ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Την επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με «ανησυχητική κινητικότητα μουσουλμανικών εξτρεμιστικών κύκλων» κατέθεσε εκ νέου στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης. Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη απευθύνει στον πρωθυπουργό επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση της εισόδου παράνομων μεταναστών στην χώρα. Ειδικότερα, ο κ. Καρατζαφέρης επισημαίνει: «Πληθαίνουν οι πληροφορίες που μιλούν για επικίνδυνες διασυνδέσεις ορισμένων μελών της μουσουλμανικής κοινότητας με οργανωμένα εξτρεμιστικά κέντρα του εξωτερικού.

»Σύμφωνα με ανάλυση του έγκυρου περιοδικού "Επίκαιρα", αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας εκτιμούν ότι οι κύκλοι αυτοί αναμένουν την κατάλληλη στιγμή ώστε να προκαλέσουν γενικευμένη αναταραχή με σκοπό την προώθηση των θέσεων και των αιτημάτων τους ή ακόμα και την αποσταθεροποίηση της χώρας. »Οι ελληνικές αρχές, μάλιστα, φέρονται να έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες που δείχνουν εμπλοκή ακόμη και προσώπου που εργάζεται για λογαριασμό της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ».
Ο κ. Καρατζαφέρης ρωτά τον πρωθυπουργό: «Αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές; Σας προβληματίζει η πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων συγκρούσεων, ειδικά από την στιγμή που η κυβέρνησή σας προσανατολίζεται στη δημιουργία Ισλαμικού Τεμένους στο κέντρο της Αθήνας;»
Παράλληλα, το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης θέτει σε επίκαιρη ερώτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη προς τον πρωθυπουργό. Η βουλευτής σημειώνει ότι «η παρουσία δυνάμεων της Frontex το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, αν και αναμφισβήτητα υποβοηθητική δεν είναι αποτρεπτική, αλλά ταυτοχρόνως αύξησε τη μεταναστευτική ροή στο νότιο κομμάτι του Έβρου».
Ερωτά, δε, τον πρωθυπουργό ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει η πολιτεία, για να αποτραπεί η είσοδος των παράνομων μεταναστών, αν υπάρχει σχεδιασμός για την επαρκή φύλαξη της συνοριακής μεθορίου, τι έχει κάνει το υπουργείο Εξωτερικών ως συνέχεια των προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης για υπογραφή πρωτοκόλλων επανεισδοχής κι αν εφαρμόζει η Τουρκία τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ


Στον κοινοβουλευτισμό τα κόμματα εμφανίζονται στον λαό περίπου ως αδυσώπητοι αντίπαλοι.

Φυσικά και δεν είναι αντίπαλοι. Τα κόμματα είναι οι εταίροι που μετέχουν σε μια επικερδή επιχείρηση που ....
λέγεται κοινοβουλευτικό σύστημα. Στην πραγματικότητα τα κόμματα μεταξύ τους είναι οι καλύτεροι συνεργάτες.


Στο μόνο πράγμα που πραγματικά διαφωνούν τα κόμματα, είναι ως προς το ποιο θα έχει την εξουσία. Δηλαδή για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου κάπως. Εκεί και μόνο περιορίζονται οι πραγματικές διαφορές τους. Διεκδικούν όλα την εξουσία για λογαριασμό τους. Διότι η εξουσία μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος. Πάντα.

Τα κόμματα θέλουν αδιάκοπα ένα και μόνο πράγμα. Την εξουσία. Θέλουν πάντα και μόνο την εξουσία. Ακόμη κι όταν δεν έχουν στελέχη, πρόγραμμα και πραγματικό λόγο για να κυβερνήσουν. Συνεχίζουν να θέλουν την εξουσία. Διότι η εξουσία έχει ψωμί.

Πέρα από αυτή την, για εμάς, επουσιώδη διαφωνία τους, τα κόμματα δεν έχουν αληθινές διαφορές. Οσες διαφορές φαίνεται να έχουν, απλώς τις κατασκευάζουν. Στο κάτω κάτω θα πρέπει να βρουν κάποιους λόγους ώστε να προτιμήσουμε το ένα από το άλλο κόμμα.

Αν μείνεις 10 χρόνια σε μια χώρα και δεν σου πουν τι κυβέρνηση έχει, σοσιαλίζουσα-εργατική ή φιλελεύθερη, και δεν διαβάσεις εφημερίδες ή ενημερωθείς αλλιώς, θα δυσκολευτείς να καταλάβεις κάποια ουσιαστική διαφορά όταν τα κόμματα διαδέχονται το ένα το άλλο στην εξουσία. Ακόμη κι αν πληρώνεις φόρους κανονικά. Τόσες μεγάλες διαφορές έχουν τα κόμματα στον κοινοβουλευτισμό.

Επειδή λοιπόν δεν βρίσκουν πραγματικές διαφορές καταφεύγουν σε άλλους τρόπους για να τραβήξουν την προσοχή μας. Και συμφωνούν και πάνω και σ' αυτό. Για παράδειγμα μισθώνουν image makers για τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους και εταιρίες δημοσίων σχέσεων για να συντάξουν τα προγράμματα και τα συνθήματά τους. Συμφωνούν και σ' αυτό.

Συμφωνούν επίσης στο να επιλέγουν σε αρκετές περιπτώσεις νέους και όμορφους πολιτευτές. Τελευταία επιλέγουν νέες και όμορφες κοπέλλες. Χωρίς ιδιαίτερα άλλα προσόντα ή εμπειρίες. Ακριβώς σαν το πλήρωμα πίστας μαγαζιού μαζικής λαϊκής διασκέδασης. Εξάλλου οι πολιτευτές τους προορίζονται για να γίνουν βουλευτές-νομοθέτες. Και λίγο ρόλο παίζει αν ένας τέτοιος βουλευτής-νομοθέτης είναι μορφωμένος ή ικανός. Δεν πρόκειται να πάρει καμμιά σημαντική απόφαση από μόνος του. Το μόνο το οποίο χρειάζεται να διαθέτει, είναι αφοσίωση στον "αρχηγό". Που στο κάτω κάτω του έκανε την τιμή να τον επιλέξει για υποψήφιο. Διότι φυσικά και δεν επιλέγει ο λαός τους υποψηφίους βουλευτές-νομοθέτες. Ούτε οι κομματικές οργανώσεις βάσης. Και πάνω σε όλα αυτά, όλα τα κόμματα φυσικά και συμφωνούν.

Έκτός λοιπόν από αυτή την μικρή διαφωνία τους, στο ποιο δηλαδή θα έχει την εξουσία, τα κόμματα, όλα τα κόμματα, συμφωνούν σε όλα τα πραγματικά σοβαρά ζητήματα. Οχι σε εκείνα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για το ένα ή το άλλο. Αυτά είναι δευτερεύοντα. Σ' αυτά τα θέματα είναι υποχρεωμένα να "διαφωνήσουν" στο κάτω κάτω. Για τα μάτια μας και μόνο φυσικά.

Στα σοβαρά ζητήματα, στα οποία όλα τα κόμματα συμφωνούν, μπορούμε να κατατάξουμε

* την μορφή του πολιτεύματος
* την ανυπαρξία δημοψηφισμάτων
* την εκλογή αντί της κλήρωσης
* την διάρκεια της θητείας του αντιπροσώπου-βουλευτή-νομοθέτη και φυσικά της κυβέρνησης
* την μη-λογοδοσία τους
* στο ότι οι "πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή"
* τον διορισμό των υπουργών από τον πρωθυπουργό
* τον διορισμό της κεφαλής της δικαιοσύνης από τον πρωθυπουργό
* τον μισθό τους, ολουνών. Αυτό που ονομάζουν "βουλευτική αποζημίωση" για το κακό που έπαθαν
* την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων
* την ατιμωρησία τους την νομοθετημένη
* τον διορισμό των διοικητικών συμβουλίων στις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα
* το βόλεμα των "δικών τους παιδιών", προώθηση ημετέρων σε θέσεις και εξυπηρέτηση "κουμπάρων"
* στο ότι όλοι οι δικοί τους είναι καθαροί και καθόλου διεφθαρμένοι
* στο ότι όλοι παραλαμβάνουν καμμένη γη από τους προκατόχους τους
* στο ότι οι αντίπαλοί τους είναι ψεύτες και λαϊκιστές
* στο ότι θέλουν μεν να έχουν κομματικές οργανώσεις βάσεις αλλά χωρίς να τις επισκέπτονται πολύ συχνά τα μέλη και πάρουν τα μυαλά τους αέρα
* στο ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν νόμοι που ρυθμίζουν θέματα όπως την χρηματοδότησή τους για παράδειγμα, χωρίς τα ίδια να έχουν νομική υπόσταση
* στο ότι το κράτος και το δημόσιο είναι ιδιοκτησία τους
* στο ότι φόρους πρέπει να πληρώνει μόνο ο λαός
* και μια σειρά άλλα τέτοια παρόμοια και πρωτευούσης σημασίας.


Τα κόμματα συμφωνούν επίσης και στον τρόπο της εσωκομματικής τους λειτουργίας. Ολα τα κόμματα έχουν σε ισχύ, εσωτερικά, έναν ολιγαρχικό κοινοβουλευτισμό. Από την επιλογή των αντιπροσώπων για τα περίφημα συνέδριά τους, επιλογή που γίνεται με εντελώς όρους φατριών, διμοιριών και λόχων, μέχρι την ανάδειξη στο Πολιτικό τους Γραφείο. Παντού κοινοβουλευτισμός. Δηλαδή δι' αντιπροσώπων μακράς θητείας. Και μάλιστα άκρως δεσποτικός και απολυταρχικός. Πουθενά ο κομματικός λαός να αποφασίσει άμεσα για κάτι. Συμφωνούν και σ' αυτό.

Επίσης συμφωνούν, όλα τα κόμματα συμφωνούν, στο να μην έχουν νομική υπόσταση. Τα κόμματα δεν είναι για παράδειγμα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή τα κόμματα δεν είναι υποκείμενα δικαιοπραξίας, για τους νομικούς. Τα κόμματα είναι "οιονεί" νομικά πρόσωπα. Σαν να ήταν δηλαδή, ενώ δεν είναι. Ουσιαστικά τα κόμματα δεν υπάρχουν. Δεν είναι ούτε φυσικά πρόσωπα βέβαια, αλλά ούτε και νομικά πρόσωπα θέλουν να είναι. Τα κόμματα δεν είναι τίποτε. Δεν μπορεί να επιβληθεί στα κόμματα ούτε καν το παραμικρό πρόστιμο για παράδειγμα. Και συμφωνούν όλα τα κόμματα σε αυτή τη "ρύθμιση".

Επίσης όλα τα κόμματα συμφωνούν στο ότι η ύπαρξη και η λειτουργία τους δεν πρέπει να προβλέπεται και κυρίως δεν πρέπει να ρυθμίζεται από κανέναν νόμο. Συμφωνούν, τι να κάνουμε;

Α, ναι συμφωνούν και στο να μην έχουν ΑΦΜ.

Αλλά εκεί που βασικά καρα-συμφωνούν είναι στο ότι αυτό το κακό όνειρο, αυτός ο εφιάλτης στον οποίο ζούμε, είναι δημοκρατία. Η ύψιστη μορφή της μάλιστα.

Που στο καλό είναι αντίπαλοι λοιπόν;

ΑΠΛΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Δύο σαφείς τάσεις για το μείζον θέμα του Μεταναστευτικού διαμορφώνονται στην Ευρώπη, και ενόψει της προώθησης και επικείμενης ψήφισης του εννιαίου συστήματος ασύλου, στην αρχή του επομένου έτους, αναμένεται ρήξη ανάμεσά τους. Η μια τάση που εκφράζεται από την ίδια την Κομισιόν, θέλει, ουσιαστικά, ανοικτά σύνορα και στη συνέχεια κατανομή των μεταναστών στις διάφορες χώρες της ΕΕ. Κάτι ωστόσο, που δεν σημαίνει ότι αρνείται εντελώς την ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα όμως, την βάζει σε δεύτερη μοίρα. Αντίθετα, η δεύτερη τάση, η οποία εκφράζεται κυρίως από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέλει μεγαλύτερους και αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, καθώς και στην απόδοση του καθεστώτος του ασύλου. Και βέβαια, δέχεται το «μοίρασμα» μόνον εκείνων των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο. Ηδη, οι υπουργοί Εσωτερικών που πρόσκεινται στο ΕΛΚ (Συντηρητικοί) εξέφρασαν τη διαφωνία τους στο προωθούμενο εννιαίο σύστημα ασύλου, το οποίο θα συζητήσει και θα κληθεί να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο στην αρχή του επόμενου έτους.

Είναι φανερό ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, και ειδικά στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία, στον Εβρο, απ’όπου το τελευταίο έτος μπήκε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα εξ’Ανατολών στα δεδομένα της χώρας, στάθηκε μια καλή πρόφαση για να περάσει η Κομμισιόν μια νέα δέσμη μέτρων για το Μεταναστευτικό στην ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, Focus online, με τίτλο «Οι Συντηρητικοί τάσσονται κατά ενός ενιαίου Δικαίου Ασύλου», ουσιαστικά «η Κομμισιόν θέλει να υϊοθετηθεί ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αποσκοπεί στην κατανομή των εισερχομένων μεταναστών στα κράτη–μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να ελαφρυνθεί προπάντων η Ελλάδα, όπου αυτό το διάστημα αναζητά άσυλο σχεδόν το 90% των εισερχομένων στην Ε.Ε. προσφύγων».
Την Ελλάδα βέβαια, κάτι τέτοιο την βολεύει. Όμως, σπανίως οι Βρυξέλλες νοιάστηκαν μόνον για ένα μέλος της, και μάλιστα για την Ελλάδα. Πόσο μάλλον, όταν το Μεταναστευτικό αποτελεί μείζον πρόβλημα για όλη τη γηραιά ήπειρο. Τι σημαίνει όμως, αυτό; Ότι η Ελλάδα θα γίνει και επίσημα η κύρια εξ’Ανατολών πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη; Ας περνούν από εδώ, και ας πηγαίνουν όπου θέλουν, θα πεί κανείς. Ας μένουν και εδώ κάποιοι, τους οποίους μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, ως κοινωνία.


Ναι, αλλά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα, κυρίως από πέρυσι, οπότε ανέλαβε η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορά μας, έχει δύο αιτίες:
1.Με τις πιέσεις που δέχθηκε από Βρυξέλλες και ΗΠΑ (διεθνείς Οργανισμοί, ΟΗΕ, αλλά και ΜΚΟ) η Ελλάδα, το μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή στις συνοριακές μας δυνάμεις να μην κάνουν ανάσχεση μεταναστών και να τους «σπρώχνουν» πίσω, στην Τουρκία, αλλά να τους αφήνουν να περνούν. Ετσι, τα δουλεμπορικά κυκλώματα, και βέβαια η Τουρκία, έστειλαν μήνυμα παγκοσμίως ότι άνοιξαν τα ελληνικά σύνορα, με αποτέλεσμα να καταφθάνει εκεί ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μέρα παραδίδονταν στις ελληνικές αρχές περί τους 500 μετανάστες, οι οποίο μέσα σε τρείς ημέρες κράτησης για την καταγραφή τους, στέλνονταν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ στο κέντρο της Αθήνας.

2.Οι χώρες που είναι παραδοσιακοί προορισμοί των μεταναστών (Βόρεια Ευρώπη-Γαλλία) έχουν αυστηροποιήσει τα μέτρα. Παράλληλα, οι βασικές ευρωπαϊκές χώρες εισόδου προσφύγων, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν «σφραγίσει» τα σύνορά τους. Αρα, οι πρόσφυγες που κατέφθαναν στην Αθήνα, δεν μπορούσαν να περάσουν εύκολα απέναντι στην Ιταλία, και έτσι έμεναν στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των γκέτο, τύπου Αγίου Παντελεήμονα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Γιατί τότε η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολές στις συνοριακές αρχές μας (Ενοπλες Δυνάμεις και Αστυνομία) να σταματήσουν την ανάσχεση των μεταναστών. Η απάντηση δίδεται τώρα από την ίδια την Κομμισιόν:

Α.Διότι η ΕΕ πρέπει να δεχθεί και άλλους μετανάστες-φτηνά εργατικά χέρια.
Β.Επειδή πρέπει να περάσει το νέο, εννιαίο σύστημα ασύλου στην ΕΕ.

Να σημειωθεί, γράφει το Focus, ότι οι Συντηρητικοί, όπως η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Maria Fekter, κατηγορούν έντονα την Ελλάδα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε: «Χώρες, που ολιγωρούν, δεν πρέπει να ανταμείβονται», είπε η ίδια αναφερόμενη στη χώρα μας. Που άραγε, όμως, ολιγώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; «Οι Συντηρητικοί –προσθέτει το περιοδικό- κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα αυστηρότητα και συνέπεια τους πρόσφυγες που δεν δικαιούνται άσυλο, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να έχει οξυνθεί εξαιτίας της. Προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέσει νέες προτάσεις, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας, Tobias Billström». Μπορεί μεν να έχουν δίκιο, ως έναν βαθμό, και σαφέστατα να αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρξαν τουλάχιστον άστοχες μεθοδεύσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όμως, είναι βέβαιον ότι πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες, αν και γνώριζαν την κατάσταση που επικρατούσε για σχεδόν ένα έτος στα ελληνικά σύνορα (και ειδικά την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας), ουδεμία πρωτοβουλία έλαβαν εγκαίρως.

Όπως όμως, στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες εντός ΕΕ, και έως τώρα περνάει η γραμμή της Γερμανίας, έτσι και στο Μεταναστευτικό τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Σύμφωνα με το Focus, «οι Συντηρητικοί τάσσονται μεν υπέρ μίας κατανομής των αναγνωρισμένων προσφύγων, εάν μία χώρα είναι υπερβολικά επιβαρυμένη, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο σε εθελοντική βάση, όπως αναφέρεται σε έγγραφο, που παρουσιάστηκε χθες». Το «σε εθελοντική βάση», βέβαια, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως αστείο. Πάντως, το περιοδικό σημειώνει ότι «οι Συντηρητικοί υπουργοί Εσωτερικών είναι μεν σε θέση να αποτρέψουν μία μεταρρύθμιση της πολιτικής σε θέματα ασύλου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομμισιόν) θα συνεχίσει να προωθεί τις θέσεις της. Πέραν αυτού, η Επιτροπή έχει και τη στήριξη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Δανίας και της Κύπρου, οι οποίες αναλαμβάνουν την Προεδρία της Ε.Ε. μέχρι το 2012, όπως δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Cecilia Malmström».
Κατά το Focus, οι Συντηρητικοί «αντί της αποδοχής προσφύγων, προκρίνουν ενισχυμένη συνεργασία των κρατών της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνει μεγαλύτερη βοήθεια στη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών, καθώς και στη διαχείριση των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη θέσει στη διάθεση της Αθήνας το ποσό των 250 εκ. Ευρώ για τη φύλαξη των συνόρων και έχουν αποστείλει ομάδα ειδικών για έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων. «Οικονομική και τεχνική βοήθεια ναι, αλλά όχι σε μία αυτόματη αναδιάταξη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Ole Schröder (CDU)». Οι Συντηρητικοί επίσης, επιμένουν σε αυτές τις θέσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουν μειωθεί τα περιθώρια για παροχή μεγαλύτερης προστασίας στους πρόσφυγες.
Να σημειωθεί ότι η δημιουργία του ενιαίου συστήματος χορήγησης ασύλου είχε συζητηθεί κατά τη Σουηδική Προεδρία της Ε.Ε. Το επονομαζόμενο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης επρόκειτο να εφαρμοστεί το 2012.

ΕΩΣ ΠΟΤΕ


Στο νέο προφίλ του Facebook που προς το παρόν είναι ακόμα προαιρετικό και μπορείτε να το ρυθμίσετε χειροκίνητα στο http://www.facebook.com/about/profile/ (μέχρι να μπει αυτόματα σε όλους), έχει μια επιπλέον πληροφορία για τις γλώσσες που μιλάει ο καθένας μας.

Αναφέρει μεταξύ άλλων Αρχαία Ελληνικά, Κρητικά Ελληνικά, Κυπριακά Ελληνικά και βεβαίως βεβαίως:

ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ή Ancient Macedonian!!

δηλ. άλλο τα αρχαία ελληνικά και άλλο τα αρχαία μακεδονικά!!!

Έτσι είναι! Όποιοι δραστηριοποιούνται, ακούνε στα επιχειρήματά σου (τι γλώσσα μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος;) σκέφτονται και δρομολογούν απαντήσεις...

αμφιβάλει κανείς ότι σε 10 χρόνια όλη η υφήλιος θα ξέρει ότι οι πρόγονοι των "Μακεδόνων" δηλ. οι "Αρχαίοι Μακεδόνες" και ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσαν "Αρχαία Μακεδονικά";

Δείτε και το screenshot...
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ Η ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ;
ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ (ελληνες) ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ
ΕΩΣ ΠΟΤΕ

Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΗΝ Ν ΥΟΡΚΗ


Νέα Υόρκη: Ολονύχτια εκδήλωση αφιερωμένη στον Όμηρο

Ολονύχτια εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίες διακόσιοι αναγνώστες απήγγειλαν αποσπάσματα της Οδύσσειας του Ομήρου πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη Νέα Υόρκη.

Από τις 7 το βράδυ του Σαββάτου έως τις 7 το πρωί της Κυριακής, στο «Kaufmann Concert Hall», οι εκατοντάδες αναγνώστες απέδωσαν τα αποσπάσματά τους στα αγγλικά, ελληνικά, αρχαία ελληνικά, λατινικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, εβραϊκά και ρωσικά.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, απόμαχοι των πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες από κάθε πεδίο, παιδιά και γονείς.

Τα έσοδα της εκδήλωσης, την οποία διηύθυνε ο Έλληνας ηθοποιός/παραγωγός Γιάννης Σιμωνίδης, υπό την οργανωτική επίβλεψη της Στεφανίας Ξυδιά, θα διατεθούν στα διεθνή προγράμματα των Αναγνωστών του Ομήρου.



ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ Δ.ΘΡΑΚΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Γραφεία στις Βρυξέλλες απέκτησε η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δ. Θράκης. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της «Ομοσπονδίας» (www.abttf.org) τα γραφεία εγκαινιάσθηκαν την 1η Δεκεμβρίου – μέσα στην απόλυτη σιωπή από ελληνικής πλευράς.

Τα γραφεία βρίσκονται σε απόσταση τετρακοσίων μέτρων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , γεγονός που προσφέρει, όπως αναφέρεται, τη δυνατότητα στους εκπροσώπους της «Ομοσπονδίας» να έχουν άμεση επαφή με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ώστε να γίνεται το αναγκαίο λόμπινγκ.

Ο πρόεδρος της «Ομοσπονδίας» κ. Χαλίτ Χαμπίμπογλου δήλωσε, μεταξύ άλλων ,τα εξής: «Ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία των Τούρκων της Δ. Θράκης. Η φωνή της Μειονότητας θα ακούγεται στις Βρυξέλλες. Από τώρα και στο εξής η φωνή μας θα ακούγεται πιο δυνατά».

Ανάλογο δημοσίευμα έκανε την εμφάνισή του και στην ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί. Σύμφωνα με το περιοδικό, «η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ακούγεται ανεμπόδιστα η φωνή της στις Βρυξέλλες. Υπ΄ αυτήν την έννοια η 1η Δεκεμβρίου αποτελεί την αρχή μιας νέας περιόδου για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Ειδική αναφορά γίνεται και στο ιστορικό της υπόθεσης: «Το Δ.Σ. της ABTTF είχε αποφασίσει στις 19 Ιουνίου να ανοίξει στις Βρυξέλλες ένα γραφείο εκπροσώπησης, με στόχο την ενδυνάμωση του αγώνα που δίνει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Στις 10 Ιουλίου το θέμα είχε τεθεί στο Συμβούλιο Εκπροσώπων. Μετά τις συζητήσεις που έγιναν, το Συμβούλιο των Εκπροσώπων είχε ανακοινώσει την στήριξη του στο σχέδιο εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες, με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού λόμπι που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης σε επίπεδο Ε.Ε. και στην κοινή γνώμη της Ευρώπης. Μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των Εκπροσώπων, το Δ.Σ της ABTTF εξέδωσε ανακοίνωση για τον διοικητικό που θα ασκούσε καθήκοντα εκπροσώπου και άρχισε να αναζητεί γραφείο κατάλληλο. Μετά την ολοκλήρωση των ετοιμασιών, στις 1 Δεκεμβρίου το γραφείο εκπροσώπησης της ABTTF στις Βρυξέλλες τέθηκε σε λειτουργία.

Το γραφείο εκπροσώπησης της ABTTF βρίσκεται μόνο 400 μέτρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπ΄ αυτήν την έννοια η ABTTF με την πιστοποίηση που έχει πάρει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την χρονική περίοδο Μαΐου 2010- 2011 Μαΐου, έχει εγγράψει ακόμα μια επιτυχία στον τομέα του λόμπινγκ. Με την εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ABTTF θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τις εργασίες του, καθώς και των επιτροπών που υπάγονται σε αυτό. Με το γραφείο να βρίσκεται στα 400 μέτρα μόνο απόσταση κέρδισε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Έτσι η ABTTF θα έχει την δυνατότητα άνετα να συναντάται με ευρωβουλευτές και αρμόδιους του Ευρωκοινοβουλίου και να παρέχει λεπτομερείς ενημερώσεις στο επίπεδο δραστηριοτήτων λόμπινγκ.

Αυτός ο οποίος θα εργαστεί στην εκπροσώπηση της ABTTF στις Βρυξέλλες είναι ο πολύ γνωστός στους διαδρόμους του ευρωκοινοβουλίου και των Βρυξελλών Τζαν Ιζμπούλ. Από το 2001 και εντεύθεν έχει εργαστεί ως ανταποκριτής του TRT και αργότερα του Habertürk στις Βρυξέλλες, και πλέον θα εργαστεί ως διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης της ABTTF στις Βρυξέλλες».

Και βέβαια, παρατίθεται οδός και αριθμός, ώστε να μην έχουμε καμιά αμφιβολία:

ABTTF Brussels
Square de Meeus 38/40
Bte:42
B- 1000 Bruxelles
Tel:0032 (0)2 401 61 98
Fax:0032 (0)2 401 68 68

Το όραμα του κ. Νταβούτογλου για πλήρη έλεγχο των Μουσουλμάνων στα Βαλκάνια προχωράει με σταθερά βήματα. Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε για όλα αυτά;

Διότι, όπως έχει ανακοινωθεί, σήμερα αρχίζει ο… 48ος γύρος των περίφημων διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Μια διαδικασία για την οποία δεν μαθαίνουμε τίποτε εδώ και πολλά χρόνια, καθώς το περιεχόμενο των συνομιλιών κρατείται μυστικό και έχει συμφωνηθεί να δημοσιοποιηθούν όταν αυτές ευοδωθούν.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, φαίνεται πως οι συζητήσεις θα συνεχίζονται επ’ άπειρον και ουδείς θα λογοδοτεί για τον τι περιλαμβάνουν και γιατί δεν καταλήγουν πουθενά…

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ


Ο ρόλος των ψυχοκοινωνικών παραγόντων στην εμφάνιση και αντιμετώπιση της αρρώστιας.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά σε σχέση με την υγειά και την αρρώστια σύμφωνα με τον ορισμό των Kasl and Cobb – μεταξύ των άλλων –περιλαμβάνει συμπεριφορές διατήρησης της καλής υγείας. Το άτομο δηλαδή, είναι ή πιστεύει ότι είναι υγιές και ορισμένες πράξεις του μπορεί να αποβλέπουν στην πρόληψη μιας αρρώστιας , στον εντοπισμό της σε πρώιμο ασυμπτωματικό στάδιο ή στη διατήρηση της παρούσας καλής κατάστασης της υγείας. Όλοι έχουμε παραδείγματα «συμπεριφοράς» απέναντι σε προβλήματα υγείας ή στον τρόπο που «διαχειριζόμαστε» την υγεία μας.

Η αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος και κυρίως εργασιακής συμπεριφοράς για παράδειγμα, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής που να οδηγήσουν σταδιακά σε αύξηση του βάρους αρκετά κιλά…Λιγότερες ώρες εργασίας, συχνοί έξοδοι, αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος, απουσία άσκησης και λίγες ώρες ύπνου ημερησίως …

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την καλή υγεία –σύμφωνα με τις μελέτες των Belloc, Breslow και Enstrom- που
ορίζουν 7 συμπεριφορές που σχετίζονται με την καλή υγεία: 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά, πρόγευμα κάθε ημέρα, όχι κάπνισμα, διατήρηση κανονικού βάρους, μικρή ή καθόλου χρήση αλκοόλ, σπάνια λήψη φαγητού μεταξύ των γευμάτων.

Αν λάβουμε υπόψη τη διαπίστωση του Mckeown «ότι οι ασθένειες οφείλονται σε επιδράσεις τις οποίες τα ίδια τα άτομα προσδιορίζουν με την ίδια τους τη συμπεριφορά (κάπνισμα , διατροφή, άσκηση κλπ) η απόφαση να μεταβάλει το άτομο τη συμπεριφορά «για τη διασφάλιση της υγείας μου και της ποιότητας ζωής» συνειδητά, («σε συνειδητό επίπεδο») , κατόπιν γνωστικής επεξεργασίας με βραχυχρόνιο ορίζοντα και «προσδοκίες» (Albert Bandura) , μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.


Άσκηση, ελάττωση νυχτερινών γευμάτων και ταυτόχρονη μείωση ως διακοπή αλκοόλ, περισσότερες ώρες ανάπαυσης και ύπνου, λήψη πρωινού και υγιεινής μεσογειακής διατροφής φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα με την πεποίθηση ότι μπορείς να πετύχεις τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο καθένας είναι υπεύθυνος, για την υγεία του, από τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές του …

Πολλές φορές ο ασθενής δε φοβάται τόσο την ασθένεια, μία έννοια που δεν την καταλαβαίνει καλά, αλλά την εγκατάλειψη, και την απομόνωση από την παρέα, την εργασία, το κοινωνικό περιβάλλον γενικότερα.

Το ίδιο συμβαίνει και στη θεραπεία. Ο ασθενής δε θέλει να αποδεχτεί εύκολα τη θεραπεία γιατί επιφέρει αλλαγές τόσο στη φυσική κατάσταση όσο και στις ψυχολογικές λειτουργίες.

Η διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας έχει σχέση με την αίσθηση αυτονομίας, την αίσθηση του χρήσιμου στους άλλους.

Οι δράκοι στα παραμύθια είναι όντα με τρομερή δύναμη και μυστηριώδεις γνώσεις. Ο ήρωας του παραμυθιού ξεκινά κάθε φορά να αντιμετωπίσει το δράκο που τρομοκρατεί την χώρα του και σκοτώνει τους κατοίκους της. Για να το κάνει αυτό, πρέπει πρώτα να τον βρει. Συνήθως, οι δράκοι κατοικούν σε μεγάλες σπηλιές όπου έχουν φυλάξει όλους τους θησαυρούς τους. Ένα μεγάλο ταξίδι περιμένει τον ήρωα. ‘Μαγική’ βοήθεια μπορεί να υπάρξει ως ‘ανταμοιβή’ για την βοήθεια σε κάποιο ‘αδύναμο’ πλάσμα στο δρόμο του. Πρέπει να βάλει την κατάλληλη πανοπλία, να πιει τα κατάλληλα ‘φίλτρα’ και να βρει τα αδύνατα σημεία του δράκου. Όταν νικάει το δράκο ανταμείβεται πλουσιοπάροχα. Γίνεται βασιλιάς ή παντρεύεται την βασιλοπούλα που έσωσε και, συνήθως, αποκτά τα πλούτη, τη δύναμη και τις γνώσεις του δράκου.

Όλοι αντιμετωπίζουμε δράκους - καταπιεσμένο θυμό ή θρήνο, ενοχές και φόβους . Μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε και τις σχέσεις μας με τους άλλους - μπορεί να μην αναγνωρίζουμε την δύναμη τους ή να μας έχει πιάσει πανικός και να μην τους βλέπουμε. Μιλώντας και ακούγοντας τους άλλους σκοπός μας είναι να δώσουμε ονόματα στους δράκους, να τους αντικρίσουμε, και να κερδίσουμε την δύναμη τους και την γνώση τους.

Η στάση ως προς την υγεία, τα πιστεύω ή τις αντιλήψεις ως προς την υγεία είναι προϊόν κοινωνικής μάθησης και οικονομικής κατάστασης.

Κάθε άτομο, ανάλογα με τη προσωπικότητα του αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ρίσκο της μη τήρησης των ιατρικών οδηγιών ενώ η απόφαση της στάσης απέναντι στην ασθένεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα μελέτης των υπέρ ή των κατά της τήρησης ή της μη τήρησης των ιατρικών οδηγιών.

Παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση φαίνεται ότι εξαρτώνται από το φύλο την ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο τις πεποιθήσεις σχετικά με την υγεία και την ασθένεια, την ψυχική υγεία όπως και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τη φυλή, την εθνικότητα, τον τόπο.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν και σχετικές έρευνες: το 40-60% των ηλικιωμένων δεν παίρνει τα φάρμακα τους (Nichol et al. 1999) το 70% των ασθενών δεν τηρούν τις οδηγίες όταν η νόσος είναι ασυμπτωματική (Sherbourne et al. 1992) και το 1/3 των ασθενών δεν τηρεί τις βραχυχρόνιες θεραπείες (Di Matteo 1994) oπως και το 50% των μακροχρόνιων θεραπειών (Rapoff, 1999).



Θέματα και καταστάσεις που αφορούν την υγεία μας όταν διαταράσσεται, επιφέρουν άγχος και στρες.

Ο ΠΟΥ έχει ανακηρύξει το στρες ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας του 21ου αιώνα.

Στρες είναι μια αυτόματη αντίδραση του οργανισμού μας σε στρεσογόνα ερεθίσματα όσο και σε ψυχικές , σωματικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Η αντίδραση του οργανισμού σε ένα αρνητικό ερέθισμα (strain) σε οργανικό και συναισθηματικό επίπεδο, άλλοτε χαρακτηρίζεται από οξέα ερεθίσματα, άλλοτε από κατάσταση διαδοχής ή σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και βέβαια σε χρόνια στρεσογόνους παράγοντες (χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο). Μπορεί να είναι και μια διεργασία , κατάσταση, που βιώνουμε όταν αντιλαμβανόμαστε μια πραγματική ή φανταστική ασυμφωνία, ανάμεσα σε απαιτήσεις που προβάλλουν κάποιες συνθήκες και στα αποθέματα που διαθέτουμε να τα αντιμετωπίσουμε(Lazarus & Folks 1984).

Στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, με τα δεκάδες ερεθίσματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά (ανεργία, οικονομική κρίση, ανάγκες και αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας και η αγωνία ακόμη να ανταποκριθούμε στα status της κοινωνίας) μας οδηγούν σε μια χρόνια στρεσογόνα κατάσταση με την οποία θα πρέπει να μάθουμε –τελικά- να ζούμε.

Tο στρες εμφανίζεται σε περιόδους της ζωής μας που αντιμετωπίζουμε αλλαγές, προκλήσεις ή απειλές.

Σε κανονικές συνθήκες, αν μπορούμε να το επικαλεστούμε αυτό- ο οργανισμός μας βρίσκεται σε μια σταθερή ισορροπία. Όταν αυτή η ισορροπία – «ομοιόσταση» απειλείται ή αλλάζει, για παράδειγμα εξαιτίας κάποιου κινδύνου, μιας στενοχώριας ή γενικότερα μιας κατάστασης στην οποία πρέπει ο οργανισμός να προσαρμοστεί γρήγορα, το σώμα μας αντιδρά ανάλογα στις καταστάσεις αυτές.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στο στρες εξαρτάται από την προσωπικότητά μας, από την εμπειρία και από το είδος και τη διάρκεια του στρες.

Όταν η ανησυχία που προκαλείται από το στρες είναι μια προσωρινή κατάσταση που φεύγει όταν ξεπεραστεί η δυσκολία, μπορεί να μας οδηγήσεις σε εγρήγορση αντιμετωπίζοντας την όποια αντιξοότητα ή πρόβλημα με επιτυχία. Μόνο όταν τα συναισθήματα της ανησυχίας επιμένουν και κυριαρχούν στη ζωή μας, μπορεί να γίνουν σταδιακά αιτία αρρώστιας.

Οποιαδήποτε κατάσταση της καθημερινής ζωής μπορεί να αποδειχτεί αιτία στρες.

Η αιτία του στρες δεν είναι απαραίτητα μία φυσική απειλή. Μπορεί να είναι η ερ¬γασία μας, η προσωπική μας ζωή ή το περιβάλλον (π.χ. θόρυβος, κακή στέγαση, κυκλοφοριακό). Συνήθως, μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε στις πιέσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά προβλήματα στρες μπορεί να προκύψουν όταν, η πιεστική κατάσταση που προκαλεί στρες είναι συνεχής και δεν μπο¬ρούμε να τα βγάλουμε πέρα, όταν διάφορα γεγονότα που δημιουργούν στρες συμ¬βαίνουν ταυτόχρονα.

Ο σωστός βαθμός έντασης ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας μας, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα μας , αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας μας, και αλλάζει η συμπεριφορά μας, καθώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος.

Το στιγμιαίο ή οξύ στρες είναι παραγωγικό και πιθανώς «βοηθά» τον οργανισμό. αλλά το πολύ στρες για μεγάλο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε πνευ¬ματική και φυσική εξουθένωση και αρρώστια. Το χρόνιο στρες, δηλαδή το να έχουμε συχνά στρες που διαρκεί πολύ και να αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε (μη ελεγχόμενο χρόνιο στρες), είναι απειλή για την υγεία και την ψυχική μας ισορροπία.

Η ένταση του στρες είναι ανάλογη με τον αριθμό και τη σημασία των γεγονότων και αλλαγών που χρειάζεται ν' αντιμετωπίσουμε, όπως π.χ. είναι οι θάνατοι, οι αλλαγές στη δουλειά ή η προαγωγή ή η απόλυση κάθε σοβαρή αρρώστια στην οικογένεια, μετακομίσεις, συζυγικές δυσκολίες, οικονομικά προβλήματα ή η γέννηση παιδιού.

Κάθε άνθρωπος μπορεί ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια ή δυο τέτοιες αλλαγές, αλλά τρεις μπορεί να κάνουν τη ζωή δύσκολη, ενώ τέσσερις ή πέντε να είναι γενικά πολύ περισσότερο από εκείνο που μπορεί ν' αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Με δεδομένη την ανακήρυξη του στρες σε αρρώστια της εποχής μας –σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.) θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό.

Να δημιουργήσουμε μηχανισμούς «διαχείρισης» του στρες.

Θα πρέπει να κατορθώσουμε να συνειδητοποιήσουμε πώς δημιουργείται το στρες και τι μας το προκαλεί.

Μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα το εξαλείψουμε. Δεν πρέπει ν' αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως καταδικασμένο να είναι διαρκώς θύμα ενός μυαλού σε κατάσταση πλάνης!»

Το να απομακρύνουμε το στρες από τη ζωή μας δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν. Οι επιστήμονες στηριζόμενοι σε έρευνες και μελέτες προτείνουν διάφορους τρόπους αντιμετώπισής του, όπως:

Να υιοθετήσουμε μια υγιεινή ζωή, με ένα σταθερό πρόγραμμα κανονικού ύπνου και φαγητού, σωματική άσκηση και αρκετό χρόνο αφιερωμένο στην ξεκούραση και τη διασκέδαση (την επαφή με την οικογένεια, τους φίλους κλπ.).

Να μειώσουμε τις πηγές του στρες στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε π.χ. να μην αναλαμβάνουμε ¬περισσότερες υποχρεώσεις από όσες ¬μπορούμε να φέρουμε σε πέρας.

Να καταφεύγουμε σε μεθόδους χαλάρωσης (π.χ. γιόγκα, σωστές αναπνοές, μουσική, μασάζ, εκδρομές κ.ά.).

Να εξωτερικεύουμε το άγχος μας, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι όσοι μιλούν για τα προβλήματά τους ¬βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από όσους «κλείνονται» στον εαυτό τους χωρίς να μοιράζονται τις ανησυχίες τους με τους άλλους.


Συμπερασματικά, ο ρόλος των ψυχοκοινωνικών παραγόντων στην εμφάνιση και αντιμετώπιση της αρρώστιας, αναδεικνύει τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην υγεία και την ψυχολογία.


*Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος είναι Εκπαιδευτικός ΕΠΑ.Σ Β. Νοσηλευτών, Μεταπτυχιακός φοιτητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ( Διοίκηση Μονάδων Υγείας) και Συγγραφέας.

ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ;


Εἶσ' Ἕλληνας;
Τί προσκυνᾶς;
Σηκώσου ἀπάνω!
Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς
ὀρθοὶ μιλοῦμε..

[ρητό του Λακεδαίμωνα Αππελαίου]



ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ


Οι Κύπριοι καταδρομείς το 1974 έγιναν κομμάτια από τις σφαίρες του Αττίλα στις παρυφές του Πενταδακτύλου, υπερασπιζόμενοι την πατρώα γη. Έκτοτε ένας άγραφος νόμος έλεγε πως πήγαιναν στις ασκήσεις και τις πορείες με τον ελληνικό θυρεό στο γυλιό και το μπέρκεν (το σακίδιο ασκήσεων).Στις πορείες εντός των χωριών είχαν ένα μικρό σημαιάκι στερεωμένο στο μπέρκεν. Αυτό, μεταξύ άλλων, ενόχλησε κάποιους στο στράτευμα και το απαγόρευσαν.
Το θέμα καταγγέλθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας και επανέρχεται, γιατί η απαγόρευση ισχύει ακόμη. Κάποιοι στο στράτευμα στην ανώτερη πυραμίδα ενοχλούνται από τα εθνικά σύμβολα, σάμπως η Κύπρος να είναι κάτι ξεκάρφωτο και δεν είναι αλύτρωτο τμήμα του ελληνικού έθνους. Παραβιάζουν με τον τρόπο αυτό τη δυναμική πάνω στην οποία είναι κτισμένος ο στρατός μας και τη ζεύξη του με τον ελληνικό στρατό που θα πολεμήσει μαζί μας, αν χρειαστεί, με τα ίδια σύμβολα.

Γνωρίζει το ΓΕΕΘΑ
Για προσπάθεια ''απογαλακτισμού'' της Κύπρου από την Ελλάδα, επιχειρούμενη από την παρούσα Κυβέρνηση, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Σωτήρης Σαμψών, σε δηλώσεις του χτες στη Βουλή.

Το θέμα δεν έμεινε εδώ, έφτασε μέχρι το ΓΕΕΘΑ, που ήδη γνωρίζει ότι στην Ε.Φ. γίνονται πράγματα που δεν συνέβαιναν ποτέ ξανά. Πηγές της «Σ» στον Ελληνικό Στρατό αναφέρουν ότι ο αρχηγός και ο υπαρχηγός κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που κινούν τα νήματα για κυπροποίηση του στρατεύματος, σε μια εποχή που πρέπει να γίνει μια γροθιά μαζί με τον Ελληνικό Στρατό. Οι Τούρκοι, σημείωσε η πηγή μας, δεν καταλαβαίνουν από... κυπροποιήσεις, κτυπούν τον Ελληνισμό περιφερειακά και αναμένουν το επόμενο μας λάθος, για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Υπέστειλαν και σημαίες
Ο Σωτήρης Σαμψών, κληθείς να σχολιάσει αναφορές για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η υποστολή της ελληνικής σημαίας σε στρατόπεδα και πεδία βολής, είπε ότι υπάρχει μια ελληνοφοβία από την παρούσα Κυβέρνηση, με την έννοια ότι αφαιρούνται ελληνικές σημαίες, θυρεοί και σύμβολα του έθνους.

''Η προσπάθεια απογαλακτισμού από την Ελλάδα ξεκίνησε από το 2008, οπόταν ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση την εξουσία'', δήλωσε. Εξέφρασε, παράλληλα, την έντονη αντίθεση του ΔΗΣΥ σε μια τέτοια προσπάθεια, λέγοντας ότι το κράτος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό σε θέματα Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει αναφορές σε ενδεχόμενη αύξηση της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και το ότι αφαιρούνται κονδύλια από την άμυνα, ο Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι ''από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική απόφαση και πολιτική βούληση να διατηρείται Ε.Φ., θα πρέπει να τη διατηρούμε σε επίπεδα αξιόμαχα και αξιοζήλευτα''.

Θέση της Επιτροπής Άμυνας στην ολότητά της, όπως είπε, είναι ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων είναι ιδιαίτερα ελλιπείς σε θέματα αμυντικής θωράκισης και ότι τα ποσά των προϋπολογισμών πρέπει να αυξηθούν.''Δυστυχώς, ούτε ο φετινός προϋπολογισμός βρίσκεται σε επίπεδα που να ικανοποιεί την Επιτροπή Άμυνας'', ανέφερε.Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι οι προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων εξευτελίζουν την Ε.Φ.''Παρά να διατηρούμε μια Ε.Φ. κατ' όνομα και να την εξευτελίζουμε, καλύτερα να την κλείσουμε και να κηρύξουμε την Κύπρο ανοχύρωτη πολιτεία'', είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ε.Φ. θα πρέπει να αναβαθμιστεί και βελτιωθεί, ώστε να μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό και το στόχο της.

ΑΥΤΟ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ


THE TIMES

Greece offers to drop claim to Elgin Marbles

Η βρετανική εφημερίδα “Τhe Times” δημοσιεύει πως σε συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, δήλωσε πως η..... Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για το θέμα της ιδιοκτησίας των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αν το Βρετανικό Μουσείο στείλει τα Γλυπτά του μνημείου στην Αθήνα, υπό μορφή μακρόχρονου δανείου.

Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Ελλάδα θα προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο ορισμένα από τα καλύτερα δείγματα της κλασικής τέχνης, με περιοδικές εκθέσεις, ώστε να δώσει στο Λονδίνο μία από τις πλουσιότερες παρουσιάσεις γλυπτών και έργων τέχνης από την αρχαία Ελλάδα.

Το επίμαχο κείμενο είναι το ακόλουθο (το άρθρο είναι “κλειδωμένο”):

Greece is trying to break decades of stalemate with Britain over the Elgin Marbles by dropping its long-standing claim to ownership of the sculptures in return for the British Museum sending the Acropolis artefacts back to Athens on a long-term loan. In return, Greece will offer the British Museum a selection of its best classical art, changing the exhibition every few years to give London one of the richest permanent displays in Western Europe of sculpture, carvings and art from from ancient Greece. The offer was made by Pavlos Geroulanos, the Greek Minister of Culture, who said that his country no longer cared about the technical ownership of the Parthenon treasures as long as they were reunified with the other sculptures that formed part of the richly decorated temple. His offer, detailed in an interview with The Times, is an attempt to overcome the long dispute over the Marbles.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ


Μια τεράστια μετακίνηση χρέους -και αντίστροφα πλούτου- από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο συμβαίνει στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες βουτούν η μία μετά την άλλη στα χρέη, οι επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών.

Τα χρέη των 600 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ευρώπης... -οι τίτλοι των οποίων διαμορφώνουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx Europe 600- μειώθηκαν ως ποσοστό των κερδών τους στο γ'' τρίμηνο του 2010 κατά 22%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Το ποσοστό του χρέους ανά μετοχή για τους μετόχους των 600 επιχειρήσεων μειώθηκε περίπου κατά επτά φορές (!) από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ ο παραπάνω δείκτης ενισχύεται φέτος κατά 5% και συνολικά κατά 69% από τον Μάρτιο του 2009, όταν ξεκίνησε η τελευταία ανοδική τροχιά των χρηματιστηρίων.

Η φετινή άνοδος του Stoxx Europe 600 θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη μάλιστα, αν δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και οι απώλειες των αγορών στις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε. Και πιο συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που σημειώνει φέτος απώλειες κοντά στο 34% (τις μεγαλύτερες μεταξύ 24 ανεπτυγμένων αγορών του κόσμου), ενώ στο Δουβλίνο ο δείκτης υποχωρεί αντίστοιχα κατά 10% και στη Μαδρίτη βρίσκεται στο -21%.

Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων επιβεβαιώνεται και από την UBS, που εκτιμά ότι αυτές επαναγόρασαν μετοχές τους συνολικής αξίας 90 δισ. δολαρίων φέτος, έναντι καθαρών πωλήσεων 140 δισ. δολαρίων πέρυσι.

Αλλά και από τα κέρδη τους... Οι αναλυτές μιλούν για μέση αύξηση της κερδοφορίας τους κατά 46% στη διετία 2010-2011, την υψηλότερη από το 2003. Η μέση εκτίμηση χιλιάδων φετινών αναλύσεων είναι ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων, που απαρτίζουν τον Stoxx Europe 600, θα αυξηθούν κατά 78% φέτος και κατά 14% το 2011. Στην «άλλη όχθη», η Κομισιόν προέβλεψε αυτήν την εβδομάδα αύξηση του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης μόλις κατά 1,7% φέτος και, ακόμη χειρότερα, κατά 1,5% το 2011.

Το δημόσιο χρέος των 16 χωρών εκτοξεύθηκε φέτος στο 84,1% του συνολικού τους ΑΕΠ και θα φθάσει το 87,8% το 2012, από 66% το 2007. Μια από τις βασικές αιτίες δημιουργίας αυτού του χρέους είναι και οι τεράστιες δαπάνες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη διάσωση των τραπεζών. Τα κράτη της Ε.Ε. έχουν διαθέσει ούτε λίγο ούτε πολύ το αστρονομικό ποσό των 4,5 τρισ. ευρώ (!) για προγράμματα στήριξης των τραπεζών. Μια τεράστια μεταφορά χρέους από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο, ο οποίος σε αρκετές χώρες της Ενωσης στραγγαλίζεται για να το εξυπηρετήσει, λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού από τις αγορές.

Την ίδια στιγμή, το χρέος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δείχνει ασφαλέστερο από το κρατικό. Στην ευρωπαϊκή αγορά ασφαλίστρων κινδύνου αθέτησης χρέους (CDS), ο σχετικός δείκτης 125 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα σε ιστορικό χαμηλό, χαμηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη αθέτησης ομολόγων που εκδίδουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ


Ξεκινάνε οι ανασκαφές στην Ιθάκη μέσα στον Δεκέμβριο και οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές, εφόσον ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Αθανασίου-Σχολή Ομήρου ταυτίζεται με το ανάκτορο του Οδυσσέα. Κατά την διάρκεια αρχαιολογικής ημερίδας, ο καθηγητής της προϊστορικής αρχαιολογίας, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την «ανακάλυψη» του Οδυσσειακού ανακτόρου επιζητώντας την έναρξη ανασκαφών.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ένα εύρημα που τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει το παλάτι του Οδυσσέα είναι και μία κρήνη, η οποία χρονολογείται το 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας.

Στην Ιθάκη υπάρχει μία περιοχή κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος που σήμερα ονομάζεται Σχολή Ομήρου. Στην τοποθεσία πολλοί πραγματοποίησαν ανασκαφές, μεταξύ των οποίων και ο Ε. Σλήμαν, διαισθανόμενοι προφανώς ότι κάτι σημαντικό υπάρχει εκεί. Η αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κλήθηκε μετά 60 χρόνια να συνεχίσει τις ανασκαφές που είχε ξεκινήσει στις αρχές του αιώνα η Βρετανική Αρχαιολογική σχολή.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για την έναρξη των ανασκαφών μέσα στον Δεκέμβριο.

Οι ανασκαφικές εργασίες θα γίνουν υπό τη διεύθυνση της κας Λίτσας Κοντορλή-Παπαδοπούλου, συζύγου του καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διέθεσε αποκλειστικά το συνολικό ποσό, το οποίο ανέρχεται στα 115.000 ευρώ.

1350 ΜΥΝΗΜΑΤΑ


Περίπου 1.385 τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στον Ιούλιο του 1985 και το Φεβρουάριο του 2010, έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks και αναµένεται να δηµοσιευθούν εντός των ημερών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Tα Νέα” (07/12), τα περισσότερα από αυτά συντάχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2005 και µετά.
Μάλιστα, κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 υπάρχουν µόλις 3 τηλεγραφήµατα, ενώ άλλα 3 εντοπίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όλα τους με θέμα την τρομοκρατία.
Θέματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικονομίας αφορούν τα περισσότερα από αυτά.
Επιπλέον, υπάρχουν 49 τηλεγραφήματα με αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρμογές και σε θέματα τρομοκρατίας, ενώ υπάρχει ένα μόνο τηλεγράφημα, που φέρει όνομα στην κωδικοποίησή του.
Πρόκειται για το τηλεγράφημα με την ένδειξη "BAKOYANNIS", που συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2006, µία ηµέρα µετά τη µετάβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών µαζί µε τον τέως πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου πραγµατοποιήθηκε δείπνο εργασίας µε τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.
Το πιο πρόσφατο από τα τηλεγραφήµατα, µε ηµεροµηνία 25 Φεβρουαρίου 2010, φέρει πέρα από τον κωδικό της Ελλάδας και τους κωδικούς της Συρίας και του Ιράν, και εστάλη δύο ηµέρες µετά την ανεπίσηµη εκδήλωση ανησυχίας του Κουβέιτ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα.
Κατά τη διάρκεια του 2009 έχουν συνταχθεί άλλα τρία µηνύµατα τα οποία έχουν στην περιγραφή τους τον κωδικό των στρατιωτικών πυρηνικών εφαρµογών (MNUC).

Τρομοκρατία
Ειδικότερα για το θέμα της τρομοκρατίας, υπάρχουν 151 τηλεγραφήµατα από την Αθήνα και έξι από τη Θεσσαλονίκη που συντάχθηκαν ανάµεσα στον Ιούλιο του 1985 και τον Φεβρουάριο του 2010.
Μόνο μέσα στο 2009 συντάχθηκαν σχεδόν 50, δηλαδή το 1/3 των μηνυµάτων με τον "τροµοκρατικό" κωδικό PTER, ενώ τα περισσότερα (10) εστάλησαν τον Φεβρουάριο του 2009, οπότε πραγµατοποιήθηκε η ένοπλη επίθεση στο αστυνοµικό τµήµα του Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικό σταθµό Alter από τη Σέχτα Επαναστατών.
Εννέα τηλεγραφήµατα όπου περιλαµβάνονται θέµατα τροµοκρατίας εστάλησαν από την Αθήνα το Δεκέµβριο του 2008, ενώ επτά τον Φεβρουάριο του 2010, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν έλαβε χώρα κάποια τροµοκρατική ενέργεια, µόνο µία σύλληψη 21χρονου ως υπόπτου για συµµετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.

Ενεργειακά
Σε 80 τηλεγραφήµατα από τις αρχές του 2005 έως τις αρχές του 2010, γίνονται αναφορές σε ενεργειακά ζητήµατα.
Μάλιστα, σε πέντε από αυτά που συντάχθηκαν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και το Μάιο του 2006 εµφανίζεται η επωνυµία της Gazprom, ενώ δεκατρία περιλαµβάνουν στοιχεία για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη βάση δεδοµένων των τηλεγραφηµάτων που διέρρευσαν στους ανθρώπους του Wikileaks, εµφανίζεται ένα µήνυµα µε ηµεροµηνία 30/4/2008, που φαίνεται πως σχετίζεται µε την υπογραφή Καραµανλή για την ελληνική συµµετοχή στην κατασκευή του αγωγού South Stream την προηγούµενη µέρα.
Τρία “ενεργειακά” τηλεγραφήµατα του 2009 και του 2010 περιλαµβάνουν αναφορές στη Ρωσία, δύο στη Βουλγαρία, δύο στην Τουρκία, δύο στο Ιράν, ενώ µνηµονεύονται και η Ιταλία και το Αζερµπαϊτζάν.
Πέρα από θέµατα ενέργειας και ενεργειακής τεχνολογίας, στα συγκεκριµένα µηνύµατα περιλαµβάνονται αναφορές για οικονοµικές και εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις και εξωτερικές σχέσεις.

Ανθρώπινα δικαιώµατα
Ο πιο συχνός κωδικός στα τηλεγραφήµατα έπειτα από αυτούς των εξωτερικών σχέσεων, των εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων και µαζί µε αυτόν των οικονοµικών ζητηµάτων είναι ο PHUM, που αντιστοιχεί στον τοµέα των ανθρώπινων δικαιωµάτων.
Πάνω από 200 µηνύµατα µε αναφορές σε σχετικά ζητήµατα έχουν συνταχθεί από την αµερικανική πρεσβεία της Αθήνας και άλλα 36 από τοπροξενείο της Θεσσαλονίκης κατά την πενταετία Φεβρουάριος 2005 - Φεβρουάριος 2010. Ακόµα 41 τηλεγραφήµατα µνηµονεύουν θέµατα προσφύγων.

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΑΜΕ


Με την φράση "Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει", ο επικεφαλής του ΔΝΤ έδωσε το στίγμα του τι θα ακολουθήσει - αν και προσπάθησε μετά να το αποδώσει στα όχι πολύ καλά αγγλικά του.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέβασή του στα εσωτερικά της χώρας μας όταν μίλησε για γενναία κυβέρνηση η οποία χρειάζεται πολιτική στήριξη όχι μόνο από τον λαό αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις.

"Διαπιστώσαμε", είπε επίσης, "ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και νομίζω πως θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια της αποπληρωμής. Όλοι στην ΕΕ καταλαβαίνουν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ, από τη δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε".

ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ..Η...ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ;


Στο Λονδίνο συνελήφθη την Τρίτη (07/12) ο πλέον "δημοφιλής" άνθρωπος των ημερών, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που καταζητείτο μετά την έκδοση εις βάρος του διεθνούς εντάλματος σύλληψης από την Ιντερπόλ.

Την είδηση της σύλληψής του έκανε η Μητροπολητική Αστυνομία του Λονδίνου, κaτά την οποία ο Ασάνζ συνελήφθη στις 9.30 (ώρα Βρετανίας και GMT) κατόπιν ραντεβού σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου.
"Αντιμετωπίζει ενώπιον των σουηδικών αρχών μία κατηγορία για παράνομο εξαναγκασμό, δύο κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και μία κατηγορία για βιασμό, για πράξεις του τον Αύγουστο του 2010", αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας του Λονδίνου.
Θα προσαχθεί εντός της ημέρας σε δικαστήριο του Γουέστμίνστερ στο Λονδίνο.
Το εις βάρος του Ασάνζ ένταλμα σύλληψης εξέδωσε την Τετάρτη (01/12) η Interpol, ενώ o ίδιος ήδη καταζητείτο από τις σουηδικές αρχές, κατηγορούμενος για βιασμό.
Πιο συγκεκριμένα, η Ιντερπόλ ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της, να συλλάβουν αμέσως τον Ασάνζ, ο οποίος ζει αρκετό καιρό το χρόνο στη Βρετανία και αρκετό στη Σουηδία, όπου τον εντοπίσουν.
Μία ημέρα πριν, η κυβέρνηση του Ισημερινού εμφανίστηκε να προσφέρει άσυλο και υπηκοότητα στον Ασάνζ, αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, απέσυρε την προσφορά μερικές ώρες αργότερα, λέγοντας ότι ο Αυστραλός "δε θα έπρεπε" να είχε προχωρήσει στην παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ.
Λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου (02/12), ένα λάθος στη διατύπωση του σουηδικού εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Ασάνζ, δεν επέτρεψε τη σύλληψή του στη Βρετανία, παρότι οι Αρχές της χώρας γνώριζαν που κρυβόταν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βρετανική αστυνομία γνώριζε πως ο Ασάνζ κρυβόταν στη νοτιοανατολική Βρετανία, αλλά δεν μπορούσε να επέμβει, διότι το σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη.
Η σύλληψη του ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί "ένα καλό νέο" δήλωσε την Τρίτη (07/12) ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς, κατά τη διάρκεια αιφνίδιας επίσκεψής του στο Αφγανιστάν.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟΥ ΕΝΟΣ ΔΕΚΑΧΡΟΝΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ


Αληθινό χθεσινό περιστατικό : φίλος μου από την Κύπρο βρέθηκε με ηλικιωμένο γέροντα και κουβέντα στην...
κουβέντα ο παππούς του ανέφερε ότι κατάγεται από τα κατεχόμενα.
Σε ερώτηση του φίλου μου "πώς τα βλέπεις τα πράγματα παππού;" αυτός απάντησε ότι "σύντομα θα γυρίσουμε πίσω!" με αφοπλιστική βεβαιότητα!
"Και πώς είσαι τόσο σίγουρος;" τον ρώτησε πάλι ο φίλος μου.
"Άκουσε να δεις παιδί μου : ο εγγονός μου που είναι 10 ετών είδε στον ύπνο του σε όραμα, τον γέροντα Παΐσιο να τον παίρνει από το χέρι και να τον οδηγεί στο σπίτι μου στα κατεχόμενα, λέγοντάς του ¨εδώ θα επιστρέψεις και θα ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου αγόρι μου¨! Όταν ρώτησα τον μικρό πώς ήταν το σπίτι μας, το οποίο δεν έχει δει ποτέ ούτε σε φωτογραφία, αφού μου το περιέγραψε είπε συγκεκριμένα πως ¨έχει άσπρα ψηλά κάγκελα και γύρω-γύρω μικρές τούρκικες σημαίες¨ κάτι που δεν ταίριαζε με τα κάγκελα που είχαμε αφήσει εμείς και ήταν μαύρου χρώματος. Έτσι αποφάσισα, να πάω στα κατεχόμενα να το δω από κοντά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Όταν πήγα έμεινα κατάπληκτος αφού το σπίτι πλέον ήταν ακριβώς όπως το περιέγραψε ο εγγονός μου. Γι' αυτό σου λέω, σύντομα θα γυρίσουμε πίσω..."
Υ.Γ.Ο ηλικιωμένος γέροντας είναι από το χωριό Κυχρέα όπου είναι κοντά σε στρατοκρατούμενη περιοχή όπου μένουνε πολλοί τούρκοι αξιωματικοί σε σπίτια Ελληνοκυπρίων.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Δημοσιογράφοι, αναλυτές και άλλοι εμπλεκόμενοι όταν τέθηκε το ζήτημα υποστήριζαν ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα ήταν καταστροφική για τη Γροιλανδία.

Η Γροιλανδία είναι μια αυτόνομη χώρα εντός του Βασιλείου της Δανίας με 56. 000 κατοίκους και μια οικονομία που εξαρτάται έντονα από την αλιεία. και τις εξαγωγές ψαριών, [αποτελούν το 82% των εξαγωγών]...


Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική και η γραφειοκρατία της ΕΕ είχαν οδηγήσει τους πολίτες στην απομονωμένη αυτή άκρη της γης να είναι φτωχοί στο νησί τους.

Κάποια στιγμή οι πολιτικοί της Γροιλανδίας συνειδητοποίησαν ότι η αλιευτική πολιτική ήταν καταστροφή για την αλιευτική τους βιομηχανία.

Με δημοψήφισμα αποφάσισαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, καθώς η ΕΕ λεγόταν Ευρωπαϊκή Κοινότητα τότε. Έτσι, η Γροιλανδία την 1 Ιανουαρίου 1985 έγινε η πρώτη χώρα που ανεξαρτητοποιήθηκε από τις Βρυξέλλες, διατηρεί όμως το ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ, κατ' αυτόν τον τρόπο έχει τα οφέλη των ευρωπαϊκών εξαγωγών, χωρίς το κόστος της υπαγόρευσής τους.

Σήμερα, το μέσο εισόδημα των κατοίκων είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, τη Γαλλίας κ.α..

Η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Να ενημερώσουμε όλους τους φίλους Ποντιακής καταγωγής ότι ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε προσφάτως μια "ποντιακή ταξιαρχία"..

Με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Στρατού του ΓΕΣ η 71η Αερομετάφερομενη Ταξιαρχία με έδρα την Νέα Σάντα Κιλκίς (ειρήσθω εν παρόδω η Σάντα η οποία καταστράφηκε απο τους κεμαλικούς φασίστες το 1921 θεωρείται και το "Σούλι" του Πόντου) , μια μονάδα ειδικής σύνθεσης του Β' Σώματος Στρατού, μετονομάστηκε σε 71η Α/Μ ΤΞ "Πόντος" προς αναγνώριση των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού και της μαρτυρικής ιστορίας του. Το μόνο που μπορούμε να πούμε για την απόφαση του ΑΣΣ είναι, Εύγε!
"Βαρύ" το όνομα ,βαρύ και το χρέος των αξιωματικών και οπλιτών της ταξιαρχίας, είμαστε σίγουροι ότι οι "αετοί" της Νέας Σάντας θα το κουβαλήσουν με περηφάνεια .Το έμβλημα της 71ης μέχρι σήμερα (άγνωστο αν θα επέλθει αλλαγή και εκεί) το οποίο είναι ένας αετός "επί πτερύγων ανέμων" φέρνει στον νού ένα απο τα γνωστότερα παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου.
Ο τίτλος? Αητέν'ς επαραπέτανεν (Αετός Υψιπετούσε) , ένας ύμνος στον ακρίτα, τον άγνωστο στρατιώτη , τον υπερήφανο Τραντέλλενα

VARDRASKA ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Γράφει η Slobodanka JOVANOVSKA- WAZ.EUobserver.com

Η Βαρντάρσκα έχει μετατραπεί σε οργουελιανό κράτος με την παραβίαση του ιδιωτικού βίου που αποτελεί, πια, καθημερινή ρουτίνα.

Υπάρχουν κάμερες στους δρόμους, στις διασταυρώσεις, σε όλα τα δημόσια ιδρύματα συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα σχολεία, στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των βιντεοκαμερών και ο λοιπός εξοπλισμός επιτήρησης, δεν έχει επίσημα δημοσιοποιηθεί και δεν αναφέρεται πουθενά το ποσό των χρημάτων που δαπανώνται σε αυτές.

Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν κάμερες σε κάθε αίθουσα- μερικές φορές περισσότερες από όσες απαιτούνται.

Η διαχείριση της σκοπιανής αρχής προστασίας δεδομένων είναι πεπεισμένη ότι οι κάμερες είναι προς όφελος της ασφάλειας του κράτους και των πολιτών παρά ότι παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή τους.

Ωστόσο οι κάμερες δεν είναι καν νόμιμες. Η σκοπιανή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, απαιτεί οι μηχανές μαγνητοσκόπησης να τοποθετούνται μόνον όταν αυτές θεωρούνται απαραίτητες για λόγους ασφαλείας. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού των καμερών στα Σκόπια, είναι εγκαταστημένες στα γραφεία, χωρίς να είναι ορατές και χωρίς φυσικά να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες, ότι παρακολουθούνται.

Ένα μέλος από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων θα αντιδράσει σε όλα αυτά:

« Πρέπει να υπάρχει μια σαφής ένδειξη που να λέει ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται καθώς και ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η ενέργεια αλλά και ποιος είναι αυτός που ελέγχει τις βιντεοσκοπήσεις», είπε το μέλος, που δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί το όνομα του για ευνόητου ς λόγους.

« Οι κάμερες δεν πρέπει να εγκαθίστανται στα γραφεία, στις τουαλέτες, στις αίθουσες ή να χρησιμοποιούνται ως μέσο πειθαναγκασμού των εργαζομένων. Πρέπει κάποιο υπεύθυνο άτομο να τις ελέγχει, κάποιος που έχει υπογράψει σχετική δήλωση εχεμύθειας».

Ο πρώτος δημόσιος οργανισμός που εγκατέστησε κάμερες επιτήρησης στη Βαρντάρσκα, ήταν το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αγόρασε 1.150 κάμερες για να τις εγκαταστήσει στα νοσοκομεία. Η αγορά είχε προκαλέσει μεγάλο σκάνδαλο, γιατί έγινε σε μια εποχή που υπήρχε έντονη έλλειψη ιατροφαρμακευτικών υλικών ακόμη και τα στοιχειώδη υλικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε παιδιά που έπασχαν από λευχαιμία.

Το υπουργείο για να αντιμετωπίσει την κατακραυγή εξήγησε ότι είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει τις κάμερες για να επιβάλλει την πειθαρχία στους υπαλλήλους και στους ασθενείς.

Οι κάμερες τότε απομακρύνθηκαν από τα νοσοκομεία και τοποθετήθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, στα Σκόπια.

Εξοπλισμό επιτήρησης θα δει κανείς στα υπουργεία Μεταφορών, Οικονομίας, στα κτίρια της οικονομικής αστυνομίας, σε πολλά τοπικά κυβερνητικά κτίρια, μέσα και έξω από τα κτίρια αυτά.

Αυτό έχει σαν συνέπεια ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων να αυξάνει δραματικά. Το επόμενο έτος θα είναι διπλάσιος του υπουργείου Άμυνας.

Έτσι ενώ η σκοπιανή αστυνομία παίζει με τον πολύπλοκο εξοπλισμό επιτήρησης, οι στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων αναγκάζονται να πληρώνουν από το μισθό τους για να αγοράσουν πουκάμισα και μπότες για τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, παραμένει ένας μακρινός στόχος στην Βαρντάρσκα. Ακόμη και οι πολίτες που πηγαίνουν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό καλούνται να παράσχουν στοιχεία σχετικά με την υπαγωγή τους σε πολιτικά κόμματα…



Κατά ειρωνικό τρόπο, φαίνεται να υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον για την ιδιωτική ζωή των πολιτών από ό, τι για τους ίδιους τους πολίτες.

Η διοίκηση της αρχής προστασίας των δεδομένων επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών σχετικά με παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής τους προέρχεται από απλούς πολίτες, από πλούσιους ή ακόμη και τους διάσημους.

Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Η απάντηση του Πύργος news στο facebook που ανακάλυψε Αρχαία Μακεδονική γλώσσα..από την Ηλεία με αγάπη

Ακόμα και αυτός ο σκύλος που στέκεται δίπλα στο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ στην Αρχαία Ολυμπία γνωρίζει πως αυτό το κτήριο κατασκευάστηκε από τον Φίλιππο τον Β' της Μακεδονίας και ολοκληρώθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο.Τότε που ούτε εσείς οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπήρχατε ούτε οι Σλάβοι που κατοικούν Βόρεια της Μακεδονίας και θέλουν να αποκαλούνται ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.Κι όταν ο Πύρρων ο Ηλείος από την Ήλιδα ακολουθούσε τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του αυτή τη γλώσσα μιλούσαν :
«Πύρρων Ηλείος Πλειστάρχου μεν ην υιός, καθά και Διοκλής ιστορεί- ως φησί δ' Απολλόδωρος εν Χρονικοίς, πρότερον ην ζωγράφος, και ήκουσε Βρύσωνος τoυ Στίλπωνος, ως Aλέξανδρος εν Διαδοχαίς, είτ' Αναξάρχου, ξυνακολουθών πανταχού, ως και τοις Γυμνοσοφισταίς εv Ινδία συμμίξαι και τοις Μάγοις, όθεν γενναιότατα δοκεί φιλοσοφήσαι, τo της ακαταλnψίας και εποχής είδος εισαγωγών, ως Ασκάνιος ο Αβδηρίτης φησίν».

ΤΙ ΚΑΜΕΤΕ ΜΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!


  • Γράφει ο Κώστας Ζουράρις
Διαμηνύουν ἀνάστατοι, συνάδελφοι ἐπιστήμονες ἀπὸ τὸ ἐξωτερικό, φίλοι καὶ μή: – Γιατί αὐτοκτονεῖτε; ἐσεῖς οἱ Ἕλληνες, μ’ αὐτὸ τὸ γενοκτονίας Μνημόνιο; Εἴχατε, πέρυσι, στὰ χέρια σας τὸ ἀπόλυτο πυρηνικὸ ὅπλο: τὴν χρεωκοπία! Γιατί δὲν τὸ χρησιμοποιήσατε; Γιατί ἐσεῖς δὲν ἐκβιάσατε τὴν διεθνῆ τοκογλυφία ἀντὶ νὰ σᾶς δέσει χειροπόδαρα αὐτή; Οἱ πανάσχετοι κυβερνῆτες σας δὲν ἤξεραν ὅτι οἱ τοκογλυφοτραπεζίτες ἔτρεμαν, αὐτοί, κι ὄχι ἐσεῖς, γιὰ ἕνα χρεωστάσιο πληρωμῶν τῆς Ἑλλάδας;

Ναί, ἔτσι εἶναι, δηλαδὴ χειρότερα… Τὰ κομματοπαράσιτα τοῦ δικομματισμοῦ, ποὺ μᾶς κυβερνοῦν, ἐδῶ καὶ ἄειντε ἀπὸ τὴν Μεταπολίτευση τοῦ ’74, δὲν εἶναι ἁπλῶς πανάσχετα. Εἶναι καὶ ἀνδρείκελα ἀνεπίξεστα. Στὴν δουλοπρέπειά τους καὶ τὴν συνοικιακή τους δειλία… Διότι, τόσο σωτῆρες! Ἔτσι! Ὅσα δισεκατομμύρια ἀπομύζησαν μέχρι τώρα ἀπὸ τὴν φτωχολογιά μας, τὰ δίνουν, ὡς ἀνδράποδα πειθήνια, στοὺς διεθνεῖς τοκογλύφους. Καὶ τὸὰ τὰ παιδιά μας– μεγαλώνει μέρα τὴν μέρα.

Γιατί αὐτὰ τὰ παράσιτα-κομματόσιτα τοῦ δικομματισμοῦ δὲν ἔπραξαν τὸ νομισματο-δημοσιονομικῶς αὐτονόητον; Δῆλαδή

1ον. Ἀμέσως, δηλαδή, πρὶν ἀπὸ δέκα χρόνια, ὅταν εἶδαν πὼς τὸ κηφηνῶδες μιζαδόρικό τους διόγκωνε τὸν «δανεισμὸ» ἀπὸ τοὺς τοκογλύφους, ἔπρεπε νὰ δημιουργήσουν ἕνα δικό μας, ἑλληνικὸ «κυριαρχικὸ ταμεῖο» (sovereighn fund).

Πῶς; Συνενώνοντας τὸ Ταμεῖο Παρακαταθηκῶν καὶ Δανείων, τὸ Ταχυδρομικὸ Ταμιευτήριο (100% ἑλληνικῆς ἰδιοκτησίας) καὶ τὸ ποσοστὸ τοῦἙλληνικοῦ Δημοσίου ἀπὸ τὴν Ἐθνικὴ Τράπεζα καὶ τὴν Ἀγροτικὴ Τράπεζα (50 καὶ ἄνω τοῖς ἑκατό). Ἔτσι, ἡ πρὸς τὰ ἐκεῖ φυσικὴ ροὴ τῶν ἀσφαλιστικῶν μας Ταμείων θὰ ἔδινε – ἀσχέτως τῆς ἐπιβαλλομένης «πατάξεως τῆς διαφθορᾶς» – τὰ δισεκατομμύρια, ποὺ μᾶς «δανείζουν» οἱ ξένοι ἐκδοροσφαγεῖς. Οἱ Ἕλληνες θὰ δάνειζαν στὸ Ἑλληνικὸ Δημόσιο, χωρὶς τοκογλυφικὸ ἐπιτόκιο. Ὅπως ἀκριβῶς κάνουν τόσα ἄλλα κυριαρχικὰ καὶὄχι ἀνδραποδώδη κράτη στὸν κόσμο. Ναί, Ἑλληνικὸ Ταμεῖο κυριαρχίας (Fond souverain).

2ον. Δήμευση! Δεκατέσσερα ἢ πόσα δισ. «ληξιπρόθεσμα» χρέη ἀπὸ τὸ ἐγχώριο κεφαλαιοκρατικὸ ἀληταριό; Δήμευση!

3ον. Κομμισσάριοι τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους, στὶς «ἑλληνικὲς» τραπεζικὲς ληστοσυμμορίες. Στὴν Μέκκα τοῦ καπιταλισμοῦ, ὁ Ὀμπάμα γιατί τόλμησε αὐτὸ ποὺ δὲν τολμᾶ ὁ ἐδῶ «σοσιαλιστής» μας Georgakis; Γιὰ νὰ ὑπάρξει ρευστὸ στὴν ἀγορά;

4ον. Γιατί τὰ ξεφτέρια μας δὲν ἀπαιτοῦν ἀπὸ τὸ ἀνδρείκελο Τρισὲ τῆς ΕΚΤ νὰ ἀγοράζει καὶ νὰ ἐγγυᾶται τὰ ὁμόλογα τοῦ Ἑλληνικοῦ Δημοσίου ἀπ’ εὐθείας κι ὄχι μέσω τῶν ἑλληνοξενικῶν «Τραπεζῶν»;

Καὶ κάτι γιὰ τὴν κυβερνῶσα παρασιτικὴ ἀσχετίλα:

1ον. Ἐκεῖνος ὁ φὸν Σάχλας, ὑπουργὸς ἐπὶ τῶν Ἐξωτερικῶν Τεμενάδων, ποὺ ἔγραφε, τότε, πραγματείαν ὑπὲρ τοῦ Ναὶ στὸ σχέδιο Ἀνάν –συνωδὰῷ Ναιναίκῳ Georgakis (τότε)–, γιατί δὲν πάει νὰ μάθει γράμματα; Ἢ γιὰ βλίτα, ὡς γνήσιος φὸν βλιτομάμας;

2ον. Ὁ ἀνεπιξέστως ἄξεστος ἰχθυέμπορος παριστάνει τὸν ὑπουργὸ γιὰ τὸν «Ἑλληνικὸ Πολιτισμό»!!! Ἐρώτηση: Ἀπαγορεύεται; Ἀπάντηση: Βεβαίως ὄχι! Κάθε ἰχθυέμπορος μπορεῖ νὰ γίνεται ὑπουργὸς περὶ τὸν Ἑλληνικὸν Πολιτισμόν. Ὡς ἑξῆς: νὰ ἔχει γράψει τέσσερεις χιλιάδες σελίδες γιὰ τὸν Ἑλληνικὸ Πολιτισμὸ (ὅσες καὶ τὰ χρόνια του) καὶ νὰ διαβάζει στὸ πρωτότυπο, παρακαλῶ, τὴν Ἰλιάδα, τὸν «Ἀκάθιστο Ὕμνο» καὶ τὴν Ὀδύσσεια τοῦ Ἀλλοιῶς, θυρωρὸς στὴν Ἀμερικάνικη Πρεσβεία. Μπρούμυτα. Καζαντζάκη.

ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ.... Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΙΔΩΝ;


Οι Τσάμηδες προκαλούν και πάλι. Εκπρόσωποί τους δήλωσαν την απόφασή τους να εορτάσουν το 2011 την «Ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων» στην Ηγουμενίτσα (!), αφού θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς «βίζα».
Ανεξάρτητα από το αν το πραγματοποιήσουν ή όχι, σημασία έχει το γεγονός ότι «ξύνουν» πληγές. Και φανερώνουν την πρόθεσή τους να μην σταματήσουν τις εντελώς αβάσιμες διεκδικήσεις τους.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η «Ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων» εορτάζονταν στην Κονίσπολη των Αγίων Σαράντα, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα με πορεία διαμαρτυρίας, όπου ακούγονταν τα γνωστά συνθήματα σε βάρος της Ελλάδας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΜΠΕΡΙΣΑ
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, προσπαθεί να απεγκλωβιστεί, θεωρητικά τουλάχιστον, από την… πίεση των «Τσάμηδων», όπως και από την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», προκειμένου να διασφαλίσει την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελβετική εφημερίδα «Tages-Anzeiger», δήλωσε ότι «μια νέα αλλαγή συνόρων στη περιοχή θα ήταν η αιτία να χαθεί η Ευρωπαϊκή μας προοπτική τα επόμενα 20 χρόνια».
Και πρόσθεσε: «Η θέση της Αλβανίας είναι σαφής, η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την είσοδο στην Ε.Ε, και η όποια επιπλέον αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα αποθαρρύνει τους στόχους μας. Οφείλουμε να σεβαστούμε τις αρχές της Ε.Ε και να συνεργαστούμε με τις γειτονικές μας χώρες, προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορα και η μετακίνηση πολιτών διαφορετικών χωρών να γίνεται ελεύθερα».
Η στάση του αυτή, όμως, δεν αναιρεί την πραγματικότητα. Ο Σαλί Μπερίσα συνεργάζεται με το κόμμα των «Τσάμηδων» και δεν αποδοκιμάζει δημόσια τις σοβινιστικές απόψεις τους.


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More