ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.....ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ


Η Τουρκία εφαρμόζει στη Βόρεια Ελλάδα το κυπριακό μοντέλο για τη Θράκη. Όσα διέπραξε στην Κύπρο από τη δεκαετία του '50, τώρα τα επαναλαμβάνει και στη Θράκη. Όχι μόνο με πρωτοβουλία της Άγκυρας, αλλά με καλά προετοιμασμένη εμπλοκή της Ισλαμικής Διάσκεψης.

Προς επίρρωση τούτου επισημαίνεται το ψήφισμα 3/34-Μ.Μ., της 34ης συνεδρίας των ΥΠΕΞ στο Ισλαμαμπάντ. Υπογραμμίζεται και η 35η διάσκεψη 18-20 Μαΐου 2010 και η απόφαση Αρ. 3/37 Μ.Μ. στο Τατζικιστάν, ότι «η τουρκική μουσουλμανική κοινότητα και οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του μουσουλμανικού κόσμου».

Τα δεδομένα που προμηνύουν, λογικά, νέες εθνικές περιπέτειες, διαπιστώνονται από την αντικειμενική παρατήρηση όσων συμβαίνουν στην Κομοτηνή, με τις προκλητικές δραστηριότητες τού εκεί τουρκικού προξενείου, που οργανώνει την εφαρμογή των σκοτεινών σχεδίων της Άγκυρας, όπως την τουρκοποίηση των Πομάκων και τη δημιουργία συνθηκών όμοιων με τα συμβάντα στην Κύπρο κατά τη θεωρία Νιχάτ Ερίμ του 1956 και την αιτιολογία Αχμέτ Νταβούτογλου το 2009.

Εδώ, δεν θεωρείται άσκοπη η επανάληψη του τεκμηρίου των αρχείων του «Φόρεϊν Όφις», διά του οποίου αποκαλύπτεται ότι η Βρετανία «ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα διεκδικήσεων από την Τουρκία στη Δυτική Θράκη, σαν αντίβαρο στην ελληνική πολιτική στην Κύπρο» - Έγγραφα: F0371/117661, R.G. 1081/1333.

Υπενθυμίζεται ότι της Ισλαμικής Διάσκεψης προεδρεύει ο Τούρκος καθηγητής Ekmeleddin Ihsanoglou, από το 2005 και ότι η Τουρκία κτυπά όταν αισθάνεται δυνατή και έχει δεδηλωμένη συμμαχική υποστήριξη!.. Προστίθεται και η συμφωνία Μακμίλαν - Ζορλού του 1955 για εγκατάσταση 300 χιλιάδων εποίκων στην Κύπρο, που είναι πια γεγονός.

Σ' αυτό το πλαίσιο γεγονότων και συλλογισμών, θα ήταν άραγε υπερβολή η επισήμανση ότι η προβοκάτσια της 7ης Ιουνίου 1958, με βόμβα στο τουρκικό προξενείο Λευκωσίας, που παραδέχτηκε ο Ρ. Ντενκτάς στις 26 Ιουνίου 1984 και ήταν το έναυσμα της αιματοχυσίας του θέρους του 1958 με τους 80 σκοτωμένους Έλληνες ανά την Κύπρο, και η προβοκάτσια στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης στις 5 Σεπτεμβρίου 1955 με αποτέλεσμα το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης, δεν είναι απίθανο να συνδεθούν με προανακρούσματα εφιαλτικών επεισοδίων στη Θράκη.

Άλλωστε εκεί υπάρχει ήδη τουρκικό προξενείο και τουρκική τράπεζα που χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο σαν προκαλύμματα της τουρκικής τρομοκρατίας και του συνταγματάρχη Ριζά Βουρουσκάν, ενώ στην Κομοτηνή εστάλη ήδη ένας Ριζά Βουρουσκάν -εγγονός ή ψευδώνυμο- σαν στέλεχος τής εκεί τουρκικής τράπεζας.

Εν κατακλείδι, προστίθεται η προ ημερών δολοφονία Έλληνα, στη Χιμάρα Βορείου Ηπείρου, επειδή μιλούσε Ελληνικά και η βόμβα μολότοφ στο προξενείο Θεσσαλονίκης, για την οποία διεμαρτυρήθη σφόδρα ο Νταβούτογλου...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ......... ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ


ΟΤΑΝ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΙ (ΕΛΛΗΝΕΣ) ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ(ΝΟΜΙΖΕΤΕ)ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ (ΚΑΛΟΙ) ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΑΤΗ ΧΩΡΑ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ
ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ
ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ
ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΝΕ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΗ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ
ΠΧ
ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ
ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ
ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ-ΙΤΑΛΟΥΣ(1940)
ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΥΠΟΥΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΝΟΗΣΕ ΠΟΤΕ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΤΣΙ;
ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΛΟΥΤΟ
ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΕΛΠΙΔΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΧΑΡΑ
ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ
Οι Αλβανοί φέρνουν τη «γενοκτονία των Ελλήνων κατά του τσάμικου πληθυσμού» στο Αμερικανικό Κογκρέσσο
Από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, το σημαντικότερο θέμα που απασχόλησε τα αλβανικά ΜΜΕ, είναι η συνέντευξη τύπου του πρόεδρου του PDI (κόμμα των Τσάμηδων), Tahir Muhedini για το ταξίδι τους στην Αμερική και τις συναντήσεις με Αμερικάνους γερουσιαστές, με στόχο την ενημερώσει τους για το «τσάμικο». Όπως δήλωσε, ο Muhedini ενημέρωσε τους «φίλους» Αμερικανούς, για την «γενοκτονία των Ελλήνων κατά του τσάμικου πληθυσμού» και πως οι Αμερικάνοι γερουσιαστές προτίθενται να καταθέσουν Ψήφισμα στο Κογκρέσο για το θέμα αυτό».

Ο Berisha κάνει άνοιγμα προς τους δύο Τσάμηδες βουλευτές και τους εντάσει στο δικό του συνασπισμό. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο, πως σύντομα θα είναι και στην κυβέρνηση. Με όσα αναφέρει η ανακοίνωση μετά τη συνάντηση αυτή, ο Berisha δήλωσε ότι: «Το τσάμικο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Αλβανία και την Ελλάδα ως θέμα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ταύτιση με το ευρωπαϊκό πνεύμα και το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών» και, πως για την κυβέρνηση του Berisha, «… το τσάμικο δεν είναι θέμα εδαφικών διεκδικήσεων αλλά θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία στην περίπτωση των Τσάμηδων έχουν καταπατηθεί» και, «… το τσάμικο σε καμιά περίπτωση δεν υπονοεί αναθεώρηση συνόρων».

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μερικά από τα μέλη του Κογκρέσου επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν πρωτοβουλία υιοθέτησης Ψηφίσματος για το «τσάμικο» από το αμερικανικό Κογκρέσο. Το Ψήφισμα θα το καταρτίσουμε εμείς με νομικούς και ιστορικούς. Πρόκειται για μια ευτυχή ιστορική στιγμή για τους Αλβανούς Τσάμηδες. Μερικοί από τους βουλευτές, αφού ενημερώθηκαν για την τραγωδία που υπέστη αυτός ο πληθυσμός πριν μερικές δεκαετίες, εξέφρασαν την επιθυμία να τους απευθύνουμε ένα Ψήφισμα», δήλωσε ο Muhedini.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι βουλευτές δεσμεύτηκαν στις αρχές της επόμενης χρονιάς να εντάξουν την Αλβανία στην ατζέντα των επισκέψεών τους στην περιοχή, προσθέτοντας την πρόθεσή τους να συναντήσουν και εκπροσώπους της τσάμικης κοινότητας για να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του θέματος.

Σύμφωνα με τον Muhedini, οι Αμερικανοί βουλευτές δεσμεύτηκαν να ζητήσουν συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ, προκειμένου να του θέσουν ερωτήσεις για το «τσάμικο» και να ενημερώσουν τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Muhedini χαρακτήρισε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ως ιστορική και πρόσθεσε ότι περιμένει να τον συγχαρούν για τα αποτελέσματά της και οι ηγέτες του άλλου κόμματος των τσάμηδων, του PDU, με πρόεδρο τον Shpetim Idrizi.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμερική, όπως γράφουν οι εφημερίδες, ο Muhedini είχε επαφές και με εκπροσώπους του Συλλόγου των Αλβανοαμερικανών, «Vatra», καθώς και του Εθνικού Αλβανοαμερικανικού Συμβουλίου. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Standart», αναφερόμενη στο θέμα, γράφει ότι σε δύο χρόνια, το Αμερικανικό Κογκρέσο θα έχει στη διάθεσή του προς εξέταση Ψήφισμα το οποίο θα καταδικάζει τη «σφαγή σε βάρος του τσάμικου πληθυσμού και θα ζητά την επίλυση του προβλήματος».

«Στις συναντήσεις που είχα με τον αρχηγό της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο δημοκράτη Steny Hoyer και τον επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη Alcee Hastings, δήλωσαν ότι σύντομα θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ για να έχουν ακόμη περισσότερη ενημέρωση για τη «σφαγή των Τσάμηδων», ενώ παράλληλα τόνισαν ότι θα υπερψηφίσουν το Ψήφισμα όταν αυτό κατατεθεί στο Κογκρέσο», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Standart», ο Muhedini.

Στο ταξίδι τους στις ΗΠΑ, αναφέρει σχετικά η «Tirana Observer», οι Muhedini και Hamiti συναντήθηκαν και με τον γερουσιαστή Mark Pryor καθώς και με τον Robert Hant, πολιτικό σύμβουλο, εμπειρογνώμονα για τα Βαλκάνια στην αμερικανική Επιτροπή του Ελσίνκι. Στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Metropol», ο Muhedini συναντήθηκε με την ηγεσία του συλλόγου «Vatra», τον πρόεδρο Gjon Bucaj, τον αντιπρόεδρο Agim Rexhai και τα μέλη του προεδρείου του συλλόγου, Zef Perdocaj, Sejdi Hysenaj και Zef Ballaj.

ΠΟΛΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ


Πολύ μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εντοπίσει ξένοι ερευνητές στην ΑΟΖ Κύπρου, ανοικτά της Πέτρας του Ρωμιού προς τη Λεμεσό. Δοφυφορικές φωτογραφίες και αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlab, ο οποίος επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει από τις θαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services,
καταδεικνύουν ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πάφου και της Λεμεσού είναι άλλη μια πολύ πιθανή δεξαμενή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο χάρτης των κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τους μελετητές της αμερικανικής Noble Energy, τώρα σχηματίζεται και ενδέχεται η περιοχή να κρύβει στα έγκατά της πολύ μεγαλύτερες ποσότητες υδρογοναθράκων απ' ό,τι στην αρχή διαφάνηκε. Μπορεί, επισημαίνουν οι ειδικοί, να υπάρχουν πετρέλαια που να συντηρήσουν όχι μόνο την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και την ίδια την Ευρώπη για πολλές δεκαετίες.

Ταρακουνήθηκαν οι Τούρκοι

Στα ανώτερα δώματα της τουρκικής διπλωματίας, σύμφωνα με ξένη διπλωματική πηγή, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Οι Αττίλες βυσσοδομούν γιατί η πατημένη στο λαιμό Κύπρος από τις δυνάμεις κατοχής έχει το θράσος να προσπαθεί να εξορύξει τα πετρέλαιά της, αλλάζοντας τους οικονομικούς συσχετισμούς στην περιοχή. Μια Κύπρος με πετρέλαια δεν μπορεί να είναι αδιάφορη για την Ευρώπη και να εγκαταλειφθεί στο έλεος της Τουρκίας. Αυτό και μόνο ακυρώνει τον επεκτατικό της στόχο. Ίσως δε να ήταν ο από μηχανής θεός που περιμέναμε όλοι.

Η πολιτική της προώθησης των δύο κρατών θέτει την Άγκυρα εκτός διεκδίκησης κοιτασμάτων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά έναν παράξενο τρόπο όλα τα κοιτάσματα και τα πιθανά κοιτάσματα που έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί, βρίσκονται σε θαλάσσια περιοχή που ακόμη και με τη διχοτόμηση ως λύση εμπίπτει στην ελληνική πολιτεία. Η μετατόπιση της πολιτικής της Άγκυρας επί του θέματος διεφάνη στις απευθείας συνομιλίες όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά επέμενε πεισματικά ότι τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων πρέπει να δοθούν στον τομέα ευθύνης του ομόσπονδου κράτους. Με τη θεωρία της ίσης αριθμητικής εκπροσώπησης στα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους θεωρείται βέβαιο ότι το συνιστών τουρκοκυπριακό κράτος θα διεκδικήσει το 50% του υποθαλάσσιου πλούτου. Θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας, δηλώνει ο Νίκος Ρολάνδης, ώστε η Τουρκία να μην έχει έρεισμα στα πετρέλαια. Πώς θα συμφωνήσεις, όμως, με τους εγκάθετους της κατοχής όταν ποδηγετούνται από τον εισβολέα και έκαναν ό,τι έκαναν για να καταστρέψουν τη χώρα μας και να την υποδουλώσουν στην Τουρκία;

Πολύ πιθανόν η τουρκοκυπριακή κοινότητα των 80 σήμερα χιλιάδων ανθρώπων (οι υπόλοιποι είναι έποικοι και στρατός κατοχής) να προβάλει και αιτιάσεις για τη διαχείριση της όλης εργασίας ανόρυξης, ζητώντας να δοθεί ρόλος ασφαλείας στην εγγυήτρια Τουρκία. Ήτοι, και ο πλούτος στα νοτιοδυτικά περιπίπτει με τεχνάσματα στη δικαιοδοσία της Τουρκίας.

Πώς βρέθηκαν τα πετρέλαια στον τόπο μας

Επιστημονικές γεωλογικές έρευνες μάς κατατοπίζουν τι συνέβη στη μεσογειακή λεκάνη πριν από 6 εκατομμύρια χρόνια και γιατί η περιοχή της βορειοδυτικής Κύπρου έχει λίμνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μετά από σεισμική δράση, το υπέδαφος στο στενό του Γιβραλτάρ ανυψώθηκε και έκλεισε την είσοδο των νερών του Ατλαντικού Ωκεανού. Η Μεσόγειος έγινε τότε κλειστή θάλασσα και μέσα σε 1000 χρόνια στράγγισε από την εξάτμιση που της προκαλούσε ο μεσογειακός ήλιος. Ανάμεσα στις παλιές ακτές της Ευρώπης και της Αφρικής έμειναν για κάποιες εκατοντάδες χρόνια ρηχές λιμνοθάλασσες και σωροί από αλάτι.

Φύτρωσαν οι πεδιάδες

Οι ποταμοί της Ευρώπης και της Αφρικής μετέφεραν μαλακά ιζήματα από τις κορυφές των βουνών και οι πεδιάδες που δημιουργήθηκαν φύτρωσαν. Τεράστια δάση κάλυψαν τη μεσογειακή λεκάνη, εκεί που το αλάτι κρύφτηκε εκατοντάδες μέτρα κάτω από τα ιζήματα. Αυτός είναι κι ο λόγος που σε πεδιάδες της Κύπρου οι γεωτρήσεις βγάζουν νερό με βόριο από τα υπολείμματα του αρχαίου αλατιού, τότε που το νησί μας ήταν βυθός του Τηθέως Ωκεανού. Με τις πλημμύρες κάποια δάση σκεπάστηκαν και οι χημικές αντιδράσεις έδωσαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που είναι καλά κρυμμένο και φυλακισμένο σε βάθος χιλιομέτρων.

Ευλογημένη η θάλασσά μας

Η γη μας ευλογήθηκε από τον Δημιουργό να είναι από τις τελευταίες που θα διαθέτουν πετρέλαια, μετά την εξάντληση του μαύρου χρυσού σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ήδη, σε άκρως απόρρητες εκθέσεις που βρίσκονται στη διάθεση της Κυβέρνησης της Κύπρου, του Ισραήλ και άλλων γειτονικών χωρών, η περιοχή μας αναφέρεται ως θάλασσα υδρογονανθράκων. Τα οικόπεδα 11 και 12 της θαλάσσιας οικονομικής ζώνης της Κύπρου στέκουν κυριολεκτικά πάνω στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που είναι η εξαερωμένη μορφή του.

Η Πέτρα του Ρωμιού και η Αφροδίτη

Η Πέτρα του Ρωμιού είναι κομμάτι του βυθού που ξεπετάχτηκε από τα έγκατα του Τηθέως Ωκεανού, όταν η ευρασιατική πλάκα του φλοιού συμπιέστηκε με την αφρικανική πλάκα. Μέσα από το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε οι αρχαίοι «είδαν» τη θεά της ομορφιάς και της γονιμόητας, την Αφροδίτη, να βγαίνει μέσα από τα κύματα. Τέλεια εικόνα βγαλμένη από την πλούσια ελληνική φαντασία.

Αυτό το κομμάτι της θάλασσάς μας παρενοχλεί η Τουρκία. Τα πολεμικά της έφτασαν 13 ναυτικά μίλια από τον Ακάμα σε μια επίδειξη δύναμης ότι μπορεί να παρέμβει σε κάθε θαλάσσια δραστηριότητα της Κύπρου. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ ορίζεται βέβαια από διεθνείς κανόνες, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, αλλά το κράτος-τρομοκράτης στην περιοχή μας δεν το υπέγραψε και ενεργεί κατά το δοκούν. Χάραξε χάρτες και διχοτόμησε το FIR της χώρας μας και την ΑΟΖ. Κατέκτησε μέρος της αιγιαλίτιδας ζώνης και έθεσε αδρείκελα στα κατεχόμενα για να διεκδικούν γην και ύδωρ από την πατρίδα.

Συμφωνίες με άλλες χώρες

Βάσει του Δικαίου της Θαλάσσης και τις Διεθνείς Συνθήκες, η ΑΟΖ Κύπρου περιλαμβάνει μια εκτεταμένη περιοχή και εφάπτεται με την ΑΟΖ της Ελλάδας. Η αντίστοιχη ΑΟΖ της Τουρκίας περιορίζεται, όπως παρουσιάζεται και στο χάρτη.

Η Κύπρος έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνημένη οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και έχει συνάψει κατ' αρχήν συμφωνίες με το Λίβανο και το Ισραήλ. Ήδη ο υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου του Λιβάνου, μετά από συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου της Κύπρου, δεσμεύτηκε να προωθήσει την κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης από τη Βουλή του Λιβάνου. Η λιβανική κυβέρνηση ενέκρινε οριστικά τη συμφωνία και την απέστειλε στη Βουλή για κύρωση, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Αυτό θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα λύσει τα χέρια της χώρας μας να υπογράψει και με το Ισραήλ, που επικαλείται προς το παρόν δικά του τεχνικά κωλύματα. Το Ισραήλ συμφωνεί επί της αρχής του μέσου διαχωρισμού και έχει πάρει την πολιτική απόφαση για συμφωνία με την Κύπρο. Το θέμα άλλωστε θεωρείται λυμένο, αφού η δημοσιοποίηση των χαρτών από κυπριακής πλευράς δεν προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ και έγινε αποδεκτός ο διαχωρισμός των θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου, πολύ κοντά σε κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Για πληροφόρηση των αναγνωστών μας, εξηγούμε: Τα χωρικά ύδατα είναι απόλυτης εθνικής κυριαρχίας. Στην ΑΟΖ τα νερά είναι διεθνή, αλλά τα κοιτάσματα στο βυθό της θάλασσας ανήκουν στην παράκτια χώρα. Η Κύπρος έχει 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα ή αιγιαλίτιδα ζώνη όπως αλλιώς ονομάζονται, και στη συνέχεια υπάρχει η ΑΟΖ, η οικονομική ζώνη που έχει εκμεταλλεύσιμο υπέδαφος. Η κυπριακή ΑΟΖ είναι ευρύτατη και εκτείνεται περιμετρικά της χώρας μας. Προς την Ελλάδα φτάνει μέχρι το Καστελόριζο. Με την Αίγυπτο έχει διαχωριστεί, όπως φαίνεται στο χάρτη, και με το Ισραήλ και το Λίβανο έχει συμφωνηθεί, μένει όμως η κύρωσή της με νόμο. Εκκρεμεί ο διαχωρισμός με τη Συρία και την Τουρκία, κομμάτι δύσκολο να γίνει αυτό με τον εισβολέα και το πρόσφατο φερέφωνό του.

Τι είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είναι μία νέα ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δικαιωμάτων των παράκτιων κρατών, με τεράστιο εύρος που περιλαμβάνει τα ύδατα, το βυθό και το υπέδαφος της περιοχής της, και αρχίζει μετά το τέλος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Ο νέος αυτός θεσμός αποτελεί τη σημαντικότερη και επαναστατικότερη καινοτομία του νέου δικαίου της θάλασσας.

Κάθε παράκτιο κράτος έχει δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) εύρους μέχρι και 200 μιλίων.

Σύμφωνα με τον Θ. Καρυώτη, Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, η ΑΟΖ, αντίθετα από την υφαλοκρηπίδα, δεν ανήκει στο παράκτιο κράτος ipso jure (αυτοδικαίως), αλλά πρέπει σαφώς να υιοθετηθεί από το παράκτιο κράτος. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η ΑΟΖ απλώς δεν υφίσταται. Η θαλάσσια περιοχή που δεν θα υιοθετηθεί ως ΑΟΖ, παραμένει νομικώς σαν μέρος της ανοικτής θάλασσας. Συνεχίζει ότι κανένα κράτος ή ομάδα κρατών δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρισθεί ότι κάποιο παράκτιο κράτος δεν μπορεί να υιοθετήσει τη δική του ΑΟΖ. Η Τουρκία -που τρέμει τη Ρωσία- έχει οριοθετήσει τη δική της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα με βάση την αρχή της μέσης γραμμής και έχει αποδεκτεί, με εκδήλωση διεθνούς συμπεριφοράς, τον κανόνα. Αυτό και μόνο είναι ισχυρό όπλο στα χέρια της Κύπρου γιατί αποτελεί προηγούμενο, που μπορεί να ισχύσει και στις θάλασσές μας σε περίπτωση τουρκικής αμφισβήτησης.

Με βάση την ίδια αρχή και δεδομένου ότι τα κατοικημένα νησιά έχουν αναμφισβήτητο δικαίωμα ΑΟΖ, η ύπαρξη του Καστελόριζου εξασφαλίζει την επαφή τής (υπό οριοθέτηση) ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γιατί επιλέχθηκε η «Noble Energy»

Δεν είναι τυχαίο ότι η έρευνα και η εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ έχει ανατεθεί στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy με έδρα το Χιούστον, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με εβραϊκά συμφέροντα. Η Κύπρος επέλεξε την ίδια εταιρεία, δίνοντάς της τα δικαιώματα στο «Οικόπεδο 12» στο όριο της κυπριακής ΑΟΖ.

Η αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση (US Geological Survey) υπολόγισε ότι η Λεκάνη Λεβάντ - Ανατολικής Μεσογείου (Levant Basin) κρύβει περισσότερα από 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο ίσως απόθεμα ενεργειακών πόρων στον κόσμο.
Το μικρότερο από τα δύο κοιτάσματα, το «Ταμάρ», με 8,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, μπορεί, σύμφωνα με αναλυτές της HIS Global Insight του Λονδίνου, να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ, τουλάχιστον μέχρι το 2025. Το κοίτασμα «Λεβιάθαν», με αποθέματα 16 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών αερίου, όχι μόνο θα εξασφάλιζε ενεργειακή αυτάρκεια στο Ισραήλ, αλλά θα το μετέτρεπε και σε χώρα εξαγωγής ενέργειας. Το «Λεβιάθαν» εντοπίζεται σε απόσταση 130 χμ. από τη Χάιφα, σε κοντινή απόσταση από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ. Αν αυτό γίνει, θα είναι τεράστια επιτυχία που σχεδόν ακυρώνει τα αποτελέσματα της εισβολής στη θάλασσα. Η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει για το Τελ Αβίβ τα δικά του κοιτάσματα αλλά και την Κύπρο, που δεν θα έχει πια καμιά διεθνή αμφισβήτηση για τις κινήσεις της.

Τουρκικές παρεμβάσεις στο Λίβανο

Το γεγονός ότι ο Λίβανος έχει υπαναχωρήσει και κωλυσιεργεί, προκειμένου να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιό του η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο, αποδίδεται -σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές- και στις παρεμβάσεις της Τουρκίας. Εξάλλου, σε τουρκική παρέμβαση οφείλεται η έλλειψη προόδου στις ελληνο-αιγυπτιακές συνομιλίες για καθορισμό της ΑΟΖ, καθώς η Τουρκία απαιτεί να εξαιρεθεί από μια τέτοια οριοθέτηση το Καστελόριζο και να περάσει υπό τουρκική, πλέον, δικαιοδοσία ένα μεγάλο και σημαντικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΓΝΩΡΙΖΑΝ.......ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ


Στον πρόναο του Ναού του Απόλλωνος στους Δελφούς, ανεγράφοντο τα δύο περίφημα Δελφικά παραγγέλματα, ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ και ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ, εκατέρωθεν του ιερού γράμματος Ε.


Τα Δελφικά αυτά παραγγέλματα, μαζί με άλλα 145 ακόμη, 147 συνολικά ήταν οι υποθήκες που παρέδωσαν οι Επτά Σοφοί στις επερχόμενες γενιές, ωφελήματα ανθρώποις ες βίον.
Τα παραγγέλματα αυτά ήταν λιτά αποφθέγματα 2 έως 5 λέξεων αλλά μεστά σοφίας, και τα περισσότερα ανήκαν στους 7 σοφούς της αρχαιότητας (Θαλής ο Μιλήσιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Βίας ο Πρηνεύς, Σόλων ο Αθηναίος, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος) και ήσαν χαραγμένα στον πρόσθιο τοίχο του Πρόναου ή επί των παραστάδων της πύλης του μεγάλου ναού ή επί του υπέρθυρου ή επί των πολλών στηλών, που είχαν τοποθετηθεί στις πλευρές του ναού περιμετρικά.

Έπου θεώ (Ακολούθα τον θεό)

Νόμω πείθου ( Να πειθαρχείς στο Νόμο)

Θεούς σέβου (Να σέβεσαι τους θεούς)

Γονείς αίδου (Να σέβεσαι τους γονείς σου)

Ηττώ υπέρ δικαίου (Να καταβάλεσαι για το δίκαιο)

Γνώθι μαθών (Γνώρισε αφού μάθεις)

Ακούσας νόει (Κατανόησε αφού ακούσεις)

Σαυτόν ίσθι (Γνώρισε τον εαυτό σου)

Εστίαν τίμα (Να τιμάς την εστία σου)

Άρχε σεαυτού (Να κυριαρχείς τον εαυτό σου)

Φίλους βοήθε (Να βοηθάς τους φίλους)

Θυμού κράτε (Να συγκρατείς το θυμό σου)

Όρκω μη χρω (Να μην ορκίζεσαι)

Φιλίαν αγάπα (Να αγαπάς τη φιλία)

Παιδείας αντέχου (Να προσηλώνεσαι στην εκπαίδευσή σου)

Σοφίαν ζήτει (Να αναζητάς τη σοφία)

Ψέγε μηδένα (Να μην κατηγορείς κανένα)

Επαίνει αρετήν (Να επαινείς την αρετή)

Πράττε δίκαια (Να πράττεις δίκαια)

Φίλοις ευνόει (Να ευνοείς τους φίλους)

Εχθρούς αμύνου (Να προφυλάσσεσαι από τους εχθρούς)

Ευγένειαν άσκει (Να είσαι ευγενής)

Κακίας απέχου (Να απέχεις από την κακία)

Εύφημος ίσθι (Να έχεις καλή φήμη)

Άκουε πάντα (Να ακούς τα πάντα)

Μηδέν άγαν (Να μην υπερβάλλεις)

Χρόνου φείδου (Να μη σπαταλάς το χρόνο)

Ύβριν μίσει (Να μισείς την ύβρη)

Ικέτας αίδου (Να σέβεσαι τους ικέτες)

Υιούς παίδευε ( Να εκπαιδεύεις τους γιους σου)

Έχων χαρίζου (Όταν έχεις, να χαρίζεις)

Δόλον φοβού (Να φοβάσαι το δόλο)

Ευλόγει πάντας (Να λες καλά λόγια για όλους)

Φιλόσοφος γίνου (Να γίνεις φιλόσοφος)

Όσια κρίνε (Να κρίνεις τα όσια)

Γνους πράττε (Να πράττεις με επίγνωση)

Φόνου απέχου ( Να μη φονεύεις)

Σοφοίς χρω (Να συναναστρέφεσαι με σοφούς)

Ήθος δοκίμαζε (Να επιδοκιμάζεις το ήθος)

Υφορώ μηδένα (Να μην είσαι καχύποπτος)

Τέχνη χρω (Να ασκείς την Τέχνη)

Ευεργεσίας τίμα (Να τιμάς τις ευεργεσίες)

Φθόνει μηδενί (Να μη φθονείς κανένα)

Ελπίδα αίνει ( Να δοξάζεις την ελπίδα)

Διαβολήν μίσει (Να μισείς τη διαβολή)

Δικαίως κτω. (Να αποκτάς δίκαια)

Αγαθούς τίμα ( Να τιμάς τους αγαθούς)

Αισχύνην σέβου ( Να σέβεσαι την εντροπή)

Ευτυχίαν εύχου (Να εύχεσαι ευτυχία)

Εργάσου κτητά (Να κοπιάζεις για πράγματα άξια κτήσης)

Έριν μίσει ( Να μισείς την έριδα)

Όνειδος έχθαιρε (Να εχθρεύεσαι τον χλευασμό)

Γλώσσαν ίσχε (Να συγκρατείς τη γλώσσα σου)

Ύβριν αμύνου (Να προφυλάσσεσαι από την ύβρη)

Κρίνε δίκαια (Να κρίνεις δίκαια)

Λέγε ειδώς (Να λες γνωρίζοντας)

Βίας μη έχου (Να μην έχεις βία)

Ομίλει πράως (Να ομιλείς με πραότητα)

Φιλοφρόνει πάσιν (Να είσαι φιλικός με όλους)

Γλώττης άρχε (Να κυριαρχείς τη γλώσσα σου)

Σεαυτόν ευ ποίει (Να ευεργετείς τον εαυτό σου)

Ευπροσήγορος γίνου ( Να είσαι ευπροσήγορος)

Αποκρίνου εν καιρώ ( Να αποκρίνεσαι στον κατάλληλο καιρό)

Πόνει μετά δικαίου (Να κοπιάζεις δίκαια)

Πράττε αμετανοήτως (Να πράττεις με σιγουριά)

Αμαρτάνων μετανόει (Όταν σφάλλεις, να μετανοείς)

Οφθαλμού κράτει (Να κυριαρχείς των οφθαλμών σου)

Βουλεύου χρήσιμα (Να σκέπτεσαι τα χρήσιμα)

Φιλίαν φύλασσε (Να φυλάττεις τη φιλία)

Ευγνώμων γίνου (Να είσαι ευγνώμων)

Ομόνοιαν δίωκε (Να επιδιώκεις την ομόνοια)

Άρρητα μη λέγε ( Να μην λες τα άρρητα)

Έχθρας διάλυε (Να διαλύεις τις έχθρες)

Γήρας προσδέχου ( Να αποδέχεσαι το γήρας)

Επί ρώμη μη καυχώ (Να μην καυχιέσαι για τη δύναμή σου)

Ευφημίαν άσκει (Να επιδιώκεις καλή φήμη)

Απέχθειαν φεύγε (Να αποφεύγεις την απέχθεια)

Πλούτει δικαίως. (Να πλουτίζεις δίκαια)

Κακίαν μίσει. (Να μισείς την κακία)

Μανθάνων μη κάμνε (Να μην κουράζεσαι να μαθαίνεις)

Oυς τρέφεις αγάπα ( Να αγαπάς αυτούς που τρέφεις)

Απόντι μη μάχου (Να μην μάχεσαι αυτόν που είναι απών)

Πρεσβύτερον αιδού (Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους)

Νεώτερον δίδασκε (Να διδάσκεις τους νεότερους)

Πλούτω απόστει (Να αποστασιοποιείσαι από τον πλούτο)

Σεαυτόν αιδού (Να σέβεσαι τον εαυτό σου)

Μη άρχε υβρίζων (Να μην κυριαρχείς με αλαζονεία)

Προγόνους στεφάνου ( Να στεφανώνεις τους προγόνους σου)

Θνήσκε υπέρ πατρίδος (Να πεθάνεις για την πατρίδα σου)

Επί νεκρώ μη γέλα ( Να μην περιγελάς τους νεκρούς)

Ατυχούντι συνάχθου (Να συμπάσχεις με το δυστυχή)

Τύχη μη πίστευε (Να μην πιστεύεις την τύχη)

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ......ΗΠΑ;




Του Γιώργου Λεονταρίτη

Ένα έγγραφο-ντοκουμέντο σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ από τον Ροκφέλερ, το 1974

Tο μεταπολιτευτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ούτε διαυγές είναι, ούτε εμπνέει εμπιστοσύνη. Ο παλαιός πολιτικός κόσμος - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - έσβησε, και ο καινούργιος που εμφανίστηκε, δεν είχε καμμία σχέση με τους παλαιούς άρχοντες και πατριώτες της πολιτικής ζωής. Διάφορα σκοτεινά κέντρα - εκτός και εντός Ελλάδος - είχαν εργασθεί από μακρού χρόνου, ώστε να κυριαρχήσουν στο προσκήνιο πρόσωπα και κόμματα πρόθυμα για συνεργασία με την "νέα τάξη πραγμάτων". Η ιστορία τώρα, δεν καταγράφεται αμέσως με την πραγματικήν της όψιν. Κάθε τόσο έρχονται στο φως ντοκουμέντα και παρασκήνια, που δίνουν διαφορετική εικόνα των γεγονότων. Πρόσφατον παράδειγμα, τα όσα απεκαλύφθησαν με το τελευταίον βιβλίον του Νικολάου Μακαρέζου, για τις σχέσεις και τις διαβουλεύσεις μεταξύ Καραμανλή και του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Είναι βέβαιον, ότι εάν υπάρξει ενδελεχής έρευνα προς διαφόρους πολιτικούς χώρους της μεταπολιτευτικής εποχής, θα βρεθούμε προ εκπλήξεων. Δεν είναι τυχαία η απογοήτευσις και η απαξίωσις του λαού προς τους σημερινούς πολιτικούς. Μόνο, που οι πολίτες δεν σκέπτονται ή δεν έχουν την δυνατότητα να ερευνήσουν τα βαθύτερα αίτια. Αυτό, κανονικά είναι καθήκον των ΜΜΕ, αλλά δυστυχώς η πλειονότης των κινείται μέσα στο "σύστημα" που άλλοι έχουν χαράξει και επομένως δεν επιτελούν την αποστολήν των. Οι αμετανόητοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, έχουν μουδιάσει με την πολιτικήν του κυβερνώντος κόμματος. Από την Μεταπολίτευσιν, εγοητεύθησαν από την άκρατον δημαγωγίαν αυτού του πολιτικού φορέως, και συμπορεύθηκαν με τον λαϊκισμόν που καθιέρωσε.
Ο εθνικός μας ποιητής Δ. Σολωμός, είχε αναφερθεί στον λαόν, τον "πάντα ευκολοπίστευτον και πάντα προδομένον"... Υπήρξε προφητικός ο στίχος του. Ποιός κάθισε να ερευνήσει ή έστω να προβληματιστεί, τι ακριβώς ήταν το ΠΑΣΟΚ, από την στιγμήν της παρουσίας του στην πολιτική σκακιέρα; Ο ιδρυτής του, ήλθεν από την Αμερικήν, σε σύντομον χρόνον, επέτυχε να διαλύσει το κόμμα του πατέρα του, και υπήρξεν ο κυρίως υπεύθυνος για την επέμβασιν του Στρατού. Επαρουσιάζετο, ως ο εκφραστής του αντιαμερικανικού κινήματος στην Ελλάδα, υπερακοντίζοντας ακόμα και την Αριστεράν, η οποία αφελώς- ως συνήθως- ενόμισεν ότι είχε βρει τον... "άνθρωπόν της", και κατέστη στην ουσία, όργανον των σχεδίων του Ανδρέα Παπανδρέου. Μετά την επέμβασιν του Στρατού, οι πολιτικοί συνελήφθησαν. Η Αμερικανική κυβέρνησις - δια της εδώ πρεσβείας - για τον μόνον που ενδιαφέρθηκε, ήταν ο ηγέτης του... "αντιαμερικανικού κινήματος"! Ο πρεσβευτής Τάλμποτ, ηξίωσε από το στρατιωτικόν καθεστώς, να μην θιγεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, και να του δοθεί διαβατήριον, προκειμένου να φύγει στο εξωτερικόν. Κι' αυτό ακριβώς έγινε! Μετά την Μεταπολίτευσιν, ο κυνηγημένος και εξόριστος Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρύει κόμμα. Αλλά για την δημιουργία πολιτικού φορέως, απαιτούνται τεράστια έξοδα, τα οποία δεν συγκεντρώνονται - φυσικά - με εράνους. Που βρέθηκαν λοιπόν, όλα αυτά τα χρήματα;
Ο συγγραφέας ιστορικών έργων Κων. Μπαρμπής, στο βιβλίον του "Η Ελλάδα ξανασταυρώνεται" (εκδόσεις Νέα Θέσις) δημοσιεύει φωτοτυπίαν επισήμου εγγράφου του "Αμερικανικού Γραφείου Στρατιωτικής Συνεργασίας", και με στοιχεία αναγνωρίσεως "Απόρρητο 7271/NSA/1158-AR/29" ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει θέσει φαρδιά - πλατιά την υπογραφήν του σε "οδηγίες" που δίδονται απ' εκείνους που θα τον χρηματοδοτούσαν με απίστευτη γενναιοδωρία, και... εναντίον των οποίων υποτίθεται ότι θα στρεφόταν... Το έγγραφο αυτό υπέγραψε τον Αύγουστον του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου, και εφόσον απεδέχθη τις "οδηγίες", προεβλέπετο καταβολή από την Τσέϊς Μανχάταν Μπανκ ( των Ροκφέλερ ) ποσού 100.000.000 δολλαρίων για την ίδρυση νέου κόμματος! Οι Αμερικανοί χρηματοδότες του... "σοσιαλιστικού" κινήματος στην Ελλάδα, καθόριζαν σαφώς στον αρχηγό του, τι κινήσεις μπορούσε να κάνει, τι στάση θα τηρούσε επί συγκεκριμένων θεμάτων, και τι περιθώριο ελιγμών διέθετε. Από τους "κανόνες" που υπέγραφε ο Ανδρέας, επιτρέποντο μόνον "φραστικές παρεκκλίσεις". Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος που αναφέρει, ότι: "Προς ικανοποίησιν των ριζοσπαστών (αριστερών) ψηφοφόρων, θα επιτραπεί αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος - ΗΠΑ. Κι' ακόμη, "επιτρέπονται φραστικές ‘' συγκρούσεις ‘' με το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, όχι όμως (ανοιχτός) πόλεμος..."! Φυσικά, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονταν και για την καταπολέμηση του Κομμουνισμού. Ετόνιζαν στον αρχηγό του "σοσιαλιστικού" κινήματος, ότι επεβάλλετο "ελαχιστοποίησης της δυνάμεως του ΚΚΕ. Η μείωσις αυτή όμως, δεν θα πρέπει να υπερβεί το όριον που συμφωνήθηκε με τους συναδέλφους της K.G.B."! Έδινε επίσης εντολή η αμερικανική υπηρεσία, τονίζοντας ότι: "Η κυβέρνησις Παπανδρέου δεν θα ανακινήσει το θέμα της Κύπρου, με αντίδωρον την μη ύπαρξιν προβλημάτων με την Τουρκίαν...". Αυτές και άλλες εντολές έδιναν οι Αμερικάνοι στον αρχηγόν του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να φτιάξει ισχυρόν "σοσιαλιστικό" κόμμα, με δολλάρια των Ροκφέλερ. Αυτά τα έχει δημοσιεύσει ο κ. Μπαρμπής στο βιβλίο του, μαζί με φωτοτυπία του δεσμευτικού εγγράφου, και ποτέ δεν διαψεύστηκαν.
Συνάγεται λοιπόν, λογικώς, το συμπέρασμα, ότι ο υιός του Ανδρέα και σημερινός πρωθυπουργός, λειτουργεί κάτω από τους ίδιους δεσμευτικούς κανόνες. Κι' αυτό, λέει πολλά. Ίσως η Αμερικανίδα μητέρα του πρωθυπουργού, η κυρία Μάργκαρετ Τσαντ, γνωρίζει περισσότερα.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More