με την φωνητική απόδοση, χωρίς η γραφή να έχει ισχυρή τυποποίηση.
Θεσμοποιημένο σύστημα μεταγραφής υπάρχει μεν από τον ΕΛΟΤ το οποίο χρησιμοποιείται από το Βρεττανικό συμβούλιο, το πρότυπο ISO 8432, αλλά ελάχιστοι το γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι το ακολουθούν συνειδητά. Πράγμα καθόλου παράξενο, καθώς το πρότυπο αυτό δεν διδάσκεται πουθενά. Με αποτέλεσμα να είναι διάχυτη η εντύπωση ανάμεσα στους Έλληνες χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «ο καθένας γράφει όπως θέλει» και ότι «ο καθένας έχει το δικό του σύστημα», εφ’ όσον δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή μέθοδος γραφής.

Επίλογος – Γιατί πρέπει να πείτε ΟΧΙ στα greeklish
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σήμερα, οι ελληνικοί χαρακτήρες υποστηρίζονται θαυμάσια στο διαδίκτυο. Επομένως δεν υπάρχει λόγος χρήσης των greeklish.

Κείμενα γραμμένα με αυτό το σύστημα γραφής, είναι δυσανάγνωστα και πολλές φορές δυσνόητα. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου αποφεύγουν να διαβάζουν μεγάλα κείμενα γραμμένα σε greeklish, καθώς είναι ιδιαίτερα κουραστικά κατά την ανάγνωση.

Τα greeklish στις ιστοσελίδες, αποτελούν τροχοπέδη για βασικές λειτουργίες, όπως αυτήν της αναζήτησης. Εκτός αυτού, σήμερα, τα greeklish σε μια ιστοσελίδα μειώνουν το κύρος της.

Πολλοί προσπαθούν να κρύψουν την ανορθογραφία τους, οχυρωμένοι πίσω απ’ αυτόν τον τύπο γραφής. Αυτή δεν είναι λύση. Είναι προτιμότερο να διαβάζει κάποιος ένα ανορθόγραφο κείμενο γραμμένο στα ελληνικά, παρά τα τρισάθλια greeklish. Εξάλλου, αν δεν προσπαθήσετε να γράφετε στα ελληνικά, πως θα μάθετε να γράφετε ορθογραφημένα;

Πολλοί χρήστες που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο γραφής, επικαλούνται την δικαιολογία ότι «με τα greeklish» δεν χρειάζεται να γράφεις ορθογραφημένα. Αυτό τώρα δηλαδή, θεωρείται καλό; Παρ’ όλα αυτά όμως, υποσυνείδητα οι περισσότεροι προσπαθούν να γράψουν «ορθογραφημένα greeklish»!

Μια άλλη δικαιολογία είναι «η συνήθεια». Έχετε αποπειραθεί άραγε ποτέ να συμπληρώσετε δημόσια και μη έγγραφα, χρησιμοποιώντας greeklish; Προφανώς όχι. Γιατί λοιπόν να γίνεται αυτή η επίκληση στο διαδίκτυο;

Το να γράφει πλέον κάποιος σε greeklish, αφ’ ενός υποδηλώνει μια ασέβεια προς τους αναγνώστες, με την έννοια ότι τους ταλαιπωρεί κατά την ανάγνωση κι αφ’ ετέρου δηλώνει μια έλλειψη σεβασμού και προς το ίδιο του το γραπτό.

«Μαγκιά» δεν είναι να γράφεις γρήγορα, ή να προσπαθείς να καλύψεις τις αδυναμίες σου οχυρωμένος πίσω απ΄αυτή τη γραφή. «Μαγκιά» σήμερα είναι να προσπαθείς να γράφεις σωστά ελληνικά.


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More