ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ..Η...ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ;


Στο Λονδίνο συνελήφθη την Τρίτη (07/12) ο πλέον "δημοφιλής" άνθρωπος των ημερών, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που καταζητείτο μετά την έκδοση εις βάρος του διεθνούς εντάλματος σύλληψης από την Ιντερπόλ.

Την είδηση της σύλληψής του έκανε η Μητροπολητική Αστυνομία του Λονδίνου, κaτά την οποία ο Ασάνζ συνελήφθη στις 9.30 (ώρα Βρετανίας και GMT) κατόπιν ραντεβού σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου.
"Αντιμετωπίζει ενώπιον των σουηδικών αρχών μία κατηγορία για παράνομο εξαναγκασμό, δύο κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και μία κατηγορία για βιασμό, για πράξεις του τον Αύγουστο του 2010", αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας του Λονδίνου.
Θα προσαχθεί εντός της ημέρας σε δικαστήριο του Γουέστμίνστερ στο Λονδίνο.
Το εις βάρος του Ασάνζ ένταλμα σύλληψης εξέδωσε την Τετάρτη (01/12) η Interpol, ενώ o ίδιος ήδη καταζητείτο από τις σουηδικές αρχές, κατηγορούμενος για βιασμό.
Πιο συγκεκριμένα, η Ιντερπόλ ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της, να συλλάβουν αμέσως τον Ασάνζ, ο οποίος ζει αρκετό καιρό το χρόνο στη Βρετανία και αρκετό στη Σουηδία, όπου τον εντοπίσουν.
Μία ημέρα πριν, η κυβέρνηση του Ισημερινού εμφανίστηκε να προσφέρει άσυλο και υπηκοότητα στον Ασάνζ, αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, απέσυρε την προσφορά μερικές ώρες αργότερα, λέγοντας ότι ο Αυστραλός "δε θα έπρεπε" να είχε προχωρήσει στην παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ.
Λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου (02/12), ένα λάθος στη διατύπωση του σουηδικού εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Ασάνζ, δεν επέτρεψε τη σύλληψή του στη Βρετανία, παρότι οι Αρχές της χώρας γνώριζαν που κρυβόταν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βρετανική αστυνομία γνώριζε πως ο Ασάνζ κρυβόταν στη νοτιοανατολική Βρετανία, αλλά δεν μπορούσε να επέμβει, διότι το σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη.
Η σύλληψη του ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί "ένα καλό νέο" δήλωσε την Τρίτη (07/12) ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς, κατά τη διάρκεια αιφνίδιας επίσκεψής του στο Αφγανιστάν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More