ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Στις 13 Οκτωβρίου 1904 έπεφτε νεκρός από τουρκικό βόλι ο Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού Παύλος Μελάς στο χωριό Στάτιστα της τότε τουρκοκρατούμενης Μακεδονίας. Πρόκειται για το σημερινό χωριό Μελάς του Νομού Καστοριάς. Ο θάνατός του αφύπνισε την υπνώττουσα Αθήνα και τον απανταχού Ελληνισμό. Έτσι κορυφώθηκε η ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή της προσπάθειας του Ελληνισμού να αντιμετωπίσει την διεκδίκηση του Βουλγαρικού εθνικισμού επί της Μακεδονίας. Από αυτόν τον αγώνα και από όσα προηγήθηκαν αξίζει να εξαγάγουμε σήμερα ορισμένα επίκαιρα διδάγματα.

Η πατρίδα μας στις παραμονές αυτής της πανεθνικής προσπάθειας είχε περάσει μία μείζονα οικονομική κρίση με απαρχή την πτώχευση του 1893 επί Χαριλάου Τρικούπη. Το 1897 ακολούθησε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, ο οποίος υπήρξε ατυχής στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά έφερε θετικά αποτελέσματα στο διπλωματικό πεδίο με τη δημιουργία Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας και την απομάκρυνση της τουρκικής διοίκησης από τη Μεγαλόνησο. Το 1898 επιβλήθηκε στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ, γνωστός και ως Διεθνής Οικονομική Επιτροπή). Οι εκπρόσωποι των ξένων δανειστών μας, Άγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί, Ιταλοί και Ρώσοι έπαιρναν κατευθείαν από την πηγή τα έσοδα των κρατικών μονοπωλίων (αλάτι, τσιγαρόχαρτο, παιγνιόχαρτα, σπίρτα κ.α) καθώς και τα έσοδα του Τελωνείου Πειραιώς. Παρά την οικονομική και ψυχολογική κατάρρευση οι Έλληνες της εποχής εκείνης απέφυγαν την εθνική κατάθλιψη που βιώνουμε σήμερα και γρήγορα ανόρθωσαν το ηθικό τους. Μέσα σε λίγα χρόνια μπόρεσαν να οργανώσουν με επιτυχία τον διμέτωπο Μακεδονικό Αγώνα κατά Οθωμανών Τούρκων που ήλεγχαν τη Μακεδονία και κατά των Βουλγάρων, οι οποίοι απειλούσαν τον ελληνικό πληθυσμό. Τον καλούσαν αν ενταχθεί στη Βουλγαρική εκκλησιαστική Εξαρχία και να εγκαταλείψει το Πατριαρχείο.

Ποιοι παράγοντες επέδρασαν θετικά ώστε να ανακάμψει το εθνικό φρόνημα παρά την πτώχευση και τη στρατιωτική ήττα;

Πρώτον η πίστη στον Θεό, Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη μεγάλη εθνική επιτυχία μετά το 1893 ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα (1896). Ο Λούης το τελευταίο βράδυ προ του αγώνος νήστεψε και προσευχήθηκε. Ένας προσευχόμενος νερουλάς έδωσε την απαραίτητη εθνική ανάταση στον απογοητευμένο Ελληνισμό.

Δεύτερο στοιχείο ήταν η αυτοθυσία και ο ηρωισμός, όπως κατεδείχθη στη περίπτωση του Παύλου Μελά. Ένα παλληκάρι που ζούσε μέσα σε δύο επιφανείς οικογένειες -διότι και η γυναίκα του ήταν από την οικογένεια Δραγούμη με πολλούς πολιτικούς και λογίους- δέχθηκε να μεταβεί εθελοντικά στα βουνά της Μακεδονίας για να βοηθήσει τον εντόπιο Ελληνισμό στη σκληρή μάχη.

Τρίτον. Η ύπαρξη κεφαλαιούχων με εδραία εθνική συνείδηση. Παράδειγμα ο Γεώργιος Αβέρωφ εκ Μετσόβου, ο οποίος πλούτισε στην Αίγυπτο και έδωσε μεγάλο μέρος των χρημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Τέταρτον. Η πίστη στη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού, όπως την κατέγραψαν ιστορικοί και λογοτέχνες με κορυφαίο τον Κωστή Παλαμά. Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο, Κλέφτες και Αρματολοί, ήρωες και εθνομάρτυρες, όλα αυτά απετέλεσαν μία ενότητα στη συνείδηση του μέσου Έλληνα και τον ώθησαν να πολεμήσει στον Μακεδονικό Αγώνα και στην μεγάλη εξόρμηση των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13.

Οι παράγοντες της νίκης στον Μακεδονικό Αγώνα συντονίσθηκαν και συνεργάσθηκαν πολύ καλά. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε και απέστειλε νέους και μαχητικούς Μητροπολίτες με πατριωτισμό και τόλμη. Οι διπλωμάτες μας, όπως ο Ίων Δραγούμης και ο Λάμπρος Κορομηλάς κατέστρωσαν το ευφυές στρατηγικό σχέδιο. Οι εθελοντές αξιωματικοί ήλθαν από την ελεύθερη Ελλάδα και μετέδωσαν την εμπειρία τους στους Μακεδόνες. Άλλοι εθελοντές χωρίς να είναι μόνιμοι στρατιωτικοί έσπευσαν με χαρά, κυρίως Κρητικοί και Μανιάτες. Τα σωματεία, τα Μακεδονικά Κομιτάτα και οι Φιλεκπαιδευτικές Εταιρίες από την Αθήνα, τη Λάρισα, την Κωνσταντινούπολη έστελναν βιβλία ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου. Δάσκαλοι και δασκάλες, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έφευγαν από την ησυχία της Αθήνας και πήγαινα να διδάξουν στα ελληνόπουλα της Μακεδονίας Χριστό και Ελλάδα. Πολλοί και πολλές βρήκαν φρικτό θάνατο. Οι απλοί παπάδες της Μακεδονίας αντιστάθηκαν κατά των Βουλγάρων Εξαρχικών και δεκάδες από αυτούς θυσιάσθηκαν. ΟΙ εντόπιοι Μακεδόνες αγωνίσθηκαν με κάθε τρόπο και όχι μόνον οι ελληνόφωνοι, αλλά και οι σλαβόφωνοι-δίγλωσσοι και οι βλαχόφωνοι. Το 1903 οι κάτοικοι του Μοναστηρίου –σήμερα Μπίτολα των Σκοπίων-απέστειλαν στον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών ψήφισμα με το οποίο δήλωναν ότι « ομιλούμεν σλαβιστί, βλαχιστί, αλβανιστί, αλλ’ ουχ ήττον είμεθα Έλληνες». Η ελληνική συνείδηση των σλαβοφώνων ας γίνει μάθημα για όσους σήμερα επιχειρούν να δημιουργήσουν τεχνητές μειονότητες με βάση το ελληνοσλαβικό ιδίωμα λίγων χιλιάδων Δυτικομακεδόνων.

Οι πνευματικές προϋποθέσεις του Αγώνα και τα όσα προηγήθηκαν καταδεικνύουν ότι όταν ο Ελληνισμός βασίζεται στην ελληνορθόδοξη παράδοσή του και σε άφθαρτες αξίες μπορεί και να οργανωθεί και να συντονισθεί και να νικήσει. Δυστυχώς σήμερα βιώνουμε την οικονομική κρίση χωρίς πνευματικά εφόδια, διότι στο όνομα ενός κίβδηλου προοδευτισμού κάποιοι γκρέμισαν τις σταθερές αξίες που μάς κράτησαν όρθιους επί αιώνες. Άφησαν τους νέους χωρίς ελπίδα και αισιοδοξία και καλλιέργησαν την εθνική μελαγχολία. Ας διδαχθούμε όσο είναι καιρός από τα ηθικά εφόδια που ενίσχυσαν τους προγόνους μας κατά την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια του Αγώνα και ας κατανοήσουμε ότι έχουμε περάσει και από δυσκολότερες καταστάσεις. Θα επιβιώσουμε αρκεί να μην αφελληνισθούμε!

ΔΕΚΤΗ ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΗΝΥΣΗ


Ενας γενναίος γιατρός από τη Χαλκίδα, ο χειρουργός - ογκολόγος κ. Δημήτρης Αντωνίου, κατέθεσε τον περασμένο Μάιο ονομαστική μήνυση κατά του Πρωθυπουργού, των βουλευτών που υπέγραψαν το μνημόνιο, διαφόρων υπουργών, του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και των μελών της Τρόικας με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας!
Ο κ. Αντωνίου, πριν κάποιοι βιαστούν να τον χαρακτηρίσουν ως «γραφικό» και «δικομανή», είναι ένας σοβαρός άνθρωπος ο οποίος μελέτησε και έψαξε πάρα πολύ πριν καταλήξει -μόνος του, χωρίς δικηγόρο, γιατί δεν έβγαζε άκρη- στον τρόπο με τον οποίο θα συνέτασσε τη μήνυσή του και θα προωθούσε την υπόθεση.


Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα τεκμηριωμένα στοιχεία που παρέθεσε ο μηνυτής, έκανε δεκτή τη μήνυση και όρισε -προς μεγάλη έκπληξη όλων- ταχύτατα την προανάκριση για την Τρίτη 11 Ιανουαρίου. Στην προανακριτική διαδικασία ο κ. Αντωνίου κατέθεσε πολλά συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο τρόπος που συντάχθηκε η μήνυση και τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία επικαλείται, παρακάμπτουν τη βουλευτική ασυλία, εφόσον η εσχάτη προδοσία αποτελεί διαρκές έγκλημα και υπάγεται στην αυτόφωρη διαδικασία.
Να πούμε επίσης ότι πλήθος κόσμου συμμετείχε ενεργά στην όλη υπόθεση και δήλωσε τη συμπαράστασή του. Ο κ. Αντωνίου, στη σχετική ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδας μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το Μνημόνιο είναι μια δανειακή σύμβαση η οποία όμως έχει αντικαταστήσει και καταλύει το ίδιο το Σύνταγμα και βάσει της οποίας αν δεν πληρώσουμε μία δόση, οι δανειστές μας μπορούν να προβούν σε κατάσχεση κάθε δημόσιας περιουσίας μας, χωρίς περιορισμό – εξ’ ου και τα δημοσιεύματα για τα νησιά μας!» συνεχίζει: «Αν είναι έτσι, να το δηλώσουμε επισήμως και να λεγόμαστε Τροϊτκιστάν και όχι Ελλάδα, κι εμείς Τροϊκανοί!» και κατέληξε μεταξύ άλλων: «Αυτοί δεν θα φερόντουσαν σαν λύκοι αν εμείς δεν φερόμασταν ως αρνιά. Ας γίνουμε εμείς λοιπόν λύκοι. Λυσσασμένοι λύκοι!»
Τέλος να σημειώσουμε ότι εκτός από τα ανώνυμα blogs που παρακολούθησαν το θέμα, παρουσιάσθηκε επίσης στον σταθμό Κόντρα Tv, στην εκπομπή του Τέρενς Κουίκ και στο Media Soup της Σεμίνας Διγενή. Το θέμα κάλυψε επίσης η δημοσιογράφος Νέλλυ Ψαρρού. Όλοι οι άλλοι ίσως δεν το θεώρησαν σπουδαίο …
Διαβάζοντας ξανά το κείμενο πριν πατήσω το «αποστολή» στον υπολογιστή μου, είδα ότι άρχισα τον πρόλογό μου αποκαλώντας τον κ. Αντωνίου «γενναίο». Θα μας κατηγορήσουν για προγονολαγνεία, αλλά στην αυθεντική Δημοκρατία της αρχαίας Ελλάδας ο κ. Αντωνίου θα ήταν ένας ενσυνείδητος Ελληνας πολίτης που έκανε απλά το καθήκον του.
Και κλείνουμε με μία φράση του ίδιου: «Σε αυτά τα χώματα χύθηκε αίμα για την ελευθερία, δεν μπορούν αυτοί να τα πουλάνε».
Μαρία Καπαντζάκη
.


ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ


ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ,ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΛΑΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΤΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΡΚΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ;
ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕ ΤΟΣΟ ΗΛΙΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΓΙΑ 5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΜΕ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ;
ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΗΛΙΑΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΤΟΥΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

Το πρώτο ηλιακό εργοστάσιο στον κόσμο που παράγει ενέργεια τη νύχτα, με την ονομασία Gemasolar, εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην Ισπανία.

Το εργοστάσιο της εταιρείας Torresol Energy βρίσκεται κοντά στη Σεβίλλη της νότιας Ισπανίας και εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες από τον Ισπανό Βασιλιά Χουάν Κάρλος, αλλά και από τον διάδοχο του θρόνου του
Αμπού Ντάμπι, στρατηγό Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλιακό εργοστάσιο στην Ευρώπη, για την κατασκευή του χρειάστηκαν περίπου 171 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δημιουργήθηκε με τη συνδρομή του Αμπού Ντάμπι. Η εταιρεία Torresol Energy ανήκει κατά 40% στην εταιρεία Masdar του Αμπού Ντάμπι και κατά 60% στη SENER, τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ισπανίας.

Το εργοστάσιο αποτελείται από 2.600 καθρέπτες και εκτείνεται σε 1.850 στρέμματα αγροτικής γης και θα δουλεύει τη νύχτα. Η θερμότητα αποθηκεύεται σε δεξαμενές αλατιού και μπορεί να λειτουργεί και τη νύχτα, ακόμα και για 15 ώρες, παράγοντας περίπου 20 μεγαβάτ ενέργειας, ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτήσει μια πόλη 100.000 κατοίκων καθημερινά.

Το εργοστάσιο αυτό θα τροφοδοτεί περίπου 25.000 νοικοκυριά στην Ανδαλουσία.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ


Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι πανηγυρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, το βράδυ της 21ης Ιουλίου για την «μεγάλη επιτυχία» και την «μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε» ώστε «οι θυσίες να πιάσουν τόπο», να «μην χρεοκοπήσουμε και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας»!

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο το αποκαλούμενο μάλιστα και Ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, «χωρίς να χρειαστούν νέα φορολογικά μέτρα, αντιθέτως σιγά σιγά θα υπήρχε και ελάφρυνση των φορολογουμένων».

Τα βασικά που προέβλεπαν λοιπόν οι αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup της 21ης Ιουλίου σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας ήταν:

1ον Ένα νέο πακέτο στήριξης χρησιμοποιώντας κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) συνολικής αξίας 109 δις Ευρώ για την πλήρη κάλυψη του χρηματικού ελλείμματος της χώρας, με επιμήκυνση της λήξης των μελλοντικών δανείων από 7,5 χρόνια σε 15 με 30 χρόνια και 10ετή περίοδο χάριτος ενώ το επιτόκιο θα κυμαινόταν στο 3,5% .

2ον Το PSΙ (Private Sector Involvement) την «εθελοντική» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους, τη συμμετοχή δηλαδή στο πρόγραμμα «ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων», πραγματοποιώντας αυτομάτως ζημιά 21% («κούρεμα») στα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.Αυτό θα γινόταν βέβαια με τη συγκατάθεσή τους, συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη διαδικασία, αντικαθιστώντας τα Ελληνικά ομόλογα με νέας μεγαλύτερης διάρκειας, μικρότερης όμως απόδοσης και ονομαστικής αξίας.
Σήμερα δυόμισι μήνες μετά όλα δείχνουν ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα αναθεωρηθεί και ο λόγος είναι προφανής: Η Ελλάδα δεν πιάνει τους στόχους και απομακρύνεται από το συνολικό σχέδιο της Ευρώπης.

Μέρκελ και Σαρκοζί θα αποφασίσουν εκ νέου για εμάς χωρίς εμάς (είναι εντυπωσιακή η απουσία της επίσημης Ελλάδας από όλες τις διαπραγματεύσεις). Ήδη την προηγούμενη Κυριακή συζήτησαν για το νέο σχέδιο δράσης σωτηρίας της Ελλάδος (αλλά κυρίως των τραπεζών τους) και οι φήμες για αύξηση του «κουρέματος » του ελληνικού χρέους στο 50-60% διαρρέουν, άσχετα εάν στις δηλώσεις τους και οι δύο ήταν γενικόλογοι και θεωρητικοί.

Γνωστό είναι άλλωστε ότι ο Γάλλος θέλει μικρό «κούρεμα» για το λόγο ότι οι τράπεζες της χώρας του είναι πολύ εκτεθειμένες στα Ελληνικά ομόλογα και αυτομάτως «γράφουν» μεγάλες ζημίες, αλλά τελικά όλα δείχνουν ότι κουμάντο κάνει η Γερμανία που εχει και την μικρότερη έκθεση άρα και τις μικρότερες ζημίες.

Αλλά και ο Ζαν Κλον Τρισέ αντιδρά στο γενναίο κούρεμα, μιας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας προΐστανται, έχει στην κατοχή της Ελληνικά Ομόλογα αξίας 53 δις ευρώ.

Το λεγόμενο «κούρεμα» ή haircut του Ελληνικού χρέους σημαίνει σε γενικές γραμμές ότι με τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκομένων Ευρωπαίων ιδιωτών και κρατών, θα πραγματοποιηθεί μια απομείωση του δημοσίου χρέους της χώρας μας κατά το ποσοστό που θα αποφασιστεί (21%, 30%, 40%, 50% κτλ).

Η Ελλάδα από το σημείο αυτό και μετά θα χρωστά αναλογικά λιγότερα διαγράφοντας το αντίστοιχο χρέος, διατηρούμενη όμως στο Ευρώ, χωρίς να κινδυνεύουν οι καταθέσεις, μειώνοντας σημαντικά τους πληρωτέους τόκους και τις δόσεις καταστώντας έτσι το χρέος της πλέον διαχειρίσιμο.

Ας δούμε όμως τις επιπτώσεις για την Ελλάδα ενός «κουρέματος» της τάξης του 50%. Αρχικά θεωρείται δεδομένος ο αποκλεισμός της χώρας μας για απροσδιόριστο χρόνο από τις αγορές. Οι δανειστές μας θα καλύπτουν την εξυπηρέτηση του χρέους και το Ελληνικό κράτος θα μεριμνά για τα του οίκου του. Άρα αναγκαία και ικανή συνθήκη η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος για να καλυφθούν οι άμεσες εσωτερικές ανάγκες γιατί σε διαφορετική περίπτωση το κράτος οδεύει προς στάση πληρωμών.

Θεωρείται βέβαιη η ενίσχυση από την Ευρωζώνη, η χρηματοδότηση της ανακεφαλαίωσης των Ελληνικών Τραπεζών γιατί η καταγραφή των ζημιών θα είναι μεγάλη, ενώ δεν μπορεί να εκτιμηθεί η συμπεριφορά των καταθετών. Το haircut 50% προφανώς να χαρακτηριστεί από τις αγορές «πιστωτικό γεγονός» δηλαδή χρεοκοπία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα μικρότερα έσοδα των ταμείων από τα ομόλογα, θα δυσκολέψουν τις πληρωμές των συντάξεων στην ώρα τους γι’ αυτό και εξετάζεται να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» και να αντικατασταθούν οι τίτλοι που κατέχουν με άλλους ίσης ονομαστικής αξίας και μεγαλύτερης διάρκειας.

Μετά το «κούρεμα» ο οικονομικός έλεγχος της χώρας θα περάσει στα χέρια των τεχνοκρατών των Βρυξελλών, θα ενισχυθεί η επιτήρηση της τρόϊκας και η συμμετοχή της στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις θα είναι περιορισμένη.

Από τον επόμενο του «κουρέματος» προϋπολογισμό, θα αφαιρεθούν 4 δις ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων.

Θα γίνει αναγκαστικά επανακεφαλαίωση και πιθανότητα κρατικοποίηση των τραπεζών, ενώ κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες θα οδηγηθούν σε λουκέτο μιας και προς το παρόν δεν προβλέπονται μέτρα στήριξης γι’ αυτές.

Ο χαρακτηρισμός του κουρέματος ως «πιστωτικό γεγονός» θα εκτοξεύσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου «CDS» ενώ εκτιμάται τα ποσά που θα πληρωθούν είναι της τάξεως των 80-100 δις ευρώ (με επιπτώσεις και στην Αμερική σε αυτή την περιπτωση) .

Το βιοτικό επίπεδο θα πέσει σε αναλογία με το ποσοστό του κουρέματος και η ελληνική κοινωνία θα επιστρέψει «απότομα» κάποιες δεκαετίες πίσω. Αυτό το «απότομα» είναι που δεν μπορεί να υπολογίσει ούτε και το επιτελείο της κας Μέρκελ και αυτό είναι ίσως που κάνει όλους να προβληματίζονται έντονα. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα μειωθεί και άλλο, αλλά η αναγκαστική προτίμηση, λόγω χαμηλότερης τιμής, των ελληνικών προϊόντων (η μείωση στην αμοιβή εργασίας θα μετακυλήσει στα Ελληνικά προϊόντα και έτσι θα γίνουν πιο φθηνά και ανταγωνιστικά) θα δώσει ώθηση στην Ελληνική παραγωγή αφού θα αυξηθεί η ζήτηση.
Σαφώς όλη η κατάσταση με τις παραπάνω επιπτώσεις μας βάζει όλους σε ένα διαρκή προβληματισμό και μια συνεχή αβεβαιότητα.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κρισιμότερη στιγμή των τελευταίων 10ετιών. Δυστυχώς οι αποφάσεις για το μέλλον της, θα ληφθούν από τη Γερμανία και δευτερευόντως από την Γαλλία και ο ανηφορικός δρόμος για τους Έλληνες πολίτες θα γίνει καθημερινός Γολγοθάς.

Μπορεί ο κ. Λ.Παπαδήμος (πρώην αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Τ και νυν σύμβουλος του Πρωθυπουργού) να λέει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιτεθεί σε ένα «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21% , αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά η απούσα Ελληνική Κυβέρνηση δεν δύναται ούτε να διαπραγματευθεί ούτε καν να διεκδικήσει.

Ξενοφών E. Μπαραλιάκος
Οικονομολόγος
Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπρόσωπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ


Σε δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", σχετικά με την πρόοδο των γεωτρήσεων της κυπριακής ΑΟΖ, επιβεβαιώνεται ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κύπρου ενδέχεται να είναι και κατά 40% μεγαλύτερο από το αρχικά προσδοκώμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών μετά τα πρώτα ευρήματα των γεωτρήσεων.

Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνεται η ότι εταιρεία Noble Energy ανησυχεί, καθώς δεν έχουν ληφθεί οι αναγκαίες κυβερνητικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα.


Παρά τον ενθουσιασμό από τη σχεδόν απρόσκοπτη εργασία και τα υπεραισιόδοξα αποτελέσματα στην «Αφροδίτη», στη Noble Energy επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συμφωνίες της με την κυπριακή κυβέρνηση -κάτι που ζητά εδώ και δέκα
 μήνες- σε σχέση με την αξιοποίηση της παραγωγής του φυσικού αερίου.

 Η ηγεσία της Noble έχει εκφράσει ήδη ανοικτά τους προβληματισμούς της για τη «σιγήν ιχθύος» που τηρεί η κυβέρνηση, στο συνέδριο των επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο.

Είναι εύλογη η απορία της ξένης εταιρείας γιατί κωλυσιεργεί η κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως οι αγωγοί και η μονάδα υγροποίησης. Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Noble εκφράζουν το κρίσιμο αυτό ερώτημα σε συναντήσεις τους και με υψηλόβαθμους παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου, ζητώντας απόψεις για το τι πρέπει να πράξει επιπλέον η ίδια η εταιρεία, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές από την κυβέρνηση, αφού το στάδιο των ερευνών ολοκληρώνεται.



Την ίδια ώρα, αυξάνεται η παρουσία πολεμικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης. Το τάνκερ του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USNS «John Lenthall» (T-AO-189), που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, ανεφοδίασε τη Δευτέρα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ στην περιοχή των ορίων των ΑΟΖ Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ.

 Στην περιοχή πλησιάζει και γαλλική κορβέτα F792 Premier-Maître L'Her κλάσης D'Estienne d'Orves

Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΒΡΗΚΕ ΑΡΧΗΓΟ


Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE ανακοίνωσε χθες ότι μεταδόθηκε βίντεο με το νέο αρχηγό της Αλ Κάιντα τον αιγύπτιο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Σε βίντεο διάρκειας λίγο μεγαλύτερης των 13 λεπτών, ο αλ Ζαουάχρι συγχαίρει τους λίβυους αντάρτες για την κατάληψη της Τρίπολης και τους πιέζει να υιοθετήσουν τη σαρία ως βάση του καθεστώτος τους.

"Το πρώτο πράγμα που το ΝΑΤΟ θα σας ζητήσει να κάνετε είναι να απαρνηθείτε το Ισλάμ", τόνισε ο αλ Ζαουάχρι χαρακτηρίζοντας "δυτική συμμορία" την Ατλαντική Συμμαχία.

"Να προσέξετε τις συνωμοσίες της Δύσης και τους ρουφιάνους της την ώρα που ανοικοδομείτε το νέο σας κράτος. Μην τους επιτρέψετε να σας κοροϊδέψουν και να σας στερήσουν" τα αποτελέσματα των θυσιών και των δεινών σας, πρόσθεσε.

Ο διάδοχος του μπιν Λάντεν κάλεσε παράλληλα το λαό της Αλγερίας να ακολουθήσει το παράδειγμα των Λίβυων. "Τα αδέλφια σας στην Τυνησία και τη Λιβύη πέταξαν τους τυράννους στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, γιατί δεν κάνετε το ίδιο και σεις;", είπε χαρακτηριστικά ο αλ Ζαουάχρι.

Το βίντεο αυτό είναι το τελευταίο χρονολογικά στο οποίο η αλ Κάιντα--απούσα από την "Αραβική Άνοιξη"--προσπαθεί να αναλάβει και πάλι πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο αλ Ζαουάχρι εξακολουθεί να βρίσκεται στο Πακιστάν.


Οι αμερικανικές αρχές έχουν επικηρύξει τον 59χρονο αλ Ζαουάχρι για 25 εκατομμύρια δολάρια.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ


Τα παλαιότερα ευρήματα που έχουμε για τον ελλαδικό χώρο είναι σπόροι που χρονολογούνται μεταξύ 11.000 π.Χ και 7.300 π.Χ και μας δείχνουν... μία χρήση άγριων τότε φυτών όπως κριθάρι, βρώμη, φακή και μπιζέλια ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούσαν και είδη άγριων ζώων όπως κατσίκια, βοοειδή, λαγούς κ.α.

Ενδείξεις γεωργικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ανάγονται στην περίοδο 6.200-5.300 πΧ όπου πλέον καλλιεργούν συστηματικά κριθάρι, κεχρί, βρώμη, σιτάρι, φακές, μπιζέλια και βελανίδια. Παράλληλα χρησιμοποιούσαν και πολλά άγρια φυτά όπως ελιά, αμύγδαλα, φιστίκια, σταφύλια, κεράσια, δαμάσκηνα και αχλάδια. Αργότερα θα βρούμε ενδείξεις από ευρύματα και για άλλα είδη που καλλιεργούσαν ή έβρισκαν στην άγρια φύση όπως μήλα, σύκα, βατόμουρα, άγρια φράουλα, ρόδια, άνηθο, κάπαρη, ρίγανη κόλιανδρο κ.α.

Τα εξημερωμένα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στη Νεολιθική περίοδο. Γνωρίζουμε για εξημερωμένα αιγοπρόβατα, γουρούνια και αγελάδες στη Κρήτη από το 6.000 π.Χ, από οστεολογικά ευρύματα. Μάλιστα από τότε μέχρι σήμερα είναι διαδεδομένη η χρήση κατσικιών στη Κρήτη.

Γνωρίζουμε επίσης πως κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου στην στην Ελλάδα, αλλά και παντού, εκτρέφανε ζώα για το κρέας τους αλλά όχι για τα γαλακτοκομικά υποπροϊόντα του. Ωστόσο προς το τέλος την Νεολιθικής περιόδου γίνετε μία στροφή προς τα υποπροϊόντα αυτά (γάλα και έριο), γνωστή στη διεθνή βιβλιογραφία σαν "επανάσταση των δευτερογενών προϊόντων" (Secondary Products Revolution). H οποία θα φέρει και μεγάλη επανάσταση στην οικονομία παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς βλέπουμε μεγάλες αλλάγές στη διαμόρφωση των κοπαδιών και στις ηλικίες σφαγής. Το γάλα και το τυρί μπαίνουν στη διατροφή των Ελλήνων. Η δίαιτα κατά την Μυκηναϊκή Ελλάδα πρέπει να ήταν βασισμένη στο κριθάρι και το στάρι, ενώ η κατανάλωση των ζωικών προϊόντων μάλλον ήταν περιορισμένη για τον απλό λαό. Το μέσο ύψος των ανδρών της εποχής ήταν 167 εκ. σύμφωνα με ευρύματα οστών και υποδηλώνει μία δίαιτα φτωχή σε πρωτεϊνες.

Τα κέιμενα που έχουμε για τη περίοδο μαρτυρούν μία λιτή διατροφή αλλά πρόσφατες μελέτες ευρυμάτων και κυρίως του αμφορέα της Μιδέας, μίας περιοχής δυτικά των ανακτόρων των Μυκηνών, μας δίνουν και άλλες πληροφορίες. Η μοριακή Αρχαιολογία μας αποκαλύπτει πως πριν και κατά τη περίοδο του Τρωικού πολέμου στην Ελλάδα και την γενικότερη περιοχή μαγείρευαν το κρέας με λαχανικά ή όσπρια, όπως σήμερα δηλαδή. Η έρευνα στο αγγείο της Μιδέας που χρονολογείται περί το 1.340-1.185 π.Χ αποκαλύπτει ότι το φαγητό που μαγειρεύτηκε σε αυτό ήταν κρέας με ελαιόλαδο σε μία σύνθετη συνταγή.

Κατά τον ίδιο τρόπο μαθαίνουμε πως κατά την Νεολιθική περίοδο έφτιαχναν κρασί με ρετσίνι μιας και είχαν καταλάβει τι άριστο συντηρητικό είναι. Οι Έλληνες θεοποίησαν όλα τα ωραία πράγματα, έτσι κάναν και με το τυρί και τη τυροκομία. Λέγετε πως οι Θεοί έστειλαν στην Ελλάδα το γιο του Απόλλωνα Αρισταίο για να μας διδάξει την τυροκομία.

Στη συνέχεια ο ταλαντούχος Όμηρος μας περιγράφει τη περιπέτεια του Οδυσσέα με τον τσέλιγκα Πολύφημο. Ο Όμηρος αναφέρει σαφώς τα τυριά που ωρίμαζαν στα ράφια του Πολύφημου, εκτός από λίγο που κρατούσε για το ροφημά του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελληνική Μυθολογία έχει η ιστορία που λέει ότι ο Ήφαιστος είχε φτιάξει ένα εργαλείο πυ έφτιαχνε κορδόνια από ζύμη (ζυμαρικά). Η λέξη μακαρόνια μπορεί να προέρχεται από τη λέξη "μακαρία". Έιναι γνωστό πως οι Έλληνες ετοίμαζαν αποξηραμένα σκευάσματα από αλεύρι που άφηναν μαζί με λάδι και κρασί στο τάφο των νεκρών (των μακάρων).

Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη "λάγανον" περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες. Η ζύμη αυτή μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Ελληνες έποικους γύρω στον 8ο αιώνα π.χ., και μετονομάστηκε σε "laganum" στα λατινικά, τα σημερινά Λαζάνια.
Το γεγονός πιστοποιείται από Λατίνους συγγραφείς όπως ο Κικέρων, ο Οράτιος και από τον περίφημο καλοφαγά Απίκιο, ο οποίος στην πρώτη ίσως συπληρωμένη μαγειρική στην ιστορία περιγράφει αυτοκρατορικά γεύματα με "laganum".

Κατά την εποχή του Ομήρου μαθαίνουμε πως τα γεύματα ήταν τρία (3). Το "άριστον", το "δείπνον" και το "δόρπον", πρωινό, μεσημερινό και βραδυνό αντίστοιχα. Το τί θα έτρωγαν εξαρτάτε από τη κοινωνική τάξη οπου ανήκαν. Το ψωμί και το κρασί έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στη διατροφή όλων, όπως και τα ψάρια.

Για τους πλουσίους τα γεύματα ήταν αρχοντικά. Στα γλέντια τρώγαν κυρίως κρέας μαγειρεμένο στη σχάρα, σε σούβλες ή σε λέβητες (κατσαρόλες με απλά λόγια).

Ο απλός λαός περιοριζόταν σε προϊόντα από σιτάρι και κριθάρι όπως χυλοί, κουρκούτια, ψωμί και άλλα. Σίγουρα σε όλες τις τάξεις χρησιμοποιούσαν στα γεύματα λαχανικά, τυριά και φρούτα της εποχής αλλά και ανάλογα με τη περιοχή.

ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία χρωστάει περισσότερα στην Ελλάδα από ότι η Ελλάδα στην Γερμανία. Όπως δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Γερμανική εφημερίδα Die Welt παραδέχθηκε ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα το κατοχικό δάνειο.

Παρακαλώ υπογράψετε το Αίτημα του Φόρουμ Hellenic Professors and PhDs(Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίων και Διδάκτορες) που ζητά από την.....


Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.

Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα – άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, «Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει τηνυποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα,και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.

Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%,η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).
Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian, June 21, 2011).

Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών. Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.
Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.

Κώστας Τζάνος
Δρ Πυρηνικής Τεχνολογίας

ΑΝΑΣΤΟΛΗ


Ποινή 5 μηνών με τριετή αναστολή για λόγω και έργω εξύβριση, επέβαλε το δικαστήριο στην Μαρίνα Δημητριάδου για την επίθεση με αυγό σε βάρος του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, κρίνοντας επίσης πως η επίθεση δεν ήταν απρόκλητη.

Ο υφυπουργός και μηνυτής δεν ήταν παρών ούτε αυτή τη φορά στην αίθουσα του δικαστηρίου, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις και με έγγραφο του προς τον εισαγγελέα δήλωσε ότι ανακαλεί την παράσταση πολιτικής αγωγής, ζητά όμως την δίωξη της 33χρονης.

Οι συνήγοροι της Μαρίνας Δημητριάδου ζήτησαν την αναβολή της δίκης με το αίτημα να είναι παρών ο υφυπουργός, ένα αίτημα που το δικαστήριο απέρριψε και η υπόθεση εκδικάστηκε.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν δεκάδες πολίτες σε ένδειξη συμπαράστασης στην 33χρονη, οι οποίοι όταν μάλιστα άκουσαν την πρόταση του εισαγγελέα για έξι μήνες φυλάκιση χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών αποδοκίμασαν με έντονο τρόπο την έδρα.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου οι συνήγοροί της κας Δημητριάδου κατέθεσαν έφεση.
Γενναία χαρακτήρισε την απόφαση για το «μη απρόκλητο» της επίθεσης η Μαρίνα Δημητριάδου, τονίζοντας πως «το δικαστήριο δεν υπέκυψε στο κλίμα τρομοκρατίας που επιδιώκει η κυβέρνηση. Έκρινε ότι η ενέργεια μου δεν ήταν απρόκλητη, με προκαλούν οι πολιτικοί και δικαιούμαι να αγανακτώ, με όποιο τρόπο. Θεωρώ απαράδεκτο όμως ότι δεν ήρθε ο κ. Όθωνας παρά τις δεσμεύσεις του ότι θα ήταν παρών λόγω του σεβασμού προς την ελληνική δικαιοσύνη. Είναι ανακόλουθος των λόγων και των πράξεών του».

Ο ένας εκ των δικηγόρων της Μαρίνας Δημητριάδου, Θοδωρής Τσούλας δήλωσε μεταξύ άλλων μετά την απόφαση: «αυτό που κρίθηκε σήμερα είναι το κατά πόσο είναι απρόκλητη η συγκεκριμένη πράξη της Μαρίνας ή όχι. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση απρόκλητη.
Από κει και πέρα νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε πως θα σωθούμε από τους σωτήρες μας. Ο κόσμος θα πρέπει να σηκωθεί από τον καναπέ και να αρχίσει να διαδηλώνει λέγοντας αυτά τα πράγματα που σκέφτεται στον καναπέ του».

ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΡΕΕΙ ΑΦΘΟΝΟ


Με μία δήλωση-«δηλητήριο» για την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντμοντ Χατζηνάστο, έστειλε… μήνυμα στη χώρα μας για το πώς εννοεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε οικονομικά τους Έλληνες μετανάστες στην αναπτυσσόμενη Μεγάλη Αλβανία» δήλωσε στην εφημεριδα Gazeta Squiptare, μία από τις μεγαλύτερες της γειτονικής χώρας.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, λίγες ώρες νωρίτερα, δεχόταν τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη, στα Τίρανα και είναι άγνωστο αν τον είχε ενημερώσει για την πρόθεση της κυβέρνησής του «να βοηθήσει οικονομικά Ελληνες μετανάστες».

Αγνωστο είναι επίσης αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση από ελληνικής πλευράς στην προκλητική και σαφώς ειρωνική δήλωση του Αλβανού ΥΠΕΞ.

ΜΙΑ ΜΑΝΤΗΛΑ


Ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που την έπιασε στα χέρια του μόλις γεννήθηκε. Ένα μικρό πανέμορφο πλασματάκι, με σφιγμένες γροθίτσες, κλειστά ματάκια και πανέμορφα χειλάκια. Το κοριτσάκι μας ήρθε στον κόσμο, σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια ακριβώς. Όταν την αγκάλιασα έτρεχαν δάκρυα από τα μάτια μου και ένα μοναδικό συναίσθημα, απερίγραπτο γέμισε το μυαλό και την ψυχή μου. Δεν την αγαπάω απλά, τη λατρεύω. Γέμισε τις μέρες μου με χαμόγελα και χαρά. Τα πρώτα της αδέξια βηματάκια, τα πρώτα της λογάκια. Καθόταν στην αγκαλιά μου όταν είπε την πρώτη της λεξούλα και δεν ήταν σαν όλα τα παιδάκια, είπε Νονά.


Το κοριτσάκι μου, με αγκαλιάζει με λατρεία όταν με βλέπει και γλιστράει το χεράκι της μέσα στα δικά μου για να πάμε στην παιδική χαρά ή βόλτα. Είναι κούκλα με τα μεγάλα αμυγδαλωτά της μάτια και τις καστανόξανθες μπουκλίτσες της. Ρωτάει τόσα πράγματα και θέλει να κλείσει όλα τον κόσμο μέσα στα δυο της χέρια.

Μεγάλωσε πια και διαλέγει μόνη της τα ρούχα της αλλά εξακολουθεί να θέλει να κάθετε στην αγκαλιά μου για να της διαβάσω τα αγαπημένα της βιβλία. Μεγάλωσε με την Ελληνική μυθολογία, τους μύθους του Αισώπου και το έχει καμάρι που δεν άκουγε παραμύθια, όπως τα άλλα παιδιά.

Κάποιες μέρες την παίρνω εγώ από το νηπιαγωγείο. Τρέχει με φόρα στην αγκαλιά μου για να τη φιλήσω. Την τελευταία φορά ούτε έτρεξε, ούτε με αγκάλιασε. Με πλησίασε αργά και με σκυμμένο κεφάλι. Με κοίταξε πολύ σοβαρά με τα ματάκια της και με ρώτησε αργά και παραπονεμένα. «Νονάκα μου με αγαπάς;»
Βούλιαξε η καρδιά μου και αισθάνθηκα ένα παγωμένο χέρι να μου σφίγγει την καρδιά. Το μωρό μου με ρωτούσε αν το αγαπώ και μάλιστα με τόση πίκρα; Γιατί; Γονάτισα δίπλα της και την πήρα στην αγκαλιά μου πανικόβλητη. «Φυσικά και σε αγαπάω, άγγελε μου. Είσαι όλη μου η ζωή», της είπα και την πήρα αγκαλιά.

Αργότερα στο σπίτι, τη ρώτησα γιατί αναρωτιόταν. Δεν μου απάντησε, παρά μόνο με κοίταξε και μου ζήτησε να πάει να παίξει με τα φουλάρια μου μέχρι να ετοιμάσω φαγητό. Μισή ώρα μετά τη βρήκα μπροστά στον καθρέπτη να δοκιμάζει τα φουλάρια μου πάνω στα μαλλιά της και να κοιτάζει προσεκτικά τον εαυτό της.

Είχε διαλέξει ένα μεγάλο μαντήλι και κάλυπτε τα υπέροχα μαλλάκια της και το μισό της πρόσωπο. «Είμαι όμορφη, Νονά;», με ρώτησε. Πρέπει να ομολογήσω ότι εκείνη τη στιγμή ένας ανεξέλεγκτος και αναίτιος θυμός με πλημμύρισε. Κάτι έτρεχε και εγώ δεν είχα ιδέα. Κάτι έτρωγε την ψυχούλα της.

«Είσαι μία κούκλα μωρό μου, της είπα, αλλά είσαι ακόμα ομορφότερη όταν το μαντήλι δεν κρύβει το προσωπάκι σου και φαίνονται τα πανέμορφα μαλλάκια σου. Τα όμορφα κοριτσάκια δεν βάζουν φουλάρια στο κεφαλάκι τους. Πως θα βλέπει η Νονά πόσο όμορφη είσαι για να σε καμαρώνει;» Σήκωσε το κεφαλάκι της και με κοίταξε με απορία.

«Νονά, ο Θεούλης με αγαπάει που είμαι τόσο κακό κορίτσι;» Το επόμενο συναίσθημα ήταν οργή που απειλούσε να πνίξει αυτόν που είχε τραυματίσει την ψυχούλα της γιατί ήμουν σίγουρη πια, ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Η βαφτισιμιά μου είχε μεγαλώσει με πολλή αγάπη και κανείς μας δεν την είχε φοβίσει ή απειλήσει ποτέ με τίποτα.

Την τράβηξα στην αγκαλιά μου και καθίσαμε μαζί στον καναπέ. «Μωρό μου» της είπα, «Ο Θεούλης αγαπάει όλα τα παιδάκια, αλλά προτιμάει να τα βλέπει χαρούμενα, γελαστά και χωρίς μαντίλια στο κεφάλι τους για να μπορεί να τα ξεχωρίζει και να ξέρει ποια είναι.

Σου έδωσε υπέροχα μαλλάκια, υπέροχα ματάκια και υπέροχο προσωπάκι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα κρύβεις. Είναι αμαρτία να το κάνεις και να μη βλέπει ο Θεούλης τι όμορφο και καλό κοριτσάκι είσαι». Αναστέναξε με ανακούφιση και τύλιξε τα χεράκια της στο λαιμό μου. Έτριψε το προσωπάκι της πάνω στο δικό μου και χώθηκε στην αγκαλιά μου.

Όπως την κρατούσα σφιχτά πάνω μου και άκουγα την καρδούλα της, σκεφτόμουν ότι έπρεπε να μάθω, τι ήταν αυτό που την είχε κάνει τόσο δυστυχισμένη και είχε βάλει στο κεφαλάκι της χίλιες έννοιες, που δεν θα έπρεπε για την τόσο μικρή ηλικία της. Όταν τη ρώτησα γιατί με ρωτούσε τόσα πράγματα, μου απάντησε με την παιδική της αφέλεια.

«Νονάκα, έχει έρθει ένα καινούργιο κοριτσάκι στο σχολείο και φοράει μαντίλι στο κεφάλι του. Αυτό μου είπε ότι όλα τα κοριτσάκια που δεν φοράνε μαντίλια είναι άσχημες και δεν τις αγαπάει κανείς, ούτε ο Θεούλης». Με κοίταξε με απορία και συνέχισε: «Έτσι είναι, Νονά μου;»

Πρέπει να ήταν τόσο εμφανής η οργή μου και τόσο παγωμένο το πρόσωπό μου, που η μικρή τραβήχτηκε μακριά μου και με κοιτούσε έντρομη. Συνειδητοποίησα ότι το παιδί τρομοκρατήθηκε και συγκρατήθηκα. Χαμογέλασα βεβιασμένα και την ξαναπήρα αγκαλιά.

Όσο πιο προσεκτικά και ήρεμα μπορούσα και χρησιμοποιώντας απλές λέξεις, της εξήγησα τη διαφορά και το προνόμιο του να είσαι Ελληνίδα και να κυλάει στις φλέβες σου ιστορία και πολιτισμός αιώνων. Τη διαφορά ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Τη διαφορά ανάμεσα στις ανύπαρκτες γυναίκες με μαντίλα και στις Σουλιώτισσες, στις Σπαρτιάτισσες, στη Μπουμπουλίνα και στη Μαντώ Μαυρογένους.

Της μίλησα για το πόσο μεγάλο προνόμιο είναι να είσαι Γυναίκα και το πόσο σεβαστή είναι η θέση μιας Ελληνίδας μητέρας, εργαζόμενης, επιστήμονα, νοικοκυράς.

Ότι μπορούσε να κάνει τα πάντα στη ζωή της γιατί ο Θεός της έδωσε το προνόμιο να γεννηθεί σε μία χώρα που είναι ελεύθερη να κάνει τις επιλογές της, είναι ελεύθερη να είναι περήφανη που είναι γυναίκα. Το κοριτσάκι μου «άνθισε» και τα ματάκια της έλαμψαν.

Οπλίστηκε με το θαυμασμό για το γένος του και με πολύτιμες γνώσεις που την έκαναν περήφανη. «Νονά», μου είπε, «τώρα κατάλαβα γιατί το κοριτσάκι φοράει μαντίλι, είναι επειδή ντρέπεται που δεν είναι Ελληνίδα».

Την κοίταξα που έφυγε χαρούμενη και χαμογελαστή να πάει να παίξει. Το δικό μου παιδί είχε σωθεί από τη μισαλλοδοξία, το φανατισμό και το μίσος. Το δικό σου όμως, είσαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρει; Κύριοι βουλευτές, νομοθετήστε τώρα και βγάλτε τη μαντίλα από τα σχολεία, αύριο θα είναι πολύ αργά!

Της Χριστίνας Σιδέρη

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More