ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

1350 ΜΥΝΗΜΑΤΑ


Περίπου 1.385 τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στον Ιούλιο του 1985 και το Φεβρουάριο του 2010, έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks και αναµένεται να δηµοσιευθούν εντός των ημερών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Tα Νέα” (07/12), τα περισσότερα από αυτά συντάχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2005 και µετά.
Μάλιστα, κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 υπάρχουν µόλις 3 τηλεγραφήµατα, ενώ άλλα 3 εντοπίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όλα τους με θέμα την τρομοκρατία.
Θέματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικονομίας αφορούν τα περισσότερα από αυτά.
Επιπλέον, υπάρχουν 49 τηλεγραφήματα με αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρμογές και σε θέματα τρομοκρατίας, ενώ υπάρχει ένα μόνο τηλεγράφημα, που φέρει όνομα στην κωδικοποίησή του.
Πρόκειται για το τηλεγράφημα με την ένδειξη "BAKOYANNIS", που συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2006, µία ηµέρα µετά τη µετάβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών µαζί µε τον τέως πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου πραγµατοποιήθηκε δείπνο εργασίας µε τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.
Το πιο πρόσφατο από τα τηλεγραφήµατα, µε ηµεροµηνία 25 Φεβρουαρίου 2010, φέρει πέρα από τον κωδικό της Ελλάδας και τους κωδικούς της Συρίας και του Ιράν, και εστάλη δύο ηµέρες µετά την ανεπίσηµη εκδήλωση ανησυχίας του Κουβέιτ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα.
Κατά τη διάρκεια του 2009 έχουν συνταχθεί άλλα τρία µηνύµατα τα οποία έχουν στην περιγραφή τους τον κωδικό των στρατιωτικών πυρηνικών εφαρµογών (MNUC).

Τρομοκρατία
Ειδικότερα για το θέμα της τρομοκρατίας, υπάρχουν 151 τηλεγραφήµατα από την Αθήνα και έξι από τη Θεσσαλονίκη που συντάχθηκαν ανάµεσα στον Ιούλιο του 1985 και τον Φεβρουάριο του 2010.
Μόνο μέσα στο 2009 συντάχθηκαν σχεδόν 50, δηλαδή το 1/3 των μηνυµάτων με τον "τροµοκρατικό" κωδικό PTER, ενώ τα περισσότερα (10) εστάλησαν τον Φεβρουάριο του 2009, οπότε πραγµατοποιήθηκε η ένοπλη επίθεση στο αστυνοµικό τµήµα του Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικό σταθµό Alter από τη Σέχτα Επαναστατών.
Εννέα τηλεγραφήµατα όπου περιλαµβάνονται θέµατα τροµοκρατίας εστάλησαν από την Αθήνα το Δεκέµβριο του 2008, ενώ επτά τον Φεβρουάριο του 2010, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν έλαβε χώρα κάποια τροµοκρατική ενέργεια, µόνο µία σύλληψη 21χρονου ως υπόπτου για συµµετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.

Ενεργειακά
Σε 80 τηλεγραφήµατα από τις αρχές του 2005 έως τις αρχές του 2010, γίνονται αναφορές σε ενεργειακά ζητήµατα.
Μάλιστα, σε πέντε από αυτά που συντάχθηκαν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και το Μάιο του 2006 εµφανίζεται η επωνυµία της Gazprom, ενώ δεκατρία περιλαµβάνουν στοιχεία για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη βάση δεδοµένων των τηλεγραφηµάτων που διέρρευσαν στους ανθρώπους του Wikileaks, εµφανίζεται ένα µήνυµα µε ηµεροµηνία 30/4/2008, που φαίνεται πως σχετίζεται µε την υπογραφή Καραµανλή για την ελληνική συµµετοχή στην κατασκευή του αγωγού South Stream την προηγούµενη µέρα.
Τρία “ενεργειακά” τηλεγραφήµατα του 2009 και του 2010 περιλαµβάνουν αναφορές στη Ρωσία, δύο στη Βουλγαρία, δύο στην Τουρκία, δύο στο Ιράν, ενώ µνηµονεύονται και η Ιταλία και το Αζερµπαϊτζάν.
Πέρα από θέµατα ενέργειας και ενεργειακής τεχνολογίας, στα συγκεκριµένα µηνύµατα περιλαµβάνονται αναφορές για οικονοµικές και εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις και εξωτερικές σχέσεις.

Ανθρώπινα δικαιώµατα
Ο πιο συχνός κωδικός στα τηλεγραφήµατα έπειτα από αυτούς των εξωτερικών σχέσεων, των εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων και µαζί µε αυτόν των οικονοµικών ζητηµάτων είναι ο PHUM, που αντιστοιχεί στον τοµέα των ανθρώπινων δικαιωµάτων.
Πάνω από 200 µηνύµατα µε αναφορές σε σχετικά ζητήµατα έχουν συνταχθεί από την αµερικανική πρεσβεία της Αθήνας και άλλα 36 από τοπροξενείο της Θεσσαλονίκης κατά την πενταετία Φεβρουάριος 2005 - Φεβρουάριος 2010. Ακόµα 41 τηλεγραφήµατα µνηµονεύουν θέµατα προσφύγων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More