ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΗ


Η συμφωνία υπογράφηκε στις 18 Ιανουαρίου 2008 μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ και επικυρώθηκε το 2011. Το λιμάνι της Σούδας στην Κρήτη παύει πλέον ουσιαστικά να ανήκει στην ελληνική επικράτεια και γίνεται «κρατίδιο του ΝΑΤΟ», με τους δικούς του νόμους, τις δικές του φοροαπαλλαγές και τα δικά του «άβατα» για τους Έλληνες πολίτες! Κι όλα αυτά «κερασμένα» από τον ελληνικό λαό!

Απίστευτες κι όμως αληθινές παραχωρήσεις από την Ελλάδα και μία άνευ ορίων παράδοση ελληνικού εδάφους στο ΝΑΤΟ –και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή στις ΗΠΑ– περιγράφονται στη συμφωνία που αρχικά είχε υπογραφεί το 2002, αλλά το 2008 η νατοϊκή πλευρά ζήτησε χρονική και επιχειρησιακή επέκταση με μία Τεχνική Διευθέτηση (TechnicalArrangement).
Όλο το άρθρο του Κώστα Χαρδαβέλλα με τα αποκαλυπτικά έγγραφα στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», στο τεύχος 104, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011.

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ


«Η Θράκη έχει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία μπορούν να σταθούν μέσα σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητου στίγματος στο χάρτη, για να μπορέσει αυτό το κομμάτι του ελλαδικού χώρου, να αναπτύξει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται ένα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ».

Τη βόμβα περί ανεξάρτητης Θράκης, αυτόνομης και αποκομμένης από την υπόλοιπη Ελλάδα, έριξε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, σε εκδήλωση του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

«Εσείς εκεί στην Αθήνα μην μας αναγκάζετε να παλεύουμε 14 χρόνια για να μην δημιουργηθούν χρυσορυχεία, για να μην δημιουργηθούν κέντρα λαθρομεταναστών, γιατί αν συμβούν αυτά, εμείς εδώ στη Θράκη θα αρχίσουμε να βλέπουμε ως μόνη οντότητα και δυναμική ανάπτυξης ΜΟΝΗ ΤΗ ΘΡΑΚΗ και αν συμβεί αυτό θα είναι πολύ κακό γενικότερα για την Ελλάδα» προειδοποίησε!

Στην ομιλία του ο κ. Λαμπάκης είπε:

« Όλοι αυτοί που αγαπούν την Θράκη, όταν φεύγουν γυρίζουν την πλάτη τους αλλά έχουν πάρει ότι ήταν να πάρουν από εμάς τους ηλίθιους Θρακιώτες που καθόμασταν επί 35 χρόνια με φοβερή ανοχή και ανεχόμαστε όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν πίσω από την πλάτη μας εκεί στο κέντρο, στο κράτος της Αθήνας όπως μου αρέσει να λέω...

Αυτή η Θράκη που κάποτε έφτανε μέχρι το Μόναχο, κάπου εκεί στη Βαυαρία από την Κωνσταντινούπολη, σήμερα είναι συρρικνωμένη σε τρεις νομούς...

Βέβαια -και μην το θεωρήσετε αυτό ως απειλή- αν τη δείτε στο χάρτη τη Θράκη, θα δείτε ότι είναι μία ολοκληρωμένη μονάδα ως οντότητα, η οποία μπορεί να έχει μία πολιτική αίσθηση και μία ανεξαρτησία, μία δυναμική σε πάρα πολλά πεδία, τα οποία να τα αναλύσουμε κάποιοι θα τρομάξουν...

Αν υπήρχαν οι άνθρωποι να στείλουν στην Αθήνα το μήνυμα ότι η καρδιά της Αθήνας χτυπάει στη Θράκη, όχι γιατί βρίσκεται σε μία σημαντική γεωστρατηγική θέση αλλά γιατί η Θράκη είναι ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς... γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ηπείρους, σε δύο χώρες ...»

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ


Οι 10 «αραβικοί» αριθμοί που χρησιμοποιούμε σήμερα. Στο κέντρο η παλαιότερη γραφή τους και δεξιά τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου σε διάφορες εκδοχές τους. Είναι φανερό ότι η εξέλιξη των ελληνικών γραμμάτων οδήγησε σταδιακά στους σημερινούς «αραβικούς» αριθμούς...

Έτσι, το 1 προέρχεται από το Α (ως «κατάλοιπο» της πρωταρχικής γραφής αυτού του γράμματος), το Β είναι φανερά το ίδιο το 2 (αποτελούμενο κι αυτό από δύο επάλληλες καμπύλες), το Γ είναι το 3 (αρκεί κανείς να το δει ως μετεξέλιξη του μικρού «γ»), το Δ είναι το ίδιο το 4, το 5 συνιστά μετεξέλιξη του Ε, το 6 είναι σχεδόν 100% ίδιο με το χαμένο γράμμα «στίγμα» (ς) κτλ.

Είναι τοις πάσι γνωστό και αποδεκτό στους επιστημονικούς κύκλους η ιδιαίτερη αξία των μαθηματικών όχι απλά στην καθημερινή μας ζωή (όπου η αξία αυτή είναι εμφανέστατη), αλλά και σε όλη γενικά την αρμονία και την τάξη του σύμπαντος!

Υπό μία έννοια στον υλικό-ορατό κόσμο ΤΑ ΠΑΝΤΑ είναι μαθηματικά, με την έννοια ότι όλα...

τα «χειροπιαστά» αντικείμενα υπάγονται σε αιώνιους «αόρατους» μαθηματικούς κανόνες, σε αριθμητικές δομές, χωρίς τα οποία τίθεται επί τάπητος ακόμα και η ίδια η ύπαρξη ή όχι της Δημιουργίας! Πράγματι λοιπόν ο Θεός είναι ο Μέγας Ποιητής και Γεωμέτρης, ένας ανώτερος νους που δημιούργησε το σύνολο των πραγμάτων με μαθηματική λογική, με αριθμητική κατασκευή. Μία υπέρτατη αλήθεια αποδεκτή από όλους τους μεγάλους επιστήμονες όλων των εποχών: από τον μεγάλο Έλληνα μύστη Πυθαγόρα έως και τον Βρετανό ερευνητή Roger Penrose…

Οι αριθμοί που παριστάνουν ο καθένας μία μαθηματική πραγματικότητα, έχοντας συγκεκριμένη «υπόσταση», αναφέρονται συχνά ως «αραβικοί». Αυτό στα πανεπιστήμια συμβαίνει ακριβώς για να γίνει σαφής διαφοροποίηση ανάμεσα στους αριθμούς που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας σήμερα (1, 2, 3, 4, 5 κτλ.) και τους λεγόμενους «λατινικούς» αριθμούς (I, II, III, IV, V κτλ.). Γίνεται επίσης σε αντιδιαστολή με το αρχαιοελληνικό σύστημα μέτρησης (α, β, γ, δ, ε, κτλ.), που απλά ακολουθούσε τη σειρά των γραμμάτων στο ελληνικό αλφάβητο και ταυτιζόταν μαζί τους. Αν όμως προσέξει κάποιος βαθύτερα και μελετήσει λίγο παραπάνω θα δει έκπληκτος ότι... οι «αραβικοί» αριθμοί που όλοι γνωρίζουμε δεν είναι παρά τα ίδια τα ελληνικά γράμματα! Πρόκειται για μία πραγματικότητα, η οποία – ενώ είναι εμφανώς μπροστά μας σε κάθε στιγμή! – παραμένει καλά κρυμμένη και σχεδόν «αόρατη»!...

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Καταρχάς οι αριθμοί των οποίων ευρεία χρήση κάνει σήμερα όλη η ανθρωπότητα θεωρούνται «φοινικικοί», ότι δηλ. δημιουργήθηκαν στη Μέση Ανατολή μιας προϊστορίας χαμένης μέσα στα βάθη του χρόνου και οφείλουν την ύπαρξή τους σε καθαρά εμπορικούς λόγους (λόγω των συχνών αναγκών των ναυτικών Φοινίκων να χρησιμοποιούν μονάδες μέτρησης). Βέβαια αυτή η θεωρία, έτσι όπως είναι δοσμένη, θυμίζει το αντιεπιστημονικό «δόγμα» του λεγόμενου «ινδοευρωπαϊσμού» - για την καταγωγή των γλωσσών – και δεν αντέχει καν σε σοβαρή κριτική... Κι αυτό διότι και πάλι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κανένα απολύτως γραπτό μνημείο που να αποδεικνύει ότι «κάποιοι» Φοίνικες δημιούργησαν κάποτε τους σημερινούς «αραβικούς» αριθμούς! Και επιπρόσθετα αναρωτιέται κάποιος: πώς είναι δυνατόν οι Φοίνικες να εμπνεύστηκαν το αριθμητικό σύστημα και την ίδια ώρα να μην είχαν δημηιουργήσει καμία απολύτως επιστήμη, καμία φιλοσοφία, κανένα σοβαρό λατρευτικό σύστημα, κανέναν απολύτως πολιτισμό;... Είναι άραγε αυτό δυνατό; Αντέχει σε οποιαδήποτε ανθρώπινη λογική;...

Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι οι έρευνές μας δεν εμπεριέχουν κανένα στοιχείο σωβινισμού, εθνικισμού ή φυλετισμού, ούτε και θέλουν να δείξουν κάποια βιολογική «ανωτερότητα» των Ελλήνων. Πιστεύουμε άλλωστε ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι παγκόσμιος και πανανθρώπινος, πλανητικός, συνεπώς για εμάς δεν τίθεται κανένα θέμα «υπεροχής» βασισμένης στο... αίμα! Εμμένουμε στη σημασία πρώτιστα του πνεύματος και όλα τα υπόλοιπα είναι για τις θεωρίες μας δευτερεύοντα!... Έτσι και στο μείζον θέμα της καταγωγής των αριθμών, έστω και αν δεχτούμε ότι τους έφτιαξαν οι Μεσανατολίτες Φοίνικες, και πάλι... ελληνικής προέλευσης είναι!!! Κι αυτό, εφόσον οι Φοίνικες (και, κατά συνέπεια, οι τωρινοί Εβραίοι και Άραβες) έχουν απώτερη ελληνική καταγωγή, ως απόγονοι των Κρητών αποίκων, που μετέφεραν στην Παλαιστίνη την αρχαία θρησκεία του Βήλιου Κρόνου (του μετέπειτα Βαάλ της προ της Παλαιάς Διαθήκης λατρείας)!... Αλλά αυτά όλα αποτελούν αντικείμενο άλλων άρθρων μας...Ως γνωστόν, το αρχαιοελληνικό αλφάβητο αποτελείτο από 27 γράμματα (σήμερα έχουν «εκπέσει» τρία από αυτά και έτσι έχει 24 γράμματα). Πρώτος ο Πυθαγόρας, μέγας μαθηματικός και μύστης, εμπνεύστηκε το σημερινό λεγόμενο «θεσιακό σύστημα αρίθμησης», δηλ. με τα αριθμητικά σύμβολα να έχουν συγκεκριμένη σειρά –ή έστω, το εμπνεύστηκαν, αν όχι ο ίδιος ο μέγας Διδάσκαλος, οι μαθητές του, οι περίφημοι Πυθαγόρειοι. Πήραν λοιπόν αυτοί τα πρώτα εννέα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου και πάνω τους δόμησαν τη μορφή των σύγχρονων αριθμών.



Η λογική πίσω από τους αριθμούς! Ο σχηματισμός τους έχει να κάνει και με τις γωνίες από τις οποίες αυτοί συνίστανται!... Έτσι, το 1 έχει μία γωνία, το 2 δύο γωνίες, το 3 τρεις κ.ο.κ. Αλλά και το μηδέν (ως τέλειος κύκλος) δεν έχει... καμία γωνία!!! Εκπληκτική πραγματικά σύλληψη των σοφών αρχαίων προγόνων μας, οι οποίοι γνώριζαν για τον φυσικό κόσμο απείρως περισσότερα απ’ όσα γνωρίζουμε σήμερα εμείς, που έχουμε υποπέσει τελείως στην – κατά μαρξισμό-λενινισμό – «χυδαία ύλη» και το μόνο που «καταφέρνουμε» είναι να καταστρέφουμε το περιβάλλον του πλανήτη μέσω της ανεξέλεγκτης χρήσης της τεχνολογίας...



Ας δούμε λοιπόν έναν προς έναν τους 9 αυτούς αριθμούς (πάνω στους οποίους εξάλλου βασίζεται όλο το υπόλοιπο σύγχρονο αριθμητικό σύστημα, όπως οι δεκάδες, οι εκατοντάδες, οι χιλιάδες κτλ.), καθώς και τον αριθμό 0.

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: για την εξέλιξη των ελληνικών γραμμάτων-αριθμών, βλέπε και την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Βασίλη Κατσιαδράμη «Οι ΄΄αραβικοί αριθμοί΄΄ προήλθαν από το ελληνικόν αλφάβητον», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Δαυλός», στο τεύχος 203, τον Νοέμβριο του 1998]

1. Είναι «προσομοίωση» του ίδιου του Α, ως εξής. Η μονάδα λογικό είναι να παρίσταται πάντοτε με τον πλέον απλό τρόπο (δηλ. με μία «σκέτη» γραμμή). Έτσι ακριβώς και το γράμμα Α θα πρέπει να ιδωθεί ως μία κατοπινή «καλλιτεχνική» εξέλιξη ενός πιο απλοϊκού προγενέστερου συμβόλου, εξάλλου η πρώιμη γραφή του ταιριάζει απόλυτα με τη σημερινή μορφολογία του αριθμού 1. Πρόκειται δηλ. για μία κεκλιμένη γραμμή με καμπύλο άγκιστρο στο άνω άκρο αντί μίας απλής γραμμής.

2. Ο αριθμός αυτός παλαιότερα έμοιαζε με τον σημερινό «3» (χωρίς βέβαια να είναι ο ίδιος), είχε δηλ. μία ακόμα μικρή «ουρά» από κάτω. Συνεπώς ήταν το ίδιο ουσιαστικά το γράμμα Β, αποτελούμενος από δύο επάλληλες καμπύλες.

3. Προέρχεται από μία σαφή μετεξέλιξη (και «στροφή» αριστερά 90 μοιρών...) του μικρού «γ» του ελληνικού αλφάβητου, που κι αυτό με τη σειρά του πρέπει να ιδωθεί ως «παραφθορά» με την πάροδο του χρόνου του μεγάλου Γ. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η ύπαρξη της πρόσθετης καμπύλης, σε σχέση με τον προηγούμενο αριθμό (το 2).

4. Εδώ είναι ολοφάνερη η σχέση του «αραβικού» αριθμού 4 με το ελληνικό γράμμα Δ. Είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα και αυτό αποδεικνύεται αν προεκταθούν ελαφρώς οι πλευρές του γράμματος κατά τη δεξιά κορυφή της βάσης του.

5. Αν προσεχθεί το σχήμα του αριθμού 5 είναι επίσης φανερός ο συσχετισμός του με το αρχαιοελληνικό γράμμα Ε. Απλά η πρώτη κάθετη γραμμή του Ε (ανάμεσα στις δύο οριζόντιες) έχει, με το πέρασμα του χρόνου, «μετατεθεί» ακριβώς απέναντι, ως «αντανάκλαση», κι έτσι προκύπτει το σημερινό 5.

6. Είναι αυτό το ίδιο το πανάρχαιο γράμμα – απωλεσθέν στην πορεία των αιώνων – «στίγμα» (Ϛ). Απλά το κάτω του μέρος απέκτησε, διαμέσου της ιστορικής διεργασίας, κυκλική μορφή κι έγινε ο σημερινός αριθμός 6.

7. Κι εδώ είναι πεντακάθαρη η άμεση προέλευση του αριθμού 7 από το ελληνικό γράμμα Ζ. Όμως στον αριθμό 7 η κάτω ευθεία γραμμή του Ζ είτε μετατέθηκε ψηλότερα (όπως το γράφουν αρκετοί) είτε σε ορισμένες «γραμματοσειρές» χάθηκε εντελώς...

8. Το αρχαίο Η μετεξελιγμένο ταυτίζεται 100% με τον σημερινό αριθμό 8. Άλλωστε η πρώιμη γραφή του γράμματος αυτού ήταν σχεδόν ο ίδιος ο αριθμός 8, αφού «έκλεινε» το γράμμα τόσο από πάνω όσο και από κάτω.

9. Ο αριθμός 9 δεν είναι παρά ένα ανοιχτό Θ (καλλιτεχνικά ακόμα και σήμερα γράφουμε «ϑ»!). Άρα και στην περίπτωση αυτή έχουμε πλήρη ταυτοποίηση...

Τέλος, αξίζει να κάνουμε αναφορά στον αριθμό 0, αν και είναι αμφίβολο κατά πόσο πρόκειται περί «απτού αριθμού» (0 = άπειρο!). Το πρωτοχρησιμοποίησε ο Έλληνας μαθηματικός Κλαύδιος Πτολεμαίος, που έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ., για να συμβολίσει το «τίποτα» ταυτισμένο όμως με την έννοια του απέραντου, του ατελείωτου... Πήρε λοιπόν το ελληνικό γράμμα Ο (όμικρον), το σύμβολο αυτό του «όλου» και το μετέτρεψε σε αρνητικής υφής αριθμό, που – κατά μία έννοια – ταυτίζεται με το ίδιο το σύμπαν ως χάος...

ΜΙΣΘΟΙ ΚΙΝΑΣ,ΙΝΔΙΑΣ,ΠΑΚΙΣΤΑΝ


Του Δρ. Ανδρέα Παπαστάμου

Μέσα σε γενικότερο κλίμα συνεχούς υποβάθμισης των συζητήσεων για τη δημοσιονομική διαχείριση, σε στεγνή και κυρίως βραχυχρόνια λογιστική αποτίμηση, ολοένα και περισσότερο προβάλλει το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα χειρότερα, οι επίσημες θέσεις για το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, όχι μόνον περιορίζονται σε άσκοπη ανάλυση εσόδων-εξόδων, αλλά και τη συνδέουν με το εργατικό κόστος (μισθολογικό και μη).

Οι πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις κάνουν λόγο για «περαιτέρω συγκράτηση του μισθολογικού κόστους, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα», επιτείνοντας τη σύγχυση που επικρατεί, με χαρακτηριστικό μοντέλο προς μίμηση, την Κίνα και την Ινδία. Τούτες οι θέσεις στερούνται επιστημονικής βάσης, στρεβλώνουν την ήδη χαλασμένη εικόνα, και φυσικά, ουδόλως ανταποκρίνονται στη διεθνή πραγματικότητα.

Διαβάζουμε λοιπόν, στην τελευταία έκθεση για την ανταγωνιστικότητα των χωρών, που δημοσίευσε το περίφημο World Economic Forum, 2011-2012, γνωστή κι ως «παγκόσμιος δείκτης ανταγωνιστικότητας», ότι δέκα κράτη ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, ενώ δυστυχώς η χώρα μας υποβαθμίστηκε στην 90η από την 83η θέση.

1. Ελβετία
2. Σιγκαπούρη
3. Σουηδία
4. Φινλανδία
5. ΗΠΑ
6. Γερμανία
7. Ολλανδία
8. Δανία
9. Ιαπωνία
10. Βρετανία

Το ερώτημα απλό και σαφές προς όσους επιμένουν ότι «πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας»: ποιο από τα δέκα πιο ανταγωνιστικά κράτη του κόσμου έχει χαμηλούς μισθούς; Αν, οι υπέρμαχοι της δημοσιονομικής λιτότητας, βρουν έστω κι ένα, τότε με μεγάλη χαρά να μηδενίσουμε τους μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων.

Για την Ελβετία δεν γεννάται θέμα. Βρίσκεται στην κατηγορία με τους υψηλότερους μισθούς στον κόσμο. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε, αρκεί μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο: στην Ελβετία, οι εργαζόμενοι αμείβονται πολύ καλά και εργάζονται λιγότερο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, και φυσικά πολύ λιγότερο από τους Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη θέση των σκληρά εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι αστείο, αλλά η πραγματικότητα όπως εμφανίζεται σε όλες τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών.

Για να μην ζαλίσουμε τους αναγνώστες με αχώνευτες στατιστικές, λέμε απλά ότι σε καμία από τις υπόλοιπες χώρες με την υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία, την Ασία, τις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και φυσικά τις ΗΠΑ, οι μισθοί δεν είναι χαμηλοί. Το αντίθετο μάλιστα, σε τούτα τα κράτη, ανταγωνιστικότητα και μισθοί πάνε χέρι-χέρι: η υψηλή ανταγωνιστικότητα φέρνει κέρδη, δηλαδή υψηλότερους μισθούς, που επίσης καταναλώνονται και επενδύονται σε προϊόντα που ενσωματώνουν υψηλή ανταγωνιστικότητα. Η ανταγωνιστικότητα δεν εξαρτάται από το μισθολογικό κόστος, δεν επηρεάζεται από τους υψηλούς ή τους χαμηλούς μισθούς, ούτε καθορίζεται από τις ασφαλιστικές εισφορές και τις λοιπές μη μισθολογικές δαπάνες, όπως πρόσφατα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος («η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο μη μισθολογικό κόστος, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους»). Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια για τους ασκούντες δημόσια πολιτική.

Το πρόβλημα δεν είναι η οικονομική δυσπραγία, δεν είναι οι φοροφυγάδες (οι κυβερνητικές δηλώσεις αναφέρουν ότι «πολλές κατηγορίες επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν καθώς δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους... η σύλληψη της φοροδιαφυγής σε μικροεπαγγελματίες είναι εξαιρετικά δυσχερής»), ούτε όσοι καταχρώνται περιουσίες και ελπίδες -κατά κανόνα πολιτικοί (κάτι για το οποίο, δυστυχώς, καμία νομοθετική ρύθμιση δεν έχει προβλεφθεί). Βεβαίως, όλα αυτά επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, τις δαπάνες και το κόστος, δημόσιο και ιδιωτικό, αλλά είναι το σύμπτωμα, όχι η αιτία του προβλήματος. Τούτα τα δεινά είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας, κοινωνικών προτύπων και ηθικών αξιών. Ας αναζητήσουμε, λοιπόν, την πηγή του προβλήματος στους θεσμούς και τη λειτουργία τους. Και πάλι, αυτό είναι το ήμισυ της αλήθειας, το ένα μέρος του προβλήματος.

Το άλλο μισό, το δεύτερο μέρος του προβλήματός μας, βρίσκεται στην κρατική αδιαφορία για την παιδεία, την πραγματική κινητήρια δύναμη οικονομίας και κοινωνίας. Τούτη είναι μαγική συνταγή των δέκα πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις του παγκοσμίου δείκτη ανταγωνιστικότητας: καινοτομία και τεχνολογική υποδομή να υιοθετήσουν και να αναπτύξουν την πρόοδο και την επιστημονική έρευνα, ή με μια λέξη ΠΑΙΔΕΙΑ. Οι δέκα πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη μας, στηρίζονται σε άριστα σχολεία και πανεπιστήμια, σε καταρτισμένους και παραγωγικούς δασκάλους, καθηγητές και ερευνητές, σε δυναμικούς και επιμελείς μαθητές και φοιτητές, που έχουν πρόσβαση στη γνώση, σε επιστημονικά εργαστήρια υψηλού επιπέδου. Εκεί γεννιέται η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία. Αλλά κι εδώ, το σημαντικότερο βρίσκεται και πάλι στις νοοτροπίες και τις αξίες που προβάλλει και υποστηρίζει το κράτος. Αυτό είναι το έδαφος που ανθεί η γνώση κι ο πολιτισμός, δηλαδή η ανταγωνιστικότητα. Η NOKIA βρίσκεται στην πρώτη θέση γιατί πουλάει τεχνολογία, δηλαδή ενσωματωμένη γνώση και παιδεία. Το ίδιο και η APPLE, και όλες οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη μας. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό τους. Για να μην αναφερθούμε στις «εξαγωγές» των βρετανικών πανεπιστημίων, που αποφέρουν έσοδα υψηλότερα από κάθε εξαγωγικό προϊόν της Βρετανίας.

Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην ΠΑΙΔΕΙΑ. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν, πριν από οποιαδήποτε σχεδιασμό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τα αρμόδια υπουργεία να συντονιστούν με το έργο του υπουργείου Παιδείας. Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει καμία σχέση με τους μισθούς. Αυτό που χρειάζεται είναι αναθεώρηση των δαπανών, εξοικονομώντας κονδύλια από στρατιωτικούς εξοπλισμούς προς όφελος της παιδείας, της επιστημονικής έρευνας και της διάχυσης της καινοτομίας.

Εάν, τα άσκοπα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, συνεχιστούν με την ίδια ένταση, αδιαφορώντας για την παιδεία, την αληθινή πηγή της ανταγωνιστικότητας, τότε όχι μόνον η αγορά θα σβήσει αλλά, το πιο ανησυχητικό, τα καλύτερα παιδιά μας θα φύγουν για άλλες «πατρίδες», πιο ανταγωνιστικές, εκεί που ο μόχθος και η δημιουργικότητα αμείβονται για να αυγατίσουν. Σε τούτο τον κυκεώνα ψευδών ειδήσεων και δημόσιας αμετροέπειας, η αποκατάσταση της αλήθειας αποτελεί στοιχειώδες καθήκον κάθε Έλληνα: η ανταγωνιστικότητα δεν έχει καμία σχέση με τους μισθούς. Η Ελλάδα διαθέτει πολιτισμό, επιστήμονες και τεχνολογία. Εκεί βρίσκεται το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Αυτό είναι το στοίχημα, κι ας αφήσουμε τη «συγκράτηση του μισθολογικού κόστους» για την Κίνα και την Ινδία.

* Ο κ. Ανδρέας Παπαστάμος είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικονομικός Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ, Γενεύη

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙ ΑΟΖ Η ΚΥΠΡΟΣ


Γραπτές εισηγήσεις για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα στον καθορισμό των αποκλειστικών της ζωνών για έρευνες και γεωτρήσεις για εξεύρεση φυσικού αερίου, υπέβαλε στον Έλληνα υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλων Κασίνης.



Σε συνέντευξη ο κ. Κασίνης σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να δηλώσει και να προχωρήσει έως το τέλος του χρόνου στην κατακύρωση προσφορών για να κάνει σεισμικές έρευνες και να καθορίσει χάρτη με τον οποίο θα δηλώνει την πρόθεσή της για κήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.



«Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό και θα παρουσιαστεί χάρτης, είναι ως να δηλώνεται ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχει αποκλειστική ζώνη και μεταξύ αυτής και της Κύπρου», προσθέτει.



Ο Σόλων Κασίνης είναι το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο της «ενεργειακής διπλωματίας» της Κύπρου. Γεννήθηκε το 1952 στη Ζώδια της κατεχόμενης Μόρφου και διαθέτει πτυχίο Χημικού Μηχανικού, καθώς και τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στο Μάρκετινγκ. Στο παρελθόν εργάστηκε για την Sasol Ltd και την Cyprus Petroleum Refinery. Τα τελευταία χρόνια προΐσταται της υπηρεσίας ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου και είναι επίσης Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας και του Ειδικού Ταμείου της Επιτροπής Ενεργειακών Πόρων.



Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Έλληνα υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και στο ερώτημα αν έχει κάποιες εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα νότια και νοτιανατολικά της Κρήτης, καθώς και στην περιοχή του Ιονίου πελάγους, ο κ. Κασίνης απάντησε επιφυλακτικά, λέγοντας: "Πρέπει από πλευράς Ελλάδος να κάνουν ουσιαστικές σεισμικές έρευνες τις οποίες αν δεν τις μελετήσω δεν μπορώ να εκφέρω εκτίμηση".

 Πριν από τη συνέντευξη του ο κ. Κασίνης δέχτηκε στο Γραφείο του τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (Γ.Ε.Ν.Ε.) Κωστή Σταμπολή, ο οποίος τον προσκάλεσε τον Νοέμβριο στην Αθήνα για να μιλήσει σε ένα συνέδριο καθώς και σε ένα άλλο που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο.



Σε ερώτηση πως θα αντιδράσει η Κύπρος στην περίπτωση που η Τουρκία αρχίσει έρευνες και ή γεωτρήσεις , σύμφωνα με χάρτη της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων, σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου, τα οποία γειτνιάζουν με την ΑΟΖ της Αιγύπτου, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής και εθνικής σημασίας και ότι δεν τυγχάνει του δικού του χειρισμού. "Το τι έχω πει γι' αυτό το θέμα και το δήλωσα και δημόσια σε πάρα πολλές διαλέξεις μου είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε κενά πίσω μας και έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό -έστω και τώρα είναι καλά- να κάνουμε άμεσα το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων, έτσι ώστε να έχουμε και άλλους συμμάχους, οι οποίοι στο τέλος της ημέρας θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού", σημείωσε.



Ανέφερε ότι στον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων, παρόλο που υπήρχαν αιτήσεις για τα οικόπεδα 6, 11 και 12, δόθηκε άδεια μόνο για το 12, "γιατί εμείς αυτό που ζητούμε είναι να βρούμε σοβαρές εταιρείες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από την αρχή μέχρι το τέλος". 



Σε ερώτηση πως θα αντιδράσει η Κύπρος στην περίπτωση που η Τουρκία αρχίσει έρευνες και ή γεωτρήσεις , σύμφωνα με χάρτη της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων, σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου, τα οποία γειτνιάζουν με την ΑΟΖ της Αιγύπτου, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής και εθνικής σημασίας και ότι δεν τυγχάνει του δικού του χειρισμού. 



"Το τι έχω πει γι' αυτό το θέμα και το δήλωσα και δημόσια σε πάρα πολλές διαλέξεις μου είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε κενά πίσω μας και έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό -έστω και τώρα είναι καλά- να κάνουμε άμεσα το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων, έτσι ώστε να έχουμε και άλλους συμμάχους, οι οποίοι στο τέλος της ημέρας θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού", σημείωσε.



Ανέφερε ότι στον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων, παρόλο που υπήρχαν αιτήσεις για τα οικόπεδα 6, 11 και 12, δόθηκε άδεια μόνο για το 12, "γιατί εμείς αυτό που ζητούμε είναι να βρούμε σοβαρές εταιρείες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από την αρχή μέχρι το τέλος".

ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑΔΕΣ


ΟΤΑ ΕΧΟΥΜΕ Η ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ.
Σε πείσμα των πρόσφατων δηλώσεων Ρέσλερ, ο οποίος μας προέτρεψε όλους να δουλεύουμε περισσότερο, η γερμανική στατιστική υπηρεσία έχει άλλη άποψη:

οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από όλους στην ΕΕ, διαπιστώνει και δεν το λέει η δική μας ΕΛΣΤΑΤ, αλλά η αντίστοιχη γερμανική.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην ετήσια έκθεσή της για τη Γερμανία η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στο κεφάλαιο "Η Γερμανία στην Ευρώπη" καταγράφεται ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από τους άλλους ευρωπαίους.


Ο πραγματικός χρόνος για τους άνδρες είναι 43,8 ώρες ανά εβδομάδα. Στη Γερμανία είναι 40,3 ώρες, ενώ λιγότερο από όλους τους ευρωπαίους εργάζονται οι Ολλανδοί με 37,5 ώρες.
Μήπως να κάνουμε ένα «κούρεμα» στις ώρες εργασίας, παρά στους μισθούς;

ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΑ


Η Ελλάδα να γίνει σαν την Αργεντινή»! Αυτή είναι η απάντηση του Ρομπέρτο Λαβάνια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας. Ο κ. Λαβάνια, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής που έδιωξε το ΔΝΤ από τη χώρα του, αρνήθηκε να...
ακολουθήσει τις «συνταγές» που αυτό πρότεινε και στη συνέχεια ανέλαβε το δύσκολο έργο να βγάλει τη χώρα του από την κρίση με την οποία είχε έρθει αντιμέτωπη. Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Επίκαιρα», τονίζει την ομοιότητα των λύσεων που προτείνει το ΔΝΤ ανεξαρτήτου χώρας και τις συνέπειες που οι «λύσεις» αυτές επιφέρουν. Εξηγεί πώς αντιμετώπισε στη χώρα του την οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει. Η άποψη που δίνει για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, είναι να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τα χρήματα που θα σταματήσουν να πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την βελτίωση των υποδομών, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επιστήμης και της παιδείας.

Ακολουθούν ορισμένες από τις απαντήσεις που έδωσε ο Ρομπέρτο Λαβάνια, στη συνέντευξη που παραχώρησε:
-Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίση χρέους ανάλογη με αυτή που αντιμετώπισε η Αργεντινή στις αρχές της νέας χιλιετίας και το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση την πιέζουν να υιοθετήσει διαρκώς σκληρότερα μέτρα. Μέτρα που εσείς ως υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής είχατε απορρίψει.
«Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ προτείνει πάντα προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας. Το είχε κάνει στην Αργεντινή το 1999 και είχε καταστροφικές συνέπειες. Το έκανε και το 2001 και είχε επίσης καταστροφικές συνέπειες, γιατί το Δεκέμβριο του 2001, οδήγησε στην πτώχευση της χώρας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες της. Όταν ανέλαβα το υπουργείο Οικονομικών, τον Απρίλιο του 2002, μας πρότεινε ξανά τα ίδια προγράμματα. Τότε αποφασίσαμε να απορρίψουμε τις συμβουλές του ΔΝΤ και να εφαρμόσουμε μια διαφορετική πολιτική».

-Ποια οικονομική πολιτική ακολουθήσατε για να ξεφύγετε από το αποκαλούμενο «κοραλίτο»;
«Υπάρχουν δύο τρόποι για να ανακτήσεις τον έλεγχο των δημοσιονομικών σε περίοδο κρίσης. Το ΔΝΤ προτείνει τη διόρθωση των οικονομικών στο εσωτερικό της χώρας με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, τις περικοπές των δαπανών και των επενδύσεων στις υποδομές. Μια πολιτική που στοχεύει στην απελευθέρωση και τη συλλογή κεφαλαίων για να πληρωθούν οι πιστωτές. Εμείς, ακολουθήσαμε το δεύτερο δρόμο, προχωρώντας στην πτώχευση, στο default. Μειώσαμε το χρέος διαμέσου «κουρέματος» για να μην πλήξουμε τις εσωτερικές συνιστώσες της οικονομίας μας. Διατηρήσαμε – και σε μερικές περιπτώσεις αυξήσαμε- τα επίπεδα των μισθών, διατηρήσαμε το ύψος των συντάξεων και τα όρια συνταξιοδότησης κ.λπ. Το γεγονός αυτό μας έκανε να μην μπορούμε να πληρώσουμε τους εξωτερικούς δανειστές μας και χρειάστηκε να κάνουμε αναδιάρθρωση του χρέους μας, την ίδια στιγμή όμως, επέτρεψε την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, που είναι και το πλέον σημαντικό. Η Αργεντινή διένυε ήδη τέσσερα διαδοχικά χρόνια ύφεσης, όπως η Ελλάδα σήμερα. Όταν κόβεις τους μισθούς και τις συντάξεις και αποκλείεις ανθρώπους, τροφοδοτείται η ύφεση. Εμείς κάναμε το αντίθετο. Κόψαμε το χρέος και διατηρήσαμε τα εσωτερικά έσοδα για να διατηρήσουμε σε ανάπτυξη την οικονομία μας. Έτσι τα επόμενα τέσσερα χρόνια από την ύφεση έτρεξε με μέσο ρυθμό 9%!


- Καθημερινά στην Ελλάδα μας εκβιάζουν ότι, αν δεν αποδεχτούμε τους όρους δανεισμού θα καταντήσουμε σαν την Αργεντινή. Εσείς ήσαστε ο υπουργός Οικονομικών που έβγαλε μια μεγάλη χώρα από αυτό το δίλημμα. Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι μικρότερος ακόμη και από αυτόν του κρατιδίου της μητροπολιτικής περιφέρειας του Μπουένος Άιρες…
«Γνωρίζω τα μεγέθη της Ελλάδας. Ελπίζω η Ελλάδα να γίνει πραγματικά σαν την Αργεντινή και να γλιτώσει από τους ξένους δανειστές. Κοιτώντας τα πράγματα από τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει το Μπουένος Άιρες από την Αθήνα, θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο βασικές επιλογές. Η πρώτη αποτελείται από μια συλλογή εσωτερικών πόρων διαμέσου της δημοσιονομικής πολιτικής για να ικανοποιηθούν οι δανειστές. Αυτή είναι η πολιτική του ΔΝΤ. Είναι δύσκολη και δεν θα λειτουργήσει. Είναι αναποτελεσματική. Η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει μια δεύτερη επιλογή, χωρίς να χρειαστεί να βγει από το ευρώ. Η Αθήνα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσει το βάρος που είχε στη δημοσιονομική πολιτική και στον προϋπολογισμό η καταβολή των χρεών στους πιστωτές. Η διαφορά αυτή των κεφαλαίων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, για τη βελτίωση της δημόσια παιδείας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, των φυσικών υποδομών της χώρας. Αυτά τα στοιχεία θα επιτρέψουν την υγιή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

ΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ


Σε δήλωση του μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε για άλλη μια φορά την ανάγκη για ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, αλλά και βαθύτερης οικονομικής συνεργασίας και στήριξης στα πλαίσια της ευρωζώνης για μια ισχυρότερη Ευρώπη.

«Χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές και ο ελληνικός λαός θέλει αυτές τις αλλαγές όσο επώδυνες και αν είναι» δήλωσε απυθυνόμενος στον Βαν Ρομπάι ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μίλησε ακόμα για την ανάγκη βαθύτερης οικονομικής συνεργασίας, ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και τόνισε την ανάγκη να «διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών». Ως βασική προϋπόθεση προέβαλε ριζοσπαστικές αλλαγές που όπως είπε «ήδη εφαρμόζουμε στην οικονομία και στο δημόσιο τομέα και τις οποίες αναγνωρίζουν οι πρόσφατες δηλώσεις των εταίρων μας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναγνώρισε ακόμα ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν λάθη και προβλήματα στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό και δήλωσε αισιόδοξος για την ύπαρξη κοινής θέλησης να «κάνουμε την κρίση μια ευκαιρία για επιτυχία στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Επιτυχία για την οποία βασικό σημείο είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στα πλαίσια αυτών της 21ης Ιουλίου, ώστε να ακολουθήσει βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με δυνατότητες που “κακκοδιαχειρίστηκε στο παρελθόν” και με την βοήθεια των εταίρων της θα αξιοποιήσει.

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


Κεραυνός εν αιθρία στην Κατερίνη! Ενας Αλβανός υπήκοος, απόγονος παλαιών κατοίκων της περιοχής, κατέθεσε αγωγή εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητεί να του δοθεί κληρονομικώ δικαίω η… μισή πόλη!

Ο… ουρανοκατέβατος «κληρονόμος» υποστηρίζει ότι μια περιοχή έκτασης 300 στρεμμάτων στον συνοικισμό των Καταφυγιωτών ανήκε σε μακρινό συγγενή του, ο οποίος είχε χτίσει έναν… τεκέ του 18ου αιώνα!


Ο Ταχίρ Τσεπάνι, όπως λέγεται ο διεκδικητής, έχει εξουσιοδοτηθεί από άλλους τέσσερις ομοεθνείς του, που επίσης υποστηρίζουν ότι είναι νόμιμοι κληρονόμοι μέρους της περιοχής. Στην αγωγή, που προκάλεσε… τρικυμία στο υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, όταν το ελληνικό Δημόσιο απαλλοτρίωσε την περι οχή που ανήκε σε συγγενείς του, με αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν!

«Σύμφωνα με το Ν.Δ. 145/1946, άρθρο 10, παρ. 1, η διά την απαλλοτρίωσιν αποζημίωσις καταβάλλεται εις τον δικαιούχον το βραδύτερον εντός έτους από της εν τω ακινήτω εγκαταστάσεως του Δημοσίου. Μέχρι σήμερα οι νόμιμοι κληρονόμοι του άνω κληρονομουμένου μας, ιδιοκτήτη της ως άνω έκτασης δεν έχουμε αποζημιωθεί. Επειδή παρήλθε το έτος από την εγκατάσταση του Δημοσίου στο ακίνητο χωρίς να καταβληθεί η καθορισθείσα αποζημίωση από τον υπόχρεο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και την πάγια νομολογία των δικαστηρίων, αίρεται αυτοδίκαια η αναγκαστική απαλλοτρίωση» αναφέρεται στην αγωγή.

Ο Αλβανός ενάγων διεκδικεί ένα μουσουλμανικό τζαμί και το σύνολο των κτισμάτων στον συνοικισμό Καταφυγιώτικα.

Στην εκδίκαση της αγωγής εκτός από το υπουργείο Οικονομικών θα παρασταθεί με δικηγόρο και ο δήμος Κατερίνης. Οπως είπε στην «Espresso» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ζήνων Σατραμέζης, το θέμα αφορά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ζήτησε τη βοήθεια του δήμου Κατερίνης:
«Εμείς, ως ενδιάμεσοι κρίκοι, κάναμε κάποιες κινήσεις για λόγους ευαισθησίας.

Στείλαμε τα απαραίτητα έγγραφα και τα στοιχεία που μας ζήτησε το υπουργείο προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του απέναντι στον αλλοδαπό. Οι περαιτέρω κινήσεις είναι δικές τους. Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε και τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, αν και εκτιμώ πως η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει» τόνισε και επισήμανε ότι οι κάτοικοι των Καταφυγιωτών δεν φοβούνται ούτε νιώθουν ανασφάλεια για το τι πρόκειται να συμβεί με τον συνοικισμό τους.

Ο συνοικισμός Καταφυγιωτών δημιουργήθηκε για την αποκατάσταση των κατοίκων που ξεριζώθηκαν από το αρχικό Kαταφύγι, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και έχει χαρακτηριστεί «μπαλκόνι των Πιερίων». Το όμορφο κεφαλοχώρι πλήρωσε ακριβά την Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την παραμονή Χριστουγέννων του 1943 οι Γερμανοί κατακτητές το κατέκαψαν απ’ άκρη σ’ άκρη και εκτέλεσαν είκοσι δύο κατοίκους. Οσοι σώθηκαν, σκόρπισαν στα βουνά και σε άλλα χωριά.

Μιλώντας στην «Espresso» ο κοινοτάρχης του χωριού Καταφύγι που βρίσκεται στην Κοζάνη και από το οποίο έφυγαν οι πρώτοι κάτοικοι που δημιούργησαν τον συνοικισμό των Καταφυγιωτών στην Πιερία Γιάννης Τζέλας είπε:

Από το 1955, οπότε και δημιουργήθηκε ο συνοικισμός, ανήκει στην Κατερίνη και σήμερα κατοικείται από περίπου 2.500 κατοίκους. Στον χώρο αυτό παλαιότερα ζούσε ένας Αλβανός, ο οποίος είχε στην κατοχή του μια μεγάλη έκταση. Τώρα κάποιος ανιψιός ή εγγονός του έχει κινήσει διαδικασίες για να διεκδικήσει την έκταση στην οποία υπάρχει ένας τεκές και η οποία εκτείνεται σε περίπου 300 στρέμματα».

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ


Μια ιστορία για γέλια και για κλάματα δικάζεται αυτές τις ημέρες στα δικαστήρια Κορίνθου και έρχεται να αναδείξει τη δικομανία που διέπει αρκετούς από τους Έλληνες. Ο κ. Δημήτρης Λαφαζάνης, ένας από τους 4.734.959 Έλληνες πολίτες που δεν ψήφισαν στις τελευταίες Ευρωεκλογές, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, καθώς όπως αναφέρει το κατηγορητήριο «αποχώρησε από το εκλογικό κέντρο, δίχως να ψηφίσει και χωρίς κανένα αποχρώντα λόγο».Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο αγρότης από το Βραχάτι Κορινθίας βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή προσήλθε με την ημέρα των ευρωεκλογών στο εκλογικό τμήμα, όπου ήταν εγγεγραμμένος, ωστόσο ενώ μπήκε στο παραβάν αρνήθηκε στη συνέχεια να ψηφίσει. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος του ζήτησε να υπογράψει για το συμβάν και στη συνέχεια του άσκησε δίωξη, με συνέπεια ο κ. Λαφαζάνης σήμερα να εγκαλείται για το θέμα

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More