ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΩΔΙΚΕΣ ΤΙΜΗΣ


Διάπλαση Ηγήτορα
Ο αντικειμενικός σκοπός της Σχολής είναι η διάπλαση και η παροχή αξιωματικών ηγητόρων στο Στρατό Ξηράς.
Ο σύγχρονος αξιωματικός ηγήτορας για να φέρει σε πέρας την αποστολή του θα πρέπει να έχει ταυτόχρονα τις παρακάτω ιδιότητες:
Στρατιώτης, δηλαδή άνθρωπος με φυσική και ψυχική ρώμη, άριστος γνώστης της Στρατιωτικής Τέχνης και Επιστήμης.
Επιστήμονας, τόσο στα στρατιωτικά θέματα όσο και σε τομείς διαφόρων επιστημονικών πεδίων, που είναι χρήσιμα στη γενικότερη αποστολή του.
Αλλά πάνω από όλα Ηγέτης, άνθρωπος με ιδιαίτερη προσωπικότητα και χαρακτήρα, ικανός να οδηγήσει τον εαυτό του και τους άντρες του σε νικηφόρα μάχη.
Οι δύο πρώτες ιδιότητες, του Στρατιώτη και του Επιστήμονα καλλιεργούνται στη Σχολή με τη στρατιωτική και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
Η ιδιότητα του Ηγέτη καλλιεργείται με τη στρατιωτική διαπαιδαγώγηση η οποία αποτελεί το σημαντικότερο και δυσκολότερο κομμάτι της εκπαίδευσης γιατί απευθύνεται στην ψυχή, στο χαρακτήρα, στο ηθικό των ευελπίδων, σε αντίθεση με την ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση που απευθύνονται στο μυαλό και στο σώμα.
Κώδικας Τιμής
Ο Κώδικας Τιμής Ευελπίδων υπάρχει εδώ και πολλές γενιές αξιωματικών, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά ευελπίδων και περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιταγές.
Δεν εξαντλεί όλα όσα πρέπει να κάνει ή να έχει στο μυαλό του ο εύελπις, αλλά θέτει το ελάχιστο όριο, κάτω από το οποίο εάν κάποιος υπολείπεται δεν είναι δυνατόν να ονομάζεται εύελπις.
Ο εύελπις λοιπόν δεν κλέβει, δεν ψεύδεται, δεν εξαπατά, δεν συκοφαντεί, δεν κολακεύει.
Τέλος, δεν ανέχεται στο περιβάλλον του ανθρώπους που κάνουν ένα από τα παραπάνω.
Η πιστή τήρηση του κώδικα δημιουργεί συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι σημαντικό στοιχείο για την ύπαρξη της ομάδας, όπως και η ομάδα είναι σημαντικό στοιχείο για την ύπαρξη της Μονάδας, που αποτελεί τη βάση του Στρατού.
Στρατιωτικές Αρετές
Ο στρατιωτικός για να φθάσει στην εκπλήρωση του μεγάλου προορισμού της υπερασπίσεως της Πατρίδας, πρέπει να είναι προικισμένος με τις αρετές της φιλοπατρίας, της ανδρείας, της καρτερίας, του στρατιωτικού πνεύματος και της πειθαρχίας.
Οι αρετές αυτές, που αποτελούν τις κύριες ηθικές δυνάμεις του Στρατού, προϋποθέτουν ανάλογη διαπαιδαγώγηση στους κόλπους της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας, αλλά σφυρηλατούνται και σταθεροποιούνται κυρίως με τη στρατιωτική αγωγή.
Η πειθαρχία είναι η βασική στρατιωτική αρετή και η πρωταρχική δύναμη, που διατηρεί σε συνοχή το Στρατό.
Όλες οι άλλες στρατιωτικές αρετές γίνονται ανωφελείς και άκαρπες χωρίς την υποταγή των ατομικών θελήσεων και δραστηριοτήτων στις εντολές και οδηγίες, τις οποίες μια θέληση που ευρίσκεται πιο πάνω από τα άτομα, καθορίζει σαν υποχρεωτικούς κανόνες συμπεριφοράς και δράσεως.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More