ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ


Η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά..

ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν, μίας εποχής μεγάλου πολιτισμού...

Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος, έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι 'εξόδευσαν', για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την 'βαπτίσουν' με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη».



Παραδείγματα:

AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: "θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ".

AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!

BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα 'τραπέζια' (πάγκους) της αγοράς...


BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.

BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.

BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.

BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.

CARE = από το καρέζω.

COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.

DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα 'δία'. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.

DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρ

DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!

DOUBLE = από το διπλούς - διπλός.

EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.

EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε

EYES = από το φάεα = μάτια.

FATHER = από το πάτερ (πατήρ).

FLOWER = λατινικά flos από το φλόος.

FRAPPER = από το φραγκικό hrappan που προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ (F= δίγαμμα).

GLAMO UR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramo ur -glamou r , πήρε την σημερινή έννοια.

HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.

HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό 'ς' προφέρεται ως 'ρ'. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).

I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.

ILLUSION = από το λίζει = παίζει.

ΙS = από το είς.

KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).

KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με ( ...;είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).

LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης - πατέρας του Οδυσσέα).

LOVE = λατινικό: love από το 'λάFω'. Το δίγαμμα (F) γίνεται 'αυ' και 'λάF ω ' σημαίνει "θέλω πολύ".

MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.

MATRIX = από το μήτρα.

MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.

MAXIMUM = λατινικά: maximum από το μέγιστος.

MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.

ME = από το με.

MEDICINE = λατινικά :medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.

MENACE = από το μήνις.

MENTOR = από το μέντωρ.

MINE = από το Μινώαι (= λιμάνια του Μίνωα, όπου γινόταν εμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητών λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ.Σικελ.Ε'84,2).

MINOR = λατινικά: minor από το μινύς = μικρός. Στα επίσημα γεύματα είχαν το μινύθες γραμμάτιον, ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναγραφόταν τι περιελάμβανε το γεύμα. Παράγωγο το ...; menu!

MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda ).

MOKE = από το μώκος = αυτός που χλευάζει.

MONEY = λατινικό: moneta από το μονία = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας: Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).

MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.

MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου!

MOW = από το αμάω = θερίζω.

NIGHT = από το νύχτα.

NO = λατινικό: non, ne εκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο ("νέ τρώει, νέ πίνει"), ή ( νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου.

PAUSE = από το παύση.

RESISTANCE = από το ρά + ίστημι.

RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.

RESTORATION = λατινικά restauro από το ρά+ίστημι, όπου το ρά δείχνει συνάρτηση, ακολουθία, π.χ. ρά-θυμος, και ίστημι = στήνομαι.

SERPENT = λατινικά serpo από το έρπω (ερπετό). H δασεία (') προφέρεται ως σ = σερπετό.

SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.

SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται).

SPACE = από το σπίζω = εκτείνω διαρκώς.

SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω ( σπονδή).

TRANSFER από το τρύω (διαπερνώ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνώ τον Ατλαντικό.

TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.

YES = από το γέ = βεβαίως.

WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ.

Eργασία βασισμένη σε Μελέτη της ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου , Με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα - τροφός όλων των γλωσσών»

ΑΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Τον τελευταίο καιρό, με αναλύσεις και ανταποκρίσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, προβάλλεται όλο και περισσότερο η άποψη για διαγραφή του ελληνικού χρέους ή για περαιτέρω αναδιάρθρωσή του.
Την ίδια στιγμή, σε σχόλια και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, καταγράφεται η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά το πνεύμα του άρθρου στο περιοδικό TIME περί «τελευταίας ευκαιρίας» της Ελλάδας και για «τιτάνια προσπάθεια» της ελληνικής κυβέρνησης να σωθεί η χώρα.
Όσον αφορά στην παραγραφή του ελληνικού χρέους, ενδεικτικό είναι το άρθρο του καθηγητή Οικονομικών, Καρλ Γουίλαν, στο Forbes.
«Η κατάλληλη αντιμετώπιση του διογκούμενου και μη βιώσιμου ελληνικού χρέους είναι η παραγραφή του και όχι η ενίσχυσή του με νέα δάνεια ή η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Πρόσφατα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, με άλλο άρθρο του στο ίδιο περιοδικό, είχε υποστηρίξει, ότι οι ηγέτες της Ευρώπης σχεδιάζουν την ελληνική έξοδο από το ευρώ και ότι η προσέγγιση των Ευρωπαίων είναι λανθασμένη.
Η Grexit ίσως αποδειχθεί καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σημείωσε.
Μεταξύ άλλων, ο Κ. Γουίλαν επισημαίνει τώρα τη σύγχυση μεταξύ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εκτιμώντας, ότι «από την κατάσταση στην Ελλάδα αυταπόδεικτα συμπεραίνει κανείς πως μία συντεταγμένη χρεοκοπία μπορεί να λάβει χώρα, ενώ μια χώρα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης».
Στη συνέχεια, προσθέτει, ότι «εξάλλου, η Ελλάδα κινείται προς δημοσιονομικό πλεόνασμα, επομένως αν το χρέος της παραγραφεί σε βιώσιμα επίπεδα, είναι δυνατόν να επιστρέψει σε δανεισμό από τις αγορές, έπειτα από βραχύβια βοήθεια από τους εταίρους της».
Ο Κ. Γουίλαν αναφέρει πως εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, η χρεοκοπία της θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση εντός του ευρώ.
Παρά τα όσα ελέχθησαν από Ευρωπαίους πολιτικούς περί διαχειρίσιμης ελληνικής χρεοκοπίας, όπως τονίζει, στην πραγματικότητα η χρεοκοπία θα ενέτεινε την κρίση.Τέλος, διατυπώνει την άποψη, ότι η οικονομική κατάσταση της υπόλοιπης Ευρωζώνης επιτάσσει την παραμονή της Ελλάδας και μια συμφωνία που θα παρεμποδίζει τους Έλληνες πολιτικούς να εγκαταλείψουν μονομερώς την ευρωζώνη. «Ας ελπίσουμε», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, «ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αντιληφθούν εγκαίρως το μέγεθος της οικονομικής και πολιτικής αποτυχίας που θα αντιπροσώπευε μια
ελληνική έξοδος.»

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ


Με τους εξοπλισμούς να έχουν “μπλοκαριστεί” λόγω της οικονομικής κρίσης, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον όσων είχαν εμπλοκή μ΄αυτούς μετατοπίζεται στον τομέα της ασφάλειας, από τον οποίο φαίνεται ότι αναμένουν πολλά κέρδη.

Οι ιδιωτικές εταιρείες “ασφάλειας” ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και δεν αναφερόμαστε πια στις γνωστές εταιρείες σεκιούριτι, αλλά σε εταιρείες που μοιάζουν όλο και περισσότερο στην αμερικανική Blackwater. Κι όλα αυτά χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να καθορίζει πως θα λειτουργούν αυτές οι εταιρείες.


Διαβάστε τι υποστηρίζει ότι παρέχει μία απ΄ αυτές τις εταιρείες:...
Αναλαμβανουμε υπευθυνα την προστασια κυβερνητικων αξιωματουχων & τη φρουρηση στρατηγικων σημειων.-
αναλαμβανουμε αποστολες:
προστασια μεταφορων συνοδειας
Παρεχουμε αμεση καλυψη καιριων θεσεων σε θεματα εθνικης ασφαλειας προκειμενου να ενισχυσει την αμυνα της χωρας. - ενισχυουμε τις ενοπλες δυναμεις σε αποστολες εκτος συνορων- υποστηριζουμε δυναμικα στην καταπολεμηση της τρομοκρατιας σε ολο τον κοσμο & ενισχυουμε τις προσπαθειες του κρατους για την εξαλειψη της.

Υπηρεσια προστασιας μαρτυρων προγραμμα προστασιας μαρτυρων)
Υπηρεσια εθνικης ασφαλειας (προγραμμα πρακτορων)
Υπηρεσια γενικων παρακολουθησεων
Υπηρεσια ερευνας & διασωσης (ομαδα ειδικων τακτικων & διασωσεων)
Υπηρεσια διωξης- υπηρεσια αντιτρομοκρατικης
Υπηρεσια τοπικης ασφαλειας
Υπηρεσια ηλεκτρονικου πολεμου
Υπηρεσια διαχειρισης ομηριας
Υπηρεσια εξουδετερωσης εκρηκτικων μηχανισμων” !!!
Τα όσα αναφέρει η εταιρεία είναι ασύλληπτα!
Παρέχουν “αμεση καλυψη καιριων θεσεων σε θεματα εθνικης ασφαλειας προκειμενου να ενισχυσουν την αμυνα της χωρας, ενισχυουμε τις ενοπλες δυναμεις σε αποστολες εκτος συνορων- υποστηριζουμε δυναμικα στην καταπολεμηση της τρομοκρατιας σε ολο τον κοσμο & ενισχυουμε τις προσπαθειες του κρατους για την εξαλειψη της”;
Από πότε όλα αυτά έχουν εκχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα; Ή μήπως οι άνθρωποι που την “‘έστησαν”, γνωρίζουν κάτι παραπάνω;

ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ


Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην ελληνική πραγματικότητα που σχετίζεται με εκατομμύρια ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις με αμφίβολη αποδοτικότητα.

Σαφώς υπάρχουν κάποιες οργανώσεις που παράγουν ουσιαστικό και σημαντικό έργο, αλλά δεν είναι λίγες και οι "αρπαχτές" που έχουν γίνει στα πλαίσια "κοινωφελών σκοπών".

Το διάστημα 2002-2007 που η Ελλάδα ευημερούσε με δανεικά χρήματα, ο καθένας μπορούσε να φτιάξει μία ΜΚΟ ή ένα φιλανθρωπικό σωματείο για να έχει μερίδιο στις αρπαχτές απλι τα κρατικά έσοδα.

Τώρα που η Ελληνική οικονομία είδε τον πάτο του πορτοφολιού, οι οικονομικοί έλεγχοι της κυβέρνησης πρέπει να ερευνήσουν ποιές ΜΚΟ προσέφεραν έργο και ποιές απλά αυγάτευαν τα κέρδη των ιδρυτών τους.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσίευματα υπάρχουν αναρίθμητες μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν ως κύριο μέλημα να φουσκώνουν τα πορτοφόλια των ιδρυτών τους.

Ενδεικτικά η κυριακάτικη εφημερίδα "Realnews" αναφέρει την περίπτωση του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης το οποίο μέσα σε 5 χρόνια πήρε συνολικά 8.985.637 ευρώ, ανεβάζοντας διαρκώς τη χορηγία του από το 2001 κατά τουλάχιστον 400.000 ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2003 που μπήκε ένα τέλος στην ξέφρενη εκμετάλλευση και η επιχορήγηση έπεσε απότομα απο τα 4.445.217 του 2003 στα 1.900.000 ευρώ το 2004.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η περίπτωση της RSE (Religion Science Environment), η οποία διατείνεται ότι προσπαθεί να βρει κοινές οδούς μεταξύ επιστήμης και θρησκείας για το καλό του περιβάλλοντος.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ δρα υπο την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίου και στη πραγματικότητα βασική της δράση είναι η διοργάνωση συμποσίων στα οποία μετέχουν εξέχουσες θρησκευτικές και πολιτικές προσωπικότητες απο όλο τον κόσμο.

Οι λέξεις που "πουλάνε" πολύ ως ονόματα ΜΚΟ είναι η ανάπτυξη και η ευαισθησία σε οικολογικά θέματα.

Έτσι, οργανώσεις όπως η Αναπτυξιακή Συνεργασία και Αλληλεγγύη (ΑΣΑ) κατάφερε να αποσπάσει 3.057.365 ευρώ απο το κράτος, η Ανθρωπιστική Αναπτυξιακή Συνεργασία (ΑΝΑΝΑΣ) 555.940 ευρώ, η Αναπτυξιακή Αλληλεγγύη "Αριστοτέλης" 1.419.935 ευρώ και η λίστα δε τελειώνει εδώ, αφού ελληνικά λεφτά διατέθηκαν ακόμα και για την ανάπτυξη χωρών της Παταγονίας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ΜΚΟ "Μία Γη" που πήρε 1.124.572 ευρώ και το δίκτυο για τη Δημοκρατία στη ΝΑ Ευρώπη που πήρε 2.492.718 ευρώ.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Τα Μυστικά Όπλα των Δελφών
Από τον χρυσούν αιώνα του Περικλέους, μέχρι τους Ρωμαίους, τους Γότθους, τους Σταυροφόρους, τους Οθωμανούς και τον Χίτλερ, επεκτατικοί πόλεμοι και τυραννικά καθεστώτα προκάλεσαν βάναυσες γενοκτονίες και ανεπανόρθωτες πολιτιστικές καταστροφές.
Ο αφανισμός και η αρπαγή των αρχαιοελληνικών συγγραμμάτων, η ισοπέδωση των μνημείων και των ιερών, η καταστροφή ανεπανάληπτων έργων τέχνης και η πυρπόληση όλων σχεδόν των βιβλιοθηκών, αποτέλεσαν την μεγαλύτερη πολιτισμική τραγωδία της ανθρώπινης ιστορίας.

Η ελληνική διάνοια προσέφερε στην ανθρωπότητα τα μέγιστα, τις επιστήμες, τις τέχνες, την ποίηση, την ελευθερία της έκφρασης και την διαύγεια του πνεύματος, όλα προσανατολισμένα προς τον Δημιουργό θεό των πάντων, την Τριαδική υπόσταση του οποίου μόνον οι Έλληνες μπορούσαν να συλλάβουν πριν την Έλευση Του στην γη.

Τα επιτεύγματα του πνεύματος του κορυφαίου πολιτισμού που άνθισε στους αιώνες, λεηλατήθηκαν, κλάπηκαν και ποδοπατήθηκαν αναρίθμητες φορές μέσα στην μακραίωνη ιστορική διαδρομή του.

Οι λεηλασίες και οι βαρβαρότητες, ξεκίνησαν με την κατακτητική εκστρατεία των Περσών. Ο Ξέρξης κατά την εισβολή του στην Ελλάδα, κατέστρεψε όσα ιερά συνάντησε στο πέρασμα του. ενώ το 480 π.Χ., κατευθύνθηκε προς το μαντείο των Δελφών, με σκοπό να το συλήσει.

Οι κάτοικοι των Δελφών, βλέποντας τους Πέρσες να πλησιάζουν, ρώτησαν στο μαντείο τον Απόλλωνος, αν θα έπρεπε να κρύψουν ή να μεταφέρουν τα ιερά αντικείμενα του ναού.

Ο θεός δεν άφησε να τα μετακινήσουν τους είπε ότι ήταν ικανός να προστατεύσει ότι τον ανήκει….
Όταν οι βάρβαροι έφθασαν κοντά, βλέποντας από την θέση τους το ιερό, ο προφήτης που λεγόταν Ακήρατος βλέπει να μετακινούνται έμπροσθεν τον ναού όπλα ιερά που εξήλθαν από το άδυτον αυτά δεν επιτρεπόταν να τα αγγίζει κανείς.

Τρέχει να αναφέρει το σημείον εις τους κατοίκους που είχαν μείνει.
Και οι βάρβαροι όμως, όταν έφθασαν τρέχοντας εις το ιερόν της Αθηνάς Προνοίας, είδαν σημεία μεγαλύτερα από το πρώτο.
Βέβαια είναι μεγάλο θαύμα να φανερωθούν από μόνα τους αυτόματα πολεμικά όπλα, έμπροσθεν τον ναού.
Τα δεύτερα όμως (σημεία) που ακολούθησαν, αξίζει να τα θαυμάσεις περισσότερο απ’ όλα τα φαινόμενα.

Όταν οι βάρβαροι έφθασαν βιαστικοί εις τον ναόν της Αθηνάς Προνοίας, πέφτουν επάνω τους κεραυνοί από τον ουρανό, δυο κορυφές από τον Παρνασσό κόβονται και κατρακυλούν επάνω τους με πολύ πάταγο και καταπλακώνουν πολλούς απ’ αυτούς…. Όσοι εσώθησαν κατευθύνθησαν εις την Βοιωτίαν.

Αυτοί οι βάρβαροι που επέστρεψαν, όπως μου είπαν, εκτός απ’ αυτά είδαν και άλλα θεία σημεία.

Δυο οπλίτες με ανάστημα μεγαλύτερο από άνθρωπο τους ακολουθούσαν σκοτώνοντας και διώκοντας τους.
Οι κάτοικοι λένε ότι αυτοί οι δυο είναι οι ντόπιοι ήρωες Φύλακος και Αυτόνοος.

(Ηρόδοτος, Ιστορίαι, 8,36)
Ανάλογη τύχη με τους Πέρσες είχαν και οι Γαλάτες οι οποίοι επίσης προσπάθησαν να συλήσουν το μαντείο των Δελφών, το 279 π.Χ.
Μόλις λοιπόν συνεπλάκησαν, αμέσως κεραυνοί κατευθύνονταν εναντίων των Γαλατών και πέτρες που αποκόπηκαν από τον Παρνασσό, και άνδρες οπλισμένοι πρόξενοι, τρόμου ορθώθηκαν εναντίον των βαρβάρων.

Απ’ αυτούς λέγεται ότι άλλοι μεν ήλθαν από τους Υπερβόρειους.
Ο Υπέροχος και ο Αμάδοκος και τρίτος, ο Πυρρός του Αχιλλέως.

(Παυσανίας, Αττικά, 4,4)
Μετά τις επιδρομές των Περσών και των Γαλατών, ακολουθούν τέσσερις αιώνες άγριας λεηλασίας, από τους Ρωμαίους.
Ο λαός της κατασφάχτηκε και όσα έργα τέχνης διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στην Ρώμη

ΚΩΔΙΚΕΣ ΤΙΜΗΣ


Διάπλαση Ηγήτορα
Ο αντικειμενικός σκοπός της Σχολής είναι η διάπλαση και η παροχή αξιωματικών ηγητόρων στο Στρατό Ξηράς.
Ο σύγχρονος αξιωματικός ηγήτορας για να φέρει σε πέρας την αποστολή του θα πρέπει να έχει ταυτόχρονα τις παρακάτω ιδιότητες:
Στρατιώτης, δηλαδή άνθρωπος με φυσική και ψυχική ρώμη, άριστος γνώστης της Στρατιωτικής Τέχνης και Επιστήμης.
Επιστήμονας, τόσο στα στρατιωτικά θέματα όσο και σε τομείς διαφόρων επιστημονικών πεδίων, που είναι χρήσιμα στη γενικότερη αποστολή του.
Αλλά πάνω από όλα Ηγέτης, άνθρωπος με ιδιαίτερη προσωπικότητα και χαρακτήρα, ικανός να οδηγήσει τον εαυτό του και τους άντρες του σε νικηφόρα μάχη.
Οι δύο πρώτες ιδιότητες, του Στρατιώτη και του Επιστήμονα καλλιεργούνται στη Σχολή με τη στρατιωτική και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
Η ιδιότητα του Ηγέτη καλλιεργείται με τη στρατιωτική διαπαιδαγώγηση η οποία αποτελεί το σημαντικότερο και δυσκολότερο κομμάτι της εκπαίδευσης γιατί απευθύνεται στην ψυχή, στο χαρακτήρα, στο ηθικό των ευελπίδων, σε αντίθεση με την ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση που απευθύνονται στο μυαλό και στο σώμα.
Κώδικας Τιμής
Ο Κώδικας Τιμής Ευελπίδων υπάρχει εδώ και πολλές γενιές αξιωματικών, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά ευελπίδων και περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιταγές.
Δεν εξαντλεί όλα όσα πρέπει να κάνει ή να έχει στο μυαλό του ο εύελπις, αλλά θέτει το ελάχιστο όριο, κάτω από το οποίο εάν κάποιος υπολείπεται δεν είναι δυνατόν να ονομάζεται εύελπις.
Ο εύελπις λοιπόν δεν κλέβει, δεν ψεύδεται, δεν εξαπατά, δεν συκοφαντεί, δεν κολακεύει.
Τέλος, δεν ανέχεται στο περιβάλλον του ανθρώπους που κάνουν ένα από τα παραπάνω.
Η πιστή τήρηση του κώδικα δημιουργεί συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι σημαντικό στοιχείο για την ύπαρξη της ομάδας, όπως και η ομάδα είναι σημαντικό στοιχείο για την ύπαρξη της Μονάδας, που αποτελεί τη βάση του Στρατού.
Στρατιωτικές Αρετές
Ο στρατιωτικός για να φθάσει στην εκπλήρωση του μεγάλου προορισμού της υπερασπίσεως της Πατρίδας, πρέπει να είναι προικισμένος με τις αρετές της φιλοπατρίας, της ανδρείας, της καρτερίας, του στρατιωτικού πνεύματος και της πειθαρχίας.
Οι αρετές αυτές, που αποτελούν τις κύριες ηθικές δυνάμεις του Στρατού, προϋποθέτουν ανάλογη διαπαιδαγώγηση στους κόλπους της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας, αλλά σφυρηλατούνται και σταθεροποιούνται κυρίως με τη στρατιωτική αγωγή.
Η πειθαρχία είναι η βασική στρατιωτική αρετή και η πρωταρχική δύναμη, που διατηρεί σε συνοχή το Στρατό.
Όλες οι άλλες στρατιωτικές αρετές γίνονται ανωφελείς και άκαρπες χωρίς την υποταγή των ατομικών θελήσεων και δραστηριοτήτων στις εντολές και οδηγίες, τις οποίες μια θέληση που ευρίσκεται πιο πάνω από τα άτομα, καθορίζει σαν υποχρεωτικούς κανόνες συμπεριφοράς και δράσεως.

ΦΟΒΟΣ


Νέα σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά των γερμανών πολιτικών που διακινούν τα σενάρια της δραχμής.
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης.
''Η κατάρρευση του ευρώ θα σήμαινε ότι η ισοτιμία ενός γερμανικού νομίσματος θα εκτοξευόταν στα ύψη.Θα ήταν ασύλληπτες οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για την εξαγωγική μας οικονομία.''
Ο τέως καγκελάριος αμέσως μετά τα ''έχωσε'' στον γενικό γραμματέα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ για τις δηλώσεις του περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
''Έχουμε πολλούς που πιστεύουν ότι για εσωτερικούς λόγους θα πρέπει να πουν κάτι. Έτσι ένας γενικός γραμματέας στη Βαυαρία θέλει να διασφαλίσει την δουλειά του βρίζοντας την Ελλάδα'', είπε χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ.ΤΟ ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ.

ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Τα Σκόπια επιβεβαιώνουν ότι η έκθεση των «Μακεδονικών» χειρογράφων στο Βασιλικό Μουσείο των Βρυξελλών, τον Οκτώβριο είναι βουλγαρικά μεσαιωνικά βιβλία και χειρόγραφα της περιόδου από το 10 αιώνα ως τον 19ο αιώνα.
Η σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων ‘Σίτελ’ σε αναφορά της σημείωσε ότι η έκθεση των χειρογράφων στις Βρυξέλλες αναζωπυρώνουν τα πάθη μεταξύ Βουλγάρων και Σλάβων των Σκοπίων.


Η σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων ‘Σίτελ’ αναφέρθηκε στην παρέμβαση του διευθυντή του Εθνικού Μουσείου της Σόφιας που δήλωσε:


«Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει ο όρος «μακεδονικά μεσαιωνικά χειρόγραφα». Αυτά είναι ανοησίες και ο σκοπός είναι προφανής»,είπε ο Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ.


Επίσης ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός Πλάμεν Πάβλοφ, δήλωσε ότι τα Σκόπια συνεχίζουν να κλέβουν την παλιά βουλγαρική κληρονομιά και να ιδιοποιούνται τη βουλγαρική ιστορία.


Στο ‘Σίτελ’ επίσης αναφέρεται το βουλγαρικό δημοσίευμα όπου σημειώνεται ότι το σλαβικό έθνος που δημιουργήθηκε και απέκτησε γλώσσα το 1944 δεν έχει δικαίωμα να συνδέει την ιστορία του με οτιδήποτε μακεδονικό.

ΣΑΡΙΑ ΤΕΛΟΣ


Αντίσταση ενάντια στο σχέδιο της Κλίντον που κωδικοποιείται ως “Instabul Process”, ξεκινούν Βέλγοι επιστήμονες και άνθρωποι του πνεύματος που ζητούν την ποινικοποίηση της Σαρίας σε παγκόσμιο επίπεδο σε μία διαδικασία απελευθέρωσης με το όνομα “Brussels Process” ή αλλιώς “Διακήρυξη των Βρυξελλών”. Αυτή η είδηση έρχεται αμέσως μετά τίς δηλώσεις τού προέδρου τών Σουηδών Δημοκρατών :

“Η ισλαμική θρησκεία πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Όσοι εξακολουθήσουν να την ασκούν εντός της χώρας μετά την απαγόρευση, πρέπει να απελαθούν. Ας υπάρχει αλλού, αλλά όχι στην Σουηδία αφού δεν ταιριάζει με τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας”!

που ζήτησε απαγόρευση του Ισλάμ στην Σουηδία.


ΟΠΟΥ ΚΑΠΝΟΣ


Δείτε με πόση ικανοποίηση αντιμετωπίζουν στην Τουρκία οι εκπρόσωποι του αλυτρωτικού «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD) τις εξελίξεις που καθημερινά δρομολογούνται και παγιώνουν αργά, αλλά σταθερά ένα νέο αέρα τουρκοκρατίας στην Ελληνική Θράκη.
Το διαβάζουμε σε πρόσφατο δημοσίευμα του τουρκοπεριοδικού της Κομοτηνής «Ρόντοπ Ρουζγκαρί» (22-8-2012), το οποίο και σας παραθέτουμε σχεδόν αυτολεξεί (όπως το μετέφρασε το αδελφό ιστολόγιο tourkikanea.gr): Ο βουλευτής Προύσας του ΑΚΠ Χακάν Τσαβούσογλου έδωσε το καλό νέο: «H Tουρκία δεν θα εισπράττει τέλος διαμονής από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης»
Πρόεδρος του BTTDD (Προύσας) Σουκρού Κιοσέ: «Στη Δυτική Θράκη πραγματοποιούνται πράματα που ούτε μπορούσαμε να ονειρευτούμε» Προύσα – Στην παραδοσιακή τελετή εορτασμού του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης μετείχαν οι βουλευτές του ΑΚΠ Χακάν Τσαβούσογλου και Μουσταφά Οζτούρκ, ο πρόεδρος της νομαρχιακής του ΑΚΠ Σεντάτ Γιαλτσίν, ο πρόεδρος της νομαρχιακής του κόμματος HAS Αλή Μολλασαλίχ, άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων και ηγεσίες συλλόγων…
Ο Τσαβούσογλου, αφού ανακοίνωσε ότι το θέμα με το τέλος διαμονής διευθετήθηκε και ότι αυτό “πλέον δεν θα εισπράττεται από τους ομογενείς της Δυτικής Θράκης που θα αποδεικνύουν με έγγραφο την τουρκική τους καταγωγή”, συνέχισε ως εξής: “Αξιότιμοι αδερφοί μου. Αεροπλάνο πάει στην Ελλάδα για να πάρει ομογενή μας για θεραπεία. Αυτό το περιστατικό είναι ένα παράδειγμα συγκρίνοντας το σήμερα με την κατάσταση πριν από 10 χρόνια. Η Τουρκική Δημοκρατία εξέτασε ένα-ένα τα προβλήματα εκεί και επιστράτευσε για αυτό όλες της τις δυνατότητες. Αυτό είναι ο εναγκαλισμός. Και αυτός ο γενναίος εναγκαλισμός και η γενναία στήριξη της περιοχής δεν γίνεται με δηλώσεις, αξιότιμοι αδελφοί μου”…
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του BTTDD Προύσας Σουκρού Κιοσέ ανέφερε πως οι κυβερνήσεις της Τουρκία πάντα στηρίζουν την περιοχή της Δυτικής Θράκης και τα Βαλκάνια και ότι ειδικότερα τον τελευταίο καιρό αυτό έχει αυξηθεί.
Ο Κιοσέ ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πραγματικά μια πολύ διαφορετική στήριξη στα Βαλκάνια. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους αρμόδιους.
Όταν κοιτάμε τη Δυτική Θράκη, βλέπουμε να γίνονται πράματα, που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε.
Αυτά που γίνονται στην περιοχή, χαροποιούν τους ανθρώπους της περιοχής.
Τους οποίους τους χαροποίησαν και οι υψηλού επιπέδου επισκέψεις της τελευταίας περιόδου.
Σε κάθε επίπεδο αυξάνεται η στήριξη της μητέρας Πατρίδας.
Αυτές οι εξελίξεις αυξάνουν την εμπιστοσύνη των ομογενών μας εκεί προς την μητέρα Πατρίδα».
Εμείς, αντί άλλου σχολίου, παραθέτουμε απλώς τη φωτογραφία από τη συνάντηση, όπου βεβαίως – εκτός από τους λεγάμενους – βλέπετε σε περίοπτη θέση όχι μόνο το έμβλημα του BTTDD, αλλά αριστερά και τη γνωστή πλέον σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης».
Το ερώτημα λοιπόν είναι προφανές: όταν τα συγκεκριμένα άτομα, με τη συγκεκριμένη σημαία στα γραφεία τους, λένε όλα αυτά και χαίρονται τόσο πολύ, μήπως εμείς θα έπρεπε να ανησυχούμε;
Και εννοείται βέβαια ότι αυτό το ερώτημα έτσι απλά το καταθέτουμε, χωρίς φυσικά να περιμένουμε απάντηση (ειδικά από τους…αρμοδίους)…

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Αυτή είναι η ευαισθησία των πολιτικών στην κρίση που δοκιμάζει τον λαό.
Πριν από λίγα λεπτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΝΑ έκανε την ακόλουθη προκλητική δήλωση:

«Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων έχει πληγεί από την κρίση οφείλεται σε παράπλευρες αναγκαιότητες»!!!

Την δήλωση μάλιστα αυτή ο κ. Κεδίκογλου την έκανε αναφερόμενος στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Εύβοια, τονίζοντας ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως περνούν οι συμπατριώτες του Ευβοείς, μια και η κρίση τους είχε πλήξει από το 2006-2007 με ανεργία 20% όταν η υπόλοιπη Ελλάδα βρισκόταν στα πάνω της!
Και αμέσως μετά, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη στην απίστευτα προκλητική δήλωση: «Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων έχει πληγεί από την κρίση οφείλεται σε παράπλευρες αναγκαιότητες».


Αναγκαίο κακό δηλαδή κατά τον κ. Κεδίκογλου το γονάτισμα του λαού! Η εξαθλίωση του κόσμου αναγκαίο κακό! Παράπλευρη αναγκαιότητα, μήπως είναι και οι αυτοκτονίες κ. Κεδίκογλου;


Αυτή είναι η ...ευαισθησία των πολιτικών μας. Ξεπερνάει ακόμη και τους τροϊκανούς και την Λαγκάρντ! Πώς λοιπόν να μην παίρνουν πρόθυμα και τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ και μετά άλλα τόσα;


«Παράπλευρη αναγκαιότητα» κατά τον κ. Κεδίκογλου το να φτωχύνουν μερικά ακόμη εκατομμύρια Έλληνες!


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ


Αίσθηση προκάλεσε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», της κορυφαίας εφημερίδας του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου: «Οι τράπεζες εξοπλίζονται για την Ημέρα Χ. Προετοιμασίες για κατάρρευση της Ευρωζώνης. Μεγάλος σκεπτικισμός εξαιτίας της Ελλάδας!».
Η Φράνκφουρτερ Αλγκεµάινε είναι φυσικά συντηρητική εφηµερίδα του κατεστηµένου, αλλά σε καµιά περίπτωση δεν είναι «Μπιλντ» να γράφει εντυπωσιοθηρικά κατασκευασµένα ψέµατα και ανοησίες.
Από τη στιγµή που γράφει κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο πως η κατάσταση είναι σοβαρή. «Στις µεγάλες γερµανικές τράπεζες και επιχειρήσεις περιφέρεται η ανησυχία ότι το ευρώ θα διαλυθεί», είναι η πρώτη κιόλας φράση του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ. «Περίπου το ένα τρίτο των ηγετικών δυνάµεων των γερµανικών επιχειρήσεων θεωρεί πιθανό ότι το ευρώ θα µπορούσε να διαλυθεί σε ευρώ του Βορρά και ευρώ του Νότου», δηλώνει στην εφηµερίδα ο Αλεξάντερ Ρόος, στέλεχος εταιρείας συµβούλων η οποία ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις στον τοµέα της αντιµετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Η µεγάλη πλειοψηφία των Γερµανών επιχειρηµατιών πιστεύει ακόµη ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά ταυτόχρονα προετοιµάζεται σοβαρά πλέον και για το ενδεχόµενο κατάρρευσης του κοινού νοµίσµατος.
«Ολα τα σχέδια είναι έτοιµα στο συρτάρι», δηλώνει στην εφηµερίδα τραπεζίτης που δεν κατονοµάζεται. Δεν έχουµε να κάνουµε µε αφηρηµένα σχέδια. Τόσο η Ντόιτσε Μπανκ όσο και η Κοµέρτσµπανκ, η πρώτη και η δεύτερη τράπεζα της Γερµανίας, αποκόπτουν ήδη µεθοδικά από τώρα τις θυγατρικές τους τράπεζες στις χώρες που περιδινίζονται στην κρίση.
Τα ισπανικά και τα ιταλικά υποκαταστήµατα των δύο ανωτέρω γερµανικών τραπεζών δεν χρηµατοδοτούνται πλέον από τις µητρικές γερµανικές τράπεζες, αλλά από τους µηχανισµούς έκτακτης παροχής ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών της Ισπανίας και της Ιταλίας αντιστοίχως, τονίζει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεµάινε».
Eπιπροσθέτως, αποκαλύπτει η γερµανική εφηµερίδα, οι µεγάλες τράπεζες µεταφέρουν µεγάλες ποσότητες ρευστού χρήµατος σε χώρες εκτός Ευρωζώνης!
Ο Αλεξάντερ Ρόος επιβεβαιώνει, επίσης, κάτι που είναι γνωστό στους επαΐοντες και συµβαίνει µε όλες τις επιχειρήσεις, όχι µόνο τις γερµανικές, από τότε που οι φόβοι κατάρρευσης του ευρώ δεν ανήκουν πλέον στη σφαίρα της φαντασίας: «Κάθε νύχτα οι µεγάλες γερµανικές βιοµηχανικές επιχειρήσεις αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασµούς που έχουν στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πλήττονται από την κρίση, και εκτός από ένα ελάχιστο ποσό (σ.σ.: που κρατούν για τρέχοντα έξοδα) µαζεύουν τα χρήµατά τους στη Γερµανία!», υπογραµµίζει ο ειδικός σύµβουλος.
«Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται από απώλειες, αν η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Ιταλία περάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε νέο νόµισµα, το οποίο κατόπιν θα υποτιµηθεί ισχυρά», τονίζει η γερµανική εφηµερίδα.
«Επιπροσθέτως οι επιχειρήσεις µεταφέρουν µεγάλα χρηµατικά ποσά σε δολάρια», αποκαλύπτει. Προκαλεί δέος στον απλό Ευρωπαίο πολίτη η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι ούτε καν οι Γερµανοί τραπεζίτες και επιχειρηµατίες δεν έχουν εµπιστοσύνη στο ευρώ και µετατρέπουν µεγάλα χρηµατικά ποσά σε δολάρια, ελβετικά φράγκα ή γιεν.
«Ακούγεται ανησυχητικό, µπορεί όµως κάποιος να το βλέπει και εντελώς διαφορετικά - όπως ένας από τους πολλούς συµβούλους στα θέµατα της κρίσης, ο οποίος θέλει να µην αναφερθεί το όνοµά του: «Καµιά ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει», λέει. «Το ευρώ µπορεί να συντριβεί, όµως η Siemens και η Volkswagen δεν πρόκειται να βυθιστούν, να καταστραφούν εξαιτίας της κατάρρευσης του ευρώ», γράφει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεµάινε».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Βγάζουν τα λεφτά έξω κάθε... νύχτα ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ απλοί Ελληνες πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι σούπερ µάρκετ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εφοπλιστές και άλλες µεγάλες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κάθε βράδυ -και εννοούµε κυριολεκτικά κάθε βράδυ, µε την πλήρη σηµασία των λέξεων!- στέλνουν όλες τις εισπράξεις της ηµέρας στο... εξωτερικό!
Το σοκ γενικεύεται, καθώς το ίδιο συµβαίνει και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ακόµη και στην Ιταλία εσχάτως!
Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι αµύνονται έναντι περίπτωσης επιστροφής κάποιας χώρας του Νότου της ΕΕ σε εθνικό νόµισµα, αδιαφορώντας βεβαίως για το ότι µε τον τρόπο αυτόν υποσκάπτουν πλήρως την εµπιστοσύνη στο ευρώ.
Του Γιώργου Δελαστίκ για την εφημερίδα «Έθνος» - 30/08/2012

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ


Στρατιὲς ὁλόκληρες οἱ Ἕλληνες διανοούμενοι, ἐπιστήμονες καὶ φιλόσοφοι... Πλήθος ἀπειράριθμο οἱ ἰδέες καὶ ἐπιστημονικὲς ἀνακαλύψεις τους, πολλὲς ἀπὸ τὶς ὁποῖες ἔφτασαν μεσα ἀπὸ τὰ βιβλία τοὺς στὸ σήμερα, ἐνῶ πολλαπλάσιες αὐτῶν καταστράφηκαν στο πέρασμα τῶν αἰώνων μαζὶ μὲ βιβλιοθῆκες κοσμοξάκουστες γιὰ τοὺς θησαυροὺς Σοφίας ποὺ περιείχαν.

ΟΜΗΡΟΣ ...ἀφηγεῖται τὴ δράση βασιλιάδων καὶ ἡρώων, παραδίδοντας γιγαντιαία νοήματα ἀρίστου τὲ καὶ κραταιοῦ βίου !


ΗΣΙΟΔΟΣ ... γράφει γιὰ γεωργοὺς καὶ βοσκούς.Περιγράφει τὴ Θεογονία καὶ τὴ δημιουργία τοῦ Κόσμου. Οἱ περιγραφές του (Τιτανομαχία, Γιγαντομαχία κλπ) κρύβουν πολλοὺς συμβολισμοὺς σχετικὰ μὲ τὴ δημιουργία τοῦ κόσμου καὶ τὶς γεωλογικὲς ἀνακατατάξεις ποὺ ἀκολούθησαν


ΙΩΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ


ΘΑΛΗΣ ὁ Μηλίσιος ... ἀναζητοῦσε τὴν προέλευση καὶ τὴν οὐσία τοῦ κόσμου. Πίστευε πὼς ἡ ὕλη δημιούργησε τὴ γῆ, ἀέρα, φωτιὰ καὶ ἔτσι σχηματίσθηκε ὁ κόσμος.


ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ ... μαθητὴς τοῦ Θαλῆ. Πίστευε πὼς τὰ πράγματα γεννήθηκαν ἀπὸ τὸ ἄπειρο καὶ πὼς ὅταν καταστραφεῖ κάτι, ξαναγυρνᾶ σ' ἐκεῖνο ἀπ' τὸ ὁποῖο προῆλθε. Ἔτσι ὁ κόσμος παραμένει ἀναλλοίωτος καὶ ὑπάρχουν στὸ Διάστημα ἄπειροι κόσμοι ποὺ διαδέχονται ὁ ἕνας τὸν ἄλλον. Ἑκατοντάδες χρόνια πρν τὸ Λαβουαζιὲ καὶ τὴν θεωρία τῆς "ἀφθαρσίας τῆς ὕλης" !


ΑΝΑΞΙΜΕΝΗΣ ... μαθητὴς τοῦ Ἀναξιμάνδρου. Συμφωνεῖ μὲ τὸ δάσκαλό του γιὰ τὴ θέση τῆς γῆς στὸ Διάστημα. Ἐπιπλέον πιστεύει πὼς ἡ γῆ εἶναι ἀπεριόριστη, ἐπίπεδη καὶ αἰωρεῖται στὸ διάστημα, ὅπως καὶ τὰ ἄλλα ἄστρα. Προσέξτε! "καὶ αἰωρεῖται στὸ διάστημα, ὅπως καὶ τὰ ἄλλα ἄστρα"


ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ... θεωρεῖ πὼς ὅλα τα πράγματα εἶναι σὲ ἀδιάκοπη κίνηση, ροὴ καὶ ἐξέλιξη, σὲ ἕνα συνεχὲς γίγνεσθαι : "τὰ πάντα ρεῖ". Δίνει προταιρεότηταστο στοιχεῖο τῆς φωτιᾶς (=ἐνέργεια ;;;). Τὸν κόσμο, λέει, δὲν τὸ ἐφτίαξε κανένας Θεός.


ΕΛΕΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ


ΞΕΝΟΦΑΝΗΣ ... ὀπαδὸς τοῦ μονοθεϊσμοῦ. Ὁ Θεὸς δὲ μοιάζει στοὺς θνητούς, οὔτε στὴ μορφή, οὔτε στὴ σκέψη. Ὁ Θεὸς εἶναι ἕνας, αἰώνιος, ἀμετάβλητος, πανταχοῦ παρών, κυβερνώντας τὰ πάντα ἄϋλος καὶ ἀθέατος. Μία θεολογικὴ προσέγγιση πολὺ κοντινή, ἂν ὄχι ταυτόσημη, μὲ τὴ χριστιανικὴ ἀντίληψη γιὰ τὸ Θεό, 610 χρόνια πρὶν τον Χριστιανισμό !


ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ ... ὑποστήριξε αὐτὰ ποὺ εἶπε καὶ ὁ Ξενοφάνης γιὰ τὸ Θεό.Πίστευε πὼς τὸ μόνο πραγματικὰ ἀληθινὸ ποὺ ὑπάρχει εἶναι ὁ Θεὸς καὶ κατὰ συνέπεια ἐμεῖς καὶ ὅλα γύρω μας εἶναι μία παραίσθηση ποὺ νομίζουμε πὼς εἶναι πραγματικά. Ἂν μπορούσαμε νὰ σταθοῦμε μπροστὰ στὸ Θεὸ καὶ τὴ δόξα του, τὰ "φαντάσματα" αὐτὰ θὰ ἐξαφανίζονταν. Περιττὴ κάθε ἐπισήμανση γιὰ ὁμοιότητα μὲ τὴν χριστιανικὴ ἀντίληψη.


ΖΗΝΩΝ ... διετύπωσε μία σειρὰ θέσεων ὑπεράσπισης τοῦ Παρμενίδη. Ὁ τρόπος ποὺ ἀνέπτυξε τὶς θέσεις αὐτὲς στάθηκε ἡ αἰτία νὰ θεωρηθεῖ ὡς ὁ θεμελιωτὴς τῆς διαλεκτικῆς


ΜΕΛΙΣΣΟΣ ... ὀπαδὸς τοῦ Παρμενίδη, πίστευε πὼς οἱ αἰσθήσεις μας ἀπατοῦν. Πράγματι ! δὲν μποροῦμε νὰ δοῦμε ὁλόκληρο τὸ φάσμα τοῦ φωτὸς ! βλέπουμε ἀνάμεσα στὸ Ἰῶδες καὶ τὸ Ἐρυθρό, ἐνῶ πέρα ἀπὸ αὐτὰ ὄχι (ὑπεριῶδες, ὑπέρυθρο)


ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ ... προσπάθησε νὰ συμβιβάσει τὶς ἰδέες τοῦ Ἠράκλειτου μὲ αὐτὲς τοῦ Ξενοφάνη ΠΥΘΑΓΟΑΡΑΣ ... οἱ ἀριθμοὶ καὶ τὸ κενὸ ἀποτελοῦν τὴν ἀρχὴ τοῦ κόσμου. Βασικὴ πραγματικότητα εἶναι τὸ "ἕνα", ὁ Θεὸς δηλαδή, καὶ ἀπὸ αὐτὸ τὸ "ἕνα" προέρχονται ὅλα


ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ ... ἐξηγεῖ τὴν κίνηση τῶν πλανητῶν καθὼς καὶ τὴν αἰτία ἔκλειψης τοῦ ἡλίου. Συμπεραίνει πὼς χρειάζεται κάποιος χρόνος γιὰ νὰ μεταδοθεῖ τὸ φῶς στὸ Διάστημα, τὸν ὁποῖο δὲ μποροῦμε νὰ ὑπολογίσουμε ἐξ αἰτίας τῆς μεγάλης ταχύτητας τοῦ φωτὸς (!). πιστεύει ἀκόμα πὼς τὰ φυτὰ ἐμφανίστηκαν στὴ γῆ πρῶτα ἀπὸ τὰ ζῶα καὶ πὼς ζῶα καὶ φυτὰ διαμορφώθηκαν ἐξελικτικὰ σὲ διάφορα εἴδη. Ἰδέες διατυπωμένες ἀπὸ ἄνθρωπο ποὺ γεννήθηκε 484 χρόνια πρὶν τὸ Χριστὸ καὶ περίπου 2.400 πρὶν τὸν Δαρβίνο


ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ ... δίδασκε πὼς ὁ Ἥλιος εἶναι μία διάπυρη πέτρα μεγαλύτερη καὶ ἀπὸ τὴν Πελοπόννησο. Πίστευε πὼς ὁ κόσμος μπορεῖ νὰ διαιρεῖται συνεχῶς σὲ ἄπειρα κομμάτια. Θεωρία διάσπασης τοῦ ἀτόμου, 464 χρόνια πΧ ;


ΟΙ ΥΛΙΣΤΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ


ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ ... δάσκαλος τοῦ Δημόκριτου. Ὁ κόσμος, γι' αὐτόν, ἀποτελεῖται ἀπὸ αἰώνια, συμπαγῆ καὶ ποιοτικῶς ὅμοια ἄτομα ποὺ κινοῦνται σὲ ἕνα κενὸ χῶρο. Τὰ ἀντικείμενα ἔχουν διαφορετικὴ μορφὴ μεταξὺ τοὺς γιατί τὰ ἄτομά τους ἔχουν διαφορετικὴ σύνθεση


ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ... ἀναγνωρίζει τὴν ἀμεταβλητότητα καὶ αἰωνιότητα τῆς ὕλης λέγοντας πὼς "τίποτα δὲ γεννιέται ἀπὸ τὸ τίποτα καὶ τίποτα δὲν μεταβάλλεται σὲ τίποτα". Ὑποστηρίζει τὴ θεωρία τοῦ δασκάλου του γιὰ τὸ "ἄτομον"


ΣΟΦΙΣΤΕΣ


ΠΡΩΤΑΓΟΑΡΑΣ ... συμπατριώτης τοῦ Δημοκρίτου ἀπὸ τὰ Ἄβδηρα τῆς Θράκης. Στήριζε τὶς θεωρίες του στὸν Παρμενίδη καὶ τὸν Ζήνων. Πίστευε πὼς τὸ μόνο πραγματικὸ εἶναι τὸ Ἀνώτερο Ὂν καὶ πὼς ὅλα τα ἄλλα εἶναι πλάσματα τῆς φαντασίας μας.


ΓΟΡΓΙΑΣ ... μαθητὴς τοῦ Ἐμπεδοκλέους ποὺ ὑποστήριξε τὶς ἀπόψεις τοῦ δασκάλου του


ΠΡΟΔΙΚΟΣ ... ἀσχολήθηκε μὲ τὴν ἠθικὴ καὶ ἔγραψε τὸ μύθο τοῦ Ἡρακλῆ ποὺ διαλέγει τὸ δρόμο. Οἱ σοφιστὲς ὑποστήριζαν πὼς ἔπρεπε κατ' ἀρχᾶς νὰ γνωρίσουμε τὴ διάνοιά μας καὶ τὸ μηχανισμό της.


ΛΥΚΟΦΡΩΝ καὶ ΑΛΤΑΔΗΜΑΣ ... ἀνήκουν στοὺς νεώτερους σοφιστὲς ποὺ ἀπέρριπταν τὴν ἀναγκαιότητα τῶν κοινωνικῶν τάξεων, θεωρώντας πὼς ἡ φύση δὲν ἔπλασε κανέναν σκλάβο καὶ πὼς οἱ ἄνθρωποι γεννιοῦνται ἐλεύθεροι. 22 αἰῶνες πρὶν τοὺς Εὐρωπαίους Διαφωτιστές...


ΘΡΑΣΥΜΑΧΟΣ ... μίλησε γιὰ τὴ σχτικότητα τῶν κοινωνικῶν καὶ ἠθικῶν κανόνων καὶ θεωροῦσε πὼς τὸ δίκαιο ἐκφράζει τὸ συμφέρον τοῦ δυνατότερου. πίστευε πὼς οἱ νόμοι εἶναι ἀντίστοιχοί του πολιτεύματος ἀπὸ τὸ ὁποῖο ἐκπορεύονται.


ΣΩΚΡΑΤΗΣ ... πολέμιος τῶν σοφιστῶν. Ἰδεαλιστής, πολέμιος τοῦ ὑλισμοῦ. Κατέβασε τὴ φιλοσοφία ἀπὸ τὸν οὐρανὸ στὴ γῆ, μελετώντας ὄχι μεταφυσικὰ πράγματα ἀλλὰ τὸν ἄνθρωπο. Πίστευε στὴν ἀναγκαιότητα πειθαρχίας πρὸς τοὺς νόμους καὶ τὴ συνεχῆ αὐτοβελτίωση. Σὲ μία ρωμαιοκαθολικὴ προσευχὴ ὑπάρχουν οἱ ἑξῆς στίχοι : Ἅγιε Σωκράτη, πρέσβευε ὑπὲρ ἠμῶν (San Socrates ora pro nobis).


ΠΛΑΤΩΝ ... πιστεύει πὼς γιὰ κάθε τί ποὺ ὑπάρχει στὴ γῆ ὑπάρχει στὸ οὐρανὸ τὸ ἰδανικὸ πρότυπό του, τὸ "καλούπι" τοῦ. Πίσω ἀπὸ τὸν κόσμο τῶν αἰσθήσεων ὑπάρχει ἕνας ἰδεατὸς ἄλλος κόσμος ὁ ὁποῖος εἶναι Τέλειος. Πιστεύει πὼς ἡ ἀθάνατη ψυχὴ τοῦ κάθε ἀνθρώπου ζεῖ ἀνάμεσα στὰ "τέλεια" πρότυπα, ἐνῶ τὰ φθαρτὰ σώματά μας ἀνάμεσα σὲ ἀτελεῖς "σκιές" τῶν προτύπων. Διατύπωσε τὴν πρώτη ὁλοκληρωμένη ἄποψη γιὰ μία κοινωνία ποὺ σήμερα θὰ τὴ χαρακτηρίζαμε ὡς "σοσιαλιστική".


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ... θεμελιώνει τὴ Λογικὴ καὶ βάζει σὲ τάξη τὶς ἀνθρώπινες ἰδέες. Μελετᾶ τὴ φύση σὲ ὅλες της τὶς ἐκφάνεις καὶ συγγράφει 170 ἔργα ἀπὸ τὰ ὁποῖα διασώθηκαν μόνο τὰ 47. Εἶναι ὁ τελευταῖος μεγάλος Ἕλληνας φιλόσοφος καὶ ὁ πρῶτος Εὐρωπαῖος. Οἱ ἀπόψεις τοῦ διαποτίζουν ἀπόλυτα τὴν εὐρωπαϊκὴ σκέψη ὡς καὶ τὸν 18ο αἵ. Εἶναι ἀδύνατο μέσα σὲ 5 γραμμὲς νὰ δώσουμε μία συνοπτικὴ ἔστω παρουσίαση τοῦ πολυσχιδοῦς ἀριστοτελικοῦ ἔργου...

Η ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΤΗΣ ΙΚΛΑΙΝΑΣ


Αν λάβουμε υπόψη τι υποστηρίζει ο αρχαιολόγος κ. Μιχάλης Κοσμόπουλος ο οποίος αποκάλυψε μια επιγραφή στη θέση Ίκλαινα, την οποία ανασκάπτει, τα πράγματα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η επιγραφή περιλαμβάνει ρήμα που σχετίζεται με κατασκευή προϊόντων καθώς και αριθμημένα ονόματα που αποτελούν κατάλογο!.. Η έρευνα συνεχίζεται

Στο περιοδικό «Αρχαιολογία» διαβάσαμε την είδηση ότι η αρχαιότερη ευρωπαϊκή επιγραφή την οποία μπορούμε να διαβάσουμε είναι ελληνική! Σώζεται σε πήλινη πινακίδα και γράφτηκε πριν από 3.500 χρόνια σε Γραμμική Β.

Αυτό υποστηρίζει ο αρχαιολόγος κ. Μιχάλης Κοσμόπουλος ο οποίος αποκάλυψε μια επιγραφή στη θέση Ίκλαινα, την οποία ανασκάπτει.

Η επιγραφή περιλαμβάνει ρήμα που σχετίζεται με κατασκευή προϊόντων καθώς και αριθμημένα ονόματα που αποτελούν κατάλογο. «Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε, η πινακίδα δεν έπρεπε να είναι εκεί», αναφέρει ο δρ Κοσμόπουλος, ο οποίος έχει αποκαλύψει στην Ίκλαινα ένα μυκηναϊκό ανάκτορο με πελώριους αναλημματικούς τοίχους, τοιχογραφίες και ένα θαυμαστό αποχετευτικό σύστημα.

Τίποτα ξεχωριστό αν σκεφτούμε ότι ανάκτορα όπως της Ίκλαινας περιλάμβαναν και αρχεία με πινακίδες σε Γραμμική Β γραφή, την πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας και συνάμα την πρώτη αποκρυπτογραφημένη γραφή της Ευρώπης.

Το περιεχόμενο επίσης δεν ξαφνιάζει καθώς οι σωζόμενες επιγραφές σχετίζονται με καταλόγους προϊόντων που αρχειοθετούνταν για έναν χρόνο και στη συνέχεια πετιούνταν. Τι γίνεται όμως όταν η πινακίδα χρονολογείται μεταξύ του 1450 και του 1350 π.Χ ενώ το ανάκτορο στην λαμπρότερη φάση του είναι ακόμη πρωιμότερο;

Η χρονολόγηση της πινακίδας – πολύ πρώιμη σε σχέση με εκείνη των υπόλοιπων γνωστών πινακίδων – αλλάζει πολλά δεδομένα στη γνώση μας για τη χρήση της Γραμμικής Β.

Αλλάζει επίσης τα δεδομένα μας σε σχέση με την εξάπλωση της γραφής. Αν και πρώιμη η ίδια η πινακίδα, η θέση όπου βρέθηκε είχε υποβιβαστεί μεταξύ του 1450 και του 1350 π.Χ. σε εγκατάσταση «δορυφόρο» της γειτονικής Πύλου.

Αναιρεί λοιπόν αυτό την πεποίθηση ότι αρχεία υπήρχαν μόνο στα μεγάλα κέντρα; Ή μήπως η γραφή ήταν περισσότερο διαδεδομένη από ότι θεωρούνταν μέχρι σήμερα;

Γεγονός είναι ότι η διατήρηση της πινακίδας είναι θαυμαστά τυχαία. Γενικά, τέτοιες πινακίδες δεν ήταν κατασκευασμένες για να μείνουν: φτιάχνονταν από ωμή πλίνθο για να διαλυθούν κατά την απόθεση. Στην περίπτωση αυτή όμως, το περιεχόμενο του αποθέτη είχε καεί. Έτσι, η πινακίδα ψήθηκε και διατηρήθηκε.

Αν και η Γραμμική Β είναι πολύ πιο όψιμη σαν σύστημα γραφής από εκείνα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής – ενδεικτικά, την εποχή της πινακίδα της Ίκλαινας, οι Αιγύπτιοι φαραώ μετρούσαν ήδη 18 Δυναστείες – το εύρημα θεωρείται ξεχωριστό.

Είναι άλλωστε η πρωιμότερη αναγνώσιμη και κατανοήσιμη επιγραφή που έχει βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος και η πρώτη γνωστή ελληνική επιγραφή! (*)

(*) α) National Geographic, 30/03/11 (Ζ.Ξ.), β) Περιοδικό «Αρχαιολογία».

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Λεπτή χειρουργική επέμβαση στην Χίο πριν από 2260 Χρόνια!!!Αυτοί ήταν οι ΕΛΛΗΝΕΣ πρόγονοί μας πρωτοπόροι σε ΟΛΑ μέχρι που έπεσε στη Πατρίδα μας το σκοτάδι!!Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι σήμερα!!Είμαστε σε όλα τελευταίοι!!
Ζωηρή εντύπωση σε όλον τον κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση για την εύρεση του ανδρικού κρανίου στην Αρχαία πόλη της Χίου.
Αναφερόμαστε στο πολύ σημαντικό εύρημα, κρανίο, στο οποίο υπήρχαν ίχνη λεπτής χειρουργικής επέμβασης που έγινε όμως 250 χρόνια πριν την αρχή της χριστιανικής χρονολόγησης.
Το έτος -250. Συγκεκριμένα βρέθηκε ανδρικό κρανίο με οπή διαμέτρου 1.62 εκατ. στο αριστερό βρεγματικό οστό, που δείχνει ότι ο άνδρας είχε υποστεί λεπτή εγχείρηση εγκεφάλου, γεγονός που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής.
Η αναγνώριση του τρυπανισμού οφείλεται στον ανθρωπολόγο.. συνεργάτη της Κ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, κ. Αστέριο Αηδόνη.Το παράξενο είναι ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έμαθαν την τόσο σημαντική είδηση από τους Τάιμς του Λονδίνου, όπου πρωτοδημοσιέυτηκε και έκανε τον γύρο του κόσμου, το δε υπουργείο Πολιτισμού, μετά τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα και την δημοσιοποίηση του από τους Τάιμς του Λονδίνου, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία συνιστά να αποφεύγεται να εξαχθεί συμπέρασμα και οι τόνοι να διατηρούνται χαμηλοί. Και όμως από όλους αναγνωρίζεται ότι πρόκειται για εύρημα σημαντικό για την Ιστορία της Ιατρικής και επιβεβαιώνει τα κείμενα του Ιπποκράτη.
Τα ίχνη του κρανιοτρύπανου στο κρανίο του ηλικίας περίπου 50 ετών άνδρα δείχνουν ότι το επίπεδο ιατρικής γνώσης ήταν υψηλό, η δε μακροσκοπική εξέταση έδειξε την επιβίωση του ανθρώπου εκείνου επί μακρόν και μετά την επέμβαση. Ο Ανθρωπολόγος Αστέριος Αηδόνης, που εξέτασε το εύρημα, το οποίο χρονολογείτε περί το -250 αναφέρει. «Υπάρχει μια οπή δυο εκατοστών, στο αριστερό πίσω μέρος του κρανίου, η οποία φαίνεται πως επουλώθηκε με τον χρόνο. Τούτο το γεγονός δείχνει πως ο ασθενής έζησε μετά την επέμβαση, ενώ ελάχιστα είναι τα σημάδια μόλυνσης. Πρόκειται για μια πολύ λεπτή επέμβαση, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Και οι πρώτες έρευνες του κρανίου, μας κάνουν να πιστεύουμε πως ο άνθρωπος έζησε πέντε ή έξι χρόνια μετά την επέμβαση και πέθανε περίπου πενήντα ετών». Το συγκεκριμένο εύρημα στην Χίο, παρά την εξέχουσα σημασία του, δεν είναι μοναδικό. Ανάλογη περίπτωση έχει αναφερθεί επίσης στις Αρχάνες της Κρήτης.
Η ανασκαφή έγινε σε ιδιωτικό οικόπεδο στην περιοχή Ατσικής, όπου εκτίνεται η ελληνιστική νεκρόπολη της Αρχαίας Χίου όπου εντοπίστηκαν και κιβωτιόσχημοι τάφοι του -2ου αιώνα. Στους 4 τάφους του οικοπέδου, που δεν είναι οι πρώτοι που ανακαλύπτονται στην περιοχή όπου βρέθηκε το εν λόγω κρανίο, βρέθηκαν ισάριθμοι σκελετοί, τριών ανδρών και μιας γυναίκας. Στον έναν μάλιστα υπήρχαν και κτερίσματα. Ένα διάδημα και μία ζώνη στολισμένα με φύλα χρυσού. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται μάλλον για τάφους εύπορου κατοίκου και των υπηρετών του, που έζησαν πριν από 2260 χρόνια!
Αλήθεια ...; αποτελεί πολυτέλεια να ρωτήσουμε για την τύχη του κρανίου; Όπως πληροφορηθήκαμε, και πάλι στην Χίο στην περιοχή Μ. Λημνιώνα είχε βρεθεί προϊστορικό «μαμούθ» που έφυγε για μελέτη και «εξαφανίστηκε» σε κάποια διαδρομή μεταξύ εργαστηρίων και το πιθανότερο σήμερα κοσμεί κάποιο ξένο μουσείο ...;
Πηγή: Περιοδικό «Ελλάνιον Ήμαρ», τεύχος #23ο, σελ. 62, του Σωτήρη Οικονόμου Δασκάλου-Συγγραφέα.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More