ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΜΕ ΕΝΑ ΦΤΕΡΝΙΣΜΑ


Απίστευτο και όμως αληθινό!
Διαβάστε πως ένα οδηγός ταξί κατέστρεψε άθελά του ένα ιστορικό μνημείο με ένα φτέρνισμα

Ήταν μόνο ένα φτέρνισμα ικανό ωστόσο να καταστρέψει ένα μνημείο 500 ετών!
Όλα άρχισαν όταν ο 42χρονος οδηγός ταξί Mati Levy οδηγούσε στο Somerset της βορειοδυτικής Βρετανίας με 40 χιλιόμετρα την ώρα.
Τότε ένιωσε να τον γαργαλάει η μύτη του και πως το φτέρνισμα ήταν κατά πόδας. Και όντως έτσι έγινε. Φτερνίστηκε τόσο δυνατά που έχασε για λίγο τον έλεγχο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε ένα ιστορικό μνημείο της πόλης. Ο ίδιος ευτυχώς δεν τραυματίστηκε αλλά ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε το μνημείο να έχει σπάσει σε χίλια κομμάτια.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη Dailymail, ο άνδρας σήμερα ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους κατοίκους της πόλης για την καταστροφή που προξένησε άθελά του.
"Ήμουν συντετριμμένος. Όταν πήγα σπίτι ξέσπασα σε λυγμούς", είπε.
Το μνημείο χρονολογείται από τον 150 αιώνα.

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΞΥΠΝΑΕΙ


ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΘΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ,ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΕΣ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Η ΔΗΘΕΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.
ΤΩΡΑ ΑΝ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΗΘΕΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΡΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΛΑΜΕ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ,ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ (ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ) ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ.ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ,ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΕΙ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΛΕΩ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ: ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΟΥΣ. ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΛΑΟ.
Άφωνη άφησε δασκάλα σε Δημοτικό Σχολείο κοινότητας των Κοκκινοχωρίων
, ένας οκτάχρονος μαθητής, όταν τυχαία, ανακάλυψε το «μυστικό» του πριν λίγες μέρες.
Μέχρι εκείνη τη μέρα, το υπέροχο μυστικό, μοιραζόταν ο οκτάχρονος με συνομήλικο συμμαθητή και φίλο του.

Ο φίλος του οκτάχρονου, ανέφερε η δασκάλα του με την παράκληση να τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια, είχε πατέρα άνεργο και φαίνεται ότι μια μέρα, είπε στον οκτάχρονο φίλο του, πως σε λίγες μέρες, του είπε η μάμα του, δεν θα είχε υλικά να του φτιάχνει σάντουιτς για το σχολείο και ήταν στεναχωρημένη.

Ο οκτάχρονος, όπως είπε στη δασκάλα του, χωρίς να πει στη μητέρα του το γιατί, της ζήτησε να του κόβει το σάντουιτς στη μέση, για να… μπορεί να το τρώει πιο εύκολα.

Στην πραγματικότητα όμως, εδώ και βδομάδες, κάθε μέρα ο οκτάχρονος έδινε το μισό του σάντουιτς στο φίλο του. Κάθονταν στο παγκάκι στην πίσω μεριά του σχολικού γηπέδου το διάλειμμα, μοίραζαν το σάντουιτς και έτρωγαν μαζί.

Μια μέρα η δασκάλα τους, το πρόσεξε και τις επόμενες δυο μέρες τα παρακολούθησε. Την τρίτη μέρα, την περασμένη Δευτέρα, δεν κρατήθηκε. Τους πλησίασε και απλά τους έσφιξε στην αγκαλιά της.

Η δασκάλα κράτησε το μυστικό των δύο οκτάχρονων και όπως είπε, νιώθει μεγάλη χαρά που έχει στην τάξη της ένα τέτοιο μαθητή.

ΜΝΗΜΕΣ ΑΣΧΗΜΕΣ

06/04/1941
Στις 05.30 ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα πρίγκιπας Έρμπαχ επιδίδει στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή διακοίνωση, με την οποία διατυπώνονται ισχυρισμοί περί παραβιάσεως της ελληνικής ουδετερότητας και αναγγέλλεται, απλά, ότι τα γερμανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στο ελληνικό έδαφος.


Από τις 05.15, δηλαδή πριν να επιδοθεί η γερμανική διακοίνωση στον Έλληνα πρωθυπουργό, εκδηλώνεται η πρώτη επίθεση γερμανικών δυνάμεων κατά των ελληνικών φυλακίων στα υψώματα Καλέ Mπαΐρ και Δεμίρ Kαπoύ του όρους Mπέλες (Κερκίνη).


Μετά τις 05.30, η γερμανική επίθεση κατά των ελληνικών προφυλακών επεκτείνεται σε όλο το μέτωπο, από το Τριεθνές (στo δυτικό Μπέλες) μέχρι βόρεια της Κομοτηνής. Ήδη εναντίον της Ελλάδας ενεργούν δυνάμεις της 12ης Γερμανικής Στρατιάς, που υποστηρίζονται από την ισχυρότατη γερμανική αεροπορία.

ΘΑΥΜΑ


ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΘΑΥΜΑ ΕΒΡΕΘΗΣΑΝ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ.
Δερματόδετοι φάκελοι που περιλαμβάνουν ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις, αριθμό απόφασης και ποσά τα οποία επιδικάστηκαν σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι δικαιούνταν αποζημίωσης από τις ζημιές που υπέστησαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής βρέθηκαν ως δια μαγείας σήμερα.

Το αντίγραφο του αρχειακού αυτού υλικού απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης στην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη οι φάκελοι περιλαμβάνουν τα πρόσωπα τα οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δικαιούνταν αποζημίωσης σύμφωνα με αποφασεις που ελήφθησαν κατά τη δεκαετία του ’60.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε μιλώντας στη Βουλή ότι έχει ήδη ζητήσει να γίνει έρευνα και σε άλλο χώρο όπου βρίσκονται αρχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ώστε να αξιολογηθεί το περιεχόμενό τους. Σημείωσε δε ότι έχει δώσει εντολή το αρχειακό υλικο να ψηφιοποιηθεί άμεσα, γιατί όπως επεσήμανε «το υλικό δεν πρέπει να χαθεί».

Από την πλευρά του ο προεδρεύων της Βουλής Βύρων Πολύδωρας υπογράμμισε ότι οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους έναντι των δυνάμεων γερμανικής κατοχής διατηρουνται στο ακεραιο και θεωρούνται απαράβατες.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΑΣΧΗΜΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΑΣ


Μια συνέντευξη-ύβριν, που κατά τραγική ειρωνεία συμπίπτει με την επέτειο της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα (6 Απριλίου 1941), παραχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη δημοφιλή εκπομπή «60 minutes» του αμερικανικού δικτύου CBS. Θα προβληθεί την Κυριακή, αλλά το περιεχόμενό της γνωστοποιήθηκε από χθες.

«Είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος των Ελλήνων. Υποφέρουν από δικά τους λάθη και είναι λογικό να κατηγορούν άλλους», δήλωσε ανερυθρίαστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο δημοσιογράφο Στιβ Κροφτ. Ο Σόιμπλε αποδέχθηκε στωικά, ως «μέρος της πολιτικής», το γεγονός ότι ο ίδιος και η Μέρκελ απεικονίζονται στην Ελλάδα με χιτλερικά μουστάκια και σβάστικες.

Διέρρηξε όμως τα ιμάτιά του πως η Γερμανία δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Εγώ απλώς προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να υποτάξουμε κάποιο λαό. Η Γερμανία προσπάθησε να το κάνει αυτό στο παρελθόν και δεν πέτυχε, αλλά δεν θέλει να το επαναλάβει», διαβεβαίωσε.

Ιδιαίτερα εξοργιστικό ήταν το δασκαλίστικο και συγκαταβατικό ύφος του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα: «Οταν κάποιες χώρες και λαοί ζουν υπεράνω των δυνατοτήτων τους και τώρα πρέπει να υποστούν κάποια λιτότητα, να κάνουν περικοπές, να αναμορφώσουν την αγορά εργασίας, τότε έχουν την τάση να ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους», είπε χαρακτηριστικά, συμπεραίνοντας: «Ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους. Είναι απολύτως λογικό».

Πάντως το CBS δεν πήρε το μέρος του Σόιμπλε, αλλά δικαιολόγησε τις αντιδράσεις των Ελλήνων για την ωμή ανάμιξη μιας ξένης δύναμης στα εσωτερικά τους. Θυμήθηκε μάλιστα και την προτροπή του Γερμανού υπουργού για αναβολή των εκλογών, πράξη που ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «βαρύ λάθος».

Στο ίδιο αφιέρωμα μίλησε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιφυλάσσοντας μια ψυχρολουσία για την Ελλάδα. Είπε πως δεν είναι σίγουρο ότι η χώρα μας θα αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξωση (!) από το ευρώ και την Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε περισσότερα μέτρα λιτότητας για τον ευρωπαϊκό Νότο και την Ιρλανδία, λέγοντας ότι «πρέπει να ληφθούν κι άλλα γιατρικά».

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ


Η πόλη Μπιούφορντ του ενός και μοναδικού κατοικού στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ πωλήθηκε σε πλειστηριασμό έναντι 900.000 δολαρίων, σε δύο Βιετναμέζους, που έδωσαν και τα περισσότερα χρήματα.

Οι νέοι ιδιοκτήτες απέκτησαν ένα βενζινάδικο, ένα παντοπωλείο, ένα σχολείο που υπάρχει από το 1905, ένα γκαράζ, 10 στρέμματα γης και ένα σπίτι με τρία υπνοδωμάτια.

Ο μοναδικός κάτοικος της πόλης, Ντον Σάμονς σκέφτεται να εγκαταλείψει τον τίτλο του δημάρχου που κατείχε άτυπα, και να φύγει από το Μπιούφορντ, μια πόλη που κατά τη δεκαετία του 1860 έμεναν 2.000 άνθρωποι που εργάζονταν στην κατασκευή του σιδηροδρόμου.

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΛΑΘΡΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Tην επιστροφή στο σύστημα μεθοριακών ελέγχων στο χώρο Σένγκεν ζήτησε ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών λόγω της αδυναμίας χωρών, όπως η Ελλάδα, να ελέγξουν τη ροή λαθρομεταναστών.

Η γιγάντωση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα απασχολεί σε τέτοιο βαθμό την γερμανική κυβέρνηση, που εδώ και λίγο καιρό καθιερώθηκαν και πάλι άτυποι έλεγχοι διαβατηρίων και ταυτοτήτων στα γερμανικά αεροδρόμια και σε όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι επιβάτες καλούνται την ώρα της προσγείωσης να έχουν έτοιμα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα προς επίδειξη μόλις βγουν από τη «φυσούνα» και ο έλεγχος γίνεται από αστυνομικούς που τους περιμένουν στο χώρο του αεροδρομίου.

Όπως δημοσιεύει το newsit.gr, τη δυνατότητα να γίνονται περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι στο χώρο του Σένγκεν ζήτησε πρώτος ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πετερ Φρίτριχ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post.

»Χρειαζόμαστε αυτούς τους ελέγχους όχι μόνο όταν γίνονται μεγάλες διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικά παιγνίδια ή σύνοδοι κορυφής, αλλά και όταν χώρες- μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αν για παράδειγμα χώρες όπως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα σύνορά τους, τότε για ένα χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στις χώρες – μέλη. Τα ανοιχτά σύνορα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν πύλη εισόδου λαθρομεταναστών’‘, προειδοποίησε στην ίδια συνέντευξη εξαγγέλλοντας ότι θα συνεργαστεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν – Κλοντ Ζεάν για να γίνουν ανάλογες προσαρμογές στο νομοθετικό κείμενο της συμφωνίας Σένγκεν.

Τις θέσεις Φρίντριχ υποστήριξε και ο κομματικός του σύντροφος, Γιόαχιμ Χέρμαν, που είναι υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας.
«Αν χώρες της Ε.Ε. δεν μπορούν να ελέγξουν τα εξωτερικά τους σύνορα, τότε θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στη Γερμανία» δήλωσε.
«Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορά της, δεν θα μπορώ να είμαι σε θέση να επιτρέπω την είσοδο στη Γερμανία σε όποιον έρχεται από την Αθήνα».

ΣΥΒΑΡΙΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ


Ένας βωμός σε σχήμα Π, μικρού μεγέθους, έκρυβε μια πολύ μεγάλη έκπληξη για τον αρχαιολόγο Μιχάλη Πετρόπουλο και τους συνεργάτες του.

Δεκάδες πήλινοι ανάγλυφοι πίνακες
του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ. μαρτυρούν λατρείακαι μάλιστα ισχυρή. Ενας από αυτούς τους πίνακες πιθανώς να παρουσιάζει τον Διόνυσο. ''Πρέπει, όμως, να συντηρηθεί πριν μελετηθεί'', λέει ο κ.Πετρόπουλος.

Τα
νέα αυτά ευρήματα δεν προέρχονται από ελληνικό έδαφος,αλλά από την ανασκαφή που ο αρχαιολόγος διεξάγει στην αρχαία Σύβαρη, σημερινή Sibari, στην Καλαβρία της Ιταλίας και συγκεκριμένα στην περιοχή των Θουρίων σε συνεργασία με τηνΙταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Οι ερευνητές, έχοντας πείρα από ανασκαφές στο ελληνικό έδαφος, είχαν διαπιστώσει ανασκάπτοντας στην Πελοπόννησο πως αρχαίοι οικισμοί στην Ανατολική Αχαϊα και την Αιγιάλεια έστελναν αποίκους στην Κάτω Ιταλία.
Ιστορία
Η Σύβαρις της Καλαβρίας ήταν «η σπουδαιότερη αποικία των πόλεωνΕλίκης, Βούρας και Αιγών της Αχαϊας» και βρισκόταν στον κόλπο του Τάραντος. Είχε οικιστή τον -Ις (όπως έχει διασωθεί σε επιγραφή, λείπει το πρώτο μέρος της λέξης) από την Ελίκη.
''Iδρύθηκε το 720 π.Χ. ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τα οποία ονομάστηκαν Κράθις από το ομώνυμο ποτάμι των Αιγών της Αχαϊας και Σύβαρις από την ομώνυμη πηγή της Βούρας. Γρήγορα έγινε η πολυανθρωπότερη, πλουσιότερη και ισχυρότερη πόλη της περιοχής. Γι αυτό προκάλεσε τον φθόνο της άλλης μεγάλης αχαϊκής πόλης, του Κρότωνα, από τον οποίο και καταστράφηκε το 510 π.Χ.''

Στον πόλεμο εναντίον του Κρότωνα η Σύβαρις συγκέντρωσε κατά τον Στράβωνα 300.000 στρατιώτες, ''αριθμός, που, αν είναι σωστός, δείχνει ότι τον 6ο αι. π.Χ. ήταν η μεγαλύτερη πόλη του ελληνικού κόσμου με μοναδική πιθανή εξαίρεση την Αθήνα κατά την περίοδο της ακμής της τον 5ο αιώνα π.Χ.''.
Στα ερείπια της Σύβαρης ιδρύθηκαν από Αθηναίους το 444 π.Χ. οιΘούριοι, ''οι οποίοι χάρη ακριβώς στους ίδιους λόγους, αναπτύχθηκαν ταχύτατα''.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩΘΗΚΑΝ


Αντιδράσεις στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών (Φ.Σ.Α.) προκάλεσαν οι δηλώσεις των κ.κ. Π. Μπεγλίτη και Π.Κουκουλόπουλου σχετικά με την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Φ.Σ.Α. αναφέρει: «Ανερυθρίαστα βγήκαν και δήλωσαν δημόσια, ο μεν κ. Μπεγλίτης ότι δεν γνωρίζει “ποιος έφαγε τα λεφτά του, ο ίδιος ή τα παιδιά του”, ο δε κ. Κουκουλόπουλος ότι “ο εκλιπών καλύτερα θα ήταν να δώσει εξηγήσεις για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των τελευταίων ετών”. Οι ηθικοί αυτουργοί, αντί να σιωπούν, να προβληματιστούν και να κάνουν την αυτοκριτική τους, προκαλούν το κοινό αίσθημα με δηλώσεις τους, αφήνοντας υπονοούμενα, στην προσπάθειά τους να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, που είναι ότι οι ίδιοι και η “παρέα” τους έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό στην απόγνωση».

Στη συνέχεια ο Σύλλογος αναφέρεται ειδικά στον κ. Κουκουλόπουλο και τονίζει: «Σίγουρα με τον θάνατο του Δημήτρη Χριστούλα επετεύχθη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως ακριβώς το επιθυμεί».

ΟΤΑΝ ΟΙ ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΛΕΝΕ


Πλήθος αντιδράσεων και επικριτικών σχολίων προκαλούν από χθες οι δηλώσεις πολιτικών που επιχειρούν να «υποβαθμίσουν» την τραγικότητα της είδησης με την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου στην πλατεία Συντάγματος.

Μετά την δήλωση του Πάνου Μπεγλίτη ότι «κανείς δεν ξέρει αν είχε χρέη ή αν του τα έφαγαν τα παιδιά του» που σχολιάστηκε με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μια νέα δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών, Πάρι Κουκουλόπουλου, αναμένεται να δημιουργήσει νέο κύμα αντιδράσεων.

Ειδικότερα, μιλώντας για το ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε ο άτυχος ηλικιωμένος, όπου έγραφε ότι αυτοκτονεί γιατί δεν θέλει να καταλήξει να ψάχνει στα σκουπίδια, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι το συμβάν δημιουργεί αφωνία, περισυλλογή και προβληματισμό, ωστόσο επιχείρησε να ερμηνεύσει το σημείωμα του 77χρονου αυτόχειρα λέγοντας το εξής:

«Μιλά στο όνομα πολλών, γιατί προφανώς ένας συνταξιούχος φαρμακοποιός, όσα χρόνια κι αν περάσουν από τη σύνταξή του, δεν ψάχνει ποτέ στα σκουπίδια».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών έκρινε μάλιστα σκόπιμο να αναφερθεί και στις φαρμακευτικές δαπάνες στο δημόσιο, συνδέοντάς τες με την αυτοκτονία:

«Εάν ο ίδιος άνθρωπος είχε άλλη προσέγγιση, θα μπορούσε να μας βοηθήσει και πολύ καλά για το πώς τα 4 δισ. του 2004 για δαπάνες φαρμάκου έγιναν 9 δισ. μέσα σε λίγα χρόνια».

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ,Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΣ ΧΡΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Παρουσία ενός πολυπληθούς και ιδιαίτερα ενθουσιώδους ακροατηρίου, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Εκδηλωτικός και ενθουσιώδης ήταν και ο βραβευμένος με Όσκαρ Ιταλός δημιουργός, που ανέμισε το καπέλο του επίτιμου διδάκτορα και δεν δίστασε να ανέβει στα έδρανα.
"Για μια εξόχως σημαντική στιγμή", για το πανεπιστήμιο μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος και πρόσθεσε ότι με την αναγόρευση διευρύνεται ο πνευματικός πλούτος του ιδρύματος. "Πολύτιμο κομμάτι του ιταλικού πολιτισμού", χαρακτήρισε τα έργα του τιμώμενου ο πρόεδρος του τμήματος Φοίβος Γκικόπουλος. Η ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Κατερίνα Ευαγγέλου, επισήμανε ότι ο Ρομπέρτο Μπενίνι αποτελεί τον επιφανέστερο απόγονο της μακράς παράδοσης της των γελωτοποιών της ιταλικής αυλής και της κομέντια ντελ άρτε. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στη σχέση του Μπενίνι με τη "Θεία Κωμωδία" του Δάντη, τονίζοντας ότι επαναπροσδιόρισε τη σχέση του έργου με το ευρύ κοινό και το ελευθέρωσε από τη «διπλή φυλακή» του σχολικού περιβάλλοντος και της ιστορικής και λογοτεχνικής αγοράς. Μιλώντας στα ελληνικά ξεκίνησε την αντιφώνηση του ο Ρομπέρτο Μπενίνι. "Ευχαριστώ. Καλησπέρα. Γεια σας αγαπημένοι μου φίλοι. Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα. Η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά", είπε καταχειροκροτούμενος. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι "δεν είναι η Ελλάδα που χρωστάει", αλλά "όλος ο κόσμος, η Ευρώπη χρωστάνε στην Ελλάδα τα πάντα". Επέλεξε να αναπτύξει το θέμα "Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης". "Μια στάλα ακόμα πίσω γύρισε, όπου του Θεού την καλοσύνη, οι τοκογλύφοι πληγώνουν, λες, και λύσε μου τον κόμπο". "Φύση και τέχνη πια, στο νου σου αν βάλεις, τη «Γένεση» απαρχής πρεπό να δίνουν ζωή και προκοπή στο ανθρωπολόι. Μα ο τοκογλύφος άλλο δρόμο παίρνει. Φύση αψηφάει και την ακόλουθη της, τι την ελπίδα αυτός αλλού στυλώνει".

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ


Για να μην ζορίζεστε όταν πλησιάζει το τέλος του μήνα…

1ον Οικονομία στα μεταφορικά μέσα. Αν παίρνετε λεωφορείο σε καθημερινή βάση σκεφτείτε να το αξιοποιήσετε με το να διαθέσετε 25 ευρώ και να πάρετε την μηνιαία κάρτα. Και για να κάνετε πλήρη απόσβεση και οικονομία και στις δαπάνες για τη βενζίνη του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο θα το χρησιμοποιήσετε στις μετακινήσεις σας εκτός πόλης ενώ για μέσα στην πόλη θα χρησιμοποιείτε μόνο την κάρτα και τα λεωφορεία. Έτσι γλιτώνετε από κίνηση, τον πονοκέφαλο του παρκινγκ αλλά και από την ακρίβεια της βενζίνης.

2ον Οικονομία στα έξοδα για φαγητό. Μαγειρεύετε σπίτι κόβετε τα ανθυγιεινά delivery. Είναι πολύ πιο οικονομικό αλλά και υγιεινό να μαγειρεύετε στο σπίτι από το να παραγγέλνετε ή να τρώτε έξω. Δε λέω μια φορά στο τόσο πηγαίνετε σε κάποιο εστιατόριο για την έξοδο, αλλά όχι σε εβδομαδιαία βάση. Αν είστε μόνοι σας και δεν έχετε πολύ χρόνο το Σαββατοκύριακο μπορείτε να μαγειρέψετε διάφορα φαγητά και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Ακόμη στο super market αγοράζετε μόνο αυτά που σας χρειάζονται και όχι παχυντικά σνακ που φουσκώνουν και τον λογαριασμό στο ταμείο αλλά και το σώμα σας.

3ον Οικονομία από τα έξοδα του κυλικείου. Πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραγγέλνουμε καφέδες από το κυλικείο γιατί όλα τα είδη καφέ μπορούμε να τα φτιάξουμε και μόνοι μας καθώς κυκλοφορούν σε συσκευασίες στα super market. Εάν δεν έχετε στον χώρο της δουλειάς κάποια μικρή κουζίνα και ψυγείο για να προετοιμάζετε το κολατσιό σας μια καλή λύση είναι να το προετοιμάζετε στο σπίτι και να το φέρνετε στην δουλειά μαζί σας.

4ον Οικονομία στις εξόδους διασκέδασης και στο σινεμά. Διοργανώστε βραδιές φεστιβάλ κινηματογράφου στο σπίτι σας. Δηλαδή συμφωνήστε με τους φίλους σας για ένα είδος ταινιών ή για κάποιούς ηθοποιούς που σας αρέσουν και αφιερώστε μια βδομάδα οικιακών προβολών σε αυτούς. Συμφωνήστε με τους φίλους σας ότι κάθε μέρα θα φέρνει ο καθένας και από μια ταινία με τον ηθοποιό, το σκηνοθέτη ή το είδος ταινίας που επιλέξατε να αφιερώσετε το μίνι φεστιβάλ σας και παρακολουθήστε την όλοι μαζί με σπιτικό ποπ-κορν και αναψυκτικά από το super market που θα τα αγοράσετε με κοινή δαπάνη.

5ον Έξοδα ομορφιάς.(για γυναίκες) Διοργανώστε με τις φίλες σας απογεύματα αφιερωμένα στον καλλωπισμό σας με καφέ ή ακόμη και κρασί. Κάντε η μια στην άλλη μανικιούρ ή πεντικιούρ. Ακόμη και αν βάζετε πρόσθετα νύχια μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα καλλυντικών στο ¼ της τιμής που θα πληρώνατε για να σας τα κάνουν. Κάντε καθαρισμούς με τον ατμό από βρασμένο νερό με χαμομήλι στο σπίτι σας και με μάσκες που θα αγοράσετε από τα καταστήματα καλλυντικών ή ακόμη που θα παρασκευάσετε οι ίδιες. Έτσι γλιτώνετε τα έξοδα των ινστιτούτων και των αισθητικών αλλά και διασκεδάζετε με τις φίλες σας σε ένα απόγευμα αφιερωμένο στην ομορφιά σας.

6ον Έξοδα για μικροδουλειές του σπιτιού (άντρας αλλά και γυναίκα). Γιατί λοιπόν να προσλάβετε μπογιατζήδες για να βάψετε το σπίτι σας όταν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας και μάλιστα με μεγαλύτερη προσοχή για να μη λερώσετε τα έπιπλα. Εξοπλισμούς για να βάψετε το σπίτι σας μπορείτε να νοικιάσετε είτε από τις αγγελίες είτε από κάποιο κατάστημα και ακόμη τα νέας τεχνολογίας χρώματα είναι πολύ εύκολα στη χρήση και δίνουν ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Άρα λοιπόν γιατί να δαπανήσετε εκείνα τα έξτρα εύρο για το βάψιμο του σπιτιού όταν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας με το μισό κόστος.

7ον Μόδα και ρούχα. Ξέρω ότι τώρα που ήρθαν οι καινούριες φθινοπωρινές κολεξιόν είναι δύσκολο να κρατηθείτε άλλα για θυμηθείτε ότι μετά θα κλαίγεστε γιατί παρασυρθήκατε και ξοδέψατε πολλά. Για αυτό λοιπόν αγοράστε μόνο ότι είναι απολύτως απαραίτητο για τα υπόλοιπα περιμένετε τις εκπτώσεις. Ακόμη στις εκπτώσεις αγοράστε κομμάτια που είναι κλασσικά για να μπορέσετε να φορέσετε και την επόμενη χρονιά. Φτιάξτε μόνοι σας τα κοσμήματα σας με χάντρες και πούλιες έτσι και θα διασκεδάσετε κατά τη διαδικασία αλλά και θα παρασκευάσετε αυτό που ακριβώς χρειαζόσασταν για να συμπληρώστε την εμφάνισή σας.

8ον Προσοχή στις πιστωτικές κάρτες. Το πλαστικό χρήμα είναι για μια ώρα ανάγκης και όχι για μια ώρα υπερκατανάλωσης. Μπορεί να μη συνειδητοποιείτε τι ξοδεύετε όταν κάνετε αγορές με πιστωτικές κάρτες αλλά στην ουσία όταν θα πληρώνετε ένα μπλουζάκι για 1,5 χρόνο κάθε μήνα τότε θα το καταλάβετε. Σκεφτείτε λοιπόν πριν πείτε τη χιλιοειπωμένη ατάκα «θα το αγοράσω και αυτό και θα το βάλω στην κάρτα» πως αυτό το ένα ακόμη μπλουζάκι θα έχει καταστραφεί και εσείς ακόμη θα το ξοφλάτε. Αν δεν έχετε χρήματα, δεν μπορείτε να κάνετε αλόγιστες αγορές με την δικαιολογία ότι θα τα δίνετε σιγά σιγά.

9ον Το κεφάλαιο τσιγάρα. Κόψτε το κάπνισμα ή τουλάχιστον ελαττώστε το ή αν δεν μπορείτε ούτε και αυτό πάρτε καπνό. Ο καπνός είναι οικονομικότερος και αν σκεφτείτε ότι στο χρόνο που χρειάζεστε για να φτιάξετε ένα τσιγάρο και να το καπνίσετε θα είχατε καπνίσει ήδη 2 τσιγάρο από πακέτο τότε καταλαβαίνετε ότι το κόστος που έχει και στο πορτοφόλι σας αλλά και στην υγεία σας ο καπνός είναι σαφώς μικρότερο. Πάντως το καλύτερο θα ήταν να κόβατε το κάπνισμα μια και καλή και για το πορτοφόλι σας αλλά και για την υγεία σας. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό σας λέω πως αν καπνίζετε την ημέρα ένα πακέτο τσιγάρα και το σταματήσετε μέσα σε ένα μήνα θα κερδίσετε γύρω στα 84 ευρώ.

10ον Γυμναστήριο. Ξέρω έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας ότι από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσετε γυμναστήριο για να σας βρει το επόμενο καλοκαίρι με απολλώνια και αφροδίσια κορμιά. Αλλά αν πραγματικά το έχετε αποφασίσει μπορείτε να γλιτώσετε τα έξοδα του αν κάνετε γυμναστική στο σπίτι ζητήστε πρώτα από κάποιον ειδικό να σας ετοιμάσει ένα πρόγραμμα ή αγοράστε κάποιά σχετική κασέτα και ορίστε κάποιές συγκεκριμένες ώρες που θα γυμνάζεστε όπως ακριβώς θα κάνατε στο γυμναστήριο.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More