ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ


ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΖΗΛΙΑ. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑΖΟΥΝ ΦΟΒΕΡΕΣ ΠΟΛΛΕΣ.
ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΛΕΨΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΓΑΛΜΑΤΑ,ΑΠΟ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ,ΑΠΟ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΧΡΙ ΓΡΑΦΗ.ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΤΙ Ο ΝΟΥΣ ΣΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ,ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΟΙ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ,ΛΑΙΚΑ: ΜΑΣΗΜΕΝΗ ΤΡΟΦΗ ΑΝΑΜΑΣΟΥΝ.
ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΝΙΤΣΕ ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.....ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΑΥΤΗΣ.
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΔΗΘΕΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ.
ΟΝΟΜΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ VARDRASKA ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ
ΕΙΝΑΙ ΣΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
ΔΕΝ ΟΜΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΙΩΜΑ ΣΛΑΒΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Το ίδιο μήνυμα απ’ όλες τις πλευρές λαμβάνουν τα Σκόπια τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την ένταξη τους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. “Τα Σκόπια πρέπει πρώτα να λύσουν το ζήτημα της Ονομασίας με την Ελλάδα και μόνο τότε θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ”, επισήμανε για ακόμα μια φορά ο Γ. Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν σε δηλώσεις του στην “Φωνή της Αμερικής”.

Ο κος Ρασμούσεν πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ βασίζονται στην ομοφωνία και η Ελλάδα αποτελεί μέρος του. “Για να στείλουμε πρόσκληση στα Σκόπια, χρειαζόμαστε και την συγκατάθεση της Ελλάδος,” τόνισε με νόημα ο Γ. Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Τα αρνητικά μηνύματα προς τους Σκοπιανούς για το αδιέξοδο που τους οδήγησε η απερίσκεπτη πολιτική του Γκρούεφσκι συνεχίστηκαν.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια, Πολ Γουόλερς, αρνήθηκε κατηγορηματικά πληροφορίες που έφεραν τις ΗΠΑ να εξασκούν δυνατή πίεση στα Σκόπια και στην Αθήνα για να φτάσουν σε συμβιβασμό σχετικά με την Ονομασία.

Ο Γουόλερς έστειλε και ένα μήνυμα στον Γκρούεφσκι, όταν τόνισε πως εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, οι ΗΠΑ δεν θα θέσουν το ζήτημα ένταξης των Σκοπίων στην προσεχή σύνοδο στο Σικάγο, ούτε καν με το προσωνύμιο ΠΓΔΜ.

Παράλληλα ο πρ. πρεσβευτής της Γαλλίας στα Σκόπια, Μπερνάρντ Βαλερό, συναντήθηκε με τον Υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων, Ποπόσκι. Ο Γάλλος πρέσβης ανάμεσα στα άλλα, ανάφερε με νόημα πως για την Διεθνή Κοινότητα δεν υπάρχει “plan B” για τα Σκόπια.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΤΡΟΠΟ ΘΕΛΕΙ


Ἀντίστασις στήν κρίσι…..

Στίς δύσκολες μέρες πού διανύουμε δέν εἶναι μόνον θέμα ἀντιστάσεως ἀλλά καί συμφέροντος. Προτιμώντας τά Ἑλληνικά προϊόντα καί τούς Ἕλληνες ἐπαγγελματίες, τά χρήματα μας μένουν καί «ἀνακυκλώνονται» στήν χώρα μας. «Τά χρήματά σου ξαναγυρίζουν σέ σένα» πού ἔλεγε καί μία παλιά διαφήμισις.

Τί πίνει ὁ Γερμανός, τί τρώει ὁ Ὁλλανδός καί τί προτιμᾶ ὁ Ἕλληνας;

Τρώει ο Ιταλός μακαρόνια Μέλισσα; Πίνει καφέ Λουμίδη; Πίνει ο Γερμανός μπύρα Mythos; Τρώει λουκάνικα Τζουμαγιάς; Πίνει ο Ολλανδός γάλα Μεβγάλ; Τρώει κασέρι Τρικαλινό; Πίνει ο Γάλλος ελληνικό κρασί ή τσίπουρο;

Σε συνέχεια της θερμής ανταπόκρισης που βρίσκει ανάμεσα στους χρήστες του διαδικτύου -μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί αναγνώστες του defencenet.gr που μας στέλνουν email- η πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με στόχο να στραφούν οι Έλληνες καταναλωτές στα εγχώρια προϊόντα, επανερχόμαστε διερωτώμενοι:

Γιατί να παίρνουμε εμείς τα προϊόντα των ξένων και μάλιστα κατά προτίμηση; Για να μειώνουμε την ανεργία τους; Αν και συχνά τα εισαγόμενα προϊόντα είναι φθηνότερα, ωστόσο τα λίγο περισσότερα χρήματα που μπορεί να δώσουμε επιλέγοντας ελληνικά προϊόντα επιστρέφουν στη χώρα μας διπλά και τρίδιπλα, πράγμα αναγκαίο για τα -ακόμη πιο- δύσκολα χρόνια που έρχονται ελέω κρίσης και ΔΝΤ…

Επειδή οι πολιτικοί μας δεν θέλουν, αλλά και δεν μπορούν επίσημα λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μποϋκοτάρουν τα ξένα προϊόντα, ας κάνουμε εμείς οι ίδιοι, αυτοβούλως, εντατικές προσπάθειες ώστε να αλλάξουμε τις αγοραστικές μας συνήθειες.Από αύριο κιόλας προτιμάμε ελληνικά προϊόντα αλλά και ελληνικά super markets (π.χ. Γαλαξίας, Σκλαβενίτης, Μασούτης). Τόσο απλά!

Φανταστείτε πόσα εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ ακόμα, διοχετεύοναι κάθε χρόνο στο εξωτερικό. Και αυτό γιατί, ή από άγνοια ή από ωχαδερφισμό δεν αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα. Και μιλάμε για απλά πράγματα, καθημερινής χρήσης, όπως γάλα,τυρί, κασέρι, γιαούρτι, σαπούνια, χαρτιά υγείας και κουζίνας, μακαρόνια, μπύρες, αναψυκτικά, ποτά, μαρμελάδες, τσιγάρα, σοκολάτες, παγωτά, μπισκότα, οδοντόκρεμες.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι όλοι οι Έλληνες αγοράζουν μόνο ελληνικά ζυμαρικά και η βιομηχανία Μέλισσα, για παράδειγμα, λόγω αυξημένης ζήτησης, θα πρέπει να διπλασιάσει την παραγωγή της. Αναμφίβολα θα χρειαστεί -και αναπόφευκτα θα προσλάβει- περισσοτέρους εργάτες, υπαλλήλους, οδηγούς, αποθηκάριους, περισσότερους μηχανικούς, ίσως χημικούς, σίγουρα περισσότερο σιτάρι (αγρότες).

Επομένως, στην επόμενη αγορά σας, αναλογιστείτε πώς θα μπορούσε η επιλογή ενός προϊόντος να αφορά ακόμη και την επαγγελματική βελτίωση τη δική σας ή των δικών σας ανθρώπων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν μήνυμα ΔΕΝ είναι διαφημιστικό συγκεκριμένων εταιρειών. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, διευκρινίζουμε ότι η ακόλουθη λίστα προτεινόμενων προϊόντων ως εναλλακτική λύση απέναντι στα ξένα είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ και ασφαλώς όχι εξαντλητική. Επαφίεται στους Έλληνες καταναλωτές να αναζητήσουν και να επιλέξουν σύμφωνα με την κρίση τους -και το πορτοφόλι τους- τις αντίστοιχες για κάθε κατηγορία ελληνικές ετικέτες.

Ως εκ τούτου, όταν ψωνίζουμε, θυμόμαστε:

- Αντί για παγωτά Algida ή Ηaagen-Dazs αγοράζουμε Έβγα, Κρι Κρι, Δέλτα.

- Αντί για βούτυρα Αdoro, Lurpak, προτιμούμε Βιτάμ, Αγνό, Κερκύρας.

- Αντί για προσούτο και σαλάμια Lidl, παίρνουμε Νίκας, Υφαντής, Creta Farm, Έδεσμα.

- Αντί για μπύρες Carlsverk, Bud, Stella Artois υπάρχουν οι Mythos, Βεργίνα, Fix, Alfa.

- Aντί της Νoutela, υπάρχει η Μerenda.

- Αντί για γάλατα Νουνού, Lidl, επιλέγεουμε Αγνό, Μεβγάλ, Όλυμπος, Κουκάκη.

- Αντί για ουΐσκι, βότκα, αγοράζουμε κονιάκ, τσίπουρο, ούζο, ελληνικά κρασιά.

- Αντί σόδας Tuborg, Perrier, Εvian, έχουμε Σουρωτή, Δουμπιά, Ξινό νερό.

- Αντί coca cola, fanta,sprite υπάρχουν αναψυκτικά Εψα, Ηβη, Νιγρίτα, Λουξ.

- Αντί για ζυμαρικά Mίσκο, Barilla και Lidl προτιμούμε Αβέζ, Μέλισσα.

- Αντί για οδοντόκρεμες Colgate, Aim υπάρχουν οι Κolynos, Αquafresh, Οulodent.

- Aντί για χαρτί υγείας και κουζίνας Lidl και Ζewa αγοράζουμε Diana ή Softex.

- Αντί καθαριστικών Ava, Azax, υπάρχουν τα Planet, Trylet, Eύρηκα.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΨΗΦΙΟ ΑΡΙΘΜΟ 520 (ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να υπάρχει ένδειξη «ελληνικό προϊόν» ή/και «παρασκευάζεται/παράγεται στην Ελλάδα», διότι αρκετά ξένα προϊόντα έχουν τον ίδιο κωδικό αλλά απλώς και μόνο συσκευάζονται και δεν παράγονται στη χώρα μας)!!!

Ας κάνουμε επιτέλους την αρχή ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ελληνικά, όπως έλεγε κι ένα παλιό διαφημιστικό μήνυμα… Μόνο σε καλό θα μας βγει.

Αν συμφωνείτε, διαδώστε το και εφαρμόστε το!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ


ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,
ΤΙ ΑΣΧΗΜΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΠΑΙΣΙΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ,ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΝ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ,ΕΛΕΥΘΕΡΗ,ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Κιλτίδης καταγγέλλει νέο κρούσμα Ρεπούση με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Άννα Διαμαντοπούλου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο βουλευτής στο βιβλίο Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ’Λυκείου στη σελίδα 130 υπάρχει ένας χάρτης στον οποίο είναι γραμμένο το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ανάμεσα στα ονόματα ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και κάτω από το χάρτη υπάρχει το εξής σχόλιο:

«Χάρτης των κυριοτέρων ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη, όπου θανατώθηκαν εκατομμύρια κρατούμενοι».

Καταλήγοντας ο κ. Κιλτίδης ερωτά την Υπουργό αν γνώριζε την ύπαρξη του συγκεκριμένου χάρτη στο βιβλίο Ιστορίας και τι πρόκειται να κάνει για την αποκατάσταση της αλήθειας.

ΠΟΙΟΙ ΣΩΘΗΚΑΝ


ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
http://www.bbc.co.uk/news/business-15748696
ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΩΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ


Τα αιτήματα πολιτών για αγορά φθηνών και ποιοτικών προϊόντων πέφτουν σαν «βροχή», χωρίς μεσάζοντες, στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, μετά το επιτυχημένο «πείραμα» της πατάτας.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας κινείται πλέον στο ρυθμό των ίδιων των πολιτών, δήλωσε το μέλος της Κώστας Τζομίδης, εξηγώντας ότι ήδη προλειαίνεται το έδαφος προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς ελαιολάδου απευθείας από τους παραγωγούς, με στόχο να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες και να φτάσει το προϊόν στα νοικοκυριά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όπως εξήγησε, σε έρευνα που διεξήχθη μέσω της ιστοσελίδας της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, οι πολίτες, σε ποσοστό 54,8% επέλεξαν το ελαιόλαδο ως το προϊόν που θα επιθυμούσαν να διακινηθεί κατά τον ίδιο τρόπο με την πατάτα.

Στη λίστα των προτιμήσεων των πολιτών συγκαταλέγονται, επίσης, τα εξής προϊόντα: αλεύρι (10,7%), μακαρόνια (8,5%), φασόλια (7,9%), ρύζι (7,4%), πατάτες (3,8%) κρεμμύδια (3,1%), φακές (2,3%) και ρεβίθια (1,5%).

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα φασόλια, όπως ανέφερε ο κ. Τζομίδης, η Ομάδα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με παραγωγό των Πρεσπών και δεν αποκλείεται- εφόσον οι συζητήσεις ευοδωθούν- τα φασόλια να φτάσουν στα χέρια των ενδιαφερόμενων καταναλωτών ως και 50% φθηνότερα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τζομίδης, σε κάθε συμφωνία που συζητείται, προτού κλείσει οριστικά, η ομάδα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι τα προϊόντα που διανέμονται στους καταναλωτές είναι υψηλής ποιότητας.

«Κοιτάμε τα πιστοποιητικά των παραγωγών, ενώ, εάν κριθεί αναγκαίο, ιδίως για τη διάθεση ευπαθών προϊόντων, δεν αποκλείεται να καταφύγουμε για αναλύσεις ακόμα και στο Χημείο του Κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το προσεχές Σάββατο 3 Μαρτίου, οπότε και θα παραδοθούν άλλοι 75 τόνοι πατάτας σε 1100 οικογένειες της Κατερίνης και πολίτες γειτονικών Νομών.

Αντίστοιχη δράση οργανώνεται και στη Βέροια, όπου τα μέλη της «Οικολογικής Ομάδας Βέροιας» θα διαθέσουν πατάτες με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή. Αθήνα, Βόλος, Λάρισα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται, επίσης, πολύ κοντά στο να οργανώσουν παρόμοιες δράσεις.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More